Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2018 22:21 - Кръвните групи
Автор: barin Категория: Други   
Прочетен: 40758 Коментари: 14 Гласове:
52


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        Кръвните групи при хората са четири: А, Б, 0 и АБ. Изброените могат да бъдат с положителен или отрицателен Резус фактор. С това възможностите за наличните кръвни групи стават осем: А+, А-, Б+, Б-, 0+, 0-, АБ, АБ-. От всяка кръвна група можже да се вземе кръв за кръводаряване при необходимост, но не всяка кръв може да се прилее към организъм с определена кръвна група. Написаното нагледно може да се покажи по следния начин чрез таблица: 
image


                       Изучаването на кръвните групи е станало много отдавна. При вземане на кръв за кръводаряване задължително се изследва кръвта, освен ако не се покажи лекарска бележка от изследване, нанесени данни в здравния картон. При съжителство между хора от различни кръвни групи има съвместими и несъвместими. Чували сте понят ието"несъвместима кръв". При двойката има подходящо и неподходяящо съчетание на кръвните групи на двамата. Ако кръвта на двамата родители е несъвместима може да се роди ненормално дете или дете с тежки заболявания. Съвременната медицина е достатъчно развита, за да може да се справи с такива случаи. Извършва се пълна смяна на кръвта- една по-сложна операция, но жизнено важна. 
                     В схемата по-долу е показано как се съвместяват кръвните групи между двамата брачни партньори: 

ГОСПОДИН “0” И ГОСПОЖА “0”
Средно ниво на съвместимост. Съюзът би бил добър, само ако разликата във възрастта е голяма (мъжът трябва да е доста по-възрастен). Имат предимството, че се разбират, без да изпадат в подробни обяснения. Най-добре би било, ако мъжът е от “0” Rh+, a жената – от Rh.

ГОСПОДИН “0” И ГОСПОЖА “А”
Отлична комбинация! Той иска семейство по всички правила. Тя го поддържа навсякъде и във всичко. Но все пак често има и бури. Важното е, че винаги нещата се оправят! Господин “0” (от двата Rh) може да се окаже досаден (особено за жена от “А” Rh), ако се покаже доста властен. Тогава в 40 % от случаите тя ще го напусне.

ГОСПОДИН “0” И ГОСПОЖА “В”
Те се влюбват силно и са свързани първо чрез страстта, а после с чувствата. Тя трябва да пожертва кариерата си, ако той не я одобрява, както често се случва, особено при мъжете “0” Rh. Те са способни да живеят заедно като непознати, без да се разделят. Тъжно, нали…

ГОСПОДИН “0” И ГОСПОЖА “АВ”
Тя има нужда от неговата сила на характера и способността му да взима решения. Тя би го обичала безрезервно, ако не е много повърхностен. Господин “0” Rh и госпожа “АВ” Rh създават почти идеален съюз. Страст, разум, секс, чувства се уравновесяват, при условие че тя му се довери, а това не се случва често.

ГОСПОДИН “А” И ГОСПОЖА “0”
Бракът или съюзът им са идеални. Те си допадат напълно. Тя е нежна и практична, а той може да бъде едновременно внимателен и силен. Единственото нещо, което може да ги раздели, са неприятностите в работата на мъжа “А”. Като че ли Rh не играе важна роля в тази комбинация.

ГОСПОДИН “А” И ГОСПОЖА “А”
Прекалено хубаво, за да бъде истинско. Едни и същи вкусове и разбирания за създаване на уютен дом, възпитани деца, живот без сътресения… Случва им се (особено когато са мъж “А” Rh+ и жена “А” Rh) да изградят хармонична и трайна двойка. Но най-често се отчуждават един от друг, освен ако нямат близки професии или хобита.

ГОСПОДИН “А” И ГОСПОЖА “В”
Този съюз е отличен и ще бъде траен, ако тя му се довери, а той заслужи това доверие. Мир, нежност, хармония – те просто се обичат.

ГОСПОДИН “А” И ГОСПОЖА “АВ”
Спокоен и изпълнен с нежност съюз. Малко вълнения… И единият, и другият търсят стабилността и лесно ще я намерят. Те нямат нужда от бурни страсти, за да се чувстват щастливи. Но една опасност ги дебне  омръзването и умората, които отдалечават и най-влюбените сърца. Най-добрият вариант в тази комбинация е мъж “А” Rh и жена “АВ” Rh+.

ГОСПОДИН “В” И ГОСПОЖА “0”
Тя е прекалено припряна, адекватна, избухлива в неговите очи. Това може както да го отегчи, така и да го влуди от удоволствие. Той трябва да я задоволява сексуално, иначе, в нейните очи, ще се превърне в тиранин и тя ще се отчужди от него. Експлозивен съюз, освен ако не е съчетание от два положителни Rh.

ГОСПОДИН “В” И ГОСПОЖА “А”
Добра комбинация, при условие че мъжът “В” е спокоен и естествен (какъвто често е “В” Rh+). Той трябва да възпира не съвсем навременните си, според нея, инициативи, да внимава с увлеченията си и да й помага да разрешава проблемите си с нерешителността. Ако не – малко вероятно е да остареят заедно.

ГОСПОДИН “В” И ГОСПОЖА “В”
Две сходни същества, които ще трябва да положат повече усилия, отколкото е необходимо, за да се приспособят един към друг. Те са по-добри приятели, отколкото любовници. Ако намерят начин да си съгласуват чувствата, може и да се разбират. Това не е идеалната комбинация, дори и при размяна на Rh (мъж от “В” Rh+ и жена от “В” Rh или обратното).

ГОСПОДИН “В” И ГОСПОЖА “АВ”
Те се разбират, дори се възхищават един от друг… Но са повече брат и сестра, отколкото мъж и жена. Въпреки това техният съвместен живот е хармоничен. Господин „В“ трябва с безкрайна тактичност да накара госпожа “АВ” да го третира не като любезен мъж за компания по време на дълъг път. Ако не, тя ще отиде да търси сексуални страсти другаде. Все пак в 50 % от случаите се получава добър съюз: ако жената е от “АВ” Rh, a мъжът “В” също от Rh.

ГОСПОДИН “АВ” И ГОСПОЖА “0”
Експлозивен и в същото време безкрайно интересен съюз. Те най-вече трябва да имат крайно различни професии! Ако в интимния живот се разбират и това им стига, може да бъдат идеалната двойка. В противен случай е война на две звезди. (Без значение на Rh.)

ГОСПОДИН “АВ” И ГОСПОЖА “А”
Той има интерес да й помага в миенето на чиниите! Ако не, тя взима много лошо неговото неучастие в домакинството и склонността му към леност. Тя е безчувствена към него и следователно трябва да направи усилия в тази насока, най-вече чрез възприемането на неговите мечти, които впрочем са съвсем невинни. Идеалната комбинация би била между мъж “АВ” Rh и жена “А” Rh+.

ГОСПОДИН “АВ” И ГОСПОЖА “В”
Хармонична, стабилна и уравновесена двойка, която съчетава учудващо добре чувства със страст, интимен с обществен живот. Често те нямат абсолютно нищо общо. Те се обичат и това е всичко А не е ли чудесно?

ГОСПОДИН “АВ” И ГОСПОЖА “АВ”
Две абсолютно еднакви същества – едното от мъжки, другото oт женски род. Едни и същи вкусове, идеи, проекти, занимания Това ниникак не е зле. Дотолкова, че техните открития под юргана, плод на въображението им, са истински фойерверки! Опасността идва от професионалните тревоги на господина или от обожателите на госпожата. (В това съчетание Rh не играе никаква роля.)


                      Различните кръвни групи не са равномерно разпределени. За най-разпространена се смята, че е кръвна група 0, като по-често се среща 0+. После идват А и Б, които са приблизително еднакво разпространени по земното кълбо сред хората, а най-рядка е АБ. Кръвната група АБ се е появила най-късно. В античния свят не е съществувала. 
             Интересен е факта, че най-рядко срещаната кръвна група в света това е кръвна група AB. В световен мащаб на тази кръвна група се падат едва 3% от населението на земята, а ако трябва да сме още по точни най-рядко срещаната кръвна група в целия свят е кръвна група АБ с отрицателен резус-фактор. В България процента на срещане на тази кръвна група е 8, в Германия е 5%, В Япония 10%, а при Аборигените въобще липсва.
                  Следващата по рядкост кръвна група това е кръвна група Б. Честотата на нейната срещане сред човешката популация е около 11%. Отново има разлика при кръвна група Б+ и Б-. Кръвна група B с отрицателен резуст-фактор е с честота на срещане едва 2%, което я подрежда на пред последно място по-честота на срещане точно над кръвна група АБ-. Кръвна група Б с положителен резус фактор се среща с честота 9%. В България с кръвна група Б са около 15% от населението. При Германците този процент е 11, при Англичаните 10%, Японците 20%. Най-висока е честата на срещане във Виетнам, където е 29,1%.
             Кръвна група А е на второ място по честота на срещане. Процента на човешката популация с тази кръвна група 40%. С отрицателен резус фактор на А кръвна група са около 6%, а с положителен резус фактор са 34%. В Европа честота на срещане на тази кръвна група е висока. В България 44% от хората са от кръвна група А, при Германците 43% от населението, Французите са 44% в Китай честота на срещане на кръвна група А е ниско около 26% на Филипините 22% от населението е с А кръвна група.
                 Най-често срещаната кръвна група в света това е кръвна група 0. С Кръвна група 0 с отрицателен резус-фактор са около 7% от земното население, а с положителен резус фактор 38% или общата честота на срещане на кръвна група 0 е 45%. В България процента на срещане е по нисък и е около 32%, от германското население 41% са с кръвна група 0, а от английското 44%. В Япония кръвна група 0 се среща с честота 30%, а в Китай 40%. Интересен и любопитен факт около тази кръвна група е, че при изследване на Перуанските индианци всички те са с кръвна група 0 т.е. честотата на срещане на кръвна група 0 е 100%. При майте е установено, че честота е била също изключително висока 97% като останалите 3% се поделят между останалите кръвни групи.
                     След откриването накръвните групи е станало възможно кръводаряването за спасяване на човешки живот. По този начин се увеличава, макар и в общ план незначително средната продължителност на живот на хората и се дава възможност за лечение. 
                    При родители с определени кръвни групи наследниците могат да имат само някои от осемте възможности на кръвните групи. Вижда се от таблицата: 
Родителски  кръвни групи ;   Възможни кръвни групи на детето;            Невъзможни групи на детето                                                                                        
0-0                                                             0                                                 А, В, АВ
0-А                                                             0, А                                                 В, АВ
0-В                                                             0, В                                                 А, АВ
А-А                                                             А, 0                                                 В, АВ
В-В                                                             В, 0                                                 А, АВ
А-В                                                             А, В, 0, АВ                                         -
0-АВ                                                           А, В                                              0, АВ
А-АВ                                                           А, В, АВ                                         0
В-АВ                                                           А, В, АВ                                         0
АВ-АВ                                                         А, В, АВ                                         0

                   Чрез тази таблица може дори да се намери случаи, когато детето няма да е от същите родители, но поради ограничения брой възможности могат да се правят спекулации. Като видите аблицата всеки може да си направи сметка къде попада и дали няма отклонение от общото правило, защото във всяко отношение има изключение. При кръводаряване шега не се прави, защото грешно преливане на кръв ще доведе до фатален край.  С откриването на кръвните групи и възможностите за приемане на кръв стана възможно жезопасно преливане на кръв и спасяване на човешки животи.

                 Принадлежност към дадена кръвна група се определя от наличието на повърхността на клетъчната мембрана на червените кръвни клетки (еритроцитите) на специални кръвногрупови молекули, изградени от белтъчна и захаридна част (т. е. гликопротеини), и наличието на специфични антитела в серума. Кръвногруповите антигени (молекулите, разположени по повърхността на еритроцитите) се наричат аглутиногени, а антителата в кръвта – аглутинини.
                  При човека съществуват четири кръвни групи – А, В, АВ и 0. При кръвна група А по повърхността на еритроцитите се намира аглутиноген А, а в плазмата – антитяло, насочено срещу аглутиноген В. При кръвна група В ситуацията е обратна – по повърхността на еритроцитите се открива аглутиноген В, а в плазмата – антитяло анти-А. При кръвна група АВ по повърхността на еритроцитите се откриват антигените А и В, а в плазмата липсват антителата срещу тях. При кръвна група 0 по еритроцитите няма антигени, а в плазмата има антитела и срещу двата антигена.
                 Повтаряемостта на кръвните групи и кръвната картина е голяма, поради липса на възможни комбинации. 

Резус-факторът (Rh) е протеин, намиращ се върху клетъчната мембрана на червените кръвни клетки в човешката кръв. Открит е  през1940 г. от Карл Ландщайнер и Александър Соломон Вийнер в Рокфелеровския университет в Ню Йорк. Резус-системата е комплекс, чиито пет най-важни представителя (C, c, D, E, e) са изследвани с тестови серуми. Най-старият и най-важен резус-фактор  е представителят  D   При кръвопреливане е най-добре да се прехвърля същата кръвна група, но ако няма възможност за това, може да се прелее и друга, чиито антигени не аглутинират с тези в кръвната плазма на човека, на който се прелива. 
               Хората с кръвна група 0 са универсални дарители. Тези, които са с кръвна група AB са универсални приематели. Когато се прави преливане на друга кръвна група, количеството не трябва да надвишава 300 милилитра. 
                       Определянето на Rh фактор е много важно особено по време на бременност. Може да възникне проблем при жени, които са Rh (-), а бебето е Rh (+). Това се нарича Rh несъвместимост. Ако кръвта на бебето се смеси с тази на майката по време на бременността в майката се образуват антитела, които могат да разрушат червените кръвни клетки на бебето. Този процес се нарича Rh сенсибилизация и обикновено рядко се засяга бебето, по време на която бременност се случва, но се застрашава здравето на евентуално бъдещо бебе с Rh (+). След възникване на сенсибилизация бебето може да развие сериозни проблеми, които ако не се лекуват съществува риск от смърт.

Изследване за Rh е необходимо да се направи още по време на ранна бременност, ако майката е с Rh (-), за да се предотврати риск от сенсибилизация могат да влеят Rh имуноглобулини.
                  От езотерична гледна точка има значение каква е кръвната група на човека. За това няма да пиша, защото е трудно разбираемо и не се възприема от повечето хора. Има такива групи хора, според които всичко има значение ин яма случайности, но не съм напълно съгласен с тях. Има си зададени, спуснати отгоре параметри, но има такива, които изцяло зависят от индивида.
                    Преди години бях останал с впечатление, че кръвна група 0 е рядка, а се оказа, че напротив- се среща най-много. При една таблица на хора видях, че кръвна група 0 имат около 40-43% от всички и тогава се усъмних, че не е така. При напраевената справка и от разговори с мои съученици, които са следвали медицина разбрах, че тъкмо обратно- кръвна група 0 се среща най-често.  
                      Още интересни факти от статистиката за кръвните групи:
  На всеки 3 души, един е с кръвна група 0, резус фактор – положителен. - На всеки 15 души, един е с кръвна група 0, резус фактор – отрицателен.
 - На всеки 3 души, един е с кръвна група А, резус фактор – положителен.
 - На всеки 16 души, един е с кръвна група А, резус фактор – отрицателен.
 - На всеки 12 души, един е с кръвна група В, резус фактор – положителен.
 - На всеки 67 души, един е с кръвна група В, резус фактор – отрицателен.
 - На всеки 29 души, един е с кръвна група АВ, резус фактор – положителен.
 - На всеки 167 души, един е с кръвна група АВ, резус фактор – отрицателен.
                      Разпределение и честота на срещане на различните кръвни групи при различните националности:
 Националност                                          0          A         B       AB

Немци                                                       41%    43%    11%    5%
Англичани                                                44%    41%    10%    4%
Перуански индианци                           100%    0%     0%      0%
Маи                                                            98%    1%      1%       1%
Северноамерикански индианци      17%    82%    0%       1%
Поляци                                                      37%   38%    17%     8%
Българи                                                     32%   44%    15%     8%
Французи                                                  42%    44%    10%     4%
Виетнамци                                               45%    21,4% 29,1% 4,5%
Аборигени                                                44,4% 55,6%  0%       0%
Лапландци                                               18,2%54,6% 4,8%    12,4%
Средноевропейци                                 39%    48%    9%    4%
Японци                                                      30%    40%    20%    10%
Китайци                                                     40%    26%    27%    7%
Филипинци                                               45%    22%    27%    6%
Американци                                                             45%    40%    11%    4%

Кръвните групи не са основа за други различия между хората освен имунологичните. Съществуват много митове около кръвните групи, които обаче сериозната медицина отхвърля. Още през 1930 г. например се появява теорията, особено разпространена в Япония, за връзка между кръвната група и личностните и характерови особености на човека, подобно на връзката със зодиакалния му знак, която и до днес има много привърженици. Най-древен сред тях е тип А, като този вид кръв е съществувал още преди човекът да еволюира от човекоподобните си предци. Кръвна група B се е оформила преди около 3,5 милиона години благодарение на една генетична мутация, променила една от захарите на повърхността на червените кръвни телца. Преди около 2,5 милиона години се зародила и мутация, която направила изменения захариден ген неактивен и родила кръвна група О. Тя няма видовете захариди нито на А, нито на B група. След това се появява и кръвна група AB, която пък комбинира захаридите и на двете предшестващи единични типа А и B. Еволюционната причина за несъвместимостта на кръвните типове се крие в заразите. Изследвания показват, че маларията вероятно е основната движеща сила в обособяването на тип O. Тази кръвна група преобладава в Африка и райони на света, където болестта е често срещана, което дава на кръвна група О еволюционно предимство. В случая се оказва, че клетките, инфектирани с малария, не се свързват добре с кръвни клетки от типа О и B. По-вероятно е те да се свържат с клетки тип А, с които образуват струпване, което може да доведе до мозъчна смърт или смърт на някои други органи. Изследвания показват, че хората с кръвна група О понасят по-леко заразяване с малария, отколкото тези от другите групи. От друга страна, хората с кръв от тип О се оказват по-уязвими пред други заболявания, като например язва. Затова продължават изследванията върху кръвните групи с цел установяване на закономерности и повтаряемост на заболяванията и се водят статистически данни. 
  



Гласувай:
52



1. rosiela - А кръвна група А - най - висока степен на интелект.
20.01.2018 22:38
Се моа. Барин, приятелю, просто не мога да пропусна това важно допълнение. Прекрасен материал. Полезен.
цитирай
2. barin - Може и така да е, Роси. Не съм срещал ...
20.01.2018 22:40
Може и така да е, Роси. Не съм срещал такива статистики.
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
21.01.2018 03:01
Имах някакви познания за кръвните групи, но изнесеното от теб е пълно и завършено.
Поздрави и Лека нощ!
цитирай
4. barin - Благодаря, kvg55. Интересно е за ...
21.01.2018 05:48
Благодаря, kvg55. Интересно е за кръвните групи да се знае.
Поздрави!
цитирай
5. viva1122 - barin...
21.01.2018 15:49
Благодаря за темата и поста - беше ми любопитно и интересно!
Поздравления!
цитирай
6. barin - Благодаря, viva1122. За кръвните ...
22.01.2018 09:10
Благодаря, viva1122. За кръвните групи не съм срещал някой в блога да е писал.
Поздрави!
цитирай
7. donchevav - Интересно и полезно! Благодаря, ...
22.01.2018 20:25
Интересно и полезно! Благодаря, Иване! Поздрави!
цитирай
8. barin - Добър вечер, Вени. Интересна се ...
22.01.2018 21:26
Добър вечер, Вени. Интересна се оказа темата.
Поздрави!
цитирай
9. borika3 - А най- важното от всичко е
25.01.2018 20:22
да кръводаряваме... Да бъдем отговорни и ангажирани и да не го правим само при неизбежен случай. Не го приемайте като агитация, това си е моя гледна точка и моя кауза. Някои пишат стихове, други строят мостове, трети програмират. ..Аз съм избрала да съм един дон Кихот без да приемам печален образ. Има много начини да си полезен на обществото/ Боже колко по комунистически:)/ и аз се опитвам да правя каквото мога, за да е по- хубав светът.
ПП. Само преди три седмици дарявах и бях едва шестият!!! човек от началото на годината, дарил безвъзмездно...
цитирай
10. barin - Здравей, borika3. Аз съм дарявал ...
25.01.2018 20:47
Здравей, borika3. Аз съм дарявал досега 4 пъти кръв, като три от тях бяха за животоспасяване на роднини. Иначе съм направил 15 дарения на различни места: манастири, читалища, дом за деца, библиотеки, музеи, църкви, за БЧК, паркове.....
Трябва да се правят добри неща и гледам името ми да го има написано на такива, а не по стените, където висят имената на глупците или замесено в лош смисъл и по неприятни поводи.
Поздрави!

цитирай
11. borika3 - Поздравления, barin
25.01.2018 21:11
Всъщност цялата ми философия е за дарителството, просто видях частен случай и го съотнесох. Или за благотворителността. Изобщо за правенето на добро. За щастие, каквото и да се говори, българинът още е добър дълбоко в душата си и се трогва от идеали, от каузи, дори и от добре поднесени неистини.
Не сме лоши, но понякога оставяме глупави хора да решават вместо нас, а глупакът обикновено взема глупаво решение или глупаво бездейства, ако е и страхлив, освен глупав.
цитирай
12. barin - Благодаря за хубавите думи, bor...
25.01.2018 21:21
Благодаря за хубавите думи, borika3. Мога да те поканя да видиш още мои теми. Има го много и то в различни области.
Поздрави!
цитирай
13. panazea - Хората с кръвна група О
31.01.2018 12:20
са от Орион. Не може майка от Орион , да роди дете с друга кръвна група.
цитирай
14. barin - Здравей, panazea. За нулевата г...
31.01.2018 12:50
Здравей, panazea. За нулевата група, при баща може, както съм аз. За майка- не. От таблицата не е уточнено кой родител ако е с 0 какви ще са децата, както и за останалите случаи, а само в общия случай при един родител. Поне за които двойки зная е вярно.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646056
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031