Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 12:40 - И ние сме дали нещо Велико
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 14794 Коментари: 30 Гласове:
15

Последна промяна: 26.05.2014 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да, няма грешка, така е! И не е Велика България, която някои от арабски източници разчитат така, както от турски . защото , ако на турски една дума означава например черен , дума със същото звучене на арабски може да има съвсем  други значения като красив, обсебен от бога и така нататък! Но не това е Великото!

Да, Велика България е първата европейска държава със сегашното и име. Всички друти величия са се появили след нас, колкото и да го смятат за унизително, но е така! И за родни парвенюта, които се чудят как да им угодят, та чак преиграват, та се налага да бъдат озаптявани не от някой друг, а от господарите си!
Та какво може да е по велико от Велика България?.
Ами писмеността!!!!

Колкото и присмехулно да се отнасят някои към Кирил и Методий, както и да ги наричат, те никога няма да се доближат до нивото им, защото нищо не са дали и са едни прашинки , незабележими пред тях!

Да, те, братята  са стъпили на стари знания за писмеността, не са я изобретили, както всички след Форд  не са изобретили автомобила, но са залегнали на специфичността на тогавашния български език и са му дали азбука, която е неповторима и възприета от всички сродни народи!

Имали са и обучени от тях последователи, като Климент например!
Те на място са усъвършенствали тази азбука-глаголица и в знак на уважение са я нарекли Кирилица
А глаголицата до преди век е нещо е била използвана от другия български клон -хърватите

Тази писменост е приета от всички така наречени славянски народи и  заради това си дело братята са обявени за светии До преди век и нещо латинизираните българи-румънците са я използвали, монголците също, нали сме от тяхната рода според някои !
 
 Столът ми се разклати в момента, а не съм пил, нещо, което не ми е хоби!. В такива случай гледам полилея. Клати се на около 45 градуса! Как да го изтълкувам? Като Божи гняв към безродници, които като туземците за мъниста са готови да продадат България и да я отрекат изобщо!

 Спирам!
Пазете и ценете България,  уважавайте делото на братята, това е ясен знак!

 



Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - И ние сме дали нещо Велико - ...
24.05.2014 14:51
leonleonovpom2 написа:

И ние сме дали нещо Велико


- И то НЕ ЕДИН ПЪТ - а на два пъти!

ПЪРВИЯТ със ГЛАГОЛИЦАТА - съществуваща от ЧЕТВЪРТИ ВЕК !

ВТОРИ ПЪТ с Кирилицата ... на която са преписани по-старите ГЛАГОЛИЧЕСКИ БОГОСЛУЖЕБНИ (и др. българо-слОвЕн//ски къныги) от по-старата глаголическо-арианска богослужебна традиция ?!

- Старо-български изписване/произношение: *kъniga ... досежно етимологията русите ни внушават търсейки паралели с/чрез ... " ... через др.-тюрк. *kuinig, волжско-болг., дунайско-болг. *kuiniv (уйг. kuin, kuinbitig)
... примерно, аз бих потърсил през старо-европейско ... от сагите старо-скандинавското: kenning "познание, учение" ... дало и "конунг", последното пък, смислово означаващо "каня-уча; приканвам-поучавам" :))
- ВТОРО: През арменски, който е заел думата си за книга от "персийски" ?
- Но тук възниква ПРОБЛЕМА НИ ? - Говореният от така назоваваните "прабългари"(както са ни приучили, да се само-назоваваме-възприемаме ние ... учЬОните(!) ... техният ЕнЗИК е пренадлежал - Към КОЕ ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО ... тюркското или ЕВРОПЕЙСКОТО ?!

- Поздрави ! ... с допълнението че ... на "келтски" език - немското КЬОНИГ/конунг ... означава същото: предводител-учител ?!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет!
24.05.2014 16:47
Добре е, че взе отношение към такова знаково дело, каквото и писмеността ни!
Трябва да имаме самочувствие, да не се чувстваме някаква долна класа!
Имаме достатъчно основания за това, който мисли и говори противното е враг на самия себе си!
Наскоро човек, който уважавам вметна за една дума в езика ни ,че била заемка от цигански. СЪЩАТА ДУМА, СЪС СЪЩИЯ СМИСЪЛ Я ИМА В ИТАЛИАНСКИЯ
В НАШИЯ РОД ПРАДЯДО МИ Е МИТОЛОГИЯ. БАЩА МИ Е РАЗПРАВЯЛ, ЧЕ ВЕЧЕ 90 ГОДИШЕН ОБИЧАЛ ДА СТОИ ПРЕД КЪЩАТА НИ, НА ГЛАВНАТА УЛИЦА, СЕДНАЛ НА СТОЛ!
Това било сигнал за циганите ,видят ли го там, да не минават по главната, а да заобикалят през солниците.
Имал непоносимост към тях
Та старите българи ще вземат дума от циганския и ще я вкарат в употреба. От един беден лексикално език?! Е, това е нихилизъм
Имаме право да сме със самочувствие!
цитирай
3. germantiger - ....
24.05.2014 17:45
Всъщност Франция като Франската държава и империя е създадена 481-486г. 2 века преди Дунавска България.

Ако някой се "хили" и гаври с Кирил и Методий, вероятно е завършен идиот!

P.S.
Едва ли някой на запад (или изток, защото това често го пропускате сравнявайки се и понякога плюейки все на запад), тра едва ли някой в т.нар. запад изпитва яд, че е Дунавска България е била ситуирана "поименно" преди техните държавни образувания - подобен тип "съзтезание", да не кажа ерчене не е характерен за хората "там", но пък НЯМА ЛОШО ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ НЕ КАТО ЕРЧЕНЕ.

А кирилицата се ползва и в... МОНГОЛИЯ :), което също е впечатляващо. Земетръса беше семпъл поне за мен, но пък аз съм във Варна.
цитирай
4. get - - Такива едни безадресни укори, хвърлени в публичното пространство ... ?
24.05.2014 19:09
germantiger написа:
Всъщност Франция като Франската държава и империя е създадена 481-486г. 2 века преди Дунавска България.

Ако някой се "хили" и гаври с Кирил и Методий, вероятно е завършен идиот!

...
А кирилицата се ползва и в... МОНГОЛИЯ :), което също е впечатляващо. Земетръса беше семпъл поне за мен, но пък аз съм във Варна.


- Значи за Монголия, ти дойде на ум да споменеш ... Ама ФАКТА, че ГЛАГОЛИЦАТА СЪЩЕСТВУВА от КЪДЕ ЧЕТВЪРТИ ВЕК - Било гавра според теб?

- Искаш ли да ДОКАЖА че ТЯ СЪЩЕСТВУВА ОТ ЧЕТВЪРТИ ВЕК ... и това не го поддържа мойта пренеблежима(като авторитет :)) личност - а СВЕТИЯТА обявен за "Учител на Църквата" ... Sophronius Eusebius Hieronymus(Евсевий Йероним Софроний ... зован още й, Йероним Блаженни ?); р. 347 г. в Стридон, Далмация - † 30 септември 420 г., Витлеем) преводач на Библията от гръцки и еврейски, на латински език между 383 г. и 406 г. , известна под името Vulgata. Приета за "официална"(канонична) през 14-ти век, от католическата църква!
- Хърватите-католици твърдят, че той им е измислил глаголицата, на която те пишат до миналият век.
- Но самият св.Йероним Блажени ... твърди, че тя е измислена още през четвърти век - но не от него а от Кирил(изписване Куирила) ? - Искаш ли факсимиле(изображение) от листа с този коментар на Йероним ?
- Интересното е, че имаме така наречената "обла глаголица" - за която твърдят, че е "българска" - тоест ползвана е от българите в тяхната църковна книжнина ?!

- Второто, за което малко се говори - Коментара на К. Костенечки, в Сърбия известен и като Константин Философ, средновековен български книжовник и историк - Който въвежда БЪЛГАРСКИЯТ като ЕЗИКОВА НОРМА в книжнината на Моравското деспотство, чийто владетел е деспот Стефан Лазаревич.
- Та относно коментара - Той се чуди ДОСЕЖНО изпадането на ШЕСТТЕ ПАДЕЖА от "цЕрковно словенският" - та прави изказвания, в духа - това български език ли е ?
- Обяснението е просто - но никой не иска да го изкаже на глас :) ! Що значи "уруш" на рашки-сръбски?
цитирай
5. leonleonovpom2 - Не е състезание, Германтигър!
24.05.2014 19:58
Просто като факт, за повдигане на самочувствието/ в допустими граници/ ,защото е под допустимия минимум
Това е продрял и правил и Паисий на времето
Поздрави!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет!
24.05.2014 20:00
Твоите коментари винаги носят информация!
Поздрави!
цитирай
7. germantiger - ГЕТ, РАЗБОЛЯЛ СИ СЕ ;)
24.05.2014 21:19
Поболял си се и на лс при мен, а аз като "заболял" те оставих да се лекуваш - сега ще трябва и да ти помогна ;)

Страдаш явно от комплекс - посочил съм като интересен и любопитен факт, че кирилица се ползва в Монголия - това е в полза на популярността на кирилицата, както е в полза на латиницата че днес се ползва по целия свят и на всеки континент - това не е критика и принизяване болни Гет, а комплимент!

Второ явно - при теб всяко споменаване на нещо като азиатска "дестинация" предизвиква мнителност и проблем при втория комплекс - нещо около монголоидите и тюрките вероятно? В случая с моя детайл около кирилицата въобще не намеквам, нито "натвърдвам" в подобни насоки - нищо!

Трето - подхващаш си някаква твоя тема и за почваш да я развиваш - ако това е с цел да пропагандираш българското (дори без връзка с мой коментар и без спор с мой коментар, но под таква "форма") и за това нямам нищо против - прави го, но моля те, не си вярвай, че иумаш спор с мен?! :)

Искаш да посочиш от кой век била глагоилица или кирилица - чудесно, но как това ме въвлича в спор с теб?! Вероятно би било някакъв спор за древност, ако аз посоча други писмености отпреди новата ера или рунически такива?!

P.S.
Подобен си и на лс (без да показвам детайл от нашата кореспонденция), но когато аз ти пиша нещо положително, ти просто сработваш в теб и приемаш написнаото от мен като какво - съмнение, спор, антидовод?!

Разбира се, че НЕ СИ СЕ РАЗБОЛЯЛ, но написах това, защото понякога наистина дразни - мен ме дразни, когато намирам близост с теб в лс, но ти мислиш, че е контра или когато посочвам, че на бгписменост пишат и едни на един континент разстояние от нас (аз намирам това за впечатляващо), за теб обаче това е някаква провокация от мен ли "кво"?
цитирай
8. leonleonovpom2 - Не се карайте , приятели !
24.05.2014 21:36
Аз също съм го посочил в текста
Монголия е втората соц. страна, мисля ,че от 1921 г. и кирилицата е наложена тогава от Чоймбалсан, е, по препоръка на Ленин вероятно
цитирай
9. germantiger - Прав си в призива eonleonovpom2, но надявам се...
24.05.2014 21:49
... ние не се караме или поне аз не съм в крамола с Гет.

Премного го уважавам (без ирония го пиша), освен това научавам различно инфо от него и най-вече намирам, че е чистосърдечно за българското (преди имах съмнения).

Някой път се захапваме с вас, но предполагам никога няма да стигнем до разрив, защото същностите и мотивите, които ни водят НЕ са различни.
цитирай
10. get - @7. germantiger - ГЕТ, РАЗБОЛЯЛ СИ СЕ ;) - Не съм се поглеждал от тази страна(скоро) пределно си прав!
24.05.2014 21:53
- Прав си! - Но определено чувствам, че се преуморих!

- Уморих се да чета - най-напред дезинформации, като при един Мирча Елиаде, който обяснява, че на територията на Румъния(разбирай) Дакия(това в контекста даки=румъни=римляни ?) отделно и във връзка с "Курганната теория" на "роднината си" Мериам Гимбутас ... че видите ли при даките-римляни има разкрит късно-неолитен храм на който стените са изрисувани с "меандрови мотиви":http://wl-static.fotolia.com/jpg/00/56/55/17/400_F_56551751_OZjEBgji1tl0Jd9WG6S6QhMtCX4GZEuo.jpg - Цвят:Зелен+Червен//на Бял-охров фон!
- Уморих се да обяснявам, че БЪЛГАРСКИЯТ е от ПО-ГОЛЯМОТО СЕМЕЙСТВО на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ! Като на юг, те(той) е контактувал със семейството на "семитските" на север:Фино-угорски... на изток: угро-алтайо-тюркските!
- Да споря с "Леснопишещ", че до 585 год. МАСОВО ПРИСЪСТВИЕ на тюрки-угри, В СРЕДНА АЗИЯ НЯМАМЕ! От което ... аварите, са пост-ефталити(европейци по език и произход), но избягали след тюркската военна инвазия - на запад ... в Доростол!
- Да доказвам, че близостта между думите в "славянските" и германо-готско-скандо езици/народи са факт!
- Да обяснявам ... че няма ДВЕ ПРОТООГНИЩА (според "курганната теория", или САМО ЕДНО но на територията на При-Уралието !) - а протоогнището е от ПРИЧЕРНОМОРИЕ и ЕГЕЯ ... на протоевропейците - откъдето те, на НЯКОЛКО ВЪЛНИ са тръгнали да се разселват и ОВЛАДЯВАТ, както ЕВРОПА ... така и на Север, Изток ... юг!
- Че, ПОЯВАТА НА ПРОТО-ЕВРО ЕЗИКА и населението носещо името ЕВРОПЕЙЦИ е станало някъде в ДАЛЕЧНИТЕ ОСЕМ до ДЕВЕТ Х-И-Л-Я-Д-И години ПРЕДИ ХРИСТА! От ТУК!
- Първи образци на прото-писмо са от Градешница и Тартария ... лингвистите са правели опит да разчетат второто, през ШУМЕРСКО ПИСМО - Тъй като имаме изумителна близост м/у "тартарско-градещницкото" и шумерските прото-писма?!

- Това е накратко ... поради, което се чувствам изморен - Прощавай, че реагирах по този неадекватен начин, на коментара ти за "кирилската" аз-бука и нейното разпространение до ... монголи?
цитирай
11. germantiger - Гете, друже
25.05.2014 01:15
Въобще не се притеснявай - аз също съм болен от любов - ти българска, аз - германска!

Аз също реагирам болезнено и често съм мнителен що иде реч за нещо коментиращо Германия, така-че аз тази забележка не трябжва да ти я правя ;)

И още - хубаво е да сме болни и отдадени на нещо, е дано не сме фанатични или поне понякога, а не през цялото време.

ОТ ДРУГА СТРАНА - АБСОЛЮТНО НЯМАМ ПРОТИВ ПОЛЗВАЙКИ НЕЧИЙ КОМЕНТАР ДА ОТВАРЯШ ТЕМА И ДА ПРЕДЛАГАШ ИНФО - ТАКА ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕ НЕЩО НОВО, ДА НАМЕРИ НЯКАКВА НОВА ТЕМА ИЛИ ИНТЕРЕС! Аз също го правя понякога, но понякога буквално ме... "мързи"!

...

С "две думи" - болестта или "комплекса" България е чудесен комплекс и болест, дай Боже всекиму. Аз имам подобен комплекс и тези "комплекси" ни водят напрд (и това не е майтап), всъщност не са и комплекси, а съсредоточие и реакция в нещо, което сме приели за кауза!
цитирай
12. leonleonovpom2 - За мен остава да се радвам!
25.05.2014 13:09
И това е така!
Да видиш положително зареден човек и да го подкрепиш, вместо както често се случва , да стъпчеш радостта му !
Поздрави!
цитирай
13. get - - Моето становище е досущ - това на Гоце Делчев ?
25.05.2014 13:31
germantiger написа:
Въобще не се притеснявай - аз също съм болен от любов - ти българска, аз - германска!

Аз също реагирам болезнено и често съм мнителен що иде реч за нещо коментиращо Германия, така-че аз тази забележка не трябжва да ти я правя ;)

И още - хубаво е да сме болни и отдадени на нещо, е дано не сме фанатични или поне понякога, а не през цялото време.

ОТ ДРУГА СТРАНА - АБСОЛЮТНО НЯМАМ ПРОТИВ ПОЛЗВАЙКИ НЕЧИЙ КОМЕНТАР ДА ОТВАРЯШ ТЕМА И ДА ПРЕДЛАГАШ ИНФО - ТАКА ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕ НЕЩО НОВО, ДА НАМЕРИ НЯКАКВА НОВА ТЕМА ИЛИ ИНТЕРЕС! Аз също го правя понякога, но понякога буквално ме... "мързи"!

...

С "две думи" - болестта или "комплекса" България е чудесен комплекс и болест, дай Боже всекиму. Аз имам подобен комплекс и тези "комплекси" ни водят напрд (и това не е майтап), всъщност не са и комплекси, а съсредоточие и реакция в нещо, което сме приели за кауза!


„Аз разбирам света - ЕДИНСТВЕНО, като поле за КУЛТУРНО СЪРЕВНОВАНИЕ между народите.”

- Но дали съседите ни - са постъпвали по този ... начин ?

Виж, документално потвърждаващите се факти за ? - Забраната на БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК в Гърция, номос Лерин?
http://www.youtube.com/watch?v=KI_FtGMvohM

- Чужда ми е омразата, като чувство - но за да вървим напред, като добронамерени съседи и цивилизовани хора - греховете следва да се признаят - за да си простим, като хора ХРИСТИЯНИ!?
цитирай
14. leonleonovpom2 - Така е, Гет!
25.05.2014 13:50
Любовта не върви с омразата! Тя трябва да е взаимна!
Било , каквото било, не е достатъчно само ние или едната страна да го каже, трябва да се чуе и от другата страна, тогава ще има ефект!
Направил си прекрасен коментар за развитието на българския и руския при поклонника на дяконите.
Той едва ли ще го оцени подобаващо, няма го в платката му.
Според мен мястото му е тук.
Ако и ти мислиш така, удоволствието ми ще е пълно!
Поздрави!
цитирай
15. get - - Ако трябва да се направи обобщение - То може да е от вида !
25.05.2014 22:07
- Истината е че, цялата ЕВРОПЕЙСКА ЛЕКСИКА на русите, ПО ПРИНЦИП ИДВА от старо-БЪЛГАРСКИят език, който някой и кръстил цЕрковно-слАвЯнский !
- Българският по време на писането на цЕрковната книжнина ВЕЧЕ ТРЕБЕ ДА Е БИЛ Б-Е-З-П-А-Д-Е-Ж-Е-Н ... За разлика от другите "славянски" езици ... при които в съвремието ... примерно, в руският са останали ШЕСТ, сръбският ЧЕТИРИ падежа ... и т.н. ... стигайки до МАКЕДОНСКИЯТ ЯзИк - Който също е безпадежен ... и е ДИАЛЕКТНА форма на българският - Която бе наложена, след 1944г. за "литературен македонски" - благодарение НА РОССКАТА "научна" и политическа воля !! :((

Пояснявам още ?
- Велико русите поне до 16-ти век ... и в ПРЕОБЛАДАВАЩОТО ЧИСЛО ОТ ТЯХ ... НЕ ГОВОРЯТ ЕЗИК, ОТ СЕМЕЙСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ!
- Вече в последствие ... Заговорват на СТАРО-БЪЛГАРСКИ език, по причина че, наши духовници-мисионери им носят Християнството и Българските богослужебни книги ... написани на БЪЛГАРСКИ с БЪЛГАРСКА АЗБУКА ... тоест Богослужебният език е български - Който в момента некоректно се нарича "церковно-славянский" !!!

- Това се казва още от Михаил Ломоносов ... същото се повтаря и в съвременните учебници на русите ... "за славянизирането" на фино-угрите ... странното е че, всички четем това - но някак съзнанията ни, не искат да го (въз)приемат ?!

П.П.
Със забележката, че от схемата следва да се изпуска Киевска рус - която на практика си е пост политически субект - възникнал в края на съществуването на Стара Велика Бългрия !
- А Стара велика България - можем с висока степен на вероятност да ситуираме времево ... да е създадена около края на първи век - териториални граници - р.Буг(или областта, от древните наричана "остров Пюки") на север до угро-финските народи, на изток поне Волга - Кавказ - Каспия ... съответно северен бряг на Черно море !
- Междувпрочем ако следва да правим издирвания за Ст.В.Б-я, усилията ни следва да се насочат най-вече към устия Дунав и р.Буг - там би следвало да има най-много артефакти от това, за което говоря ?!
цитирай
16. kalabak - Моля за библиография
25.05.2014 22:27
В кой арабски речник мога да проверя, че думата КАРА означава велик, защото в моя двутомен Арабско-руски речник от 1970 година не мога да открия подобно нещо.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Прекрасен коментар , Гет!
25.05.2014 22:29
Само ще допълня, видях какво объркване предизвика една книга на тъй-наречения църковно славянски отвъд океана. Нищо лошо не казвам, хората действаха правилно, оцениха я подобаващо, насочиха се към правилните специалисти
На мен ми беше ясна от самото начало, но това си е писмо на прадедите ни, владея го до толкова, че да чета без затруднения
Накрая ,след доста бягане беше отсъдено:
Руски църковно - славянски?!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Не съм арабист Мицков, знам, от с...
25.05.2014 23:06
Не съм арабист Мицков, знам ,от сириец, че на староарабски кара е Велик, синоним на голям.
Както сигурно знаеш на френски голям и велик са синоними и с голям се изписват Александър Македонски или Велики и Константин Велики/ le grand - льо Гран/
Какво те притеснява Кара, да не нарекат така Александър ли?
За периода, за който говорим-преди шести век в източна Европа има сарацини, коато не са тюрки , а араби
Така, че турското черен няма откъде да дойде, те, тюрките идват от Мала Азия след векове.
От същия човек знам , че наричали Китай Кара, което е велик
Сега няма как да говоря с него, нямам му телефона, просто сме познати. получа ли информация , ще ти я предам, считам, че източника ми е достоверен
Отговарям ти в името на прекрасните отношения, които имах с момчета от пиринския край в казармата, включително и със сестриния внук на Ванга - с фамилия ясна и на македонски и български - Точев
Прочетох твое стихотворение и се изумих, особено от отговора ти на Щапаров
Не чух тези момчета , да кажат ,че не са българи или да ме обидят, че съм българин, не само заради това, че не биха посмели.
Както и да е , приятелски разговор на тази тема съм водил с македонци от Скопие, аз "шопът" / дядо ми е Шопов по фамилия, от гр Рила е родът му/
цитирай
19. get - - Да четем, какво пише една изтъкната славистка ... но най-вече ПОЧТЕННА ... по въпроса ?
26.05.2014 19:27
leonleonovpom2 написа:
Само ще допълня, видях какво объркване предизвика една книга на тъй-наречения църковно славянски отвъд океана. Нищо лошо не казвам, хората действаха правилно, оцениха я подобаващо, насочиха се към правилните специалисти
На мен ми беше ясна от самото начало, но това си е писмо на прадедите ни, владея го до толкова, че да чета без затруднения
Накрая ,след доста бягане беше отсъдено:
Руски църковно - славянски?!


В 1815 г. Востоков поступает на службу в Публичную библиотеку старшим помощником хранителя рукописного отдела (...)
Ко времени поступления на службу в Публичную библиотеку он уже был знатоком многочисленных славянских и русских рукописей. (...)
В «Рассуждении о славянском языке» Востоков на весьма значительном материале из древних славянских рукописей различных изводов и эпох и из современных славянских языков решает ряд кардинальных вопросов славянского языкознания.
Рядом фактов он опровергает теорию М. Т. Каченовского** о древнесербском происхождении старославянского языка. Так называемая «паинонская теория» о словенском происхождении старославянского языка В. Копитара 1836 г., поддержанная Ф. Миклошичем и многими другими славистами того времени, была впоследствии опровергнута новыми данными, подтвердившими точку зрения А. X. Востокова, которую в настоящее время разделяет большинство ученых.

И най-важното !!

"Он ОПРЕДЕЛЯЕТ ОСНОВУ ПЕРВОГО ПИСЬМЕННОГО ЯЗЫКА ВСЕХ СЛАВЯН, созданного Кириллом и Мефодием, так называемого старославянского языка,— как >>ДРЕВНЕ - БОЛГАРскую<<.

- Научната публикация(от която правя ЦИТАТА е "АКАДЕМИК ВОСТОКОВ КАК СЛАВИСТ") и е на доктора на филологическите науки, Раля Михайловна Цейтлин ... филолог-славист, професор, палео-славист. (р.11.08.1920 - 02.09.2001)
- Светла и памет на жената и поклон пред куража и на учен и човек !!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Присъединявам се, Гет!
26.05.2014 20:10
Има ,разбира се и други честни хора, заслужаващи уважение за позицията си!
Юрий Венелин, след като се запознава с българския език, възкликва спонтанно:
- Какво търси този български език в руските църкви?!
Дали не бил сръбски? Ами може, ето инженера как мисли за разлика от някои надути филолози:
Може да е сръбски, ако сърбите са били в нещо преди българите, а най - добре и в трите неща -държавност, писменост, религия. За съжаление винаги са вървели след нас и само са гледали какво могат да прекарат от наша милост и да навредят. Е, да , ама писмеността няма да им я харижем. Между другото използват и латиница, значи винаги са готови на подмяна
цитирай
21. kalabak - Не съм арабист Мицков, знам, от с...
26.05.2014 21:13
leonleonovpom2 написа:
Не съм арабист Мицков, знам ,от сириец, че на староарабски кара е Велик, синоним на голям.
Както сигурно знаеш на френски голям и велик са синоними и с голям се изписват Александър Македонски или Велики и Константин Велики/ le grand - льо Гран/
Какво те притеснява Кара, да не нарекат така Александър ли?
За периода, за който говорим-преди шести век в източна Европа има сарацини, коато не са тюрки , а араби
Така, че турското черен няма откъде да дойде, те, тюрките идват от Мала Азия след векове.
От същия човек знам , че наричали Китай Кара, което е велик
Сега няма как да говоря с него, нямам му телефона, просто сме познати. получа ли информация , ще ти я предам, считам, че източника ми е достоверен
Отговарям ти в името на прекрасните отношения, които имах с момчета от пиринския край в казармата, включително и със сестриния внук на Ванга - с фамилия ясна и на македонски и български - Точев
Прочетох твое стихотворение и се изумих, особено от отговора ти на Щапаров
Не чух тези момчета , да кажат ,че не са българи или да ме обидят, че съм българин, не само заради това, че не биха посмели.
Както и да е , приятелски разговор на тази тема съм водил с македонци от Скопие, аз "шопът" / дядо ми е Шопов по фамилия, от гр Рила е родът му/


Каква е връзката на моя въпрос с твоя „коментар”? На това в Източна България се казва: „Нерде Ямбол, нерде Стамбол!" Този твой „коментар” може да се сравнява само с хумореската „Краставицата” на Мирча Кришан и Сорина Дан.

Прочети публикацията на академик Андрей Николаевич Кононов „Семантика цветообозначений в тюркских языках”, най-пълното изследване на семантиката на думата КАРА, и ще намериш отговори на въпросите в постинга си.

Виж: Кононов А. Н. Семантика цветообозначений в тюркских языках // Тюркологический сборник. 1975. М., 1978. С. 159 – 179.

Сборникът е качен в нета.

цитирай
22. leonleonovpom2 - За Калабак. № 21
26.05.2014 21:52
А ти бъди така добър, колкото си и критичен и духовит и прочети приказката за арабската принцеса Кара Софа и там ще намериш липсващото в семантиката на думата кара , драги!
Аз въпроси на тема Кара не съм задавал, само съм коментирал, че има и друг смисъл освен черен
Знаеш ли, не робувам на никакви авторитети, защото ако човек робува на тях ,ше остане само с това ,получено от тях, с други думи ще липсва творческа изява
Най-пълно изследване какво означава?
Че в чаша вода може да се добави и капка, нали така?!
Кара го споменавам между другото, не на него е базиран постингът ми
Обясни ми на какво се дължи интересът ти към думата кара Отново ти казвам, има я в приказката за красивата арабска принцеса Кара Софа, има различни тълкувания-обичана от бога, красива, но не и черна. Красива е влязла в езика на съседните народи-перси и като велика. Една дума има множество синоними понякога и обратни по смисъл, имам такъв пример в постинг в предишния блог, прегледай го, ако искаш- "Танто за кукуригу"
Ако с това искаш да докажеш, че българите са тюрки, а македонците някакви други, неизвестно какви, считай кореспонденцията за приключена
цитирай
23. leonleonovpom2 - И посочи ми моля ти се, къде намираш ...
26.05.2014 22:12
И посочи ми моля ти се, къде намираш прилики с хумореската на Мирча Кришан. Имам пародийни изпълнения, ако много настояваш мога да спретна едно.
Прегледах коментара, не видях аналогия.
Но видях стихотворението ти, че си македонец, любезният и възпиган коментар на Щапаров , който винаги е бил такъв и отговора ти , който ме порази Това също ясно е посочено в предишния ми коментар
Ако те дразни кара, ще го махна от текста, даже няма да искам разрешението ти, махам го, с нищо няма да навреди !
цитирай
24. get - - Приятелю, що му се връзваш на глупостите на този УДБАшко-ОМОвски провокатор ?
26.05.2014 23:04
leonleonovpom2 написа:
И посочи ми моля ти се, къде намираш прилики с хумореската на Мирча Кришан. Имам пародийни изпълнения, ако много настояваш мога да спретна едно.
Прегледах коментара, не видях аналогия.
Но видях стихотворението ти, че си македонец, любезният и възпиган коментар на Щапаров , който винаги е бил такъв и отговора ти , който ме порази Това също ясно е посочено в предишния ми коментар
Ако те дразни кара, ще го махна от текста, даже няма да искам разрешението ти, махам го, с нищо няма да навреди !


- Коминтерновски КЕЛЕШ - Пиша ти го, като БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР, той също и внук на македонски четник ... дядо ми е по произход БЪЛГАРИН от софийско!
- Бил се е в четите на войводите В. Чекаларов и на скопският Васил Стоянов Стайков, по-известен като, Аджаларски и Дервишов ...
- Само ще кажа за такива като теб, българо-предатели - ПОЗОР!!!

- Кара е БЪЛГАРСКА ДУМА - основно значение карам-водя, от там ПРЕДВОЖДАМ//ПРЕДВОДИТЕЛ - от там й сложно съставното име на Любен КараВелов ... идващо от СТАРО-БЪЛГАРСКИ кара+велити=водя+повелявам!!
- Дума е от СТАР ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК(създаден преди ОСЕМ ХИЛЯДИ ГОДИНИ, тук на Балкани и Мала азия !) - говорен, както и в момента в България ... но достигнал ... ча-а-аК до Индия(при историческото разселване) на местно БАЛКАНСКО ПРОТОЕВРОПЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ!!
- От това имаме ДОРИ и в ИНДИЯ ИМЕ - СЪЩОТО КАТО на национал-революционера ни Любен К. ... име Каравела - Носено от крал, живял през ВТОРИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА !!
Създал в Индийският полуостров държавата(империя) носеща неговото име Kharavela - в момента носеща(наричана) с "НЕРАЗБИРАЕМИТЕ" за нас българите-европейци - две имена "Ори(ш/с)а" ... второ "Ойдиша" ... ако те затруднява второто, припомням ? - Имаме в българският глагол Ойда-Пойда-Отивам !!!

- Пак казвам - позор за такива, като теб ОТЦЕ ПРЕДАТЕЛИ ... коминтерновско-сърбомански подлоги !!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Гет!
27.05.2014 08:40
Прав си, но не исках да ставам като него в отговора му на Щапаров
Поздрави!
цитирай
26. get - - Това момче Калабак - е срам за земляка му от Велес, "Джинот" - който виж какво казва ?!
27.05.2014 20:12
leonleonovpom2 написа:
Прав си, но не исках да ставам като него в отговора му на Щапаров
Поздрави!


И ако ме пита някой — школски человек ли си, или болгарин? Аз полноответам: болгарин съм. Че не е честно на моето славяно-болгарство да творам зло и лукавство, прави болгарин не лажи, не завидуе, не денгубуе, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе. Болгарин е производан от Бог"
.............а това е от 1851год.

През 1922г. след като ВМРО, превзема Кюстендил - виж що казва войводата Панчо Михайлов ?
"Аз питам всички Ви:
- Защо ни преследвате и коя е нашата вина?!
- Затова ли, че приказваме на вашия кръшен език, че пеем същите песни които и вие пеете, че в жилите ни тече също такава кръв каквато тече и във вашите жили, че сме плът от вашата плът и че сме издънка от общото БЪЛГАРСКО ДЪРВО !!!
- Вам младото поколение отправям следния апел, трябва да изучавате грижливо историята на своето отечество, колкото повече го познавате толкова повече ще го обичате, а ЛЮБОВТА дава всичко, тя дава ВЯРА, НАДЕЖДА и обръща в РАДОСТ жертвите! Тя учи на ПОСТОЯНСТВО и ВОЛЯ, предизвиква СЪЕДИНЕНИЕ, подготвя СИЛА!"

- Това Е ! - През 1850г. ... 1922 год. ... пък после до 1945 г. бяхме едно - А сега станахме ДВА НАРОДА !!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Така е, Гет!
27.05.2014 20:58
Македонският си е чиста форма диалект и например сравним с шопския е най близко до българския език. Преди години в Югославия със сърбите се разбирах, те на сръбски, аз на български, но често ме питаха дали съм македонец И когато им казвах, че съм българин, доста замислено поклащаха глава Бъркаха ме с техните македонци единствено на база езика и сами се чудеха на приликата
Но хайде, да не настъпваме нечие болно място, всеки е свободен да си тълкува нещата както иска, но в случая губят и двете изкуствено създадени страни, не виждам печеливш измежду тях. Иначе около тях има доволни и то много
Синовете и внуците на Комит Никола са оставили достатъчно свидетелства чии царе са......
цитирай
28. get - - Е нали, за това се занимаваме с история и сравнително-езикознание ... ?
27.05.2014 21:47
leonleonovpom2 написа:
Македонският си е чиста форма диалект и например сравним с шопския е най близко до българския език. Преди години в Югославия със сърбите се разбирах, те на сръбски, аз на български, но често ме питаха дали съм македонец И когато им казвах, че съм българин, доста замислено поклащаха глава Бъркаха ме с техните македонци единствено на база езика и сами се чудеха на приликата
Но хайде, да не настъпваме нечие болно място, всеки е свободен да си тълкува нещата както иска, но в случая губят и двете изкуствено създадени страни, не виждам печеливш измежду тях. Иначе около тях има доволни и то много
Синовете и внуците на Комит Никола са оставили достатъчно свидетелства чии царе са......


... най-малкото за да си отговорим на този парадокс?

- А за да си отговорим на ТОЗИ ВЪПРОС - да видим, Какво пише в Енциклопедия Британика ?
"PELASGI, also called PELASGIANS, the people who occupied Greece before the 12th century BC. The name was used only by ancient Greeks. The Pelasgi were mentioned as a specific people by several Greek authors, including Homer, Herodotus, and Thucydides, and were said to have inhabited various areas, such as Thrace, Argos, Crete, and Chalcidice.
In the 5th century BC the surviving villages apparently preserved a common non-Greek language.
It is uncertain whether any ancient people actually called themselves Pelasgi. In later Greek usage their name was applied to all “aboriginal” Aegean populations."

- Следва да започнем от ПЕЛАСГИТЕ за да си отговорим ОТКОГА СЪЩЕСТВУВА ПРЕДОБРАЗА НА ЕЗИКА на Който ние в момента с теб общуваме?
- В енциклопедията, казват ... че Пеласгите са съществували до ПЕТИ век пр.н.е., в отделни селища ?!

- Защо посочвам ПЕЛАСГИТЕ, като наша НАЧАЛНА точка от която следва да започнем ИЗДИРВАНИЯТА СИ! Защото българският език - да е стигнал до това НИВО НА АНАЛИТИЗЪМ - Му е било необходимо време НЕ ПО-МАЛКО от 8 - 10 000 години.
- Всякакви упражнения ... от вида "кимерийски", са нонсенс ?! :((
П.П.
- Спомни си разсъжденията на Раковский ?

"... ПРЕИМУЩЕСТВОТО БЪЛГАРСКАГО ЯЗИКА над ЕЛЕНСКАГО се състои в том, че ТОЙ Е УВАРДИЛ почти цялото(си) ПЪРВОБИТНОТО СИ ГЛАСОПРОИЗНОШЕНИЕ ПО СРАВНЕНИЮ СЪС САМЪСЪКРИТАГО И ЗЕНДСКАГО най-паче, кои са ПРИЗНАТИ ОТ УЧЕНАГО СВЯТА ЗА НАЙ-СТАРИ ЯЗИЦИ, ДОСЕГА ПОЗНАТИ НА СВЕТА, старий си крой, задумяваме най-паче в коренните му речи, без да отстъпва ни едному от европейских язиков в богатството, в удобоизречието и в преимуществото ДА СЪСТАВЯ от СВОИ СИ коренни РЕЧИ не само млогосложни, но и нови йоще коренни речи за потреба изражения си и за нови предмети, без да изгубва свойството и явността на значенията им, както са в коренните му първобитни речи, кое преимущество новолатинските и други индоевропейски названи язици не могат да имат, освен еленскаго, защото и ТОЙ ИМА ТОВА БОГАТСТВО, НО ДО НЯКОЙ СИ САМО СТЪПЕН И ПОРАДИ СМЕСТА ОТ ПЕЛАЗГИЧЕСКАГО, СТАРОБЪЛГАРСКАГО."
цитирай
29. leonleonovpom2 - Безспорно е така, Гет!
27.05.2014 22:16
Поне така мисля и аз! Достигнатата степен на съвършенство на езика ни налага извода за неговата древност, тук случайностите от типа" Еврика" не играят!
Поздрави!
цитирай
30. get - - Освен на език ... следва да обърнем внимание и на историята, която можем да прочетем от ...
27.05.2014 23:09
leonleonovpom2 написа:
Поне така мисля и аз! Достигнатата степен на съвършенство на езика ни налага извода за неговата древност, тук случайностите от типа" Еврика" не играят!
Поздрави!


... извори, към съответен период?

- Като примерно този, от "История на Българската църква" Димитър Цухлев, 1911 година.
6. Разпространение на християнството на Балканския полуостров (в пределите на Българското царство от Х век) до покръстването на българите.
6.І. От апостолите и техните близки сътрудници.
Апостолите Андрей и Павел първи благовестили на балканските жители за Месия и учението му, за източната заря, която огряла вече малоазийските народи.(...) Апостол Павел, той посетил и основал църкви в градовете: Анфиполис , Аполония, Солун (Тесалоник)

6.І.А.Солунската църква - Солунската християнска община, основана от Ап. Павел и наречена от него заради пълното й уреждане църква, се отличила още в началото на съществуването си с вярата, любовта и надеждата си в Исуса Христа. Тя с образцовия си християнски живот служила за пример на вярващите (...)
Гонението на църквата засегнало и Солунската църква; ЗАГИНАЛИ за вярата: Агатон, Агапий, Хионий, Ирина,(...) Боян, Борин, Варин, Мирун, Саил, Сепан ...!!
Забележка: Цитата на имената е по - Гете В. Исторiя церквы, т. ІІ, стр. 270;

- Поставям си ВЪПРОСА! - Какво правят мъченици с такива ИМЕНА - по време за което КАЗВАТ че, ... император е бил Максимин Трак (ок. 173–238) ... ЗАЩОТО ?! ... А по това време, НИЕ БЪЛГАРИТЕ сме били под вида ПРАБЪЛГАРИ в Памир ... а като СЛАВЯНИ ... в Белорусия ?

- Ами сега ?! - Да не би Патриарх Фотий, ... да не бърка ... като казва, че Българите(църква) по времето на княз Борис са изповядвали арианството(стара форма на християнство) ... но Милчев демонстрира скепсис - Патриарха и Иловайски май, ще се окажат прави - за Милчев, не знам !:)))

- Но окажат ли се те двамата ПРАВИ - тогава "отиде та се не видя", цялата измислена конструкция на Историята, на нас БЪЛГАРИТЕ ! ... а има още други пропуснати от цензорите места в Историята на нас българите - Но едно по едно :))
и-и-и
- Живи и здрави да сме!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138910
Постинги: 1349
Коментари: 29651
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031