Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 19:13 - 20. 08. 917 година - Велика дата в нашата история
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3928 Коментари: 16 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На този ден 60- хилядната Българска армия унищожава почти изцяло ромейската армия в битка край Анхиало-днешно Поморие От 62-хилядната армия оцеляват само 2 хиляди !
Битката е една от най-мащабните в Средновековието! Обикновено воюващите  армии са с един порядък по- малко в този период- до десетина хиляди!

Битката е известна като Ахелойска!  Наистина, масовото клане е било край тази река, наричана сега Ахелой!
Но тя е  малка,  незначителна, едва ли е била известна тогава с това име!  По- скоро е била Анхиалска река Като се има предвид, че в късното Средновековие Анхиало се е наричало Ахело, Ахило, нещата си идват на мястото. Едва ли реката е носила името на речния бог Ахелой . Звучи като подигравка с него!
И основната битка не е при устието на Ахелой!  Никой не води битка на морския бряг! Няма накъде да отстъпи, няма как да получи подкрепления по суша, а и по море! 
Ромеите никога няма да допуснат подобна грешка!

Основната битка е  на няколко километра по- нагоре. Зад  Каблешково, в широкото поле на село Медово .
Това място е избрал военният гений на цар Симеон!  Полето е с наклон към морето, така ,че ромеите настъпвайки, трябва да се изкачват. Има удобни хълмове, където да се разположи командването начело с царя, а най - високият връх-Биберната е идеален за наблюдателен пункт за целия район ! Зад хълмовете може да се разположи резервът на Българската армия!

Симеон блестящо прилага тактиката на Ханибал срещу римляните в разгромната му победа при Кана!
 В центъра разполага по- неопитни войници, на които е дадено нареждане да отстъпват, но организирано, без голяма съпротива! Елитните части са по фланговете Ромеите настъпват в центъра Те знаят,  че Българите ползват тази уловка, но поради организираното отстъпление се подвеждат.  Не взимат пленници!  После това им изиграва лоша шега- Българите също не взимат пленници, когато нещата се обръщат!
Българските флангове са фактически само наблюдатели в този период
И така, неусетно, ромеите ,чувствайки се вече победители, попадат в чувал!  Атакуват ги фланговете, а Българският резерв им отрязва пътят към Анхиало.
В паническото  бягство са натикати към устието на реката и там става голямото клане!Само около две хиляди се спасяват с бягство в посока Месемврия, начело с командващия Лъв Фока!  Командирът на флотата- Роман Лакапин, бъдещ император, не взема участие в битката, та сред ромеите се пуска слух, че е избягал в посока Константинопол, за да извърши преврат Това допълнително подсилва паниката
Загива елитът на ромейската армия!

Цар Симеон не е само наблюдател на военните действия В определен момент застава начело на Българите, конят му е убит, без той самият да пострада!
Българите са безпощадни ! Месемврия е била превземана от Симеон преди няколко години, но изоставена от него, заради административни проблеми Българските царе отбягвали да задържат градове, населени преимуществено с неБългари Но вече  било отчетено, че по този начин ромеите получават аванпост в Българските земи, така ,че сега тази грешка не била допусната! По същите причини бил изоставен и завзетият  преди това Адрианопол

Тази битка превръща България в основен фактор -военен и политически на Балканите!
 Господар на полуострова ,десет години, до смъртта му,  е цар Симеон
Ромеите в този период, както казва народният поет имат за задача...да просят мир!

Ден на Българската военна слава е този далечен ден на 20 . 08. 917. година!



Гласувай:
29


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Много от ромеите не били погребани ...
17.08.2017 21:14
Много от ромеите не били погребани Ромейски !летописци твърдят, че близо век след битката ,костите им се белеят в района й! и го маркират по този начин!
цитирай
2. blakcpredator - Проблемът с числеността:
17.08.2017 22:33
Проблемът с числеността:
Според класическата историография, българската армия наброявала 60,000 души а ромейската – 62,000 души. Къде е проблемът. Проблемът всъщност е, че изворът, цитиран за тази битка – текстът „Поля от злато и мини за скъпоценни камъни“ на арабския историк ал Масуди, всъщност не се отнася до битката при Ахелой!

Текстът на ал Масуди се отнася до битката при Улндр – представяна във френския превод като Уаландер). И се касае за сражение, водено през 932 или 934 г. между силите на четирите племена (печенези, маджари, хазари и авари) и византийско-българската армия. Тя е пратена да ги пресрещне, вероятно някъде в Сърбия (основното подозрение пада върху Белград).

Всеки елементарно грамотен човек, използващ френски, може да да прочете сам описанието на тази битка. В него Масуди обяснява за участието на местния гарнизон в сражението и т.н. Самата битка е изключително прецизно разгледана. С други думи, всичко което сте чели за числеността на двете сили при Ахелой, са пълни глупости.

Вторият проблем с числеността на армиите е размера на бойното поле. Равнината, където се води битка е приблизително 6 на 4 км или 24 кв. км. В действителност, обаче, войските използват само онази част на полето, разположена западно от р. Ахелой. Като хода на битката подсказва, че между началните позиции на армиите и самата река има известно, макар и неголямо разстояние.
Всъщност, използваната от двете армии площ се равнява на участък с размери 3 на 3.5 км (10.5 кв. км). Ако в нея бяха събрани 122,000 души, то тогава нямаше да има много място за мърдане. Какво остава за сложните маневри, изпълнени от двете армии в хода на битката. С оглед на ограничената площ на бойното поле, двете армии, които се срещат при Ахелой вероятно наброяват не повече от 30-35,000 души общо.
цитирай
3. blakcpredator - Защо армиите са били толкова „малки“?
17.08.2017 22:34
Защо армиите са били толкова „малки“?
Отговорът на това се крие в историческия контекст. Той е потвърден от всички водещи византийски източници, като се почне от Продължителят на Теофан и се стигне до Йоан Скилица. Освен армията, Византия разчита и на печенежки отряди, които да пресекат Дунав с помощта на флота, воден от Роман Лакапин. Т.е. ромеите не разчитат единствено на силите си в Тракия, но и на нашествие от север.

От своя страна, Симеон няма как да оголи северната си граница срещу печенезите Той не може да хвърли всичко на юг против Византия. Българският владетел трябва да раздели силите си, а и да реагира в последния момент. Писмата на патриарх Николай Мистик подсказват, че офанзивата срещу България не е обявена от по-рано. И представлява изненадващ удар, който е трябвало да приклещи българите в Мизия между чука и наковалнята.

Това означава, че Симеон има не повече от месец два за да организира своите сили. Трябва да остави силни гарнизони в Преславец и другите крепости в Делтата на Дунав. И същевременно да поведе армията си срещу ромеите. Макар изворите да не споменават изрично неговото име като водач на българската армия.

От походите на Никифор в България и операциите на Тервел в Тракия знаем, че ядрото на българската армия представлявала „елитна част“ с размер 12-15,000 души. Вероятно именно с този контингент борави и Симеон. Тъй като само това „редовно“ звено на армията е можело да бъде мобилизирано и задействано в подобни кратки срокове. От своя страна, ромеите също разполагат с ограничени редовни сили. Тях биха могли да ползват без да „вдигнат шум“ с масова мобилизация на войските от темите.

Между 840 и 1025г., Византия разполага с около 30,000 войници от редовните подразделения – тагмата. Тези подразделения били разположени в ключови сектори на империята и служели за гръбнака, около който се формирали армиите. Били подсилвани със стратиоти от темите, свиквани в случай на големи походи или открита война.

цитирай
4. blakcpredator - ......
17.08.2017 22:35
Лъв Фока е поставен начело на цялата тази редовна армия, част от която са и елитните дворцови контингенти на екскувитите и иканатите. Общата им численост е не повече от 1,500 души.

Лъв Фока все още разполага с достатъчно армия, че да се опита да спре Симеон при Катасирти (близо до Константинопол). Това навежда на мисълта, че не цялата ромейска армия участва в битката при Ахелой. В този смисъл, можем да предположим, че византийците използват около 2/3 или към 20,000 от цялата си армия. Докато българите разполагат с около 15,000, командвани от Симеон.

Щом българите избират да ударят Фока при Катасирти през нощта, вместо да дават открито сражение, значи армията им едва ли е била по-голяма от ромейската в тази втора битка. Нека не забравяме, че в началото на битката при Ахелой, българите понасят немалки загуби от успешната начална атака на ромеите, за която говори Скилица.
цитирай
5. blakcpredator - Друга гледна точка
17.08.2017 22:36
https://www.burgasnews/2017/06/30/%D0%B0%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B9-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0/
цитирай
6. leonleonovpom2 - Добре дошъл, Блякпредатор!
17.08.2017 23:26
Числеността винаги може да се оспорва, авторите -- също!
Все пак, на един квадратен километър -един милион квадратни метра спокойно могат да се разположат 100 хиляди души
Не целите армии воюват, значителна част е в резерв В хода на военните действия например пехотата се оттегля, за да отстъпи място на кавалерията например
Може наистина да са превишени данните, не споря, но в битката участва нашия цар, следователно с него е възможно най-силната ни армия От другата страна е Лъв Фока, Константин Багренородни няма как да участва, той е дете, командващият флота -Роман Лакапин, бъдещ император, също е в Анхиало
50- 100 години след това, костите се белеят И до ден днешен се намират купища кости, вярно има и много други битки между Българи и ромеи в този район, затова и точното място е спорно!
Каквато и да е истината относно точната бройка на участващите, тази победа прави България главен фактор на Балканите!
Иначе не може да се отрече военният гений на цар Симеон Ами той повтаря в тактически план победната битка на Ханибал срещу римлните!

Тази победа е важна за нас в исторически план и не можем да я подминем със снизхождение
цитирай
7. leonleonovpom2 - Битката при Катасирти
17.08.2017 23:37
Все пак ,до там са около 200 километра, зависи от маршрута, двете армии могат и имат време и възможност да се прегрупират Твърди се ,че основно са били съюзни маджари, затова се говори за маджарски поход към Константинопол?!Едва ли Симеон ще повери такава задача само на тях, но участие тяхно сигурно има
А на Фока в Месемврия отворили вратите на града, колкото на бегом спасилите се да се качат на вече готовите за отплаване кораби Толкова голям бил страхът от гнева на Симеон, ако ги приютят в града!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Относно съюзниците на ромеите
18.08.2017 13:48
Ромеите наистина очакват подкрепа от маджари и печенеги
Но неочаквано за тях, те се присъединяват към Българите и са лоялни години след това към тях
Маджарите имат съюзен договор с Българите, гарантирана им е земя от тях, с Българско име Онгурия, запазено и до днес!
Плюс това, те са изпитали коварството на ромеите и едновременно с това, благородството на Българите! Затова предпочитат да изпълнят договора си с Българите. Печенегите също предпочитат Българите, участват в битката на тяхна страна Това допълнително утежнява положението на ромеите!

Хубав ден!
цитирай
9. litatru - :)
18.08.2017 19:30
Уважавам познанията ти!
Поздрави - Литатру!
:)
цитирай
10. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Лита!
18.08.2017 20:02
litatru написа:
Уважавам познанията ти!
Поздрави - Литатру!
:)


Аз също уважавам твоя талант!

Хубава вечер!
цитирай
11. flymore - Възхищавам се...
18.08.2017 22:01
на познанията ти, Иване! Много от изнесените факти са ми непознати. Интересно допълнение и от Блек, така че се оформи полезна за читателя дискусия.
Благодаря ти и лека нощ!:)
цитирай
12. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Флиморе!
18.08.2017 22:22
flymore написа:
на познанията ти, Иване! Много от изнесените факти са ми непознати. Интересно допълнение и от Блек, така че се оформи полезна за читателя дискусия.
Благодаря ти и лека нощ!:)


Все пак съм от този край, ходил съм, оглеждал съм, интересувал съм се.
Да, диалогът с Блек стана интересен, за такъв тип диалог съм!
Преди всичко да има взаимно уважение!

Хубава вечер ти пожелавам!

PS Имах готовност за материал свързан с Барселона, но темата на този постинг е по- важна, затова следващия ще остане назад във времето
цитирай
13. barin - Здравей, адаш. Тази година е кръгла ...
19.08.2017 07:52
Здравей, адаш. Тази година е кръгла от битката-1100. Заминавам да гледам възстановката утре в Ахелой. Един от моментите от управлението на цар Симеон, заради което е "Велики"( а те са много).
Поздрави!
цитирай
14. leonleonovpom2 - здравей, Адаш!
19.08.2017 17:01
barin написа:
Здравей, адаш. Тази година е кръгла от битката-1100. Заминавам да гледам възстановката утре в Ахелой. Един от моментите от управлението на цар Симеон, заради което е "Велики"( а те са много).
Поздрави!


Това е мероприятие №1 на община Поморие за годината!
Село Ахелой, поне под това име не го е имало то е от преселници от Македония и от Одринска Тракия
Е, Българи са, разбира се, за сведение на участниците в Берлинския договор, Ньой и така нататък!.....
Надявам се, да споделиш впечатления!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
15. merlin68 - Блеки, не знам от къде си го намерил ...
19.08.2017 17:03
Блеки, не знам от къде си го намерил този анализ за евентуалната бройка на двете войски, обаче има съществен недостатък - при ядро от 12-15 хиляди елитни войни в българската армия (както се посочва в анализа), няма как същата армия да е с численост от 20 000. Опълчението, или ако щеш го наречи запаса, винаги и навсякъде е бил значително по-голям. Та към това елитно ядро от 12-15 хиляди професионални войници спокойно можеш да добавиш още най-малко 30 000 опълченци. Един месец е бил напълно достатъчен за да се съберат, то тогава не са ги призовавали, ами са ги забирали.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Мерлин!
19.08.2017 17:22
Да, прав си, има и военизирани селища, така наречените валахи По- късно, вероятно от тях идва и понятието власи Наричат ги скотовъдци, защото по нареждане на царя, като се наложи да завардят някой проход или граничен пункт, тръгват със стадата си Познават отлично географията на България, за това пише Ана Комнина Да, това е типично за военните, трябва да познават местата ,където воюват Затова Влад Цепеш воюва с Мехмед завоевателя в Северна България- познава я отлично и му прави разнообразни капани, така ,че го отказва от войната!
Това е по- късно, но има сведение за брата на Самуил, че е убит от валахи, наречени пътници Като човек от царската фамилия, едва ли случайни пътници могат да му направят засада Това са тези военизирани-опълчение, за което говориш Засадата не е случайна, а заради нерегламентираните преговори на Давид с ромеите Заподозрян е, неоснователно, в предателство!
Симеон и Самуил ги делят петдесетине години Това ,което е съществувало при Самуил, сигурно го е имало и при Симеон!

Хубава вечер, Мерлин!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9110453
Постинги: 1345
Коментари: 29579
Гласове: 102373
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031