Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2016 21:29 - Интересно!Кехлибар,факти,цветове,разнообразие,световни находища!
Автор: solarb62 Категория: Други   
Прочетен: 1297 Коментари: 0 Гласове:
3



Кехлибарът e скъпоценен камък:Стойността на камъка,неговите свойства и варианти са разнообразни.Кехлибарът, както коралите и перлите е в групата на органогените, т.е. скали с органичен произход.Това е самородно,изкопаеми смоли от иглолистни дървета. Както нефрита така и кехлибара са най-старите камъни. Дори и в писанията на Платон и Аристотел се споменава за amber(кехлибар).Човекът е намерил първият кехлибарен камък преди около 9000 години.Този камък винаги е бил използван,ценен и присъствал в търговските отношения наравно със златото и е бил в търговията на една от най-желаните позиции.От него са правени бижута, амулети, обредни фигурки. Възрастта на копала,подобен на кехлибара камък се измерва в хиляди години, докато късовете от кехлибар са на възраст - милиони години.
Според Gemologists възрастта на по-голямата част от пробите, които са минали през ръцете им, е от 25-50 милиона години.

През 1994 г. в Калифорния молекулярен биолог заявил,че той е в състояние да получи образец ДНК от вкаменело насекомо,
което се намира в парче кехлибар и е живяло още преди 120-135 милиона години, когато планетата Земя е била населена с динозаври.Членовете на императорското семейство в Китай и Япония са носили  кехлибар с цвят череша, като са го оприличавали с"кръвта на дракона."
Цветове и разнообразие:
Днес, има повече от 250 вида кехлибар, има огромно разнообразие от цветове, което се постига благодарение на различни съчетания,когато водорасли са попаднали в камъка придобива обособен зеленикав оттенък. Голям брой въздушни мехурчета в кехлибара,го оформят в пенесто бял цвят. Сребърен цвят му придават някои минерали попаднали в него при образуването му.
Камъни приличащи силно на кехлибар:

Сукцинил - най-известният камък, който мнозина бъркат с истинския кехлибар.

Gedanit - камък с восъчно жълт оттенък,съвсем блзка прилика с кехлибар.

Gless - непрозрачен камък с кафяв оттенък.-подобен на един от разновидностите.

Stanttienti - крехък камък с черен оттенък-силно прилича на черния кехлибар

Bokkerit - еластичен, тъмен, непрозрачен камък може да се бъркат го с кехлибар.
Находища:

Днес са известни, двете основни естествени и находища на планетата, където се добива кехлибар.Това е в Доминиканската република и Балтийските страни(Прибалтика-"Балтийски кехлибар").Балтийският кехлибар е по чист и по-стар,което увеличава пазарната му стойност.Въпреки това,откриването на вкаменели насекоми в кехлибара по често се срещат в този от Доминиканската република.Такива парчета кехлибар струват,няколко пъти по скъпо от обикновените късове и са по ценни за учени и колекционери.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solarb62
Категория: Други
Прочетен: 310068
Постинги: 204
Коментари: 28
Гласове: 55
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031