Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2015 10:19 - ВЕИ-тата нокаутират ядрената мафия по света
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 2372 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Неизбежното се случва. Това става ясно от традиционният годишен доклад "The World Nuclear Industry Status Report 2015" ("Доклад за статута на световната ядрена индустрия 2015"), публикуван буквално този месец, т.е. той е топъл-топъл. Ето линк към оригиналния доклад (ТУК), който е около 200 страници PDF формат. Аз ще споделя тук с вас само два от многото ключови момента в доклада. Останалите можете да си видите и сами (ТУК), като мога да препоръчам вариант за по-бърз преглед/прочит - обърнете внимание поне на всички графики и, ако е възможно, на таблиците.

image

Присъединени към електрическите системи (по целия свят) мощности, през последните 15 години. Синята крива съответства на вятърните турбини, зелената - на фотоволтаичните панели и червената - на ядрената мафия.

А ето ги и генералните констатации в доклада:

image

Направих си труда да ги преведа за вас, макар да съм сигурен, че английският ви може и да е по-добър от моят:

• Япония без ядрена енергия за цяла календарна година, за първи път от началото на първата промишлена атомната електроцентрала стартирала в страната преди 50 години.
• Стартиране на строителството на атомни блокове се "потапя" от петнадесет през 2010 г. до три през 2014 година.
• 62 блока са в процес на изграждане, което е с пет по-малко от преди една година, като забавените са най-малко три четвърти. В 10 от 14-те страни, в които се строят АЕЦ, всички проекти се забавят, най-често с години. Пет блока са посочени като "в процес на изграждане" за повече от 30 години.
• Делът на ядрената енергия в световен мащаб в електроенергийния микс е стабилен при по-малко от 11% за трета поредна година.
• AREVA е в технически фалит, акциите и са с оценка понижена до "боклуци" от Standard & Poor, към 09 юли 2015 - това е загуба на стойност от 90% от 2007 г. насам.

(Тук ще отворя специална скоба, за да ви напомня, че АРЕВА е френският, държавен ядрен гигант, който оскуба АЕЦ "Козлодуй", преди въпросната 2007-ма г., по схема имитираща "удължаване" живота на блокове 5 и 6, за което съм ви разказвал многократно тук, но можете да си припомните от "
Ядрената мафия се "поправи" след поредното ми разкритие.". В момента тече втори кръг на същата схема, с участието на другия държавен френски гигант "Електрисите дьо Франс" и пре-любезното съдействие на френския посланик у нас мосю дьо Кабан, за което можете също да прочетете в блога.)
• Китай, Германия, Япония - три от четирите най-големи икономики в света плюс Бразилия, Индия, Мексико, Холандия и Испания, сега всички генерират повече електроенергия от не-хидро възобновяеми енергийни източници, отколкото от ядрената енергия. Тези осем страни представляват повече от три милиарда души или 45% от населението на света.
• Във Великобритания, произведена електрическа енергия от възобновяеми източници, включително водноелектрическа енергия, изпревари подаваната от ядрената.
• В сравнение с 1997 г., когато бе подписан Протокола от Киото за климатичните промени, през 2014 г., е установено допълнително производство от 694 TWh годишно на вятърна енергия и 185 TWh на слънчеви фотоелектрически - всеки
превишаващ ядрените, които са с ръст от само 147 TWh.

(TWh = ТВт.ч = Тера-Ват-часа - 1 ТВт.ч = 1 000 000 000 кВт.ч. З да получите добра представа е хубаво да си представите, че средногодишната консумация на електроенергия в България е около 30 ТВт.ч., което ще рече че само от ръста на два вида ВЕИ-та могат да се захранят 30 Българии, но има още видове ВЕИ-та и всички те продължават бурно да се развиват.)

Вие си четете доклада и си правете своите изводи, но аз ще си споделя моите си.

Не е въпрос ДАЛИ, а КОГА ядрената мафия ще бъде окончателно и безвъзвратно нокаутирана и принудена да се оттегли от ринка на световната енергетика?
Но по-важен е вторият въпрос - колко още Чернобила и Фукушими ще ни остави, преди да бъде натирена?
И не на последно място е въпроса - кой ще и обслужва смъртоносното @ко, което тя от десетиления неистово бълва и размирисва все повече точки на планетата?

Георги Котев



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9842303
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031