Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2019 21:33 - Произход на някои от Римските императори
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4829 Коментари: 33 Гласове:
40

Последна промяна: 16.07.2019 00:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ще засегнем периода, в който легионите почват да издигат за императори своите генерали, а не сенатът Така наречените войнишки императори до Юлиан Апостат!

1/ Максимин Тракиец- /235- 238г./ Роден в Тракия, по - точно в Мизия , в селище близо до Дунава. Прозвището му ясно показва какъв е! Най- високият известен човек зобщо! Твърди се, че ръстът му е бил 2,6 метра? Невероятно силен физически и  мощен атлет! Бягал наравно с коня на Септимий Север, чийто ординарец е бил!

2/ Клавдий Готски-- /268- 270г./  От тракоилирийски произход, роден в Илирикум. След отстраняването на Галиен от императорската власт, довел почти до падане империята ,Клавдий успява да я изправи на крака!  За съжаление умира от чума в Сирмиум!

3/ Квинтил-брат на Клавдий Готски Управлява само 17 дни

4/ Аврелиан- / 270- 275г./ Мизиец по произход/ ще рече Българин/ ! Забележителен император, възстановява Римската империя!  Убит до днешния  Чорлу, заради жестоко преследване на корумпирани сред управляващите!  Вроятно погребан край Филипопол?

5/ Диоклециан- -  / 284- 305г/  От тракоилирийски произход, забележителен римски император !След 20 години съвместна власт с Максимиан доброволно я напуска Нещо нечувано за него период!  На поканите  на сенаторите да се завърне , отговаря, че ако видят какво зеле си отглежда в градината, няма да го молят!

6/Максимиан-   / 285 - 305г / Роден в Сирмиум, от тракийски произход, а областта стотици години е била в пределите на двете Български царства!

7/ Галерий/ 293- 311г/ , тракиец, роден в Сердика и погребан в Сердика Има версия, че е от градче близо до Сердика погребан, но истината е ,че е управлявал империята от любимата си Сердика!

8/Констанций Първи-/ 293- 306г./ От тракоилирийски произход, баща на Константин Велики!

9/Север Втори-/ 305- 307г./ -От тракоилирийски произход!

10/Максимин Даза/ или Дая -/310- 313 г/- От тракоилирийски произход!


11/ Константин Велики- 306- 337г./ Роден в Ниш,в последствие един от най- Българските градове! По величие равен аа Август! Императорите от Диоклециан до него-Константин , са начело на така наречената тетрархия-власт на двама императори,западен и източен и двама подимператори-цезари!
Константин Велики успява за кратко,след разгрома на Лициний , да управлява самостоятелно и да възстанови  целостта  на империята- до смъртта си. Налага християнството като официална религия! Управлява през повечето време  империята от Сердика, за която казва ,че е неговия Рим, въпреки ,че официална столица е Константинопол!

В годините на властване на императорите посочени след Диоклециан са включени годините им и като цезари!

12/ Лициний- 8 308- 325г. / , дак/ гет/ по произход!
13-16 / Константин Втори,  Констанс Първи, Констанций Втори/ това са синове на Константин Велики/, Юлиан Апостат-племенник на Константин Велики
Синовете на Константин си разпределят империята ,подобно на тези на Карл Велики по- късно и между тях започват междуособни войни за надмощие, довели в крайна сметка до гибелта им ! Не оставят преки наследници, затова властта поема за кратко  братовчед им Юлиан Апостат/ Отстъпник/- / 360- 363г/.  Учен ,военен, твърди се, че е искал да върне езичеството ? -Както това се приписва на нашия Владимир Хръз?

След тях започва пълния упадък на Рим, катастрофалната загуба на Валент при Адрианопол и окончателното разделяне на империята на две части - Западната преустановява съществуването си след век, а на Източната и предстои хилядолетие живот!
Много от императорите й, като Лъв, Зенон,  Юстин, Юстиниан Велики , Анастасий...... са от тракийски произход!







Гласувай:
40


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
14.07.2019 21:36
Българи са управлявали Римската империя.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!-КВГ55
14.07.2019 21:48
kvg55 написа:
Българи са управлявали Римската империя.


Реално е така!
Но името Българи е официално наложено по- късно, с Кубратовите Българи! Въпреки , че в някои извори се сочи за нличие на Българи в корпуса на Адриан в Британия, че Валент е разбит от Българи при Адрианопол/ Одрин/
Затова се въздържам да го използвам! Но от посоченото лесно може да се направи този извод!

Хубава вечер!
цитирай
3. germantiger - ...
14.07.2019 23:35
прозвището на първия НЕ ПОКАЗВА КАКЪВ Е

ясно е зпаисано визторите кой е баща му и майка му вероятни
цитирай
4. germantiger - +
14.07.2019 23:37
11 ниш в 4 век НЕ е бил български град

убеден съм, че ако започна да проверявам всички тези поне половината няма дасеокажат въобще от подобен произход

нещо повече траки и илири НЕЗНАЧИ БЪЛГАРИ

и това не го казвам аз, а науката
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Митак!
15.07.2019 00:31
Щом ще говорим с езика на науката, същата наука казва ,че гетите го считали за техен човек!
Гетите живеят от двете страни на Дунав, като тези от левия бряг са се нарекли даки Той обаче е от десния бряг!
И още нещо, защо като не е тракиец, това отдавна го твърдиш, прозвището му и тракиец? По каква причина, какво е мнението на науката по този въпрос?
Клавдий Готски е наречен ,заради победата над готите в днешните наши земи, въпреки ,че победата се държи на чумата-първо е победила тях, а след време и него!
Но Максимин Трак е воювал с германците, с траките изобщо не И званието не е офизиално , а прякор, сочещ единствено....произхода му!
За Ниш , офизициално през четвърти век няма Българи, но това не означава ,че не ги е имало под друго име Нещо типично за траките, живеещи на нашите земи Според Херодот, нали? Може да му се вярва, не е елин!
Кой учен историк беше казал ,че мизите сега се наричат Българи?Йоан беше, нали?Цеца или Малала, няма да сбъркаш и двамата го казват С разлика от шест века
Къде са мизите? На десния бряг на Дунава-от делтата й , та до Белград Май и Ниш е от тази страна на Дунава?

Лека нощ!
цитирай
6. barin - Здравей, Адаш. Писал си за родените ...
15.07.2019 06:02
Здравей, Адаш. Писал си за родените по нашите земи, но и от останалите има много, които не са римляни. Войнишките императори от III в. са различни по произход.За Максимиан не знаех, че е роден в Сирмиум.
Поздрави!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави, Адаш!
15.07.2019 08:03
barin написа:
Здравей, Адаш. Писал си за родените по нашите земи, но и от останалите има много, които не са римляни. Войнишките императори от III в. са различни по произход.За Максимиан не знаех, че е роден в Сирмиум.
Поздрави!


да, интересното е, че в огромното си мнозинство, императорите са от Балканския полуастров. Това, някак си естествено измества центърът на империята от Рим на Балканите-в Сердика и накрая в Константинопол,заради стратегическото му място!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
8. germantiger - +
15.07.2019 15:44
максимин есин на гот и аланка

както знаемнито готите, нито аланите са българи или траки

нещо повече - готите воюват с българите и ги побеждават славно, знаеш извора по енодий
цитирай
9. germantiger - +
15.07.2019 15:46
не коментираш българския град ниш в 4 век - тогава ниш, разбира се, НЕ е бил български - припомням
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Митак!
15.07.2019 16:54
За Максимин Тракиец специално, без да се хваля, има цяла студия ! Издадена от музея на Поморие
Сега ,ти хващаш едно сведение само и на негова база правиш заключение Понеже много съм се занимавал с римските императори, ще ти кажа ,че там е море от разнопосочни сведения! И е много трудно да отсееш зърното от плямата
За готи и тети също имам публикувана статия Как така гготите изведнъж, след Каракала се появяват на мястото на гетите? Ами Абритус е точно в центъра ,обитаван от гети И гетите ...изчезват?
И мнозина са се съгласили с доводите ми, че името е променено заради Каракала Сега, че тези готи в последствие са германизирани, това е друг въпрос
Да се върнем на темата
Защо, как би го обяснил, прозвището, общоприетото на Максимин е Тракиец? Защо гетите го приемат за техен човек? Пак опираме до гети- готи, нали? При това, минали са двадесетина години само от промяната
Дай правдоподобно обяснение, защо е наричан Тракиец А не алан или гот?
Знае се ,бил е овчар, пасял е овце в селища, близко до Дунава Не е пришелец, кореняк е !Огромният му ръст е привлякъл вниманието на съгледвачи Конституцията на Каракала още я няма, но Септимий Север го взима като ординарец Още едно доказателство, че не е пришелец , а е тракиец От тях са взимани войници в армията
Случаят, описан с императора е следният- Септимий му нарежда да изкара конете и да направят обход на позициите, двамата! Максимин идва само с неговия кон- на императора Септимий Север го пита, къде е неговият ? А той казва ,че не чу трябва, ще бяга с коня на императора
Имо го и на ас - монета Знам я, виждал съм я! Държи за юздите коня на императора/ стърчи с поне една глава над него/, а императорът е качен на коня!
Абсурдно е ,потомът на алан и гот да е ординарец на императора!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Така е, Митак!
15.07.2019 16:58
Български град Ниш в Трети век няма! В Четвърти- също
Но името му е Найсос И лесно обяснява промяната в Ниш
И до 1876 г е Български град, известен с най- мошното въстание в Османската империя Е, сега е сръбски, с около десетина хиляди Българи в него Останалото е посръбчено!

Хубав ден!
цитирай
12. nedovolen - Ако годините в скоби са тези на им...
15.07.2019 17:10
Ако годините в скоби са тези на императорствуване, то някои се застъпват.
Поста ти е за някои. Какво ще кажеш за следния пасаж от вчерашния пост на адаша ти от Безистена:
" Направете справка в списъците на всички т. нар. "римски императори" от т. нар. "Римска империя", която е фалшифицираната Свещена Българска империя (33 – 518) – фалшификаторите на световната история, във фундамента, настройката и цялостното построение на която е Свещената Българска история, нямат никакво обяснение за генезиса и същността на култовата императорска династия Флавии на всички т. нар. "римски императори", които уж нямали никаква роднинска връзка помежду си, и всички уж били избирани и въздигани от разбунтували се войници (приказки за малоумници и бавноразвиващи!), пък всички се натискали да носят необяснимо защо този почетен императорки титул "Флавии" !"
Надявам се да не ми се разсърди!
:)))
цитирай
13. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
15.07.2019 20:41
Да, застъпват се годините, защото става дума за тетрархия-двама императори плюс двама подимператори- цезари Включвам и годините като цезари, защото ,дори и второстепенна титла тя е пряко свързана с върховната власт
Списъкът ,който съм направил, на Балканските императори на Рим е потвърждение за характера на Империята, за който твърди Адашът, в продължение на един век! Двама императори дори реално управляват от Сердика!

Античната история е низ от нагласени неща и трудно може да се намери червена нишка на истина в нея
И наистина изглежда нагласена Ами ние с македонците не можем да се разберем относно измамата ,че не са Българи и то при положение, че е спретната в последните 150 години ,та какво остава за неща с две хиляди години назад!?

Флавий е римско родово име! Притежава го Веспасиан, който наследява Нерон, след смъртта на четири императори в една година- през 69 г. сл Хр.
Клюкарски, счита се ,че Тит е Христос- синът на Веспасиан Той поема командването в Юдейската война и превзема Йерусалим, когато е на възраст 33 години!Баща му, Веспасиан е в Рим Започва възраждане на Рим, благодарение на несметните богатства донесени от Тит в Рим, след завръщането му от Юдея Строи се Колизеят!
Веспасиан е роден в Средна Италия, в градчето Фалакрина Твърди се, че бил магаретар на млади години, после прави блестяща военна кариера и стига до управител на Африка Движи се със свитата на Нерон, като главен негов
компаньон, но заспива на концерт на Нерон и изпада в немилост Но заради военните си способности е реабилитиран Тази е официалната история на Тит Флавий Веспасиан!

Пълна каша е античната история и тази до девети век- така наречевните тъмни векове
Затова някои направо ги зачертават Не се наемам да търся в тях светата истина и доколкото я има, приемам я с уговорки!

Хубава вечер!
цитирай
14. barin - Здравей, Адаш. На Николай мога да ...
15.07.2019 21:44
Здравей, Адаш. На Николай мога да отговоря, защо годините се застъпват. Те не се застъпват само при тетрархията, а в голяма част от втората половина на III в. При войнишките императори има застъпване, защото по едно време, когато императорът е на война друг се обявява за император или когато двама се бият трети се възкаччва на престола. Преди години обсъждах с един от моите приятели, който беше много добър в римската история и съм запомнил много неща.
Поздрави!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
15.07.2019 22:53
barin написа:
Здравей, Адаш. На Николай мога да отговоря, защо годините се застъпват. Те не се застъпват само при тетрархията, а в голяма част от втората половина на III в. При войнишките императори има застъпване, защото по едно време, когато императорът е на война друг се обявява за император или когато двама се бият трети се възкаччва на престола. Преди години обсъждах с един от моите приятели, който беше много добър в римската история и съм запомнил много неща.
Поздрави!


Така е!
Дори по едно време се отцепва, така тнаречената Галска империя с мвладетели, които също се водят римски , като Постум, Тетрик...., Караузий в Британия и така нататък!~

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
16. get - До 8. germantiger - И къде при Енодий МОЖЕМ ПО БЕЗСПОРЕН НАЧИН ... ?
16.07.2019 09:58
germantiger написа:
максимин есин на гот и аланка

както знаемнито готите, нито аланите са българи или траки

нещо повече - готите воюват с българите и ги побеждават славно, знаеш извора по енодий


... да установим? - внушаваният от теб факт: ГОТИТЕ СА ГЕРМАНЦИ!?
Защото имам сведение от два века по-късно, от което ясно се вижда - автора разграничава(не припознава) готите, да са част от германските народи!

Второ: Кой е твърдял за синонимност/еднаквост между българин и гот - след като имаме ЕДИНСТВЕНО и само - ПОДОБНОСТ?

Критикуваш нас без да коментираш факта че, норманистите без да се свенят правят интерполации и изводи - изкарвайки германец(е гот) и =ЕДНАКЪВ СЪС=скандинавец:швед(или)норвежец?

Готи и българи СА РОДСТВЕНИ - ЕЗИКОВО, КУЛТУРНО И ИСТОРИЧЕСКИ ... но отбележи, ОТДЕЛНИ НАРОДИ?
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
16.07.2019 12:47
Не поставям знак на равенство между готи и Българи, въпреки, че го има в източниците
Наши възрожденци пишат че Валент е победен от Българи при оДРИН, ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ ТВЪРДЯТ ,ЧЕ СА ГОТИ ПОБЕДИЛИТЕ ГО? МАТЕМАТИЧЕСКИ , А И ЛОГИЧЕСКИ, ,РАВЕНСТВОТО Е НАЛИЦЕ!

кАРАКАЛА, ПОД ЗАПЛАХА ОТ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ ЗАБРАНЯВА ИМЕТО НА БРАТ МУ гЕТА ДА СЕ СПОМЕНАВА! Е, КАЖИ ,КАК ЩЕ ОТИДАТ ПРИ НЕГО С ДОКУМЕНТ ,В КОЙТО ДА ПИШЕ ЗА ГЕТИ?
И СА НАМЕРИЛИ РЕШЕНИЕ! ДА, В ТОЗИ ПЕРИОД СПИРАТ ДА ГОВОРЯТ ЗА гЕТИ, А СЕ ПОЯВЯВАТ гОТИ в лУДОГОРИЕТО И В дОБРУДЖА, КЪДЕТО ЖИВЕЯТ ГЕТИТЕ
нО , АЗ ПОСТАНЯМ ПОД СЕРИОЗНО СЪМНЕНИЕ мАКСИМИН ДА Е ГОТ
тЕТИТЕ ГО СЧИТАТ ЗА ТЕХЕН ЧОВЕК!
нЯМА КАК, АКО Е ПРИХОДЯЩ, А ТОЙ НЕ Е,ТАКЪВ, ДА БЪДЕ НАЕТ ОТ сЕПТИМИЙ сЕВЕР ЗА ОРДИНАРЕЦ! тОЙ ЯВНО Е ГЕТ ПО ПРОИЗХОД! пОСЛЕ кАРАКАЛА ГО ОСВОБОЖДАВА, ЯВНО НЕ ИСКА И ТАКА ДА МУ СЕ НАПОМНЯ ИМЕТО ГЕТА! еДВА ПЛЕМЕННИКЪТ МУ, аЛЕКСАНДЪР сЕВЕР СЕ СЕША ЗА НЕГО И ГО НАЕМА ,ВЕЧЕ КАТО КОМАНДИР!

И НАЙ- ВАЖНИЯ ДОВОД!
ПРОЗВИЩЕТО МУ Е тРАКИЕЦ И ТО Е ЯВНО СВЪРЗАНО С ПРОИЗХОД, НЕ С ДРУГО!
Това е прякор, не е титла, която сенатът присъжда за победи, като например на Клавдий - Готски!
Освен това, кариерата му на войник почва в тракийска спомагателна част Тракийска, не друга!Траките са отлични войни и още преди Каракала служат в армията! А за победите му над германците му е присъдена титлата "Германикус Максимус"!
Тракс/ тракиец/ не фигурира сред титлите , а и няма защо! Това си е обикновен прякор, сочещ произход!

Хубав ден!
цитирай
18. get - До 17. leonleonovpom2 - Цитат, без коментар, с позоваване Какво ни пише Страбон, в География – кн. 7 – гл. 3 ?
17.07.2019 11:12
Цитат:
Прочие, елините са приемали, че ГЕТИТЕ са ТРАКИ.
А гетите са обитавали от двете страни на Истър, както и мюзите, които СЪЩО СА ТРАКИ и са еднакви с народа, който днес се нарича мизи. От тези мюзи произхождат също и мюзите, които днес живеят между лидийците, фригите и троянците. А самите ФРИГИ СА БРИГИ, ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ, каквито са и мигдоните, бебриките, медовитините, витините и тините, и, според мен, също така и мариандините. Всички тези народи, разбира се, НАПЪЛНО СА НАПУСНАЛИ ЕВРОПА, НО МЮЗИТЕ (МИЗИТЕ) СА ОСТАНАЛИ ТАМ.
И Посидоний според мен е прав в предположението си, че Омир поставя мюзите в Европа (имам предвид тези в Тракия), когато казва:
После обърна очи лъчезарни в обратна посока,
вгледан далеч към родината на коневъдци тракийци
и на мизийци, прочути в бой ръкопашен…59
Защото със сигурност ако Омир имаше предвид мизите в Азия, то изказването нямаше да е свързано. Всъщност, след като Зевс извръща очи от троянците към земята на траките, би било акт на човек, който обърква континентите и не разбира фразата на поета, да свърже с Тракия земята на азиатските мизи, които не са „далече”, а имат обща граница с Троада и са разположени зад нея и от двете й страни, а са отделени от Тракия с широкия Хелеспонт. Защото „обърна” означава преди всичко60 назад, а този, който премества погледа си от троянците към народа, който е или зад троянците, или от двете им страни, всъщност измества погледа си по-надалече, а не „назад”61. А добавената фраза62 е доказателство за точно тази гледна точка, тъй като поетът е свързал с мизите „хипемолгите”, „галактофагите” и „абиите”, които всъщност са живеещите във фургони скити и сармати.
Защото в днешно време тези племена, както и племената на бастарните, са се смесили с траките (всъщност повече с тези от другата страна на Истър, но също и от тази страна). С тях са се смесили и келтските племена, боите, скордиските и тавриските. Скордиските обаче някои ги наричат „скордисти”. А тавриските биват наричани също така „тевриски” 63 и „тавристи” 64.
3 По-нататък Посидоний казва за мизите, че поради своята набожност се въздържат от ядене на живи същества, а заради това – включително и от стадата им. И че за храна използват мед, мляко и сирене, като живеят мирен живот и по тази причина са наричани „богобоязливи” и „капнобати” 65. И има някои от траките, които живеят без жена; наричат ги „ктисти”66 и заради почитта, на която се радват ги смятат за святи и живеят освободени от всякакъв страх. За всички тези народи поетът говори като за „горди хипемолги, галактофаги и абии, най-справедливи хора”. Но „абии”(смислово „на АБА” – наПРАЗНО) ги нарича най-вече затова, защото живеят без жени, тъй като според него живот без жена е наполовина цялостен, също както според него наполовина пълен е „домът на Протезилай”, защото е вдовствен67. И говори за мизийците като за „прочути във бой ръкопашен”, защото са непобедими, както е с всички храбри воини. И Посидоний добавя, че в тринадесета книга трябва да се чете „мизийци, прочути във бой ръкопашен” 68, вместо „мюзийци, прочути във бой ръкопашен”.
Вижте какво казва и Менандър за тях, което, както човек с основание би могъл да предположи, не е измислено от него, а е взето от историческите разкази:
„всички ние траките, а най много от всички ние, гетите
[защото И АЗ се хваля, че СЪМ ОТ ТОЗИ РОД], не сме особено сдържани”
И малко по-надолу привежда доказателствата за тяхната несдържаност в отношенията им с жени:
„Защото всеки мъж при нас се жени
за десет или единайсет, а някои и за дванайсет
или повече. А който случи му се да умре преди за четири или пет
да се е оженил, оплакват го хората там като окаян,
отишъл си неженен и без брачна песен.”
(…)
5 Прочие разказват, че един мъж от гетите, на име Замолксис, бил роб на Питагор "
" - край на цитата!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
17.07.2019 13:35
Да, това е известно ," безженството" на траките ! Че , ако някой е имал само 4 или пет жени го считат за неженен!?

Хиляда години след Омир, Максимин живее в период ,в който да твърдиш ,че си Гет е опасно ! Той е от земите на гетите, спасение е да се нарече гот
Но, той служи в спомагателните войски на Рим, в тракийските части Има и германски Защо , ако е германец, не служи в тях? Защо гетите го считат за свой човек? Да не се повтарям, прозвището му също е красноречиво, за мен няма никакво съмнение , ме е от траките-гети!

Хубав ден!
цитирай
20. get - До 19. leonleonovpom2 - Не е толкова от значение безженството при траките=гетите, които са наричани и "ктисти" - по Страбон - а ... ?
17.07.2019 18:25
leonleonovpom2 написа:
Да, това е известно ," безженството" на траките ! Че , ако някой е имал само 4 или пет жени го считат за неженен!?

Хиляда години след Омир, Максимин живее в период ,в който да твърдиш ,че си Гет е опасно ! Той е от земите на гетите, спасение е да се нарече гот
Но, той служи в спомагателните войски на Рим, в тракийските части Има и германски Защо , ако е германец, не служи в тях? Защо гетите го считат за свой човек? Да не се повтарям, прозвището му също е красноречиво, за мен няма никакво съмнение , ме е от траките-гети!

Хубав ден!

- А ето този пасаж от гл.2-ра, кн.7-ма от Гоеграфията, му?
Цитат:
"Прочие, елините са приемали, че ГЕТИТЕ са ТРАКИ.
А гетите са обитавали от двете страни на Истър, както и мюзите, които СЪЩО СА ТРАКИ и са еднакви с народа, който днес се нарича мизи. От тези мюзи произхождат също и мюзите, които днес живеят между лидийците, фригите и троянците. А самите ФРИГИ СА БРИГИ, ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ, каквито са и мигдоните, бебриките, медовитините, витините и тините, и, според мен, също така и мариандините. Всички тези народи, разбира се, НАПЪЛНО СА НАПУСНАЛИ ЕВРОПА, НО МЮЗИТЕ (МИЗИТЕ) СА ОСТАНАЛИ ТАМ.
И Посидоний според мен е прав в предположението си, че Омир поставя мюзите в Европа ..."

И второто пак важно, че същият Страбон СЛАГА ЗНАК НА РАВЕНСТВО ... ОТБЕЛЕЖЕТЕ - между северните "траки" и "скитите" - които някои съвременни коментатори ИЗКАРВАТ ДРУГ И РАЗЛИЧЕН ОТ ТЯХ НАРОД?
Като на база ТОЗИ СТРАБОНОВ КОМЕНТАР - гети прозвани ктисти - прави извода за ОСНОВНИЯ СМИСЪЛ В ДУМАТА "СКИТ" - което не идва да каже ИМЕ НА ДРУГ РАЗЛИЧЕН НАРОД от траките-гети ... а за хора, имащи определен начин на живот, тоест хора живеещи отделно от уседналите - тъй като са народ с основно препитание известно, като "трансхуманно животновъдство"?
С допълнението, че по времето на ОМИР - такъв начин на живот СКИТСКИ са имали проживяващите НА ЮГ ОТ СТАРА ПЛАНИНА "ТРАКИ" - които Омир и други гръцки автори ОТНОВО НАРИЧАТ с не-гръцкото "СКИТАЩИ"?
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
17.07.2019 22:13
Така е, според мен траки не е етносно понятие А това са хора живеещи отвъд гръцките полиси Да, пак според Омир, те живеят около тъмното море, много народи са/ племена/, но говорят един език!
Към скитите могат да се причислят/ временно/ и Аспаруховите Българи, въпреки ,че родствениците, при които идват, не са такива!
Това движение на хора в античността е нещо нормално, такива биха могли да бъдат и келтите също! Скити, това е просто временна отличителна черта, а не етносна!

Лека нощ!
цитирай
22. shtaparov - 11 ниш в 4 век НЕ е бил български гр...
20.07.2019 07:06
germantiger написа:
11 ниш в 4 век НЕ е бил български град

убеден съм, че ако започна да проверявам всички тези поне половината няма дасеокажат въобще от подобен произход

нещо повече траки и илири НЕЗНАЧИ БЪЛГАРИ

и това не го казвам аз, а науката

"Вашата" наука едно време казваше,че Земята е плоска и стои на място та добре че се яви един Български потомък който да й каже,че Земята е кръгла и се върти- инак още щяхте да вярвате в химери,като онези за "германството" на готите!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
20.07.2019 19:55
shtaparov написа:
germantiger написа:
11 ниш в 4 век НЕ е бил български град

убеден съм, че ако започна да проверявам всички тези поне половината няма дасеокажат въобще от подобен произход

нещо повече траки и илири НЕЗНАЧИ БЪЛГАРИ

и това не го казвам аз, а науката

"Вашата" наука едно време казваше,че Земята е плоска и стои на място та добре че се яви един Български потомък който да й каже,че Земята е кръгла и се върти- инак още щяхте да вярвате в химери,като онези за "германството" на готите!


Спомням си един германски професор, във връзка с книгата на Тацит- "Германия" беще направил следното заключение- че днешните гермманци нямат нищо общо с античните под това име/ дадено им от римляните/! Предшествано от- Разбира се, дн.......
Така ,че Митакът от тази гледна точка е прав, днешните Българи нямат нищо общо с древните трако-илири!
Както днешните германци с античните германи!
А да видим, колко араби, тюрки, мавританци, бушмени , афгани, пакистанци, индуси и стотици други ,като изброените, е имало тогава сред тях и тогава да направим извода!

Хубава вечер!
цитирай
24. shtaparov - Много добре си го казал- Аврелиан е ...
26.07.2019 14:03
Много добре си го казал- Аврелиан е погребан край Маноле,също там е и убит!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
26.07.2019 19:13
shtaparov написа:
Много добре си го казал- Аврелиан е погребан край Маноле,също там е и убит!


Убит е от свои! Борил се е срещу корупцията, но както показва и съвременността, корумпираните се обединяват и са трудни за побеждаване, защото зваимно се защитават!
Но от гузна съвест са му направи липогребение, равно на това на Август!!

Благодаря ти за отзива!

Хубава вечер!
цитирай
26. horos - Нещо и от мен
01.08.2019 22:11
http://chronologia/dc/dcboard.php?az=printer_friendly&forum=263&topic_id=12325&mesg_id=12350

Римски (византийски) императори, почти всичките от български произход:
цитирай
27. leonleonovpom2 - Благодаря, Хорос!
01.08.2019 22:25
horos написа:
http://chronologia/dc/dcboard?az=printer_friendly&forum=263&topic_id=12325&mesg_id=12350

Римски (византийски) императори, почти всичките от български произход:


На няколко пъти опитах, но за съжаление компютърът ми не го отваря!?
Аз доста съм се ровел в тази тематика, не е изключено да съм запознат с материала?

Хубава вечер!
цитирай
28. horos - от Благо Николова. Римски (виза...
02.08.2019 12:04
от Благо Николова.

Римски (византийски) императори, почти всичките от български произход:

• Максимин Тракиец ...-238г., роден в Силистренско село, Мизия
• Деций (Gaius Messius Quintus Trajanus Decius) 240-251г., роден 201г. до Срем, Панония (Долна Илирия)
• Гал (Vibius Trebonianus Gallus) 251-254г., роден в Мизия (
• Клавдий II Готски (Marcus Aurelius Claudius) 269-270г., роден 215г. в Далмация (Горна Илирия)
• Аврелиан (Lucius Dominitius Aurelianus) 270-275г., роден 212г. в Серм, Панония (Долна Илирия)
• Проб (Marcus Aurelius Probus) 276-282г., роден 232г. в Серм, Панония (Долна Илирия)
• Диоклетиан (Gaius Aurelius Diocletianus) 284-305г., от 286-305г. август на Тракия, Азия и Египет, роден 245г. в Диоклеа, Далмация (Горна Илирия)
• Максимиан Херкула (Marcus Aurelius Valerius Maximianus) 285г. цезар, 286-305г. август на Италия, Сицилия, Африка, роден 240г. до Серм, Панония (Долна Илирия)
• Галер (Gaius Galerius Valerius Maximianus) 293-305г. цезар на Илирия и Гърция, 305-311г. август на Ориента и Италия, роден 242г. в Дакия
• Констанций Хлор (Flavius Valerius Constantius Chlorus) 293-305г. цезар на Галия, Испания и Британия, 305-306г. август, роден 264г. в Илирия
• Елена, съпруга на Констанций Хлор и майка на Константин Велики, родена и погребана в гр Сердика.
• Св. Константин I Велики (Flavius Valerius Constantius Magnus) 306-337г., роден 285г. в Ниш, Дардания, наложил християнството като държавна религия по българските земи,
• Константин II (Flavius Claudius Constantius) 317-326г. цезар, 337-340г. август на Галия, Испания и Британия, роден 317г. в Арелат
• Констанций II (Flavius Julius Constantius) 324-337г. цезар, 337-339г. август на Азия и Египет, от 339г. и на Балканите, от 340г. и на Галия, Испания и Британия, от 350-360г. и на Италия и Африка, роден 317г. в Серм, Панония (Долна Илирия)
• Валентиниан I (Flavius Valentinianus) 364-375г. август на Западната римска империя, роден 321г. в Илирия
цитирай
29. horos - Продължение.
02.08.2019 12:05
• Валент (Flavius Valens) 364-378г. август на Източнната римска империя, роден 328г. в Илирия
• Грациан (Flavius Gratianus) 367-375г. съуправител, 375-383г. август на Западната римска империя, роден 359г. в в Серм, Панония (Долна Илирия)
• Теодосий II 408-450г., роден в Тракия
• Марциан 450-457г., роден 391г. в Тракия
• Лъв 457-474г., роден в Тракия
• Юстин I 518-527г., роден 450г. в Бедериа, Дардания/Тракия
• Юстиниан I Велики (Управда) (Iustinianus I) 527-565г., роден 482г. в Таурезиум, Кюстендилско, Македония/Дардания/Тракия

По римскому праву: по месту рождения их "национальность" однозначно определяется, по родителям нужно смотреть дополнительно!
цитирай
30. horos - Още нещо
02.08.2019 12:12
Клавдий ІІ Готски е роден в Пловдив. Аврелиан е роден в София. Квинтил също е роден в София, но е син на Клавдий ІІ Готски и брат на Аврелиан. Максимиан и Галерий също са родени в Сердика.
цитирай
31. leonleonovpom2 - Благодаря, Хорос!
02.08.2019 13:56
Разбира се, , има спорни моменти около месторождението на императорите и трябва да се подхожда с известна резервираност
Все пак Аврелиан не е син на Клавдий Готски, защото са родени н една година-214 сл . Хр. Твърдо е установено, че Квинтил, който е управлявал броени дни , е брат на Клавдий Готски Квинтил се самоубива, когато разбира ,че легионите минават на страната на Аврелиан! За Теодосий, който окончателно разделя империята на Източна и Западна ,се счита ,че е от испански произход!?.
Максимиан Херкулий не е с твърдо установено мясторождение,счита се, че е близо до Сирмиум!.

Но основната теза е вярна - болшинсството от изброените императори са от трако- илирийски произход!

Хубав ден!
цитирай
32. horos - Библията е моят "нов" извор за римската история.
02.08.2019 18:19
В нея Клавдий ІІ Готски е Давид. Аврелиан е синът му Соломон. Квинтил е братът от друга майка на Аврелиан Адоний. Хирам, който помага на Соломон (Аврелиан) да построи храма на Бога слънце (Сол Инвиктус) в Сердика, е император Нумериан. Саавската цариза е Зенобия, а синът и е Вабалат. Аз съм един от добрите нумизмати и специалист по римска история. С това се занимавам близо 40 г.
цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, Хорос!
02.08.2019 19:58
horos написа:
В нея Клавдий ІІ Готски е Давид. Аврелиан е синът му Соломон. Квинтил е братът от друга майка на Аврелиан Адоний. Хирам, който помага на Соломон (Аврелиан) да построи храма на Бога слънце (Сол Инвиктус) в Сердика, е император Нумериан. Саавската цариза е Зенобия, а синът и е Вабалат. Аз съм един от добрите нумизмати и специалист по римска история. С това се занимавам близо 40 г.


Би трябвало да се познаваме Измежду големите нумизмати имах приказка с императора ! Интересен ми беше, знаеше много и имаше набито око! И аз с нещо му бях интересен, въпреки че бяхме различни по типаж!
Сега, споменах, че материята е спорна Все пак, не цитирам по памет, за справка съм ползвал книгата на Крис Скар-Хроника на римските императори Това е утвърденото от историята Допреди няколко години пишех активно, но откакто се утвърди подигравката с този труд в печата, спрях!
Имам десетки статии на историческа тематика, базирани най-вече върху малко или съвсем неизвестното.... Предимно за историята на Рим са ,но има и за ИРИ , и за България!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136935
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031