Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2014 14:17 - Траки, кимери, хуни, българи - гледища
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 18660 Коментари: 56 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Така е, много неясноти има около всички тях! Коментирани са причините, много са също, но основната е краткостта на човешкия живот, иначе достоверността на източниците е коментирана многократно, особено на античните в няколко постинга, да не предъвкваме едно и също!.

                                                                 ТРАКИ

Херодот твърди за тях , че по численост са след индийците Това е отговорно твърдение  Ако са наистина втори, но далече след тях, щеше да го уточни. Казано другояче,  съотношението между индийци и траки е както да речем между руснаци и германци/ в държавите им/ , а не както между руснаци и албанци например!
Неуточнени са много неща при тях, особено територията им.  Херодот твърди ,че са многобройни племена, враждуват помежду си. Но ако се обединят, никой не ще е в състояние да ги победи Сигурно е, че не са населявали само територията на България - днешната, а много по-голяма
Някои оборват Херодот, не бил ги броил. Факт е, че не е опроверган, а ако някой го е направил, за него важи същото-той броил ли ги е. Ако не се вярва на Херодот, то тогава не може да се вярва и на никой от античните автори! Има разнобой наистина при десетките племена. Например за сердите се твърди,  че са траки, други ги смятат за келти? За готи - гети няма да коментираме.
Едно е сигурно , траките участват в дългия процес на формиране на българската нация! В съвременния българин от раз се открива една черта, типична  за траките и маркирана от Херодот- те враждуват помежду си. Обединят ли се,  са непобедими-Съединението и  Балканската война са красноречив пример за това!

                                                               КИМЕРИ

Прекрасен постинг е публикувала за тях Далида Основното е, че живеят на полуостров Крим. Някой така са прегърнали кимерската идея за българите, че спокойно, както те го правят , могат да се нарекат КИМЕРОДОНИСТИ Засега им е спестено, но заради смешната ситуация, в която изпадат, заслужават прозвището си!
Далида е описала всичко за тях. Ще се спра само на римската идея за тях, все пак римляните са законодатели на античния свят и основоположници на Европейската цивилизация
Те ги наричат циммери и са влезли в митологията им, живеят там, където Слънцето се крие в мрака-от циммериум-здрач, мрак. Живеят на полуостров Крим и внимание - ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ СА!
 Е, какво излиза? Според, да ги наречем КИМЕРОДОНИСТИТЕ българите са кимери. Те, българите нямат нищо общо с траките, даже антибългарско е да се търсят български корени сред тях! Но от друга страна кимерите са траки Прекрасна тема за Нушич, Гогол, Хашек! Затова спирам тук, не мога и да си помисля да се меря с тях.

                                                                   ХУНИ

Не са за изхвърляне, прекланям се пред гения на Атила, но да се слага знак на равенство между Атила и Авитохол е прекалено. Първо Авитохол е управлявал 300 години, така е написано. Колко години е властвал Атила? Още оттука издиша Ама имало близост в имената и на наследниците им
Ами има близост и в имената на Адриан / император Хадриан/  и Андрей / Луканов/ и то по-голяма. Какво, утре някой може да реши, че става дума за един и същ управник или човек!?
Едно е сигурно и безспорно - хуните са военно - исономически съюз на много племена, в които участват и българи, при това с водеща роля, защото са отлични войници. Но редом с тях са маджари, готи, гети и много други Какви са българите , ще стане дума по -долу

                                                               БЪЛГАРИ

Намирам твърдението на академик Державин, развито в  постинга на колегата Авитохол , отнасящо се за българите за най-меродавно. Аз също имам два постинга от преди близо две години в предишния ми блог, където след името ми няма 2, посветени на тази тема и свързани с Державин
Той казва ясно, българите не са монголи, не да хуни, не са тюрки, не са перси, не са някакви други, българи са! Много древен народ са!
 А това ,че има езиково влияние от някои от изброените, нормално е, то е в резултат на контактите Обяснил е езикът на именника защо е такъв и какви и защо са езиците на славяните и на българите!
Толкова!
















Гласувай:
24


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Конструктивни, интелигентни м...
03.10.2014 14:20
Конструктивни, интелигентни мнения имат място тук
Лигавщини, порнографии - на друго място!

Приятен ден на всички!
цитирай
2. germantiger - Поздрави!
03.10.2014 17:05
1. Написаното изворово от Херодот може да е с отговорно намерение, но още по-вероятно е безотговорно и грешно. ЗА МНОГОБРОЙНИ СА ОБЯВЯВАНИ МНОГО ПЛЕМЕНА И НАРОДИ В РАЗЛИЧНИ ИЗВОРИ - потресаващо е колко са имали тази претенция и колко са грешали. Освен това - траките не са еднородна общност племена, а ОБЩО НАЗВАНИЕ на елините често за повечето на север от тях - ще рече за различни племена и народи, не само за "бг" траки.

2. Постинга на Далида въобще не е прекрасен, нещо повече - мой коментар под него НЕ бе допуснат и не затова не е прекрасен (няма задължение някой да допуска или рестриктира нечий коментари), а защото НЕ ПРАВИ ЕЛЕМЕНТАРНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ГЕРМАНСКИ КИМВРИ и тевтони и от друга страна между кимери ЗА КОИТО ПРЕТЕНЦИИ ИМАТ МНОГО ДРУГИ, НЕ САМО ДНЕШНИТЕ ПИШЕЩИ БЪЛГАРИ.

3. Доколкото аз съм чел (вярно скромно) в хунските съюзи гети няма просто защото те са приключили изворово векове преди тях.

4. Съгласен съм с написаното за българите, както съм и СЪГЛАСЕН с много друго в "пунктове' 1, 2 и 3 - по-горе споменах/маркирах само лаконично несъгласието си.
цитирай
3. anonymousbulgaricus - Твърдението на Херодот, както з...
03.10.2014 19:02
Твърдението на Херодот, както знаем всички е прееспонирано и извадено дори от собствения му контекст. Факт е, че не е потвърдено от нито един друг автор преди или след него! Което не прави траките "малоброен народ", но ги прави точно това, което са били. Сложна, объркана плетеница от племена, които никога не достигат до етап на устойчиво самостоятелно присъствие на политическата сцена и са все други са "творци на тяхната съдба".

Нямаш термин "кимердонисти", щото към описаното от теб се отнася термина "хуйнолози", който по съдържание е същия и обединява двата разглеждани от теб субстрата, защото те така са и обединени в "кимерийската концепция".

И да, Державин е напълно прав, че българите са многобройни, такива са фактите при появата на историческата им сцена в Европа и не са монголи. Дет се вика и ма свидетелство, че са "етиопци", но за монголи, такова няма, няма и такава антропология или археология.

Българите са древен народ, това е безспорно, формирали са се като отделен етносен масив в началото на новата ера и са оцелели след много превратна и сложна история и до днес. Със с игурност в кръвта на днешните българи тече и тракийска и кимерийска и хунска генетика (каквото и да се влага в тия понятия). Но, още по-сигурно е, че българите са българи, независимо какви кръвни примеси са приемали или какви народи са асимилирали в историческия си път.

Между другото същото дето е казал Херодот за липсата на единство при траките, го имаш при всички големи и малки народи - и при индийците, и при германците, и при италийците и етруските, при индианците ако щеш, при славяните, елините и навсякъде... Това е характерно за конгломератите от сходни но сложни по състав и взаимоотношения народи. Исторически факт. Много народи в това число и траките и келтите и галите (примерно) са изчезнали от света по тази причина като самостоятелни или държавно-политически субекти и етносни субекти. Тази част от българите, които сме ние, все още съществува! Това е постижение респектиращо!
цитирай
4. anonymousbulgaricus - Опа, модерация, не е хубаво това. . . ...
03.10.2014 19:02
Опа, модерация, не е хубаво това....
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
03.10.2014 20:16
Отсъствах за малко, затова се забавих.
1/ Това за Херодот е валидно за всички антични автори. Казвал съм го и друг път, техните творения не са достигнали в оригинал до нас, а чрез преписи.
Дори и" Германия "на Тацит, ставало е дума, че хората на Химлер издирват копие, правено от оригинал, не самият оригинал.
Това е възможно дори и при точните науки/ защото далече не всичко е познато/ , та какво остава за историята
2/ Далида не приема коментари Това горе долу като коментар го бях написал при нея, но не се получи-за кимерите става дума, по разширено от написаното тук Но пропадна.
Преди време един твой съгражданин, не е Гет, обявява се за такъв се беше изгаврил по много недостоен начин с нея, тя не е простачка интелигентна жена е!
Разбирам я, ако сега се е повторило, това и е защита.
За гръцката Велика история ти препоръчвам резервираност Познавам гърците добре, ако днешните гърци произхождат от античните, категорично, особено в науката не са способни на това ,което им се приписва!
Има и други маркери. На гръщкия остров Тасос се секат тракийски монети. Парите са признак на държавност Усещаш ли нещо!? Не в ред имам предвид!
Историята им е мнотго захаросана и измислена в значителна степен
3/ Според новите схващания, слушах един румънски професор даки са гетите, прехвърлили се отвъд Дунава при римското ношествие. може и да е прав, столицата им , ако не се лъжа е Сарматигетуза пКоето пък дава нишан за сарматите.
В римската империя явно националността е само маркер без иначе особена стойност, както и няма значение цвета на кожата, няма расизъм
Не са били далече от създаването на римски народ, но е трябвало да стане при Август реформата, не при Каракала, късно е било
Приятна вечер!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей и добре дошъл, Анонимус!
03.10.2014 20:32
Загуби се един месец, усети се отсъствието ти.
Не съм привърженик на модерацията, но не съм и привърженик на произволно гаврене с труда на някой, просто затова, че някому това прави удоволствие. Ако аз си го позволявах, щях да подмина. Съгласен съм, неприятно е, но досега не съм" арестувал" коментар, само временно са задържани, повечето наистина незаслужено
Ето , Далида не допуска коментари изобщо. Като знам какво беше написал в коментар при нея един, при това с фамилия Ботев/ сигурно е подигравка с Ботев/ напълно я разбирам и й влизам в положение
Какво да се прави, липсват на някои първите седем години или са толкова силно обсебени от комплекси, че трябва непрекъснато да ги избиват върху някой удобен
А кой е удобен, който няма цензура. Нека да опита така, след време ще падне цензурата, ако се държи нормално, няма проблем
Сега по същество...
цитирай
7. mt46 - Поздрав!...
03.10.2014 20:34
Българите са били прабългари... До каква степен имаме тракийски и славянски елементи, трудно може да се каже /и докаже/...
цитирай
8. leonleonovpom2 - Към Анонимус!
03.10.2014 20:58
Така е, няма кимеридонизъм, но показвам само, че по пътя на тракедонизъм лесно може да се появи
Лошо било за държавата, получавал съм такива коментари, да се приеме тракийски произход, някои можело да поискат да се преименува държавата на Тракия. А няма ли опасност да стане Кимерия в другия вариант? А най-смешното е, че римляните считат кимерите за траки
Относно държавността, тя при античните гърци не е на по високо ниво. Остров Тасос, гръцки, сече тракийски монети. Не искам да правя глобални заключения, но най-безобидното е, че държавността в древността е съвсем различна от сега
Гърците , ако се изключи тракоелинът Филип / повечето учени смятат македонците за междинен народ между елини и траки/, който им е направил държава, по скоро вкарал в държава, нямат, подобно на траките единна държава Или ако я имат, тя е с продължителност колкото на обединеното Одриско царство
Ами Сапейското царство. Защо римляните не правят елинско царство, а тракийско?. Елините не им са се противопоставили, ако се изключи Аполония?!
Много е захаросана и неистинска гръцката антична история. Особено пък в науката. Евклидова геометрия! Коментирали сме. Категорично не може да бъде автор, поне на по-голямата й част Как ще строят пирамиди египтяните, ако не я познават?! Това е абсурд
Отклоних се.
За единство имам предвид трудни моменти в настоящето
Различаваме се от гърците. Аз съм изумен от единството им Парадокс, най силни бяха протестите при пенсионната реформа на студентите и учениците
Не можех да си го обясня с българския манталитет Обясни ми го грък -" Имаме гражданско общество, сега не ги засяга, но утре, когато това опре до тях, тогава ще изпитат резултатите и не ще могат да направят нищо. Затова подкрепят потърпевшите днес, защото утре те ще са такива!
Браво!
Ние не сме достигнали този етап
Много е важно да сме единни сега!
Приятна вечер!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Така е ,Марине!
03.10.2014 21:26
Но това е при всички народи
Ето французите са келти/ гали, свещениците им се наричат така/
Ние имаме безспорно тракийски елемент, както и французите галски. Но си представям какво чудо ще е във Франция, ако решат да я преименуват на Галия.
Някои намекват, ,че с тракиийския елемент се цели разделяне на държавата ни Това за мен си е абсурд
Освен ако като българи се компрометираме до там, че стане съвсем неудобно да се наричаме така, тогава звучи правдоподобно
Иначе понятието траки не е дефинирано добре, както българи , славяни и много други подобни
Ето стана думи - сердите са траки, но някои ги считат за келти. И това не е само при сердите....
Приятна вечер!
цитирай
10. get - - Към Анонимус! Така е, няма ...
04.10.2014 10:58
leonleonovpom2 написа:

- Към Анонимус!
Така е, няма кимеридонизъм, но показвам само, че по пътя на тракедонизъм лесно може да се появи
Лошо било за държавата, получавал съм такива коментари, да се приеме тракийски произход, някои можело да поискат да се преименува държавата на Тракия. А няма ли опасност да стане Кимерия в другия вариант? А най-смешното е, че римляните считат кимерите за траки
Относно държавността, тя при античните гърци не е на по високо ниво. Остров Тасос, гръцки, сече тракийски монети. Не искам да правя глобални заключения, но най-безобидното е, че държавността в древността е съвсем различна от сега
...


- Симеонов, виждам в опита да извеждате едни такива ... чисто етно-определящи въпроси - се сблъсквате в същността, с едни такива ЛИНГВИСТИЧНИ ПРОБЛЕМИ ... Изразяващи се в понятията: Субстрат, Суперстрат ... и-и-и ... Адстрат?

- Това го казвам в ОПИТА НИ(ТИ) да намерим ОБЩНОСТТА(свързващото) при население от Балкани и Северно Черноморие?
- В тази връзка, ще ти дам ЦИТАТ (който почива на изводи, направени вследствие на АРХЕОЛОГИЧНИ ДАННИ) за Общност при МАТЕРИАЛНА КУЛТУРА в Украйна(съвременна) и Балкани:
"Сообщение Арриана о том, что скифы после поражения «оставили земледелие», став менее оседлыми, но более подвижными и воинственными, тоже может найти археологическое подтверждение.(!)
- Изводът на украинските учени(археолози-историци) - Е?!
"Очевидно, «многоваликовую керамику» ПРИНЕСЛИ С Дуная и Балкан ФРАКИЙЦЫ, ПОДЧИНИВШИЕ ВСЮ ТЕРИТОРИЮ СОВРЕМЕННОЙ Украины."

- С моето допълнение! - Това става някъде около XVII - XV векове преди Христа?
- За този времеви период - ултра-националистичната великоруска историография ТВЪРДИ? - Населението от Сев. при-черноморие НАХЛУВА в Балкани И УНИШОЖАВА, по-старата Крито-Микенска цивилизация?
- На кого да вярваме ? - На "рускинята" М. Гимбутас с нейната "Курганна теория" или на англичанина сър К. Ренфрю - Твърдящ точно обратното! - От Балкани и Мала азия, се е разпространЯВАла ПРОТО-ЕВРО Културата?!!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Вулгарос, предупреден си!
04.10.2014 13:11
Още в първия коментар съм предупредил, че порнографии няма да пущам и разни други, антибългарщината също спада към порнографиите. Оправи си коментара, дори и да е критичен, ще го пусна, аз също умея да бъда критичен.
Чудя се защо не пишеш постинги тук, а то било заради психологията , в която специализираш в момента
Това е!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Гет, то е безспорно!
04.10.2014 13:19
Европейската цивилизация тръгва от балканите и мала Азия към Европа, а не обратното. За това помагат и природните условия, които тогава са оптимални за човечеството.
Келтите са тръгнали от тука, а не са се движили в кръг Артефактите също доказват това и то най-убедително
Затова с условности може да се вярва на писанията на античните автори , особено за степента на интелект у траките - в златарството, във вътрешното строителство в могилите те показват висша форма на знания и умения!
Приятен ден!
цитирай
13. get - - За теб може и да е безспорно - но за "кимеролога" Милчев-"Летописец" е ... "ерес" ?
04.10.2014 13:40
leonleonovpom2 написа:
Европейската цивилизация тръгва от балканите и мала Азия към Европа, а не обратното. За това помагат и природните условия, които тогава са оптимални за човечеството.
Келтите са тръгнали от тука, а не са се движили в кръг Артефактите също доказват това и то най-убедително
Затова с условности може да се вярва на писанията на античните автори , особено за степента на интелект у траките - в златарството, във вътрешното строителство в могилите те показват висша форма на знания и умения!
Приятен ден!


- Келтите се появяват много по-късно от соченият исторически период, плюс намерени в исторически източници податки, че "духовните вярвания" при келтските "дру(в)иди" - Силно са повлияни от население по Среден и Долен Дунав, тоест траките известни под две имена: Гети и Даки ?

- А относно "кимерите", които са от При-Азовие, т.е. "Кимерийски п-ов", виж какво се чете в историческият сайт на Крим?
"Доисторический период. Бронзовый век. Памятники многоваликовой керамики":

http://журналкрым.рф/istoriya_kryma/99-doistoricheskiy-period-bronzovyy-vek-pamyatniki-mnogovalikovoy-keramiki.html

"Во второй четверти II тыс. до н. э. внутри катакомбной общности происходят серьезные изменения, которые привели к формированию новой археологической культуры. Трансформируется керамическое производство. Вместо пышно декорированных катакомбных сосудов появляются горшки, украшенные либо врезным орнаментом, либо несколькими глиняными валиками, которые, к тому же, расчленялись палочкой. Последний способ орнаментации дал название культуре — многоваликовой керамики. Датируется она обычно XVII-XVI веком до н. э. Памятники культуры многоваликовой керамики обнаружены на широких степных пространствах от Волги на востоке до Карпат на западе и от предгорий Крыма и Кавказа на юге до лесостепной зоны на севере.

В Крыму культура многоваликовой керамики представлена не очень выразительными подкурганными погребениями. Они совершались либо в простых могильных ямах, либо в ямах, имевших в одной из стенок небольшую нишу-подбой, где и помещали умершего. Отличить захоронение культуры многоваликовой керамики от любого другого можно, главным образом, по двум признакам — керамическим сосудам и особым, присущим только этой культуре, костяным пряжкам, снабженным одним или двумя отверстиями.

Пряжек в Крыму найдено достаточно много, а многоваликовая керамика представлена очень плохо. Можно сказать, что на нашем полуострове к культуре многоваликовой керамики относят погребения уже не катакомбной, но еще не срубной культур, одновременные классическим «многоваликовым» памятникам, открытым на более северных территориях.

Синхронно с племенами, ставившими в могилы сосуды, украшенные налепными валиками, на восточном побережье Крыма жили люди, оставившие долговременные поселения. Они строили наземные или немного углубленные в землю дома со стенами, сложенными в нижней части из камня, занимались скотоводством и ловлей рыбы. Керамика, найденная при раскопках поселений, заметно отличает их от культуры многоваликовой керамики, но зато сближает с крепостями, расположенными в низовьях Дона.

П.П.
- Това което ви цитирам е трудно за осмисляне - тъй като по-скоро е от сферата на специализираните (професионалните) знания поради това - Правя следното уточнение?
- Касае се до археологическа култура, съответно и до миграционни процеси с КУЛТУРНО-ЕТНОСНА натовареност, присъщи за БРОНЗОВА ЕПОХА (най-ранна датировка среда на IV-то хилядолетие ... С край(!) "Колапс на бронзова ц-ция" ... първа третина на II-рo хил. ПРЕДИ ХРИСТА ).
- От Кога и от Къде - започва Начало на този Технологичен (респективно) Културен процес!
- Дори и съветските учЕни, към в един момент се съгласиха че започва от така наречената: "Балкано-карпатска металургична провинция" ... след това тези технологични знания(умения) се продължават от така известната "Циркум-понтийска металургична провинция"!
- Какво следва да разбираме(като ареал-топология ?) за второто понятие? - Средна Азия, Закавказие, Северно При-черноморие, Кавказ, Балкани.

- Относно "сръднята" на Тигъра-германски, съдържаща се в ... ?
germantiger написа:

3. Доколкото аз съм чел (вярно скромно) в хунските съюзи гети няма просто защото те са приключили изворово векове преди тях.

- Гети и Готи за мен са СИНОНИМНИ понятия, за население с приблизително еднакъв бит ... породили, се още от среда на IV-то хилядолетие пр.н.е. ... заемащо ареал, от Средна Европа >>> Средна Азия и Северна Индия? Има теории, че това е населението, което е създало културата "Харапа" (среда на III-то хил. пр.н.е.) в сев.-зап.Индия и източен Пакистан!
- На база тази култура ... "дравидите"(не ги бъркайте с "друидите":)))(!) - Имат претенции, че индо-европейската култура и цивилизация, тръгва ... от Там ... към Европа :))!

- Поздрави!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
04.10.2014 20:19
Съгласен съм с написаното от тебе!
Относно Летописец, той е продуктивен и отделя много време и влага труд в писането
Но оттук почват минусите. Изживява се като учител, прави иронични , присмехулни и пренебрежителни коментари. Труден е за диалог, защото веднага проявява агресивност, посочена по-горе Често публикациите са незавършени, не е ясна целта им -да се поднесе новост ли е или да се демонстрират знания, или по точно достъп до източници Затова ,особено след няколко включвания при него и негови коментари при мен, спрях да чета и да коментирам постингите му
Даже и доброжелателно в съобщение не му писах , че заглавието му в постинг е некоректно-" Два извора пишат..." Защото знам, че няма да го приеме, понеже счита това като падане по гръб А не е така Всеки греши, не е срамно
Та не съм в течение какво пише за кимерите Но сме имали преди кореспонденция на тази тема

Приятна вечер!
цитирай
15. get - Съгласен съм с написаното от теб...
04.10.2014 21:59
leonleonovpom2 написа:
Съгласен съм с написаното от тебе!
Относно Летописец, той е продуктивен и отделя много време и влага труд в писането
Но оттук почват минусите. ...


- Горното, плюс отправката "Милчев-Летописец" я направих, не толкова по отношение на личността му(страдаща от болезнен "нарцисизъм" ?) - а поради начина, по който дава трактовка на едни толкова сложни - каквито са етно-образуващите процеси!?

- Зациклил е в "кимеродонизма" :)) си, като рак на бързей ... и ни напред, ни назад!
- На няколко пъти се опитвам да му обясня - Не само кимерийците, са единствени представители в по-големият масив от "европейски народи" ?
- Но той, не та не! Едва ли не, "кимерийците" са се породили още от времето на "неандерталците" (тоест 130 000 – 14 000 г. преди новата ера) - и от тогаз та досега, са си останали едно и също?
- Това щях да го приема, ако примерно те живееха в някой изолиран ... като "Великденският остров" - Но?
- Поради тази причина - дадох примера с общност на МАТЕРИАЛНА КУЛТУРА - Керамика и Бронз ... И двете, тръгват от Балкани и Мала азия - и по-късно достигат западни и северни брегове на Черно море!
- Самият технологичен процес при производството на бронз и керамика, не е от елементарните ... така че, тези технологии бележат миграционните процеси на хора-носители?!
- Но тези миграционни процеси и респективно, настъпило смесвания на хора, НЕ Е ОТ ВИДА - На хора от ЕТНОСНО "външни" народи - Не!
- Това става ВЪТРЕ в това ГОЛЯМО ЕТНО-КУЛТУРНО И ЕЗИКОВО - известно ни като ЕВРОПЕЙСКО, с по-късното допълнение ИНДО, семейство.
- А това че, историческите школи с присъщият им етноцентризъм, а от там и национализъм ... се опитват да обясняват, процесите чрез много по-късно появили обществени формации, като народ или нация - Това вече е друг въпрос?
- В тази връзка отново повтарям - За гърци може да приемем, че са смес от (местно)европейско+семитско(външно) население ... А за велико-русите? Те са смес от фино-угри + европейци("славяни", след 9-ти век)!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Абсолютно си прав, Гет!
04.10.2014 22:22
Народообразуването е късен процес, дори и днес протича. Колко българи са си сменили народността през последните 25 години?!
Всяка година 1 милион души, предимно от френските колонии стават французи
В момента е в сила процесът на създаване на политическа нация, т. е. изключително силна е ролята на политиката в етноосъзнаването и приемането!
Да ,вярно е и това за гърците и за русите-бих допълнил ,че европейците или славяните са заварените там българи, които са наложили езикът си, не силово разбира се, както във Франция
Приятна вечер!
цитирай
17. germantiger - ...
05.10.2014 13:58
13. get
- Гети и Готи за мен са СИНОНИМНИ понятия, за население с приблизително еднакъв бит ... породили, се още от среда на IV-то хилядолетие пр.н.е. ... заемащо ареал, от Средна Европа >>> Средна Азия и Северна Индия? Има теории, че това е населението, което е създало културата "Харапа" (среда на III-то хил. пр.н.е.) в сев.-зап.Индия и източен Пакистан!

...

Хубаво е, че си посочил - ЗА ТЕБ са такива, а за историческата наука, за археологията и дори за фолклористиката не са :) Гети и Готи са ситуирани различно като местоживеене и миграции, изворово много пъти са разделени (обединени с архаизъм в само един), археологията прави кардинална разлика между тях. 3 000 г.пр.н.е готите нямат работа в Пакистан, "виж" за гетите не знам, но и за тях се съмнявам какъв ще го дирят там ;)
цитирай
18. doktora757 - За българите и мнението на акад. ...
05.10.2014 19:12
За българите и мнението на акад. Державин бих допълнил с формулировката на нашия изследовател Тачо Танев: "БЪЛГАРИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЧИСЛЯВАТ КЪМ ТЮРКИ, СЛАВЯНИ ИЛИ НЯКАКВА ДРУГА ГРУПА НАРОДИ; ТЕ СА ДРЕВЕН САМОСТОЕН НАРОД СЪС СОБСТВЕНО ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАНИЕ"! Кратко, точно и ясно......
цитирай
19. leonleonovpom2 - Благодаря на doctora 757!
05.10.2014 20:15
Хубаво допълнение!
Трябва да имаме самочувствие и то с основание!
Не сме отломка от номадски народ , а древен и стойностен народ!
Приятна вечер!
цитирай
20. get - - Позволи, да не съм ... ?
05.10.2014 21:55
germantiger написа:
13. get
- Гети и Готи за мен са СИНОНИМНИ понятия, за население с приблизително еднакъв бит ... породили, се още от среда на IV-то хилядолетие пр.н.е. ... заемащо ареал, от Средна Европа >>> Средна Азия и Северна Индия?...

Хубаво е, че си посочил - ЗА ТЕБ са такива, а за историческата наука, за археологията и дори за фолклористиката не са :) Гети и Готи са ситуирани различно като местоживеене и миграции, изворово много пъти са разделени (обединени с архаизъм в само един), археологията прави кардинална разлика между тях. 3 000 г.пр.н.е готите нямат работа в Пакистан, "виж" за гетите не знам, но и за тях се съмнявам какъв ще го дирят там ;)


... съгласен с твърдението ти?!

- Точно археологията ... за разлика от палеографията(изворо-знанието) е ? - Тази която ОТРИЧА ГОТИ(те) като екзотика !

I. Не случайно още преди четиридесет години в "Готите и Скандинавия", Ролф Хахман пише:"Не е задължително едно странстване да бъде непременно отразено в археологическите находки - дори най-невероятното от гледна точка на историята все пак е възможно." - Кое е възможно - ще да попитам аз? Да имаме народ, с отделен произход, език, култура, вярвания и бит ... и този същият народ в процеса на историческите си движение ... да не остави никакви означаващи го белези, по своя "път" през половин Европа?
II. проф. д-р Хервиг Волфрам:
"Ако историята на тракийските готи и тази на готите в Тракия бъде извадена от общата история на готите, няма да остане нищо, резултатът ще е равен на нула.
Тази теза не е преувеличена, тъй като ПОЧТИ ВСИЧКО ГОТСКО, което под каквато и да била форма Е ПРИДОБИЛО ПО-ЯСНИ ОЧЕРТАНИЯ, е ВЪЗНИКНАЛО НА ТЕРИТОРИЯТА на днешна България.
III. А. "Всичките тези (готски) племена превъзхождащи германците, както тялом, така и духом, се сажаваха винаги с лютоста на зверове" - Йордан Get.: р.24
Б. "След това, при царстването над готите на Буребиста, дойде в ДАКИЙСКА ГОТия Дикеней ...по негов съвет готите разорили страната на германците" Get.: р.257.

- Над осем месеца, се ровя във всевъзможни писмени ист. извори и археологически изследвания по "Готският въпрос" и ... Не и не?!
- Това което е тук на Балкани, не може да е германско население ... горе в Скандинавия или на южният бряг на Балтика - Какво е ... това не ме касае!!

В заключение.
- Поне в едно, сме на едно мнение с теб? Действително, "готите" са "германци" във фолклористиката :)
цитирай
21. germantiger - ...
06.10.2014 07:39
Несъмнено си прав ;)

Твоите разсъждения ме НАВЕЖДАТ (типично за българин) към едно друго съждение...

Вглеждайки се в нашего брата българина, съм убеден, че това не може да е българин. Това тук е население вече онодено от турски член, със сигурност преди това ашладисано с византийски калем и мързеливо почти колкото циганския си събрат.

Иначе казано Гет, и аз търся ли търся в днешния българин нещо велико тракийско, а намирам най-често (слава Богу не винаги) посерко. Това заключение никак НЕ ме разсмива, напротив - кара ме да съжалявам българите и ме прави УБЕДЕН, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ - не е възможно този жалък народ, да е онзи който припознавате?!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
06.10.2014 08:54
Не обърнах внимание, че коментарът ти е за този постинг и отговорът го насочих в следващия. Но съкратено ще го дам и тук
За съвременните българи си прав
но анализът става предимно философски.
За състоянието ни аз често обвинявам Великите сили и то основателно.
Но има едно голямо НО!
Въпреки тях ,само години след освобождението народът ни постига върхове- икономически и политически, всякакви Защото има Стамболов и князе и царе, които без да са по произход официално българи се изживяват като такива!
Слушал съм с часове разказите на дядо ми- тогавашните българи със сигурност са наследници на траките
Германците са ги наричали прусаците на Балканите. За Одринската крепост германски инженери са казвали ,че може да бъде превзета само от прусаци за един месец Превзета е за дни от българи!
Значи освен Великите сили има нещо друго. Политиката и управляващите. В нея са навлезли хора, които нямат място там Използват я само за лична угода, не работят за държавата, дават лош пример И започва дегенерацията
За ашладисването. В града на баба ми и дядо ми имаше сива махала. Живееха турци в нея, отделно, боядисваха къщите си в синяо, затова я наричаха така Имаше циганска, помашка махала, малко гърци. Нямаше смесени бракове ,освен между близките българи и гърци, от каквито семейства произхождаха баба ми и дядо ми.
Ашладисването почна по -късно. Когато хора на Ви с географията тръгнаха по света и взеха да се изживяват като Магелановци
Един мой братовчед при преименуването на турците се ожени за туркиня Беше учител в селото Не бях на сватбата, но напрежението се усещало.
Тя прие българския и българското безрезервно Оказа се прекрасна жена и майка Значи, въпросът опира до това какви лични качества имаш , не до народността
Тя е дело на политиците, когато тяхното качество е близко до нулата и резултатите со от другата страна на нулата
Спомням си един министър Казваше-" Ега ти държавата, щом аз съм й министър"Заслужава поздрав за откровеността! Оттам идват злините

Приятен ден!
цитирай
23. germantiger - ...
06.10.2014 11:18
Къде германски инженери са казвали подобна глупост - моля посочи ми с цитат и къде, за да го проверя - дай ми източника - чакам, защото се съмнявам? Не кой какво бил казал според някой наш историк който често поизимисляше какво ли не преди и сега, а къде и кой германец го е казал, защото и аз мога да ти кажа какво каза чичо на леля...

Ако действително някой глупак е заявил това, то той действително е бил инженер, но не същински военен, а вероятно объкан военен инженер. ФУНДАМЕНТАЛЕН "ЗАКОН" - няма фортификация, която сама да отбранява себе си, никоя фортификация не гарантира успех, ако няма войски които да я бранят или войски които да са ниво и сила. Ако пък желаеш да сравняваме германските и българските военни постижения, то с лекота ще ти покажа, че германските превъзхождат българските и това го пиша не за да те дразня, а защото това е истината. Ако ти искаш да ми докажеш, че българите са разпространили азбука на която днес пишат стотици милиони хора, аз ще ти кажа, че няма нужда да ми го доказваш - моментално съм съгласен с това и знам, че германциоте подобно постижение примерно нямат. Като "тегля чертата", обаче - в история, наука, изкуства Германия несъмнено е оставила на човечеството в пъти повече от България и това не е обида а просто факт.

Знаеш стария лаф за стадо от лъвове водено от овца - това не е опасно, опасно е стадо овце но водело от лъв, казано на шега.

Създай "съвършенния" фортификационен ансамбъл и го повери на обслужване от аборигени - резултат 0.

...

Написаното от мен към Гет беше с цел да го провокирам, както той засяга или провокира мен. Може би, трябваше да му напиша друго -0 нещо от типа - малко си чел, тенденциозно си чел, недочел си, излизах пред науката и откривай топлата вода, разбира се, че всички преди няколко века са направили конспирация срещу българите и готолозите стоят в основата на тази конспирация, фибулите на готите и гермнаците за холограма или нещо такова - може би, така трябваше да се обърна към него. Да му посоча, че десетки учени са изчели толкова колкото той за 10 живота няма да успее, че са мислили, сравнявали и изследвали толкова колкото той в ръцете си няма да държи и изследва никога итн итн итн.

Може би, това беше начина?

...

С две думи - написаното от мен е несериозно и е в отговор на думите на Гет, които имах избор да възприема по два начина

- несериозно от невеж (такъв знам, че не е)
- провокиращи и подиграващи германските готи
приех ги по втория "начин", защото знам, че Гет не е невеж и не е недочел (за готите вероятно все пак е)

Прощавайте и двамата, не приемай сериозно думитеми
цитирай
24. leonleonovpom2 - Не ти се сърдя, Германтигър!
06.10.2014 11:34
Навсякъде в литературата пише, че крепостта е считана за непревземаема. за да се твърди това, някой първо на високо ниво трябва да го е казал . Специално за германските инженери, строена е от тях, твърдението го четох наскоро някъде в печата във връзка с годишнината от превземането й, но не мога да ти кажа къде. вероятно е публикувано и в Интернет, но когато почна по такъв повод да търся, си губя времето, затова няма да го направя.
Не знам какво те ядосва Не намирам нищо нелогично. Разбира се, че имат предвид силен гарнизон вътре, при такова условие е непревземаема. Турците тогава са много наплашени от нас, възможно е да е помогнало и това
Дядо ми ми е разправял, че само като разберели турците, че срещу тях е дошъл техният полк, панически освобождавали позициите.
Така, че няма нищо измислено или нагласено
А за гарнизона, значението му, знаеш как е " превзета" Метаксас" през Втората Световна война.
За прусаците, пак от дядо ми знам, има го и в книгите, че го е слушал от самите германци, с допълнението, че те са единствените съюзници, които се справят сами и не се налага да ги дублират

Приятен ден!
цитирай
25. germantiger - ...
06.10.2014 17:32
"Там" е работата, че и аз съм чел това твърдение, но никога в конкретика - кой, къде, кога го е казал и съм го чел от червените времена, когато беше много удобно, не просто да се префразира, а буквално да се лъже и измисля, да се фалшифицира.

От години чакам този ЦИТАТ и никога не го получих, питал съм и други.

ВПРОЕМ СЛЕД КАТО РАЗСЪЖДАВАШ ПРАВИЛНО ТАКА - ПИСАНО, НЕ МОЖЕ ДА НЯМА БАЗА ПОД СЕБЕ СИ... ЕТО ТОВА Е РАЗСЪЖДЕНИЕТО И ЗА ГОТИТЕ, КОЕТО ОБАЧЕ ВИЕ НЕ СЛЕДВАТЕ - стотици учени са писали за германското в тях, фундамент ще рече има, не може всички да лъжат в различно време, различни изследователи и от различни националности, но така логика за тях не редите... И още нещо - за готите основа има, но за този цитат е вероятно дори да няма (макар аз да предполагам като теб, че може би, някой е заявил нещо подобно, но веротно бгисторици или неисторици да са го "малко префасонирали). Възможно е и въобще да не са го променяли и действително да е казано точно това, но то е идиотизъм - примерно танк без подготвен екипаж и без хора управляващи в него е просто... камара метал.

Иначе казано - ако Одрин беше бранен от българи срещу турци в онова време - вероятно би бил непревземаем при това съоитношение на сили и средства. След като Одрин е бил бранен от турци срещу българи В ОНОВА ВРЕМЕ - той закономерно е бил превзет от българския дух, сила и ум.

Не се ядосвам в никакъв случай на примера с Одрин - този случай и въобще Първата Балканска е война за която съм попрочел и то немалко - в световен мащаб хора които се интересуват от война трябва да я четат, тя е и световен пример - заслужава го.

Моята реакция е към написаното от Гет ;) имам посочената книга от него за готите ако добре помня на руски, имам още десетки книги за готите на различни езици, но не съм ги чел защото не влизат в преките ми интерес към днешния ден. Две обаче съм изчел, а други в различни техни части също прегледал "отгоре" и с част от прочетеното съм направил няколко постинга които нито Спароток, нито Гет, нито друг успя да опровергае. Нещо повече - като база данни тези ми постинги надминаваха в обем и конкретика писаното от Спароток за готите в неговия блог. Ще рече - ако аз който не съм се задълбочил в темата мога това, ако сотици автори в различни векове, от различни народности и националности са писали за германските готи... ще рече това не е случайност, конспирация и грешка. А гет се будалка с фоклористиката ;) нямам против да се будалкаме, но мисля трябва да сме по-често сериозни хора.
цитирай
26. get - - Уважаеми приятелю, и двамата знаем, че света в който живеем, не е така ...
06.10.2014 18:42
23. germantiger написа:

Написаното от мен към Гет беше с цел да го провокирам

... уютно място за живеене - дай, с поведението ни, да не го обръщаме на джунгла?!
23. germantiger написа:
... и е в отговор на думите на Гет
...
- провокиращи и подиграващи германските готи
приех ги по втория "начин", ... Гет не е невеж и не е недочел (за готите вероятно все пак е)

- Както виждаш съм цитирал двама немско-езични автори, по отношение на готите и твърдението ти, че имаме изворов плюс археологичен материал за тяхно присъствие първо в Прикарпатско-дунавска област а после и Балкани!

- Тигре, само един факт от навечерие ... и след нашето влизане, като съюзник на Централните сили в Първа световна война.
- С допълнението, че след Първата ни национална катастрофа(предопределена от предателската спрямо нам Руска политика) никой не е считал ... България и българите, като значим човешки и политически фактор!
В 1914 г., малко преди избухването на ПСВ, френският президент Поанкаре минава на връщане от Петербург през България. Французинът се държал, като олимпиец, видимо отегчен от неизбежната среща с незначителния според неговите представи, балкански народец и княз.
Три години по-късно, германският кайзер Вилхелм II се явява на срещата си с цар Фердинанд в Ниш, носещ униформата на български офицер (генерал) ...!
- Вероятно е оценил постигнатото ... при такива едни, "малозначителни" победи, като тези при Тутракан, ген. Киселов ... епопеята в Добруджа на конницата, на ген. Колев, която разгромява елитният руски корпус(в него всички служещи са били "георгиевски кавалери"!) с което осуетява ОКУПИРАНЕТО НА ПРОЛИВИТЕ - С тази цел и задача е съставен корпуса, от Руското главно командване - Това, знаеш ли го?
- Чувал ли си, какво казва ген. Колев?

"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа?
Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!" - Уви ! - обединението, към което са стремели нашите възрожденци, още от Времето на Църковният въпрос(?) не само не се състоя ... а изтощи силите ни като народ и държава ... и това благодарение "съучастието" във вътрешно-българските дела на "великите сили" !

- Българинът ... (не сегашният постсъветски продукт(хомо-съветикус) - въпреки, че е съзнавал безнадеждността от влизането си в Първата световна война - не се е опозорил ... защото е обичал Майката-Родина и Бащино огнище!
- Ето какво пише за Свободата и Съдбата на Българският народ - един човек ДОСТОЕН българин СВОБОДЕН от идеологическите лъжи на идеологията ... за която твърдят, че е "научен" комунизъм?

ЗА МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ РУСИЯ И ЕВРОПА?

„Що е истина?”, се питаха европейските скептици по примера на онзи римски прокуратор, подканен от Божия син да се застъпи за проповяданата от него истина.
«Що е свобода?», се питаме не по-малко скептично сега ние, изправени пред парадокса, че в България ДНЕС БИВА ЧЕСТВУВАН като «ДВОЕН ОСВОБОДИТЕЛ» именно ПОХИТИТЕЛЯТ НА СВОБОДАТА.
Конкретният въпрос гласи:
би ли познал своите сънародници в днешна България възкръсналият Любен Каравелов, който някога бе писал: «Свободата е мечтата на българите, свободата е нашата българска надежда, свободата е нашия лозунг»?
Ако свободата означава възможността за един народ да урежда земното си царство по свое зрение и по своя воля, да определя сам смисъла и целта на своите исторически стремежи – тогава българите загубиха наново тази свобода.
Остава им само ИСТИНАТА НА ТЯХНАТА ИСТОРИЯ, колкото и да боли, като всяка истина ...!"

- Аз пишейки, работя той(българинът) да се събуди и освести - А, ти?
цитирай
27. leonleonovpom2 - Българите за завзели и Букурещ, Гет!
06.10.2014 20:36
При това защитаван от руски войски. Този факт дълго се премълчаваше заради вечната дружба. било е наказателна операция, заради вероломното поведение на чокоите през Междусъюзническата война
Приятна вечер!
цитирай
28. germantiger - ...
06.10.2014 23:06
Гет, нашия "разговор" за готите няма нищо общшо с КОНКРЕТИКАТА, която си написал за ПСВ?! Силна конкретика, нека се чете, аз мога и да я допълня, зщаото написаното за ген Колев го знам, "виж" за Пуанкаре - не.

Аз бих могъл да предложа още повече конкретика за нечии други победи в ПСВ (без значение националността), но какво място имат те в дискусията между нас и това защо тя започна?

Впрочем с леон писахме за Балканската война (Първата), дори не за ПСВ.

Дребнав, но фундаментален детайл - никои проливи не се превземат и още по-малко не се задържат от един корпус, пък бил той и от "супергерои" - това просто като отметка.

Аз работя на друга нива Гет, не на българската - въпрос на избор и напълно уважавам и дори приветствам твоя. ПРЕДИ ВСИЧКО ОБАЧЕ Е ИСТИНАТА, а за истината нашите предпочитания са ирелевантни. Посягането на чужда история е грабителство - ти с пълно право не желаеш да се прави с българската история (но се е правило). Аз не желая някой да граби и от германската история (това също се е правило).

За готите - опровергаваш официалната наука и утвърждаваш своята истина с аргументи или втория "вариант", който досега практикуваш - посягаш на чуждото, след като не си опровергал науката - това е резултата.

Докато не излезете и не положите на масата своите тези, хипотези и теории, докато не докажете погрешността на стотици учени, преводачи, археолози, изоври, фоклористи - дотогава си оставате фразьори и евентуално фантазьори.

Учудвам се, защо не се заявявате не тук в блог.бг, а другаде, където е мястото на един сериозен научен и наднационален дори спор.
цитирай
29. get - - Нямам за цел да правя ретроспекция на Първа св. война ... цялата?
06.10.2014 23:24
leonleonovpom2 написа:
При това защитаван от руски войски. Този факт дълго се премълчаваше заради вечната дружба. било е наказателна операция, заради вероломното поведение на чокоите през Междусъюзническата война
Приятна вечер!


- Примера го дадох:
Първо: Поради инсинуациите, че видите ли едва ли не спекулирам, казвайки - Историята на "готите" я няма?!
Второ:
Ако съм изпаднал в мнителност - то не е по отношение на фактология ... а поради интерпретация на ЛИПСВАЩА такава ... или ако има такава - Как да си обясня написаното в Йордановата "Гетика"(?):
"След това, при царстването над готите на Буребиста, дойде в ДАКИЙСКА ГОТия Дикеней ...по негов съвет готите разорили страната на германците" Get.: р.257.
- Нали при една елементарна справка УЗНАВАМЕ ?
1. Буребиста е военен и политически водач на гето-даките по време на римската агресия(Траян) от Първи век, на север от Дунав?
2. Дик(ц)еней е върховен жрец на гето-даките.
3. Римляните наричат това население повече с името даки; гърците съответно "гети".

- Това примерно е, като с името "Алварес" ... което го изкарват или "готско" или "арабско":)) !
- От същият порядък е името на столицата на Ромуния - старо название "БуКарещи" (според руските лингвисти "БуковаРоща/Гора"), съвременно(и то при нас) Букурещ(и)(според мен етимология:Воловарци).

- Като не вярва на мен, да вземе да прочете проф. д-р Хервиг Волфрам - Да види той какво пише за История на готите?
- Нека прочете средновековните "Баварски географ" и "Померанска хроника" ... та да му стане ясно от Етнонима на какъв народ, идва названието на страната Прусия ... която е и Втория "Германски" райх.

- Има много причини да се пренаписват стари хроники - Както примерно това става с руските хроники след идването на Романови(като династия). Не случайно Достоевски на няколко пъти казва: "Ако измиеш руснака - под него ще видиш татарин" ... Та то, и на първият "руски"-историк Карамзин ... името му идва от, "Кара-мурза", от един негов прадед ... тюрк или угър?!!
цитирай
30. germantiger - ...
07.10.2014 16:31
Следвайки твоя пример пращайки ме да чета откъде "идвало" названието на Прусия, на мен не ми остава нищо друго освен да те насоча да попрочетеш откъде идва

гръцкото име София на столицата
Харманли
Хаскьой
Кърджаали
Созопол
Ахтопол
всичко завършващо с пол/полис
каквато пожелаеш Джумая
десетки уж български имена било тези с Кара- започващи
или другите като например моето Димитър от Деметра
колко турцизми пък има - том ще се съберат

Що иде реч до Прусия споменавал съм няколко пъти, но ти или не четеш или паметта ти изневерява, а именно - автентичните pruzzen са геноцидно избити и подменени с много германски колонисти, малко холандски и съвсем малко френски хугеноти. Една минимална част от автентичните пруси е претопена в новите германски preussen. Иначе казано балтийските пруси, които никъде в науката история не са припознати като траки или българи (в отделни малцинство автори се допускат хипотетично като общност, но не траки) та автентичните пруси какви са, губи значение от гледна точка на германското в държавата германска Прусия. От гледна точка на историята - несъмнено трябва да се изследва какви са били прусите и всеки друг в историята.

Впрочем - убеден съм чел си какво са траките - те дори НЕ се самонаричат така, та откъде идва названието им Гет аз и ти чудесно знаем :)

Като мислиш, че някой нейде е изкарал този и онзи някакъв - моля, явявай се и го изкарвай друг. Имаш свободата да го сториш, но и разбира се, рискуваш да се окажеш в комично положение при сблъсък с историк - не случайно много често (макар не винаги), когато тук започне да пише анонимусбулгарикус и някак утихвате, забелязва се от халите...
цитирай
31. get - - Щом си силен в етимологията - Давай? :))
07.10.2014 18:58
leonleonovpom2 написа:

Следвайки твоя пример пращайки ме да чета откъде "идвало" названието на Прусия, на мен не ми остава нищо друго освен да те насоча да попрочетеш откъде идва

гръцкото име София на столицата


- Името на "гръцкото" София идвало да каже ... "мъдрост"?
Да проверим, Какви близки до топонима думи има още документирани?
Тheosophia - за което казват(в Оксфордският речник !) че било близко/синонимно на "theology" ... идвало от работите (по въпроса) на първите християни! Под това се разбирало: "those who know divine matters". Знаещ божата мъдрост!

- Но! - в речника се прави препратка по отношение на втората част:"sophia", към думата: "SOPHIST" (СОФИСТ) ? Което идвало от Latin *sophista, **sophistes, от Greek *sophistes.
- По отношение семантика и етимология на същата обясняват:гръцката дума:Sophistes, идва да каже:"one who gives intellectual instruction(напътствия, указания) или "advice" (съвет). Това СОФИСТА ГО ПРАВИ - по причина, че той е:
а) "a master of one's craft" - майстор/умелец;
б) "one clever in matters of daily life" - някой, който е запознат с нещата от ежедневието" - което идвало от sophize^sthai "to become wise or learned" (sthai=ставам + умен - сръчен/способен/(на)учен".

- Та се питам ... най-накрая, при кого отиваме за съвет ... ами, при умният мъдрец(а) - Как се нарича Човек, който ни съветва Как да си решим проблема ... Май имаме конкретна дума в българският език, за такава категория хора "С......к" - как се изписваше думичката на гръцки "Sophistes" . Хайде да подменим в изписването дифтонга:"Рh" със латинското "V" - на какво ни докарва сега думата(?) - точно така ... Това е другото значение ... на "гръцко" Мъдрата-София ... Май? :))

П.П.
- Но тогава:)) англо-САКСОНСКОТО *Аdvice ... ще да идва от частицата в бг. език:ВИжДАм, което в (Lat.) е**"visum", а в неутралното, мин. причастие звучи:"videre"(видере=видете - на "старо-"славянско"-руски:)) - "to see"/виждам - разбирам".
- Тоест: "ad^vice" = българското: предвиждане; предположение - Така ли е, англосаксонецо:))?

В заключение?
- Мразя империализма ... най-вече този в науката, както е примерно Историята!

- Поздрави!
цитирай
32. germantiger - ...
07.10.2014 19:31
Не си продължил не си посмял да стигнеш до ведите и до индо-европейското ;)

Не траки не българи Гет, а това, което науката отдавна е установила - индо-европейскии, което и ти чрез ЧУЖДАТА НАУКА И ЗАКЛЮЧЕНИЯ КОИТО ПОЛЗВАШ, защото те не са твои, не са български и не коментират траките стигаш до това, което всъщност е истината - индо - европейското общо начало, то не е тракийско и не е българско за Европа.

За турскоименуващиоте се български градове нищо не си написал, както и за Прусия, да те питам и за българите... От години не само фантазьорите, но и историците НЕ могат да обяснят това намиенование - мъдри ли са, възвишени ли са, лъчезарно ли са - що значи болг, бълг итн? И нормално е да не се знае, зщаото древността е дълбока и това едва ли някога ще се установи, също като често провокативното питане от твоя страна за името германи.

Какво ти думам Гете ;) като споменаваш чужди имена, замисли за твоите чужди също.

Като споменаваш за неясни и неприсъщи елементи в други народи, виж неясните и небългарски в твоя.

Като забелязваш нечия чужда прилика с български думи, не забравяй, че същата прилика я има и при други народи, не защото траките или българите са били в основата им, а защото общото индо-европейско минало и произход е фундамент.

Така мисля и аз и така е доказала науката - ако имаш нещо против - моля, бори я!
цитирай
33. leonleonovpom2 - Гет, това за Прусия не е писано от мен!
07.10.2014 19:41
Става дума за а цитата, който даваш в последния си коментар. Сигурно имаш предвид Германтигър
С произхода на наименованието Прусия не съм се занимавал, иначе съм цитирал в някои постинги прусаците като пример за добри войници!
Иначе много сме коментирали преголямата близост на думи и изрази в български и латински, което ясно показва общ произход на двата езика, а не нещо друго, обидно за древен народ като българския. Не може повечето думи да са обикновени заемки, защото са основни в езика, не дублиращи, както близо 100% от турцизмите
Приятна вечер!
цитирай
34. get - Не траки не българи Гет, а това, ...
07.10.2014 21:25
32. germantiger написа:
leonleonovpom2 написа:

Не траки не българи Гет, а това, което науката отдавна е установила - индо-европейскии, което и ти чрез ЧУЖДАТА НАУКА И ЗАКЛЮЧЕНИЯ КОИТО ПОЛЗВАШ, защото те не са твои, не са български и не коментират траките стигаш до това, което всъщност е истината - индо - европейското общо начало, то не е тракийско и не е българско за Европа.

Гет, това за Прусия не е писано от мен!
Става дума за а цитата, който даваш в последния си коментар. Сигурно имаш предвид Германтигър
С произхода на наименованието Прусия не съм се занимавал, иначе съм цитирал в някои постинги прусаците като пример за добри войници!
Иначе много сме коментирали преголямата близост на думи и изрази в български и латински, което ясно показва общ произход на двата езика, а не нещо друго, обидно за древен народ като българския. Не може повечето думи да са обикновени заемки, защото са основни в езика, не дублиращи, както близо 100% от турцизмите
Приятна вечер!

- Нямах теб в предвид Симеонов!

- Обяснявам накрОтко, на тези които мислят ... че ПРЕУВЕЛИЧАВАМ за тези ОСЕМ МЕСЕЦА - Преминали в четене и изводи?

- Исторически мал-шанс е, за ПРУСИТЕ(не-германци, а славоезични) е че, поради династични и други борби, крал Конрад I Мазовецкий (от полската династия на Пястите), и по настояване на Ватикана - отдава във владение полската Хелминска земя, на "бездомните" Тевтонски рицари - Едни казват, годината била 1226, други 1230 - но, не това е важното? А че, се почва една кървава вакханалия ... в резултат от която, имаме понемчване не само на славянските(пруски и др. народи) ... но и при роднините на фините-естонци, лати(те)? Точно тогава на картата на Европа се появяват и немско езичните "евреи"(ашкенази ?) - Които по етносен признак и произход НЯМАТ НИЩО ОБЩО с евреите-семити, от близък изток и сев.Африка, а са си местно Балтийско ... но, какво население?

- А относно траки до Балтика ... и че не аз си ги измислям - Цитати?
Първи цитат(в който отец Паисий, отбелязва - Докъде стигат подобните нам по слово и бит народи!?)

„Свети Кирил и Методий по-късно били поставени за епископи на славяните в Морава, НЕ СРЪБСКАТА Морава, която тече през Шумадия, но друга Морава, при Окиан-море, което се нарича Балтинско море, при Брандибур. Оттам най-напред са излезли българите, а ония, които са останали там, се наричат славени."

А тези руско-православни басни - Кога и защо била ни измислена писмеността и сме приели християнството ... Моля-я!!
"Первым из славянских народов, обратившихся к христианству, были болгары. В Константинополе находилась в виде заложницы сестра болгарского князя Богориса (Бориса). Она приняла крещение с именем Феодоры и была воспитана в духе святой веры. Около 860-го года она возвратилась в Болгарию и стала склонять своего брата к принятию христианства. Борис крестился, приняв имя Михаил. Святые Кирилл и Мефодий были в этой стране и своей проповедью много способствовали утверждению в ней христианства.
Из Болгарии христианская вера распространилась в соседнюю с ней Сербию.

После того, как были просвещены Болгария и Сербия, в Константинополь явились послы от моравского князя Ростислава с такой просьбой: «Народ наш исповедует христианскую веру, но у нас нет учителей, которые могли бы объяснить нам веру на нашем родном языке. Пришлите нам таких учителей.» Император и патриарх обрадовались и, призвав святых солунских братьев, предложили им идти к моравам.
Для большего успеха проповеди, святой Кирилл почитал необходимым перевести на славянский язык священные и богослужебные книги, ибо «проповедовать только устно, по словам святого Кирилла, все равно, что писать на песке.»"
от сайта на РПЦ
цитирай
35. germantiger - ...
07.10.2014 22:01
ПРУСИТЕ НЕ СА СЛАВОЕЗИЧНИ ВЪОБЩЕ И ТОВА НАУКАТА Е УСТАНОВИЛА ФУНДАМЕНТАЛНО - от обичаите, през имената, до езика им и остатъците от него - това е съвсем достъпно да го прочетеш - всичкото което изброих. Явно четеш единствено това, което ти е удобно или ме заблуждаваш че четеш.

ТЕВТОНСКИЯ ОРДЕН НЕ Е БЕЗДОМЕН В ОНЕЗИ ВРЕМЕНА И ТУК да прощаваш написа глупост!! В тези времена ордена има земи и замъци в Палетина, в острови в Средиземно море и води спор за негови земи и замъци в Трансилвания - именно ордена ги владее десетилетия, бие всякакви нахлуващи там "степняци" и именно за това е поканен от Андраш/Андрей унгарския крал, който сам не можел да победи нахлуващите. Бурзенланд и Зибенбюрген постепенно са заселени с германски колонисти, създадени са форпостове итн итн итн

ПАИСИЙ Е СЛАБ ИСТОРИК И ВЕЛИК ПЪРВИ МОЖЕ БИ, ВЪЗРОЖДЕНЕЦ - неговата история е изпълнена с грешки и това всеки специалист знае, нещо повече - историците вероятно ще ти посочат историята от един български духовник католик (чието име сега не помня) и чиято история те намират за много по-точна, но точно защото е католик неговото дело и до днес е слабо известно и непризнато.

За азбууката и Християнството струва ми се си говориш сам... ?!
Надявам се, сам не си говориш често, защото това е нездраво. Темата за Кирил и Методий аз с теб не коментирам, нито касае (с русизъм ти го пиша) германските готи.

Като прочетох твоя цитат от Паисий (можеше и на Раковски фантазиите да цитираш) се сетих за картите и цитатите, които някои пантюркисти могат да тиу предложат - според тях хайде не до океан-море, но България и Балканите въобще ще бъдат в турска карта отма... и това аз трябва да приема?! Само защото някой турчин така си въобразява или защото Паисий е написал заедно с великото и куп неточности?! Разбира се, че не :)

Още веднъж ще те призова - НЕ БЪДИ МЪРЗЕЛИВЕЦ И СЕ ЗАЯВИ ПРЕД НАУКАТА - БОРИ Я, ОПРОВЕРГАВАЙ Я, НАЛАГАЙ ИСТИНАТА ПРЕД СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ. Това е пътя.

С мен няма защо да спориш за българска история - аз не съм неин познавач, когато обаче напишеш нещо неистинно за нещо германско което знам - бих поспорил с теб.

ЖЕЛАЕШ ЛИ ДА ТИ ПРЕПОРЪЧАМ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ КНИГИ ЗА ИСТОРИЯ НА ПРУСИЯ ОТ НЕУДОБНИ ЗА ТЕБ АВТОРИ, убеден съм и няма да си ги чувал масата от тях?

Ако пожелаеш - утре ще ти иготвя списък - не го казвам за да те заяждам, а ЗА ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ 8 МЕСЕЦА ЧЕТЕНЕ Е ИСТОРИЯТА НА ГОТИ, ПРУСИЯ И ГЕРМАНСКА ПРУСИЯ Е НИЩО и защото явно четеш удобното за теб.
цитирай
36. get - - Отговори на повдигнатите от теб ...
08.10.2014 18:23
- Отговори на повдигнатите от теб въпроси?
1.
germantiger написа:

ПРУСИТЕ НЕ СА СЛАВОЕЗИЧНИ ВЪОБЩЕ И ТОВА НАУКАТА Е УСТАНОВИЛА ФУНДАМЕНТАЛНО

- Те са "балто" езични - Което не е синонимно на "германо"(!) ... а по-скоро имат близки паралели с езици от Балкански п-ов! За същите(литовци) д-р Басанович пише: "Няма съмнение, че прадедите на литовците едно време са живеели в Тракия и че траките, гетите и даките са се изселили от тук (България) в областите край балтийските морски брегове, и че техните наследници живеят в Изт. Прусия, Литва и Латвия за яд на всички съседи ..."
2.
germantiger написа:

Не траки не българи Гет, а това, което науката отдавна е установила ... индо-европейското

- Имащи ПЪРВО-произход от Балкани и Мала Азия ... няма да коментирам, ползваният от немските лингвисти ТЕРМИН за "индо-европ. език" - звучащ "Indogermanische Sprachen"
- Отделно, твърдението ти за ... Общ индо-европейски произход! - Как ще го свържеш с инсинуациите?
germantiger написа:

на мен не ми остава нищо друго освен да те насоча да попрочетеш откъде идва ...
гръцкото име София на столицата
Харманли
Хаскьой
Кърджаали

- За София ... мисля, вече отговорих - това е другото значение на Съветваща от там, Мъдра(?) Каквото е й, по-всяка вероятност старото име на Мадара (звучало)М(о/у)ндра(г/т)а
- Харман(ли) - иде от ХАРМАН(+ли) ... а останалите ... вероятно не са "готски":)
3.
germantiger написа:
ПАИСИЙ Е СЛАБ ИСТОРИК ... За азбууката и Християнството струва ми се си говориш сам... ?!

- Комента ми, Не е за Приемане на християнство от българи ... а за Мисията на Кирил и Методий ... плюс казаното от Паисий: До къде има езиково родствени нам народи?
Съобразно този пасаж от Историята(му)?
„Свети Кирил и Методий били поставени за епископи на славяните ... в Морава, при Окиан-море, което се нарича Балтинско море, при Брандибур(Барндебург - съвременно !)."!!

- А ? - относно "траки" на Балтика - Мога да ти цитирам от:"Chronica Regnum Danorum" Датска хроника :))!
цитирай
37. germantiger - ...
08.10.2014 21:15
- Ти драги ПЪРВИ пишеш че са славоезични, аз въобще не твърдя, че са германо-езични - своите грехове, на чужди плещи не прехвърляй.

- Твърдението ти, че те са по-близки до езици от Балканския п-ов е... ?! Кои езици Гете - страгоръцкия ли, тракийския ли, който е толкова беден според изворите, кой тракийски - на кои траки - на бол народи общо наречени така, на илирите ли, на македонците ли различни от траки и елини. Басанович може да заяви каквото пожелае, може да цитираш дори какво е заявил Спароток - е от другата страна ще ти цитират не един, а буквално стотици учени обратното. Нещо повече - балтите са много по-близки до германо-скадите, за разлика от всякакви балканци.

- И ЕТО ШОВИНИЗМА И ОГРАНИЧЕНОСТТА ТИ ;) - тези или онези имат, пишеш произход от Балканите. Народите нямат произход от Балканите драги, племена и народи съществуват в предисторични времена и не произлизат от траки. Докато "тук" е имало траки, то в Европа е имало всякакви - никой не е произлязъл там от траките, виж можеш да пледираш евентуално траките да са му "занесли цивилизационни импулси" или иначе казано знание и опит.

- Ти идиот ли си - надявам се и вярвам, че не си, но само идиот би написал, че тези или онези произлизат от траките. Винаги съм те уважавал и чудесно знам, че не се видиотяваш! Едновременно с траките по Европа живеят дедите на кой ли не, вкл. германо-скадите. Ти действително ли не знаеш, че едновременно с траките, Европа е населена с какви ли не и това го показват извори, археология, елементарна логика. Ти действително ли не си наясно, че във времето в което траките ИДВАТ на Балканите, племената са оформени и народите в немалка степен разслоени?

- Чудя се в играта на думи не ти ли минава през ум, че българи иде от бълхари?! Играта с думи особено от нелингвисти е достъпна за всеки, но защо не стигате до други заключения от типа България - Бълхария. И с право НЕ стигате защото това е скверна антибългарщина, но също е мерзост е да си присвояваш чужда история играейки с думи.

- Паисий ли ;)... как да коментирам човек писал векове след оформяне на народите които коментира, човек който не знае дори елементарно правилните названия на области и народи които коментира, човек, който нито ги е посетил. Паисий би могъл да заяви, че слънцето е българско ;)

...

Остава "чуденето ми"

- ЗАЩО НЕ БОРИШ НАУКАТА В СВЕТА, ЗАЩО НЕ СЕ ЗАЯВИШ В БЛОГА СИ ПОНЕ

- ЗАЩО СИ ОСТАВАШ ФРАЗЬОР И ФАНТАЗЬОР

- ЗАЩО ЧЕТЕШ ГРЕШКИТЕ НА ПАИСИЙ, НО НЕ ЧЕТЕШ СТОТИЦИТЕ КАТО ПАИСИЙ ПИСАЛИ ЗА ГЕРМАНСКИТЕ ГОТИ

Впрочем аз знам отговорите на тези въпроси ;) - вие не пишете история, а творите пропаганда и тази пропаганда веднага си плюе на петите в сблъсък с истинска наука. Не случайно споменах - като започне да пише анонимниябългарин и затихвате жалко и жално......

Няма лошо да си въобразяваш, че света започва и свършва с българите... от това разбира се, на света ни най-малко не му пука (с изв. за лексиката).
цитирай
38. germantiger - Заключение
08.10.2014 23:24
С "две думи"

АЗ НАПЪЛНО ИЛИ ПОЧТИ НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН, ЧЕ НАЙ-ДРЕВНИТЕ ОБЩЕСТВА СА ТУК НА БАЛКАНИТЕ, НЕ В ДРУГИ ЧАСТИ НА ЕВРОПА

НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН СЪМ И ДОРИ БИХ ПОДДЪРЖАЛ ЗАКЛЮЧЕНИЕ, ЧЕ ТРАКИТЕ СА ДАЛИ ЦИВИЛИЗАЦИОННИ ИМПУЛСИ В ОСНОВАТА НА МНОГО ЕВРОНАРОДИ - ТОВА ДА

НЕ съм съгласен, че тези или онези произлизат от траките - това е различно

Не съм съгласен, че Балтика е славянска или тракийски и прочие

И ЧУДЕСНО ЗНАМ ВПРОЧЕМ, ЧЕ ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ ТУК НА БАЛКАНИТЕ В "ПРЕДИСТОРИЧНО ВРЕМЕ" НЕ СА ТРАКИЙСКИ - те са векове П Р Е Д И идването на траките.

Ето я разликата

ДА - траките и Балканите са цивилизация преди Европа

НЕ - другите не произлизат от траките и другите НЕ са българи

ДА - траките или балканско население е дало знание и опит на близки и може би, далечни

НЕ - това не прави тези други нито траки, нито българи
цитирай
39. get - @ 37. germantiger - ... - Ти идиот ли си - надявам се и вярвам, че не си, но само идиот би написал, че
09.10.2014 00:32
- Дай без софистики :))?
- Защото народа, поради който толкова страдаш ... се явява във време не по-късно от век ... на същата територия, където преди това от време оно - си е живял "друг":)) с близкото на "вторият", име "гети"!
- Цялата "Про-готска теория" стъпва на произведението на Йордан "ГЕТика" при доказване съществуването на германските готи. Но за нея вече дадох цитати - Какво е писал ... явно бъркащ ГОТИТЕ с дако-гетите, с военен водач Буребиста и Дикеней върховен жрец - виж поста ми №29 ?
- Отделно?
Свети Исидор от Севиля - в Историята си на готите(6 в.) - Не разграничава двата народа ... а дори твърди, че са участвали в битката(при Фарсала - 43 г. пр.н.е.) на Юлий Цезар с/у Помпей?
При Йордан, (основният извор на който стъпват поддръжниците на "готската теория") се твърди, че в това време те току що ... са "дебаркирали" на устието на р.Висла ... Два кораба народ(третият с лангобардите "се загубил":))! Казвайки "два кораба" - в тази връзка, знаеш ли колко е товароносимостта на значително по-късните "дракари" ? - Тридесет и пет човека!!
- Така че, тези СЕДЕМДЕСЕТ ЧОВЕКА НАРОД - След век и половина така се "наплодили" ... та многобройната им войска сразила Ромея-"Византия"(второто според Йер. Волф(обективен германски историк:))

- А относно Пруси и Език - Същият е бил запазен до 18-ти век и се е говорел от отделни представители ... отделно имаме оставени преводи-речници - може и, кратки, но те ще ни отговорят какъв е бил балтийският-пруски - Цитати?
- zemе - земя
- saulis - слънце
- undan - вода
- deyna - ден
- nakts - нощ
- piws - пиво
- pints - път
- azzaran - езеро
- prasisenis - питане/прошение
- plugs - плуг
- sawinzli - завивам/пояс(на дреха)
- as - аз
- tu - ти
- Eg koyte poyte - Ако искате пийте
- Beigeite beygeyte peckolle - Бягайте, бягайте дяволи ... по време на някакъв техен фолклорен празник ... възгласи от участниците - Та, това засега накратко за "пруският" ... А за тракийският с неговите документирани 230 лексемни единици - по после :))!
цитирай
40. leonleonovpom2 - Общо взето е така, Германтигър!
09.10.2014 00:39
Тогава говорим за племенни общности, народите са в началото на формирането си.
Сега с установяването на граници и приемането на тяхната неприкосновеност, с официален език, може да се счита ,че ако не е довършен процесът на оформяне на народите напълно, то е дефиниран
Не съм поне 95% съгласен с писаното за Паисий!
Той си е Летописец дори над нивото на епохата му Ако се говори за грешки, неговите са дори по-малко от средното ниво тогава
Ходил е в Германия, търсил е литература Е, свидетел няма как да бъде, но е направил необходимото
Убеден съм, чел съм Шарл Дюканж, за мен той е № 1 от епохата на Паисий, че го е ползвал коректно!
Лека нощ!
цитирай
41. leonleonovpom2 - Изненадан съм, Гет!
09.10.2014 00:56
Тези думи и изрази звучат на старобълггарски!
Тогава прави са германците да наричат българите прусаци на балканите.
Шегувам се , разбира се, те ги наричат така за военните, не за езиковите им качества

Относно ден, сега си обяснявам деен, дейна ,смисълът им Ами той е пряко свързан с деня. Тогава човек е деен, през нощта почива. Сега ние правим изключение, но при нас кое не е сбъркано?1
Имаше един великолепен футболист - Дейна, поляк Явно името му е свързано с ден
Малък речник си дал, но с великолепни примери, малко е да се каже, възхитен съм
Ако това е речник на тюркоезични българи, сменям си името!
Лека нощ1
цитирай
42. germantiger - ...
09.10.2014 11:54
Здравей змейо ;)

Скитите са произлезли от змии и хора - след като си обърнал внимание на 70 човека в два кораба, трябва да бъдеш честен и да признаеш скитите за получовеци!

Все пак не трябва да спираш и дотук - хуните изворов са плод на вещици и горски "сатири" - иначе казано хунологията има за предмет уроди?

За да сме последователни трябва да отбележим, че българите са мръсен и крадлив народ, несъмнено, че траките са идиоти можещи да броят едва до 4, също така ще си позволим убедително да вярваме, че почти всеки нашественик е накзание Божие, бич Божий, но нека не се ограничаваме - ще трябва да вярваме, че земята е плоска, че е на гърба на костенурка или плещите на Атлас, дървбото Игдрасил нека не забравяме, но и с всичко това ще дискриминираме всички други извори в които имаме не 10 и даже не 100 версии на произход, мит, начало, извор за миграция итн.

Подбрал си 13 думи и 2 израза - откъде си ги подбрал и авторите, които не цитираш откъде самите не си посочил. 13 думи е едно нищо, ако бях лингвист вероятно щях да ти посоча 1300 които няма да звучат така. Защо тези са такива - простичко и ясно - славяни и балти са съседи и съвсем нормално е да имат не 13, дори не 13о близки думи, а много повече - за справка от червено време (което дискредитираше всички германско в историята) та от онова време руснаците имат цял том на германските думи в славянските еизици и то НЕ думи технически и думи ПРЕДИ новото време дори!

Освен това си и сгрешил ;)

- nakts - нощ (това не е нощ, а е явно до германското нахт Nacht и до английското найт Night)
- saulis - слънце (това е далче от слънце и солнце, но до бол древни думи за слънце на НЕславянски народи просто защото когато египтяни, елини и римляни са наричали слънцето, славяните не са били на историческата сцена като засвидетелстван в извори говор)
- plugs - плуг (поинтересувай се и лингвисти исотрици ще ти кажат, че това е една от германските думи в български, освен нея покрай готите тук са навлезли бол думи вкл. булка)
- tu-ти (на германдки е ду - du и в този ред на мисли имаме една разлика с пруското ако е пруско - българското също има една разлика с пруското - "равенство", ще рече и тук примера ти издиша ;)
- deyna - ден - на английски е дей - Day, идва от Даг/Таг, но и тук имаме немалко прилика с пруското

Какво "излезе" Гет - аз показах, че грешиш или има съмнение в 5 от твоите примери, представяш ли си ако съм лингвист колко още щше покажа, че не са сигурно доказателство, нещо повече, ако бях историк-лингвист със сигурност бих ти цитирал десетки пруски думи близки до скандинавските и ЗАБЕЛЕЖИ (!) дори след това аз не бих направил прусите - германо-скади, но ти на една шепа думи (от които почти половината съмнение) ги правиш какви... траки, българи, славяни ?

Смешно и жалко, но и нормално за фразьор, фантазьор и разбира се за човек правещ пропаганда на какво - протобалкански шовизинизъм (то такова нещо няма;)
цитирай
43. germantiger - "РЕКАПИТУЛАЦИЯ"
09.10.2014 12:10

Сещам се когато предложиш пример за глагола съм в латински и германски - примерите ми бяха колкото на леон в латински-български, толкова прилики, дори на германски с една доловима прилика в повече! Това не промени мнението на леон, нито възспря устрема му да дава този пример пак и пак. В тоива няма нищо лошо - нека го дава като аргумент, свободни сме да го правим, а може и да има своята правота, но, НО... !
Вие явно не желаете да чуете друга гледна точка или ако я чуете не приемате аргументи, които дори понякога звучат равни или повече от вашите. В това няма драма - писал съм го - при сблъсък със света и неговото знание просто нямате шанс. Нещо повече - явно иматъе страх или мързел за да не сблъскате с това свевтовно знание и наука, а трябва, защото каквото има истинно във вашите тези (а аз съм убеден, че ИМАТЕ ВЯРНО, много ли е, малко ли е, аз не съм специалист във вапите теми, но и вие явно не сте:), "та" след тозаи сблъсък ще има положителен за българското резултат - ще остане вярното у вас, а заради него си заслужава и то ще е в ПЛЮС на тракийско и българско. Вие явно не желаете този сблъсък - защо - зщаото сте неподготвени, страхливи едва ли - не знам защо? Или може би, съзнавате, че в много от написаното грешите - честно пред себе си си го знаете?! Но това и не ме вълнува впрочемн - то е ваш избор и равносметка.
цитирай
44. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
09.10.2014 14:32
Това е нормален диалог. може да имаме различни гледни точки
За глагола съм става дума, наречен спомагателен при нас, при французите базов или основен ,което е по-правилно според мен. Защото той върши основната работа

Така, има някои различия в това което пишеш и аз твърдя
!8 Аз не преча ти да търсиш общи неща с немския в латинския. Сигурно ги има , общото при нас не изключва общото при тебе. Такъв извод и в двете посоки не може да се прави!
Аз съм правил и троен паралел -латински - френски - български и на местоименията ти, ние , вие, са .Смайващо е!
Ти търси прилика на немски с латински, каква връзка има, какво, ще скоча и ще кажа ,сакън не е вярно! да не съм луд!

Щом и ти не си доразбрал замисъла, май по-добре е да развия нещата в обобщителен постинг, тук я го прочете някой , я не
Не знам каква цел преследваш с паралела с немски, ако е да отрича връзката на български с латински, според мен е несъстоятелно , едната връзка не влияе на другата
Ако условно двамата с Гет не сте приятели, това не означава, че аз поотделно не мога да бъда приятел и с двама ви
Развий си постинт за тези съответствия в немски и латински, без да съм толкова вещ в немския, ще го подкрепя принципно
Приятен ден!
цитирай
45. leonleonovpom2 - Относно ден!
09.10.2014 14:56
На латински е dies / диес/ Има смисъл и на точно определен ден- днес. Има ли смислова и звукова прилика между диес и днес, как мислиш?
Още по-смайващо е коментираното по горе. ДЕЕН!
Активен! Кога човек е активен?
цитирай
46. germantiger - ...
09.10.2014 15:45
Какво е смайващото, като това се знае от векове и общите прилики, заемки, успоредици и обмяна на думи между народите е факт случвал се преди векове, случващ се днес и ще се случва в бъдещето?

Какво за Бога е смайващото след като имаме общо-индоевропейски произход?!

Върни се в постингите ти за глагола съм и ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО ИЛИ НЕВНИМАТЕЛНО МОИТЕ КОМЕНТАРИ - какво съм ти посочил с тях:

- освен твоя пример могат да се дадат примери и в други езици - това съм ти показал
- приликите в български - латински, са колкото приликите в германски - латински, дори в последния може би, в повече за глагола съм
- никъде не отричам възможността ти да правиш сравнения, то е похвално, но ясно ти показах, че по ПОДОБИЕ НА ТЕБ ТОВА МОЖЕ ДА ПРАВИ УСПЕШНО И ДРУГ, което идва да покаже, че категоричността в изводите ти на база език за някаква изначална близост, родство предимно по линия траки - латини - българи може да е грешна и такава логика могат успешно да покажат и други. Аз намирам тези две логики за погрешни, но уважавам твоето мнение и допускам да си прав.

...

Ако напишеш, че масата от българите не знаят за тези прилики примерно в латински - български не на термини, а на словно богатство близко до ежедневие и изконния език - ДА, тогава ще си НАПЪЛНО прав!
цитирай
47. get - На латински е dies / диес/ Има смисъл ...
09.10.2014 18:23
- На латинска има фраза: "диес наталис" - дословно се превежда "дни на(т/ч)ални! Така се наричат първите дни от поредицата на аграрните празници в чест на Богинята ... тоест тогава тя зачева ... от там идва в по-късен латински термина: "Наталис" - зачеване, бременност ?!!
leonleonovpom2 написа:
На латински е dies / диес/ Има смисъл и на точно определен ден- днес. Има ли смислова и звукова прилика между диес и днес, как мислиш?
Още по-смайващо е коментираното по горе. ДЕЕН!
Активен! Кога човек е активен?

- Какво да кажа на "софиста" :))) ! Койот не му е проблем от "идиот" да ме произведе в "змей" - Без да осъзнава ... за този факт е писал Херодот - "Гетите променят човешкият си образ, казват че се превръщали във вълци ...", вероятно и в змеьове, защото знамето им се нарича "драко" после възприето и в римските конни части?
- Ето го, възстановка на картинка?
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmNA6gFoSYCWGLsgUpGMgInQVAeftg3GL_q2mZK1oDnL2nZHNWIA

- Казва?
43. germantiger написа:

nakts - нощ (това не е нощ, а е явно до германското нахт Nacht и до английското найт Night)

- Но името на "богинята на Нощта", документирана тук от балакани - в старогръцки, и което определено е заемка от така нареченият "предгръцки субстрат" - Та ... названието на Нощ е Nukta=Никта или Nuxta=Нихта.
Вероятно пра(старо) германски(има възприет такъв термин от немските лингвисти, с определен съдържателен пълнеж - германски език от 1 500 години пр.Хр.:)) ... та този германски явно е контактувал с "гръцкият" от Балкани ... по указаното време?
- Междувпрочем балканските представители на "лужишкото" (германско:)) население - За "Добър вечер" - също казват - Добра Нок(ч/т)е :))!

- А за "Плуга" ... ако отворим Тълковни речници на английски език, казват, че идвало от "ПЛЕВЯ" -тоест смислово се свързва с земеделският инвентар с който се извършва "фрезоване" на почвата ... а не "Оран", тъй като глагол и съществително - документирани поне от 3-ти век пр.Хр. при латини са същите, като в българският език(или поне много близки, като звучене + смисъл ?)! (според Плиний стари, думата е от "раетски", не "латински" произход ?)!
- А между впрочем, първата документирана употреба на Плуг, е от Анатолия? И на европейският хетски език(среда на 2-ро хилядолетие пр.Хр.). Ако проверим в палеолингвистика - ще се убедим в правотата на казаното?
- Тук ще дам на кратко българско - латински + допълнение гръцки лексеми?
- Но преди това, питам - Защо ТИГРЕ ПРОПЯСНА двете цитирани изречения?
- Eg koyte poyte - Ако искате пийте
- Beigeite beygeyte peckolle - Бягайте, бягайте дяволи ... по време на някакъв техен фолклорен((кукерски) празник:))!
- Ето ви съпоставката на селскостопански термини латински - български ...:
Рало/ора – aro/arare, aravi (genetiv.лат)
орач - arator (лат)
ора - aratoris(лат) - to plowing(англ.)
семе - semen, seminis (лат)
сея - insero, inserere (лат)
посев - semino, seminare, seminavi, seminatus (лат)
- Гръцки аналози:
Рало - аrotro (гр.)
Орач – zevgolatis (гр.)
Сеяч – speiro (гр.), от там и като съществително "семе" думите са спиеро и сперма :))!

- Това накратко, като маркирам ... набързо това, което считам за най-важно!
- А цитата за траките от "Датската кралска хроника"(писана в 6-ти век) ... Които живеели на Балтика - си го пазя, в случай, че ... някой стане твърде нахално-напорист в "опроверженията" :)) !

цитирай
48. leonleonovpom2 - Добре Германтигър, общо взето се доближаваме!
09.10.2014 20:09
Там е работата, че за нас, българите, може би за бъдеща употреба се правят други заключения, който сериозно се разминават с истината Не е само словесно богатство, би ли могъл да посочиш заместител на същия глагол съм, на сядам, на виждам, да гледам, но е нюанс - гледам ама не вижда и още много други подобни думи
Както и прекрасния пример с деен
Но за по-ясно - в постинг!
Приятна вечер!
цитирай
49. leonleonovpom2 - Поздравления, Гет!
10.10.2014 07:07
Някой ще каже,какво толкова случвало ми се е. Елементарно, взимам речника, даже не е необходимо и да се знае езика и готово.
Същата работа за сегашните конструктори на автомобили. Може да каже някой от тях за моделът на Форд- " Елементарно, какво толкова" Да, но няма такъв, защото знае ,че ако не е бил той и него няма да го има
Та критикът със знания да се сети и да ги използва пълноценно, да не му служат само ,за да критикува другите И това е нещо, но за тесни специалисти, насочени само в критика. А широките специалисти да се впрегнат на работа, за езиковите става дума
Въпреки ,че съм силно резервиран Слушах една професорка за Самуил и се отвратих В стремежа си да демонстрира знания в областта ,ликвидира Средновековна България Изкара я вилает на Византия Мъчиха се няколко души да и сложат усмирителна риза, Тя едва накрая разбра какво правят с нея, та леко притихна
И тук ще се получи нещо такова. Ще изкарат българите неми, безезични и разни учители ще ги учат от" А" в чуждия език, за да го приспособят за тях!
На времето и аз така, помогнах да се излезе от батак и то пълен След време получих" признание" Какво толкова, това се знаело. Не само това се знае И много други работи се знаят Но трябва да се използват на място , в точния момент Папагалът и той знае доста неща, но ги ползва ,когато му хрумне
Приятен ден!
цитирай
50. leonleonovpom2 - Гет, Германтигър!
10.10.2014 07:24
Има проблем с прекалено дългите коментари. Компютърът първоначално ги приема, но след дълго зареждане ги връща обратно Едва на трети ,четвърти опит минават
Да знаете причината, ако се забавят
Приятен ден!
цитирай
51. anonymousbulgaricus - Ей, пак се захванахте с тия езици. . . ...
10.10.2014 08:50
Ей, пак се захванахте с тия езици... Добре де, да го кажем по друг начин, има четири средновековни книжовни езика, които влиаят и взаимно се проникват по един и друг начин в Европа и до някъде формират речниковия състав - латински, гръцки, български и еврейски (най-малко, но пък и през другите). Първите три, разбира се най-пряко, защото са богослужебни и дипломатически. Това не прави народите дето са взаимствали от тия езици съответно "латини", "гърци" и "българи". Заради книжовния български и естествените си специфики, гръцкия анклавира и влиза в другите езици посредствено през българския и латинския книжовни, в които има огромен набор от думи. Между другото ти на база на 3000 думи латински в българсикя език, колкото има и в шведския примерно определяш общ произход и древност на б ългарите (не на шведите), но какво ще кажеш за далеч повечето гръцки думи - това прави ли българския език гръцки или нас гърци (нищо, че дълго време цял свят ни е наричал "славяногласни гърци" и това е факт).

След това италианците французите си правят книжовен език и англичаните си правят книжовен език и съответно те започват да дифузират и влиаят активно на околните. После поляците и руснаците и германците и т.н. И съответно спрямо синхронния исторически период може да видиш как тези езици влиаят на другите и по между си. Ама ти през американския английски всеки ден използваш думи индиански, влезли в речниковия ни фонд - това прави ли ни апахи или апахите "траки"? През австралийския английски имаш аборигенски думи, а тепърва ще се обогатяваме с индийски и китайски такива...

Освен това, езиците официалните и книжовните не се създават от простолюдието, те са функция на елита и ето френския крал решава, че ще използва вместо германския франкски, романизиран микс, английския решава, че вместо френския ще създадат английски. Ако пък Дания, Швеция, Бавария или Австрия бяха обединили Германия, а не Прусия, германския щеше да е съвсем друг от днешния и т.н.
цитирай
52. leonleonovpom2 - Извинявай, Анонимус!
10.10.2014 09:46
Погрешно съм насочил отговора в следващия постинг, под № 15 Не ми се сърди, нямам време да трия и да прехвърлям, считай, че той се отнася за този ти коментар тук!
цитирай
53. get - Погрешно съм насочил отговора в ...
10.10.2014 20:10
leonleonovpom2 написа:
Погрешно съм насочил отговора в следващия постинг, под № 15 Не ми се сърди, нямам време да трия и да прехвърлям, считай, че той се отнася за този ти коментар тук!


- Това е тотална глупост ... написаното е, сякаш чета нещо от 30-те години, когато единствено призната за меродавна в СССР е била глото-хронологичната Теория на Н. Я. Марр(за яфетическите езици?:)) - възторжено приветствана от "най-големият лингвист измежду политиците" ... бащицата Йосиф Джугашвили (по известен, с прякора си!) ... не от бандитските години "Коба" ... а от "революционните" Сталин :)))!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Не разбирам, Гет!
10.10.2014 21:44
Понеже даваш цитат от мен, коментарът ти от долу с моят коментар ли е свързан?!
цитирай
55. get - Понеже даваш цитат от мен, ком...
10.10.2014 22:39
54. leonleonovpom2 написа:

Понеже даваш цитат от мен, коментарът ти от долу с моят коментар ли е свързан?!

51 написа:

Освен това, езиците официалните и книжовните не се създават от простолюдието, те са функция на елита

- Не е свързан с теб ... а е с това на ... "анонимният" - Защото? - Именно през 30-те години на миналият век, Сталин прегръща идеята на професора-лингвист Н. Я. Мар. В същността си теорията на последният е че, езикът се явява "надстроечен" продукт, тоест от обществото и най-вече "обществено-икономическите отношения"(вероятно си спомняш, какво обясняваше "марксизма" по отношение на това?)!
- Накратко, езика се създава на база исторически сложили се, обществено-икономически отношения и "елит", което е, тази част от обществото, което държи собствеността ... а по този начин, е основно определяща, и явяваща се основен фактор за формирането му?
- Това устройвало Сталин ... тъй като тогава, той е оглавявал Комисариата на народите. А Русия в лицето на Съветски съюз е мулти-етносна държава ... но според "теорията на Мар" на всички тези народи, (представителите), им предстояло да станат в един момент, ЕДИН народ - СЪВЕТСКИ!
- Но това е до 1941/42 год. Защото тогава, Сталин "обръща палачинката" и от интернационалист болшевик ... СТАВА национал-комунист, възприемайки "тезата:Руснака е! - държавно творчески народ" ?!
- Дано си схванал същностното в това, което накратко нахвърлих ... за Сталин и СССР ... държава където - дори националната принадлежност се определяше според Решенията на Партията с Декрети.
- Както това стана примерно, при НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДАТЕЛСТВО в историята ни като държава, СПРЯМО НАРОДА НИ - Извършен от комунистическото правителство, което в угода на Сталин - Тито, вписаха в паспортите на Българите от Пиринската етнографска област - "народност МАКЕДОНЕЦ" след 1946г.! Дори само този факт, определя мен патриота и същностното в постъпките ми, като съзнателен противник на носителите на марксистко-ленинската идеология !!
- Привет!
цитирай
56. leonleonovpom2 - Да, разбрах, Гет!
10.10.2014 23:00
Така е, създадоха от българи народност македонци, Сталин, за да угоди на Тито, който най жестоко не след дълго се подигра със застаряващия Сталин
Сега обаче се създава някаква нова народност у нас, , но казва ли някой кой, защо и да какво!?
Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9135454
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031