Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2018 18:25 - Комунистофобски манипулации за Дядо Благоев
Автор: 1997 Категория: История   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.07.2018 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В целия си съзнателен живот той е българин, с българско чувство и отговорност за по-добър живот на българите
Дума 16. Юли 2018 , брой: 135 Анко Иванов, д-р по философия
Гледам по една от телевизиите един журналист (бивш депутат-ренегат) да беседва с някакъв доцент по история на темата "македонизъм" под мотото "Има българи, които предават нашата национална кауза", "Кой как и защо измисли македонизма". И самонадеяният доцент в началото казва, че началото на македонизма е било поставено от сърбина Стоян Новаковеч. Но главният акцент в предаването бе, че едва ли не македонизмът е създаден от българските комунисти и започва от Д.Благоев от 1917 г. Дори цитира, че той бил казал "аз не съм българин, аз съм македонец". Това силно впечатли водещия, който с неописуем възторг повтори фразата. Вероятно предаването е постигнало една от целите - да се окепазяват българските комунисти.
Целта на настоящата статия не е да се характеризира и оценява политиката на комунистическата партия по националния въпрос. През историческите периоди тя не е еднаква. Има отделни етапи с грешен подход. Главната задача е да се разкрие преднамереното негативно оценяване на Дядо Благоев.

Това не е първата и единствена атака

срещу Димитър Благоев по повод речта му в Народното събрание на 10 декември 1917 г. Интернет ни припомня, че първа статия с подобно съдържание, но с положителна оценка за изказването му има в македонския печат. През януари 1967 г. в македонския в. "Современост" Орде Иваноски публикува статията "Изкажуванье на Димитар Благоев за народността на македонците пред Бугарскиот парламент во 1917 г.". Това изказване на Благоев се използва и от други скопски автори като Блаже Ристовски, Виктор Цветаноски и др. за подкрепа на тяхната теза за македонизма.
В българското публицистично пространство се появява това изказване на Благоев, но с негативна оценка. Във в. "Атака" (17.05.2010 г.), който на основата на препечатка на публикация в интернет, поставя акцента, че Благоев "смятал българите за варварско и грабителско племе". Цитат от това изказване на Благоев използва Росен Тахов (24.10.2013 г.) в статията "Димитър Благоев обявява, че не е българин, а македонски славянин". В този хор се нарежда и Иво Инджев (25.12.2013 г.). Приведените примери показват странно съвпадение между скопските македонисти и българските антикомунисти. Търсената журналистическа сензация дава антикомунистически ефект. Статията на Тахов е кликната над 30 000 пъти, а при отзивите от телевизионното предаване от 2 юли 2018 г. от 68 само 6 не одобряват неговия материал. Най-вероятно това са действителни познавачи на българската история.
Начинът на изнасянето на тази информация за "македонизма" на Благоев оставя усещането, че има нещо "гнило", в това твърдение. Тя поражда голямо съмнение в историческата и идеологическата чистоплътност на журналиста и историка. А има по-пълна информация, която дава възможност да се задават въпроси и да им се търсят отговори, да се размишлява и оценява. И какво се получава?

Вярно е твърдението на историка

По време на заседание на 17 обикновено Народно събрание (17 ОНС), при обсъждане на проекта за бюджет на България, по време на отклонение в разискванията за целите и трагичните резултати за бюджета от участието във войната, на 10 декември 1917 г. Д.Благоев е предизвикан от народния представител Г.Данаилов, че е от Загоричане. Дядо Благоев отговаря: "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин. И като такъв, ако искате да знаете, аз съм от Македония, като славянска страна, която да има свое собствено управление." (Стен. прот., 17 ОНС, с. 217). Този факт е фиксиран в протоколите.
Но в науката, включително и в историята, всеки факт изисква обяснение и разглеждане през призмата на конкретно-историческия подход, преди да се правят изводи. Това предполага пълен и точен анализ на обстоятелствата, при които е фиксиран определен факт, конкретната политическа обстановка и предисторията, връзката с други факти. А дали няма манипулация на факти и извадки от изказвания? Май има.

Първата манипулация.

Взема се отделен факт, фраза, изречение, откъснати и самоцелно изолирани от контекста на целия живот и дейност на Димитър Благоев, без да се оценява тежестта на отделния факт в цялото, неговата връзка с други факти, последствията от този факт. И това се прави на първо място с цел негативно внушение сред зрителите и читателите, че комунистите са родоотстъпници чрез "поведението" на създателя на тяхната партия. На второ място е търсена сензацията, привличането на зрителски и читателския интерес, на интереса към различното от действителността, от истината.
С целия си съзнателен живот Димитър Благоев е българин, с българско чувство и отговорност за развитието на обществото и за благополучието и по-добрите условия на живот на българите в неговото отечество. Самият той за себе през 1881 г. пише в "Кратки биографични бележки" (Съчинения т.20, стр. 479): "Аз съм българин ... син на народ, поробен от най-жестоки врагове. Роден съм през 1859 г. от православни българи в Македония, в селото Загоричене, Костурски окръг". Той напуска родното си село след затварянето на българското училище и отива в Цариград, където има българско училище. След това учи в Априловската гимназия в Габрово, макар че баща му иска той да учи гръцки, за да успее в живота. Той пише: "Исках да уча, но да се уча на родния си език". Във всички негови документи, молби, писма, удостоверения и т.н. пише, че е българин.
Няма нито един документ, че Благоев си е сменял поданството. Следователно Благоев е българин по рождение, по поданство и принадлежност към България, в нея работи и живее. Чете, пише, публикува статии и книги, държи речи на български, независимо, че владее отлично руски и немски.
Втората манипулация.
Приписването на македонизъм на Д.Благоев е извън контекста на конкретната историческа обстановка в страната, Балканите и Европа. За да се разбере и оцени правилно даден исторически факт (реч в Народното събрание), следва да се оцени цялостната политическа ситуация.
Тесните социалисти, ръководени от Благоев, са за балканска федерация на свободните народи, в която народите сами ще се самоопределят. И тази линия на национално самоопределение те поддържат и по време на Първата световна война. Д.Благоев в посочената реч ясно заявява на десните и на широките социалисти: "ако сте убедени, че българи има навсякъде, нека се направи референдум и ще видим какво ще каже той" (Стен. прот. 17 ОНС, с. 221). До края на Първата световна война българските политически партии, включително и БРСДП (т.с.), в своите документи и решения не признават съществуването на македонска нация и македонски език.
В творчеството на Благоев няма нито ред, че той е радетел за

македонски език и за македонска нация

няма случай самият Благоев да е писал на "македонски език", т.е. той да е македонист. Подобни твърдения няма и в неговата реч пред Народното събрание на 10 декември 1917 г. Понятието "македонец" за него има друго значение, не етническо. В цитираната част от неговото изказване, комунистофобите пропускат и не освещават пред зрителите, че Благоев разглежда Македония "като славянска страна, която да има свое собствено управление." (стр. 217), т.е. че чрез собствено управление (т.е. автономия) Македония може да бъде спасена от погърчване и посръбчване. Въобще не става дума за никаква македонска нация и македонски език, за македонизъм. Авторите на манипулацията забравят, че в творчеството на Благоев и в документите на БРСДП (т.с.) до смъртта на Благоев (1924 г.) никъде няма решение или политическа позиция за македонска идентичност, самостоятелна македонска нация, македонски език и македонска култура, различни от българската. А като това липсва, как го определиха Благоев за македонист?
Третата манипулация.
Взема се единичното, а се "забравя" (по-точно премълчава) връзката му с особеното и общото. Прави се внушение чрез единичната фраза "аз не съм българин", "аз съм от Македония", респективно "аз съм македонец".
През целия XIX и първата половина на XX век в Европа определят населението на северните и централни части на Балканския полуостров като славяни. В езикознанието е отделена славянската езикова група на семейството на индоевропейските езици, с подгрупата на южните славяни. До първата половина на XIX век тази група по езикови белези е поделена на: сърби, българи, хървати и словенци. Границите между тях са определяни предимно по политически и религиозни признаци.
Разпространението и териториалният обхват на българите е дефиниран предимно от обхвата на общините в района на Българската екзархия. Това в началото на 70-те години на XIX са историко-географските области: Дунавска България (по Ф. Каниц); Румелия (Горна Тракия); Тракия (Източна и Западна); Поморавието, Добруджа и Македония. Всичките хора, и по-точно преобладващата част от живеещите в тях, се наричат българи, са българи.
Македонската разновидност на българите е част от общото българи и е особена, географски обособена част от българите, отличаваща я от мизийски българи, тракийски българи, добруджански българи, таврийски българи и т.н. Такова е и разбирането на тогавашната българската интелигенция, патриотите и националистите - единство на българите от Мизия, Тракия и Македония. Логически можем да обясним казаното от Благоев, че не е българин (в смисъл прабългарин, потомък на прабългари), че не е жител и не произхожда от Северна България (Мизия, Дунавска България), където прабългарите са основали първата българска държава и според него са изтласкали славянските племена на юг и югозапад. Да, той е българин, но от македонската област, а не от Мизия (Дунавска България).
Четвъртата манипулация.

Пропуска се умишлено историята

на македонизма, а се поставя акцентът предимно върху изказването на Благоев. Македонистки идеи има още от края на XIX век. Такива са гръцките идеи, че днешните македонци са потомци на старите македонци, т.е. те са гърци, които са пославянчени ("славяногласни елини") и са възприели славянски език.
За македонска нация в България за пръв път говорят отделни дейци на ВМРО. Практически македонизмът започва да се реализира през 1944 г. (2 август 1944 г.), когато се взема решение от АСНОМ (Антифашистко събрание на народното освобождение на Македония) за обявяване на македонска народност, македонски език и т.н. Е, и защо тогава свързват името на Д.Благоев с македонизма, правят внушение като че ли той е негов родоначалник?
Манипулацията за връзката на Д. Благоев с македонизма, спекулацията с неговото родно място е практически, независимо от подбудите, проява на върл антикомунизъм и няма нищо общо с историческата истина. Отделният факт се представя изолирано, извън контекста на цялостното творчество и дейност на Благоев, без контекста на конкретно-историческите условия и конкретната ситуация, без диалектическата връзка между общо, особено и единично.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033006
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031