Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2014 15:39 - Юстин Първи - Източно римски император
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 16807 Коментари: 54 Гласове:
26

Последна промяна: 21.06.2014 08:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Той наследява успешният за империята император Анастасий, на чиято гвардейска охрана бил шеф. но за да заеме това място, изминал дълъг път.
От село Ведериана -днешна Македония, където бил роден, с непривичното име Исток/ не Изток/, което показва произход/ и името на селото, и неговото/, близък до хората,  от които се е създала нашата нация в последствие до началник на Императорската гвардия.

В империята официален е латинския език и името му е трансформирано на Юстин-юстиция-справедливост.Тук ще отворя скоба-непосредствено след преименуването ми се наложи да работя с турци. Питах най-възрастния,  как да му казвам- Отговори, че бил преди Мехмед, а сега е Малин. Нищо ново под слънцето
  Т а всеки е справедлив по своему!

 Почва като биволар, пасе биволите на семейството, понеже е скаран с учението, оттам идва и прякорът му-биволарът.
Подобно на Максимин Тракиец се отличава с невероятна физическа сила,. Иначе е типичен представител на хората ,наречени в последствие славяни-синеок ,с тъмни къдрави коси Е, не можем да твърдим, че е българин, нациите тогава се оформят, трябва да минат столетия, за да се каже, че процесът е завършил, но ,че произхожда   от хората, взели участие в този процес - може!

   В селото му, пролетно време  се провеждал  празник на цветята, съпроводен с панаир. А панаира не минава без борби. И на един такъв панаир Исток се явява непоканен и без особени усилия побеждава всички професионални борци, някои известни и в престолния град. Това привлича вниманието на присъстващ треньор и той го взема в школата си в Константинопол.
След безчет подвизи, много от тях с отрицателен знак ,  резултат най-вече на Херкулесовата му  сила, след пет години Юстин е началник на императорската гвардия, от когото, поради непредсказуемия му характер треперят  всички. Де факто най-силната личност в прекия и в косвения  смисъл в императорския двор е той.

Независимо, че е полуграмотен, поставил си е за цел  да стане император, материализирайки по този начин физическата си сила
И планът, който съставя, успява да реализира, привличайки с ловки маневри за каузата си и подчинените гвардейци
Когато Анастасий умира, не оставил наследници, очаквало се да го наследи Лезекий, водачът на синята партия. Но гвардейците при идването му в двореца го арестуват и бързо...ликвидират

И издигат кандидатурата на обичния си шеф Юстин, успял да ги убеди с действията си до тогава, че за тях е готов на всичко! 
За да изглежда изборът му демократичен, усвоилият йезуитските номера на властта Юстин заявява, че няма нищо против да се предложи и друга кандитатура, да има демокрация в действие!
.Но смеел ли някой да даде друго предложение, знаейки какво го очоква- Сталинските похвати са били известни и тогава, не ги е измислил човекът с мустака!
Избран единодушно, в продължение на десет години - 518 - 527 г сл. Хр. Юстин е император.

От избора  му най-много е изненадана жена му Лупициана, която недоумява как неграмотен човек може да заема най-високия пост в империята и да я управлява, с всичкия ли си са гласувалите за него сенатори?!

Но това не е нито първият, нито последният случай в световната история, да оставим настрана  нашата











Гласувай:
26


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Така е, в историята има повторение ...
20.06.2014 15:59
Така е, в историята има повторение на вече станали неща!
цитирай
2. voulgaros - ДОКТОРАКИС. . . . СИМЕОНАКИС ВУЛ...
20.06.2014 18:39
ДОКТОРАКИС....СИМЕОНАКИС ВУЛГАРАКИС,

ГРЪЦКИЯ ЕЗИК ВИНАГИ...АМА ВИНАГИ Е БИЛ ОФИЦИАЛЕН В РИМСКАТА ВАСИЛИА (ИМПЕРИА.....ОТ 3 ДО 6 ВЕК...ИМА ДЪРЖАВНО РАЗДЕЛЯНЕ.
ЕЗИКА ВИНАГИ Е БИЛ ГРЪЦКИЯ..НАВСЯКАДЕ = СТАТУС КУО = ОФИЦЦИАЛЕ.

НА ИЗТОК ГРЪЦКИЯ ВИНАГИ Е БИЛ МАИЧИНИЯ ЕЗИК...СЛЕД МАВРИКИУ (582-602)
ЕЛЛИНСКИЯ ЕЗИК СТАВА ЕДИНСТВЕНИЯТ ОФИЦИЛАНЕН ЕЗИК.


ЕТО ПРИМЕРНО 350 ГОДИНИ СЛЕД 600 ГОД...ВАСИЛЕВСА КОНСТАНТИНОС ПОРФИРОГЕНЕТИС Е ГРЪК ПО ЕТНИКА, И 100. Х ПО МЕНЕ =ЕЛЛИН....НО ВАСИЛЕВСА ЗНАЕ И ЛАТИНСКИ И Е СЪЗДАЛ ЦЕЛА ЕНКИКЛОПЕДИА ЗА СИНА СИ.

''ДЕ АДМИНИСТРАНДО ИМПЕРИО'' - ЕЛЛИН ПИШЕ НА ЛАТИНИКА.

А ПРЕДИ Е БИЛО --РОМАНСКИТЕ ИМПЕРИУМИ И ИМПЕРАТОРИ СА ЗНАЕЛИ И ПИСАЛИ НА ГРЪЦКИ....ЦЕЗАР, МАРКОС АУРЕЛИОС, ВЕСПАСИАН, ТИБЕРИОС, АЛЕКСАНДЕР СЕВЕРОС...ГНЕИ, СУЛА, ГАИ ПОМПЕИ И ГРАКХОС.

МНОГО СА ИМПЕРТАОРИТЕ,КОИТО СА ПИСАЛИ НА ГРЪЦКИ...НО МАРКОС АВРЕЛИОС ЩЕ ОСТАНЕ НАИ-ВЕЛИКИЯТ РОМАНОРУМ ИМПЕРУМ----КОИТО Е БИЛ ПО-ГОЛЯМ ГРЪК И ОТ МЕНЕ.

ПОЧТИ Е БИЛ ДО РАНГА НА АЛЕКСАНРОС МЕГАС !!!
цитирай
3. merlin68 - Поздрави!
20.06.2014 22:06
Ами да, може да е бил неграмотен, но очевидно не е бил глупак.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Общо взето си прав, но имената по...
20.06.2014 22:31
Общо взето си прав Вулгарос, но имената погърчващ-чете се Тиберий, Марк Аврелий, Север.
Гръцкият е основен, официален език, но на втора линия , след латинския. Да е така ,заслуга имат императорите, които изброяваш-Цезар/ официално не е ,но де факто е такъв / , Тиберий, Адриан....
Те най-много държат на гръцкия. Даже Тиберий, огорчен, че го развеждат с жена му и го женят за Юлия, Августовата развратна дъщеря, години живее на гръцки остров. Интересна е обаче сексуалната им ориентация-Цезар е бисексуален-както казвали шеговито и в негово присъствие бип е жена на всеки мъж и мъж на всички жени, Тиберий е отвратителен педофил, а Адриан си има любовник, с когото живее
Гръцкият е бил втори език и при Източната империя, наречена Романия. Едва при Маврикий Тиберий се налага като първи, истина казваш
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави и на тебе , Мерлин!
20.06.2014 22:46
Така е, бързо е схванал дворцовите игри и то до такава степен, че да може да ги направлява и използва. Разбрал е също, че тези по върха са негодници и страхливци по природа и вкарал в обръщение физическата си сила, срещу която пък те били безпомощни Това, че е неграмотен е може би пресилено, но явно не е поклонник на умствения труд, какъвто е и максимин Тракиец. . Иначе има военни успехи, отвоюва от Персия Колхида, прави стъпки за изглаждане на религиозните различия с Рим Един император, който поставя основите за възвърнатото величие на империята при наследника му Юстиниан, когато тя почти достига границите си по времето на Август!
цитирай
6. germantiger - Да прощаваш...
21.06.2014 01:52
ЗАМИСЛИ СЕ НАД ТВОВА Т В О Е ИЗРЕЧЕНИЕ?!

Иначе е типичен представител на хората ,наречени в последствие славяни-синеок ,с тъмни къдрави коси

- с каква лекота определяш произход

- на базата на какво го определяш

- как НЕ изследваш въпроса с въобще друго инфо

- как на базата на външен вид ясно определяш произход

- и как дори на базата на външния вид грешиш

въобще... ??????????

P.S.
Дори да го беше писал германец, пак щях да напиша предходните "маркери'

Аз не съм се занимавал в детайл и въобще с въпроса за произхода на споменатия император, допускам написаното от теб за произхода му да е възможна истина, но далеч не е сигурно, дори вероятно не е. МИСЪЛТА МИ Е ДА НЕ СМЕ КАТЕГОРИЧНИ ДО ТАКАВА СТЕПЕН ЩОМ ИДЕ РЕЧ ЗА "НЕЩА" ОТ ПРЕДИ НОВОТО ВРЕМЕ.

От друга страна може да съберете всички императори за които предполагате, че имат възможен близък до тракийския или българския произход и да направите постинг/и за тях.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Прав си Германтигър, но все пак п...
21.06.2014 07:43
Прав си Германтигър, но все пак правя уточнението, че това са хора, участвали във формирането на нацията ни, която сега едва крета, но на него етап не могат да се нарекат българи Ти знаеш, че имам по-особено отношение към нациите, че в обособяването им има участие на политика и особено мръсното - на политици!
Ами те се хранят и издържат от това.
Даже има и една чисто политическа нация-Франция и това не е само мое/ неавторитетно заключение/ , а и мнение на френски авторитети в областта на историята
Какво да ти кажа, интересна идея подхвърляш, но поради смесени бракове и други причини, особено политически , не е много уместно да се прави-освен заради спортната идея-да сме първи.
Ето , Вулгарос, твърди, че Константин Седми-Порфироген е грък, но той е от династия, която не е гръцка, може да се провери Между императорите има траки, македонци, исаври, арменци, гърци би могло да се твърди ,че са Палеолозите, те са към края, но при тях пък има силно ,вече българско участие-по женска линия
Радвам се, че се обади, предвид станалото
Поздрави!
цитирай
8. voulgaros - ААА, ГЕИА СОУ ГИАТРЕ, ПЕДИАТРЕ. . ...
21.06.2014 10:19
ААА, ГЕИА СОУ ГИАТРЕ,ПЕДИАТРЕ..

Само искам да добавя че...ОРИГИНАЛНОТО ЗАГЛАВИЕ НА ВЕЛИКАТА КНИГА НА ПОРФИРОГЕНЕТИС Е : ''ПЕРИ ТУ ИОС МУ'' = ЗА СИНЪТ МИ.....ЗАБРАВИХ ПОСЛЕ КАК СЛЕДВАШЕ. ?!

НО ИСКАМ ДА КАЖА ТОВА, ЧЕ И АУТЕНТИЧНОТО-ОРИГИНАЛНОТО ЗАГЛАВИЕ НА ВЕЛИКИЯ ТРУД Е СЪЩО НА ГРЪЦКИ ЕЗИК...А ДРУГОТО --- ''ДЕ АДМИНИСТРАНДО ИМПЕРИО'' Е --ВТОРИЧНО ЗАГЛАВИЕ. !!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Е, никой не оспорва, че гръцкият е ...
21.06.2014 10:36
Е, никой не оспорва,че гръцкият е официален език, Вулгарос.
Само, че не бива на тази база да се смята, че всичко е гръцко в нея.
И в Индия официален е английският, но хората се водят индийци, а не атгличани, нали така!?
В Прусия, в Русия държавната кореспонденция е била на френски, но не са французи нали?
Христо Тамарин беше обяснил това добре в един от постингите такъв смисъл, че е работен езикът
Такъв може да бъде и българският, ако решат в ЕС да го ползват
цитирай
10. get - - А ! - добре спомена, Индия ?
21.06.2014 11:23
leonleonovpom2 написа:
Е, никой не оспорва,че гръцкият е официален език, Вулгарос.
Само, че не бива на тази база да се смята, че всичко е гръцко в нея.
...

- Защото! - и в Индия, ГРЪЦКИЯТ е бил "официален" език ? - от което, следва въпроса ми:
- Така известните ни " Indo-Greek Kingdom" - Какъв етносен признак следва да им присвоим ... като "елински" или "ромски" ? Тъй като, езика е бил "гръцки" а хората, който са го приказвали ... са по произход, от това население, което в момента назовават "ром"(але) ... като те, още са "братоведи" и на циганите(агюпти) ?!

- За повече по-въпроса, можете да прочетете примерно при Страбон, който казва:
"Тези които дошли с Александър, сега вече достигнали Ганг и Падалипутра."

- А относно, "произхода" на:
leonleonovpom2 написа:
Юстин Първи - Източно римски император

- Племенника на императора Исток-Управда-Юстин, носещ твърде интересното прозвище "Сабатиос", същото калка на Саб-Азиос(тракийският бог Дионис), който римляните са го превеждали "Либер"(Освободител).
- Та племенника, известен ни с латинските (като за император имена:Flavius Petrus Sabbatius Justinianus) майка му(сестрата на Управда-Юстин) се е наричала, с ТВЪРДЕ СТРАННОТО(!), като за "гъркиня" или "римлянка" име: "Вегелянция-Бегленица"(Bigleniza) ... С молба, към "мъдрият елин":)) - блогъра "voulgaros" - Да ми обясни, какъв е смисъла му ... на латински ил" гръчцки ?
- След като чета това, при него?!
2.voulgaros написа:

ЕЗИКА ВИНАГИ Е БИЛ ГРЪЦКИЯ..НАВСЯКАДЕ = СТАТУС КУО = ОФИЦЦИАЛЕ.


- Отново МУ припомням ?!

“В ОБЩНОСТТА на глупаците има ЕДНА ЧАСТ, наречена ЛИЦЕМЕРИ, които непрестанно се учат да ЛЪЖАТ СЕБЕ СИ И ДРУГИТЕ, но повече другите, а В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ СЕБЕ СИ, отколкото останалите.”
- Леонардо да Винчи
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
21.06.2014 13:59
Радвам се, че се обади!
Разбирам го Вулгарос, на сърце му е гръцкия. Нека го рекламира, но за това не е необходимо да мачка другите
И ние си имаме постижения- Лондонското четвероевангелие, дали са склонни да ни го дадат?! Сигурно и милиони да им се дават, няма да склонят
А кой знае колко неща като него са унищожени, защото нашият ренесанс тръгва не по -късно от италианския , но е пресечен
А кой знае пък какви неща има в Атон, но предпочитат да преписват арабски приказки и дяконски съчинения/ което е лесно и удобно/ вместо да се поразровят в извора и оттам да изкарат вода
Но това е много по-трудно, а с копи пейста писател се става и с тройка по-български, само да е по Остап Бендеровски комбинативен авторът, нищо друго не се иска!
цитирай
12. get - - Освен "Лондонското четвъроевангелие" ... имаме и ... ?
21.06.2014 15:12
leonleonovpom2 написа:
Радвам се, че се обади!
Разбирам го Вулгарос, на сърце му е гръцкия. Нека го рекламира, но за това не е необходимо да мачка другите
И ние си имаме постижения- Лондонското четвероевангелие, дали са склонни да ни го дадат?! Сигурно и милиони да им се дават, няма да склонят
...
А кой знае пък какви неща има в Атон, но предпочитат да преписват арабски приказки и дяконски съчинения/ което е лесно и удобно/ вместо да се поразровят в извора и оттам да изкарат вода
Но това е много по-трудно, а с копи пейста писател се става и с тройка по-български, само да е по Остап Бендеровски комбинативен авторът, нищо друго не се иска!


... "Остромирово", "Реймско"(това в което са се заклевали франкските крале, при коронациите ... и сключване на династични бракове) ... също и извора известен ни като "Изборник Святоклава", но който на практика си е "Симеонов сборник" (тоест компендиум с религиозни и правни текстове) ... подобен по своя характер, като източник е и така известната ни "Кърмчая книга" (средновековен правен източник, за която изпадналите в "гордост" великоруси, го извеждат от "гръцкият-Номоканон ?) ... Но-о ? - тук отново, по силата на обстоятелствата ... Историята следва своя неотклонен ход и ни връща, при коментираните от теб императори ... Юстин и най-вече Юстиниан(вторият известен, не само с бого-угодната си дейност, но и като реформатор и творец, но НОВОТО ЛАТИНСКО ЗАКОНАДАТЕЛСТВО !). Ако не е бил Юстиниан - Нямало е да има, не само "Византийска" империя ... но дори и гърци(ЕЛИНИ ?) - по смисъла, който са влагали в това, през 18-ти, 19-ти векове ... фанариотско-елинските папищаши ... (и ВЕРНИ ПОДАНИЦИ на негово "величество" пади-шаха) от Истанбулската църковно-религиозна КУРИЯ ?!
- По отношение на последното "куриа" и "еклесиа" ... чета едни странни работи в "Oxford Universal English Dictionary": Church [Old English , circe; from Greek: Kuriakon ... ??
цитирай
13. leonleonovpom2 - Да, безспорно Гет, малко са съхр...
21.06.2014 20:20
Да, безспорно Гет, малко са съхранените ни неща , но са от висша класа, което показва и високото ниво на литературата ни.
Ами един Черноризец Храбър / Мнозина с основание подозират, че е самият Симеон/ е един завършен писател и това през десети век
Симеоновият сборник, ами той поставя началото на руската литература, не някой древен известен писател
Не обичам, дори и основателно да се изхвърляме, но пък никак не обичам неоснователно да се подиграват с нас
Поздрави!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Защо ли ми звучи познато, ще започна ...
21.06.2014 21:46
Защо ли ми звучи познато, ще започна вече да вярвам в прераждането:)))
цитирай
15. get - I. Да, безспорно Гет, малко са съ...
21.06.2014 21:57
I.
leonleonovpom2 написа:
Да, безспорно Гет, малко са съхранените ни неща , но са от висша класа, което показва и високото ниво на литературата ни.
Ами един Черноризец Храбър / Мнозина с основание подозират, че е самият Симеон/ е един завършен писател и това през десети век
Симеоновият сборник, ами той поставя началото на руската литература, не някой древен известен писател
Не обичам, дори и основателно да се изхвърляме, но пък никак не обичам неоснователно да се подиграват с нас
Поздрави!

II.
leonleonovpom2 написа:
В империята официален е латинския език и името му е трансформирано на Юстин-юстиция-справедливост.

- Ед. Гибън в неговата "История", прави коментари по отношение, името Юстиниан, в смисъл извежда го от двете му форми "Истин-Управда", от близко смисловото английско: "Upright"(почтен, честен) а второто на баща му, "Истин-Исток" го коментира от позиция етимология на английската дума: "stock" (наличност, източник, произхождащ).

- Междувпрочем, през 18-ти и 19-ти векове, много се е коментирал "славянският произход" на Юстиниан ... в последствие е отхвърлен, като неиздържан, тъй като е влизал в противоречие с утвърдените(според гръчките извори) теория: Славяните идват и се поселват на Балкани след ПЕТИ ВЕК ?! ... а времето през което е император Юстин I, е 518—527 години.

- Основната фигура, около която се върти интригата ... по отношение откриване на извори и тяхната достоверност е един грък, на служба в римо-католическата църква Niccolо Alamanni - Който наспроти, двойнствената си роля, която изиграва в спора ... е и "откривателя" на "Тайната история" приписвана на Прокопий(от Цезарея-Кесария) - автор известен ни, с обстоятелствените си описания именно на този период?

- В края на краищата ... твърденията, че на "Византийският трон" имаме двама императори "славяни" по произход са отречени и е приета, примиренческата теза, че са "траки" :)) !
- Но този период е интересен и с други сведения за Виталиан :)) ?
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей , Невена!
21.06.2014 22:00
Ако правилно те разбирам, тази история ти звучи познато!
Да , така е!
И сега мутрите или грубата физическа сила се домогва до властта
А иначе едно добро определение за историята е , че тя е низ от повтарящи се събития и факти но в различно време
Приятна вечер!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Да, въздържам си!
21.06.2014 22:17
Защото ще бъда обвинен веднага Гет, във всички възможни смъртни грехове
Защото с тракийския им произход, а той вероятно е такъв, всичко -в имената, везика си отива на мястото
Изчезва и тази измислена и нагласена граница между славяни, траки и българи, както и тъпата, както изглежда според описанията упоритост ,на иначе доказалият се като отличен пълководец Аспарух.
Но нашата история не е ненаписана, тя е унищожавана методично ,с цел!
цитирай
18. syrmaepon - А бе то и Ирина Бокова ще се кандид...
22.06.2014 09:51
А бе то и Ирина Бокова ще се кандидатира за генерален секретар на ООН, ама това не значи, че българите са вързали и цъфнали, нито че са световна сила, нито пък че са като китайско море - от Тихия до Атлантическия океан ))))
Е ми, човека направил е кариера и такива има много - що да не. От един човек не може да се съди за дереджето на цялата етническа общност.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Права си , Сирма! Така е!
22.06.2014 13:09
Имал е късмет, качества също, дори като груба сила.
Интелигентът по начало изпитва страх от грубата сила, както и бабаитът от умния.Но умният не е защитен от грубата сила, докато думите минават покрай бабаита, а той веднага е готов да вкара юмруците в действие, срещу които интелигентът обикновено е безпомощен
Та това е пътят на Юстин, въпреки, че неграмотността му е пресилена, просто не е бил на обичайното , високо ниво
Поздрави!
цитирай
20. leonleonovpom2 - А за Ирина Бокова и ООН, това есамо ...
22.06.2014 13:12
А за Ирина Бокова и ООН, това есамо потвърждение, че то е на ниво световно ОФ
Функциите му са нулирани, жандармерист е известно кой!
цитирай
21. get - Защото ще бъда обвинен веднага Гет, ...
22.06.2014 15:54
leonleonovpom2 написа:
Защото ще бъда обвинен веднага Гет, във всички възможни смъртни грехове
Защото с тракийския им произход, а той вероятно е такъв, всичко -в имената, везика си отива на мястото
Изчезва и тази измислена и нагласена граница между славяни, траки и българи, както и тъпата, както изглежда според описанията упоритост ,на иначе доказалият се като отличен пълководец Аспарух.
Но нашата история не е ненаписана, тя е унищожавана методично ,с цел!

- Напълно те разбирам, тъй като СПЕКУЛАЦИИТЕ по повод и във връзка с ПОЛИТИЗИРАНОТО по СЪЩНОСТТА СИ ПОНЯТИЕ "СЛАВЯНИ" - Са твърде много ?!
- В тази връзка е интересно, отново да си припомним мисълта в предговора на "старо-славянската" граматика, написана от доайена в тази научна област(германеца/руски гражданин, Александър Христофорович Востоков) ?

ЦИТАТИ:
1. "Довольно уже писано о языке славянском, или, вернее, СЛОВЕНСКОМ(!), на который преложены в IX в. церковные книги для болгар и для моравов."
2. "язык, на который преложены священные книги, не мог быть коренным или первобытным языком всего народа славянского, разделенного тогда на многие племена и на великом пространстве Европы рассеянного; он был наречием одного какого-нибудь племени. Но какого именно — Сербского? (...)
Нынешний же сербский едва ли не более всех восточнославянских диалектов отдалился от церковного славянского, так что трудно поверить непосредственному его происхождению от оного.
Правда, что и русский простонародный язык весьма несходен стал не только со славянским, но даже с русским же книжным языком, обогатившимся многими словами из церковнославянского и поправляющим по оному выговор свой и правописание. (...)
Если бы русский язык с самого начала не находился в беспрестанном соотношении с церковным славянским, а предоставлен бы был своему собственному ходу и изменению (...) , то и мы, может быть, теперь писали бы, соображаясь с народным выговором: маево, тваево или еще маво, тваво вместо моего, твоего; фсево вместо всего; кто, што вместо кто, что и тому подобное. Какому бы диалекту первоначально ни принадлежал язык церковных славянских книг, он сделался теперь как бы собственностью россиян, которые лучше других славян понимают сей язык и более других воспользовались оным для обогащения и для очищения собственного своего народного диалекта. (...)"
- На база цитираното тук и други размисли в негови произведения - професор-доктор, славистката Рима М. Цейтлин - Прави обобщението и извода в научната си публикация(по повод 200 години от рождението му) озаглавена:"АКАДЕМИК ВОСТОКОВ КАК СЛАВИСТ":
„ Той определя основата на първият писмен език за ВСИЧКИ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ, създаден от Кирил и Методий, известен като, "старо-слАвЯнски език", като ... ДРЕВНО-БЪЛГАРСКИ" !

ЗАБЕЛЕЖКА: Нарочно повдигнах буквите в думата "славянски", тъй като такова не само самоназвание(етноним) а и ЕКЗОНИМ - не е документиран, да е съществувал исторически, по времето на т.нар. СЛОВЕНЕ(група народи от среден и долен Дунав!) ... съответно говорещи на СЛОВЕНСКИ ЕЗИК ?
- Въпросът - на въпросите е ? - Ще стигне ли не само научно-интелектуален потенциал на родните ни учени(филолози и историци) ... а най-вече ГРАЖДАНСКА СМЕЛОСТ - да назоват на глас ... Кои са тези "народи" СЛОВЕНЕ - На чийто език, е създадена първата ПИСМЕНА ЕЗИКОВО-ГРАМАТИЧНА НОРМА, ползвана както и при западните венетски(лужишко-сорбски) така и при източните АНТСКИ народи от така известното в момента, класифицирано като: СЛАВЯНСКО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО ?!

- Последно, като допълнение ! - Слово се е разбирало, при тези народи не само като реч-ЕНЗИК а и като признак за роственост=НАшРОД !
- Същите са попаднали в църквовните анали и са известни основно с понятието:ЕЗИЧНИЦИ - Но какво е това езичник, нито църковната, нито светска история желае да обясни? ... Като тук спирам ... Тъй като ще трябва да обяснявам - Такива елементарни неща, Като? Кой е вярвал в "бог Замолксис"! Кой е вярвал в "живот след смъртта"? Кой се е кълнял, в името на "бог Ерми"(гърцизирано "Хермес") като е твърдял, че за да се родиш АРИСТОКРАТ - Това е вследствие, безукорността в "предишният ни живот"?

- Завършвам, питайки се ? - Само на мен ли ми правят впечатление ТЕЗИ ... а и много други неща ?
цитирай
22. get - - Алюзиите, които правиш с Ирина Бокова - "дъщерята на Партията" ... ?
22.06.2014 16:57
syrmaepon написа:
А бе то и Ирина Бокова ще се кандидатира за генерален секретар на ООН, ама това не значи, че българите са вързали и цъфнали, нито че са световна сила, нито пък че са като китайско море - от Тихия до Атлантическия океан ))))
Е ми, човека направил е кариера и такива има много - що да не. От един човек не може да се съди за дереджето на цялата етническа общност.


... представителката не на алено-червената, а на АЛЧНО-червената възпитана от КОМИНТЕРНА "родна" ново-буржоазия, с "византийските" императори(които нямат нищо гръцко-византийско или ромЕЙско в произхода си !) е некоректна - Сирме!
- Във връзка с твърдението ми, вземи малко да се поразровиш, в т.нар. "Илирия" по време на римското владичество в Балканския полуостров?
- Като почнем от Диоклециан и стигнем до разделянето на Рим, като източна и западна "империя" ще видим, че хора с произход от Балкани(на които присвояват "илиризъм" - Ерго, разбирай "сърбизъм" ? :))) стоят начело на държавата!
- Но по отношение на "илирия" - вземи да прочетеш също, за така нареченият "илирийски език", родствен на "енето-венетски" - който сръбските историчари, много се изкушават да го изкарват "правий србский" :)) !

- Тъй като на нашите "верни синове и дъщери" на Партията(?) мисленето им е формирано по масонско-коминтерновски модел ... стигнахме до безобразието, при посещението на Орешарски в източна "Сърбия" - официалният представител на домакините да му обяснява за "шопска нация"(разбирай сръбско-илирийска) ... а нашето говедо(защото е с мислене на болшевик !) - да няма, Какво да отговори!

- Сирме, знаеш ли ... Какви сили стояха зад създаването на такива "международни" организации, като Коминтерна или примерно, предобраза на ООН ?
цитирай
23. leonleonovpom2 - Така е, Гет! Нашата история е сли...
23.06.2014 08:02
Така е, Гет! Нашата история е слизане надолу, с редки и краткотрайни изкачвания. може би защото политиците се назначават, а не са такива по призвание-с редки изключения
Е, след като стигаме дотам, сърбите с техния първобитен наш език да се имат за водещи, какво повече да говорим
След като дъщерята на бившия главен редактор на най-популярния вестник, се кандидатира за ООН, ясно е каква му е ролята Не случайно имаше приказка-Какво стоиш и гледаш като наблюдател от ООН.
Един вид Световен Отечествен фронт-просто да го има. Но когато трябва да се прояви, следва моментална смяна, влиза титулярът отвъд океана Не е зле, стига да свърши работата на ООН, така както е предвидено....Хубава работа, ама.....!
цитирай
24. syrmaepon - Верно е, че ООН е само една куха ор...
23.06.2014 17:32
Верно е, че ООН е само една куха организация, но интригите в йерархията огромни, парите сигурно също и като се има предвид, че други нации са далеч преди нас и в икономическо и чисто като популация далеч по-напред от нас и като се вземе нулевото ни влияние и значение като държава все пак смятам, че дори и комунистката Ирина Бокова заслужава някакви адмирации за успеха ))))
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Сирма!
23.06.2014 18:33
Ние ше направим голяма тема от това наистина, сините и зелените от Юстиново време ще ги подменим с червените. Впрочем сини, доколкота знам все още има, следовагелно зелените са станали червени, узрели са!
То малко заприлича на приказката за сините сливи. - Сините сливи са зелени, когато са червени.
Истина е, сините сливи, преди да узреят стават червени
Та за Бокова, тя е само номинирана, посочена. Едва ли ще я допуснат и до тази мижава длъжност, пък дори и да стане това чудо, ние ще сме и последният кахър, дори и поради ОФ длъжността й
Иначе те имат и трети брат, Валентин, като студент живееше по народному ,на таван с един колега, но се задържа около година. Изглежда, че беше голямо "цвете", защото родетелите му, бяха разведени ,се редуваха през седмица да го посещават, за да оправят бакиите му, а веднаж случайно се сблъсках и със сестра му, която той представи като каката После му се загубиха следите....
Както и да е , добре си живеят, спор няма!
Поздрави!
цитирай
26. get - - Сирме, като историк - не повтаряй ВНУШЕНИЯТА(глупостите) които ръси Божидар Д. от телевизионният екран ... ?
23.06.2014 22:15
syrmaepon написа:
Верно е, че ООН е само една куха организация, но интригите в йерархията огромни,
...
ни влияние и значение като държава все пак смятам, че дори и комунистката Ирина Бокова заслужава някакви адмирации за успеха ))))

... че видите ли, ако не била "Освободителната война" на българският народ, му е предстоял демографски колапс - Това не е вярно!
- В противовес на тиражираните от Б.Д. неистини по въпроса - През 1860 г. Началника на руското-имперско разузнаване, генерал-майор Липранди, издава Справочник, в който пише: "В момента на Балканският полуостров БЪЛГАРИТЕ са най-значимият демографски елемент и наброяват НАД ШЕСТ МИЛИОНА !
- Сирме, поставям си(ти) елементарният ВЪПРОС! Как един толкова голям етнос в средата на ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК - В момента наброява 5 млн. 780 хил.(толкова наброява в момента, населението на България !)
- Забележи - Пиша България ... не, БЪЛГАРИ !
- Продължавам да се питам! Е как става така, че през "турско робство" имаме демографска прогресия ... а след "свободата", регресия ?!

- Отново се връщам, към "етносният признак", тоест, във връзка: Колко наброява в момента населението на България! Абсолютно отговорно твърдя, че по време на правешкият диктатор ... са "внесени цигани" от съседните балкански държави! Това косвено подкрепя и твърдението ми ... ако се занимаваш с "циганология", ще знаеш, че имаме "румънски", сръбски ... и т.н. цигани, с последващ демографски (изкуствено предизвикан) "взрив" на същите!
- Не съм расист и не поради такива съображения пиша настоящето - само ти подсказвам ... Нещо ?
- Същото при така известният "Възродителен процес" - Има ли някой наивник, който да смята, че БЕЗ ДОБРОТО от "големият брат", нашето васално държавно и политическо ръководство ... Можеше да предприеме, едни такива крайни и с дълговременно негативни последствия д-вия ?
- Дължим около 14 милиарда външен дълг - В същото време на Гърция се гласува 300-милиардна помощ - по Какви критерии ...по зле са от нас ли?:)

- Косвено за ООН
цитирай
27. get - - Е-е-е, ние образно казано, съвсем "нагазихме боси в лука" на историята :))) !
23.06.2014 22:35
leonleonovpom2 написа:
Ние ше направим голяма тема от това наистина, сините и зелените от Юстиново време ще ги подменим с червените. Впрочем сини, доколкота знам все още има, следовагелно зелените са станали червени, узрели са!
То малко заприлича на приказката за сините сливи. - Сините сливи са зелени, когато са червени.
...
Поздрави!

- Прасини-зелени и венети-сини, това е било основното деление на двете основни, групи на спортни-фанати от хиподрума на Константинопол ?
- Но на практика зад прасини(зелени), са се криели донякъде местният нобелитет, и ако мога да нарека местната търговско-еснафска(византийска) "буржоазия".
- Зад сини, с име:венети(сини) със съвпадащо с етносно название на западни "славяни", най-общо казано, са се криели провинциалистите(дошли на "гурбет" и да пробват, късмета си, в метрополията Константинопол) а също така и провинциалната "знат"!
- В Прокопиевата "Тайна история", се коментира именно това, че Юстиниан "отнемал" от столичаните-"византийци" ... като в същото време, давал отнетите пари на "приятелите" си от провинцията ... Които имали слабост да носят наместо типичните "чаршафи"(тоги-хитони) типичното "хунско" облекло, панталон и риза, плюс пояс :))

- Симеонов, в момента чета книгата на британският учен, сър Дмитрий Оболенски, „Византийское содружество наций”, в нея намирам, доста интересни неща ... които съм си ги мислел и аз - че Византия не е унитарна държава а е било "конфедерация" ?!

- Ето, какво пише? - на стр.294, Оболенски:
Сформиралото се след 11-ти(а според мен, след 3-ти век) съобщество, е представлявало само по себе си, йерархично организирано културно-идеологическо и политическо единство, тъй като то се е изразявало, не само в ОБЩОТО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ и в зависимите църкви неофити от Константинополската патриаршия, но и в признаването на Византийският император, като висш суверен над цялата християнска ойкумене. Далеч не е изключено, а о-скоро преимуществено, това съобщество се е явявало славяно-гръцко: отношенията на славянските страни с Византия са се отличавали при това, с редица съществени черти.
Предвиждайки възможните възражения и реплики срещу този очевиден факт, - страните, членове на византийската общност(съобщество) са имали пълна държавна самостоятелност, като не се явявали васални, или по какъвто и да е било друг начин зависими от империята. Това съдружество може да се разглежда, не от съвременна гледна точка, а в духа на „византийското съдружество” – като едно свърх-национално обединение на християнски държави, център на които е бил Константинопол, а Източна Европа – е била, в периферията на домена”

- Тук идваме, до един ТВЪРДЕН СПОРЕН през миналият век, и поради наложената от "школата Златарски-Иностранцев" тюркска етносна принадлежност на народа ни?
- Това са упоменатите от Кедрин, построени още от Констин Велики ... "прабългарски столици", Плиска и Преслав - Ами, сега ? :)))! - Отиде "на кино" така стройната теория, че видите ли до ШЕСТИ ВЕК имаме, само елинизирано и латинизирано население на Балкани ... което, било траки - Ама, по-така :))) - Пък после, тези "траки" се анихилирали ... а на тяхно място дошли едни "славяни"(които в интерес на истината са се самонаричали "словене") и едни други прабУлгари ... пък те се казвали така, щот идвали от Волга - където след ДЕСЕТИ ВЕК ... са се заселили тези, които знаем в момента, като "татари", но иначе те казват, че са "казански бУлгары" :))) !

- Поздрави!

цитирай
28. leonleonovpom2 - Така е, Гет!
23.06.2014 23:00
Дори Василий не ликвидира изцяло държавността ни, остава тема България , дори има твърдения, че не е тръгнал да покорява България, искал е дуалистична империя, но не е бил разбран.
Както и да е, но лесното възстановяване на държавата от Асеневци и бързото достигане на върхове-военни, политически и дипломатически, са ясен знак, че държавност е имало в някаква степен, не е била колония тема България.......
цитирай
29. get - - Но дали съм разбран добре ? - Погледнато от един такъв ракурс ... историческото повествование ...
23.06.2014 23:46
leonleonovpom2 написа:
Дори Василий не ликвидира изцяло държавността ни, остава тема България , дори има твърдения, че не е тръгнал да покорява България, искал е дуалистична империя, но не е бил разбран.
Както и да е, но лесното възстановяване на държавата от Асеневци и бързото достигане на върхове-военни, политически и дипломатически, са ясен знак, че държавност е имало в някаква степен, не е била колония тема България.......

... най-вече, по отношение на нас българите - дори и в ограничаващият аспект:"славяни-прабългари" - Добива съвсем различни очертания!
- Тогава отидоха "вятъра" конските опашки, похода от Памир до Дунав за ... "шестдесет дни", плюс ред подобни "умности" ?!
- Или пък тезите на Иловайски, преекспониращ с понятията "анти-славяни" и "кимери-утигури-кутригури" ... които пак са кандидати за централно-азиатци(с тюркска обагреност ?) от които, преписва ... давайки си вид че съчинява Киро Милчев "Баснописец" :))
- Ето конкретният текст при Иловайски, от който преписва без да свени (и без посочване на авторство) наш Кирил :((на това, май се казваше "плагиатство" ?:))
"Некогда великий народ Гуннов или Кимериян повиновался одному царю; но по смерти его два сына, Утургур и Кутургур, разделили между собой народ: и по их именам одна часть назвалась Утургурами, а другая Кутургурами. Киммерияне или Гун¬ны обитали по ту сторону Меотиды; а по сю сторону жили Готские народы, «которые некогда скифами назывались».

- Следващият пост, ще е препечатка, от, Теория за етимология на етно-названието "кимери" - Което май се оказва, от най старо-български(прозход) ... който авторът нарича "тракийски" :)) ! ... и на което смисъла е "черноморци" - Да точно "черноморци" - не страдам от "морски шовинизъм", а цитирам мнението на академика-лингвист, който между другото е руснак !
цитирай
30. leonleonovpom2 - Какво да ти кажа гет, на един исти...
24.06.2014 00:39
Какво да ти кажа гет, на един истински автор отличителната черта е стилът. А там липсва, смесица е по-точно и това издава, без дори да търсиш конкретен автор
Дразнещо е, че се изживява в ролята на ментор, това е отличителното за плагиатите, да маскират кражбата
Истинският автор споделя, той няма стилът да поучава другите, защото те са невежи
Не се задълбочанах, но бях нащрек от момента, в който " благородно" ми предложи да ме учи.
Това директно хора пред мен, с титли, не са ми казвали никога....
цитирай
31. syrmaepon - Абе да ти кажа дори и това, че беше шеф на ЮНЕСКО е успех /смятай какви са били другите кандидати/
24.06.2014 09:17
leonleonovpom2 написа:
Ние ше направим голяма тема от това наистина, сините и зелените от Юстиново време ще ги подменим с червените. Впрочем сини, доколкота знам все още има, следовагелно зелените са станали червени, узрели са!
То малко заприлича на приказката за сините сливи. - Сините сливи са зелени, когато са червени.
Истина е, сините сливи, преди да узреят стават червени
Та за Бокова, тя е само номинирана, посочена. Едва ли ще я допуснат и до тази мижава длъжност, пък дори и да стане това чудо, ние ще сме и последният кахър, дори и поради ОФ длъжността й
Иначе те имат и трети брат, Валентин, като студент живееше по народному ,на таван с един колега, но се задържа около година. Изглежда, че беше голямо "цвете", защото родетелите му, бяха разведени ,се редуваха през седмица да го посещават, за да оправят бакиите му, а веднаж случайно се сблъсках и със сестра му, която той представи като каката После му се загубиха следите....
Както и да е , добре си живеят, спор няма!
Поздрави!


При това в едно интервю тя каза, че ако не знаела, че има добър шанс никога няма да се кандидатира. Аз я приемам като сериозна жена, нежели че е комунистка, а за брат и не знам. )))) Въобще българите се оправят добре навън, независимо какви са правилата. Но правила в собствената си държава не могат да създадат.
Дори съм стигнала до извода, че българина вирее, работи и успява само в организиран хаос инак му е скучно ))))))))

@get
"Предвиждайки възможните възражения и реплики срещу този очевиден факт, - страните, членове на византийската общност(съобщество) са имали пълна държавна самостоятелност, "
Това е интересна тема. Никоя империя не е единно цяло, особено ако включва етноси с дори различни теософски възгледи в самото християнство.На тази база политическата борба в империята е постоянна и дори българите се забъркват в нея )
цитирай
32. leonleonovpom2 - Да, така наистина стои въпросът с империите, Сирма!
24.06.2014 13:23
Това е усетил и Каракала и с признаването на пълнолетните мъже в цялата империя за римски граждани с неговата конституция , императори стават хора от всички краища на Империята, най-вече от Балканите/ без гърците/ Въпраки, че е имало прецеденти-Надриан и Антоний Пий например са от испанско потекло
Дори и СССР, ако се разгледа структурно като империя, Сталин , Хрушчов, управлявали през по-голямата част от съществуването му, не са руснаци
За Бокова си права. Тук беше една невзрачна фигура, но отзивите навън за нея не са такива.
Да, западнякът е научен с доверие да посреща човекът, с който контактува сериозно и ву дава възможност за изява според способностите му
Докато ние сме най-подоврителни към човека с възможности, дори и по подозрение, готови сме да го разпънем на кръст и го правим
В такава обстановка, действаща и разконцентриращо, нормално е той да не може да покаже истинските си възможностите
Та не е учудващо, че резултатите на Бокова тук са обратни на тези на вън, но това наистина не се отнася само за нея!
Поздрави!
цитирай
33. get - - Сирме, руската и румънска православни църкви, датират НАЧАЛОТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО, по техните земи ОЩЕ от ... ?
24.06.2014 20:28
syrmaepon написа:
@get
"Предвиждайки възможните възражения и реплики срещу този очевиден факт, - страните, членове на византийската общност(съобщество) са имали пълна държавна самостоятелност, "
Това е интересна тема. Никоя империя не е единно цяло, особено ако включва етноси с дори различни теософски възгледи в самото християнство.На тази база политическата борба в империята е постоянна и дори българите се забъркват в нея )

... ПЪРВИ ВЕК, с мисионерската дейност на ученика на Христос, апостол Андрей Първозванни! - Ние "скромничим" с покръстването(за мен "пре-покръстване" ?!) при Борис-Михаил ?
- Сирме, в киевско-руската (идеща от нас, теософска литература) се ползва формулировката за същността на Христос ПОДОБОСЪЩНА!
- Това го пише А.Шахматов още през миналият век! С това се прави на пух и прах, доктрината на Руската православна (църква), че видите ли, те получили направо от Константинополската патриаршия светото кръщение, та поради това на Москва се падало да бъде "Третият Рим" по силата на твърдяното?!

- Сирме СЛЕД "ДЕВЕТИ" академичното издание на История на България е писана от РОСНАЦИ(съобразявайте се с този факт) ?
- Поради горното, Божидар Димитров пише следната громяща "филипика":
"Е, конюнктурщиците в историята намериха решение и на този проблем. Един негодник (д-р. Д . Крънжалов) обяви старите ни столици за римски градове, в които българите се настанили наготово.
Друг негодник (проф. Всеволод Николаев) обяви Мадарския конник за паметник на цар Дарий Хистасп, изсечен в VI в. пр. Хр. при похода му срещу скитите. Нищо че походът му е бил по брега на Черно море и че на паметника се е подписал кан Тервел. Трети негодник пък обяви Мадарския релеф за Тракийски конник. По патриот излезе човекът-нали все пак и на траките сме някакви потомци.(...)"
- Сирме, да си чувала нещо за професор(мисля и академик, български историк ?) с имена Всеволод Николаев(с произход от бесарабските българи). Отделно Божо - некоректно препредава, неговата хипотеза ??!
цитирай
34. get - - За съжаление си прав - нравите в блог бг. паднаха до ... ниво ... пещерно ?
24.06.2014 21:42
leonleonovpom2 написа:
Какво да ти кажа гет, на един истински автор отличителната черта е стилът. А там липсва, смесица е по-точно и това издава, без дори да търсиш конкретен автор
Дразнещо е, че се изживява в ролята на ментор, това е отличителното за плагиатите, да маскират кражбата
Истинският автор споделя, той няма стилът да поучава другите, защото те са невежи
...

- Основният автор, от който чете и преписва "визираният" в разговора ни "кимерийски-логограф" е руснака, Иванчик А.И. ?
- Същият(Иванчик) в няколко от работите си ТВЪРДИ:
1. В Анатолия и предна Азия е имало ДВЕ ГРУПИ(кимерийци)
а) първата в областта на съвременните Грузия и Армения
б) тази съвместно с тракийско население ТРЕРИ - е влязла от БАЛКАНИ в западна Анатолия, като обект на нападенията са и "йонийци" - именно Херодот, черпи от тези спомени предания на средиземноморските "йонийци", пишейки за "кимерийците" в произведението си.
- Ето това от Иванчик(което той коментира на няколко пъти ?) ЦИТАТ:
"Таким образом, предположение о наличии в эпоху Асархаддона двух групп киммерийцев, одна из которых действовала к западу и северо-западу от Ассирии, а другая – к востоку от нее, на мой взгляд, наилучшим образом соответствует данным источников."
- Втората "развивана" от общият ни приятел :)) теза, че кимерийци и скиФи са враждебно настроени помежду си ... не отговаря на писаното от Иванчик(в неговата книга за "Кимерите" ?) тоест смъртта на кимерийският цар Дугдамми(не почива на реални факти, тъй като е упоменато в няколко записа(акадски) че, умира от ЕСТЕСТВЕНА СМЪРТ !).
- Отделно Иванчик, съвсем коректно коментира материала на В. Паркер в който последният говори за ДВЕ ГРУПИ КИМЕРИЙЦИ? Като втората е минала през Балкани ... и в последствие е действала с тракийци-трери, като съюзници вече на територията на Анатолия и Предна Азия(т.е. Близък изток) !

Давам конкретният цитат по Иванчик ?
"Но даже если предпочесть первый вариант, я не вижу никаких оснований сопоставлять этот текст со свидетельством Страбона (I. 3.21), согласно которому ФРАКИЙСКОЕ ПЛЕМЯ ТРЕРОВ, иногда упоминаемое как союзник киммерийцев, было разбито Мадием.
цитирай
35. syrmaepon - Та не е учудващо, че резултатите на Бокова тук са обратни на тези на вън
25.06.2014 09:49
Това е така, защото комунистите и БСП кадърни хора не търпят. Като видя, че един човек в БСП е изтикан от върховете и веднага ми се подобрява мнението за него )))) Това много ясно си пролича тази година.

Кирил Милчев не е крил, че е тръгнал от Иванчик. Но въобще цялата теория на Иванчик и сие имам подозренията, че са пак някакви политически конструкции в науката. Това е най-жалкото - историята е обсебена от политиката.
цитирай
36. leonleonovpom2 - То на комунистите си е комплекс от ...
25.06.2014 11:34
То на комунистите си е комплекс от създаването на партията им още ,Сирма.
Лошото е, че са го предали на цял народ!

Хора с осмокласно образование, особено в началото/ после с Рабфак/,заемаха длъжности, за които кадърни хора не можеха и да мечтаят
Тези хора изпитваха органическо отвращение към по-умните от тях и се обграждаха с подобни, даже за предпочитане под тях
И това се възпроизвеждаше на всички нива
Не че сега е нещопо-различно Напротив, особено в края, дали защото го знаеха, отпуснаха юздите и се работеше нормално
Сегашното е отврат Мога да дам и примери, но няма смисъл, не го виждам
Цитираната особа е типичен пример на политически историк, за какъвто се смята Аз не съм видял в коментар един самостоятелен негов анализ, как той вижда нещата. Когато все пак скалъпи някакъв отговор/, а не ехидни коментари, от който човек може да си направи само простия извод, че той е Еверест/, веднага се вижда, че друг стои зад него, не отговаря със собствената си глава
Но това му дава сила да смята, че може да учи по-можещите от него
Мила българска картинка, анализирал я е още Ирасек/ Иречек/
Поздрави!
цитирай
37. leonleonovpom2 - Гет, прощавай приятелю, че не от...
25.06.2014 11:45
Гет, прощавай приятелю,че не отговорих на време, напълно съм съгласен и приемам написаното за пещерното ниво!
Лошото е когато пещерното ниво започне да дава тон, да се равняват другите по него, а то се смята за върха и се опитва да те смачка
Типичен пример за политически историк, а не историк по призвание.
Сега се нароиха и такива" писатели" копи пейст, с толкова книги, че дори и Дюма да им завиди, толкова са "плодовити"
А съм сигурен, поне тези, които знам, че класните си са правили с подсказване и с пищови
Ами на това са научени, какво да ги съди човек?!
Поздрави!
цитирай
38. czarnian - Забавна тема! Пропуснал сте да о...
25.06.2014 15:31
Забавна тема! Пропуснал сте да отбележите, че именно в ролята си на комес на ескувитите Юстин разбива и издавя един български флот край срещуположния на Константинопол малоазийски бряг.
цитирай
39. leonleonovpom2 - Добре дошли!
25.06.2014 15:47
Благодаря за а допълнението, материалът в никакъв случай не е изчерпателен! По-скоро се търсят аналогии в Средновековието и сега как грубата сила си пробива път в нещо, което не би трябваро да е в периметъра - политическата власт!
Поздрави!
цитирай
40. czarnian - Ако въпроса ви е интересен, вижте ...
25.06.2014 17:20
Ако въпроса ви е интересен, вижте "За бунта на Виталиан и неговите foederati-българи" в сп. Журнал за исторически и археологически изследвания. кн. 3, 2014 г. (под печат).
цитирай
41. get - -
25.06.2014 19:56
syrmaepon написа:

...
Кирил Милчев не е крил, че е тръгнал от Иванчик. Но въобще цялата теория на Иванчик и сие имам подозренията, че са пак някакви политически конструкции в науката. Това е най-жалкото - историята е обсебена от политиката.


- Сирме, нищо против, че е "тръгнал" от Иванчик - лошото е че, се връща към един по-ранен и отречен етап, който мога да нарека Дяконов?
- Самият Дяконов, И.М. - В по-късно време се съгласява с теорията на Иванчин, и реално се оттегля от по-ранните си становища по въпроса за "кимерийци"!

- При Милчев наблюдаваме процеса НАОБРАТНО:)) - Тръгва от Иванчик(който е много по-актуален и коректен в изводите си!) и се връща към много от основните(и вече отречени, като стари и НЕКОРЕКТНИ(като извод) тези, в работата на Дяконов.

- Това на няколко пъти се опитвам, да обясня в моите коментари при Милчев - но поради присъщият му нарцисизъм, той отказва ДА РАЗБЕРЕ ... като при това, започва с контрааргументи от вида "ад хоминем" ! - това, най-малкото е .... некрасиво? :((

- В момента, "теориите" му, представляват най-малко една етно-лингвистична ... КАКАФОНИЯ!
- това във връзка, както на няколко пъти съм обяснявал - Не можем, да правим такива едни МЕХАНИЧНИ или ФОНОЛОГИЧНО(по близко звучение на думи/но на практика със различен смисъл) между ДВА КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ЕЗИКА?!

- Ако представлява интерес - това което обяснявам, можеш да прочетеш примерно съвместната работа(езикознание) на И.М. Дяконов, С. Старостин – ХУРИТО-УРАРТСКИЕ И ВОСТОЧНОКАВКАЗКИЕ ЯЗЫКИ - Там съвсем ясно и разбираемо(дори за неспециалистите, като езиковеди) се дава, че хурито-урартските езици НЕ СА ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО ... а според, утвърдената в момента таксономия, са към сино-кавказките?
- Другият родствен на хурито-урартските , така известен ХАТСКИ(не бъркай с ХЕТСКИ !) е фундамента от който са се породили, говорените и в момента "абхазо-адыгски" езици?!
- От хурито-урарт. в момента са говорените така известните нахско-дагестански езици!
- С уважение !
цитирай
42. get - Забавна тема! Пропуснал сте да о...
25.06.2014 20:37
czarnian написа:
Забавна тема! Пропуснал сте да отбележите, че именно в ролята си на комес на ескувитите Юстин разбива и издавя един български флот край срещуположния на Константинопол малоазийски бряг.


- Какво точно имате в предвид ... тъй като през този период - най-малкото е имало "български", а още по-малко "флот" ? Тоест, изяснете се, кой извор и сведение имате в предвид ?
цитирай
43. czarnian - Вж. "За бунта на Виталиан и ...
25.06.2014 21:01
Вж. "За бунта на Виталиан и неговите foederati-българи" в сп. Журнал за исторически и археологически изследвания. кн. 3, 2014 г. (под печат), стр. 28:

"На половината път до Хризопол бунтовната флота бива прихваната от имперски кораби, намиращи се под командването на comes excubitorum Юстин (бъдещия император, б.а.). Част от Виталиановите кораби са потопени, а други превзети от началника на екскувитите157. По същото време остатъкът от флота на Виталиан е изненадан край Анаплус от дромоните на Марин Сирийски, който – благодарение на оръжието, подготвено от Прокъл – изпепелил корабите и част от пристанището, в което се намирали Виталиановите войници158. Край Анаплус се издавили почти всички хуни, готи и българи159. С дебаркирането на имперските войски в Сики, из къщите и улиците на предградието настъпило същинско клане, а Марин преследвал бягащите бунтовници до манастира „Св. Мамант", в района на едноименното пристанище на Босфора160".

157 ГИБИ, III, стр. 39.
158 Марин заповядал на моряците – ГИБИ, II, стр. 211 – „[…] хвърляйте от това върху корабите, които идват насреща ви, и те ще изгорят. Ако отидем отвъд при къщите, където са враговете на императора, хвърлете и там―.
159 ГИБИ, IV, стр. 43.
160 ГИБИ, II, стр. 211.
цитирай
44. leonleonovpom2 - Благодаря Грациан, ше го прочета с удоволствие!
25.06.2014 21:08
Предполагам, че ако не се продава свободно, в окръжната библиотека го има
Защото списание4 Археология" по едно време беше станало справочник за иманярите, къде да ходят да копаят, даже съм чувал за математически модел на това, което може да се открие на база публикуваните находки-брой,вид и така нататък
Иманярите са като алхимиците, въоръжени са със знания като тях и не се страхуват от експерименти
цитирай
45. czarnian - :) До колкото помня, списанието ще ...
25.06.2014 21:43
:) До колкото помня, списанието ще излезе след ок. 2 месеца.
цитирай
46. get - 38. 40. ... 43. czarnian - Простете, ако ви прозвучи, като заяждане - Което ще кажа?
25.06.2014 23:37
- Но развиване, на историческата проблематика тук на Балкани (от позициите) на договорните-foedus позиции, без да се извеждат, други определящи за епоха и ситуация обстоятелства - би довело, блогъра (Вулгарис - с който редовно си опонираме:)) до поредният му изблик на националистично-иредентистка логорея ?:((

- Това по причина на следното?
А. Държавата, която некоректно наричат "Византия" - Каква форма на държавно устройство има: Федерация ><Унитарна ?
Б. Влизащите, като федерати и по силата на това, начеващи да живеят на нейна територия "варвари" - Стават автоматично "римски граждани" ... или имат, някакъв по-особен статут - Какъв е той?

От тук следващите ми въпроси, тъй като виждам, че доста сте изкушен и коментирате "елинизъм", "византия", "ромея" ... това по смисъла, който са вкарали примерно в тези понятия, един Т. Момзен или Г. Дройзен - или имате, някакво свое по-своеобразно становище?

- Защото, при един Момзен, ето какво четем за ПЪРВИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ(арийци) в Апенини и Балкани?
ИСТОРИЯ РИМА
Глава I. ВВЕДЕНИЕ.
"В самой глубокой древности началась цивилизация у коптского или ЕГИПЕТСКОГО ПЛЕМЕНИ в Африке, затем у АРАМЕЙСКОЙ (или сирийской) нации в западной части Азии и, наконец, у ЭЛЛИНОВ и ЛАТИНОВ в Европе.
Народы каждого из этих ЧЕТЫРЕХ ПЛЕМЕН достигли путем самобытного развития высокой степени цивилизации, ЗАТЕМ ВСТУПИЛИ МЕЖДУ СОБОЮ В САМЫЕ БЛИЗКИЕ, ОЖИВЛЕННЫЕ СНОШЕНИЯ и всесторонне и блестяще разработали все стороны человеческого развития прежде, чем НОВЫЕ ПЛЕМЕНА, ГЕРМАНСКИЕ и СЛАВЯНСКИЕ, влились огромною волною в государства древнего мира, разрушили прежнюю общность жизни его народов (...)
Глава II. ОБРАЗОВАНИЕ ПЛЕМЕНИ ИТАЛИЙЦЕВ, ИХ РОДСТВО С ЭЛЛИНАМИ.
Италийцы и эллины ДО РАЗДЕЛЕНИЯ.
Италийцы ближе, чем какой-либо другой народ, родственны эллинам. Лингвистические исследования, которые вообще дают самые надежные выводы о древнейшем, доисторическом периоде жизни народов, свидетельствуют неоспоримо, что когда-то, в глубочайшей древности, от общей массы арийцев отделилось какое-то племя, которое долгое время жило совместно, нераздельно, а затем распалось на две группы – одна из них дала впоследствии эллинов с их различными подразделениями, а другая – италийцев
цитирай
47. czarnian - Здравей Get, тези и други въпроси са ...
26.06.2014 07:39
Здравей Get, тези и други въпроси са разгледани в "Романия и нейните foederati" в сп. История, 22, кн. 2, 2014. Някои са разгледани по-подробно, a други - не чак толкова. Не мисля, че съм писал за Византия и византийци, но дори и да съм, въпросните названия са употребявани спрямо Романия и Константинопол, но преимуществено от арменците.
А под "елинизъм" разбирам онази култура, която се оформя от симбиозата между средиземномрските и черноморските народи, чиято експанзия на Изток допълбително "обогатява" въпросната полиетична култура.
цитирай
48. leonleonovpom2 - А бе Вулгарос, откога мина в неле...
27.06.2014 18:34
А бе Вулгарос, откога мина в нелегалност?!
Да не се укриваш от полиагента? Ако е така , ще ти търся подслон, може да разчиташ на мен
И не влизай в договорки с него, за пари ще те продаде и предаде!
Но както решиш!
цитирай
49. get - - Това е сърцевината на ПРОБЛЕМА - Който поставих, пишейки поста си до вас - така добре илюстриран, от ...
27.06.2014 20:00
czarnian написа:
Здравей Get, ...
А под "елинизъм" разбирам онази култура, която се оформя от симбиозата между средиземномрските и черноморските народи, чиято експанзия на Изток допълбително "обогатява" въпросната полиетична култура.
48. анонимен написа:
- ИМА ЕДНА КУЛТУРА - ГРЪЦКА КУЛТУРА. ...
15:52

ИМА ЕДНА КУЛТУРА - ГРЪЦКА КУЛТУРА. !!

НЯМА БЪЛГАРСКА....НЯМА ТУРСКА.
НЯМА БЪЛГАРИЗЪМ = ВУЛГАРИЗЪМ.
НЯМА ТУРАНИЗЪМ И АЛТАИЗЪМ И ТУРКИЗЪМ.

... "аноним-48", зад който определено се крие дискутиращият са нас "Вулгарис" - който приемам, като един "полезен идиот"!
- Наричам го така, тъй като чрез него ... ние се докосваме до СЪЩЕСТВЕНОТО, ПРИ така написаната ИСТОРИЯ ? :)) на ЕВРОПА !!?

- Един от много писалите (и ОПИСАЛИ нещата) ПО ТОЗИ НАЧИН - Т. Момзен в неговата история - виждате ли, Как е поставил проблема с ЕТНОСНАТА СТРАТИГРАФИЯ (от най-дълбока древност)?!
- На територията в източно Средиземноморие съществува едно прото-племе ЕВРОПЕЙЦИ - От него са се обособили ДВЕ ДРУГИ по-късни етносно-племенни оброзувания(народи) ГЪРЦИ и ЛАТИНЦИ?

- Според Вас, това ли е истинската картина на нещата ?

П.П.
- Напълно ти разбирам "Вулгарис" - ЕЛИНИЗМА е досущ, като "ленинизма" - Никой не е виждал ни на теория ни на практика ТАКЪВ НАРОД - ЕЛИНИ - Но това не ни пречи, да твърдим че такава държава, народ и култура съществува ! :)))

- За това спомогВа пруският юдей, ЙОХАН Г. Дройзен, С НАПИСВАНЕТО през 1836 г. на неговата ДВУТОМНА "История на елинизма" ?!(в последстие излиза и 3-ти том). :))
- Веселото е че, при нея основната идея(лайтмотив и причина за написването й ?) да се докаже - Няма разлика между живеещото в Близък изток(семити), Египет и Балкани (население) всите били все ЕЛЕНИ :))) !
- Знаеш ли това ? :))
цитирай
50. get - - Приятелю, нещо се умълчахте - та да притуря малко "съчки в огъня, на разговора ни :)))
28.06.2014 12:50
- Отново ще цитирам, не моята но много говореща мисъл:
"Пред българската история има три планини.
Те не са Тяншан, Имеон или Балкана - това са гръцката, немската и еврейската истории."

- Ще повторя и любимата за теб, реплика, а иначе приписвана на съдията пр.н.е. Луций Касий Лонгин Равила:
"Сui bono' fuisset." - известният с почтеността си съдия Луций Касий - по време на цялото "съдебно дирене" обичал да повтаря(търси) истинността, чрез въпроса: „В полза на кого?“, тоест "Кой е заинтересуван, от извършване на съответното деяние" ?

- Примерно: "Сui bono' fuisset ... от дестабилизиране на банковата ни система?"!
- Кой стои зад това - Европа или Азия ?

- Поздрави - на всички (опитващи да !) мислят с главите си блогъри ... и най-вече БЪЛГАРИ-родолюбци !

П.П.
- В писаната, още 6-ти век(пр.н.е.) книга: Изкуство на войната(Сун Дзъ) имаме ясно описана програма, за използване на изградена "диверсионно-шпионска" мрежа, която води, системна, целенасочена и добре организирана ... пропагандно-диверсионна "война" с цел дестабилизиране и подчиняване на "вражеска" държава ?
- Същият проблем, отново добре се обяснява от канадеца((от руски произход)Tomas D. Schuman, който дава ясно обособени четири ЕТАПИ, през които преминава процеса ?
1. ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ;
2. ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ;
3. КРИЗА;
4. НОРМАЛИЗИРАНЕ.
- ЦЕЛТА на това „ИДЕОЛОГИЧЕСКО ПОДКОПАВАНЕ“ е:
а.)да се отслаби държавата на „врага”;
б.) да се подкопае нейната култура;
в.) да се постави в състояние на пълна уязвимост(зависимост)!
- Замислете се над това ! Преди да си отговорите на въпроса - "Сui bono' fuisset" - в Родината ни?!!

цитирай
51. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
28.06.2014 14:17
Онзи ден, с някакво шесто чувстно коментирах, че вече не е необходимао да се воюва било с конвенционални или не оръжия. По-страшна е финансовата войно, при която ти издърпват канчето с храната, докато на войника то се полага с порциона
Явно сега се опипва теренът, но утре, условно, няма да мине само с опипване
Имаче великите, Щатите специално са решили в своя полза проблемите както с външния, така и с вътрешния си дълг!
Един германец живее със семейството си до нас Мой приятел, германофил, често му подхвърля, че Германия е велика, а той се усмихва снизходително. Наскоро го попитах, не е ли съгласен?! Веднага отговори, че Германия е джудже пред Щатите, тя е само един неин щат. Е, не е точно така, съизмерима е с Калифорния и Тексас, но и не е много далече от истината
Та ние сме попаднали ли в положението на магаретата, когато атовете злобно се ритат! Горко ни!
цитирай
52. get - - Може материално да сме притеснени - но по-важно е, на душата да е широко! - това съм ...
28.06.2014 20:53
leonleonovpom2 написа:
Онзи ден, с някакво шесто чувстно коментирах, че вече не е необходимао да се воюва било с конвенционални или не оръжия. По-страшна е финансовата войно, при която ти издърпват канчето с храната, докато на войника то се полага с порциона
...
Та ние сме попаднали ли в положението на магаретата, когато атовете злобно се ритат! Горко ни!


... съм чувал, да казват самородни мъдреци на времето!
- Не е страшно, ако сме материално притеснени - фатално е, когато чрез въздействие(ментално) ни довеждат до духовно притеснение!

- В тази връзка и за да поясня - Какво имам предвид, с горните(не мои) максими ... продължавам с обясненията от предходният пост, по отношение казаното от Сун Дзъ и Т. D. Schuman?
1. Първата стъпка от ДЕМОРАЛИЗАЦИЯТА – се постига чрез/по ШЕСТ ОСНОВНИ НАПРАВЛЕНИЯ:
А) Унищожаване вярата(религиозна) на "противника". Насърчаване на извратени РЕЛИГИИ и алтернативни КУЛТОВЕ;
Б) Унищожаване ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА(плюс научно-изследователската и развойна дейност) на набелязаната държава;
В) Унищожаване на СОЦИАЛНИТЕ ВРЪЗКИ в обществото – семейство, род, етнос;
Г. а) Подчиняване на МЕДИИТЕ ;
Г. б) Създаване неизборни БЮРОКРАЦИИ около правителството;
Д. а.) Унищожаване работните(трудово-производствени/бизнес) отношения и чрез това, създаване ПРОТИВОСТОЯНИЕ между "класите";
Д. б) Преобръщане(логиката при) ПРИНЦИПИТЕ на МОРАЛа и РЕДа.
Д. в.) Демонизиране на полицията и на онези, ПРАВОприлагащи и правоЗАЩИТНИ институци.
Д. г.) „Лошите момчета“(„мутри” – б.м.) да се представят като „жертва” на обществото, за да се оправдае неморалноста в действията им.
... списъка може да бъде продължен - Но не това е важното? Важното е че има създадени държавни структури и научно-развойни(социологичо насочени) институти, които се занимават именно с един такъв вид дейност!

- Във връзка с цитираното, в т.1.Б. - Ще допълня!
- Един народ, който не знае родната си история - неминуемо ще учи чужда(на завоевателя)! Поради това й, заниманията ми с История ?

П.П.
В тази връзка не мога да се стърпя и да не илюстрирам твърдението, Защо, ако не познаваме собствената си история - други ще ни я пишат?
- Ето го и конкретният пример ... Са ли "траките" европейци и като такива, имат ли релации с друго европейско население - както примерно твърди шведа Снори Стурулсен(във връзка със скандинавските саги ?) ... или писаното, от признатото светило в лингвистиката, академик О. Н. Трубачьов, в монографията си: "ЯЗЫКОЗНАНИЕ И ЭТНОГЕНЕЗ СЛАВЯН. ДРЕВНИЕ СЛАВЯНЕ ПО ДАННЫМ ЭТИМОЛОГИИ И ОНОМАСТИКИ"
- От което давам, конкретният цитат в потвърждение, имат ли отношение дако-траките, към това, което учените наричат "балто-славяни"(тоест "най-старите славяни:)) ?

БАЛТО-ДАКО-ФРАКИЙСКИЕ СВЯЗИ III ТЫС. ДО Н.Э.
(славянский не участвует ... чети старо-руски - б.м.!)

"Праколыбель" балтов не извечно находилась где-то в районе Верхнего Поднепровья или бассейна Немана, и вот почему.
Уже довольно давно обратили внимание на связь балтийской ономастической номенклатуры с древней индоевропейской ономастикой Балкан.
Эти изоглоссы особенно охватывают восточную - дако-фракийскую часть Балкан, но касаются в ряде случаев и западной - иллирийской части Балканского п-ова.
Ср. фрак. Serme - литов. Sermas, названия рек, фрак. Kerses - др.-прусск. Kerse, названия лиц [69, с. 93, 100]; фрак. Edessa, название города, - балт. Ведоса, верхнеднепровский гидроним, фрак. Zaldapa - литов. Zeltupe и др. [70]. Из апеллативной лексики следует упомянуть близость рум. doina (автохтонный балканский элемент) - литов. daina "песня" [71].

Особенно важны для ранней датировки малоазиатско-фракийские соответствия балтийским именам, ср. выразительное фрак. Prousa, название города в Вифинии - балт. Prus-, этноним [72]. Малоазиатско-фракийско-балтийские соответствия могут быть умножены, причем за счет таких существенных, как Kaunos, город в Карии,- литов. Kaunas , Priene, город в Карии, - литов. Prienai, Sinope, город на берегу Черного моря, - литов. Sampe < *San-upe, название озера. Затронутые фракийские формы охватывают не только Троаду, Вифинию, но и Карию.
Распространение фракийского элемента в западной и северной части Малой Азии относится к весьма раннему времени (вероятно, II тыс. до н. э.), поэтому можно согласиться с мнением относительно времени соответствующих территориальных контактов балтийских и фракийских племен - примерно III тыс. до н. э. .
Нас не может не заинтересовать указание, что славянский в этих контактах не участвует [69, с. 100].
Раннюю близость ареала балтов к Балканам позволяют локализовать разыскания, установившие присутствие балтийских элементов к югу от Припяти, включая случаи, в которых даже трудно различить непосредственное участие балтийского или балкано-индоевропейского - гидронимы Церем, Церемский, Саремский < *serma- [75, c. 284]. Западнобалканские (иллирийские) элементы необходимо также учитывать (особенно в Прикарпатье, на верхнем Днестре), как и их связи с балтийским [75, c. 276 и сл.; 76].

- Е от тук, какво ни остава ... да кажем?
- Не се ли оказва прав блогъра Спараток(напуснал поради остракизмите, блог.бг.) ? В твърденията си, че ПРОТОЦЕНТЪРА не само на "СЛАВЯНСКАТА" а и ЕВРОПЕЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ е от ТУК Б-А-Л-К-А-Н-И?

- Не се ли явява това население, известно ни с ЕКЗОНИМА ТРАКИ, носител на този цивилизационен процес, с който те са "осеменили" останалото население известно ни по-късно, като келти, германи, руснаци .... ет цетера ?!!
- но нашите учени да са казали - Нещо подобно ... до момента ?!
цитирай
53. leonleonovpom2 - Така е, прав си отново, Гет! Имаме ...
28.06.2014 21:19
Така е, прав си отново, Гет!
Имаме участие в историята на така наречената Византия, това го знаят нашите царе и затова воюват с нея
Ние като цяло не го знаем,втълпява ни се друго, обяснения най-различни, но не в наша полза, дори във вреда. Може би търгуват с историята ни за лични облаги, друго свястно обяснение, че се пише от дълбоко комплексирани хора-с комплекс за малоценност Те ни учат да наричаме владетелите си канове, днес прелиствах ДЮ КАНЖ -17-ти век, нарича владетелите ни крале, никакви канове или кани няма там В Именника е ясно-канас, оттам княз идва, тя е трако/ славянска/ дума
Гледах вчера в Черноморски град, похвално, изложба за българските владетели-да, но канове. Ако се търси тюркско или монголско подобие и словоредът им е обратен-Чингиз хан, а не хан Чингиз
Не случайно се спирам на Юстин, той носи нашите гени или по-точно ние имаме от неговите, въпреки, че тук се търси друга аналогия, която е актуална и днес и винаги
Как грубата физическа сила със своята агресивност компенсира липсата на всякакви други качества и най-вече управленски и успява да се наложи над интелектуалците.!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Иначе Гет, в тези добре формулирани ...
28.06.2014 21:22
Иначе Гет, в тези добре формулирани принципи които си дал, не виждам някой от тях да е в дефицит, дори нещо повече, излишъкът е огромен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139330
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031