Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2017 15:03 - Строители на Санстефанска България!
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4416 Коментари: 21 Гласове:
29

Последна промяна: 02.03.2017 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                      В памет на прадядо ми


Много са строителите, със сигурност изброените не са всичките, затова думата не е членувана


                                                              ЛЕВСКИ

Без неговата организационна работа  Априлското въстание не би било възможно! Вярно, той не е бил жив, когато то избухва, но водачите му , в болшинството си , са хора, които той е вербувал  за делото!

                                                              БОТЕВ

Велик и в саможертвата си!  Наясно е, че се жертва!  Доказателства са писмата му до Европейски редакции и това,  връчено на капитана на" Радецки" Тези писма изиграват важна роля-привличат вниманието на Европа!   В резултат на тях пристигат разследващите журналисти- един от тях е Макгахан!

                                                           АПРИЛЦИ 

Всички са герои!
Особено се откроява Васил Петлешков!  Българският Ян  Хус! Жертвал се, за да спаси Брацигово, горял на клада и полумъртъв повтарял- " Сам съм, други няма"!

                                                    ОПЪЛЧЕНЦИТЕ

Тази странна на пръв поглед доброволческа войска, приковава вниманието на цял свят! С численост около 12 хиляди, първоначално предизвикващи присмех с вида си, те печелят най- важната битка на войната!  Не случайно народният поет предава така думите на генерала към тях:

- На вашата сила царя повери, 
прохода , войната и себе дори!

                                                 РУСКИЯТ НАРОД

Ставало е дума, тази война е предизвикана от руския народ! С безкрайните  манифестации в Москва и Петербург С призив към царя да помогне на страдащите Българи!  Накрая царят, въпреки, че армията не е готова за война, склонява!
Това е истината за тази война !
А ,че армията действително не е подготвена,  го доказва ходът на военните действия!

                                                       БЪЛГАРИТЕ

Спекулира се много с това, че друг ни е донесъл свободата! Дали е така!
Положението в Европа е такова, че е под контрол на великите сили И Турция е между тях!
Практически е невъзможно освобождаването ни, ако за него  няма карт бланш от Великите сили!
Не могат въстаниците по ред причини да се преборят с Велика сила!
Никой от Балканските народи не е постигнал това сам! Нещо повече-на Гърция, Сърбия и Румъния свободата е поднесена на тепсия от Великите сили!  Българи участват в Освобождението и на Гърция , и на Сърбия!  Да видим какво казват някои важни за нас личности от 19- ти век!

                                       ГЕНЕРАЛ ИВАН ЛИПРАНДИ

Той е командир на Българския корпус, участвал в борбата за освобождение на Гърция Казва, че Българите са най - добрите войници на Балканите, просто нямат равни на себе си, когато се сражават!
Казва също, че България е градината  на Балканите! Местата , където живеят Българите ,се разпознават отдалече, по китния им вид!
Липранди прави карта на районите ,населени с Българи
Тази карта изиграва решаваща роля при определянето на  границите на Санстефанска България! Тя е ползвана
Липранди дава и друга характеристика за Българите! Че живеят заедно и задружно, отделно от другите етносни общности

Думите му  са напълно потвърдени от големия френски поет, политик и общественик ЛАМАРТИН! Той е възхитен от Българското земеделие,  а също и от  носии, и танци! Сравнява ги с френските и с немските!

Да, Българите са били достоен народ!
И възстановяването на държавата им е станало по един достоен начин!



Гласувай:
29


Вълнообразно


1. schumpov - За българите и в миналото и сега м...
02.03.2017 18:05
За българите и в миналото и сега могат да се кажат добри думи, но за българските комунисти едва ли.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Шумпов!
02.03.2017 20:07
Не ми се иска да се политизира темата!
На необятната руска душа, на нея дължим станалото!
Комунизмът, тогава е в главите на Маркс и Енгелс, а , и на парижките комунари!
Да, пропуснах, Ламартин,подчертава добрината и готовността на Българина да помогне!
Тогавашният!
Сегашният?
Да, може да ти помогне за нещо зло!
Там може да бъде сигурен човек, че ще получи помощ!
Примери -и тук даже, колкото искаш И профилирани" герои" за това!!

А, един въпрос за изследване!
Преди имаше таван на заплатите-500 лева Да приемем, че с обезценяването на лева сега е 5000 лева
Сега таван на заплатите няма! Говори се за един банкер, че му е 100 хиляди лева, и на една управителка на пенсионен фонд-двеста хиляди лева, не евро
А, пенсиите!
Там има таван сега, май 900 или 910 лева
Знаеш ли, там виждам разликата между комунисти и демократи- на различни места слагат таваните на парите, които ,ако е демокрация наистина, би трябвало да се получават!
Ти какво обяснение имаш за това, че едните слагат таван на заплатите, а другите на пенсиите!?
В незачитането на човека като такъв, чувството при демократите даже е по любвеобилно!

Хубава вечер!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
03.03.2017 10:30
Постинга ми хареса, но отговора, който си дал на колегата Шумпов, според мен не съдържа истина по няколко причини: Първата е, че тавана на заплатите по време на комунистическия режим се отнасяше само за работещите, а не за онези от висшия ешалон на партията, дето си бяха присвоили и държавата, и народа и природните ресурси, които ползваха като бащиния.
Второ, както знаеш, пенсиите се формират от удръжки върху заплатата в течение на целия трудов стаж и се събират във фонд, който ако не ги инвестира добре или ги открадне, както стана с пенсиите на българските граждани по комунистическо непосредствено преди падането на режима, не поема никаква отговорност, защото принадлежи на Партията и тя разполага с него, тъй като се е срастнала с държавата и се идентифицира с нея.
Трето, ако същата тази БКП си беше понесла отговорността за пенсионния фонд, с който разполагаше, докато беше на власт, сега сигурно нямаше да има таван на пенсиите.
И четвърто, партията си смени името, но хората, които разполагаха с държавата тогава, разполагат с нея и сега, сиреч крадецът вика най силно "дръжте крадеца".
Хубав ден, приятелю!
цитирай
4. get - За ген. Иван П. Липранди и Свети Стефанска България ?
03.03.2017 11:32
Руско-турската война 1828/29 години е обявена от турска страна в резултат даването независимост на Гърция вследствие намесата на Великите сили.
Начало на обявяването й от Турция е от м. Декември 1827 г. в резултат на морската руско-турска битка при Наварин, в резултат на което тя затваря Босфора за руският флот в разрез с Акерманската спогодба от 1826 г.!
На практика военните действия начеват през април 1828 г.
Тогава към руската армия се сформира Български доброволчески корпус от чичото на Г. Раковски, кап. Г. Мамарчев - човека благодарение на чиято лична храброст е превзета силно укрепената крепост Силистра.
За тази война можем да прочетем най-вече при Раковски ... където правдиво е описано КАКВА Е БИЛА СТРАТЕГИЯТА НА РУСИЯ ... в РЕЗУЛТАТ: Какви са били последствията за българското население?
Поради численото нарастване на българите доброволци и от това превръщането на Корпуса в значима военна единица ръковството на същият е дадено на Иван Липранди, тогава все още полквник!
След подписването на Одринският мир, Българският доброволчески корпус е разпуснат а за ... съдбата на капитан Мамарчев предполагам знаете ... както и за керваните с български бежанци-колонисти на които не е гарантирана безопасност в Мирният договор подписан в Одрин, в резултат на което се преселват в Руската империя?!

И тук идва най-трудната ПОРАДИ ДЕЛИКАТНОСТТА Й ЧАСТ от коментара ми ?!

- Кога и от Кой бяха определени ЗЕМЛИЩЕТО на България от Св. Стефанският мир и ... формата на държавно управление на ТРИБУТАРНОТО Българско княжество от което възниква ВЪПРОСА: Е ли то СУВЕРЕННО, т. е. НЕЗАВИСИМО?

- Ако то е трибутарно (което в Кеймбиджският речник се превежда в *subordinate) тогава се налага извода, че "васално", тоест Е ЗАВИСИМО ако ли ... тук ще спра и оставя последващите разсъждения и изводи за Вас?

Следва и другият въпрос? В резултат войната от 1877/78 години Румъния и Сърбия "де юре" са обявени за независими - от което следва въпроса: Кога те празнуват празниците на Национална независимост? Ако знаете отговорите да попитам: Що за черна неблагодарност е това от тяхна страна?

- Простете за откровеността и ви оставям да мислите докато аз отивам да поднеса цветя в памет на хората воювали във руско-турската война от 1877/78 години!
цитирай
5. tota - Честит празник, Иване!
03.03.2017 12:11
Да почетем ВСИЧКИ, посветили се на Освобождението ни! Поклон! Трети март е най - дълго очакваният ден! Да го помним! И отбелязваме подобаващо!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Огнян! Честит празник!
03.03.2017 12:53
batogo написа:
Постинга ми хареса, но отговора, който си дал на колегата Шумпов, според мен не съдържа истина по няколко причини: Първата е, че тавана на заплатите по време на комунистическия режим се отнасяше само за работещите, а не за онези от висшия ешалон на партията, дето си бяха присвоили и държавата, и народа и природните ресурси, които ползваха като бащиния.
Второ, както знаеш, пенсиите се формират от удръжки върху заплатата в течение на целия трудов стаж и се събират във фонд, който ако не ги инвестира добре или ги открадне, както стана с пенсиите на българските граждани по комунистическо непосредствено преди падането на режима, не поема никаква отговорност, защото принадлежи на Партията и тя разполага с него, тъй като се е срастнала с държавата и се идентифицира с нея.
Трето, ако същата тази БКП си беше понесла отговорността за пенсионния фонд, с който разполагаше, докато беше на власт, сега сигурно нямаше да има таван на пенсиите.
И четвърто, партията си смени името, но хората, които разполагаха с държавата тогава, разполагат с нея и сега, сиреч крадецът вика най силно "дръжте крадеца".
Хубав ден, приятелю!


Съгласен съм, имаше формални ограничения или таван до ръководител на СО-стопанско обединение!

Въпросът беше неразвит, чаках Шумпов за реакция Сега ще отговоря, защо пенсиите имат таван?
Защото политиците са от един отбор по отношение парите Изпълняват чужда поръчка относно пенсионерите А и не разчитат на пенсии
Затова си играят с тях!
Изчезна и държавния, а с него и военният резерв Но никой не се интересува как и защо?!
Да, политиците са в един отбор -относно парите!

А иначе постингът ми не се радва на четирицифрена популярност, като постингите за мен?
Да не си направя някой крив извод?
Не, сетих се сега!
Да видим обратния постинг- ефекта му!

Хубав, празничен ден, приятелю!


цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Гет! Честит празник!
03.03.2017 13:05
Гет, такава е практиката тогава Великите сили определят границите Възможно най- тесни Те се стремят да запазят по ред причини Отоманската империя За запазване на статуквото и за противовес на Русия
Мен ме интересува картата на Липранди, на Българското население и какво е казал той за Българите!
Същото, което е казал и съвременникът му Ламартин, който е свидетел на събитията
Той е описал варианта, който в последствие се изпълнява-васални на великите сили княжества
Всъщност вариантът е междинен
Великите сили искат запазване на цялостта на Османската империя, с даване на автономия на подчинените балкански народи
Ламартин иска зависими от Великите сили княжества!
Никоя балканска държава не е станала автоматически независима Не може това да се очаква за България, която е последна в колоната!
Ако полуруснакът Липранди нещо лъже, това едва ли прави Ламартин
Особено за преселването !
Имам постинг на тази тема!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Честит празник, Ати!
03.03.2017 13:07
tota написа:
Да почетем ВСИЧКИ, посветили се на Освобождението ни! Поклон! Трети март е най - дълго очакваният ден! Да го помним! И отбелязваме подобаващо!


Чудесни, правдиви думи!
Да е светла паметта на тези, жертвали се за България!
Да я има!

Хубав празничен ден, Ати!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Честит празник на всички Българи!
03.03.2017 13:08
Да е светла паметта на героите, жертвали се за България!
Да я има!
цитирай
10. zaw12929 - ПРИЯТНА, ПОЛЕЗНА ЗА БЪЛГАРИЯ ТЕ...
03.03.2017 13:30
ПРИЯТНА, ПОЛЕЗНА ЗА БЪЛГАРИЯ ТЕМА
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Честит празник, Зав!
03.03.2017 14:03
zaw12929 написа:
ПРИЯТНА, ПОЛЕЗНА ЗА БЪЛГАРИЯ ТЕМА
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


Благодаря ти за отзива!
Хубав ,празничен ден ти пожелавам!
цитирай
12. get - Гет, такава е практиката тогава ...
03.03.2017 15:30
leonleonovpom2 написа:
Гет, такава е практиката тогава Великите сили определят границите
I.
Мен ме интересува картата на Липранди, на Българското население и какво е казал той за Българите!
II.
Същото, което е казал и съвременникът му Ламартин, който е свидетел на събитията
...


Не ме интересува "политиката" на "великите" - интересуват ме тогавашните българи с техният МОРАЛЕН а от това Човешки и политически ВЪЗХОД? Към този период е АПОГЕЯ на българското Възраждане с неговите Църковни борби!
II.
- Това което упоменаваш за Ламартин е от книгата му "Пътуване на изток" от 1935 г..
- През 1840 г. в противовес политиката на Луи Адолф Тиер(мин. предс. на Франция) по "Източният въпрос", Ламартин предлага:
1. Османската империя да бъде унищожена
2. Франция да вземе Сирия;
3. Англия - Египет;
4. На Русия да се даде Константинопол с проливите Босфора и Дарданелите!

I.
Иван П. Липранди не е бил никога пряк участник в борбите за Гръцко национално освобождение!
От него има две книги за нас:
А) Восточны вопрос и Болгария от 1868 г.;
Б) Болгария от 1878 г.
Основно в първата се разглежда демографо-географския въпрос за българския етнос на територията на Неаполитанската монархия; Русия; Бесарабия, Влахия, Молдова, Банат, Сърбия, Албания и Гърция.

Книгата му първоначално е под вид на записки, които той през 1867 г. предоставя по молба на И. Я. Ростовцев той и началник щаб на военно-учебните заведения. Това става във връзка с ПРОВЕДЕНИЯТ през 1867 г. Славянски конгрес в Москва, където се е акцентувало основно на българите от Балканите.
По същият повод(конгреса) е изготвена "Етнографска карта на славянските народности" от пом. нач. на Гл. Щаб и географа Михаил Ф. Миркович.
В последствие през 1868 г. излиза от печат коментираната книга.
В нея се упоменава числеността на българите на Балканите (без тези в Румъния и Русия), че възлиза на 5 - 6 милиона.
- Както се вижда още от Славянският от 1с67 г. конгрес вече се набелязва главното военно-стратегическо направление?!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Гет, с подобни писания наливаш вода ...
03.03.2017 16:08
Гет, с подобни писания наливаш вода в мелницата на разни кретени по същност
Че съм лъжец! И тем подобни
Ей сега отворих енциклопедията И там ясно пише, че е командир на Българския доброволчески корпус във войната! А от тази война Гърция получава свобода!
Ясно казах, за мен е важно описанието на Българите Че са най- добрите воиници на Балканите!
На България че е направил първата карта на земите заселени с Българи!
Че думите му, свързани с Българи и България се припокриват с тези на Ламартин!
Картата ,която е направил, приблизително се припокрива с тази на Сан Стефано!
Затова се счита, че е ползвана Той е военен, военни карти се ползват в случая
Има разлика между географска и военна карта Военната е чувствително по- подробна Работил съм и с двата типа, прекрасно ги знам!

Сега, ако нещо е истина, нямам нищо против
Утопия е Русия да води война, за да ни присъедини!
Писал съм в другия постинг За това тя трябва да има разрешение от другите Велики сили Ако ги излъже и го направи, ще води война!
Моментното и състояние показва, че ще бъде смазана Русия го знае, затова лавира
За най- малко отклонение рискува война!
А да ни присъедини, е своеволие

Моля ти се, умен и начетен човек си, не се хващай на насъсквания и на манипулации
Не съм адвокат на Русия, но това няма как да е вярно!Да ни присъедини ,затова водила войната
великите сили, без Русия искат запазване на Отоманската империя ,с автономия на подчинените народи
Затова правят мини държавици Цяла Северна и Централна Гърция са придобити по- късно-от нас естествено Същото е и при Сърбия, Румъния.....

Хубав ден, приятелю!
цитирай
14. inel379 - Честит празник на целия български народ!
03.03.2017 16:08
Свободата ни е извоювана с много жертви!
Тя трябва да се цени и пази!
Поклон пред загиналите за нея!
Велика е тяхната саможертва, за да я има България!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Честит празник и на тебе, Инел!
03.03.2017 16:13
inel379 написа:
Свободата ни е извоювана с много жертви!
Тя трябва да се цени и пази!
Поклон пред загиналите за нея!
Велика е тяхната саможертва, за да я има България!


Силни и правдиви думи!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
16. merlin68 - Честит празник на всички!
03.03.2017 16:51
Честит празник на всички!
цитирай
17. get - Моля ВНИМАТЕЛНО да прочетеш това, което съм написал за руско-турската ... ?!
03.03.2017 17:27
leonleonovpom2 написа:
Гет, с подобни писания наливаш вода в мелницата на разни кретени по същност
Че съм ... И тем подобни
...


... война от 1828/29 година?

А) Войната СЕ ОБЯВЯВА ОТ ТУРЦИЯ (султана) през декември 1927 год. ... не от Русия, респективно руски император?!
Б) Повод за войната, тоест "казус бели" е така известното "Наваринско сражение" от 8-ми октомври 1827 г. при което СЪЮЗНАТА АНГЛО-ФРЕНСКО-РУСКА ЕСКАДРА разгромява Турско-египетската ескадра в Наваринският залив на Йонийско море?

Ако не вземем това в предвид тогава Какво излиза ... нещо от вида: Турция обявява война на Русия ЗА ДА ПРИЗНАЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА ГЪРЦИЯ ... Твърде парадоксално като логика?
На практика след поражението си наред с другите договорености, Турция СЕ СЪГЛАСЯВА ДА ПРИЗНАЕ приетата по-рано м.юни 1827 г. "Лондонска конвенция", от Трите велики сили с която е дадено решението за даване автономия на Гърция!

Театърът на военните действия на войната от 1828/29 г. е предимно на територия на съвременна България ... с втори театър: Кавказ ... Не територията на Гърция, където Руска армия не е стъпвала ... това в контекста Липранди-Гърция национално освободителна война?

- Липранди има касателство към Гръцкото национално освободително движение, когато е обезпечавал Александър Ипсиланти през март 1821г., при провеждане на неуспешният поход през Влахия за Гърция на "етеристите".

- С уважение ... и след, като не съм упоменал какви "ползи" е донесла ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ тази война за гръцко освобождение!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Гет, с кое не си съгласен!?че след ...
03.03.2017 20:51
Гет ,с кое не си съгласен!?
Че след края на тази война Гърция става държава ли?
Ами така решават великите!
Те държат на целостта на Отоманската империя, посочих го, с реформи вътре в нея! не са привърженици на разпадането на империята!
Та, българите, сражавали се и в корпуса на Л-ипранди излиза,че са воювали за Гърция!?
Не това е важното
важни са думите на Липранди, за това, какви са Българите!
На тях наблягам!
А Гърция утроява първоначалната си територия след Балканската ,Междусъюзническата и ПСВ!
Ами, сетих се и Димитър Общи се е сражавал за Гърция- в Критското въстание

Защо споменавам Липранди?
Някои казват, че сме спали, докато другите са се борили?!
Липранди опровергава това и нагледно показва какви са Българите!
Същото, но относно бита и твърди Ламартин Че Българските села са най уредени и поддържани в империята Че районът им е градина!
Не виждам какво може да не ти харесва във всичко това?
Изясни ми, но без ребуси!
цитирай
19. leonleonovpom2 - БиТиВи израстна! Не повтори т...
04.03.2017 21:07
БиТиВи израстна!
Не повтори тъпигьозлъка от минали години на такъв ден да дава турски сериали
Разбраха накрая ,че е неуместно! Не нещо друго!

Хубава вечер!
цитирай
20. get - Няма никакви ребуси а правя възражение, по отношение...?
05.03.2017 02:11
... на така формулираното твърдение в поста ти?
1.
"Липранди прави карта на районите населени с Българи
Тази карта изиграва решаваща роля при определянето на границите на Сан-Стефанска България."

Правилното е!
- Вследствие на църковните ни борби, а от това признаване чрез ферман от османското правителство на Българската Екзархия от 1871 г. и направен в последствие плебисцит(допитване) се определят границите на Екзархията от което и ТЕРИТОРИЯТА НА НАРОДА ПРИПОЗНАВАЩ СЕ КАТО БЪЛГАРСКИ.
На практика това е ЗНАМЕНАТЕЛЕН ПОРАДИ ПЪРВОТО ПРИЗНАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, политически факт!
На база това е съставена карта ползвана по време на Консулската конференция в Цариград 1876/77 г. и вече по-късно при Сан-Стефанският мир 1878 г.

2.
"Той(Липранди) е командир на Българския корпус участвал в борбата за освобождение на Гърция"

- Четейки това, неизкушеният от История читател би останал с впечатлението, че командвания от полк. Липранди Български доброволчески корпус е отишъл в Гърция, където е участвал в Гръцката национално освободителна война?
На практика нито Корпуса, нито Липранди са били в Гърция. Участието им в бойни действия е в северо-източна България и източна до Одринска Тракия ... където през 1829 г. е подписан Мира с който е дадена автономия на Сърбия, Молдова, Бесарабия и Влахия плюс независимост на Гърция а на България ... един ...:(((( !!

- Поздрав!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Гет!
06.03.2017 00:02
Така решават великите сили
Те не са и много наясно с Българите
Бъркат ги ту със сърби, ту с гърци
Направи ми впечатление, ,че Ламартин, често нарича Българите гърци по причина, че християните на запад се считат за...гърци
Наясно е ,че има Българи, ласкаво се изказва за тях! После, в Ниш пък бърка Българите, този път със сърби

Да, корпусът на Липранди стига до Одрин Тя е важна и силна крепост и е превзета!
къде са границите на Гърция? На стотина километра северно от Атина, без Крит!
С крал от Германия После тази схема се повтаря и при нас
Аз не наблягам на това, директно или не е участвал корпусът за освобождението на Гърция
Процентно, дал е делът си, тя да стане държава! Защото излиза, че войната е за нея И вината не е само на Русия, знаеш това
Важното е, каква оценка дава Липранди за Българския Войник, За Българите и за България!
На това наблягам!
Че Българинът е най- добрият войник на Балканите!

Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138008
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102598
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031