Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2018 20:35 - Честит празник на Българската писменост!
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2654 Коментари: 13 Гласове:
28

Последна промяна: 24.05.2018 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всяка година пишех на този ден, на тази тема!
От защитни позиции, защото някои си позволяваха, без с нещо да са допринесли в тази област, да атакуват Светите братя!?

Няма място за чудене!
У нас всеки успял е мишена за комплексиран неуспял?  А колкото е по успял , като Светите Братя например, толкова по- търсена и преследвана мишена е!
Но в техния случай подобни щения са кощунствени!

Буквите не били техни, имало ги и преди тях?  Подобен аргумент може да изтъкват хора, които си нямат представа от наука и не са работили изобщо  в нея!
Дори и да са прави, не се оспорва, в науката на даден етап се ползва всичко налично до момента, когато търсиш някакво решение!
Така ,че и да са ползвали налични букви, това е нещо съвсем  нормално !
Нима конструкторите на автомобили сега трябва да са анонимни и всеки новосъздаден автомобил да се води на сметката на Форд?

Били измислени, не съществували!?
Ами да прочетат внимателно книгата "За буквите" или " О писменех" , погрешно приписвана на Черноризец Храбър?  Всъщност, тя е отговор на автор на книга, преведен така, в защита на Българската писменост!
Едно е сигурно, че  тази книга излиза с благословията на царския двор, а не е изключено да е дело и  на самия цар Симеон, предвид огромните му ерудиция и образование! Написаното не може да е дело на обикновен монах- писар!
Та в нея се твърди, че още са живи учениците им, които са ги виждали-за Братята става дума!
Което моментално поставя написаното за тях не по- късно от първата четвърт на десети век-925г. сл. Хр. Това 18- ти век ли е, както някои твърдят, че тогава били" измислени" Братята?!

И накрая, не е толкова важно , какви букви  са използвали двамата братя и как са ги подредили! Най- важното в случая е друго:
Че те постигат изравняване на Българската писменост с останалите три, богоизбрани-еврейска-по точно арамейска или сирийска, както е посочено в книгата-писмеността ан Христос и производните от нея латинска и гръцка!
Всъщност това е най- важното, признаването за Божа по това време на Българската писменост!

И всеки, разбиращ малко от наука, лесно може да си представи с какви аргументи са отишли те при папата, за да може искането им да се увенчае с успех!
И колко е нелепо всяко твърдение в този случай за свършеното от тях или пък съмнението за съществуването им изобщо!
Е, кой тогава е постигнал признаването на Българската писменост за божа!
И ,че не били Българи!?????
Това вече е страшно интересно, като глупост!  С каква цел някакви небългари ще налагат признаването на Българската писменост за Божа!
Да си отговорят на този въпрос авторите на подобно безумие,  иначе отговорът им е безинтересен!

Да е светла паметта на Светите Братя!






Гласувай:
28


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Честит празник на всички, свързани ...
24.05.2018 20:36
Честит празник на всички, свързани по някакъв начин с науката и с образованието!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Нека, които имат съмнения за ист...
24.05.2018 21:04
Нека, които имат съмнения за истинността за съществуването на Братята да прочетат посочената книга Дори само предговорът и В него е казано най-важното!
Книгата не е фалшификат, намерени са няколко стотин преписа И най-ранният, който се взима за база, защото при всеки препис има разлики, е от 12- ти век Счита се ,че преписът е правен от оригинала Нормално е , да има само преписи, един оригинал на пергамент ,без специална защита може да издържи от 500 до хиляда години максимум!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
24.05.2018 21:45
Ние просто трябва да празнуваме и да се радваме на богатството, което ни дават буквите.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
24.05.2018 22:15
kvg55 написа:
Ние просто трябва да празнуваме и да се радваме на богатството, което ни дават буквите.


Прав си ,безспорно!
Да празнуваме, а не да търсим под вола теле
Не са ромеи братята, имат си имена, преводими и обясними на Български-например Страхота-Страхил!

Хубава вечер!
цитирай
5. nedovolen - xorraon.wordpress.com - линк към сайт
25.05.2018 08:24
Руснаците имат три поздрава: с настоящим, с бъдущим и с прошедшим празником.
С прошедшим! На Учениците! За тях всеки ден е празник, но е друг въпрос. Няма култура, няма просвета, всичко е далеч от Истината.
Коментирах вчера, че К и М не са създатели на българската азбука и писмеността не е славянска. Не вярвам на нищо официално.
Темата е твърде дълга. За мен е така.
Благодарение на учените, света върви към сигурна гибел.
Да обоснова горното, ще се получи много дебела книга. Малко ще я прочетат и не е за всеки. Не знам Божествения План за нищо и за всеки, затова не се намесвам. Който търси, намира.
Хубав ден на всички!
:)))
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
25.05.2018 14:35
То и Аспарух със сигурност не е създател на Българската държава Има описани много преди него... И Стара ,велика България - също има предшественици
Но това не пречи да приемаме Аспарух за създател на настоящата ни държава
Както красноречивият пример с Форд и последователите му в автомобилостроенето
Безценната, неоценима заслуга на Кирил и Методий е друга! чЧ приравняват Българската азбука до останалите, три божествени азбуки!
И във въпросната книга много ясно е посочено ,че гърци и латини ползват също божествената азбука на Христос!
Каква е гръцката азбука? Ползва съгласните на финикийската и са добавени няколко гласни Примитивно, нямам претенции на специалист в тази област, но е така
И в книгата ясно е казано, че гърците не знаят кой е съставил азбуката им, а ние-знаем!
Ето ,това ни прави значими
Повтарям, но явно си губя времето, в науката ,когато искаш да постигнеш нещо, имаш правото да ползваш всичко постигнато до момента Да го опровергаеш, допълниш или да добавиш нещо съвършенно ново
Делото им е признато тотава," О писменех" е книга в защита на това дело, не нещо друго!
Сега ще ровим, те ли са създатели или някои други?!
Ами сигурно и преди Форд има опити за създаване на кола! Каруците -четири колела означава , са красноречив пример откъде идва идеята за колите!
Тогава? Значи идеята е стара, ползва се животинска тяга, той се сеща да сложи двигател на нея Реално е автор само на това! И двигателят е измислен от друг Е, какво остава от авторството му?....И наистина, автор ли е?!
Да, някои ще посочат вместо него-Бенц, майбах и така нататък Основателноно това не променя същността Те също могат да бъдат оборени като автори по тази схема с прототипи!
Но утвърденото е тяхното! Патентованота
А азбуката на братята, преведено в модерен стил е патентована, знае се къде

Не ми се говори повече на тази тема ,Николай!
цитирай
7. gessos - Един текст, който ми хареса и го с...
25.05.2018 16:18
Един текст, който ми хареса и го споделям в това кътче, което също ми харесва!
Тома Томов:
Ако битката на Кирил и Методий и техните ученици е била загубена, съдбата на нашата страна и нация щеше да е друга
Ще говоря за Светците и Покровителите ни! Къде са толкова други славни някога племена и народи? Потънали в лета! А България пребъдва!

Векове преди Джото, преди Св. Франциск от Асизи, векове още ще минат, докато се родят Микеланджело, Леонардо и Рафаело, Шекспир и Гьоте. Франсоа Вион и Юго. Толстой и Томас Джеферсън.

Когато Лондон и Париж са заспали провинциални градчета! Когато съвременният свят, нашият свят, дори не е предчувствие. Дълбоко в кладенеца, към сиянието, което ни осветява и не намалява! Защото нашите Светци и Покровители са от първите. Тяхното слово е нашето начало. Заради тях сме още тук и ще бъдем!

Утре ще е най-хубавият ден на година. Ще пратим децата си с цветя на площадите, за да честваме най-близкият до душите ни, най-неповторимият ни празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Денят на Светите братя Кирил и Методий.

Преди близо 12 века след смъртта на учителя си Климент Охридски написва:

Обжалвам златозарните ти очи

Чрез които се премахна неразумната слепота

И възсия благоразумната светлина

Обжалвам пречистите ти ръце

Чрез които се изля върху моя народ

Благоразумен облак

Който напои с боготечна роса

Изгорелите от греховната суша наши сърца.

Вчера разговарях с академик Васил Гюзелев. Каза ми, че бачо Кольо, професорът-историк Николай Генчев, споделил, че България може и да я няма, да изчезне в следващите години. Академик Гюзелев нарече българската аристокрация, каквото и да значи това, късогледа. Обвини я, че тя не се грижи и не пази своя народ.

Но има нещо, каза той, което не може да се унищожи, нещо тлеещо, което няма да загасне, което отново може да се разпали, нещо, което ще остане. Нарече то Творящия Дух на България.

Когато му споменах за академик Лихачов, когото снимахме с режисьора Здравко Драгнев три дни през лятото на 89-та година, и той ни говореше, че ние българите не винаги сме имали държава-външна, но винаги сме имали държава-вътрешна, държава на духа. Гюзелев каза, че това Лихачов го е взел от един Разумник – указ от 13 век, където буквално пише следното:

„Знайте и това. На света има трима царе, както и е Света Троица на небето…Първото царство е гръцкото, второто царство е българското, трето царства и алеманското. С гръцкото царство е Отец, с алеманското е Синът. С българското царство е Светият дух“.

Кирил, който е роден през 826 г. в Солун, вероятно е най-умният човек на планетата по това време. В Константинопол, само за три месеца, усвоява граматиката, след което изучава Омир, Тукидид, геометрията, а при Лъв и Фотий – диалектиката и всички философски науки, риторика, аритметика, астрономия, музика и всички други елински изкуства. Завършва Магнаурската школа и е библиотекар на Патриаршията в църквата „Св. София“. Напомня ми Ибн Халдун, великият арабски мислител. Като него Кирил отива на мисия при сарацините в Багдад, участва в дискусии, уединява се в безмълвие в манастира на планината Олимп в Мала Азия, където вече се е бил оттеглил неговият брат. А Методий преди това е управлявал славянско княжество, бил е учител и пръв епископ на славяните.

Когато разбират мисията, за която са създадени братята, се уединяват за няколко години и разговарят само с книгите в манастира Полихрон. Тяхното епохално дело е българската азбука, глаголица. Тази графическа система е първото фонетично писмо, изцяло съобразено с особеностите на езика на племената в българската група. В основата на Кирилометодиевия книжовен език е източнобългарският солунски диалект.

Следва Великоморавската мисия, братята остават там повече от три години и през цялото време воюват с немското духовенство, което ги хули, че проповядват на несвещен език.

Триезичната догма позволява само ти свещени езика – латински, еврейски и гръцки. Кирил оспорва блестящо:

„Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздуха? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?“

В „Проглас към евангелието“ Константин пише:

Затова чуйте всички славяни

Голяма мъдрост в малка реч да кажа

Голи са без книги всичките народи

Понеже без оръжие не могат

С врага на нашите души да се сразят

Те са готови за плена на мъки вечни

А тези букви, който възприеме

Христос премъдростта изказва

И вашите души укрива

Борис Първи Михаил е водачът на дълбоката промяна, с христовата сила и кръстния знак. България на княз Борис Първи Михаил наистина била онази страна, в която славянската писменост и книжнина са можели да пуснат дълбоки корени и да дадат добри плодове.

Възможен ли е бил провал на византийската дипломация, на византийската геополитика, провал на Кирило-Методиевото дело, разгром, празно място в световната история?

Най-близко до това е битката, която Методий води с немското духовенство, когато го хулят и бият с конски бичове, когато го хвърлят в затвор за две години и половина. Константин Философ вече е умрял, завещава на брат си и на учениците си да продължат делото за разпространение на новата писменост и книжнина: „Ето, брате, ние бяхме впрегнати заедно да орем една бразда. След като завърших своя живот, аз падам на нивата. Ти много обичаш монашеството, но заради него ти не оставяй учението ни.“

Папите се сменят, новият папа Стефан V се намесва решително на страната на немското духовенство. Под заплаха от проклятие, забранява литургиите и свещените служби, прогонва ученика на Методий Горазд насилствено от архиепископския престол. Климент, Наум и Ангеларий ги измъчват, оковават ги във вериги, хвърлят ги в затвор. Извеждат ги от Велеград, събличат ги голи и ги прогонват извън пределите на Великоморавия. Други продават на пазара за роби във Венеция.

Ако тази битка тогава е била загубена, ако тези хора са били убити, а те са по-малко от пръстите на едната ръка, вероятно друга щеше да е съдбата на нашата страна и на нашата нация.

Част от оцелелите ученици на Кирил и Методий се отправят към българските земи. А Цар Борис отдавна жадувал за такива мъже.

И тук започва чудото. Антон Дончев говори дори за 3 чудеса. В столицата Плиска, Борис в многобройните си разговори с Климент, Наум и Ангеларий, изгражда стратегия за една всеобхватна църковно-книжовна, просветна и организационна дейност, за създаване на училища, за обучение на църковен клир.

Само за седем години България обучава повече то 10 000 свещеника, дава в ръцете им 10 000 евангелия и те тръгват да проповядват на български език.

Борис праща Климент в Кутмичевица, където неговите ученици са най-добри по знания, биват поставени за четци, дякони и свещеници. Във всяка област той има по 300 ученици.

Симеон го ръкополага за пръв епископ, проповядващ на български език. Климент опростява глаголицата и създава буквите на кирилицата. Днес той е един от седемте апостоли на България, редом с Кирил, Методий, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Езикът ни тръгва на изток и днес той е планетарно явление – няколкостотин милиона души пишат с нашите букви. Още през 1211 година българската църква благодари:

„На Кирила Философа, който преведе Божественото писание от гръцки на български и просвети българския род, новия втори апостол, през царуването на Михаил и православната императрица, неговата майка Теодора, които украсиха Божествената църква със свети икони и утвърдиха православието – вечна памет. На неговия брат Методий, архиепископ на Моравия Панонска, тъй като и той много се е потрудил за славянската книга – вечна памет. На неговия ученик Климент и на другите негови ученици Сава, Горазд и Наум, тай като и те много са се потрудили за славянската книга – вечна им памет“.

Слава и безсмъртие во веки веков!

23.05.2018 г.
София
цитирай
8. lexparsy - Съгласен съм с твоето мнение и изложение
25.05.2018 16:37
И аз намекнах че братята не са последните и единствените работили по този огромен но непосилен не само за 1-2 човека, но и за една епоха само… Защото ние не разбираме (а и така усърдно ни е вменено) величието на тази разработка, клоняща към космическо отражение на звуците и словата…
Но политическата ситуация и огромния им принос не само да дефинират така азбуката ни, но и да просвещават чрез нея е едно велико дело, достойно за всички почитания на поколенията!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
25.05.2018 16:39
Междувременно написах нов постинг по темата!
По-късно ще коментирам , но то ще ев стила на завършека ти:
" Слава и безсмъртие во веки веков!"

Хубав ден!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Лекс?
25.05.2018 20:08
lexparsy написа:
И аз намекнах че братята не са последните и единствените работили по този огромен но непосилен не само за 1-2 човека, но и за една епоха само… Защото ние не разбираме (а и така усърдно ни е вменено) величието на тази разработка, клоняща към космическо отражение на звуците и словата…
Но политическата ситуация и огромния им принос не само да дефинират така азбуката ни, но и да просвещават чрез нея е едно велико дело, достойно за всички почитания на поколенията!


Да, много е работено след тях!, особено са се потрудили учениците им!
Но в знак на уважение към първоучителите , приносът им е останал скрит
Никой не е предявил претенции за авторство!
Така ,че няма основание то да се оспорва!
А който си няма работа да "теоретизира" и да "открива" в тази област!

Хубава вечер!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, gessos!
25.05.2018 20:15
Да, Борис е направил невъзможното, учениците да се върнат в България
Те са откупени срещу баснословно количество злато
Даже съветниците на Борис се помъчили да го откажат от сделката, с думите, дали струват толкова?
А той отговорил, че златото се продава и добива, ще го възстановят като метал, но тези хора струват много повече за България, отколкото платеното за тях!
Легенда е, но не е изключено да е вярно, защото думите са се сбъднали!

Хубава вечер!
цитирай
12. shtaparov - Създали писменост уж на "с...
26.05.2018 15:41
Създали писменост уж на "славяните",а всичките им ученици подминали Сърбия,Русия и Хърватска,които вече били "основани" по онова време,и дошли да я разпространяват в "неславянската" България??!!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
26.05.2018 20:18
shtaparov написа:
Създали писменост уж на "славяните",а всичките им ученици подминали Сърбия,Русия и Хърватска,които вече били "основани" по онова време,и дошли да я разпространяват в "неславянската" България??!!


Аз прегледах най-важното в " За Буквите", което не е грешно! Заглавието! Писмеността опира до тях

Там ясно се казва словени, не славяни! Имат се предвид хората на писаното слово- с тези букви!
Това са словените ,не измислените славяни от Померания
Явно всички ,свързани с писмеността и Бълтарите се наричат така, с русизма-славяни
Доказателстви
Хърватите!
Те твърдят ,че са с Български произход и са и славяни Значи Българи и славяни са едно и също!

И до днес има държави с името словени Точно Словакия-Словенско и Словения Защо не са Славенско и Славения?
Нещо много не е наред, нали?

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9133915
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031