Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2016 21:02 - Българинът и Българщината
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 24257 Коментари: 78 Гласове:
47

Последна промяна: 21.02.2016 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 И друг път е правило неприятно  впечатление, но в последните постинги  то е особено натрапчиво.
Мнението за Българите, че са нещо дребно, нищожно почти. Нищо не са дали и не може да се очаква да дадат Да се радват, че имат място под слънцето и на подаяния!

Че сме изпаднали на дъното на Европа, спор няма Но за  тази констатация има напъни да се прехвърли и в миналото, че положението винаги е било такова?
Ние сме натрапници, узурпатори, номади и така нататък Къде ще се мерим с останалите цивилизовани народи ? Хуманисти и интелектуалци! Къде са, къде пред нас!
Дали наистина винаги е било така?

Има една цивилизация, Египетската Тя е може би единствена в света, която започва с връх и непрекъснато слиза надолу Необяснимо, но факт! Лесно се доказва, но изводът оставяме за края

Да хвърлим поглед върху България Първата значителна следа от нея  е Велика България, въпреки ,че има Български държави и преди нея Някой твърдят ,че е Голяма, не Велика!  Може да се приеме, защото едното не изключва другото Не може да си велик и малък едновременно, но почти е задължително като си голям за държава , да си и велик!
Да, Магна Елада!
Някои наистина я тълкуват като Велика Елада  Тук категорично става дума за Голяма Каква Велика, като държавата отсъства, няма я, става дума само за географско обозначение?!
Това за Велика България е шести, седми век след Христа Да хвърлим поглед върху картата тогава
В Европа реално има три големи държави Франкската империя, ИРИ и ...Голяма или Велика България
Периодът от шести до девети век е тъй наречения тъмен-след падането на Рим Европа се преустройва Дори и Франкската империя е едно неясно формирование  Даже  по времето на най-голямото си величие-на  Карл Велики Отличен воин, поне така е описан, но неграмотен  и всичко следващо,  свързано с неграмотността
Например,  нормални са династичните  бракове, не само тогава Той предлага ръката си на императрица Ирина При тази вест в Константинополския двор настава веселие Как може този недодялан селяк- така го квалифицират, дори да си помисли, че такава изтънчена дама като Ирина,  ще му стане съпруга Естествено, бракът не се състои
Пак по същото време, ИРИ се опитва да насъска Карл Велики и той да удари в гръб Българите на Крум!
  Карл Велики отклонява предложението и бърза да съгласува границите между двете империи - неговата и Българската Река Тиса ги дели
Докато бракът между Ирина  и Карл Велики не се състои, бракове между представители на Българската и Византийската династия има
Та България и респективно Българите в този тъмен период, когато другите не са наясно с ролята ,която им е отредена,  има самостоятелна държава и е една от трите велики сили Със сигурност и първа, но няма да определяме в кои точно периоди Те са очевидни!

Това величие продължава и при Втората Българска държава И отново е с гръм и трясък От една обикновена тема/ област/ в ИРИ, България за отрицателно време става европейски фактор, с който се съобразяват и Изтокът и Западът!
При Калоян! Има проблясъци и след него
Ренесансът в България, ако не пред Италианският във всички случаи почва едновременно с него Пресечен е по най- жестокия начин!

Изводът?
Ами почваме на два пъти, тук ,на наши земи с връх/ както Египет/ и след това слизаме надолу/ пак както Египет/
И третият път е така В кратки срокове княжеството стига връх-икономически, политически и военен Способно  е и се справя с една от Великите сили ,реално само, после воюва с три Велики сили

Та тези, които правят оценки за нас, какви сме били, на база нивото , на което сме паднали сега, да се поогледат
Да видят къде и какви наистина  сме били!
И ако пак твърдят такава нелепост, то тя е равносилна на друга подобна
Да се твърди, че днешните египтяни/ да ме извинят8 са като онези, древните!



Гласувай:
48


Вълнообразно


1. indiram - Здравей, Леон!
21.02.2016 22:06
... Защо не е станала сватбата? -
Отговорът е у Гърците, защото Ирини (Ирина) по техния език е Мир (Миръ)...
Мирът не е подписан!
Измишльотината (мъглата) е пълна! - завиждам на тези умове!
...
А, що е АРАП?(П- като Пловдив!) Египтяните какво са? - АраБи или араПи?
Стига догми! Но! Необходимо е да се четат и оповестяват всички писания и тези, и хипотези,...
А, защо се случи, именно, Джон Атанасов, Българин,чак в Америка, да изнамери компютъра, и цял свят да го ползва, а че и Българите?
Както е казано: Никой не е станал пророк (откривател, велик, апостол, ...) в собствената си страна! - А, кой го е казал? Защо?
Къде са Великите? - откриватели, изследователи, учени, ...
...
Поздрави!
ПС: Като използваш съкращения (абревиатура), поне един път в текста (статията) напиши цялото - говоря за ИРИ.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Индра!
21.02.2016 22:30
Да , имаш право, тук е прието Източната Римска Империя да се съкращава така
За арап е прието да се наричат негрите, въпреки ,че има и друга дума- маври
Даже имаше и една народна песен-Чер арап, бял кон язди......
А иначе не са го одобрили, защото е недодялан и няма благороднически обноски
Да, това за пророка, колкото и да смятах, че е опровержимо , го изпитах на собствен гръб и го чух със собствените си уши
По повод едно рационално и полезно предложение,което беше отклонено
Когато поисках обяснение от кмета, , тогавашния, защо, какво не се харесва, каква е слабостта му, той махна с ръка и отговори, че никой не е пророк в собствения си град!
Отговорих шеговито, вече взех нещата на майтап, че ясно каква е грешката , не съм то предложил в друг град!

Спокойна нощ!
цитирай
3. indiram - :-)))
21.02.2016 22:53
Благодаря ти!
ИРИ от где идва?
- От Русия (Изтока, Азия) ако е - то Восток, Восточна Римска Империя -
- от запад - Иист (Еаст) РИ (или РЕ)
Виж инициалите! (не само тия двете, на прима)
Щото, езиците освен, че са смесени са и заплетени...
...
Спокойна да е! И, лека!
Поздрави!
цитирай
4. didanov - здравей приятелю
22.02.2016 00:14
силен постинг с много истини и най-вече отговори! Да не забравяме и трите бълграски приноса за създаването на т.нар. Велики сили - спирането на арбското нашествие при Тервел на Балканите, силно отслабване на монголи и татари от страна на Волжка България и идейният принос - богомилството и техните последователи на Запад катари и албигойци (Лутер, бащата на реформацията е такъв например). Лека вечер.

цитирай
5. batogo - !!!:))) Точно така, Леоне!
22.02.2016 06:54
Това доказва силата на автентичния български национален дух и самосъзнание, които винаги са възкръсвали като Феникс от пепелта и скоро пак ще възкръснат, независимо от всевъзможните опити на родоотстъпниците, наречени от отец Паисий неразумни уроди, да запазят статуквото.
Хубав, творчески ден!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
22.02.2016 11:32
didanov написа:
силен постинг с много истини и най-вече отговори! Да не забравяме и трите бълграски приноса за създаването на т.нар. Велики сили - спирането на арбското нашествие при Тервел на Балканите, силно отслабване на монголи и татари от страна на Волжка България и идейният принос - богомилството и техните последователи на Запад катари и албигойци (Лутер, бащата на реформацията е такъв например). Лека вечер.



Както винаги, с качествени допълнения
Като се замислям, пропуснал съм в текста, че Българите при 500-те години" съжителство" са най-работливите, България е градина по описание на пътешественици и се откроява сред другите и Българите са най- свободолюбиви И ние най- много сме помагали на съседи в Освободителните въстания И понеже няма ненаказано добро, отвърнали са ни със заграбване на исконни наши земи!
Едно от най- големите въстания в империята е Нишкото Този край е изцяло Български и информацията за него поднесена тогава от сръбски вестнищи е за това , какво са свършили Българите Да, от първия корпус пратен срещу тях , оцелели стотина човека, под един процент Накрая е удавено в кръв Но в последвалата сърбизация на хората в Ниш и Враня, резултат на великосръбски апетити, това въстание сега се нарича сръбско Преди години една наша екскурзоводка така го и представи в Ниш
Скочих и я коригирах, като обясних къде и е грешката Не е тя виновна и нашите подлоги са и подали такава информация

Имам една молба към тебе сигурен съм, че ще се справиш най- добре Направи един постинг за Нишкото въстание!/ ако нямаш досега/ Но го отдели с интервал от други материали, да не се загуби сред тях!

Хубав ден!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
22.02.2016 11:39
batogo написа:
Това доказва силата на автентичния български национален дух и самосъзнание, които винаги са възкръсвали като Феникс от пепелта и скоро пак ще възкръснат, независимо от всевъзможните опити на родоотстъпниците, наречени от отец Паисий неразумни уроди, да запазят статуквото.
Хубав, творчески ден!


Благодаря ти за хубавия и точен отзив!
Продажници сред нас винаги е имало и то не малко Както сполучливо ги нарича Адаша-Безистена, това са изродени Българи Какво да се прави, има ги, старото дърво се изражда Това също е едно пряко доказателство, че сме много стар народ На другите тепърва им предстои такъв процес на обезродяване и обезличаване Както се вижда, даже си го и инициират, въпреки предупрежденията ....
Но както казват старите хора, имало глава да пати....
Но безродниците, дори и добре да си живуркат , краят им е винаги в пепелта на историята

Хубав ден ти желая!
цитирай
8. donchevav - Чудесен постинг - родолюбив, по ...
22.02.2016 12:08
Чудесен постинг - родолюбив, по паисиевски непримирим, с интересни исторически паралели - емоционални и същевременно логически верни! Поздравления!
Много ми хареса коментар № 5 - поздравления и за автора му!
Хубав ден, Лео - и успешна седмица!
цитирай
9. lidislidis - Aз смятам, че нарочно ни се създава ниско самочувствие сега
22.02.2016 14:17
За да можем да сме благодарни на трохите, които ни хвърлят и да ги приемаме, едва ли не, като велики спасители... Не е така! Ние сме били велики, велики сме и ще сме велики! Този дух на българщината трябва да се поддържа непрекъснато, защото имаме основание идващо от миналото да направим и бъдещето си ако не велико, то поне нормално. Не трябва грешките ни сега да бъдат наши комплекси, а да ги поправим. Знаеш ли, когато дойдох по севера осъзнах, що е гордост, национална гордост. Ние имаме предостатъчно поводи да бъдем горди, дори и по горди от фините, тъй като историята ни е доказала това. Ако не сме имали дух, на това скапано място където сме на кръстопът и в устата на Азия, отдавна да сме изчезнали. Трябва да загърбим всички комплекси, да се борим с настоящето за да пребъдем. Аз не го давам например величието на нашето минало, за финското. Много пъти, когато са ме ядосвали, че съм българка съм им казвала, че ние българите сме имали златен век и много победи, когато те са живеели по горите и хабер не са имали от Европа. Грешката е наша, че се оставяме да ни се насажда, че сме нищо. Сме и ще сме! Поздрави!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Венета!
22.02.2016 15:53
donchevav написа:
Чудесен постинг - родолюбив, по паисиевски непримирим, с интересни исторически паралели - емоционални и същевременно логически верни! Поздравления!
Много ми хареса коментар № 5 - поздравления и за автора му!
Хубав ден, Лео - и успешна седмица!


Благодаря ти за отзива!
Твоите коментари, особено като се има, предвид ,че са от специалист в словото ценя изключително много!

Мъча се от много време тук и да внуша, и да убедя едновременно, че не се нуждаем от това някой да мине като валяк през нас!
Многогодишния опит ме е убедил, че много по-ефективно е насърчението, дори и в аванс Тогава човек се мобилизира и дава всичко от себе си, да оправдае доверието и резултатите не закъсняват!
Да, с оценката за коментара на Огнян съм напълно съгласен!
Той умее да прави задълбочени и точни анализи!

Хубава вечер ти желая!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Чудесен коментар, Лидия!
22.02.2016 16:06
lidislidis написа:
За да можем да сме благодарни на трохите, които ни хвърлят и да ги приемаме, едва ли не, като велики спасители... Не е така! Ние сме били велики, велики сме и ще сме велики! Този дух на българщината трябва да се поддържа непрекъснато, защото имаме основание идващо от миналото да направим и бъдещето си ако не велико, то поне нормално. Не трябва грешките ни сега да бъдат наши комплекси, а да ги поправим. Знаеш ли, когато дойдох по севера осъзнах, що е гордост, национална гордост. Ние имаме предостатъчно поводи да бъдем горди, дори и по горди от фините, тъй като историята ни е доказала това. Ако не сме имали дух, на това скапано място където сме на кръстопът и в устата на Азия, отдавна да сме изчезнали. Трябва да загърбим всички комплекси, да се борим с настоящето за да пребъдем. Аз не го давам например величието на нашето минало, за финското. Много пъти, когато са ме ядосвали, че съм българка съм им казвала, че ние българите сме имали златен век и много победи, когато те са живеели по горите и хабер не са имали от Европа. Грешката е наша, че се оставяме да ни се насажда, че сме нищо. Сме и ще сме! Поздрави!


Просто не виждам какво бих могъл да добавя!
Така си е, когато другите не са били наясно още какъв път ще поемат, едните са били, ако вече ги е имало като част от Франкската империя, другите- на ИРИ, а останалите са били волни птички, казано поетично-скити и номади, ние сме имали империя- държава!
Някои много учЕни, местни, за да се харесат на господарите си, казват че нямала име държавата ни?! УчЕн е написано така, за да е ясно ,че е недоразумение, затова ударението не е там където трябва
Не може да се отрече прозорливостта им Че след като са се пръкнали в държава без име, те самите няма за оставят име!

Хубава вечер!
цитирай
12. sparotok - !
22.02.2016 19:23
За да се разбере истината за нас е достатъчно да се отмият лъжите за историята и произхода ни :)
цитирай
13. sparotok - подробности
22.02.2016 19:28
Смешното е, че възхваляваната Елада е една химера. Не е съществувала единна държава с такова име, няма владетел, който да е успял да обедини всички хора самоназоваващи се елини.

Атина е в дълга вражда със Спарта, атиняни и спартани се колят без жалост, Коринтския съюз започва да прилича на държава, но това всъщност е едно политическо обединение извършено от Филип II служещо на целите му.
цитирай
14. sparotok - още една подробност
22.02.2016 19:31
Франките дължат огромна благодарност на хуните, които се явяват европейски скити. Без хуните франките никога нямаше да изградят своя държава и никой нямаше да е чувал за Карл Велики :)
цитирай
15. joysii - За да се разбере истината за нас е ...
22.02.2016 20:02
sparotok написа:
За да се разбере истината за нас е достатъчно да се отмият лъжите за историята и произхода ни :)

============
Мхммм, и да се наредим всички да те зяпаме в устата и да ти слушаме простотиите. Ти в кой университет изучи историята?
За невежите като теб хора някои истини звучат като лъжи. Както и обратното - твоите лъжи за много глуповати хора са велики истини.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Добре дошъл, Павел!
22.02.2016 20:07
sparotok написа:
За да се разбере истината за нас е достатъчно да се отмият лъжите за историята и произхода ни :)


Между другото, гледах предаването на Стойчо Керев, с интервюто от тебе и те поздравявам!
Не последва дежурен постинг, дори и коментар, което ясно показва, че няма за какво и как да се захапи!
Да, трябва да се отмият лъжите за произхода ни
без да се влиза в подробностите, има един много качествен сапун за тази цел
На първо време
Логиката!
По- горе се казва ,че в Европа през тъмните векове има три Велики сили
това е скромна оценка
България се води империя, но всъщност това е заради големината и При микса от народи при другите две империи, България е хомогенна с налично и преобладаващо Българско население при всичките и земи!
та може ли хора с долен или нисък произход да съградят държава и то ведуща, докато другите не знаят какви са и за какво са на тази земя?!
Ние сме били номади Ами тогава другите са още в пещерите
Та пределно ясно е, че нямаме случаен произход
За този извод не е необходимо да четем данни от лъжливи , от всякакъв род и произход извори
Него Българите го носят със себе си!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Да, съгласен съм!
22.02.2016 20:21
sparotok написа:
Смешното е, че възхваляваната Елада е една химера. Не е съществувала единна държава с такова име, няма владетел, който да е успял да обедини всички хора самоназоваващи се елини.

Атина е в дълга вражда със Спарта, атиняни и спартани се колят без жалост, Коринтския съюз започва да прилича на държава, но това всъщност е едно политическо обединение извършено от Филип II служещо на целите му.


Елада е географско, а не политическо/ ще рече държава/ понятие Да не навлизаме в подробности, но Илиада, която с митовете си е в основата на древната Европейска история, дава достатъчно сведения за последвалите фалшификации
Дали в тази война воюват гърци срещу гърци Ами никъде в Римската митология троянците не се считат за такива В Енеидата е посочен Еней като фригиец! А фригите са от тракийско коляно
Да се върнем на Илиадата
Ахил с неговите мирмидонци пристига, да воюва на страната на гърците Но преживява тежка душевна борба Бил обиден! Доста дълго време таи обидата, до загубата на приятеля си Всъщност душевната борба за синеокият и русокос Ахил е друга Дали е застанал на правилната страна
Русокос и синеок грък Трябва да е някакъв мутант, още тогава!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Франките дължат огромна благод...
22.02.2016 20:31
sparotok написа:
Франките дължат огромна благодарност на хуните, които се явяват европейски скити. Без хуните франките никога нямаше да изградят своя държава и никой нямаше да е чувал за Карл Велики :)


Да, те са някакво особено държавно образувание В ИРИ дори не ги и броят, но гледат да ги използват за целите си, когато могат
Отказът да се даде шавливата Ирина за жена на Карл Велики говори именно за това
Изпитвали са франките респект, уважение към Крум, по късно и към Омуртаг
Някой счита за по- стара държава Франция- не французите, някои тук От България?!
Франция, може да носи името на Франките/ и Русия носи името на финландското племе Рус/, но се появява на картата в средата на девети век с договора за разделяне на империята между синовете на Карл Велики Това е началото на Франция, според французите!

Хубава вечер, Павел!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Не обичам обвинения в лъжи, Джойзи!
22.02.2016 20:53
joysii написа:
sparotok написа:
За да се разбере истината за нас е достатъчно да се отмият лъжите за историята и произхода ни :)

============
Мхммм, и да се наредим всички да те зяпаме в устата и да ти слушаме простотиите. Ти в кой университет изучи историята?
За невежите като теб хора някои истини звучат като лъжи. Както и обратното - твоите лъжи за много глуповати хора са велики истини.


Кое е лъжа, че Спароток поддържа, че имаме славен произход ли?
Ами той се вижда от всякъде Само злонамерен може да го опровергае
Да сме наясно, древната история се гради на митове! Не ,че съвременната има някакви други тухли, но се понамират свидетели, които осветляват едно друго

Показал съм в предишните постинги, колко лесно и ние можем да докажем и да да имаме произход от троянците и Еней, както римляните

Ама нямало факти Дали няма? Защо Калоян твърди, че знае с кого е воювал народът му в Троянската война? Защо папата признава, че произхожда от стар римски род?
Политика?!
А, веднаж политика, в друг път - истина! На който както му отърва!

Относно това в кой университет е завършил история Павел?
Това ,че имаш диплома , не е достатъчно , Джойзи!
Когато ме търсеха от страната служебно или пък в чужбина, не търсеха само някой с диплома Търсеха знания, наясно бяха ,че ги имам и затова не казваха пратете някой с диплома, а искаха определен човек

Той, отговорно го казвам , има знания!
Сега друго е да греши човек Всеки греши Аз сигурно и повече от нормата
В лъжата има злонамереност, грешката може и да е случайна
Когато обвиняваш някого в лъжа, длъжен си да я докажеш!
Не знам къде визираш лъжите, За Българите е сигурно , че имат благороден произход, близък до този на римляните например!
Всякакви твърдения за скитащи и свирепи номади са несъстоятелни!

Хубава вечер!
цитирай
20. shtaparov - Прекрасна статия, отлични конс...
22.02.2016 21:49
Прекрасна статия,отлични констатации,безсилни опити на хора от женски род без капка аргументи да те оборят,приятелю! И на фона на всичко това се намерил скудоумец,който да гласува с "против"??!! Който и да го е направил,е закъснял безнадеждно- модата на тези ретроградни номера отмина преди повече от 30 години!
цитирай
21. germantiger - ...
22.02.2016 22:08
14. sparotok - още една подробност
19:31
Франките дължат огромна благодарност на хуните, които се явяват европейски скити. Без хуните франките никога нямаше да изградят своя държава и никой нямаше да е чувал за Карл Велики :)

...

Точнбо така, но още повече българите дължат благодарност на Византия, защото ако я нямаше ИРи, то нямаше да има никаква България, макар след това византийците и да рпиключват една бъл;гарска държава за жалост.
цитирай
22. germantiger - МИТОВЕТЕ И ИСТИНИТЕ ЗА "ВАС"
22.02.2016 22:10
Българския МИТ
вие винаги сте жертви

на вас винаги някой ви е длъжен

вие винаги сте справедливи, сияйни

винаги има някакъв заговор срещу вас

винаги трябва да ви се правят метани на вас

да ви освобождават без техен интерес другите

да ви обединяват без техен интерес другите

вие не сте тарикати, а все вас ви лъжат

вие никога не вършите престъпления

ГЛУПОСТИ

ИСТИНАТА за вас, както аз я виждам
- вършили сте по-малко престъпления от вашите съседи, не сте се опетнили като други

- съседите на България са вършили геноцид над българи пъти повече от вас над чужди

- били сте силни, но не и велики в отделни исторически периоди, били сте понякога и номер 1 на Балканите

- били сте слаби понякога, но всеки е бил слаб и паднал, СЛЕД Византия на Балканите като тежест и фактор сте вие преди

- българската история е манипулирана от свои и чужди - абсолютен факт и престъпление

- българската история обаче не е велика както летите, напротив, бледнее пред други народи, но и превъзхожда немалко други

- днешната идиотия всичко да е българско и най-велико е боклук, това не е истина, не е достойно и е явно комплекс или дуене

- България има уникална история срещу Византия и страдание срещу и от турците, това е невероятно много, МНОГО

- имате премного велики примери като Одрин или Дойран или Сливница попреди двете споменати, тях много не им обръщате внимание

- вас ви вълнува да сте избран народ - не сте, да сте първата азбука, първата държава и първите гащи и това не сте, то едва лки някой народ въобще е - никой не е

Велкики според мен - не - в ранга на великите сили никога, просто защото те са продукт на и след новото време, а тогава БГ няма

- България не е на 2-3 или повече континенти

- няма флот и дипломация и икономика световна

- от нея не зависи съдбата на подядлба на света или десетки народи и племена

- България няма армия която да се мери със свеотвните

за това велика сила едва ли

за лафовете в Средновековието на велика тази или онази държава - лошо няма

обаче за мен великите са Византия, Халифат, няколко идиотии с дръпнати очи на изток и Свещената Римска Империя на зпаад, която разбира се не е"римска", а германска и всякаква друга

в свеотвната история великите се знаят за европа - европейците са

Александър, Рим, СРИНГН, Византия, Испания, Франция, Англия, Германия, Русия - всички тези да, австро-унгария не, португалия дори не - разбжира се, това според мен
цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Щапаров!
22.02.2016 22:20
shtaparov написа:
Прекрасна статия,отлични констатации,безсилни опити на хора от женски род без капка аргументи да те оборят,приятелю! И на фона на всичко това се намерил скудоумец,който да гласува с "против"??!! Който и да го е направил,е закъснял безнадеждно- модата на тези ретроградни номера отмина преди повече от 30 години!


Благодаря ти сърдечно за добрите думи в отзива!
Да, знам кой е минусоносителя - Аппен 13 Нещо се е объркал Имам спомен, че веднаж четох негов постинг, нашарен с минуси Съжалих го и без много да му мисля , сложих му плюс обаче Вероятно е счел ,че съм сложил минус Аз по начало не слагам никъде минуси Иначе на този ,който хвана му го връщам, ако е възможно Да не ме има за длъжник, не за друго
Та оттогава редовно слага минуси Като го гледам на снимката, типичен чекист
Да слага, ако това му осигурява някакво спокойствие, а не гузна съвест..

Благодаря ти още веднаж, твоята оценка и на хора като тебе е важна за мен, а не на някакви отровни ябълки!
Преди Вулгарос се беше вживял в тази роля, но с времето преодоля слабостта да слага минуси
Минус бих сложил на яростен антибългарски постинг, на прославящ турското господство и връщането към него Но защо да се хаби човек, да го чете, като види с какво си има работа, да бяга като дявол от тамян
Желая ти нови, творчески успехи!

Спокойна нощ!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Здравей, друже Германтигър!
22.02.2016 23:06
Не знам от какво си раздразнен, ако греша в преценката , извинявай!
Не съм бил в чуждестранен легион, но поразбирам от военно дело
В спорта, като победиш в мач за титлата световен шампион, заемаш мястото му
Казваш че България не е била велика сила
Била е, дори миналия век
Това да водиш равностойна ,на моменти и с превес битка с три велики сили едновременно, какво показва?
А да разпердушиниш преди това Турция, която също е Велика сила, как го разбираш?
Да, следва Ньой, оставиха ни като сега без армия, заминаха два милиона , преобладаващо млади в чужбина, сега и Андора с труд ще бием
Но никой не ти говори за сега
Ами да поставиш на колене велика сила като ИРИ, да моли унизително за мир, това какво е?
Писал съм постинг за Аспарух, как и защо идва тук, от какво са уплашени в Ири
Как Тервел спасява не само ИРИ, но и Европа Пак ли сме някакви слабаци и шушумиги?
Как треперят ромеите горе по стените, защото мислят, че Българите идват да воюват с тях Заради предишна ромейска подлост Но Българите с пристигането си атакуват арабите
Как молят Калоян да стане император, как му се кълнат във вярност, да го склонят
Хайде моля ти се, не сме били велика сила
Защо Карл Велики не напада Българите Миролюбивият Омуртаг печели няколко битки с франките и окончателно ги отказва от претенции

За съседите
Ами разбира се, че е варварство тяхното От към Сърбия граничим с наши земи дори Белград в почти цялото Средновековие е Български!
Но варварство е обезбългаряването в един Ниш, в който е Българското въстание през 1841, едно от най-големите в империята, сега представяно за сръбско Същото е положението в Гърция Хиляди Българи са се включвали в помощ на Сърбия и Гърция От тях помощ-йок
А , да , Сърбия се включва в Освободителната война, накрая заради нея руснаците прекосяват Балкана, да ги изпреварят, да не влезнат първи в София Защото знаят, че ще я поискат, както Ниш за 1876-срамно загубената война с Турция
А София е определена за столица, това се знае!
Още звучат в ушите ми думите на песента, която всяка сутрин дядо ми пееше:

Съюзници, разбойници
Коварни , подли и без срам!
За всичко туй сметка държим!
И люто ще си отмъстим!

Смятам, че е достатъчно, а има още много за" добрината" на съседите
Виж сега гърците какво правят, тогава ги пиши за"благородници"
Ти като имаш проблем, съседа ли държиш отговорен?
И какъв им е проблемът? Че са взели стотици милиарди, не искат да ги връщат и се озъртат за още И ние сме им виновни?!
А ние тънем в недоимък, никакви компенсации за разрушената енергетика и икономика и сме и виновни?!

Спокойна нощ!
цитирай
25. germantiger - ...
23.02.2016 01:22
- никъде не съм писал за шушумиги

- напротив, посочил съм че е имало сила

НО НА ТЕБ ЯВНО НЕ ТИ Е ДОСТАТЪЧНО, И НЕ САМО НА ТЕБ, проблема не е в силата а в степента в която искате да крещят за в3ас и велчиието, на вас то не ви стига искате още

дори когато човек ви заявява че сте били сила, на вас това не стига и го приемате, че все едно ви е казал... шушумиги сте, тук грешката не в в моя исказ, определено, а във вашето възприятие

- Омуртаг е победил кога и къде, зщаото според бгисториците да, но според западните Омуртаг и губи от франките или тук това не се знае? Печели и губи, никой не е отказал, зщаото тогава и него са гхо отказали

- да побеждаваш в отделни сражения не те прави велика сила

ВЕЛИКАТА СИЛА ЗАДЪРЖА ПОБЕДАТА И ЗАВОЮВАНОТО, УВЕЛИЧАВА ГО И ГО ДЪРЖИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ И ВЕКОВЕ

турците са били бити от българи, от гърци, от сърби, от мамелюци дори, е и - това прави ли всеки бил турците велика сила

рим е бил бит от партите, от германите, от понтийци временно дори и това прави ли велики германците по горите - не, партянците прави ли ги велики в историята с този ранг - не, прави ги сила значима в онези времена, но до ранга на рим или по-малко дори не

Тервел казваш спасил Европа - първо той не е спасил Европа, а вероятно нейния югоизток и това не е малко, но забиват ли нож С ПРАВО българите бол пъти в гърба на Византия фокато тя се бие в мала азия и тогава виантия е сапсител на европа бол пъти, знаеш ли колко пъти византия спасява според тази логика европа от арабите, над 8...

миналия век България също не е велика сила и няма как да бъде защото няма колонии, защото няма население, техника и производства като световните лидети и най-важното - нейната армия не решава свеотвни въпроси, БЪЛГАРИЯ Е НОМЕР 1 НА БАЛКАНИТЕ ПО БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ И ПСВ, това да, абсолютно, но това я прави регионална сила ЗА ЕДИН сравнително КРАТЪК ПЕРИОД, не велика

Какъв е проблема да сте само сила, искаш да сте велики и мислиш, че аз имам проблем с това?! Нямам проблем с това, защото Германия винаги ще остане като постижения в историята над България, поради историческа съдба, не поради някаква "скапаност' или некадърност на бъ;лгариоте, не просто това са фактите, ако ще най-велики в древността да бяхте, пак щеше да е същото, така-че аз проблем с това нямам.

Просто се чудя защо е този крясък и ако той беше справедлив - да, с рупор трябва да се вика, но не е справедлив, защото просто не сте според фактите.

искаш ли да се сравниш с Англия исторически, военно, всякак - флот, икономика, колонии, искаш ли да се сравниш с Франция революционно, наполеоновски, колониално, искаш ли с испания и южната испансска аемрика, искаш ли да се сравниш с германия в две световни войни, искаш ли да се сравниш с русия...

давай и да видим какво показват фактите
кой е велик и кой не
цитирай
26. germantiger - ...
23.02.2016 01:43
Те за тъова са ВЕЛИКИ, повтарям ВЕЛИКИ СИЛИ, а не просто сили

Испания, Англия, Франция, Русия, Германия, а в световен мащаб по-късно САЩ (не иде реч за световните войни въобще, а преди тях)

В исторически план можем да споменем задължително Рим, Халифат, няколко дръпнати "империи", всичко друго са сили които НЕ са велики, макар и значими да са

португалците стават значими, шведите временно, турците са сила, но велика за мен не, не защото са турци, австро-унгария показва нещо на моменти, друг път е жалка, Картаген, Партия, Персия, това са сили, велики не

Къде ще наредиш световно България между изброените - не, няма да мобжеш да я равниш с тези, просто така не става и като я сравниш се губи сред тези въпреки върхове, въпреки победи и въпреки значимост в периоди

На Ба;лканите България е номер 1 в много периоди, европейски при Крум, Симеон е значима, вкл. при Калоян лост и фактор в юго-изтока, България е номер 1 в балканските войни, в първата световна НО НА БАЛКАНИТЕ, това са фактите, тя не е повече от това и няма как да бъде, зщаото основите, базата и постиженията го показват.

Но явно това не стига - трябва да сте велики, майната й на иустината - да кажем България е най-великата велика великост на величието на великосилата?!
Тя е първата първост на първенците от първенството на номер 1 първия от първите?!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, германтигър!
23.02.2016 01:49
Много добре знаеш, че междусъюзническата война е спечелена от Българите Че със символичното си участие в Одрин ,сърбите не могат да се нарекат победители или били турците в Балканската война Те пък кога са били самостоятелно турците?! Турците са ги тупали като тъпан през 1876, та се наложило Русия да ги спасява от ново владичество
Знаеш и какво е Българското участие и срещу кого през ПСВ!
При три равностойни по сила държави в Европа ,каква е България?Англия, Франция и Русия отгоре!

Един път губи, три пъти повече печели срещу ИРИ И не е велика сила? Да, вероятно няма такова понятие тогава, но пък няма и как да не се съобразиш с нея!
Ама не била постоянно Ами кой велик е за вечни времена ? Французите имат една звучна поговорка-Ту пас, ту кас, ту лас. Няма нищо вечно под Слънцето, всичко минава, чупи се и се уморява!
За мен е безспорно, че е Велика сила България в определени периоди!
Ти не си казвал ,че сме шушумиги, аз го казвам, защото така излиза

Една Италия е велика сила, моите уважения за достойното и поведение в Берлин и преди това В знак за благодарност за стотиците Българи , участвали в създаването на държавата Италия е готова да подпише всичко за България! Гарибалди е един от най- големите защитници на България!
Е как мислиш, във военно отношение чувствително по- малка България, по- долу ли стои от Италия? Италия е велика сила!
Това е една от основните причини за разпокъсването на България Тя трябва да бъде призната за Велика сила, а старите такива не я искат, това е истината
Това не проумява Фердинанд и оттам идва грешката му Иначе той е наясно с възможностите на България и армията и Но не вижда, че не ни искат
Затова военната победа в Междусъюзническата война-тя е факт-гръцкия крал моли за мир, сърбите са пред поражение, насъскани от великите сили влизат румънците, без на тях да е обявявана война! А срещу тях има само пъдари така България губи войната
Всички ги е страх от силна , голяма България Дали старите спомени са причина?Не е изключено!
Иначе в постинга всичко си е на място, няма нищо не в ред, да е измислено или изопачено

Лека нощ!
!
цитирай
28. leonleonovpom2 - Термантигър, не знам какво целиш да докажеш
23.02.2016 01:59
Ами кажи ми тогава при Крум и Симеон например България , кой може да я победи?! При Калоян също! Има и други И не е Велика сила според тебе
Защо, защото сега не е, затова ли ?
Ами както е тръгнало, с тези печенеги и Германия утре няма да е Ще отречеш всичко ли предишно за нея
Аспарух поставя на колене ИРИ, но България е нищо Някой друг от Европа да я е поставил на колене На кой друг плаща данък, посочи ми го!
Тервел спасява не само ИРИ, но България не е Велика Кой е тогава?
Ивайло, единствен се разправя с татарите, на Българите пак са нищо
Да, получили сме с чужда помощ, не подарък, освобождението
А Германия дали е можела да постигне обединението си без решаващата помощ на руския цар, Александър Втори, как мислиш?
цитирай
29. zzz65 - За да се разбере истината за нас е ...
23.02.2016 03:59
joysii написа:
sparotok написа:
За да се разбере истината за нас е достатъчно да се отмият лъжите за историята и произхода ни :)

============
Мхммм, и да се наредим всички да те зяпаме в устата и да ти слушаме простотиите. Ти в кой университет изучи историята?
За невежите като теб хора някои истини звучат като лъжи. Както и обратното - твоите лъжи за много глуповати хора са велики истини.

вярно не мога да се съглася че има тракийски корени навсякъде по земното кълбо ...но от това не следва че може да го наречеш глупак или невежа.казвал е и много истини .за мен са интересни и постинги с който не съм съгласен напълно защо те кара да търсиш отговора вън от научните догми ...
всяка истина минава през три етапа .първо каква глупост. после о тук има нещо ..и накрая та кой не знае това... колко до висшето образования за което говориш въпросът е сложен и не го опростявай ...
цитирай
30. sparotok - :)
23.02.2016 12:58
joysii написа:
sparotok написа:
За да се разбере истината за нас е достатъчно да се отмият лъжите за историята и произхода ни :)

============
Мхммм, и да се наредим всички да те зяпаме в устата и да ти слушаме простотиите. Ти в кой университет изучи историята?
За невежите като теб хора някои истини звучат като лъжи. Както и обратното - твоите лъжи за много глуповати хора са велики истини.


Радост, радвам се да те срещна отново! Странно нещо е съдбата, неотдавна пътувах заедно с дъщеря ти, тя е стюардеса нали? Симпатично, културно момиче е, одрала ти е кожата.
цитирай
31. shtaparov - До germantiger
23.02.2016 16:11
Никой у нас не претендира България да е била велика сила след освобождението от турско- това определено не е така и не е било възможно да се случи. Спорно е дори дали сме били велика сила по времето на Иван Асен ІІ: тогава страната губи териториите си в Украйна и Русия и силата й се свива така,както никога преди това. Друг е въпроса обаче с България от периода V-X в.: тогава знаем какво е писано от страничните наблюдатели за тях и какво се случва на Византия при почти всеки неин опит да бръкне в нашето "канче". Дори в 1018 г. Българската армия била непреодолима сила и ЦЯЛА ЕВРОПА треперела от нея. Тогава Василий ІІ влиза в страната,поканен от провизантийската предателска "партия" (която много ми прилича на днешните "русофилски" партии),а тя за по-сигурно изпратила Българската армия на стотици километри далеч от пътищата на Василий,но дори това не го успокоило и докато не влязъл в Охрид и Преспа и не бил успокоен лично от водачите на заговора патриарха и царицата,през цялото време треперел и според думите на очевидците:

"...постоянно му се струваше,че това е някаква клопка,а ей сега зад хоризонта ще се покаже Българската армия и ще изколи всички ни. Но Българската армия за късмет така и не се показа..."
цитирай
32. germantiger - ...
23.02.2016 16:15
Напротив - баланса "ви" с империята ИРи или Византия въопбще не е 3 към 1 в българска полза, а вероятно 2 към 1 във византийска полза!!!!!!!

И тук не иде реч само за едната окончателна византийскапобеда, а въобще за войните с империята.

За другото което си писал аз не отричам българските победи, зщаото ТЕ СА ФАКТ И НЯКОИ СА ЗНАЧИМИ, ВПЕЧАТЛЯВАЩИ И ОГРОМНИ, но явно ти съсредоточаваш погледа върху тях, зщаото разбираш че БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИЛА ВЕЛИКА СИЛА и бягаш от сравнението което показва великата сила, защото титанични победи са имали вкл. холандци, швейцарци, поляци, австрийци, но велики сили не са.

Аспарух НЕ ПОСТАВЯ ИРИ НА КОЛЕНЕ, то при него деюре дори няма България, но де факто, КОЕТО Е ВАЖНОТО - ДА, но на колене не поставя империята въобще, няма и как след един състоял се или не бой в делта, който няма продължение във вражуване, няма опастност за емблематичен ИРИ град, няма удар по невралгични комуникации на ИРИ, няма дори поселдваща реалция на ИРИ, каквато винаги има срещу фундаментални опасности за коя да е империя - на колене никой не е в случая.

За постинга - няма никакъв проблем, добре си е написан и аз за това се колебаех дали да коментирам още отначало или не, пък после реших да си поставя емблематичния коментар с митовете и истината КАКТО АЗ ГИ ВИЖДАМ ЗА БЪЛГАРИЯ.
цитирай
33. germantiger - ...
23.02.2016 18:16
Казваш, че Аспарух поставя ИРИ на колене - не не я поставя
ВИЗАНТИЯ Е ПОСТАВЕНА НА КОЛЕНЕ ОТ КРЪСТОНОСЦИ И ТУРЦИ - само от тезьи

Казваш, че Тервел спасява Европа от арабите, да голяма степен да
НО ВИЗАНТИЯ СПАСЯВА ЕВРОПА ОТ АРАБИТЕ 8 ПЪТИ, А ИСПАНЦИ И ФРАНКИ СЪЩО
ТОВА ПОВЕЧЕ ЛИ Е ОТ ТЕРВЕЛОТОВОТО, ДА ПОВЕЧЕ Е

Казваш че Ивайло едиснтвен се разправя с татарите
НЕ, НЕ Е ЕДИНСТВЕН И НЕ СЕ РАЗПРАВЯ С ТЯХ, А ГИ ОТБЛЪСКВА, С ТАТАРИТЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЛЕД ВЕКОВЕ РУСНАЦИТЕ - КАТЕГОРИЧНО И ОКОНЧАТЕЛНО

Питаш кой щял да победи България при Крум и Симеон
А КОЙ ЩЕ БИЕ АНГЛИЯ НА НЕЙНИЯ ОСТРОВ И Я НЕБИЕ ВЕЧЕ ВЕКОВЕ
КОЙ ЩЕ БИЕ АМЕРИКА НА НАЙНИЯ КОНТИНЕНТ
КОЙ МОЖЕШЕ ДА БИЕ ИСПАНИЯ В СИЛНИТЕ Й ВЕКОВЕ
КОЙ МОЖЕШЕ ДА БИЕ ТУРЦИТЕ В СИЛНИТЕ ИМ ВЕКОВЕ, та те биха и българите и кой ли не

ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СИЛАТА САМО И ВЕЛИКАТА СИЛА ОТ ДРУГА СТРАНА и несъмнено ти я съзнаваш
цитирай
34. germantiger - ...
23.02.2016 18:24
Явно не можем да се разберем, но това не е проблем, защото истината показва, че съм прав в случая.

За мен България е сила в отделни периоди, за теб България е ВЕЛИКА и то велика сила!

Сравни България с Английска, с Френска империи, с Руска империя и ще видиш титаничната разлика

Сравни България с Германия в световните войни и преди тях и ще видиш огромната разлика, сравни с Испания която ходи на два огромни континента и още бол

Сравни България с Рим... несравними

Великите в света за мен са

АЛЕКСАНДЪР, РИМ, ХАЛИФАТ, МОНГОЛИ, ВИЗАНТИЯ, СРИГН, ИСПАНИЯ, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, РУСИЯ, САЩ

Другите са сила, но велики не, това е моето виждане, ти имаш пълното право на различно
цитирай
35. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
23.02.2016 19:22
Да, много интересен случай е щял да се получи при осемте спирания на арабите от Византия и " подвизите" на испанците, ако не се е намесил Тервел!
Сега Германия със сигурност нямаше да има никакви проблеми с наследниците им - на арабите Защото нямаше да я има!
Мъча се да си спомня къде са в повече победите на ромеите срещу нас? Ами само Крум, Симеон имат повече, отколкото те срещу нас Да не водим безсмислен спор

Не ми отговори на въпроса, след като ИРИ плаща данък на България и не е на колете, на кого друг плаща този безобиден и може би достоен данък?

На турците със столетия им са осигурявани условия да я завладеят, от самите ромеи И накрая каталунските рицари правят това, заедно с генуезци и венецианци
Аспарух ги сразява в една битка! САМ!
С турците Византия е съдействала Как ли? Като ги е пропускала на територията си, както сега става в Европа И ги е наемала за войните срещу България И ние не сме останали по- назад след това на селджуците Европа им харесала повече от Мала Азия и резултатът не закъснял
не ги слагай до Рим, нямат нищо общо с него!
Германтигър, сигурно разбираш от военно дело, не се съмнявам, но тук има и тактика
Не твърдя, че България е била най- великата, с Рим никой не може да се сравнява в Европа, но както и сам отбелязваш , имам право , а и основания , да я считам за Велика сила
При Иван Асен натежава дипломацията, въпреки, че в една голяма битка е сразил ромеите и великодушно е освободил военнопленниците, не ги е ослепил!
Да, твоае право е да считаш България за един тривиален случай, мое е да не мисля така
И с основание!
цитирай
36. iuliuscaesar - донякъде съм съгласен със щапаров - ...
23.02.2016 20:49
донякъде съм съгласен със щапаров - може би за първи път.
от 1885 до 1918 българия е регионална сила на балканите. може би по-силна от гърция и сърбия взети заедно. от 1945 до 1989 също е регионална сила, но без превъзходството от преждеспоменатия период.

ВБЦ отново е регионална сила. дори и при Калоян и Иван Асен 2 влиянието ѝ е предимно на балканите. но трябва да се отбележи, че титулът е императорски по времето на Асен 2 и след него, т.е. дори и с намалена територия има имперски статут по титла. както византия през 14-15 век.

Истинска империя е от времето на Крум до самуил. има имперски титул, голяма територия - от Днепър до будапеща и сараево. бойните действия се развиват на голям периметър. самата политика на владетелите е имперска и държавата е в непрекъснат възход в продължение на повече от сто години и после още стотина със запазена територия. има голямо хетерогенно население. църквата има статут на патриаршия. има развет на културата при това чисто наша. та през 9ти и 10ти век българия си е империя вличеща на процесите не само на балканите, но и на средни дунав и до днестър и днепър. Омуртаг наприме, който изобщо не е миролюбив, както се учи в училище, води война на днепър, в одринско и в днешна западна унгария и хърватия. друг е въпросът че тази българска империя не е особено трайна, но нали александровата е само 13 години. така че това не може да е аргумент. единстеният проблем българия да не може да е велика сила, пък била и империя, е ограниченият териториален обхват. макра че средни дунав и днепър звучи солидно не е достатъчно.
цитирай
37. iuliuscaesar - леон малко преувеличава. Симеон ...
23.02.2016 20:59
леон малко преувеличава.
Симеон велики има две загуби: през 894 от маджарите и през 926 от хърватите. има и една от сърбите през 924 но Бг армията е била малка. веднага след загубата симеон изпраща силна войска и покорява сърбия.
Крум е силен и изглежда дори брутален, но явно не е достатъчни силен: походът на никофор го показва. крум е принуден да изистави столицата и после да се бие по клисурите а не в редовно сражение. последвалата битка при адрианопол също е спечелена трудно.

като цяло за мен най-голямата победа на българското оръжие през средновековието е при ахелой. битка на равно срещу цялата мощ на империята: с войската от мала азия. това е било грандиозно сражение. калоян срещу рицарите прибягва до хитрост, крум също, самуил също. победата си е победа, но ахелой е тържество на българската мощ. всички налични сили на двете империи са събрани. най-талантливите пълководци участват и българите печелят...

Относно тервел и арабите: главната причина да не падне константинопол не е тервел. това са яките стени и многолюдните защитници на града. според мен дори и тервел да не беше дошъл градът щеше да оцелее така както прави по време на обсадата в периода 674-8 (ако не ме лъже паметта). четири поредни години (без зимата) арабите атакуват почти всекидневно стените на града, но неуспешно. тази обсада е много по-страшна от тази през 718 (тервеловата). само да кажа че зимата арабския флот зимува не къде да е а в Кизик: на азиатския бряг на мраморно море.

що се отнася до плащането на данък византия често прави това и не е нещо особено. на колене е поставена единствено от крум (813-814) и симеон (913-927). особено брутално е при симеон който 10 години кръстосва полуострова и никой не му излиза на среща. има само празни декларации в съвременен стил, колко е лош.
цитирай
38. leonleonovpom2 - Къде се загуби, Юлий!
23.02.2016 21:22
Е, има и тактика във войните!
Това ,че Крум е изоставил столицата е тактически ход, повторен след 1000 от руснаците при Москва Всичко показва ,че е целенасочено Болярите упорито го убеждават вече да не отстъпва, но той отказва, казва ,че е рано за решителна битка Губи две незначителни битки, за да заблуди ромеите във възможностите си По нататък е ясно..
Що се отнася за Симеон и маджарите победата им се дължи на изненада , Нападнат е в гръб Но сигурно знаеш резултатът, крайния, че всичките маджари са преселени на днешното си място, пак в Български тогава земи
За сръбските победи има големи неясноти От рода, че тази загуба е всъщност победа!
За Тервел, факт е ,че помощта му е призната от ромеите Да, високите стени са пречка, но една дълга обсада винаги крие изненади Плюс това, арабите могат с флотата си да изолират и достъпа до града по море
Според мен помощта на Тервел е навременна и ефективна

Да, за Симеон си прав Знам къде е мястото, така е! С лек наклон към морето е, нашите войски са в изгодно положение, движат се по леко нанадолнище
Спасили са се едва няколко хиляди и са се насочили към Несебър Там дълго не им отваряли вратите, от страх да не се стовари върху тях гневът на Симеон, както на времето на Крум/ някой говореше ,че сме нямали флота-Крум е имал/ Накрая отворили и веднага ги натоварили на кораби за Анхиало
Ами имаме поводи за гордост в миналото си!
цитирай
39. iuliuscaesar - безпорно имаме поводи. относно ...
23.02.2016 22:04
безпорно имаме поводи.
относно крум: но нали самият отказ да влезе в сражение и да остави столицата показва несигурност. армията на никифор е огромна добре обучена у въоръжена. вярно е че той изненадва крум и за това крум е принуден да жертва плиска, но след това варди проходите, а не громи на полето. далеч съм от мисълта да кажа че тези победи не са големи или славни, просто личното ми мнение е такова, че аз харесвам битки на поле. директен сблъсък с тактически прийоми. явно това ми е от влечението към античната история където е пълно с подобни битки. имаме и други подобни битки: през 708 при ахелой тервел разбива юстиниан. при версиникия също мисля че е така.

победата на тервел е призната навсякъде, но както казах според мен не е решаваща. в онази, бруталната обсада, градът е блокиран и по суша и по море цели 4 години (без зимите) и издъжа. просто този град е бил непревземаем както се вижда и от славяно-аварската обсада. интересно би било какво би направил крум, който се е готвил за атака на града.

иначе дори и през 1204г. градът пак е бил непревземаем, просто рицарите се възползват от хаоса и малобройните защитници. че дори през 1453 мехмед вече се е бил почти отказал под натиска на някои от генералите си, но финалният щурм (през една изоставена малка порта) дава резултат. напрактика преди ерата на барута градът не би могъл да бъде превзет, ако е разполагал с достатъчно защитници. а по времето на тервел има достатъчно такива. просто разположението му е уникално. не случайно симеон така и не се опитва да го атакува.
цитирай
40. iuliuscaesar - сърбите имат доста победи в ранния ...
23.02.2016 22:10
сърбите имат доста победи в ранния период. първо побеждават пресиян в три годишна война. после пленяват расате и 12 велики боили. едва симеон успява да вземе надмощие. самуил също ги бие. но не са за подценяване.

това което е лошо е че не разполагаме с достатъчно домашни източници за битките в североизтока с хазарите. там е било нещо страшно: брутални конни битки и очевидно нашите са устояли на натиска, макар че аспарух е убит. вижда ме че после омуртаг настъпва яко и минава днепър. докъде ли е стигнал??? на запад знаем че на лодки по драва и сава българите опустошават франкските земи.
виж на картата къде са сава и драва.

между другото ако летописецът беше прав и хуните бяха българи. това щяхме да имаме истинска империя велика сила:) но не би...
цитирай
41. didanov - здравей приятелю
24.02.2016 00:34
„Велика сила“ ли е била България?

Един интересен въпрос, също и сложен.
За да отговорим подобаващо би трябвало да уточним какво се разбира под „Велика сила":
в българския тълковен речник е посочено:
велика, велико, мн. велики
1. Който значително превъзхожда обичайното. Велик поет. Велико дело.
2. Остар. За чувство, изживяване – много, извънредно силен.

под „сила“ би трябвало да се разбира
в общия смисъл империя, държава, държавно обединение или съюз на много държави, нация
в по-тесния смисъл - ВОЕННА сила, ТЕРИТОРИАЛНА-КОЛОНИАЛНА сила, ИКОНОМИЧЕСКА(търговска) сила, ПОЛИТИЧЕСКА, КУЛТУРНО-ОБЩЕСТВЕНА сила или комбинации между тях.

Една държава е определена за „велика“ според мен, не сама по себе си, а в резултат на сравнение, например със съседни държави или такива в един исторически период. Тоест за да определим дали България е била „Велика сила“ трябва да я сравним с други Велики за времето си държави. Периодите на османското и византийското владичество автоматично отпадат. Аз лично смятам, че България е била на моменти и „велика“ и
„сила“, от регионален (Балканите) и европейски характер, но не и от световен (както Британската империя), по простата прчина , че по времето на великите географски открития сме под робство, а и преди всичко, че сме едни от първите национални държави - което си е ограничаващо по отношение на територия.
Културно сме били „велики“ давайки азбука и религия на много славяни, както държавност на една бъдеща Велика сила в лицето на Русия. Също и богомилството оставя своите дълбоки следи из цяла Европа.
Военно сме били сериозни противници на Рим, ИРИ, Халифата, Монголи - все империи, които доминират или се стремят да доминират над останалите. Накратко ако под велик разбираме, който значително превъзхожда обичайното- да имали сме такива моменти, но кой народ не ги имал?
Според мен по-точното определение за България е Велик народ, което не е тъждествено с Велика сила. Народ, който векове носи със себе си държавност, способен е да създаде при различни исторически условия (дори едновременно няколко държави) силни, независими държави, с висока материална и духовна култура, силна армия и способността да оцелява или възкръсва при тежки (дори вековни) условия. Това е уникалното на българския народ, с което дори някои Велики сили не могат да се похвалят. Именно съзнанието за нашата уникалност, а не за нашата „подобност" е нужно да знаем, да пазим и да развиваме, а нека други си се наричат или бъдат наричани „Велики сили“.поздрави
цитирай
42. germantiger - 1
24.02.2016 00:49
Господин/другарю Леон - преди да искате аз да Ви отговоря на въпроси, то първи Виуе трябва да ми отговорите след като първи аз съм "поискал" нещо от Вас!

Помните ли, че преди Вашето питане, аз написах да сравниш/сравните великите сили които са такива с България, която според Вас е такава. А помните ли, че това искано от мен сравнение обхваща не една велика сила, а няколко, примерно 5-6 или дори повече, ще рече поне 5-6 въпроса без отговори, та после Вие да ме питате и искате?!

Фантазиите за Германия, са фентъзи... Франките германци спират арабите при Поатие в БИТКА ПО-МАЩАБНА ОТ ТАЗИ НА ТЕРВЕЛ И ТО СРЕЩУ АРАБИ ВЕЧЕ ВЛЕЗЛИ В ОНАЗИ ЗАПАДНА ЕВРОПА, а не далеч от нея, която вие все спасявате.

Нещо повече, ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ СПРЯХА С ПОЛСКА ПОМОЩ ТУРЦИТЕ ВЕКОВЕ ПО-КЪСНО НА ДВА ПЪТИ...

МИСЪЛКТА МИ Е СЛЕДВАЙКИ ВАШАТА БЪЛГАРСКА ЛОГИКА

- ЕВРОПА ДЪЛЖИ СПАСЕНИЕТО СИ НА ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ЕДИН, ДВА ПЪТИ

Това е вашата логика, но приложена клъм други, интересно се получава нали
цитирай
43. germantiger - ...
24.02.2016 01:01
За мен хуните не са велика сила

- първо велики сили в онова време няма - те са продукт на и след новото време

- те са колонии, флот, държавност на бол континенти, откривателство, геноциди, градене обаче също, чиито основи са и до днес през океаните

- велика сила за мен хуните не са защото не градят държавност и модел който да е траен след тях - те мачкат, но не умиротворяват, не задържат, не налагат религия, икономика, гртадеж... това е ртязликата между просто завоевателя Атила и например ВЕЛИКИЯ ЗАВОЕВАТЕЛ АЛЕКСАНДЪР

- след атила всичко се разпада, след александър остават градове, библиотеки, пътища, бъдещи "царства", някои от които ще са фундамент за империи като местни сили

...

Към леон - не можеш да се сетиш кои са византийските победи?!

вземаш десетките небългарски книги за различни сражения в среднковековието и гледаш някои емблематични византийски победи

- вземаш да четеш Норуич, или четеш и Хелдън

- прочитчаш дори малко на български за КОНСТАНТИН ПЕТИ КОПРОНИМ, който смила колко бяха, 5 български канове или ханове, той просто няма равен

- за Василий втори чудесно знаеш

като прочетеш всичко това става ясно - византийците в лицето на Копроним и Василий имат една идея лидери над Крум и Симеон, защото единия поставя на колене българските владетели които бие, бягат при него, избиват се помежду си - нещо което Крум не постинга с врага

отделно Василий унищожава България като военна сила, нещо което Симеон и на върха на моща си не може да направи с империята и няма как да може, щото тя е на три континента
цитирай
44. germantiger - ...
24.02.2016 06:14
България е била региалнана сила при Тервел

Да го кажа така - БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ЕВРОПЕЙСКА СИЛА ПРИ КРУМ И СИМЕОН

Сила в европейския юго-изток при Йоан Асен 2 и Калоян

В това няма спор и не може да има - то е факт абсолютен!
цитирай
45. leonleonovpom2 - Здравей, Юлий!
24.02.2016 12:37
Крум , а според мен и Симеон са щели да го превземат Както и Калоян Солун!
И сега тук има нещо загадъчно в смъргта и на тримата Явно ромейските служби добре са работили и са преценили какъв е начинът за спасение- единственият!
Крум е направил една тренировка, включително и с гръцки огън при Несебър Дал е урок, който е държал влага 100 години, до такава степен, че на няколкото хиляди, спасили се от клането ромей при Ахелой или Ахелу, или Ахилу, дълго време не са отваряли вратите-едва като подготвили корабите, да ги отпратят веднага, тогава
А Крум е бил безкомпромисен към тези, които му оказват съпротива И Симеон и Калоян не са били по- различни
цитирай
46. leonleonovpom2 - Относно хуните, ясно е, че това не е ...
24.02.2016 12:45
Относно хуните, ясно е ,че това не е хомогенен етнос, а военно -икономическо обединение, в което участват и Българи, Но и други с тях-например маджарите
Сега ,дали синът на Атила, който се установява там е Българин, един бог знае Доколкото знам Атила има деца не само от една жена Ако майка му е Българка Говори се, че Атила има и дъщеря Керка
Но показателно е, че Симеон заселва разбитите маджари точно в тези, тогава Български земи!
И топонимите са им Български-най-важните-Будапеща, Балатон, Печ, Унгария, с която официално се изписват, иначе са маджари
цитирай
47. iuliuscaesar - ако говорим за това което реално се е ...
24.02.2016 12:56
ако говорим за това което реално се е случило единственият владетел който има шанс да превземе града е Михаил Шишман. с осемстотин човека неговият пълководец насмалко да влезе и превземе града, но в последния момента андроник бил предупреден.
иначе единственият който е атакувал града е иван асен 2 заедно с дука ватаци. тогава асен вади и 40 кораба, нещо невиждано до момента. самият асен обаче не е особено заинтересуван от превземането на града тъй като съгласно споразумението той щял да остане за ватаци. иначе двамата са доста силни и реално е можело да го превземат просто защото рицарите са малко и не могат да се противопоставят. но асен няма изгода, иначе можеше да влезе в историята.

ако започнем хипотетично: калоян според мен отпада. по това време рицарите са все още много силни и той не би имал шанс. дори и след разгрома калоян не е пълен хегемон и винаги се оттегля при оттеглянето на куманите. сам не смее да воюва. през 1206 анри го гони чак до стара загора и калоян не влиза в бой заради липсата на куманите. дори губи част от плячката си. обсадата на солун е друго. калоян обсажда одрин но разбира че солунският крал е убит и бърза да се възползва. по това време и Чесмен превзема долния и град и за калоян остава само акрополът. реално е щял да превземе солун, но консантинопол според мен не.

относно дургите: симеон въпреки тоталното си превъзходство не опитва което не може да е случайно. знае се че води преговори с арабите да му осигурят флота. очевидно е че той е наясно че няма да може да го превземе: живял е там, достатъчно умен и образован е.

За мен е много интересно какво би направил крум. според източниците подготовката е била много сериозна. 5000 волски каруци е трябвало да теглят съоръженията за обсадата. впечатляващ е и съставът на армията: всички българи, всички подчинени славяни, и безчислено множество наемници славяни и авари. проблемът е липсата на флота
цитирай
48. iuliuscaesar - За мен е много интересно какво би ...
24.02.2016 12:58
За мен е много интересно какво би направил крум. според източниците подготовката е била много сериозна. 5000 волски каруци е трябвало да теглят съоръженията за обсадата. впечатляващ е и съставът на армията: всички българи, всички подчинени славяни, и безчислено множество наемници славяни и авари. проблемът е липсата на флота без която на практика е невъзможно. но е щяло да бъде нещо грандиозно което е можело да завърши с изтощаване на нашата държава и вместо последвалия сто гидишен възход да дойде криза.

не е случайно че именно след обсадата 626г. аварите губят статута си на голяма сила и повече не влияят на процесите в тракия например.
цитирай
49. iuliuscaesar - германе вярно е това което казваш за ...
24.02.2016 13:01
германе вярно е това което казваш за атила, но велика сила винаги е значело преди всичко огромна територия и армия като валяк, а не толкова култура и цивилизация. не може хуните при атила да не са велика сила след като шетат от кавказ до орлеан а на юг до рим и константинопол и никой не може да ги спре. само при каталунските поля е на равно. те доминират над цяла европа.
цитирай
50. leonleonovpom2 - Не одобрявам подобно обръщение към мен , германтигър
24.02.2016 13:10
Да обяснявам ли, че е имало и има другари, хиляди пъти по другари от мене! Или пък господини, хванали, както се казва господ за шлифера Какво целиш с подобно обръщение?
Нито с едните, нито с другите мога да се меря или пък съм се мерил
Дай да развия един пример с турците като велика сила За останалите не е много по - различно
Турция е станала изкуствено велика сила
Както каза един босненец, ние, Балканските държави сме я създали тази империя
Това първо
Имал съм постинг на тази тема, за ролята на митничарите в планинските проходи и за капак- на каталунските рицари-Ертоглу/ херцоглу-херцог/ Демек, син на херцог

Къде са били през 14- ти век великите германци, да спрат вече силните турци?!

Знаеш ли колко е дремал и се е надявал на помощ от папата Константин Единадесети?! Но тя не идва! Защо тогава не са помогнали, това е въпросът
А ние сме поели удара После , при Виена, те са защитавали себе си, когато империята вече е прехвърлила зенита си
Между другото, победата при Виена поляците считат за своя заслуга Не знам, не спори с мене, в националния им музей съм го видял и съм говорил с хора от него Документирано е Така ,че не спори с мен Разходи се до Варшава, националния музей!
А, Владислав Варненчик, който, наистина малко по- късно се е опитал да направи нещо И се е видяло какво

Разпокъсаните феоди на запад ги е чакала същата съдба като нашата
Знаеш ли кой ги е спасил?
Тимур или Тамерлан
Той обезглавява империята, разнася Баязид като канарче в клетка!
30 години империята де факто я няма от този удар Ако не е бил Тимур, никой не е можело да ги спре, гарантирано

Та престани най-накрая моля ти се да ме обвиняваш в нещо, което ти самият правиш
Че германците са над другите!
Приемам компромис
Да, имало е и има такива моменти Но не от лоното на историята
Знае се за какви са считали римляните германците Точка
Та и за Българите Имало е моменти на величие И на падение, това говоря и ме разбери правилно
Никъде не казвам, опазил ме бог, че сме върхът, на сладоледа примерно!
цитирай
51. iuliuscaesar - не бих се съгласил че е нямало кой да ...
24.02.2016 13:21
не бих се съгласил че е нямало кой да спре османците. а и тимур не е главната причина. след тимур има лек регрес, двадесет годишен. после са голяма фурия. но европа е прекалено голяма хапка. около 150 години години са им нужни да покорят балканите (1352-1499). после още седемдесет за унгария (ок.1455-1526). какво остава за по-нататък. на практика върхът е обсадата на виена от сюлейман през 1529 ако не ме лъже паметта. по нататък той няма потенциал да отиде защото води тежки войни на изток. дори и да беше превзел виена пак нямаше нищо повече да направи. щеше да срещне обединените сили на германския император. освен това по това време започва лекото технологическо превъзходство на запада, което все повече ще се засилва и ще направи османците неспособни да се съпротивляват. а и тимарската система на която се базират ранните завоевания се изчерпва.
цитирай
52. leonleonovpom2 - Общо взето е така!
24.02.2016 14:53
Все пак смятам, че който и да е бил на мястото ни тогава , е щял да има нашата съдба
Османлиите не са били чак такава голяма сила помогнала им е разпокъсаността на Балканските държави и феодалната раздробеност Наистина създали са съюз, но недостатъчно ефективен
Убеден съм, че век и половина преди това,при Калоян, ако се беше случило това, щял е да им разкаже играта И да ги гони, оцелелите , до Каракум и Къзълкум
Не знам защо се счита ,че сме нямали флот
Балтоглу, адмиралът на Мехмед завоевателя е Българин! Крум със сигурност има флот, за да завладее непревзимаемият иначе Несебър И обсадни машини, връх на инженерното дело, както и гръцки огън Той е бил в състояние да превземе Цариград Да , крепостта е голяма, но достатъчно е да се атакува слабото място и там да се направи пробив Така се превземат големите крепости, не се атакуват по цялото им протежение така е превзето Търново-с предателство наистина, така и Цариград от турците
цитирай
53. germantiger - ...
24.02.2016 18:37
Към Леон

- първо да ти се извиня за вчерашното ми "обръщение" ирнонично, нелицеприятно и явно подигравателно, а го позлвам, когато предполагам че някой се заиграва с мен и върти нарочно без същина в спор или дискусия. Така например съм се обръщал преди към Мерлин например и не само към него, но пък сега човека го уважавам и ми липсва в блог.бг и това го пиша съвсем сериозно. НЕ БЯХ ПРАВ ТАКА КЪМ ТЕБ, ЗАЩОТО ТИ СЕ ОТНАСЯШ ОК КЪМ МЕН

- второ поляците са по бетре от македонците и пантюркиститъе понякога, поляците считат и несвоето за свое, не ме учуд музея им, а победата 1683 г. въобще не е тяхна заслуга като най-голям дял и това съм показал с анализ и факти в един стар постинг на диданов като мой коментари под него ако добре помня. Впрочем не съм го показал аз, а сражението, инфото и картите по него. Заслугата при Виена е най-вече на германските войски, по-малко на поляците, нищо, че посвета разни картини, романи и музи8ки надуват крилатите хусари именно защото са символ, не и същност обаче в онова сражение

- трето ВЕДНАГА СЛЕД ПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗАПАДНЯЦИТЕ ИМЕННО КРЪСТОНОСЦИТЕ ИМАТ ПОХОД КОЙТО ПАДА НА ХЪЛМОВЕТЕ КРАЙ НИКОПОЛИС/НИКОПОЛ, малко българи знаят, че западна Европа все пак се бие на Балканите, представям си ако българи така бяха помогнали на някой с поход в испасния например какво щеше да се пише днес

та фактите - западна европа прави поход срещу турците тук, българите не

прави го именно "германския император", който за една комична легенда посел е и баща на... Януш Хуняди, но това разбира се е мит, черния януш си имат други родители, някой казват тук и българи

ФАКТИТЕ - ПРЕДИ ВЛАДИСЛАВ ПОЛСКИЯ ГЕЙ ЯГЕЛО, ЗЩАОТО Е ГЕЙ БЕЗ ИРОНИЯ, ТО И ЛЕОН КЕР ДЕ РИШАР/РУЧАРД ЛЪВСКОТО СЪРЦЕ И ТОЙ Е БИЛ ВЕКОВЕ ПРЕДИ ТОВА, ТА ПРЕДИ ПОЛЯЦИТЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ ПРАВЯТ ПОХОД, НО ЗА НЕГО СЕ НЕ ЗНАЕ ШИРОКО - ЗЩАО - ЗЩАОТО ПО РУСКО ЧЕРВЕНО ВРЕМЕ СЛАВЯНИТЕ САМО СЛАВЯНИТЕ БЯХА ВАЖНИ, ония гадните от зап европа кучета ги яли

- запада далеч не е балканите и то в онова време - тогава запада вече е нива над балканите като дмеография, икономика, сила, книжнина, строежи, пари, всичко почти, запада нямаше да падне пред гаджалите и юлко го е писал това

- четвърто - ДА АЗ НАИСИТНА ПРАВЯ ТОВА - ПОАКЗВАМ ГЕРМАНСКОТО ВЕЛИЧИЕ, НО С ТАЗИ РАЛЗИКА ТО ВАС, ЧЕ ПРИ МЕН ТО Е ТАКА, ПРИ ЧАСТ ОТ ВАШИТЕ ПИСАНИЯ ВАШЕТО МНИМО, това е разликата между реалността и пожеланието

хвани мой постинг за германска армия и да видим кой прав и кой крив - ако аз хвана много ваши постинги с лекота не аз а науката ще ви покаже че се заблуждаваме и летите

ако вие имахте съдбата на Германия днес с вашата бг логика щяхтре да пишете наиситина кой е избрания народ и ограбения и сринатия

не софия и бомбардировките, а германия, не долните гаври в батака, а още по ммасовите изнасилвания на германки, не списаревски който е значим, но рудел и хартманн пред които той е нищо итн итн итн разликата е в това, че германското величие много често е било световно, а българското по-често регионално и в това съм абсолютно прав

...

Към юлко

- друже, мисял, че аз съм "по-прав" ;)... ти пишеш за военна сила - ДА, ТАКАА Е, НО СТАВА ДУМА ЗА ВЕЛИКИ СИЛИ,М А ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НЕ СА САМО ВОЙНА, ЗЩАОТО ТОГАВА БИ БИЛО ТЕРМИН ВЕЛИКА ВОЕННА СИЛА... великите сили са не машина за мачкане като армия, а бол други неща и ти като историк го знаеш по-дф-бре от мен с изключение на войната. Значи ти знаеш, че икономика, флот, колонии, градеж, модел, държавност, налагане на начин на живот, ето това са великите сили... що иде реч само до армии, то тогава много ще претендират за това

велика сила е много повече от армия и валяк

разбира се, всичко е субективно, за Леон България е била велика сила, за мен не, за теб юлко може би

явно трябва да све дефинира какво е велика сила и в кои периоди кой
цитирай
54. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
24.02.2016 21:32
Приемам обяснението, знам че си искрен и не смяташ за позорно да се извиниш Не си го направил злонамерено!

Иначе, по темата , още е рано западът да има превъзходство той " дърпа " със задморските територи- след 15 - ти век-Индия, Африка, Америка....

Показател е ренесансът, който тръгва от Италия и България-за напредъка!
Нашата книжнина е унищожена, но за щастие е оцеляло Лондонското Четверо евангелие. Правени са опити за откупване и размяна, отговорът е категорично - НЕ! Те, които притежават какви ли не шедьоври от цял свят, не го дават за нищо на света!

Добре, ако това ,че боравя със съвременна терминология за миналото , не те устройва, смятам, че ако не Велика сила, то фактор няма как да не приемеш Фактор с, с който се съобразяват, понякога и всички! реално, това е същото

Много ме е впечатлило писмото на унгарския крал Емерих до папа Инокентий Трети, в което той протестира, че се дава корона и църковно знаме на Калоян, който е завзел части от царството му!
И отговорът на папата, който направо му просъсква, усеща се, да си трае!
Защото Калоян е взел земи, които е счел ,че са на прадедите му и с това приключва! Повече няма да го закача! Така и става!
Сега, дали тюрките могат или не, да победят западните рицари в този период има красноречиво доказателство за това , че могат!
Те си отвоюват отново Йерусалим, освободен преди това от рицарите и той никога повече не е под християнска власт
Известно е какво прави Саладин с рицарите
Сега, дали е по правилата на рицарски двубой или не, резултатът е важен
Повече се цени грозната победа, отколкото красивата загуба Резултатът остава в описанието и в протоколите

Не го приемай за заяждане, но западът става наистина сила, но по- късно, когато " захлебва"

За поляците по принцип си прав, имам лош спомен от поведението на някои, но и прекрасно впечатление от известни хора, пак от поведението им
Така, че всичко е възможно да се очаква от тях
Но факт е ,че Ян Собески им е национален герой!

Хубава вечер!
цитирай
55. iuliuscaesar - ако тръгнем по тази плоскост бъл...
24.02.2016 21:42
ако тръгнем по тази плоскост българия би трябвало да е била велика сила по времето на Борис, Расате, Симеон и Петър:

1.Има сравнително голяма територия с хетерогенно население: българи, славяни (часат от тях станали българи по някое време), гърци, авари, сърби, вероятно и власи, а в украинските степи кой знае какво.
2.държавност: имперски статут поне от петър, който е признат за василевс и на практика става вторият император за времето си в Европа.
3.Църква: признат патриарх през 927 - трети в Европа след папата и константинополския.
4.собствена писменост, макар и създадена от чужденци и не специално за нашата държава.
5.охридкста и преславската книжовна школа, която влиая и на киевска рус.
6.градежи също има: преслав е бил великолепен, базиликата в плиска е по-голяма от света софия.
7.реално флот липсва, но това едва ли е от значение, наще са континентални, нещо като античните македонци, които едва при филип се сдобиват с един мижав флот.

основното обаче е друго; една велика сила трябва да влияае най-вече политически на големи маси хора на големи разстояния. това е разковничето. политически нашето влияние достига до днешна австрия и хърватско на запад и до днепър на изток. това си е империя, но не е велика сила. и всичко това се дължи най-вече на съседството с византия: 2/3 от усилията сме принудени да хвърляме именно тук. но пък и ние сме причината голяма част от балканските славяни да не са гърци днес...
цитирай
56. leonleonovpom2 - Теоретично е така , Юлий!
24.02.2016 22:32
Но на практика и Италия е Велика сила Една току що създадена държава Да ,папата е в Рим, но със статут на държава
Добре, България е фактор, смятам, че с това си съгласен!
Не знам защо казваш, че азбуката е създадена от чужденци, но тя и гръцката е дошла отвън, не е тяхно дело

Всъщност името Расате идва отвън Името му е Владимир Хръз Започват вече да се появяват две имена-Както на Гавраил Радомир, Йоан Владислав....Не знам каква е технологията И при французите се появява още по късно второто име, обикновено свързано с професията -Буланже, Фонтен....
Легендата е, че когато е ослепен, Владимир е изпратен в имението си и около него се създава град- Хръзград- днешният Разград

Хареса ми края на коментара ти!
През какви ли не перипетии са минали Българите и са оцелели
Сега, когато отчаянието взима връх, младите напускат, ширещата се и толерирана корупция обезсмисля всичко читаво, все пак има надежда, че България ще оцелее с божията помощ!
Както легендата за Йоан Шишман Извадил главня от огъня и я забил в земята казал, че България ще възкръсне, когато на нея се появят зелени листа Това станало през април1876

Спокойна нощ!
цитирай
57. germantiger - ...
25.02.2016 08:07
Въобще в Средновековието едва лие имало велики сили, в този ред на мисли и от моята "поредица" на такива които ги имам за велики отпада СРИнгн, но пък Византия и Халифата остават, както и Рим от Античността.

Напълно съм съгласен с теб за Фактор, както и с това, че в някои периоди е решаваща сила в юго-изтока, доминираща и една от трите големи държави в Европа със сигурност във времето на Крум.

Аз още отначало писах СИЛА, и фактор разбира се не написах, но силата предполага това, и в това нямаме спор въобще, няма и как да иамем - историята го показва с факти категорично.

Ако е имало велики сили в онова време, то при Крум България би била такава и аз така да го кажа, не за да приближим позициите си, а защото е така.

...

Не съм съгласен с друго в написаното от теб

ТИ ПИШЕШ
Сега, дали тюрките могат или не, да победят западните рицари в този период има красноречиво доказателство за това , че могат!
Те си отвоюват отново Йерусалим, освободен преди това от рицарите и той никога повече не е под християнска власт
Известно е какво прави Саладин с рицарите

ОТ МЕН
Първо известно е какво правят и рицарите векове на изток - имат победи, успяват да създадат държави точно там, което е изключително, като казваме едното, ще казваме и другото, постижението на руцарите също е впечатляващо, походите са голяма работа, макар някои и да са пример за идиотия.

Сериозното ми несъгласие с теб е в друго - изтрока е едно, победата в "равно поле" както явно обича юлий е едно, друго е тюрка или кюрда Салах'еддин да дойде в Европа, друго е тук с горите, проходите, ВРАЖДЕБНАТА ТЕРИТОРИЯ И БУКВАЛНО ХИЛЯДИТЕ, НЯМА ГРЕШКА ХИЛЯДИТЕ ЗАМЪЦИ, това е коренно различна война. Никой завоевател не е затъвал в Европа в онези времена, монголите минават през Лигниц, но не влизат в дебрите на замъка до замъка след замък през замък над замък, там те биха се провалили, не случайно и Атила не е особено силен когато влиза в дн. френските територии, а по-нататък и не влиза никога.

Така-че какво прави Саладин в мала азия и близкия изток е почти нищо като "показател" какво би напраивл в Европа - буквално почти нищо мое би и именно защото кюрда е изключителен лидер той не би се пробвал дори в Европа или бързо би я напуснал що иде реч до онази Европа - централна и западна - южна да, там би могъл, юго-източна да, не повече обаче.

...

Европа западна и централна дърпа много преди турцфите, още векове преди тях запада има това което България нама и започва да изостава юго-изтока. Книжнината и трактатите за какво ли не, вече не са само византисйки, а бол западни, изкуствата поезията, поемите вече са запад, живота градския занаятите, металообработването взело много от походите на изток дават на запада начало на отскок

Ренесанса си е западно постижение и не е българска заслуга, както не е и антична или класическа. Ако някой пише Ренесанса с начало България, то тогава трябва да го поише 100 пъти по-голямо начало... Рим и Елада, зщаото е вдъхновен от тях и ползва немалко от Античността, но Ренесанса си е западен колос граден от бол хора и в какво ли не.

Това е все едно някой да каже че фалангата на Александър е... египетска, зщаото първите изображения на фаланга са в ... египет хиляди години преди това, но не! Фалангата е това което е като апогей при Филип и Александър.

Танка може да е английски, няма да се върщаме до да Винчи, но германския танк през ВСВ е точно германски ми доминиращ, не английски, не леонардовски, не нечий друг.
цитирай
58. leonleonovpom2 - Всъщност, както на нас ИРИ, плаща ...
25.02.2016 11:15
Всъщност, както на нас ИРИ, плаща данък и на Атила Така го възпира да я атакува
Та не плаща за щяло и не щяло пари На всеки , който и поиска
А само на този, от когото изпитва страх и респект! Може и други сметки да си прави, но шушумигите ги мачка, не им дава щедро пари
И накрая, по византийски упътва Атила на запад, там има други, от които може да вземе пари, нейните са свършили
И той поема на запад!
цитирай
59. leonleonovpom2 - Добре , Германтигър!
25.02.2016 11:39
Никой не отрича постиженията на запада днес Но аз отговорно твърдя, че до идването на съжителите ни от изтока, България с нищо не е отстъпвала на Запада
Не казвам, че Ренесанса е дело Българско А, че е почнал едновременно поне с италианския
Лондонското четвероевангелие го доказва!
Затова Лондонския музей не го дава и не го разменя При положение, че има какво ли не
Иначе в цяла Европа през 14-ти 15 - век липсва добра военна организация За мен причината е феодалната раздробеност Нали организират няколко похода срещу турците, включително и Австро Унгария по-късно- без успех
Това за Саладин и горите тилелейски е като за Русия, че никой не я е победил-дъжд, кал, студ
Комплексно, западът дърпа напред след завладяването на новите земи И това е нормално-ресурси, работна сила, това дава тласък на икономиката
Какво превъзходство могат да имат, когато основните им държави се заформят десети, единадесети век? Цитирал съм, как в началото на девети век в ИРИ приемат офертата на Карл Велики, при цялото ми уважение към него
А не дърпа -Западът затова, че на Изтока тогава живеят по- ниско качество хора, а виждаш ли те- те са по- високо качество?!
Сега може и да е така вече, но тогава не!
Иначе за Велик ,да има различни тълкувания
Мисля ,че ти дадох този пример Един приятел, страшен германофил, поздрави един съсед, германец, току що дошъл, с Германия е велика
Учудващо, той посрещна хладно поздрава и му каза, че Германия е джудже пред САЩ, те са велики
Приятелят взе да го убеждава ,че не е прав Накрая му казах, че има право германецът, САЩ са над 50 щата, само някой от тях-Тексас, Калифорния, Аляска, са с пъти по- големи по площ от Германия

Приятен ден!
цитирай
60. joysii - За да се разбере истината за нас е ...
25.02.2016 12:02
sparotok написа:
joysii написа:
sparotok написа:
За да се разбере истината за нас е достатъчно да се отмият лъжите за историята и произхода ни :)

============
Мхммм, и да се наредим всички да те зяпаме в устата и да ти слушаме простотиите. Ти в кой университет изучи историята?
За невежите като теб хора някои истини звучат като лъжи. Както и обратното - твоите лъжи за много глуповати хора са велики истини.


Радост, радвам се да те срещна отново! Странно нещо е съдбата, неотдавна пътувах заедно с дъщеря ти, тя е стюардеса нали? Симпатично, културно момиче е, одрала ти е кожата.

=================
Цитираш мой коментар/на Джойси/, а се обръщаш към някоя си Радост? Странно. Ти съвсем превъртя. Какви дъщери, какви стюардеси са те патили? Е, може да зяпаш по готините мацки в самолета, докато ти поднасят кафето, ама чак да си фантазираш дотолкова,че да ти ПРИЛИЧАТ на мен, която ти никога през живота си не си виждал...звучи леко налудничаво.
Впрочем - напълно в твой стил- ти така пишеш и за историята - само лъжи, фантасмагории и пубертетски блянове.
цитирай
61. shtaparov - ако тръгнем по тази плоскост бъл...
25.02.2016 15:04
iuliuscaesar написа:
ако тръгнем по тази плоскост българия би трябвало да е била велика сила по времето на Борис,Расате,Симеон и Петър:
1.Има сравнително голяма територия с хетерогенно население: българи,славяни(часат от тях станали българи по някое време),гърци,авари,сърби,вероятно и власи,а в украинските степи кой знае какво.
2.държавност:имперски статут поне от петър,който е признат за василевс и на практика става вторият император за времето си в Европа.
3.Църква:признат патриарх през 927- трети в Европа след папата и константинополския.
4.собствена писменост,макар и създадена от чужденци и не специално за нашата държава.
5.охридкста и преславската книжовна школа,която влиая и на киевска рус.
6.градежи също има: преслав е бил великолепен,базиликата в плиска е по-голяма от света софия.
7.реално флот липсва,но това едва ли е от значение,наще са континентални,нещо като античните македонци,които едва при филип се сдобиват с един мижав флот.
основното обаче е друго;една велика сила трябва да влияае най-вече политически на големи маси хора на големи разстояния. това е разковничето. политически нашето влияние достига до днешна австрия и хърватско на запад и до днепър на изток. това си е империя,но не е велика сила. и всичко това се дължи най-вече на съседството с византия: 2/3 от усилията сме принудени да хвърляме именно тук. но пък и ние сме причината голяма част от балканските славяни да не са гърци днес...

България била велика сила точно по времето,което съм посочил приятелю- имала и нужния териториален обхват за това,границите й до 922 г. стигали до Урал и Петроград,без да питат дали си съгласен. "Славяните" са едно от колената на Българския род и това древните очевидци го посочват: не Овчаров от егреците. А колко са били чужденци Кирил и Методий,това е посочено от гърка Теофилакт Охридски- не от нас:

Обърнали се към утешителя,чийто пръв дар са езиците и помощта на словото (Деян. 2,2),и измолили от него тази благодат- да изнамерят азбуката,която съответствува на грубостта на Българския език,и да могат да преведат Божествените писания на езика на народа...
цитирай
62. shtaparov - Джойси, а ти пък пишеш наслуки къде ...
25.02.2016 15:06
Джойси,а ти пък пишеш наслуки къде каквото ти падне! Защо влизаш в сайтове за наука,като въобще не разбираш от наука????
цитирай
63. leonleonovpom2 - Здравей приятелю, Щапаров!
25.02.2016 20:24
Да има логика в това ,което казваш!
Той и Паисий е отбелязал връзката-Някой славяни се нарекли Българи
Хванал е връзката между тях!
Наистина обратно
Но като се има предвид ,че е ползвал чужди автори, а той е самоук преводач, лесно е можел да обърка
Във френския например има една конструкция, която при невнимание лесно може да се вземе за отрицание, а всъщност е само, т. е. категорично потвърждение
Та точно така е, Българи и славяни са едно коляно!
Пълна фантазия е тюрки или монголи, за каквито считат Българите и славяни да създадат общ народ Религия, ,манталитет, обичаи, коренна разлика
Невъзможно!
И водещият, Българският народ да се откаже от езика Ами това е равносилно и на отказване от властта Все едно в Русия ,да се откажат руснаците от руския и да приемат башкирски например
Някои твърдят ,че във Франция бил такъв случаят Не е така
Там наистина силово , със закон е въведен за задължителен съвременния френски, но от десетките езици и диалекти е избран езикът на УПРАВЛЯВАЩАТА династия- на Франсоа Първи!

Приятна вечер!
цитирай
64. anonymousbulgaricus - Велика България няма, има едно м...
26.02.2016 16:28
Велика България няма, има едно моменто появило се еднократно название у двама римски автори, които ползват римския начин и смисъл на термина "магна", който е устойчив и се отнася до много територии, защото не всички неща наречени "велика" са били държави. По времето на въпросната "Велика" България в Европа има съществуваща Римска империя и няколко вероятно десетки германски кралства, а големят фактор в ценрална и източна Европа са аварите и подчинените на тях народи. Те са такъв фактор, чак докато първо Карл, а после и Крум ги довършват и си спретват обща граница някъде там, със съответните буфери, от които ще произлязат няколко съвременни централно европейски държави.

Дунавска България или ПБЦ е нещо тотално различно от предходната Кубратова България и в първия период на съществуването си е обичаен, леко досаден на моменти федерат, който ако копроним беше имал малко повече шанс, по-малко опозиция и по-дълъг живот е било вероятно да прогони още в края на осми век. Аспарух, Тервел и Кормесий са изключително лоялни за типа варварски архонти/рексове федерати, които чат пат правят пакости, за да си вземат платата, но като цяло солидно бранят ИРИ от хазарите и при нужда спасяват императорите или помагат с каквото могат. Кубер даже е по-досаден в Македония, но пък той има далеч по-малък ресурс, все пак е избягал от аварите с квото дойде, но като цяло, макар и той да има патрицийски статут досажда повече в тази част.

От Крум нататък във втория период на ПБЦ до края на Петър, може да говорим и то е факт, за империя, за велика сила с регионален характер, вкл и заради включването ни в християнския оборот и превръщането ни на трети център на християнството с Рим и Константинопол с пряко влияние в севера. Самият факт, че даже се обзавеждаме с два федерата в лицето на печенегите и унгарците даже е показателен.

Третият период, ако Самуил не прецаква работата е можело да не доведе до фаталния край, но той е на системно губене на всичко, накрая и държавността.
цитирай
65. anonymousbulgaricus - ВБЦ е регионална сила с авторитет и ...
26.02.2016 16:37
ВБЦ е регионална сила с авторитет и значимост, независимо от вътрешните колебания и династически баталии до самото си падане, че даже и след официално приетата за падането му дата. Драмата тук е в две посоки - първата е, че заставаме в средата на конфликта православни-католици и втория, че поради много и най-различни причини и в Европа и при нас се променя цялостната философия на структуриране на властта. Т.е. България в един момент и то неподходящ от историческо време, се превръща в нещо по-близко до Германия в този период (ние му викаме лошата разпокъсаност, но то не е така), направо е гениално това, което прави Йоан Александър с ограничените демографски и икономически ресурси успява да конструрира властта така, че тя да е жизнена и да дава импулси, независимо от факта, че централното управление може да страда от кризи.

Османците в ранния им период са можели да бъдат разбити и прогонени многократно, но съчетанието на различни фактори, вкл. и простия късмет да хванат заспалите и вероятно подпийнали Вълкашин и Углеша при Черномен и да ги изтрепат ей така им дава и времето и въздуха да и пространството и вътрешните противоречия, които трасират пътя им. Да не говорим, че никой не ги е смятал за реална заплаха от гледна точка на исторически опит.

Константинопол, както е казал цезаря не е град за превземане. Той е падал само веднъж в битка и то при наличието на топове и при условие, че защитниците са му били няколко хиляди души, а градът разпаднат на вътрешни градчета. Падането от латините е резултат на предателство и случайност, на която и те са изненадани. В този смисъл, само Шишман е имал такъв шанс, но не му се получава. Йоан Асен II сам не би могъл, с Ватаци би, но няма интерес, за приготовленията на Крум наистина е интересно, но има само книжен спомен.

Северът и ИЗтокът са интересната част от нашето величие, но за него нито се говори, нито се изследва, нито има интерес, поради християнския характер на историята и нейната реконструкция и изворите.
цитирай
66. kasnaprolet9999 - Винаги ми е било много интересно да ...
26.02.2016 19:35
Винаги ми е било много интересно да чета твоите къси анализи за голями периоди от нашата история, изпълнени с мъдри заключения. Много съм учудена от големият брой коментари за нещо толкова очевидно като нашият възход и падение през вековете, то върви като синусоида, с минимуми и максимуми на определени етапи и е съвсем реално пак да има максимум. Определено съм впечатлена от умението ти да отговаряш на провокиращи коментари и да слагаш на място хора, които се изказват неподготвени. Това изисква и голяма психическа енергия, която изразходваш като река, която не свършва, а то не е точно така. Пази си силите за хубавите постинги, които пишеш. Поздрави!!
цитирай
67. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
26.02.2016 20:33
kasnaprolet9999 написа:
Винаги ми е било много интересно да чета твоите къси анализи за голями периоди от нашата история, изпълнени с мъдри заключения. Много съм учудена от големият брой коментари за нещо толкова очевидно като нашият възход и падение през вековете, то върви като синусоида, с минимуми и максимуми на определени етапи и е съвсем реално пак да има максимум. Определено съм впечатлена от умението ти да отговаряш на провокиращи коментари и да слагаш на място хора, които се изказват неподготвени. Това изисква и голяма психическа енергия, която изразходваш като река, която не свършва, а то не е точно така. Пази си силите за хубавите постинги, които пишеш. Поздрави!!


Благодаря ти за хубавия отзив, нещо толкова рядко сега!
Да, така е, работите са очевидни в историята ни Не влизам в детайлите, на не съм и любител педант, търся общото
Права си и в другото, има какви ли не уникати Затова и сложих филтъра
Аз , дори и да видя нещо не в ред, не това ми е първата задача, да смачкам човека Особено пък като видя, че той съвсем добронамерено излага виждането си Ще го похваля, ще го насърча
повечето колеги тук действат така
Но има и уникати Които по мутренски табиет смятат, че трябва да те стъпчат, за да наложат своето Всеки, повече или по-малко поставя неговото его над другите, но подобно, мутренско поведение в иначе интелектуална дейност е неприемлива
Напълно права си в съвета, който ми даваш Трябва да се щади човек
Да не ги допуща или да не им отговаря
Просто такива хора са сбъркали мястото, дори и да имат знания не е този начинът да убедят останалите в тях
Хубава вечер, Невена!
цитирай
68. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
26.02.2016 20:53
Нямам принципни различия с написаното от тебе
Някои се дразнят, че ползвам велика сила, сравнително модерен, съвременен термин за ранното ни Средновековие
Да, нямало е такова деление тогава, но пък как да сравниш и определиш мястото на България в тогавашния свят Не е една от множеството
По време на Освобождението ни има официално седем велики сили
Една от тях е Италия Тя заслужава безспорно уважение с поведението си към нас, единствена не иска корекции на Санстефанския предварителен договор!!! Казва ,че ще подпише всичко, което и се поднесе
Но каква велика сила е в сравнение с България дори и по територия, с малко превъзхожда Санстефанска България?!
Нима при великите ни царе, България е била по-малко велика?
И сега реално има пет велики сили, тези с правото на вето в ООН
Нещата са относителни, там например не фигурират Германия и Япония по разбираеми причини
Така ,че един вижда едно, друг друго
Иначе схващането че през 13-ти и 14- ти век западът е дръпнал напред, защото виждаш ли, там живее по-висша категория хора , не отговаря на истината
Дърпа по съвсем други причини, малко по- късно
А нашите "съжители",вместо да приемат правилата на нашия живот като домакини , налагат техни И ни връщат стотици години назад Което ясно показва, че не са обикновени "съжители" И" нормални!
Ето , това е опасното на" съжителството" с хора с подобен манталит! Че те, гостите, се държат като домакини?!
И точно това се случва сега и със западът
Но.....
цитирай
69. shtaparov - До anonymousbulgaricus
26.02.2016 23:02
Тезата че Българите след VII век били някакви си там "федерати" т.е. платени служители другиму е съвършено несъстоятелна и дори скверна- тя не съществува в НИТО ЕДИН исторически извор,откъдето и да го погледнеш! Кой федерат пие вино от черепа на "началника" си и после получава от него заплащане? Кой "началник" непрекъснато напада "подчинените" си и иска да ги унищожи или да ликвидира до крак онази армия,с която му "служат" ???? НИТО ЕДИН !!!

Така че хипотезата,която поднасяш не струва дори тока,който е изгорял компютърът ти за трите минути,които са изминали докато напишеш това уважаеми!
цитирай
70. leonleonovpom2 - Здравей приятелю, Щапаров!
26.02.2016 23:48
С тезата за федератите-съюзниците спекулира особено Божидар Димитров Вероятно не е негова, но той умее да създава впечатление на автор Тя е на поддръжниците на номадския ни произход Тези същите номади са построили църква в Плиска, по- голяма от Света София
Да, няма логика да гониш с най- силната си армия съюзниците си
Да, плаща се на държавно ниво за свършена услуга- на федерат и откуп- като на Атила, да не те напада
При нас излиза, че съжителстват и двете форми -хем сме съюзници-федерати, хем и получаваме откуп да не нападаме Хаос, дори не е организиран както трябва
Не може и двете неща едновременно

Спокойна нощ!
цитирай
71. get - - Докато продължаваме да преживяме интелектуалната дъвка, наложена не от сега в историческата ... ?
27.02.2016 12:28
leonleonovpom2 написа:
С тезата за федератите-съюзниците спекулира особено Божидар Димитров Вероятно не е негова, но той умее да създава впечатление на автор Тя е на поддръжниците на номадския ни произход Тези същите номади са построили църква в Плиска, по- голяма от Света София
Да, няма логика да гониш с най- силната си армия съюзниците си
Да, плаща се на държавно ниво за свършена услуга- на федерат и откуп- като на Атила, да не те напада
При нас излиза, че съжителстват и двете форми -хем сме съюзници-федерати, хем и получаваме откуп да не нападаме Хаос, дори не е организиран както трябва
Не може и двете неща едновременно

Спокойна нощ!


... наука - Източна римска империя е УНИТАРНА(а не федеративна, каквато е била по същността си) ДЪРЖАВА!
- Няма да разберем СЪЩНОСТНОТО ПО ВЪПРОСА - Как така, ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ - плаща на местната - а в случаи, когато тези плащания се забавят или откажат "ФЕДЕРАТСКАТА" провинция - "набива" централната властта в лицето на ИМПЕРАТОРА и ... статуквото се ВЪЗСТАНОВЯВА!

ВТОРО - По силата придаването на УНИТАРНОСТ, като държавно-политическа същност//устройство на ИРИ - звучи най-малкото НЕРАЗБИРАЕМО - Защо императора наложил ЦЕНТРАЛИЗМА и известен ни от историята, като Василий "Булгароктонос" и факта "ослепяване" на Самуиловите воини - Какво прави, ПЪРВО на ПЪРВО - След укрепване на АБСОЛЮТНО-ЦЕНТРАЛИСТКАТА СИ ВЛАСТ - Пише сигилии(грамоти) с които ПРЕ-УТВЪРЖДАВА СТАТУТА на Б Ъ Л Г А Р С К А Т А АРХИЕПИСКОПИЯ!
- Като за такава УТВЪРЖДАВА ЗАПАДНАТА, Охридска ... Като за същата СЪВСЕМ НЕ СЕ КОЛЕБАЕ да я ИЗВЕЖДА, като "Юстиниана ПЪРВА" тоест с ВРЕМЕ НА ПЪРВОПРОИЗХОД от ПЪРВА ПОЛОВИНА на ШЕСТИ ВЕК!
- От което ВЪЗНИКВА ОСНОВАТЕЛНОТО МИ ПИТАНЕ - Как така Архиепископията създадена през 6-ти век, и се преписва "българска принадлежност" - след като БЪЛГАРСКИТЕ историци чрез учебниците СА МИ ВНУШИЛИ БЕЗАПЕЛАЦИОННАТА "ИСТИНА" - Българи и България има/е създадена през СЕДМИ ВЕК с идването на "хан Аспарух" на Балкани ???!

- Помогнете на мен дилетанта в интелектуалните ми терзания-търсения! :)))):))))
цитирай
72. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Гет!
27.02.2016 13:39
Развесели ме!
Задаваш въпрос за нещо, за което си пределно наясно!
Понеже мен цитираш, намеква се в коментари, даже направо се твърди, че Българите по границите са със статут на съюзник-федус и изпълняват ролята на граничари, за което им се заплаща от хазната
Да , но плащанията са от друг характер Затова ,че ИРИ е победена, независимо как, но факт е, че почти веднага след императора се разбягва и армията! Някои твърдят, че е приложена хитрост Аспарух пуснал слуха, че огромна армия му идва на помощ А през нощта запалили хиляди огняове, които смразили кръвта на ромеите Слухът явно бил верен А Българите едва ли са били на Дунавския остров
На ромеите било обяснено, че императорът отива в Месамбрия/ според мене в Анхиало/ Да се лекува На те са виждали голяма заплаха от отсрещната страна и това е отприщило страха им! И след погрома явно не са виждали в ИРИ оправия и са решили да им плащат, срещу определени условия Но не като на съюзници- федерати
Ако беше така, нямаше Юстиниан Втори, дошъл повторно на власт с помощта на Българи, да наруши отново този съюз!

Приятен ден!
цитирай
73. get - - Приятелю - пиша не толкова за "калните бани" на Императора, които се изтъкват ... ?
27.02.2016 14:02
leonleonovpom2 написа:
Развесели ме!
Задаваш въпрос за нещо, за което си пределно наясно!
Понеже мен цитираш, намеква се в коментари, даже направо се твърди, че Българите по границите са със статут на съюзник-федус и изпълняват ролята на граничари, за което им се заплаща от хазната
Да , но плащанията са от друг характер Затова ,че ИРИ е победена, независимо как, но факт е, че почти веднага след императора се разбягва и армията! Някои твърдят, че е приложена хитрост Аспарух пуснал слуха, че огромна армия му идва на помощ А през нощта запалили хиляди огняове, които смразили кръвта на ромеите Слухът явно бил верен А Българите едва ли са били на Дунавския остров
На ромеите било обяснено, че императорът отива в Месамбрия/ според мене в Анхиало/ Да се лекува На те са виждали голяма заплаха от отсрещната страна и това е отприщило страха им! И след погрома явно не са виждали в ИРИ оправия и са решили да им плащат, срещу определени условия Но не като на съюзници- федерати
Ако беше така, нямаше Юстиниан Втори, дошъл повторно на власт с помощта на Българи, да наруши отново този съюз!

Приятен ден!


... като основна причина за СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА от ВРЕМЕ на "хан" Аспарух - а за ВТОРОТО!

- Защо след като император Василий II, който при своето царуване УТВЪРЖДАВА - модела на УНИТАРНА, тоест СИЛНО със ЦЕНТРАЛИЗИРАНА ВЛАСТ ДЪРЖАВА - Първата му ГРИЖА е да определя диоцезите - административно-териториалното делени и издръжка на БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ!
- И второто - СЪЩЕСТВЕНО ПО СВОЯТА ВАЖНОСТ - Същият в сигилиите/грамотите си ПРИПОЗНАВА ... тоест ПОСТАВЯ ЗНАК НА РАВЕНСТВО - Между АРХИЕПИСКОПИЯ изестна като ЮСТИНИАНА ПРИМА(първа) ... И много по-късната Българска патриаршия от времето на императора(цар) Петър?

- Ако с ПРИПОЗНАВАНЕТО/синонимността Той УТВЪРЖДАВА - Българската патриаршия е ЕСТЕСТВЕНИЯ ПРОДЪЛЖИТЕЛ на Създадената по време на имп. Юстиниан - Архиепископия, тогава ТОЙ ВЪЗПРИЕМА - Българи има на БАЛАКАНИ още времето на Юстиниан Първи (1 април 527 до 11 ноември 565.)?
цитирай
74. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Гет!
27.02.2016 15:01
Ами теракотните плочки от Виница, едната с надпис Болгар, а другата с Ахилес- на латински ,датирани близо два века преди идването на Кубер и Аспарух точно това доказват! Че далече преди официално приетото начало на Българската държава тук, районът е заселен с Българи!

Приятен ден!
цитирай
75. shtaparov - Истината пак не е достатъчно ясна на ...
27.02.2016 19:04
Истината пак не е достатъчно ясна на anonymousbulgaricus затова ще допълня,че от VII-Х в. Византия не е била федерат,а васал на България. Да-аааа друже- Византия ни е била васал,и то на няколко пъти! Федерати с нея сме били в периода 1018-1040,1041-1072 и 1073-1185 г.: ето кога!
цитирай
76. anonymousbulgaricus - Имам принцип да не отговарям на ф...
01.03.2016 19:08
Имам принцип да не отговарям на фентъзи коментари, но този път ще го наруша, ама случая е важно и то само за един коментар, пък който иска да чете.
В обратен ред - че ИРИ е била васал на България е виц, който даже за патриотични седенки не става, подминаваме го.
Че сме били федерати в 1018 и т.н. е нелепица, която няма връзка нито с историческото време, нито с историческите факти, които са достатъчно ясно свидетелстват за статута на българските земи като ромейски теми.
Сега, за федератството:
1. СТава въпрос първо само за периода, който най-общо можем да наречем "Кубратова династия". Описал съм го в първия си коментар много ясно. Това няма нищо общо с Крум и каквито и да е чаши.
2. Обичайна практика е за подобна ситуация и договорът, който се цитира не посочва някакъв различен статут, както се прави при такива ситуации спрямо други народи.
3. Аспарух, Тервел и Кормесий, както и Кубрат преди това и чичо му са ясно указани с римските си титли и имат изключително лоялно отношение към короната. Има само два случая на конфликти, които можем да наречем дребни и са решени в полза на българите. Всяко политическо действие на тези владетели от тази династия, в ситуациите, които ги поставя историята е алогично, ако ИРИ и България имаха други отношения и България е приемала ИРИ за свой "смъртен враг".
4. При смяната на династията, отношението на ИРИ към България рязко се променя и тя започва системно да унищожава България.
5. България в този период няма характера на унитарна държва и спрямо народите, които са в пределите й и не само върши чудесна работа на "жандарм".

Т.е. какво правят българите, които след ситуацията с Онгъла, явно Константин с оглед на по-важните неща, които има да решава, прави съюзници срещу плата и земя (обичайна практика за този район, идващи народи и политика на ИРИ в този период) - пазят североизточната и северна граница, прекратяват аварските нашествия, разселват и укротяват славяните, при всяка нужда от помощ във вътрешните дела се намесват в полза на централната власт и Константиновата династия, без да се възползват от ситуацията в своя цел.

Тука се пита кога и можело ли е българите да превземат Константинопол, но се забравя, че Тервел с войската си е бил акламиран в Константинопол и не го е превзел (а е можел), нито пък синът му, който е по-вероятния герой срещу арабите и е държал ключовете от града. Просто не го правят.

Ако се сравни поведението на всички други федерати, че дори това на печенегите и на маджарите, които в един период имат сходна роля за България, то и поведението е едно и също. Да, нямаме текста на този договор и никой не си е направил труда и нужда да го опише, най-вероятно защото от само себе си се е разбирало какво е.

Драмата в отношенията ИРИ - България започва след свалянето на Кубратовата династия и до смъртта на Константин Копроним. След това има съвсем друг етап и период от развитието и на двете държави с много вътрешни промени и в България, който също е мирен. Реално погледнато, след Крум, който управлява 10 години в следващите 100 години имаме посотянно препотвърждаван мир от двете държави, който е трайно нарушен чак при Симеон. Като тук има два подпериода - до покръстването и след.

Но, да не задълбаваме. КАто цяло, българите в ранния си период на дунавската държава са нехарактерно лоялни с ИРИ. По-различно е поведението на Куберовите българи за сравнение в македония, но това е друг въпрос, който отново е решен от ИРИ с характерния за тях начин, с тази разлика, че поради по-слабата си позиция, куберовите българи са с по-нисък статут и по-малотрайно влияние от аспаруховите, докато в един момент не стават част от общата България, за която може да говорим, че от времето на Борис до края на управлението на Петър е регионална велика сила, чието значение поради фокуса в отношенията с ИРИ и по-малката осветеност на реалните събития и роля в северно направление - пропускаме.
цитирай
77. shtaparov - До anonymousbulgaricus
02.03.2016 22:05
Не-ее приятел: забравяш изказването на Константин Апамейски от 680 г.,в което той не говори за пререкания между "принципала" Константин Брадати и "федерата" Испор (Аспарух),а за ВОЙНАТА С БЪЛГАРИЯ! Забравяш писанията и на съвременните "византийски" историци,според които било чудно на всички да гледат как императорът,който превърнал в свои данъкоплатци всички народи,се принудил сам да стане данъкоплатец на Българите,които били пратени на Империята за наказание заради греховете на ромеите и били като тежък бич за земите им на Балканите. И в други летописи е казано,че императорът водил дълга война с Българите,но като не успял да ги победи в нито една битка,накрая се принудил да сключи мирен договор с тях и да се примири. Та както виждаме,императорът е бил не спонсор-меценат,а данъкоплатец т.е. васал на Българите,независимо дали ти харесва или не!
цитирай
78. shtaparov - До anonymousbulgaricus (допълнение)
02.03.2016 22:13
А между 1018-1185 г. (с кратки прекъсвания) България наистина била федерат на Византия,колко и да не ти харесва. Първо,тя поставяла условията при сключване на договора с Василий ІІ- не ги поставял той. Второ- имало граница между България и Византия. Трето- запазили сме своята си църква заедно със своята писменост,и никой "византийски" император не посмял да им посяга. Четвърто- запазили сме достатъчно голям обем наши армейски части,които помагали на императорската армия да бори въстаниците и нашествениците. Пето- запазили сме изключително силни властови позиции на нашата аристокрация,и т.н.,и т.н. Необходимо ли е да продължавам??
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139865
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031