Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2013 20:10 - Четири чудеса на канелата
Автор: newsmed Категория: Други   
Прочетен: 5187 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Първо чудо – Канела срещу високо кръвно налягане: 

При експерименти проведени с плъхове бил установен потенциал за лечебен ефект от приема на канела при хипертония(болестно високо кръвно налягане). Плъховете приемали захарен разтвор чрез който се повишавало кръвното им налягане. След това им бил даден канелен екстракт, канела на прах или плацебо. Плъховете които получили екстракт от канела или канела на прах намалили кръвното си налягане.

Второ чудо – Канела против подагрозен артрит:

При оценка на ефекта на 122 китайски билки за ефективност при намаляването на нивото на пикочна киселина, екстракт от канела се оказал най-ефективен при подтискането на ензим който е отговорен за призводството на пикочна киселина.

Трето чудо – Канела за диабет от тип 2

Изследване при плъхове показало, че екстракта от канела понижава нивото на кръвната глюкоза.

При изследване при хора с диабет от тип 2 било установено, че канеления екстракт значително намалява нивата на кръвната захар.

Четвърто чудо – Канела за сърдечно здраве

Изследвания показват, че канелата може да понижи нивото на липидите в кръвта, както и слепването на тромбоцитите(т.е.има антиагрегантен ефект), както и противовъзпалителни свойства. При едно изследване било демонстрирано, че приема на само 6 грама канела на ден може да намали триглицеридите, серумната глюкоза, лошия (LDL) холестерол, както и общия холестерол при хора страдащи от диабет от тип 2.

Канелата е много добър източник на микроелемента манган, както и на влакнини, а също е и добър източник на калций.

Цейлонската канела идва от остров Шри Ланка. Употребата на канела като лечебно средство е документирано още през 2700 г.пр.Хр. в книга по китайска ботаника. Канела е била използвана в древен Египет както като лекарство така и като ароматизатор на напитки. Канелата е станала наистина популярна по време на средновековна Европа, и поради търсенето й тя се превърнала в първия продукт който се търгувал редовно между Европа и Близкия Изток.

Основните производители на цейлонска канела са Шри Ланка, Бразилия, Мадагаскар, Индия и Карибите, а основните производители на обикновенна канела са Китай, Индонезия и Виетнам.

Канелата трябва да се съхранява на тъмно и сухо място. Кората от канела има срок на годност от една година, след което свойствата й намаляват. Канелата почва да губи от аромата си още след 6 месеца от добиването си. 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: newsmed
Категория: Други
Прочетен: 41585
Постинги: 24
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031