Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2015 14:37 - Цената на шегата
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5248 Коментари: 13 Гласове:
29

Последна промяна: 12.01.2015 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всяко нещо, в което е вложен труд , би трябвало да има цена Така е и с шегата Там наистина трудът е умствен, някои не го ценят Но за разлика от физическия труд, където не се иска много, за да размахаш кирката, тук има дълга ,предварителна подготовка
Въпрос на гледна точка Умният цени умът, силовакът - грубата сила

Преди години, по време на преименуването един бригадир-по националност и народност-българин се пошегува с един двуметров здравеняк - по националност -българин, по народност-български турчин Може и да бъркам в тази сложна материя-нация и народ
Пошегува се в смисъл, че всички вкупом ще му отидем на гости Освен него, аз бях единствения българин, но командирован само за пет дни в бригадата
Но бригадирът бързо се отказа от идеята, защото жената на левента била шантава Здравенякът смени няколко пъти боята на лицето си Един от бригадата отиде при бригадира и му каза веднага да се извини, да намери начин Иначе ще стане много лошо Първоначално той упорстваше, каза, че се е пошегувал, с нищо  не го е обидил лично  Но му бе разяснено, че той схваща шегата с вземането на шантава жена за съпруга, че той самият е шантав
Бригадирът се извини с думите, че се е пошегувал и дори собствената му  жена, познават я, не е малко шантава Макар и недоверчиво, извиненията му бяха приети
Каква ли щеше да е цената на иначе безобидната му шега? Като се вземе под внимание  обстановката и като се имат предвид физиката и примитивните разсъждения на здравеняка, бригадирът със сигурност щеше да плати невероятна цена, напълно незаслужена предвид казаното

Нещо подобно се случи в Париж и разтърси цяла Европа. Елитни творци платиха с живота си за правото да се пошегуват от нивото на техните възможности и способности
Но насреща им стояха хора , отличаващи се с примитивно мислене Със сигурност някой стои зад тях и използва тази им черта за свои цели Но дори и да няма никой Тези хора показаха, че не схващат шегата, както е замислена, а я приемат като нарушение на религиозните им вярвания Дали е така, дали не, сложен въпрос, трудно е да бъдат убедени, че не са прави!
А елитните творци от хумористичния седмичник  платиха жестока цена за шегата - със собствения си живот!

Та човек се замисля, струва ли си тази цена?! Изчерпан ли е капацитетът на идеите в творчеството  на хумористи на високо ниво, та толкова държат на тази идея!? Още повече, че е станало пределно ясно, че тя в никакъв случай не се приема благосклонно от хора с примитивен начин на мислене
Има два изхода - единият е тази тема, след като някои считат  това за посегателство върху тях,  да бъде оставена на мира
Другият е гаранции и то100% , че случилото се повече никога няма да се повтори!




Гласувай:
29


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Хубава шега!
12.01.2015 14:52
Един приятел надълго и широко ме информира за дъщери на наши познати, че били министърки/ слугини/ в момента
Слушах с отегчение и накрая му казах, че фактът, че ние не сме министри говори много хубаво за нас
Че не сме мръсници!
Засмя се, похвали шегата и заръча да я напиша Изпълнявам заръката
цитирай
2. mt46 - Между шега и обида има разлика...
12.01.2015 17:45
А и доколко и дали са "елитни" творците, дали мисленето им е цивилизовано или примитивно, може доста да се спори...
цитирай
3. pvdaskalov - Аз никога, ама наистина никога...
12.01.2015 17:53
... не бих си позволил и най-малката шега с която и да е от основните религии.
П и е р
цитирай
4. leonleonovpom2 - Така е, Пиер!
12.01.2015 20:35
Защото в религията освен чиста вяра има и фанатизъм, а той е непредсказуем!
Такива шеги могат да се адресират само към хора със силно развито чувство за хумор, но за съжаление, не всички го имат! А тези, които го нямат, лесно могат да бъдат манипулирани!
Приятна вечер!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
12.01.2015 21:18
Не познавам творчеството на хумористичния седмичник Дори съдя, че е седмичник от съкращението - Ебдо
Но известно е тънкото и остро чувство за хумор на французите, фактът ,че редакцията е в центъра на Париж, ме карат да мисля, че това не са случайни хора
Друг е въпросът наистина, че никой не е застрахован от грешки, че една такава карикатура ,предвид на сложната обстановка подлежи на много внимателен анализ, преди да се вземе решение за публикуването й
Демокрация за творчеството или ,че то има право на свобода в случая не е достатъчно
Приятна вечер!
цитирай
6. mt46 - http://lubamanolova.info/komentari/2015/3035-sharli-ebdo-krivoto-ogledalo-na-satirata
13.01.2015 12:30
Чудовищно е, да се разстрелват хора, нечувано зверство е да се потопи в кръв една редакция, хладнокръвно да се разстреля полицайка, и след нея още четири жертви в магазин за хранителни стоки.

Досега гледахме в новините как джихадисти екзекутират пленници в Африка, на 7 януари – екзекуциите се проведоха в Париж в един ужасяващ тридневен ад.

От едната страна имаме предупреждение на алжирските специални служби до френските за бъдещ атентат, имаме и проследяване на убийците от френските спецслужби, което проследяване е прекратено неизвестно защо.

От другата страна имаме списание, не толкова известно, със замиращ тираж, посредствени и спорни по позиция и стойност карикатури, но със силен антирелигиозен подтекст. Антирелигиозен, стигащ до обиден присмех и бруталност.

Терористите излизат от колата си, за да разстрелят полицайСледва нахлуване и безогледен разстрел в „Шарли Ебдо”, който след като редакцията бе потопена в кръв се пренесе по улиците на Париж.

Докато най-накрая френската полиция изтрезня и се втурна да залови убийците и докато ги преследваше в интернет започнаха да се предлагат фланелки с карикатури на хумористичното списание „Шарли Ебдо”, единични бройки карикатури на невиждана цена с петцифрено изражение.

Докато Париж се тресеше от ужас, някой съобщи, че тиражът на западащото сатирично списание ”Шарли Ебдо” може да стигне до 1 милион тираж! А труповете на жертвите не бяха изстинали!

Човешкият живот е незаменим и единствен. Страшно е върху кръвта на жертвите от 17 показни екзекуции да чуем, че се увеличава тиражът на едно западащо списание. Страшно и пошло. Противно е и жалко.

Парамедици и полицаи пренасят тежко ранен към линейкатаежко ранен Аз лично не вярвам, че убийците на карикатуристите от „Шарли Ебдо” някога са купували от павильона, следили и чели списанието. По-скоро ще се съглася, че това са го вършили тези над тях, които са ги изпратили да убиват поголовно и брутално посред бял ден в центъра на Париж. Причини? Колкото щеш – като се започне от това да се всее ужас и страх в Париж, като се премине през версията за обида на фанатизирани ислямисти и се стигне до самият Франсоа Оланд, който имаше изявления, че Москва няма да анексира Източна Украйна и че санкциите на Запада спрямо Русия трябва да бъдат отменени.

Оттук нататък времето ще даде верния отговор – ще наблюдаваме действията на френския президент Франсоа Оланд!

Западащо списание, с неприемливи, поне за мен карикатури на Исус, Мохамед – няма как да ме накара да се възторгна от съдържанието му. Тъжно и провокативно мерзко е да се рисуват арогантно подигравателно религиозни водачи – неприемливо е, и резултатът не закъсня.

Не може да бъде свобода на словото една арогантна карикатура, която брутално обижда и се гаври с нечия религия. А ако беше карикатура на детско порно – също ли щяхме да слушаме приказки за свобода на словото? „Шарли Ебдо” имаше свободата да се гаври с религии и религиозни водачи, „свобода” която работещите в него си избраха. На фона на непрекъснати заплахи, на фона на ужасяващи екзекуции в Африка на пленени американци, французи, сред които имаше и журналисти.

Карикатура на Малкия Иисус на корицата на Как може по друг начин да коментирам карикатурата за Малкия Иисус, който изпълзява от разчекнатата Майка Божия? Примитивизъм, който граничи с пошлостта и гаврата.

Професионална смелост ли е да свеждаш до примитивната, пошла, даже цинична ирония гаврата си да обиждаш провокативно някого за религията, която изповядва? И това е свобода на словото може би?

Има граници, които не бива да се прекрачват и когато те се пренебрегнат – става страшно. Още повече, че журналистите в”Шарли Ебдо” са знаели, че карикатурите им са обидни и рискови за редакцията и самите тях. Имало е заплахи, имало е палеж – и въпреки това списанието продължавало да пуска карикатури в типичния си арогантен стил.

Да нарисуваш Мохамед и да поставиш надпис „Коранът е лайняна работа” – това творчество ли е, позиция ли е или обикновена брутална гавра?

Не съм чува или чела досега арогантността, бруталността, които подиграват нечия религия да са отъждествяват с висок професионализъм, но знам, че гаврата и пошлия до бруталност цинизъм рано или късно водят до кръв. Нима работещите в „Шарли Ебдо” не си даваха сметка какво може да струва техния примитивен хумор?

Не мога да приема и въодушевлението на родните медии, от които 90 на сто са официози – точно те да тръбят за свобода на словото?!

И какво се случи? След като списанието бе с чувствително паднал тираж и се е очаквало да спре да излиза – след като се проля кръвта на 12 души – тиражът на следващия брой е обявен – 1 милион!

Не е ли брутално върху кръвта на разстреляните журналисти да се гази и вдига тираж? Да се продават фланелки, карикатури на бройка за петцифрена сума в долари?

Бих сменила името на това издание, защото с 12-те ковчега на журналисти и служители то удари последния звънец от своя живот.

Не бих издавало вече списание „Шарли Ебдо”, което ще се свързва и със смъртта на една полицайка, както и четирите жертви от магазина в едно предградие.

Друг въпрос е дали за карикатури трябва да се разстрелва, дали заради карикатури трябва Париж три дни да е във война неизвестно с кого, а още по-неизвестно докога ще продължи.

Съжалявам за жертвите съжалявам за близките им, не приемам разстрела като позиция. Убийствата ли трябва да ни убедят как да се отнасяме към хората с различна религия?

И дали Корана учи хора да убиват хора?

Нито Корана, нито християнството учат хора да отнемат живота на хора, а историята ни е оставила планини от трупове в името на двете религии.

Религиозното различие е личен избор, но в 21 век да се налага смърт заради една или друга религия – дотук ли доведохме развитието на цивилизацията ни?

Или отговорът е най-простият и до болка познат: Всичко е пари, всичко е заради пари?
цитирай
7. leonleonovpom2 - Благодаря Марине, за подробния коментар!
13.01.2015 12:44
Моята позиция не е по различна и почти се припокрива с коментара на Манолова
Свободата на словото е разстреляна, тръбяха мнозина Но обратната страна също приема за нарушена религиозната и свобода След като няма официално обявен дуел, а доколкото знам, законът го е забранил, остава преди да предприемеш стъпката да окарикатуриш някого, да проучиш, дали той би се засмял на хумора В края на краищата това е целта на хумора, да поправиш кривиците и то така, че и на потърпевшия да му стане смешно Иначе не е хумор
Известни са политици например, които събират вицове за себе си, не за да издирят и накажат авторите им, а да се посмеят и те и да коригират нещо грешно Ето, това е праворазбран хумор!
Да, направи ми впечатление, че тиражът на седмичника е малък- 40 000 Той и за България е малък Не съм в кухнята им, но пък сградата не е в някое Парижко предградие Не се наемам с коментар и оценки в тази насока
Приятен ден!
цитирай
8. slavimirgenchev1953 - Като гледах документалния филм за процеса срещу
13.01.2015 15:09
"Шарли Ебдо", повдигнат от съюз на ислямските организации във Франция, разбрах, че тази тема е важна както за списанието, така и за неговите редактори. Не знам дали си го гедал, но нещата там са изведени блестящо: свобода на словото е винаги и във всики случаи да можеш да си кажеш мнението, независимо от това кой как ще го възприеме. Ако несъгласните имат аргументи, нека да ги покажат с художествени сердства. Понеже не могат, те стрелят и се оправдават с накърнени религиозни чувства, което си е техен проблем.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Благодаря за уточнението, Славимир!
13.01.2015 16:57
Да така е и аз така усещам нещата.
Един вид, предизвикват ги на дуел, като определят оръжието- писалка
Но те избират автомат, защото писалката могат само да я държат
И дуелът става неравностоен по отношение на оръжието Защото от писалката боли, но не се умира, само в краен случай
Затова се връщам към основното значение на хумора/ Вярно, сатирата и жили като стършел/- да предизвиква смях
Религиозната тема е много деликатна, не бива да е обект на сатира Да дават някакъв главорез, с чалма ли с потури ли, но да не го идентифицират с пророк или религиозен деец, така схващам нещата, без те ни най-малко да зависят от мен
Поздрави!
цитирай
10. zaw12929 - Светът е оцелял, защото се е смял. . . ...
13.01.2015 17:42
Светът е оцелял, защото се е смял... а не надсмивал...
Ни най малко не подкрепям терористите, но СЛУЧИЛОТО СЕ ВЪВ франция налага сериозен размисъл за хумора, когато е превърнат в гавра с вярата на другомислещи... и доведе до толкова смърт...


Всичко което правят медиите противоречи на правата на човека... на демокрацията... да не зачиташ правото на другомислещите, да насаждат омраза у нас срещу турскиа етнос...
цитирай
11. leonleonovpom2 - Да, сега се замислям ,zaw!
13.01.2015 18:27
Подобен хумор върлува и при нас Като заплащане или неплащане на положен труд, увеличение на пенсии с левче и нещо и така нататък Трябва да имаш силно развито чувство за хумор/ или да си типигьоз/, за да се изтъпаниш в НС и да говориш за проценти на увеличение на заплати и пенсии
Това наистина е гавра, а не хумор, която носи удоволствие на извършителя, но не и на адресанта!
Приятна вечер!
цитирай
12. havel - -Leonleonovpom Абсулютна свобода няма никъде!...
17.01.2015 15:40
За свобода на словото може да претендира единствено ,,Хайд Парк,,!...Дори и в така наречените стари демокрации по отношение на този термин се прилага двойна скала,двоен аршин!!...Иначе изнеслите една или друга истина нямаше да избягат и да се крият в друга страна,,нали?...Трябва да разграничим свободата от слободия и благоприличието от разюзданост!...Това го каза и папата!...С поздрави!...
цитирай
13. leonleonovpom2 - Така е, Хавел!
17.01.2015 17:11
Съгласен съм!
В свободата на словото има пълна езуитщина И йерархия!
Когато се наруши отгоре надолу, няма последствия Но отдолу нагоре, тогава воят е невъобразим
Най-общо, тези по върховете имат право и го защитават- на свобода на словото, а тези отдолу - също имат право, но не могат да го защитят!
Там е разликата!
С приятелски поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9148583
Постинги: 1349
Коментари: 29654
Гласове: 102622
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031