Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2014 12:48 - Император Анастасий. Съвременни последователи в необходимостта
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 17160 Коментари: 54 Гласове:
26

Последна промяна: 06.06.2014 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Става дума за императора в Източната римска империя, наречена векове по-късно  за удобство Византия
  Тогава тя започва да бъде считана и за гръцка, въпреки, че се е назовавала римска
Трябва да внимават тези в ЕС, защото като нищо,  след време,  може да си трансформира името му на Гръцки или Гръцки Европейски Съюз, имайки предвид многовековния приватизационен опит на братята елини!

Та висшият чиновник в императорския двор на Източната империя Анастасий бил погален от съдбата на вече достолепна възраст - надхвърлил значително 60-те години става император.
Но явно е добър император-Прави  монетна реформа и може би това е една от причините някои да почват летоброенето на Източната империя от него
Задържа се много повече от предвиденото време на власт,поставен е, защото считали, че няма да се задържи дълго,  умира, гонещ деветдесетте години.
Известен е и с Анастасиевата стена, строена за да предпазва империята от набезите на българите. Те пък какво търсят там, по това време??  Не трябваше ли да са Афганистан или в монголските степи, много далече, няма значение къде?!
Ако са били пък разузнавачи само, може да си представи човек, какво чудо идва след тях!
Да, това са същите българи, които 200 години по-късно откриват, че на десния бряг на Дунава има подходящо място, за да създадат държава със славяните!

Тази стена затваря достъпа до Цариград от Черно до Мраморно море, на няколко десетки километра от престолния град
За да се разправи с българите ,срещу тях е изпратен Велизарий-най-способния му пълководец.
Злите езици говорят и може би имат право, че той също е българин! Ами като се съди от името му никак не изглежда да е елин. От настървението пък ,с което се нахвърля срещу българите, също може да се прави подобен извод!

На преклонна възраст, може би поради старческа деменция, Анастасий бъркал тоалетната с хазната.
Когато бил обвземан от голямата нужда, грабвал ключа на хазната - фиска, не на тоалетната и се втурвал в нея. Стражата била безмълвна, смее ли нещо да му каже? Изкачвал се на купа от златни солиди и на неговия връх  поставял творението си. Това му бил навикът, нямал пропуски!

Нещо подобно се случва и тук когато от сърце напишеш / не препишеш/ нещо. Някои бързат ,натрупали отрицателна енергия да я разтоварят точно там, за да имат време да се заредят отново!
О времена, о нрави!



Гласувай:
27


Вълнообразно


1. krysy - Поздравления!
06.06.2014 12:59
Чудесен постинг.
И много навреме и на място!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря, Калина!
06.06.2014 14:29
Твоята оценка е по-специална за мен, защото все пак идва от професионален историк!
Поздрави и приятен ден!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Да!Талантливите са другаде!...
06.06.2014 19:38
Да!
Талантливите са другаде!
Те се назначават! Само в България!
Мерси!
цитирай
4. germantiger - Поздравления!
06.06.2014 19:46
Белизариус или Велизарий според изворите не е българин, а тракиец.

"Нахвърлянето" върху своите е още германо стилихонска черта срещу други германи, повече византийска "черта" в какви ли не войни за власт, по-късно итало-венециано-генуезка, шарлемано-карловска срещу саксите...

ЕДИН, КОЙТО СЪС СИГУРНОСТ Е БЪЛГАРИН:

http://www.vbox7.com/play:ma94a376fe

P.S.
Интересните подробности за "Анастейжа" ;) не ги знаех и ти благодаря - пиперливи, поучителни за старостта и как минава световната слава, ще ги запомня. Постинга ти е освен това оригинален и в чудесен маниер.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря ти, приятелю!
06.06.2014 20:03
Прощавай за обръщението, но само истински приятел може да напише такъв силен коментар! Трогнат съм, ценя доброто, което сега е рядкост!
Приятна вечер!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Хайде Вулгарос, беж, пусна си де...
07.06.2014 00:25
Хайде Вулгарос, беж, пусна си дежурното минусче, повече ,съжалявам, няма как, иди да гласуваш с плюс за някой голям патриот!
Знаеш ли, ти си единият от съвременните последователи на Анастасий, нямаше да те спомена, но ме принуди и развесели едновременно
Щях да ти оставя коментара като доказателство, но след като съм афиширал че цинизми не допущам, а ти далече надхвърли допустимото, съжалявам!
Сам си си виновен
цитирай
7. breeze - Честта и правдата са най-тежкия товар за човека.
07.06.2014 06:13
Но много, много хора предпочитат именно този товар.
Здраве да има, за всички...
цитирай
8. leonleonovpom2 - Така е!
07.06.2014 07:09
Прав си приятелю, не мислим злото на никого, каквито и да ги върши!
Тя и моята максима е такава-да правя каквото смятам за правилно, но да се стремя да не вредя на никого
Е, при сблъсък на интереси, това е неизбежно, но тогава отсрещната страна е известена, не е подмолно, от засада
Както и да е, да сме на страната на правдата, да не лъжем, да не крадем, да не убиваме!
Приятен ден, приятелю!
цитирай
9. get - - Нищо не е бъркал Анастасий поради дементността на възраста си ... а вероятно по причина, че е разбрал ...
07.06.2014 10:54
leonleonovpom2 написа:

Анастасий бъркал тоалетната с хазната.(...)Изкачвал се на купа от златни солиди и на неговия връх поставял творението си.


... със "сол(и)ди" можеш да си купиш "сол-дати" ... но не "соли-дарите" ... и най-вече "фратернете" ?

- Ако осмислиш - Какво казвам под тази алегорична форма(начин) - Ще разбереш: Откъде идва значимостта на Анхиало-Поморие ?!

ДОПЪЛНЕНИЕ: Потърси в речници и стари извори за произход и значение на думите "заплата" в латински(английски-салари) ... войник(солдат-солджер) ... и френската дума за сътрудничество-приятелство при франсетата "солидарите" ? - От какъв корен и с какво значение са същите ??!

- Така че императора ... е разбрал простата истина ... със солди ... солидарност и братство не се купуват - та поради и странностите в поведението му ... ? :)):)) ... Поне така си мисля - тъй като бехейровизма не е от областта на науката история а ... Психология ?!

П.П.
- Твърде "алегорично" се изразих ... та пояснявам !
- SALARY (n./англ.съществ.) идва от латинското прилагателно: SALARIUS (със значение: "да платя за СОЛТА") - това понятие, се е ползвало досежно ПОЛУЧАВАНО СПЕЦИАЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ И "пари"(жетони!), които ветерани и легионери са получавали(от държавата) под вида на специална разменна единица, за "получаване на СОЛ".

- Понятието идва от лат. коренова "sal" (genitive(род.п.) salis).

- Именно от това прилагателно-глагол идват производните за? - Заплата, войник и салата, в езиците от "романската група" ... и останало във съвременни Френски и Английски езици ... то и в българският е същото ? ... ВСИЧКО Е ПРОИЗВОДНО ОТ КОРЕНОВАТА със значение: СОЛ на латински SAL !

- Така че, наименованието(в по-късно време) на златната парична единица "Солид" е СЪЩО, с такъв произход ... от протокореновата за "сол" звучала в PIE *SAL - дало МНОЖЕДСТВО производни в семейството на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ:
- Greek hals "salt, sea,"
- Latin sal, (sol ?)
- Old Church Slavonic (разбирай СТАРО-БЪЛГАРСКИ !), "soli"
- Old Irish - salann
- Welsh - halen

ЗАБЕЛЕЖКА - Специално за Германският тигър ... демонстрираща "колко са далечни англо-саксонските езици" от останалите протоевропейски (давам звучението на "сол" ?)
- Old Saxon, Old Norse, Old Frisian, Gothic - salt
- Dutch - zout
- German - Salz ... ??
- ТУК ЩЕ НАПРАВЯ И ВТОРОТО ВМЪКВАНЕ НА ... ?
ОТКЪДЕ ИДВА ПОНЯТИЕТО НЕМЦИ възприето в ЕЗИЦИТЕ от групата на СЛАВЯНСКИТЕ ?
- За мен, това е ... "велико-руско=панславянско внушение, досежно, произход понятието: "немци"?
- За което ни обясняват - Че видите ли ? - Понеже "славяните" не им разбирали езика ... та от там ги нарекли "нем(ц)и" ?!
- Всичко това не издържа , дори при един елементарен анализ ... ?
- Поради което ПРИЕМАМ ВТОРАТА ВЪЗМОЖНА ХИПОТЕЗА ЗА - Неми=Немци ? - Това е външна ЗАЕМКА в езика на "велико русите", идваща от езика на угро-фините ... КОИТО СА НАРИЧАЛИ ... Граничещите с тях келто-скити(още едно ОБЪРКВАЩО ИЗМИСЛЕНО ПОНЯТИЕ !) ... Та фино-угрите в/при историческите си контакти с НАРОДИ от ГРУПАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ... Са ги наричали НЕМИ - По-късно това "неми" ... при възприемането от фино-угрите на "цЕрковно слАвЯнският" :(( - Са ПРЕНЕСЛИ/превели (!) ... на същият и се е появило понятието "неми" ... Но отново повтарям - То не се е отнасяло единствено и само до народите от германо-английската група ... а до всички представители и ГОВОРЕЩИ НА ЕЗИК от семейството на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ?!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Може би не е била старческа демен...
07.06.2014 17:00
Може би не е била старческа деменция, а прозрение, че не всичко може да се купи с пари. Едно такова нещо е здравето. Даже хора с пари не влагат достатъчно средства за профилактика, те все са заети да трупат повече и повече, а като го загубят всичките им пари не могат да стигнат да го възстановят. Особено пък ако разчитат на български болници, където те гледат в ръцете и дори да им дадеш, пак не си свършват работата както трябва. Мой приятел бе опериран в болницата на Чирков през 2005 г., сложиха му байпас. Бившата му жена дойде чак от Америка да му плати "дарението от 1000 лв.". Бях свидетел на това, как седмица след изписването му не му направиха преглед, който влизаше в цената, защото неговия доктор бил в отпуск. Година след операцията почина веднага след изписването му от окръжна болница(беше му свършила пътеката) по пътя за дома. Преди два дена станаха 8 г. от смърта му, бог да го прости.
цитирай
11. merlin68 - Хе, хе,
07.06.2014 18:01
кратко, ясно и вярно, особено на края, че даже и смешно. Поздрави!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
07.06.2014 19:40
Мила родна картинка!
Тодор Живков се грижеше да няма около него човек, който да го замести. затова на прословутия пленум беше така изумен, как е пропуснал евентуалния замектник+?
И това е било на всички нива!
Да се чудиш откъде се пръкнаха толкова политици, смятащи се за върха
А в същност са недоносчета, които даже и инкубационния период са пропуснали, затова ни са такива жалки резултатите цели 25 години!
А те и не искат, а май и не могат да се научат
Ако имаха повече потенциал, щяха да си разберат хала, но нямат и не могат!
Приятна вечер, Немена!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Благодаря, Мерлин!
07.06.2014 19:50
Поласкан съм, изключително ценя мнението ти!
Ще ми се да се поразчупи малко схемата-този казал, онзи написал!
Важно е разбира се, но някои, които се смятат за завършени учени, явно не знаят, че това е само литературна справка, една общо взето досадна работа, защото отнема време.
А истинската изследователска работа започва след това и завършва с изводи!
Дълго се мъчих да обясня на един изследовател това, но не би!
Просто съм си губил времето, мой проблем
Приятна вечер, Мерлин!
цитирай
14. voulgaros - ВАСИЛЕВСЪТ АНАСТАСИОС Е КЛАЛ И ДРАЛ ...
07.06.2014 19:54
ВАСИЛЕВСЪТ АНАСТАСИОС Е КЛАЛ И ДРАЛ ВУЛГАРИ.

И НА МЕН МИ Е СМЕШЕН, И МИ Е СМЕШНО..ИНГИНЕР СИМЕОНАКИС.

А, ЗА ДУМИТЕ---ЩЕ ТИ ПУСНА НКАОЛКО СТОТИН ДУМИ....ЗА ДА ВИДИШ
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ----ВЕЛИЧИЕТО НА ЕЛЛИНСКИЯТ ЛЕКСИКОН !
ЛЕКСИКА И ЛЕКССЕМИС.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Интересна тема подхващаш , Гет!
07.06.2014 20:12
Това, че просперитетът на древно Анхиало е свързан със солта,тази теза преди 15 години я развих аз и даже имахме разговор с покойният вече проф. Михаил Асенов. Той контрира ,че няма данни, което е вярно.
Така, че доводите за солодобив са косвени.
Но за около година време форсираха проучване на лагуната и стигнаха до извода ,че наистина около новата ера солодобивът в Анхиало е бил възможен!
Иначе има разминаване в българския, на латински сол е сал, а всъщност сол на български е вариантът на слънце на латински.Слънцето е богът Сол!
Но всъщност сме много прави - сол без слънце не може да се получи.
Не знам, на тази база бих казал, че нашият език е по-напред в развитието си, но ще подразня Вулгароса например, за който ние сме като циганите. Но пък като мисли така, нека се дразни
Иначе си прав за солидите-салер на френски е заплата, но в латинския се влага по друг смисъл, всъщност основният на солиден-твърд, здрав, неподправен!
Една златна монета от 22 каратово злато с тегло около четири грама и половина/ има и малко по-леки солиди,така и наречени - леки но те са са рядкост/ се очаква да бъде точно такава!
Приятна вечер!
цитирай
16. get - - Има две хипотези ... като аз ВЪЗПРИЕМАМ по-ВЕРОЯТНАТА ?!
07.06.2014 20:51
leonleonovpom2 написа:
Това, че просперитетът на древно Анхиало е свързан със солта,тази теза преди 15 години я развих аз и даже имахме разговор с поконият вече проф. Михаил Асенов. Той контрира ,че няма данни, което е вярно.
Така, че доводите за солодобив са косвени.
Но за около година време форсираха проучване на лагуната и стигнаха до извода ,че наистина около новата ера солодобивът в Анхиало е бил възможен!
Иначе има разминаване в българския, на латински сол е сал, а всъщност сол на български е вариантът на слънце на латински.Слънцето е богът Сол!
Но всъщност сме много прави - сол без слънце не може да се получи.
Не знам, на тази база бих казал, че нашият език е по-напред в развитието си, но ще подразня Вулгароса например, за който ние сме като циганите. Но пък като мисли така, нека се дразни
Иначе си прав за солидите-салер на френски е заплата, но в латинския се влага по друг смисъл, всъщност основният на солиден-твърд, здрав, неподправен!
Една златна монета от 22 каратово злато с тегло около четири грама и половина/ има и малко по-леки солиди,така и наречени - леки но те са са рядкост/ се очаква да бъде точно такава!
Приятна вечер!

- Не знам какви асоциации събуждат при теб "омонимните" сол(слънце) и сол(натриев хлорид) - Но !
- Английската "салари"=заплата" идва от лат.:Salarium - свързана с войник и сол ?!
- Най-популярна е ... soldier(англ.) от лат."солдато" същата производна от две думи:"sal" и "dare" = давам сол(бг.) !
- ВТОРО: Плиний Стари в "История натуралис" коментирайки солеността на морската вода, пише: "In Rome. . .the soldier's pay was originally salt and the word salary derives from it..." (мой превод) В Рим ... войниците получават натурална(стествена-каменна - не добита чрез изпарение от морска вода) сол и думата "salary" произлиза от това." !!
ТРЕТО: Да не забравяме ... че в късен латински, наименованието на войник се изговаря КАКТО И НА БЪЛГАРСКИ "сол+дат(о)" ... както и на високо-немски(говорен, начало на Нова ера ?) "золдатен" ?!

- Щях да пропусна ? - В "цЕрковно-слАвЯнский янзык" ... старо-българската дума за ДАВАМ звучи ДАТИ !!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Добре, Вулгарос! Така приема...
07.06.2014 20:55
Добре ,Вулгарос!
Така приемам!
Дори и за ограмотяване, дай гръцките думи, нямам нищо против
Иначе Анастасий е успешен император, умен е, обкръжил се е със способни хора, а това е важно за един владетел
Иначе поведението му на преклонна възраст е пример как отминава славата, колко преходна е и в какви жалки ситуации може да изпадне дори настоящо величие
цитирай
18. leonleonovpom2 - Аз не оспорвам написаното от тебе ...
07.06.2014 21:09
Аз не оспорвам написаното от тебе Гет, но относно солида, който заменя римския ауреус смятам че смисълът му е пряко свързан с устойчивост, стабилност, твърдост-на курса, непроменяемост, нали такава е и целта на реформата - паричната
Иначе руското солнце директно си идва от Сол, при нас думата търпи развитие
Иначе факт е, че при нас сол и слънце се дублират, аз така и обясних в една статия, че морската сол, за да се добие, трябва много слънце-за изпарение на водата, оттам и припокриването. Беше прието без възражения, а пък си е и така
На времета старите анхиалци задължително освен солници имали и лозя.
Това гарантирало доходите им
Защото, ако имат само солници и се случи дъждовно лята, край, остават гладни
И обратно-ако имат само лозя и лятото е сухо - същата история
Та такива комбинации са правили със Слънцето, за да успеят!
цитирай
19. get - - Разбирам напълно, хода по който вървят разсъжденията ти ... но с теб май "си разменихме" ролите :)) ... ?
07.06.2014 21:34
leonleonovpom2 написа:

Аз не оспорвам написаното от тебе Гет, но ...
На времета старите анхиалци задължително освен солници имали и лозя.
Това гарантирало доходите им
Защото, ако имат само солници и се случи дъждовно лята, край, остават гладни
И обратно-ако имат само лозя и лятото е сухо - същата история
Та такива комбинации са правили със Слънцето, за да успеят!

... по причина - ти говориш от позицията ЕТНОГРАФ ... аз от позицията на ХИМИК ? - Няма лошо :)

- Ако обърна внимание Плиний казва, че на РИМСКИТЕ(от града) им плащат със СОЛ-КРИСТАЛНА ... за разлика от провинциалните, солта на които е добита чрез изпарението на морска-солена вода?
- За кристалната сол - какво е характерно ... че е солидна ! - идващо от основна плюс суфиксиална наставка, от PIE *sol-ido - етимологично съдържащо в себе си значенията: цялостен, твърд, обем ... това не са ли качества на "кристалната сол" ... за разлика от другата, която се намира под формата на "разтвор солов" ?

- На "вулгарис" му поставям задача ... да прочете по правилата на "бустроведона" гръчката дума за "море" ... звучаща "таласа" ... и да ми каже на Какво значение-звучение му докарва :))? - дори и в момента имаме такава думичка в българският език "осоля(т)" - Май ? :)))
- На практика "таласа" явно е идвало да каже ... вода СОЛЕНА?! - втори вариант - тласкам - предвид постоянните приливно-отливни процеси, характерни за морето ... наричащи се "вълни" - но за мен втората форма е по-малко вероятно ... за разлика от първата - "асалат" - досущ като произхода на думата "salad" дошла в английският през езика на римските легионери, които обичали да хопват зеленчуците нарязани и осолени :)) !

- Поздрави и :))-ти!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Това е така, което казваш , Гет!
07.06.2014 21:48
Но за солида, който е резултат на парична реформа, се налага да му се вложи допълнително съдържание, за да имат хората доверие в него, а не да смятат,че е рисков, че ще загубят спестяванияа си утре-затова синонимите твърд, здрав , устойчив, непроменим
Такива сривове са се случвали и тогава, не само по наше време, както бяхме свидетели!
Поздрави!
цитирай
21. bezistena - БИЗАНТИОНЕС=БЕЗИСТЕН=Исус и Богиня Диана
08.06.2014 02:41
Ега си империята,дето прави основното си фортификационно съоръжение на няколко десетки километра от столицата си!
Никаква Византийска империя не е била и не е имало по него време в пределите на Българската империя!
Тогавашен БИЗАНТИОНЕС-исконен Български светилищен център,кръстен по името на Първосвещеното столично светилище БЕЗИСТЕН в Ямбол,е аристократичен Български анклав в рамките на безпределната тогава Българска световна империя,заделен и предоставен от Българската имперска администрация за живеене и обгрижване на Българската аристокрация от Дуло,която е родовото династично дърво на потомците на Исус и Мария Магдалена, стартирало разклоненията си от първородния Йм син ПАВЕЛ(ПАВЕЛ=Свети ПАВЕЛ=ПЛАВИЙ= ФЛАВИЙ=ИМПЕРАТОР ТИТ ФЛАВИЙ ВЕСПАСИАН)и неговият брат-близнак Петър.
Анклавът БИЗАНТИОНЕС е императорски династичен резерват с екстренни условия за живеене и обучение и посвещение на Божествено-династичните потомци,висша императорска школа за подготовка на висши елитни кадри за нуждите на Световната Българска империя-жреци,висши администратори,консули,проконсули, военачалници-както висшата партийна школа по време на социализма в България за обучение и подготовка на висши пртийни кадри-номенклатурчици.
Елементарната анаграмна разшифровка на името на анклава категорично указва същноста му:
БИЗАНТИОНЕС=БЕЗИСТЕН(Ямбол)=Исуз и Богиня Диана-династичните Йм потомци
Същата информация ни предоставя и името ВИЗАНТИЙЦИ:
ВИЗАНТИЙЦИ=ТЕЦА на Бог Иза=Деца на Бог Исус!
По-късно името става етноним,епоним на изродената Исусова Българска родова потомствена аристокрация,която от средата на 5 век прави няколко неуспешни опита да се отцепи от централното попечителство на метрополията България,докато в началото на 6 век извършва успешен военен преврат в Първопрестолния град Ямбол и така на власт идва превратаджийската хунта на изродените нечестиви Исусови Български потомци,които подлагат на геноцид Святото Божие Българско потомство и тракийските племена на робство-това е фактически първото Византийско робство, наложено от горе споменатите български нечестивци,които ползват наемни войски от данаи=юдеи–предци на гърците.
Император Анастасий не е никакъв византиски император,защото такава империя до 518 година въобще не съществува и в реалния,и в имагинерния свят.
Анастасий е Български император,последният свят и праведен император на Свещената Българска империя от Исусовата свещена първородна династична верига,родоначалник на която е по-горе проследената генеалогия на Павел=Свети Павел=Тит Флавий Веспасиан.
Разшифроването на титулите му указва категорично Българския му Божествен произход:
АНАСТАСИЙ=Исус и Диана
АНАСТАСИЙ=Син на Иса и Диана
Пълната му жреческа индексация,заведена в т.нар."ГРЪЦКИ ЕЗИК",който е откраднат и обсебен Древно-Български жречески служебен секретен език,без да е познат въобще на крадците какво съдържа,е АНАСТАСИОС,която допълва горните разшифровки:

АНАСТАСИОС=Син на Исус и Диана-категоричен документ за Божествен династичен Български произход от Исус и Мария Магдалена,допълнен и с титула му ФЛАВИЙ-сиреч потомък от Първосвещената първородна императорска родова линия ФЛАВИИ на Първия император на Свещената Българска империя ФЛАВИЙ=ПАВЕЛ=СВЕТИ ПАВЕЛ!

И още разсекретени документи от личното му досие доказват свещеният му Божи Български произход!
Бил наречен Dicorus заради разлика в цвета на очите му!
И отново сме принудени да употребим цензурното възклицание ЕГА СИ!
Ега си империята и императорът византийски уж,дето ще позволи да го наричат и титуловат разноок,кривоок,кривоглед,разноцветоок,кьорчо...и други тем подобни присмехулни и подигравателни бъзикни!Всички царедворци биха били скъсени с една глава за брутална подигравка с императора!
Хептен са се оляли световните фалшификатори с бъзикането на цялата световна научна и любителска историческа аудитория!Ама тъй е и ще е още малко,щото си нямат и представа какви езикови бомби със закъснител са йм заложили Българските Посветени съставители на Свещения Български жречески език,наречен "Гръцки"!И вече почват да гърмят неспасяемо за крадците и фалшификаторите!Защото въобще не знаят сакралната Българска етимология на всички думи на гръцкия език,който създадоха Българите за суперсекретен трезор на Българската сакрална информация,а будалите непосветени фалшификатори на Българската история вземаха,че го направиха фундаментален научен и термино-полагащ и определящ световен език-тоест натъпкаха всички кътчета на съвременната цивилизация със свещените Български зашифровки,та ни отварят сега толкова работа!За което искрено благодарим!
Истинското значение на присмехулното прозвище на Българския император е поредното копие на личният му Български паспорт,указващ Божественият му Исусов тракийски произход:
Dicorus=ДИКОРУС=Иса Драк=Иса Дракон=Иса Трак=Исус Тракиеца

Същото потвърждава безапелационно и толкова любимата августейша титла АВГУСТУС,с която е титулован Анастасиос,и с която толкова обичат да се кичат всички римски императори,че и византийските ментета-мекерета,и да ги титуловат историците,като казват,че означавала БОЖЕСТВЕН,без въобще и да подозират,че е комбинация от имената на Българските Богове:
АВГУСТУС=Богиня Диана и Исус!
Честито на родените през месец АВГУСТ,че знаят вече Кръстниците на вълшебния летен месец,а гърците,италианците и римляните-все наши тракийчета,и фалшификаторите да почерпят за поредната просветителска лекция!
Впрочем и разшифровката на Българската дума БОЖЕСТВЕН ни води пак при Боговете ни!
БОЖЕСТВЕН=Бог Исуж и Богиня Диана
Истинският Български император от Свещената имперска Божия фамилия ФЛАВИИ-Анастасиос,Синът на Исус и Богиня Диана,е убит в имперския храм и дворец Безистена в Ямбол вечерта на 9 срещу 10 юли 518 година от началникът на дворцовата императорска стража ЮСТИН ФЛАВИЙ,който е от същата Българска Исусова династия,което е видно от титула му:
ЮСТИН=Иса и Диана
Началникът на дворцовата стража е подкупен от изродени български династи от анклава и висша имперска школа за подготовка на административни и военни кадри Бизантионес, активирани и подтикнати за това злодеяние от прислужническата йм прислойка данаи=юдеии,вещи в тия адови дела,с които влизат в съзаклятие,променило хода на човешката цивилизация и история за 1500 години вече!

Ръководителят на атентата и килър на Святия Първожрец и император Анастасиос,се провъзгласява за император ЮСТИН I,с който акт се слага началото на кървав военен преврат и свяляне от власт на законните Свещени Божии жречески потомци Флавиеви, като се установява властта на изродените безБожници и престъпници от Исусовото родословие,от които са всички сегашни управници на всички държави по света.
С този акт се установява диктатурата на византийците и началото на първото византийско робството на България,продължило до Освобождаването на поробените Българи и Обетованата Райска земя през 681 година от Святия Първожрец на Иса Барка(Исус Българина),познат като ИС БЕРИК=Иса Барка=ИСПЕРИХ,който е синът-принц на убитият от византийски заговор и преврат последен Български меровингов крал на Франките(съхранена дотогава свободна провинция от бившата Българска империя)-ДАКОБЕР,познат като КОБРАД.
С акта на убийството на Императора-Първожрец Анастасиос и успешният преврат,се слага началото на разпадане на Свещената Българска световна империя,началото на поробването на народите от изродените български династи в комбинация с данайо-юдеите и началото на епохалната фалшификация Гръцка цивилизация,Византийска империя, Римска империя и всички последващи злини досега за Българите и пръснатите по света тракийски племена и народи!
А стената на Анастасий въобще не е построявана от никакви византийци,а е построена от Българската имперска администрация и държава под ръководството на Анастасий за да се изолират израждащите се български династи от анклава и се ограничат посегателствата йм към метрополията България,за което свидетелства неумело прикриваният факт,че бойниците по стената са били първоночално построени насочени не срещу уж нашествията на славяни и прабългари,а в обратна посока-срещу самия Бизантионес,като в последствие се строят бойници насочени и срещу България-когато Аспарух се завръща от Франция и освобождава България от гнета на изродените си сродници,и сега по запазените участъци на стената има бойници насочени и на изток,и на запад-невиждана фортификационна тактика,която фалшификаторите се чудят как да обясняват сега!
Неумението и непознаването на строителната техника от превратаджиите,което довежда до неподдържането и разрушаването на стената по време на първото византийско робство от 518 до 681 година,е другият убедителен аргумент,че стената е дело на Българите-съвършени майстори в строителните работи-категорично доказателство за което е гигантската фортификационна работа по вала ЕРКЕСИЯТА!
ЕРКЕСИЯТА=Иса Трака
цитирай
22. leonleonovpom2 - Благодаря ти, адаш!
08.06.2014 07:49
Даваш интересни подробности и за Анастасий, и за стената, за нея специално не ги знаех
Въпреки ,че за всяко бих казал чудо, като стената например или идването на Аспарух, съвременните историци лесно дават обяснения в рамките на спуснатата с директива линия, не може да се отрече, че за мен непосветения в нещата, които казваш, има логика
Например от раз се набива на очи, че в приватизираната от гърци Византия на пръсти се броят императорите гърци.
Дори Василий, печално известният, е полуарменец, полубългарин и поне това, което аз знам, искал е двойна империя, като Австро-Унгария 600 години по-късно, но не е бил разбран от нашите.
Дори ,след променливи успехи, като слага ръка на държавата ни, не се ликвидира държавността й
Доказателство. Ами при Асеневци тя тръгва с летящ старт и почти веднага стига върха!
Това може да стане само ако има подготвени и способни държавници!
Поздрави, адаш!
П.П. А за Анастасий и подробностите около него се придържам към приетите неща, че много от тях са нагласени и дори омаскарени , спор няма затова имам и много резерви към написаното от дяконите
Приемам безрезервно само написаното от хора като Паисий, защото служат на благородни, а не на съмнителни цели.
На другите-пълна проверка и съпоставка
А на истории ,писани от араби и така нататък, каква е гаранцията, че в писанията си Марко поло не ги е копирал?!
Или да вземем Тацит, който е сериозен автор ,но във Флорентинския препис на книгата му за Германия пише за германци с животински глави и торсове, което е смешно, особено пък за очевидец, какъвто е той
цитирай
23. get - - Това е така ... както обясняваш от позицията на изкушен от нумизматиката(което идва от "нумизма") - Но ... ?
08.06.2014 12:36
leonleonovpom2 написа:
Но за солида, който е резултат на парична реформа, се налага да му се вложи допълнително съдържание, за да имат хората доверие в него, а не да смятат,че е рисков, че ще загубят спестяванияа си утре-затова синонимите твърд, здрав , устойчив, непроменим
Такива сривове са се случвали и тогава, не само по наше време, както бяхме свидетели!
Поздрави!


- Първата парична реформа, чрез която се спасява не само финансова и фискална система а като цяло икономиката на Рим(като държава) следва да коментираме от времена на Аурелиан(Lucius Domitius Aurelianus Augustus - Ауреус=Злато(ен)?). Освен "Златен", са го титулували "Restitutor Orbis" = Възстановител на Света(съответно "римският свят") който, ако не е бил той е вървял към крах. Това по причина ... надмощието на "варварите" - които правят "Галска империя" ... А на север от Дунав ДАКИТЕ отново възстановяват владенията си ?!
- Времето е първа половина на ТРЕТИ ВЕК ?!
- С други думи ... въвеждайки НЕПОПУЛЯРНАТА за римският нобилетет и НАЙ-ВЕЧЕ на ЛИХВАРИТЕ - Парична реформа СВЪРЗАНА С ФИНАНСОВА ДИСЦИПЛИНА - Той успява да въздигне от пепелта на разрухата РИМ ?!

- Най-веселото е ?! ... "римлянина" възстановил моща на Империята ... бил родом от Сердика(съвременна София България) по произход "илир" ... :)) сега остава да се изпокараме със "серВите" в опити да докажем произхода му ... на трако-българин или "правий сръб" :)) ?!

- Но отново се връщам към паричната му реформа - именно при него, се установява точно номинала, като качество на метал и тегло на основните в парично обръщение единици на територията, на "римската" империя :))?

- Поздрав !
цитирай
24. leonleonovpom2 - ЗА РИМСКИЯ ФИСК
08.06.2014 14:08
Изобщо с финансите римляните са на ти!
Банките при тях въвеждат кредитите - от кредо-доверие, наистина да дадеш заем, кредит, трябва да имаш доверие на лицето
Отнова игра на думи, като при сол и слънце и отнова не лишена от основание.
Каракала също е правил парична реформа. Освен Антониновата конституция, дала римско гражданство на всички пълнолетни мъже в империята, въвел е и нова, сребърна парична единица, носеща името му-антониниан!
Изобщо империята на три континента, обхващаща цялото СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ Е БИЛА ЕДИН ДОБРЕ СМАЗАН И ПОДДЪРЖАН МЕХАНИЗЪМ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ!
цитирай
25. bezistena - 2.
08.06.2014 15:16
Че император Анастасиос не е от мръсното изродено българско Божие династично котило,а е праведен и свят Исусово-Богородичен потомък,се вижда ясно и от ненависта и анатемното отношение към него на фалшификаторите-хронисти на превратаджиите,наричани ВИЗАНТИОЛОЗИ,които вече 1500 години пишат Българската и световната история в която обръщат всичко на 180 градуса и с главата надолу,представяйки всичко свято и чисто,което е Българското,за ерес,еретизъм,мръсно,безБожно... на принципа на БЯЛОТО ЧЕРНО ВИКА и разменяйки местата на цивилизаторите и на цивилизованите,на жертвите и на палачите,на добрите и лошите,на местните святи и високо културни Българи-Траки с безкултурните пришълци чаргари и морски разбойници данайо-юдеи.
Контролираните от потомците на превратаджиите исторически институции пишат за Анастасиос,че към края на живота си той "започва да поддържа монофизитите-еретици, които са последователи на учението на патриарх Евтихий,според когото двете природи на Исус-човешка и божествена-се преплитат до такава степен,че започва да доминира божествената.Ортодоксалното духовенство напада еретичните възгледи на императора, което довежда до бунт сред народа в Константинопол през 512 година".

Абсолютни и празни философско-религиозни съвременни(16-17 век) каламбури и измислици на фалшификаторите на Българската и световната история,целящи да скрият истинската същност на истинското Българско Исусово познание и учение,че Бог Исус и Богородица са Българи,че Българите са Божият народ и че до 518 г света се управлява от святите Исусово-Мариини династични потомци,установили Свещената Българска империя по целия свят и всички народи са живяли в Любов,Братство и Мир помежду си по Божиите закони и са черпели от феноменните Дарби на Святият Божи Дух,безапелационни доказателства за което са всички изумителни материални достижения в областта на монументалното светилищно храмово и техническо строителство на Римската империя по целия свят,необясними и непостижими и до сега за съвременната наука и техника!
СТРОИТЕЛСТВО НА МОНУМЕНТИ=Исус Друид Дуло и Мама Диана-величествени и грандиозни феноменни съоръжения,недостижими и необясними и досега за съвременните свръхмодерни технически възможности
цитирай
26. bezistena - Никакви такива спорове за двойн...
08.06.2014 15:17
Никакви такива спорове за двойнствена природа на Исус,които да водят до анатема и перманентното избиване на Българския народ НЕ Е ИМАЛО И НЕ СА СЕ СЪСТОЯВАЛИ НИКОГА И НИКЪДЕ!
Религиозно-полицейската анатема от инквизицията на превратаджиите от данайо=юдейско=гръцки–български произход,маскирали се впоследствие като ортодоксално юдо-византийско псевдо Исусово християнство,е насочена срещу свалените от власт чисти и святи Исусови династични потомци и техните последователи и фактически целия Бълтарски народ и обгрижваните от тях тракийски племена и тази анатема=заговор срещу Българите,е реализирана перманентно и методически с явен тотален геноцид срещу тях вече 1500 години!
Тъй наречената "ерес"-монофизитизъм,е всъщност едно от многобройните конспиративни наименования на учението и жертвената вярност и всеотдайност на Българите към Исус и Мария Магдалена,което сега разсекретяваме:
МОНОФИТИЗЪМ=Иза и Богиня Диана МаМа=Исус и Богиня Диана Мария Магдалена!
Никакъв патриарх ЕВТИХИЙ не е въвеждал тази ерес,а разшифровката сочи категорично,че това е небесният доаен и надзорник Богородица,кодирана като Богиня Диана,видно след леката анаграмна преподредба на името :
ЕВТИХИЙ=ВЕХТИИЙ=Бохиня Диана
Бунтовете срещу Анастасий през 512 г не са по репигиозни причини,а са предизвикани безредици и неуспешен опит за убийство на императора и държавен преврат,предизвикани от изродени Исусови династи от Дуло в школата и академията в Безантионес,на която Първожрецът-император е и духовен настойник.
Относно Паисий сме публикували информация,че той е прекият и законен династичен наследник на Исусово-Богородичната златна родова верига Дуло,пра-пра-пра...внук на Първожреца Аспарух и святата жреческа негова родословна верига,син на Ерусалимския патриарх Хрисант,заченал го в храма Свети Георги в Ямбол,и пра-пра...дядо на Васил Левски.
Пайсий е посветен от баща си и методически осигурен за написването на Историята на Исусовия Български род и народ,но тя после е тотално фалшифицирана и манипулирана!
цитирай
27. bezistena - 4.
08.06.2014 15:18
Ние сега всички заедно възстановяваме истинската История,писана от потомъкът на Бог Исус–ПАИСИЙ=Бог Иса

В тотално цензурираната информация за последния Български император на Свещената Българска империя Анастасий,нашите зашифровчици,внедрени сред византийските хронисти-фалшификатори,вкарват поредното кодирано съобщение кой е Анастасий.След смъртта му в хазната имало натрупани СТО ТОНА ЗЛАТО,които управили фиска на империята!разшифровката на съобщението ни разкрива,че Първожреца император Атанасий е дете,потомък на Бог Исус,основателят на династията Дуло:
СТО ТОНА ЗЛАТО=Дете на Исус Дуло=Син на Тати Иза Дуло
А финансовият термин ФИСК е поредната прекрасна анаграмна комбинация,доказваща,че цялата парично-финансова ситема в света е създадена и е под контрола на Бог Исус:
ФИСК=ФИКС=Фок Иса=Бок Иса
ФИНАНСИ=Бог Иса
МАРКО ПОЛО е един от безбройните Български посветени люде,оставили ни огромна зашифрована информация за бившите Български имперски владения по света и Асия,където конкретно е бил в ЧАЙНА или ШИНА-както се самоназовава Китай,или СИПАНГУ-Япония-Джапан,за която първи дава сведения той.
МАРКО ПОЛО=Мария Болка=Мария Българката
ЧАЙНА=ТШАЙНА=Диана и Ешуа
ШИНА=Ешуа
СИПАНГУ=Иса Бог
ДЖАПАН=Ежуа и Богиня Диана
В режим на постоянен геноцид и тотална цензура,Посветените Българи творят,съхраняват и ни изпращат послания само в зашифрована форма,както прави и напълно сериозният автор ТАЦИТ=ТАТСИТ=Дете на Иса и Диана,който пише учудващо за непосветените,че германците са хора с глави и тела на животни!Такива са,Адаш,защото в прав текст ако каже дори и сега,че джерманците са Трако-Българи с вярата и познанията за Българските Богове,веднага такива като петнисто-тигровия джерманец родо-хулник и Българофоб ще го турят на кръста и кладата,да не говорим за ония страшни времена!Не че сега е по-добре оттогава...
ГЕРМАНЦИТЕ СА ХОРА С ГЛАВИ И ТЕЛА НА ЖИВОТНИ=
ГЕРМАНЦИТЕ СА ХОРА на Балг Исуж Дуло и Богиня Диана
ДЖЕРМАНИ=Ежуа и Мадара
Това е за поучение на всички първо да са БЪЛГАРОФИЛИ!
цитирай
28. get - @ 24. leonleonovpom2 - ЗА РИМСКИЯ ФИСК ... много може да се говори, защото фиска е поне от ...
08.06.2014 16:02
... в частност "кредита" е датиран още през 1750 год.(от когато, датират Законовият свод на Хамурапи ?)!

- В 117-ят запис, се говори, че ако някой е изпаднал поради "дългово робство"(което тогава не е можело да бъде повече от три години) умре поради лошото отношение на кредитора - тогава "сина" на кредитора следва също да умре !? - Тоест стоково-паричните отношения известни ни като "кредит" от латинското "credo" вяра-доверие, и отговарящи на специфична стопанска сделка ... датират от хилядолетие по-рано в Предна азия!

- По отношение на доверие-вяра-CREDO, малко палео-лингвистика ?
- При възстановката на думата през PIEзик, казват, че същата е дву-съставна от двете основни:
1) сърце=cor, идещо от прото-Italic *kord, а тя от Proto-Indo-European *к(i/е)r ~ *krd ... с аналози в най-стар гръчки "kardia", Proto-Germanic *hertо, Sanskrit "hṛdaya", хетско "kir"; Old Armenian - "sirt" - нарочно давам и старо-арменското, тъй като в извори се пише, че те са резултат от етносен генезис в който участват и фригийци(за които казват, че са тракийски народ ?)!
2) втората част на "КреДит" ... идва от Proto-Indo-European **dheh-денути/девати ... архаично-диалектна:дена-дяна-скъта
3) ако следва да се преведе като фраза ... лингвистите, го изписват:“to place one's heart; i.e. to trust; believe”, да поставя/приема/повярвам в сърцето си ... в някого !!

- Дано не досадих с обстоятелствените обяснения за значението на думата "доверие-кредит" на латински ?!

- Поздрав! ... и ... май българският, ще се окаже ДОСТА СТАР МЕСТЕН европейски език ? :))) - За нерадост на учениците(епигони) на тюркско-златарската школа в БАНята с претенции за "академична наука" :)) !
цитирай
29. leonleonovpom2 - Интересни неща даваш в тълкуванията си, адаш!
08.06.2014 21:46
Вярно е, че германците са допуснали капитални грешки Впрочем, тежко му на победения !
Ако бяха победители, другояче щяха да се титуловат
но по-важното е, че си признават грешките и правят всичко възможно да ги изкупят
Иначе в реда, дисциплината, отговорността и организацията на работата сегашните германци са за пример
Не е от книга, убедил съм се на място
Ще получа комплекс, на всяко споменато от мен име, ти ми даваш тълкувание
Впрочем одобрявам стила ти. Трябва, след като някои се стремят да смачкат остатъка на самочувствието ни, ние обратно - да демонстрираме самочувствие
Без да съм компетентен в кода, който ползваш, има доказателства, че не сме случайни хора-били сме Велика сила, езикът ни е европейски и стар, много стар.
Така, че работи адаш за повдигане на смачканото ни самочувствие!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Така е,Гет!
08.06.2014 21:53
Напипваме слабото място на съчинителите на скалъпена, поръчкова история, както и да се самоопределят, такива са!
И то е езикът ни!
При неговата съвършеност, при дублиране на толкова думи с латинския, един отдавна обявен за мъртъв език, изводът може да бъде само един, че е много стар, европейски език, при това обработен почти до съвършеност!
цитирай
31. get - 30. leonleonovpom2 - Виждам, че отново ти досажда каракачанчето ... с претенции за "елин" - та във връзка с това ... ?
08.06.2014 22:44
... да му припомня, Какво пише Георгий Акрополит ... за НАЦИОНАЛНОТО СЪМОСЪЗНАНИЕ на Михаил VIII Палеолог ... за който знаем, че е "освободил" от латинците Царграда ? ... или както след Първата световна война(Версайл-Ньой) ... това се тълкува от Венезелос, като ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА МАГНА ГЪРЦИЯ :))?!

- Накратко предавам сюжета на писаното от Г. Акрополит ?
- В младостта си бъдещият император на "Византийската" империя бил обвинен в престъпление(според автора несправедливо). Искали да бъде подложен на така нареченият "Божий съд" ... пояснявам - да хване с ръка нажежено желязо и-и-и ... ако ръката му остане здрава се приемало, като знак на невинност.
- Михаил се обърнал към присъстващият там митрополит Фока и му казал: Приемам да бъда съден по този начин, ако ти облечеш тържествените си одежди с които служиш пред Бог ... и-и-и ... сам, с голи ръце ми поднесеш "огъня"!
- Митрополит се уплашил и казал, че това са варварски обичаи ... на което, Михаил отговорил: "Ако съм варварин а не християнин и възпитаван във варварски традиции, то нека понеса наказанието по варварски! - Но? - Тъй като съм РИМЛЯНИН и произхождам от РИМЛЯНИН то тогава, нека ме съдят според римските закони !? - Процеса бил прекратен. Бъдещият "византийски"(или "гръцки" ?) император, бил оправдан.
- Между впрочем, към това време думите, "варварин" и еретик са били често ползвани за да визират "гърци-елини" ?!:)

- Но да оставим въпроса - грък и елин, синонимни ли са на Еретик!
Второто е по-важно ОСНОВАТЕЛНИ ЛИ СА ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ВЕНИЗЕЛОС - Да твърди, че Магна Гърция се простира ... виж картата:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/ParisPeace-Venizelos-Map.png/800px-ParisPeace-Venizelos-Map.png
- По отношение на същата англо-саксонците пишат: Map of Megali Hellas (Great Greece) as proposed at the Paris Peace Conference of 1919 by Eleftherios Venizelos

- Апропо ! - политическите апетити на Венизелос са били косвено подкрепени ... от В. Златарски, с щурите му идеи, за "славяни" и "прабългари" ... които "превзели" балканите от "гърците" ?! ... междувпрочем, в рисуваните по авторска поръчка на Златарски исторически карти ... е показвана именно такава "етносна разстановка" на Балкани - Към време, малко преди и след "създаване на България" ... с дата :))) лето Господне 681-го :)) !
- Тези златарски глупотевини ... с особена страст, продължават да се пропагандират и от "Историка на Републиката ... Б. Димитров - ама за него - Нейсе! че то трябва да обяснявам(пиша) до утре сутрин ... поради какви мотиви налага "професора", такава една превратна историческа картина .... :(( !
цитирай
32. leonleonovpom2 - Интересно е къде римляните са по...
08.06.2014 23:17
Интересно е къде римляните са поставяли Магна Елада, Гет!
- Южно от Неапол до Сицилия!
И са прави
Каква Магна Елада на днешната територия на Гърция, каква Велика или Голяма Гърция да търсим там, при липса на държава. Впрочем за около 50 години веднаж Спарта е успяла да ги обедини и това е всичко
Иначе ролята на обединител играят заедно Филип и Александър , според сегашните апологети на гърците
Но това е все едно, да не ме чуе някой патриот, не за друго, ами да прелапа идеята и да станем за смях, да се твърди, че Илдъръм Баязид е дошъл да ни обедини, защото и ние като античните гърци в него период сме били много разединени За мръсотията си е получил и то преживе жестоко наказание.да го разкарва тимур в кафез, като някое канарче.
По-жестоко е унижението само на Валериан, но след смъртта му, Тогава персийският владетел заповядал да го одерат и от кожата му да направят килимче, върху което си слагал краката, като сядал на трона!
Стига страхотии!

Приятна вечер!
цитирай
33. voulgaros - ВУЛГАРИТЕ СА ВРАГОВЕ НА ВИЗАНТИЯ. ...
09.06.2014 15:13
ВУЛГАРИТЕ СА ВРАГОВЕ НА ВИЗАНТИЯ.

ЗИТО ЕЛЛАС !!

ГЕНОЦИД НАД СЛАВЯНО-ТАТАРИ ,ТУРЦИ И ЦИГАНИ.
цитирай
34. zaw12929 - Истторията , като поука!
09.06.2014 16:01
Това ще взриви ли начинът ни на общуване- български: "Я не сакам да съм добре, а Вуте да е зле"
цитирай
35. leonleonovpom2 - Вулгарос, как ти звучи Византийски ...
09.06.2014 17:03
Вулгарос, как ти звучи Византийски Европейски Съюз?!
Европейски, да се подчертае, , че азиатците не играят!
Да, ама да не поискат доказателства и за африканци, тези на Савската царица, етиопците де!
Тогава и някой от ЕС ще хвръкнат!
Лошо, много рошо и ти така мислиш, нали!
цитирай
36. leonleonovpom2 - За zaw 12929
09.06.2014 20:46
Оказва се, че тази чертичка, смятана за чисто българска и други я притежават- германци, американци
Но разликата е може би ,че при тях има граници на допустимост, докато при нас няма - до победата е наша
Много тълкувания има, едно от тях е многоплеменният състав на народа ни!
Има логика, причината е в зародиша, а той е многоплеменен наистина. Такива са и траките и взаимоотношенията между тях са сходни с тези на българите
Поздрави!
цитирай
37. get - @ 36. leonleonovpom2 - За zaw 12929 - Приятелю, не се хаби - няма да те разбере, блогъра ...
09.06.2014 21:22
... който поради стигащото му до сервилност поведение ... щом се каже Путин ЗАБРАВЯ че е БЪЛГАРИН?!

- Така че в неговата уста нашенската приказка на турлаците"илири"(?) "Я не сакам да съм добре, а Вуте да е зле" - звучи светотаствено!
- За да сме в едно такова отношение ... не е виновна Римската или Османска империи ... а така любената от него РАССИЙСКАЯ!
- Тази, която даде кураж на крал Милан, да започне война срещу младата ни държава!
- Тази, която оттегли в навечерието на войната ... целият команден състав на армията ... Защото бяха руси по произход и гражданство! Та поради това нарекоха сръбско-българската война ... Войната на капитаните !
- Това ръководство на тази държава не промени ИМЕРСКОТО си МИСЛЕНЕ и ПОВЕДЕНИЕ - Дори и когато стана от Руска империя на "пролетарска"(та) СССР.
- Не толкова царският ни двор ... а най-ретроградният съветски орган "Коминтерна" - бе виновен, за трагедията настъпила с разцеплението във ВМРО и последващите братоубийствата в същото!

- Горко ни! - защото множеството от нашите връстници, а и от, по-старо поколение ... расна и живя в заблуди ... от които, не си дава дори и труда, да излезе!

- Въпреки емоцията с която пиша - Не мразя ! - А защото са ми братя по род, страдам за тях - страдам поради това, че са отучени ... Да постъпват, и НАЙ-ВЕЧЕ ... ДА МИСЛЯТ, като БЪЛГАРИ!!

- След тази дълга "пледоария" припомням - Защо българите сме РАЗЕДИНЕНИ ? - Нека се замислим над основният принцип действал сред ПОДЧИНЕНИТЕ от ИМПЕРИИТЕ(народи), гласящ - Divide et impera !!?
цитирай
38. get - @ 33. voulgaros - ВУЛГАРИТЕ СА ВРАГОВЕ НА ВИЗАНТИЯ. ...
09.06.2014 22:01
- Прощавай приятелю Симеонов ... за резкият ми тон относно ИМПЕРСКАТА ПОЛИТИКА на Русия(визирам НАЙ-ВЕЧЕ УПРАВНИЦИТЕ Й !).
- Ако не бяха те ... нямаше да съществува не Гърция ами и читав грък - който да ми пише настоящите глупости ... и който е толкова прост ПОРАДИ ПРОМИТИЯТ МУ ОТ ПРОПАГАНДА, "НАУЧНА", МОЗЪК - Та е забравил сам, какво ми е ПИСАЛ по ВЪПРОСА - Какво е ВИЗАНТИЯ!

- Ето му от преди половин година негово изказване ?
АБЕ ГЛУПАК---ВИЗАНТИЯ..гърците СА НАРИЧАЛИ САМО ГРАДА.

„ПОЛИТОКРАТИАТА= ДЪРЖАВАТА СА НАРИЧАЛИ ''РОМАИКЕ АВТОКРАТОРИА'' ИЛИ ''ВАССИЛИА ТОН РОМЕОН''
РАЗБИРА СЕ, ОРИГИНАЛНИТЕ ''РИМЛЯНИ'' - СА ЛАТИНИТЕ-РОМАНУМ..."
- това твърди хулиганстващата каракачанска овца с нейм "Вулгарис" - Сега ми твърди противоположното:
1) ВАСИЛЕВСЪТ АНАСТАСИОС Е КЛАЛ И ДРАЛ ВУЛГАРИ.
2) ВУЛГАРИТЕ СА ВРАГОВЕ НА ВИЗАНТИЯ.

- На което се чувствам да отговоря - А бе, овча главо, самият император Анастасий не е ГРЪК а по произход ВУЛГАР! - това в гръчката пропаганда с име "История" не са ли го написали?
- Ама той не е само Анастасий I, "вулгар" или илириец-арментарий=турлак ... също такива са и Константи Първи(Великий), Галерий, Диоклециан, Клавдий II, Аврелиан, Юстиниан I ... списъка мога да продължа с още имена, с допълнението, че НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА за ... император да е ставал някой от материкова ГЪРЦИЯ ... или ако щеш ЕЛАДА?

- Стига се до там при тази ПЛЕАДА от РОДЕНИ в "Илирия"(за произхода на които пишат , че е "дакски" - защото след 285 г. "шопско" става Провинция "Вътрешна Дакия" ?:))) императори ... Един от тях Галерий достига такава власт, че решил да направи наместо Рим, Сердика за столица на империата.
А империята наместо Римска ... да се нарича "Дакийска" ?!:)) ... понеже според историка Лактанций:
"... това е най-великият народ, а името "римски" и "римлянин" трябва да бъдат забранени."!

- Симеонов - лошото в цялата ситуация е ... не са толкова историческите факти - а историци враждебни нам - Как ги интерпретират ?!


В заключение завършвам с една , не моя мисъл:
"Пред българската история има "три планини".
Те не са Тяншан, Имеон или Балкана - това са гръцката, немската и еврейската истории."

П.П. - То май има и още една "история"(?) поради което планините - Ще се окажат четири ?! :((
цитирай
39. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
09.06.2014 22:06
Така е, нищо ново не са измислили управляващите оттогава, използват разделението, за да ни владеят
Дори и сега го приложиха и продължават, чрез куфарчета с пари, назначени капиталисти, така, че се смразихме, а те доволно потриват ръце и не забравят да прескочат до Цюрих или Женева, между другото да проверят състоянието на сметката си от спечелените с потна челото парички
Мамма миа!
цитирай
40. leonleonovpom2 - Интересна тема, Гет! Непреду...
09.06.2014 22:34
Интересна тема , Гет!
Непредубедените учени считат, че част от гетите, прехвърлили се отвъд Дунав при римската инвазия са се нарекли Даки. Това си е типично за траките-преименуването Една крачка трябва само, за да се каже и истината за идването на Аспарух и чий потомък е и защо идва
Галерий, подобно на Константин Велики е влюбен в Сердика-София.
Известно е, какво е казвал Константин Велики - Сердика е моят Рим. Галерий има още по-големи основания, роден е в село в близост до Сердика.....
А за Анастасий, заключението ми беше, че е успешен император, човек като остарее, не знае какво може да го сполети, а пък в действията му, да приемем, че са наистина такива има и философия!
Така е, умели приватизатори на всичко са гърците, до такава степен се приема това за нормално, че ако им се извадят кирливите ризи,как си присвояват световната история, почти всички скачат в защитата им
А на никой не прави впечатление, че никак не се връзва величието на една държава-Магна Елада с явната и липса
Има и духовитост в това, римляните са известни с нея, че те ,римляните я слагат в Южна Италия
Много дълга тема, предпочитам я от отбранителна позиция
Само в тази връзка, велика Гърция без държава и велика гръцка империя Византия без грък император, дори последният ,единадесети по ред Константин е сърбобългарин, как си го обясняват гръцките пропагандатори като факт?!
Интересно е да се чуе обяснението им
На времето ми бе пробутано, че Филип не ги бил завладял, а обединил
И на мен сега ми просветна, нали сме тюрки, Баязид е дошъл, защото сме били разединени, не толкова, колкото елините, но достатъчно, да ни обедини!
Поздрави!
цитирай
41. get - 1)Непредубедените учени с...
09.06.2014 23:43
1)
leonleonovpom2 написа:

Непредубедените учени считат, че част от гетите, прехвърлили се отвъд Дунав при римската инвазия са се нарекли Даки. Това си е типично за траките-преименуването Една крачка трябва само, за да се каже и истината за идването на Аспарух и чий потомък е и защо идва

- Преди римската инвазия и най-вече при имп.Траян имаме една много силна Гето-дакска държава(стигала до Поморие :))! ... с много странно наименование на столицата й "САРМА(з/т)И-ГЕТУза" - Дали тя с името си ... отговаря на етносният състав на тази държава? Мисля да!(предвид и изображенията на "траяновата колона") с изобразени два основни типа персонажи ... едните с типично "тракийско"(чети "гетско") а вторите тежко въоръжени конници ... типични за сарматите(които някои ги свързват с алани от Кавказ) Но в доста източници - се твърди, че "сармати"(назовавани и маса-гети=големи-гети) имаме, като присъствие от поне ВТОРИ ВЕК пр.н.е. в дунавският лимес ?
- Тоест по тези косвени факти - можем да приемем, че при формирането на държавата на ДетеБал - Буребиста ... имаме двуетносен компонент ... с близко като произход род и език население ... сармати и гети ? ... За мен, вторият сарматският елемент е носител на името "даки" ?
- В потвърждение - мога да ти цитирам, че сарматско население с подобно етноназвание ... имаме документирано близо пет века по-рано, до прикаспието(съвременен Азербайджан) ... изписването е "дахая" ?!
- В "Писмата от Понта" на поета Овидий - четем подобна "етносна" ситуация на сармати и гети!

- Най-интересното е ... че? - След разгрома на "Дакската"(да не ги бъркаме със съвременните румънци и техните претенции !) държава ПО СРЕДНОТО ПОРЕЧИЕ НА ДНЕПЪР се появява нова и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РАЗВИТА КУЛТУРА ... тоест население!
- Тази археологична култура на НОВО-ПРИДОШЛО НАСЕЛЕНИЕ е известна с името "Черняховска"! Това, което се опитва да каже "Лъжеписеца" в блога си "за валовете" съществува ЧЕТИРИ ВЕКА ПО-РАНО именно при тези "черняховци"!! ... но темата е голяма та спирам, за да не я профанизирам ?!
2)
leonleonovpom2 написа:

единадесети по ред Константин е сърбобългарин ...


- По времето, когато живее Константин Велики ... сърбите, още са се наричали сорби и са живели в "лужишките блата" някъде където е източна Германия и зап.Полша сега - това го твърди К. Порфирогенет - така, че сърби и илири - не е идентично, въпреки че им се желае :))!

- ПоЗдрави!
цитирай
42. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
10.06.2014 20:35
Със сигурност си прав, столицата, името и показва ,че е така!
С писанията на Летописец Дякон трябва да сме внимателни и да внимаваме/ в картинката/, защото, както имах честа да ме уведоми и предупреди също, всички талантливи българи в стройни редици вървят след него в подкрепа!
Сега не знам, някои казват,че България нямя таланти, други, че има и то много, следователно трябва да следим Летописец
И най вече да броим движещите се след него.Те са талантите
Ако не ни е излъгал, както ,като милиционер на пост на една гара ,че се е борил яростно с човеконенавистния социализъм
Негова работа, ама хубава!
цитирай
43. get - - Истинският дякон с име Павел - пише съвсем други работи ... от "дякона" Лъжеписец ... ?
14.06.2014 18:06
leonleonovpom2 написа:
Със сигурност си прав, столицата, името и показва ,че е така!
С писанията на Летописец Дякон трябва да сме внимателни и да внимаваме (...)
Негова работа, ама хубава!


... ама пуст мързел, който пречи на последният да прочете докрай примерно произведението:"Киммерийцы и скифы" на цитираният от него, Артамонов М.И. - щеше да знае, че същият пише ... за етносно-консолидационни процеси при народите познати ни с имена "скифы" и "траки" ?
Това е казано в раздела носещ показателното заглавие: "Этническая принадлежность населения Прикарпатья в скифское время. Скифы во Фракии" ... последното можем да го прочетем и-и-и ... наобратно Траки во Скифии - по принцип, съществени различия няма да настъпят :)) !
"Древнейшим известным по имени народом на территории СССР был киммерийский. Сведения о нем сохранились не только в «Истории» Геродота, написанной в третьей четверти V в. до н. э., но и в современных с этим народом ассирийских клинописях. (...)
Важную роль в разработке истории скифов играет лингвистика. Именно этой наукой установлено, что они принадлежали к иранской языковой семье. Далее оказалось, что ираноязычными были не только скифы, но и их восточные соседи савроматы и следующие за ними на востоке среднеазиатские саки, с чем связана отмеченная археологией близость их культур. Вместе с тем обнаружилось, что однородные археологические памятники распространены не только на территории известных по сообщениям древних авторов ираноязычных народов, но простираются далеко на восток на области, совсем неизвестные средиземноморскому античному миру. Сходные с северочерноморскими и среднеазиатскими археологические памятники открыты в Центральном и Восточном Казахстане, на Алтае, в Саянах, в Минусинской котловине и даже в Центральной Азии вплоть до Северного Китая, в Ордосе. О том, что это сходство не случайное или конвергентное, а того же порядка, что между Северным Причерноморьем, Поволжьем и Средней Азией, т. е. обусловленное этническим родством(...)"!

- Но нашият "пророк-дякон" и хронограф на "кимеризма" на българите ... е увреден в главата(а от там и в мисленето) вследствие пагубните "златарщини", под вида?!

"Първоначалната история на българите несъмнено трябва да търсим в историята на ония средно-азиатски ТУРСКИ НАРОДИ, които са известни под общо име хун-ну" !!

След налагането и от Златарски - всички тежнения, при нейното доказване ... изворово или чрез полеви изследвания СА ВСЕ В ТАЗИ НАСОКА - Прабългарите са АзиатскоТЮРКСКО население със силно изразена МОНГОЛОИДНОСТ, като антропологичен тип ?!

- Във верността, че с тази си "теория" е нанесъл не само научна но и ментална вреда при своите последователи ... можем да се убедим, като прочетем негова последователка ... "главната" ни византоложка В. Тъпкова-Заимова в коментариите направени от нея в "Тайната история" на Прокопия ... за този дял от скитският народ маса-гети(те) ?
БЕЛЕЖКА: Цитата ми е по изданието, на "Народна култура" по т.нар. "Библиотика Хермес" от 1983 г.
- та във връзка коментара на Прокопий, че "венетите"(едната от "партиите" (?) във Византион !) носела дрехи и прически, които били, като на "хуните" ... Първо тя казва, че това е "анахронизъм" ... пък досежно свързването на Прокопий ... на факта с "масагетите" ... "златната" ни професорка, прави коментара:
"Масагетите, са ТЮРКСКА племенна група, влизаща в ХУНСКИЯТ ПЛЕМЕНЕН СЪЮЗ. При Прокопий името се употребява най-общо за означаване на "хуни"(това е бележка под черта, към Гл.7-ма от книгата !)
ВТОРО - Към глава 8-ма, в книгата, където автора отново ползва "хуни" - Тя отново СМЕЛО ПО ЗЛАТАРСКИ - Обяснява на бедният читател ?! :))

"Както и повечето византийски автори Прокопий обича архаизмите. Етниконът "хуни" при него има много широко значение. Под хуни той разбира различни групировки от ТЮРКСКИ племена, между, които, безспорно влизат и прабългарски групи."

- Това професори и професорките по силата на наученото(наложената им чрез "теорията на златарски") научно-исторична парадигма им е заложено по презумпция в главите и от тук нататък ... няма никакви изгледи, те да излязат от зададената им "матрица" в мисленето и изводите!!

- ПоЗдрави !
цитирай
44. leonleonovpom2 - Хубав коментар, Гет!
14.06.2014 21:46
Според мен си хванал важна следа-Сарматигетуза, тя говори много, общо взето ти си описал нещата като коментари, едно леко обобщение като постинг и всичко ще си отиде на мястото
Направи го, докато някой не се възползва от идеята и прозрението ти!
Поздрави!
цитирай
45. get - - Тези етносно-консилидационни процеси, са не само "следа" а и факти ... ?
15.06.2014 12:15
leonleonovpom2 написа:
Според мен си хванал важна следа-Сарматигетуза, тя говори много, общо взето ти си описал нещата като коментари, едно леко обобщение като постинг и всичко ще си отиде на мястото
Направи го, докато някой не се възползва от идеята и прозрението ти!
Поздрави!


Първо - това става, във времена от порядък ЧЕТВЪРТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ - като за този процес, някои учени са възприели понятието "тракийски халщадт" ?
Второ - общият ни "приятел" Милчев, пропуска в (съзнателно или поради незнание ?) постовете си, да упомене ПРИЕМСТВЕНОСТТА при така известната Култура Труполие-Кукутени(трето хилядолетие, документирана в сев.Румъния и Украйна), че същата има по-стар предшественик от Балкани?
Трето - тук ИДВА СаВЕТСКАТА научна мисъл с така наречената "Курганна култура" - която те притовопоставят на по-ранната "триполска" ... а за мен на практика има едно преминаване(сливане) на първата с последващата я, като време и порождение "курганна".
Четвърто - което вече съм го отбелезвал, че това изкуствено противопоставяне(при руско-съветски автори) унищожение на първата-триполска, от следващата я "курганна" имаме ОПРОВЕРГАВАЩ едни такива разсъждения МАТЕРИАЛЕН ФАКТ ? - Археологическият обект(енеолитно селище) от Дуран-кулашкото езеро ... известно още й, като "Езерен град" - Който е точно на пътя, на тези уж "унищожители" на по-старата местна култура ... и който Е ОСТАНАЛ НЕПОКЪТНАТ(въпреки наложените теории, за антагонизъм и унищожение ?)! Интересното за "езерният град" е че той е просъществувал без прекъсване(хиатуси) до времена, на Второто българско царство!

- Какво прави в противовес на гореизложеното Милчев!
- Първо преписва БЕЗКРИТИЧНО(без да провери верност на твърдения и изводи) от руско-съветските автори!
- Преписва безкритично от късно-средновековни(ако може да се вярва) тюрко-татарски източници за генезис на народи от район на Меотида, които твърдят за триезичие на българското, като етносен признак население - Което най-малкото е абсурдно ?! Разхожда НАС ПРОТОБЪЛГАРИТЕ под вида на "кимерийци", като през СЕДМИ ВЕК пр.н.е. ни позиционира в северно причерноморие ... след това ни поставя в "Колхида"(тоест Грузия и източна Анатолия) пък после ОТНОВО НИ ВРЪЩА ... Над Кавказ ... като при това, ти измесва (тоест вкарва и хурито-урартци, като втори етносен елемент и език при "кимерийци-българи").
- Ако всичко това(досежно последната ми забележка е вярно, тоест "присъствие на хурито-урартско", като език и етнос при генезиса ни, като народ на нас българите ?) То от това би следвало да има налични следи поне, в езика ни ?
От същото би следвало да има запазени, както синтактични, така и лексемни особености присъщи за групата на "хурито-урартските" езици - Които са аглунативни(за разлика от българският "аналитико-флексивен") плюс наличие на думи които като морфология и фонетика най-малкото щяха да бъдат единтични с тези от групата на пост "хурито-урартските езици", тоест това, което в момента е известно, като езици от "нахско-дагестанското" езиково семейство ?!
- Това накратко и без претенции за изчерпателност ... само "отгоре, отгоре" :)) !!
цитирай
46. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
15.06.2014 13:10
Ами на първо време той иска снимки от нас. Сигурно, за да ги използва в постинг.
Заричам се да не влизам в постингите му и го правя. За емоции сигурно.
Написах му две дълги послания, заради личностните нападки, но сигурно си губя времето
Но все пак, не мога да съм безразличен при нападки на хора, които ценя
цитирай
47. voulgaros - ЯСУ, ДОКТОРЕ !!! ТОВА ЗНАЧИ БУ...
15.06.2014 17:47
ЯСУ, ДОКТОРЕ !!!
ТОВА ЗНАЧИ БУКВАЛНО - ''ЗДРАВЕ НА ТЕБ''.

ГЕИА СОУ-СЪКРАТЕН ВСЕКИДНЕВЕН ПОЗДРАВ ,ЗА РАЗЛИКА ОТ КАЛЛИМЕРА =ДОБАР ДЕН. = ИДВА ОТ ХИГЕИА-ХИГИА..ОТ ТУКА И ДУМАТА ''ХИГИЕНА/Е-НИКА, ХИГИЕНИС.
КИАО-ЧИА О===НА ИТАЛИАНА ЛИНГУА. БОНА СЕРРА-добар вецер..Буона гиорната-добар ден.

СТИН ИГИА МАС, ПЕДГИА = ЗА НАШЕ ЗДРАВЕ (НАЗДРАВЕ), МОМЧЕТА...ИМАШЕ ТАКОВА МУЗИКАЛНО ПРЕДАВАНЕ ВСЯКА СЪБОТА ВЕЧЕР ПО ЕРТ-1....КОЯТО НАЦИОНАЛНА ТВ...Я ''ПРЕОБРАЗИХА'' МИНАЛАТА ГОДИНА.
АКО СИ СЛЕДИЛ, ИМАШЕ ГОЛЕМИ БУНТОВЕ ЗА ГРЪЦКАТА НАЦ.ТЕЛЕВИЗИА.
цитирай
48. get - - Да не е открил някоя рекламна агенция ... та иска да ни прави кастинг, за "модни" лица ? :))
15.06.2014 19:13
leonleonovpom2 написа:
Ами на първо време той иска снимки от нас. Сигурно, за да ги използва в постинг.
(...:))) !

- Ти остави другото, но виж , Какво пише по отношение на първата част от етноназванието на нас българите в последният си пост(с подобно име) ?

8. letopisec написа:
Ибн Хордадбех директно си пише, че титула на индийския цар бил "балхара" и тази дума означавала "господаря на господарите", т.е. действително освен скитската дума "bal" чието значение е съхранено при хуно-българите, понеже Прокопий пише, че наричали коня (или конниците ?) "Булан", в широка употреба е била и семитската дума за "господар" (bal). По отношение на "балхара" като титул на индийския цар, даден от Ибн Хордадбех е видно, че "бал" е "господар" и "хара" (:-) харе Кришна) е "господар"...Така че Вашият въпрос няма еднозначен отговор. Що се отнася до прозвището на Ирник "Балас", то е засвидетелствувано не само при Прокопий, Йешу Стилит, Агатий, но още от ІІІ в. при мага Ардашир има персийски надпис за област "Баласакан" която е на територията на дн. южен Азербайджан. Не е ясно откога също така гр. Бактр, упоменат така през І в. от Страбон, става Балх, както го знаем от арабоезичните автори от ІХ в. и нататък. Що се отнася до името Балас специално, трактовката че то е всъщност "Бал" е дадена при Теофан...


- Първо това ми звучи ТВЪРДЕ познато, тъй като, ОЩЕ от преди година, му "проглуших ушите" да обяснявам ... Че? - Внушеното ни, че всичко що е във Вавилон е ... ЧИСТО СЕМИТСКО (като език и божествен пантеон) при близък изток и Вавилон-Месопотамия ... звучи твърде двусмислено?
- Никой като че ли не забелязва ФАКТА? - Целият, не само божествен пантеон на вавилоно-акадците а и цикъл от вярвания плюс ритуали(чествания) са заимствани от по-старите шумери (за които ни се внушава - Били от неустановен етносен произход ?:)) !
- Друго интересно е - във Вавилон се чества ЧИСТО СОЛАРЕН ПРАЗНИК (с присъщата ритуалност ?) Всяка Нова година ... започвала от първият от ДВАНАДЕСЕТ-МЕСЕЧНИЯТ годишен цикъл(съвпадащ с "есенно равноденствие", това досущ като при нашата обредност ... а ние сме ЕВРОПЕЙЦИ ?) !
- С този първи месец "нисан" се приемало, че започва нов годишен а от там и ... природен цикъл!
- Пряко отношение, къмто тези чествания има Върховният бог ... овенчан(ван) с бичи рога ... по-старата форма на името на който е звучало Бел(семитизирано Бал !) ?
- Тоест ? Върховният бог-патрон на Ново-вавилонското царство се е казвал Мардук(като това за мен е име, ДВУСЪСТАВНО(от две думи имащи смисъл и на езика говорен от нас ЕВРОПЕЙЦИТЕ !)?
- Този върховен бог носи семито-акадската титулатура "amar-Utu" ("bull calf of the sun god Utu"), тоест "Бика-Теле на слънчевият бог Уту"(наричан още и "Шамащ" ? Тоест свързан е със присъщите И ЗА индо евр-ки "Соларно циклични вярвания"(на циклично ПРЕРАЖДАЩИЯТ СЕ СВЯТ?) !
- Това е и така нареченият "Райски Бик" от поемата "Енума Елиш"(значение: Това което, е Там горе)!
- Това е също "Райският бик" от поемата за Гилгамеш (убит от него, Защо го е "убил" няяма да обяснявам, тъй като темата е твърде дълга) !
- Този същият известен ни и като Мардук(при вавилоняните) - наред с многото му епитети(уточняващи неговите) функции:
а) Нинурта — земеделец (по-скоро природна сила, подпомагаща, като фригийският Апис фертилността на Земята-Кибела/Сибела ?);
б) Нергал — бог на войната;
в) Забаба — бог на двубоя(битката);
г) Адад/Да(г)дан - бог на природните сили=вятър, дъжд=плодородие

д) и най-важното, Е ! ... БЕЛ (което според е било профанизирано при семитите и европейските ни братовчеди "гърците") до значението му, Бал=Господар?
- Но, тук искам да поясня, че Бал, с по-старо Бел, е калка(повторение) на по-старото шумерско ДинГир ... Което дословно означава "Изгряващ-Светъл" + "Ден" ... което при семити е дало "Ел" при гърци е възприето, като "Хелиос" ?

Тук преди да приключа с обясненията, ще направя още едно допълнение, Че ? - Райският Бик=Бел е синонинимен(тоест при него се отбелязват същите черти-качества) като и при ведическият бог от индо-европейската "Троица" ... и отговаря, конкретно на Варуна ... а думата: варуна, смислово отговаря:"този който е създал всичко ... в този свят ... следящ(чрез спазване на договорите) да не се обърка реда, в така създаденият от него свят ... наказващ-каращ (ни) да спазваме създадените от него правила за функциониране на Света) - Странно е че? - В българският имаме архаично-реликтови думички, отговарящи на тези функции/качества на бог Варуна-Бел, като Варам(грижа-вардя) ... от другата форма на името му Мар+Дук имаме близки смислово: Мара(документирано при сармати, скандо-германци(саги) при украинците(даващо=мъртво/мразя ... отговарящо на нашето "баба Марта" ?)
- Относно Дук(същото както в латинският Дук) на което съм проверявал етимологията, която я свързват с "Тук-Тик" тоест повеждам-принуждавам-подТИК ?!
- А, "Тук-Тик"(=подтиквам !) семантично са близки до титлата "кан"(дала в съвременният български:каня, подКАНвам, приКАНвам ? ... тоест, качества на водач-предводител или духовен учител като при тракийският певец Орфей, който са назовавали и "кано" а не канто=певец ?) !
- Дано съм бил достатъчно разбираем ... при обясненията си, по тази тема "Океан от информация" ? !

- ПоЗдрав !!
цитирай
49. leonleonovpom2 - Здраве и за тебе, Вулгарос!
15.06.2014 21:44
Така ми харесва да си говорим, в никакъв случай не сме врагове
Защо да се правим на такива?! Друг има полза от това, ние -не!
Баща ми знаеше гръцки,но пред мен никога не говореше, дядо ми също, не ме и учеха, даже се ядосваха ,като кажа някоя гръцка дума ,чута от съседи или приятелиМоже би да не пречат на майка ми за западен език.
Съученици, особено като им идваха гости от Гърция и седнат в кафене, канеха и мен.

Пробутват им, че съм грък/ на щега/, но не знам гръцки Гъркът се чуди, как така и защо и тогава се изпълнява замисълът -казва му се, че съм ходрокефалос и всички се смеем, демек твърда глава, не приема
Е, утре аз ще се пошегувам и така е по-весело
Така, че нямам нищо протим, давай такива изрази за всекидневна употреба
цитирай
50. leonleonovpom2 - Интересни подробности, Гет!
15.06.2014 22:00
Но те само доказват античния ни произход и като народ , и като език!
Буланов при нас е разпространена фамилия, имахме производство за влакна - Булана, ясно е, че по правилото-Бул от българия и окончавие ан е формирано, но винаги съм се чудил на фамилията буланов!
Сиггурно е както казваш-нали уланите и те са конници
Мен ме беше впечатлила нещо прочетено в историята на Паисий, като ученик-за цар Гордий-с възела, че е българин. Не го приех сериозно, но го запомних. В новите издания това липсва
Но от друга страна има дума в езика ни на тази база-горд, има и римски императори Гордиан, търсил съм откъде идва името, но без резултат.
Според мен работата е по-дебела, отколкото си мислим!
Поздрави!
цитирай
51. get - @50. leonleonovpom2 - Интересни подробности, Гет! - прав си за БУЛ на латински "BOS" ?
15.06.2014 22:56
leonleonovpom2 написа:
Но те само доказват античния ни произход и като народ , и като език!
Буланов при нас е разпространена фамилия, имахме производство за влакна - Булана, ясно е, че по правилото-Бул от българия и окончавие ан е формирано, но винаги съм се чудил на фамилията буланов!
Сиггурно е както казваш-нали уланите и те са конници
Мен ме беше впечатлила нещо прочетено в историята на Паисий, като ученик-за цар Гордий-с възела, че е българин. Не го приех сериозно, но го запомних. В новите издания това липсва
Но от друга страна има дума в езика ни на тази база-горд, има и римски императори Гордиан, търсил съм откъде идва името, но без резултат.
Според мен работата е по-дебела, отколкото си мислим!
Поздрави!


- Да, твърде интересни ... интересни дотолкова, като идентичното и при нас:Иаху-Иху-Яко и при гърци:Ясу ?
- Йаху-Иху ... е документирано още по време от античността, в празнуването на Дионисиевият култ ... с неговите "вакх-йакханки" ? При хороводите ни ... откъде смяташ, че е останал възгласът Йаху-Иху ?!
- Етимологията на як(у) има смисъл(двойнствен!) - в старо-български имаме "ияки" извеждат го единствено смислово до: КАТО(нещо/някой) ... в близките ни скито-сарматски езици е означавало:"Съм като" още и "подобен на" ? ... ако трябва да го изведа, като фраза (значение) би следвало да е означавало: Аз съм като ...?
- Но това, ако мога да го свържа ... то това ще бъда със символиката на Дионисос във формата му "Боу-генос" Бико-роден ... Вероятно си спомняш, че в мита за него, преди да го "изядат" титаните, той е приел вида на ТЕЛЕЦ?
- В предходният си пост ти обяснявах, ЧЕ ТЕЛЕЦ-БИК - При "вавилоняните" е бил символ на Върховният им бог Б"ЕЛ(присъщ символ на ТЕЛЕЦ-БИК ?)!
- Отглас от това, което обяснявам ... Ще намерим в Стар завет - частта "Екзодус", когато Мойсей е в планината ... през това време "евреите" направили идол ТЕЛЕЦ(а) ?
- Телеца е символ и в т.нар. Северно царство на самаритяните - които за ортодоксалните "евреи", са "еретици" ?!

П.П.
То между впрочем, в Близък изток е пълно с топонимика производна от БИК-БЕЛ ... примерно долинаката БЕКаа, град БАаЛ-Бек (бекар в старо-семитски /северозападна група/ имаме дума "бекар", която библеистите превеждат, като "говедо"!) ?

- Относно "уланите" не съм толкова сигурен(засега съм в начало на изследвания относно етимология) но при осетинци-алани имаме дума "бала" с потъмняване на първото "б", та е звучала, като "ала" ... а това последното е възприето и при "византийци", като наименование за войскова единица при конницата - тъй като след хуните на "атила" ... армията на ИРИ възприема тактика и въоръжение на същите тези "хуни"!

- Най-веселото при Милчев, е че чете ... но не може да съобрази прочетеното в антични сведения, като примерно, че "кимерите", които срещнал Александър Велики били "ебусеи"(в Библията се изписват "евусейци" и се казва, че те са първите обитатели основали "Ерусалим" и "Йерихон" ?) ... вероятно най-старите градове на територията на Близък изток - от време преди Изхода на евреите от Египет - тоест преди идването на Мойсеевите евреи - които както знаеш, са унищожили местното автохтонно и по-старо(неродствено на тях население) и се поселват на тяхно място. Тук мисля, да допълня, че историята за Исус Навин(царят-воин) е силно преувеличена ... просто относно "Екзодуса" имаме ФАКТ потвърждаващ, че някакво население се изселва от Египет ... и вероятно с помощта на държавата и армията на Египет, създава колонии, сред местното "редоствено тям" близко източно население!
- Подобни отгласи имаме в други произведения(при антични гърци) в които се говори за ... идване на египтяни мигранти в континенталната част на Балкани, където в момента е съвременната Гърция ?!

- Спирам, тъй като станах много обстоятелствен :)) !

- Поздрав!
цитирай
52. voulgaros - ГЕТСКИ ЛИЗАЧ--УСПОКОЙ СА ДЪРТАКО ...
16.06.2014 12:19
ГЕТСКИ ЛИЗАЧ--УСПОКОЙ СА ДЪРТАКО СМАХНАТ.

ЯСУ НЕ ИДВА ОТ ИХУ.
БУХАХАХАХАХА...ИЛИ ОТ ЯКО. ОХИ МАНА МУ.
МАИКО ЩЕ УМРА ОТ БЪЛГАРСКИ ДЕБИЛИ.
НАПИСАХ КАКВО ЗНАЧИ.

ИДВА ОТ ХИГИА..ЗДРАВЕ..СТИН ИГИА МАС, РЕ ПЕДГИА--НАЗДРАВЕ, МОМЧЕТААА.

ГЕИА САС = ЗДРАВЕ+ИТЕ. САС = НА ВАС...ГЕИА СОУ - ЗДРАВЕ+ЕИ ...СУ (НА ТЕБ).
Я = ГЕИА = ХИГИА = ЗДРАВЕ......ХИГИЕНИС--ХИГИЕНА
ХИГИЕНОС-ХИГИЕНИКА,,,ХИГИЕНИСТИКА/Е-КИС-КОН.



РАЗБЕРЕЕ, БЪЛГАРИ ГЛАМАВИ----ГРЪЦКОТО ИЛИ ПАН-ЕЛЛИНСКОТО Е ПО-СТАРО ОТ ВАС.
ГРЪЦКАТА КУЛТУРА,ГРЪЦКАТА ЛЕКСИКА, Е ПО-ДРЕВНА ОТ ВАС... ВИЕ СТЕ ЕДИН ВИЦ--ЕДИН ЦИРЕИ.ЕДНА ПРОСТОТИА==НЕСЛУЧАИНО ИМЕТО ВИ Е ''ВУЛГАРИА''. = НЕЩО ПОЧТИ КАТО ЦИГАНИТЕ СТЕ.

НИКОИ НЕ ВИ ИСКА НИКАДЕ...САМО ПРЕЧИТЕ НА ЕВРОПА.
СЪЩО КАТО ТУРЦИТЕ И ЦИГАНИТЕ СТЕ...НЕСЛУЧАИНО БЪЛГАРИ+ТУРЦИ И ЦИГАНИ =СТЕ ЕДНО И СЪЩО И ВСЕКИ ВИ ГОНИ ОТВСЯКАДЕ КАДЕТО ОТИДЕТЕ ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА..

ГАДНА НАГЛА ПАПЛАЧ.
НАТРАПНИЦИ-ДОШЛЯЦИ НА ГРЪЦКИ ЗЕМИ.
цитирай
53. leonleonovpom2 - Нека да стои материалът
16.06.2014 14:32
Аз бих се срамувал от такова писание, но Вупгарос явно не
Циганите също са хора Вулгарос, има и по-хора, случвало ми се е да ги срещна, от много ,смятащи се за такива
Сега, ако говорим за външна прилика, гърците общо стоят много по-близо до циганите.Това пряко, косвено също.
Ако нашият дълг е примерно около 15 милиарда, техният Вулгарос, е над 20 пъти повече, а може и петдесет
Няма какво да коментирам повече
цитирай
54. get - @ 53. leonleonovpom2 - Нека да стои материалът - Аз бих се срамувал от такова писание, но Вупгарос явно не
16.06.2014 19:18
- Да ти кажа, вече престанах да му се сърдя ... а ме интригува, досущ като "клиничен пример" за обърканост в мисленето - Нещо подобно, на последователите на "школата Златарски" от нашите наУчени среди ? :))

- Глупаво каракачанче ... не си мисли, че пиша горните неща на база фантазии, за ... възглъса "ийху-яху" и го свързвам с честването на Дионис БОГА ? - Честването му е заето в гръцката ритуалност от "тракийци"(или по-скоро, ПО-СТАРО ОТ САМИТЕ ГЪРЦИ НАСЕЛЕНИЕ !) Това го пише в достатъчно източници.
- Предвид което - Цитирам(чужди мисли на историци), да не излезе, че си фантазирам - давам ти ... !
ЦИТАТ:
Dionysos - (as Bacchus) "Crier, Caller(викащ-зовящ)" The most ancient form of the Name appears to have been Vakchos (V=early Greek letter Vau or Digamma), probably from the same Indo-European root as Lat. vox ( "voice, call, cry"). Note that the Eleusinian Iakchos(това прочете ли го ??!) ... probably comes from a closely related ancient form Vivachos. By a pun, Vakchos also meant "The Scion (i.e., of Zeus)." - във връзка с горното ВИЖ >> Orphic Hymn to Trieterikos;

- Следва ли да го разяснявам на български - Или само, ще се справиш с текста ... овчарче каракачанско ?!

- Ако това не ти е достатъчно ... мога да ти цитирам и Химните изпълнявани в негова чест - Където точно се употребява - Йаху/Йаку - което, ако забеляза или е епитет на Дионис (в смисъл викам/викащ) ... или втора форма "сила" - Не съм завършил проучването, на цялата информация ... но ФАКТА СИ И ФАКТ !! - ПО ВРЕМЕ честването на бог Дионис(по-късно прерастнали в наченки на "гръцки театър") - Прозелитите(последователите на култа-вярване) при игрите в негова чест, са издавали възгласи звучали:Йаху/Йаку ... Така че, не знам Кой си фантазира - аз който мога да ти дам цитати от химни от ПРЕДИ ЧЕТВЪРТИ ВЕК (пр.н.е.) или глупостите, предполагам на гръцки историци ... вероятно ура-патриоти(последователи на Венизелос !) ?!

П.П.
- Това, което твърдя не е плод на моята болна фантазия ... а се споделя и от Rachel Gross и Dale Grote, написали следното в "Енциклопедия митика":
"Dionysus, also commonly known by his Roman name Bacchus, appears to be a god who has two distinct origins. On the one hand, Dionysus was the god of wine, agriculture, and fertility of nature, who is also the patron god of the Greek stage. On the other hand, Dionysus also represents the outstanding features of mystery religions, such as those practiced at Eleusis: ecstasy, personal delivery from the daily world through physical or spiritual intoxication, and initiation into secret rites. Scholars have long suspected that the god known as Dionysus is in fact a fusion of a local Greek nature god, and another more potent god imported rather late in Greek pre-history from Phrygia (the central area of modern day Turkey) or Thrace."

- А за култово-религиозният център Елевзина ... двойник на този от Мадара - не искам да коментирам - но при поне пет, световно признати автори ... имаме твърдението ... Елевзина е култов център на по-старо пред гръцко население. Самите тържества(обредност) са възприети и продължени от гърци - но те не са тяхна иновация !!

- Каракачанче, правилно ме разбери ... не искам да се карам с теб в опитите си да се доказваме, кой е по-стар и от по-старо време населява тази земя(достатъчно обилно полята с кръвта на дедите ни !) Не! Целта ми е истината и ... Каква е действителната история на това човечество населявало Балкани и Мала азия?! - Не съм движен от желание да обиждам ... а да зная истината !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9137703
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031