Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 15:48 - За "лъжите" и грешките в историята. Рим, Тракия - автохтонизъм
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 7975 Коментари: 18 Гласове:
21

Последна промяна: 17.02.2014 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да поставиш  и то в заглавието, че нечие твърдение е лъжа е прекалено ангажиращо, освен, че е ненаучно  Това не си позволява и Ганчо Ценов, за когото някои твърдят, че не е учен.
За Иречек той например казва , че е сгрешил, а не,  че е излъгал. Той, Г. Ц. твърди, че е получил писмо, от вече възрастния Иречек, в което той признава, че е сгрешил, но не казва, че е излъгал.
Така е в науката,  всеки може да сгреши и е доблестно да се признае грешката.
Махлянско е да се каже, че някой е излъгал.
То трябва да се докаже Това,  за разлика от грешката не е хипотеза/ научно обосновано твърдение, което може и да не се доказва/ , а подлежи на доказване.
Не случайно подобни лъжливи твърдения влизат в съда и когато не могат да се докажат им се лепва клеймо" клевета" и евентуално присъда
Та при жив Иречек да кажеш, че е лъжец, той би могъл и да те осъди. Достатъчно интелигентен е бил разбира се, да не го прави , не само той, но и Ценов-той казва, че е сгрешил, а не излъгал. 
Не е участник в махленски препирни!

Относно автохтонизма, дали дадено население е местно или не!?
Да разгледаме първо Рим. След това иТракия /и Мизия / естествено
Населението на Рим дали е местно? Ако се съди по армията му - да , със стопроцента сигурност, в нея първоначално право да участват имат само римляни.  Да , но се стига до парадокса, населението на Рим да расте в геометрична прогресия, а армията да остава на брой същата-поради прилив на роби в него от целия тогавашен свят-Сирия ,  Испания, Абисиния Гърция, Испания, Киренайка, пример, който съм давал в коментар. Но робите нямат право да са войници ,не са римски граждани. Но живеят в града на света!
Намира се решение, каквото намира и султана за българите на Цариградската конференция.
Дава им се-обаче реална свобода-от господарите им, когато преценят и те стават римляни, с всичките, произтичащи от това преимущества и задължения
Така градът на света надхвърля население милион, но истинското местно носеление се брои на пръсти. Римляните и в буквалния смисъл са граждани на и от целия свят
 от Тракия/ и Мизия също!

Лъжа било обаче, че населението  българско е местно, да не употребявам многократно , считаната за по-модерна дума. Не случайно Мао е казал, че колкото по-неразбираемо говориш, то толкова е по-вярно!
Населението ни е българско, а българите нямали нищо общо с Тракия, били пришълци.
Следователно не сме  местни.
Да подходим като с Рим. Робите са пришълци доведени насила във Вечния град, но с освобождаването им стават граждани на Рим , на областта Лациум, част от  Римския народ, чиста проба римляни, някои дори стават и императорски съветници, колят и бесят!

Теоретично, българското племе идва от другата страна на Дунав, но със завареното население, което е явно близко с него по език, а и род, създават  държава, а за столетия след това  и народ, не за един ден, за столетия
В този народ има участие на местно население и както и за  Рим , да се говори целокупно за него, че не е местно,  е безумие.
Математически това участие на местното население в него е не по-малко от 50-%, по закона на случая или по теорията на вероятностите..........
Днес никой не казва, че римляните не са местно население-а за тях то важи в много по-голяма степен/ да не са местни/, отколкото за нас!
Да се говори за нас, че не сме местни ,  пък си е гавра. Аз категорично твърдя ,че съм ,местен, никого не съм принудил насила да ме приеме!

Ще кажат някои, ама ние говорим за прабългарите. Да и аз говоря за сирийците в Рим и за Абисинците в него .  Искам поименно да ми ги посочат и в брой.
Както и прабългарите, кой е такъв и кой не е , въпреки, че и това име е измислено. Що се отнася за тях, те не са чужди на местното население, стана дума по-горе.
Ако бяха  като сирийците например, щяха да приемат местното име, а не да наложат своето!

                                                  ДОПЪЛНЕНИЕ

 ЕДНА МАЛКА ЗАДАЧКА ЗА ПРОТИВНИЦИТЕ НА МЕСТНИЯ ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРИТЕ,ЗА ДОМАШНА РАБОТА- НИВО НА ТРУДНОСТ: ТРЕТИ КЛАС
ЕТО И ЗАДАЧКАТА:
БЪЛГАРИТЕ НА АСПАРУХ НЕ СА МЕСТНИ - УЗУРПАТОРИ СА СПОРЕД ТЯХ.
СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ КАКВИ СА - МЕСТНИ ИЛИ КАТО ХОРАТА НА АСПАРУХ?!
СПОРЕД ДЕЙСТВАЩИТЕ ТУК ФАНАРИОТИ СА УЗУРПАТОРИ - ВСЕКИ МИСЛИ КАКТО И ДОКОЛКОТО МОЖЕ
ИНТЕРЕСУВА НИ ТЯХНОТО РЕШЕНИЕ
 



Гласувай:
21


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Няма да правя компромиси този път. ...
16.02.2014 15:51
Няма да правя компромиси този път.
Нямам филтър на коментарите, но мога аз да се заема с тях.
На агресивните коментари, на зложелателните, ще играе гума.
Това за авторите им, да не се хабят
цитирай
2. bven - Ето какво казва Милан Миланов за нашата история:))
16.02.2014 19:12
http://www.youtube.com/watch?v=cIRVt0DTlz8
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Не се плашете, коментирайте, но по ...
16.02.2014 19:21
Не се плашете ,коментирайте, но по същество. . Такива коментари няма да пипам, уважавам различното мнение.
Но поднесено интелигентно. Не искам някой да ми обяснява прочетеното, все едно, че аз чета, за да се упражнявам в четене.
Историята все пак не е квантова физика, една история в романизиран стил , поднесена от античен автор, не е кой знае колко сложен обект за анализ и изводи.
Пък ако имам затруднения, не е срамно тогава да потърся помощ.
Няма да трия, освен нещо оскърбително за българите- там съм категоричен
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави и на теб, Татяна! Бла...
16.02.2014 19:35
Поздрави и на теб, Татяна!
Благодаря ти за включването!
Аз, тук поне, съм приел постулатите в историята ни , както са установени официално. На тяхна база правя изводи
Вижда се, че на тази база, на която ние не сме местни, в Рим , пък и в Италия съвсем не са. Притесненията на някои, колко страшно било да сме такива/ един не можа да обясни смислено къде е страшното- някакви мъглявини/, увисват във въздуха.
Отдавна чакам такъв постинг от изявени тук автори, не какво е написал в тъмна килия някой дякон, а друг около него или след него е натаманил, А КОЕ Е СТРШНОТО И ЗА КОГО ДА СМЕ МЕСТНИ За някои съседи или не съседи, за световната конспирация ли или друго нещо

Смятам, че в Италия изобщо няма такъв проблем, местни са!
Ами то по тази логика има ли някои местни, да не говорим пък чисти.
Да не се окаже наистина, че царят е най-чист българин!
цитирай
5. breeze - Важното е че се започна.
17.02.2014 01:40
А краят, той няма къде да отиде. Вече можем да се усмихнем, крачката е направена!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Благодаря Иване, за включването и коментара!
17.02.2014 06:18
Единици са тези, който са се родили и приключили жизнения си път на едно и също място. В древността е имало също голямо движение и то масово, продиктувано най-вече от търсенето на храна. Робството в Римската империя също внася дял Но освободените роби, например сирийци стават римляни, а не римляните -сирийци.
Има все пак две държави с името на славяните- Словения и Словакия Ами езикът на словаците е далече по -близък до нашия, отколкото този на чехите Няма какво да се лъжем, така наречените прабългари не са извънземни за населението отсам Дунава, познати са, не говорят език от пустините в Сирия и Каракум, не се хранят със северни елени от Колския полуостров, а езикът им е разбираем за местните, защото са и и близки родово
Поздрави!
цитирай
7. vmir - Меко казано странно е, когато османците винаги са ни смятали и наричали официално
17.02.2014 07:43
"римляни" (рум милиет, Румелия), ние да се издокарваме по-азиатци и от тях самите. Не просто странно, но и тежко сбъркано... Между впрочем, има изобилие от доказателства, че навремето понятията "славяни" и "българи" в редиците им разновидности са политически, а не етнически характериститки и не трябва да се приравняват или бъркат с днешният им смисъл. Днес "българин" e национална принадлежност, която включва различни етноси и вероизповедания. Преди да се оформи българската нация, "българин" e означавало съплеменници, съюзници или съотечественици от различни етноси и вероизповедания, делът на които или е доста различен от днешният им дял, или просто липсва поради отделяне или замяна на старото име с по-късно.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Така е Вмир!
17.02.2014 08:05
Умувал съм по този въпрос-кому е изгодно? Малко отклонение за филолога.
В езика ни нямало падежи, бил синтетичен. Имало е,вижда се по-горе , но са отпаднали, защото допълнително натоварват езика и вредата от тях е по-голяма от ползата. А това е доказателство, че езикът ни е пред другите славянски.
Та Цицерон винаги казва, че когато има създаден проблем, за решаването му да се търси кой има полза от него- от проблема.
В случая от този проблем се поражда и ниско, лошо самочувствие на народа. Ти си нищо, нищожество. Един негодник ни нарича в тази връзка цървули и макаци
Ами полза може да има само управляващата клика и слугите около нея, един смачкан народ се управлява и манипулира прекрасно и лесно едновременно....
цитирай
9. leonleonovpom2 - Да, не го писах в основния текст, но ...
17.02.2014 13:58
Да, не го писах в основния текст, но ще го напиша сега, като коментар:
-Този материал не е за мишоци!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Не се вястват апологетите на чуж...
17.02.2014 17:30
Не се вястват апологетите на чуждият произход на българите.Поне не демонстрират присъствие. Троловете нямам, а и не искам да имам честта да ги познавам
Страх ги тресе, да не ги изтрият. Мишката атакува сиренето и в капана, те се плашат от гумата! Демонстрират мускули, но като останат насаме, понеже добре се познават, треперят от страх.
Не, ако изложението е тип Ганчо Ценов към Ирасек ще получат и похвала, гарантирана
цитирай
11. get - - Според междунардното право, при спорове(междудържавни) се взема в предвид ... Историята ?
17.02.2014 22:58
Тоест тя е играела ролята на "необходимият прецедент" по силата на който, спорещите страни са доказвали правото си на претенции ... Това e основната теза и приоритетно начало, при д-р Г. Ценов, което го е движело в живота му ДОКАЗВАЙКИ МЕСТНИЯТ ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРИТЕ !!
- На това съответно са се противопоставяли опонентите му ... най-вече в лицето на младата и агресивно-националистична гръцка буржоазия !

- В това си те, за съжаление са били подпомогнати от нашите учЕни(визирам най-вече Златарски) обслужвайки противостоящата ни и оспорваща страна, с неговите забежки, да доказва( по-скорото е ИЗПЛАГИАТСТВА теорията на Иловайски за хуните ->> тюрки - Ерго, ние сме тюрки-пришълци !) ?
- С това Златарски (неизвестно за мен, от какви подбудидвижен !) е наложил една НЕОБЕКТИВНА научна теория за произход на нас Българите, свързвайки ни като произход с тюрките ?
- Относно спора на Ирасек/К. Иречек с ... Неговият "грях" че той приема, че предците на Аспаруховите българи са с угро-самоедски произход. Но това не е от него а, от доста по-рано, тъй като още Раковски(в пред-освобожденско време) възроптава, че се опитват да ни "вкарат" чрез историческият ни произход в ... "скитско-самоедская яма" ?

- Но тук разглеждам нещата - Не толкова от позиция на Историята, като наука ... а по-скоро от ъгъла на Гео-политиката ?!

- В заключение ! - Имали ли са право, възрожденците и тези от Нова България(нейни строители) да се безпокоят и настояват толкова да се изясни произхода ни исторически ... и се докаже факта, че сме стар европейски народ)(?) ... произхождащ от Причерноморие - Мисля отговора, следва да е утвърдителен, предвид войните и националните катастрофи, които сполетяват страната ни (?!) в резултат на нерешаването на този належащ и живо-трептящ проблем !!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Съгласен съм, въпросът е и политически!
18.02.2014 00:03
Въпреки, че въпросът, какъв е даден народ от само себе си е излишен. След като има държава на това място с най-старо име от съвременните в Европа , не може произходът да е друг , освен местен. Процесите, които са протекли при формирането на българския народ, ги има при всички останали народи, при някой дори в много по-силна степен.
Ако българите идват от Украйна, като има основателни съмнения преди това да са били на сегашните ни земи, други пресичат Европа по диагонал, за да се озоват на сегашните си територии, известно е кои.Но там не стои въпросът местни ли са или не
Явно, въпросът е свързан с това, кой ще наследи разпадащата се Османска империя. Гърците , в качеството на първа държава от 1830-та година, създадена благодарение на Русия, се обявяват за наследници на Византия, на Александър Македонски, на древните гърци/ въпреки, че се е вляло море от славяни в тях, а преди 300 години Атина е била албански град, на гръцки в него не се е говорело/ Западните учени са наясно ,че древни елини и съвременни гърци са различни неща, но стимулират стремежа им за хегемония.
Може би в противовес на тези домогвания възниква тюркската хипотеза за произхода ни. Младата ни държава кипи, доказала се е като най-силна на Балканите, населението и , заедно с това останало в пределите на гнилата империя е най-многобройно. И като има и тюркски произход, България се явява основателен наследник на Османската империя
Мисля, че такава е логиката. все пак историята е наука, позволяваща подобно тълкуване на нещата
цитирай
13. stamenmihalevski - Наистина благодаря много за пос...
20.02.2014 02:32
Наистина благодаря много за последния коментар на автора. Накара ме да погледна от съвсем различен ъгъл на нещата. Досега не се бях замислял за подобна версия. Мисля, че коментара е ключа към разгадаването на загадката, защо до ден днешен се караме за произхода си и откъде, и по какви причини се е пръкнала тюркската версия. Естествено може и да греша. Има една много хубава поговорка "Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи." Има и друга "Каквото си надробиш, това ще сърбаш." Вече съм почти убеден,че сами сме си виновни за безпорядъка в историята и няма защо да обвиняваме друг, също и до голяма степен сами сме обрекли обединението си още преди да започнем да воюваме за него.
цитирай
14. stamenmihalevski - Вероятно в края на 19 век сме били ...
20.02.2014 02:34
Вероятно в края на 19 век сме били готови на всичко, само и само да създадем Санстефанска България. Реагирали сме прекалено емоционално и много неразумно, като типични неопитни младежи, каквито сме били в политиката. Били сме готови дори и да се отречем от предците си, от нашите родители и да се назовем братя на тюркските народи, част от които са били нашите поробители почти пет столетия, за да имаме по-сериозни претенции към териториите на Османската империя. Това си е сериозен морален грях, без значение дали вярваш в Бог или не. Това си е оскверняване на паметта на всички пострадали през близо 500-те години. Нашите историци и политици в млада България не са предвидили нещо много важно, което е изиграло решаваща роля. За да създаден Санстефанска България е трябвало да се изправим срещу османците и да спомогнем за това, Османската империя да загуби влиянието си на Балканите, а с това и влиянието си като цяло, което пък означава, че тюрките са щяли да изгубят позиции. Обединявайки се, балканските народи постигат целта си и "Болния човек" застава на колене, но заедно с това, разчистваме пътя на историците, които се дистанцират от него, които се дистанцират от тюрките т.е. на гърците, твърдящи че са наследници на Александър Македонски и на елините, и на сърбите, които пък са част от наследниците на славяните.
цитирай
15. stamenmihalevski - Европейците на запад свързват н...
20.02.2014 02:35
Европейците на запад свързват началото на европейската цивилизация с елините, следователно и с държавата на Александър, а руснаците пък подкрепят идеята за славянска Източна Европа. Ние твърдейки, че сме потомци на тюрки се дистанцираме и от едните, и от другите. Дори открито им се противопоставяме, имайки се в предвид националистическите настроения сред народите в онези години. Може би политиците и историците ни са се притеснявали, да не би да попаднем под прекалено силно влияние на Русия и дори един ден да бъдем погълнати от нея, ако се обявим за славяни, особено и поради факта, че те са ни освободили, затова са предпочели да се дистанцираме от славянството. Този наш ход обаче е бил добре дошъл за всички, които се страхуват от една силна и обединена България. "Щом сте тюрки, сте нашественици, а щом сте нашественици, значи не можете да имате териториални претенции." И така си вкарваме два автогола - хем не се обединяваме и дори даваме основателен аргумент на всички, които са против нашето желание, хем следващите поколения се чудят, какви сме в крайна сметка. Простичко - който се отрече от майка си и баща си, се отрича от създателите си, отрича се от Създателя...
цитирай
16. stamenmihalevski - Днес младата Македония прави по...
20.02.2014 02:36
Днес младата Македония прави подобна грешка, може би защото са типични пубертети в политиката и просто реагират емоционално. Отричат се от българското, отричат се от предците си, от родителите си т.е. от създателите си, значи и от Създателя, за да се предпазят от прекалено силно българско влияние и от евентуалното им поглъщане от България. Дори може да се каже, че сърбеят, а е добре известно, какво са причинили сърбите на македонските българи в началото, когато са попаднали в пределите на Сърбия. По-горе вече споменах, че това е сериозен морален грях. Не им пожелавам лоша съдба, но си мисля, че така, както българите не сме успяли да се обединим, заради грешката си, по-същата причина е доста вероятно Македония да се разцепи. Те днес просто ни доказват, че сме способни да се отречем от предците си, поради неопитност в политиката и излишна емоционалност, защото ние поне знаем, че са наши братя, а братята си приличат... Какво ли би станало обаче, ако си признаят, че са си чисти българи, а ние престанем да им се присмиваме, че са наследници на Александър? :)))
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Стамене!
20.02.2014 13:19
Ще кажа нещо по адрес на младите, общо, не се обиждай, не те включвам, защото виждам, че си отговорен човек. Един англичанин, пратен да отразява промените през 1990 г, каза по наш адрес, че българинът за пари продава и баща си. За съжаление е прав, сега се подписвам, тогава не си го и представях
Тези, които се присмиват на македонците, трябва задължително да отговорят на един въпрос и тогава ще стане ясно какви са и кому служат:
Добре, македонците не са наследници на Александър, но кой му са наследници тогава?
Отговорът ще ги постави на мястото им!
В Афганистан ,точно по местата където е бил Александър с войските си считат името българин за свещено.Там 10 000 войници са се оженили за местни заедно с Александър-за Роксана
Тези хора ,който коментираш служат на България, на окончателното и унищожение, но от позиция на патриоти
цитирай
18. shtaparov - Но понеже Българите са наследили ...
02.04.2014 17:07
Но понеже Българите са наследили земите си съгласно старото си родствено право,а Трибалите,Мизите,Скитите,Пеоните,Дарданите,Мирмидоните,Готите и пр. са Българи,значи са местни. Разбира се,не всички Българи са такива- има и "ябанджии",т.е.- неместни Българи,имало ги е и някога. Така че всяка Българска група е местна за региона,от който произхожда. На фона на нас,гърците са пришълци от югозападна Азия- ние сме по-старо Балканско населетние от тях. И макар светът да е свикнал да твърди обратното,това не променя истината,защото тя е само една и не се интересува от мнението на света. Здраве и късмет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9141239
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102606
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031