Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2014 21:54 - Политическата държава
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 9511 Коментари: 24 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                             С благодарност към Гет



    Колкото и да е учудващо, има такава държава  в Европа и ще се мотивираме защо.  Мнозина ще възразят, държавата се формира на етносен принцип и като пример веднага ще дадат Германия, обединила по-голяма част от германците

    Противниците веднага ще дадат контрапример с Швейцария,обединила на федеративен принцип четири етноса

   Сега, държавите са дело на политиците, ако това  трябва по-смекчено да се формулира, заложили в своята игра на етносния принцип., допълнили го с  " Разделяй, за да владееш " По този начин оправдават съществуването си, оказало се скъпо  за държавите им

 Но в Европа в момента има държава, създадена на чисто политически принцип в продължение на векове  и тя е ....Франция.

Установили се в Париж, кралете от династията на Капетите са вложили много усилия, за да обединят твърде разнородното население между Северно море и Средиземно море. Това им се отдава едва през12 -ти век Или тя е един изкуствен съюз между твърде различни етноси, един вид политическа нация!.
Защото разликата между бретонеца, фламандеца или южняка марсилец е много по-голяма отколкото  между българина, македонеца и сърбина да речем Или обобщено, Франция е един изкуствено създаден микс от всички етноси , с които тя граничи, благодарение на политически диктат на управляващите

Но този политически диктат с течение на вековете е създал здрави връзки между разнородните елементи, проявили се още по времето на Жана д Арк . Изключително важна роля в него е изиграл езикът на управляващите в Париж,  наложен с едикта на  Вилие - Котре през 1539г като задължителен и общ за всички в кралството. Следователно политическата държава се създава с език, наложен от управляващите и той е техният

Да направим паралел с България. Езикът на Аспарух не е езикът ,на който говорим сега, приет е този на славяните, според официално наложената версия. Следователно България не е политическа държава, управляващите не налагат езика си Би трябвало да е етносна държава. Да, стана дума за Швейцария, има такива държави, Бившите СССР, Югославия, САЩ също са многоетносни.
Само , че в четириетносна Швейцария всеки знае какъв е - германец, французин, италианец, ретророманин.

А в България кой е българин и кой славянин и на какъв принцип става разделянето?!
Главоблъсканица , достойна за любимите ми Нушич, Хашек и техните герои

Генералният извод е, че държавите се създават обикновено на етносен принцип с решаващата роля на политиците, като обикновените хора са привлечени в масовите сцени като статисти

Изводите за нас:
Има нещо много сбъркано в историята ни и то се дължи:

1/ На буквално ползване на трудове на антични автори  с грешки, допуснати от тях или при превод и препис

2/ Допълване на празноти по случаен принцип/ да се разбира поръчков/

3/ Злонамерено изопачаване с цел доказване на нищожната, второстепенна роля на българите не само сега , но и в зората на Европейската история!


 



Гласувай:
22


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Политика и етнос се преплитат и д...
12.04.2014 22:37
Политика и етнос се преплитат и допълват при създаването на държава, но докато при една Германия полюсът е етнос, поне в миналото, при Франция -обратно, политиката е полюсът
цитирай
2. breeze - "Накълвани" сме, като държава.
13.04.2014 05:11
А едно накълвано животинче вече се превръща в стръв за останалите.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Прав си, приятелюы
13.04.2014 07:54
За съжаление, вярно е!
Някои присмехулно отбелязват световния заговор срещу нас Не, че го няма, но и ние си имаме огромна вина за положението
Така, че от всичко има, къде по-малко, къде повече !
Поздрави!
цитирай
4. kostadin - Такава е демокрацията на "...
13.04.2014 08:33
Такава е демокрацията на "свободният свят"
цитирай
5. leonleonovpom2 - Така е!
13.04.2014 09:22
Леля ми се ожени за техен " възпитаник" Аз малкият, четиригодишен, бях на масата с баба ми и дядо ми на обед и вечеря. След като той се настани в къщи, бях отстранен, на столче, настрана
Така е и сега, ние не сме на масата, а на столче , настрана и чакаме подаяние, което ще е безценно и безкрайно скъпо за нас - в прекия и в преносен смисъл!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Въпросът наистина е философски, но ...
13.04.2014 09:37
Въпросът наистина е философски, но защо все пак, като сме били една от първите сили в Европа, сме допуснали жалкото положение сега?!
Първото ,което се набива на очи е, че не сме единни, каквито са например съседите гърци и сърби
Винаги в обща кауза ще се намерят измекяри, които ще търсят лична изгода
Такава е и основната причина за падането под турско, няколка държави, те допълнително разделени на феоди и отделно противопоставяне със съседите.
Ами падението сами сме си го причинили.
После следва десерта от " благодетелите"- Берлински, Ньойски и всички останали " конгреси"
Дали по този начин щяха да решат техните проблеми?
Не, разбира се, при тях нещата стоят другояче!
цитирай
7. get - - Каквото каже пОпата, това и ще бъде ! :))
13.04.2014 10:47
leonleonovpom2 написа:

Но в Европа в момента има държава, създадена на чисто политически принцип в продължение на векове и тя е ....Франция.

Установили се в Париж, кралете от династията на Капетите са вложили много усилия, за да обединят твърде разнородното население между Северно море и Средиземно море. Това им се отдава едва през12 -ти век Или тя е един изкуствен съюз между твърде различни етноси, един вид политическа нация!.


- Това е присъщо и за ИЗОБРЕТЯВАНЕТО(?), и на "германската" нации !

- По отношение на "вторите" зачети се в историята на(ПОМЕРАНИЯ) за великото-херцогство Мекленбург, което до края на ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК - Се управлява от наследници на ОБОДРИТА("сКЛавянин"?) - дук-херцог ?
- Шарлота(1744 – 1818(Sophia Charlotte) съпругата на английският крал Георг Трети е по произход от Мекленбург-Стрелитц, а великите херцози( на същият) са преки наследници на "славянина"-ободрит Никлота!
- Ободритите са съюзници на Карл Велики по време на войните му, против Саксонското Херцогство и на практика ако не са били те - то едва ли, е щяло да бъде подчинено-КАТОЛИЦИЗИРАНО ?!

ВТОРО
- Относно КАПЕТИНГИ, в лицето на парижкият граф Хуго Капет(управляващ лена наречен "Ил дьо Франс"). Наследяването от него на КРАЛСКАТА ВЛАСТ - Довежда до СТО ГОДИШНАТА ВОЙНА между Англия управлявана от "Плантагенетите" и "Капетингска" Франция!
- Това по причина, в 1152 г. е анулиран бракът между крал Луи VII и Елеонора Аквитанска, която не могла да роди наследник на краля.
Елеонора се омъжвa за херцога на Нормандия Анри Анжуйски.
Вследствие на този брак Аквитания преминава под управлението на херцога и, когато в 1154 г. той става английски крал под името Хенри II (и основател на династията Плантагенет), вече владе повече от половината Франция.

До 1214 г. французите успяват да си възвърнат част от нормандските територии, а до 1226 г. крал Луи VIII успява да укрепи държавата. Този процес продължава и при управлението на Луи IX (Луи Свети), който завладява областите на юг и провежда редица реформи, насочени към централизиране на държавата. Поблемът с английските владения във Франция остава нерешен, като след падането на династията на Капетингите през 1328 г. довежда до избухването на Стогодишната война (1337-1453).

- В угода на пОпата, той извършва "Албигойските кръстоносни походи". Римският ПОП/папа-патер-отец, в отплата му подарява владението над голяма част от "южна Франция" ?
За което пишат следните безлични обяяснения ?!
" Тулузкия граф Раймонд VII, който капитулира пред кралската войска при Лангедок. На 11 април 1229 г. е подписан Парижкият мирен договор, според който дъщерята на Раймонд VII се омъжва за брата на Луи — Алфонс, като след тяхната смърт областта Лангедок е щяла да остане в кралския домен. По този начин Луи и Бланш прекратяват Албигойската война."
ЗАБЕЛЕЖКА: Странното е че, Тулузкото графство, се припокрива исторически и политически, със земите които ШЕСТ ВЕКА ПО-РАНО са ЗАЕТИ от Арианите-Готи, мигрирали от Балканите?

- Отново ще повторя ЕЛЕМЕНТАРНАТА ИСТИНА - Което не познава История на църквата и "християнството" - едва ли ще се ориентира в политическите събития и карта(етносна) на Средновековна Европа!
- Защо ли историците, използват за този период в историята на Европа понятието "тъмни векове" ... дали не е по причина, че някой поради гузна съвест се опитва да "затъмни" прикрие доста от НЕКРАСИВИТЕ ИСТИНИ за събитията станали тогава ?! ... А И НЕ САМО !

П.П.
Който не вярва, нека прочете "Марксизмът и национално-колониалният въпрос", произведение писано от "Бащата на народите", за който над 60% от "хомо-съветикусите" ЗАЯВЯВАТ(!), че е най-великият държавник и "руски патриот" :))!
- Последното е резултат от телевизионен дебат-изследване проведен през 2011 год. ?
цитирай
8. voulgaros - ИНГЕНЕРЕ. . ЗА ФРАНЦИЯ НЕКА ТИ КАЖА ...
13.04.2014 14:21
ИНГЕНЕРЕ..

ЗА ФРАНЦИЯ НЕКА ТИ КАЖА ТОВА----ТЕ СА 3-ЕН ТРОИЧЕН МИКС ОТ : ИТАЛО-РОМАНИ,,КЕЛТО-ГАЛИ И ФРАНКО-ГЕРМАНИ...ОТ ЕДНИТЕ ЗИМАТ ИМЕТО,,,ОТ ДРУГИТЕ ЗИМАТ ЕЗИКА,ЦИВИЛИЗАЦИЯТА И КУЛТУРАТА,,А ОТ ТРЕТИТЕ ЗИМАТ ТОПОСА И МЕСТНИЯ ПАТРИОТИЗЪМ (КЕЛТО-ГАЛИТЕ) И НА СПЕКУЛИРАТ,,ЗА ДА СЕ ОТДАЛЕЧАТ ОТ ДРУГИТЕ ДВЕ КОМПОНЕНТИ,,КОИТО СА МНОГО ПО ВАЖНИ И РЕШИТЕЛНИ..

ЗА ТОВА ПРЕДИ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОИНА, ХИТЛЕР И МУСОЛИНИ СА ИМАЛИ ПЛАН ЗА ФРАНЦИЯ...ДА Я ЛИКВИДИРАТ КАТО ОБРАЗУВАНИЕ..ЗАЩОТО ТЯ Е ПРОДУКТ НА ИТАЛИЯ И ГЕРМАНИЯ..ЗА МЕН СА ПРАВИ.
ХИТЛЕР СЪЗДАДЕ АТЛАНТИЧЕСКАТА СТЕНА ОТ НАНТ--ТОВА Е ФРЕНСКИЯ ЮЖЕН АТЛАНТИК-ФРЕНСКИТЕ БАСКИ ....ЧАААК ДО ДЮНКЕРК.

ИТАЛИЯ Е ТРЯБВАЛО ДА ВЛАДЕЕ ЮЖНАТА ЧАСТ,ЗАЕДНО С МАРИОНЕТКИТЕ НА ХИТЛЕР--ОТ ГРАД ВИШИ ----- ДО ПИРЕНЕИТЕ,ЗА ДА ИМА ПРЯКА ВРЪЗКА С ДРУГИЯ ПРОДУКТ НА РОМАНИТЕ - ИСПАНИЯ.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Добре, Вулгарос!
13.04.2014 14:56
Общо взето е така, ето виждаш, че може да се контактува сериозно!
Няма нужда от обиди, за да се каже мнение!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Предизвикано!
14.04.2014 08:14
Аристокрацията по света няма народност, тя е хомогенна в това отношение.
И то се вижда с просто око Батемберг, Борис, не са българи, по произход, въпреки, че в обичта си към България са били истински българи!
Тя, аристокрацията е обединена етносно и от принципа-Разделяй, за да владееш, защото този принцип оправдава и едновременно узаконява съществуването й!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Хайде/ ще дам тълкуване на думата, ...
14.04.2014 17:47
Хайде/ ще дам тълкуване на думата, ако реша/ ,всички сме големи политикани, но се умълчахте! Сега е моментът!
Може би трябва да публикувам роман за странната любов между гръкоман, българомразец и нарцисоидно влюбен в българщина автор, изпадаш в истерия при думата траки. Но за тях няма никаква теза....
Той, заедно с Божидар Димитров е станал свидетел на смъртта на последния оцелял от тях - за траките става дума
Както пък Божидар Димитров е бил свидетел как Гордиан е резнал главата на съпругата си Транквилина/ Или Транкуилина, както я пише един друг" автор"/За съжаление не може да открие друг" свидетел", та да се коригира "грешката" в историята
Боже пази България, ние сами ще се пазим!
цитирай
12. get - @ 10. leonleonovpom2 - Предизвикано! ... Щом е "предизвикано", значи е казано "необмислено" ...
14.04.2014 20:48
... тъй като ЕМОЦИЯТА("страстите") са обратно-пропорционални на това, Що наричаме Ра(з)Ум ... а от Ум, е старобългарската дума:Уместност(на място(казано) !
leonleonovpom2 написа:

Аристокрацията по света няма народност, тя е хомогенна в това отношение.
И то се вижда с просто око Батемберг, Борис, не са българи, по произход, въпреки, че в обичта си към България са били истински българи!
Тя, аристокрацията е обединена етносно и от принципа-Разделяй, за да владееш, защото този принцип оправдава и едновременно узаконява съществуването й!


- От вътрешното противоречие(и еклектиката която се получила) Извел си "неологизъм" от вида: От ранна сутрин, шампанско пият, само аристократите и дегенаретите!

- Не искам все още да коментирам за търсенията си относно, произход и значение на думата "Аристократ" ? ... Тук правя едно отклонение към "Профанис- Вулгарос" да не избързва и да ми я извежда от документираната, в езика им глосса "аристократ":
а)аристеус(благороден) и
б)кратос(сила-власт) !? - Нещата са много по-сложни и всеобхватни, от това елементаризирано само по-себе си опит за извеждане на етимология?

Защото имаме:
А. х"Ер-кулес ... който може да тълкуваме "Слава на Хера", или "Еросът славен"
Б. "Ер"ос, който както го дават, като палаво момченце ... Казват, че съществувал от момента, когато се е Разделил Хаоса ... Има много странни и объркани неща още, като ? ... Защо тракийските благородници, са твърдели, че пряко произхождат от бог Хермес. А клетви и обети са давали единствено и само в негово име ... И пак повтарям - Има нещо сбъркано, в това което ни представят като "Гръцка митология", която има черти на две други по-стари?

- Ще приключа с девиза, на една от най-старите аристократични фамилии в Европа, Монморанси:
"Душата ми принадлежи на Бог - тялото на кралицата - честта, единствено на мен!"

П.П.
- До "собственика" на блога - Един въпрос хрумнал ми покрай аристократичната фамилия Монморанси! Знам, че си силен по френски.
- Пояснявам, казват че, шестима от този род са били "конетабли"(connеtables - на френски).
- Извеждат титлата им от комита, преминало във френско "комсе" а от там "коумт-коунт" ?
- Отделно ни обясняват, че?
А. В ИРИ"Византия" функцията на "комита на конюшните" (лат. comes stabuli) била свързана с отглежданенто на елитни бойни коне и разквартируването им конюшни!
Б.Комитата на конюшните ОБИЧАЙНО Е(!) изпълнявал длъжността "Началник на Императорската конница" тежковъоръжена (катафракти) !
В. От "Византия", това се възприема при Франките, като те, ДОСЛОВНО КОПИРАТ длъжността и ФУНКЦИИТЕ Й?

- Изобщо ме няма във френският език - по тази причина, би ли се разтърсил, повечко относно ... Как така се е трансформирала служебната титулатура "комита-комес" латино-римска ... до странно звучащата КАТО БЪЛГАРСКОТО КОН (!) при франки ... а при англичаните се изписва-произнася "КОНстейбъл"(стейбъл - дословно, обор, конюшня, б.м.) тоест явяващо се репит на франко-френското "КОНЕтабъл" ? :)) ... и на българското "кон" ! - А думата КОН я имаме документирана, във "вулгарен латински" - въпросът е Кога, от Къде и на Кого е тази дума във "вулгарният латински" ? ... Но за това, по нататък, защото има пряко отношение към думата дала "кавалер"(благородник) във френският език ?!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Гет, пропущащ важна подробност, че ...
14.04.2014 21:08
Гет, пропущащ важна подробност, че си герой в роман, победен от Здравите, обединените сили на гръкоман българомразец и българин, нарцисоидно влюбен в българщината, стряскащ се от думата трак, защото траките са в отвъдното от римско време....
Конституцията на Каракала или както казва великият историк, учещ неосведомените в материята , едиктът му ги е пратил там!
Но съветът ми е да не се хабиш, остави тази вода да изтече, те разчитат да им помогнеш в коментарите. С читаемостта и харесванията Фейсбук им помага, слава богу, търсят наивник за коментарите.............!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Е, да не се задълбочаваме много Гет, ...
14.04.2014 21:18
Е, да не се задълбочаваме много Гет, управляващите от 25 години насам, а и преди тях са показали ,че им липсва задълбоченост, освен в грабежа на народа.
Като аристократи се има пред вид тях. Иначе много неща им липсват, за истинския аристократ става дума - .възпитание , обноски и така нататък.
Но тъй като ние не сме такива със сигурност, следователно аристократите тогава са те
Иначе излиза, че ги няма. Моля ти се, ще се обидят, чувствителни са, а по презумция/ ако тази дума не е наша, през ума, съм Хасан/ следва, че са те!
цитирай
15. get - @ 14. leonleonovpom2 - "Е, да не ае задълбочаваме много Гет, ..." - Нямам претенции за ...
14.04.2014 22:21
... за "гуру" ... имам да кажа "посланието си" - само отново моля, от това да не ми препишите "апостолски" мераци :)) !

- Само ще допълня, че има епиграфски паметници ОЩЕ ОТ ВТОРИ ВЕК(края) на които се чете думата "coneus" намерени са в Албиона - Оставени като памет за битки и проявено мъжество от предците на нас българите!
- Именно от тез легионери е издигнат сина на "трака-император" родом от Ниасус("Илирия") ... и по-късно с помощта на тези легионери той се въздига, като баща си също до император ... Известен е като Константин, по-късно прозван Велики !

- А век след Константин, властта във Византиона, е била в ръцете на патриция Аспар ... който разбира се НЕ Е БЪЛГАРИН ! - А както пишат историците гот или алан !?

- Но иначе АспарРих (и всичките му други комбинации в името) "аристократа" и все още тачен, като "патриарх" на бългаската историческа наука (Златарски) бърза да му припише тЮркска етническа принадлежност?
- Страдащият от "нарцисизъм" издирвач(това е смисъла на "историк") на Истинската История на българите ... Леснописец, съзнателно и целенасочено върти и суче нещата ... само и само за да разпокъса българският етнос и землище!
- Землище (!!) което писалият през 19-ти век Юрий Венелин, не се колебае да очертае с граници ... От Балкани, по Северно причерноморие до северните поли на Кавказ!

- Което ни повтаря и ГЕНИЯТ Раковски ?!

"ние се заузехме да напишеме "Основните начала за българската най-стара повестност", ОТХВЪРЛЯЮЩИ НА СТРАНИ СКИТСКИТЕ И ТАТАРСКИТЕ ЯМИ, в които тъй немилостиво са ни хвърляли и стари, и нови писатели, кои са писали за нас, БЕЗ ДА ПОЗНАВАТ ЕЗИКА НИ, НАРОДНИТЕ НИ ОТ СТАРОСТИ СЪХРАНЕНИ ОБРЯДИ И ОБИЧАИ, СТАРОНАРОДНОТО НИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ, ПЕСНИТЕ, ПРИКАЗКИТЕ И ПОСЛОВИЦИТЕ НИ, първобитните НАИМЕНОВАНИЯ на местата, ПО КОИТО ЖИВЕЙМЕ ОТ ПАМТИВЕКА и проч., и проч. Не по-малко отхвърляме и неосновната мисъл, коя са имали сички почти досега учени, че МЯСТО ПЪРВАГО ПОЯВЛЕНИЯ и разсадник първаго преселения на >>>>славянското<<<< ДНЕС НАЗВАНO(!!!) ПЛЕМЕ >> било УЖ ОТ СЕВЕР НА ЮГ, а именно от руските пустини<<<, по които са ни скитали историците неуморно; а не от ЮГО-ВЪЗТОК КЪМ СЕВЕРО-ЗАПАД, КАКТО Е ДЕЙСТВИТЕЛНО И БИЛО ТО ПЪРВО И НАЙ-СТАРО ПРЕСЕЛЕНИЕ.(...)"

- Четете и мислете! Ако сте истински, по сърце и дух БЪЛГАРИ !! - Ще разберете, сами! Аз само, мога да подпомагам процеса, и това, по-лесно да излезете от собствените и заблудите, които други са ни(ви) внушили!
- Но като цяло, изборът е Ваш !
цитирай
16. leonleonovpom2 - Вярно е, Гет!
14.04.2014 23:07
Не съм присъствал, но съм чел, че когато Митеран умира е казал:
-Пазете Бъолгария, тя е центърът на Земята!/ България, не Франция/
Кубрат е дал, ако не се лъжа сестра за жена на северен принц - Ослова се е казвала
От нейното име идва името на Осло
Преди време един приятел ми даде списък на топоними, сам го е правил в Англия идентичен с наши.
Слисах се, не съм го проверявал, но не вярвам да ме лъже
Иначе това ,което пиша за пасквила е истина, за симбиозата между двамата антагонисти уж, а пък в коментарите съвсем изпушват Но според мен подмини, защото единият герой те търси, чуди се и сам си отговаря ,че те няма, защото те е сразил Нека си мисли така.
Аз от него ,такъв мастит автор, един смислен отговор не съм получил, само хлъзгави , с една или две думи Написал и книга за депутатството, сигурно как са докарали до този хал България
. Пусти Крум за такива!
Блоговият щут ме кръстил Алтафини. Трябва да го даря богато, не знам какво си мисли, но това е един от най-великите футболисти Така, че като си няма друга работа , а и умствените му възможности са такива , да се занимава с това, за да не изперка съвсем.
Аз пък за какво да се занимавам с него, работата е пределно ясна- опит за обръщане на полюсите Усетил го е още Иречек на времето си. Ама той не е бил шут
Да се радва актуалния шут на творческите си успехи от този род !
цитирай
17. leonleonovpom2 - И като си помисля, че това "...
14.04.2014 23:19
И като си помисля , че това "чудо" за траките с гласовете от Фейсбук ще бъде на първа.....
Не, не завиждам, нямам нищо против друг да е първи, но да бъде с нещо наистина стойностно
Така никой няма да гледа на написаното тук сериозно, то и по начало не се гледа така, но с такива неща хептен
цитирай
18. get - И като си помисля, че това "...
15.04.2014 20:48
leonleonovpom2 написа:
И като си помисля , че това "чудо" за траките с гласовете от Фейсбук ще бъде на първа.....



- Не знам(не съм запознат) с материала, който коментираш - Къде се намира и от кого е писан?

- За мен едно от КАЧЕСТВАТА, които се крият зад понятието Българинът? - Това е чертата/качество ДУХОВНОСТ: ТОЕСТ свето-възприятие и отношение към света, а от там Към Себе(си) а това вече, като отражение, и в отношенията му с ближните!

- Към настоящият момент, християнството отбелязва(чества) "страстите христови" ! - Какво се крие ... има ли някакъв алегоричен скрит смисъл зад това понятие?

- Преди време ме бе интригувала тази дума, та сега накратко ще дам част от информацията, която събрах във връзка със "страстите" :))!
- Какво ни казват лингвистите за "цЕрковно-слАвЯнската" дума СТРАСТ ?
I. "Славянските"(?:)) лингвисти-етимолози, ни обясняват "страстЬ" идвала да каже: "мъка, страдание, печал" и ни отпращат, към гръцката "рaphos";
II. Проверяваме английската "рaphos". Англо-саксонците ни обясняват, че е фонетично, реплика на "гръцката" - Пафос//на бг.ез. е "патос" - б.м.) тоест: чувство, емоция!
III. Отделно ни казват, че има синонимна на патоса, заетата от среден френски(латински) дума: passion(!). Тя директно идвала от Библията да ни каже за "sufferings of Christ on the Cross"(страданията Христови на кръста).
IV. Търсим в стар-френски за пасион-страдание, те ни отпращат към (Lat. - passionem ), което в им.пад. е "passio" ... а то произхождало от миналото причастие на кореновата ... PATI (Lat.) - Тя пък била родствена на санскрит(Sanskrit) "PIjATI"

- Хайде моля помогнете и упътете мен невежата - Има ли на български език, ТОЧНА ДУМА АНАЛОГ на гръцката: "паФ/Тос", санскритската: "PIjATI" и латинската:"PATI" ?

- Като жокер давам, цитат от много популярно детско произведение(книжка) !
ЦИТАТ:
"Драги ми Смехурко,

Ето че дойдоха Заговезни Сирни. Как можем на тоя ден да стоим мирни?
Баба Цоцолана на черква замина. И тозчас аз свиках моята дружина.

— Патиланци! — рекох. — Мало и голямо днес се преоблича. Днес маски се слагат, и всеки си става кой какво обича. Трябва ли и ние назад да останем? И ний трябва с нещо днес да се прославим. Баба Цоцолана искам да представим.(...)

Твой приятел вечен:
Весел Патиланчо"

п.п.
Така че, страстите носят печал, тъга и мно-ого патила - Уважаеми приятелю Симеонов!

- Написал "Get" - весел (въпреки житейските превратности) Човек!
- Езика, който използвах несръчно, за да предам "несресаните" си идеи ... за него нашите историци и лингвисти твърдят, че е ТЮРЛЮК, тоест получил се е от ОМЕСВАНЕТО ЕЗИЦИТЕ на аристократите, говорещи "тюркски" и раята"славянски" ... аз пък ще го обявя "патилански" :)) !

цитирай
19. leonleonovpom2 - Гет, и аз имам силно чувство за ху...
15.04.2014 21:32
Гет, и аз имам силно чувство за хумор, което не ме напуща, ако пруската аристокрация е френска или руската -също през 17 -19 -ти век, защото говорят и пишат на френски, то и българската е не тюркска, а персийска по всяка вероятност, , но само по тази причина, че пиши и говори на този език
Има сериозно изследване на Державин в тази насока, но няма да го правя достояние,/защото сериозните работи не се радват на заслужено внимание, ако е нещо друго, да/ не намери и една тюркска дума в езика ни. Изводът му беше категоричен, българите не са тюрки, монголи , хуни или татари, българи са, стар европейски народ!
Относно пасианс в съвременния френски основното му значение е търпение, но то си е чувство наистина, може и поведение да е Естествено идва от латински, но аз сега погледнах с друг поглед на френския и намирам повече аналогии с българския, отколкото с латинския
Естествено, келти ,етруски, колкото по-късно е ставало разделянето с местните траки, толкова взаимните връзки и влияние са по-силни
цитирай
20. leonleonovpom2 - И отново се сещам за думите на Мит...
15.04.2014 21:59
И отново се сещам за думите на Митеран за България
Оттук е тръгнала, от нашите земи , Европейската цивилизация
Въпреки, че правилно заслугите, за нейното съществуване в този и вид е приписвана на Рим Истина е!
Но и Калоян със самочувствие казва на папските прелати, че знае историята на своя народ, какво е правил през троянската война, от което следват два извода:
- Българите са стар и то внимание-МЕСТЕН народ, европейски
- Калоян е не някакъв див номад , а изключителен за времето си пълководец и ерудит!
цитирай
21. get - . . . Има сериозно изследване на Д...
15.04.2014 23:35
leonleonovpom2 написа:

...
Има сериозно изследване на Державин в тази насока, но няма да го правя достояние,/защото сериозните работи не се радват на заслужено внимание, ако е нещо друго, да/ не намери и една тюркска дума в езика ни. Изводът му беше категоричен, българите не са тюрки, монголи , хуни или татари, българи са, стар европейски народ!
Относно пасианс в съвременния френски основното му значение е търпение, но то си е чувство наистина, може и поведение да е Естествено идва от латински, но аз сега погледнах с друг поглед на френския и намирам повече аналогии с българския, отколкото с латинския
Естествено, келти ,етруски, колкото по-късно е ставало разделянето с местните траки, толкова взаимните връзки и влияние са по-силни


- За Державин не ми се коментира, защото тогава нещата в "Съветите" са МНОГО СИЛНО политизирани!
- Сталин е "завъртял" кормилото и държавният "кораб" е поел диаметрално противоположен курс - на този който е следвал през ТРИДЕСЕТТЕ години, тоест в навечерието на ВСВ?

Трудно ще ме разбереш, но през ТРИДЕСЕТТЕ Сталин подкрепя идеите на Н. Я. Марр в неговата "Яфетическа теория"(която приятелчето-филолог Милчев) и други набеждават в глотогенетизъм (Тя е нещо далеч по-различно).
Тогава са закрити нацяло, специалности като "византинистика" и "славистика"?
- След "Битката за Москва" Сталин "обръща палачинката" на политиката си и от болшевик-интернационалист, става "национал-комунист" и руски "патриот" :))!
- Избира си(не случайно) за обект Еврейският комитет на Антифашистите - Които в последствие набеждава в "космополитизъм" и-и ... знаеш как е процедирал в подобни случаи. Възстановява "византинивистиката" и славистиката (това го има в спомените на Селищев, изтъкнат лингвист-славист)!

- В резюме, отново се вади от гардероба от Сталин, опърпаното и от царско време, знаме на "славизма".
- Державин пише именно при тези условия и задушна обстановка, която няма как да работи за него и обективноста в работите му! А е сбъркал(!) ... а-а е "отишъл на кино", както са казвали тогава !!!

- До колко са били сериозни нещата - правилно ме разбери - Но? Макета за първият том на История на България(социалистически вариант) е изготвен от акад.Державин още от 1941г. - от преди да се знае изхода, на Битката за Сталинград ?!
- Защо ти казвам това ? - В учебниците пише, че Сталинградската битка е била решителна за войната и кой ще оцелее след нея Хитлер или Сталин! Но същият Сталин възлага задача на Державин, да подготви макета(черновата-конспект) по който в последствие след 1944г. новите ни историци, ще пишат за Най-старата ни история и Тази от Първо българско царство.
- По същото време, се създават научните обосновки от съветският "славист" Самуил Бернщайн по които, в последствие, ще бъде създаден "Македонски език" ... и "нация" ?!
- Прощавай, но цял живот съм работил детектив - Такива едни специфични факти, ме навеждат на мисълта ... Сталин, сякаш предварително е знаел, че ще излезе победител от единоборството му с Хитлер ?!!
Защото на практика, на Европейският военен театър ОСНОВНАТА БИТКА се води между Германия и СССР. Англия си стои на "острова". Франция съществува, под вида на марионетното образувание(наричано правителство) във Виши!

- А иначе си АРХИ-прав ПРОТО Език, Култура и Европейска цивилизация ПЪРВО СЕ ПОРАЖДАТ на земите където са живели ПРОТОЕВРОПЕЙЦИТЕ - ТОЕСТ ТУК !!!
Деца на които се явяваме и ние съвременните Българи - Един дребен и жалък отломък-наследник, на Цивилизационните-носители!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Гет, през 41-ва СТАЛИН ПРЕЖИВЯВА ...
16.04.2014 08:36
Гет, през 41-ва СТАЛИН ПРЕЖИВЯВА КАТАРЗИС
ТИ ЗНАЕШ , че при комунистите има единство и борба на противоположностите.
Той е отличник в семинарията и комунист-нагледна демонстрация как от християнството се е възползвал комунизмът
Та през 41-ва , преди 20 юни,отиват при него на среща старейшините на Самарканд и го молят да забрани отварянето на гроба на Тимур , защото на третия ден ще почне война. Той ги изслушва ,както обикновено и отсича ,че това са бабини деветини. Гробът е отворен и на третия ден войната почва.
Десет дена той не е на себе си Единственото което споделя с членовете на ЦК е, че великият Ленин е създал държавата, а те всички заедно са я осрали.
Та в този период, докато стане ясно, че победата ще е тяхна, има смекчаване и точно в него Державин пише книгата -преди Старинград- издадена е в началото на 44-та.
Той е дал истинската си позиция, по-късно е променена.
Доказателство- книгата у мен е на партиен функционер, отпечатана е през 1945 г. и не е разпечатана. Не я е разгледал даже. Може би своевременно е дошла директива Така мисля, те че не бяха ученолюбиви си е едно на ръка!
цитирай
23. get - 22. leonleonovpom2 - през 41-ва СТАЛИН ПРЕЖИВЯВА КАТАРЗИС
16.04.2014 22:18
- За да разберем - Какво се крие в действителност, зад личността на Йосиф Джугашвили (станал известен ни с прякора "Сталин") ? - Следва да си изясним две неща!

- Какво съдържание се крие зад думата(жаргонна и не само, в руският) "пахан" ?

Второто, което следва да прочетем и да осмислим е написаното от Ленин, по отношение на руският "социализъм" ? За същностното, в неговите записки по въпроса - Предавам в резюме?!(с малко встъпление? коментар на кореспонденцията м/у Маркс и Енгелс)!
- По време, когато Енгелс пише книгата си "Произход на семейството, частната собственост и държавата", всяка една глава е била предварително коментирана от двамата в писмата им.
- Енгелс извежда следните обществено-исторически формирувания(строя)
А. азиатски; Б. античен; В. феодален и Г. буржоазен (обществено-политически строй). Забележка: родово-общинният, като пред-класов не го коментира! В учебниците ни бе изписано много по отношение на строевете от вида: Б, В и Г, като "азиатският" не се коментираше ?
- По тази причина е интересно да прочетем ЗЛИЯТ гений Владимир Бланк-Ленин и неговият конспект: “Переписки К. Маркса и Ф. Энгельса, 1844-1863 г.г., М., 1959, стр. 160(и следващи)?
- Накратко той прави следните съществени коментари (!) "Определено, национализацията на средствата за производство НЕ ВИНАГИ ОЗНАЧАВА СОЦИАЛИЗЪМ. Тъй като го е имало още и при фараоните. Следващият признак за "азиатско производство" е наличието на МАЩАБНА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗНА РАБОТА, ръководена от централно управление.
Целият обем на управление на ЦЕНТАЛИЗИРАНАТА ИКОНОМИКА не е била по силите на ЕДИНСТВЕНИЯТ ДЕСПОТ АЗИАТЕЦ, поради което е принуден, да създаде над този базис(производствен) пирамидална управленско-бюрократична надстройка.

- Извел е във връзка с АЗИАТСКИЯТ ТИП НА ПРОИЗВОДСТВО две основни ОПРЕДЕЛЯЩИ черти/характеристики:
А. “Ключ” восточных порядков – отсутствие частной собственности на землю”.
Б. “Вся земля – собственность государства”!

- Това "наследява" Сталин - на това бяха обърнали и Б-я !!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Гет, общо взето съм съгласен с тебе, ...
16.04.2014 22:50
Гет, общо взето съм съгласен с тебе, но:
-Имаше икономически резултати, каквито сега няма
- нямало компютри, ще каже някой. А ракетите, дали са нямали!? Не, просто поради военнизирания комунизъм технологиите не са допущани на гражданско ниво и това е основната грешка и причина за провала
Иначе Сталин от остров Джуга, защото няма такава грузинска фамилия , изпълнява директивите на Ленин
Не е справедливо да обвиняват в жестокост само него
Тези директиви му са настолна книга, не е отстъпил и на милиметър от тях
Дори само дни след очерталия се провал след началото на войната той декларира ,не на себе си, че държавата, която великият Ленин е създал, те всички заедно са я " осрали"
Е, после ,след години, тежко им на тези, който са били покрай него
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9140419
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102605
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031