Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2018 13:25 - Трети Март е!
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5005 Коментари: 31 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  В памет на един поборник за свободата ни  
image Симеон Стойков Ключови думи: Симеон Стойков, Руско-турската война, Стефан Стамболов, Поморие 10 Април 2013, Сряда

Паметта на Симеон Стойков днес е почитана и в Твърдица, и в Поморие
Точно в деня на националния ни празник преди 25 години – на 3 март 1988 година,
    Автор: д-р инж. Иван Симеонов

в Поморие е открита паметна плоча, посветена на поборниците Симеон Стойков и Вълко Янев. Това е доста необичайно за времето си като факт, тъй като в този период практиката е такива знаци да се посвещават на утвърдени и широко познати герои от близката ни история, а тези двама герои са сравнително неизвестни.

Всичко това, разбира се, си има предистория. Първи на Симеон Стойков посвещават материали проф. Стефан Дойнов и краеведът от Твърдица полк. Тодор Стоянов. Това става във връзка със 100-годишнината от Освободителната война.
Щафетата след това я поеха родителите ми – Фанка и Стойко Симеонови. На следващата година те, подпомогнати и от други роднини, организираха среща на двата клона в рода – в Поморие и Твърдица. Тя се състоя в ресторант „Кристал”, който се намираше на мястото на къщата на Симеон Стойков – в центъра на града. Тогава се поде и инициативата да му се построи заслужен паметник.

Станах свидетел на усилията, които положиха родителите ми. Майка ми, с пословичната си акуратност е съхранила документите – писма и отговори на Министерството на културата и Института за опазване на паметниците на културата. Два пъти в тази връзка ходиха на среща и с тогавашния министър.

После решиха, че не е редно да има паметник само на прадядо ми и издириха дядо Вълко Янев, опълченец, участвал в битките на Шипка. Като последно беше поставено и условието да има публикация в местния печат. Тогава не беше никак лесно да се пише за неизвестни герои. Процедурата беше сложна. Но в това отношение голяма бе помощта на проф. Иван Карайотов. В крайна сметка на 3 март 1988 година тази паметна плоча, своеобразен предвестник на настъпващите промени, бе открита.

Моят прадядо Симеон Стойков е роден през 1848 година и е отраснал в подбалканския градец Твърдица. Още като младеж той се включва в освободителните борби и бързо заема лидерска позиция. В родната му къща има обособено скривалище, в което няколко пъти се е укривал и самият Левски. Скъпи гости в дома му са били и Райна Княгиня (с която са далечни роднини), Георги Измирлиев, Михаил Греков и много други големи личности от тази епоха.

Като ученик в Търново прадядо ми става близък приятел със Стефан Стамболов. Той взима участие с чета в Старозагорското въстание, в което проявява изключителна съобразителност при оттеглянето на въстаниците от Стара Загора и по този начин спасява живота на Стефан Стамболов и неговите другари.

Симеон Стойков се включва активно и в Априлската епопея, но спомените му от това време така и остават неизвестни заради конфликта, който е имал със Захари Стоянов на тема русофилство. След кървавия разгром на това героично въстание, той заминава за Плоещ с намерение да се присъедини към Опълчението.

Заради военните му познания, които е натрупал, докато учи в Русия), както и владеенето му на турски и руски език, руското командване му възлага разузнавателни функции, съчетани с охрана на Твърдишкия проход. При завземането на Твърдица от полка на полк. Пушкин, син на гениалния поет, с него влиза и четата на Симеон Стойков, на когото е присъдено руско офицерско звание.

След края на Руско-турската война той става комендант на Твърдица и на още 20 села, а по-късно е назначен за началник на пощата и е избран за народен представител. По време на русофилския бунт обаче е осъден на смърт, но по щастливо стечение на обстоятелствата е помилван от Стамболов.

През 1907 г. прадядо ми се преселва в Поморие, след което бива последван от по-голямата част от рода си. Но почитта към него в Твърдица е жива и до днес. На къщата му там е поставена паметна плоча. А през 2008 година, по случай 160 години от рождението му, общината и местният музей организираха вълнуващо тържество, на което бяха поканени и представители от рода му от Поморие. Радио „Варна” пък по този повод посвети цяло специално предаване на него.

В Поморие Симеон Стойков също оставя трайни следи. Първият трактор за риголване, използван за обработка на земята при засаждане на лозя, и първата вършачка (на която в местния музей се пази снимка) са негово дело. Въпреки напредналата си възраст, той става  пионер в много прогресивни за времето си начинания, като очевидно е действал с мисъл за бъдещето.

По непотвърдени данни, по времето на Стамболийски, в най-размирния период, за кратко време е бил кмет. В старата си къща, която е закупил при идването си в Поморие, и за която имаше идея да бъде предоставена за музей, е оборудвал работен кабинет, който е бил украсен с множество снимки и картини, свързани с войната, а също и с оръжия.
Вече на преклонна възраст прадядо ми обичал да седи на стол пред новата си къща, по-късно превърната в бившия ресторант „Кристал”. Минаващи възрастни турци, като го виждали, се отбивали, поздравявали го почтително и дълго и приятелски разговаряли с него.

Симеон Стойков умира през 1940 година. Неговите съвременници са го запомнили като изключително скромна личност – на въпросите, които му задавали за неговото минало, след кратко мълчание той отвръщал само, че е бил в Русия и е учил там.  
 
image image  



Гласувай:
40


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Честит Трети март!
03.03.2018 13:30
разбира се, само на тези, за които тази дата означава нещо друго, освен чужда власт!

Материалът е мой, както и изискваната от министерството на културата публикация през 1988г, и е публикуван в периодичния печат преди пет години!
При прехвърлянето някои части в началото се загубиха, други се поразместиха Нямам време да се занимавам с корекции, а и същността не е промененена кой знае колко

Хубав ден!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Двете снимки долу са от откриването ...
03.03.2018 13:34
Двете снимки долу са от откриването на паметния знак
Тази вляво е от самото откриване, което е извършено от тогавашния кмет- преди точно 30 години
Другата е от същия ден,родът ни, пред старата къща на прадядо ми, която вече не съществува
Мен ме няма на снимката , бях далече ,в командировка
цитирай
3. leonleonovpom2 - Баща ми имаше интересен спомен Че ...
03.03.2018 13:53
Баща ми имаше интересен спомен Че преди да излезе ,лъскал обувките си до блясък -сигурно навик от Военното училище И как се движел из калните улици, пълна загадка, връщал се без петънце кал по тях!
Вече на 9о години, обичал да стои на стол пред къщата
Имал непоносимост към така наречените роми
Пред къщата ли е, това било знак за тях да не минават през главната! И заобикаляли през солниците!
цитирай
4. nedovolen - Достойни българи!
03.03.2018 14:07
Господ да ги прости и те на нас.

Липсата на поздрав в началото казва повече от дебела книга.България е заплатила свободата си с 64 тона злато.Окупирана (макар и временно) и с откъснати територии. Останалото население там, подложено на геноцид. И никакви 200 000 руснаци загинали, а според тогавашните медицински власти около 23 000. Според тогавашните руски историци ок. 48 000.
На това какво му се казва.
цитирай
5. wasp - Поздрави Лео!
03.03.2018 14:31
Можеш с основание да се годееш с такива хора в рода си!
цитирай
6. troina - офф, а баба ти..ко правела..
03.03.2018 14:36
леоноф, само не разбрах..
ти,бивш ли си, или..настоящ..
палавник..

Честита ..събота..
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздравът е в края, Николай!
03.03.2018 14:41
Ако трябва да бъдем точни златото е наполовина-32 тона
Но реално и грам злато не е дадено, защото сумата е прихваната от плащания на Отоманската империя!
В замяна ,взимаме заем от 85 милиона златни франка от рУСКА БАНКА ПРИ 4 % ЛИХВА сЕГА ЛИХВАТА ПО- МАЛКА ЛИ Е?
МОГА НАБЪРЗО ДА СМЕТНА ЗАЕМЪТ,ПЛАЩАН ДО оКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ И ГОЛЯМА ЧАСТ ЗАЧЕРТАНА ОТ лЕНИНОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО
85 милиона франка са малко над 4 милиона наполеона Приблизително по 7 грама тегло това прави около 28 тона злато по 60 лева грама- милиард и шестстотин милиона сегашни лева
Но това е заем , използван от нас за строеж на жп линии например!
Не знам каква сума е опростена/ в момента/ но надхвърляше половината
Реално плащаме лихвите Е, някой банкер да ги изчисли за 30 години
Официално жертвите в бойни действия са 61 хиляди Корпусът е бил 270 хиляди
много са умрели от раните си и от болести-като княгиня Вревская, работеща като медицинска сестра
Като ученик ми попадна архивът на военната болница, създадена в Бургас Една от многото! Точно беше записвано,броят на изписаните всеки ден и на починалите-от болести и от рани Ужасих се, в тази странична от бойните действия болница бяха починали няколко стотин души-над 500
Така ,че да не заиграваме с броя на жертвите!

Хубав ден!
цитирай
8. vesever - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ИВАНЕ! Живи и ...
03.03.2018 15:03
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ИВАНЕ!
Живи и здрави да сме, и много борбени и вдъхновени да създаваме Добро и Мир!
Успехи ти желая!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
03.03.2018 15:24
wasp написа:
Можеш с основание да се годееш с такива хора в рода си!


Вярно е, гордея се!
Роден за военен! Висок, строен, с военна осанка!
Спомням си като дете, какъв страх изпитах от погледа му от портретите на стената И как близките му поддържаха кабинета, като ,че ли току що е излязъл! А беше починал преди повче от 20 години!

Хубав ден!
цитирай
10. leonleonovpom2 - леоноф, само не разбрах. . ти, бивш ...
03.03.2018 15:43
troina написа:
леоноф, само не разбрах..
ти,бивш ли си, или..настоящ..
палавник..

Честита ..събота..


Баба ми е гледала деца Юлия- много ! Само живите са били 10! И като се върне прадядо ми в къщи, да има топла храна и блага приказка! Да стои права, докато вечеря и да го гледа в очите, дали нещо не иска? Защото ,за да го има това изобилие на масата, заслугата е негова!И защото не си е поплювал Всички са треперели от него, като се ядоса! Дори и на 90 години циганите бягали от него!
А като младеж от буйния му нрав са треперели всички изедници по долината на Тунджа С две ръце ликвидира най-страшния от тях-Тарчията и тогава бяга в Русия

Не знам за какво намекваш Ако е за леонлеоновпомМ, казах ти ,че това не е мой профил и не знам какво пише този, който си го е натъкмил
Ами сложи курсурът и провери активен ли е или не -за профила става дума! И на кого е!
Подобен просташки метод, да се задявам по този начин, не е в стила ми!

Хубав ден!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Веса!
03.03.2018 15:53
vesever написа:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ИВАНЕ!
Живи и здрави да сме, и много борбени и вдъхновени да създаваме Добро и Мир!
Успехи ти желая!


Слънцето огря в момента! Съвпадение?!
Честит празник и на тебе!
Дори и да има недоволни от него, той слага началото на възродената ни държава и хубаво ,че го имало
Ами за него са загинали 2 500 опълченци извършили невероятен подвиг! Те са направили свободата ни заслужена , а не подарена
Дори само за това трябва да благодарим на руснаците! За тази паравоенно формирование, предизвикващо в началото само присмех, но после учудило света!
Държава, искаща да колонизира ,няма да създаде армия ?! После много от оцелелите опълченци стават командири в новата армия!

Така е, да сме живи и здрави, а и борбени,! За доброто!

Успехи и в твоите начинания, Веса!
цитирай
12. nedovolen - *2*
03.03.2018 16:13
Не вярвам на нищо официално и ни една институция. От радиото, вестника, телевизора ежедневно ми казват колко съм добре. Като бръкна в джоба, усещам. За това съм без тях.
И малко свежо: защо има корупция.
Ами на входната врата на всяка институция пише _ БУТНИ! :-)
цитирай
13. leonleonovpom2 - Не вярвам на нищо официално и ни една ...
03.03.2018 16:33
nedovolen написа:
Не вярвам на нищо официално и ни една институция. От радиото, вестника, телевизора ежедневно ми казват колко съм добре. Като бръкна в джоба, усещам. За това съм без тях.
И малко свежо: защо има корупция.
Ами на входната врата на всяка институция пише _ БУТНИ! :-)


Ами как да вярваш, Николай!
При стотици милиарди дългове, гърците би трябвало да са живи умрели!
А ние ,при тридесет пъти по- малко- да сме цъфнали и вързали!
А пък е обратното!?
И да не обвиняват хората в носталгия по миналото
Тя няма и как да отсъства, човек винаги се връща в миналото, защото то пък няма как да се върне
Но осигури на хората ред ,спокойствие и сигурност, не милиони, и тогава ги обвинявай
Този номер, къде са парите и у кого, е много изтъркан, за да ни го пробутват
В крадците са парите, не у нас!
Ама кой продал, как продал- да го разправят на някой друг!
Тройкаджии по математика да не ме учат да смятам-мен, който някои математици считаха за гений в математиката!?

Хубава празнична вечер, Николай!
цитирай
14. merlin68 - Човек достоен за пример! Чудесно е, ...
03.03.2018 18:18
Човек достоен за пример! Чудесно е, че пазиш и предаваш паметта за този достоен българин.
Честит празник на всички!
цитирай
15. nedovolen - 3*
03.03.2018 18:57
На 03.03 не ни ”провървя” на 09.09 и 10.11 пак. Е, до кога така. Какво ни липсва. Въпрси, въпроси...Ако си ги задаваме и търсим отговори, ще се доближим до Истината.
Посочвам един _ гласоподавателят ни е ”камикадзе”, гласува и загива, и пак и пак...
цитирай
16. leonleonovpom2 - Честит празник и на тебе ,Краси!
03.03.2018 19:56
merlin68 написа:
Човек достоен за пример! Чудесно е, че пазиш и предаваш паметта за този достоен българин.
Честит празник на всички!


Благодаря ти!
Той е иконата на рода Не от днес!
Когато обиден, тръгва от Твърдица за Анхиало тогава, като омагьосана тръгва и по-голямата част от рода с него
Той им е водачът!
Думата му е закон!
Веднъж в кафене в Поморие, някой подхвърлил, че заграбил земите на напуснали гърци, затова забогатял!
Изтръпнали всички Той станал, но вместо към клеветника, тръгнал към вратата
След малко се върнал с папка в ръцете и отишъл при него. Дал му папката, да я види В нея били документите по покупко продажбата на земите и нотариалните актове, Казал му само, друг път да не говори неща, които не са истина!
Никой повече и никога не повдигнал въпрос, как е забогатял!
И аз помня как лели ,чичовци, баби, дядовци говореха със страхопочитание-дядо Симеон! Като ,че ли е жив
Даже и в семейството на жена ми! Дядо и като поиска да разбере от кой род съм, бяхме още приятели, как бурно реагира, че съм мислел ,че той не знае, кой е прадядо ми
Или заръката на майка и, когато я водихме да ражда първото ни дете-Фамилията му да бъде-Симеонов!
Силен не само физически ,но и духовно човек!

Да, хубав празник на всички!
И на тебе ,Краси!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, николай!
03.03.2018 20:06
nedovolen написа:
На 03.03 не ни ”провървя” на 09.09 и 10.11 пак. Е, до кога така. Какво ни липсва. Въпрси, въпроси...Ако си ги задаваме и търсим отговори, ще се доближим до Истината.
Посочвам един _ гласоподавателят ни е ”камикадзе”, гласува и загива, и пак и пак...


И ние имаме вина!
Разделени сме! Завиждаме си!?
Не сме като гърците!
Нямаме гражданско общество Радваме се не на чуждия успех , а на неуспеха
Аз го усещам върху себе си!
И се чудя, защо в пряката ми работа го нямаше?
Защото много неща зависеха само от мен
По едно време беше се отворила възможност да се разправят с мен наистина
Щяха да ме ликвидират направо, асо го направеха! Издебнах момент да говоря с шефката Тя явно разбра Чудех се как да попитам, ще ме пратят ли другаде? Без въпрос ,тя започна направо! Каза ми да съм спокоен и да си върша работата Аз върша половината работа на секцията Ако отпратят мен, по- добре да я закрият!
И удържа на думата си!
Но такива хора са малко
Но някой да ми се присмее тогава- не, такъв случай не съм имал! Нещо не е в ред в сегашното ни общество!

Хубава вечер, Николай!
цитирай
18. litatru - :)
03.03.2018 21:50
Честити празници - 1.3, 3.3, 8.3! И трите - народни, а 3 март - "баш"- родолюбци!
А за теб - живот и здраве!
Поздрави - Литатру!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Честит празник и на тебе, Лита!
03.03.2018 21:59
litatru написа:
Честити празници - 1.3, 3.3, 8.3! И трите - народни, а 3 март - "баш"- родолюбци!
А за теб - живот и здраве!
Поздрави - Литатру!


Благодаря ти за коментара!
Е, на Осми март нма да забравя , да ти честитя!

Желая ти здраве и успех!
цитирай
20. litatru - :)
04.03.2018 08:11
Подсетих те, защото до сега не си ми честитил :)
цитирай
21. leonleonovpom2 - здравей, лита!
04.03.2018 09:13
litatru написа:
Подсетих те, защото до сега не си ми честитил :)


Виновен съм, няма да се оправдавам!
Трябва да си изкупя вината !
Е, след няколко дни!

Хубав ден!
цитирай
22. leonleonovpom2 - А и патриотите ме почели!
04.03.2018 09:15
С каквото могат и на каквото са способни!
Нали знаете-" Патриот е, душа дава"?
Какво да ги прави човек?
Те са толкова величествени и извисени, че са дори и невидими Каквито и ще си останат!
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Имаш пълното основание да се гор...
04.03.2018 15:19
Имаш пълното основание да се гордееш с такъв прадядо. А относно руско турската война 1877-78 г. на отявлените русофоби препопъчвам да помислят върху следното:До сега не е било нашите интереси да се съчетаят с имперските интереси на която и да е друга страна. Погледнете историята на Балканската войха 1913-1914 г. Гърците, сърбите и българите воюват заедно срещу Турция за освобождението на македонска и одринска тракия, където българите са били подложени на геноцид. Ще каже някой ето един такъв пример за солидарност. Какво се случва обаче, когато Турция капитулира. Нашите съседи почват да теглят чергата към себе си и въпреки, че българите изнасят цялата тежест на войната, те буквално ограбват плодовете на техните успехи. Междусъюзническа война с нашите съседи следва тази сага, от която България губи земите, които са с българско население, без да загуби битка.В заключение ще кажа, че даже на нашите съседи не им пука за нас, нито за големите държави в Европа, само една държава тръгна да ни спасява, съчетавайки своите с нашите интереси и много от нас я оплюха. Аз съм от хората, дето никога няма да идат на екскурзия в Гърция и Турция, познайте защо.
цитирай
24. leonleonovpom2 - Добре дошла, Невена!
04.03.2018 21:10
kasnaprolet9999 написа:
Имаш пълното основание да се гордееш с такъв прадядо. А относно руско турската война 1877-78 г. на отявлените русофоби препопъчвам да помислят върху следното:До сега не е било нашите интереси да се съчетаят с имперските интереси на която и да е друга страна. Погледнете историята на Балканската войха 1913-1914 г. Гърците, сърбите и българите воюват заедно срещу Турция за освобождението на македонска и одринска тракия, където българите са били подложени на геноцид. Ще каже някой ето един такъв пример за солидарност. Какво се случва обаче, когато Турция капитулира. Нашите съседи почват да теглят чергата към себе си и въпреки, че българите изнасят цялата тежест на войната, те буквално ограбват плодовете на техните успехи. Междусъюзническа война с нашите съседи следва тази сага, от която България губи земите, които са с българско население, без да загуби битка.В заключение ще кажа, че даже на нашите съседи не им пука за нас, нито за големите държави в Европа, само една държава тръгна да ни спасява, съчетавайки своите с нашите интереси и много от нас я оплюха. Аз съм от хората, дето никога няма да идат на екскурзия в Гърция и Турция, познайте защо.


Радвам се на посещениего ги!

Добре си подредила тарикатите, облагодетелствали се незаслужено За чужда сметка!Като народи!
Но ние не сме единни и нямаме гражданско общество, това също е факг!
Всеки е сам за себе си, според личния интерес?
При нас често злобата и завистта са водещи
Аз в последните постинги укорявам сърби, гърци, черногорци, заради делегациите в Петербург, целящи да" отворят" очите на царя? Да , България става най-голямата държава на Балканите Това е истина-един път и половина пъти по-голяма от днешната! Но какви са доводите им срещу нас?
Че сме неблагодарници и ще се обявим срещу благодетелите си?!
Грозно, но дали няма и истина?
Ето ,с днешна дата патриархът Кирил е обиден!
Поляци, литовци, фини, румънци били поставени наравно с руснаците? И двамата черногорци?
С една дума руснаците да си гледат работата!
И аз получих образователен коментар за девет народа участвали в Освобождението ни?
Това е глупост Първо няма тогава държави Полша, Финландия ,Литва Румъния е васална на Отоманската импери, станала е държава благодарение на Русия и сега разчита срещу участие ,благодарение пак на нея, да стане независима! Друг въпрос е ,че румънците са измислен народ Но е друга тема
Подобно е и символичното участие на Сърбия Да прилапа Ниш, а ако може и ...София! За първия-успява- за втория-Руснаците минават Троянския Балкан и им попречват!
Такива идиотии не се говорят на високо ниво Само дипломатически скандал могат да предизвикат и лошо отношение в последствие Истината е , че върховното главнокомандване е Руско! На всички участващи, да ги наречем така!
Който обичат такива дивотии, да си ги разправят на чашка
Какво ли коментирам, се питам? Да получа от такива минуси ли?
Те са съдници, върховни, да съдят всички други
Само едно не могат да оценят- те самите що за калпава стока са?

Хубава вечер!

цитирай
25. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
05.03.2018 09:18
Имам един въпрос към теб. Важен въпрос. Защо, според теб, все русофилите и комунистите правят бунтове и конспирации срещу официалните власти в България и срещу всеки опит на страната ни да води самостоятелна политика и да се утвърждава като независима, просперираща държава?!?! Като пример ще ти дам, че русофилският бунт е точно по времето на Стамболов, когато България реализира икономически, духовен и общо-национален подем и се превръща в основна европейска икономика и перспективна, просперираща държава?!?! Защо точно от същите тези среди е организиран атентата срещу най-добрия, най-родолюбив и заслужил уважение български държавник от цялата ни след-освобожденска история до ден днешен?!?!
Хубав ден, приятелю!
Очаквам не традиционен, а смислен, обективен и не-тенденциозен отговор!
цитирай
26. leonleonovpom2 - Поздрави, Огняне!
05.03.2018 13:34
batogo написа:
Имам един въпрос към теб. Важен въпрос. Защо, според теб, все русофилите и комунистите правят бунтове и конспирации срещу официалните власти в България и срещу всеки опит на страната ни да води самостоятелна политика и да се утвърждава като независима, просперираща държава?!?! Като пример ще ти дам, че русофилският бунт е точно по времето на Стамболов, когато България реализира икономически, духовен и общо-национален подем и се превръща в основна европейска икономика и перспективна, просперираща държава?!?! Защо точно от същите тези среди е организиран атентата срещу най-добрия, най-родолюбив и заслужил уважение български държавник от цялата ни след-освобожденска история до ден днешен?!?!
Хубав ден, приятелю!
Очаквам не традиционен, а смислен, обективен и не-тенденциозен отговор!


Аз също считам Стамболов за единствения ни политик от Европейско ниво!
Стамболов не е убит от така наречените русофили Всички са били русофили до Съединението!
Стамболов не е на власт при убийството му! Предната година е свален от Фердинад и е в остър конфликт с него! Князът по всякакъв начин се стреми да не го допусне отново начело на правителството!
Таак ,че ако говорим за интереси от убийството му, не само така наречените русофили са заинтересовани Заинтересовани са и монархическите кръгове Те искат царя да е управляващ, докато Стамболов му отрежда по- второстепенна роля Така ,че кой е убиецът е 50 на 50!За мен
Обаче на смъртния си одър, с отрязани ръце и разцепен череп, Стамболов признава, че единствената грешка ,която е допуснал в дългото си за тези размирни времена управление е, че е докарал княза! В България!
Това говори много ясно и е и отговор на въпроса ти !
От най-достоверен източник-потърпевшия Стамболов!
На Стамболов не са чужди игричките
Имал обичай, списъкът със смъртните присъди е при него-с датите за изпълнение Праща телеграми за помилване- на другия ден
Това е спасило прадядо ми Присъдата му е потвърдена, въпреки доказателствата за невинност Но при изпълнението и излиза буря!
Отложена е за следващия ден Извеждат го отново Извикана е и съпругата му, довела и малките деца, , с каруца да прибере трупа му
В този момент, когато е изведен, пристига телеграмата за помилване, подписана от Стамболов!
Познават се, били са приятели! Но това в държавните работи няма роля при Стамболов!
Той не помилва и най добрия си приятел-Олимпи Панов, въпреки молбите на майка му!

Когато му докладват, че присъдата е изпълнена, плаче неутешимо цяла нощ!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Недоволните от това, че има държава ...
05.03.2018 21:20
Недоволните от това, че има държава България, благодарение на тази война и на човека, на когото е посветен постинга- също , взел участие в нея, имат решение!
Да си живеят робски другаде или пък да станат роби в нея!
Избор- богат!
Роб звучи гордо зо тях! Никой няма претенции върху това, че искат да са роби!
Спокойно, няма да им нарушаваме робската идилия!
цитирай
28. batogo - !!!:))) Чест и почитания, Иване!
06.03.2018 09:40
Благодаря за почтения отговор, приятелю!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Огняне!
06.03.2018 11:24
batogo написа:
Благодаря за почтения отговор, приятелю!


Стремя се да съм безпристрастен относно политиката/ е, за прадядо ми няма как Закърмен съм, отрасъл съм с неговото име и неговия образ/
Затова някои ме възприемат като русофил, други- като русофоб!
Истинофил съм, поне както я виждам!
Никога не съм работил за пари, та според тях да съм ...ветропоказател!
Дори и в работата си! В нормална държава щях да съм заслужено милионер, но тук бях в общата схема и понеже не обръщах особено внимание на парите, дори се и гавреха! Да демонстрират величие!
Не говоря празни приказки, така беше!
Докато аз работех, други" работеха" за повишение на заплатите си!
Но поне ме признаваха, което за мен е достатъчно ! Никога не е имало подигравка по мой адрес! Поне не съм подразбрал или дочул!
Ами няма и как Когато директор на Сеаст в прав текст пише, че е изрушкал Италия ,за да ни услужи, заради приятелството с мен!
Или представител на световно известна американска фирма, на събиране в управлението ме посочва и с невярващ поглед казва ,че съм изобретател!
Такива неща добиват публичност! Не от мен! Аз дори пред колеги не споделих това тогава А сега?
Присмех от велики тук, но иначе- нищо!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Имаш пълното основание да се гор...
05.08.2020 21:48
leonleonovpom2 написа:
kasnaprolet9999 написа:
Имаш пълното основание да се гордееш с такъв прадядо. А относно руско турската война 1877-78 г. на отявлените русофоби препопъчвам да помислят върху следното:До сега не е било нашите интереси да се съчетаят с имперските интереси на която и да е друга страна. Погледнете историята на Балканската войха 1913-1914 г. Гърците, сърбите и българите воюват заедно срещу Турция за освобождението на македонска и одринска тракия, където българите са били подложени на геноцид. Ще каже някой ето един такъв пример за солидарност. Какво се случва обаче, когато Турция капитулира. Нашите съседи почват да теглят чергата към себе си и въпреки, че българите изнасят цялата тежест на войната, те буквално ограбват плодовете на техните успехи. Междусъюзническа война с нашите съседи следва тази сага, от която България губи земите, които са с българско население, без да загуби битка.В заключение ще кажа, че даже на нашите съседи не им пука за нас, нито за големите държави в Европа, само една държава тръгна да ни спасява, съчетавайки своите с нашите интереси и много от нас я оплюха. Аз съм от хората, дето никога няма да идат на екскурзия в Гърция и Турция, познайте защо.


Радвам се на посещениего ги!

Добре си подредила тарикатите, облагодетелствали се незаслужено За чужда сметка!Като народи!
Но ние не сме единни и нямаме гражданско общество, това също е факг!
Всеки е сам за себе си, според личния интерес?
При нас често злобата и завистта са водещи
Аз в последните постинги укорявам сърби, гърци, черногорци, заради делегациите в Петербург, целящи да" отворят" очите на царя? Да , България става най-голямата държава на Балканите Това е истина-един път и половина пъти по-голяма от днешната! Но какви са доводите им срещу нас?
Че сме неблагодарници и ще се обявим срещу благодетелите си?!
Грозно, но дали няма и истина?
Ето ,с днешна дата патриархът Кирил е обиден!
Поляци, литовци, фини, румънци били поставени наравно с руснаците? И двамата черногорци?
С една дума руснаците да си гледат работата!
И аз получих образователен коментар за девет народа участвали в Освобождението ни?
Това е глупост Първо няма тогава държави Полша, Финландия ,Литва Румъния е васална на Отоманската импери, станала е държава благодарение на Русия и сега разчита срещу участие ,благодарение пак на нея, да стане независима! Друг въпрос е ,че румънците са измислен народ Но е друга тема
Подобно е и символичното участие на Сърбия Да прилапа Ниш, а ако може и ...София! За първия-успява- за втория-Руснаците минават Троянския Балкан и им попречват!
Такива идиотии не се говорят на високо ниво Само дипломатически скандал могат да предизвикат и лошо отношение в последствие Истината е , че върховното главнокомандване е Руско! На всички участващи, да ги наречем така!
Който обичат такива дивотии, да си ги разправят на чашка
Какво ли коментирам, се питам? Да получа от такива минуси ли?
Те са съдници, върховни, да съдят всички други
Само едно не могат да оценят- те самите що за калпава стока са?

Хубава вечер!


цитирай
31. leonleonovpom2 - Можеш с основание да се годееш с т...
27.03.2021 00:27
leonleonovpom2 написа:
wasp написа:
Можеш с основание да се годееш с такива хора в рода си!


Вярно е, гордея се!
Роден за военен! Висок, строен, с военна осанка!
Спомням си като дете, какъв страх изпитах от погледа му от портретите на стената И как близките му поддържаха кабинета, като ,че ли току що е излязъл! А беше починал преди повче от 20 години!

Хубав ден!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9137930
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102598
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031