Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2017 15:29 - Филологическите занимания на Екатерина Велика
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 8517 Коментари: 59 Гласове:
28

Последна промяна: 26.08.2017 18:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В свободното си време и тя,  като някои от нас , изучавайки руски, насочва вниманието си към сравнението на новите руски думи с  тези от другите езици . Да,  приятно занимание, но съчетано и с възможности да привлече сътрудници от цял свят, включително и учени 
Още като Велика княгиня, изучавайки руски език, тя се натъкнала на приликата на новите за нея думи с тези, известни и от немския и френския! И започнала да прави сравнения Ето какво казва тя във връзка с филологическите си занимания:
" Аз издирих от 200 до 300 коренни руски думи и ги дадох да ги преведат на толкова езици и наречия, които можах да издиря и броят на които сега надхвърля втора стотица"!
Тези  компаративни речници  на над 200 езика и наречия които тя съставя са в два тома  -първият им том излиза в 500 бройки през 1787 година, а вторият- през 1789 година
Има една интересна бележка на Екатерина Велика по отношение на славянските езици относно човешката история: "  Всеки, който е поне малко учен, ако не притежава знание на славянски език, не само ще има недостатък в началните знания, но повече от това ще се подложи  на ежечасни грешки, предубеждения и лекомислие, най- вече в познаниято на  езика, законите, историята, нравите ,обичаите и началните народни корени"....
Екатерина Велика е имала таланта да сравнява думи от различни езици!
Тя е забелязала  СРОДСТВОТО  на славянските и германските езици и вероятно е щяла да постигне много по- добър резултат , ако не са били държавните и ангажименти! в управлението на Русия!
Тя била  силно заинтригувана от мисълта на Кур дьо Жьоблен, че всички езици произлизат от един основен, коренен език!

На нея и се сторили СЛАВЯНСКИ  много думи, които авторът представял за КЕЛТСКИ! И в тях тя виждала връзката  им  с езиците и наречията употребявани в Руската Империя
Тази идея, да сравни думите на всички известни езици я накарала да направи за науката нещо, което не е по силите на обикновения човек,! Да сравни определен брой  основни  думи на руски с  тези от останалите  езици Думи, наречени от нея коренни!
Защо това  не е по силите на обикновен човек?
Защото той няма тази възможност ,дори да е прекрасно подготвен!  Да се добере до речниците на  всички тези езици
Екатерина Велика използва услугите на руския дипломатически корпус по света, връзките си по целия свят ,за да получи нужната информация!
Става въпрос за 289 руски думи, как звучат те на над двеста други езика
Пропуснала е неумишлено Българския, грешка, поправена след 35 години от Вук Караджич

Изводът е, че компаративистиката-сравнението в езиците има място под небето, когато се търси общия произход на езиците!

Ползвана е книгата на  Диян Желязков-" " Додатак"-ът на Вук Караджич от 1822 г.



Гласувай:
28


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Ето какво казва Екатерина Велика по ...
26.08.2017 15:54
Ето какво казва Екатерина Велика по адрес на Херцберг, който отхвърля историческата истина ,че славяните са живели в Прусия"
" О, ако аз изложа пред вас своите открития, вие ще ме слушате с отворена уста"......

Казва освен това, че е събрала много сведения за древните славяни/ траки?/ и може в скоро време да докаже, че те са придали названията на голяма част от реките, планините,, долините, окръзите и областите във Франция, Испания, Шотландия и други страни
От раз се сещам за р. Ебро/ Хеброс/ и Пиренеите/ Пирин/
цитирай
2. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
26.08.2017 18:46
Извинявай, но не вярвам нито в славянското море и език, нито в несъзнателните грешки на сериозните изследователи. При тях грешките са винаги съзнателни, защото те добре знаят целите си.
Хубава вечер, приятелю!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
26.08.2017 19:20
batogo написа:
Извинявай, но не вярвам нито в славянското море и език, нито в несъзнателните грешки на сериозните изследователи. При тях грешките са винаги съзнателни, защото те добре знаят целите си.
Хубава вечер, приятелю!



Морето от славяни е измислено, разбира се!
Но терминът славяни е в употреба Не са склави, защото такива са били и германи и гали и така нататък Ако идва от склави, всички европейци щяха да са славяни
Тя дава друга важна насока с имената на Запад!
Че между траки и славяни има знак за равенство, без да го е осъзнала.Но тогава се разработва славянската идея, не е нейна темата за славяните
Жалко ,че , както е напипала следите не е продължила работата си!
Ясно е, че славяните са в същност словени , хора на словото и то писаното, което ясно показва от кога и от къде идва името
Славяни е късна политическа доктрина
Прегледах внимателно написаното от нея Според мен тя е пропуснала неумишлено Българския Той е в пълно забвение в Европа по това време
Може би ще пусна още един материал в тази връзка Но в научните занимания на Екатерина Велика няма политика Ето, тя казва ,че славяни са живели на пруски земи, че езиците им са сродни
Ние тогава сме на самото дъно, просто не ни е видяла!
Вук Караджич след 35 години ни вади от там- с Додатак и Българска граматика

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
4. germantiger - ...
26.08.2017 19:50
Впрочем буквално едени и същи думи в много бели езици има и с... ЯПОНСКИЯ! и то не нови думи, а буквално за майка и баща например.

Екатерина велика като царица на русия е трябвало да прави точно такива "открития" и пропаганда, разбира се на нейно място краля на швеция или на испания би направил подобни "открития" в интерес на неговите народи и империя.

Разликата е, че днешната наука все пак отмива повечето лъжи, макар не и всички и поставя нещата на мястото им повече или по-малко точно.

И ще добавя коментарите ми от другия постин:

Разграничение пропаст между траки и келти има и то е засвидетелствано от античните автори ясно.

Нещо повече - има келто-германи и за тях също древните пишат, един Юлий Цезар дори антропологично ги сравнява и показва почти абсолютното сходство между тях.

Цезар за разлика от теб и мен е видял и се е бил с германи и келти и той си го е написал, както и не само той - народи от една общност.

Много е жалко, когато част от вас се опитват да говорят с "мен", да превърнат разговора в тяхна дума срещу друга дума, би могло дори да е смешно.

А разговора трябва да е между вас и науката - казвал съм го неведнъж - излезте пред науката със своите аргументи и я опровергайте - докато не направите тоа си оставате фразьори, фантазьори и на моменти шовинисти, някои като безистена и лумпен идииоти.

Ще сравниш какво пишат хората на екатерина с това което лично за видели римляните, цезар, с което е воювал гай марий итн?!

ПРИЛИКИ ИМА МЕЖДУ ВСИЧК Т.НАР. ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ, ЧЕ И НЕ САМО МЕЖДУ ТЯХ, НО ТОВА НЕ ПРАВИ РИМЛЯНИТЕ БЪЛГАРИ, НЕ ПРАВИ ИБЕРИЙЦИТЕ РУСНАЦИ, НИТО КЕЛТИТЕ СЛАВЯНИ, НЯМА И КАК ДА СТАНЕ. вунка не може да породи прадядо си - келтогерман има векове преди въобще да се чуе думата славяни или тези народи.
цитирай
5. germantiger - финално
26.08.2017 20:07
разбира се, че всички евронароди имаме било общ генезис, било влияния и взаимовръзки, отношения и обща история, това е фундаментален факт, но вие слагате на първо място вя какво ли не траките, еле славяните понякога, ерго българите - обаче това не е така - траките, славяните и българите нямат лидираща роля в европа в нищо от армия, изкуства, наука, имат "импулси", "попадения", "моменти" и само толкова.

Радвам се, че сте коригирали това което пишехте преди години и сега.

ТИ ДНЕС ПИШЕШ ТОВА КОЕТО ВЕКОВЕ КАЗВА И ПИШЕ НАУКАТА И КОЕТО АЗ СЪЩО КАЗВАХ В БЛОГ.БГ и не само аз - именно - евронародите имаме общност и тя не е тракийска или българска, както години внушавахте и го правите понякога сега - АЗ МОГА ДА ВИ ЦИТИРАМ ОТПРЕДИ ГОДИНИ

Ти днес казваш, че всички имаме общ произход - както казах това пише науката векове наред, а про по нищо ново.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
26.08.2017 20:24
Всъщност идеята и е за общ език на Европейските народи Общ праезик Няма нищо политическо в това
И това не е различно от истината. Права е!
Ще се върна на сердите
Твърдят някои ,че са келти, но натежава- траки
Сердика става Средец Явно Сердика означава среда
Серди-среда
Дали са келти или траки ,сега са Българи
Това е възможно при малки разликимежду келти, траки и Българи

Тук, на нашите земи се е зародила цивилизацията в Европа
Елементарният извод какъв е?
Ами който е дошъл по- късно тук , е потомък на тези, които са тръгнали оттук по света
Келтите също са били тук
Келти са приели за водач трака Спартак Няма нужда от коментар!

За общите думи, за които говори Екатерина Велика в евроезиците спор няма Те са факт Хиляди са
Маса постинги имам за тези в италиански и латински Ами във френския е още по-голямо чудо А в английски
уотър-вотър-вода
Чел съм внимателно написаното от нея В научните и занимания няма политика
Консуптипра се с големите специалисти по света, не с политици Тя самата е фактор от най-голяма величина,защо да иска разрешение от някой? Ермитажът да е в този вид днес, заслугата е нейна!Напипала е друга следа-какви са славяните, но не е имала време да я развие Щяла е да стигне до извода!~

Хубава вечер!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Ако говориш за съвременна Бълга...
26.08.2017 20:57
Ако говориш за съвременна България- така е Дори за последните 600 години е така, не сме водещи
Но преди това- не съм съгласен
Траките и Българите с нищо не са отстъпвали на съвременниците си в областта на оръжия, армия изкуство, култура и всичко останало Напротив, били са за пример!
А кажи ми ,лондонският музей със сигурност има ммного средновековни книги защо при никакви условия не ни дава или продава и разменя Четвероевангелието?!
Ами гледал съм църквата в Охрид, зографисана през 1297 година! Все едно ,че го е правил италиански майстор два века по- късно Ами Боянската църква!
Не, за преди 1400 година изобщо не съм съгласен
Ами тези Български майстори са плъзнали из Европа след 1400, като овощарите и градинарите
Като Пиер Ронсар например!
Не, ,там не съм съгласен
А иначе творческият гений Българинът си го има при всякакви условия!
цитирай
8. germantiger - наистина последно
26.08.2017 23:57
много малко да, много много не в това което казваш

за векове наред хората в австралия не са станали океанци или полинезийци, както и белите в ктай не са станали жълти, кокото до негрите в щатите има съвсем малко "избеляване" и то ако се проследи е в примес с някакви бели вероятно назад

расита са създадени не от климат, а от мутации и различие, примерно за блондите теорията е много интересна и секси, но пък науката все още не знае това, така-че както ти така и науката все още гададе за тези неща и се забелязват аргументи в полза на едното, другото третото

...

аз не разбирам какъв ви е зора за траките

- първо подменяте славяни с траки и пак отивате на сужба руска, пак ставате слкужбаши на руснаците в историята, ако някой от вас си мисли че света и оная огромна държава ще клекне пред вас и ще ви признае първи славяни - не,. грешите, няма да клекне кремъл пред вас, той пак ще ви използва

- ако искате траките да са българи и да имаме претенци на балканите - то науката е съгфласна с вас - траките участват в бг генезиса и в това няма спор, тоест науката е признала траките в българите, въпроса важен, ДА ВАЖЕН е в каква степен - науката ще каже че има само отглас в днешните българи а вие и част уение ще каже че е много повечче от отглас - ето тук може да спорите с право

- никоя претенция на балканите неможе да ви притеснява - гърците са дошляци и те, сърбите също, всички са вероятно без албанците и за тях се спори, никой не може да отнбеме българското от балканите, това е невъзможно и ако някой го казва, той е днешен нечий политик, пропагандатор и службаш - никой историк не може да отрече българското на балканите, както и че всички са дошляци и тук

- остава още нещо за вас - да говорите поняога абсурдни за траките защото искате да сте велики поече отколкото релано са били когато и да било българите - да това е приятно, да се мечтае, човек да се има повече отколкото е в историята назад като народ

това остава да е за траките при ва мотива - или служите на някой навън, или сиакте да сте велики въпреки че в степен на претенциите ви не сте или стремежа към истина - това последното също е в някои от вас - чудесно, но то е безмерно и фантазно често пъти

така ви виждам аз, може и да греша
цитирай
9. germantiger - ?!
27.08.2017 00:00
леоне ще ме изкушиш да ти напшиша че говориш глупости

кои клети сда приели спартак за водач - тези9 от тиле векове преди него, тези в галия векове наред, та спартак са го приели за водач ГЕРМАНИ, ПРЕДТЕЧИТЕ НА АРАБИТЕ, НЕГРА ти чуваш ли се какво говориш ии виуждаш ли какво пишеш

лидер спартак е бил дори на неголяма част римляни е... е... еееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее????????????????????????????????????? или тия ги пропусна без келтите, ти сериозно ли разсъждаваш така!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
10. germantiger - ?
27.08.2017 00:03
Кажи ми какво искаш да ми "кажеш" или да внушиш на евентуално четящите?

Хайде бъди честен и мъж, понеже си такъв?

Спартак е бил водач на гали, германи, предтечи на арабите, на негри, малка група римляни и още бол други, е и? Ако искаш да каже нещоза спартак - чудесно, но този ти постинг е за народи... народности по-точно и какво думаш със спартак като внушение по отношение на тези народности

ПШредполагам знаеш за други робски възстания в рим - защото ИМА НЯКОЛКО И ТО ГОЛЕМИ също и в тях в едното германец е лидер на всякакви - аз да кажа какво... какво ??????
цитирай
11. germantiger - ...
27.08.2017 00:11
КАК ВЪОБЩЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛЯВАШ ПОДОБНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ?!

След като спартаск е приет за лидер на КОАЛИЦИЯТА ОТ РОБИ ти внушаваш какво за келтите които приели спартак за вожд?

А след като той е вожд на още десетки народности освен келтите, за тях какви ще са ти внушенията - ти леоне ЧОВЕК НА НАУКАТА без иорония ти го казвам, ти да разсъждаваш по този начин - сериозно съм ококорен колкото и смешно да звучи това.

Ти въобще мислиш ли като се опираш на този "довод", ти въобще съзнаваш ли малкия времеви прозорец на спартак, ти въобще запознат ли си с възстанието, защо на него се опират, откъде започва, какъв е авторитета на спартак и как с действитяа си става номер едно заслужено и ти правиш изводи за народи, за произход, за общности върху това - АСТИГА ВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Германтигър, искам да бъда провилно разбран!
27.08.2017 13:04
След като келтите са върхът, а са избрали Спартак за вожд, защо да коментирам другите?!
Ти отиде далече!
Аз изложих просто вижданията на Екатерина Велика, а те са ,че европейскиге народи, а според нея не само те ,имат общ праезик!
Съвсем коректно ,според вижданията и, без моя намеса!
Ти отиде далече.....
Аз какъв съм, съм се доказал, не с приказки! И други, с право на това, са ми давали оценка!
Екатерина също се е доказала, много , далече повече от мене! Дори безкрайно! За да бъде преоценявана от който и да е било!
Смятам, че ще ме разбереш правилво, затова ти пиша!
цитирай
13. germantiger - ...
27.08.2017 15:34
Ако не знаех, че си химик, щях да съм убеден, че с наука не си се занимавал.

Екатерина в наука не се е доказала, ти в история също и ти личи.

Келтите ги коментиращ често, а преди не им знаеше "маршрута" от "галия" към балканите, мислеше го обратно.

Ти разбира се, си се доказал и моите почитания за това, но не като историк и пак пиша - личи ти, че като историк не си.

П.С.
Пооколения велики историци са се доказали като учени много над мен, теб и Екатерина, маса науки и маса извори, хронисти пишат истини далеч преди аз, ти и Екатерина да сме били дори семе.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Прекаляваш, Германтигър!
27.08.2017 18:45
Разбери, всички маршрути почват от Балканите!Оттук гръгва цивилизацията Най- старото злато, шедьоврите са оттук!
Нямали сме принос?!

На келтите -също!
Затова Балканите са притегателен център за всички!
Преди идването на келтите тук, има заминаване оттук!
Същото се отнася и за Българите Те не идват, просто се връщат тук! Има достатъчно податки ,че това е така
Можеш ли да ми кажеш ,какво е станало с изселниците от Балканите в Согдия в продължение на два века по заповед на Александър и след него? Какво пишат доказаните историци от древността за това, след като сведенията за преселението идват от тях Къде са тези преселници?Какво пишат за тях И глупостите за Българите от доказани историци Че нямат принос Българите в световната история ,това ли? А не пишат ли например, че германите са варвари?!

Още Омир го е казал за Черноморието Че там живеят много народи с един език!
Що се отнася до ЕкатеринаВелика, тя не случайно е останала в историята с това прозвище! Тя е писала историята- с дела! А ,че идеята и е оригинална и най- големите и критици го признават!

Ти не си се занимавал с наука и трудно ще ти обясня разликите между хуманитарните и точните науки Дори и в точните науки има хипотези за неща ,които не могат да се докажат Но основно за тях е теорията! Докато за науки като историята, основно работни са хипотезите, въпреки ,че неправилно се наричат теории! Защото трудно се доказват ,дори и написаното от Цезар например!
Сигурен ли си ,че е предал всичко точно, а не както му е изгодно?! Аз не съм сигурен и никой не може да е!

Това ,че ни си разбрал ,че се занимавам с наука, ни най- малко не ме притеснява!
Защо пък трябва да разбираш ? Който е трябвало ме е оценил и разбрал преди това!
Аз съм декларирал от самото начало, че се занимавам с хипотези Те не са глупости!
Хипотезата е научно обосновано предположение! Теза!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Понеже говориш за наука, ще ти дам ...
27.08.2017 19:13
Понеже говориш за наука, ще ти дам крещящ пример за сбъркана " наука"
Давал съм го, но видях смешния резултат ,затова го потретвам вероятно!
Смята се, че кашкавал идва от италианското каччокавало , дощло от Румъния Най рано от осемнадесети век е кашкавалът, така излиза, , тогава е почнало латинизирането на румънците, които доготава са говорили ...Български!

Каччокавало, на италиански името е свързано с пласмента на този продукт- каче на кон Кашкавалът, нащия е съвсем друг продукт и никога не се пласира в качета А на пити! Знаеш това, нали?!
Технологията му е съвсем различна- на получаване аот каччокавала
Защо сирене не е каччо на Български тогава, както е на италиански?
А е свързано с технологията на получаването му името- от сирището
Значи името на сиренето е свързано с технологията на получаване!!!!!!!
Ами да видим кашкавала Ами там има кашка, която се валя, пресова!
Ето откъде идвало името
На кое да се вярна, на нихилистичното обяснение за името на кашкавала или на логиката, свързана с получаването му?
Кое е научно и кое ненаучно?!
Ами дори на запад казват ,че кашкавалът е вид Българско силрене! Не италианско!
цитирай
16. leonleonovpom2 - И накрая, надявам се последно!На ...
27.08.2017 19:23
И накрая, надявам се последно!
На мен идеята ми не е да повтарям като папагал, кой какво е написал И да се движа като по релси в зависимост от написаното Всеки е достатъчно интелигентен за да му разказвам прочетеното
Търся диспут и чета между редовете на написаното!
Защото като се пише ,че стотици хиляди от Балканите са отишли в Средна Азия, повече нищо не се споменава за тях ?! Както и какво става с македонците Защо изчезват?!
Защо във великото преселение не участват тюрките, ако целта е да намерят само нови земи? А го правят пет века по- късно?
Просто има различни причини?Едното и другото
Защо Българите ,уж номади, правят държави, където стъпяг?!
Ето, такива неща ме интересуват, за които се мълчи или се пишат смехории, да не ги изброявам!
От"доказани" историци!
цитирай
17. germantiger - ...
27.08.2017 20:29
Почваш си свои теми за да прикриеш това което личи:

първо се позова на авторитет, защото аргументите ти губят - позова се на екатерина, но тя както авторитет пада пред историци и наука в коментираното от теб

второ - съзнаваш ли киолко е абсурдно, комично и ненаучно да намекваш какво - произход, импулси, отношения на база спартак - на база възстание и лидер за няколко години ти коментираш събития векове преди това възстание, оментираш избор на хора, дори не го коментираш - ти го подразбираш и считаш за явен и сигурен върху следващо събитие, "опосредтствено" обясняваш минало с бъдещи след него събития, на база личност внушаваш общности

и това въпреки масата извори които дори не споменаваш а те са съвременни на келтите преди и след спартак, тези извори ги няма в твоите коментари при положение че ти ги посочих, но ти не гледаш това, но тълкуваш, поватрям манипулираш и тълкуваш косвено

за ралзика от теб съсм се занимавал с история много повече

учил съм класически езици ти не

работил със с извори ти не

бил съм по конференции и реферати, вярно на ученическо ниво но именно за история, участвал съм в такива "бригади"

именно тези ми работи са издавани от бившето ми училище вярно в скромен "тираж'

И ПОВТАРЯМ - ТОВА Е ЗА ИСТОРИЯ, не химия, не друго - спорта също е наука, но никой академик от бан по динамика или механика не може да превари спортист що иде реч до спортна психология дори

НЕЩО ПОВЕЧЕ - В ТОЗИ САЙТ ИМА ИСТОРИЦИ - ГЛИШЕВ, АНОНИМУСА, ГЕПАРД и те често показваха твоето незнание, аз също съм ти го посочвал конкретно за история

ДА ГО ОТБЕЛЕЖА - ДЪРЖАВАТА ТИЛЕ СЕ СЪЗДАВА ТУК НА БАЛКАНИТЕ СЛЕД КАТО КЕЛТАРИТЕ ИДВАТ ОТ ГАЛИЯ ПРЕЗ ИТАЛИЯ И ТОГАВА КЪМ ТРАКИЯ, ГЪРЦИЯ И МАЛА АЗИЯ - това ти допреди година не знаеш и аз те поправях, нещо повече - ти твърдеше че тези йелти от тиле отивали към галия Бога ми... Бога ми !!!

разбира се, че всички сме дошляци в Европа - това аз го знам преди теб и по-добре от теб и съм ти го писал за траки, гърци и в предисторично време
цитирай
18. leonleonovpom2 - Мвого ти стана , Германтигър!
27.08.2017 20:36
Хайде, да не изброявам аз къде съм публикувал, какви трудове имам, какви внедрявания, специализации, конференции и какво ли не!
Диалоггът става глупав, да му сложим точка!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Що се отнася до Анонимус, виж къде ...
27.08.2017 20:40
Що се отнася до Анонимус, виж къде коментира той!
А за Глишев, той е объркан млад човек, желаещ да успее на всяка цена с каквото и да е?!
Кое му е знанието по история, че България била страна без име в документите?!
така е ,като се чете дословно
Предлагам ти посещения при него!
Не идвай тук Даже, добре е , махни се от любими
Аз ще те последвам
С кое съм ти любим, че не зная ли?
Прав ти път!
цитирай
20. get - До преждеспорещите - вероятно, щяхте да си спестите ... ?
27.08.2017 21:06
... да си спестите, част от нелицеприятните нападки - ако си бяхте поставили ДВАТА ЕЛЕМЕНТАРНИ ВЪПРОСА?

А) Къде първо се е появила ПРОТО-ЕВРОПЕСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ?
Б) Къде първо се появява този хипотетичен ПРОТО-ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК?

Тук ще направя уточнението-уговорка?
- Според вас ПРОИЗХОДА И ЕЗИКА - Са с ПОЛИ или МОНОГЕНЕЗИС?

Тук имаме НЯКОЛКО ТЕОРИИ за това .... произход на Европейски ПРОТО-ЦИВИЛИЗАЦИЯ и ПРОТО-ЕЗИК?
За същото има ДОСТАТЪЧНО ПИСАНО В ИНТЕРНЕТ - така, че няма да коментирам?

- Само ще изкоментирам ПРЕДВЗЕТОСТТА на НАЛОЖЕНАТА НИ ТЕОРИЯ за някакъв МИТИЧЕН ПРОТО-СЛАВЯНСК ЕЗИК?
- На същата кърпена с бели конци, стъпва, Екатеринушка, когато изготвя СИНОНИМНИТЕ СИ РЕЧНИЦИ ... а вече на база на тях, започва СЪС СПЕКУЛАЦИИТЕ, че ВЕЛИКО-РУСКИЯТ ИМА ИСТОРИЯ от времена, В КОИТО НА ПРАКТИКА НЕ САМО ЕЗИК а и ВЕЛИКО-РУСИ "СЛАВЯНИ" - НЕ Е ИМАЛО - Защото?
- Защото, ПОНЕ ДО ТРИНАДЕСЕТИ ВЕК на територията на ВЕЛИКА РУСИЯ са преживявали НАРОДИ ОТ УГРО-ФИНСКОТО СЕМЕЙСТВО НАРОДНОСТНО и ЕЗИКОВО ... станали "славяни" заприказвайки ЛИТУРГИЧТО-КАНОНИЧНИЯТ СТАРО-БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ... Поради тази причина УПОРИТО И СПЕКУЛАТИВНО НАРИЧАН ОТ ТЯХ "старо-църковно-славянски" !?

- Това накратко ! А ако не вярвате, че Велико-русите в миналото си ка били ФИНО-УГРИ мога да представя ПОНЕ ДУЗИНА СВИДЕТЕЛСТВА и то от руски историци, археолози, езиковеди и етнографи!!!

- Поздрав!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Интересно!
27.08.2017 21:12
Аз не разбирам и нямам нищо общо с историята?
С поне 50 публикации в пресата на историческа тематика, не им водя бройката
Със студия пак на историческа тематика в хиляден тираж и и издание финансирано от общината , също на историческа тематика?!
Останалото няма за какво да коментирам
цитирай
22. bezistena - Браво, Адаш! На зло куче, зъл п...
27.08.2017 21:20
Браво,Адаш!
На зло куче,зъл прът!
Не му позволявай на твоята свещена Българска нива да мърсува и сее отрова по всичко Българско!

А сега се върни и премахни наглите му и гнусни коментари,в които те нарича индиректно "глапак",позволявайки си да квалифицира изследванията ти като "глупости" нееднократно!
Махай го директно и не му давай повече трибуна при тебе да плюе по всичко Българско, както прави навсякъде из блог.бг,защото само ти губи времето,подиграва се с труда ти,като го нихилира с отровните си гноясали извори,и прогони читавите ти Български читатели и коментатори!

Аз и екипът ни сме му свикнали на всички мръсотии към нас – от гнусни по–гнусни, прощавали сме му многократно,но знай и ти и и спазвай Исусовата повеля "Не хвърляй бисерите си на свинете в калта,защото ще ги стъпчат,и не влизай при тях в помията,защото ще те окалят и осмърдят!",и на "Зло куче зъл прът!",но сега ще се изкефим да изтриеш и коментарът му №4,в който ни нарича "идиоти",без да ни пука най–малка от това и от него,защото знаем че когато анти – българите ни хулят,то тогава сме най–прави и заслужили!
Давай,Адаш,продължаваме заедно и да не ти пука – заобикаляй тинята и давай нататък!
А този наглец българо – немския ще го благословим пак искрено да познае Боговете ни и се освести,за да не си позволява хули по благословилите го,защото тогава ще трансформира автомоторно благословиите ни в черна енергетика,която ще се обърне срещу му,без значение вярва или не вярва в тази сакрална енергийна материя!

Сега с удоволствие ще ти направим поредния лингва подарък и документ,който доказва да безброен безкраен път,че всички интелектуалци,гении и известни личности в света са Българи!

– Кур дьо Жьоблен,твърди,че всички езици произлизат от един основен, коренен език!

КУР ДЬО ЖЬОБЛЕН от=от Диана и Ежуа Българина

КУР ДЬО ЖЬОБЛЕН от=Бълкарин от Диана и Ежуа

Това са истинските извори,Адаш!
Изворите със Живата вода!

ЖИВА ВОДА=Бог Ежуа и Богиня Диана

Бъди благословен,Адаш,и делото!
цитирай
23. germantiger - ?!
27.08.2017 21:30
внедряванията не са нуака история

или ти какво мислиш, че другите нямат внедрявания и нищо, сериозно ли - та аз имам лични гайдове които съм писал и се работи по тях в юар все още предполагам

имам анализи които са влизали в променен вид като инструкции в охрана на от мини до деца и училищни автобуси примерно

сериозно само ти имаш внедрявания и другите не са се занимавали с наука

а историците които пишат това което казвам аз векове наред - те какво имат - тонове книги и то за история и то за келто-германи

желаеш ли да цитирам какви си ги писал ти и гет и други под исторически постинги, да посоча ли какво мислеше с цитати за посоките на келтите или за внушенията ви кои са траки и българи или сам ще признасеш че омекнахте последните години защото осъзнахте незнанието си и прочетохте доста предполагам

искаш ли подобно на теб да направя извод за всички избрали германски лидери

ТА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ НАКРАЯ СТАВА НАИСТИНА ГЕРМАНСКА НЕ КЕЛТСКА НЕ ТРАКИЙСКА

ДА ТИ СПОМЕНА ЛИ КОЛКО КЕЛТИ ИЗБИРАТ ЦИВИЛИС И КОЛКО ГЕРМАНЦИ

ДА ТИ СПОМЕНА ЛИ КОЛКО КИМВРИ И ТЕВТОНИ ВОЮВАТ ЗАЕДНО, ЗАЕДНО ЖИВЕЯТ, ЖЖИ ВЕ ЯТ ПОВТАРЯМ Ж И В Е Я Т И КОЛКО АВТОРИ КАЗВАТ ЧЕ ТЕ СА БЛИЗКИ НАРОДИ

какво ще кажеш за тези извори внедрени от велики писачи от античността или и те не струват пред теб и катка великая
цитирай
24. leonleonovpom2 - Гет, има какво да кажа по темата. ...
27.08.2017 21:35
Гет, има какво да кажа по темата.
Екатерина сериозно и задълбочено се е занимавала с темата Тя е била високоинтелигентна жена!
Тя създава реално Ермитажа Колекционер от класа е! А да си колекционер се изискват много знания! Невероятни неща е закупила, не за нея! Само заради това не мога да твърдя, че действа със скрупули
Тя самата оставя отворена вратата, като казва не всички езици, а тези, до които е достигнала!
Грешката и с Българския оправя Вук Караджич! И поставя Българския там където му е мястото-като Кирилометодиев език!
Вече много се съмнявам, че трябва в подобна реактивна среда да публикувам на тази тема
Който е велик, да си живее с величието! Друго не му трябва!
Прочети книгата която съм дал и ще се убедиш, че е така
За славяните отдавна имам особено мнение, че това са всъщност траките Ами всичко се припокрива-език, отношение едни към други, неспособни към единство-Примери-Русия, Югославия, Чехословакия! Максимум 50- 60 години им е "съюзът"
И името се базира на словени-хора на словото
Руснаците може да са само наследници на Голяма или Стара, Велика България, нищо друго!
В генезиса на Киевска Рус има Българско участие, освен безспорните Олга, Светослав и Владимир!

Хубава вечер!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Германтигър, казах ти, спри!
27.08.2017 21:55
Две книги и над петдесет публикации не са история, така ли?
От няколко години не публикувам, но съм имал случаи следобеда да ги занеса в редакцията и на другия ден да са отрпечатани Професори по история са ми били рецензенти! Какво още липсва, подсети ме!
А, да как на инспектори от София на 16 години-десети клас събрах очите на открит урок Питали даже дали съм местен Първи такъв случай в провинцията Наистина съм роден в София, не съм местен, смях се
Има знания и кухи знания
Безполезни Само за момента

Обучавал съм много хора, а даже и нумизматични кръжоци съм имал вучилищата, Наясно съм с двата вида знания
Не съм отличник като студент, но пълни отличници са ми сваляли шапка ,след като съм ги обучавал
И са казвали искрено ,че съм на космически разстояния пред тях
Те, знаещите повече от мен?
И ще ти кажа защо е така
Защото знанията им са неработни Не могат да ги приложат в практиката Знание заради самото знание Като видят какво правя, казват ,че го знаели Но оставя ли ги, скръстват ръце
Та, големите, обширни знания са полезни, само като станат работещи! Когато могат да се свържат и с други знания
Иначе са само баласт!
Запомни го!

К:акво не ти харесва всъщност че не пиша ,че келтите са висша раса, това ли Че не соча Екатерина като предател
За нея друго не съм писал- че е по-мъж от много считащи се за мъже!
Да, това съм пропуснал за нея
цитирай
26. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Адаш!
27.08.2017 22:07
Ти си голям човек и голям Българин!
Извинявай, че понякога не оправдавам думите ти за мен!
Просто така съм устроен
Аз не завиждам на чужд успех, радвам се на чужд успех и също ако мога да допринеса за него
Не съм рушител както се изязяват някои тук Че успехът им трябва да мине през трупове
Да нарича ме индиректно така А аз никога не съм го обиждал, въпреки, че няма нещо по просто от това, да се намери за какво А при него има много Ти го показваш!Напротив, защитавал съм го!
Да ти кажа, след като съм преглътнал и съм ги допуснал, да си ги трие, ако иска
Омерзен съм!
Затова България не успява Заради злобата към чуждия успех
Вместо да се подаде ръка в такива случаи, се подлага крак!
А нещата са прости Подкрепи човек днес, утре той ще подкрепи тебе! И така, напред!

Бъди благословен и ти , Адаш!
цитирай
27. get - @ 24 Отново повтарям тъй като отказваш да разбереш СЪЩЕСТВЕНОТО в казаното от ... ?
27.08.2017 22:28
... предният ми пост?

Киевска името и идва от Киев!
Московска - името и иде от Москва?! За последната е характерно да и казват и "Велика Рус"?

Киев и съответната държава НАЧЕВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО ОТ ШЕСТИ-СЕДМИ ВЕК!
Москва се формира като град през ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ВЕК и от тогава НАЧЕВА СЪЩЕСТВУВАНИЕТО като държавно-политическа организация!

- Не смесвайки ЕДНОТО С ДРУГОТО - както им отърва да го правят велико-руските националисти не толкова учени а ... политици!
- Защото по тази "логика" всички все сме "славяниски народ" - та дай и да сме ВСЕ ЕДНА И СЪЩА "ДРЕВНО-РУСКА ДЪРЖАВНОСТ" - е да, ама Не!

А инак Тигъра - да не ме вкарва в някакви негови "келто-германски" фантазии ... Защото СТАРИТЕ И ОРИГИНАЛНИ ПРУСИ - нямат НИЩО ОБЩО, НИ С КЕЛТИ, НИ С ТЕУТИ! БЛИЗКО РОДСТВЕНИ са на АНТИЧНО ББАЛКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ - нямащо общо с гърците! Траки използвам КАТО ТЕХНИЧЕСКИ И НАЛОЖИЛ СЕ В ИСТОРИЯТА ТЕРМИН - инак точното е ПАЛЕО-БАЛКАНСКО И ПОРАДИ ТОВА НЕ-ГРЪЦКО НАСЕЛЕНИЕ?!
А за това, че това население е ПО-СТАРО и ИМА СВОЙ ОТДЕЛЕН НЕ-ГРЪЦКИ ЕЗИК отгласи от който имаме и в съвременния "обявяван за славянски" български език МОГА ДА му ПОСОЧА ПОНЕ ЕДНА ДУЗИНА ДУМИ ... които отново КАЗВАМ: Има ги и в съвременен БЪЛГАРСК - НО НЕ В ГРЪЦКИ ИЛИ ОСТАНАЛИТЕ "СЛАВЯНСКИ" езици??!

- Както е примерно с псевдонима с който се подписвам Get - нямаща производни ... но инак означаваща ВОДАЧ-ВОЛОВАР-ГОВЕДОВЪД??! МЮога да обясня през какви трансформации е минала и в каква точно форма/огласовка съществува сега!
- Същото като с примера ми за "гръцкото" име от Илиадата - Терсит, което и в съвременен български ИМА БЛИЗКО ЗВУЧАЩ АНАЛОГ ... а в гръцки, нито стар, нито нов ГО ИМА?
- Същото в етимологията на името Одисей - аналози на които в гръцкият липсват в български съвременен - Има!
Отново КАЗВАМ поне ДУЗИНА твърдения за "гръцки" аналози на които в гръцкият липсват ... в български НЕ САМО ГИ ИМА ... но има и производни от тях - това Тигъра: Как ще ми обясниш - нали е учил класически и мъртви плюс стари ...
цитирай
28. leonleonovpom2 - Наистина последно!
27.08.2017 22:42
Добре, ти знаеш прекрасно пътят им
Например, тръгнали са от Каледония и около Тиле са създали държава Имали са и монетосечеве и след стотина години са се върнали пак в Каледония- да речем
Сега имам няколко въпроса:
Какви директиви са получили за такава циркулация? Какво казват древните автори за причинити за идването и заминаването За пръв път ли го правят или не е за първи път!?
По какви причини закриват държавата и си тръгват,по живо, по здраво?
Къде се установяват ?
Аз не знам, нека някой знаещ помогне
И накрая, след като получа компетентен отговор по въпросите,какво заключение да си направим?
Например, каква е ползата от подобно знание за бъдещите успехи на България!?
Давам ти думата за него!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Гет, аз мисля, че ти отговорих! ...
27.08.2017 22:54
Гет, аз мисля ,че ти отговорих!
Отговорът е в книгата на Вук Караджич- Българският език е кирилометодиевият език
За славяни ти казах ,че е късно понятие
Не произлиза от склави-затова се ядоса тигъра, защото тогава и гали и келти и германи щяха да са славяни ,защото също са били склави
Произлиза от словени-хора на словото, писаното слово За славяни става дума
Киевска Рус е факт Няма друга преди нея Тя е носител на името Противно на утвърденото смятам ,че името е латинско и е свързано със селски Безкрайни селски райони, Бълтарите правят първите градове, Киев например! И Рюрик означава същото
Правим им градове, имаме държава там, хора остават там, а нямаме принос в държавността Да не говорим за покръстване и азбука!Хайде, владетелите принадлежат на държавата!

Лека нощ!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Ето кои са славяни-словени! Т...
27.08.2017 23:00
Ето кои са славяни-словени!
Тези, които ползват азбуката на Кирил и Методий
Първи са Българите-техен е Кирилометодиевият език
И след това всички останали, даже румънците до преди 150 години
Е, някои са се отказали, но името им е останало
Обединява ни писаното слово! И общия език също! Затова смятам ,че така наречените славяни са наследници на траките Те са много народи-с един език!
Какво да умуваме повече!?
Има и други прилики-изброих ги!
цитирай
31. bezistena - Екатерина Велика, която е изроден ...
27.08.2017 23:03
Екатерина Велика,която е изроден злокачествен български династичен имплант от Дуло върху юдейска етносна подложка,създава Ермитажа не с "благородната възвишена идея да съхранява и прокламира произведения на изкуството",както ни вменяват манипулаторите,а да ги "арестува" и скрие от очите на търсещите истината за Българския си произход духовни интелектуални елити на европейските народи и владетелската им аристокрация. защото в тези произведения на изкуството е вложена точно тази информация за техния Български генезис и за Българския генезис на цялата европейско култура и цивилизация!
Като британски – юдейски агент Екатерина реализира идеята си,без да осъзнае в невежието си,че името което дава на Бастилията на изкуството,документира Българския произход на арестуваното изкуство!

ЕРМИТАЖ=Ежуа и Матара

Още инфо за една от най–големите злодейки анти – българи вижте в

Екатерина Велика – Агент на британското разузнаване, предател на Руските национални интереси и култура
http://bultimes/ekaterina-velika-agent-na-britanskoto-razuznavane-predatel-na-ruskite-natsionalni-interesi-i-kultura/

Та такива работи пише,Адаш и родолюбиви Българи,в истинските извори с Живата вода,която ви даваме да пиете в изобилие и чийто потоп никакви злодеи анти – българи и заговорници срещу свещения Божи Български народ няма да могат да спрат и върнат вече потопа на Истината и излетелият от бутилката Български дух,Който е Святият Божи Дух!
Съвсем друга и животопораждаща е тази изворова вода,нали,за разлика от бълвочите,с които пълнеха и ни тровеха от "академичните" исторически извори анти –българите!
Благословени сме,Българи,епични чудеса ни очакват и целият свят и всички люде и племена в нозете ни да се каят и просят за прошка и милост да им ходатайстваме пред Боговете ни за спасението им в Съдния ден,на които процеси Съдебните заседатели ще сме ние праведните и святи феноменни Българи!
цитирай
32. get - Отново "говорим на два езика" ? Киевска рус СЕ Е ФОРМИРАЛА САМОСТОЯТЕЛНО от МОСКОВСКА и то ...?
28.08.2017 00:04
leonleonovpom2 написа:
Гет, аз мисля ,че ти отговорих!
Отговорът е в книгата на Вук Караджич- Българският език е кирилометодиевият език
За славяни ти казах ,че е късно понятие
Не произлиза от склави-затова се ядоса тигъра, защото тогава и гали и келти и германи щяха да са славяни ,защото също са били склави
Произлиза от словени-хора на словото, писаното слово За славяни става дума
Киевска Рус е факт Няма друга преди нея Тя е носител на името Противно на утвърденото смятам ,че името е латинско и е свързано със селски Безкрайни селски райони, Бълтарите правят първите градове, Киев например! И Рюрик означава същото
Правим им градове, имаме държава там, хора остават там, а нямаме принос в държавността Да не говорим за покръстване и азбука!Хайде, владетелите принадлежат на държавата!

Лека нощ!


... с времево изпреварване ОТ СЕДЕМ ВЕКА - как тогава СЛАГАШ ЗНАК ЗА РАВЕНСТВО между Киевска и Московска държава ТЕ НЕ СА ЕДНО и също - ако и на велико-руските императори, политици и историци ДА ИМ СЕ ЩЕ ДА Е ТАКА?!
Това са и ДВА НАРОДА с ДВА ЕЗИКА!

Относно понятието СЛОВЕНЕ е религиозно-политическо, означаващо ХОРА ИЗПОВЯДВАЩИ ХРИСТОВАТА ВЯРА ПО ИЗТОЧНО-ПРАВОСЛАВЕН КАНОН на ЛИТУРГИЧЕН СТАРО-БЪЛГАРСКИ ЕЗИК?!
Кореновата от която е СЛОВО-СЛОВЕНЕ лексколозите са я възстановили в PIE: под вида на Klewo ... от същата е производно името на музата на Историята, звучащо "Клио" - Слава/я/е/ща! В съвременен гръцки синонимната й звучи: Докса ... Клио я е хванала липсата - не е ли странно?! Това, как ще го коментира Тигъра: уж думата Клио била гръцка ... ама я има в съвременен български в гръцки - Не ?!

Много съм се интересувал и търсил през други думи да намеря кореновата на "склавин" - предположих, че е от склонен, защото за арабски "сакалиба" така го обясняват - знаеш ли до какво достигнах?

Склонен, която я има и английският под формата "cloning" казват, че идвала от "античен гръцки" където звучи като "кльон/клон", досущ съвременното КЛОН в езика ни - Но?
- Но в късноантичен и съвременен гръцки НЕ Е НАЛИЧНА ?

цитирай
33. bezistena - Поздрави и благословение и за ко...
28.08.2017 14:39
Поздрави и благословение и за компетнтния и авторитетен лингва – изследовател Българинът get !
Нека продължим заедно със сакралната етимология и тайна на склавите – кои са те!

СКЛАВИ < обратен прочит > ИВАЛКС=ВАЛК ИС=Валки/Балки на Иса –
този секретен етнонимен документ указва катагорично,че тия тракийски племена заселени от Тракия из Европа,които са регистрирани с този херметичен жречески индекс,са безкултурни нефеноменни тракийски племена,разселени и заселени по тия места от Българските им духовни водачи и административни обгрижвачи,които са феноменните жреци на Българският Господ Бог Отец Исус Демиургът,Чието последно аватарно проявление преди 2000 години в Тракия е Исус Христос!

И още инфо от този непонятен досега документ:

СКЛАВИ=К В С Л=Кан (Жреци) на Бог Иса Ел (Змей) –
където Ел е един от 12 – те синонима на Змей/Змия,който е най–древно регистрираният животнски календарен херметичен символ на Българските Богове Демиурзи, преминал в хералдическа символика на техния потомствен жречески род Дуло

СКЛАВИ=К СЛАВ=Кан (Жреци) Слав (Змей) –
Български жреци от змейската Божия династия Дуло

Още веднъж поклон,Адаш,на тебе и на get за неуморният ви трескаво търсещ изследователски дух и за Българщината ви,и скромно,но настоятелно ви предлагаме и съветваме,когато правите своите прекрасни лингва изследвания,да засичате и правите справка чрез Свещения шифър,в който ви просвещаваме – вътрешно и насаме само за ваша справка – уверявяме ви,че ще бъдете изумени,възхитени и богато възнаградени!
Продължавайте в същия дух делото си на свещената нива на Българщината – прекрасен черен контрастен фон за вашия феноменен интелект и превъзходство и истинност са контра – пункти като обезбългарилият се и плюещ отрова и омраза срещу всичко Българско germantiger,дишащ въздуха и тъпчещ земята на свещената ни България – на който да му е простено,защото и той е марионетка (както и всички ние!)в ръцете на Боговете и Светиите ни,на когото е дадена тази черна мръсна роля!
цитирай
34. bezistena - Ето и Българският генезис и жреч...
28.08.2017 14:41
Ето и Българският генезис и жречески статут и на Вук Караджич:

ВУК КАРАДЖИЧ=ВУК КАРАДЖИТШ=Кан (Жрец) на Богиня Диана и Ежуш от Тракия
цитирай
35. leonleonovpom2 - Гет, всичко е въпрос на хипотези!
28.08.2017 20:28
Точно там, където са били учениците с Методий, народът се нарича словени И малко по- надолу има други словени
Аз смятам, че това е най - правдоподобната хипотеза! Словени, хора на словото!
Арабите ни наричат БУРДЖАН ИЛИ БОРДЖАН
НИЕ ТАКА НЕ СЕ НАРИЧАМЕ, НАЛИ!
Защо да търсим арабски наименования за нас?
Относно Киевска Рус тя е след Велика или Голаяма България Всяка друга Русия ,Московска например е след нея Търсейки начало на Русия, то не може да е в Московска Русия!
Разбираш ме, нали!

Хубава вечер, приятелю! `
цитирай
36. yoan2015 - Блог. бг се предполага, че е сайт в ...
28.08.2017 20:45
Блог.бг се предполага, че е сайт в който хората могат свободно да изразяват гледните си точки в рамките на правилата, верни или неверни са съответните гледни точки, дори споровете може й да са полезни в интерес на истината, моето мнение е, че при положение, че оттук са минали толкова много раси, националности или гени и са си оставили семката с извинение, е много трудно или почти невъзможно да се разбере кой какъв е, за люлка на цивилизациятя съм скептик, имам си причини. Всеки е в правото си да вярва, един, че е трак, друг келт и трети извънземен. Приятна вечер.
цитирай
37. leonleonovpom2 - Благодаря ти, приятелю Йоан!
28.08.2017 20:52
След като от никой не искам пари ,за да сподели мнението ми и тезата ми, той респективно няма основание да ми търси отговорност за написаното! С нищо не го задължавам или вербувам!
Да си вярва на своето!
Прав му път!
И да не ме занимава с глупотевини!

Хубава вечер!
цитирай
38. merlin68 - Гледам тук милиционер-демократи и ...
29.08.2017 15:05
Гледам тук милиционер-демократи и герман-булгари са се нахвърлили стръвно връз Екатерина Велика, връз славяните и съответно връз хората забелязващи и посочващи очевидното. Що така се чудя?
Тигре, ти който не пропускаш сгоден и несгоден случай да подчертаеш дебело, че Екатерина е германка, сега си се нахвърлил отгоре й като някакъв Злюкен Собакен. Да не би защото, германката изучавайки руски и сравнявайки го с други езици открива и не скрива, че точно в славянските езици са заровени "началните народни корени". Екатерина разбира се не е учен, за разлика от Злюкен Собакен и ВОДАЧ-ВОЛОВАР-ГОВЕДОВЪДА, които всички знаем, че са много научени. Обаче, Екатерина е имала едно огромно предимство пред гореспоменатите учени мъже - тя е била императрица на една от най-могъщите империи в историята. Следователно зад нейните изследвания седи трудът на много учени от най-различни области и разбира се не само руснаци и германци. Така, че аз лично съм склонен да и се доверя в значително по-голяма степен отколкото на гореспоменатите учоные.
На ВОДАЧ-ВОЛОВАР-ГОВЕДОВЪДА, ще кажа, че Рус, се създава на север, там където според него било пълно с угро-фини, но пък според летописците, Рус е славянска държава. Тя става Киевска Рус, след като от север се разширява на юг и столицата се измества в Киев. След това става Московска Рус, защото Киев, по надявам се известни вам причини престава да е столица и такава става Москва. Украйна като самостоятелна държава има 26 годишна история, опитите на учони като ВОДАЧ-ВОЛОВАР-ГОВЕДОВЪДА, да отнемат руската история от Русия и да я пришият на Украйна, са много дръзновени, скаутски, евро-коректни, но за съжаление потънали в сферата на болните фантазии. Но присъщо е за учения, позволил цял живот Партията и Братушките да го водят за носа, след преживяния катарзис да ги отрече и заличи напълно.
Тигре, колкото и да се старая да не чета огромните ти коментари разхвърляни навсякъде, все пак попрочитам туй-онуй. Как можеш да изливаш толкова помия срещу държавата в която живееш и народа от който произхождаш? Така си се питам и се чудя, що не вземеш да заживееш щастливо в мир с германската си половинка, в онази чудна и най-най германия? Що дириш тук бре??? Видимо от коментарите ти е, че не се чувстваш българин, ами поне се дръж като на гости... прилично.
цитирай
39. leonleonovpom2 - Благодаря ти, приятелю Мерлин!
29.08.2017 16:31
И за мен е непонятна реакцията срещу трудът на Екатерина Велика?
Да, пропуснала е нас, но може би за добро!
О ткоментарите ми стана ясно, че не го е направила с цел да се разправи с нас! Просто това са най-тъмвите за нас години, не ни знаят
А, че трудът и е стойностен, отбелязват го и критиците й!
Така е, както си го написал, цял щаб работи с нея!
Ако не беше така, шеше ли Вук Караджич да допълни труда и с Българския език и с Българска граматика, каквото е изискването в него, за да бъде обявен един език за такъв, а не за наречие!
Тя знае перфектно два западни езика! Учейки с голямо желание руски, така ,че и него да знае перфектно, тя се натъква съвпаденията в трите езика! И на много други неща!
Вярвам и безусловно и аз съм се натъквал на това с Български и латиноезици и ми е правило удоволствие да съставям речник на еднаквите основни, както ги нарича тя-коренни думи!
Е, моето е наистина любителско, някои неща съм правил достояние тук, в блога
Само толкова!

Хубав ден, Мерлин!
цитирай
40. leonleonovpom2 - Благодаря Адаш, за коментарите!
29.08.2017 16:40
Екатерина Велика, дори с пропуска си относно нас, които не е умишлен, става причина нещата да отидат на мястото си
Заема се един сърбин, Вук Караджич, забелязвайки го, да запълни празнината
И той прави епохално откритие, изследвайки Българския Че именно този, забравен език е езикът, както го нарича той-Кирилометодиевия! Написва и първата малка, наша граматика
Поставя началото на ренесанса в езика ни! С Додатакът, добавката към труда на Екатерина Велика- за Българския език
Че е пръв сред така наречените славянски!

Хубав ден, адаш!
цитирай
41. leonleonovpom2 - Интересното е, че Караджич проучва ...
29.08.2017 20:23
Интересното е, че Караджич проучва Българският език в района на Разлог И дума не става за език на някакви македонци Говори за език на Българи!!~
Сред всичките поразии, причинени ни от сърбите , има и едно свято дело- това на Вук Караджич!
цитирай
42. germantiger - към мерло
29.08.2017 21:09
Не мерлине :) аз като германец не мога да се нахвърля върху германка сътворявала руската история, върху германка начело на русия - това смао може да ме изпълва с гордост и съзнание, че руснаците много дължат на много германци и германки гфрадили империята им в различни периоди като учени, офицери, хора на изкуството и дори като производители!
цитирай
43. germantiger - +
29.08.2017 21:12
мерлине - съгласен съм с теб и на часа ще напусна българия когато руските боклуци които живеят в германия и празнуват 9 май също я напуснат

на мен ми е непонятно как може да си руски боклук, да живееш в германия, да мърсиш цял парк с тонове боклуци без да чистиш след теб на празник и да пишеш по форуми как се отвращаваш от държцавата и хората сред които живееш там

на фона на тоновете руски боклуци, аз поне си чистя и разделно си хвърлям боклук а в българия, все пак не съм руски боклук!
цитирай
44. leonleonovpom2 - Отново си противоречиш!
29.08.2017 21:32
germantiger написа:
Не мерлине :) аз като германец не мога да се нахвърля върху германка сътворявала руската история, върху германка начело на русия - това смао може да ме изпълва с гордост и съзнание, че руснаците много дължат на много германци и германки гфрадили империята им в различни периоди като учени, офицери, хора на изкуството и дори като производители!


Погледни си коментарите за Екатерина Велика! Тук!
Никъде в тях няма чувство за гордост от нея, напротив Не е дефицитно, направо липсва това чувство! Ако някъде другаде си го демонстрирал, не ми е работа да търся - къде?!
Не била учена е най-меко казаното от всичко , написано от тебе по неин адрес?!
Оправдавам неправилното ти разбиране за наука, реално ти не си се занимавал с наука Не си наясно , що е наука!

Това да препишеш или подредиш по някакъв начин написаното от другите, ДА ГО ИЗДЕКЛАМИРАШ, , ЗА да демонстрираш познания, това не е учен!
Трябва да имаш и идеи, да ги разработваш, ДА ИМАШ РЕЗУЛТАТ-ЛИЧЕН!

Летописецът не е учен, затова е и въведена тази дума
Учен е този, чието знание е продукгивно- произвежда знание!
Той трябва да има идеи на първо място!

Категорично не съм съгласен с определение за нея , че например е незнаеща и не е учен в случая?
Кой е учен, който чете и приписва дословно, пише по директиви, той ли? Това един писар върши не зле!
Това, че може да подреди думите в някакви трудно разбираеми съчетания , не го прави ни най-малко учен!
Не, имаш объркана представа за учен! Но и други я имат! Така ,че не и ти трябва правилна
Но на краставичар не продавай краставици!
цитирай
45. leonleonovpom2 - А за демонстрираното ти неуважение към мен ,какво ще кажеш!
29.08.2017 21:52
germantiger написа:
мерлине - съгласен съм с теб и на часа ще напусна българия когато руските боклуци които живеят в германия и празнуват 9 май също я напуснат

на мен ми е непонятно как може да си руски боклук, да живееш в германия, да мърсиш цял парк с тонове боклуци без да чистиш след теб на празник и да пишеш по форуми как се отвращаваш от държцавата и хората сред които живееш там

на фона на тоновете руски боклуци, аз поне си чистя и разделно си хвърлям боклук а в българия, все пак не съм руски боклук!


Дори като домакин!
Да оставим другото, определяемо с фразата- обущарю, гредай си кондурите!
Къде в горния текст има похвали за руски ботуши?!
Ти даже не си прочел текста, а ако си го прочел, не си го и разбрал!

В текста има възхвала за труда на Екатерина Велика!
Че с труда си е предизвикала извеждането на Българския от забравата! Дори с грешката си, че го е пропуснала в анализите!
Но изучаването на труда й, е подсетило друг учен и той задълбочено се занимава с Българския, като с него допълва труда на Екатерина...

А за Българския прави правилния извод, че не е някакъв език просто, а е езикът на Кирил и Методий!!!!!
В резултат на труда му, от Руската академия на науките пращат Българистът Юрий Венелин на място да проучи нещата!
И той прави точните изводи за нас!
Всичко това не би се случило, ако Екатерина Велика не би имала тази идея и не само това, да я има, а и да я реализира!
Идея с резултат! Не била учен в случая?
Ти от какво си недоволен, че косвено е станала причина Българският да излезе от забвение ли? Какво друго може да е, не го виждам? Сега го пиша, но всеки интелигентен човек би направил този извод!

Това ми беше постингът Ти какво имаш против него, кое в него не ти харесва, кое не е на място?!
Или като хвърлиш кал в лицето на някой, той , ако си няма работа , да доказва, че не е изкалян!
Омерзен съм!
цитирай
46. merlin68 - мерлине - съгласен съм с теб и на часа ...
29.08.2017 22:53
germantiger написа:
мерлине - съгласен съм с теб и на часа ще напусна българия когато руските боклуци които живеят в германия и празнуват 9 май също я напуснат

на мен ми е непонятно как може да си руски боклук, да живееш в германия, да мърсиш цял парк с тонове боклуци без да чистиш след теб на празник и да пишеш по форуми как се отвращаваш от държцавата и хората сред които живееш там

на фона на тоновете руски боклуци, аз поне си чистя и разделно си хвърлям боклук а в българия, все пак не съм руски боклук!


Не знам как си чистиш и изхвърляш боклука физически, обаче виждам как си напълнил блога с ментален боклук.
Значи ти пречат руснаците за да живееш в Германия:)) Не ме разсмивай, ами ако сравниш Варненска област с която и да е германска, ще се окаже, че там където днес живееш има повече руснаци:)))
цитирай
47. leonleonovpom2 - Умишлено съм сменил боклуци с бо...
30.08.2017 10:47
Умишлено съм сменил боклуци с богуши!
Ако не е ясно защо, ще го разясня!
цитирай
48. get - @ 39. leonleonovpom2 - Благодаря ти, приятелю Мерлин! - e щом благодариш след такива едни тъпи ... ?
30.08.2017 22:44
... коментари от страна на пролетарският-полуинТЕЛЕгент № 38. merlin68 - Няма какво да говоря ПОВЕЧЕ по ТОЛКОВА ПРЕДЪВКВАНАТА ТЕМА ЗА ЕКАТЕРИНА "ФИЛОЛОЖКАТА"?

На Николайчо с безподобно раздутото его подписващо се Мърлин 68 - Ще му дам цитати а с това ПРИМЕР: КОЛКО МУ ИЗДИША КУЛТУРАТА по наука за която се има за капацитет - науката История! ... и моето твърдение за ЕТИМОЛОГИЯ В ИМЕТО "Get"?

1.
На монета на племето едони срещаме надпис – &#915;&#917;&#932;&#913;(Терес/а) &#914;&#913;&#931;&#921;&#923;&#917;&#933;&#931; &#917;&#916;&#927;&#925;&#921;&#927;&#925; - ето я описана със съответната сигнатура на документа?
Адрес: https://www.cngcoins/Article.aspx?ArticleID=22
Четем: THRACO-MACEDONIAN TRIBES, The Edones. Getas. Circa 492-464 BC. AR Oktadrachm (28.04 gm, 5h). Struck circa 476/3-465 BC. Herdsman guiding two bulls right upon solid groundline / &#915;&#917;&#932;&#913; &#914;&#8722;&#913;&#931;&#921;&#923;&#917;&#8722;&#933; &#919;&#916;&#937;&#8722;&#925;&#917;&#937;&#925; in shallow incuse around
2.
http://www.theoi/Cult/ApollonTitles.html -
А/
MOIRA&#8242;GETES (Moiragetеs), the guide or leader of fate, occurs as a surname of Zeus and Apollo at Delphi. (Paus. x. 24. § 4.)
Б/
MUSA&#8242;GETES. [the guide or leader of MUSAE.]
3.
https://en.wikipedia/wiki/Apollo - Nymphegetes - "Nymph", and „Getes” - "leader-ВОДАЧ", for his role as a protector of shepherds and pastoral life.
4.
http://www.perseus.tufts/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=*mousage/tas - ВОДАЧ - пастир - воловар!!

... А относно Историята, на близката, на сърцето му Россия(за разлика от България) знанията му са на ниво - читанката писана от М. Погодин още през 1734 год. - Защото МОГА ДА ИЗБРОЯ ПЕТ ИЗВОРОВИ ДОКУМЕНТА В КОИТО СЕ КАЗВА - До ТРИНАДЕСЕТИ ВЕК на територията на РОССИЯ ЖИВЕЯТ МОРДВИНИ ... а мордвини/и/ерзя, езиково и етносно са от ФИНО УГЪРСКО СЕМЕЙСТВО!

- Щом Николайчо си въобразява, че е роднина с финландци и маджари (представящи се за "славяни") - негова воля?! Но да ме кара мен КОЙТО Е ПРОЧЕЛ В ПЪТИ ПОВЕМЕ ОТ НЕГО ПО ВЪПРОСА - да му вярвам, че ние българите сме угро-фини - МНОГО МИ ИДВА!

- По тази причина спирам коментарите в блога ... ти !! Чакам извинение?!
цитирай
49. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
31.08.2017 00:11
Не мога да си обясня! темата нито е за келти, ако се изключи репликата на Екатерина Велика за общото в езика на келти и славяни/ смятам ,че не греши/, нито за история на Русия
Съвсем сбито и коректно съм предал основните неща в труда й Без никакви волности от моя страна
Колко важен се оказва той за нас! Дори с пропуска й, така на европейско ниво се появява забравеният Български!
И се започна атака за великите келти-мохе би тези с нашенските гайди като инструменти и име-гайта?1
Къде са келтите, къде сме ние? Те на върха, ние в блатото Е, изкарах от блатото водач на келти- гали, научих, че и германите били такива Значи водач от класа!
Ами каквото повикало, такова се обадило
Той много често си е позволявал да освинва материалите ми и аз с много дипломация съм подминавал Но този път се зае и с мен?
Но това, търпението, е до време
История на Русия ме вълнува до толкова, до колкото е свързана с България
Да ,на Камчия има картинно изложена Руска история
Почва с Киевска Рус и точно тя е свързана с България Самите руснаци са я развили, коректно според мен
Но аз не съм специалист, ни най-малко, по руска история
Но даденото, поне според познанията ми е правдоподобно!
Но повтарям, целта ми беше трудът на Екатерина Велика и отговорно твърдя,че с идеята си и с развитието й, тя косвено е спомогнала за извеждането на Българският от забвението!
Е, за какво да бъде обвинявана!
Изводът го оставих за коментарите и съжалявам, че се наложи аз да го правя, ако се изключи коментарът на Мерлин

Извинявай, ако съм те обидил, ти не си слуgиш с обидни квалификации и аз никога не бих го направил!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
50. get - @ 49. leonleonovpom2 - Здравей, Гет! ... Желая ИЗВИНЕНИЕ ОТ МЕРЛИН - АРОГАНТНОТОповедение на който ... ?
31.08.2017 14:22
... толерираш!

Отново обяснявам: Къде бъркаш В ИНТЕПРЕТАЦИИТЕ СИ - по отношение на филоложката-императрица Екатерина II? При която, българският народ има най-мрачните страници, в историята си?

- Но сега говорим за лексиколожките упражнения на Екатерина "ввелика", та ето накратко ... ?

Хронологично-ФАКТОЛОГИЧНА СПРАВКА,
Относно:
„Изготвянето на „Словарите” от филоложката-императрица Екатерина – величаена от верно поданиците, си, с прозвището „велика”?”

- 1784 г. с височайши имперски декрет е възложено Изготвяне на „сравнителные словары …”
- Със същият, от Екатерина II, се натоварва да бъде изготвен „Словаря” – натурализираният германец Петер(Пьотър) Симон Паллас – който по образование, не е лингвист а по-скоро етнограф … ?

- Първият екземпляр от труда на Паллас излиза през 1786 г. под название:
„Сравнительные словари всех языков и наречий собранные десницею Величайшей особы” – зад което прозира желанието на „височайшата особа” за съавторство наред с реалният автор Петер Паллас?

- Същата(Екатерина) още преди изготвянето на „Словаря” е КАТЕГОРИЧНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ – „Те са тюрко-езични” … това МНЕНИЕ и е ФОРМИРАНО след посещението и във „Волжска БуЛГАРИЯ”, гр.Казан?

- Същото това мнение ТЯ ПРЕДАВА на Франсоа Волтер, който на база на това пише книгата си „Кандид” (излязла в 1759 г.), в която ЗА БЪЛГАРИТЕ – се изразява становище, че не са по-различни от аварите-тюрки … информатора му, за историята и ЕЗИКА на Българите, се явява все още великата принцеса, и по-късна императрица Екатерина „Велика”! И тук идва едно – НО?

- Но, НЯМАЛА ЛИ Е ВЪЗМОЖНОСТ – да научи а от там ПРЕОЦЕНИ СТАНОВИЩЕТО СИ относно ЕЗИКОВАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА НАС БЪЛГАРИТЕ? – Аз казвам ИМАЛА Е и то по две причини!?

А) първата е излязлата близо двадесет години ПО-РАНО, в Австрия „История на Балканските народи” в която са посочени и българите, като стар балкански и християнски народ – нямащи общо с тюркските НАРОДИ и ЕЗИЦИ!

Б) Второ! –Екатерина Е ИМАЛА ИНФОРМАТОР ОТ ПЪРВА РЪКА – от който е можела да почерпи, НЕ САМО СВЕДЕНИЕ „ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО НАРОД ?” – но и за техният – ЕЗИК?
- Такъв се явява БЪЛГАРИНЪТ ПО ПРОИЗХОД епископ Евтений Булгарис – който тя приема на руска служба ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ по-рано, ПРЕДИ ИЗЛИЗАНЕ, Речника-творба на Паллас тоест в 1771 година!

В)
- В тронно-приветственото си слово, САМИЯТ епископ Булгарис, КАЗВА:
„Аз съм БЪЛГАРИН по РОД, роден в Елада(о. Корфу) … „!

Тук си поставям ВЕЧЕ ХИПОТЕТИЧНИЯТ ВЪПРОС – Защо тя не е КОРЕГИРАЛА СТАНОВИЩЕТО И ПИСАНИЯТА си ОТНОСНО НАС БЪЛГАРИТЕ?
– За които НЯМА НАЧИН ДА НЕ Е ИМАЛА ИНФОРМАЦИЯ и от ТЕРЕН – Тъй като ПО НЕЙНО ВРЕМЕ СА ВОДЕНИ две г-о-л-е-м-и войни с ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ – на територията на БЪЛГАРИЯ … завършили с два изгодни за Руската имеприя ДОГОВОРА – Този от Кючюк-кайнарджа и Вторият известен, като „Одрински мир” … ? Най-вероятно ТОВА Е ЩЯЛО ДА И ОБЪРКА ИМПЕРСКИТЕ АПЕТИТИ … които тя не е прикривала! С плановете си, Влахия да стане „Дакия” … а на база България и Гърция, да се възстанови ВИЗАНТИЙСКАТА ИМПЕРИЯ … а нейният внук Константин, да стане ИМПЕРАТОР на тази ЮЖНА РУСКА ИМПЕРИЯ със СТОЛИЦИА ЦАРИГРАД(тоест така известният екатеринин „гръцки проект”?!

- Това накратко – ако имаш съмнения или възражения – Чакам опроверженията ти?!

П.П.
- А поведението на Мерлин в блога ти, НАЙ-МАЛКО Е НЕПРОСТИМО ?!
цитирай
51. leonleonovpom2 - здравей, Гет!
31.08.2017 14:59
Не знам дали поддържам арогантно поведение на Мерлин По думите ти излиза ,че ти поддържаш арогантността на тигъра, която надмина всичко!
За Екатерина Велика не си прав!
Писал съм, тя се влияе от идеите на Кур дьо Жаблен, че всички езици произлизат от един, коренен
Набелязала си няколко думи и поискала да разбере как са на всички езици Бог, майка, дете, аз,
Предала е на Аделунг саморъчен ръкопис с 289 думи на руски с превод на различни езици
На Палас е предала друг ръкопис с преведени на 150 езика тези думи
Така ,че началото е поставено от неяІ
Не е имала някакво лошо отношение към Българския Имай търпение ,въпреки атмосферата ,ще се убедиш ,че не това е причината! Българския в момента е напълно неизвестен да, излязла е историята на Паисий, но тя не е популяризирана ,не е напецчатана!
Палас просто изпълнява плана на Екатерина
Екатерина предава труда си на Палас, който се заема с отпечатването му през 1785 година Малко след като получава материалите от нея ,пише обява на френски за подготовката за издаване на речника
Той е натоварен с работата по отпечатването на речника
Сега, сигурно се занимава с коригиране на грешки, работа на редакцията, сигурно много труд е хвърлил там, за да заключи, че това не е била работа за него! Но я е свършил перфектно
Но това не означава ,че Екатерина няма никакъв дял ! Работата е нейна, той я е коригирал, както сам казва ,заради огромното си уважение към нея!
Идеята за такова сравнение и както и самото изпълнение са нейни!

Сега, по- добре е станало, че Българският е пропуснат Има и нещо друго За език в Европа се счита този, който има печатани книги и граматика Другите са наречия Българският няма печатани книги и граматика Значи щял да се таксува като наречие
Караджич прави първата граматика!
Та ако го беше писала към наречията-считал се диалект на сръбски, щеше да мине и замине И толкова
С грешката си е променила бъдещето му
Даже добре, че е сгрешила
Но за Караджич- по- късно

Не си даваш сметка, не си го направил нарочно, колко обидно беше това , да споделяш поведението на тигъра

Той пък за какво? Защитник на Българите ли се явява!
Че някой декларирал ли се е за по-голям враг на тях от него?! Тук!
Той какво намира ,че Екатерина го е направила умишлено ли/ не е/?!
Виж, създала е условия, езикът ни да заеме мястото си! Признат от сърбин за език, а не диалект на сръбски, каквото било мнението. Не е вярно ,че е считан за турски, просто няма информация за нас! По ред причини!
Повтарям есенцията на материала

Екатерина Велика е направила речник на над 200 езика на 289 думи, ресактиран от Палас подбудена от идеята за общ начален език
Пропуснала е Българският, считан за диалект на сръбски-няма печатни книги до момента-1785-7 година
Но с тази грешка, привлича вниманието на Вук Караджич! Той се заема с Българският и го включва в речника и с "Додатак" 35 години по- късно Публикува и първата кратка Българска граматика
Доказва ,че това е самостоятелен език и нещо много по- важно- но по нататък!

Извинявай, никога не бих си позволил да те обидя!
цитирай
52. leonleonovpom2 - По въпроса!
31.08.2017 19:02
Гет, имперски интереси има, не ги отричам!
Но някак си е смешно, те да бъдат обвързани с някакви книжки! Книжките да им решат това, което се решава на бойното поле
Тук е трудно да излъжеш!
Работата и има критики, но не само критика Има и похвали от най-големия си критик- да не търся името му-от Кьонигсберг!
Ето това е пълноценната критика! Да критикуваш ,но и да не пропуснеш положителното!

Цели 35 години никой не реагира за нас! Да скочат и да питат, ти от какви интереси пропущаш Българите?! Защо никой в критиките не и посочи само дори, че ни е пропуснала
Истината е,че сме " ударили" дъното и вече се стремим да изплаваме
Този момент едва след 35 години улавя Вук Караджич!
Слава богу!
Та на въпроса ти!
Има интереси, но има и филология А тя трудно върви с политика А и да върви ,няма смисъл
Имаме езднакви думи
Например фука, фукам се е с латински произход
Тука има много материал за сравнение Или пък тукат с италианския
Но ще кажат ,какво от това, не сте римляни или италианци.....
Не и решават речниците на Великата Екатерина политическите домогвания Абсолютно с нищо!

Мерлин вероятно не е приел благосклонно отношението към мен
Ами аз съм домакин тук Не е редно някой гост да ми нарежда по такъв начин, икакво да мисля!
Аз може да го преглътвам, во Мерлин не мисли явно така!
Който не е съгласен ,да си направи контрастатия Не е нужно да ме копира, за да покаже някакви технически умения, просто да си изложи виждането

Но да се маскари един точен иначе материал, заедно с авторът му, това е недопустимо!
Каква е целта на това, да попитам!

Хубава вечер!
цитирай
53. get - @ 51. leonleonovpom .... ?!
31.08.2017 19:45
1. По думите ... ти поддържаш Тигъра ...?
В правото а и в междучовешките отношения се приема ПО ПРЕЗУМПЦИЯ ? - всеки един навършил ПЪЛНОЛЕТИЕ следва да разбира ДЕЙСТВИЯТА И ПОСТЪПКИТЕ СИ и да МОЖЕ ДА ГИ РЪКОВОДИ!!!
- Аз нито съм адвокат, още ПО-МАЛКО настойник на "тигъра-Димитър, та да МИ ВМЕНЯВАШ НЯКАКВА ВИНА за поведението му!
Аз никого НЕ ПОДДЪРЖАМ ! Отбелязвам АРОГАНТНОСТ КАТО ПОВЕДЕНИЕ от Мерлин СПРЯМО МЕН - което ТИ МЪЛЧАЛИВО ТОЛЕРИРАШ?

2.
По отношение твърдението ти ..."за език се приема този ... напечатани книги"?
Първата ПЕЧАТНА НА НОВОБЪЛГАРСК ЕЗИК КНИГА се казва АБАГАР и е от 1651 година!!?
Апропо - вече съм написал Кога Екатерина ИЗДАВА РЕЧНИКА - в който ЕЗИКЪТ БЪЛГАРСКИ ЛИПСВА - Защо?!
- Защото НА НЕЙНИТЕ ИМПЕРСКИ ПЛАНОВЕ за разширяване Росията на ЮГ - нещастното и пострадало ТВЪРДЕ ОТ НЕЙНОТО ПОВЕДЕНИЕ/ПОЛИТИКА ... Българско племе И ПРЕЧИ!!!

- Това накратко и спирам с основание по-нататъшните си коментари!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Гет, ами аз също разбирам намесата ...
31.08.2017 20:23
Гет, ами аз също разбирам намесата ти като подкрепа! Която той едва ли е очаквал от тебе!
За да стигне до крайности , недопустими!
Доколкото разбирам, спорът ви е на тема руска история И аз имам мнение, но нямам намерение да го налагам силово на другите Може да греша
Мерлин досега не ме е нападал с нищо Ако нещо не му хареса, подминава Иначе подкрепа съм получавал, дори още в първия си постинг, когато останалите гледаха сеир, както и сега!
На Мерлин никога няма да направя злобна забележка!
В края на краищата имам право на мнение в блога който администрирам и никой няма право да ми налага как да мисля и да пиша, както в този постинг При положение, че съм се придържал максимално до известното, не да внушения!
не е съгласен, оставя минус ,да видят другите колко е важен! И толкова
Да забраня на Мерлин, да посещава блога ми?
Че то има поне сто човека далече , далече по- заслужили
Ами да ти кажа, след като аз не се защитавам както трябва, добре, че се внамира отвреме на време някой, да ме защити! Впрочем и ти преди време влизаше в тази роля, така ,че съм ти благодарен!

Що се отнася до Абагар, тя е почти апокрифна книга от пет страници и със сигурност не е известна натогавашните литературни величия
Повтарям, ако имаше политика в пропуска, критиката щеше да я маркира веднага
И пропускът не решава политическите намерения
Просто си е пропуск!
И мнението ми е, че е станало добре, че го има!
За да не бъде езикът ни диалект на сръбския/ по- скоро е обратното/, а език, при това водещ!

Извиних ти се, следователно аз поемам отговорността! Каквото се е получило е заради мен!

Хубава вечер!


цитирай
55. merlin68 - Ехххе, Гет се е обидил и иска изви...
31.08.2017 21:17
Ехххе, Гет се е обидил и иска извинение!
Добре Гете, извинявам ти се като на по-възрастен и повече чел, и повече знаещ. Но може би ще ми кажеш за какво точно искаш извинение? Ако е за иронията - да, сигурно прекалявам, прав си. Но ако е за още нещо, то наистина ми е любопитно за какво? В края на краищата нарекъл съм те с прозвището с което сам се наричаш. Мисля коректно съм споменал и относно безрезервната ти служба на Партията и съответно Големия Брат, както и тоталното ти отричане на същите след Победата на Демокрацията и Свободата в България. Е ако това те обижда не се сърди на мен, а на себе си, тази ти биография съм я чул от теб не си я измислям.
Аз пък Гет, въобще не искам извинения от теб, не си ме обидил с нищо, обаче имай предвид следното:
- Наричаш ме Николай, а аз не се казвам така, нямам и понятие как ти реши, че така се казвам, нещо за което някои биха се обидили.
- Не се обиждам и от това, че ме наричаш "пролетарският-полуинТЕЛЕгент". не знам, полу, или 1/3 ТЕЛЕ съм, но никога не съм бил пролетарско ТЕЛЕ, за разлика от теб - пролетарският интелигент, полковник Гет. Аз Гете, и фашист никога не съм бил, но един полковник от онова време ме нарече така, тоя същия днес твърде вероятно би ме нарекъл - комунист... схващаш ли някаква случайна прилика?
Та, аз Гете от такива неща не се обиждам, не могат да ме засегнат и ми става някак... смешно, та затова е такъв и тонът ми:)
цитирай
56. get - @ 56 отново отказваш да разбереш? Второ - някъде, да съм те нападал "АД ХОМИНЕМ" ... ?
31.08.2017 21:26
Както прави по отношение на мен Мерлин?
Смяташ ли за твърде ЗРЯЛО да ме вкарва в спора ти с Тигъра и от това видите ли ... Аз ОЛИЦЕТВОРЯВАМ едва ли не НЕГО ... вероятно мислиш че страдам от ментално раздвояване?

Отново ПОДЧЕРТАВАМ ДОКОЛКО Е УЯЗВИМА И КОНТРАПРОДУКТИВНА ТЕЗАТА: Руската научна мисъл в частност Екатерина НЯМАЛА ОТКЪДЕ ДА ПОЧЕРПИ ДОСТОВЕРНА ИСТОРИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ за това, че в миналото е съществувала държава/царство България и народ Българи?

През 17-ти и 18-ти векове излизат историческите произведения, в които се говори за Царство България и нас като народ Българите? Давам ги в хронологичен порядък!
- Йохан Леонкавалий
- Бавно Орбини (преведен при предшественика Петър велики);
- Петър Богдан(католически прелат) с История на България от 1667 г.;
- Шарл Доканж
- Цезар Баронеса кардинал и библиотекар на Ватикана;
- Младият Клайнер - написал "История на България" през 1761 г.;
... и вече през 1762 г. ръкописната История на отец Паисий!

И при това цялото множество от автори и Истории да ТВЪРДИМ: Руските учени и филологията-императрица НЯМАЛО ОТКЪДЕ ДА ПОЧЕРПИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ на чиято територия войските на Османска и Руска империи ВОДЯТ МНОГОГОДИШНИ ВОЙНИ - ми звучи най-малкото ... несериозно, с условието и това което съм споменал в ПРЕДХОДНИТЕ СИ ПОСТОВЕ!

- Тук вече ОКОНЧАТЕЛНО СПИРАМ С КОМЕНТАРИТЕ ... и то не защото - няма какво да коментирам ? А по причина мълчаливото толериране Арогантното по своя характер, поведение на Мерлин от теб!, спрямо ЛИЧНОСТТА МИ!
цитирай
57. merlin68 - А, и още нещо Гете, казваш, че дом...
31.08.2017 21:41
А, и още нещо Гете, казваш, че домакина на блога ме толерира и го заплашваш, че ще спреш да посещаваш блога му. Като оставим настрани, че това е съвсем детинско изказване, то може би ще кажеш в какво се изразява толерирането му към мен в твой ущърб? Аз коментирам и ти коментираш, или за да коментираш ти, то трябва да ти бъде осигурена стерилна среда и всички които не ти харесват да бъдат трити? Това не е ли твърде пролетарско? Или може би те дразни, че ме е нарекъл - приятелю? И защо се дразниш? Аз например никак не се дразня, когато теб нарича - приятел. В края на краищата човек сам решава кого да нарече приятел. Не е ли твърде пролетарска тази претенция да определяш кои да са приятели на приятеля ти?
цитирай
58. leonleonovpom2 - Виждам, че получи извинение, Гет
31.08.2017 21:41
Извинение от Мерлин!

Не става дума за историческа информация за Българите
А за моментна!
Не ме карай да бързам, Българите са на дъното в този момент!

Ломоносов е писал за Българите, но за тези в Русия Нищо не казва за нас, да го виним ли?
Ако беше така, политическо, щеше ли точно сърбин да направи добавка на труда на Екатерина Как са я допуснали руснаците?! Сърбите ги слушат за всичко И война на Турция са обявили по заповед!

Би трябвало да признаеш, че в някои твърдения не си прав!

- Че езикът ни бил тюркски ,според руснаците? Считан е за сръбски диалект!
- Че не Екатерина е писала труда си , а професор Палас, натоварен с печатането на ръкописите? Че е правил корекции, това не се оспорва!
- че Екатерина освен критика е получила и похвали от критиците за идеята и за труда си!
цитирай
59. leonleonovpom2 - Гет, просто си подминал коментара ми
31.08.2017 22:07
С отсъствието ни в някаква книжка не може да се реши политически проблем!
Ами точно критиците, които няма как да не установят липсата, ако наистина е умишлена, ще нададат вой!
И тя ще стане явна
35 години мълчание!?
Просто няма логика ние умишлено да сме извадени ! По стечение на случайни обстоятелства е
Може би самата Екатерина е щяла да отстрани пропуска Но след двата тома, тя се оттегля презаета е с държавна работа и не намира повече смисъл да се занимава с филологии

И пак повтарям, дори и с пропуска е допринесла да заеме нашият език точното си място, а не като сръбско наречие
Не забравяй и ролята на Юрий Венелин, командирован в България от Руската Академия-той е Българист!
Има незнание, не и зъл умисъл към нас!
Наскоро срещнах един бивш депутат ,от тези провалили СДС
Поговорихме, любител историк е,изведнъж изстреля, че благодарение на Англия сме станали държава разбрах какво има предвиди му казах , а Англия не е ли получила Кипър, благодарение на...НАС И защо Англия директно не е свършила тази работа , а е чакала на пусия?
Нарече ме ленинец
- Е добре де- казах му - Ленин е бил дете тогава, той пък каква роля играе?
Но не прощавам такива приказки по мой адрес! Кога съм бил ленинец, когато той е бил партиен член, а аз безпартиен ли?
Нямал досие!? Няма ,защото е унищожено!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109948
Постинги: 1345
Коментари: 29579
Гласове: 102369
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031