Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2015 21:20 - Само генна ли е близостта с италианците
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 29878 Коментари: 104 Гласове:
38

Последна промяна: 24.11.2015 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Стана дума в предишен постинг, че генно Българите са най- близко до италианците!
Сега , ако проследим митологически и исторически нещата , лесно може да се изгради схема за родството

Родоначалникът  на римляните, героят от Троя е фригиец-  Еней!
Понякога в Енеидата се спестява името му и го назовават фригиец Коментирано е, че в етруски град са намерени много плочки , изобразяващи Еней, носещ на гръб немощния си баща Анхиз
Следователно линията е фриги-етруски-латини, що се отнася до италианците

От друга страна имаме митичния цар Гордий със звучащо като  на Български и на Българин име
Фригите или бригите са тракийско племе Ами ние също твърдим, че Българите са с тракийски корени

На пръв поглед италианският и Българският език нямат нищо общо
Да, ако не знаеш езика, непременно ще ти трябва преводач Но проблемът  на неразбирането  идва от структурата на езика, на изречението Взети отделно, много думи са близки или еднакви в двата езика
Това е нормално, един Българин като не практикува Български, постепенно почва да го говори като чужденец, докато го забрави А този процес,  като мине през поколения се задълбочава!
Затова езикът е спомагателен фактор  в определянето на произхода , на корените на даден народ

Ще дадем италиански думи със С начално  само  и то с голям процент сигурност, че не са заемки от последните стотина години
Възможно е да има и грешки, така ,че поправки се приемат
Ще се дава само произношението на думата на италиански и насреща Българското  значение

                                   Думи на италиански и Български със С-

скАла - скала  ,       скАндало - скандал,      чакАло-  чакъл,      ширОппо - сироп,

сЕкко - сух,      секкАре - суша,      седере - сядам,      седя- стол,        седжо - кресло,

сЕме - семе,        сесто - шести,     сЕтте - седем,  сикуро - сигурен,     систЕма - система

Змаритто- уплашен, объркан-имаме риба змарид, което отговаря на името й!,

соньо - сън,    сОло - сам,   сотОККИО - под око,  совиЕт - съвет,  спечале- специален,

спериментале -- експериментален,  опитен,       спиначе -  спанак,  спИра - спирала,

спУма - пяна,   стабиле - стабилен, постоянен,   стАнца - стая,  стационаре - стоя,

степпа- степ,    стИло- писалка-ма/стило/,    стрАле - стрела, стрАно- странен,

Странецца - странност,  суккио - сок,  сУччаре - суча,  суккозо- сочен,

Още стотици думи с тази буква могат да се посочат, но повечето са спорни-- дошли от науката, медицината,  фармацията или през последните  един два века.........



Гласувай:
38


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. iuliuscaesar - Имам чувството че не сме говорили ...
24.11.2015 21:49
Имам чувството че не сме говорили нищо в последните месец-два. никакво развитие.
Вече казахме, че фригите нямат нищо общо с траките, оттук и цялата постановка издиша. да не говорим, че едно преселение от дарданелите чак в италия изглежда крайно съмнително.

за генетични изследвания има ли смисъл да говорим???

От думите които си цитирал половината имат същия еквивалент и на английски например, тогава какво правим???
цитирай
2. lidislidis - Много езици си приличат по сходни думи
24.11.2015 21:59
Само финландския език не прилича и няма сходство с никой от тях, заради това и изучаването му е труден процес, без спомагателни думи и сходства. Учи се образно и когато се учи не се прибягва до сравнения, разговори и писане на друг език, но когато се научи се установява, че е забравен основния роден език. Изпитала съм го това и сега мога да кажа,че българският език е много труден и усложнен, както говоримо, така и писмено език. Има много думи синоними и изразни средства, докато финския език е точен и изразяващ природата на човека с точно фиксирани и оскъдни думи. Нямаме еднакви думи между българските и финските, нито една. Човек като говори и пише на два езика, коренно различни, трябва сам да балансира нивото им, за да не изостава с единия, за сметка на другия. Аз затова и пиша тук в блога. Това ми помага да не изпадам в неловки ситуации, в каквито съм изпадала, че ми се изплъзват български думи и съм забравила как се пишат, тъй като граматиката на фините е противоположност на българската. За италианския, не зная. Благодарение на теб научавам сходството на думи, за което ти благодаря, че обогатяваш знанията ми! Приятна вечер!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Юлий, фригите имат общо с нас, а не с гърците или елините!
24.11.2015 22:25
Защо правиш постановка, все едно, че сме чужди на другите европейски народи!?
А, да, генералната постановка е такава, ние сме от Средния и Далечен Изток
Че какво те притеснява, че и при английския така стоят нещата?!
Хетският е разчетен по обратен начин, посредством английския-вода е уотър на него
виж-уотър-вотър-вода?! В някои отношение, има книга по този въпрос-Кодът на Диян, английският стои дори по близо от италианския до Българския

Това говори само за едно, че всички сме родственици
Мястото ни е тука и не сме никакви пришълци или бежанци, както е модерно да се говори

А пък в митовете има и някаква истина, описал съм в предишния постинг, Ползвал съм" Енеида" и допълнителните данни в нея, за да твърдя подобни неща не съм ги сънувал Ама ако "Енеида" е фолклор, това в десет пъти повече се отнася до Омировите произведения Друг е въпросът, че те явно не визират събития в Елада

обясни ми парадокса, защо гръцкия град Месамбрия има тракийско име, означаващо градът на Мелса защо в друг град гръцки -Анхиалос има невероятни тракийски могили? Защо гръцкия остров Т
асос сече тракийски тетрадрахми
Нещо много не е наред, а?
Ако отричаш това, отречи и цялата гръцка история! Ако фригите не са траки, както твърдиш това, то македонците пък никак, ама съвсем, не са гърци!

Що се отнася до генетиката, тя съвсем скоро ще изясни абсолютно всичко, щом е в състояние да докаже, че всички съвременници ,без африканците, имат няколко процента гени на неандерталци, какво остава за период от 2- 3 хиляди години , а не от 40 хиляди?!

Има два вида учени, Юлий Единият ще ги нарека университетски професори Те са догматици Владеят прекрасно установеното и утвърденото до момента Новото са в състояние да го смачкат, ако е във възможностите им И го правят!

Другите ще ги нарека общо експериментатори Те на база установеното вече, търсят обяснение на неизвестното
Да ти кажа, винаги съм бил на страната на вторите, не ме е задоволявало никога това, да бъда само справочник
Спокойна нощ!
цитирай
4. iuliuscaesar - Генетиката, естествено, почти ...
24.11.2015 23:02
Генетиката, естествено, почти нищо няма да може да изясни.
Имам не малко приятели от смесен произход: с майки от бившия СССР, Германия, полякини и т.нат. Всички те се чувстват българи, но генетиката какво ще покаже? и това е един много прост пример. гените нямат самосъзнание. това мога да ти кажа по въпроса.

относно имената на гръцките колонии, това е честа практика. просто не си запознат. една част от колониите носят гръцки имена друга част местни по чисто тривиални причини. например една сицилийска колония са я кръститли на месния цар щото им дал земя и т.нат. какво като месамбрия е тракийско име? какво следва от това? че в града живеят траки ли? айде малко по-сериозно.

Фригите естествено нямат нищо общо с нас. езикът им е много близък роднина на гръцкия. това е безспорно и няма какво да се коментира.

сечат тракийски монети. ми ти като нумизмат би трябвало да знаеш че почти всички одриски царе си отсичат емисиите в елински монетарници като предположенията са различни: може да е щото така елинските полиси изпащат данъка си към тях, а също така и заради технологията. траките по принцип са диваци и науката и изкуствата не им се отдават много, с известни изключения разбира се.

Енеида рабира се не е исторически труд. както и илиада. разликата е че първоизточникът на всичко за троянската война е илиада нали схващаш разликата? енеида е една пропгандна творба стремяща да покаже че римляните произхождат от троя. както всички други цивилизовани, или в етап на цивилизоване народи от това време и те гледат да се докопат до родословие от епоса. кой от къде се извъди все е род с някой от илиада. на тези работи не бива да отдаваш голямо значение.

относно македонците е трудно да се каже какви са. голямата част от учените ги пишат гърци. други се противят. има време. ще чакаме надпис да излезе.
иначе от доста ранни имена именната им система е гръцка, което може да значи много, но може и да не значи. по александрово време всички разбират и атически гръцки...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Лидия!
24.11.2015 23:04
Благодаря ти за коментара от далечна, но симпатична Финландия!Аз също научавам неизвестни за мен досега неща за Финландия и езика й и съм ти безкрайно благодарен за това!
Не си забравила Българския, дори и намек няма за това! Затова похвала ,защото лесно може да се махне с ръка и да се отдаде внимание само на необходимото и полезното за в момента!

Спокойна нощ и на тебе!
цитирай
6. iuliuscaesar - аз не правя никаква постановка. и ...
24.11.2015 23:06
аз не правя никаква постановка. и няма нищо срамно да си от средна азия. не знам защо имате такъв комплекс от това да си от азия. пък и аз лично никъде не съм твърдял че българите са от средна азия.

но пропуснах за езиците. за 101 път ще ти кажа, че когато правиш сравнения между български и латински трябва да позлваш старобългарски, а не днешния български, в който има навлезли много латинизми. вземи българския от 9-10 век и прави сравнения колкото искаш. ако трябва да бъда честен най-вероятно няма да разбереш почти нищо от тогавашния български, но нейсе...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Защо да имам комплекс Юлий ,че съм от Средна Азия!
24.11.2015 23:22
Ами не съм! Затова се противя! Нямам нищо азиатско
А относно гръцко или тракийско, смесено са живеели и в мир
Доказателство, че гърците са приети така е Сапейското, васално на Рим тракийско царство!
Като са гръцки земите, защо не са направили гръцко , а тракийско царство?
Римляните са точни, не са по извращенията
Велика Гърция е само в главите на Европейските историци в последните няколко века
Нея просто я няма И вероятно е за добро, иначе сигурно нищо нямаше да има от постиженията на предходните цивилизации
Така те са успели да съхранят това ,което е достигнало до тях, някои неща и са доразвили
Фригите предшестват гърците Азбуката им е смесица от йероглифи и букви приличащи на гръцките, но как да са гръцки, като те явно са ти взели от тях Не ми е известен цар Гордий с гръцки произход Още оттам нещата издишат
Ако бяха гърци, след като римляните водят произхода си от Еней фригиецът, Юл му е син, защо римляните не се считат за гърци?!
Зарежи тази работа Юлий, издиша!
Да, митология е, затова Каспаров казва, че всичко преди девети век е измислица

Спокойна нощ!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Защо подценяваш генетиката, Юлий!
24.11.2015 23:33
Ако даде нула проценти тракийски гени, да, азиатци сме Но ако даде 50- нещата стоят другояче
А иначе си прав, това ,че съвременните Българи имат тракийски произход още не означава ,че древните траки са Българи Не, просто от тях произлизат Българите, съвременните, а и други народи в Средна и източна Европа
цитирай
9. iuliuscaesar - ти пак нищо не си разбрал. никой не ...
24.11.2015 23:42
ти пак нищо не си разбрал.
никой не твърди, че фригите са гърци:)
това което се твърди на база на фригийския език е че примерно няколкостотин или дори повече от хиляда години преди надписите фригите и гърците или са били един народ (при цялата условност на това понятие за тези ранни времена) или са били съседи и близко родствени. но през 1 хил пр.х.р те вече значително се различават, което е обяснимо. примери бол.

Как така фригите предшестват гърците като най-ранните им надписи са от 9век а на гърците са от 14век? и не е важно за произхода на двата народа кой от кого е взел азбуката. това е смешно.

Цар Гордий естествено няма, това е българска транскрипция.

римляните не са се смятали за гърци защото по това време фригите и гърците са нещо много различно и двата езика са различни. между другото реално те не са смятали и за фриги. това са пропагандни разказчета. А и Еней разбира се не е бил фригиец тъй като троянците са дарданци.
цитирай
10. iuliuscaesar - и къде са тези тракийски гени? от ...
24.11.2015 23:44
и къде са тези тракийски гени? от къде ги взеха генетиците? от кой некропол? какво имаше в него и т.нат. това е някакъв абсурд.

генетиката е полезна в друго. преди няколко години правиха анализ на няколко египетски мумии и доказаха, че едната не е била на нерертити и т.нат. там може да е полезна. другото са свободни съчинения.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Добре, да завъртим нещата!
25.11.2015 10:31
Да приемем, ние сме си нихилисти по природа, че сме вземали думите по-късно, когато сме взели да ставаме хора
Когато сме слезли от дърветата
Защо сме взимали точно от италианския? Защо не сме си взели директно от турския? Нали сме си тюрки по произход!
Това за седем века не е станало!
Значи , пазим си езика! Не знам дали предаваме, въпреки че е сигурно, да не изброявам всичките, но трудно приемаме!
Не ми отговори на въпроса, защо латините не се смятат за гърци и правят ясно отделяне на гръцките думи в езика си? Нали фригите са гърци Преди отричаше, че троянците са фриги, но след като Еней е фригиец, няма как да не са
А в името Еней не ти ли говори нещо? Българско да има в него, даже специален ден има!! той случаен ли е, от кого сме го"взели"?
цитирай
12. leonleonovpom2 - Не знам защо така сигурно датираш ...
25.11.2015 10:38
Не знам защо така сигурно датираш фригите, след като Троянската война е13 века преди Христа? Безписмени ли са били тогава! Писмеността е дошла от Финикия, минала е през хети и фриги и е дошла на Балканите- логически
Как е нагласена и обяснена , не знам с подробности Фригите са съседи на Балканските и Малоазийските траки
Защо винаги пробутваш гърците напред?
Казах ти ясно, заслугите им са в съхраняване, а не в изобретяване на неща, които им се приписват
Примери: Строителство, архитектура, математика и така нататък!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Не съм съгласен за генетиката
25.11.2015 10:42
Убеден съм, че точно тя ще оправи хаоса в историята, с помощта и на други науки, разбира си
Гордий не се е казвал така?! Бил измислица Българска И Гордиевият възел ли е измислица?....
И тримата римски императори Гордиан и те ли са измислица!? Явно името идва от Гордий, както и на Гордиана , дъщерята на Гордиан Трети!
Хайде ,моля ти се, спри се!
цитирай
14. milady - леоо ,не виждам никакъв “напредък“ по тази алабалистика..Извини ме, но тва продължа вече прекалено...
25.11.2015 13:49
.. и тази дискусия си е чиста софистика...
нищо ново,полезно или напредничаво..
Хубав ден от мен!
цитирай
15. didanov - здравей приятелю като става дума за тракийски имена би искал да се включа
25.11.2015 14:56
В Троя по времето на Троянската война е царувал цар Приам. Но преди да се качи на престола той е имал друго име: Подарк.
Всички добре знаят имената на двама от синовете на цар Приам: Парис и Хектор. Обаче той е имал много синове и дъщери. Сред техните имена отделяме и ще разгледаме по-внимателно следните : Милий, Хромий, Клоний, Главк, Медуса.
Първо да се занимаем по-подробно с името "Милий"; така руската школа по византология представя "троянското" име, което в класическия гръцки език се пише "МIЛIОС", а в съвременния английски - "MILIOS". Руските византолози правилно отхвърлят окончанието "С", но заменят оставащото МИЛИО с по-благозвучната за руското ухо форма Милий.
Обаче името Милио, или по сегашните правила на българската ортография Мильо, е разпространено сред българите име. То произлиза от думата "мил" и се среща в българските диалекти във формите Мильо, Милко, Милчо, Миле и др.; успоредно с него също така доста разпространено е и женското име Мила, Милка. За югоизточните български диалекти – в Тракия, недалеч от която се е намирала античната Троя (виж картата на стр. 41) – е характерен именно вариантът Мильо.
И така, "троянското" име "Милий" по звучене съвпада с българското име-прозвище Мильо, което очевидно има смисъл на "мил" (човек).
Аналогични разсъждения може да се приложат и към другите цитирани имена.
Името "Хромий" носи разбираем смисъл: куц.
Клоньо е също така име-прозвище, което на български език има пряк смисъл.
"Главко", от думата "глава", би могло да се разбира или като "умен", или като "с голяма глава".
Името Медуса, или Медуша (да си припомним, че на гръцкото "С" в кирилицата отговарят "С" и "Ш"), е ясно свързано с думата "мед" (а и с "душа") и няма нужда да се спираме на смисъла му. Такъв е и случаят с думата "прям".
Името "Подарк" по запис практически съвпада с българската дума "подарък"; взимайки под внимание, че в гръцкия език няма звук, отговарящ на българското "Ъ", лесно е да се обясни връзката на името "Подарк" с думата "подарък".
Но как би могло да се появи име като "Подарък"?
Легендите за произхода и смисъла на имената на Приам са обобщени в енциклопедията "Мифы народов мира" така:
"ПРИАМ (Прiамос), в гръцката митология е последният цар на Троя. Син на Лаомедонт. Когато Херакъл убил Лаомедонт и синовете му, отмъщавайки по този начин за лъжата, на която станал жертва, той позволил на дъщерята на Лаомедонт Хесиона да остави за себе си един от синовете. Изборът на момичето паднал върху най-малкия, който носил името Подарк. Херакъл се съгласил да му подари свободата при условие, че Хесиона ще откупи брата си от робство, което е било естествена съдба за пленниците; Хесиона му дала за брат си своето наметало, след което Херакъл оставил юношата да царува в Троя под името Приам (античната етимология е извеждала това име от гръцкия глагол priasthai, "купувам"; оттук Приам, "откупен") (Apollod. II 6, 4; Hyg. Fab. 89)."
И така, Херакъл подарил живота на детето, а то се казвало (или, по-вероятно, тъкмо в резултат на тази случка е било наречено) "Подарк". Едва ли би могло да се посочи по-приемлива етимологична обосновка за произхода на името на цар Подарк – Приам.
Тук е много важно да забележим, че "античната етимология" е търсила в името на Приам смисъл в гръцкия език. Това ни убеждава, че в старо време имената не са били давани току-така, те са означавали нещо. Не е изключено съвременниците на Приам от различни етноси да са търсили в името му "свой" смисъл. Напълно е възможно за гърците смисълът на името "Приам "– в съответствие с техния език – да е бил "откупен". Обаче в дадения случай българският език "по-добре" подхожда за тълкуване на името Приам.
Сега за да онагледим намерените връзки да подредим разгледаните имена и смисъла им в таблица:

“троянско” име българска дума име-прозвище

Милий мил Мильо

Хромий хром Хромьо

Клоний клон Клоньо

Главк глава Главко

Медуса мед Медуша

Приам прям Прям

Подарк подарък Подарък

Трудно би могло да се твърди, че посочените съвпаде­ния са случайни. Смисълът на разгледаните имена непосред­стве­но, без каквито и да било етимологични предположения и изме­нения е разбираем за днешните българи. Всички тези имена не са изкуствена сбирка оттук-оттам, а принадлежат на членовете на едно семейство! Затова се налага да направим из­вод, че в да­лечното минало на Балканския полуостров са живели хора, чийто език не се е различавал много от днеш­ния български език.
цитирай
16. didanov - Българи в Мала Азия Скептицизмът ...
25.11.2015 15:07
Българи в Мала Азия
Скептицизмът за участие на българите в Троянската война се подхранва не само от нейната древност, но и от отдалечеността на Троя от днешните български земи. Естествено е да се постави въпросът: имало ли е българско население в Мала Азия? Живели ли са в Мала Азия хора с "балкански корени"? Изворите дават убедителни отговори на тези въпроси.
Според Херодот, когато фригите от Мала Азия живеели в Европа заедно с македонците, се наричали бриги, но след като си сменили страната, сменили и името си на фриги . Пак според Херодот, траки (на друго място споменати от Херодот с названието пеони ) "стримони" се преселили в Мала Азия, където били наречени "битюни". Там те били колонисти в Троя.
Позовавайки се на Ксант, Страбон пише, че фригите са дошли в Мала Азия от Европа след Троянската война, а Стефан Византийски отново по сведение на Ксант пише, че град Локоза във Фригия е бил населен с траки "локози" .
24. Карта на териториите на Фригия
24. Карта на териториите на Фригия.

Конон разказва, че царят на бригите Мидас склонил поданиците си да се преселят от Европа отвъд Азиатска Мизия; с малка промяна на името те се преименували на фриги .
И така, миграциите на балканско население в Мала Азия са регистрирани от най-стари времена. Приема се , че масирано преселване на "бриги" от района на Македония в Мала Азия е имало през ХІ–Х в. пр. Р. Хр. Някъде около 800 г. пр. Р. Хр. те са основали там своя "фригийска" държава. До р. Галис е намерен надпис (датира се към средата на VІІІ в. пр. Р. Хр.) на фригийския владетел Гордий І, в който той има титлата "цар на Изтока и Запада". По своя български смисъл името "Гордий"е наистина "царско". След като през VІІІ в. пр. Р. Хр. достига най-голям разцвет при цар Мидас, сина на Гордий І, в 636 г. пр. Хр. Фригийското царство (карта на територията му е представена на илюстрации 24 и 25) е било разгромено от кимерийците, а в 546 г. пр. Р. Хр. е било завладяно от Мидия.
Археологическите данни говорят за тесни връзки на материалните култури на фригите и траките, което е естествено, като се има предвид общият им произход.
Също така естествено е в светлината на всичко казано по-горе да очакваме, че там, където в древността е имало "траки" и български имена, в по-късни времена ще се говори за българи. Това се потвърждава от персийски и турски извори.
цитирай
17. didanov - Троянските корени на българския герб
25.11.2015 15:14
Еньо
Еньо е старо българско име. Свързано е с вариантите на числителното "едно" – "ени", "ено", а също и с традицията да се назовава Еньо (Енчо) най-големият, първородният син. В народния календар празникът на Еньовден (24 юни) и до наши дни пази някои от огнените обреди, свързани с предхристиянското почитане на лятното слънцестоене и на най-дългия, най-големия – т.е. първия по големина ден в годината.
По гръцки Еньо би трябвало да се пише "Енеос"; така излиза, че и името на античния герой Еней съвпада със старото българско "Еньо".Случайно ли е това?
Троянския цикъл", представящ възгледите на жителите на Троя и на съюзниците им за причините и развитието на войната, довела до поражението на Троянското царство и завладяването на столицата му.
Сред тях особено място заема един стар френски ръкопис , датиран към ХІV век. Освен споменатият по-горе "Роман за Троя" на Беноа де Сент-Мор, в него се намират също така преписи на "Романа за Тива" ( Roman de Thèbes) и "Еней" (Eneas). Този ръкопис е не само ценен литературен и исторически паметник, но и истинско произведение на изкуството. Благодарение на разкошните илюстрации в него можем да получим хералдическа информация за троянците – в такъв вид, в какъвто е била запазена към момента, в който е създаден самият ръкопис.
Тук е уместно да си припомним, че през средните векове много кралски династии в Европа са извеждали потеклото си от троянските владетели, от Приам, Еней и други представители на троянското дворянство. Като се има предвид огромното значение, което тогава са придавали на хералдиката, трябва да очакваме, че на страниците на привлеклия вниманието ни ръкопис е намерила отражение внимателно огледана и преценена традиция за символиката на древните управници на Троя.
Това очакване се сбъдва: в миниатюрите строго се съблюдава напълно определена символика, и всеки герой е представен с "неговите" герб и знаци. Особено ясно е представен гербът на троянския цар Приам: изправен на задните си лапи златен лъв на червен фон. Виждаме го на щита на Приам (Илюстрация 1) и на покривалото на коня му. Този герб е на щитовете и конете на много от троянските бойци. Изправен лъв, но с тъмни цветове, е гербът на друг много известен троянски герой - Еней.
Миниатюрите в ръкописа представят неколкократно и прочутите врати на Троя. На тях е изобразен характерен хералдически знак, по форма приличен на буквата Ш (Ил.2).
Тъй като този лъв се среща и в други гербове в Европа, изводът за приемственост на герба на Приам с българския трябва да бъде обоснован с допълнителни аргументи. Такъв аргумент е "Ш-образният" хералдически знак, изобразяван на вратата на Троя.
Ш-образен знак виждаме на монетата на цар Михаил Шишман (1321-1330) на Илюстрация 15 и на закрепеното в Търново знаме на портуланната карта на Анджелико де Далорто, 1325-1330г.г
На този знак обърна внимание А. Чилингиров, който посочи пластика и украшения от епoхата на българските царе Симеон, Петър, Борис ІІ и Роман-Симеон и го свърза и с хералдическите знаци на киевските велики князе от ХІ в. и с вероятния български произход на равноапостолната велика княгиня Олга . Илюстрациите 17-23 представят стари български и киевски монети и украшения с Ш-образен знак.
Появата на троянския Ш-образен хералдически знак в герба на киевската княжеска династия вероятно не е случаен. През ХV-ХVІІ в. населението на Киев е вярвало на предания, според които самият Киев е бил Троя, а разрушени стари крепостни стени и кули са били сочени за руини на Троя. Към тези легенди би трябвало да се отнесем с внимание и интерес.
Очевидната близост на гербовете и Ш-образните хералдически знаци е силен довод за приемствеността на троянските и българските владетели. Това, че изправеният на задните си лапи лъв присъства и в други европейски гербове естествено може да се свърже с претенциите на ред западноевропейски дворянски родове за произход от троянските бегълци.

цитирай
18. iuliuscaesar - не ми четеш коментарите. не само ...
25.11.2015 15:52
не ми четеш коментарите. не само преди, но и сега (в коментар 9) казвам, че троянците са дарданци, а не фриги. не е ясно кога фригите се озовават във фригия, но първиоте надписи са от 9ти век. гръцкият лионеар Б е от 15-14век. това вече го говорихме. и пак казвам фригите не са гърци в историческо време. това ти ми го набутваш в устата, не съм твърдял подобно нещо. не пробутвам гърците напред, просто това показват източниците.

не мога да се спра - това е българска транскрипция. както и тиберий е българска транскрипция и не се е казвал така. както и еней.
генетиката няма да оправи абсолютно нищо. гените нямат самосъзнание.
ако намериш гроба на александър македонски какво ще покажат гените??? той има македоно, илирийско, епирски произход.
цитирай
19. anonymousbulgaricus - Добър вечер! Има една изнач...
25.11.2015 17:31
Добър вечер!

Има една изначална грешка в постановката за генетичната близост между италианци и българи, която правиш и ти, с цялото ми уважение.

Започваш постинга с идеята, че днешните италианци и днешните българи са генетично близки поради родство с древните римляни и древните траки.

Да де, ама това не е вярно. Нито днешните италианци са "римляни" или "етруски", нито пък днешните българи сме "траки". Не че няма, особено по линия на женските гени такава връзка тук там в кръвтта ни, но и двата субстрата, наричани днес "италианци" и "българи" и прилежащи към съвремените държави и модерни нации (между другото почти синхронно възникнали като такива и по-късни, спрямо европейските, по обективни причини), се формират в сложен генетичен микс през средновековието и началото на новото време.

И да, нормално е в кръвта на днешните италианци да има доста остатъци и близости с днешните българи и обратно, поради контакнтостта, миксациите, а и прякото наличие на огромни (за времето си) маси българи в днешна италия. Българи - не траки. Т.е. ако "българският микс", като цяло е композиран от: българи, гърци, траки, готи, германи, алани, авари, печенеги, кумани, узи, татари, власи, славяни, турци и др., То италианския микс ти е (макар и в различни съотношения и на различни места проявени) - италийци, готи, вандали, лангобарди, иберийци, германи, българи, гали, франки, араби, испанци, нормани, славяни, римляни и др. Понеже Италия е доста по-голяма териториално, те са и в различни анклави и територии по различен начин представени.

Езикът какво толкова го дъвчем - италианския е романски език, а в българския език има преки латински влияния, има и непреки - през гръцки, през румънски, през френски, през руски даже и т.н. Т.е. имаш около 10%, горе долу както във всички неромански езици компонент, който е на основата на латинския.

Етруските ги трепат още римляните, римляните престават да бъдат такива още след конституцията на Каракала, генетично тя им слага края. За траките е ясно
цитирай
20. get - - Е - и язе да изокам! ... ш(ч)от казионните историци веке взеха да се оливат!!
25.11.2015 18:30
Твърдение - I-во: Българите са от Централна Азия - НЕДОКАЗАНО!
II-ро: Линеар-Б, бил гръцки - Защото бил разчетен през гръцки - със същият успех можеха да го разчетат и през български - ПРИ УСЛОВИЕ - ако не се вкарваше ПРЕЗУМПЦИЯТА - В югоизточна Европа ЕДИНСТВЕНИ ЕВРОПЕЙЦИ са ... гърците - другото е ВарВар(или)БърБър(ещи)?!
III-то: Фригийският и гръцкият били "родствени" ... ами родствени ЩЕ СА ... Защото както казва Херодот - дори и по негово време ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЛЕКСИКАТА е продължавала да бъде Част от ЕЗИКА НА АВТОХТОННОТО НАСЕЛЕНИЕ(което той нарича основно "пеласги" ... като за такива обявява И НАЙ-СТАРИТЕ ЖИТЕЛИ НА АТИНА(град) - Това ОЩЕ СЕ НАРИЧА във Филологията (още и с термина) ПРЕД-ГРЪЦКИ ЕЗИКОВ СУБСТРАТ който е наличен ... В прехваленият гръцки език ... НО! - според (на)учените ЕДИНСТВЕНИЯТ и САМО ТОЙ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК Е ГРЪЦКИЯТ - На територия, на Юго-източна Европа и Анатолия!! - Както виждаме оказва се ЧЕ ТАКЪВ СЕ ЯВЯВА И ФРИГИЙСКИЯТ ... Но той според КСЕНОФОБСКОТО ГРЪЦКО ВЕЛИЧИЕ ... попада в Категорията: "Варварски" ?! - А като прочетем Платон, същият ни казва: В миналото нашият език Е БИЛ КАТО на ВарВарите!!

- Тук ще се спра, за да не ви отегчавам - като само ще допълня, че от правени МОИ ПРОУЧВАНИЯ - съм установил ОСЕМ фригийски ЛЕКСЕМИ, които едно към едно имат превод и аналози (дори в съвременен) БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - В гръчкият резултата е "Охи"!
- Едната е за ПЕКА(печиво), другата Варя(напитка) ... !!

- В заключение Ще допълня ... Защо толкова НАСТОЯВА маститият БЪЛГАРСКИ УЧеН В ПРИПЯВАНИЯТА СИ... фригийски и гръцки са БЛИЗКИ ЕЗИЦИ! Ами поради простата ПРИЧИНА - Азбуката им изпреварва ПОНЕ С ПОЛОВИН ВЕК "гръцката" ТАКАВА!
- Второ - чрез това - Ще се даде отговор на въпроса: ОТКЪДЕ Е ТОЗИ ПРЕДГРЪЦКИ СУБСТРАТ В ЕЛИНИКИ ГЛОСА - По този начин ще замажат ПРИСЪСТВИЕТО на НАШИТЕ ПРЕДЦИ на БАЛКАНИ ... дори от времена, когато ТУК ГЪРЦИ НЕ Е ИМАЛО!!

- Това накратко, само като встъпление!!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Юлий!
25.11.2015 20:14
Напротив, чета ти коментарите!
Но имам чувството, че ти не четеш моите!
Цитирал съм "Енеида", където Еней е посочен като "фригиецът"
Това пропущаш! Предлагал съм ти да изброя синоними на троянци, да си ги имаш, на гърци също......

Не съм следовател, виж за изследовател няма да протестирам, защото съм доказан като такъв и то където трябва, да ти приложа цитати от коментарите ти, да видиш, дали си измислям или ти не си спомняш....

За Еней, Щапаров коментира, на латински не е много по различно от Еней, даже е възможно най- близкото, което може да съществува
За Еньовден няма съмнение ,че е свързан с него Сега, че на латински или гръцки е Енеис, сигурен ли си ,че на фригийски не се произнася Еней!? Имаш ли доказателства ,че е или, че не е така , защото Манол е Манолис на гръцки? Но Маньо не е Маньос на гръцки Казах ти, спри се!
Гордий бил измислен, не ми отговори Гордиан също ли е измислен?!
Май отиваш в партията на Каспаров- не по политическа, а по историческа линия
Не е лошо, геният си има основания за това!
Какво друго да коментирам?
Сум съм го виждал в тропари - руски и в старобългарски книги

Наричаме го спомагателен глагол съм, но прави са французите, че е основен или базисен, защото цялата граматика на езика отива на кино без него!
Дори само той да е, нищо друго да няма, то не е и необходимо в случая!
Сум е достатъчен!
Приятна вечер!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Юлия!
25.11.2015 20:19
milady написа:
.. и тази дискусия си е чиста софистика...
нищо ново,полезно или напредничаво..
Хубав ден от мен!


Какъв напредък може да очакваш, като няма разбиране?!
Затова трябва набиване - в главата, не някъде другаде Като дойде разбирането, тогава ще има и напредъкът, сам, не принудително
Сега засега има набиване на измислена за нас история, трудно се избива!

Приятна вечер!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Чудесен е коментарът ти приятелю, Диляне!
25.11.2015 20:33
Имам предвид този за имената на на синовете на Приам , а и за него самият/ под № 15:
Прям, , Клоньо, Мильо, Подарк и така нататък!
Няма друг език, освен нашият, на който те да съответстват по-добре! разбира се, че името има и в него се влага някакъв смисъл!
Да , цар Гордий - също
Някъде горе се подочу ,че бил измислица
Ами криво да стоим, право да съдим, то цялата антична гръцка история е тогава една хубава...измислица!
Вижда се с днешна дата, че е такава, няма друго обяснение

Благодаря ти от сърце за чудесния коментар, който си заслужава да е в отделен постинг!
Приятна вечер!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Чудесни са и следващите ти два коментара ,Диляне!
25.11.2015 20:52
Нещата се навързват - логически
Римляните са произлезли и имат връзка с Троя, от друга страна- Българите също имат такава връзка с Троя Тя е предадена и в Киев Резултатът е, че Българи и италианци също имат връзка!
Хиляди общи, първостепенни думи за всекидневна употреба в езика, дори за малко куче-пале-малко , от Павел, Пальо- мъничък Ами защо ще се вземат, ако изобщо са взети от италианския, каква е логиката?!
Ш-то в монетите на Шишмановци обикновено се свързва с името им, но сериозно основание за това е връзката и с Троя, която споменаваш
Чудесно основание на Шишмановци, да напомнят , че произхода им идва от Троя
Не случааен е и отговорът на цар Калоян на надутите папски легати, които му напомнят ,че идват от страната на героя от Троя- Еней, че той много добре знае с кого е воювал народът му в тази война!
Хубава вечер!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Чудесно, Гет!
25.11.2015 21:06
За фригите е очевидно, че принадлежат към траките Гробниците им са подобни на тракийските А гробният ритуал е етносен или религиозен!
Ясно е и ,че азбуката им предшества така наречената гръцка, в нея има и йероглифноподобни букви, освен тези, наречени по-късно"гръцки"

Неубедително е и обяснението на Юлий, защо "гръцкияат" град Месамбрия носи тракийско име Необяснимо е и масираното тракийско присъствие в Анхиало, както и Сапейското тракийско царство по времето на завоюването на земите ни от Рим! Защо не е гръцко!?

Ясно е едно, гърците не са колонизирали в този смисъл като испанци или англичани новите земи, а са допуснати да правят емпориони- пазарища И те добре са се вмъкнали в тази си роля
Това е моето мнение за "гръцката "инвазия" по нашите земи!
Благодаря ти за хубавия коментар!
Хубава вечер!
цитирай
26. iuliuscaesar - аз за Енеида не съм пропуснал казал ...
25.11.2015 21:23
аз за Енеида не съм пропуснал казал съм го в коментар 4. енеида може да твърди за еней както си иска. авторитетът там е илиада защото всичко се основава на илиада, другото са късни интерпретации. в илиада еней не е фригиец така че няма какво повече да се коментира. това че вергилий 800 години по-късно го е писал фригиец няма абсолютно никакво значение.

относно глагола съм, пак има липса на знания. спрегни старобългарския глагол съм а аз ще ти спрегна старогръцкия такъв, да видим колко прилики има между двете спрежения и после да сравним дали те са повече от латинското СУМ.

ако се окаже че са в пъти повече какво правим? ще признаеш ли нещо? поне че не си прав и си се заблудил поради липсата на знания, или нещо подобно?
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
25.11.2015 21:26
Да, аз не съм изложил в подробности труда на италианския професор и заради това , че не съм специалист в генетиката
Но той е посочил как са направени пробите, от къде и от кого са взети, и понеже за мен вземането на чиста проба никак не ми е чуждо, аз смятам, че те коректно са направени и не считам за необходимо да го коментирам И не виждам основание в очакванията на някои точно там да има грешка или пропуск?!
Това е само началото, работата му предстои

Общите думи са много!
Малцина биха предположили, че паша ,агне, спанак, сироп например ги има в двата езика, а колко пък са леко модифицираните, което ги прави и по-различни?
Нещата в годините са вървяли в обратна посока- не към сближаване с италианците, а към отдалечаване за разлика от положението с турците
Ако се търси сближаване, особено като се има предвид и скалъпената ни история, то трябва да се търси именно с тях, с турците Близо сездемстотин години трае и сравнено това"сближаване" с италианското е нулево
Да, ще кажат някои, и ще изброят много турски думи Да, има ги, но като пикантерия, никоя , поне аз не се сещам да има, да е основна, да няма заместител
Като седя, око, виждам и особено глагола съм
Знаеш как го определят този глагол французите, не като нас за спомагателен, а за основен, базисен, защото граматиката на езика се гради върху него!

Приятна вечер!
цитирай
28. iuliuscaesar - за коментар 24 няма какво да кажа. ...
25.11.2015 21:32
за коментар 24 няма какво да кажа. толкова е далеч от . . . абе от каквото си избереш все е далеч.

по коментар 25 - ти изобщо знаеш ли нещо за фригийските гробници? много ми е интесесно прочел ли си поне два листа на тази тема в археологически труд, или просто ей така си ги хвърляме на ангро, а пък ако някой се хване хване. и от кога религията е етноопределящ фактор?

защо пък сапейското царство трябва да е гръцко??? този въпрос е уникален!!! тракийскто присъствие в елинските полиси е факт през късния период и най-вече по времето на римляните. това е обяснимо с оглед на римското виждане за нещата. в ранните елински колонии не се допускат местни, много редки са такива случаи. а дори и да има местни това какво трябва да значи??? че колониите не са създадени от гърците ли??? много ти е объркана мисълта и въпросите ти са по детски наивни.

що се отнася до колонизацията по тракийското крайбрежие, именно там гърците получават най-голям отпор заедно със скитското. регистрирани са големи кланета: просто траките не ги желаят за съседи и трудно се утвърждават колониите. това че на теб не са ти известни тези неща . . .

мога да определя постинга като крайно разочароващ, а коментарита са под всякава критика: объркани, пълни с неточности и абсолютно неуместни въпроси към мен (например защо сапейското царство не е гръцко и т.нат.).

Надявам се да пуснеш този коментар, въпреки критиката. но тук си паднал много под обичайното си ниво. съжалявам
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, Юлий!
25.11.2015 21:45
От историческа гледна точка Енеидата е с класи над Илиазда и особено Одисеята
За Илиадата е ясно, че освен фолклор, тя е приспособена за района и взета от друг източник, това не ти ли е ясно?
Е, каква историческа достоверност търсиш в нея, освен единственото и предимство, че предхожда със седем или осем века!?
Докато в Енеидата нещата са на друга плоскост Това, което Омир е пропуснал в ползваният от него фолклор, Вергил, май имаме такова име, имаш ли някакво обяснение , какво може да е, е поставил всичко на място, премахнал е пропуските
Е, мамма мия, това да поправи пропуските, май го намираш за пропуск!
Какъв интерес има за Еней, да го нарече фригиец И къде му е грешката, че не е чел Вергилий съвременната история ли? Сигурно е бил още тогава наясно, че е сбъркана!...................

Спрегни глагола , нямам нищо против Сега , кой е повече или по- малко, какво значение има?!
Стоят минимум 15 , а и повече векове самостоятелно развитие на България
Ако мислиш, че не съм правил това, правил съм го!
Паралел между спреженията на съвременен френски и Български, сравнени с латински на съм
Съвсем леко превъзходство, според мен, на френския Може би съм пропуснал и турския да сравня с тях
Направи сравнението, нямам нищо против, все пак ти си изучавал това
Приятна вечер!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Позната тактика, Юлий!
25.11.2015 22:06
Ами същото мога да кажа и за твоите коментари и то с доста по- голямо основание
Не са ли генерално объркани?!
Цар Гордий бил българска измислица?
Но пък има Гордиан?!

Отработи се добре в политиката ни гореспоменатата тактика, вместо да отговаряш на въпроса ,да се занимаваш със задалия го Какъв бил, как го казал, кихнал или нещо друго направил Явно е заразно, появи се и тук

Не отговори, защо гръцкия град Месамбрия носи тракийско име?! Само не ми говори за гръцко благородство То им е ампутирано по рождение
Грък - Благородник?! Ако намериш в някоя зооградина такъв -има го-другаде не търси
Наличието на невероятна тракийска гробница в Анхиало, а и на доста други, на тракийската принцеса Лесескепра на Сапейското царство, без йезуитщини! След като земите са гръцки, какво ,като някакви освободители ли се явяват римляните! Да възстановят независимостта на траките от гърците?! Хайде де! Ама това никак не се вписва в любовта на някои императори към Гърция и гръцкото
Никакъв бой и никакъв отпор не е имало Просто се явяват като търговци, това, което умеят гърците и са приети като такива, това е истината И тази така наречена гръцка писменост , е писменост също и на траките
цитирай
31. iuliuscaesar - 800те години на илиада са от голямо ...
25.11.2015 22:33
800те години на илиада са от голямо предимство защото там е отразено съвременноито положение на нещата, т.е. троянците са дарданци. вергилий може да го е префасонирал заради читателите си, тъй акто той не пише история. не знам какви са му причините да го нарече фригиец. важното е че в първоизточникът от който всички копират троянците са дарданци. не е толкова трудно да се проумее.

защо аз да върша твоята работа: на ум сега като се замисля има 4 съвпадения при спрежението от 6 възможни - между старогръцки и старобългарски . това какво трябва да значи???

не знам за какви български измислици ми говориш за Гордий. нещо не си в кондиция днес. гордий е българска транскрипция, не измислица, това си си го добавил от теб.

защо месамбрия носи това име никой не може да ти отговори защото няма свдения. ако гърците са искали са щяли да го променят и да си ползват гръцко име. не са решили не са го направили. на теб каква ти е идеята, или и ти като милицонера ще караш на пУдсказки.

кой земи са гръцки бе човек? кога съм говорил че територията на сапейското царство е гръцка земя? наистина не си в кондиция днес.

отпорът и боят е страшен и то на много места. но безплатни уроци не давам. писна ми. ако ми се помолиш може да ти пусна малко информация. има установяване на колонии, истикване на колонисти, ново идване на колонисти след десетилетия, и поети са участвали в тея битки, та и са ги описали и т.нат. но ти нали не беше историк, откъде да ги знаеш тези неща. но явно не ти пречи да си категоричен - нямало е такова нещо щото . . . щото какво?
цитирай
32. leonleonovpom2 - За какви битки говориш, Юлий!
25.11.2015 23:02
Има ги сигурно в историческите измислици
Това ,което се знае за Анхиало, при идването на гръцките колонисти в кавички ,че били посрещнати злобно и с недоверие от местното население!
Хвърляли камъни по корабите им и , че местните мъже се отличавали с висок ръст За никакви битки няма сведения
Гърци да бият и да подчинят траки ?! Не ме разсмивай!
За войнските качества на траките Херодот дава оценка, че никой не може да ги победи, ако са единни! Къде ли пък е единството на гърците?!

Знаеш ли, не се връзва това мощно гръцко присъствие, да го наречем и с монето сеченето
Преди Рим има само монети на траките, малко на Филип и Александър, на Кавар Гръцки, дори от гръцка Месамбрия и Аполония са рядкост, да не кажа ,че липсват
Това прави впечатление дори и на местните гръкофили, не се заяждам на гръцка линия, аз също имам и то истинско гръцко Но обичам точността!
Римският град е открит, гръцкия го няма Вярно ,потънал е градът при земетресението, освен гръцкият да е под римския
Само едно обяснение има в съвременен шеговит стил-гърците да са оставили нещата , както са ги заварили и да са назначили куратори - местни

Изненадваш ме, че поставяш Илиадата над Енеида
Ами Илиадата е детска книга
В Енеидата има наука, нещата си са на място Аз се учудвам на знанията на Вергилий/ Вергил, има такова Българско име, запомни го добре/
Какви факти в Илиадата, освен житието и битието на боговетеи как си отмъщават един на друг чрез героите/
Аз и сега се затруднявам с четенето на Енеида, докато за Илиадата направих тема, без да ползвам нищо странично и получих специални поздравления от учителката по литература, майката на Надя Чолакова
Илиадата е фолклор, при това приспособен, Енеидата е на база Илиада, но е с класи над нея и като литература и като история
За достоверност в тях, ако търсиш гаранция- само във Франция
Моля ти се , малко ми трябва, ако не гледам полусериозно на античните писания за история , да мина на позициите на Каспаров, че тази история е измислица
цитирай
33. iuliuscaesar - е, вероятно ти си единственият е...
25.11.2015 23:19
е, вероятно ти си единственият ерудиран човек (без ирония), който поставя енеида над илиада. за мен това е някакъв абсурд, но това си е твое мнение.

явно не сме се разбрали: аз ти говоря за битки не само за областта на месембрия и анхиало а по цялото тракийско крайбрежие - от струма до дунав. от сегашния ти коментар разбирам че ти вероятно си имал предвид само несебър.

херодот е казал че никой не може ако са единни, но те никога не са били единни: значи ли това че всеки е могъл:) аз ти отговарям значи. Дарий и Ксекрс минават като на парад през Тракия и без проблем подчиняват големи части от нея. след това филип и александър правят същото. след това келтите и накрая римляните. от всичките изброени единствено римляните го правят постепенно, но тя за това империята им издържаа толкова години. щото зявладяват тогава когато са говоти да усвоят, не по рано.

Ти си нумизмат пък ти убягват основни неща. монети има там където има нужда от тях. в едно назадничество общество няма как да има голямо количество. не случайно 99% от монетните находки от пред филипово време се намират близо до морето където кипи търговията с гърците. единственият пазар за монетите били те гръцки или тракийски са гръцките колонии. във вътрешността на изостанала тракия няма какво да правиш с тях.
цитирай
34. leonleonovpom2 - Добре де, Юлий!
25.11.2015 23:40
Всеки има право на мнение, уважавам твоето за Илиадата Но държа на моето

Относно монетите, говоря за монети намирани в Анхиало- Поморие, не общо
Вярно е, че градът става значим по време на Рим, но не се намират много монети преди него от пред римско време

Не приемам, че траките са изостанало или назадничаво общество Златото им учудва и до днес Беше преди промяната, бяха изложили Панагюрското съкровище в музея В залата бях само аз Оглеждах внимателно, да разбера, дали е дубликат Неочаквано, не го усетих кога е застанал до мен, човек ме попита, дали смятам, че съвременен златар може да го изработи? Беше разбрал какво оглеждам Не видях всички съдове, но за него момент бях сигурен ,че е невъзможно Сега вече може, но може да се хване с химически анализ състава на златото, с физически-структурата, миграцията на медта в него и така нататък Да се разбере съвременно ли е или не
В строителството са също страшни майстори Доколкото знам , Петър Даскалов е правил модел , математически на гробницата, той твърди, че е вариант на Пантеона Имало е една огромна ,друга гробница, унищожена през ВСВ
Не, траките не са примитивен народ, с нищо не отстъпват на гърците
А и много от така наречените гърци -учени, са си откровени траки,
цитирай
35. leonleonovpom2 - Един цитат , Юлий!
25.11.2015 23:59
Той е от Волтер ,относно Вергилий:

Казват ,че Омир създал Вергилий, ако е така, това е най-доброто му постижение!

Красноречиво, нали!
Още един ерудит, шегувам се, поставя Енеидата над Илиадата!
спокойна нощ!
цитирай
36. iuliuscaesar - и аз ще лягам, но преди това ще уто...
26.11.2015 00:18
и аз ще лягам, но преди това ще уточня, че панагюрското съкровище не е дело на тракийски майстори. има доста литература по въпрос, то е малоазиатско. предполага се че е от Лампсак. Това са подробности, но не са в твоя полза.
Ако има тракийско злато което е впечатляващо това е вълчитрънското съкровище, но то пък е много ранно към 1300г.
цитирай
37. anonymousbulgaricus - Българският език е "бъкан...
26.11.2015 09:37
Българският език е "бъкан" с турски думи. Съвременният. Той е "чистен" съвсем предумишлено, първо възрожденски, а после и нормативно от тях. Част от "романските" думи, влизат точно тогава в българския език - по линия най-вече на френски, русизирани френски, новосъздадения румънски (който пък по абсолютно същия начин е почистен от българските думи в него) и т.н. Македонският (днешния), пък се чисти от българските думи в него и му се слагат сръбски и т.н. Гръцкият, също е минал през чистене на турски думи. Въобще съвременните езици са доста късен продукт и то с голяма политическа намеса и държавно насилие върху тях наложени и изменяни. Особено на късните модерни нации.

Прав е Цезаря, че ако искаш да сравняваш езици, то трябва да правиш старобългарски с латински от съответния период и гръцки от съответния период и така - синхронно. Има достатъчно книжнина и на старобългарски в "Климентовата му реформа" и после в "Патриарх Евтимиевата" и "Османския" и ранно-възрожденския и късно-възрожденския и после развитието на съвременния български след установяването на държавността. Както често съм давал за пример, само преди година над 3000 стари думи бяха пратени в "коша" и бяха въведени в книжовната ни норма нови толкова думи. Огромен речников фонд.

За генетичните изследвания, които доказват етническа принадлежност или близост считам, разбира се за забавна халтура. Още повече, като се има предвид извадковия материал назад - неговата наличност и представителност и идентификация. Казвам само, че идеята, че днешните европейски народи са "наследници" генетични и близостите, които могат да бъдат открити между тях са плод на антично и предантично време са нелепица, защото историческите процеси са много ясни и близостите, породени от микса, който представляват днешните европейци в резултат на процесите протекли в Европа е съвсем проследим - не е нужна и генетика, но може да помогне.

Да спорите с цезаря за истинноста на ранни и лишени от каквато и да е достоверност фентъзита...
цитирай
38. leonleonovpom2 - Да, предполага се!
26.11.2015 13:05
да, , но най - старото злато е от нашите земи! Не било тракийско, но приемственост винаги има и съществува!
след промяната станах свидетел на любопитен случай в музея Появи се находка от така наречените леки оболи разработиха хипотеза, че са обработвани с пясък, за да се отрази девалвацията Привлякоха вниманието на Ню Йорксия музей Изпратиха специалист- физик Спектроскопски той потвърди автентичността им
Но, на път за Ню Йорк, се отбил в Софийския музей и си купил от павилиона същите оболи като сувенири
От Ню Йорк излезе с унищожителна статия за професионализма на нашите музейни работници, което беше некоректно от негова страна, защото той самият се е показал непрофесионалист
Това разбрах в последствие и се ядосах, имам начин за моментална определяне на сребро ли е металът или от печатарска или някаква друга сплав, наподобяваща сребро
Така, че и най- големите специалисти могат да сбъркат ,било в състава, било в произхода
Гаранция няма!
Същото важи и за Панагюрското съкровище но съм гледал златото на Лесескепра, тракийски обици съвърщени са!
Геми с тегло грам до четвъртия знак, не знам с каква техника е определяно теглото и как е работен камъка?
Изключителни майстори са, не се заблуждавай, че са първобитни хора траките
това е абсолютно погрешно!
Приятен ден!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
26.11.2015 13:19
Когато се робува на утвърдени ,умишлено или не заблуди, така се разсъждава!
Защо точно от италиански се "вземат" думи Вземат е грешно , разбира се, защото има различия, не са едно към едно!
За турския, да, има думи, отразил съм го, че те се ползват само като пикантерия, имат заместители и то употребявани титулярно, не инцидентно!
Но уста, кост- също много близко да италианския, сядам, око, виждам и безброй много други не са пикантерия в езика ни
Няколко десетки постинга имам на тази тема, обяснил съм на Цезар ,че съм тип изследовател, а не банка на съществуваща до момента информация,/ което е също полезно, не го отричам/
Но не съм този тип Да кажа ,че нещо е по - различно от приетото, това не е моментно хрумване, а резултат на дълги изследвания
И сега го потвърждавам, че нещата с латино -италианските думи в Българския или по точно-близостта с тях е по-различна от приетото
Че не като консуматори сме приемали думи в различни периоди от тях
Даже за много думи смятам, че процесът е обратен

Що се отнася до генетиката, казва го специалист от световна величина, да му се търсят профански грешки е нелогично! Или да му се обяснява къде греши?!
Не съм прочел какво си написал, спирам до тук коментара по тази тема

Имаш право на мнение, стига наистина да е твоя убеденост, нямам право да твърдя че грешиш и да искам да го променяш!
Насила хубост не става и да става - не бива!
Приятен ден!
цитирай
40. anonymousbulgaricus - Сега, в днешния български език има ...
26.11.2015 13:46
Сега, в днешния български език има турски думи, които наричаш "пикантерия" и ще се изненадаш, че са повече от латинските. Прочети текстове, български в оригинал от 18-19 век и пак да си говорим.

Не казвам, че професора профанизира - професорът е генетик, той сравнява ДНК-РНК-хало групи и т.н. И казва тези са близки с тези, тези са характерни за тези, тези първо сме ги засекли еди къде си и се движат еди как си.

Как се интерпретира тази информация е съвсем друго. Освен това, ти твърдиш ли, че днешните италианци са не просто италийци, но и точно латини, ама не точно латини даже, а чак римляни (при това потомци на приказния герой Еней, от несъществуващата Троя, фентъзи, записано от атински деспот през 7 век с политически подбуди или защото са му били любимите приказки за герои, с които си е лягал?)? Как точно и има ли в тези "латини-римляни", нещо от етруски, нещо от волоски, нещо от гърци, нещо от илири, нещо от гали.... Ама като как са се развивали демографските процеси в Италия от 3 век насам и сега кои са изчезнали от канавата - набитите многократно и обезчестени римляни или набилите ги германи (всичките им племена и кралства), българи, авари, славяни, нормани, испанци, французи... Да не говорим, че дет се вика няма известен аристократ, от тия, с които свързваме италианския Ренесанс дет да не е по произход кастилец, арагонец или каталунец или общо казано испанец и техните родове естествено.... Но, това няма отношение към близостта на днешните италианция генетичната и днешната българска? Ами като им подредиш племената формирали ни, може да установиш, че има региони или населени места дет ако извадиш генетичен материал от преди 200 години са идентични 1-1, но ако извадиш такъв от преди 2000 години не. И какво правим? Каква е представителността и извадковата стойност?

Ти сравняваш днешни езици, езици и то на база думи, някои от тези думи изобщо са от преди появата на тези езици, други са калка от преди няма и 100 години. И това няма общо със самосъзание!
цитирай
41. leonleonovpom2 - Разбира е, че има такова движение и ...
26.11.2015 14:11
Разбира се, че има такова движение и етносно , и езиково
Относно турските думи, не сме като Нигерия, нали, да говорим на турски, както те на английски При положение, че те са английска колония значително по малко време, отколкото ние-турска!
Постарал съм се да отсея думите, които са скорошни очевидно Иначе с тях хилядарката само за тази буква се изпълва - без затруднение и то никакво-например система от раз

Никой съвременен народ не е копие на античен, хеле пък за гръцкия - да не говорим Виж, за корени може да се говори
Затова в генетиката определят проценти
И когато тракийският процент при нас например е 49 ,то това е внушителна цифра от генетична гледна точка
Човекът е казал, че Българите стоят най- близо до италианците, а не, че са италианци
Аз , преди години съм се убедил ,че тази близост не само генетична, съществува
И от другата страна мислят така
Когато развеждах приятел италианец из Бургас и околностите му и той жадно наблюдаваше всичко, накрая го попитах за впечатлението му
Непринудено каза, че му прилича на Средиземноморска Италия, особено от Рим на юг И манталитетът на хората - посочи балкони с простряно пране е същият
Казах му ,че сме родствени с руснаците Позачуди се, идваше от дълга командировка оттам, но мнението му беше, че по характер те са по различни от нас

Приятен ден!
цитирай
42. didanov - здравей Леоне,фригийци ли са дарданците?
26.11.2015 18:14
Според Пеласгийската митология, Дардан е роден на остров Самотраки. По-късно се преселва във Фригия, където основава град Дардан. Там се жени за Батия, дъщеря на фригийския цар Тевкър, син на речния бог Скамандър и нимфата Идея. Наследявайки царя, променя името на областта от Тевкрия в Дардания. Населението приема името дардани наред с името тевкри.
06. Става ясно, че тевкрите, нарекли се и дардани, са или клон на фригийците, или пък съвсем близък по произход народ. Честото преселение на различни герои, впоследствие митологизирани, в различни страни и при различни народи, където много от тях придобиват царска власт, ни навеждат на мисълта за твърде близкото родство между народите, населяващи Балкано – Анатолийския регион.
Жефаровичата “Стематография”, оказва голямо влияние върху дейците на българското Възраждане. Книгата излиза от печат във Виена на 12 октомври 1741 г. За Дардания се казва: “ Червен коронован лъв, държащ древно копие в предните си лапи е изправен на бял щит. От наименованието на копието (наричано просто Дарда), вождът Юстиниан дал името на царството. Сам Виргилий споменава, че тук се родил Дарданус, от който фригийските царе дардани започнали да се наричат.”
«Копието на фригийските царе името на земята е дало,
От предтеча на Приам-Даран води своето начало
Дардания така се разруши
макар и старо имение от земите си се лиши. «
В списъка с български лични имена съставен от братя Миладинови срещаме Дардан и Дардана. По една, или друга причина те са пропуснати в издадените по-късно честотно-тълковни речници на имената на българите. Това е доста жалко защото Дардан е трако-троянско име, алтернативното название на троянците е дардани.

Дарданите са тракийско племе споменато за пръв път в египетски летописи от XIV век преди Христа. Заедно със своите роднини мизите (наречени по-късно българи) дарданите помагат на хетския цар Муватали II да победи не кой да е, а Рамзес Велики.
да не забравяме и влиянието на Алцековите българи в части на Италия.поздрави
цитирай
43. get - - Симеонов, в старанието си да те НАДПРИКАЗВАТ - опонентите ти ДИПЛОМИРАНИ историци ...
26.11.2015 18:39
... се увлякоха дотам, че взеха да говорят НЕИСТИНИ?!?

1. Първото ТВЪРДЕНИЕ - Троянците били ДАРДАНИ, с което опонента ти ВНО ИСКА ДА ДОКАЖЕ, че са нещо от сорта на ГЪРЦИ :))))!
2. Твърдение: В българският имало много "турцизми" - като вероятно в оборот отново ще се пуснат изтърканите примери с "гюл", "чобан" и ... подобни?! Само не им иде на ум, че ОСМАНСКИЯТ ЕЗИК говорен по време РОБСТВОТО - Е бил над с СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА - персо-арабска лексика?! :))) - така че, да не окаже ГЮЛ и ЧОБАН да са по-скоро ЗАЕМКИ М ТУРСКИЯТ ЕЗИК ??! :((
3. Вергилий с "Енеидата" му бил наивен ... та навярно ОМИР го четем В ОРИГИНАЛ? Специалиста по гръцка филология и литература - питай го КОЛКО РЕДАКЦИИ е ПРЕТЪРПЯЛА СЪЩАТА ... след, като е записана ЕДВА през VI-ти век пр. н. е.? В Колко варианта ... Друг интересен и смущаващ момент - Как след като, от 12-ти до 6-ти век ТЯ СЕ Е ЗАПАЗИЛА НА БАЗА УСТНА ТРИДИЦИЯ - Как така съществува САМО В ЕДИН ВАРИАНТ(като разказ) :))) ?!
4. Страбон в коментарите си по отношение на ВЕНЕТИ - Казва, че същите ИДВАТ от МАЛА АЗИЯ ... Най-вероятно Пафлагония?! На това той се позовава на база Софокъл (писал) по въпроса!
5. Троянците СЛЕД КАТО СА ДАРДАНЦИ - Тогава Войната на ДАРДАНИ срещу Македония - Това война на Троя срещу антична Македония, ли следва да е ... ?:)))
Докато съм ЧЕЛ (препоръчвам да сторят същото й опонентите ти ?) Дардан е трако-илир от Балкани, който се оженил за щерката на фригийският цар ... и т. н.? За гърци НЕ СЕ СПОМЕНАВА - в мита:(((

- В заключение - Да питам? ОСВЕН ГЪРЦИ НА БАЛКАНИ ДРУГ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД(И) ИМАЛО ЛИ Е ... и от Кое време е това?!
- Нека ако искат да отговорят - Според тях, Къде е пра-Родината на Прото-Европейци: хора, език и култура?! Тогава ще лъснат в пълен блясък - изкуствеността при измислените им "теории" ?!!

- Поздрав! - и да не забравяме? - Съдбата възнаграждава упоритите и търсещите ... лежащите на стари знания и стремящи се да запазят статуквото в "хамама" ... попадат в категорията (на)учени :((( !

П.П.
- А относно Как звучи Аз съм (на турски)? - Бен, бени
... ето го в предсмъртното стихотворение на даскал Бачо Киро:
„Аз един Бачо Киро съм, (Бен бир Бачо Киро им)без страх от турчин комита съм. (тюркен коркмаз комита им)Пушка на рамо турих, (шишкане умузума тактъм)Дряновски манастир намерих. (Дренова монастира булдум)Правдата си да диря излязох, (хакъм арамаа бен чиктъм)въжето си на врата сам метнах! (ипи де бойнума тактъм)“
цитирай
44. iuliuscaesar - по принцип косвено ми се задават ...
26.11.2015 19:32
по принцип косвено ми се задават въпроси в коментари 42 и 43.
за коментар 42 няма какво да кажа. още първото изречение е такава глупост, че... къде е тази пеласгийска митология бе човек? много искам да я прочета:)

относно другата митология: дардани има в Илирия и в северозападна Мала Азия, поради това гърците са си съчинили митология, че еди кой си отишшал от едното място на другото и направил еди какво. на тази база почива голям процент от гръцката митология: измисляне на имена и истории съгласно съществуващите в определен период и на определено място етноними.

а и не виждам какво общо имат дарданците с гърците, май само Гетакът го вижда това. вземете да цитирате точно без да слагате думи в устата на опонените си.
На Гетака му остават само множеството препинателни значи иначе нищо съществено както винаги: да знаеш че ровенето в укипедия не помага особено...
цитирай
45. anonymousbulgaricus - 49% тракийски гени е волна интер...
26.11.2015 19:48
49% тракийски гени е волна интерпретация, при условие, че нямаш "тракийски гени", а траките са нещо невъобразимо различно в различни периоди от време. Още повече, че нямаш и такава представителност на извадката. Т.е. покажи ми 1000 тракийски кокала с гени, пък сложи до тях 1000 български и т.н. (български имам предвид на българите преди 9-ти век) нямаш такава идентификация, нито такива извадки. Тепърва ще се развива генетиката, много ще се променят тези проценти и пак няма да знаеш. Вероятноста за идентичност между елински и тракийски (синхронни кокали) е много по-вероятна, отколкото вероятността за идентичност между днешни българи и днешни гърци, защото по-късните демографски процеси, формирали съвременните етноси и нации са съвсем различни.

И да, спрямо някои места в днешна Италия е съвсем възможно да имаш микс, който е много близък до българска извадка, същото се отнася и до румъния и до унгария и т.н. Просто защото компонентите, създали тамошния и тукашния съответен микс са много сходни.

Ама днешен Бургас и днешна Южна Италия са продукт на т.н. средиземноморска култура. Нали не ми твърдиш, че Бургас е български град бил преди 150 години примерно... То, ако има навеви, те са повече точно по средиземноморска линия - гърци, турци, араби, италиански нормани, испанци... Но, това няма общо с генетиката - генетиката не е нито самосъзнание, нито култура. Там генетичната близост е точно от микса българи, готи, германи (който е наличен и на двете места).

Не разбирам това с Нигерия и английския. Българският език е силно турцизиран на битово и разговорно ниво. Години, много години професионална работа и системна детурцизация го изчистват, и въпреки това продължаваш да имаш турски пласт, който е сравним с латинския. То не е срамно, не разбирам. Значи, приемаш, че румънския е чистен професионално и латинизиран вторично спрямо българския, но абсолютно идентичния процес, по абсолютно еднакви причини ти се струва невъзможен.... Парадокс!
цитирай
46. get - - Юлко - виждам че те дразни ... "пунктуациата" :)))) ми !!
26.11.2015 20:27
iuliuscaesar написа:
по принцип косвено ми се задават въпроси в коментари 42 и 43.
за коментар 42 няма какво да кажа. още първото изречение е такава глупост, че... къде е тази пеласгийска митология бе човек? много искам да я прочета:)

относно другата митология: дардани има в Илирия и в северозападна Мала Азия, поради това гърците са си съчинили митология, че еди кой си отишшал от едното място на другото и направил еди какво. на тази база почива голям процент от гръцката митология: измисляне на имена и истории съгласно съществуващите в определен период и на определено място етноними.

а и не виждам какво общо имат дарданците с гърците, май само Гетакът го вижда това. вземете да цитирате точно без да слагате думи в устата на опонените си.
На Гетака му остават само множеството препинателни значи иначе нищо съществено както винаги: да знаеш че ровенето в укипедия не помага особено...


- Защо ли започваш да ми докарваш на един зъл гений в българската история - този който съчини "македонският язик" в угода на чичо Сталин? - Знаеш ли кой е той ... това и в Уикипедия го няма!
- Юлко искаш ли цитати - не-от-Укипедия, а примерно от ДНК изследванията за произхода на "гърците" - За които самият Еврипид ТВЪРДИ от "Африка са!"(... приличате на либийки ..." !! Та в тази връзка да си отварял научният труд със заглавие:
"Population genetic relationships between Mediterranean populations determined by HLA allele distribution and a historic perspective." на колектив - Arnaiz-Villena, Gomez-Casado, Martinez-Laso - които през 2002 год. потвърдиха казаното от Еврипид в пиесата му "Молителките"?

- А ако "панагюрското съкровище" - е правено според твърдението, в Лампсак, то според Страбон ... местното население е било ТРАКИЙСКО, страната се наричала Мизия - Следователно?!
- А дали не е прав професор Бернал(син на египтолога Бернал)казвайки:
" ... от лексиката на гръцкия език ... а към 25% от нея е със семитски корени.". Както е с обръщението им "малака" - Откъде ли е и що значи?
цитирай
47. leonleonovpom2 - Анонимус, здравей!
26.11.2015 20:49
Българският език изобщо, да не говорим пък силно, не е турцизиран Посочи ми, в написаното дотук поне една турска дума, при условие, че не съм се напрягал да ги избегна Ако е силно турцизиран, трябва да са поне десетина Изключвам имената, няма как да ги избегна

Що се отнася до Бургас, преди 150 години, той е с малко повече от две хиляди жители Нездравословно място за живот, описано от Иречек и по-късно от Тодор Страшимиров Да, Анхиало е градът , заселен с " гърци"! И знаеш ли какви са им повечето фамилии- Свършват на Олу например Кочоолу Синът на Кочо!
Познавам по- добре от тебе тези"гърци", наследници на философски и научни антични величия
Мога да ти подам удобна сламка за падението им Дължи се на Българи!?
Ще ти го обясня...

В едно такова гръцко семейство проблем са женските деца Гъркините не работят, още в античността , работата им е да стоят до прозореца, забрадени/ бурките са от тях/ и толкова Жените според гърците са обсебени от дявола, защото хващат души, нямат работа навън
Та проблем е женихът за тях И той е обикновено аргатинът, работливо Българско момче в семейството, да може да издържа жената и децата, които ще му роди Мъжете в семейството, които са неженени, поемат към Атина Обикновено и не се връщат Описах ти съдбата на жените Това са нашите" гърци" А пък мъжете, в които преобладава Българското, отиват в Атина да облагородяват тамошният, тогава преобладаващ съвременен албански ген
И друг път съм ти казвал, народите са дело на политиците и донякъде на брака по сметка!

Никой не ме е насърчавал да уча гръцки, на почит в семейството беше друг език Но и аз нямах желание да го уча - гръцкия, като гледах какви и как го говорят Просто този гръцки ,който се говори у нас е за неинтелигентни, или пък те го правят такъв

Що се отнася до 49 процента, те са примерни Аз съм чел резюме от работата на италианския професор, в никакъв случай не съм по - компетентен от него, вземи му адреса и спори по същността на неговата работа със самия него/ ако можеш/!
Приятна вечер
цитирай
48. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Деляне!
26.11.2015 21:02
Чудесно допълнение правиш за фригите или дарданите
Да, цялата антична история има в основите си митология
Има два начина или да се приеме , или да се отхвърли изцяло
Междинният вариант ,който някои и тук предлагат, е неприемлив и от научна гледна точка Не може митологията да е в основата на гръцката история, а на другите да се търси самата истина
Ама Илиадата......
Да , поклон пред нея, но да не си отварям устата какво и откъде описва
Не мога да проумея нечие поведение, такава защита с цената на поругаването на Българското и корените му, за да се изтъкне гръцкото?!
Ами с ушите си чух отговора на достойния за мен гръцки професор от Атинския музей!
На слагаческите хвалби на една журналистка по адрес на античните гърци, за величието им, човекът съвсем скромно отговори, че тяхната заслуга е друга!

Че са съхранили постигнатото от по - развитите от тях, предходни цивилизации!

Приятна вечер!
цитирай
49. leonleonovpom2 - Поздрави, Гет!
26.11.2015 21:21
leonleonovpom2 написа:
Той е от Волтер ,относно Вергилий:

Казват ,че Омир създал Вергилий, ако е така, това е най-доброто му постижение!

Красноречиво, нали!
Още един ерудит, шегувам се, поставя Енеидата над Илиадата!
спокойна нощ!


Ами аз отговорих на Юлий с цитат на Волтер относно Вергилий Не, нямам намерение да му влияя, но факт е, Волтер какво мисли за Вергилий от философска гледна точка
А, има и Българско име Вергил Даже преди Девети има и един министър с такова име Едва сега го свързвам с Вергили!

Не, вместо да ме убеждават в античното величие на гърците, по добре би било да дадат някакво смислено обяснение къде и как се е загубило то в годините?! Кой им е виновен ?
Ние тяхна книжнина не сме горели в църквите, но знаем много добре кой е корял нашата, след като се е разпореждал с нашата книжнина, включително и тази от случайно откритата на Патриаршеската библиотека
Знаем и кои се занимават с горене на книги!

Та много по- полезни и с повече принос ще е една такава разработка с примерно заглавия
" Къде потъна корабът / и как/ на величието на античните гърци"
И още едно
" Кой гореше Българските книги"

Ако това наистина стане, тогава може да се твърди, че не си губят времето тука!

Приятна вечер!
цитирай
50. iuliuscaesar - А аз кой език съм съчинил без да зн...
26.11.2015 21:52
А аз кой език съм съчинил без да знам???

фригийския ли? многократнои съм казвал, че лингвистите показаха, че григийският е най-близкият роднина на гръцкия. освен това имаш тракийски надписи и от тях се вижда, че тракийският не е фригийски, т.е. имаш документирани три езика, повече или по малко, и на тази база не виждам какво можеш да си изсмучеш от пръстите. темата за фригите я забравете, това вече може да се смята за решен проблем: отново, те са най-близките роднини на гърците.
това не означава, че в класическо време фригите трябва да ги определим като гърци, категорично не. по това време те вече са нещо напълно различно и по самосъзнание и по език - въпреки някои прилики отбелязани от античните автори.

Така че предлагам за фриги вече да не говорим: the question about the origins of the Phrygians is dead and buried.
цитирай
51. iuliuscaesar - Лампсак е гръцки полис, не знам за ...
26.11.2015 22:01
Лампсак е гръцки полис, не знам за какви траки ми говориш.
То недай си боже някой да спомене нещо: веднага Гетакът за първи път чул за Лампсак проверил в Уикипедия. Оттам някакъв линк явно го е довел до Страбон и т.нат. След това друг линк го е довел до някои съвременен автор който Гетакът бърза да цитира неточно и с витиевати фрази стил Лютви Местан мислейки че по този начин ще изглежда по авторитетно на аудиторията.
Не може да ти се отрече че си специалист в нищоказването. намали препинателните знаци, опрости изказа си и членувай Блаканите, че малко бие на цигански с това "на балкани първи са дошли или еди кво си".

да не си помислиш че пиша топва от безсилие. просто в твоите коментари нищо съшествено не е казано и няма какво друго да се коментира.

Дали ще дойде деня в който Гетакът ще пусне един постинг да видим най-после каква му е идеята след 4 годишно събиране на материал и обмисляне на информацията предоставена от него. Леон може да допуска грешки, но поне прави нещо. А ти какво правиш? задаваш в коментар един или единадесет въпроса, след като някой ти отговори и те забие в трета глуха следва: а ти знаеш ли че . . . и нещо което няма абсолютно никаква връзка с обсъжданата тема и нов порой от въпроси от глупави и несвързани по глупави и несвързани.

Оправи си изказа, проясни си главата, придържай се към темата, или ако се отклоняваш все пак следвай коментарите. задавай кратки и точни въпроси, отговаря кратко и точно с конкретика. признай си когато грешиш и т.нат.
цитирай
52. leonleonovpom2 - Няма как да я забравим темата за ф...
26.11.2015 22:11
Няма как да я забравим темата за фригите, Юлий!

Ако след време намерят надпис в Нигерия, при някаква нова цивилизация, той ще е на английски ,нали? Какъв ще бъде изводът за нигерийците, че са англичани, нали?
Не спекулирай ти сега с езика!

Не ми обясни, след като според тебе фригите са близки до гърците, не е излязъл коментара ти още, да не ме обвиниш в манипулации, ако думата е друга, а римляните са произлезли от фригите, дали римляни и гърци са близки родственици! Защо римляните не са родственици с гърците, поне аз нямам сведение да се считат за такива!?
Ето, старателно отбелязват, знаеш как , думите от гръцки в езика си

А няма как да забравим фригите, след като се знае, какво е казал Калоян на папските легати, по повод уточнението им ,че идват от Рим, градът на Еней, ,герой от Троянската война!

спокойна нощ!
цитирай
53. leonleonovpom2 - Гледах постингите и видях този за ...
26.11.2015 23:01
Гледах постингите и видях този за бог Сурва
Не ,в кода на Диян, има такава книга, е даден интересен пример за разчитане на Сурва ,чрез френски и английски и обяснение, какво значи
Survivre - Сюрвивр- преживял
Сурва или сурвакането изразява радост, че сурваканият е преживял изминалата година и респективно изразява пожелания за преживяване и на следващата
Ето как значението на някои забравени Български думи може да се открие чрез---френски и английски
Не знам те имат ли или нямат нещо общо с някои източни езици?!
цитирай
54. get - - За пунктуацията вече разбрах ... но наспроти изпъстрените ми с цитати постове - Аз твой, такъв не ...
26.11.2015 23:13
51. iuliuscaesar написа:

...
То недай си боже някой да спомене нещо: веднага Гетакът за първи път чул за Лампсак проверил в Уикипедия. Оттам някакъв линк явно го е довел до Страбон и т.нат. След това друг линк го е довел до някои съвременен автор който Гетакът бърза да цитира неточно и с витиевати фрази стил Лютви Местан мислейки че по този начин ще изглежда по авторитетно на аудиторията.
...


... съм видял до момента?
Следва ли да ти предавам дума по дума написаното от ... ?
- Страбон в География книга 7-ма, ни е дал отговора КАКВИ ХОРА ЖИВЕЯТ в Мизия, където се намира "гръцкият" град Лампсак?

- Относно фригийският въпрос ... the question about the origins of the Phrygians is dead and buried.
- Според Херодот СЪВСЕМ НЕ Е МЪРТЪВ И ПОГРЕБАН - А звучи в следният дух?
„Египтяните, преди Псаметих да им стане цар, смятали, че те най напред се били родили на земята. След като Псаметих се възцарил, пожелал да узнае кои са се родили най-напред и оттогава египтяните смятат, че преди тях били фригийците, а те – преди всички останали …
…египтяните приели , че фригите са по древен народ от тях."! - Така че, отново следвам обичайната ми практика! Пиша пост-отговор + цитат - В което ти ме набеждаваш ... "не цитираш" ... а при теб ДА СЪМ ГО ВИДЯЛ ДО СЕГА? - Или отново само едни голи словоизлияния!

- Последно - относно МИТА ЗА ОСНОВАВАНЕТО на град Лампсак ПРИЕМА СЕ ЗА ДОСТОВЕРЕН(От кого ?) - А признатият за ОБЕКТИВЕН учен Страбон, ТВЪРДЕНИЕТО му се игнорира от "златният историк", скромно зовящ се Цезар - Защо ?

- А дразнещият се Юлиъс-Сиизър, от милиционера Гетак(вероятно наречен така с идеята за да по(дс)каже профанносТТа ми ?)да умири малко императивността на изказа си, защото Get - Сам решава, Кога и Какво да ПИШЕ - като всеки един свободен Човек!!
цитирай
55. get - @ 53. leonleonovpom2 - Относно Сурва(кница)? Можем да потърсим в латинският глагол ...
26.11.2015 23:41
... vivere "to live-живея"?
За същият казат, че идвал от PIE(коренова) *gweie- (1) "to live-(о)живея" ... от същата имаме производни:
а) Sanskrit - jivah;
б) старо ирландски - bethu "life-живот"
в) Авестийски(старо-персийски) - *jivaka;
г) средно-персийски(фарси) - zhiwak;
д) гръцки - bio ... от там и био-логос/логия
е) църковно-славянски(чети: старо-български !) - zivo;
ж) литовски балтийски(казват родствен на тракийският) - gyvas - жив, оживявам.

- Това съм го събрал във връзка дирене етимология в името ЗеноБиа - за което, казват, че означавало - Живот в Бог, като Зено-Зевс а Био-Живот ... То накрая май ще излезе една тавтология? Защото Зеус=Жив(от) ... а Био отвово е Живот - на какво да ги правим на-Учените, като са казали ... гръчки, та гръчки ... други европейски езици освен него няма в древността - Нали така Юлко ?:))) !
цитирай
56. didanov - Българските следи в Италия
27.11.2015 00:13
След като са се заселили в Италия, пра-българите първоначално са живели в компактни маси, но постепенно са се разпръснали на по-голями или по-малки групи из цяла Италия, затова и днес се срещат документи за тях из архижите на почти всички италянски градове. Ето и някои по-интересни от тях, дадени в хронологически ред:
- През месец декември 571 г. град Тичино станал столица на лангобардския крал Клефи; а по същото време като дук (управител) на града бил назначен някой си ЗАБАН. Името му, според Д'Амико, няма нищо общо с лангобарските имена. Той намира, че е пра-българско, защото, разглеждайки го етимологически, среща дума подобна на него в днешния турски език - имено Забит, което значи офицер; а в японския - Саибан (съдя) (т.38).
- В най-голямата от Беневентските архиви "Хроникон санта Софие", писана на гръцки, се среща, че в 834 г. Принц Сикардо подарил на игумена Роффридо една гора, след като я отнел от българина Граузолфо (т.39).
- В "Реги Неаполитани Архиви Монумента" (т.I, стр.2) в един акт от 951 г. се говори за св. Петър от Патерно, за черквата св.Андрея и за българи (т.40).
- От Капасо научаваме, че още от 970 г. българите в Неапол са имали свой собствен квартал близо до градската врата св.Дженаро, който до 1400 г. се е наричал Сумма Платеа; а на университетската улица в същия град е имало построена през VII век българска черква св. Андрея, запазена и до сега след като е била подновена в 1700 г. (т.41).
- В друг акт на "Реги Неап. Арх. Монумента", датиран в 978 г. в гр. Помилиано, се споменава за една местност, наречена Кариктура, и за наследници на българин Алигерни Булгари (т.42).
- В документ 407 на "Кодиче Дипломатико Кавензе", издаден в Лучера, се вижда, че през 989 г. в замъка Монте Ротаро се намирало лозето на един българин (т.43).
- В регистрите на архивата на средновековната държавица Лука се намират твърде много данни за разни българи. Така например в документ 206 от 1067 г. се говори за имота на Булгаро, син на българина Джерардо Луппи. Също в документите NN 75, 84, 153, 193, 208, 223, 289, 419, 505, 533, 579 и т.н. на същата архива се говори все за разни българи (т.44).
- От Перренс научаваме, че през средните векове във Флоренция е бил твърде силен българският графски род Кадолинджи; и че в 1068 г. св. Джовани Гуалберто е бил поканен от граф Кадолинджо Гулиелмо Булгаро да стане игумен на манастира св.Салваторе в Сеттимо на пътя Флоренция - Пиза (т.45).
- В гореспоменатата вече архива "Реги Неап.Арх.Монум." т. IX се казва, че в 1076 г. българина Сефан Булгаро от Неапол е получил благородна титла; а също и че в 1086 г. една улица Поцуоли (Неапол) е била наречена на българина Булгаурси (т.46).
- В Неаполитанската гръцка хроника "Силабус грекарум мамбранарум" в документи NN 150 и 152 се казва, че Роберто де Террум в 1154 г. направил дарение на черквите св. Деипара и св. Стефан в Калабрия, и като свидетел е бил българина Руджиеро Булгаро (т.47).
- В документ N 45 на "Кодиче дипломатико нормано ди Аверса" се казва, че в 1142 г. монаха Джовани Зилулфо подарил на черквата св. Павел в съчия град (Аверса) разни земи, между които била и българската черковна община св. Андрея Аверски (т.48).
- Угелли на друго място пише, че през времето на папа Инокентий II (1130-1143) епископа на Верчели на име Ардидзоне бил потомък на благородни българи от същия град. Неговият баща се казвал Имолия (т.49).
- В "Кодиче дипломатико Барезе" се споменава за някаква българка на име Курадонна, дъщеря на Кирамария (1181 г.) (т.50).
- В "Кодиче дипломатико Амалфитано" намираме, че през средните векове града република Амалфи, недалеч от Неапол, е бил населен с твърде много българи, които били с голямо влияние, особрно през норманското владичество. В док. N 159 на същия кодекс се говори за някаква продажба, направена от дъщерята на българина Мансонис Булкани в 1156 г.; а в друг документ се казва, че в 1186 г. игумен на манастира св. Лоренцо в Амфали била Анна, дъщерия на българина Алфиеро Булгари (т.51).
- Според Морена, според Муратори и според една паметна плоча, поставена на стената на черквата сан Проколо в Болоня, един от най-големите учени на своето време, умрял в 1166 г. в същия град, е бил българина юрист проф. д-р Булгаро. Той е бил ученик на италянеца Ирнерий и се счита за основател на Болонския университет. Булгаро е бил викан в 1158 г. в Ронкалия от Императора Фридрих Барбароса като председател на една четиричленна комисиа от учени юристи за разрешаване спора му с папа Александър III и с италянските свободни градове кой именно да бъде носител на правото в империята. Болонския университет няколко стотин години е носил името "Курия булгари" (което значи нещо като "Български дом за юридическа наука"), а университетската черква и до сега носи името "Санта Мария деи Булгари" (св. Мария на българите) (т.52).
- От Винкелман научаваме, че Фредерик II през май 1238 г. в Кремона с декрет подновил привилегиите, дадени от Фредерик I на 4.2.1153 г. на Райнерио и на българина Джизулфо дел'Булгаро и на сина му Умберто (т.53).
- Според Д'Амико около 1100-1200 г. долината на Зезиа е Черво, както и пространството между Милано и Бергамо са били населени с българи (т.54).
- В "Стория универсале" от Канту четем, че на 4.4.1258 г. в храма св. Амброджо в Милано е имало голяма черковна служба, на която са присъствали много военни началници и васали, между които е цитиран и българина Булгаро ди Пустерла. Същият е бил губернатор на град Сиена до 1266 г..
- На друго място в книгата на Угелли се чете, че 4.1.1290 г. папа Николай IV провъзгласил за 40-ти епископ на града Перуджа българина Булгаро Монтемелино от същия град.
- В друга неаполитанска архива срещаме, че нотариус на остров Искиа при Неапол в 1308 г. е бил българина Джовани Булгаро.
- В цитираната по-горе книга на Винкелман, на друго място се говори, че на 17.12.1310 г. император Хенрих VII потвърдил на конт ди Масино, между другите владения, и българската крепост Каструм Булгари.
- В миланските "Регистри висконтеи" в актове NN 74 и 75 е изнесено, че дука на Милано през април 1399 г. е бил направил размена на блага с българина Амброджо Булгароно; а в актове NN 81 и 83 се казва, че на 23.5.1417 г. българските благородници от град Верчели представили на миланския дук адрес за вярност, през май същата година направили същото и българските обитатели на града. В акт N 158 пък се казва, че през 1440 г. феодалните владения на антонио де Верте, обитавани от дука на Милано, били земи и места български
- В "Архивио ди стато ди Сиена", между другото, се намира и една бележка за старите известни семейства на града, и между тях е показано и това на българите Булгарини (1482-1561)
цитирай
57. didanov - Стари български наименования на италянски географски места.
27.11.2015 00:16
Като стари български наименования на италянски географски места, на първо място трябва да се отбележат тези с корен "булг" и "болг". С този корен са известни имената на следните географски места: Болгер (в околия Тренто), Булчаго, Булчагетто, Булгаро грасо, Булгаро и Булгарело (окол. Комо), Болгаре (ок. Бергамо), Болджано (ок. Милано), Булгериа (ок. Чезена), и река Булгано, планина Монти Булгерия и община Челле ди Булгерия - в южна Италия.
С корен "булг" и "болг" има и днес много италянски фамилни имена като: Булгари, Булгарелли, Булгарини, Булгерини, Булгарони, Булгаро, Болгери, Болгарини, Болгарони, Бугарини и т.н., носителите на които са все далечни наследници на прабългарите.
Освен с тези корени, срещат се и названия с други два корена от пра-български произход - именно "кара", което означава нещо черно като "карбоне" (въглища) и втроия корен "кан", като споменатото вече Канталупо ди Бояно.
С корен "кара" са известни следните населени места: Караско (в околията Генуа), Караманя, Карасоне и Каральо (ок. Кунео), Караня (ок.Калицано Завена), Каранца (Лигурия), Карате (Милано), Каранеро (Комо), Карата (Новара), Караваджо (Бергамо), Каравате (Варезе), Каравоника (Империя) и т.н.
Има също и много имена днес с корен "кара", като: Карадона, Карадонио, Карапелле, Караунко и т.н., особено между населението на областите Молизе.
С корен "кан" има също доста имена на населени места, като: Кансула, Санталиче, Канзано, Кантано и др.
цитирай
58. anonymousbulgaricus - Очевидно не искаш да разбереш какво ...
27.11.2015 09:27
Очевидно не искаш да разбереш какво ти казвам. Не говоря за съвременния ни днешен български език - той все по-силно се "англицира", ако искаш да си говорим така. Българският език е силно турцизиран в период и почти 100 години системни усилия, втората част, които са и част от държавно-образователна политика го "изчистват".

Айде, понеже скачаме на българския, ще ти го обясня с външен пример, пробвах, ама дано та ка стане по-ясно. Преди 200 години румънците не са знаели румънски или това, което са знаели (да не ми скочи някой румънски националист) е на една стъпка от диалектна форма на българския език в североизточните му говори.... Днес, благодарение на 150 години държавна политика имаш под 20% български речников състав, който е трудно откриваем и отличим заради умишлено сложените окончания, съкращения и т.н. С днешния македонски, спрямо онзи от преди 100 години е същото и т.н. Нормативно устроените езици са въпрос на политическо решение. Модерните френски, английски и въобще модерните езици са функция на такова решение и точно, нали разбираш от френски и английски, при въвеждането и на двете книжовни норми (които унищожават под себе си огромен брой езици и наречия), имаш политическо решение, което ти прави единия език "романски", другия "германски" по езикови семейства. Можело е да бъде и обратното.

Мисля, че ме разбра, чудесно за впечатленията на днешния италианец и днешния българин от днешния изглед на БУргас. Гърци има и сред блатото в Бургас, познавам техни потомци. За миксацията и асимилацията на едни народи в други, вкл. и чрез бракове - едва ли си изненадан. Това отговаря и на въпроса ти с генетиката - тя няма самосъзнание! Има и гръцки министър председатели с български корен, примерно, това не ги прави негърци!

За изследването, съвсем друго се казва в него - в резюме съм ти го описал. Не споря с професора, напълно коректен си е спрямо изходния материал, който е проучвал. Близостта между днешни италианци и днешни българи не е антична - генетичната де!
цитирай
59. iuliuscaesar - е, и аз съм човек и аз си изпускам н...
27.11.2015 11:20
е, и аз съм човек и аз си изпускам нервите, ако това изобщо може да се оприличи на изпускане на нерви. но наистина ме дразнят както препинателните знаци, така и изказа.

За Херодот какво да кажа, не живее днес, не е свидетел на постиженията на съвременната наука. за него този а и редица други въпроси винаги ще са спорни защото вече не е между живите. малко наивен коментар по въпроса. и тук не става въпрос за интерпретация на извори а за лингвистика и надписи. и няма мърадене. няма какво повече да говорим за фригите. въпросът е решен и не очаквайте да го коментирам повече, може само да напомня когато го забравите.

Не е от значение в околностите на един град кой живее, а е важно в самият град кой живее в даден период. то по твоята логика всички елински колонии няма да са елински, щото в мизия живее еди кой си, в сицилия еди кой си, в италия някой друг, на африканския бряг още по друг и т.нат. аз честно казано не за какво изобщо спорим в случая. казах че най-вероятно панагюрското е от Лампсак, селд това ти нищо съществено не каза. доизкажи се не съм толкова страшен. какво искаш да кажеш че в гръцката колония лампсак няма гърци а има само траки и те са направили съкровището ли? нямам намерение да гадая. ако има нещо се доизкажи. и какво значи страбон 7ма книга??? трябва да прочета цялата седма книга заради теб, при това без да знам какво точно търся? няма да стане.
цитирай
60. born - Като стари български наименования ...
27.11.2015 15:32
didanov написа:
Като стари български наименования на италянски географски места, на първо място трябва да се отбележат тези с корен "булг" и "болг". С този корен са известни имената на следните географски места: Болгер (в околия Тренто), Булчаго, Булчагетто, Булгаро грасо, Булгаро и Булгарело (окол. Комо), Болгаре (ок. Бергамо), Болджано (ок. Милано), Булгериа (ок. Чезена), и река Булгано, планина Монти Булгерия и община Челле ди Булгерия - в южна Италия.
С корен "булг" и "болг" има и днес много италянски фамилни имена като: Булгари, Булгарелли, Булгарини, Булгерини, Булгарони, Булгаро, Болгери, Болгарини, Болгарони, Бугарини и т.н., носителите на които са все далечни наследници на прабългарите.
Освен с тези корени, срещат се и названия с други два корена от пра-български произход - именно "кара", което означава нещо черно като "карбоне" (въглища) и втроия корен "кан", като споменатото вече Канталупо ди Бояно.
С корен "кара" са известни следните населени места: Караско (в околията Генуа), Караманя, Карасоне и Каральо (ок. Кунео), Караня (ок.Калицано Завена), Каранца (Лигурия), Карате (Милано), Каранеро (Комо), Карата (Новара), Караваджо (Бергамо), Каравате (Варезе), Каравоника (Империя) и т.н.
Има също и много имена днес с корен "кара", като: Карадона, Карадонио, Карапелле, Караунко и т.н., особено между населението на областите Молизе.
С корен "кан" има също доста имена на населени места, като: Кансула, Санталиче, Канзано, Кантано и др.

Абсолютно нормално е имената да са такива. Според Б.Димитров българинът се е появил в Италия преди кроманьонеца. И не само там.
цитирай
61. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю, Гет!
27.11.2015 20:51
Много хубав коментар-№ 54 за фригите, които в никакъв случай не са зависими от древните елини, за да бъдат поставяни така!
И аз мисля, че по линия Египет/ дори и те самите, египтяните, ги поставят пред себе си/, те стоят преди гърците, както и така наречените траки, към които със сигурност принадлежат и фригите!

Поздравления за достойното поведение по отношение незаслужената обида! Мярнах при утвърждаването на коментара, че Юлий се извинява!

Нека му е урок, това е недопустимо
То е стил на някои приятели в блога, поведох борба с това, засега има някаква промяна, но няма и гаранции, че че е завинаги

Лошият пример е на Златарски и школата му, нарекли Ценов чукундур?!
За един, особено претендиращ за учен на европейско ниво, подобно поведение е НЕДОПУСТИМО
То рикошира и върху неговата репутация!
Спокойна нощ!
цитирай
62. leonleonovpom2 - Благодаря ти ,деляне за разкошния коментар- 56!
27.11.2015 21:53
Българи има в цяла Италия, така е! по интересен начин са съхранили българското, като то фигурира във фамилията- Булгаро, Булгарелли
като дете бях направо влюбен в един италиански футболист-Булгарелли Следях всичко свързано с него, заради името му!
Когато умря, пророних сълзи за него и заради това, че някой, много тясно свързан с детството ми, си е отишъл
Доколкото си спомням около пет милиона души в Италия носят фамилии, свързани с името България!

Приятна вечер!
цитирай
63. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
27.11.2015 22:15
Затова говорим за корени и приемственост Корен ,стъбло и корона са на едно дърво, но са различни!
Може би трябва да го подчертавам, като говоря за произход ,има се предвид корени
У нас е нормално да се знае родословието назад 5 до максимум седем поколения В Англия, доколкото знам , могат да се правят справки до двадесет или малко повече поколения назад, поради съхранени църковни регистри
Още по- назад е същата неизвестност, както при нас

Та на тази база, искам да знам ,как може да се твърди, на каква база, че днешните гърци, не само в нашия край, са преки наследници на античните?
Ами първо, в очите веднага се набива първото несъответствие- къде е интелектуалната мощ на древните?
Ти беше правил едни сметки в проценти за разни императори, ами аз ако ги приложа за местните гърци, при положение, че бащата на всяко следващо поколение в една фамилия е Българин, до какъв мижав процент ще достигне гръцкото?

Така се стига до един щекотлив въпрос!
Ако по ред причини се отрича приемствеността между траки и Българи, не съществуват ли и то точно същите причини, да се отрича приемственост между антични и съвременни гърци?
Ами много от тези антични умове ,даже не биха със сигурност искали да разговарят с огромната маса от тях, само като им чуят приказката , пък камо ли да ги признаят за гърци
Да, самоопределението е важно в етноопределянето и често даже има водеща роля!
спокойна нощ!
цитирай
64. didanov - радвам се че помогнах
27.11.2015 22:18
Фактите са си факти, свързани сме исторически с италианците за зло или за добро. Футболистът Булгарели си го спомням имах го на стикер навремето. Приятна вечер и на теб.
цитирай
65. get - @ 61. leonleonovpom2 - В този си пост повдигаш два въпроса - за фригите и за ... ?
28.11.2015 20:11
leonleonovpom2 написа:
Много хубав коментар-№ 54 за фригите, които в никакъв случай не са зависими от древните елини, за да бъдат поставяни така!
И аз мисля, че по линия Египет/ дори и те самите, египтяните, ги поставят пред себе си/, те стоят преди гърците, както и така наречените траки, към които със сигурност принадлежат и фригите!

Поздравления за достойното поведение по отношение незаслужената обида! Мярнах при утвърждаването на коментара, че Юлий се извинява!

Нека му е урок, това е недопустимо
То е стил на някои приятели в блога, поведох борба с това, засега има някаква промяна, но няма и гаранции, че че е завинаги

Лошият пример е на Златарски и школата му, нарекли Ценов чукундур?!
За един, особено претендиращ за учен на европейско ниво, подобно поведение е НЕДОПУСТИМО
То рикошира и върху неговата репутация!
Спокойна нощ!


... и за поведението на Златарски и сие - срещу Концепцията на Г. Ценов? Тя не е започната от Златарски и Ценов - Не! Тя е продължение на една историческа "битка" между австро-германската и руско-"славянската" интерпретационни концепции за произхода на нас Българите?
- Златарски просто следва про-австрийската такава, започнала от теорията на Вамбери-Шафарик, че българите сме хуни ... доразвита от Иностранцев във вида й "хуните(тоест "прабългарите") са тюрки"! Срещу нея е концепцията на Иловайски-Ценов подкрепяна от академик Державин: Българите като са народ ЧАСТ от по-голямото европейско етносно и културно-езиково семейство!

I.
Няма да се спирам на писмеността на фригите, за която е доказано: Същата не е идентична на гръчцка и е по-стара от нея. Второ - казах, че има различия и в лексика? Като пример мога да дам СЪВРЕМЕННАТА ДУМА за "пивовар" в английският, от която са производните й: Brewed; brewing - ВАРЯ(бира). За произхода на същата ДВАМА НЕЗАВИСИМИ изследователи Д. Харпър и Уилиям Хардуик - казат че е ТРАКИЙСКА, също и ФРИГИЙСКА - звучала в гръцка транскриприция: В(Б)ритос?
Отделно и двамата се спират на факта, че тя не е гръцката за "бира", тъй като гърците са употребявали за това питие, заемка от Египет звучаща "zythos"!
- За "Тома неверниците", ето цитата в който Хардвуик обяснява произход и значение на "тракийската" дума "бритос" заемка в гръцки език и на която той извежда ЗНАЧЕНИЕто: (от) ВРИ/ВАРЯ (същото е и при Харпър ... а още й при Patrick McGovern, професор от Пенсилванският у-т ?) - Но ето част от цитата на William Hardwick; Handbook of Brewing р.40:
"The Greeks called beer brytos, the Romans called it cerevisia. Neither of these of these names is of Greek or Roman origin. Britos was borrowed from the Thracian, briton and and cerevisia was the ancient Celtic word for beer.”
цитирай
66. iuliuscaesar - хе хе много често се питам дали има ...
28.11.2015 21:16
хе хе много често се питам дали има смисъл да се коментаира тук.
1.какво като фригийската писменост е по-става от гръцката азбука (защото имаш и гръцки линеар Б)? да не би това да значи, че двата езика не са близки?
2.имало различния в лексиката. Че то ако нямаше фригийските надписи да са преведени в мига в който са открити. Смешна работа. А я аз да питам имали разлики между тракийската и фригийската лексика? имаме и фригийски и тракийски надписи. Фригийските са преведени...
3.какво като бритон не е гръцка дума? че тя бритон се употребява и от пеоните.

Карай малко по-сериозно.
цитирай
67. leonleonovpom2 - Поздрави, Гет!
28.11.2015 22:03
зададох въпрос горе! Щом е възможно на база митология да се гради история на Гърци и римляни, защо тази митология се изключва за нас

Разбира се ,че имаме връзка с фригите Калоян посочва от кой римски род е и също, казва на папските легати, че много добре знае с кого народът му воюва в Троянската война
От това могат да се правят много изводи Но най-важният е, че Българите участват в тази война!
Не са гърци, кръгът се стеснява, до фриги и Ахил!
За фригийската писменост е ясно ,че е стара, в нея има йероглифоподобни букви Що се отнася до гръцката, тя идва от Финикия, откъдето са и парите, като са добавени гласните
Според шифъра на Диян, скелетът на думите са съгласните, променливи са гласните
По този шифър, той е показал подобността на хиляди английски думи с Българските
Което показва едно- общ произход на езиците ни
Няма защо да търсим произхода ни в Монголия или около нея
Тук е! Ако все пак са били там, то е в резултат на предвижване до там и последвало връщане обратно, което някои погрешно приемат като идване
Приятна вечер!
цитирай
68. get - - По-сериозно от това няма накъде филоложе :))) Защото ... ?
29.11.2015 00:28
iuliuscaesar написа:
хе хе много често се питам дали има смисъл да се коментаира тук.
1.какво като фригийската писменост е по-става от гръцката азбука (защото имаш и гръцки линеар Б)? да не би това да значи, че двата езика не са близки?
2.имало различния в лексиката. Че то ако нямаше фригийските надписи да са преведени в мига в който са открити. ... разлики между тракийската и фригийската лексика? имаме и фригийски и тракийски надписи. Фригийските са преведени...
3.какво като бритон не е гръцка дума? че тя бритон се употребява и от пеоните.

Карай малко по-сериозно.


... ако в СТАРО-ГРЪЦКА лексика Б/Вритос е ЗАЕМКА - тогава ЗАЩО в новогръцки синонимната на английската дума: BOIL - звучи: vrasmоs ... тоест, не само старата от "тракийският" глагол(лексема *ври) с производни варя-варено-варене-вариво и т. н. - НО И новата дума(коренова) кореспондира ОТНОВО С българска!?
- На тази наша дума, която англичаните категорично заявяват Е ТРАКО-ФРИГИЙСКА ... Се знае точно(в това число и аз знам) коя е синонимната в античен гръцки ... Но тя съвсем не отговаря като фонетика и морфология на тук коментираните а)трако-фригийска: б/вритос и б) съвременна гръцка вразмос?
- Във връзка с всичко казано до момента. Мога ли да попитам - от Кой към Кой език е станало заемането на думата(те)?!
- Последно, тъй като взе твърде да(ме) отегчаваш с тавтологията:"превеждай тракийски надписи" - Колко такива имаме? Два до три ... а иначе в обща сложност са запазени между 200 - 300 "тракийски думи". Във връзка с последното "за да можем да четем" Един Език - Следва да имаме, значително по-голям установен словен запас ... плюс, фонетика, морфология ... докато стигнем синтаксис, граматика ... а от там и разчитане на ЕЗИК - пък било то й тракийски!
Другият вариант е текст изписан на БИЛИНГВА - Като единият да е от познат език - Както става "разчитането" на "Розетският камък" от Шампольон!
- Линеар-Б, е друга "бира", отново ще се повторя - разчетен Е "през гръчки" поради презумпцията: На Балкани ОСВЕН ГЪРЦИ - ДРУГИ НЯМА :)))

- Юлко, нали си филолог, тоест човек на ти с езиците :))) та да те питам?
- Не стигнахме ли отново до същият "казус", както с думата "череша" - която е ТРАКИЙСКА ЗАЕМКА В ГРЪЦКИЯТ? За която езиковедите твърдят, че тя е попаднала в "славянският" български, като ЗАЕМКА ОТ ГРЪЦКИ :))) ! И на тази база продължавам ПИТАНЕТО СИ - Думата бритос, Е ЗАЕМКА ОТ ТРАКИЙСКИ В ГРЪЦКИ ... И за същата ли важи "извода"? Попаднала е първо, чрез заемане в "праславянският език" ... та от там в "българският", като език от това семейство? А ако е така - Ще ми преведеш ли Пример НА НЯКОЙ ОТ СЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЦИ как се нарича изписва ... Това състояние на водата(или друга течност) за което ние използваме понятието В-Р-И ?
В другите езици("славянски") е ВАРити ... (почти неупотребяемо в руският). Замества се най-вече с производните от кипя: кипити, кипяток(вряла вода)!

- В заключение - не можах да разбера в каква връзка споменаваш, че пеоните(народ) имали същата дума "бритос" - та пеоните не попадат ли в категорията "тракийски народи" - недоумявам, ако си ги упоменал в смисъл, че са гърци??
цитирай
69. iuliuscaesar - не, не попадат. пеоните са си отд...
29.11.2015 11:26
не, не попадат. пеоните са си отделно от траките, както и фригите са отделно от траките. такива алабалистики като трако-фриги, или трако-илири и т.нат. са изкуствени постановки.

какво значи англичаните категорично заявяват??? кои англичани, колко са??? ако един английски автор е казал нещо това не е равно на англичаните категорично заявяват.

оплакваш се че имаш малко тракийски надписи и думи, но нали именно на тези малко надписи и думи ти правиш генерални заключения по редица въпроси. малко ли са или са много, или пък са достатъчно за определени изводи.

каква презумция е имал Вентрис като е разчел линеара с гръцки можеш лесно да намериш в нета. но тя няма нищо общо с това което ти твърдиш. и на вентрис ли вменяваш конспирации. човекът е бил убеден че езикът е етруски, но веднъж решил просто ей така (лекомислено отделяне от работния процес както самият той казва) да пробва с гръцки и взело че станало. като си измисляш разни неща . . .

съвсем едно е да говориш какво е заемка или не в старогръцкия и съвсем друго е да питаш как се е развил новогръцкия. еми ако беше учил езика щеше да си учил и византийски гръцки и щеше да видиш прехода. ти си ми фанал два речника и си взел да ми разтягаш локуми. изкарай една филология 4 години и се върни да приказваме. пропилял си досега 4 години, пропилей още 4.
цитирай
70. voulgaros - ГЕТ. . . ЧЕРЕША Е ИЗКОННА ГРЪЦКА Д...
29.11.2015 11:43
ГЕТ...ЧЕРЕША Е ИЗКОННА ГРЪЦКА ДУМА..ОЩЕ АРИСТОТЕЛ Е ПИСАЛ ЗА ''КЕРАСИУ ДЕНДРОН'' = ЧЕРЕШОВОТО ДЪРВО В СТАГИРА В ХАЛКИДИКИ.
КЕРАССА/КЕРАСИОН = ЧЕРЕША /И.
АРИСТОТЕЛ ИМА ВЕЛИКИ КНИГИ--'' ПЕРИ ФИЗИС ТОН ХТОНИА'', ''АГРОНИМИА ТУ ДЕНДРИС'' = ''ЗА САДЕНЕТО НА ДЪРВЕТА.''


СИМЕОНОВ, СТАНЦИЯ Е ЛАТИНСКА ДУМА --ДА...АМА ГРЪЦКАТА Е ПО-БЛИЗО ДО НЕЯ.. ''СТАТМОС'' = STATION/S..=STAZIONE + ONA/ONI/ONO.

ВАШТА ''СТОЯ, СТОЕНЕ'' --Е КАЛКА НА ГРЪЦКАТА ФРАЗА'' СТОА АПОИКИЕ, АПОИКИУ'' !!!
ЗЕНОН Е НАПРАВИЛ НА ВХОДА НА АКАДЕМИАТА СИ ЕДНА СТЕНА (ГРЪЦКА ДУМА)...И ТАМ СА УЧЕЛИ ХОРАТА (ГРЪЦКА ДУМА).
ПРЕД СТОАТА Е ФИЛОСОФТСВАЛ И ПРЕПОДАВАНЕТО СТОИЗИМА НА ЗЕНОН. ТАЗИ СТЕНА СЕ НАРИЧА'''СТОА АПОИКИЕ'', НА ВХОДА НА АКАДЕМИАТА СИ.

ДВЕ ТРЕТИ ОТ ДУМИТЕ ГОРЕ, ДЕТО ГИ НАПИСА----СА ГРЪЦКИ.

СИГУРО+СИГУРОС--СПИРАЛА, СИСТЕМА, МАСТИЛО, СТИЛУ/СТИЛОС..
СКАЛА-СКАЛЕИС, СКАНДАЛОС, СИРОПА + СИРОПО/ПЕС.
цитирай
71. get - @ 70. voulgaros - ГЕТ. . . ЧЕРЕША Е ИЗКОННА ГРЪЦКА ДУМА..ОЩЕ АРИСТОТЕЛ Е ПИСАЛ ... ?
29.11.2015 18:36
- Първо ми отговори, във връзка с Аристотел и учението му - Какво е етимологията на две думи?
а) Перипатетици и ...
б) Ликеон - наименованието на схолата му, отде иде?
Трето: Сам си отговори СТОА - Какво и значението на думата - от там ще ти стане ясно ... и откъде идва наименованието на философската школа(направление) Наречено Стоицизъм ... а за последователите на същата Стои(кос) ?

- В заключение - Кога ми отговориш тези три простички въпроса - Ще ти дам отправки към автори/текстове - Където се казва, че думата "керасос" е ЗАЕМКА от езика на траките в атическият и еолийски гръцки?!

- Тъй като те считам за МИСЛЕЩ и ТОЛЕРАНТЕН ЧОВЕК - Вземи прочети на този адрес: https://en/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/steh%E2%82%82-
за протокореновата от Proto-Indo-European *steh(2) - Която е дала в английски "stand" ... Ancient Greek: *histemi, Sanskrit: *sthаna, Persian: *istadan, в другият Персийски, източният Авестийски, думата е звучала: *staiia, в Proto-Albanian: *stan, Old Armenian: *stanam, Proto-Italic: *staeo, ... пропускам още няколко ПОДОБНИ балтийско-ладгало-жемайтско-пруски(най-близки до ТРАКИЙСКИ ЕЗИК !) ... и давам най-старата форма в славянски(южна форма) за производната от Прото-индо-европейската "Стех", а тя е ... *stojati?

- В заключение Ще кажа! Кое звучи ПО-БЛИЗКО до античната "гръцка" форма използвана като наименование за академията на Стоиците СТОА - гръцката(византийска, защото и на "византийски гръцки", както е и в атически е с идентична форма/произношение звучала като: histemi ?).
- А на съвременен български и "южно-славянски"(чети СТАРО-БЪЛГАРСКИ !) - звучението на думата е STOJA - Та можеш ти ... а ако иска и филолога "Цезар" да ми отговори - Коя от двете форми гръцка (или) българска са ПО-БЛИЗКО до първообразеца за наименованието на Философско през-пътната=пери^пате(тик) схола на Зенон с изписване/звучене СТОА ... а Стоя(бг.),STAND(англ.)= Sтамата(гр.); STANT ... като съответно Стамата и Стант изписването им следва да е със Сигма?!

- Поздрав от барба Get Евксински!
цитирай
72. get - @69. iuliuscaesar - не, не попадат. пеоните са си ОТДЕЛНИ - Юлко на теб ли следва да цитирам извор ... GIBI t.10; 105 ... ?
29.11.2015 18:48
iuliuscaesar написа:
не, не попадат. пеоните са си отделно от траките, както и фригите са отделно от траките. такива алабалистики като трако-фриги, или трако-илири и т.нат. са изкуствени постановки.

какво значи англичаните категорично заявяват??? кои англичани, колко са??? ако един английски автор е казал нещо това не е равно на англичаните категорично заявяват.

оплакваш се че имаш малко тракийски надписи и думи, но нали именно на тези малко надписи и думи ти правиш генерални заключения по редица въпроси. малко ли са или са много, или пък са достатъчно за определени изводи.

каква презумция е имал Вентрис като е разчел линеара с гръцки можеш лесно да намериш в нета. но тя няма нищо общо с това което ти твърдиш. и на вентрис ли вменяваш конспирации. човекът е бил убеден че езикът е етруски, но веднъж решил просто ей така (лекомислено отделяне от работния процес както самият той казва) да пробва с гръцки и взело че станало. като си измисляш разни неща . . .

съвсем едно е да говориш какво е заемка или не в старогръцкия и съвсем друго е да питаш как се е развил новогръцкия. еми ако беше учил езика щеше да си учил и византийски гръцки и щеше да видиш прехода. ти си ми фанал два речника и си взел да ми разтягаш локуми. изкарай една филология 4 години и се върни да приказваме. пропилял си досега 4 години, пропилей още 4.


1) "А Пирехми водеше ПЕОНЦИТЕ, СИРЕЧ БЪЛГАРИТЕ ...".
2) "А пеонците са българите. Не вярвай на глупаците да смяташ, че пеонците СА РАЗЛИЧНИ ОТ ТЯХ"
- Така че, на извор(а) тоест на Йоан Цеца ли да вярвам ... или на НЕ-аргументирани НЕПОДКРЕПЕНИ С ФАКТИ твърдения?! ... останалите (ти) аргументи "анти" НА моите, отново увисват без съответна подкрепа с ЦИТАТ(И)?

П.П.
- А цитата по Цеца(с) можете да прочетете на Адрес: http://wwwia/gibi/10/gal/10_105.html
- Вероятно ще ви е интересно да прочетете и допълненията под черта ... "Пеонци племе в Северо Западна древна ТРАКИЯ ..." ! А някои автори проявяват смелостта да свързват античните "пеонци" с времево по-късните "панонци" ... но за това - Допълнително ще коментирам?
- Второ: Представлява интерес и коментара за "пеонците" от ... Иван Велков, във в-к "Македонска мисъл" година 1947 год.?
"Хомер, както по-късно и Страбон, свързват пеонците с пелагонците, а изтъкнато е вече от историците, че името пелагони не може да се отдели от пелазги.
Въпросът обаче за пелазгите е една от най-заплетените проблеми за старата етнография на Балканския полуостров. В гръцката историография пелазгите се явяват като голям отседнал народ, който е живеел в Тесалия, Епир, Пелопонес, западна Мала-Азия, а дори минал в Италия.".
цитирай
73. leonleonovpom2 - Чудесно ,Гет!
29.11.2015 22:35
Хващам се за края на коментара ти" а дори минал в Италия"-става дума за народа на пелазгите, считани за Българи!
Ами нали и това е темата на постинга- връзки на Българи с италианци

Спокойна нощ!
цитирай
74. iuliuscaesar - нямам намерение да коментирам еди и ...
30.11.2015 07:33
нямам намерение да коментирам еди и същи неща за десети път. това са дъвакни в науката работи от двеста години. ако мислиш че си казал нещо ново с което да разбиеш аудиторията...

допълненията под черта са абсолютна грешка, ако си ги цитирал правилно. пеоните никога не са били в Тракия, пък камо ли в северозападна. свързвани са с панонците поради сходство в името, нищо повече.

а коментарът от 1947 е също толкова неадекватен. да не си го писал ти? пеласгите не са един народ, а просто предгръцкото население. често са отъждествявани с етруските за това и се споменават с италия. по логиката на автора излиза, че цяла гърция е била населена с етруски, което едва ли би ти допаднало лично на теб.
цитирай
75. anonymousbulgaricus - При съвременните народи, които - не ...
30.11.2015 09:36
При съвременните народи, които - не само българския и италианския почти без изключение са сложен етнически и генетичен микс не може да говориш за "общи корени" в растителния смисъл на понятието.

Няма проценти, ако съм споменавал проценти, то е било за да покажа неадекватността на опитите да се изкара едва ли не, че римската империя е "тракийска", защото имало императори със забележи - илирийски произход (да се върнем към "трако-илирите и други такива алабалистики). Императорите са си римски и точка! Та ако ще баба им е от ирокезите.

За съвременните гърци и древните елини - ами връзката също не е генетична. Т.е. както и при съвременните българи (в някои райони) е вероятно в генетиката им да откриеш "тракийски" примес, така и в днешните гърци може да го намериш, но както не зная колко пъти ти обяснявахме - етносните и нацио-образуващи порцеси не са генетични, те са въпрос на приемане, самоосъзнаване и най-вече самоопределяне.

Изучи гръцкото възраждане и ще разбереш как се случва този процес. Изучи българското възраждане - ще видиш абсолютно същия процес. Все пак, има известен период, в който нашето възраждане е можело да тръгне в друга посока и днес ние също да се самоосъзнаваме като потомци на елините - древните такива - и тогава какво щеше да си говорим?

И не няма "общ античен корен" и не нито един европейски народ не е "автохтонен" в псевдонационалистическия смисъл, който се влага в това понятие по сходен начин в различни държави, не само в у нас. Твоята генна структура, убеден съм е много различна от тази на цезаря, от тази на гета, моя милост и т.н. пишещи в блога. Самоопределянето ни като "българи", обаче е безспорно. И какво от това?
цитирай
76. get - @ 73. leonleonovpom2 - Чудесно ,Гет! - Какво толкова "чудесно" бе брате ... като гледам ... ?
30.11.2015 19:53
... какви ги каканижат историците(академици в блоговото пространство) по отношение произход на народи, ще да възкликна "мамма миа" :))) !

- Ами те двамата - поне помежду си, да вземат да си сверят часовниците :)))! Значи в "новото време" имаме "миксове" не народи - Как казваха за нас българите(предвид произход и етимология на името) че идвало от буламач ли ... имам баялдъ ли :))) ! Ама това правило(гледище) само по отношение на нас, като народ ли важи ... а за "древните" гърци - В сила ли е?

- Юлко - Как е според теб. Античните гърци и те ли са "имам баялдъ" - както твърди колегата?
цитирай
77. get - - Абре приятелю - що да направя, че да ти угодя ... и преразказ пробвах и цитати ...
30.11.2015 21:17
iuliuscaesar написа:
нямам намерение да коментирам еди и същи неща за десети път. това са дъвакни в науката работи от двеста години. ако мислиш че си казал нещо ново с което да разбиеш аудиторията...

допълненията под черта са абсолютна грешка, ако си ги цитирал правилно. пеоните никога не са били в Тракия, пък камо ли в северозападна. свързвани са с панонците поради сходство в името, нищо повече.

а коментарът от 1947 е също толкова неадекватен. да не си го писал ти? пеласгите не са един народ, а просто предгръцкото население. често са отъждествявани с етруските за това и се споменават с италия. по логиката на автора излиза, че цяла гърция е била населена с етруски, което едва ли би ти допаднало лично на теб.


... а ти "не та не!"? Е а кажи ми, как да се обоснова та да спреш да приказваш неща, подобни на Устрялов(ата) ""Начертание русской истории", учебник для средних учебных заведений от 1820 г., в който четем?
Часть I-вая
Основaние Руси – 862 – 1054 .
1. Древние обитатели России. (за тях четем):
"Восточная частъ Европы, именуемая ныне Россиею, известна была древними писателями Греческими и Римскими, подъ общимъ, неопределителными названии Скифии. В IX столетии по Рождество Христовомъ еьо населяли четыре главныя племенами: Славянское, Латышское, Финское и Турецкое."
- В обясненията, за турецките народи четем:
"К юговостоку от Славянъ, пространство между Уралом и Ворсклою занимали поколения Турецкого племени: Хазары, Булгары, Буртасы, Печенеги. Изъ всех исчисленных народов, одни Хазары обнаруживали некоторые успехи в общежитие"

... тъй като бУлгаро-тюрките, нямали успехи в общежитието - според твърдяното от Устрялов, Н. Герасимович(а) ... чак като дошли през 679 г. на Дунав! Се присламчили към ПО-високо-развитите и ЕнтИлЕгЕнтнЕ "седем славянски племена" ... та се е постигнал успех, като при хазарите, в "общежитието" :)))) !

- Ако това те устройва ... кажи само и ... ще продължавам само в този дух, от тук нататък :))) !
цитирай
78. leonleonovpom2 - Внимателно прочетох, Анонимус!
30.11.2015 21:43
Не можех от началото да разбера към кого е адресиран материалът Но в края ми стана ясно, че е към мен
Разбирам какво казваш Но има и една наука - статистика, за нея тези неща са интересни, а и не само за нея, а и за тези, които се интересуват от нея
Да, така приемам, но не приемам, че ние сме потомци на древните елини, а вие сте дошляци Не сме дошляци, преди елините сме на тези земи и сме толкова и дори повече наследници на живелите тук, отколкото те на древните елини
Предполагам, етично подмина коментара ми, защо нямах никакво желание да науча гръцки Заради колосалното разминаване между антични и съвременни гърци!

Спокойна нощ!
цитирай
79. anonymousbulgaricus - Е как сме дошли преди елините, като ...
01.12.2015 10:45
Е как сме дошли преди елините, като първото и то несигурно споменаване на българите е от 3-ти век след Христа? И елините са също дошляци, те самите си описват, че са дошляци. Траките, подозирам за тях говориш, също са дошляци - какво значение има това? Ти си "дошляк" в Бургас нали? И, това прави ли те по-малко бургазлия...

А и като древните елини не са сегашните гърци - какъв ти е проблема. Освен това модерните българска и гръцка нации са връстници. Какъв е този "гръцки" комплекс - много е смешен. Какво точно си мерим с гърците или спрямо тях? Древни или днешни. И това с дошлячеството - какъв е проблема. Дошли сме, създали сме държава, нация, империя (две даже) възстановили сме се сред две чужди системни владичества - какво срамно виждаш в българската история или несъпоставимо с тази на другите европейски народи та страдаш.

Искаш да си "автохтонен" - еми не си! Искаш да си "трак" - защо? Какво точно като история и самочувствие би ти донесло "тракийското" - периферна култура с незначително пристъствие в пограничието на значимите цивилизации! И какво имаш "тракийско" - в гените ти може да тече кръвта я на одрис, я на трибал и какво от това? Нямаш такава идентичност, нямаш такава политическа, културна, езикова и смислова идентификация. Няма български паметник, български владетел, българси интелектуалец, който да се интересува и вълнува от "тракийско", освен като територия и легиони които трябва да завладее и разбие. И го прави векове наред.

Обясни ми го този комплекс - толкова зор да се изкараш нещо, което не си при това в противовес на това, което си. Че българите са направили остатъчните траки каквито и да са били на мат и маскара - ни спомен и ни помен е останал за тях! Взели им виното и жените и толкоз!
цитирай
80. leonleonovpom2 - Добре, Анонимус!
01.12.2015 14:35
Добре си го написал!
Нямам комплекс от гърците, особено пък от гърчеещите се
Няма основа, за да го имам
Ние коментираме корените Съвременното положение е друго, нямаме различия, ясно е
Не е въпросът, дали траките са велики или не
Има приемственост и не е редно да се зачерква Тогава ставаме чистокръвни" дошляци"

Всъщност, много просто нещата могат да се обяснят с елементарна химическа реакция Впрочем химията си я има по начало в процеса на живота
Да приемем, че българите ,сегашните са резултат от смесване на траки, славяни и Българи. При смесването, в резултат на химическата реакция са налице днешните Българи
Ами да заменим този резултат с водата Тя се получава при взаимодействие на водород и кислород, нали така?! С други не става
Е, няма как ,да елиминираш някой от водорода или кислорода, или пък да го подмениш с друг
За да стане химическа реакция между тях, те трябва да са активни и да са склонни към взаимодействие Например златото, колкото и да го мъчи човек, няма да взаимодейства с кислорода
Нещо подобно се е получило между нас и турците Няма я тази бурна реакция както между трите компонента, както ни учи нашата история, съставили или създали като краен резултат съвременните Българи
Ето тук е въпросът, защо при едните става, а при другите - не
Значи, трябва да има склонност към такова взаимодействие, да има близост, казано междинно на език разбираем за химия и история едновременно
Ето, това развивам в темата!

Приятен ден!
цитирай
81. anonymousbulgaricus - А какво значение има, че са дошляци - ...
01.12.2015 15:03
А какво значение има, че са дошляци - те и траките са дошляци. Освен това, както много пъти сме писали, комунистическата концепция "славяни+траки+прабългари" е доста издишаща и силно политизирана. Тя е и невярна от гледна точка и на същинския микс, в ко йто отново много сме говорили влизат не само "славяни", "траки" и "прабългари", но и готи, германи, гърци, авари, алани, тюрки, печенеги, кумани, узи, власи, каталани, нормани, латини, татари и т.н. И не знаеш нито кой колко е бил, нито къде и как е бил концентриран или какво влияние е оказал. На култура, на език, на бит, на обичаи и т.н. и това е преди османското завладяване.

Не сме като химията и водата, защото в химията формулата на водата си е формула на водата и ако сложиш още един атом водород или кислород ще стане нещо друго. При хората, обаче не е така, защото самосъзнанието и принадлежността не вървят по генетична линия. Човек с всякакви гени може да има българско самосъзнание и да е по-патриот и българин от мнозина "чисти" такива. Ами я си представи да кажеш на Вашингтон, че след колко там 43 президенти след него ще стане президент, някой, който не би могъл да му бъде и роб щот е слабичък един такъв, крехък... Ама ей на и си е чист американец. За любимия случай с Пушкин да не говорим.

Тъй че не е същото. Инак, аз твърдя от цялото ми знание и познание и прочетено и чуто и видяно, свързано с историята, че още през соца, та и сега, на траките им се дава далеч повече от реалния им принос в нациообразуването ни и в това, което сме. Зная причините в соца, опитвам се да разбера сегашните (извън хваленето по изложби със злато и тракането на кокали на политици, което е свинщина), но извън комплексите, че някой бил "по-стар", желанието ние да сме "най-стари" и от омраза към гърци, евреи и други по-таргетирани фобии - примерно към германци, римляни, татари, азиатци или руснаци (според зависи), но като цяло ксенофобия - друго не виждам.

Парадоксът е, че се взирате в минало дет го няма, докато губим това дет имаме!
цитирай
82. leonleonovpom2 - Добре, Анонимес!
01.12.2015 15:13
Няма да задълбочавам темата на химическа основа, в смисъл, че съединенията, които посочваш се получават в специални условия, не от само себе си
Водородът и кислородът при определени взоимоотношения взаимодействат с взрив и се получава само вода, нищо друго...

Няма нищо неясно относно това вторачване в миналото , за което говориш
Когато на един човек му разбъркат настоящето по такъв начин, че да не вижда никакво бъдеще, естествено е той да обърне поглед към миналото

Приятен ден!
цитирай
83. anonymousbulgaricus - Не е нужно. Зная, че се получава вода ...
01.12.2015 16:37
Не е нужно. Зная, че се получава вода в определените взаимодействия, но "българин", "грък", "патагонец" и "германец" не се получават като химична реакция при определени условия и взаимоотношения. Това исках да кажа.

А за миналото - това го разбирам, но не разбирам, защо не обръщат към собственобългарското ни минало с примерите, с достиженията, с провалите, с героиката и т.н., което може да се ползва и за познание и за възпитание и за поука. Освен това има нужда от опзване - защото се краде и унищожава, има нужда от осмисляне, защото все още има идеологически и клиширани прочети има нужда и от изследване, защото голяма част от него е покрита от идеология, разположена е в чужди и враждебни нам държави по този показател и т.н.

Какво точно ще ти донесе като самочувствие неверния и лесен за оборване и осмиване факт или твърдение, че българите били най-древния народ в света, който под според различната интерпретация във варианта си (траки, тюрки или сармати) цивилизовал индия, египет, света, гърците си крали митологията от него и културата и били всьо и вся, като няма грам истина и логика в това.

И в същото време, да се събудиш един ден и да установиш, че Влад Цепеш не е български воевода, че цар Калоян не е български цар, че Кирилицата е руска и т.н. дивотии. Да видиш изчагъртани, потрошени, изгорени артефактите от миналото ни необратимо, свидетелства и за култура и за величие и за достижения и какво.

За какво ти е нужна "тракийската ромфея", която никой не ти оспорва (забележи), като ще загубиш целия смислен исторически и фактически принос и смисъл от съществуването ни през вековете, през които сме българи?
цитирай
84. get - - Приятели, не става с примери за реакции от естествените науки, да решаваме такива от ... ?
01.12.2015 19:18
leonleonovpom2 написа:
Няма да задълбочавам темата на химическа основа, в смисъл, че съединенията, които посочваш се получават в специални условия, не от само себе си
Водородът и кислородът при определени взоимоотношения взаимодействат с взрив и се получава само вода, нищо друго...

Няма нищо неясно относно това вторачване в миналото , за което говориш
Когато на един човек му разбъркат настоящето по такъв начин, че да не вижда никакво бъдеще, естествено е той да обърне поглед към миналото

Приятен ден!


... хуманитарната История?

- За да си отговорим ДОШЛЯЦИ ЛИ СМЕ - първо трябва да си отговорим за ГЕНЕЗИС НА ПРОТОЕВРОПЕЙЦИТЕ? Тоест тяхната ПРАРОДИНА КЪДЕ СЕ Е НАМИРАЛА?
- Аз споделям писаното от председателя на английските археолози, сър Колин Ренфрю - ПРоизхода на ЕВРОПЕЙЦИТЕ е от ТУК - Като това ТУК зад него се крие Централна и Западна Анатолия плюс Балкани! Знам също за другите "теории", които се опитват да опровергаят казаното от Ренфрю, но за мен те са по-слабите!
- С други думи, ако изходим от презумпцията че ПРОТОКОРЕНОВОТО ЯВЛЕНИЕ, ГЕНЕЗИС НА ЕВРОПЕЙЦИ - Ако действително НАЧЕВА от Културата създала неолитното селище при Чатал Хоюк(Разклоненият хълм/могила). Тогава ще стане ясен отговора на УСЛОВИЕТО ПОСТАВЕНО В ПОСТА ТИ - Имаме ли близост ние българите с италианците! Както такава близост ЩЕ ДА Е ИМАЛО още в пред-историчните времена, при народи Населявали посоченият ареал ... То такава ще има и при тези, за които (с много условия) ПРИЕМАМЕ ЧЕ СА ТЕХНИ НАСЛЕДНИЦИ!
- По тази причина имаме НЕ ЕДИН И ДВА ПРИМЕРА - За:
А) Близост в култура, обичаи и митология
Б) Антропологична;
В) ЕЗИКОВА - която е СМУЩАВАЩА поради многото примери за СЪВПАДЕНИЯ ... Само това ще кажа и ще спра!
цитирай
85. leonleonovpom2 - Ами имаш право!
01.12.2015 20:47
Цезар ме вбеси че Асеневци били кумани вероятно, защото Асен, знам къде го пишели Асан, демек Хасан!
Добре, Йоаница, турско име ли е?
Не съм очаквал, че точно той ще поддържа тази версия
Какво цели, бесен съм!

Аз не съм по крайни позиции
Не поддържам нито ,че сме най- древния народ, нито пък най- младия
Но не поддържам никак да сме някакви опашкари и да разчитаме на другите, какъвто уклон има! сега може, но като сме имали силна държава, това е смешно даже!

Химия има навсякъде, животът е химия! Само в минералите вече няма, ако не ги закачаш!

Приятна вечер!
цитирай
86. leonleonovpom2 - Разбира се, Гет!
01.12.2015 20:57
Тук е родината на Европейската цивилизация Оттук е станало разселването, на етапи, в различни времена Последното масово е при Александър Македонски и малко ,в исторически мащаб, след това при Римската инвазия
Защо намесвам химията ?
Защото взаимодействие има само между способни на това, реакционно способни!
Аспаруховите Българи правят държава със завареното население, каквото и да е то
Османлиите обаче не правят обща държава
В първият случай има СЪВМЕСТИМОСТ, който както иска да я разбира, във втория- тя ЛИПСВА

Ама Аспаруховите Българи клали!
Така ли! Ами османлиите са еталон за това, как са клали Българи!
Защо не са успели да създадат общ народ, ако това е достатъчно за успеха!?

Спокойна нощ!
цитирай
87. get - - Съгласен, но с едно съществено според мен допълнение, за последната ... ?
01.12.2015 22:00
leonleonovpom2 написа:
Тук е родината на Европейската цивилизация Оттук е станало разселването, на етапи, в различни времена Последното масово е при Александър Македонски и малко ,в исторически мащаб, след това при Римската инвазия
Защо намесвам химията ?
Защото взаимодействие има само между способни на това, реакционно способни!
Аспаруховите Българи правят държава със завареното население, каквото и да е то
Османлиите обаче не правят обща държава
В първият случай има СЪВМЕСТИМОСТ, който както иска да я разбира, във втория- тя ЛИПСВА

Ама Аспаруховите Българи клали!
Така ли! Ами османлиите са еталон за това, как са клали Българи!
Защо не са успели да създадат общ народ, ако това е достатъчно за успеха!?

Спокойна нощ!


... за последната Миграционна вълна?
- Същата е тази, на база на която се създава Черняховската археологическа култура! Освен същата, която е от края на I-ви и начало на II-ри век, разположена от южен Буг и основно около река Днепър! Имаме миграция достигаща до река Десна и Угра, известна като Колочинска и подобната й Мощинска! Тези две са родствени, както е родствена на тях и още една култура в Средно Поволжие. Последната се нарича Именковска и е създадена от мигранти от Придунавието! Това са ПРЕДЦИТЕ НА АСПАРУХОВИТЕ БЪЛГАРИ! За същата имаме много ОБЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЧЕРТИ както с Черняховска, с Колочинска, така и с Мощинска!
- Спирам се НАЙ-ВЕЧЕ на Именковската(от средно поволжие, тоест Волжска България) култура. Същата както е наречена с етнонима "именковска", така от арабо-езични автори се говори за Българска! Отделно се твърди, че езика им е "сакалиба", тоест славянски - Но! От останали реликти от същият (предимно топонимия и аграрна терминология) се установява, че той е по-близко до БАЛТИЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ... Които не само аз а и автори, като Дечев, Дуриданов, Трубачов и др. ТВЪРДЯТ, че е език близко до този от групата на БАЛКАНСКИТЕ ТРАКИЙСКИ!!
- Тоест в VI-ти век, наследниците на мигрантите от Балкани, отново се завръщат в старите си земи!!
цитирай
88. leonleonovpom2 - Точно така е, Гет!
01.12.2015 22:06
И това е основната разлика с дошлите от към Анадола османлии
те са различно, несъвместимо с местните население и затова не успяват да създадат държава на етносен принцип
Българите на Аспарух успяват, защото имат известна съвместимост със завареното население, включително и езикова
Само в това може да се търси причината за успеха Другите стъкмистики са картонени кули

Спокойна нощ!
цитирай
89. get - - Ами Юлко да не говори, "на ангро" а да вземе да отвори малко филология и речници ... ?
01.12.2015 22:14
leonleonovpom2 написа:
Цезар ме вбеси че Асеневци били кумани вероятно, защото Асен, знам къде го пишели Асан, демек Хасан!
Добре, Йоаница, турско име ли е?
Не съм очаквал, че точно той ще поддържа тази версия
Какво цели, бесен съм!

Аз не съм по крайни позиции
Не поддържам нито ,че сме най- древния народ, нито пък най- младия
Но не поддържам никак да сме някакви опашкари и да разчитаме на другите, какъвто уклон има! сега може, но като сме имали силна държава, това е смешно даже!

Химия има навсякъде, животът е химия! Само в минералите вече няма, ако не ги закачаш!

...


- От тях вероятно ще му стане известно, че Ясен(дърво и природно състояние) са близко родствени на ПОНЕ ОЩЕ ПЕТ СИНОНИМНИ на дърво, пепел, бяло, светло В ДРУГИТЕ ЕЗИЦИ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО СЕМЕЙСТВО на СЪВРЕМЕННОТО ЯСЕН, които са се изписвали Аш/Ас ... и подобни!?

- И отново КАЗВАМ! В началото във ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ се е говорило на език от семейството на ЕВРОПЕЙСКИТЕ! В последствие вече СЛЕД СЕДМИ ВЕК, кога ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКО(БАЛТСКО-ТРАКИЙСКО) ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ МИГРИРА КЪМ ДУНАВ - Настава БИЛИНГВА ... а вече СЛЕД ОМНГОЛСКАТА ИНВАЗИЯ в Казанското ханство се говори предимно на ТЮРКСКИ! Но тюркският става доминиращ след ТРИНАДЕСЕТИ ВЕК - преди това е имало БИЛИНГВА!
- За това, че държавата е основана от ЕВРОПЕЙЦИ се вижда в книгата на ибн Фадлан(и не само при този арабски автор ?) - Който ДВАНАДЕСЕТ ПЪТИ ТИТУЛУВА Балтавара/Цар на Болга, със "Малик ал сакалиба", тоест Цар на славяните! Но отново акцентирам ТЕЗИ СЛАВЯНИ, не са ДРУГИТЕ ЗА КОИТО Е ЗАЛЕГНАЛА В ГЛАВИТЕ НИ ПРЕДСТАВАТА ОТ УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ - Тези от ВТОРИЯТ ВИД са една НАУЧНА ФИКЦИЯ!! З която можем да прочетем дори и в едно толкова редактирано произведение Повест временных лет - Където се казва, че земите на Велико русия, са заселени вече СЛЕД ОСМИ ВЕК ... и то от "славяни" от Венедската група, където са наречени "лехитски", което е калка на ПОЛЯЦИ(техните предци) !

- Поздрав и ако трябва, ще дам ЦИТАТИ като за Юлко "неверни":))
цитирай
90. leonleonovpom2 - Поздрави и на тебе, Гет!
01.12.2015 22:30
Ами дай му цитати Аз го нашарих при двойника на Милчев, не знам дали ще посмее да се яви тук
Ами набива се един въпрос , предизвикан от друг
Какво сме искали и сме можели да спечелим от тракийския произход?
Добре, но който задава такъв въпрос и в същото време твърди ,че сме тюрки, той пък е длъжен да отговори на въпроса ,тук пък какво ще спечелим от тази връзка? Братски ще се прегърнем ли, както веднаж се е "получило"?

Спокойна нощ!
цитирай
91. anonymousbulgaricus - Значи, името наистина е Асян, писах ...
02.12.2015 10:28
Значи, името наистина е Асян, писах и там, но това не променя факта, че те, каквито и гени да имат (според мен не са кумански и дори да има кумански са поне четири поколения българизирана среда, за да постигнат това, което са постигнали и със сигурност имат и българска калка, но това няма значение). Имат българско самосъзнание, държат се като българи, възстановяват българската държава - ако ще да са бушмени или зулуси.

Балканите не са "родина на европейската цивилизация", защото "европейска цивилизация" няма към историческото време, за което говориш. Родина са на нещо друго, с голямо значение за развитието на човечеството, но ползватели на това друго - както на Балканите, така и в Египет, така и в Мала Азия, Двуречието и не само са и всички "дошляци. Т.е. онези хора, които са култивирали житото, създали са организираното земеделие, добива на сол, каменоделството и други прото-цивилизационни неща в подходящите за целта климатични, географски и демографски ареали, може да им намериш чат пат кокалите в някой некропол. Това не означава, че всички следващи вълни "дошляци", сред които и траките, и елините и етруските, и латините и волоските и галите и келтите и т.н. не са ползвали, развивали и разпространявали, вкл. и иновирайки на тяхна база. Всички хора по света са потомци на тези "прото-цивилизатори", ако приемем едни други теории за движението и развитието на човечеството.

А за аналогиите между Аспарух и Османлиите - те са основателни с една голяма разлика. Аспаруховите българи са като османлиите за местното население до 9-ти век, след това всичкото население, кое волно, кое насила става българи - с наложена държавна доктрина, език, образование, религия. Османската империя, когато става империя първо си има религия, има имперска философия - т.е. мултиетническа е и мултикултурна (като всички империи) и никога не си е поставяла за цел нито да ислямизира цялото си подчинено население, нито да го прави единна "нация", народност. За щастие наше!
цитирай
92. leonleonovpom2 - Логично и от прима виста изглежда така!
02.12.2015 14:27
Че Отоманската империя няма държавна политика да ислямизира или да асимилира
Но където е можела, го е постигнала- например в Анадола, на места и в Европа
По скоро валиден за този процес е принципът едно е да искаш, друго да можеш!
Да , иначе признавам, че има търпимост към различните,дори малко повече от нормалната в това положение
Но това вече е друга тема
цитирай
93. anonymousbulgaricus - Какво е постигнала в Анадола? Ис...
02.12.2015 16:43
Какво е постигнала в Анадола? Ислямизацията в Анадола си е процес, който започва след битката при Манцикерт, далеч преди османците да имат и идея, че ще се роди Осман. Асимилация - нима в Анадола има етнос "османци"? Или бъркаш турци с османци... Ами турците са модерна нация, която унищожава със сила Османската империя. Имат си свое възраждане, национална доктрина и т.н. Като цяло, от появата им до крайния им успех са силно мразени и във враждебни отношения или хладен мир с османците и империята, а повечето им лидери не умират от естествена смърт, а смъртните им присъди са подписани лично от султана.

Нека не смесваме понятия и представи, а да сме коректни към историята и фактите. Османската империя е многонационална, мултикултурна и полирелигиозна държава, независимо, че господстващата религия е ислям. Тя по нищо не се отличава, като империя (освен по тази особеност с религията) от Хабсбургската, Британската и Руски империи или от ИРИ преди това. Да си видял някоя от тия империи да асимилира системно владените народи и да ги прави единен народ? Че ако беше така то днес Европа щеше да има до 10 нации най-много. И не е въпрос на липса на ресурси. Няма нито икономическа, нито политическа, нито смислова, нито съдържателна причина да го правят. От изброените само руснаците се опитват неуспешно и по-скоро осъществяват геноцид върху азиатските и други народи, както британците върху аборигените в Австралия (примерно). Но няма нито една империя от този ранг и в това историческо време, пък и преди това - нито Рим, нито Персийските империи, нито азиатските са се опитвали да правят нещо подобно на асимилация.

Османската империя, освен това има изключително силен икономически интерес от това да има християнско население или немюсюлманско като цяло. А ислямизацията на Балканите, ако имаш предвид Босна и Албания не е насилствена, в големи райони на днешна България също.
цитирай
94. anonymousbulgaricus - Каква е тази "отоманска&q...
02.12.2015 16:44
Каква е тази "отоманска" империя - емирът Осман не се е казвал "Отоман"
цитирай
95. get - - Мисля отново започваме с дребнотемия - Може ли да има цивилизация, след като липсва ... ?
02.12.2015 18:29
leonleonovpom2 написа:
Че Отоманската империя няма държавна политика да ислямизира или да асимилира
Но където е можела, го е постигнала- например в Анадола, на места и в Европа
По скоро валиден за този процес е принципът едно е да искаш, друго да можеш!
Да , иначе признавам, че има търпимост към различните,дори малко повече от нормалната в това положение
Но това вече е друга тема

... цивитаса, тоест типичният за ИСТОРИЦИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ПОДХОД, при ИЗВЕЖДАНЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за "цивилизация" ? Срещу което ще противопоставя доводите си ... а "Езерният град" в Дуран-кулашкото езеро ... а "промишленият" добив на сол край съвременният град Провадия! А нима "спелтата", тоест първата домистицирана пшеница - не е ли пак от тук? А рудодобив, металолеене и преработка не е ли пак от тук? А одомашняването на основните стопански животни не е ли пак от Юго-източна Европа и Анатолия! А изготвяне на специализирани сечива и производство на керамика ... не е ли започнало най-рано, съпоставимо и с предно-азиатските находки?!
- Друго НЕ ПРИДОШЛИТЕ НАРОДИ СА СЕ УЧИЛИ от МЕСТНИТЕ - А местните са разнесли в миграционният си ход, както материалната култура, също език ... също и Религиозен култ! Културата и Водата винаги се движат от по-високо, към по-ниско!!

- А относно "търпимостта" на поробителите "османлии" - факт е че, са оставили данъкоплатеца-рая без да я правят правоверна! Но да не забравяме факта, че Константинополските патриаршисти веднага се колаборират със завоевателите и продължават асимилационната си полотика - Както тогава, така и по време на "гръцкото" Просвещение.
- За какво ви говоря ще го дам с цитат-пример, от предговора на четириезичният речник издаден от Цариградската патриаршия през 1793/94 год.!

„Албанои, Влахои, Булгарои, алоглоси харите …
„ Албанци, Власи, Българи, чуждоезични Радайте се
И пригответе се всички да станете ромеи.
Оставете варварските си език, нрави и обичаи,
На които потомците ви ще се струват измислица.
Уважавайки родовете си, както и вашите отечества,
от албано-български ги направете Гръцки. (…)
Народи до сега другоезични (…)
Приемете езика и речта на ромеите.
Имайте полза от тях във вашите занятия
И във всичките ви търговски начинания.
Младежи български, влашки(арумънски – б.м.), албански здравейте,
Дякони, презвитери, иеромонаси.
Събудете се от дълбокият сън на невежеството
И научете гръцкия език Майка на Мъдростта!”

Забележка - В тази връзка по данни от Найден Геров по време на българското Възраждане, най-силно повлияният от гръцката културно-религиозна пропаганда Пловдив, се е говорило предимно гръцки.
При условие че от данни, от преброяване(към момента) от 398-те християнски къщи САМО ЧЕТИРИНАДЕСЕТ са били на гърци преселници от същинска Гърция!

- Прочетете, пък помислете над това, което съм цитирал?
- Поздрав!

П.П.
- А относно Асеневци, какви ли не спекулации се правят ... било с представянето им за кумани ... а новите "римляни" ги изкарват "власи" и някои от историците ... от там започват леточислението на Тара Румъняска ?!
цитирай
96. voulgaros - KALLIMERA, DОKTORE. . . . ПОЗДРАВИ ...
02.12.2015 20:41
KALLIMERA, DОKTORE....ПОЗДРАВИ ЗА ГОДИШНИНАТА ОТ ПРИДОБИВАНЕТО НА СТЕПЕН ''ДОКТОР''.


ГРЪЦКИЯ И ЛАТИНСКИЯ ИМАТ УНИКАЛНИ ПАРАЛЛЕЛИ В ПРЕМНОГО ДУМИ, ФРАЗИ И ИМЕНА !

РОККО, РОКИ = ПЕТРОС, ПЕТРА
АУГУСТОС = СЕБАСТОС
ВАСИЛЕИС = ИМПЕРУМ, ИМПЕРАТОР ..ОТ ТУКА ВАССИЛИТЕТ==ПОДЧИНЕНОСТ = ИМПЕРАТИВЕ !!

ВИЖДАШ ЛИ КОРРЕЛАЦИЯТА (лат.) МЕЖДУ ЕЛЛИНСКТА ГЛОССА И ЛАТИНСКАТА ЛИНГУА ?

ЛЕФТЕРИС - ЛИБЕРУМ..ELEFTERIA = LIBERALIS

KUKLAS MOU=КУКЛАТА МИ...КУКЛА Е ГРЪЦКА ДУМА. ПРОСТО Я ПИША, ДА ЗНАЕШ.
ИМА ЗНАЧЕНИЕ НА КРАСАВИЦА, ХУБАВЕЛКА, ХУБАВИЦА (ДА, -- ТЕЗИ ДУМИ ВЕЧЕ СА ВАШИ = ВУЛГАРСКИ )

GALAZZA / ZOS = ADZZURA / ADZURRE = СВЕТЛО СИН / СИНЬО





Microbiologia/gy/s+ies-MicroOrganismos/nistica/ice/ics+icon-
AntiMacrobacterical/s+rion/s-
MacroOrganica/nis/nic+nicon-AntiMacron/s/as/os/on+AntiMacronica/is/ics-
Micrones-Macrones/nics/nica-
AntiMacrobiologia/gy=gis+gismos+gistice/ics/ica/icon-

Leha/Lehais+LAHANIS/LAHANIKA=Леха/ата+Лехи/ите-

AntiBacterical/s+ism/s-AntiStatica/is/ics-AntiSeptis+Septica/ics+Septicon/ismos-AntiMicrobacteriologism/s-



!!! = А ВИЖ ТУКА СЕГА !!
SEPTEM/SEPTUM=HEPTA/HEFTA=SEDEM

Clique/s+KLIq/Kliq=Klika/ata+Kliki/ite

ANGELO/S LITRICO/S-Litra/Litros/Litron/Litra/Litria/Litrica+ics/ics/icon

TENOR/S+Tenoro/s+oras



!!! И ТУКА !!!
AMINTAS/ AMINA/ S+AMINIA / AMINON=IMMUNARE / IMMUNA/IMMUNIS / es = ЗАЩИТАВАМ, ПАЗЯ, ЩИТ

ДРУГАТА ГРЪЦКА ДУМА ЗА ''ПАЗИТЕЛ, ЗАЩИТНИК - Е ''АЛЛЕКСЕИН, АЛЛЕКСИС, АЛЛЕКОС, АЛЛЕКСИА '' !


Реаниматион/с=атио/атис=ация-Релаксатион/с=атио/атиа/атис=ация/ирам/иране-


!!! !!!
GALAZZA/GALAZZO/S+GALAZZON+GALAZZIA/is/ica=ADZZURA/ADZZURI/ADZZURES-KOUKLA/S Mou-KUKLA/ata+KUKLI

FAR/s+FARA/S+FAROS+FAROU/FARON=ФАР/ФАРА+Фарът/Фаровете+=Светофара/рът+ри/рите/рове/вете-
CITRONADA/S-LEMONAS/LIMOS-LEMONADE/S+LIMONADA/S+ADI/S/adon-

SPECTRE/S+ctrinng/s-SPECTER/S+SPECTRA/s+Spectrall/s+Spectrallic/s+allism/s-

Cikalisole/s+ls-Cikatridine/s/ns-
Dermatite/s/ts-
Eksemis+Eksema/mice/mika/mon -
Psoriase+Psoriasis/son



!!! - ПОЗДРАВИ, ДОКТОРЕ !!!
цитирай
97. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
02.12.2015 22:35
Малко по- различни са нещата при Отоманската империя, въпреки, че коректно описваш нещата
А, Отоманска и Османска империя са взаимозаменяеми, нали се твърди, че Осман е всъщност Отоман Както и митичния му баща Ертоглу, че е всъщност водача на каталунските рицари, които са в основата на тази империя Той бил херцог и оттам идва и името му
Нещо като нашето Кондофрей, където е погребан френски рицар ,благородник

Иначе, ако е нямало асимилация, как да си обясним тази хомогенност на населението в днешна Анадола, гъсто населена преди това с гърци, арменци и дори Българи Срещу всяка от тези етносни групи има жестоки погроми и то само преди век! Шуми се за арменския, но и другите са факт
Кога почва нахлуването им там Около десети век, нали така А днес те твърдят ,сигурно знаеш какво- че са траки Траки в Анадола, десети век!

Хубава вечер!
цитирай
98. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет!
02.12.2015 22:40
Както винаги, правиш хубаво допълнение!

Относно Калоян съм много чувствителен и реагирам остро на спекулации за произход
Ами да дадат куманското му родословно дърво
Както и да е, трябва да се себеуважаваме!

Приятна вечер!
цитирай
99. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Вулгарос!
02.12.2015 22:46
Трогнат съм от поздравленията!

Аз не оспорвам, като правя паралели на Българския с латински и последващия го италиански, че други нямат близост никаква Например гърци
Не ми е тази целта С гръцкия съм наясно кои думи са, трябва да съм луд да ги оспорвам
Благодаря ти още веднаж!
Бъди жив и здрав!
цитирай
100. anonymousbulgaricus - От 1071 г. Анатолия постоянно се ...
03.12.2015 12:51
От 1071 г. Анатолия постоянно се пълни с тюркски племена, тогава е разбит Лимеса. Османският бейлик (това за отоман не зная къде си го чел, изненада ме - и за каталаните де), е просто едно от малките гранични племенни владения на едно от огузките племена, избутано до границата с ИРИ и получило шанс след разбиването на по-големите бейлици да излезе на историческата сцена.

Затова имаш компактно тюркско население, което в резултат от турското възраждане, което се случва 19-20 век и създаването на модерната турска нация днес го познаваме такова каквото е. Но, имаш и достатъчно такова население, което и днес не е турско. А другите са си там. Някои приемат исляма, което е логично, но само гърците, които се изселват след гръко-турската война (да не се бърка с османска) са над 2 милиона. Имаш си и българи и арменци и всякакви. Турция, като национална държава, вече провежда асимилационна политика през 20 век, че и сега или се бори със сепаратизма и желанието на кюрдите да си спретнат държава. Арменският геноцид е "младотурски". Кървавото потушаване на априлското въстание в голяма степен също - Митхад паша си губи и поста и живота след това, защото се опитва да наруши Османския имперски ред и да турцизира империята.

Въобще нито има знак на равенство между модерната турска нация и характера на населението през османския период, а още по-малко между модерната турска държава, която унищожава Османската империя и днешна Турция. Инак, всички империи са правили свои геноциди. И Османската и Руската и Хабсбургската и Британската, които са синхронни и за които се отнася разговора. Те по нищо не се различават една от друга по характер и отношение към различните видове население, които владеят. То не е нито еднонационално, нито едноконфесиално, нито е даже от една народностна група.
цитирай
101. shtaparov - Има още много наши имена и думи там- ...
04.12.2015 22:10
Има още много наши имена и думи там- Енио (Еньо), Тото (Тотю),Америко (Кимерико), Колумб (Гълъмб,Гълъб), Рома (Грома,Гръма- по името на Бога на гърма), Сицилия (Сикирия, Секирия- по едно от имената на Марс), Сардиния (Срединия, Средина, Средищна земя- Земя на Сердите), Видямо (Видимо, Видиме), Чао (Чаво,Живо), Браво (Право,Пръво) и т.н.
цитирай
102. bezistena - Адаш, сега сефте чета поста и ком...
09.12.2015 13:11
Адаш,сега сефте чета поста и коментарите по него.

Отново се хващаш на уловките на мерзавци–платени анти–българи като iuliuscaesar, anonymousbulgaricus и дежурният нагъл урод voulgaros,и позволяваш да ти губят времето и ти късат нервите,въртящи те нагло и подигравателно в празния кръг на нищоказването и на перфидната си манипулационна технология "на черното бяло вика" на безочието си,чиито фундамент е Българомразието!

Така вместо да развиваш прекрасните си анализаторски качества и натрупан опит по чудесната тема,ти хабиш време да доказваш на провокаторите,че 2+2 прави 4 !

Този нагъл школуван професионален манипулатор от анти–Българската Иричеково–Златарска историческа школа–iuliuscaesar,най–демонстративно се гаври освен с теб,но най–мръснишки със Свещеният ни Български език,пишейки по този начин извън уважителните и задължителни за езика ни граматически правила!

Заради гаврата с Българския свещен език и с теб,и с мен–твоят добронамерен и уважаващ те читател,и гаврата с другите читави Българи,посетители на блога ти,въобще не е трябвало да ги допускаш в блога си и влизаш в провокативната им чернонегативна анти–Българска спирала на Българомразието и умишленото анихилиране на новите открития за Българите,с които юдейски хватки ни лишиха от твои нови научни достижения в областта на иновативното историческо познание!

Поддал си се на провокацията им и си провалил прекрасния си на академично ниво пост!

Не е късно да се корегираш–изтрий им коментарите сега–те не могат да служат вече и за черен мръсно–сив фон,на който да се откроява величието на Българския интелект и цивилизационен гений,който си носител и ти и си призван да го защищаваш и извисяваш с таланта на феноменния си ген,а не да си губиш времето с мерзавците–провокатори!

Тяпх ги съветваме най–добронамерено да влезнат и се просветят в блога ни и се освестят о време,за да помислят за своето спасение,че иначе ги очаква дълъг некомфортен престой в джакузито с катраня с температура над точката му на кипене!
цитирай
103. bezistena - Поради горните причини, Адаш, се ...
09.12.2015 13:37
Поради горните причини,Адаш,се отказваме да коментираме прекрасните твои Български лингва анаграмни комбинации в италианския език,любими за колективно четиво и обсъждане от целият ни екип–което е постигната част от злонамерието на горните коментарни мерзавци,които така безпардонно те унижават и се подиграват с теб и Българите и Българщината,и с нас,а ти ги търпиш и им демонстрираш зле разбрано и не на место възпитание и джентълменство,а не ги изриташ демонстративно!

Все се питаме защо проявяваш тази търпимост към пишещият подигравателно и обидно към Българите само с главни букви безродник voulgaros,който с всяка втора дума псува и обижда Българите?
Далече сме от подобни съмнения към теб...

Бъди благословен,Адаш,и не влизай в кръга и зловонието на нощните хиени и свинята в кълта от притчата з абисерите и свинята,защото свинята най–обича освен да ти тъпче бисерите,още и да те накара да влезеш при нея в калта,или поне да ти губе времето да я гледаш как се въргаля в калта на анти–Българизма,вместо да работиш за него в полосата,даденати Свише и за която свещена работа си създаден и подготвян от Тях!

Видя ли,колко време и ние си загубихме около калта,ама на нас това ни е и част от нашата работата,че трябва да ги спасяваме и тия мерзавци и нещастни черни души от пъкала,за където са се запътили стабилно с карта за абонамент за дълъг престой в спа–процедурите с катраня,които въобще не могат да си представят каква черна енергетика си самонатворяват в себе си,гаврейки се с Българските сакралии...

Благославяме те,Адаш,и аз лично от мое име!
Язък за пропиляното време и пропуснатите безценни словесни Български италиански бисери!
Като например ЗМАРИТТО,която е елементарна анаграмна комбинация от имената на Българските Богове!

ЗМАРИТТО=Иза и Диана Матара–
щом познаеш Боговете ни,никога повече няма да си уплашен,за каквото значение и символ са я изработили нашите Деди,лингва–майсторите за Българското тракиско племе латини в Италия.

ЛАТИНИ=Дуло–Българските жреци от Дуло
цитирай
104. leonleonovpom2 - Благодаря ти Адаш, за добронамереността и времето, което си отделил!
09.12.2015 14:14
Прав си, прекалено търпелив съм и търпеливо нося удари!
Все пак правя някаква сортировка , има и още по-нагли и безскрупулни, тях изобщо не ги допускам, да не ги посочвам с псевдонимите им
Но вече съм написал предупредителен коментар в последния постинг и без церемонии, коментарите неотговарящи на изискванията, ще бъдат трити!
Да си прави сметката ,пишещият с долни намерения

Благодаря ти още веднаж за подкрепата, прав си, цял живот си патя от недоброжелатели, заради моята, обратно - доброжелателност!

Приятен ден, Адаш!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136486
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102594
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031