Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2017 21:59 - Република Скопие и фамилия Порточанов
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 1279 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 17.12.2017 23:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съученикът ми Порточанов е интересен събеседник.  Става дума за другия брат- Динко.  Пропътувал е целия свят, само не съм сигурен за Китай, Япония и Индия Но нищо чудно, като състезател, да е бил  и там.....
Бил в родното село на дядо си  ,сподели днес.  В гръцка Мокедония . На връщане, понеже било близко до граничния пункт с Македония, решил да мине от там. Гръцкият  митничар го посрещнал дружелюбно.  Между другото ,когато се канел да му даде знак да продължи, попитал го,  защо минава оттук?

И той обяснил, че от мястото,  от което идва, по - удобно му е да мине през Македония.  Физиономията на митничаря се сменила.  Наредил му да отбие встрани и да слезе.  Дотичали няколко служители.  И започнали разглобяване на колато до шаси.  Багажът му бил свален и проверен основно. Виждал съм такава картинка, но на унгарски автобус идващ от Австрия,  на границата между двете страни !  Автобусът беше останал само по металните шини, поддържащи ламарините...

Носел акордеон.  Понеже друго не намерили, хванали се за него.  Защо го носи, да го търгува ли?  Казал, че е стар, от детските му години, вижда се ясно. Обича да свири, ако настояват , ще им изсвири нещо, може и сиртаки!  Върнал се дружелюбният тон, сглобили колата и му пожелали приятен път!
Но му казали, че държава , носеща името Македония няма! Ако друг път го питат гръцки митничари , къде отива, да казва само Република Скопие!?

Той сам продължи разсъжденията си . Защо Скопие? Спокойно може да бъде Югозападна България ! Няма да е чез прецедент,  Имало е и има разделени държави, а , че в Македония са Българи, не подлежи на съмнение!

Съгласих се с него.  Да,  по примера на Цариградската конференция и по-късния Берлински договор има Източна Румелия,  като  самостоятелна част от България!Един вид наследница на ИРИ!
Реално погледнато, пропуснали сме момента за възвръщане на миналото си  величие! Но по-вероятно, прозират някакви чужди имперски интереси.  Но дори и да са факт, гласува ни се голямо доверие! Но бързо са се осъзнали, просто е било някаква удобна симулация!
Та, в заключение!
Може наистина да има две държави на този етап ,носещи името България!  Нашата , без промяна и Македония, под името Югозападна България....

Моментът беше удобен да го попитам откъде идва фамилията му? Че е рядка,  като на Путин и на..Джугашвили! Имах едно тълкувание, но не го приемах за вярно, от познат краевед ! Не  му го казах, да не се обиди!  Че идвала от Потурчанов Това може да е правдоподобно, но е и абсурдно, предвид убежденията на фамилията и самосъзнанието й!

Да, питал е дядо си на времето!  Всъщност фамилията им била Тодоричанов, на името на родното им село Тодоричане, сега в Гръцка Македония . Но след Балканската война то останало в Гърция.  Дядо му бил набързо взет войник в гръцката армия.  Гръцкият офицер като го записвал, попитал за името.   Тодоричанов го затруднило много, не можал да го запише!  Така и го съкратил на Порточанов или Портоцанов. А дядото, младеж тогава, ще,   не ще , го приел! Но не му било присърце да воюва срещу свои в последвалите войни, гръцкият корпус  се движел  из територии , населени с Българи  .
Намерил си Българка, оженил се и след премеждия се установява в селото, което аз  добре познавам! И където съм приет и до днес като свой!



Гласувай:
14


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Интересна ситуация?!
18.12.2017 12:56
При толкова изявени граматици, политици и всякакъв тип теоретици, един ли няма да вземе някакво отношение?!
Ще си разваля мнението за някои неща, но пък от друга страна , някои много настървено желаят точно това!

Хубав ден на доброжелателите, а на сложелателите-да внимават, от злоба да не се самоизядат!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134807
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031