Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2019 21:06 - Гали и келти
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4601 Коментари: 31 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Келтите са във  Великобритания, Северозападна Испания, галите - във Франция,в Белгия и  във Френска Швейцария!  Наричани са  още галоромани, защото са романизирани.  Не ,че и другите не са-около 30 % процента от лексиката на ангийският е френска! Дори националният  девиз е на френски- Дьо е мон дроа- Господ и моето право! Но това е в по- малка степен от  романизацията при галите!  
   
Всъщност гали се наричат върховните жреци на келтите. Следователно въпросните гали са също келти, но имат религиозно върховенство над останалите!
Различни версии има за произходът им.  Естествено е , държавите ,които са с келтски произход,  да твърдят ,че те са местни!
Както и ние , настояваме за местен произход- от траките!  Също основателно! Древните народи са били мобилни, не са били закрепостени! Факт е ,че келтите са обитавали Мала Азия, имали са и държава в нашите земи!
За  сердите има раздвояване!?  Някои твърдят че са траки, други- келти? Но това може да говори само за близки роднински връзки!  Ами да тръгнем от името на Сердика , а и на сердите!  Последните живеят в средата на Балканския полеостров, а Сердика - в средата на Софийското поле е! Така е именован градът  и в ранното Средновековие- Средец!

Държавата е със столица ТУЛЕ- счита си, че е ТУЛОВО-няма друго обяснение за името му!  Но се спряга и ДЪБИЛИН- днешният ЯМБОЛ, чието име удивително съвпада със столицата на Ирландия- ДЪБПИН Очевидно е, че е свързано с Дъб, както това на ДУБРОВНИК!
Известен е и един от царете -  КАВАР!  Има отсечени изащни монети с неговия образ и с неговото име Днешната КАВАРНА  със сигурност носи името му!  Вероятно оттам произлиза и името на ВАРНА  ,въпреки ,че за него има друго тълкувание-  НАЧАЛО! Че там е поставено НАЧАЛОТО  на Българската държава!

Както и да е, келтите са напуснали нашите земи и са се насочили в северозападна посока Но са отнесли и много неща оттук- например топоними:
Например ПИРИНеите- на испански, името им е пряко свързано с ПИРИН , реката ЕБРО с ХЕБРОс- МАРИЦА, за ДЪБЛИН  беше споменато по - горе.....

Галисийската ГАИТА, която удивително прилича на нашенската гайда? И не само прилича, но и името и е съвсем близко до  това нашенската ГАЙДА

И нещо много интересно, което се пропуска,  без внимание !
Че чрез шотландският може да се установи, какви са македоните?  В шотландския мак означава син! Например Маккинли означава Син на Кинли!
Ако това значение се прехвърли върху македони,ще рече ,че те са синове на едоните
Стоп!
Има такова тракийско племе, в днешните земи на югозападна България, съседно на  македоните
Нещата си отиват на мястото ! Македоните са синове на едоните, следователно племето е тракийско! Никакво гръцко или смесено племе не е!

И нещо друго,  любопитно!  Когато учението на нашите богомили става неудобно за управляващите и те са зверски преследвани, горени  дори на клада, те поемат пътя на миграцията! По следите на келтите- Италия, Франция, Испания Наричани са албигойци, катари.... Французите ги наричат и Богри/ Бугри/
Но и там не са получили гостоприемство!  Разправата с тях е зверска!

Ам,и така е ,като проповядваш обич към ближния !? Няма как на вълка да му хареса да обича овцата ,вместо да я яде!



Гласувай:
32


Вълнообразно


1. dobrodan - Ако не греша, най-многобройни
21.10.2019 23:32
носители на R1b гена са днешните башкорти.
За македони и шотландци нещата излизат по-сложни. Връзката не е точно тракийска. По-стара е. Приветствам идеята да търсим следи през езика, дава резултати. Жреците им не бяха ли друиди? В Индия пък има дравиди... Добре, че е Шумер/ Самар, по-лесно е да се съберат сметките! Харесвам това, че мислиш! Затрудненията в тия изследвания са много, ибери и келти не са един народ, а за баските какъв клип има в Тубата :). Имаш бонус! Една от първите държави в Европа, ако не и първата, е била със столица Каварна, представи си! Търпение, друже!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря ,Добродан!
22.10.2019 00:34
dobrodan написа:
носители на R1b гена са днешните башкорти.
За македони и шотландци нещата излизат по-сложни. Връзката не е точно тракийска. По-стара е. Приветствам идеята да търсим следи през езика, дава резултати. Жреците им не бяха ли друиди? В Индия пък има дравиди... Добре, че е Шумер/ Самар, по-лесно е да се съберат сметките! Харесвам това, че мислиш! Затрудненията в тия изследвания са много, ибери и келти не са един народ, а за баските какъв клип има в Тубата :). Имаш бонус! Една от първите държави в Европа, ако не и първата, е била със столица Каварна, представи си! Търпение, друже!


Ти наистина даваш доброто!И е красиво! Не е грозно и отблъскващо, като злобните атаки на някои? Удоволствие е да се комуникира с тебе!

Е, в неизследвана материя ,грешките са дапустими
Останал съм с убеждение че галлус са келтски жреци Всъщност са жреци на богинята майка- Кибела и на Изида Гали са най голямото и силно келтско племе Келти в Испания са галисийците Баските са спорни, има различни версии за тях!
Гал ,всъщност е петел Ние правим тавтология наричаме петелът по стадионите на френския отбор- галски По- правилто е да е френски Както и галлина е кокошка Имаме такова име Вероятно е видоизменено от Галена Едва ли някой би кръстил детето си кокошка, ако зноеша какво озночова името!
И накрая ,името Гал е утвърдено и като прякор при римските императори- Например Требоний Гал
Знам ,че хетските плочки с надписи са разчетени през английския Дълго време учените са се лутали, що за език е Но на един англичанин му хрумнало да опита с английския И успял Така и азТърсех дума с мак и се сетих ,че го има при шотландците ,във фамилиите И пасна идеално- синове на едони Вероятно отделяне на група млади хора от племето, поради недостиг на прехрана и обособяването му като ново! После мак в нашия език е загубило смисъл но е запазено в шотландския Впрочем д древността те са каледони От многото значения ми харесва дарявам топлина Гостоприемност?Едва ли
римляните са издигнали Хадриановата стена заради тях Определили ги като диваци, неподлежащи на цивилизоване!

Лека нощ!
цитирай
3. get - - Приятелю, прочети това при Плутарх ... ?
22.10.2019 14:14
" ... По словам некоторых, Кельтика (Галлия и Германия) такая обширная и большая страна, что она от внешнего океана и холодных краёв идет в сторону солнечного восхода и Меотиды, где граничит с Понтийской Скифией (Меотида - Азовское море. Понтийская Скифия-степи по северному побережью Черного моря (Украина, степной Крым, Северный Кавказ). Киммерийцы -племена, населявшие северный берег Черного моря в конце второго и начале первого тысячелетия до нашей эры. Здесь имеются в виду среди толкований других греческих ученых также и толкование Посидония). Именно оттуда, где смешались эти племена, они выселились не одним непрерывным натиском; но каждое лето двигались все вперед и воюя прошли материк за большой промежуток времени. Поэтому, хотя они делились на много частей с разными названиями, все их войско в совокупности называли кельтоскифами. По мнению других, те киммерийцы, которые в древности впервые стали известны грекам, были не большою частью всего своего парода, а только группой беглецов или восставших, вынужденных скифами переселиться под начальством Лигдамия от Меотиды в Азию. ..."
. находящо се в гл.11-та от Древните германци - на Плутарх.

Цитата съм го дал - по намиращата се на Адрес:
http://mastertornado.narod.ru/dir4/plu.htm

... като ще дам още един линк:
https://secrethistory.su/page,2,276-iz-predystorii-narodov-evropy.html

... където ще прочетеш ТВЪРДЕ ИНТЕРЕСНОТО?

" ... Ирландская сага о Гойделе Гласе (Гойделе Зеленом) рассказывает о многовековом пути своих предков из «Скифии», расположенной между Каспием и «Красным морем» (бывшее «Чермное» – «Красное», ныне Черное море). В саге зафиксировано пребывание их в Египте и других землях Средиземноморья. В Испании (Иберии) переселенцы задержались на ряд столетий, пока наконец не двинулись в сторону «зеленого острова»(ирландия - п.м.). [203. G. Lehmacher. Goedel Glass ZCPH. В. Х111, Halle, 1921].

Нарисованный в саге путь совпадает с ареалом распространения мегалитической культуры"
цитирай
4. kvg55 - leonleonovpom2,
22.10.2019 16:18
Светът е толкова малък, че е напълно възможно.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря, приятелю Гет!
22.10.2019 20:54
Прегледах втория източник, по- късно ще потърся и първия!
Интересни сведения дават цитатите ти

Хубава вечер ти пожелавам!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
22.10.2019 20:56
kvg55 написа:
Светът е толкова малък, че е напълно възможно.


Така е, безспорна и доказана истина е твърдението ти!

Хубава вечер!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Гет!
23.10.2019 08:10
Прегледах нещата
От тях може да се направи един генерален извод
Европейската цивилизация е възникнала на Балканите- преимуществено на нашите земи и в Мала Азия Но предвид разположението, центърът е тук!
Относно нас!
Става дума за келтско лпеме БЕЛГИ ,за келтски цар Болг, от когото се счита ,че два и името ни.......
Защо тези келтски племена в Испания са оставили толкова топоними , свързани с България, а нито един немски?
Защо в други източници се говори ,че Българи са искали разрешения от император Валент, да се заселят в Римската империя? Защо веднъж са Балтари, друг път- готи?Разгромилите впоследствие Валент при Одрин?

За да не излезе истината, май трябва да изчезнем!?
Перспектина- пет милиона след 30 години Финландката с гуменкигте ще постигве целта си- да станем по- малко от финландците

Един интересен случай, без коментар В магазин!
Млад циганин купува, но не доплаща Нямал пари И си тръгва с част от покупките Продавачката се развика, тя ли ще му доплаща Отговорът беше
- Мълчи, гявурко, недей да знаеш много!
Стъписахме се ,но млад ,здрав мъж, му каза да се върне веднага Онзи се озъби и на него Последва светкавична реакция Не го преби, но му показа , какво заслужава Дори не го удари! Онзи се разтрепера Щял да доведе до десет минути махалата тук! Младежът изкара часовник и каза ,че ще чака десет минути, да дойдат Да видим кой крив, кой прав! Онзи остави всичко и изчезна!
Сега такъв получи урок, но нещата ще се обърнат....
цитирай
8. dobrodan - :):):) И аз си задавах тия въпроси някое време :):):),
23.10.2019 12:42
Хайде пак да напомня за първата книга в блога ми, Болгар тарих :):):)???
Мисля, че след "Нариман тарих" няма да ти останат много въпроси за старата ни история, затова ти писах за търпението.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Добродан!
23.10.2019 18:32
8. dobrodan - :):):) И аз си задавах тия въпроси някое време :):):),
12:42
Хайде пак да напомня за първата книга в блога ми, Болгар тарих :):):)???
Мисля, че след "Нариман тарих" няма да ти останат много въпроси за старата ни история, затова ти писах за търпението.

Да е живот и здраве, ще го прегледам!
Всъщност ,такъв е и принципът ми на работа Преглеждам всичко известно и достъпно, ако мога да добавя нещо, захващам се, ако не- подминавам Не е в стила ми, да преповтарям известни истини! Тях съм оставил на тези , на които това им е достатъчно Е, може да ревизирам нещо, това също не е изключено и често съм го правил
Така ,че с удоволствие ще чакам Може пък и аз да греша, човек съм, все пак!

Хубава вечер!
цитирай
10. get - дО 8. dobrodan - Ех, Добродане не си лошо - ама си наивно момче - Защото ... ?
23.10.2019 20:47
dobrodan написа:
Хайде пак да напомня за първата книга в блога ми, Болгар тарих :):):)???
Мисля, че след "Нариман тарих" няма да ти останат много въпроси за старата ни история, затова ти писах за търпението.


... и Нариман и всички други Тарихи - са писани за БЪЛГАРИ ... не за татари или родствените им тюрки ?
Схващаш ли къде ти куца - историческата логика?
цитирай
11. leonleonovpom2 - Всъщност, да се върнем на богомилите
23.10.2019 22:28
Тяхното присъствие във Франция не е останало без следа
Девизът на багамилите е-Свобода, Равенство, Братстсво- чрез любов!
Това е и националния девиз на Франция ,но е отпаднала любовта
Останал е:
Свобода, Братство, Равенство- ЛибертЕ, ЕгалитЕ, ФратернитЕ
цитирай
12. dobrodan - За "момчето", Гете, трябва да черпя,
24.10.2019 10:03
get написа:
dobrodan написа:
Хайде пак да напомня за първата книга в блога ми, Болгар тарих :):):)???
Мисля, че след "Нариман тарих" няма да ти останат много въпроси за старата ни история, затова ти писах за търпението.


... и Нариман и всички други Тарихи - са писани за БЪЛГАРИ ... не за татари или родствените им тюрки ?
Схващаш ли къде ти куца - историческата логика?


Сега, след като знаеш какво намерих, кажи за кого са писани книгите?
Да, за българи :), естествено :), за кого другиго...
Любопитно е, че само аз се намерих да ги преведа на славянския български.
Има ги преведени минимум на английски на един сайт. Със сигурност и на други езици. Всичко води към Скития, Гете. Балканите са били само началото.
Де да ми куцаше логиката...
цитирай
13. get - До 11. leonleonovpom2 - Всъщност, да се върнем на богомилите ... Всъщност, вследствие ... ?
24.10.2019 10:18
leonleonovpom2 написа:
Тяхното присъствие във Франция не е останало без следа
Девизът на багамилите е-Свобода, Равенство, Братстсво- чрез любов!
Това е и националния девиз на Франция ,но е отпаднала любовта
Останал е:
Свобода, Братство, Равенство- ЛибертЕ, ЕгалитЕ, ФратернитЕ


... написаната един куп литература по въпроса "за богомилите" - мисля сам се подлъгваш?

Специално за "богомилите" - които не са някакво своеобразно социал-религиозно и анти-феодално сектанство - има своя ТЕЗА: Богомили(ството) СЕ ПОЯВЯВА ИМЕННО В ТЕЗИ ОБЛАСТИ НА ФРАНЦИЯ - за които се говори "ПО-РАНО СА НАСЕЛЕНИ ОТ ГОТИ"?
А "готите"(?) обявявани за "германски народ" ... са изповядвали СПОРЕД ТЕНДЕНЦИОЗНИТЕ НЕЩО ПИСАНИ ЗА ТЯХ - "ариани"?
А са обявявани "за ариани" - от техните теологични противници - които са се борили ДА НЯМА ИКОНИ В ЦЪРКВАТА?
А присъщо за оконоклазма//иконобоството е - че то е присъщо за хората ПРОЖИВЯВАЩИ В БЛИЗЪК ИЗТОК ... в по-късните му форми ЮДЕО-ХРИСТИЯНСТВОТО и ИСЛЯМА ?

... в този на мисли - Сещаш ли - Какво искам да обясня, за ГОТИТЕ, обявявани за "АРИАНИ" - и които се принуждават вследствие на това да СЕ ИЗСЕЛЯТ ... ПЪРВО на Апенини ... после в ЮЖНА ФРАНЦИ ... най-накрая в Испания?

Където един епископ ОБЯСНЯВА ЗА ПРОИЗХОДА им - Че?
Готите са се породили КАТО НАРОД - не до Прибалтика в Германско - а в земите между Черно море и Карпати?
цитирай
14. dobrodan - Приятелю мил и драг, ти си един от наистина добрите хора в прекия смисъл,
24.10.2019 10:27
leonleonovpom2 написа:
Тяхното присъствие във Франция не е останало без следа
Девизът на багамилите е-Свобода, Равенство, Братстсво- чрез любов!
Това е и националния девиз на Франция ,но е отпаднала любовта
Останал е:
Свобода, Братство, Равенство- ЛибертЕ, ЕгалитЕ, ФратернитЕ


точно от тая книга - Болгара - ще ти стане ясно кой е плащал упражнението с богомилите, а Нариман ще ти даде информация и кой е бил баш богомилът, така да се каже :). Сещай се за таборитите, а табър е дума за лагер от каруци, но не е славянска, не е и циганска :)...
Свобода, равенство, братство - камара от приятни илюзии :). Винаги има по-равни от другите, останалото е в противоречие с природните закони...
цитирай
15. get - дО 14. dobrodan - Приятелю мил и драг ... АКО НЕ БЕ ТАКЪВ - нямаше да пиша настоящото?
24.10.2019 14:11
dobrodan написа:
leonleonovpom2 написа:
Тяхното присъствие във Франция не е останало без следа
Девизът на багамилите е-Свобода, Равенство, Братстсво- чрез любов!
Това е и националния девиз на Франция ,но е отпаднала любовта
Останал е:
Свобода, Братство, Равенство- ЛибертЕ, ЕгалитЕ, ФратернитЕ


точно от тая книга - Болгара - ще ти стане ясно кой е плащал упражнението с богомилите, а Нариман ще ти даде информация и кой е бил баш богомилът, така да се каже :). Сещай се за таборитите, а табър е дума за лагер от каруци, но не е славянска, не е и циганска :)...
Свобода, равенство, братство - камара от приятни илюзии :). Винаги има по-равни от другите, останалото е в противоречие с природните закони...


... и с последното си твърдение ПОСТАВЯШ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ - Защото?
Таборитите на Жижка - не са се нарекли според ИЗКАРВАНАТА ОТ ТЕБ ЗА ТЮРКСКА ДУМА "табор" ?!
А са се нарекли в чест ВЪЗНЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - което става на планината ТаВър!!
А тавър е местна арамейска реплика-калка на старобългарската дума за ДИВИЯТ ПРЕДШЕСТВЕНИК НА ДОМАШНИТЕ ГОВЕДА - в древността са го наричали на един от най-старите ЕВРОПЕЙСКИ езици: ВОЛенте(младото животно) и ТУР(възрастен мъжки индивид) ?

Вече го казах - но поради тюрко-татарското ти прехласване ПАК ЩЕ ГО ПОВТОРЯ?

Какво е искал да каже - писалият през 16-ти век Сигизмунд фон Херберщейн, пишейки Ей това:
"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant"
Той също НАЯСНО и С ИСТОРИЯТА НА нас БЪЛГАРИТЕ ... ерго, което ти и Андрей се опитвате до вкарате в "Матрицата "славяни"?
Ще разбереш?
Първо - истинский смъсил в етнонима БЪЛГАРИ ... и второто:
- Българите - не сме тюрки ЗАГОВОРИЛИ НА "СЛАВЯНСКИ ЕЗИК" ?
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравейте приятели, Гет и Добродан!
24.10.2019 22:32
Като стана дума за заговорване на Българите на славянски, се сещам за нещо друго По принцип не е изключено ,но е много малко вероятно Даже не се сещам за пример в модерната история
Ако погледнем под друг ъгъл- Българите са завоеватели Поне като такива са представени Тук нещата са още по- ясни! Завоевателят налага своя език, изключено е да вземе езика на победения! Примери- всички метрополии и колониални страни!

И красноречив пример с Франция Уж немският на Карл Велики е подменен с местен- френски!? Не е така! Има разминаване от седем века във времето! В началото на 16- ти век хаосът в езика е голям във Франция- Около сто езика и диалекти са в обръщение! Първоначално, за улеснение, Франсоа Първи налага френския в пощите само , а след това го прави задължителен за цяла Франция! !Езикът който се говори около Париж! Езикът на неговата династия!!!!!Не някакъв друг!

Ако направим аналогия с Борис Първи, то би трябвало да е наложил езикът на неговата династия- Българския! Е, има писмени доказателства от това време, това е езикът ,който говорим и днес!Езикът, който е нормално да е наложил! Няма друга възможност Отстъплението от езика е знак и за отстъпление и от ръководството!
Различия има само в имената на месеците, на управителите, на военните Но това го има по цял свят За месеците поне половината имена идват от Рим, чиновете в армията- от Франция И това е по цял свят
Така е било и с нас тогава Ползвали сме наименования, които са били в обръщение тогава, вероятно персийски!?

Хубава вечер

П.П.
Тур е символът на град Торино, първата италианска столица От Тур идва и името му
В миланската катедрала четирите най важни града на Италия са представени в кръг И бикът на Торино е там Той се радва на най- голямо внимание от страна на млади момичета и на не толкова млади, но не можещи да забременеят И поверието е, че ако се завъртят около слабините му, ще добият желаната рожба
Управата на катедралата разбиращо не забранява ритуала Грижи се обаче за периодичния ремонт на мозайката, която се изтрива бързо!
цитирай
17. dobrodan - Гете, :):):) идея съм си нямал, че нашият и не само израз
24.10.2019 23:00
"цигански табор" и филмът "Таборът отива към небето" са заимствали думата от името на въпросната планина, но нека да си прав!Виж, за тавъра, Таврия (не запорожеца) думата е тау ир, човек от планините, не виждам какво друго да запишат гърците:). Гете, не знам латински:), преведи и разтълкувай този израз, моля? Българите не са говорили единствено и само тюркски, ако това смяташ, че казвам, се извинявам за погрешно оставеното впечатление! Изброени са седем езика, били са и повече. Просто българи са били много народи със свои езици, мисля, че тюркският им е бил есперантото:). Като английски днес.
цитирай
18. dobrodan - Другарят ЦАР Барис Първи е наложил езика на
24.10.2019 23:12
покръстените вече налични славяноговорящи сърби (още пети век са вече на Балканите, отпреди Аспарух; уморен съм, може и да греша точното им време на идване, наличните завърнали се лито-лето и лато:):):) говорящи от север предславяни, имаме и кавказци с явно близък език до славянския, а тюркския е дал фира с болярските родове, което избиване е не просто грешка, съдбоносна грешка е. Мое мнение.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Добродан!
24.10.2019 23:27
Грешиш да таборитите на Жижка Може би ще направя един специален постинг за него и по сантиментални причини!
Един голям мой ,чешки приятел, вложи цялото си състояния в закупуването на замъка на Жижка в град Бокал И го направи негов музей!
Та името на таборитите на Жижка не идва от тюркскомонголското табор, а от бохемският град Табор , в който е ръководния център на тази ерес, считана за такава тогава от църквата!
Град Табор, който има само звуково съвпадение и нищо друго общо с таборите,които цитираш!
Жижка на чешки е едноок Като деца играехме на жмичка-вероятно е стара дума, съхранена в чешкия Мижеш и другите се крият!
Та си спомням последния разговор със Зденек Фиала Той ликвидира всичко свое, за да купи замъка На въпроса ми ,дали не е сгрешил, каза ,че е щастлив Той е национален герой на Чехия, каквото и да е вложил, то е едно нищо пред неговия гений!
Жижка не е загубил нито една битка, може би няма друг военачалник, като него Замислил и реализирал е танка- с бронирани каруци
Отвлякох се, името на таборитите идва от град Табор!
цитирай
20. dobrodan - Нямам никакви възражения за
25.10.2019 00:12
името на град Табор и таборитите, имам просто един спомен за барикади от каруци и ми изплува и думичката :). Ех... Чехия...хубава страна беше доскоро... Утре ще ти пратя за богомилите на лични:), весело е!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Добродан!
25.10.2019 08:27
18. dobrodan - Другарят ЦАР Барис Първи е наложил езика на
24.10 23:12
покръстените вече налични славяноговорящи сърби (още пети век са вече на Балканите, отпреди Аспарух; уморен съм, може и да греша точното им време на идване, наличните завърнали се лито-лето и лато:):):) говорящи от север предславяни, имаме и кавказци с явно близък език до славянския, а тюркския е дал фира с болярските родове, което избиване е не просто грешка, съдбоносна грешка е. Мое мнение.


Фамилиите на болярските родове са толкова" Тюрски" ,колкото и латински- Требелий, Севар, Телец, Сабин, какво звучене имат- тюрско или латинско Имената- лични ,на месеци, военните звания , от памтивека са международни Обикновено идват от водещата държава-Рим, Франция За да идват от тюрките, би трябвало да потърсим кога Османската империя е станала водеща!? При Сюлейман Великолепни- безспорно, но по- точное, при Мехмед завоевател
Правим справка-Борис ,международно име, безспорно свързано с България, кога го носи нашият владетел Девети век, нали? Далече преди Мехмет и Сюлейман, за да заемаме от тюрки нещо
Кавказ, правилно, там имаме държава преди Стара България, на връщащите се от Кушанската империя преселници, още от времето на Александър !Водеща държава в близост е Персия Оттам могат да се търсят заемки, както правят и османлиите по- късно

При Владимир Хръз, наречен Расате има явни несъответствия Той е противник на християнството, а дъщеря му е покръстила Русия ? Стигам до извода ,че е отстранен по друга причина! Той е добър воин, но е непросветен А на България и трябва високопросветен владетел в момента ! Който да защити постигнатото във Ватикана Такъв е Симеон И той го прави със Златния век Другото е добре украсена история, да не кажем измислица Обосноваваща добре наложената смяна
Иначе методът за ликвидиране на цели родове успешно го прилага и Сталин в ново време
И пример с Дрезден мога да дам,за силно преувеличена информация-десетокртно, ама става много дълго... Та, няколко рода наистина може да са били ликвидирани...Но с действията си са пречели на основната цел- ПРОСВЕЩЕНИЕТО, не друга!
Какво означава азбуката ти да е приравнена с тази на Христос, че идва от него!? Тогава, а пък и сега?

Хубав ден, Добродан
цитирай
22. dobrodan - :):):), имаш ЛС,
25.10.2019 10:02
Требелий е Тервел - Тарвил - Тербел
Севар е Сувар или Себер - не зная точно, пък и идва ли някой знае :)
Телец - Телес
Сабин - Сабан
Борис - Барс, Баръс
Владимир - Булюмар, имаше и още един вариант
Владимир Расате - Раушад
Балтавар - Святослав, сети се за името на река Вълтава откъде е.
Има и още, по-нататък ако искаш :).
Тия латински историци доста тенденциозно са заличили много неща.
Хръз - имали сме бог Хурса, гръцкият аналог е Хефест. Имаи един град в Русия - Курск.
Засега оставям връзката на бог с азбуката настрани. Там също има прилично голям проблем.

цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, Добродан!
25.10.2019 11:29
dobrodan написа:
Требелий е Тервел - Тарвил - Тербел
Севар е Сувар или Себер - не зная точно, пък и идва ли някой знае :)
Телец - Телес
Сабин - Сабан
Борис - Барс, Баръс
Владимир - Булюмар, имаше и още един вариант
Владимир Расате - Раушад
Балтавар - Святослав, сети се за името на река Вълтава откъде е.
Има и още, по-нататък ако искаш :).
Тия латински историци доста тенденциозно са заличили много неща.
Хръз - имали сме бог Хурса, гръцкият аналог е Хефест. Имаи един град в Русия - Курск.
Засега оставям връзката на бог с азбуката настрани. Там също има прилично голям проблем.



Има и по ранен- Маламир, има тракийски- Родомир, Ардомир
Честно казано, резервиран съм към турските приоритети! Заради късната им поява и липса на връзка в античния период Да, долното течение на Окс, но тюрките са горе, в Тюркмения и частично- в узбекистан Културното им ниво е ниско, за да може да диктуват модата в културата! И това е до десети век
Може да са превели имената им така ,че да напасват към езика им-давал съм много примери-Трапезунд- Трабзон, Анкира- Анкара, Одрин- Едирна, Константинопол- Истанбул, Никея- Изник Икония- Кония......
Факг е, че имената на -мир ги има и в Хърватска още осми-девети век А хърватите твърдят че са Кубратови Българи Борис и Владимир са безспорни Български имена
Шишман било турско, но думата си я има във френския, в този и вид и дали не е влязла в него от френските рицари? И не е дебел, съвсем друго значение има!

Не твърдя ,че истината е една и то моята, но в подобен случай, според мен, е редно да се търси свитетел Кой е пръв? Относно вторият ,там основателно може да се търси взаимстване от първия!
Не може дядото да прилича на внучето Виж, обратното е нормално

Хубав ден!
цитирай
24. dobrodan - Много добре знам, че си резервиран към приоритета на тюркския език :),
25.10.2019 12:42
и на мен не ми е хубаво, обаче? Много е интересно за мен да видя как някои думи от шумерския език придобиват едно значение в тюркския, а в славянския е друго; думичките си остават същите! Не знам шумерски и не са много, които видях такива, но е поразително това. Естествено има напасване на имена и колкото по-близо е историческият период - толкова по-лесно виждам как Арджакидите стават Аршакиди, Карт-Джам е Кардам, Маджи е Мади и т.н. За по-ранни периоди е истински кошмар.
Балтавар може да е Валдемар, може да бъде и Светослав; барсилите могат да са бързяни и дори перси; нали виждаш - не е лесно. Имаш подаръче: волжките българи са провеждали рицарски турнири докогато са могли ; да, същите тия рицарски турнири, дето ги обърнаха после на Октоберфест :):):), щото рицари вече няма:):).
Днес професор Пламен Павлов (който напоследък започна да разбира, че нещо не е таман, ама хич не е както трябва в скъпата ни история), се изказа ласкаво, че тарихите били много талантливо написан фалшификат, с което ми стана жал, отделно се хилих две минути:):):). Няма как да му задам някои въпросчета, и да гледам реакция, като му дам отговорите...съвсем без да се заяждам бих го направил, че ако се заям, става ужас ужасен :(. Е, за всичко си има време, чак спешна работа няма. Виждам, че разбираш как българи има на много места и всеки ги назовава различно:), някои хора дори и до този извод няма да дораснат.
Истината никога не е една. Просто трябва да се стиковат нещата, е това е трудната част. Българи в Пиренеите, българи в Украйна, българи в Индия и Корея...как, човече, как да им го обясниш това нещо, като ти казват лъжец и турчин насреща :).
Или искаш да знаеш, или пееш "По-добре недей, баце"!
Много радост и да си ни здрав ти желая!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Добродан!
25.10.2019 14:13
Тюркският е повлиян от персийския Той е прастар език, идва от Шумер и Акад Нашият също има връзка с Шумер и Акад Но писах по- горе Тюрките са млад народ И е невъзможно да са законодатели в езиковото общуване Там има още едно условие- да си водещ политически! Да, те стават такива в Източна Европа ,но едва през 15- ти 16- ти век Но са в сянката на Западна Европа Необяснимо е, да са кръстници на събития, протекли векове преди тяхното могъщество?
Иначе, нормално е един арабски преводач, в ръкописите си, да изопачи Българските имена ! Ние сме Бурджан, нали така, но никога не сме се наричали така! Асен много лесно може да се извърти на Асан или Хасан, за Шишман веднака ще кажат ,че се дължи на дебелината му!? Но има друго обяснение- скъперник Стиснат! Е , ако някой наш феодал е отказал храна и подслон на френските рицари, въпреки споразумението, как са го прякоросали?
И ред подобни обяснения
Писал съм, мисля ,че ще се съгласиш? Османските турци живеят в Тюркмения и Узбекистан до десети век Пастири са Но настъпва засушаване Пустините настъпват- Каракум и Къзълкум Пасищата намаляват и те са принудени със стадата си да търсят нови Стигат до проходите на Мала Азия 11-12- ти век С подкупи, граничарите ги пропускат групово Мирно се настаняват в Мала Азия подминават село на ИРИ и между две села правят свое Следващата група прави същото И постепенно изпълват Мала Азия После правят първия султанат в Икония- днешна Кония И по- нататък е известно Но това е вече през 13- ти век!
Те си нямат хабер от Европа, докато генуезци и венецианци не ги превозват с кораби през Дарданелите през 14- ти век Как ще са кръстници на богомилските движения в този период? И на каква база?

Хубав ден?
цитирай
26. dobrodan - Аз нищо не съм писал за османови турци,
25.10.2019 22:34
там е много различно пивото:). Ти изглежда не се убеждаваш, че българи са говорили И този език? Относно именната система ми иде да вия срещу луната, няма оправия, само исторически данни могат да потвърдят кой кой е. Много е трудно за европейско ухо да възприеме друго звучене, много. Тия "фалшификати" са ги писали българи за българи, по-голямата част от другите българи отдавна се наричат другояче. Ровим си из миналото, търсим ли, търсим...после не харесваме намереното:). Другите не ни харесват, ние евентуално не се харесваме, :):):). Трябва да се гордеем с това, от което се страхуваме и да го заявим ясно, така смятам аз, и точно това се мъча да направя. Имаме почти цялата позната история на света, а казваме, че не бяхме ние, други бяха, моля другарко :):):). Ако ти кажа, че намирам една връзка между първа палатализация и китайски език :)? Само да погледна периодите, не знам дали ще излезе истина това, но ще си поиграя. Литовците защо нямат палатализациите например...
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, Добродан
25.10.2019 23:45
Нямам нищо против да са говорили някакъв друг ,праезик, на атланти например!
Но не ми е ясна постановката- Говорили са тюрски език, който не е езикът на съвременните турци?
За да се възприеме тезата ти приятелю, би трябвало на първо мусто да се направи уточнение между тюрки и турци Турците имат тюркски произход Знаеш лозунга- Туркия ке падне!
Та какви са тези днешни турци, които не говорят тюркски език
Тюрки ли са и ако не са , какви са?
Ние, ако говорим тюркски език в древността, по каква причина го говорим, защо сме го изоставили и тюрки ли сме, след като говорим тюркски език?
И що за език е тюркския, след като излиза ,че предшества латинския?
Според мен става дума за праезик свързан с Шумер- персийски, хетски......
На петски вода е уотър
Ето един преход:
Уотър- вотър- вода
У- то в латинския преминава във" В"
Вотър- вода Хетската дума е съхранена в езика ни и в английския- също!

Лека нощ!
цитирай
28. dobrodan - Има една схема на езиците в моя блог
26.10.2019 00:23
в постинга за великия тюркски език, поразгледай я. Виж кога се отделя хунският на хсюнну заедно с прабългарския. Виж постинга за хуните и лекцията на професор Ана Дибо. Днешните турци говорят доста различно от татари, марийци, башкорти, азери, узбеки и другите тюрки. Чувашите пък никой нищо не им разбира и пак им е тюркски езикът. Показах паралели на латинския с този на казанците и има цяла книга за етруския език. Българите, приятелю мой, българите още преди да се нарекат българи, са говорели пратюркския език, още преди Шумер да изгрее като държава. Тогава още името тюрк и народи с име тюрки не са познати. Приеми българството като общност, империя, не всички доброволно са ставали българи, имало е и кютек, особено на изток. Ще ти покажа утре един арабин какво пише за размерите на Българската държава и кога го е писал. Изнамерих едни неща...не е за вярване. Имало хора и да помагат, и да мислят като мен и като мен не са турци. Нека утре, че сега е късно? Европейски характеристики имал акадският език, бях чел, не шумерският:). Лека, утре си приготви валидол или ракия:).
цитирай
29. get - До 29. dobrodan - Баялдиса, че дори и ми бактиса ДА ДОКАЗВАШ ?
26.10.2019 15:05
Българите в ДРЕВНОСТТА СА ГОВОРИЛИ НА ЕЗИК ОТ НЕ-ЕВРОПЕЙСКОТО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО!

Това не е теория а е диагноза!
ПО РАНО ОТ края на ПЪРВИ ВЕК ... на територия на ТАТАРСТАН - ЗА ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ... а ти налапал се с "аргументи" от адепти на "тюрко-татаризма" ГОВОРИШ ЗА ТЮРКИ ОТ ВРЕМЕНА ?
Първото - ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА
2-ро - дванадесето столетие преди Христа ... та да можеш да натъманиш "теорията си" ... че видите ли ЕВРОПЕЙСКОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ - КОЕТО В КРАЯ НА ПЪРВИ ВЕК - СЪЗДАВА НА ПРОЖИВЯВАЩОТО ОТ ПРЕДИ ТОВА МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ - ДЪРЖАВА ... са говорили ТЮРКИ ЕЗИК ... АМА СА СЕ НАРИЧАЛИ "БЪЛГАРИ" ... Щот видите ли НЕ ЗНАЕЛИ, ЧЕ ЖИВЕЯТ И ГЛАГОЛЯТ НА ЕЗИК "ТЮРКИ" :))) ?! - хайде холан!

Професорката Ана Дыбо съм и СЛУШАЛ и чел, АПРИОРНИТЕ тези - Езика на "пра-българите" бил от семейството на ТЮРКСКО-АЛТАЙСКИТЕ!
Защо БИЛ ЕЗИКА на ПРАБЪЛГАРИТЕ - ТЮРКСКИ ... ДОКАЗАТЕЛСТВА НИКАКВИ ... както е в предпоставена ТЕЗА НА ИНОСТРАНЦЕВ за тюрското по характер ПРАБЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ - Която бе възприета СЛЕД "ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ" - м Учебниците ни по Българска история!

Ако БЪЛГАРИТЕ СА ГОВОРЕЛИ В ШУМЕР ... ПРАТЮРКСКИ ЕЗИК - то следва КАЗАНСКИТЕ ТЮРКОМАНИ ... да УТОЧНЯТ, ЧЕ ТЕХНИЯТ Е ШУМЕРСКИ - тоест да нарекат езика НЕ ТЮРКСКИ а ШУМЕРСКИ :)))!

ЗНАЕШ ЛИ ... ИМАТ ЛИ ТВОИТЕ "АВТОРИТЕ" - образци от този "пра-турски" ТА ДА ГО СРАВНЯТ СЪС СЪВРЕМЕНЕН ТЮРКСКИ - НЕ!

И как тогаз ПРАВЯТ ПАРАЛЕЛИ И СРАВНЕНИЯ ... между МЪРТВИЯ И ОТ ПРЕДИ ЦЕТЕРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ (!!!) - СЪС СЪВРЕМЕННАТА МУ ГОВОРИМА ФОРМА - Знаеш ли покрай ТЮРКО-ТАТАРИСТИТЕ ... Какви лингвистични глупости "доказваш"?

Подобно на "табор"-"тавър"-"таурус" ... бурджан (араб.) ... б/перг(ст.гр.) и ... съвремената форма българи ... с което съм си ангажирал времето в близо ПЕТ ГОДИШНИ ПРОУЧВАНИЯ - И НА КОЕТО МУ ЗНАМ СМИСЪЛА ... ама след, като съм навързал ... производни, в съседин езици - поне за ХИЛЯДОЛЕТЕН ПЕРИОД - Каго ТУРЦИ ПО ТЕЗИ ГЕОГРАФСКИ МЕСТА Е НЯМАЛО !!!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Гет!Ь
26.10.2019 15:35
Не искам да се задълбочавам ,но език и държавност вървят заедно И колкото е по- значима една държава, толкова и езикът и е на по-видно място- Рим, Франция, Англия и така нататък
Не ми стана ясно, каква е връзката между съвременна Турция и респективно тюрки и тюркски език, който сме говорели? Защо е значимо,от планетарен мащаб , това, че сме говорили ттюркски?
Турция до 13- ти век няма държавност Има племенни групи, като първото държавно формирование е създадено от селджукските турци и окончателно държавата се формира от Осман, като се обединяват десетина клона
Осман е съмнителен - на запад се нарича Отоман? Син е на митичния Ертогрул или Ертоглу Превежда се синът на херцога? Подобно на Джугашвили, няма в Турция друга такава фамилия Работата опира зо митичния каталунски херцог и неговите 5 хиляди рицари, създали Отоманската империя
Та необяснимо е, как държава, нямаща дори 800 години история, при това създаването й е забулено в мъгла, как езикът на такава държава ще бъде основополагащ, дори на древен език като нашия?
Трябва да се изяснят отличията между тюркски народ и тюркски език!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
31. dobrodan - Здравей, Гете, виждам, че си се много ядосал,
26.10.2019 15:44
хайде изчети това "...Ал Фазари , 8ми век арабин , който е пътешествал , казал че България била 1500 на 300 фарсаха , 1500 фарсаха са 9000 км , разстоянието от тук до Корея..." и това " И в крайна сметка тюрките в китайските летописи били наричани с името Tiele, които тюрколози признаха че се е произнасяло Дуло...." и това "Първата бг династия в Корея е Buyeo която произлиза от Xiongnu и нейни наследници по-късно са :Goguryeo , Silla , Baekje , Balhae , Gaya , Later Goguryeo , Later Silla , Later Baekjeи; до там спират, тъй като това са наследниците, после си идват корейците. В Сила беше намерен онзи нож, подобен на този от Казахстан и Черно море, а самите им артефакти имат скитски - индоевропейски стил..."
Всичко това са лъжи и измами, нали? Гете, мога да ти извадя и празници в шумерски стил, :):):), и град Самара той нали е стар европейски:):):), и Месопотамия не беше ли Сувар, а Чувашия - Нур-Сувар?
Имат тия автори образци, имат. И работят, не са като нас муяци заспали, браво на тях. С огромно удоволствие искам да гледам как някой успешно оборва тюрко-татаристите (имай предвид, че такава комбинация у казанците няма :), или са татаристи, или тюрки) и кой ти отрича наличието на праевропейски език наред с пратюркския да го хвана да го убия :)?
Какви турци, Гете, по това време:):):)? Нямало държави, казваш? Защото не са писали за тях гърци и римляни ли? Това Скития, Агацир, Сънджак...тия да си ги нямаме:)....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136067
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102593
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031