Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2017 15:51 - Загадъчната Албания
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2248 Коментари: 6 Гласове:
27

Последна промяна: 03.07.2017 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Малка страна, с прекрасна природа, доскоро напълно изолирана от света!
Без шосета и ж. п. линии , Но мегаломанията при Балканските народи се проявява и тук, с проект на жп линия-Тирана- Пекин?

Отначало ,верен съюзник на СССР и  на Сталин, после с реформите на Хрушчов, които отхвърлят, стават привърженици на Мао!  След смъртта му прекъсват и взаимоотношенията с Китай!  При почти пълната липса на автомобили в страната/ 650 при едно преброяване/, служеши само да обслужват висши партийни величия, днес Албания е на първо място по брой на" Мерцедеси" на глава от населението в света!
Сърдечни хора са, с чувство на отговорност. . Например собственик на хотел, нарушил ти покоя с негово мероприятие,може за компенсация да ти предложи безплатна вечеря, придружена с бира" Стела",  също негово производство!?

Считат се  за древен, местен народ, но историята им е забулена в мъгла!  Особено пък езикът им , не прилича на никой, няма аналог Европейски!  Илирийски?! Вук Драшкович  определя илирийския  като сходен на сръбския  и по този начин се подчертава близостта между траки и илири!

Името им се счита ,че идва от древния град Албанополис, който всъщност означава Белград, име използвано и от прадедите ни при именуването на днешната сръбска столица.
Не се наричат така, а шиптъри- синоним на орли ! Турците ги именуват арнаути! В миналото са ги свързвали с производството на боза, която с гюмове на гърба са я разнасяли за продажба по градовете ни. Името и на албански е  " Бозе" Дали идва от това, че е препоръчвана на кърмачките, да имат  мляко!?

В албанския има доста Български думи.  Което не е за чудене.  Няколко столетия земите и са били Българско владение.  До 15-ти  век, владетелите на княжествата  на територията й  са с Бълтарски имена Най- известен е Ивац, владетелят на Драч-Дуръси- пристанище на Тирана днес, на 25 километра от нея! Един от последните Български боляри , сложил оръжие при близо полувековната война с ИРИ!
Днес Българите в Албания се определят между 50 и 100 хиляди-около 3% от населението!  Но в действителност са повече . Най известни са гораните- населяващи областта Гора.  Има Българи, които со християни, има и мюсюлмани, има и трети, които се определят за македонци, заради това, че населяват географската област Македония- също християни и мюсюлмани!
Албания е пример за  държава  с религиозна търпимост ,явно наследена от Османската империя.   Привидно изглеждаща мюсюлманска държава, всъщност християни и мюсюлмани в нея на брой са кантар-наравно! А по време на Енвер ходжа рлигията е била и забранена!

Докато най- известният сърбин в съвремието е...Айнщаин?/ имал е сръбски паспорт и с жена си са отгледали децата си в Нови Сад/, на Албания е Енвер ходжа! Но по политическа линия  сега той е низвергнат и безпорен, за всички времена  най- известен е   Скендербег. Наречен така от турците.
Истинското му име е било Георги Кастриоти Както на Влад Цепеш презимето му е основателно свързано с цепене, така и неговато явно е свързано с кастрене!?
И двамата са съвременници на Мехмед Завоевателя . Били са заложници .
Кастриоти се проявил като отличен командир и бил преименуван на  великия албанец Александър -  Скендербег
Александър по начало турците свързват с вепик и го наричат Скендер или Искендер!

Напуща по време на битка с войската си турците и се отправя към родовото владения Круя.  Води дълги години  войни с Мехмед Фетик, при това успешно, така, че той се принуждава да признае държавата му  Отхвърля исляма, който е приел в Истамбул.  Но след смъртта му, държавата бързо се разпада.....

Днес Албания е поела нов път, различен от този, довел до сравнението с албански реотан!
И със сигурност ще успее по него, имайки се предвид качествата на хората , географското положение, климата, суровинната база!


                                                              ДОПЪЛНЕНИЕ

Албания косвено носи вина за Междусъюзническата война! Обявява независимост  в хода на Балканската война, подкрепяна от Великите сили и особено от САЩ!  По този начин тя възпрепятства навлизането на гръцки и сръбски войски на територията й, разпределена  според договорката между двете държави В замяна на това, гръцки и сръбски войски не предават земите на Македония  ва България, която е изнесла основната тежест на Балканската война Конфликтът става неминуем Вероломството на бившите съюзници проличава от факта ,че се съюзяват в хода на военните действия с Турция?! 
Без да е победена, България губи почти всички придобити територии!





Гласувай:
27


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - В първите години след промяната ...
03.07.2017 16:06
В първите години след промяната Едуард, който имаше антикварен магазин на " Руски", често ми се хвалеше с ходения в Албания, въпреки, че се оплакваше от лоши пътища там
Въпреки ,че се досещах, питах го, защо ходи там!?
О, нямал съм си представа, какви чудесии, при това на безценица, откривал там!
Да, етнографските им музеи днес дават красноречиви доказателства, че е казвал истината!

Хубав ден!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Добре сте дошли добронамерени, за ...
04.07.2017 11:35
Добре сте дошли добронамерени , за коментар!
цитирай
3. monarh1991 - Здравей, приятелю Лео
04.07.2017 22:49
Много интересен материал! И мен ме вълнува тая страна. Освен сръбската столица, има и друг Белград, тъкмо тук -днешният Берат. Имаше филм по БНТ за 1100-годишнината от успението на Свети Климент Охридски. Не съм го гледал, но един семеен приятел разправяше за него - че в тези земи са запазени много български църкви. Иван Владислав загива пред стените на Драч, а престолонаследникът Пресиян води съпротива срещу Василий Втори от планината Томор. Даже има теза, че той, а не баща му е последният владетел на Първото царство. Според теб имали ли са албанците държава през Средните векове? Преди години бях направил клип за историята на Албания - https://www.vbox7/play:750aa69c2a
Поздрави!!!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, млади приятелю!
04.07.2017 23:25
monarh1991 написа:
Много интересен материал! И мен ме вълнува тая страна. Освен сръбската столица, има и друг Белград, тъкмо тук -днешният Берат. Имаше филм по БНТ за 1100-годишнината от успението на Свети Климент Охридски. Не съм го гледал, но един семеен приятел разправяше за него - че в тези земи са запазени много български църкви. Иван Владислав загива пред стените на Драч, а престолонаследникът Пресиян води съпротива срещу Василий Втори от планината Томор. Даже има теза, че той, а не баща му е последният владетел на Първото царство. Според теб имали ли са албанците държава през Средните векове? Преди години бях направил клип за историята на Албания - https://www7/play:750aa69c2a
Поздрави!!!


Всичко около Албания е много спорно Със сигурност земите и стотици години са били Българско владение Да, Георги Кастриоти прави държава, призната и от Мехмед Втори и това според мен е единствената чисто албанска държава
Относно владетелите на България, има версия ,че тема българия си има собствено ,Българско управление в ИРИ и е нещо като държава доминион Даже беше публикуван списък с всичките и владетели Не е изключено така да стоят нещата Това обяснява и успешното въстание на Асеневци, което е възможно само при наличие на някаква форма на държавност!
Не може да се проучи страната за ден, два, но нашите историци просто са длъжни да проучат гораните най- вече- история, обичаи

Лека нощ, приятелю!
цитирай
5. barin - Здравей, адаш. Албания често много ...
05.07.2017 06:54
Здравей, адаш. Албания често много хора, включително и аз я пропускам сред европейските държави, като ги изброявам или споменавам. Дори и само за балканските. Обикновено в новините рядко се споменава нещо за Албания. Голяма част от нейната територия за известно време е била българска.
Поздрави!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Адаш!
05.07.2017 13:13
barin написа:
Здравей, адаш. Албания често много хора, включително и аз я пропускам сред европейските държави, като ги изброявам или споменавам. Дори и само за балканските. Обикновено в новините рядко се споменава нещо за Албания. Голяма част от нейната територия за известно време е била българска.
Поздрави!


Ами нормално за държава, прекарала дълги години в изолация Мята се от полюс към полюс! Необичайно е за държава , в която доскоро основното транспортно средство са били каруци и велосипеди, да видиш улици, изпълнени с " Мерцедес" и?!
Ползват се благословията на Италия, учудващо всички разбират италиански и при добро управление ще дръпнат напред, за разлика от нас
Да, основите на държавността в Средните векове в Албания сме поставили ние Голяма част от населението там е с Български корени, но малка част от него го признава!?

Хубав ден, Адаш!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9254831
Постинги: 1355
Коментари: 29744
Гласове: 103080
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930