Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2011 19:35 - За името Силистра - произход и семантика
Автор: apollon Категория: Други   
Прочетен: 15155 Коментари: 16 Гласове:
14

Последна промяна: 10.02.2012 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Името Силистра прекъсва именната приемственост на древния римски град Дуросторум.
Тук ще бъде направен анализ на произхода и сематиката на името на града. Ще бъде доказан по неуспорим начин неговия хидронимен характер.
Името Силистра е неизвестно като произход и значение в литературните източници от български и чужд произход. Неизвестни са семантиката и произхода на това българско име, тъй като то не намира отражение в съвременната българска словестност. Както е известно старобългарските имена на града Дръстър и Дристра са актуални за епохата на първото и второто български царства.
Произходът на името Силистра е индоевропейски и хидронимен. Въз основа на древното хидронимно наследство от полуострова на Апенините, за което ни свидетелства Плиний с реките Силис (Silis, Sile) в регион Венеция и Силарус в област Кампания можем да изведем и произхода на корена *sil-.   Този индоевропейски корен е идентичен с изведения от Юлиус Покорни (Julius Pokorny) и Udolph корен *sеil- влажен, капков, едно удължение на корена sei-.От този индоевропейски корен произлиза българската дума сълза. От този корен също възниква и латинската дума за фонтан - silanus. Една сходна неиндоевропейска дума е tur. sıyrılmak  -мочурище.
Името Силистра е ойконим, който съдържа в себе си древния корен "силис" със значение "влажен" и  древното име на долното течение на Дунав от Белград до вливането и в Черно море - Истер. Силистра е едно от малкото ойконими, който включват по поречието на Дунав, които съдържат в себе си древното име Истер.
Освен Силистра съществува още един топоним с хидронимен топоним - защитената местност Силистар, намираща се между селата Резово и Синеморец. В семантичен план името Силистра обозначава "влажно място край река Истер".
Обясненията за използването на хидроними от Апенините за интерпретиране на един балкански топоним са от една страна езикови - базиращи се на индоевропейската езикова основа и от друга страна съществуват етнически причини. Голяма част от населението на Дуросторум е съставено от римски граждани. XI Клавдиев легион резидира в Дуросторум от 105 г. до ранния 5 век и макар легиона да осъществява военни кампании извън Мизия, неговата постоянна резиденция е в Дуросторум. В края на 6 век след неуспехите на Византия да предпази Дуростолум от северните племена,  част от римските граждани и нобилитета напускат града и се заселват в Анкона, Италия.
Сведения за имената на град Силистра в древността:
В епохата на римската експанзия крепостта е построена в близост до тракийско селище. Първото писмено известие за града е в заповедта на император Траян от 106 г. за преместването на XI Клавдиев легион от Панония в Дуросторум.
Дуросторум става самоуправляващ се град муниципиум в 169 г. от н.е. при императора философ Марк Аврелий.
През епохата на управление на Юстиниан, градът е възстановен от разрушенията и заслужено е преименован с новото име Дуростолум.
Обяснение на именния вариант Дристра: Тук се счита се, че името е наследен български вариант на римското название Дорусторум и по-специално от именния вариант отразен от Птоломей - Дуростеро. Най-ранните споменавания на името "Дристра" (Наръшкият надпис и Анонима от XI век). Във връзка със силното военно присъствие  когато армията и нейното управление са оказвали основен контрол върху цивилното население в името на успеха срещу прииждащите варварски племена, е възможно името да произлиза от израза σύλλυσις στρατεία(στρατός, στρατιά) - примирение с войската, цена която цивилните заплащали за съжителството с военните гарнизони с цел опазването на града. Наличието на две имена на града се наложило заради разделянето на империята на две. Автор: Д.Георгиев-Даков
От изследването на Боян Думанов озаглавено ""Durostolum/Dristra"научаваме, че най-ранното римско име на селището е Canabae Aeliae в чест на император Публий Елий Адриан (118-138 г. н.е.), който посетил военния лагер. По времето на Марк Аврелий селището има градски облик и получава статут на муниципиум. Във втората половина на 2 век град Дуросторум е нападнат от племето костобоки. В 238 г. карпите нападат също града и го опустошават. Тридесет години по-късно голяма банда от карпите е разгромена като това е ознаменувано с надпис. В друг надпис от 302 г. е посочено възстановяването на крепостните стени. Късна античност: На 21 октомври император Диоклециан посетил града като по-късно на 8 юни 303 г. от н.е. издал някои от своите едикти в града. Ауксениус Меркуриус е първият епископ на Дуросторум за периода 383-431 г , последовател на арианската ерес и доведен син на Вулфила и негов ученик. Последният епископ на Дуростолум е Дулцисимус(в превод "Сладичкият"), като името му е известно от епитафен надпис върху надгробна плоча от Одесос. През 390 г. от н.е. Дуросторум станал града където се родил Флавий Еций, наричан последния римлянин заради изключителните му качества и пълководни умения.
Mustafa Ali, османски хронограф, съобщава за първи път името Силистра през 1389 г..

Johannes Leonclavius, Annales Sultanorum Othmanidarum, 1588
http://www.scribd.com/doc/48640630/Dorostolum

image












Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zlatce - Да добавя и аз своите 5 стотинки. ...
15.05.2011 16:29
Да добавя и аз своите 5 стотинки. Освен Силистар в Странджа има и друг топоним със СИЛ - първият природен резерват на България Силкосия (Силкозия)
цитирай
2. apollon - напълно коректно :) Поздрави
15.05.2011 17:57
напълно коректно :)
Поздрави
цитирай
3. apollon - Един важен исторически линк по т...
21.05.2011 14:02
Един важен исторически линк по темата - http://www.cjc.ro/ictcad/sectiune.php?s=21

КРЕПОСТТА ДУРОСТОРУМ -дн. Град Силистра

Най-ранното писмено сведение за Дуросторум дължим на Клавдий Птолемей (Claudius Ptolemaeus) от град Александрия в Египет, роден около 83 г. и починал в началото на управлението на император Марк Аврелий (161 - 180) - между 161/163 г. или много малко след това. В съчинението си “География” (Geographia, III, 10, 5) той споменава за селището Dourostoron,

В Певтингеровата карта (Tabula Peutingeriana), съхранявана сега в Националната библиотека във Виена, е отбелязана станцията Durostero на пътя от Singidunum (Белград) - Viminacium (Костолац, главния град на Горна Мизия) – Oescus - Novae – Sexaginta Prista и оттам, след Дуросторум, надолу на североизток към делтата на Дунав. Durostorum е записан като седалище на легион - Dorostoro, leg. XI Cl., разположен на 12 римски мили на изток от Тегулициум (отбелязан като Teclitio m. p. XII) и западно от Сукидава (Sucidava m. p. XVIII).

В “Списъка на служебните рангове, Изток” (Notitia Dignitatum,Оrientis XL, 26, 33), документ, който бил комплектован за региона на долния Дунав през 393 - 394 г., е отразен военният контингент на това място през IV в. - Milites quarti Constantini, Durostoro, както и един Praefectus legionis undecimae Claudiae, Durostoro (предполага се, че тези две части не са били едновременно).

В Кодекса на император Теодосий ІІ (408 - 450) (Codex Theodosianus X, 1, 11, anno 367 е записано името Dorostori), а в Hieronym. Chr. ab Abr. 2379 = anno 363 четем Dorosthori (този документ представлява сборник от закони, допълвани постепенно между 312 - 337 г..

Късноримският историк Амиан Марцелин (Ammianus Marcellinus, роден в Антиохия около 330 г. във видно гръцко семейство), XXVII, 12 отбелязва Dorostorus като важен град в Мизия (всъщност Moesia Secunda), наред със столицата Марцианопол.

цитирай
4. apollon - В Кодекса на император Юстиниан І ...
21.05.2011 14:03
В Кодекса на император Юстиниан І (527 - 565) (Codex Iustinianus, VIII, 41, 6 anno 294) четем за издаден едикт за дълговете и тяхното изплащане, издаден от Диоклециан и Максимиан в Dorostolo. Евсебий Софроний Хиероним (родом ок. 340 г. в гр. Стридон в Далмация)

Сюнекдемосът на Хиерокъл (Hieroclis Synecdemos, редактиран окончателно през 527 - 528 г.) е представлявал “държавен административен наръчник” за командированите из провинциите висши чиновници. Там е отбелязано, че провинция Мизия (тук става дума за Втора Мизия) била управлявана от хегемон и там имало 7 града: Марцианопол, Одесос, Доростол, Никополис, Нове, Апиария и Абрит.

Прокопий от Кесарея (живял вероятно между 500 - 562 г.) в съчинението си “За строежите” (Procopius. De aedificiis., IV, 7) отбелязва, че император Юстиниан поправил стените на крепостта Дуросторум (Dor ü stolo ò ). Напоследък се предполага, че ІV глава, която касае нашите земи, не е била довършена докрай. Смята се, че самият Прокопий не е ходил лично по тези земи, а е използвал табулариумите и скрипториумите на Константинопол. Това е станало през последните години от живота му (Perrin-Henry 1981, 93 - 106).

Теофилакт Симоката (Teophilactus Simocatta) е творил през управлението на Ираклий (610 - 640), но описва събития, станали при Маврикий (582 - 602), в 8 части. В книгите си “Истории” (Historiae I, 8, 10, VI, 6, 5) споменава Durostorum във връзка с похода на Приск срещу славяните отвъд Долния Дунав в края на управлението на император Маврикий ( ô x í D ü r ï stoloh). На друго място се споменава, че аварският хаган непрекъснато измъчвал населението на Скития и Мизия със своите набези. Той дори превзел няколко големи града, между които Бонония, Акве, Доростол, Залдапа, Панаса, Марцианопол и Тропеум Траяни. В Propyl. ad Acta SS. Nov. 827, 3 Juli № 1 е отбелязано тук коментираното селище ( d k Dwrostulou)
цитирай
5. apollon - Неизвестният автор от Равена (R...
21.05.2011 14:07
Неизвестният автор от Равена (Ravenas Anonymus) в съчинението си “Космография” (Cosmographia, IV, 7, писано в 5 тома в края на VІІ в.) посочва Durostolun като важен град в Moesia, позовавайки се на един по-стар автор – Livanius.

Готският историк Йордан (VІ в.) (Iordanes. Getica, 176) специално съобщава, че военачалникът Флавий Аеций (Fl. Aetius), който нанася съкрушителното поражение на Атила при Каталонските полета в дн. Франция, бил родом in Dorostorena (Дуросторум) и произхождал от народа на извънредно храбрите мизи

В надпис на латински и на гръцки език от Хистрия срещаме формата Durosterum – d(ecurio) m(unicipi) Durosteri

(Eusebius Hieronimus, XXXVIII, 11), съобщава, че по времето на император Юлиан (361 - 363) управителят на диоцеза Тракия Capitolinus дал нареждане да бъде изгорен на клада християнинът Aemilianus, жител на Durostorum (Dorostori). Епископ Амброзий от гр. Трир (ок. 340 г.), противник на арианите, в едно от своите писма говори за Авксентий – епископ в Скития. През 380 - 381 той е бил епископ в Дуросторум. В Chron. Pasch., I, 549, № 17/В четем d n Dorost ü l ù .

В т.нар. Епифаниев списък, запазен в препис от началото на VІІ в., но съставен по времето на император Юстиниан І, е отбелязан епископ на Доростол, суфрагант на митрополита на Марцианопол
Източник - http://www.cjc.ro
цитирай
6. анонимен - поздрави-
22.05.2011 18:20
no comment
цитирай
7. apollon - благодаря за мнението ви - лек ден от ...
28.05.2011 14:13
благодаря за мнението ви - лек ден от мен
цитирай
8. анонимен - VXOpnfFtyGKryFFe
03.06.2011 10:22
DidnВ’t know the forum rules allowed such birlilant posts.
цитирай
9. анонимен - BhGTZEHKWF
03.06.2011 10:51
AFAICT you've crvoeed all the bases with this answer!
цитирай
10. анонимен - sZnTowYRwFqHjMNF
03.06.2011 11:31
TYVM you've solved all my prboelms
цитирай
11. анонимен - pKZPVksmKiTlLsT
04.06.2011 15:45
Tahnks for the insight. It brings light into the dark!
цитирай
12. анонимен - QtblXkdTl
04.06.2011 15:46
I bow down hbumly in the presence of such greatness.
цитирай
13. анонимен - PmfXnAaaDOscAYNHwb
04.06.2011 16:43
Thanks for sharing. Awalys good to find a real expert.
цитирай
14. анонимен - jBDeaEgjMdRR
04.06.2011 16:43
What a joy to find such clear thinking. Thanks for psoting!
цитирай
15. анонимен - RoLEyVCtKf
04.06.2011 16:43
Hey, youВ’re the goto epxert. Thanks for hanging out here.
цитирай
16. анонимен - UJLHQPrBAoWKw
04.06.2011 16:44
DidnВ’t know the forum rules allowed such brililnat posts.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467303
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031