Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2014 15:33 - Зависимата независимост
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 6516 Коментари: 16 Гласове:
23

Последна промяна: 04.04.2015 08:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Честит празник на всички, чувстващи се българи!

Той е израз на еуфорията , обхванала тогавашните българи, да вършат нещо велико, в името на майка България
Много разкази съм слушал от вече отдавна починалия ми дядо, за да може и на мен,  ,дете  още,  да убегне единството и сплотеността на българите  ,живеещи тогава . И както казват,  няма как пък хитрата лисица Фердинанд да пропусне момента за действие.  И разбира се, не го пропуска.
Той не бърка и в Междусъюзническата войно. В това, че България може да срази неверните съюзници, които са използвали силата на българския войник да завладеят български територии. Те са победени. Само вероломството на великите сили, които използват старата, изпитана , успешна формула, че искал да влезе в Цариград,  ни поставя на масата на преговори като победени
Това не е преценил Фердинанд, сметките, интригите на великите сили,  това е основната му грешка!

Появи се пасквил на Динков, за ролята на османлиите в опазване на българите, които са от тяхната кръв Чел съм трудове на френски етнографи, през четиринадесети век тогавашна България е имала население  почти колкото тогавашна Франция
Били ни запазили да останем милион и половина, благодарение на грижите си! Иначе щели сме да станем роби на всички околни съседи. Като са толкова силни тези съседи, защо не са спрели агаряните. Те също са толкова немощни, колкото и ние, поради феодалната раздробеност и едва мъждукаща държавност
И ще станем роби на романизирани българи отвъд Дунава с воеводи Мирчо, Влад и така нататък...
Останали сме милион и половина благодарение на зверствата на османлиите, това е истината, а не благодарение на загрижеността им за нас
Раята, както ни наричат агаряните,  според същия автор си живуркала разкошно, прави намек колко добре ще се чувстваме като рая отново, като някакъв бейлик. Точно сега ,пред тази дата, друг красноречив намек-кому е нужна тази независимост!?
Или в краен случай да бъде зависима, в окови!!!!

Този материал обаче добре обяснява други, на пръв поглед необясними неща. Например за напъните да ни изкарат всякакви други, най-вече разбира се тюрки, след тях хуни/ как не вдяват , че това е военно-икономически съюз, а не хомогенен етнос и ,че Атила в никакъв случай не е Авитохол/ монголи, перси, бактри, согди , може и марсианци , ако се наложи, но в никакъв случай не може да имаме връзка с траките.
Там направо побесняват и на принципа крадецът  вика дръжте крадеца , обвиняват авторите на тези текстове за предатели!
Да, това много бърка сметките им за превръщането ни в рая !
Основно Русия също е много  виновна,  да се прекъсне положението ни на рая. Затова оплюване на Русия, най -вече,  че е нарушила покоя на  роба, но маскирано с други поводи
Този гняв може да се сравни с гнева на мравките, защото като сами не можем да влезем в правите релси, едва ли напънът ни ще е достатъчен, освен, че е комичен, да вкараме в тях гигант като Русия?!
Следват сериите  от лимонадени турски филми/ Добре е под телевизора да се постави леген за събиране на лимонадата/ за промиване на съзнанието в посока колко хубаво е да принадлежиш към раята! Ще те хранят и ще киснеш  непрекъснато пред телевизора за лимонадени серии, нищо друго!

Та затова дипломирани историци и хулиганизирани многознайковци са готови да стъпчат и да удавят в слюнки всеки дръзнал да търси реално съществуващите български корени сред траките
 Защото ,колкото и да чакат директива , как да почнат да мислят правилно, ясно им е ,че балонът за тюркския произход на българите ще се пукне моментално при тракийска следа

Пука им , че и им дреме,  каква е истината. Важното е независимостта ни да стане зависима, да се осребри в чужди банки  тази нейна трансформация. Не случайно един англичанин преди 25 години казваше, че за пари българинът продава и родителите си, та какво остава тук за някаква си независимост! Парица е царица!
Е, така вече лесно може да се разбере,  кой какво иска!

Да ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМОСТТА!!


















Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - Честит празник! Така е, за съж...
22.09.2014 17:23
Честит празник!
Така е, за съжаление у нас никога не са липсвали желаещи да продадат свободата на сънародниците си за чужда валута, за чужд стандарт и обичат да наричат това цивилизованост, е да по-добре от предателство звучи.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Мерлин!
22.09.2014 17:45
Честит празник и на тебе!
Честно казано, подозирах предателство, но смятах, че е от неразбиране и недооценяване
Но когато интелигент напише подобно нещо, вече няма място за съмнение, чува се метален звонк!
Не случайно и Ботев изкараха терорист. тероризирал официалната власт. А, че тази официална власт тероризира цял народ, това е нормално, има такива права
Приятна вечер!
цитирай
3. merlin68 - Ботев е тероризирал не просто оф...
22.09.2014 18:08
Ботев е тероризирал не просто официалната власт, тероризирал е чуждата официална власт, което си е освободително движение.
цитирай
4. mt46 - Поздрав!...
22.09.2014 18:54
Относно внушенията, че през турско робство българите не са били зле - може би става въпрос най-вече за чорбаджиите, на които султанът е позволил да се замогнат, на еничарите, които са служели на турската власт...
цитирай
5. monarh1991 - Честит празник
22.09.2014 19:36
Честит празник ! Казват, че не е имало робство, обаче има споменавания в хрониките, напр. как един чужденец среща оковани българи, водени за продан в Истанбул, или монах, който пише, че турците са отвлекли много хора от европейските земи и е видял дори малки деца в кафези. Така че робството, както в повечето държави, си е било срещано явление и в Отоманската империя. Нали Роксолана и Ибрахим паша, съпругата и везирът на Сюлейман Великолепни са си бивши роби - украинка и грък.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Чудесен материал пак си спретнал. ...
22.09.2014 19:40
Чудесен материал пак си спретнал. Прав си, че когато човек като Динков напише такъв смехотворен материал, то си е диагноза- продажност. Това не е от вчера, те и чорбаджиите ни са били доста учени навремето, та за това са правили тези золуми. Знанието, когато попадне на лоша пова, дава гнили плодове.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Така е, Мерлин!
22.09.2014 19:41
Съгласен съм! Но някой смятат, предвид произходът ни, че сме едно и също. А, че не сме, фактите са очевидни-живеем в различни общности, 700 години езикът ни е различен
Ако версията с приемане на славянски език за задължителен от нас и отказването от тюркския български се приложи за Османската империя, резултатът би трябвало да е - в нея да се говори на ...български, защото водещите се отказват от езика си в полза на покорените!
Безумия!

Приятна вечер!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
22.09.2014 19:45
Прав си , безспорно!
Въпреки , че през последните 25 години разноцветни управляващи/ за маскировка/ се мъчат и то успешно да докажат, че има и по-лошо от власт на османлиите
Така успешно може да се убедят хората ,че османската власт не е било чак такова зло!
Винаги има по-лошо, както в един популярен виц!

Приятна вечер!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Честит празник и на тебе,Monarh!
22.09.2014 20:26
Така е, прав си, когато си принуден да вършиш нещо насила, не си свободен!
Затова, когато се постъпва на работа се подписва договор, иначе нещата клонят към робство.
А, че не е било просто присъствие тук на османлиите или пък както в материала на Динков ,че са като като благодетели ,че така са действали има вагони доказателства за противното.
Цяла Европа е скочила, потресена от извършеното през април. Целият йинтелектуален елит с Юго начело!
И както е казал Бенковски, гледайки опожарените подбалкански полета-" Ние свършихме нашата работа, сега Русия да заповяда"
Твърдят, че не е обичал Русия, но е бил на ясно, че друг няма!
Приятна вечер!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
22.09.2014 20:37
Чудесен коментар синаправила! Още по-чудесен завършек!
Такъв материал като на Динков ти дава само две възможности
Да кажеш, че е дебил или че е купен да свърши тази мръсна работа.
И понеже все пак е образован, сигурно не е с купена диплома, няма как да твърдиш, че е дебил, остава второто
Ще се опитам, поне имам някаква идея-представа, да направя кратък паралел със ставащото сега и по времето на Стамболов, въпреки ,че има негодници да го оплюват Не знам защо го мразят, би трябвало да го мразя аз, защото е пратил прадядо ми на смърт, въпреки приятелството им Но заради любовта му към България само му се възхищавам Тя иска жертви!
Приятна вечер!
цитирай
11. get - - Честит празник на всички, чувстващи се българи!
22.09.2014 21:54
- За съжаление, не видях никой от настоящите или напиращи за ... бъдещи български държавни мъже, да присъства на Тържественото честване в Старо-престолно Търново(!) - Там е мястото - откъдето е прогласена НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ ?! Там е и мястото на Българският държавник при честването на Тази - Не само "Дата" ?

- Приятелю относно Фердинанда ?
leonleonovpom2 написа:
И както казват, няма как пък хитрата лисица Фердинанд да пропусне момента за действие. И разбира се, не го пропуска.
Той не бърка и в Междусъюзническата войнa. В това, че България може да срази неверните съюзници, които са използвали силата на българския войник да завладеят български територии.

- Още се пази в покоите на игумените на Килифаревският м-р, портрета на Фердинанд с ПУРПУРНА ИМПЕРСКА МАНТИЯ - като един бъдещ "византийски" владетел!
- Наивността му или внушеното от рОССкият имперски двор през 1902 г.(разпалили ИМПЕРАТОРСКИТЕ апетити на Кобурга) - За това с теб, можем само да гадаем? Но факта с портрета е красноречив! Марцина народа даде толкова жертви при Балканските войни !

- Относно мекерето-потурнак Стоян Иванов Динков - Добре е да се знае ... в момента съществуват НЕ ЕДНА И ДВЕ в същността си българско-отродителни организации, станали известни с чуждото нам понятие тинк-танк"(в буквален превод означава: "резервоар за мисли" - б.м.).
- Но не е единствен и само той ... а това е едно, отвратително голямо множество, за тази наша малка бедна и страдаща България! Между впрочем - Всичко започна през 1991 г. ! Тогава "социалистическото" правителство на Андрей Луканов отпусна за "Отворено общество" 13,6 млн. лева.( американският жидо-масон, както наричат някои "ляво" изкушени блогъри:)) американският мултимилионер Жорж(Дьорд) Сорос(Шорош). С допълнението, че по това време курсът на лев-спрямо-долар се колебаеше в границите от 8 до 20 лв. за долар?
- Ква стана тя? - Потомственият комунист Лукан(к)ов - инвестираше пари от националният ни бюджет, в "класовият враг" ?! :((
цитирай
12. leonleonovpom2 - Честит празник,Гет!
22.09.2014 22:32
Така е, но Фердинанд не е само отрицателна фигура в историята ни! По начало политиката е мръсна игра, свързана с класиране, позиции, пари! И трябва да си голям мръсник, за да играеш успешно
Най-тежката военна загуба на англичаните/ яли са бой и от нас, така че са ни уважавали/ е от Турция на Галиполи и то поради глупост на Чърчил!
Всеки може да сгреши фатално
Мой приятел беше директор на ММЦ. Приморско
Питал съм го за интересни преживявания. Спомни си за два гафа с Живков и Луканов
За Живков не си спомням точно какъв беше, но Живков реагирал човешки, нямал проблеми. Спомням си Втори юни в школата във Враца. За пръв път за от повече от десет години заради опитът за преврат беше дощъл Живков Ние, школниците определени да участват в зарята бяхме на челни позиции. Живков приемаше рапорта на командира ни, полковник Панайотов Той се смути, започна да заеква, не можеше да продължи Бях на няколко метра от тях,с автомат с пълнител с халосни патрони. Живков му каза тихо, но го чувах-" Спокойно, спокойно" Полковникът се окопити и успя да продължи

Докато за Луканов споменът му беше кошмарен Не го познал, срещата станала на портала на резервата, поискал му да се легитимира. Той и не е бил много известен тогава
Луканов побеснял Заканил се да го уволни и наистина пристъпил към изпълнение
Как може да не го познава, все едно, че е римски император!
Гаден човек
По-късно, след казармата , бях запас един месец в Ловеч
Все си мислех, като четях фактите за залавянето на Левски за ролята на прадядото на Луканов в него
След това ,което направи Луканов с България, честно казано, за мен попЛуканов е главно действащо лице
Луканов се изживяваше като римски император, както в случая с Митко, но от лошите-тип Тиберий, Калигула, Нерон, Елагабал. Предвид, че беше високообразован и интелигентен, от изброените може би най-му пасва ТИБЕРИЙ
Човек със способности-Луканов, но не ги използва за България. Играч, дори и в смъртта си остави съмнение за игра..
Приятна вечер!
цитирай
13. mt46 - Ето какво прочетох преди малко -
22.09.2014 23:46
/КРОСС/ Обявeната на 22 септември 1908 г. независимост на България е посрещната враждебно от Великите сили, а Турция започва да се готви за война, която е нежелана от тях, и те заставят двете страни да седнат на масата за преговори.

Меморандум на Dett publique ottomane (Управление на турския държавен дълг), написан по инциатива на представителя на Англия в тази служба, внушава, че е настъпил моментът Турция да си вземе всичко, което България й дължи по Берлинския договор от 1878 г. То е оценeно на 18 657 654 лири или 429 млн. френски франка.

В него са включени по 100 хил. турски лири годишно данък, пресметнати и капитализирани за 30 години (1878-1908 г.); по 265 хиляди дан за Източна Румелия; повече от 10 млн. турски лири, част от турския държавен дълг по чл. 9 от Берлинския договор.

Турското правителство представя тези искания в разгърнат план пред министъра на търговията и земеделието Андрей Ляпчев в започнатите на 18 октомври 1908 г. преговори. Естествено, в делото се включва главният заемодател на България - Франция и нейната служба за финансово управление у нас начело с Жорж Буске, който разполага с най-голяма реална власт във вътрешните дела на България сред цялото чуждестранно представителство в София, получава два пъти по-голяма заплата от френския пълномощен министър у нас и почти седем пъти по-висока, отколкото български министър.

Банк дьо Пари решава да отпусне екстрено преди края на октомври 1908 г. краткосрочен заем на България от 7 млн. франка за три месеца за покриване текущите нужди на държавния й дълг. Срещу него Франция изисква нашата държава да заложи митническите си приходи и да приеме генерална конверсия (изменение на условията на бивши заеми) и унификация (свеждане до единна норма) на дълга, след което той да мине на международно обслужване и контрол. Интерес към заем за България проявяват и други страни. Франция се стреми да се възползва от това, за да въдвори международен банков контрол над нея под свое ръководство и в свой интерес.

В името на независимостта правителството на Александър Малинов нарежда на дипломатическия си представител в Париж Димитър Станчов да прекрати преговорите с Ке д'Орсе (френското външно министерство) и с Банк дьо Пари.

Отхвърля исканията и на Турция за заплащане на васални задължения. Съгласно е да я обезщети само за загуби, свързани пряко с обявяването на независимостта, които според наши експерти възлизат на 57 ? млн. франка, включително и изкупната цена за Източните железници на българска територия.

В Париж е сформирана специална комисия под егидата на Банк дьо Пари, която определя сумата на 150 млн. франка. Поощрена, Високата порта не отстъпва от исканията си, разгръща все повече военни приготовления, а преговорите между двете страни са прекъснати.

Българското правителство с вербална нота до Великите сили от 9 (22) декември 1908 г. предлага да заплати 82 млн. франка, при условие че те съдействат за признаване независимостта ни.

Те пък не приемат предложената сума и се обединяват за общи контрадействия. Турските управници вече искат и българска територия на юг от Харманли. Тя е по-примамлива за тях от паричната компенсация, която намаляват на 125 млн. франка. В отговор българското правителство изпраща нота до Великите сили да разрешат конфликта. В противен случай то ще се счита за свободно да използва сила за защита от Турция. От Лондон отговарят раздразнено: България да спазва мира и да изплати паричната компенсация или да отстъпи територия.

В този критичен момент министърът на външните работи на Русия Александър Изволски обявява изненадващо предложение за финансова комбинация между неговата страна, Турция и България, връчено на 17 януари 1909 г. Русия опрощава на Турция военната контрибуция по Берлинския договор в размер на исканото от нея обезщетение, а на България дава заем, равен на нейното предложение. Руската инициатива хармонира напълно на стратегическото противопоставяне на Антантата срещу Германия и Австро-Унгария и предотвратява военната опасност. Англия пък прави незабавен завой към пълна подкрепа на руското предложение. Телеграма на министъра на външните и работи Едуард Грей до посланика й в Петербург гласи, че: "Изволски следва да разчита на нашата пълна подкрепа да посъветваме турското и българското правителства да приемат такова решение". Същевременно Форин офис и Ке д'Орсе налагат сдържано поведение на финансовите си кръгове и ги убеждават в изгодността на руската комбинация за тях.

Руското предложение приемат и двете заинтересовани страни България и Турция. Австро-Унгария и Германия се опитват да ги отклонят. Инициативата на Виена за тайни преговори в София е отхвърлена от правителството на Малинов. То следва линията за сътрудничество с Русия и така респектира Фердинанд, когато австрийският дипломатически представител Торн се опитва да преговаря с него чрез първия му личен секретар С. Добрович.

Руското правителство предоставя заема на България при условие той да се сключи чрез конвенция непосредствено с него и заедно с това да се подпише и друга - за изплащане на източнорумелийския окупационен дълг, наложен от Берлинския конгрес. За преговори в Петербург пристигат министрите на външните работи Ст. Паприков и на финансите Ив. Салабашев, а в Цариград отива министърът на търговията и земеделието Ан. Ляпчев. Паприков и Салабашев приемат конвенцията, макар първоначално да са за заем по банков ред. Така преговорите протичат делово и спокойно. Но представителите на Банк дьо Пари и лондонските им партньори се опитват да придобият отстъпки и поискват заемът да мине в службата на Жорж Буске за упражняване на финансов контрол, след като руските представители предлагат да се контролира от трите сили на Антантата. В знак на протест българските заявяват, че се връщат в София, но Изволски ги успокоява, като съобщава, че руското правителство отхвърля всякакъв контрол и политически гаранции. На 28 март 1909 г. той представя проект на договора за заема, който се приема.

Подписването на конвенцията за източнорумелийския дълг се отлага по искане на българските делегати и със съгласието на Изволски. Тя предвижда възлизащият на 10 618 250 рубли (28 178 205 лв.) дълг да се изплаща за 13 ? години по 400 000 рубли на полугодие, като първото плащане да бъде на 1 юли 1909 г. То не става, поради отлагане на преговорите, които трябва да се проведат в София между българския кабинет и руския дипломатически представител Сементовски-Курило. Конвенцията за заема е подписана едва през 1912 г.

В действителност обаче са изплатени само анюитетите на заема за 1909 и 1910 г., като главницата към 31 декември е 81 509 010 франка, а в края на Първата световна война - 78 783 945. От окупационен дълг България изплаща до 1915 г. само 3 375 000 лв. Остатъкът е повече от 24 млн. лв. Но и Русия не е настоявала за редовно изплащане.

По време на управлението на Александър Стамболийски съветската власт се отказва от погасяването на заема и дълга. От непогасения заем на България Русия загубва "не по-малко от кръглата сума 59,3 млн. франка", както е записано в проспекта на заема, публикуван от клона на лондонската банкова къща "Шрьодер" в Хамбург. А в дирекцията на Дойче банк стигат до извода, че това са приблизително 80 млн. франка.

Средствата България използва за стопанско развитие и държавно-политически цели. С тях тя изкупува за 40 млн. лв. 309,614 км линии на Източните железници, за 2,667 милиона - пощите и телеграфите и за 4,007 млилиона - всички пристанищни и брегови фарове на територията на бившата Източна Румелия.



Проф. Никола Цонев

„Сега”

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/bulgariya-franka-tyrtziya-1431420.html#ixzz3E4yp70FD
цитирай
14. leonleonovpom2 - Поздравления, Гет!
23.09.2014 00:48
Страхотен материал!
Ама и нашичките политици си ги бива, не си поплюват и не навеждат покорно глава
За тези от преди повече от сто години става дума, сегашните са само от келепирджия нагоре!
Лека нощ!
цитирай
15. gosho568 - Чудесен постинг! Жалко обаче, че ...
23.09.2014 12:14
Чудесен постинг! Жалко обаче, че днес отново сме под робство и колониално... Поздрави и хубав ден!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Поздрави и на тебе, Георги!
23.09.2014 13:26
Благодаря ти за отзива!
Както в 14- ти век феодалите ни с действието или бездействието си са действали срещу държавата, така сега това правят управляващите/ съвременните феодали/
Ще прави стъкларски завод в Сърбия, а тук хора в трудоспособна възраст ще молят за работа. И ще изнасят милиони и милиарди зад граница!
Сега е дошло време за най-гадното робство- финансово
Тук както урокът по география на Нушич, целият свят е финансово зависим от САЩ, а такива като нас , отделно и от по-малките, но също алчни за пари акули И като се добави и предателството,картинката е ясна
Приятен ден, Георги!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138910
Постинги: 1349
Коментари: 29651
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031