Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2015 16:11 - Откъде идват Българите и загадката за произхода им
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 14760 Коментари: 45 Гласове:
34

Последна промяна: 14.12.2015 16:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                 С благодарност към Дилян


Знае се добре, въпросът е сложен и спорен!
  Ще се помъчим малко да изясним нещата..........

 Струва ни се, че загадката не е  толкова сложна, ако се свърже с похода на Александър Македонски на изток Този поход, независимо ,че не осъществява изцяло желанията на Александър,  променя и обръща хода на световната история
Съкровеното му желание е осъществяване на етносна империя, затова насърчава женитбите на войниците си с местни девойки
Самият той се жени два пъти - първо за Бактрийската принцеса Роксана, както е известно името сред нас и след това - за  персийска принцеса
На Роксана ще се върнем отново

В похода му,  като стига земите на Бактрите и на родствените им вероятно согди,  в Александър настъпва някаква промяна Някои я обясняват с това ,че среща силен и достоен във военно отношение противник
Но не е само това От решаващ проблемите със силата на оръжието, той се прехвърля на дипломатичния фронт Почва преговори с местните
Така се стига и до сватбата с приказно красивата Роксана  На сватбеното тържество, той и младоженката разчупват по местен обичай питка хляб!  Обичай, добре познат у нас и днес....
Тук той престоява около три години След това се оттегля , историята е известна Но тук оставя гарнизони, остава и една от Александриите, носещи неговото име  Също и администрация, която непрекъснато се попълва с хора от народа му и от Балканите

Реално се създава смесена Македоно-Бактрийска империя, която просъществува повече от два века и царете и са известни по име След малко повече от два века тази смесена империя се разпада, като дава началото на множество княжества
Едно от тях е кушанското, което прераства с годините в силна империя Смята се, че е доминирана от Българи
След нейното разпадане, започва движението на народите и на изток, към Европа Един от тях е Българският Той има опит в държавността, затова ,като краен резултат създава и Стара или Велика България Един клон от тези Българи, оглавяван от Аспарух се насочва към земите отсам Дунава Но те не са населени с чужди , враждебни племена Те са от хората, които в течение на десетки, дори стотици години се е  попълвало населението и администрацията на Македоно- Бактрийската империя и по- късно Кушанската
Затова обединението с тях е безпроблемно, доколкото това е възможно Защото при такива узурпации е нормално местното население да е против нашественика, понеже той ще посегне на неговите земи А това очевидно не се случва, местното население да воюва заедно с ромейската армия срещу "нашественика"

Доказателства за подобна схема/ хипотеза/

1/ Александър Македонски насърчава смесените бракове и самият той дава пример с такива Явно цели създаване на хомогенен народ в Империята
Общо взето утопична идея, но все пак дала резултат

2/ Администрацията и населението в Македоно- Бактрийската империя непрекъснато се попълва с хора от Балканите

3/ В днешен Афганистан името Българин, най- вече сред пущуните,  е свещено!
На Българин не се посяга!
Явно това е последица от Македоно  - Бактрийската и по-късно Кушанската империя



Гласувай:
38


Вълнообразно


1. iliyanv - Великия хан Аспахрук, на Хуртбат третия
14.12.2015 16:48
синковец е водил със себе си и камчатски праболгарци. Само така можем да си обясним, защо реката Туца се преименувала на Камчия, след като Аспарухчо започнал на зелено да строи Плиска без еврофинансиране. Родов белег ще да е тва: праболгарците да променят имената на реки и планини, за спомен на поколенията. Минали от Камчатка покрай Ател и тя станала Болга. Минали покрай Хипанис, и автоматично станала Буг.
цитирай
2. iuliuscaesar - най-после след няколко години да ...
14.12.2015 17:27
най-после след няколко години да видя някакъв напредък у някои:

1.вече не говориш че българите са траки прогонени от александър и завърнали се след еди колко си века. това си е чист напредък. вместо това казваш че познават местните щото от тях е имало администрация в Бактрия. посдравления.

2.вече не твърдиш че има масови сватби между войниците на александър и бактрийски жени. поздравления.

3. вече не твърдиш че аспарух е посрещнат братски в днешните български земи а срамежливо казваш че е нормално да има недоволство все пак.

Мисля че и аз имам някакъв принос в развитието ти. Доволен съм.

Но в следващия коментар ще има доста критики.
цитирай
3. iuliuscaesar - Критики: 1. Няма никаква пр...
14.12.2015 17:43
Критики:

1.Няма никаква промяна на политиката на Александър в Бактрия. Война, война и пак война до окончателна победа. Това винаги е неговото кредо. И в случая отново е така.

2.Сватбата с Роксана не е резултат от преговори. Роксана е пленник и той по собствено желание се жени за нея, от позицията на победителя, без да води превогори.

3.това с питата трябва да е някакво доказатество ли? що ли? Дай малко по-сериозно. Дори не си струва да проверявам действително ли е имало чупене на питая, или не.

4.Доста дипломатично си го казал: администрация от народа му и от Балканите. По правило администрацията на Александър винаги са македонци или гърци, понякога има местни, но никога траки, за което ти намекваш. Оттук ти издиша и цялата следваща постановка.

5.В литературата е наложено наименованието Гръко-Бактрийско царство, не виждам защо трябва да се променя. Но както и да е.

6.Кушанската империя доминирана от българи: кой го казва това и как го доказва. Това е фантастика не почиваща на никакви източници.

7.Населението на земите завоювани от Аспарух не било чуждо и враждебно на българите. То попълвало стотици години администрацията на Македоно-Бактрийската империя и за това обединението с тях е безпроблемно доколкото това е възможно. не воюват заедно с Византия срещу Аспарух.

Категорично не мога да се съглася: изворите казват че Аспарух завоювал славяните (разбирайте под славяни какво искате) и има налага данък. Дори размества както му е угодно част от тях, което си е чисто враждебна и импреска политика. Както вече казахме администрацията на Бактрия не е попълвана от траки. Освен това ти колко време си мислиш че се попълва тая администрация: основния поток гърци и македонци а и траки (войници) изтича към другите елинистически държава, а не към Бактрия. Само отделни авантюристи биха отишли там (виж къде се намира Бактрия на днешната карта), но това не би имало никакъв ефект. Така излиза че ако Аспарух е познавал някой то това са били гърците. парадоксално нали?
цитирай
4. iuliuscaesar - 8. дал си доказателства: това че ...
14.12.2015 17:50
8.дал си доказателства: това че Александър насърчава смесените бракове каква връзка има с Аспарух и неговите българи, та дори и с бактрийското царство? Казал си че администрацията и населението се попълвало НЕПРЕСТАННО от Балканите. Това ти изявление говори за непознаване на процесите: няма никакво непрестанно попълване нито на едното нито на другото. Редно е като го твърдиш това да го докажеш: по кое време колко наменици от какъв произход са отишли там и т.нат. И защо си толкова дипломатичен с хора от Балканите: кои са тия хора? защо не кажеш че са главно гърци и по-малко македонци щото последните имат ограничен демографски потенциал, ако приеме че не са гърци.

Накрая си казал че името българин било свещено и че не посягат на българин. Без да имам доказателства мога да те уверя че веднага ще ти резнат главата ако се появиш в определен, некотролиран от някои си район.


Като цяло имаш напредък, но се вижда че си извървял малка част от пътя, предстои ти да преодолееш редица бариери, които ти пречат да приемеш очевидни факти, но и това време ще дойде. Дерзай приятелю, дерзай!!!

Апропо, ще пращаш ли по Еконт? Този път се надявам, че няма да има проблеми...
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздравления, Леоне!
14.12.2015 18:03
Интересна, смислена и логична теза, добре защитена от фактологията на събитията.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Пускам всички коментари
14.12.2015 20:10
не за друго, някой да не мисли ,че не съм в състояние да отговоря
Тези които мислят ,че ме превъзхождат и държат поучинтелен тон, добре да разберат

Трябва да се учат от мен!
не е самохвалство Доказал съм то и в основната ми професия, а преди и това в Историята
Когато учудени инспектори от министерството са питали, дали съм местен?
Какво повече да казвам, Юлий!?
цитирай
7. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Огняне!
14.12.2015 20:19
batogo написа:
Интересна, смислена и логична теза, добре защитена от фактологията на събитията.


Отговарям първо на тебе, защото дори и да обидя предшестващите, ти оценяваш реално и не си провокатор!

Прав си, всичко е истинно и не е измислица!
Измислици са нагласените истории с прабългари и славяни и .... оногундури!
Къде е Кутригур и къде оногундур?! Да, трябва да е тюркско! Ясно!

Хубава вечер!
цитирай
8. leonleonovpom2 - синковец е водил със себе си и кам...
14.12.2015 20:24
iliyanv написа:
синковец е водил със себе си и камчатски праболгарци. Само така можем да си обясним, защо реката Туца се преименувала на Камчия, след като Аспарухчо започнал на зелено да строи Плиска без еврофинансиране. Родов белег ще да е тва: праболгарците да променят имената на реки и планини, за спомен на поколенията. Минали от Камчатка покрай Ател и тя станала Болга. Минали покрай Хипанис, и автоматично станала Буг.


Илиане, по начало на откровено антибългарски коментари показвам директен червен картон, дори и да имат някакво основание

Правя изключение за тебе, защото ми се струва, че за първи път коментираш и не искам да ме споменаваш с лошо
Запомни!
Българите са в основата на Европейската цивилизация и с тези думи се обръща умиращият френския президент Митеран към присъстващите:
- Пазете България!!!!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Юлий!
14.12.2015 20:39
iuliuscaesar написа:
най-после след няколко години да видя някакъв напредък у някои:

1.вече не говориш че българите са траки прогонени от александър и завърнали се след еди колко си века. това си е чист напредък. вместо това казваш че познават местните щото от тях е имало администрация в Бактрия. посдравления.

2.вече не твърдиш че има масови сватби между войниците на александър и бактрийски жени. поздравления.

3. вече не твърдиш че аспарух е посрещнат братски в днешните български земи а срамежливо казваш че е нормално да има недоволство все пак.

Мисля че и аз имам някакъв принос в развитието ти. Доволен съм.

Но в следващия коментар ще има доста критики.


Не съм чел още последващите ти коментари
Честно казано, дано не се окажа прав!
Предпочитам приятели да ме критикуват, отколкото врагове да ме хвалят!
Ако критиката ти в тях е основателна- приятел си ми! Ако не- ясно

1/ Има много данни ,че администрацията в Македоно-забележи-македоно- бактрийската империя непрекъснато се допълва с кадри от Балканите
И да няма е ясно- тя не може иначе да съществува Да не правя излишни паралели с последните, хайде- 70 години, докъдедоведоха

2/Защо се жени за Роксана? Никъде не казвам, че женитбата е резултат на преговори Въпреки, че без преговори, няма как да се ожени за нея Ръка на жена , Българка, доскоро се искаше! Аз исках ръката на жена ми, въпреки, че тя беше съгласна Такива са традициите!

3/ Нормално е местното население да скочи, дори повече от официалната власт срещу" нашественика" Аспарух
И той трябва да е наистина неадекватен да тръгне едновременно срещу официалната власт- най-силната в Европа тогава и застрашеното местно население
И би трябвало да е супермен, за да ги победи едновременно
Няма нищо против признание, че е супермен!

Ако държиш да имаш принос в нещо имагинерно по отношение на мен, нямам нищо против и приеми благодарности за това!
цитирай
10. milady - леоне,пришкa ми излезе ,да те чета ;)) katara.blog.bg/.../nie-bylgarite-sme-lemuriici.14143.
14.12.2015 20:42
скоро копирах един материал /сатира/
от сайта www.otizvora/
Ние ,Българите сме..Лемурийци..“
давам го по горе, ако имаш интерес...
Весели празници ,приятел!
цитирай
11. shtaparov - синковец е водил със себе си и кам...
14.12.2015 20:47
iliyanv написа:
синковец е водил със себе си и камчатски праболгарци. Само така можем да си обясним, защо реката Туца се преименувала на Камчия, след като Аспарухчо започнал на зелено да строи Плиска без еврофинансиране. Родов белег ще да е тва: праболгарците да променят имената на реки и планини, за спомен на поколенията. Минали от Камчатка покрай Ател и тя станала Болга. Минали покрай Хипанис, и автоматично станала Буг.

Нека не забравяме,че цитираните имена на древни реки не са местни,а гръцки- местните вероятно още тогава са били почти такива,каквито ги чуваме и днес. Изключение прави само името ИТИЛ (АТЕЛ)- то означава Атер (Вадер,Водар) и се родее с "днешното" име Волга (Валга,Влага). А името Тича ("Туца") древните Траки си го имали- то означава Теча (Течението,Течащата) и отговаря на името Туча (Тунча,с носовка) както и на по-старото Тонзо(с). Тонзос (Тонзо)= Тонджо (Тунджа),Тозо (без носовката) сиреч Тъжа и Точа (Теча) и може да бъде сложено на всяка една река,която си наумят древните и днешните Българи.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Относно коментар- 4
14.12.2015 20:56
Всичко написано от мен по адрес на този коментар от тебе Юлий се базира на литературни източници! Ако се поразровиш, ще ги намериш!
Няма никаква измислица, гарантирам!
Измислица е гръко- бактрийската империя?
Говори се за Македоно - бактрийска империя , какъвто е и Александър- не Гръцки, а Македонски!

Елинизмът е удобна формула за историците от Средновековието, но това не означава -гръцки
В елинизъм се включва и тракийски, защото траките много са допринесли за него Как мислиш, защо Егейско море се нарича Тракийско?!
Но траките не са приватизатори на ценностите придобити от други, по- развити от тях цивилизации
Това ,че гърците са съхранили постиженията/ не изобретили/ на по развити от тях цивилизации , не го твърдя аз, каза го гръцки професор, зам. директор на Атинския музей!
Да не си губим времето взаимно
Ти казваш че фригите са гърци?!
Римляните твърдят ,че са троянци Еней е троянец, но се споменава, че е и фригиец
Излиза че римляните са гърци?!
Никъде не пише подобно нещо?!
Но пък Калоян пише ,че е от стар римски род и папата/ ти по комунистически отричаш, било далавера/ потвърждава!
Изводите са за тебе!

Приятна вечер!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Да, разбрах, Юлий!
14.12.2015 21:12
Не приемам лично нещата!
Дай указания как, телефони и така нататък, ще ти я пратя
Тя е цитирана от проф. Карайотов, проф Димитър Драганов също я ползва, така, че нищо не ме притеснява
Жалкото е, че за тези пет години, ако бях получил зелена светлина, знам си възможностите, щях да направя чудеса, но в съвременна България е така!

Хубава вечер!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Жалък аррен!
14.12.2015 21:22
Ти имаш по- малко читатели, отколкото минуси си раздал Това е куриоз!

На какво се надяваш, да ми припишеш това, което си ти ли!
Разкарвай се, твоята оценка не ми е нужна Получил съм оценки , най - високи, от най- високи места!

Кой си ти и за какъв се мислиш!
Търсиш реклама на мой гръб Ето, правя ти я!

Искаш ли вместо тебе, аз да си слагам един минус като начало а пък ти добави и втори и без това друго не можеш!
Пука ми, че ми дреме от такива като тебе
Истинските хора ме ценят, тяхната оценка е важна!
Откъде съм преписал това бе, клетнико?!

П.п .
Не се хаби повече при мен При никакви обстоятелства твой " коментар" няма да бъде допуснат! А за минусите, няма как ,взети са мерки срещу такива като тебе
цитирай
15. iuliuscaesar - но нали ти си написал постинга, т. е. ...
14.12.2015 21:26
но нали ти си написал постинга, т.е. именно ти трябва да цитираш въпросните източници, за да защитиш тезата си. Така е редно, а не да караш читателите да търсят.
цитирай
16. barin - За българите
14.12.2015 21:35
Със сигурност не са тюрки. Идваме от северните части на Афганистан и Иран.По тези места има много следи от български живот на времето.Имената на населените места и местностите са подобни или еднакви с нашите,мартениците( чел си моята статия от blog), Мадарския конник го има в Афганистан, връх Шипка. Имаме много общи неща с Бактрия и кушаните.Дори смятам цар Канишка за началото на периода Авитохол от именника. Поне така мисля аз. Поздрави отмен.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Юлия!
14.12.2015 21:42
milady написа:
скоро копирах един материал /сатира/
от сайта www/
Ние ,Българите сме..Лемурийци..“
давам го по горе, ако имаш интерес...
Весели празници ,приятел!


ти също си приятелка!
няма да се разсърдиш, ако попитам къде ти излезе пришка, нали2
подозирам, че е на езика, едва ли е на пръста
Това като шега, ще прочета материала





Но и без да съм го чел , твърдя, а и сигурен съм, че няма как да променя мнението си - Българите са много стар народ, със стар език и няма как да произлизат от сравнително млади народи, да не ги посочвам!
Все едно да твърдя, както едно будно малко човече казваше, че дядото на неговото приятелче носел неговото име!?

Хубава вечер!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Благодаря ти, приятелю Щапаров!
14.12.2015 21:50
shtaparov написа:
iliyanv написа:
синковец е водил със себе си и камчатски праболгарци. Само така можем да си обясним, защо реката Туца се преименувала на Камчия, след като Аспарухчо започнал на зелено да строи Плиска без еврофинансиране. Родов белег ще да е тва: праболгарците да променят имената на реки и планини, за спомен на поколенията. Минали от Камчатка покрай Ател и тя станала Болга. Минали покрай Хипанис, и автоматично станала Буг.

Нека не забравяме,че цитираните имена на древни реки не са местни,а гръцки- местните вероятно още тогава са били почти такива,каквито ги чуваме и днес. Изключение прави само името ИТИЛ (АТЕЛ)- то означава Атер (Вадер,Водар) и се родее с "днешното" име Волга (Валга,Влага). А името Тича ("Туца") древните Траки си го имали- то означава Теча (Течението,Течащата) и отговаря на името Туча (Тунча,с носовка) както и на по-старото Тонзо(с). Тонзос (Тонзо)= Тонджо (Тунджа),Тозо (без носовката) сиреч Тъжа и Точа (Теча) и може да бъде сложено на всяка една река,която си наумят древните и днешните Българи.


Аспарух - синковец!
Нямам думи!
Ако беше такъв, щеше да кисне в някоя дискотека, не да създава държава1
Ами тича, дори за мен, без особени претенции в етимологията означава ,че тича, бърза река е Което ясно си показва ,че Тича е стара , прастара дума
Що се отнася до Камчатка, не съм чувал там да се предвижват с коне?!
Какво да ти кажа, просто нямам думи, ако изчистя тези, които ще са напълно заслужени в случая

Хубава вечер!
цитирай
19. leonleonovpom2 - А, явно недоразуменията в блога, ще имат сбор! Тук!
14.12.2015 21:58
И гонителят на зли духове Тутко се появи !
Той е световен рекордьор в няколко дисциплини
Той е продукт на един поливалентен" писател", на който само от снизхождение не съобщавам кой е и кои са му валенциите Сигурно не само аз се досещам
Да си пише минуси, но нека тарторът му да знае, че лесно мога да ги върна на ...него!
Защото не обичам да съм длъжник!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Да, ето ги анти...
14.12.2015 22:02
Не заслужават ни най- малко името , което е божествено, да стои до тях
аррен, анонимник и екзорсист....
Многоточието е за другите жадни за такава слава
Ще ги допълня, без каква съжаление, в списъка!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Юлий, аз съм посочвал източниците!
14.12.2015 22:18
iuliuscaesar написа:
но нали ти си написал постинга, т.е. именно ти трябва да цитираш въпросните източници, за да защитиш тезата си. Така е редно, а не да караш читателите да търсят.


За всичко свързано с Александър в Бактрия и на изток в предишни постинги и коментари
Нямам навика , като пиша постинга, книгата да е пред мен А и книтите, самите, не са при мен Ще направя справка утре и ще напиша основни източници
Но отсега Елинистично-Бактрийска империя и Гръко- Бактрийска империя са различни и то коренно, неща
Няма знак за равенство между елинистично и гръцко
За някои , като например от минусодарителите ще разясня, едното е подражание само, не е свързано с произход
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
14.12.2015 22:27
barin написа:
Със сигурност не са тюрки. Идваме от северните части на Афганистан и Иран.По тези места има много следи от български живот на времето.Имената на населените места и местностите са подобни или еднакви с нашите,мартениците( чел си моята статия от blog), Мадарския конник го има в Афганистан, връх Шипка. Имаме много общи неща с Бактрия и кушаните.Дори смятам цар Канишка за началото на периода Авитохол от именника. Поне така мисля аз. Поздрави отмен.


Да, много съм слушал за Афганистан От хора били там!
За отношението на афганистанците,конкретно пущуните към Българите , този факт е направил впечатление и на военното командване на пратените военни части там от различни държави
Факт е ,че Българи не са дали жертви във военни действия, не са нападани пряко, жертвите са от други инциденти Всички други военни контингенти са дали много жертви
Да така е, чувал съм за копие на конника от човек , който го е виждал с очите си

Спокойна нощ!
цитирай
23. didanov - откъде се връщат българите и многобройните им превлъпъщения
15.12.2015 02:13
здравей Леоне, това заглавие мисля, че е доста подходящо за темата. И няма само един отговор на такъв въпрос, защото древните масови български преселения не са били само едно, а десетки и във всичките посоки на света. Но конкретно по темата бих дал няколко коментара:
Александър и Роксана:
Квинт Курций Руф — История на Александър Велики ..
«Македонците пристигнаха в област, начело на която стоеше знатният сатрап Оксиарт. Той се предаде на Александър и сключи с него съюз. Царят му остави властта и не поиска нищо друго, освен това да тръгнат с него като войници двама от тримата му синове. Сатрапът, като му предаде и третия, устрои изключително богато угощение по варварски, на което покани и царя
«Веселието беше в разгара си, когато Оксиарт заповяда да се въведат тридесет знатни девойки. Между тях беше и собствената му дъщеря Роксана , с изящна красота и рядка привлекателност. Макар и да вървеше между най-отбраните девойки, тя привлече погледите на всички и най-много на царя. Той вече не можеше да овладява страстта си при благосклонността на съдбата, на която не можеше да устои никой от смъртните. Докато навремето беше гледал с бащински поглед жената на Дарий и двете му дъщери, с които никоя друга освен Роксана не можеше да се сравни по красота, сега беше пленен от тази девойка, обикновена по произход в сравнение с тези от царски род. Заяви, че за укрепване на властта е нужен брачен съюз между македонци и перси. Единствено това могло да отстрани чувството на срам у победените и гордостта на победителя. Нали и Ахил, от чието потекло е той, се оженил за пленница. За да не сметнат, че само ще опозори Роксана, заяви, че желае да се свърже с нея в законен брак. Бащата прие предложението му с възторг, а царят, пламнал от страст, заповяда по бащин обичай да внесат хляб — това беше у македонците най-свещеният залог. От този хляб, разрязан с меча надве, трябваше да вкусят и двамата, встъпващи в брак. Вярвам, че тези, които са създали обичаите на племето, са искали чрез тази скромна храна да покажат на встъпващите в брак от колко малко трябва да бъдат доволни.
Така царят на Европа и Азия взе за жена девойка, въведена по време на угощението за развлечение, за да му се роди от робиня наследник, който да царува и над победителите. Близките му се срамуваха, че царският тъст е бил избран по време на пир из средата на покорените. Но след убийството на Клит беше заличена всякаква свобода и на непривикналите към раболепие лица бе изписано одобрение.»
„Животът на Александър“ от Плутарх, Глава 46
„Ето че го посети царицата на амазонките, както споменават повечето автори, включително Клейтарх, Поликлейт, Онезикрит, Антиген и Истрий; но Аристобул и шамбеланът Хар, Птоломей, Антиклейд, Филон от Тива и Филип от Теангела, както и Хекатей от Еретрия, Филип от Халкис и Дур от Самос твърдят, че това било измислица. И макар да изглежда като собственоръчно завещание на Александър, в едно свое писмо до Антипатър той много точно обяснява как царят на скитите му предложил дъщеря си за жена, но нищо не споменал в него за амазонките.“
цитирай
24. didanov - Балхара след Александър Македонски, Кушанската държава
15.12.2015 02:14
На пръв поглед изглежда невероятно, че един народ, който е постигнал високо развитие и е създал в земята си стотици крепости и градове, заради които дори някои високо цивилизовани народи са наричали държавата му „Страната на хилядата градове", внезапно е решил да изостави плодовете на своя хилядолетен труд и да се впусне в дълги и рисковани пътешествия по света.
Историческите данни обаче упорито показват, че народът от древна Балхара е предприел точно тази наглед крайно нелогична и необяснима стъпка, а това кара някои автори да се съмАвторите, на които изглежда невероятно, че появилите се в Европа българи са дошли от прочутото царство Балхара, а не от някаква дива степ, са пропуснали да забележат обаче цяла редица ярки исторически индикации.

Извън техния поглед е останало например това, че точно в онези райони на Кавказ, където са се заселили древните българи, са се появили нови градове, някои от които са били наречени с името Балх, в памет за столицата на древна Балхара, а други са получили името Балхар, което явно е било пренесено също от старата българска земя. А в централен Кавказ се е появила и цяла голяма област с име Балкария, напомнящо също за древната Балхара. няват, че древните жители на Балхара и древните българи са един и същи народ.
В 208 година преди Христа кралят на селевкидите дал дъщеря си за съпруга на сина на бакрийския владетел. Така Евтидемос разширил бактрийското царство. Той умрял през 189г. преди Христа и неговият син поел властта, следвайки същата линия на управление. През 167г. генерал на селевкидите победил в битка Деметрий, който бил убит. Тринадесет години по-късно Бактрия била покорена за кратко от индииският владетел Менандър I. По това време централноазиатските тюркски орди започват масово да навлизат в Бактрия.

В средата на 3 век преди новата ера, Чин Шин Хуан Ти обединил Китай и изгонил номадите извън страната. Те тръгнали на запад. През 140 година преди новата ера те завзели Бактрия и Согдиана. Те оставили зад себе си Кушано-Сасанидската династия, от която Канишка е най великият владетел./Кушански монети/ Кушаните са номадски племена, от източноирански произход, нахлули в Средна Азия между 140–130 пр.н.е. от север, народ, родствен на прабългарите, които се заселили в Бактрия след българската миграция, в опразнената земя... На монетите им, се виждат редица възприети от тях български символи... Кушанските владетел са с ленти на главата (превръзка с ленена ивица, характерна и за прабългарите по времето на Борис – Михаил) и черепни деформации. На повечето от монетите на кушаните (както на втората монета) има и тризъбец, символ на държавността при българите.
цитирай
25. didanov - КАКВО СЕ СЛУЧИЛО С БЪЛГАРИТЕ, ОСТАНАЛИ В ЗЕМИТЕ НА БАЛХАРА?
15.12.2015 02:15
С много трудности се преборили българите, за да дойдат в своята нова земя, но запазили свободата и честта си и не станали роби на своите врагове - хуни и тюрки.

Няколко века по-късно през 646 един китайски монах описва земите на Бактрия и Балх. Ето как е изглеждала тя, векове след напускането на българите. Разрухата и бледнеещите спомени от минало величие прозират от думите му.

"Тази страна е 800 ли широка, и 400 ли дълга от север на юг, като на север граничи с Амударя. Столицата е с обиколка 20 ли. Градът Балх, макар укрепен добре, е слабо заселен. Продуктите който се срещат тук са много разннобразни, а видовете цветя ще бъде трудно да изброя."

Кратките на пръв поглед известия за Бактрия, ни дават една по-друга представа за страната ни, и нов поглед за бита и живота на българите. Те също така ни позволяват да сравняваме цивилизацията в региона преди и след напускането на българите.

Но някои от българите останали в старата Балхара, защото не искали да се разделят с родните земи. Твърде скоро обаче те горчиво съжалили за това, защото ги връхлетели нечувани мъки и беди. Над тях като ята лешояди се спуснали дивите чергарски племена и ги превърнали в свои роби, а след това много векове наред продавали по робските пазари най-красивите моми и най-личните техни момци. Какво станало с тези българи личи най-добре от стиховете на таджикския поет Насири Хусрау, който бил свидетел на техните страдания през Х век:

„Робини карат от Булгар!
Ах, мой език! - Защо пресъхваш
Пред тази дивна красота!"

А ето и друго, още по-хубаво стихотворение:

„Красиви сте, макар и роби,
о, вие, хора от Булгар! :
Сърцето ми от мъка стене,
Душата ми изгаря в жар!"

И до днес в региона за красавиците все още се казва, че "са хубави като българки"!!!

Тъжно било на великия поет да гледа как стенат в робски окови последните българи от древната Балхара, но никой не можел да им помогне и да ги спаси. Защото остане ли един народ малочислен, лесно го изяждат неговите врагове, а българите, които останали в Балхара, вече били силно оредели.

Днес за тези нещастни българи напомня само малката планинска земя Балгар в планините над Самарканд, която някога е била тяхно последно прибежище от враговете. Хората, които живеят там, отдавна не са българи и дори името Балгар произнасят като Палгар и Фалгар, но до Х век арабите наричали този край Булгар и оттам са карали робите, които видял Насири Хусрау. А реката, която тече през Балгар и до днес е запазила своето древно българско име. Тя се нарича Зерав-шан - Злато-каменната река - и напомня по нещо името на нашата българска Жеравна, както нашият Балкан напомня далечния източен Балхан....
цитирай
26. didanov - Прочутото бактрийско злато, достойно за сравнение с тракийските и български съкровища
15.12.2015 02:26
Прочутото бактрийско злато беше открито през 1978 г. от руския археолог Виктор Сарианиди. При разкопки на надгробна могила край град Шеберган той откри неимоверно количество златни предмети в шест гроба, очевидно принадлежали на членове на местния елит. Колекцията включваше апликации за дрехи, златни фигурки на богове, яхнали делфини, украшения с бойни сцени, статуя на Афродита и дори корона.
Разкопките били извършени в местността, известна като Хълма на златото — надгробна могила, издигаща се там от незапомнени времена. В древността тези земи спадали към Бактрия, заедно с цялата равнина южно от Хиндукуш, на север от бреговете на Амударя (с древно название Окс). Откритията са просто зашеметяващи: двадесет и една хиляди златни предмети в шест погребални камери. Те са датирани към края на последното хилядолетие пр.Хр. и са били оставени там от кушанските номади. Културната смесица от местните азиатски традиции и заимстванията от гърците е особено впечатляваща. В една от камерите бил открит конски череп, в друга — череп на млада жена със сребърна монета между зъбите — вероятно за таксата, която трябвало да бъде платена на лодкаря Харон, превозващ душите в последното им пътуване през река Стикс към гръцкия свят на мъртвите (Хадес). На една златна ножница били гравирани дракони с криле, обсипани с тюркоази, в мига, в който връхлитат върху гърчещи се на земята леопарди; наблизо била открита статуя на гръцката богиня Афродита, но видоизменена според представите на бактрийците за женствена красота (с добре оформен таз и общо закръглена, с малки, но щръкнали гърди).
Надписът от Рабатак, провинция Баглан, Афганистан е направен по заповед на кушанския император Канишка. Открит през 1993 г. при археологически разкопки
„[...] на великото спасение, Канишка Кушанецът, праведният, справедливият, самодържецът, заслужил божествена слава, който получи царството от Нана и от всички богове, който въведе година първа, както пожелаха боговете. И той издаде указ на гръцки, после го обяви на арийски. В година първа той беше обявен в Индия, в цялата област на кшатриите, че тях – Васп, Сакета, Каушамби, Паталипутра, чак до Шри-Чампа – всички владетели и всяка власт той подчини на себе си, и подчини цяла Индия на себе си. Тогава цар Канишка даде заповед на каралранг Шафар на [...] да построи светилище, наречено Б[...]аб в равнината на (царския) дом, за боговете, чиято служба тук [...] славният Умма води: гореспоменатия Нана, и гореспоменатите Умма, Аурмузд, Срошард, Нараса, Михр. И даде заповед да се изобразят същите, изброени тук, за следните царе: цар Кужула Кадфисес, прадядо му, цар Вима Такту, дядо му, цар Вима Кадфисес, баща му, и за себе си, цар Канишка. После, като цар над царете, потомък на божествения род, [...] беше дал заповед, каралранг Шафар построи това светилище. Каралранг [...], каралранг Шафар и ащвалг Нукунзук (изпълниха) царската заповед. Нека споменатите тук богове (дарят) царя над царете Канишка Кушанеца завинаги със здраве, щастие и победи и нека синът на боговете владее цяла Индия от година първа до година хиляда. [...] Светилището беше основано в година първа и завършено в година трета…според царската заповед и много обреди бяха дарени, и много прислужници бяха дарени, [...] царят даде (дарове) на боговете[...]“
цитирай
27. iliyanv - Благодаря за жеста,
15.12.2015 08:46
коментара ми е авансов бъзик за потребители като barin, които не търсят произхода на българите чак в Камчатка, но малко по-близо - Афганистан и Иран.
цитирай
28. leonleonovpom2 - Ето някои източници, Юлий
15.12.2015 10:35
История на Европа от Джон Робъртс, том Първи На стр 63 е описано преселението от Балканите към-Селевкия и Бактрия, в която има град Александрия
Подробности има и в другата книга на Филип Ралф и колектив-Световните цивилизации, том Първи Даже на 221 стр намерих това ,за което бях обвиняван-за хомосексуалните наклонности на Александър Описана е и сватбата му с Роксана
Някъде имаше и списък за царете, мисля ,че в коментар го бях дал
Въпреки , че авторите разграничават гръцко и елинистично , в текста често го смесват Но това се случва често
Приятен ден!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Диданов!
15.12.2015 10:37
Налага се да излезна, нямам време сега, ще прочета с удоволствие коментарите ти и ще отговора по- късно!

Приятен ден!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Здравей, Илиане!
15.12.2015 10:39
Извинявай за острия тон, съчета се с дежурни минусоносители, дори и при политик-историка реагирам така на явни бъзици с Българското
Приятен ден!
цитирай
31. fenor - Гласувах за поста и приемам, че има известни основания...
15.12.2015 10:44
...да се търси някаква, макар и бегла, връзка с Афганистан и в частност с пущуните. Всички знаем трудовете на П. Добрев и находките му. Скоро при една дискусия приведох пример с името на Вида Самадзай (Името е изписвано и като Самадей, род. 22 февруари 1978 в провинция Хост, Афганистан) — активистка на афганското женско движение. Победителка в конкурса за красота «Мисс Афганистан» и участник в конкурса «Мис Земя — 2003», удостоена със специална награда.
Има и други любопитни факти в тази посока, но има и един смущаващ факт, при това от българска народна култура. Старците употребяваха израза "пущ", "пущун" в крайно отрицателен аспект равно на скитник, проидоха и нехранимайко. Привеждам го само като пореден любопитен факт.
цитирай
32. iliyanv - Здравей Лео, според мен
15.12.2015 11:33
темата на темите за българите трябва да бъде - Кога вулгарите (какво означава " вулгари" по това време? ) станаха "блъгари" и кога "българи". Гръцките извори пишат за Bulgari, ние се правим на разсеяни, щото гърците нямали звук "Б". Нямат, но могат да го заместят с "МР" . Но не би, ние сме Вулгари в изворите.
Да, ама латиноговорящите имат звук "Б", но в изворите - при това най-ранните - пишат за Vulgari . Както да въртим и сучем - значението на тази дума може да варира от вид римски роби, до хора на простия , ежедневен труд в империята.
цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, Деляне!
15.12.2015 14:49
Хубави, на място коментари!
Е, истината е винаги някъде по средата
Александър за пръв път тук губи няколко малки сражения и сигналната система заработва Започва дипломация
В други източници пише, че чупи питка хляб от уважение към местния обичай Всички са единодушни, че Роксана е изключителна красавица
Общо взето, хипотетично разбира се, нещата се подреждат така
Александър заварва тук, в Бактрия население на високо ниво И във военно отношение Може да се предполага ,че е от изселници от Европа
Но източниците посочват, че сега почва движение на хора от Балканите, които са подвластни на Александър
Било като администратори, било като изселници Създават се по елинистичен начин много градове и то големи, по- големи от гръцките Това продължава около два века Процесите после си ги описал
Явно оттам е тръгнал потокът, основал Велика България или Голяма Клон от него е Аспарух, който идва тук сред свой, не е натрапник

Приятен ден!
цитирай
34. leonleonovpom2 - Здравей, Павлине!
15.12.2015 15:01
fenor написа:
...да се търси някаква, макар и бегла, връзка с Афганистан и в частност с пущуните. Всички знаем трудовете на П. Добрев и находките му. Скоро при една дискусия приведох пример с името на Вида Самадзай (Името е изписвано и като Самадей, род. 22 февруари 1978 в провинция Хост, Афганистан) — активистка на афганското женско движение. Победителка в конкурса за красота «Мисс Афганистан» и участник в конкурса «Мис Земя — 2003», удостоена със специална награда.
Има и други любопитни факти в тази посока, но има и един смущаващ факт, при това от българска народна култура. Старците употребяваха израза "пущ", "пущун" в крайно отрицателен аспект равно на скитник, проидоха и нехранимайко. Привеждам го само като пореден любопитен факт.


Интересно допълнение даваш наистина Никога пущ или пусти не ми е минавало през ума да го свърща с пущу или пущуни
Ами да ти кажа честно, фактът, че пущуните имат отношение към живеещите някога тук и управляващи/ това е явно администрацията след Александър/ като към божество, говори ясно каво е мястото им и какво отношение биха имали към тях пък българите
Като към по- ниска категория хора!
Така ,че намирам тази реакция за нормална

Приятен ден!

П.п.
Разбрах ,че си от Троян По работна линия съм здраво свързан с града- с Фармацевтичния завод-може би около десетина години
Колективът беше прекрасен, особено преди промяната, след нея нещата се развалиха
цитирай
35. leonleonovpom2 - Здравей, Илиане!
15.12.2015 15:20
iliyanv написа:
темата на темите за българите трябва да бъде - Кога вулгарите (какво означава " вулгари" по това време? ) станаха "блъгари" и кога "българи". Гръцките извори пишат за Bulgari, ние се правим на разсеяни, щото гърците нямали звук "Б". Нямат, но могат да го заместят с "МР" . Но не би, ние сме Вулгари в изворите.
Приятен ден!
Да, ама латиноговорящите имат звук "Б", но в изворите - при това най-ранните - пишат за Vulgari . Както да въртим и сучем - значението на тази дума може да варира от вид римски роби, до хора на простия , ежедневен труд в империята.


Връщаш ме към първия ми постинг в блога, с който започнах
Да , римляните, неутрално, пишат вулгарис или вългарес Една дума в латинския има поне десет смисъла Трябва да се търси най- подходящия Едва ли, като тръгнеш да кръщаваш народ, ще му сложиш епитет робски
Неофициално може ,но за официално е несериозно и едва ли някой би го направил По- скоро подхожда на общ народ, означава, че римляните възприемат многобройните тракийски племена за един народ
Това не е прецедент
Германитас на латински означава родство, близост, братство, сестринство Ами идеално пасва за германците!
Може да има и нещо унизително, но сигурен съм, че в името то няма да бъде използвано
Та ако името наистина произхожда от римляните, смисълът му е общ народ
Как В прераства в Б? Нашия говор по начало е свободен Езикът не прави никакви гимнастики при говор, няма носовки, няма птичи физиономии, както определя Гогол говорещите английски
По- твърд език е така че В лесно може да се потъмни в Б
цитирай
36. didanov - българското значение на думата пущина
15.12.2015 16:31
мн. пущини, ж. Разг. Нещо, назовано с оценъчно укорно или ласкателно отношение. Де са тия пущини, очилата?(същ.) дяволска работа, омразна работа, проклетия
на руски няма директно значение, но за това има стар дворянски род:
(Пущин) Ива́н Ива́нович Пу́щин (Москва — , имение Марьино, Бронницкий уезд Московской губернии (сейчас Раменский район Московской области), похоронен в Бронницах, около городского собора) — декабрист, коллежский асессор .
ru.wikipedia

(Пущины) Пу́щины — дворянский род, одного происхождения с Муравьёвыми. Предок их, Есип Васильевич Пуща, пожалован поместьями в Новгородской области в 1500 г. Семейка Булгаков, сын П., писан в "Тысячной Книге" лучших дворян и детей боярских в 1550 г. ...
ru.wikipedia
както и 4 улици наречени на Пущин - в Крим, в Краснодар, Нижни Новгород и Тверска област.
И.И.Пущин е най0дбория приетел на Пушкин, който знаем има и българска кръв
цитирай
37. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
15.12.2015 21:21
Вероятно пущина или пущини е във връзка с пущуни
Както го описваш в коментара, личи едно ласкаво и в същото време леко пренебрежително отношение към тези пущини
Каквото биха имали Българите като водещ народ спрямо подчинените пущуни
Взели са им, както се казва по народному, страха!
А оценката на отсрещната страна,пущуните, която дава на Българите за това , е величаенето им като богове

Хубава вечер!
цитирай
38. didanov - здравей Леоне
15.12.2015 23:06
наистина има нещо такова пусти му и пущини :) лека и на теб
цитирай
39. fenor - Здравей Иване/ минавам свойски на ти ако нямаш нищо против/
16.12.2015 12:01
Не крия фактите за себе си, както и отношението си към проблема с произхода на нас българите. Моята позиция се различава от тая на историците и любителите, които твърдят, че българите сме пришълци в пълното си множество, дошли на тая земя, заварили я празна или пък избили до крак местното население доколкото го е имало. Има такива макар и някои от тях да приемат че сме балканци направили огромен кръг в скитанията си на изток. Убеден съм, че сме основно местно население, а въпроса за произхода на преминалите Дунав през 680г народ и управляваща аристокрацията, която също е наша, е друг по сложен по обем проблем. Контактите и връзките ни с други племена са въпрос на историческа необходимост и политическа неизбежност, но не са и не бива да бъдат приоритет на оценката ни като народ. Те са епизоди, случки по пътя.
Трябва ли да разбирам, че си престанал да посещаваш служебно нашия хубав град? То в наше време неслужебните пътувания са въпрос на съществена преценка на финансовите приоритети. И аз имам приятели в Бургас и често им обещавам че ще им гостувам, но не съм го правил години наред. Желая ти приятен ден и Весели да са ти празниците дето идват!
цитирай
40. shtaparov - До didanov (коментар 25.):
16.12.2015 12:17
Няма никаква гаранция,че в своите текстове Насири Хусрау е имал предвид именно Българите от Памир- той по-скоро е визирал "Волжките" (Източноевропейските) Българи но също и Дунавските,които по онова време станали обект на чести,а вероятно и съгласувани нападения от страна на викинги,"византийци" и хазари. Тези нападения навярно са една от причините,накарали "Волжките" Българи да приемат исляма за да имат зад гърба си ислямския халифат,който впоследствие оправдал очакванията им и помогнал за слагане край на вражеските нападения,осигурявайки здрав гръб на Източноевропейските ни роднини,на който да могат да се осланят в случай на нужда. Не бил такъв случая с Дунавските Българи- те си останали християни но това не им осигурило мир с нечестивите и коварни владетели на "Византия",които използвали християнството на Българите,за да могат чрез него по-лесно да ги подчинят.
цитирай
41. leonleonovpom2 - Здравей, Павлине!
16.12.2015 17:07
fenor написа:
Не крия фактите за себе си, както и отношението си към проблема с произхода на нас българите. Моята позиция се различава от тая на историците и любителите, които твърдят, че българите сме пришълци в пълното си множество, дошли на тая земя, заварили я празна или пък избили до крак местното население доколкото го е имало. Има такива макар и някои от тях да приемат че сме балканци направили огромен кръг в скитанията си на изток. Убеден съм, че сме основно местно население, а въпроса за произхода на преминалите Дунав през 680г народ и управляваща аристокрацията, която също е наша, е друг по сложен по обем проблем. Контактите и връзките ни с други племена са въпрос на историческа необходимост и политическа неизбежност, но не са и не бива да бъдат приоритет на оценката ни като народ. Те са епизоди, случки по пътя.
Трябва ли да разбирам, че си престанал да посещаваш служебно нашия хубав град? То в наше време неслужебните пътувания са въпрос на съществена преценка на финансовите приоритети. И аз имам приятели в Бургас и често им обещавам че ще им гостувам, но не съм го правил години наред. Желая ти приятен ден и Весели да са ти празниците дето идват!


На нашите историци според мен им убягва фактът, че тази, според мене Македоно-Бактрийска империя продължава съществуването си векове след Александър...
Тя е изградена в елинистичен стил, това е правилното и не е гръцка империя Това са две различни неща
Има голямо движение на хора от Балканите към нея Отначало като администратори, после като преселници
Тези администратори са ядрото по- нататък, което създава Голяма или Велика България
Не е била нужно Аспаруховите Българи да са милион Те не са чужди за местните хора Това го знаят и в ИРИ, какви са, затова сравнително лесно приемат станалото
Но смятам по- подробно да опиша нещата

Троян е град, който много обичам! Той е и в основата на професионалното ми израстване и реализиране, имаше период, за който жена ми беше сметнала, че повече време съм бил в Троян, отколкото в Бургас
Вече не съм в голямата химия След промяната, тя вместо да се доразвие, особено в моята област, беше почти унищожена
Както и да е, аз съм удовлетворен от кариерата си, имах и още неща и идеи, но толкова
Спорехме около името на града знам добре, че е свързано според утвърдената версия с император Траян Но защо не е Траян, както Траянови врата?!
Аз бих го свързал с Троя или може би е късно да се вадят на бял свят сега такива легенди?!
интересен ще е материал по тази тема от местен човек
С удоволствие бих прочел твой материал по темата!

Желая ти от сърце Весели празници, живот и здраве!
цитирай
42. didanov - до shtaparov
16.12.2015 19:26
разбира се, че няма гаранция, но щом арабските извори наричат до 10 век областта Булгар, най-вероятно е именно поради останалите там българи.
И Дунавска и Волжка България са действали стратегически с приемането съответно на християнството и исляма като държавни религии. За дунавските българи причината не е само била ИРИ, но и местното тракийско българско население, което е едно от първите приело християнството. Не мисля, багдадските халифи не са се опитвали да използват исляма да оказват влияние, напротив, това е част от политиката, може би ромеите са се оказали по-подмолни и коварни с дунавските българи. Сещам се за една история от Волжка БЪлгария - изпратения от халифа, имам с цел да обучава българите как да се молят, да строят джамии и да бъдат праведни мюсюлмани, много се е дразнил, че въпреки това българките откзават да ходят с фереджета (най-много със забрадки). Особено му се набивала на очи красивата жена на българския кан, която предизвикателно показвала своите си прелести. Имамът се опитвал всячески да убеди кана, че не трябва да позволява такъв произвол и ще очерни името си. Докато един ден някой отвлякъл любимата на имам ханъма от харема му - отчаян имамът помолил кана лично да се заеме със случая, а когато излизал от двореца там го чакала канската жена и директно му дала да разбере, че ако иска да види някога своята любима жена трябва завинаги да престане с опитите си да сложи фередже на красивите български жени.
до леон - когато АЛександър достига Балхара, тя вече се е намирала в зенита на славата си, като васална на Персийската империя, въпреки това са знаели как да воюват (партизанската война е типичен военен приом на българската войска срещу по-силен противник). Изобщо доста от тактиките и действията на македонската войска наподобяват тези на българските войски. Някой твърдят, че е имало българи дори в армията на АЛександър но това е тема за отделен постинг. Поздрави
цитирай
43. andorey - Браво, харесва ми. . . Това само че е ...
18.12.2015 16:31
Браво, харесва ми... Това само че е една малка част от българското ойкумене по света... :)
цитирай
44. leonleonovpom2 - Благодаря, Андрей!
18.12.2015 19:29
Прав си!
Така е!
Но аз съм на принципа на бавното настъпление!

Хубава вечер!
цитирай
45. nikikm - Диданов..
25.12.2015 20:48
Княз брате,княз! Кан-хан все една и съща тъпотия! Князе,това са титлите на българските владетели!България и българското започват от днешните земи а българите и влиянието им се разпростира из цяла днешна Европа,до Шумер и Индия! цялата древна и антична цивилизация е българска,кой както ще да го нарича!Роксана е от българите!Траки е само екзоним,Александър е трак по произход,макар някои историци да се опитват да го присвоят! Войската му е българска в основата си и имам доста големи основания да се съмнявам в "глобализма" му,т.е.,за "смесените" бракове!Май не са били много смесени. Както и "основателите" на българската държава,които били славяни и прабългари със съответните клишета-характеристики,хайде де!Две тракийски племена,сиреч две български племена се обединяват,за да се противопоставят на "гърците",които типично по еврейски,овладяват върха на българската тракийска /българско племе Траки/ Империя и с това я завладяват!така направиха и с България по времето на Иван Александър,само с една женитба,разкъсаха,разединиха и запокитиха България в турски ръце!. Византия,като име е много по късно,но и това изхожда от българско название на трако-българско племе Бизанти,населяващо територия до Тракийския проток,дето му викат Босфора!Ами не могат да казват Б гърците,че станало В,първо бизанти,сетне византи,че стотици години по-късно,евреопските им сънародници изплели измишльотините за гърци и византийци,всъщност данайци-евреи,егюпски цигани,както им викал народа.И прост бил, а? Та,да бием в една точка!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136514
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102594
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031