Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2015 15:57 - Берлинският конгрес в перспектива
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 7578 Коментари: 17 Гласове:
26

Последна промяна: 29.03.2015 21:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Досега  често  и доста яростно нападах Берлинския конгрес - 1878 г. В перспектива,  за причините за  нашата, Българската , по-нататъшна съдба Даже се налагаше дипломирани историци,  да се намесват, да поохлаждат гнева ми, защото не се знаеше,  докъде може да избие? ! Например, да подпали дебелите книги, от които четат документите по конгреса! Струва ми се, че такава опасност вече няма

Първото, а то е и последно, снемам всички обвинения от англичаните, свързани със злонамереност към Българите и оттам с объркване на съдбата им в бъдеще!
Не са само англичаните там, в Берлин
Има и шест изпълнители Вярно е, че те са ангажирани повече да гледат палката на диригента, да не сбъркат изпълнението, но защо  пък те не са взели палката?

Позицията на Англия е принципна, имперска!
Нея не я интересуват  някаква България или някакви Българи  Тя щеше да постъпи така  и ако вместо Българи имаше туареги тука
Да, правилно казва дипломиран историк, тя никога не е посочвала, че в област Македония има или няма Българи Това е излишна подробност Хората чертаят граници, това е отговорна работа, иска пълно съсредоточаване! Защо да се разсейват с това, какви били хората там? Какво , да ходят да ги питат лично ли, всички поред,  какви са?!
Отиде конят в ряката, както казват пейзаните!

Това, че е принципна и твърда позицията и на Берлинския конгрес , показва едно мъдро английско решение от 60- те години на миналия век Даване на независимост на Нигерия Англичаните, под натиск най-вече на САЩ са дали независимост на много съвременни държави И навсякъде са приложили мъдрия Български модел, така, че тези държави берат плодовете от него  и до ден днешен-Нигерия, Арабския изток плюс Палестина,, Египет, Судан,..., Индия, Афганистан, Цейлон ....и Нигерия , разбира се!

Когато дават, тук сериозно, независимост на Нигерия, тя е обявено, че има 36 милиона жители На следващата година правителството на Нигерия прави преброяване Населението и е 72 милиона-двойно!
Светът е потресен и объркан
Какво ще стане,  ако населението и се се удвоява всяка година ООН се обръща към Великобритания за помощ, какво да се прави?
Тя успокоява топката Къде ще ходят да броят в джунглата разни туземци? Та те даже не са ги и виждали, живеят по дърветата, как да ги преброят?! Не са ходили там изобщо, да ги преброяват!
Последното е вярно! Имах състудент от там Той се ожени и остана тук След "революцията" тук, се загуби Последно държеше кафене
Баща му бил цар на племе Показа ми веднаж снимка Цялото племе събрано около него Даже и по дърветата наоколо имаше много хора Това ,че е цар, не ме излъга Но си обясних друго Защо, като му определяли работа/ по разпределение/ след дипломирането, реагирал бурно, че не иска на клон да работи, където го пращали, а на бюро
Ако е за работа  на клон или в клон, може и в Нигерия, не затова е дошъл в България Така е, убедих се!
Виждал съм го да бута с едната ръка количката с две близначета, приличащи изцяло на него, така, че може да е сигурен, че не са му подарък, а с другата прегърнал... тъщата Стреснах се, като направих този извод Проверих веднага, нямаше грешка ,беше тъщата му! Там,  в Нигерия семейните отношения са сложни, може и да ги е приложил и тук
Спомням си една синеока и русокоса състудентка, каква голяма любов имаше с алжирец Беше влязла в устата на всички Отиде в Алжир, да се жени и след дипломатически скандал,  се върна В племето имало обичай, младоженката спи първо с бащата на младоженеца, след това с всички мъже от най-близкото му обкръжение и най накрая с него!

Да се върнем на Нигерия Що войни се извъртяха в нея, даже по едно време се раздели на две! Само заради принципната политика на бившата метрополия - да определя формално границите и да не се задълбочава в такива подробности,  кой и какъв живее в тях или извън тях!

Ето и при нас ,като се води Освободителна война, флотът и е в Кипър Той има друга задача Да пази острова от ислямисти, вижда се едва сега,  какви поразии правят те!
Но когато работата опира до определяне на граници, флотът бързо взема разстоянието до града на Константин Велики И обявява, че най добрите чертожници в света са матросите му, ако някой не вярва, веднага ще слезнат и ще чертаят с топовете, пардон - с  пергелите
Всички вярват и са се съгласили да им ползват услугите, няма накъде!

Та от това чертане са поне 90 % от конфликтите в света сега  Но стара Англия не е виновна за тях!
Виновен е Рим с" Разделяй , за да владееш"! От него тръгва тази имперска практика А Англия е само добър ученик и нищо повече!Освен похвала за точно приложен имперски принцип, друго не заслужава!

Какво става когато едни Българи оставиш извън България и има и други Българи в нея? Ами оставените Българи извън нея   имат повече  и повишени очаквания относно съдбата си към България и към Българите в нея И когато те с години не могат да я променят съществено, защото и не им се позволява, тези други, отвъд чертата българи отвръщат поглед и в друга посока И тогава избуяват плевели като македонизмът , а пък и други

Това не могат да разберат дипломирани историци Защото може би не го пише в документите от дебелите книги, които четат?!
Защото , няма документ, няма проблем!






















Гласувай:
26


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - Да, безспорно Англия и на Берлин...
29.03.2015 19:11
Да, безспорно Англия и на Берлинския конгрес, както винаги защищава имперските си интереси. В случая те са срещу българския интерес. Въпреки това обаче България има златния шанс (такъв какъвто малко народи получават) в последващите години да осъществи националния идеал за обединение на всички българи, може би не напълно, но в огромна степен. За катастрофалния провал в осъществяването на този идеал, случил се през Междусъюзническата и ПС войни, вината обаче е изцяло наша, тоест на Фердинанд и обкръжението му.
цитирай
2. mt46 - Поздрав! Съгласен съм с коментара на Мерлин...
29.03.2015 21:03
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81
"Съдбата на България е решена без нито един българин. Методий Кусевич, тогава архимандрит и протосингел при Пловдивската митрополия обръща публично внимание на подготвяните от Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки от всички земи, които да бъдат занесени до Берлинския конгрес. В Македония подписките са организирани от Шапкарев, а в Пловдив от самия Методий. Адресите от Македония, Шапкарев ги предава на велешкия търговец Весов, който ги предава в руското посолство. Пловдивските адреси също попадат в руското посолство, след като Костаки Пеев съобщава на руските власти за събраните подписки. Без подписките да получат гласност, нито един български представител не отива и не присъства на конгреса[2].

Участници, решили съдбата на България, са :

Великобритания: Бенджамин Дизраели, Роберт Гаскойн-Сесил, Одо Ръсел ,
Австро-Унгария: Андраши, Алойс Граф Кароли, Хайнрих Карл фон Хаймерле ,
Германия: Ото фон Бисмарк, Бернхард Ернст фон Бюлов, Хлодвиг цу Хоенлое-Шилингсфюрст ,
Италия: Луиджи Корти, Едуардо до Лоней,
Русия: Александър Горчаков, Пьотър Шувалов, Барон д'Убри,
Франция: Уилиям Анри Уадингтон, Сен Валие, Пол Депри и
Османска империя: Александър-паша Каратеодори, Карл Детроа ( Мехмед Али паша ), Садуллах бей, Мъкртич Хримиян
Румъния: Михаил Когълничану, Йон Братиану,
Гърция: Теодорос Делигянис, Петрос Браилас-Арменис
Сърбия: Йован Ристич
Черна гора: неизвестен представител"
цитирай
3. leonleonovpom2 - Така е, Мерлин!
29.03.2015 21:16
Там сме се и провалили , и станали жертва едновременно с това на задкулисни игри, като например" сраженията" на румънските войски с пъдарите по лозята
Хубава работа, ама българска, по подобие на една такава приказка
Но това става все пак след усърдната "работа"на..."чертожниците"
Поздрави!
цитирай
4. germantiger - ...
29.03.2015 21:44
Като си написал за Англия или Велика Британия - довърши започнатото (разбира се, ако желаеш)?

По престъпления срещу човеците в милиони първа е РУСКАТА ИМПЕРИЯ!

След това несъмнено е Английската империя, Френската империя (под форма дори на Република често), следват ИСПАНЦИ, ПОРТУГАЛЦИ, АМЕРИКАНЦИ, ЯПОНЦИ, ГЕРМАНЦИ, ХОЛАНДЦИ, БЕЛГИЙЦИ, вероятни австро-унгарци.

Що иде реч до Берлинския конгрес не трябжва да се ограничаваш с Анбглия, но пълк имаш право на избор да проспуснеш французи, австро-унгарци и турци играещи срещу българите (ако не греша, защото признавам отзи конгрес не ми е сила въобще).

И понеже МНОГО БЪЛГАРИ СА НЕЗНАЕЩИ поради 45 години червени лъжи, ще постна за Н-ти път нещо, което трябва да образова част от четящите:

- На берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир, а именно:
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.

и допълнение от мой познат във вибокс7
От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И добре, че е станало така.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря Марине за хубавото допълнение!
29.03.2015 21:47
За участниците и то поименно, взели важни за България решения!
Какво прави впечатление? Че освен присъстващите по право седем Велики сили, има и наблюдатели от Сърбия, Черна гора, Румъния и Гърция.
Те, без Румъния са използвали времето от СанСтефано до Берлин, за да " ходатайстват" основно в Петербург срещу България
А най-заинтересованата страна от решенията- България, изобщо няма и наблюдател!
От ясно , по -ясно, какво и се готви!
Горката сърничка, България!
Приятна вечер!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
29.03.2015 22:06
Отново искаш да ме вкараш в спор, който по начало не ми се води
Особено пък за статистики!
Ето сега чета, че руснаците дали срещу Япония милион и половина жертви Това означава ,че са се водили колосални военни действия, Велики битки!
Къде, след като японците масово са отстъпвали!
Да се върнем на строежа-Берлинския конгрес- казвал съм ти ,че е адрес само, пощенски, това го свързва с Берлин Ако беше примерно Марсилски - същата работа
Сега, руснаците са сами срещу всички Изметва се и Андраши
Те знаят,руснаците, че ако не се съгласят с "чертожниците" от Лондон, ще трябва да водят нова война
Сега тук има няколко, особено един чист момент, който в точните науки се казва чиста проба!
Кой е той, коментирали сме
Решенията на Сан Стефано Там Русия казва какво мисли за нас , декларира истинските си намерения, защото никой с нищо не и пречи и няма как да и попречи! Тя е победител!
На всички останали тайни срещи било то, завери и както ще да се нарекат, Русия трябва да се съобразява с някой, да нагажда своето към чуждото мнение, така че този отсреща да го има за съюзник , а не за противник Такива са законите на военната дипломация Нима ти е неясно, ако е така , изумен съм!

Иначе се получава парадокс ,ако поведем спор по безспорност Той би трябвало да убеди останалите само в едно:
Русия води война , Освободителна, от омраза и тайни помисли срещу нас Останалите, Англия като пример, не водят и не се намесват, защото таят силна обич към нас!
Под последните две изречения никога няма да се подпиша, защото не отговарят на никаква истина!
Приятна вечер!
цитирай
7. merlin68 - Тигър, много скромно място на Ге...
29.03.2015 22:38
Тигър, много скромно място на Германия си отсъдил по "престъпления срещу човеците в милиони", осмото незавидно място. И кой на първо - разбира се Русия, много четеш Гьобелс напоследък май.
Що се отнася до това което Германия и Бисмарк са направили за България, то се изразява в думите на канцлера - че не би пожертвал и един прусак за ония конекрадци отвъд Дунав. - останалото дето си написал са вицове. За еднопородните камънаци и нощните разходки на негодника Бисмарк.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Не знам защо Мерлин, германтигър ...
29.03.2015 22:47
Не знам защо Мерлин, германтигър вижда в мен враг и то отявлен на Германия Други виждат отявлен русофил Трети - враг на гърците
Ако поне едно от тях отговаря на истината, трябва всички бумаги, излезли от ръцете ми, всичко което съм направил, да го събера на куп и да го запаля с бензин
Защото това, с което съм се занимавал не търпи особена пристрастност и ако я има, то е компрометирано по начало
Приятна вечер!
цитирай
9. merlin68 - Тигъра, Леоне, вижда германски ...
29.03.2015 23:22
Тигъра, Леоне, вижда германски врагове навсякъде и особено в самата Германия, така, че не го приемай лично.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Ама той пропуща един много важен момент, Мерлин!
29.03.2015 23:39
За огромната роля и заслуга на руския цар за обединението на Германия/ при Бисмарк/Ето тук се проявява нещо нетипично за германец-непризнателност
Царят много е разчитал на подкрепата на Бисмарк, да отговори на жеста
А Бисмарк е взел неутрална , изчакваща позиция наистина , намесил се е , но едва когато "чертожниците" задвижили плътно полския метър по билото на Балкана, без нанометър отклонение!
Сега Германтигър, да не се отплесне темата в тази посока, смятам, че съм казал истина, приемам само коментар в духа:
!1/Вярно е, че Русия е помогнала на Германия за обединението и
2/ Не е никак вярно, че Русия е помогнала на Германия за обединението Й Обратно, Германия й е помогнала! Последното може да не го пишеш, защото не е вярно!
Уважавам те, единствения коментар ,който ще направя в двата случая , ще бъде:
Добре, Германтигър! Няма как да не се съглася, щом така мислиш!
цитирай
11. skotadix - Запазване на статуквото...
30.03.2015 12:02
Било е ясно, че Турция е "чао"...Западът е искал да балансира между различните експанзии в борбата за турското наследство...Българска, сръбска, руска, гръцка...
цитирай
12. germantiger - ...
30.03.2015 13:20
merlin68 написа:
Тигър, много скромно място на Германия си отсъдил по "престъпления срещу човеците в милиони", осмото незавидно място. И кой на първо - разбира се Русия, много четеш Гьобелс напоследък май.
Що се отнася до това което Германия и Бисмарк са направили за България, то се изразява в думите на канцлера - че не би пожертвал и един прусак за ония конекрадци отвъд Дунав. - останалото дето си написал са вицове. За еднопородните камънаци и нощните разходки на негодника Бисмарк.


"Голям майтап", когато нещо не знаеш, че и твърдиш:)

1. ГЬОБЕЛС ВЪОБЩЕ, ПОВТАРЯМ В Ъ О Б Щ Е НЕ СЪМ ЧЕЛ в книга посветена на него или в събрани записки и речи от него

2. ГЬОБЕЛС, ДОКОЛКОТО СЪМ ЧЕЛ ЗА НЕГО ПРЕПРЕДАДЕН ОТ ДРУГИ И В ЧАСТИ ОТ РЕЧИ/СЛУШАЛ - АТАКУВА ЗАПАДНИТЕ СИЛИ, НЕЖЕЛИ РУСИЯ, АКО ТИ БЕШЕ СЛУШАЛ И ЧЕЛ ГЬОББЕЛС ЩЕШЕ ДА ГО ЗНАЕШ... запомни го, за да не пишеш наизуст скудоумия и друг път

3. Руската империя е първа по избити милиони защото като червена такава трепе колкото никой не е трепал свои и чужди - това е исторически факт, не мое пожелание или нежелание. Твоите желания също са ирелевантни за историческите реалии.

След Русия несъмнено са англичаните ако им припишем северноамериканския континент, ако ли не, то тогава СА ИСПАНЦИ И ПОРТУГАЛЦИ С МИЛИОНИ В ЮЖНА АМЕРИКА, германците са назад защото КЪСНО ИМАТ КОЛОНИИ, МАЛКО ИМАТ и зщаото успяват да ликвидират само две малки племена най-известни от които са хереро/гуереро в Африка.

Докато Германия няма държава и мколониии - ДРУГИТЕ ВЕКОВЕ шВКЛ. РУСНАЦИТЕ) МАЧКАТ МИЛИОНИ, докато злата Германия започва ВСВ като дяволска държава, англеските Англия и франция тъпчат половината свят, същото го прави и Съветския съюз - разб. Руската империя с ново лице. А това как тя ИЗБИВА ЧЕЧЕНЦИ, АЗИАТЦИ НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕ 1917 ВЪВ ЗАБЖЕЛЕЖИ - ВЪЗСТАНИЯ, НОВИ РЕПУЛБИКИ СЪЗДАДЕНИ ОТ НАРОДИТЕ ТАМ, КАК ДОРИ АТАКУВА С ФЛОТИЛИЯ И ДЕСАНТ... ИРАН, ДА ИРАН И ТОВА СЛЕД РЕВОЛЮЦИЯТА ТЕПЪРВА ЩЕ ПИША!

Наредил съм ги така колкото знанието ми позволява
цитирай
13. germantiger - ...
30.03.2015 13:23
leonleonovpom2 написа:
Не знам защо Мерлин, германтигър вижда в мен враг и то отявлен на Германия Други виждат отявлен русофил Трети - враг на гърците
Ако поне едно от тях отговаря на истината, трябва всички бумаги, излезли от ръцете ми, всичко което съм направил, да го събера на куп и да го запаля с бензин
Защото това, с което съм се занимавал не търпи особена пристрастност и ако я има, то е компрометирано по начало
Приятна вечер!



Не желая да те вкарам в спор, желая да си точен - НЕ СИ!
Акйо не желаеш твой проблем.

Не виждам в теб враг, а ти виждаш такива на БЪлгария и особено Русия (сама срещу всички твой думи) навсякъде.

Забележи - аз никога не съм твърдял и няма да твърдя, че Германия е била сама срещу всички дори ако щеш на 8-9 май.

Не търся спор с теб, не си точен и не те виждам като враг.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Не, Германтигър!
30.03.2015 13:37
Ти не си ми враг, знам това, ти първи ще ме защитиш, ако се наложи Коментирали сме това, можем да спорим, но когато трябва , не сме пък врагове
За друго ставаше дума, а, дали Русия има заслуги за обединението на Германия?
Аз смятам ,че има!
Някои прекаляват в търсене на демоничното в нея. В такива случаи аз търся пък хубавото И обикновено го намирам
Защото в прехвалената демокрация се оказва,че могат безнаказано да се ограбват банки, че професори, пред чийто интелект съм се покланял, на 80 години ровят в кофи за боклук, че някои с акъл на половин мисирка дават акъл на други, титани пред тях като акъл
Защото имат крадени пари!
До това води едностранното хвалене или отричане!
Приятен ден!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Да приятелю, Скотадикс!
30.03.2015 13:47
Извинявай за интимното обръщение, но те считам за такъв!
Западът балансира, ще рече прави експеримент дали може да постигне баланс
Този баланс е компрометиран още в замисъла си
Виж коментара на Марин, № 2 ,с поканените извън Великите сили:
Сърбия, Черна Гора, Румъния, Гърция
Да виждаш България?!

Този баланс приятелю си има цена и тази цена е на нашата сметка
Разни дупедавци могат да говорят каквото им е наредено или изгодно, нямам предвид ни най-малко тебе, но тогава аз се връщам на позиция за същността им-дупедавската
цитирай
16. injir - Така, ами. . . Какво ще се занимават с ...
30.03.2015 21:00
Така , ами... Какво ще се занимават с някакви си аборигени... българи...хора...
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Марина!
30.03.2015 21:13
Така излиза, че е, колкото и някой застъпници да го отричат! И да гледат нещата в розова светлина!
Приятна вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134055
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031