Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2019 14:22 - Флавий Белизарий-бележит пълководец, роден в Германеа
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2122 Коментари: 5 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Няма грешка ,така се изписва името му -Bellisarius, на латински,  Bellisaire/ Белизер/ - на френски! Велизарий, както е прието да се изписва и произнася на наш език е гръцкият вариант на името му Впрочем, име, разпространено и днес у нас!Отново нещата опират до негръцки произход на един от световно известните пълководци!

Да, роден е в Германеа, носещ името на тракийския бог Герман! Днешното курортно градче САПАРЕВА БАНЯ Известно с единствения гейзер в България и с горещите си бани!  Впрочем името се вписва-Германеа с обичая Герман Писано е тук за него Блестящо е описан от известния писател Ст .Л. Костов, който по професия е историк и прави задълбочени проучвания в областта на краеведството Според него бог Терман е свързан с летните  горещини- гръм произлиза от него и с проливните дъждове
Описано е, млади момичета правят глинено човече, което със специален ритуал се хвърля в реката-това е молебн  за дъжд!........

Велизарии е роден в Германеа през 505 г. сл. ХР.
Относно името му може да се правят различни тълкувания  и догадки! Има и такова, че означава хубав цар! Нашите историци се противопоставят, цар било в обръщение от цар Симеон при нас!2?  Добре, но в  същото време наричат царе гръцки владетели, македонски, тракийски?!  Траките имали царе, но Българите не! После, изведнъж се появяват?! От нищото?
 Иди и разбери истината!  Белле на латински е хубав ! Бял ,на нашия език също е със смисъл на хубав, хубава- за жена например,  като се каже каква е бяла, означава ,че е и  хубава!
Възможно е на македонски да означава и добър копиеносец от сариса-копие
Но името му , категорично не е с гръцки произход!

Велизарий е велик военачалник!
В древността с тази слава обикновено се кичат владетелите, които съвместяват двете функции!

Най- бележитите са Александър Македонски, Цезар, Константин Велики 
Разделение има при Август, който като военачалник е посредствен!  Успехите му принадлежат на Марк Агрипа- зет му, но той скромно ги приписва на тъста си!
Всъщност, военните успехи на Юстиниан / латински превод, не гръцки , на името му-Управда/, изцяло се дължат на военния гений на Велизарий!
За кратко време той успява да възстанови Римската империя в старите и граници-Цялото Средиземноморие да бъде в една една империя, както при Рим!
Впрочем, за кратко време , Рим също е в границите на ИРИ!

Забележителното при Велизарий е, че той предпрема далечни експедиции с войските си ,без подкрепа  от Константинопол ! Напълно самостоятелни, без логистика! И придобитите успехи се приписват на император Юстиниан!? Това изиграва важна роля по - късно в сложните им взаимоотношения- от полюс на полюс-от първи другари,до открити врагова!?
Има само една  загуба, при това съмнителна , в цлата си кариера! Съмнителна, защото мирът е купен със злато! Подписн е няколко годишен мирен договор с персите! Но това също влиза в тактиката на пълководците!
Успехите му на бойното поле са изключителни, справедливо определени , като дължащи се на невроятния му военен гений! И в никакъв случай не отстъпва в нищо на споменатите по- горе пълководци!

В чест на победата му над вандалите, тормозили векове цялото Средиземноморие,в Северна Африка, днешен Тунис, Велизарий получава римски/ не гръцки/ триумф! Доколкото е известно, последен в историята! Отсечени са и медальони с надпис-"Глория романорум" - Слава на римляните!/ не на византийците/!

С победа над остроготите връща Италия в пределите на ИРИ Те му предлагат да се възстанови Западната империя и той да стане неин император! 
Привидно ,Велизарий према предложението! Но след това обявява за владетел на новоприсъединените земи , владетеля на ИРИ!
Деликатен момент! Но Юстиниан никога не забравя, че първоначално Велизарий е приел предложението! Държи го под око, като евентуален сперник за властта Но и не забравя помощта, коятому оказва при бунта " Ника"!
Отношенията са сложни, Велизарий ту е в немилост или в затвора, ту е на предна линия ,когато е необходим!?

Бунтът " Ника"- "Побеждавай" е през 532 година
Сблъсък между две партии първоначално, различаващи се по цвета, като днешните!-сини и зелени!
Този сблъсък е по спортна причина, не политическа! Нищо необичайно за сега! Заради състезания с колесници в Хиподрума
Сблъсъкът води до жертви!  Убийците са заловени-полицията  здраво пипа ,както се полага и по бързата процедура-осъдени са  на смърт и са  ескзекутирани.....
Но двама-син и зелен,  успяват да избягат! Заловени са отново Но двете партии се обединяват и протестират срещу решението на Юстиниан .Той отменя смъртната им присъда, но ги оставя в затвора!  
Обединените партийци искат свобода! Протестът става и политически!  Нападат и императорския дворец! Юстиниан обмисля оттегляне?  Положението е застрашително!
Но се намесва армията ,начело с Велизарий и Мундо!
Провъзгласеният император е заловен и екзекутиран .Армията разбива привържениците на въстаналите партии !Убити са около 30 хиляди души !
Бунтът, благодарение на Велизарий е потушен!

Има притча, че в края на живота си Велизарий е ослепен от Юстиниан  и  е бил принуден да проси? Според изследователи, това не отговря на истината!
Двамата ,Велизарий и Юстиниан, ту прятели, ту врагове в живота го напускат в една и съща година, с няколко седмици разлика само!

Потвърждение на здравата връзка, която са имали приживе!



Гласувай:
19


Вълнообразно


1. andorey - Здравейте г-н Симеонов, прочетете ...
06.03.2019 21:25
Здравейте г-н Симеонов,
прочетете книгата на Георги Сотиров Покушението над Юстиниан или преведена също като Убийството на Юстиниановата самоличност - http://www.otizvora/2005/04/7679

http://www.ivanstamenov/files/gs-justinian.pdf

книгата е малко тежка за четене, но там ще разберете много интересни неща.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря, Андрей!
06.03.2019 22:48
andorey написа:
Здравейте г-н Симеонов,
прочетете книгата на Георги Сотиров Покушението над Юстиниан или преведена също като Убийството на Юстиниановата самоличност - http://www/2005/04/7679

http://wwwov/files/gs-justinian

книгата е малко тежка за четене, но там ще разберете много интересни неща.


По начало се интересувам, по ред причини от Юстиниан
Не съм чел тази книга Има версии за убийство и при него, въпреки ,че умира на преклонна възраст, за тогава! Но има такава версия и за Анастасий-догонил почти 90 години, за Тиберий ,че е удушен с възглавница, както и за Сталин, че Берия , по подобие на Тиберий, с помощта на Хрушчов то удушават- с възглавница
Ако е така ,това обяснява убийството на Берия че всеки един от двамата ,ще се стреми да ликвидира другия, за да не го изпревари с обвинението!
Ще се опитам да хвърля поглед поне на книгата

Лека нощ!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Пред блестящото обяснение на &q...
07.03.2019 18:42
Пред блестящото обяснение на "Златното магаре" за същността на Византия , моето бледнее и затова интересът към него е такъв!
Разбираемо!
Вината е само моя!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Да бе, много сериозно е това, ако ...
08.03.2019 14:23
Да бе, много сериозно е това, ако беше някоя лакърдия като на онзи несретник, отдавна щеше да е напомпена и първа!?
Става смешно, нали?
цитирай
5. leonleonovpom2 - Да, знам за тайната, истинска би...
08.03.2019 16:20
Да, знам за тайната, истинска биография на Юстиниан-Управда
Към такива конспиративни биографии се отнасям с не особено голямо доверие
Истината е, че в историята ,той е останал като велик, обединил двете империи
С такива личности всеки кретен е способен да си чеше езика, показвайки ,че той е по- велик от него, щом може да го критикува!
В такива случаи една чиста проба показва кое е вярното- Кой е по велик в историята- Юстиниан или авторът на тайната биография Писана една, за Юстиниан, за негона консумация и една тайна- "истинска"
Каквото и да му се приписва, истината е една -Останал е като велик в историята!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9258641
Постинги: 1355
Коментари: 29744
Гласове: 103092
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930