Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2014 22:49 - Магията на българския език
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 40470 Коментари: 103 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последно време доста се спекулира с езика ни, че бил едва ли не с едно стъпало над този на първобитните хора, че бил турски, и да не се обиди някой, само цитирам-мангалски. Лошото е, че аз се чувствам обиден и то незаслужено!
Темата е наистина за филолози, но след като се отминава с мълчание, може би заради презрението , което изпитват те към даващите подобни оценки, защо пък да не се намеся аз
Вярно нямам диплома на филолог, но цял ден си напрягах паметта и не можах да си спомня да съм имал друга оценка по български  освен максималната/ по химия и история съм имал и под нея/

Защо да чакам благоволението на някой филолог, който може и по втория начин да се е сдобил с драгоценната диплома, да каже тежката си дума по въпроса?! Нещата са очевидни, лесно излизат на показ, всеки грамотен може да свърши тази работа, а пък детайлите са за тесните специалисти, ако получат директива,  да се намесят!

В българския език, Державин е успял да отсее около 40 думи, които се считат за турски. Подложил ги е на прецизен анализ/ в годините на войната/ и в резултат на него ги отпраща  , доколкото си спомням- в Персийско направление
В същото време в българския има 3900 доказани латински думи или поне думи, присъстващи в латинския-основен глагол /съм/, лични местоимения, животни, предмети и така нататък, много от тях са разглеждани  тук
 Дори да приемем 40 думи за наистина турски, съотношението от3900 към 40 думи показва ясно към кого гравитира езика ни, ако така се поставят нещата. 
Без коментар!

Сега да поразгледаме азбуката ни!
Колкото звука, толкова букви, нито повече ,нито по - малко. Да, ще каже някой, няма отворено е, или пък затворено е, придихателно и така нататък.
В такива случаи се сещам за великия Гогол, който описва дворяните в Русия как учат " птичия" английски език-по памет. Как въртят език и глава и накрая докарват и птича физиономия, за да произнесат думата-заради такива разновидности на гласните звуци
Не намирам липсата им при нас за недостатък на езика, напротив
Ами сложните гласни и съгласни
Вода на френски се пише с три гласни, еаю-френски, за да се прочете о  Има  и друго  о , което се пише с с аю.  И много други съчетания. Ами как се компенсира липсата на букви за звуците х, ц, ч ,щ ю, я и така нататък?
Или пък фрапиращата липса на буква  ъ в английски и във френски, който звук е изключително разпространен. Например във френския, когато трябва да се чуе съгласна в края на думата ,която се произнася, защото има много такива, които се пишат, но не се четат
Това пък е другото ни предимство, ние такъв баласт в писането нямаме, да пишем букви, които не се четат!
Та в тази връзка се сещам за една преподавателка по френски, която ни съветваше при запознанство с французин, да помолим да ни напише имената си, да не се задоволяваме само с чутото  защото, после се убедих, може да възникнат неприятни недоразумения при кореспонденция!
С българския такава опасност почти не съществува, слава богу!

И накрая падежите!
Те са почти отмрели в езика ни, някаква екзотика Например ,кому са нужни, като лесно могат да се избегнат, а в същото време създават затруднения, говорейки, да отклоняваш вниманието си към предлози и окончания, при положение, че не владееш даден език перфектно 
Има и други езици ,в които падежите са екзотика, но там има други капани. Например във френския трябва да си непрекъснато нащрек със съгласуването на времената във сложните изречения, нещо не по-лесно от падежите.
Латинският, ще ме апострофират е също стар и има падежи. Но както казват специалистите, той е мъртъв език, не се работи върху него, иначе и при него вероятно щяха да са ограничени, както е станало с производния му френски


Всичко това е изредено с една единствена цел, не да се уязвят другите езици-съвършен език няма, а  да не се посяга на нашия език, на изключително ниво е отвсякъде и твърдения с присмехулни намеци могат да бъдат отнесени само в графа-злонамерени!



























 



Гласувай:
28


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Написаното в никакъв случай не е ...
26.04.2014 22:53
Написаното в никакъв случай не е изчерпателно!
Просто са маркирани някои елементи в езика ни, който сочат, че е древен, много обработен, с висока степен на съвършенство.
Специфичен е, български си е, не може с лека ръка да се прехвърля към една или друга група езици
цитирай
2. vmir - Пред фактите и боговете мълчат.
27.04.2014 07:26
Статистическият анализ може да ни каже много за езика и хронологията на влиянията в него, жалко, че филолозите не владеят съвременни статистически методи за обработка на данни, сравнителен анализ и проверка на статистически хипотези, което не е пречка да се сформират интердисциплинарни изследователски колективи.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Прав си, Вмир, съвременният учен, ...
27.04.2014 08:10
Прав си, Вмир, съвременният учен, ако не енциклопедист от типа на Ломоносов например, трябва поне малко да" отбира" и от другите науки. Иначе е кон с капаци.
Специално за турския, не че имам нещо против тях. И те са хора
Но ако ние сме били тюрки наистина и силово ни е наложен друг език, има родова памет,,,,,, При наложилото им се" присъствие" така твърдят някой, може би потомци на чорбаджии, лесно бихме приели езика и щом толкова лесно си го подменяме, няма пречка да го направим отново.
Но не би! Нещо повече, стотици години живеем в отделни общности, което говори и за несъвместимост
Ако някой твърди нещо подобно, за тюркски език или произход, това е или непрофесионално, или неграмотно и поръчково!
цитирай
4. kostas - МЪРТВИТЕ ЕЗИЦИ е едни разказ - разсъждение на Бранислав Нушич . Вярвам ,че ще ти хареса и допълни!
27.04.2014 10:49
* И до днес още като остатъци от изчезналите римляни и елини живеят пръснати по разни гимназии учители по латински и старогръцки език. Ако Цицерон и Тацит, Омир и Демостен, Тит Ливий, Сенека, Марк Аврелий, Овидий и други не бяха написали няколко четива, които векове наред се набиват в главите на младите поколения, тези остатъци от старите римляни и елини щяха съвсем да изчезнат.

Латински и старогръцки и днес се считат за мъртви езици. Аз и досега не мога да разбера това понятие — мъртви езици. Разбирам да умре езикът, а да живее народът, но да умре народът, а да остане да живее езикът — това някак си не мога да разбера. И още повече, че тоя език живее под името мъртъв език. Представете си само що за професия е това — учител по мъртви езици. Защото според мен мъртвият език не може да бъде използуван за нищо друго освен за учителска професия. Не можете да го използувате за служебна квалификация, защото едва ли бихте могли да напишете в съответната рубрика: „Освен матерния си език служа си още и с мъртви езици.“ А не можете да го употребите и практически в живота, защото, струва ми се, никаква стойност не би имало например едно такова обявление: „Млад и способен господин, който освен матерния си език знае и още един мъртъв език, търси да постъпи като…“ и т.н. * - дочети си го - http://chitanka.info/text/3524/16 .
цитирай
5. get - - Именно! - Когато фактите говорят и боговете мълчат !
27.04.2014 13:18
- В предният пост вече споменах, за релациите от втората част на авестийско-европейското:Парадайс//Рай/Тихо=Стена(на гръцки) и документираната им връзка с "тракийска глоса" Диза//Дизос смислово означаваща:Зид//Дига//Укрепено селище в съвременен български език?
- Става още повече интересно, че ТРАКИЙСКОТО:"Дизос" дава и близкото морфологично и семантично наименование, за селище(документирано в цЕрковно-славянският ?) език, като:VISI!
- В английският дало:"village-селище" ?
- В "германският" готски език:weihs "village"
- За същото лингвистите, казват че е от един протокорен с латинското: VILLA"country house, farm" релевантно на по-старото латинско:VICUS"village, group of houses"?

Поставяме си въпроса - Имаме ли топоним, на територията на България, който да кореспондира с това множество от производни в различни езици РОДСТВЕНИ ДУМИ? - Междувпрочем пропуснах, аналозите му на:
а) Sanskrit *vesah "house"; с втора производна *vit "dwelling, house, settlement"
б) Avestan *vis "house, village, clan;"
в) Old Persian *vitham "house, royal house" ... с изобщо НЕ ЗВУЧАЩИЯТ БЛИЗКО гръцки аналог:
г) oikos "house" ??!

- Какво ни обясняват, средновековните митове и басни с "филеЕлинска"=угодна за "някои"(?) насоченост!

- Да, на територията на Европа(източна) имаме град ОСНОВАН от мигрант, от Атика по чието име е наречен град! Кой е този град? - Ами Византион, по името на мегареца "Визас"?!

- Вероятно същият този гръко-мегарец е основал и ПРЕД-ЕЛИНСКИЯТ документирано град на траките"асти" от Странджа носещ името Урдо-Виза?! За който учените са категорични, че съществува от времето на ... 2 500 - 2 000 години пр. Хр., тоест датировка отпращаща основаването му, към време на, първата и средната фаза на бронзовата епоха ?
- Топонима е засвидетелствуван(като употреба) до (...) Според историческото писмо на Лауро Овирини, писано в Константинопол, Урдовиза е паднала под турска власт чак в 1453 г. заедно с останалата част от нашето Южно Черноморие.
- А от там остава само ... ?!
- А от там остава само ... етнография, етнология и ... фолклор !
Като пятата в странджанско песен, за болярката "бяла Стана" ?!
"Прочула се бяла Стана,
бяла Стана Урдовизка,
от град в града Цариграда.
Де я зачу сам си царят,
сам си царят, бре турчинът,
та пруоди триста души,
триста души църни турци,
църни турци анадолци,
да я земат за царица.
Отишли са и я зели.
Турили я в гимийката,
лъзнали я по морето.
Най-големьят хи думаше:
Мари Стано, бяла Стано,
бяла Стано Урдовизка,
обърни се та погледни -
вашто село огън гори,
вашто село, ваште къще.
Отговаря бяла Стана:
- Нека гори да изгорят,
мойта майка и мой татко,
че си бехме девекь брата,
девекь брата, девекь сестри.
Тях дадаха в нашто село,
в нашто село, наша вяра.
Мен дадаха в друго село -
в друго село, в друга вяра,
друга вяра - на ... ?

И отново припомням, за да се знае и не се забравя!!
- След ТРИТЕ ДНИ на безчинства, в падналият Константинов град ... Мехмед Завоевателя(Фатих) призовал Константинополският патриарх ... и му дал цялата духовна власт над целият ... "уРум миллиет"!

П.П.
- Последното, документиране на топонима "Ви(з/са) е от 1786 г., от австриеца Венцел фон Броняр под две имена: „ПороВиза” или „Портовица” и според него това е дало името на цялата долина на река Караач, която се казвала „Портовица дереси”, тоест долината до съвременното населено място, Китен ?!
- А Китен, се среща на няколко места(топонима) в континентална Гърция, също като епитет, на "гръцка" богиня на Любовта?!
- Що за причудливи неща ни се сервират, при малко от малко, по задълбочено изучаване на приказваният в по-стари времена, европейски език от юго-източна Европа??
- В същност! - В старо време, ЕВРОПА и европейската култура и език, бяха заченати отТУК !!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Разбирам те ,Костас!
27.04.2014 19:45
Това понятие, мъртъв език са въвели умните глави. Нарочно и двете думи не слагам в кавички, защото вторите са се взели на сериозно, влезли са в роля на всевишния
За по-трезво отношение, въпрос към тях-ами прадедите ни, какво е станало с тях? Какво следва от това?
Един, обявен за мъртъв език , живее в езиците, които са го наследили
Латинския ние не сме наследили, но явно имаме здрави връзки с него.
Диян Желязков, съставил българо-латински речник. Покрусен бил от отговора на професорка:
" И какво от това, латинският е един мъртъв език"
Така, че прави каквото смяташ за правилно и да не ти пука от идиоти! Със закъснение и аз взех да мисля така
Този ,който смята, че може да ме оценява, може ли да прави това, което оценява?
Не може ,сигурен съм
Ами да си взима оценката и да си я сложи където иска, далече от мен!
Не случайно е казано, че неуспелите писатели стават критици
Поздрави!!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Безспорно, Гет!
27.04.2014 19:59
Тук е центърът на Европейската цивилизация!
Оттук в различни времена са тръгнали етруски, келти, гали, отивали са ,връщали са се някои от тях, с нови или стари имена.
Затова, някои траки с ново име след векове се връщат, защото работи родовата памет, а не защото вождът им е е тъпанар, за да иска да направи държава под носа на Световна империя
Казал го е Херодот, тракийските племена често сменят имената си
Ние не сме гостите, ние сме си домакини.
Станало е обръщане обаче. Истинските новодошли се изживяват като домакини, а нас считат за дошли от не знам си къде.
Но това обръщане го има и днес - негодници да поучават способни как да си вършат работата, която те в никакъв случай не са в състояние да свършат............
Поздрави!
цитирай
8. get - - И за да няма място за спекулации относно ПЪРВАТА ЧАСТ на ТОПОНИМА ... ?
27.04.2014 20:29
leonleonovpom2 написа:
Тук е центърът на Европейската цивилизация!
Оттук в различни времена са тръгнали етруски, келти, гали, отивали са ,връщали са се някои от тях, с нови или стари имена.
Затова, някои траки с ново име след векове се връщат, защото работи родовата памет, а не защото вождът им е е тъпанар, за да иска да направи държава под носа на Световна империя
Казал го е Херодот, тракийските племена често сменят имената си
Ние не сме гостите, ние сме си домакини.
Станало е обръщане обаче. Истинските новодошли се изживяват като домакини, а нас считат за дошли от не знам си къде.
Но това обръщане го има и днес - негодници да поучават способни как да си вършат работата, която те в никакъв случай не са в състояние да свършат............
Поздрави!


... ТОПОНИМА:УРДО-ВИЗА, тоест "Урдо" някой смахнат пан-туранист като блоговият "Атил" да не го изкара синонимно на "орда-орду" - Допълвам!?

- Първата частица, е документирана МНОГО ПО-РАНО преди появата на тЮрките по тези земи в:
А. хидронима на Адриатическо море и думата за "вода"(при "етруски" и "илири" !)
Б. при думата за "вода" при Хетите, от която Берджрих Хрозни, още през 1915 г. тръгва да обосновава ЕВРОПЕЙСКАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ на езика, на този народ, живял от 2 500 - 1 200 години, преди нашата ера, в Анатолия?

- Така че, тракийското селище на южното ни Черноморие, тоест градът на траките-асти(датиран, да е още от СРЕДАТА, на ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр. Хр.!), следва да се преведе, като "Селище на Вода"! :))) - Вода, като гръцкото:(х)идро ... но не, като "неро" :))!

- Поздрав!
цитирай
9. bezistena - ЕЗИК СВЕЩЕН НА=ЕЗИК СВЕШТЕН НА=ЕЗИК НА Исуш и Богиня Диана!
27.04.2014 23:41
Език свещен на нашите деди,
език на тайни,мъдрости вековни,
език на Тази,дето ни роди
за радости и подвизи чутовни.
Език-магия,който те ругае
съдбата в ада черен ще го прати,
а който те залюби ще узнае
най-древните духовни кръговрати.
И ще премине огън и позор,
през хули и от чужди и от „наши“,
да стигне в междузвездния простор,
до знание,което мрака плаши .
Вземете,хора ,святата магия!...
и тя ще стане звездно вдъхновение,
пред идните да мога да разкрия
най-слънчевото земно сътворение!

ЕЗИК СВЕШТЕН на=ЕЗИК на Исуш и Богиня Диана
ЕЗИК НА ТАЙНИ=ЕЗИК на Диана
ЕЗИК на МЪДРОСТИ ВЕКОВНИ=ЕЗИК на Богина Матара Диана и Бок Иса=
ЕЗИК на Богиня Мария Магдалена и Бог Исус=
ЕЗИК на Българските Богове=
ЕЗИК,за който святите пророци Дънов и Ванга прорицаха,че е единственият път към Бог и божието познание,и който език те прорицаха,че ще учат скоро време всички народи,за да имат место и живот на Земята!

Бъди благословен,Приятелю,за Българолюбието ти!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Поздравления, Гет!
27.04.2014 23:57
Отлична обосновка за връзката на хети, етруски, илири
Въздържал съм се до сега, но погледнато езиково,за повечето народи в Европа си личи, на база именно езика, че са имали контакт, взаимодействие, че са живяли в близост в зората на своето заформяне
И някак си, точно на тази база като бяла лястовица се откроява гръцкия
Не искам да кажа нещо лошо, но явно той е с друга коренова система, другаде е посаден
И не върви някак си точно ние да сме дошляци.
Това презрително определение вече не се чува,явно са разбрали, че е абсурдно не го казвам като оплакване, но след като веднаж ни е " хвърлено" , не се забравя лесно
Дошли сме в дома си!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Благодаря, адаш!
28.04.2014 07:30
Не може така да се говори срещу българското и българския, при наличието на такива върхове, достигнати при това собственоръчно, самостоятелно!
А за езика, не е необходимо да е граматик човек, за да проумее, че недостатъците му са във възможния минимум
Ти също си българолюбец адаш, това е разбираемо от всички!
Бъди и ти благословен!
цитирай
12. voulgaros - ОТ ЗАВИСТ НЕ СПИШ, А ИНЕГЕНЕРЕ. . ДА ...
28.04.2014 14:33
ОТ ЗАВИСТ НЕ СПИШ, А ИНЕГЕНЕРЕ..ДА НЕ ПИШЕ ОТ ТВОЕ ИМЕ ЗВЕРА..НЕЩО НА НЕГО МИ ДОКАРВАШ.

ГРЪЦКИИТЕ ДУМИ,ЗАЕДНО С ЛАТИНСКИТЕ СА ОГРОМЕН БРОИ В ЕЗИЦИТЕ НА ВСЕКИ ДРУГ ЕВРОПЕИСКИ ЕЗИЦИ..А НЕ ОБРАТНОТО..
ТОВА КАКВО ТИ ГОВОРИ..А СМЕШНИКО ??

ГЕТ, ЩОМ УРДО - ГО ПРЕВЕЖДАШ КАТО ВОДА...ЗАЩО ТЕЯ ТРАКИ (ТОВА СА ГЪРЦИ-НА ПО НИСКО НИВО) ОТ КИТЕН---НАЛИ УРДОВИЗА Е СТАРОТО ИМЕ НА КИТЕН.

ТЕ ЗАЩО КАЗВАТ НА ВОДАТА--УРДО... ЗАЩО НЕ КАТО ВАС--А ПА ВИЕ ВУЛГАРИТЕ, И КАЗВАТЕ ''ВОДА''...ЯВНО И ЗНАЧИ НЕ СТЕ ПОТОМЦИ НА ТРАКИТЕ...НИТО ТРАКИТЕ СА ВИ ЗНАЕЛИ...ДА КАЖАТ--ЕТО, НАШИТЕ БРАТЯ ВУЛГАРИ ДОИДОХА.

ВИЕ СТЕ УБИИЦИТЕ НА ТРАКИТЕ ,А НЕ РОДНИНИ.

УРДО - ХИДОР,ХИДРОС = КОЛКО ПО БЛИЗКА Е ГРЪЦКАТА ДУМА !!!

ВСИЧКИ ТРАКИ СА ВЪВ ГРЪЦКАТА АРМИЯ И СА СЕ БИЕЛИ И УБИВАЛИ ВАС ВУЛГАРИТЕ.

ВИЕ СТЕ ВРАГОВЕТЕ НА ТРАКИТЕ !!

цитирай
13. leonleonovpom2 - Вулгарос, развесели ме искрено. ...
28.04.2014 16:10
Вулгарос, развесели ме искрено.
Писал съм,хетският е разчетен с помощта на английския, има много керамични-глинени плочки с текст, дълго неразчетен
Оказва се, че вода е уотър
Съди сам
уотър-вотър-вода.
Такива трансформации между в и У ги има в латинския
Аз уважавам истинското в гръцкото, не фалша, също и във всичко друго
Едно е безспорно, това, което съм отбелязал за българския е така ,истина е
всеки звук си има буква, няма букви, които се пишат, но не се четат, почти липсват падежи и ако ги има са архаизми и така нататък
В същото време не отричам мястото на гръцкия в науката, медицината , фармацията
Но това е по стечение на обстоятелствата приятелю, а не за това, че видиш ли, двата езика са били на кантар и гръцкия се оказал по-тежък
Гарантирам ти, че ако нещата са били поставени така, резултатът е щял да бъде друг
цитирай
14. get - @ 12. voulgaros - ГЕТ, ЩОМ УРДО - ГО ПРЕВЕЖДАШ КАТО ВОДА...ЗАЩО ТЕЯ ТРАКИ (ТОВА СА ГЪРЦИ-НА ПО НИСКО НИВО =:)))
28.04.2014 19:47
- Какво да ти отговоря, след истеричните ти крясъци ?:((( - ПИСАНЕТО С ГОЛЕМИ БУКВИ в Интернет е РАВНО=ВИКАНЕ!!?

- По-старото наименование на селището, което в момента носи името Китен, е с подобно ИМЕ на гръцкият остров"Kythnos"(is a Greek island and municipality in the Western Cyclades between Kea and Serifos. It is 56 nautical miles (104 km) from the harbor of Piraeus.)- като същото име е било и на планината в о.Делос(пан-елинското) светилище ... и ТЯ СЪЩО се е казвала "Kythnos", сега е с произношение Кинф(ос)!
- По сведение от Херодот кн.VIII стр.(?:))) наименованието, Китнос е от ТРИНАДЕСЕТИ ВЕК преди ХРИСТА - Тогава ДОКУМЕНТИРАНО ГРЪЦКО ПРИСЪСТВИЕ Н-Я-М-А! - има П/БЕЛАЗГИЧЕСКО и родственото му от Мала азия, с екзоним:Тирсени, турши ... и още две имена!

ВТОРО: Занимаваш ме с ЩУРОТИИ! - не съм казвал ШОВИНИСТКИТЕ простотии, присъщи за теб - ТАЗИ ДУМА Е НАША-а!!:)) - казвам Това се думи от ПО-СТАР от ПРЕДГРЪЦКО ВРЕМЕ ЕЗИК!!
ТРЕТО:
Смятам, че съвсем коректно ТИ ДАДОХ ПРИМЕР - Между втората образуваща дума в ИМЕТО УРДО-ВИЗА ... Като ти посочих, по-късен АНАЛОГ в СТАРО-БЪЛГАРСКИ - тоест селище-"виси"!
ЧЕТВ-ТО:
Съвсем КОРЕКТНО ти посочих, че и в ЛАТИНСКИЯТ (който е обявен, за по-стар и едва ли не без връзка с БЪЛГАРСКИЯТ) имаме СИНОНИМНА(аналогична) дума БЛИЗКО ЗВУЧАЩА до БЪЛГАРСКОТО "ВИСИ"="VICUS"=селище/село
ПЕТО:
Вече съм ти обяснявал понятието МЕТАТЕЗА при буквите(разместване на местата им в думата) ... ПРИМЕР за такова РАЗМЕСТВАНЕ, в производна от ВОДА ДУМА в Българският език е ВЕДРО - Съд за носене на ВОДА-Уотър-Васер-WA(d/t)AR при хетски език - Говорен(документирано) още от СРЕДА НА ТРЕТО ХИЛЯОЛЕТИЕ ... Тук!!
- За същите, историците КОМЕНТИРАТ, че са МИГРАНТИ от ЗАПАД В АНАТОЛИЯ - а на Запад, са БАЛКАНИ?!!

- За кви"убийци на "траки" ми рИвеш - не мога те разбра?!
М-О-Л-Я !!!
- Оставяй настрана ШОВИНИЗМА и простащината, когато искаш да си говориш като сериозен и разумен мъж с мен ... Всъщност, ти да не си някой "пъпчив" пубертет - та от време, на време, ми пишеш такива щуротии ??!:))

А относно, казаното от инж.Симеонов:
"Не искам да кажа нещо лошо, но явно той е с друга коренова система, другаде е посаден."

- Не го споделям напълно ?!
- Най-вече в лексикалният фонд, при гръцкият се забелязват, както ДУМИ С ЧЕРТИ от ПРОТОЕВРОПЕЙСКИЯТ ЕЗИК(производен от който е и българският) - Но има и думи, за които МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПОЛАГА(!) че са заимствани от семито-хамитските езици?
- За някои съм КАТЕГОРИЧНО сигурен - Примерно, етимологията на Ба(а)л/"Господар" в семитските(от с/зап. група) смисъла на която, е възприета едно към едно и при гърците ... Вероятно вече по време утвърждване християнството, като "държавна" религия!?
- Други, повлиявания са примерно:Елиас/Ел^лияху!
- Пак казвам - Повлияванията са ДВУСТРАННИ - Както от местното прото-гръцко към семитско ... така и от семитско към гръцко?!

- Засега ... Това! ... накратко ?:))
цитирай
15. voulgaros - НЕ СЕ ПРАВИ НА РАЗСЕЯН. . . . . УРДО...
28.04.2014 21:44
НЕ СЕ ПРАВИ НА РАЗСЕЯН.....УРДО---ВОДА..

НАШТА ДУМА Е БЛИЗКА ДО ''ТРАКИСКАТА'''.....ВАШАТА ДУМА Е ДАЛЕЧЕ.

ТРАКИТЕ СА ПРОТО-ЕЛЛИНИ,,НА ПО НИСКО РАЗВИТИЕ И НИВО ОТ АТИНЯНИТЕ И ТЕСАЛО-ЕОИЛИИЦИТЕ.

ТЕ СА ПАК ГЪРЦИ..НО ОСТАНАЛИ В НИСКО НИВО.

А ВУЛАГРИ----ВИЕ СТЕ КОРЕННО ДРУГИ...ВИЕ СТЕ КРАДЛИВИ НАТРАПНИЦИ..ВРАГОВЕ УБИИЦИ И СТЕ ОКРАДОЛЯ ЯКО ТРАКИТЕ..

ВСИЧКИ ТРАКИ СА БИЛИ В ГРЪЦКИТЕ АРМИИ И ПОСЛЕ В ВИЗАНТИИСКАТА АРМИЯ.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Вулгарос, аз съм много търпелив към ...
28.04.2014 21:54
Вулгарос, аз съм много търпелив към всякакъв вид наглеци, но идва момент, когато търпението ми се изчерпва и ставам страшен, до такава степен, че се плаша от самия себе си!
цитирай
17. get - :))) @15. voulgaros - НЕ СЕ ПРАВИ НА РАЗСЕЯН ... УРДО---ВОДА :)))
28.04.2014 22:21
- Гламав ли си, и-или мен гламав искаш да направиш !?
1. На гръчки как се изписва/казва:Вода?
а) Първата ви дума е (х)идро ... тоест със ЯСНО ИЗРАЗЕНО >>"И"<< ... КОЕТО Е ПОДОБНО на една друга "гръцка" дума, която е, и име на два града в Мала азия и Македония. СЕТИ СЕ САМ за Кои градове говоря? Така че, в миналото СТЕ ИМАЛИ И ТРЕТА ДУМА за Вода?!
б) Втората ви дума e "неро" ... да те питам НЕЯ ОТКЪДЕ СТЕ Я ЗАЕЛИ - Знаеш ли ?
2. В хетският език, тя е звучала не с ТВЪРДО "В", а като английското "W" пред гласна, та се е четяла/произнасяла нещо средно, като "У/о/а+ТАР"?
3. Адриатическо море, за което казват че е "етруско~илирийско" аз пък мога да допълня, витинско-венетско(защото те идват от Мала азия в Апенини!) - Та поне през СРЕДНОВЕКОВИЕТО - името е звучало "Адранско" - което ме навежда на мисълта(не съм го проверил докрай) вероятно имена, като на р.Арда, са от близък произход на "Адриатика".

- А относно, ОСТАНАЛИТЕ ПРОСТОТИИ - Траките са се биели в гръцката армия - коя армия на мегало-шовиниста Венезелос ли ?!

- Тези хора с калпаците и кафявите шаячни дрехи, от Беломорска и одринска ТРАКИЯ, които играят български хора - Това ли са гърците "тракиоти" ?
Илюстрация на това, което искам да ти кажа - Ето !
http://www.youtube.com/watch?v=DjizrdcWPSA&feature=related - и това !
http://www.youtube.com/watch?v=nPV8xArv0wc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=EL4B2fMz9EE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=91hx-nYAFYs
- Тези тракиоти-кариоти, по РЕЛИГИОЗНИ причини, през 30-те години на ХІХ в. приеха да станат "гърци". Децата и внуците им в момента са пръснати в две държави поне.
- В България са КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ и се ЗОВАТ БЪЛГАРИ !!!

- АйЕ пае"макрия !!

п.п.
А относно, ТРЕТАТА "ГРЪЦКА" дума за ВОДА, това е ЕДЕСА - Но тя не е гръцка а македонска!
- Така нарича, македонеца-диадох Селевк I Никатор през 304 B.C. столицата си в чест и на името на старата Македонска СТОЛИЦА - ВОДЕН//Е/Одеса.
- Калката на името, в по-късно време дава ясна представа за СМИСЪЛА В ДУМАТА:
А) КЮРДСКИ - Riha
Б) арабски - Ruha
В) относно етимология на името A. Harrak, в статията: "The Ancient Name of Edessa", Journal of Near Eastern Studies , стр.стр.209–214 - Го извежда като ВОДА, като се обосновава, че е калка на Вода, на по-старото Сирийско(със същото значение) и по причина ИЗОБИЛИЕТО НА ВОДА в района на този Малоазиатски град!
- Така че, Одеса/Едеса/Воден е промененото по изговор българско Водица !!
- Ей това, като пример ... като почнеш от гърците-тракиоти(играещи български хора(виж "връзките"?) и Второ! - НА КАКЪВ ЕЗИК, са говорели ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНИ ?!

- Плачи Българио, за своите чада !!!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Българският език е жив, защото е ...
29.04.2014 00:05
Българският език е жив, защото е освободен от всичко, което и излишно, но в същото време е много образен и много богат на словосъчетания, които в другите езици и няма. Поздрави за точните определения и ако оня вулгарния се намеси му кажи, че освен че съм хубава, имам и ум в главата си, за да разбирам написаното от умници като теб:)))
цитирай
19. leonleonovpom2 - Благодаря, Невена!
29.04.2014 00:25
Той разбра, че по отношение на тебе е сгрешил и че не бива да се държи така!
Дано разбере, че и моето търпение, вече по отношение на тематиката е на изчерпване!
Лека и спокойна нощ!
цитирай
20. voulgaros - ЕДЕССА Е ГРЪЦКА ДУМА. . . . ВОДЕН Е ...
29.04.2014 01:35
ЕДЕССА Е ГРЪЦКА ДУМА....ВОДЕН Е ВАШТА ДУМА..

ЕДЕССА Е ГРЪЦКИ АНТИЧЕН ГРАД....НЯМА НИЩО ОБНЩО С ВОДА..

АКАКВИ ЩУРОСТИИ И БЪЛГАРСКИ СЛАВЯНО-МАНГАЛСКИ НЕЩА СИ ИЗМИСЛЧЪШ..

АКО СТАРИТЕ МАКЕДОНИ ВИ ЧУЕХА..КАЗВАМ ВИ....ЩЯХА ДА ОТСЕКАТ ГЛАВИТЕ ВИ...ЗА ГАВРА И ПОРУГАВАНЕ С ТЯХНАТА ПАМЕТ ,ЧЕСТ, КРЪВ И ЕЛЛИНИЗЪМ.

ГЪРЦИТЕ КОЛЯТ ВАРВАРИ СЛАВЯНИ, И ГИ УБИВАТ КЪДЕТО ГИ ХВАНАТ.
КЛАЛИ СМЕ ПЕРСИТЕ..КЛАЛИ СМЕ КЕЛТИ, БАКТРИ...КЛАЛИ СМЕ АРАБИ,ТУРКИ И ВУЛГАРИ.
ЩЕ КОЛИМ СКОПЯНО-ВАРДАРЦИ.
цитирай
21. leonleonovpom2 - Вулгарос, като те слушам, нещата ми ...
29.04.2014 07:22
Вулгарос, като те слушам, нещата ми се изясниха!
Османските турци са елини!
Сензация, голяма, но чиста истина!
Те са дошли тук, пускани от граничарите гърци през проходите на планините - Арарат, Кавказ по заповед на императора ромейски - да направят държава на гърците, за да се наложат над омразните им българи
И я правят.
Още на третият ден от завземането на Цариграда гръцкият патриарх е поканен от Мохамед/ Мехмед/ Завоевателя на банкет и му е казано, че той Мехмед най-после му дава цялата църковна власт, да се разправи с всички останали неверници, българи най-вече
Сигурен грък е Мехмед!
По аналогичен начин може да се извади и гръцкият корен на Филип С него се е заел Демостен на времето Демостен като го вадел, и той се изненадал много.
Очаквал дебел, добре оформен пелопонески/ там ли живееха старите македонци/корен, пък го извадил много лесно, защото изобщо гръцкия корен го нямало.Имало само дебел, твърд, като македонска глава македонски корен

ТИ ЗАОБИКАЛЯЩ ЕДИН ВЪПРОС ОТ МНОГО ВРЕМЕ:
КАКВО АДЖЕБА Е СТАНАЛО С ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНЦИ? ЗАЩОТО СЕГАШНИТЕ НЕ СА МАКЕДОНЦИ????
Много труден въпрос, влизам ти в положението, затова дхокери
1/ Измрели са до един, като античните гърци. Приемам го веднага, ще го отхвърля само ако представиш тук жив древен елин или македонец
2/ Минала е македонската фаланга и ги е отвела на тайно, сигурно място, когато се наложи да направят държава на елините. Това също ще приема
3/ Братски са се прегърнали с елините и е станало такова объркване, че има проблем-елините не знаят дали не са македонци и македонците - елини А бе мангалска им работа. Ако си ннастойчив в любовта към мангалските работи и това ще приема
4/ Станало е страшно земетресение и макетата са загинали до едно.
На приятелите на Летописец , дяконите в това време се отворила работа-приемали скъп гост-самият Летописец и пропуснали да опишат земетресението-магнитуд/ степен по Елиникон/, и географски граници
Ако не ти стигат джокерите, , ще ти подхвърля и други!
Какво беше муни фени, забравих
цитирай
22. leonleonovpom2 - Но заети с македонците, подминахме ...
29.04.2014 07:43
Но заети с македонците, подминахме много важен за Мехмед човек, негов любимец, гръцкия патриарх
На него Фетик дал карт бланш- да се разправи религиозно с всичките неверници-да остави само едни-гръцките, те били най-чисти и най-верни
Патриархът веднага се заел с работата , да не губи време. Откога чакал този момент и отправял горещи молби към Аллах за помощ срещу неверниците
Като начало, изгорил два вагона български книги, най-после имал разрешение и го направил с голям кеф.
И като почнало едно горене на български книги, в един момент станало толкова горещо, че чак Фетих се усъмнил, дали не е в Къзълкум, пустинята , откъдето тръгнал. Дали не е въртял кръгово движение на едно място?!
Тези пезевенци, българите, писали, писали, нямали друга работа, затова пък отворили голяма работа на гръцките султанските свещеници, да палят, горят, да пишат доноси срещу българските неверници свещеници
Велики са елините в такива неща, ако го сложиш някъде на задно място в класацията за величието им или пък случайно го пропуснеш, веднага ще го поставя на мястото, което му се полага-ПЪРВОТО!
Муни им фени, туй пък какво беше?
цитирай
23. leonleonovpom2 - Очаквам от Летописец или там какъв ...
29.04.2014 08:55
Очаквам от Летописец или там какъв друг - писец, да установи истинския автор на този скромен материал-може и някой от приятелите му, дякони да е и да ме информира немедленно.
Без да губи от ценното си време, насочено да следи гласовете , класациите и дишащите му /след летящия му старт/ във врата
Аз, от своя страна ще съм му много благодарен, защото два часа издирвах автора под прикритие, но всуе, напразно
А той е опитен в издирвателски операции, ще се справи, в краен случай ще натамани, колко му е!
Някой от приятелите - историци ще му помогне.
В тази работа приятелският принцип дава много добри резултати!
цитирай
24. voulgaros - ТУРЦИТЕ СА ВАШИ РОДНИНИ - ОТ АЛТАЙ И ...
29.04.2014 13:22
ТУРЦИТЕ СА ВАШИ РОДНИНИ - ОТ АЛТАЙ И СТЕПИТЕ НА СИБИР,....НО МЕХМЕД 2-РИ СЪС СИГУРНОСТ Е ГРЪК....МАИКА МУ Е ГЪРКИНЯ ОТ НИКЕА ,ТРАПЕЗОНД. ИЛИ ИПОЛИС. (ИПОЛИС КАЗВАМЕ ЗА ПО-КРАТКО НА КОНСТАНТИНУПОЛИ)

КАЗАХ ТИ ЗА ДЕМОСТЕН И ИСОКРАТ...НЯМА ДА ПОВТАРЯМ.
ЗАВИСТА ТЕ ЯДЕ ПОСТОЯННО....НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.

МАНА МАКЕДОНИА - ПЕРИМЕНУМЕ ГИА МАХИ КЕ ХЕМА АПО ЕХТРИ МАС.
цитирай
25. leonleonovpom2 - И как се казва майка му, Вулгарос...
29.04.2014 13:43
И как се казва майка му ,Вулгарос?
Впрочем, коя е майка му в харема ,няма значение.
Важното е, че потвърждаваш, че турците са като македонците, дошли са да направят държава на елините, защото този мателиал е много труден за тях....

Да оставим това настрана.Уморих се да се разсмивам
Хайде сериозно по темата.
Дай някои начални познания по гръцки, не се подигравам, вземам те за асистент
Азбука, букви, произношение. Смятам, че ще е интересно. Видове о, е, и
И не се опитвай да ме будалкаш, не съм съвсем невеж в тази област, ако на това разчиташ
Така ,че сериозно поставям задачата, бъди и ти сериозен
Честно , скачам винаги срещу някой или нещо обявен или обявено с тъпани за велик или велико.
Гърците ми са симпатични, нали има приказка за кръвта и водата, но само до тогава, когато станат велики!
Това се отнася не само до тях, за всичко!
Разбери го най-накрая!
цитирай
26. leonleonovpom2 - Лозунгът за македонците не върши ...
29.04.2014 14:00
Лозунгът за македонците не върши работа.
Казах ти ясно-Какво е станало с древните македонци ,живели някога на земите на сегашните македонци, който не били македонци. И аз се обърках кой не били македонци-древните или сегашните
Ти твърдиш ,че древните македонци не били македонци , а сегашните македонци не били древните македонци.
А, точно така, браво Бранислав Нушич, помагаш и от отвъдното
Паралелно дай и урок по гръцка азбука., ако искаш, комбинирай с антична- Как е била при Перикъл и Демостен и какво развитие е претърпяла сега!
цитирай
27. metlichina - безспорно...
29.04.2014 15:23
българският език е богат, много красив... и звучен..
просто... поезия..
цитирай
28. leonleonovpom2 - Благодаря ти , metlichina!
29.04.2014 17:07
Права си, за прекрасните стихове, който пишеш и езикът трябва да е на нужното ниво!
Поздрави и за стиховете, и за тебе!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Като ученик Вулгарос съм запомнил ...
29.04.2014 17:13
Като ученик Вулгарос съм запомнил едно творение, много популярно при нас.
Не е мое, не знам съчини ли го или донесе от някъде един съученик, от поморийските гърци:
Софокъл
грабнал един кокал,
ударил Перикъл,
и той се разцирикал
цитирай
30. christotamarin - Няма нищо неясно с лингвистичната класификация на българският език.
29.04.2014 17:29
Език като език. За нас той е като магия. За нас той е много красив и звучен. За нас. Защото си е нашият език. Няма как нашето гардже да не е най-хубавото. За нас е най-хубавото.
цитирай
31. leonleonovpom2 - Благодаря Христо, за коментара...
29.04.2014 17:51
Благодаря Христо, за коментара!
Все пак аз не правя и се въздържам от такова заключение.
Просто отбелязвам как стоят нещата при него и смятам, че наистина стоят така

А те са доказателство за две неща, първото и най-важно, че е много стар език и второто, че върху него много е работено, дори и в непосилни условия

Но в едно съм категоричен - отхвърлям всякакви ,дори намеци за турски език или пък цигански, това е наглост и низост от стана на тези, твърдящи подобно нещо!
цитирай
32. christotamarin - Езикът ни има най-високата оценка като степен на развитие ..
29.04.2014 17:57
Пишете:

В последно време доста се спекулира с езика ни, че бил едва ли не с едно стъпало над този на първобитните хора, че бил турски, и да не се обиди някой, само цитирам-мангалски


Няма такова нещо. Борите се с вятърни мелници.

Вижте на тази страница параграфът, озаглавен "Language Development".

http://www.ethnologue.com/language/bul

За нашият език ще видите най-високата оценка: Fully developed. Същата оценка, каквато имат английският, руският, френският, немският. Разровете се в този сайт. При езиците, на които не е дадена тази най-висока оценка, се изброяват някакви области, в които езикът бил развит.
цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
29.04.2014 19:42
Нормално е изброените езици да имат еднакви оценки.
Те имат общ произход!
Някои превъзхождат в една област, други - в друга! Не се оспорва !
Но аз оспорвам гневно и ясно е подчертано, че езикът ни не е примитивен, едва ли не едно стъпало над този над първобитните хора, както се иска на някои
Ти не си свидетел, но моите материали бяха обсипани с подобни коментари , от меко казано ренегати!
Аз си имам тематика, не се нуждая от подсказване, както намеква Летописеца и който в моята тематика е много под нулата, защото дяконите са безсилни там, но не мога да подмина такива подхвърляния само с презрение, защото това е наглост !
И твърдя, съвсем основателно, че българският превъзхожда с класи" заспалият" от 2500 години гръцки
Няма какво да ми се хвалят със слава от преди 2500 години, за която през този период нищо не е допринесено
Търпелив съм, но и моето търпение има граници, да го имат пред вид
По- добре да не ме закачат повече, ще ги смачкам!
цитирай
34. get - @ 20. voulgaros - ЕДЕССА Е ГРЪЦКА ДУМА. - Бухъ-ха!
29.04.2014 20:07
- След като, EDESSA е гръЧка дума: Преведи ми я (!) ... КАКВО ОЗНАЧАВА?!!! - Аз бях коректен, като ти посочих ИЗТОЧНИЦИ и АВТОРИ, които са БЕЗПРИСТРАСТНИ, тъй като НЕ СА БЪЛГАРИ по произход!
- Преведи ми и "ГРЪЦКИТЕ" - Odesos и Odessa! - Знаеш ли ги къде се намират?

- Гледам, в предходният пост МИ СЕ ХВАЛИШ, че ГЕРМАНЦИТЕ говорели "гръцки", защото кръстили фотоапаратите си "Лайка", която нарекли "Лейка" - Бре ПРАЗНА ГЛАВО - "Лейка" е градинарски съд за течности?!! :)))

- И в предходният и в този пост(на Симеонов) ясно съм ПОСОЧИЛ - Произхода на това, от което се опитваш да изведеш ЕТИМОЛОГИЯ(синонимност) на думи? - Светло/бяло е "Leukos" не е "Lyceus" - тоест, "Ликайос" както произнасяте ЕПИТЕТА на ЗЕВС ... ИДВА от ЛЪЧ//Лъча/Излъчвам ... а в ГРЪЦКИЯТ го превеждат, КУЧЕШКИ-"lyces"(вероятно, което се опитваш да ми предадеш, като "лейка")! Но в МИТОЛОГИЯТА, която ГЪРЦИТЕ са ОТКРАДНАЛИ(узурпирали) от по-старото население И си я ПРЕПИСВАТ(единствено и само!) За СВОЯ - Зевс е нещо съвсем друго, но не и КУЧЕ?!
- А това наименование на Зевс ОЗНАЧАВА - СВЕТЪЛ/СЛЪНЧЕВ/ЛИЧАЩ ... не КУЧЕШКИ(както извеждат смисъла на "лейка" :)))?? - Бухъ-ха!

-- Какво да кажа, когато така широко си раззинал в шовинистки бяс уста - та ... през дупето ти, можем да видим цялото величие на "елинизма" !?
Откровено казано, каракачанино ... много си "умен" за грък :)):)) !!

И въпреки предизвикателно-обидното ти към нас поведение, ще ти отговоря за ПРОИЗХОД, на близкото ФОНЕТИЧНО "Одесос"?!
- Чрез цитат, писан от "варненският археологичен музей":
"Милетски гърци, постепенно и безпроблемно се заселват в тогава съществуващото селище наричано Одесос, като възприемат и името, дадено му от местните жители.(...) За първи път, това име се среща при хиоския поет Скимнос и историка Страбон. Градът също е наричан Одисос, а през V век Теофан го споменава под името Одисополис. Приема се, че името има карийски произход и означава "ВОДЕН град".
- Правя и допълнението, че траките-фригийци думата им за "вода" звучи "bedu" (water) ... аз намирам, близост до Уда-Ода/Вода/Воден/Беду ... и Едесса, която е ТРЕТАТА (но не!:)) гръцка, а АНТИЧНА МАКЕДОНСКА дума за ВОДА!!


- Приятелю Симеонов!
Малко са ни гръцко-каракачанските "бабаити", които се държат както бабите си африканките от Агюпта(Египет) ... С простотиите му, че Едеса била гръцка( и др. "бла-бла"), на която не може да изведе ЗНАЧЕНИЕ ... Ама, щом е решил значи трябва да приемем неговото мнение - ВЪПРЕКИ МОИТЕ ПОЗОВАВАНИЯ и цитати от научни произведения писани от специалисти по въпроса!?

- Но вторият блогър Хр. Тамарин, МОЛЯ ДА НЕ ме праща да чета(на даденият от него адрес !) - Следното?
- Language of Bulgaria:
език от групата на: Indo-European, Slavic, South, Eastern
- Отново !(ДЕСЕТ ПЪТИ вече ОБЯСНЯВАМ!!) - Политическото по характер, а НЕ ЕТНОСНО, понятие СЛАВЯНИ - е ДАТИРАНО, от СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК(!) - преди това, няма такова "животно" СЛАВЯНИ има "сКЛавини"?

- Другата ПРОСТОТИЯ ? - която трябваше да прочета за шопите(какъвто е и единият от моите дядовци)?
"The Sopa are of Petecheneg origin and speak Bulgarian."//За да няма грешка ПРЕВЕЖДАМ !?// ШОПИТЕ са ПЕЧЕНЕГИ(с произход) и говорят български!!
- Какво пише за Language of Pechenegs ? - Турски !

- От тук, смятам за безпредметно, повече да коментирам !

- Завършвайки само ще попитам - Що за народ е българският ... Е ли той от Тюркски, говорещ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК!?

- Уважаеми приятелю - знам че, ще прозвуча заядливо! Но сам си направи изводите ... Кои са ни братя и приятели! Тези "кривославни" ни съседи, от юг, които мразят нас братята си по Вяра в Христа ... повече отколкото турците!

- За другите "братя", които мачкат в момента ... пак "братя"(та) им от/в Украйна - няма да коментирам!
В Заключение:
- Българина ... ако е такъв не само по произход, а и по Дух - Няма право да мрази! - Омразата ни превръща в лесни за манипулиране, близко до това, при животните!
- Но българинът - Няма право, след като знае - да премълчава истината! ... увлякох се ... простете ... за емоционалният ми изблик!
цитирай
35. leonleonovpom2 - Гет, от моите наблюдения, тези, ...
29.04.2014 23:28
Гет, от моите наблюдения, тези ,който се считат за гърци, мразят, на пръв поглед безпричинно, но крушката си има опашка. Те обикновено мразят този, за който са сигурни ,че ги превъзхожда умствено/ тези ми наблюдения нямат връзка с блога, извън него са/И обратно, цялата им любов се " изсипва" върху тези, за които са сигурни, че те ги превъзхождат
То е ,защото обичаните от тях ги считат за безопасни, няма да ги засенчат или пък изместят
Пази се от данаеца, не само като прави подаръци , но и от обичта му!
По тези показатели са лесни за разгадаване, какво място ти отреждат, така, че човек да не се подвежда
Поздрави, приятелю!
цитирай
36. voulgaros - КАКВО ''КУЧЕШКО'' КАКВИ КУЧЕТА. ...
30.04.2014 01:35
КАКВО ''КУЧЕШКО'' КАКВИ КУЧЕТА .ДЪРТИ ПРИЯТЕЛЮ ОТ ОДЕССОС.

ЛИКОС, ЛИКАОН--КУЧЕ, КАТО КУЧЕ

ЛЕУКОС -ЛЕВКОС - БЯЛ СВЕТЪЛ

КАКВИ ЛЕИКИ - ГРАДИНКИ РАБОТИ...ТИ НАРЕД ЛИ СИ,ДЕДО. ГЕРМАНЦИТЕ НЕ СА КРЪСТИЛИ МАРКАТА ФОТО-ОБЕКТИВИ НА ВАШТА ДУМА ЗА ГРАДИНСКИ ПОСОБИЯ.
КАДЕ Е ЛИКОС = КУЧЕ !!! КАДЕ Е ЛЕУКОС...АБЕ КАТО ПИШЕШ, ГЕТ, САМ ЛИ СЕ НАДЪХВАШ.??
АМА НИЩО НЕ ТИ Е ВЕРНО, ПРИЯТЕЛЮ ТРАКО-ВУЛГАР-СКЛАВЯНИНО.

АААААААА И ОЩЕ НЕЩО - ВИЖ КАКВО ПИСАХ ЗА ЛАТИНО И ГРЕКО ЕЗИЦИТЕ !
ЛУКУМ ФЕРРЕ=ЛИЦИФЕР ЛАТ. --- ЛЕУКОС, ЛЕИКА ,ЛЕУКОСИА ГР.
цитирай
37. leonleonovpom2 - Вулгарос, уважавам мнение разл...
30.04.2014 07:42
Вулгарос, уважавам мнение различно от моето
Хвалиш и превъзнасяш гръцкия, въпреки, че други имат заслуга за налагането му в древността, а по -късно и в науката, медицината, фармацията.
Ще спомена някои имена
Александър, Тиберий, Адриан- влюбени в хора от собствения си пол или откровени педофили и така нататък....
За -по късното налагане ти казах причината-общ стандарт
Както и да е. А бе изложи как стоят в нещата днес в гръцкия-букви, падежи, съгласуване на времена, каквато е и тематиката.Изложи ги както ги виждаш и чувстваш, нямам нищо против, ако е обективно. Аз не съм враг на гърци и на гръцки, а на този ,който се гаври и подиграва с нас, не мога пък да съм му приятел, нямам пред вид тебе
Общо взето в някои неща имаш право, никога не бих казал, че гръцкия е мангалски, а сериозно пък - абсурд, но все пак нека нещата минат на кантар

На нас винаги ни е пречила омразата Знам, че гърците мразят до гроб, на пръв поглед безпричинно, без да си им направил нищо лошо, също по този начин обичат И ние си имаме кусури, приказката за дявола и казана е абсолютно вярна, както и същата за германците
Та тези качества ни пречат. Нашият шанс е да сме единни, така по-трудно ще ни работят, а не да се ядем едни други
Разделяй ,за да владееш не е от днес. И ние помагаме ... ,да се осъществи коварния замисъл
Някои, участващи в играта осребряват и са доволни от стандарта си
Но огромната част духа супата, не за да изстине, а да я стопли
Помисли!
цитирай
38. christotamarin - Езикът ни е Fully developed - напълно развит ..
30.04.2014 09:27
leonleonovpom2 написа:
Нормално е изброените езици да имат еднакви оценки. Те имат общ произход!

Български, английски, руски, френски, немски, и т.н. имат не просто еднаква оценка по показателят "Language development", но те имат най-високата възможна оценка. Пред вид на развихрилата се тук дискусия съм длъжен да добавя, че и (ново-)гръцкият език има същата най-висока възможна оценка по този показател. Всички тези езици предлагат "пълен набор от услуги". И поезия, и философски дискусии, и лекции по атомна физика. Преводи и на Библията, и на световната литературна класика са налични. И това не е заради общият произход специално на тези езици. "Fully developed" е и турският език, който няма общ произход с езиците, споменати преди. От друга страна, ако се разровите в оня сайт, ще откриете например, че в Афганистан нито един от говорените там три основни езика не е "Fully developed".

leonleonovpom2 написа:
Някои превъзхождат в една област, други - в друга! Не се оспорва !
Аз оспорвам. Не става дума за превъзходство. Всеки език с оценка "Fully developed" покрива всички области. Нашият е такъв - напълно развит, всичко покрива, "пълен набор от услуги предоставя". Останалите, недоразвитите езици, да си спорят кой кого в каква област превъзхожда.

цитирай
39. leonleonovpom2 - Христо, общо взето по различен н...
30.04.2014 13:32
Христо, общо взето по различен начин говорим за едно и също.
Защо бях провокиран да напиша материала?
Дълго време ми се втълпяваше " примитивността " на българския език, тук, в блога.
Чашата преля с" мангалски"!
Така, безспорно езиците, които изброяваш са работни, може да се твори с тях-поезия, наука, философия и всичко останало.
От тази позиция са равнопоставени. Но понеже бях сигурен , че това само ще активира присмехулниците, навлязох в подробности и те са факт!
Казал съм, разграничил съм се от подобно присмехулно поведение към другите езици, те имат други предимства!
Целта ми бе да обърна внимание на тези присмехулници, че един " примитивен" език, за какъвто те считат българския , не може да носи такива съвършенства!
А те, ако могат и ако искат, да го разберат!
Поздрави!
цитирай
40. christotamarin - И все пак, опитвам се да споря с Вас
30.04.2014 16:46
leonleonovpom2 написа:
Христо, общо взето по различен начин говорим за едно и също.
И все пак, опитвам се да споря с Вас, уважаеми г-н Симеонов.

leonleonovpom2 написа:
Защо бях провокиран да напиша материала?

Съгласен съм, провокиран сте били. Но и Вие провокирате. Придържайте се само към истинни твърдения. Избягвайте изцепките, избягвайте изхвърлянията. В нашето село, ако някой се изхвърля, казват му "посмали, манго!".

leonleonovpom2 написа:
Така, безспорно езиците, които изброяваш са работни, може да се твори с тях-поезия, наука, философия и всичко останало.
От тази позиция са равнопоставени. Но понеже бях сигурен , че това само ще активира присмехулниците, навлязох в подробности и те са факт!

Провокирате ги може би с Вашите изхвърляния, които и аз не мога да защитя. Тезата, че българският език бил примитивен, е несъстоятелна - така трябва да се отговори. Несъстоятелна е, понеже българският език е на противоположната страна на скалата. Измежду няколкото хиляди примитивни, недоразвити, развиващи се и т. н. езици по светът, нашият език е измежду стотината, които получават по този показател най-високата възможна оценка - Fully Developed - напълно развит. Това изключва възможността езикът ни да се оцени като примитивен - не само че не е примитивен, той е напълно развит.

Трябва обаче да се признае, че в групата от стотина езици с най-високата оценка Fully Developed влизат и следните езици на наши съседи: гръцки, турски, румънски, сръбски, албански. Нашият език е равнопоставен с тези езици, в нищо не им отстъпва, но и с нищо не ги превъзхожда. Език като език, най-обикновен измежду стотината езици езици по светът с най-висока възможна оценка. А по светът има хиляди езици, повечето "примитивни".

цитирай
41. leonleonovpom2 - Може да спорим, може и да не спори...
30.04.2014 17:33
Може да спорим, може и да не спорим
Погледнато общо, да ,в групата на развитите езици е. Ако отговоря така на симпатягите, или им цитирам класацията, ще последват ехидни подмятания, не е необходимо да се експериментира,сигурно ще е така.
Както и подминаването с мълчание, също ще бъде изтълкувано не като презрение, а като признание
Затова съм посочил детайли от структурата на езика, които не са измислени, а са точно такива и са лесно проверими.Приемам възражения, ако не отговарят на истината
Както виждаш Христо, опонентите мълчат Нима всеки звук си няма буква в азбуката. Имаме ли баластни букви-да се пишат, но да не се четат, сложни гласни и съгласни, които имат донякъде основание, но минусите им са повече. Почти нямаме падежи, които също натоварват езика, трудно и за говорещи матерен език съгласуване на времена в сложни изречения, труден правопис за езици с подобни азбуки, падежи, съгласувания.
Да, някой ще каже, сложен е, затова е труден такъв език
И да, и не
Затова вадя на показ основни елементи в езика ни, да се види ясно от неверници, че е от висок ранг!
цитирай
42. get - @ Гет, който се считат за гърци, мразят, на пръв поглед безпричинно, но крушката си има опашка.
30.04.2014 21:49
leonleonovpom2 написа:
Гет, от моите наблюдения, тези ,който се считат за гърци, мразят, на пръв поглед безпричинно, но крушката си има опашка. Те обикновено мразят този, за който са сигурни ,че ги превъзхожда умствено/ тези ми наблюдения нямат връзка с блога, извън него са/И обратно, цялата им любов се " изсипва" върху тези, за които са сигурни, че те ги превъзхождат
То е ,защото обичаните от тях ги считат за безопасни, няма да ги засенчат или пък изместят
Пази се от данаеца, не само като прави подаръци , но и от обичта му!
По тези показатели са лесни за разгадаване, какво място ти отреждат, така, че човек да не се подвежда
Поздрави, приятелю!


- Ще припомня на "тези" една мисъл от ренесансовият ГЕНИЙ Леон. да"Винчи: "В общността на глупаците има ЕДНА ЧАСТ, НАРЕЧЕНА ЛИЦЕМЕРИ, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите, а В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ СЕБЕ СИ, отколкото останалите." ?!

- Кой е ПРЕДОБРАЗА на Сатана? - Казват "Луцифер", но дали е така? Защото името на същият, казват идело от латински, и е от две съставни:
1. (лат.)"Lux" (genitive: LUCis) "light" - ... среща се в подобни-производни в почти всички пост ... ПРОТО-Европейски езици(!):
- най-старо на ХЕТСКИ: "Lukezi" блестящ-бял-лъчист;
- Sanskrit: Rocate;
- АРМЕНСКИ: "Lois" "light," lusin "Луна"
- Latin: Lucere "to shine" Lux "light";
- Old English: Leoht "light, daylight";
- Greek: Leukos "bright, shining, white;
- Old German: lioht;
- Old Saxon: lioht;
- Old Frisian: liacht;
- Welsh: llug;
- Old Irish Loche "lightning," Luchair "brightness;"
- Блато-славянски: Laukas ... но това в старо-българският е документирано:"Лучи" !
ВТОРА част-съставна в Луцифер, тоест "Ferre" ? Тя е със смисъл НОСЯ//ВЗЕМАМ/БЕРА/ДОНАСЯМ ... във всички езици от групата на ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИТЕ!
- Мога да го докажа, както и с първата част от името, думата Луци/Лучи(латинско/ст. българско) !?
- Ползвана информация от Etymological Dictionary of Modern English, на Оксфорд и Кембридж плюс ... ?

П.П.
Най-накрая ще попитам, г-н 40. christotamarin - И все пак, опитвам се да споря с Вас ... и Вие провокирате. Придържайте се само към истинни твърдения. Избягвайте изцепките, избягвайте изхвърлянията. В нашето село, ако някой се изхвърля, казват му "посмали, манго!".
- Ще извините "плагиата" ми, но думите могат да важат и към вас, играещ ролята на ментор ?!
- Чрез общите формулировки за българският език, от вида "- Fully Developed-напълно развит" ... ?!!

- Случайно да отговорихте, на такива простички въпроси - Какъв е той?!! - Турски, Румънски(латино/италиански), гръчки, угро-фински, славянски ... или ... ?
- С допълнението, че в историята и историческата лингвистика ... всички тези "теории" ги има ЗАПИСАНИ(от нашите НЕучени ... Пък аз казвам - Българският език, си е български !!!

Георги С. Раковски за произхода на българския език ?
1. На Самъсъкрит язикь къту сравним спомагатълни глагол БИ или БИТИ пополнено в чърковни ни язик, щем видя с удивление си, чи няма разлика от нашаго! и дето сми мислили до сега чи сме изгубили в говорими си язик, неопределеное наклонение ся съхранило исто, както на Самъсъкрит язик; в него язик неопределное наклонение глагола ити=ида, е и както на наш говорим язик аз ща и, казва народ, глагола пи-ти-тия, е пи, аз ща пи казва Българин, дати е да и проч.
В Самъсъкрит язик бъдощое время ся съставя от едносложное неупределно наклонение и от едно ща, исто както и в наш говорим язик Да-ща Пи-ща и проч. Ние сми мислили чи окончаящи на а, о, у, нъ и на това сми били излйгани! тии са чисти окончания имянителного падежя, както и на Зендски и Самъсъкритски язик, Вишну, Ману, Кришна, Първио и дру. С една реч в България ся говори днес Самъсъкрит и Зендски язик смесно както ся види Старо-индийско и Зендско баснословие съхранено в народни праздници, приказки и проч. Тука тряба да търсим ние отличитълная черта нашаго днешнаго язика...“

2. ПРЕИМУЩЕСТВОТО БЪЛГАРСКАГО ЯЗИКА над ЕЛЕНСКАГО се състои в том, че ТОЙ Е УВАРДИЛ почти цялото(си) ПЪРВОБИТНОТО СИ ГЛАСОПРОИЗНОШЕНИЕ ПО СРАВНЕНИЮ СЪС САМЪСЪКРИТАГО И ЗЕНДСКАГО

3. без да отстъпва ни едному от европейских язиков в богатството, в удобоизречието и в преимуществото ДА СЪСТАВЯ от СВОИ СИ коренни РЕЧИ не само млогосложни, но и нови йоще коренни речи за потреба изражения си и за нови предмети, без да изгубва свойството и явността на значенията им, както са в коренните му първобитни речи, кое преимущество новолатинските и други индоевропейски названи язици не могат да имат, освен еленскаго, защото и ТОЙ ИМА ТОВА БОГАТСТВО, НО ДО НЯКОЙ СИ САМО СТЪПЕН И ПОРАДИ СМЕСТА ОТ ПЕЛАЗГИЧЕСКАГО, СТАРОБЪЛГАРСКАГО.

4. Тракийци, те, кои не СЪ БИЛИ Елени, нъ ГОВОРИЛИ СЪ ИОШТЕ ЕДИНЪ ТРЪДЕ БЛИЖЕНЪ ЯЗИКЪ СЪ ТЕХЪ …“

- Що стана със завещаното НИ, от ГЕНИЯТ Раковский ? Българската академична нЕука, го остави в забвение ... него, като творчество и Идеите му?
- Ей поради това, ще четем фанариотско-угодните Божидар "Пачидарски" "теории", че шопите са печенеги, които оставили тюркският и минали на "славянски" език !! В така рекламираният от вас сайт!! - Е, нечем да ги ручам жабетата! - дето сте ги надробили "учЕните", у сайто ви !!
цитирай
43. voulgaros - FERRE = ФОРОС, ФОРА-ФОРЕ, ФОРИА. . . ...
30.04.2014 23:04
FERRE = ФОРОС, ФОРА-ФОРЕ,ФОРИА....ФОСФОРОС..БООС ФОРОС-БОСФОР-ОС..ФОТО ФОРИА-ФОРИКОС
ФЕРОНИКЕ-ВЕРОНИКА - ВЕРЕНИКА = НОСЕЩАТА ПОБЕДАТА..ТОВА Е ГРЪЦКО ИМЕ.
ВАЩТА ДУМА ..НОСЯ...ЗАЩО Е МНОГО ДАЛЕЧЕ ОТ ЛАТИНСКАТА И ГРЪЦКАТА ????
ЗАЩО ГЕТ ??
цитирай
44. voulgaros - А И ВИЖ КАКВО Е НАПИСАЛ РАКОФСКИ. . . . ...
30.04.2014 23:07
А И ВИЖ КАКВО Е НАПИСАЛ РАКОФСКИ....!!!

4. Тракийци, те, кои не СЪ БИЛИ Елени, нъ ГОВОРИЛИ СЪ ИОШТЕ ЕДИНЪ ТРЪДЕ БЛИЖЕНЪ ЯЗИКЪ СЪ ТЕХЪ …“

НЕ БИЛИ ЕЛИНИ...ЗА МЕН СА ПРОТО--ЕЛЛИНИ...НО ГОВОРИЛИ ЕДИН ТВЪРДЕ БЛИЗЪК ЕЗИК С ТЯХ !!!

РАКОВСКИ КАЗВА ,ЧЕ ТРАКИТЕ СА ВИД ЕЛЛИНИ @@ !!!


ЯССУУУУ ВУЛГАРИ...ВИЕ НЕ СТЕ ЕЛЛИНИ @@
цитирай
45. leonleonovpom2 - Поздравления, Гет! Трябва да се ...
30.04.2014 23:14
Поздравления,Гет!
Трябва да се преоткрива, Раковски!
Той е затулен от" учени", станали такива благодарение на това затулване
Иначе формулата за развити езици е удобна-българският е в кюпа с тях и в един момент, може и случайно, да изпадне от него, случва се, какво да се прави!
От познанията ми по езици от латиногрупата смело твърдя, че по много от изброените в текста показатели, българският ги превъзхожда
От прима виста превъзхожда и английски-пише се едно, чете се друго, трябва да наизустяваш как се пише, няма буква за Ъ въпреки, че е много срещан звук, подобно е положението и във френския, писано е по-горе, за да се чуе съгласна накрая на думата се добавя ъ, да стане отчетлива, сложни гласни, съгласни
Няма какво да скромничим, ако се слагат точки по различни показатели, като изброените по-горе за езика ни / а не общо, работен език ли е/, шампион е!
За Луцифер едно допълнение- фер има и смисъл на правя-следователно-правещ, произвеждащ светлина!
цитирай
46. leonleonovpom2 - Вулгарос, искаш ли от раз да ти кажа ...
30.04.2014 23:18
Вулгарос, искаш ли от раз да ти кажа как се произнасят само две думи на френски и какво означават, а ти коментирай има ли голяма разлика или прилика
провиданс-провидение
продюир-произвеждам
цитирай
47. leonleonovpom2 - А за вино имах отделен постинг ...
30.04.2014 23:27
А за вино имах отделен постинг
Може да е открито в Египет, да не ти изброявам кои неща са открити там, от Великите гръцки открития нищо няма да остане, със съжаление го казвам!
На гръцки вино е ено или краси, но в основните Западно европейски езици е вин, вен, в нюансите му, има в
Казах ти нещо по-горе, подминаваш го.Шансът на такива като нас е да сме единни, а не един срещу друг
Може сега да се наливат стотици милиарди в Гърция, но западняците не са самаряни, ще дойде момент и за Гърция ще стане много тежко и лошо!
цитирай
48. get - "@ 46. leonleonovpom2 - Вулгарос, искаш ли от раз да ти кажа ... " - Няма смисъл!
01.05.2014 00:15
- По причина, че мозъкът им е отровен до такава степен с религиозно-фанариотски ПРЕДПОСТАВЕНИ ТЕЗИ и ОМРАЗА, към нас българите, че по-скоро ще умрат отколкото да разберат ... Съвсем прости истини?!
- Два примера, които са дадени от други?
- Първия от етимологични-речници на съвременен английски език!
"Latin "ferre" "carry, bear," "to bear, to carry, to take"//вземам, нося,пренасям(!) from PIE *Bher- (1) с производни:
- Sanskrit bharati (carries)
- Avestan baraiti (carries)
- Armenian "berem "I carry"
- Old Irish beru/berim "I catch, I bring forth"
- Old English and Old High German beran, Old Norse bera "barrow"(нося + ръчна количка)
- Greek: pherein "to carry"
- Old Church Slavonic(старо БЪЛГАРСКИ) birati "to take" - е същото като на съвременният български език:ВЗЕМАМ, забирам, бера, прибирам !!

- Друга дума, която преди малко чета във връзка ВРЕМЕ НА ГЕНЕЗИС на ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИЯТ ЕЗИК(който датира да се е появил от СЕДМО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр.Хр.!)в която автора Дж. П. Мелъри я коментира, като ОБЩА за ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ - ПЛУГ!?
ПЛУГ* “Рlough”(n.); (англ.) я извеждат, от кореновата "Plow"(v.) плевя, скубя !
- Как е думата за плуг//Рlough(англ.) на гръчцки:"Аrotro"!
- Но българското:Ора е синонимна на латинската със същият смисъл дума: "Ara" ?
- Дума за ПЛЕВЯ//Plow, има връзка СЪС СИНОНИМНите, Latin: plovus, plovum "плевя," за която дума Плиний ни споменава в своята Естествена история?!

- А относно, маймунските етимологии да ми прави връзка м/у ФЕРО и ВЕРОника!
- Да вземе пак да послуша Тото Котуньо, който пее "Io sono italiano >>VERO<<"!
- Италианското VERO=Вяра//Вярно//Истинно (на български) ... Тоест Т. Котуньо ни пее: Аз съм италианец ИСТИНСКИ-ВЯРНО!
- Латинското име "VER"(антично) отново обяснявам, че означава на български Искрен-Истински=ВЕРЕН !!

- Пропускам другите аналози в останалите ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ!! - Ако трябва, не представлява проблем да ви ги напиша, както в предходният ми пост!

- Каракачанче, Раковски обяснява за умни хора - гръцкият е бил ... ?
цитирай
49. voulgaros - ВЕРОНИКА. . . СЪС ''В'' ГО ПИШАТ Л...
01.05.2014 00:42
ВЕРОНИКА ...СЪС ''В'' ГО ПИШАТ ЛАТИНО-ГОВОРЕЩИТЕ...ПРИ НАС ГЪРЦИТЕ ВИНАГИ Е БИЛО --ИЛИ С ''Ф''...ИЛИ С ''Б''--НО ''Б'' В ДРЕВНОСТТА СИ Е Б... А ДНЕС Е В...ЗАТОВА ГО ПИСАХ - ''ВЕРОНИКА''.

КАКВО МИ ГОВОРИШ ЗА НЕКВИ ИТАЛИСНАКИ ПЕСНИ..??? ''ВЕРО''----ЗНАМ ОК...АМА ТО НЕ Е ЧАСТ ОТ ИМЕТО, ЗВУКОВО- ДА.. ФЕРРЕ--ВЕРО..

ФЕРРЕ = НОСЯ,ДОНАСЯМ..ФЕРЕИН,ФОРОС = СЪЩОТО НА ГРЪЦКИ...ОТ ТУКА Е ИМЕТО ...А НЕ ОТ ВЕРО--БРЕХ СКАПАН ГЕТ, ОТКЪДЕ ГИ ВАРТИШ И СУЧЕШ ВУЛГАРСКИ..ДА ИЗКРИВИШ ВЯРНОТО.


ИМЕТО ТОЧНОТО Е ФЕРЕНИКИ-ФЕРЕНИКА..ИЛИ БЕРЕНИКИ-БЕРЕНИКА

ИМА ДООООСТА МАКЕДОНКИ И ЦАРИЦИ НА ЕГИПЕТ С ИМЕ БЕРЕНИКИ @

КАЗВАМ МАКЕДОНКИ...А НЕ СЛАВО-СКОПЯНО-ВАРДАРКИ.

МАКЕДОНКА--Е СЪЩОТО КАТО ТЕСАЛИИКА,ЕПИРКА,КРИТЯНКА,СМИРНЕНКА, ЕТ.ЦЕТЕРА /БУХАХА
цитирай
50. leonleonovpom2 - Вулгарос, понеже си любопитен, ...
01.05.2014 06:58
Вулгарос, понеже си любопитен, искаш да знаеш, хайде ще задоволя любопитството ти!
Като не се вслушваш в съвета ми!
Гърците, древните имам предвид, сегашните само носят името им, като македонците същата работа нали, взели знанието от египтяните, Там тън-мън няма!
Днешните гърци, повтарям, взели стотици милиарди от ЕС
Значи древните гърци, сегашните също са ориентирани към вземане
Древните македонци и траки нищо не вземали горките, дали държава на гърците, както направили по-късно римляните, а и ти казваш, че Мехмед бил грък, той пък им дал патриаршия и без да се усети и държавата
Не ти ли се струва, че при такава ориентация, насочена към даване от друг и съответно вземане/ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО/, че същата процедура е станала с езика!
Някой им го е дал
И май, май са траките!
Ние ,българите , само даваме. Като траките. По това си приличаме с тях, няма мърдане
Хайде, стига ровене, би трябвало да знаеш приказката за вола.
Казвам ти, 3900 думи, документирани в книгата на Диян Желязков са еднакви с латинския!
Ако се придържам към Летописецкото откритие за мен-Еврика, най накрая и той успя да направи истинско откритие завалията, не само да приписва писанията на дяконите с грешките им и да вика-Еврика, ще напиша 3900 постинга, повече от него и всичките му никове Бис и да не ги изброявам, той си ги знае. Тогава ще го задуша от дишане във врата, защото той е петимен да е първи на първа, да седне и да се любува на портрета си, като Джокондата...
Да го оставим спокойно да приписва от дяконите с грешките им барабар Все пак той е академик от осмокласната милиционерска академия, водеща борба с комунизма

Какво търсиш, тази дума, онази дума, защо прилича, защо не прилича............................................?! Казвам ти 3900 думи напълно приличат на латинския.А за да говориш що годе един език ти стигат думи с една нула по-малко
Вземи от Чанев празна торба за сол от 100 кг, акваторията му е от Одесос до Агатополис, няма начин да няма, че да ти ги изсипя в нея, повече да не питаш!
цитирай
51. voulgaros - МЕХМЕД ДАЛ ПАТРИАРШИЯ ???? ТИ ...
01.05.2014 10:34
МЕХМЕД ДАЛ ПАТРИАРШИЯ ????

ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ, ИВАНЧО...

РАКОФСКИ КАЗВА ЧЕ ЕЗИКА НА ТРАКИТЕ Е ЕДНАКЪВ С ГРЪЦКИЯ...ЗНАЧИ ЛОГИКА--ТРАКИТЕ СА ГЪРЦИ...И ВИЕ СТОИТЕ НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ...ВУЛГАРИЯ Е ГРЪЦКА ЗЕМЯ.

ТИ СИ МНОГО ЗЛЕ . ТЪП ИНГЕНЕР
цитирай
52. leonleonovpom2 - Писал съм какво е направил Мехмед ...
01.05.2014 10:55
Писал съм какво е направил Мехмед по-горе бе Вулгаросе!
На третия ден поканил патриарха и му казал, че продължават както преди, Само Света София става джамия.
А патриарх Евтимий искали да обезглавят, но на палача се парализирала ръката. Затова го пратили на заточение
Тракийската земя можеш да я видиш като гръцка само с крив макарон.
Продават на остров" Нова Елада", но първо трябва да се намери мореплавател да го открие Ако познаваш някой, може да ти услужи.
Чанев може да помогне, има академична титла по копи-пейст, ще чопне някой
Какво беше муни фени? Търсих в речника ,няма Да не е тракийска, дебела?!
цитирай
53. get - - Симеонов, и след СТО ГОДИНИ - Не можеш да промениш ОТРОВЕНОТО от ФАНАРИОТИЗМА ... ? -
01.05.2014 11:19
(Фанариотизъм=РЕЛИГИОЗЕН"Мегало-Шовинизъм !) съзнание на балканското население(гърци) !!?
- Това по причина, че ФАНАРИОТИТЕ, на които ПО ПРИЧИНА, че Мехмед "Завоевателя" СЪЗДАДЕ Патриаршия с ПОКАЗАТЕЛНОТО наименование ВСЕЛЕНСКА-Ойкуменос ... ПЪРВО тези верски РЕНЕГАТИ(предатели-сътрудници с ВРАГА-Мюсюлманин) трябваше да служат на НОВИЯТ ИМПЕРАТОР!
С последици ОТ ТОВА?!!
- Следваше да държи в Исторически план в културна-ДУХОВНА БЕЗПРОСВЕТНОСТ местното и ПО-СТАРО, с ЕВРОПЕЙСКИ КОРЕНИ НАСЕЛЕНИЕ !
- Второ - Следваше да го УНИФИЦИРА с което да достигне НЕГОВОТО ЕТНОСНО(етнос - идва да каже:"от нас") ОБЕЗЛИЧАВАНЕ - И загубване СПОМЕНЪТ МУ ... Само за, Себе си!!
- Трето - започна да унищожава НАЦИОНАЛНИТЕ по характера си й, от това АВТОКЕФАЛНИ(национално-самостоятелни) "Поместни" негови църкви!
- Четвърто - Подмяна и налагане на(богослужебен) ЕЗИК неродствен(неприсъщ) за тях!
- Измисляне на НОВА ИСТОРИЯ на ЕВРОПЕЙСКОТО ... тоест МЕСТНО, Анатолийско и Балканско население!
- Връщане(като форма) до ИЗКУСТВЕНИЯТ ЕЗИК-Койне ! (наложен последните столетия, пр.н.е.) ... с което се подготви СЪЗДАВАНЕТО на Римската империя! ... В по-късно време, такава бе Франкската(за която ни убеждават, че е "германска":)), но на практика е ЛАТИНО-ЕЗИЧНА(!!) с измисленото име: "Свещена" и още, (само по име !) Римска империя!

- Като пример, на това, за което обяснявам - Ето кога и кои? - Какво пишат, в СРЕДНОВЕКОВНИТЕ попски БАСНИ - Черти на които се забелязват в ИЗВЕЖДАНЕ ЕТИМОЛОГИЯ на името: BERENICE ?
Първо(?) Започват от Житието(животоописанието) на св.Вероника:"Saint Veronica", която ... избърсала лицето на Христос, по пътя му за Голгота(?). Писалите по ВЪПРОСА средновековни попове, свързват(етимологично) името й, с по-ранното Latin: *VERA "true(англ.)-Истина(бг.)" + Greek "eikon"="image-образ, подобие"??
- Това не им стига, на църковните апологети, а за по-голям авторитет, го свързват с по-ранното МАКЕДОНСКО по произход:"Berenike" ... А за Б/ВереНике ... следва продължение ... има доста да обяснявам ? !!

П.П.
Темата е много голяма - Но ще направя ВМЕТКА-допълнение?
- Когато, КАТОЛИЦИЗМА(юдеизиран)!!) в лицето на Римската(рицарска) "Латинска империя" УНОЩИЖИ ... остатъчната Източна римска империя(града Константинопол !) ЗА КОЙТО германският-евреин Й.Волф, ни пише, постфактум, (тъй като е от 17-ти век), че се е наричала "Византия" ?
- Ние българите, в лицето на цар Калоян(Забележка:"Кало-Ян" НЕ Е РАВНОЗНАЧНО(!) на Кало-ЙоАница !) Та народа ни, откликвайки на молби на ЗАРОБЕНОТО "гръчко" население - Тръгна на война с католиците-латинци-рицари, в сътрудничество с "византийската" аристокрация ! ... Но? - Накрая, те ни предадоха!! - Та даже, поповете им, ... ИЗМИСЛИХА басня, че Св.Димитър "Солунски", убил(пробол с копие:)) царя Калоян ?!
- Какво да кажа ... ? - Тези които се изживяват, като "гърци"(?) Нека отново се върнат и прочетат думите на Леонардо да Винчи ?!!

"В общността на глупаците има ЕДНА ЧАСТ, НАРЕЧЕНА ЛИЦЕМЕРИ(?), които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите, а В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ СЕБЕ СИ, отколкото останалите." ?!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Така е, Гет, направи хубаво допълнение за гадориите на църквата им!
01.05.2014 11:36
Той е от гърците, който са македонци, но те пък са българи, защото не са гърци
Истински македонец е следователно, защото е с дървена глава, издялана от желязно дърво.
Вулгарос, интересува ме, кой най добре се справи с тази задача, да унищожи книгите ни-а сме имали щедьоври, чувал си, може би, за Лондонското четвероевангелие.
Имаш ли някакви сведения, правя анкета и търся непредубедени, защото ми трябва истината. А пък ти си такъв
Някои казват, че с тази трудна задача в продължение на столетия се били заели гръцки монаси-дали е наредено или самоинициатива, вероятно и двете.
Като знам какви божи хора са тези монаси, не ми се вярва, но ми се струва, че ти ще кажеш святата истина!
В очакване съм, с голямо нетърпение!
цитирай
55. get - 54. leonleonovpom2 - Така е, Гет, направи хубаво допълнение за гадориите на църквата им!
01.05.2014 13:31
- Явно ОПРОСТАЧЕНОТО/Вулгаризираното/ от Фанариото-гръко-религиозната ПРОПАГАНДА мислене, на някои ХОРА (?) ... им пречи ДА СВЪРЖАТ ... прости истини! За които ВЕЧЕ ГОВОРИХ(?) в предходният пост:
"ПАРОДИЯ ЗА величието/ гърци, македонци и...луканиката"

Та ОТНОВО ще трябва да припомня(м) ! - Що написах, за ДРАСТИЧНИТЕ промени (НАСТЪПИЛИ след/чрез възприемането, на новата ЕЗИКОВА НОРМА, известна ни под/с Име:Кине/Койне ?)!!

- Припомням, коментара си ?
"Давам елементарни примери, за показателни местоимения при:
а)през ДОРИЙСКИ(език) в ... б)АТИНСКИ(той и койне) език; в) с български аналози
а) "toi" - б) "oi" = Той(бг.)
а) tai - б) ai - Тя/тая
а) toutoi - б)houtoi - то
tautai - hautai - Те. ... Това е характерно чрез този ПОКАЗАТЕЛЕН ПРИМЕР(!)?
- Как се променяла аналогичната форма на "българската" дума: "ТОЗИ"? - Което, ВИЖДАМЕ в/чрез дорийското:"tеnos"(дор.) - и Атинското: станало на ... "(e)keinos" (ТОВА Е ТО й ПРИМЕР=КОЙНЕто)!
Поставям си следващият въпрос?
- Къде е СЪЗДАВАНО КИНЕ/КОЙНЕТО ?
- Ами не в Европа ... а в Африка! В Алекснадрийската схола ... Която на практика, се явява продължител, на СЪЗДАДЕНО ОЩЕ ОТ ТРЕТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА ... Юдейско "екзегическо" училище!

- По принцип! Такъв, ПОДОБЕН МЕХАНИЗЪМ (се е ползвал!) И(?) при ПОДМЯНАТА на Изначалното(ОРИГИНАЛНО), тоест Новозаветно И ЗАВЕЩАНО ни от СИНА БОЖИЙ - Християнство(УЧЕНИЕТО на Църквата) ... със Старо-Заветното(талмудическо учение) от корумпираното ... Защото, БЕЗ ДА Е АПОСТОЛ, А е самозванец(!)... римският гражданин: Шаул (с рожденно име(Павел, латинизирано) Плюс неговите съучастници от Юдейският СИНЕДРИОН ?! Правят, тази ПОДМЯНА ?!

- От там ... И от примера ми с ПРЕМИНаВАНЕТО ОТ ЧИСТО ЕВРОПЕЙСКИЯТ ЕЗИК(говорен от Дорийци) и (корумпираният-променен) при Атина говор:Кинето ->>"tеnos"->>"(e)keinos" ??!
- Междувпрочем:"->>"e^keinos" e думата от която е "изобретено" понятието "икона" ... Която в корупмираният(вече) в Наша ера "гръцки" е дала думите:"eikenai" - "be like(съм като), look like(изглеждам като)"!

- Така че, религиозният фанатизъм и шовинизъм - Допълнително ИГРАЕ роля при (?) ... ОТДАЛЕЧАВАНЕТО НА ПО-СТАРИЯТ( И тогава звучащ МНОГО по-близко до ЕВРОПЕЙСКИ, ГРЪЦКИ език) ... към по-новата му и ДРАСТИЧНО отличаваща се, от ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКАТА ФОРМА(норма-ОБРАЗЕЦ) език!

П.П.
С това давам отговор, на питането, съдържащо се в поста:№ "44. voulgaros - А И ВИЖ КАКВО Е НАПИСАЛ РАКОФСКИ ..."
... Като препоръчвам, да прочете ВНИМАТЕЛНО и ОСМИСЛИ! - Другата мисъл(теза) на Раковски?!
- Съдържаща се в даденият цитат:
"3. (Българският - б.м.) Без да отстъпва ни едному от европейских язиков в богатството, в удобоизречието и в преимуществото ДА СЪСТАВЯ от СВОИ СИ коренни РЕЧИ
...
ОСВЕН ЕЛЕНСКАГО(!!?), защото и ТОЙ ИМА ТОВА БОГАТСТВО, НО ДО НЯКОЙ СИ САМО СТЪПЕН И ПОРАДИ СМЕСТА ОТ ПЕЛАЗГИЧЕСКАГО, СТАРОБЪЛГАРСКАГО.(в него - доп.мое!)"

От тук коментар-извод, мой "по Раковски" !
- В ПО-СТАРО ВРЕМЕ(кога живее населението, което назовават "траки") ЕЛЕНСКИЯТ(гръчки) език е ПО-БЛИЗКО до ТРАКИЙСКИЯТ, той и ЕВРОПЕЙСКИ ... Колкото "по-стар" става(тоест "колкото гръцкият, върви напред във времето" ?!) ... толкова ЕЛЕНСКИЯТ "ПО", се ОТДАЛЕЧАВА и все по-малко ЗаПРИЛИЧвА на езика от който е произлязъл, тоест прото-ЕВРОПЕЙСКИЯТ ЕЗИК !!
- Това ни КАЗВА Раковски ... с мойта скромна помощ/разяснение!
цитирай
56. voulgaros - МЕСЕМВРИОН-МЕСЕМВРЕС-МЕСЕМВРИА ...
01.05.2014 16:05
МЕСЕМВРИОН-МЕСЕМВРЕС-МЕСЕМВРИА = ПРАВА ЛИНИЯ НА ЮГ = МЕРИДИУС-МЕРИДИАН-МЕРИДИА/О лат.

ЕТО ОТКЪДЕ ИДВА И ИМЕТО НА ДРЕВНИЯ ГРЪЦКИ ГРАД НЕСЕБЪР !!


ГЕТ, КОЛКО ПЪТИ ДА ПИША ЗА''ВСЕЛЕНСКАТА'' ПАТРИАРШИЯ...

АИДЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТА НАКРАЯ ДА ГО ЗАПОМНИШ--ТИ И ВСИЧКИ НЕДАЛНОВИДНИ СКЛАВО-ГИФТИ.

ДУМАТА ''ОИКУМЕНОС-ОИКУМЕНЕ'' Е ВАЛИДНА САМО ЗА ''ГРЪЦКО-ГОВОРЯЩИТЕ''..ТОВА СЕ РАЗБИРА КАТО-ЗЕМЯТА И ОБЛАСТИТЕ, НАСЕЛЕНИ С ГРЕКО-ФОНИ...НИКОИ НИКОГА НЕ Е ИМАЛ ПРЕТЕНЦИИ ЗА ЦЯЛАТА ЗЕМЯ ИЛИ ПЛАНЕТАТА, ИЛИ ВСЕЛЕНАТА, ИЛИ ГАЛАКТИС МЛЕЦЕН ПАТ.

ВАШИЯТ ПРЕВОД НА ''ОИКУМЕНИКОН'' = ''ВСЕЛЕНСКА'' Е ГРЕШЕН, ГЛУПАВ И НЕКАДЪРЕН. !!

АЗ ВИНАГИ МИ Е СМЕШНО КАТО ВУЛГАРИТЕ КАЖЕТЕ ''ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ....ТА НА ГРЪЦКИ ЕЗИК ТОВА НЕ СЕ ПРЕВЕЖДА И РАЗБИРА ВСЕЛЕНСКИ..--НЯКАКЪВ МЕЖДУ-ГАЛАКТИЧЕСКИ ЗВЕЗДЕН ПАТРИАРХ НА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ, ПРИШЕШЛЕЦА, ХИЩНИКА ,СИВИТЕ, РЕПТИЛИТЕ,МАРСИАНЦИТЕ И АЛФ ОТ МЕЛМАК.

ТОВА СИ Е ВАША ОЩЕ ЕДНА ПРОСТАШКА НЕКАДЪРНА РАБОТА.
Вулгароска работа !!
цитирай
57. leonleonovpom2 - Понеже гърците обичат да си прис...
01.05.2014 17:30
Понеже гърците обичат да си присвояват чужд труд, присвояват си и МЕСАМБРИЯ Името е тракийско, не гръцко!
Каква права линия те е завъртяла в Несебър бе Вулгарос, че чак си я изкривил, че и меридиан, да не би да е древен Гринуич.?! Атлантите и те са гърци знам, но до остров Крит, не тук
Името идва от тракийски вожд на местно племе.
И не говори смехории повече за траките ! Взех си смеха за днес

След като Лукул завладява земите на траките , римляните създават васално Сапейско-запомни тракийско, никакво гръцко царство, защото гърците са републиканци и ще компрометират узрялото в главата на Август ново Велико царство-Римската империя
Това не е сериозно, разбира се, че е шега, но е показателно, че земите са били на траки, осеяни са с тракийски гробници, а гърците не са били никакви колонизатори, , особено в днешен смисъл!
Допуснати са били мирно тук да обслужват създадения от тях крайбрежен емпорион-един вид взаимно изгодно сътрудничество. Гледали са си интереса, как да преживяват, не са си търсили и мерили величието! Компрендо?!

КОЙ гореше и защо българските книги и заличаваше българския РЕНЕСАНС, предхождащ италианският, това ме интересува!!!!
Другото ми е ясно!
цитирай
58. leonleonovpom2 - Вулгарос, за смяна на темата, една ...
01.05.2014 18:53
Вулгарос, за смяна на темата , една задачка за назначения за писател Летописец:
Дали ти, Вулгарос, си враг на българите или, дали аз съм враг на гърците/ елините/
За джокер за него- да търси инфо, както казва Германтигър в книгите на дяконите
Дано не го подведат
Ако се откъсне за момент от безценната информация, която те снасят и ни отговори, честно ще му кажем дали е познал, нали така
цитирай
59. get - - Произход и значение на думата: Ecumene-Ойкумене, в културната и Религиозна история на човечеството !
01.05.2014 19:52
I. Официалната и от там "православна" Доктрина, възприета от църквите, с Източно-православна конфесия(принадлежност !)?

1. Текст:
"Вселенска патриаршия: Съзвездието(общността) на поместните православните църкви ЗАПОЧВА от Църквата на Константинопол. Нейното ВОДЕЩО ЗНАЧЕНИЕ се дължи на това, че катедрата на Константинополския епископ се е намирала някога в столицата на Византийската империя – Цариград, Новия Рим.
След рухването на Империята през 1453 г., Константинополската Църква е запазила своя статус."
2. Печат на Вселенският(Константинополски) Архи-Патриарх=Архи-АрхиЕрей(тоест Екуменичен) следва (изображение?):
http://pravoslavie.bg/images/logos/ecumenical.jpg ... от което ЯСНО СЕ ЧЕТЕ(мисля!) Изписването на ТИТУЛАТУРАТА Й(възприета от "негово Вселенско светейшество") ?

II. Значение на понятието Ecumene=oikoumene през вековете(започвам от най-старо време, към съвременността?)!
1. Херодот(5-и ВС) в своето Описание на света, ползва думата "ойкумене", като Целият Обитаем свят, тоест Земя (ойкумене ге=inhabited world ?) в който климатично-географските условия му отговарят да бъде обитаван! Приблизителна карта, на това което се влага в понятието: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Herodotus_world_map-en.svg

2. При Ератостен от Кирена(276 - 194 ВС) Познатият ОБИТАЕМ-ОЙКУМЕНЕ свят Изглежда така:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Mappa_di_Eratostene.jpg

3. При Птолемей, Клавдий (83 – 161 AD), границата на ПОЗНАТИЯТ (годен за живот) се "разширява" (познавателно-понятийно ?) та стига "до средата на съвременен Китай" ? ... Но света си остава ... все "Ойку^мене" :))!

4. Употребата на думата във "византийският" й, смисъл?

А. Първо(в до-християнския "Нов Рим"-Визас-Византион-Константинополис (?).
Започва да се възприема, като "Културният ПЪП" на Ойкумене(то), тоест на Обитаваният свят.

Б. Християнството бързо възприема тази доктрина и я инкорпорира(вкарва в употреба) в теологичните си тези! Това става при Ecumenical council"s, тоест Вселенските църковни събори?

В. През 586 г. имп. Маврикий, дава титлата Икуменичен(Ойкоменос - гръцка транслитерация!) на Константинополският патриарх ... Има още много, да се ПИШЕ ... но за подробности, питайте "спеца" Баснописец? ... Който ВСЕ ОЩЕ БЪРКА и подменя понятия, като "Вселенска - Съборна" ... Но мисля, при него, това не е случайно ... Нали е бил по време на "дупе"татстването" си, царедворец и член на "Комисията по вероизповеданията" в Народното събрание(тоест, Еклесията:)):)) !
цитирай
60. get - - Както винаги и тук си прав ... за документираният, първоначално Тракийски ЕПОНИМ, звучал ... ?
01.05.2014 21:12
... първоначално документирано със звучение, близко до МенаБрия?
- При Плутарх, изписване на името е:МенесБрия - като той го извежда, от името на легендарен герой-трак Менес, плюс частицата за "град", в тракийският език: "Брия"?
leonleonovpom2 написа:

Понеже гърците обичат да си присвояват чужд труд, присвояват си и МЕСАМБРИЯ Името е тракийско, не гръцко!
Каква права линия те е завъртяла в Несебър бе Вулгарос, че чак си я изкривил, че и меридиан, да не би да е древен Гринуич.?! Атлантите и те са гърци знам, но до остров Крит, не тук
Името идва от тракийски вожд на местно племе.
И не говори смехории повече за траките ! Взех си смеха за днес
...
...
КОЙ гореше и защо българските книги и заличаваше българския РЕНЕСАНС, предхождащ италианският, това ме интересува!!!!
Другото ми е ясно!


- Започвам ... обясненията? :))
I.Първата част в името, както е документирано при Плутарх: "Менес" ?
- Менес е корумпираното произнасяне на личното ... место"И"МЕНие ... (сетихте ли се, вече, Кое е ?:)) ... звучащо и до ден днешен ... по същият начин в българският език: Мен, Мене, Себе !!

II.
- Втората част, близо година бе загадка за МЕН(ес:)) - Докато не попаднах на "Суда лексикон" (известен още и с името: "Свида(с)" (като нашето "СВИДЕтелство") в който, Стефан "Византийски"(6-ти AD) обяснява ЕТИМОЛОГИЯ, на "елинската" дума УРВА(точно такова е ИЗПИСВАНЕТО !) ... За която той дословно Бе написал(обяснил) - "Връ(х)о потамос" - Тоест това е ЕДНА дву-съставна фраза, съдържаща в себе си понятията ("не знам" на какъв език !!!:)) които означават, ВИСОКО + РЕКА(но също в българският, гръцката дума за река=ПОТАМОС, е семантично близка до ПОТЪВАМ ?!)!
- За "връ(х)о" - в синонимният/тълковен речник, на Българският език пише: Високо, Издигнато място !

- Та от тук отново се връщам, към "тракийското" име на града, останал в съзнанието ни с гръцко-фанариотското му произнасяне, като "МесемБрия"? Относно първата час "МЕСЕМ", вече казах, че Плутарх го назовава/изписва коректно: "Менес" !
- Относно "Врия"- виж "връ(х)о" - При Стефан "византийски"? ... всъщност съществува и ДРУГА възможна ХИПОТЕЗА, думата да е близка до кореновата, дала в съвременният български, понятието ни:"Брия(г) ? ... Срещано и като Берг/Перг и др.подобни, в различните тракийски наречия?!


- Тоест дословно :)) "Аз съм Върхът" ... Не, не АЗ (в смисъл блогъра подписващ се:"Get")!! - А това е, моето грубо предаване, на смисловото съдържание в топонима, който е по правилно да наречем тео-епоним: "Менес(Месем)Брия" !!?

П.П.
- С допълнението, не бъркайте употребената от Стефан "византийски" дума:"връо" ... с близката й по звучение, тракийска: "б/врио"?! За която английските лингвисти я извеждат, като ТРАКИЙСКА а от нея се е получил специализираният-глагол в английският език:"brew" ... Оставям на вас удоволствието, сами да разберете, що означава Той(глагола) на този език ?! :))
цитирай
61. leonleonovpom2 - Благодаря Гет, за подкрепата!
01.05.2014 22:00
Нека си имат гърците и гръцкото поддръжници у нас, нищо против, лошото е, че се преиграва , до такава степен ,че се влиза в коловоза на приказката за по-турчин от султана И да не е съчетано с противопоставяне и отричане на българското!
Мен ме изпълни с уважение изказването на директора на Атинския исторически музей, който скромно наблегна, че главната заслуга на гърците е, че са съхранили знанията на предходните, по-развити от тях цивилизации
То напълно и изненадващо за мен се покри с моето мнение по въпроса.
Но примерно, ако аз греша,, професорът от Атина и той ли греши?
Нещата стоят наистина така.
Всяка следваща цивилизация е на по-ниско стъпало от предходната, търпи развитие, минава през максимум и следва упадък.
С едно единствено изключение, Египетската, която, като че ли почва с максимум и върви непрекъснато надолу..
цитирай
62. get - - Приятели, видях, че се счепкахте преди няколко поста на тема ... Турци, покрай Мехмед Фатих/Завоевателя, та ...
01.05.2014 23:13
... поставям ЕДИН ЕЛЕМЕНТАРЕН ВЪПРОС!

- Защо "ТУРЦИТЕ" дойдоха на БАЛКАНИТЕ ... Не от СЕВЕР, а от ЮГ през възможно НАЙ-ТРУДНИЯТ МАРШРУТ, Анатолийският ?!

Втори подвъпрос!
- Защо ОФИЦИАЛНИЯТ известен, като ОСМАНСКИ-ОТОМАНСКИ има над СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА в ЛЕКСИКАЛНИЯТ СИ ФОНД - ПЕРСО-АРАБСКИ ДУМИ , граматика и правопис?

Трето:
- Защо "хазарите"(за които също твърдят, че са ТюРКИ по произход и език) и съставлявали ОСЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА от населението, което към момента се припознава, като "еврейско" - Не говорят на РОДНИЯТ СИ "ТУРСКИ" а говорят "идиш" ... Който на практика си е ... наречие на език, от групата на НЕМСКИТЕ ?!

- Като си отговорим на тези въпроси - ще стигнем и до ОСНОВНИЯТ - Религията, която Мехмед Завоевателя(нито турчин с турците - нито грък с гърците !) ... направи МОНОПОЛ ... Само и единствено на Константинополската "вселенска" патриаршия!?

- Осланяйте се на собственото си мислене(глави) ... не се осланяйте на това, Какво е писано от други преди нас, по въпроса ?!!
цитирай
63. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
02.05.2014 08:11
За турците, без претенции, поне това което знам
Впрочем, бях го използвал като аргумент, че не сме тюрки, иначе щяха да минат по северния ни път
Идват от Каракум и Къзълкум, оформящи се като пустини. Овчари са, няма трева за овцете
По официалната версия, граничарите в проходите ги пропускат свободно, племе след племе, защото точно тогава императора ги облага с данъци, преди били освободени.
Правят села на свободни незаселени места, където има пасища.
Естествено, че граничарите ги пущат срещу заплащане. Проходите ,през които минават могат да се защитят и от 50 човека
Така заселват цяла Мала Азия. Някой има интерес, не само граничарите
После ,каталунския херцог, станало му турско име Херцоглу-Ертоглу прави държава.
С три хиляди рицари, първо разказва играта на тях, почти ги прогонва, нает е на служба от императора, но когато по гръко-византийски спират да му плащат, минава в отсрещния лагер, където го приемат като бог по нашему. С още 2000 рицари прави държавата и оставя свещеното за турците Ертоглу-Херцоглу.
Първи императорът ги взема за наемници срещу нас, зашото овчарите нямат кораби да минат Дарданелите След това от няма и къде и ние.
Та Турската империя, комбинирано, с дружни усилия я създават Западът и както се казва Византия
Имат интерес, освен паричен и политически. Срещу кого? Ще се въздържа от отговор Но не случайно е, че Османлиите най жестоко се разправят с нас Дори сърбите, организирали някаква съпротива, са оставени за по-нататък Ликвидират ни и църквата, оставят я на най-големия ни враг ,да се разпорежда и той естествено унищожава с любов книгите ни
Вярно, България вече е била джудже в сравнение със страшилището при Йоаница, Иван Асен или Тодор Светослав
цитирай
64. leonleonovpom2 - Показателен е банкетът, който М...
02.05.2014 08:25
Показателен е банкетът, който Мехмед дава на свитата на патриарха на третия ден от завладяването на Великия град. Преди това е обещал на войската три дни да се разпорежда с града след превземането му.
Съдбата му е висяла на косъм, на Мехмед, дори великият везир бил срещу него, всички искали да се оттеглят Той наредил последен опит и той се оказал успешен
След това в старата столица Одрин реже главата на Везира
Баязид заповядва да отрежат главата на нашия патриарх, не го кани на банкет. След като ръката на палача пресъхва при замаха с ятагана, такова е поверието, уплашен го праща на заточение , за патриарха става дума
После и Баязид си получава заслуженото от Тамерлан
Двама патриарси -две коренно различни съдби.
И двамата са се противопоставили на завоевателя....
цитирай
65. leonleonovpom2 - Не съм вещ и за хазарите- полските ...
02.05.2014 08:37
Не съм вещ и за хазарите- полските евреи и за идиша им Гет, който е странна смесица с немски. Това до някъде обяснява и поведението на Хитлер спрямо тях, въпреки, че основната причина е, че държат-евреите финансовата власт
Но те бившите хазари, приели юдаизма са хубав пример как политиците могат до модифицират един етнос в друг, да се създаде политическа държава.
Още по-добър пример са за влиянието на езика върху етноса, което обикновено учените пренебрегват
В средните векове Полша има силна държава,дори нейна е заслугата за победата при Виена, но държавата е странна смесица-немско-полско-литовска-
И така са се появили полските евреи, които не са истински, като испанските, но говорят идиш, който е почти немски/ и компрометира чистата нация/
цитирай
66. christotamarin - Игнорирайте voulgaros, уважаеми г-н Симеонов. Прави се уж на грък, но не знае гръцки..
02.05.2014 10:15
voulgaros написа:
ТУРЦИТЕ СА ВАШИ РОДНИНИ - ОТ АЛТАЙ И СТЕПИТЕ НА СИБИР,....НО МЕХМЕД 2-РИ СЪС СИГУРНОСТ Е ГРЪК....МАИКА МУ Е ГЪРКИНЯ ОТ НИКЕА ,ТРАПЕЗОНД. ИЛИ ИПОЛИС. (ИПОЛИС КАЗВАМЕ ЗА ПО-КРАТКО НА КОНСТАНТИНУПОЛИ)
..
МАНА МАКЕДОНИА - ПЕРИМЕНУМЕ ГИА МАХИ КЕ ХЕМА АПО ЕХТРИ МАС.


ИПОЛИС: Това е на старогръцки. Сега никой така не казва. Сега се казва само И-ПОЛИ.

АПО ЕХТРИ МАС: Така грък не може да го каже (Google Translate Service, разбира се, може). Нужен е винителен падеж. АПО [ТУС] ЕХТРУЗ МАС.

Пък и си няма свои постинги. Само се заяжда.
цитирай
67. leonleonovpom2 - Благодаря, Христо!
02.05.2014 10:36
Така е, той го знае, горе долу на нивото на гърчеещите се по Черноморието
Иначе като човек не е лош, признава си грешки, импулсивен е, но винаги може да направи крачка назад, докато има екземпляри тук, като нищо са готови да ликвидират човек и физически!
Поздрави!
цитирай
68. christotamarin - За "мъртвите", "наистина мъртвите" и "съвсем мъртвите" езици..
02.05.2014 13:02
kostas написа:
.. като остатъци от изчезналите римляни и елини живеят пръснати по разни гимназии учители по латински и старогръцки език. Ако Цицерон и Тацит, Омир и Демостен, .. , Овидий и други не бяха написали няколко четива, които векове наред се набиват в главите на младите поколения, тези остатъци от старите римляни и елини щяха съвсем да изчезнат.

Латински и старогръцки и днес се считат за мъртви езици. Аз и досега не мога да разбера това понятие — мъртви езици. Разбирам да умре езикът, а да живее народът, но да умре народът, а да остане да живее езикът — това някак си не мога да разбера. И още повече, че тоя език живее под името мъртъв език. Представете си само що за професия е това — учител по мъртви езици. Защото според мен мъртвият език не може да бъде използуван за нищо друго освен за учителска професия.


leonleonovpom2 написа:
Това понятие, мъртъв език са въвели умните глави. Нарочно и двете думи не слагам в кавички, защото вторите са се взели на сериозно, влезли са в роля на всевишния.
За по-трезво отношение, въпрос към тях - ами прадедите ни, какво е станало с тях? Какво следва от това?
Един, обявен за мъртъв език , живее в езиците, които са го наследили

Вижте коментарите ми към тази тема, както и самата тема:

http://christotamarin.blog.bg/history/2014/02/14/aksiomata-za-estestvenite-ezici.1238785

Когато обсъждате езиците, трябва да имате пред вид, че езиците са на по-фундаментално ниво от такива неща като народ, племе, нация и т.н. Езиците нямат нужда от народи. На същото фундаментално ниво, както понятието народ, се намира понятието религия. На по-фундаментално ниво от това на езикът се намира фундаменталното понятие население. И тъй, преди да говорите за всякакви народи, племена и нации, трябва да осъзнаете, че е имало и има население, говорещо на някакъв език и изповядващо някаква религия. Ако някой факт може да получи обяснение на това ниво, чрез понятията население/език/религия, то това е обяснението.
цитирай
69. christotamarin - Изучаването на старогръцки и латински е най-вече с религиозна цел..
02.05.2014 13:22
kostas написа:
.. като остатъци от изчезналите римляни и елини живеят пръснати по разни гимназии учители по латински и старогръцки език. Ако Цицерон и Тацит, Омир и Демостен, Тит Ливий, Сенека, Марк Аврелий, Овидий и други не бяха написали няколко четива, които векове наред се набиват в главите на младите поколения, тези остатъци от старите римляни и елини щяха съвсем да изчезнат.

Латински и старогръцки и днес се считат за мъртви езици. Аз и досега не мога да разбера това понятие — мъртви езици. Разбирам да умре езикът, а да живее народът, но да умре народът, а да остане да живее езикът — това някак си не мога да разбера. И още повече, че тоя език живее под името мъртъв език. Представете си само що за професия е това — учител по мъртви езици. Защото според мен мъртвият език не може да бъде използуван за нищо друго освен за учителска професия.


Библията (Светото Писание) е имала много по-голямо значение през последните две хилядолетия, отколкото творбите на Омир, Овидий, и другите древни езически автори. Поради това, изучаването на старогръцки и латински е най-вече с религиозна цел.

Да подхвана още една тема: кога "умира" латинският език? Близо две хилядолетия в Западна Европа латинският език бил езикът за международно общуване. Образованите хора, повечето от тях свещеници, го знаели. В средновековните западноевропейски университети преподавали на латински. Сър Исак Нютон през 17-ти век пишел научните си трудове на латински.

Първо латинският език остарял - времето силно изменило говоримият език, и то по различен начин из обширните територии на разпространение на романсът.

Второ, Данте Алигиери създал високохудожествени творби на италиански (новолатински) език (на родният си флорентински романски диалект).

Трето, в краят на 18-ти век френският език заменил латинският като език за международно общуване.

Сега, латинският език е официален само във Ватикана. Международната терминология в медицината и биологията все още е на латински. Езикът все още е нужен на историци и юристи.
цитирай
70. christotamarin - А старогръцкият език е нужен най-вече за да се чете Евангелието в оригинал.
02.05.2014 13:24
А старогръцкият език е нужен най-вече за да се чете Светото Евангелие в оригинал.
цитирай
71. christotamarin - Съвършен естествен език няма.
02.05.2014 17:25
Част от дискусията се върти около съвършенството или съвършенствата на някакъв език. Вече писах, че българският език си е език като език, естествен език. А съвършен естествен език няма. Измисленият от J. R. R. Tolkien език на елфите може да е съвършен. Компютърните езици (езиците за програмиране) в някакъв смисъл трябва да са съвършени. Обаче всеки естествен език си ги има своите особености и несъвършенства, и да си ги мерим няма смисъл.

Важно съображение по темата: и най-примитивният естествен език при наличието на съответните ресурси може да се развие и да попадне в групата на напълно развитите, Fully Developed. Ако някой съвременен естествен език все още е недоразвит, това означава преди всичко, че няма достатъчно ресурси той да се развие напълно, няма и достатъчно интерес това да се направи, от какъв зор да се прави, да не би хората от по-отдалечените краища на светът и от нашенските цигански махали да са чак такива будали като античните македонци-фиромляни, че да заделят ресурси тепърва да развиват език, след като развити езици prеt-а-porter (готови за употреба) си има достатъчно.

leonleonovpom2 написа:
Нима всеки звук си няма буква в азбуката
Ами и правописът ни е далеч от съвършенството. Имаме си буква Ю, буква Я, дотук добре. Трябва ни буква ЙО/ЬO - оправяме се със ЙО/ЬO. Обаче трябва ни и буква ЙЪ/ЬЪ, и тук правописът ни хич го няма.

цитирай
72. leonleonovpom2 - Благодаря Христо, за хубавите коментари!
02.05.2014 18:35
Започвам от края.
Постингът ми завършва със заключението, че съвършен език няма, както няма и абсолютно съвършенство във всяка човешка дейност-това като допълнение
Да, има дефекти и недостатъци езикът ни, но има и качества, които не са за подценяване и присмех.
Личи си стар език е, работено е много върху него, спокойно може да бъде работен език, каквито са били или са гръцки, латински, френски, английски сега.
Умишлено е наблегнато на качествата на езика, защото подценяването ни тръгва оттам, а той е едно от най-големите ни постижения и доказателство за историческото ни развитие
А то е че сме здраво свързани с основните европейски народи -, езикът го доказва-, много основни думи в структурата на езика ни са общи с тези от другите езици , до такава степен, че без тях той не би могъл да функционира нормално.
Турските думи са по -скоро турцизми, пикантерии-, имат си наша дума в езика ни, те са дублиращи. Умишлено ги употребявам в коментарите, за да се подчертае именно това-

Налагащият се извод, пръв от това, което съм чел го прави Державин е:
Българите не са монголи, тюрки, хуни, а са стар европейски народ, българи са!
цитирай
73. get - - Приятелю, виждам че СМЕ изпаднали в ГЛАГОЛСТВАНЕ ... без досежно, да си изясняваме ТВЪРДЕ СПЕЦИФИЧНИ ЧЕРТИ ... ?
02.05.2014 18:35
... тъй като ВЕЧЕ УПОМЕНАХ(!) Какво ни казва Раковский ... А той е един ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ЛИНГВИСТ(езиковед !)?
- ЕТО КАКВО НИ КАЗВА ТОЙ !!!
3.(Българският език - доп.мое) " ... без да отстъпва ни едному от европейских язиков в богатството, в удобоизречието и в преимуществото ДА СЪСТАВЯ от СВОИ СИ коренни РЕЧИ не само млогосложни, но и нови йоще коренни речи за потреба изражения си и за нови предмети, без да изгубва свойството и явността на значенията им, както са в коренните му първобитни речи, кое преимущество новолатинските и други индоевропейски названи язици не могат да имат, освен еленскаго, защото и ТОЙ ИМА ТОВА БОГАТСТВО, НО ДО НЯКОЙ СИ САМО СТЪПЕН И ПОРАДИ СМЕСТА ОТ ПЕЛАЗГИЧЕСКАГО, СТАРОБЪЛГАРСКАГО.
....
- Забележете, КАКВА ВРЕМЕВА ЗОНА ИЗВЕЖДА - ПЕЛАСГИЧЕСКА=СТАРОБЪЛГАРСКА!
- От която той приема, че имаме ВЕЧЕ ЗАВЪРШЕН ЕЗИК !!!
....
- По този повод, ПРАВИ Извода-Обобщение ?!
.....
4. Тракийци, те, кои не СЪ БИЛИ Елени, нъ ГОВОРИЛИ СЪ ИОШТЕ ЕДИНЪ ТРЪДЕ БЛИЖЕНЪ ЯЗИКЪ СЪ ТЕХЪ …“
...
- Тук, не само допълва ПЪРВОНАЧАЛНАТА си ТЕЗА но и я доразвива творчески - Тракийският е вече, ЗРЯЛ-КЛАСИЧЕСКИ ЕЗИК!

ВТОРО:
- Не случайно започнах с ПОНЯТИЕТО ГЛАГОЛИТ=ГОВОР=ГЛАГОЛ(частица поясняваща Действието)!
- Българският, ако приемем, че се е формирал ОЩЕ ОТ ВРЕМЕ, за което СЕ ГОВОРИ, като ИСТОРИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ на ХОРА(народ) наречен П/БЕЛАСЦИ - То той вече е бил на границата да излезе от СИНКРЕТИЧНАТА СИ ... или вече е бил ИЗЛЯЗЪЛ от тази ФОРМА и е вече с ЧЕРТИ НА АНАЛИТИЧЕН ?!
- При АНАЛИТИЧНИТЕ езици има много СПЕЦИФИЧНИ ЧЕРТИ, но ще се СПРА на ГЛАГОЛА, като основна СТУКТУРО ОПРЕДЕЛЯЩА - граматична ЕДИНИЦА от което СИНТАКТИЧНО се ПОЯВЯВА(повлиява) и СТРОЕЖА НА ИЗРЕЧЕНИЕТО НИ?

- Във връзка ГОРНОТО - Хайде опитайте се, да съставите на АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, който попада в ГРУПАТА "Fully Developed" - Без-ПОДЛОЖНО изречение? Докато в БЪЛГАРСКИЯТ ТОВА Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО(допустимо) !!
- Това по причина, не само сложната ГЛАГОЛНО-ВРЕМЕВА СИСТЕМА а и че ГЛАГОЛА носи ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ?!
цитирай
74. leonleonovpom2 - Благодаря и на тебе, Гет!
02.05.2014 18:52
Ето, това е безспорната полза от интелигентното коментиране, дори и да е критично.
Казал съм, не съм дипломиран филолог, но все пак имам познания и най-вече мога да погледна езика от друга позиция - на представител, работещ в областта на точните науки
По отношение морфология и най-вече предаване на звуците му върху хартиен носител езикът ни е отличник!
цитирай
75. get - Когато обсъждате езиците, тр...
02.05.2014 18:56
christotamarin написа:

Когато обсъждате езиците, трябва да имате пред вид, че езиците са на по-фундаментално ниво от такива неща като народ, племе, нация и т.н. Езиците нямат нужда от народи. На същото фундаментално ниво, както понятието народ, се намира понятието религия. На по-фундаментално ниво от това на езикът се намира фундаменталното понятие население. И тъй, преди да говорите за всякакви народи, племена и нации, трябва да осъзнаете, че е имало и има население, говорещо на някакъв език и изповядващо някаква религия. Ако някой факт може да получи обяснение на това ниво, чрез понятията население/език/религия, то това е обяснението..


- Дайте, да не гледаме на ИСТОРИЯ НА НАРОДИТЕ - единствено и само от ЕЗИКОВЕДСКО-ИСТОРИЧЕСКИ позиции(сравнително езикознание) ... Така популярни, след излизането капиталният труд "Наука за езика"(1856 г.) на Макс Мюлер (Фридрих Максимилиан Мюлер (на немски: Max M&#252;ller) ?

- За незапознатите с творчеството и идеите му, накратко: Вярва, че човек персонифицирайки природните феномени, тоест обожествявайки слънцето, луната, гръмотевиците небето ... ги свързва с боговете - чрез прилагателни, които са станали "имена", от това митологията може сполучливо да се нарече "болезнен(или "божествен") език". По този начин, за Мюлер, митологията е тясно свързана с лингвистиката.
- Творчеството му силно повлиява, други значими мислители ... тъй като, от него е повлияно съдържанието на "Златната клонка" от Джеймс Фрейзър (на английски: The Golden Bough: A Study in Magic and Religion). Подзаглавието й, е показателно ?!

- Коментарът ми, не идва с цел, да дискредитира написаното от Вас, а да подскаже ... че освен ползването методите на "Сравнителното езикознание" - не би следвало да се отказваме и от други ОБЛАСТИ на човешкото познание?!

- Какво бихте казали - от позицията, на вашите познания на езици? - Какъв(от кое езиково семейство) е българският език - Е ли той на "тюркски народ", говорещ "европейски" език ... или на "угри" ... или ?
цитирай
76. get - - Г-н Тамарин, междувпрочем се е докоснал, до нещо много съществено и вярно, досежно ЕЗИКА ?!
02.05.2014 20:08
68. christotamarin написа:
Когато обсъждате езиците, трябва да имате пред вид, че езиците са на по-фундаментално ниво
leonleonovpom2 написа:

...
Казал съм, не съм дипломиран филолог, но все пак имам познания и най-вече мога да погледна езика от друга позиция - на представител, работещ в областта на точните науки
...

- Ето какво пише слависта Ю.Маслов в учебника "Грамматика болгарского языка" изд.1981г./*Москва:

"Ако Я. Розвадовски допуска, че началото на полският език или на който и да е било друг език, трябва да се брои ОТ МОМЕНТА, в който СЪОТВЕТНИТЕ ПЛЕМЕНА заемат територията на която оставят да живеят. То това не противоречи на нашето предположение ЗА НАЧАЛОТО НА БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК(!)."

КАКВО КАЗВА ... за НАЧАЛОТО`(на българският език), автора?
"Славянският език в българската държава ОТ САМОТО НАЧАЛО СЕ ОТЛИЧАВА със своята ЯРКА индивидуална СПЕЦИФИКА(!) с каквато по това ВРЕМЕ, в същата СТЕПЕН ... езикът на НИКОЯ ДРУГА ГРУПА ОТ СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА още не се е отличавал."(?)

ВТОРО ... МНОГО ИНТЕРЕСНО И ПОКАЗАТЕЛНО !?
"Като имаме в предвид най-характерният белег на СТАРИЯТ БЪЛГАРСКИ книжовен език СЪЧЕТАНИЯТА: "шт" и "жд" - ТРЯБВА ДА ПРЕДПОЛОЖИМ, че славянският език в България е съществувал, като ОТДЕЛЕН, ОБОСОБЕН славянски езиков идиом, И Е СЪЩЕСТВУВАЛ ОЩЕ ПРЕДИ ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА."(!)
(...)
Беньо Цонев в своята реч пред Българското книжовно дружество "1 000 години български език"(произнесена 1908г.) заявява:"славяно-българите(говора им - б.м.) ЩЕ ДА СА БИЛИ вече обособени ДВЕСТА ГОДИНИ ПРЕДИ ПРЕСЕЛВАНЕТО ИМ, ОТСАМ ДУНАВА. Според това българското наречие, българският говорим език, води началото си НАЙ-МАЛКО ОТ ПРЕДИ ... 1 800 години."

- Тук спирам с цитати-примери ... малко или много повлияни от модното до скоро "славянство" и "славянски език" в академичните ни среди ... ?!

- Отново поставям ВЪПРОСА! - От кога СЪЩЕСТВУВА БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК?
- Е ли той наследник, на по-ПРИМИТИВНИЯТ(лексикално и синтактично), като степен на развитие СЛАВЯНСКИ, предвид ИСТОРИКО-ЛИНГВИСТИЧНИТЕ примери, за това!?
цитирай
77. get - - Малко разяснения досежно(относно) "нищо ни говорещото" ни понятие "Fully Developed" и сравнително езикознание м/у ... ?
03.05.2014 11:55
I. Глаголното богатство в Българският v.s. English език(?):

- За да ви стане по-ясно, ще онагледя РАЗЛИКИТЕ(!) м/у тази част на езика в двата говора?
А. Брой на глаголните времена:
а) Български език - ДЕВЕТ
б) Английски език - ШЕСТ
ЗАБЕЛЕЖКА: Препоръчвам (ви) да погледнете Примера (шаблон-словоформа) за Българският глагол: ИМАМ - на адрес:http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BD:%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8/%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC - във Wictionary (!)

II. При българският глагол СЪЩЕСТВУВА СПЕЦИФИКА, ЛИПСВАЩА при подобната част: Английският глагол - Това че ГЛАГОЛА(в езика ни) е с ОПРЕДЕЛЯЕМИ(щи) специфики: РОД и ЧИСЛО - каквито липсват, при английският(или ако съществуват) механизма на образуването им е различен?
III. От тук и ОТГОВОРА на ПОСТАВЕНИЯТ в Поста ми №73 ВЪПРОС:
"Хайде опитайте се, да съставите на АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, който попада в ГРУПАТА "Fully Developed" - Без-ПОДЛОЖНО изречение? Докато в БЪЛГАРСКИЯТ ТОВА Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО(допустимо) !"

П.П.
Почувствах се длъжен! - да напиша настоящият пост(допълнение), тъй като не сме филолози и лингвисти ... Та ще ни трябва ОЩЕ време, плюс допълнителна информация ... на базата на която да МОЖЕМ ОСМИСЛИ - Не само ЛЕКСИКАЛНОТО но и СИНТАКТИЧНОТО БОГАТСТВО при БЪЛГАРСКИЯТ и другите РАЗВИТИ-АНАЛИТИЧНИ езици, попадащи в категорията(определител !) "Fully Developed" ?!!
цитирай
78. get - - А относно българският правопис и Азбука ... защо пропускаме, написаното за същата ... ?
03.05.2014 13:13
leonleonovpom2 написа:
Нима всеки звук си няма буква в азбуката
71. christotamarin написа:
-Ами и правописът ни е далеч от съвършенството. Имаме си буква Ю, буква Я, дотук добре. Трябва ни буква ЙО/ЬO - оправяме се със ЙО/ЬO. Обаче трябва ни и буква ЙЪ/ЬЪ, и тук правописът ни хич го няма.


I.Черноризец Храбър,
посочва, че кирилицата е създадена по двояк начин, съдържайки както букви подобни на гръцките, така и негръцки букви, казвайки: “ ... и сътвори им 38 писмена ова убо по чиноу грьцкихъ писменъ, ова же по словенстяи речи, от пръваго начень по гръускоу”
[Черноризец Храбър. О писменех. София. БАН, 1980, с. 116-121].
В превод:
“и направи им 38 букви, едните по формата на гръцките букви, другите по словенската реч, но отпърво започна по гръцки”.
С ДОПЪЛНЕНИЕТО(отново от него)"... от тях 24 са подобни на гръцките букви, а 14 са по словенски език."
II.
Писмо-грамота на цар Иван Александър, написана в Никопол на 4 октомври 1352 год. на български език до венецианския дож Андреа Дандоло. В което той обяснява, за Българската азбука:
Писмото завършва с подпис на Иван Александър, цар на всички българи и гърци, който подпис е пояснен с думите:
"Горенаписаните букви са от миниум (киновар) и означават Иван Александър, по божия милост цар на България или на Загора, и са БУКВИ отчасти ГРЪЦКИ, отчасти БЪЛГАРСКИ или ПЕРСИЙСКИ.
Отвън, върху документа е написано: “Съдържанието на малките български или персийски букви, отчасти гръцки, отчасти смесени с български, мисля, че означава: До прескъпия г(осподин) Андреа Дандоло, дож на Венеция”.

Два от преписите на този документ са регистрирани във венецианската библиотека на музея “Корер”. В единия от регистрите се чете: Номер 272, стр. 447. 4 октомври 1352 год. В Никопол. Иван Александър, по божия милост цар на Загора, на българите и гърците до ...Андреа Дандоло. ...Царят се е подписал с букви отчасти гръцки, отчасти български или персийски. [Гюзелев В. Средновековна България в светлината на нови извори.] !?
цитирай
79. leonleonovpom2 - Поздравления Гет, за последните два постинга!
03.05.2014 20:43
Особено за първия, който се явява и юбилеен за този ми, трети пореден блог - под № 1000 е!
Имаш знания, имаш възможности за нещо много по-сериозно от коментар, но много добре знам, изпитал съм го и аз самият , че само това, което иначе би трябвало да е предостатъчно, в действителността даже е недостатък, в нашата мила действителност!
цитирай
80. christotamarin - Българският език е европейски. Българският народ е европейски. И двете твърдения несъмнено са верни.
05.05.2014 11:10
leonleonovpom2 написа:
Започвам от края.
..
Налагащият се извод, пръв от това, което съм чел го прави Державин е:
Българите не са монголи, тюрки, хуни, а са стар европейски народ, българи са!
Естествено, че е така. Всички сериозни учени са убедени, че е така. Ние, българите, сме едни от най-старите европейски народи.

ОБАЧЕ: това няма връзка с българският език. Българският език си е башка. Той, разбира се, също е европейски, доколкото е славянски, а не примерно тюркски.

РЕЗЮМЕ: Българският език е европейски. Българският народ е европейски. И двете твърдения несъмнено са верни. Но са две твърдения, в случаят и двете верни.

Защо тези две твърдения следва да се изказват отделно. Не бъдете коне с капаци, не гледайте само българското, огледайте се и наоколо.

Има един народ, унгарският, който е напълно европейски и по генетика, и по история, и по култура. Езикът му обаче не е съвсем европейски. Да, българският език е "по-европейски" от унгарският език, но унгарският народ не е по-малко европейски от българският народ.

get написа:
Дайте, да не гледаме на ИСТОРИЯ НА НАРОДИТЕ - единствено и само от ЕЗИКОВЕДСКО-ИСТОРИЧЕСКИ позиции(сравнително езикознание) ...
Историята на езикът е едно, историята на народът - друго. Не ги омесвайте тези две неща. Изводи от историята на народът пряко да се приписват на историята на езикът е погрешно. Изводи от историята на езикът могат да се приписват на историята на народът, но много внимателно и всяко твърдение поотделно.

Понеже, както вече писах, има по-фундаментални понятия от понятието народ (и подобните нему етнос, нация, племе). Такива по-фундаментални понятия са население, език и религия. Не се качвайте на по-високо ниво без необходимост, не привличайте без необходимост понятия от по-високо ниво, каквото е понятието народ.
цитирай
81. christotamarin - Лингвистиката от гледна точка на точните науки..
05.05.2014 11:56
leonleonovpom2 написа:
Казал съм, не съм дипломиран филолог, но все пак имам познания и най-вече мога да погледна езика от друга позиция - на представител, работещ в областта на точните науки

Наистина, няма популярна лингвистична литература, ориентирана към "хора на точните науки". Отдавна съм се натъкнал на това и гледам да запълня тази празнота. Бихте могли да следите например блогът ми: http://christotamarin.blog.bg/

И в сферата на точните науки е особено важно да се отсее същественото от детайлите. Например, при автомобилите следва да се започне с принципите на двигателите с вътрешно горене, и тотално да се игнорират такива аксесоари като чистачки, странични огледала и дори гуми (понеже танковете и някои трактори имат вериги, например).

Винаги е нужна дисциплина на мисълта, както и в точните науки.

Някой бил изказал мнение, че "нашият език бил примитивен". Противоположното понятие на понятието "примитивен език" е "развит език", "високоразвит език", и т.н. Примитивните езици са именно недоразвити езици. При наличие на ресурси всеки примитивен език би могъл да достигне до най-високата степен на развитие, напълно развит, Fully Developed, и да покрие всички области, които се очаква от един език.
leonleonovpom2 написа:
По отношение морфология и най-вече предаване на звуците му върху хартиен носител езикът ни е отличник!

Е, това са незначителни детайли. Детайли, които нямат значение. Един от най-разпространените и най-развитите езици, китайският, има изключително бедна морфология и уникална графика. Китайците обаче никак не страдат от бедната морфология на своят език.

Детайлите на естествените езици могат да бъдат сравнявани само като улеснение при тяхното описание. Детайли на естествени езици да се оценяват като преимущества или недостатъци е признак на неразбиране и повърхностност, а често пъти си е просто заяждане. Естествените езици са равносилни, понеже и най-примитивният може да се развие до висините, ако има ресурси за това.
цитирай
82. leonleonovpom2 - Благодаря , Христо за хубавите коментари!
05.05.2014 15:16
Друго си е по-вещ да огледа нещата.
Навлязох в тази материя, заради квалификациите по адрес езика ни, не само в моя блог. Давах си сметка, че подминаването им се приема за знак за съгласие, а то е далече от истината ,затова бе и реакцията
цитирай
83. christotamarin - Българският език е на 100% славянски.
05.05.2014 17:07
get написа:
Какво бихте казали - от позицията, на вашите познания на езици? - Какъв (от кое езиково семейство) е българският език - Е ли той на "тюркски народ", говорещ "европейски" език ...
Българският език е славянски. Нататък въпросът не го разбирам.

Какво означава славянски език е съвсем ясно. При това, ако един език е славянски, то той е такъв на 100% и не може да бъде в същото време романски или келтски или пък тюркски. И означава още, че този език няма как да престане да бъде славянски - един славянски език вечно ще си е славянски, докато умре.

Но какво означава славянски народ? Нищо не означава. Ако искате да му придадете смисъл на изразът "славянски народ", то единственият възможен смисъл е "славяноезичен народ".

Нататък, какво означава "тюркски език" е ясно. Нещата стоят по подобен начин, както с терминът "славянски език". Ако един език е тюркски, то той е тюркски на 100% и не може да бъде в същото време романски или пък славянски. И този език няма как да престане да бъде тюркски - той вечно ще си е тюркски, докато умре.

Но какво означава тюркски народ? Нищо не означава. Глупост някаква. Ако искате да му придадете смисъл на изразът "тюркски народ", то единственият възможен смисъл е "тюркоезичен народ", "народ говорещ на тюркски език".

Извод: Българският език е славянски и следователно не може да бъде тюркски (нито романски, нито келтски, и т.н.). Съвременният български народ е славяноезичен и следователно няма как да е тюркоезичен. В никакъв случай ние българите не сме тюркски народ. Първо, понятието "тюркски народ" е съмнително; второ, дори "тюркски народ" да значи "тюркоезичен народ", ние българите не сме такива.

Отклонение: През вековете на турска власт част от нашият народ напуснала славяногласието и се предала на туркофонията. Имало българи с роден турски език - това били така наречените гагаузи. Вече стотина години на територията на България езиковото единство на нашият народ е възстановено в рамките на славяногласието.
цитирай
84. christotamarin - Връзката между шопи и печенеги е илюзорна ..
05.05.2014 17:27
get написа:

- Другата ПРОСТОТИЯ ? - която трябваше да прочета за шопите(какъвто е и единият от моите дядовци)?
"The Sopa are of Petecheneg origin and speak Bulgarian."//За да няма грешка ПРЕВЕЖДАМ !?// ШОПИТЕ са ПЕЧЕНЕГИ(с произход) и говорят български!!
- Какво пише за Language of Pechenegs ? - Турски !
Това, разбира се, е глупост, че шопите имали печенежки произход.

Имало наистина някога някакви печенеги, но езикът им не е съвсем ясен. Той, разбира се, не е турски, но вероятно наистина е бил тюркски. По-детайлната му класификация е неясна. Аз мисля, че е бил къпчакски, подобен на езикът на куманите. Но преобладава мнението, че бил огузки. Все тая, това е някакъв неизвестен език, който няма връзка с нашият език или с нашият народ.

цитирай
85. christotamarin - Indo-European, Slavic, South, Eastern
05.05.2014 17:57
get написа:
Но вторият блогър Хр. Тамарин, МОЛЯ ДА НЕ ме праща да чета (на даденият от него адрес!) - Следното?
Language of Bulgaria: език от групата на: Indo-European, Slavic, South, Eastern.
Отново !(ДЕСЕТ ПЪТИ вече ОБЯСНЯВАМ!!) - Политическото по характер, а НЕ ЕТНОСНО, понятие СЛАВЯНИ - е ДАТИРАНО, от СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК(!) - преди това, няма такова "животно" СЛАВЯНИ има "сКЛавини"?

Когато на посоченият от мене адрес нашият език е класифициран като "Indo-European, Slavic, South, Eastern", моля да имате пред вид, че са употребени научни термини (научни понятия) от лингвистиката, които са ясно установени едва във 2-рата половина на 19-ти век. Смисълът на думата Slavic, която вероятно Ви дразни, е едва от 2-рата половина на 19-ти век. Така, както смисълът на понятия като химичен елемент и хромозома са от 19-ти век, а вирус е от 20-ти век.

Понятията Indo-European и Slavic са на фундаментално ниво. Да, нивото им не е толкова фундаментално, колкото химичен елемент или вирус, но във всеки случай нивото на понятието Slavic е по-фундаментално, отколкото на такива понятия като българи, руснаци, турци, немци, кулаци или болшевици. Понятията Indo-European и Slavic нямат никакво политическо значение, така както понятията бактерии и вируси нямат политическо значение. Понятията бактерии и вируси добиват политическо значение едва при биологичните оръжия, но заради използването на бактерии и вируси в биологичните оръжия не следва да се отказваме от тези научни понятия.

Подобно звучат нещата и при понятията Indo-European и Slavic - използването им в политически смисъл си е направо тероризъм. Науката лингвистика ги употребява в своят си научен смисъл и не може тя да отговаря за терористични прояви. Заради смахнати терористи лингвистика няма да си преосмисля понятията. Тъй че класификацията на нашият език е такава: Indo-European, Slavic, South, Eastern.

Аз се опитвам да правя промоция на друга класификация на нашият език: Indo-European, Slavic, Balkano-Slavic.
цитирай
86. marlena - Отец Храбър Марков за българския език
05.05.2014 18:35
"В много отношения българския език не само не отстъпва на езиците на най-културните народи, но често дори ги превъзхожда, понеже по граматически форми и категории, той е общо взето по-правилен и по-богат от тях."
цитирай
87. leonleonovpom2 - Така е Марлена!
05.05.2014 19:58
И аз на база въпросите, които си задавах относно езиците, които повече или по-малко познавам , написах горното.
Знам ,че винаги може да се даде правдоподобно и приемливо обяснение.
Единственото притеснение е да не би с тях да се прикриват очевидните качества на езика ни, писмен и говорим?!
Ако е така, наистина е жалко!
цитирай
88. marlena - Размишления върху произхода на българите
05.05.2014 21:40
Сигурно ще Ви е полезна книгата "Размишления върху произхода на българите" на Даниил Юруков (обществен деец преди и след Освобождението, близък приятел на много бележити българи), отпечатана в 1926г., в която той обосновава автохтонния произход на българите чрез българския език и наречията му. В нея авторът подкрепя Ганчо Ценов и възрожденците ни, които не са се съмнявали, че българите произхождат от Балканите, с които делят име и съдба.
http://www.scribd.com/doc/219128832/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5
цитирай
89. leonleonovpom2 - Благодаря, Марлена!
05.05.2014 22:25
Темата с произхода ни наистина отива във философско направление - кой има и кой няма и защо интерес от местния ни произход?
Аргумент, така основателен може да бъде например, че Крум са нарекли Страшен хъшовете, след 1000 години, за да събудят заспалите с минало величие. И затова в добавка са измислели възрожденците местния произход, да знаят, че тази земя им принадлежи! Но нима Крум не е бил страшен?
За местния произход, това го е знаел прекрасно и Йоаница и го е писал в остро писмо на рицарите, преди това е убедил и папата
В контра пък на противниците на автохтонизма могат да се отправят твърде тежки и при това основателни обвинения - например ,че с тюркския ни произход целят реабилитирането на Османската империя, а с не местния ни произход и масовото напущане на младите оправдават обезбългаряването на страната.... и евентуално идване на нови заселници!
Поздрави!
цитирай
90. marlena - Историята
06.05.2014 11:42
да е наука, опираща се на факти, а не сбор от мнения- това е основното възражение на Ганчо Ценов срещу противниците на автохтонизма, защото сборът от мнения е сбор от интереси. Сборът от интереси обръща гръб на истината и я преобръща. И ето: с едно преобръщане на "и" в "у" с. Истина става с. Устина, император Истинен става Юстиниян. Получава се лъжа, омесена от истина- иди, та се оправи. Добавя се и насилие за налагане на лъжата-полуистина. Но ако бе инак, щеше да е: "Така и баба знае". Честит Гергьовден!
цитирай
91. christotamarin - Нашето гардже - най-черното
06.05.2014 19:57
christotamarin написа:
Език като език. За нас той е като магия. За нас той е много красив и звучен. За нас. Защото си е нашият език. Няма как нашето гардже да не е най-хубавото. За нас е най-хубавото.


marlena написа:
Не е нужно ученикът да е силен, за да се сети и попита защо на английски глаголите не се спрягат (с изключение на прословутото окончание "s" в 3 л.ед.ч., което е като кръпка, а и затова се изпуска). Питат се децата не звучи ли речта грозно, все едно на български да кажем така: "аз говоря, ти говоря, ние говоря, вие говоря, те говоря". Изучаващите немски пък се чудят защо за местоименията "тя" и "те" има само една дума, а от друга страна за един предлог, означаващ "за", има толкова много думи- '&#252;ber', 'von', 'um', 'zu'. И още много други въпроси задават.


Уважаема marlena, нали осъзнавате, че ако за отправна точка използвате например английски (или немски, или руски, румънски, гръцки), подобни "кусури" могат да се намерят и за нашият език?
цитирай
92. leonleonovpom2 - Честит Гергьовден и на тебе , Марлена!
06.05.2014 20:34
Насилието върху нашата история Марлена, се улавя и от един очебиен факт - България, най-старата съвременна държава в Европа с това си име от създаването и, от велика сила се е превърнала във всякакво джудже.
И ние си носим вина, но не е само наша вината, да не се заблуждаваме от тези, които имат интерес да сме заблудени!
цитирай
93. leonleonovpom2 - Съгласен съм Христо и ние имаме кусури!
06.05.2014 20:55
Но в името на тези кусури не мога да се съглася, че няма предимства езикът ни и да ги подминаваме, все едно, че ги няма...
А те са очебийни - Всеки звук си има буква, няма сложни съгласни или гласни, като например френското О - EAU или AU, почти отпаднали падежи, чете се както се пише, няма баластни букви и сигурно пропущам нещо...
Прост пример-имам Ако знам азбуката ще го напиша без проблем на български, няма да карам някой да ми помага или да го питам
Да вземе на френски този важен глагол - AVOIR
Ако подходим по принципа, че би трябвало да се чете, както се пише тогава глаголът е АВОИР, това са буквите в него Да, но се чете АВОАР или АВУАР В случая ако знам азбуката и на тази база се опитам да го напиша, като ми диктуват, със сигурност ще сгреша, съгласен ли си?! !Следователно трябва да помниш две неща, как се пише и как се чете И това е един от най безобидните примери , в един също така сравнително безобиден език, какъвто в случая е френският. Да не говорим за английският в това отношение, там той е класика за този тип разнобой
цитирай
94. get - 92. christotamarin - Нашето гардже - най-черното ... Господин Тамарин, хайде без остракизми, към Дамата ! ?
06.05.2014 21:43
- Господин Тамарин, как ще изкоментирате класификацията на:
I.1. Slavic languages
I.2. South Slavic branch (Eastern group):
I.2.А. Old Church Slavonic (extinct)
I.2.В. Bulgarian
I.2.С. Macedonian
I.2.D. Church Slavonic


I.3. Western group:
I.3.А. Serbo-Croatian
I.3.В. Slovenian

- Господин Тамарин, в Чия угода СЕ Е ПРЪКНАЛА тази класификация(ТАКСОНОМИЯ) в сравнително-историческото езикознание (!) та четем - Българският ПРОИЗХОЖДА от "старо цЕрковно слАвЯнският язык" ?
- Под ЧИЯ ДИКТОВКА(та и с предхождаща ГО "научна" обосновка ?) се създаде МАКЕДОНСКИ(ят) яНЗиК ?

- Аз ли съм, до такава степен алитерат и дилетант в Лингвистиката ... или "терористите" май(?) са в Научните институти носещи СМЕШНИТЕ(поради измислеността си) имена "слаЯнски" и "СЛАВИСТИКА" ?!

- Старославянский язык - язык ДРЕВНЕЙШИХ дошедших до нас СЛАВЯНСКИХ памятников 10—11 вв., продолжавших традицию переве­дён­ных с греческого языка Кириллом (Константином-Философом) и Мефодием в 9 в. бого­слу­жеб­ных и канонических книг, язык которых также принято называть С. я.
- В основу С. я., ДРЕВНЕЙШЕГО СЛАВЯНСКОГО ЛИТЕРАТУРНОГО языка, лёг ЮЖНОСЛАВЯНСКИЙ солунский ДИАЛЕКТ(!).
- С самого возникновения СЛ. яз. носил характер славянского МЕЖДУНАРОДНОГО языка, употреб­ляв­ше­го­ся в среде западных славян (чешские, моравские, словацкие и отчасти польские земли), затем славян южных и несколько позже (с 10 в.) славян восточных. Памятники С. я. писаны двумя азбуками: глаголицей и кириллицей."
(цитат от: Лингвистический энциклопедический словарЬ)

- Искате ли още цитати ... от този вид(?) за СТАРОСЛАВЯНСКИ плюс ЦЕРКОВЕН язики ... от което за СТАРОБЪЛГАРСКИЯТ май НЕ ОСТАНА МЯСТО в НАУЧНАТА :)) КЛАСИФИКАЦИЯ на лингвистите-СЛАВИСТИ?!

- Искате ли синтактични конструкции или фонетично-морфологични СЪВПАДЕНИЯ м/у СТАРО БЪЛГАРСКИ, измисленият "тракийски" и най-стари лексеми в гръцки език?

- Как ли ще ме преведете втората дума от религиозно-лексикографското произведение(образец за цЕрковно-сл. язык ... Ерго, той и "старо-славянски"): "Киевский миссал"(10 в.:))? - Проверете в лат. р-ци ?!- Че то иначе(ще останем с впечатлението за ...:)) СТАРО БЪЛГАРСКИЯТ нямал НИЩО ОБЩО с изведените в ОТДЕЛНА ГРУПА: арио-греко-итало-кельтские ЯЗЫКОВ :)) ?!
цитирай
95. marlena - "Българският е като Бах сред композиторите"
07.05.2014 07:58
"Българският литературен език е първият сред славянските езици не само по време на възникване, но и по необикновената си красота и тържественост. Няма друг такъв славянски език. Има езици богати, разнообразни, но такъв тържествен, красив, бих казал баховски, няма! Ако можеше да се сравнява езикът с композиторите, то българският е като Бах сред композиторите."

Акад. Дмитрий Лихачов
цитирай
96. leonleonovpom2 - Поздравления, Марлена!
07.05.2014 08:29
Великолепно определение за българския, дадено от голям приятел на българите, искрен, защото не е ласкателно, а точно!
Колкото и да не си харесваме приятелите, колкото и да ни са иска да не са те, а други, защото ще са по добри от тях, истината е една.
Нямаме и не сме имали по-добри приятели от руснаците!
Причината е може би в израза, че кръвта вода не става.
Дедите ни, последната им надежда е бил дядо Иван, така са го наричали, да дойде . И той е идвал, все заради нас. Но другите ни" приятели" решавали, че ни е рано, че има по-важни от нас, та чак на осмия или деветия път са благоволили да ни видят, но пък ни нарязали като баница, последствията от което сърбаме и до днес!
Човек трябва да внимава с приятелите!
Приказката-Боже ,пази ме от приятели, от враговете сам ще се пазя, в някаква степен е валидна и тук
цитирай
97. marlena - Важно е да си истински учен,
07.05.2014 09:26
за да изкажеш истината. Западните учени, които правдиво са писали и пишат за историята, народа и езика ни, не са малко. Ще спомена само Феликс Каниц, Густав Вайганд, Сър Артър Еванс и Колин Ренфрю. Според източници от мрежата последният учен в книгата си "Археология и език" е написал "Английският е загубил около 85% от речника си за 1000 години, докато българският се различава от документирания тракийски не повече от 10%." Книгите на другите споменати учени ги има по библиотеките.
цитирай
98. leonleonovpom2 - Добре е, според мен Марлена, да п...
07.05.2014 16:45
Добре е, според мен Марлена, да популяризираш, тези изводи, особено на Колин Ренфрю в самостоятелен материал!
Тук като коментар-изключително съм ти благодарен за него, че го помести, ще мине и замине почти незабелязан от заинтересованите, а е много важен!
Защото сме подложени на всякакъв тип облъчване - за вредата да си имаме местен произход - а той е очевиден и ако не е 100% , тогава е значително над 50!
Твърди се че сме скити ,монголци, тюрки, митични кимери, само и само да нямаме връзки с траките. Дълго обяснение, тези който се пишат антиавтохтонисти, явно работят по поръчка.
Но не могат да я изпълнят както трябва, защото запъват още в началото- не могат да обяснят ползата и вредата от автохтонизма ,на който са врагове и от" дошлячеството" както са го кръстили доволните от това Но" работещите" по дошлячеството се правят, че не разбират постановката , а пък може и възможностите им да са такива-наистина да не разбират, не е изключено
Така, че се борят с очевидната истина и мъчейки се да я заглушат, не могат да обяснят тяхната истина!
Поздрави!
цитирай
99. christotamarin - Цитираната от Вас, уважаеми get, класификация е шамар за македонисти и сърбомани.
07.05.2014 17:33
get написа:
Господин Тамарин, хайде без остракизми, към Дамата
Не съм си и помислял да гоня уважаемата marlena, опазил ме Бог.

get написа:
Господин Тамарин, как ще изкоментирате класификацията на:
I.1. Slavic languages
I.2. South Slavic branch (Eastern group):
I.2.А. Old Church Slavonic (extinct)
I.2.В. Bulgarian
I.2.С. Macedonian
I.2.D. Church Slavonic

I.3. Western group:
I.3.А. Serbo-Croatian
I.3.В. Slovenian

Откъде сте го взели това? Не е съвсем състоятелно. Или при преписването сте пропуснали ниво. Трябва да бъде така:
S. Slavic branch
S.S. South Slavic branch
S.S.E. South Slavic branch - Eastern group
- Old Church Slavonic (extinct)
- Bulgarian
- Macedonian
- Church Slavonic
S.S.W. South Slavic - Western group
- Serbo-Croatian
- Slovenian
S.E. East Slavic branch
...
S.W. West Slavic branch
...
Вижте например тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_languages

get написа:
Господин Тамарин, в Чия угода СЕ Е ПРЪКНАЛА тази класификация(ТАКСОНОМИЯ) в сравнително-историческото езикознание (!) та четем - Българският ПРОИЗХОЖДА от "старо цЕрковно слАвЯнският язык" ?
Тази класификация е обективна. Тя например не приема македонистката теза, че македонският генеалогически е равноотдалечен от българският и от сръбският. Напротив, македонският първо се обединява с българският в "Estern Group of the South Branch", т.е. славянска югоизточна група, и едва после българският и македонският заедно се обединяват със сърбо-хърватският и словенският във южнославянският клон "South Branch". Това е удар по сърбоманщината на македонистите, които са "исти сърбомани" (така както между впрочем и много българи са повече русофили, отколкото българи).

Аз искам да въведа терминът балкано-славянски или славяно-балкански език (Slavo-Balkanic, Balkano-Slavic) за "Estern Group of the South Slavic Branch". По-нататък, бих искал да пренаредя дървото за съвременното славяногласие така: Balkano-Slavic (български+македонски) и Neo-Slavic (сръбски, руски и всички останали). Тази класификация се основава на последното хилядолетие и е по-важна за съвременността. Традиционната класификация се основава на явления отпреди 10-ти век с отслабнало значение за съвременността.
цитирай
100. marlena - Феликс Каниц и приносът му
07.05.2014 19:11
за разкриване същността на българина с "неговите вековни традиции" са представени много хубаво от Културния институт на МВнР тук: http://sic.mfa.government.bg/?act=galleries&rec=1575
Ще видите и красотата на България такава, каквато я е видял и описал Каниц не само с думи в "Дунавска България", но и с акварел.
цитирай
101. get - @ 99. christotamarin - Много уважавам собственика на блога, та направо разкъсван ще ви отговоря с ... ?
07.05.2014 22:14
... ФАКТИ!

- Кога бе измислена ТЮРСКАТА на "пра"българите? - по време на военно-политическата експанзия на Руската империя, към Черно море и Проливите!
- Защо ? - по причина, реалната опасност това да се осъществи - На Британия, бе необходимо да "припознае" НЕ-ЕВРОПЕЙСКА същност на НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЕТНООПРЕДЕЛЯЩ МАСИВ на нас Българите?
- Кой вкара пръв в "научна" употреба "Теорията" за турцизма ни? - Унгарският евреин Арминиус Вамбери ... същият, който уреди и ауденция и преговорите м/у Султана и "бащата" на Политическият ционизъм ЗА ЗАКУПУВАНЕ ТЕРИТОРИИТЕ НА ПАЛЕСТИНА - В които да се изгради държава за "Скитника евреин"!
- Вамбери бе и първият, който НАЛОЖИ теорията за тюркският произход на хазари ... тоест на народа, явяващ се и "първи братовчед" на нас българите?
- С това той постигна ДВЕ ЦЕЛИ:
1. Удовлетвори началниците си от Британският "Форийн офис"(на който е агент !) в противодействието им срещу Руската експанзия в направления Балкани и Кавказ.
2. Приписа ИЗМИСЛЕНА етносна принадлежност(!) , на НЕ СЕМИТСКО ПО ПРОИЗХОД население от Беларус и Украйна - с което се ОСИГУРЯВАШЕ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ, (ТАКА ЧЕ след "галута" изселване-разпръсване) за бъдещият "Ишув"="Завръщане в Аарец Исраел"!
...
Тук ще прескоча доста значими и щекотливи моменти - Та отивам на ВЪПРОСА касаещ нас Българи=Македонци! Кой и кога ИЗМИСЛИ, македонският "народ" и "език"?
- Това става през 1940 г. от Самуил Борисович Бернштейн ... с неговата обосновка, Кое от македонските наречия следва да се вземе, като база за бъдещият литературен "македонски" език?
- Но защо това не стана примерно, през (1934), когато интересите му се изразяваха в: "Тюркские элементы в языке [бол-ких] дамаскинов XVII-XVIII вв."!?
Ами, ЗАЩОТО НЕ БЕШЕ НАЗРЯЛА ИСТОРИЧЕСКАТА НЕОБХОДИМОСТ? - тоест, Сталин не бе още решил, че по-рано възприеманото от него учение на Н. Я. Мар е "упадъчно" и "антинаучно" ... И защото не бе решил, че Велико-русите са ДЪРЖАВНО-ТВОРЧЕСКИЯТ ЕТНОС на СССР ?
- Тогава станахме "славяни":))

get написа:
Господин Тамарин, в Чия угода СЕ Е ПРЪКНАЛА тази класификация(ТАКСОНОМИЯ) в сравнително-историческото езикознание (!) та четем - Българският ПРОИЗХОЖДА от "старо цЕрковно слАвЯнският язык" ?
christotamarin написа:

Тази класификация е обективна. Тя например не приема македонистката теза, че македонският генеалогически е равноотдалечен от българският и от сръбският. Напротив, македонският първо се обединява с българският в "Estern Group of the South Branch", т.е. славянска югоизточна група, и едва после българският и македонският заедно се обединяват със сърбо-хърватският и словенският във южнославянският клон "South Branch". Това е удар по сърбоманщината на македонистите, които са "исти сърбомани" (така както между впрочем и много българи са повече русофили, отколкото българи).

- Господин Тамарин, явно се изразявам неразбираемо ?
- Казвайки: За СТАРО-БЪЛГАРСКИЯТ не ОСТАВА МЯСТО ! - Имам в предвид абстрактно-логическата ЛИНГВИСТИЧНА КОНСТРУКИЯ= Кой език (от) Кого произхожда ?

- Имам в предвид СЛЕДНОТО, Изобразено в "схемата-приложение" ?
- Българският(старо!) по наложената от "славистите" класификация(таксономия) ВЪРВИ СЛЕД ... старо-"цЕрковно" ... "славянски" език ?
http://jazyki.clow.ru/page/0040-11.jpg

- Обръщам се специално(!) към теб приятелю, Симеонов ... пак казвайки РАЗКЪСВАН от опасенията, че ще те наскърбя, Но?

- Препечатвам ти, част от две статии:
1. Лингвистический энциклопедический словарь(писан под ОТГОВОРНАТА редакция на РАН !)!
"Булгарский язык - один из мёртвых тюркских языков. После распада Великой Булгарии в 7 в. часть племён отошла на Дунай и Среднее Поволжье, значительная часть осталась в Приазове (...) Обнару­жи­ва­ют­ся следы т&#8209;, дж- и й&#8209;диалектов, последний из которых является отра­же­ни­ем койне, лежавшего в основе литературного языка — локального варианта языка тюрки.

Б. я. характеризуется прежде всего ротацизмом и ламбдаизмом (см. Тюркские языки), от близко­род­ствен­но­го чувашского языка отличается некоторыми фонетическими и морфо­ло­ги­че­ски­ми призна­ка­ми."

ВТОРО - Освен че има специалисти по "македонски език" в РАН ... то и в МГУ(Московският държ. у-т) съществува Катедра по македонски език и литература ?! - Ето какво четем на сайта й:
"На славянском отделении филологического факультета МГУ с 1975 года набирается македонская группа.
МГУ - единственное в нашей стране место, где македонский язык и македонская литература являются основной специальностью. Студенты в течение пяти лет изучают практический язык, теоретическую грамматику, историю и диалектологию языка, македонскую культуру и литературу. На втором курсе македонисты приступают к собственной научно-исследовательской деятельности, избрав в соответствии со своей предрасположенностью лингвистику или литературоведение. В качестве второго славянского языка традиционно преподается сербский. Кроме того, в программу входят один из западных языков, а также старославянский и древнегреческий. Имеется возможность дополнительно изучить еще один язык Балкан: албанский или греческий. Студенты регулярно выезжают в Македонию: на международную летнюю школу македонского языка, литературы и культуры, которая ежегодно в августе проходит в г. Охриде, на берегу Охридского озера, а также на преддипломную практику. Есть возможность поездок и на международные семинары в Сербию и Албанию.(...)
На славянском отделении филологического факультета МГУ преподают известные в мире специалисты по македонистике иностранные члены Македонской академии наук и искусств проф. д-р филологических наук Р.П.Усикова и д-р филол. наук А.Г.Шешкен, доц. к.ф.н. Е.В.Верижникова, а также македонцы – преподаватели македонского языка, приезжающие из Республики Македонии в соответствии с международными договорами. (...)
Македонский язык относится к южной группе славянских языков. При этом, в результате длительного конвергентного развития с другими балканскими языками (болгарским, албанским, румынским, греческим, при влиянии турецкого), он развил целый ряд особенностей, отличающих его грамматический строй от генетически родственных языков.(...)
На протяжении десяти веков, после падения царства Самуила (976 –1014 гг.), Македония входила в состав различных государств: Византии, затем более пяти веков – Османской империи. В 1913 г. она была разделена между Болгарией (Пиринская Македония), Грецией (Эгейская Македония) и Сербией (Вардарская Македония, нынешняя Республика Македония). Официальным и деловым языком все это время был чужой для македонского этноса язык (греческий, сербский, турецкий), при этом македонцы сохранили и родной язык, и православие. "Язык – наше единственное отечество", - сказал великий македонский ученый и писатель Блаже Конеский. Роль хранителя языка, исторической памяти, самосознания играли устное народное творчество и церковная книжность. И то, и другое – драгоценный вклад македонцев в мировую культурную сокровищницу. В основу первого литературного языка славян – старославянского - Солунские братья Свв. Кирилл и Мефодий положили македонские диалекты Салоник. (...)"

- Това е тъжната истина приятелю !! :(( ... а има и още по-тъжни, за които не ми се говори ... като например, за "рупските(родопски-диалекти)", които също представляват интерес за ... ?
- За това ... до преди десет години ... основно с Чии като произход средства се издържаше етническата партия ДПС и "антипода" й Атака ?!

- Казвал съм го! Грях е за българина да мрази! Но дваж по-голям грях е ... Кога виждаш истината - да не предупредиш и други МИСЛЕЩИ(дори не като теб) твои братя българи ?!!

- Поздрави на всинца ви - и дано си останем с Добро, един за друг!
цитирай
102. leonleonovpom2 - Гет, не ме наскърбяват!
10.05.2014 19:51
Така, както смятат, че българите са говорили тюрски език, който е умрял, така може да се смята ,че чувашите са взели" жив" тюркски език
Когато се тръгне на такива езикови " заменки" приятелю, те спокойно могат да са двупосочни!
Поздрави!
цитирай
103. christotamarin - Пра-българите няма нужда изобщо да се споменават ..
12.05.2014 13:03
leonleonovpom2 написа:
Така, както смятат, че българите са говорили тюрски език, който е умрял, така може да се смята ,че чувашите са взели" жив" тюркски език
Когато се тръгне на такива езикови " заменки" приятелю, те спокойно могат да са двупосочни!
Поздрави!

Не е редно наистина тази хубава тема за нашият език да се замърсява с дискусии за прабългарите и техният език.

Дори дискусиите, които остават в рамките на славянщината, но ровят на дълбоко в историята на нашият език, би следвало да се водят в друга тема.
цитирай
104. leonleonovpom2 - Извинявай, Христо!
13.05.2014 23:43
Ангажиран бях и късно видях коментарът ти.
Да, не е мястото на тази дискусия тук, съгласен съм, но обикновено така става, леко изместване на темата и нещата тръгват
Иначе в последния материал нещата опират точно до езика на славяни и прабългари, защото , за да се създаде един хомогенен народ, какъвто безспорно е нашият, необходим безусловно е общ език!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109503
Постинги: 1345
Коментари: 29579
Гласове: 102360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031