Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2020 14:41 - Хаджи Иванчо Пенчович
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5709 Коментари: 42 Гласове:
36

Последна промяна: 21.02.2020 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                      Задн..ка си с рози накичи
                                                                      Нас.аното  да му  не личи!

Честно казано, неприятен повод за постинг. - за  човек, чийто подпис стои под смъртната присъда на Великия Левски?!
Разбира се, съвременните хаджи Пенчовци търсят под дърво и камък оправдание за подписа му? Нямал изход завалията, не познавал Левски, после станал инициатор за строителство на паметника му и дарил няколко гроша за него?
Ашколсун, машалла, ефенди Пенчович!

Хаджи Иванчо е образован за времето си човек!  Образованието  си е получил с благословията на Митхад паша, считан за благодетел на Българите тогава?
И Иванчо се счита задължен до гроб на благодетеля си!
 Какво ли  е правил и струвал, но  е стигнал  до длъжност член на Държавния съвет на Османската империя?! Както сполучливо ги определя дядо Славейков-членовете на Държавния съвет са дембелите на султана!Следователно в очите на дядо Славейков е само един дембел и нищо повече

Като добър юрист и висш политик, включен е в състава на съда, който обязателно трябва да осъди Левски на смърт!  Въпреки ,че по параграфа на закона ,Левски за дейността си може само да бъде заточен в Диарбекир!  Разиграна е сценка и  Левски получава смъртна присъда с активното участие на единствения дипломиран юрист- хаджи Иванчо!  Така ,че ролята му в съда на Левски в никакъв случай не е синекурна, както се опитват да я представят някои!

След Освобождението хаджи Иванчо е разпитван от Захари Стоянов, защо е сложил подписа си под присъдата му? Доколкото може да се вярва на Захари Стоянов, първоначално хаджи Иванчо се правил на неразбрал? Но накрая казал, че не познавал добре Левски, взел го за нехранимайко?
Разни нелепости се пишат за този период ! Например ,че майката на Левски ,след Освобождението се удавила в кладенеца в къщата й?  От отчаяние?
Тя е доживяла дълбока старост и не се е давила по каквато и да е причина!
Наистина , има опит за давенето й, но за сплашване!  Началникът на преследващите Левски наредил да я потопят в кладенец, за да каже къде е синът и!  Като се убедил, че наистина не знае, наредил да я извадят от кладенеца!
И Захари Стоянов крие нещо около невероятното си спасяване при турската засада, при която загиват всички без него, неумеещият да плува?

Наивни са и  обясненията на Хаджи Иванчо, защо е сложил подписа си под смъртната присъда на Левски!  Ясно е като бял ден, че се е ръководел единствено само от защита на личните си интереси и пръста си не е мръднал,  да защити Левски!

Интересна е съдбата му след Освобождението. Той е избран за депутат в Учредителното събрание? Това Събрание, за което животът си е дал Левски!? Като образован и вещ в Юридическите въпроси се е намесвал само във възлови моменти! Позната картинка от Великото Народно Събрание след повече от 100 години, когато в него се намърдаха подобни юристи като хаджи Иванчо! И сърбаме резИлтатите от " професионализма" им и до днес!

Хаджи Иванчо не приключва дейността си с участието в Учредителното Събрание Купува имот в съседство до мястото,  където с негова "благословия" е обесен Апостолът! Както беше споменато, проявява и активност в събирането на средства за паметник на Великия Българин!?

Но провидението не позволява светотатството , Хаджи Пенчович да държи слово при откриването на паметника ? За който е дарил няколко гроша!?

Малко преди това той отива в отвъдното, където без угризение на съвестта, с подпис, е отпратил Апостола!





Гласувай:
36


Вълнообразно


1. kvg55 - leonleonovpom2,
21.02.2020 14:59
Здравей!
Прочетох написаното с вълнение и интерес. Прекрасно си го поднесъл. Знае се за хаджи Иванча и въпреки всичко постингът ти е изключителен.
цитирай
2. krumbelosvet - Оти
21.02.2020 15:00
Оти толко ти се ще, Леоне, БЪЛГАРИН ДА Е ВИНОВЕН за бесилото?
Не се ли сещаш, че ОСВОБОЖДАВАШ ОТ ОТГОВОРНОСТ не само османлиите, но и ДНЕШНИТЕ ЧУЖДИ УБИЙЦИ на България?
Не се ли сещаш?
Не за някойси Иванчо е въпроса, а за честта на България.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Гери!
21.02.2020 15:03
geridi написа:
Аз се отвръщавах от историята на България след освобождението. Така и не я научих. Все си циклех на темите от Първото българско царство. Още първия път,четейки, почувствах огорчение,как може месеци май беше,след освобождението партиите започнали игра, която интересно наблюдаваме и днес. Дори атентати имаше? Убийства...
Някъде по постове някой беше казал,че управляващите нация нямат/с други думи/, което ме наведе на мисълта,че хората се делят на бедни и богати,а не на българи и други.
От друга страна, имайки предвид простоватото и необразовано население,при всичките удобства за учене, които има днес, чак ми дожалява, че се е жертвал. . .
.


Ами, имаш право!
След като хаджи Иванчо е депутат в Учредителното Събрание, чийто почетен председател по право би трябвало да е Левски, коментарът е излишен!
Вместо да се обединят в името на България ,разделили се на русофили и на русофоби И едните, и другите са излишни! Покажи ,че си признателен за стореното, нито го превъзнасяй, нито го хули и работи за България! За нищо друго!
И все пак, не може да се отрече, че дори и в такива условия, България дълпа напред! Във всяко едно отношение!
А какво ли би станало, ако е имало наистина единство!?

Хубав ден, Гери!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
21.02.2020 15:10
2. kvg55 - leonleonovpom2,
14:59
Здравей!
Прочетох написаното с вълнение и интерес. Прекрасно си го поднесъл. Знае се за хаджи Иванча и въпреки всичко постингът ти е изключителен.

Благодаря ти приятелю за отзива!
Антипатичен ми е от дете и напълно от момента ,в който разбрах ,че е от тези, които са на власт с всяка власт!
Такива мекотели ненавиждам!

Хубав ден!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Напротив, Красимире!
21.02.2020 15:19
3. krumbelosvet - Оти
15:00
Оти толко ти се ще, Леоне, БЪЛГАРИН ДА Е ВИНОВЕН за бесилото?
Не се ли сещаш, че ОСВОБОЖДАВАШ ОТ ОТГОВОРНОСТ не само османлиите, но и ДНЕШНИТЕ ЧУЖДИ УБИЙЦИ на България?
Не се ли сещаш?
Не за някойси Иванчо е въпроса, а за честта на България

Никак не ми се ще и не искам, той да е Българин!
Ако си внимавал, наричам го ефенди Пенчович!
Такива нямат националност,стават всякакви, за келепира.......
Какъв българин може да е този, чийто подпис стои под смъртната присъда на Левски?
Живял, без угризения, 15 години в съседство с лобното му място!?Без разкаяние, че е сгрешил
Хаджи Иванчо не е Българин! Той е нагаждач по националност! Такъв е!
Каквито и сега има!
Не ме обвинявай неоснователно!

Хубав ден!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Всъщност хаджи Пенчович е описан ...
21.02.2020 16:00
Всъщност хаджи Пенчович е описан пародийно от Ботев в публичистиката си
По- добре от това- не може!
цитирай
7. get - До 7. leonleonovpom2 - Всъщност - ти приятелю, си последния наивник, НЕОСРЕБРИЛ ... ?
21.02.2020 16:49
leonleonovpom2 написа:
Всъщност хаджи Пенчович е описан пародийно от Ботев
...
По- добре от това- не може!


... така ПРИСЪЩОТО ТИ русофилство?

Кой стои ЗАД СМЪРТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ?
Определено руската империя и нейният специален и извъннреден пратеник с ранг на министър граф Николай Игнатиев?

Това е човека, който стои зад още няколко ИЗВЪРШЕНИ В УЩЪРБА НА БЪЛГАРЩИНАТА руски политически и дипломатечиски ходове пред Османската порта - от онези времена?
- Това е човека - по настояването на когото, в състава на разследващата комисия е включен хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет на Османската империя.
- Самият Граф, се радва на такова ВЛИЯНИЕ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, че вследствие на неговата воля - султана, уволнява СУЛТАНСКИЯ ВЕЗИР "прегрешил" пред Русия и лично пред него представителя на Русия в Истанбул.
Ето какво пише по повод на тези събития историкът Симеон Радев:
„Махмуд Недим паша веднага даде ултиматум на Патриаршията да признае българската църква и вследствие нейния отказ изпрати заповед до привременния български съвет в Ортакьой да избере екзарх на основание на фермана. Не се мина месец, и Махмуд Недим паша падна, свален лично от граф Игнатиева. Отмъщението дойде късно: българската църква съществуваше и да се върне назад историята бе невъзможно. За това граф Игнатиев и не помисли.”

- Каква е съдбата "след освобождението" на високопоставения османски чиновник хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович.
С протекциите на РУСКИЯ ГУБЕРНАТОР Каулбарс, е назначен като юридически и правен съветник при създаването на Конституцията на Българското княжество!

Просто хаджи Иванчо х.Пенчович - е още един пример на българин заслепен от предоверяването на руската политика спрямо нас българите.
Именно поради това не толкова оправдавайки а най-вероятно обяснявайки на З. Стоянов - че не е знаел КОЙ Е ЛЕВСКИ ... за разлика от него, граф Игнатиев е знаел и е желаел смъртта на НЕУГОДНИЯ ЗА РУСИЯ, БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛ РЕВОЛЮЦИОНЕР!

Щете ли доказателства?
цитирай
8. milenavarbanova9 - Здравей,Иване,
21.02.2020 18:37
Отлично заклеймяване на вчерашните и днешните еничари и ибрикчии!
Келепирът наистина няма националност! За жалост днес ни управляват иванчопенчовци и данкохаирсъзи! Никой външен зложелател на България не би могъл да й навреди,ако ги нямаше тях! Тъкмо те я погубиха!
Желая ти приятна вечер!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей и ти, Милена!
21.02.2020 18:58
milenavarbanova9 написа:
Отлично заклеймяване на вчерашните и днешните еничари и ибрикчии!
Келепирът наистина няма националност! За жалост днес ни управляват иванчопенчовци и данкохаирсъзи! Никой външен зложелател на България не би могъл да й навреди,ако ги нямаше тях! Тъкмо те я погубиха!
Желая ти приятна вечер!


Благодаря ти за отзива!
Да, такава е целта на постинга,борба срещу такива елементи, а не затова ,че са Българи последното не се вписва в поведението им!
Такива са без националност!

Един прост логически извод
Левски е Българин! И е велик!
Хаджи Пенчович и той е българин? Следователно е и велик?
А, не! Няма как да е велик! Следователно не е и Българин!

Хубава вечер, Милена!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Гет!
21.02.2020 20:12
"Вместо да се обединят в името на България ,разделили се на русофили и на русофоби И едните, и другите са излишни! Покажи ,че си признателен за стореното, нито го превъзнасяй, нито го хули и работи за България! За нищо друго!"

Отговарям ти с цитат от коментар 4!
Аз съм Българофил и никакъв друг!
Преди промяната бях русофоб, даже ,когато ме пратиха с цел да спасявам разработка, финансирана от СИВ, ме предупредиха- нито дума срещу Русия!
Сега станах русофил?
Наистина, обичам тези руснаци, проляли кръвта си за нас през 1877-78г
Обичам и тези неизвестни за мен руски момчета на Драва, 1945г. спасили баща ми от сигурна смърт! Защото и мен нямаше да ме има, след по- малко от 10 години!
Към политици, като такива, не храня симпатии !Вярно , имам няколко постинга- за Тръмп, за Путин, за Обама, но те се отнасят до това, че са политици с школувано поведение! Знаят как да се държат пред камерата! И за Путин, че има и Български корен!
Помисли малко, след случая със сваления самолет, ако не беше с железни нерви, а някой като Хрушчов, какво можеше да стане?

Що се отнася до хаджи Пенчович, той е знаел кой е Левски Има информация ,че се е срещал с него в Цариград !Пратен е от Цариград, с ясната задача!Не от Игнатиев!
За Захари Стоянов имам родови сведения, които не са положителни за него Но ще ги премълча!
Що се отнася до Освободителната война, тя е по искане на руския народ Това го знам от седем годишен, когато за пръв път влязох в стаята на прадядо ми Една голяма картина на стената привлече вниманието ми Една дълга поредица от хора Питах баща ми, каква е? Той каза ,че е от Москва, манифестация на хора в защита на Българите и с искане за намеса на царя И замислено добави- там някъде е и дядо ми, затова я е сложил!
Бил съм на служба в щаб на полк Знам от опит ,че се разиграват разни варианти на учения Знаеш ли колко пъти съм" стигал " до...Истанбул?

Войната е Освободителна, с разрешение на останалите Велики сили! И Русия прекрасно знае това Това е неуместна фалшификация, че иска да ни зароби И да иска дори, няма как да стане Само ще претърпи военно поражение!
Ето думите на германският представител, знаеш кой е, на Руският след провалената Цариградска конференция:
" Вече не остава нищо друго, освен война! Щом искате да воювате за Българите, действайте!"
И това е истината! Русия има карт бланш да воюва само за нашето Освобождение!
Е, че е имало имперски интереси, нима останалите империи са нямали
Да не ровя стари работи Тервел, нашият владетел, е спасил Западна Европа и тя му е признателна, канонизирала го е е за светец!
Но Константин Драгош, половин Българин ,колко месеца е чакал в Рим папата да го приеме и да благослови поход срещу османлиите? А папата се е правил на зает? И в крайна сметка- нищо! Нито пари, нито помощ!

Повтарям само Българофил съм, въпреки многото причини, да не бъда такъв!

Хубава вечер!
цитирай
11. ok3223 - Нещо пропускате май...
21.02.2020 20:33
Вие подценявате турскИТЕ юристи от това време. Мнозина от тях завършили право в престижни Университети и Академии в Европа.
И ТЕЗИ ИЗУЧЕНИ ТУРСКИ ДЪРЖАВНИЦИ И ЮРИСТИ - СЪДИИ. ЧЛЕНОВЕ НА СОФИЙСКИЯ ИЗВЪНАРЕДЕН СЪД. ЗА ДА СИ СПЕСТЯТ УПРЕЦИТЕ НА НА РУСКИТЕ и ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРЕСТАВИТЕЛИ И ПОСОЛСТВА, АКРЕДИТИРАНИ КЪМ ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО В ЦАРИГРАД ... И ВЕРОЯТНОСТТА ПРОЦЕСЪТ НАД ЛЕВСКИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПОЛИТИЧЕСК ПРОЦЕС... С ВСИЧКИ И НЕУДОБСТВА НА ТУРЦИТЕ ОТ ТОВА.
ТЕ ПОДМИНАВАТ ТИХОМЪЛКОМ ИСТИНАТАТА, ЧЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е АКТИВЕН И СМЕЛ БОРЕЦ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПОРОБЕНАТА ОТ ТУРЦИТЕ БЪЛГАРИЯ И СМЕЛ ВЪЗСТАНИК И НЕЛЕГАЛЕН ДЕЕЦ НА БЪЛГАРСКИЯТ ЦЕНТРАЛЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ В НЕЛЕГАЛНОСТ.ЧЕ Е БЪЛГАРСКИ ВОЙВОДА И ХАЙДУТИН...ЧЕ Е БЪЛГАРСКИ НЕЛЕГАЛЕН ПОЛИТИК И ДЪРЖАВЕН ДЕЕЦ, КОЙТО РИСКУВА ЖИВОТА СИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ПЕТ ВЕКОВНОТО ТУРСКО РОБСТВО.
ТУРСКИТЕ ВЛАСТИ СКРИВАТ ТАЗИ ИСТИНА ОТ РУСКИТЕ И ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРЕСТАВИТЕЛИ И ПОСОЛСТВА ФРЕНСКИ, АНГЛИЙСКИ, НЕМСКИ, РУСКИ И ДР. АКРЕДИТИРАНИ В ЦАРИГРАД...
И ДАВАТ НА СЪД, ЗА СЪДЕНЕ ОТ ТУРСКИЯТ ИЗВЪРЕДЕН И СПЕЦИАЛЕН, ОБРАЗУВАН ЗА СЛУЧАЯ СЪД, СЪСТАВЕН ОТ НЯКОЛКО ТУРСКИ И БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМИРАНИ СЪДИЙ.
КОЙТО ВЪЗ ОСНОВА НА ФАКТА, УСТАНОВЕН ОТ РАЗПИТИТЕ НА МНОЗИНАТА СВИДЕТЕЛИ НА УБИВАНЕТО НА ОТ ЛЕВСКИ НА СЛУГАТА И ПАЗАЧ НА КЪЩАТА НА ЛОВЕШКИЯТ ЧОРБАДЖИЯ... КОГОТО ЛЕВСКИ СЕ ОПИТАЛ ДА ОБЕРЕ ПО ЗАРЪКА НА ЛОВЕШКИЯТ РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ...
ЗАЩОТО ЧОРБАДЖИЯТА, НА МОЛБАТА ДА ПОМОГГНЕ НА КОМИТЕТА В НЕГОВАТА РЕВ. ДЕЙНОСТ, КАТО ДАДЕ ПОНЕ НЯКОЛКО СТОТИН ГРОША... ОТГОВОРИЛ С КАТЕГОРИЧЕН ОТКАЗ...
И ЛЕВСКИ НА ОТКРИТ ПРОЦЕС В СОФИЙСКИЯТ ТУРСКИ СЪД, С ЯВНО ГЛАСУВАНЕ НА СЪДИИТЕ, ЕДИНОДУШНО ГО ОСЪЖДАТ НА СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ.
ЛРИСЪДАТА СЕ ИЗЛЪЛНЯВА НА ДРУГИЯ ДЕН...
КОЙ ЩЕ ПОСМЕЕ ДА СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ОСЪДЕН ОТ РЕДОВЕН ЗАКОНЕН СЪД ПУБЛИЧНО, КАТО ДОКАЗАН УБИЕЦ. НИКОЙ!
зАТОВА И ГРАФ ИГНАТИЕВ, И НИКОЙ ДИПЛОМАТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ И ОСТАНАЛИТЕ ПОСОЛСТВА В ЦАРИГРАД, КОЛКОТО И ДА Е ИСКАЛ... НЕ ПОСМЯЛ ДА СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ЛЕВСКИ
цитирай
12. leonleonovpom2 - Ето един откъс от писание на Ботев!
21.02.2020 20:45
ОГЛЕДАХ СЕ И ВИДЯХ, ЧЕ БЯХ СТАНАЛ КАДИЯ


...Огледах се и видях, че главата ми е украсена с зелена чалма, с червен фес и с подрязана брада; а тялото ми е накитено в зелени шалвари, с жълт пояс, с червени емении1, с голи баджаци, със зелено контохче и с шам аладжена2 антерия; с една дума, аз бях станал кадия. Пред мене стояха всякакви физиономии, всякакви душици и разнообразни сърца. "Нека дойде №1" — извиках аз. Пред мене излезе една от ония угоени личности, които са готови да заколят и майка си, ако само тя им препятствува да отгоят "чувствата" си. Очите на моят шкембеджия бяха червени, ръцете му бяха кървави, а лицето му беше подпухнало от пиянство.
— Кой си ти? — попитах аз шкембеджията.
— Аз съм един от ония патриоти, които обичат да стават посредници между народът и правителството. — Аз съм един от софийските комисари, аз съм хаджи Иванчо Пенчович ефенди — отговори шкембеджията..........................

— А имаш ли ти срам, имаш ли совест? — попитах аз.
— Аз се срамувам само от моите кредитори. Който има парички, той не трябва да се срамува от никого, а който е сиромах, той трябва да се срамува и от най-честното свое действие. Колкото за думата "совест", то аз и до днес още не мога да разбера нейното значение. Тая дума, както ми се чини, е измислена от русчушките вагабонти, които желаят да направят и от калта злато. Совест! Какво е това совест? Моят приятел Мехмед чауш ми разказваше, че совестта прилича на попарена кокошка — отговори х. Иванчо Пенчович ефенди.
— А защо ти са кървави ръцете? — попитах аз.
— Без кръв се не може. "Сяко едно патриотическо дело изисква кръвопролитие" — говореше покойни Омер паша. Кръвта принася полза на сяко едно величие. Ако Давид да не убиеше Саула, то не би станал еврейски цар.
— Но невинната кръв почти сякога пада на главата на джелатите — казах аз.
— Не продавай ми ти зелени краставици. Аз отдавна вече зная, че твоите философии са празни приказнички. Невинна кръв, божие наказание, народно отмъщение — депше киле, бош хамбар, Умният човек търси покровителство между силните; а силните хора почти сякога живеят от кръвта на слабите. Погледай на окружающата ни природа и ти ще да се съгласиш с мене. Кокошката е родена да носи яйца и да ври в тенджерата; а мечката е родена да пие кръв.
— Но общественото мнение ще да те осъди и ще да те прокълне до девето коляно.
— Проклинайте ме колкото искате. Хаджи Иванчо х. Величков Пенчович ефенди се не бои от никакви проклятия.

Гет, приятелю, нещо да добавиш, за руското влияние върху хаджи Пенчович?
цитирай
13. leonleonovpom2 - Към ОК3223
21.02.2020 20:59
Не ги подценявам/ турските съдии/, въпреки ,че сведенията за тях са други! Но и не подценявам хаджи Пенчович Той е член на държавния съвет, човек от най- близкия антураж на султана!!!!!
Ако някой в съдийския състав трябва да изпитва страх от някого , то другите членове в състава би трябвало да се страхуват от него, а не той от тях!? Да,страх го е от султана, да не загуби мястото си, това е сигурно!
Ботев ,горе в коментара, е дал точно описание на личността му! Сложил го е под № 1 след обвиняемите!
Димитър Общи е разкрил точно, каква е дейността на Левски пред съда! Левски също подробно е описал дейността си пред този съд, без да разкрива никой! Има множество очни ставки с комитетски дейци в съда Левски отрича да ги познава
Пресилено е да се казва ,че се е коментирало само убийството на чирака При това, той е пълнолетен, не е дете!
Разни версии се предлагат сега, човек да не знае на кого и за какво да вярва!
Като за самоубийството на майката на Левски, например!?
Но истината е, че хаджи Пенчович не е обикновен турски поданик! Че да се твърди, че от нема и къде е постъпил така?
Ботев е описал точно, що за човек е!
Нищо не му е убягнало!
цитирай
14. get - До 13. leonleonovpom2 - Гет, приятелю, нещо да добавиш, за руското влияние върху хаджи Пенчович?
21.02.2020 22:09
Вкарваш МЕ ОТНОВО В ЕДИН СПОР ... станал в блога на Rustem - още през 2017 г. и за който нито ти, нито той бяхте подготвени?

Рустем твърди: Съдът на Левски е ПОЛИЦЕЙСКИ СЪД?
Гет пита: Какво да разбирам под ПОЛИЦЕСКИЯ СЪД ... какъвто липсва в МОДЕРНИЗИРАНОТО ПО ЕВРОПЕЙСКИ - вече тогава ТУРСКО МАТЕРИАЛНО и ПРОЦЕСИАЛНО ПРАВО ... предвид Имперския наказателен закон?
Рустам поради липса на алгументи започва ... с цинични епитети?
Гет отново пита: Отново поставям явно трудният за осмисляне от Рустам-Интелекта ВЪПРОС: Знае ли какво гласят изброените от мен чл.55; чл.56; чл.66 и чл.174 (?) от Имперския наказателен закон (ИНЗ) на Османската империя?

- Ако не ми отговори е един надут фанфарон-гламчо ... опитващ се "да е на всяка манджа мерудия" ... само завалията, не може да осъзнае ... че не е пУтенциален :))!

Намесва се глас "от публиката инак подписващ се "theeconomist": - Русти, словоблудците, обикновено са мекопишковци, за чиято апологетика няма авторитети.
rustam : - Съгласен! на 100%.
... предвид добилият такъв "конструктивен вид" диалог ... грях не грях Get затапва:
- Рустеме държиш ли още на правотата в ... словата си!!
- Ако държиш още ... има интрига ТА ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ТЕ МАЧКАМ - ако ли не, ще те пощадя Г-Л-А-М-Ч-О мекопишков:)))!

За да не добие подобен вид и НАШАТА В МОМЕНТА ДИСКУСИЯ - Предлагам?
Питайки - ?
А/ известно ли ви е към него време ХАРАКТЕРА НА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО В ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ?
Б/ Знаете ли по кои членове от ИНЗ е подведен под отговорност по време СЛЕДСТВИЕТО В. Левски?
В/ Целият този "процес" срещу Левски - Какво се явява:
а) предварително производство (следствие)
б) Съд?
цитирай
15. leonleonovpom2 - Гет, здравей приятелю!
21.02.2020 22:40
Не знам за какво намекваш, но изместваш центъра на тежестта на постинга към същността на турския съд!
не съм правист и не се пиша за познавач на турския съд и на неговия правен кодекс
Знам, че хаджи Пенчович е представител на този съд и , че подписът му стои под присъдата на Левски! Затова му са и кървави ръцете, както пише Ботев! Случайно ли пише това ,според тебе, за разнообразие например?
А с проблемите и същността на турския съд да се занимават тези, които са компетентни относно него Аз, слава богу, нямам работа с този турски съд тогава!
Какъвто и да е турският съд, аз не намирам едно оневиняващо Пенчович обстоятелство за наличието на подписа върху присъдата му!
Не случайно Ботев казва ,че той и на майка си не би простил, ако с поведението си застрашава благините му?
Е, след като на майка си не прощава, какво остава за Левски?

Явно си много по- компетентен относно същността на турския съд, признавам го
Сега изкоментирай, в какво намираш оправдание за хаджи Пенчович или каквото му е пълното име-дава го Ботев, да подпише смъртна присъда за Левски? Можел ли е да се" измъкне" по някакъв начин от подобна отговорност? И що за човек е, да живее до лобното място на човек, подписал смъртната му присъда, и " милостиво" да дарява няколко гроша за паметника му?

Изкоментирай това, що за човек е за тебе хаджи Пенчович, добър, лош, качествен, велик или някакъв друг? Ще ти бъда безкрайно благодарен, ако го направиш коректно Виж и заглавието на постинга То третира Пенчович, а не турския съд Доколкото знам, съдия има право да откаже дело- той например, че е от Българския му род и ще се злепостави пред него Затова Ботев го пита, дали е обрязан?
Не ме занимавай с алинеите на турския съд- там съм неподготвен, наистина!
Правото е порочно учение, ако не си чувал какво означава преводът му!? Във всеки правен кодекс, за всяко едно нещо има по две алинеи-една, която го забранява и друга- която го....разрешава!? Стига да знаеш къде са и кога да ги използваш!
И в турския правен кодекс е така, сигурен съм! Няма как да е иначе!

С уважение, приятелю!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Гери!
22.02.2020 00:01
geridi написа:
Заради убийството на българче-чирак в турска къща,нали? Това изкривява образа му. Понеже ако съм чирак при турски лекар нещата добиват друг вид...
Все пак се развълнувах, когато разбрах, че дъщеря ми се срещнала с племенницата му.
По принцип са тъжни примери. Той, Ботев. Последвалите ги умират, служейки на лицемери, които живеят до дълбоки старини.
Няма да се харесам на множеството с разсъжденията си.
Да се успокои деде, че не съм подминала датата току така. Все пак.



Не, в къща на Български чорбаджия е станалото! Или по- точно-бълтарин на турска служба!
И не е момче чиракът, пълнолетен е! Но Левски е нямал избор
Иначе си права,Ботев и Левски са се жертвали за хора, като хаджи Пенчович?! Врагове на делото,но възползвали се от него!
Пенчович в Учредителното събрание, за което се е борил Левски? И само той ли е?
Спомням си за едно лище, в среден род Беше партиен секретар Бяхме заедно в командировка- в Полша В най - смутните и времена Разприказвахме се по този повод веднъж И аз защитих поляците Реакцията беше ужасяваща- изкаран бях враг на народната власт? Кой знае как ме е наклепало ,при връщането ни? Сто пъти съжалявах, че говорих с вятърна мелница Но ме спаси работата ми,която друг нямаше как да я свърши!
Както и да е ,дойде промяната лицето прати сина си в САЩ , да учи Другото лице от семейството стана директор, завъртя партиен бизнес Милионери, час по час в страната на гнилия капитализъм Сигурно там държат партийните билети- за всеки случай!?
А аз останах враг- преди на народната власт, сега- на демократичната?
Две прости уравнения Да приемем че аз съм например 100 Число-обикновено! да означим народната власт с х, а демократичната - с у!
След като х и у поотделно са равни на 100, нали и на двете съм враг, колко е разликата между тях?В число!

Лека нощ!
цитирай
17. get - До 19. leonleonovpom2 - Уважаеми ... приятелю! Добре няма да те занимавам с ТЪНКОСТИТЕ по отношение на ОСМАНСНКАТА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА система и НАКАЗАТЕЛЕН ЗАКОН
22.02.2020 13:37
leonleonovpom2 написа:
geridi написа:
Заради убийството на българче-чирак в турска къща,нали? Това изкривява образа му. Понеже ако съм чирак при турски лекар нещата добиват друг вид...
...
...
Няма да се харесам на множеството с разсъжденията си.
Да се успокои деде, че не съм подминала датата току така. Все пак.



Не, в къща на Български чорбаджия е станалото! Или по- точно-бълтарин на турска служба!
И не е момче чиракът, пълнолетен е! Но Левски е нямал избор
Иначе си права,Ботев и Левски са се жертвали за хора, като хаджи Пенчович?! Врагове на делото,но възползвали се от него!
Пенчович в Учредителното събрание, за което се е борил Левски? И само той ли е?
...


- Осъждането на Левски става на база:
А) не на членове чл.55; чл.56; чл.66 визиращи а) подготовка б)прапоганда в)опит ЗА СВАЛЯНЕ НА УСТАНОВЕНАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ - които ОСТАВАТ "НЕДОКУМЕНТИРАНИ" а на БАЗА ... ?
Б) чл.174 от Имперския наказателен закон - ВИЗИРАЩ: грабеж с последвала смърт на ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИШНИЯ СЛУГА от Ловеч?
ВТОРО:
Именно поради тази ЛИНИЯ ЗА ВОДЕНЕ НА ПРОЦЕСА ... НЕ на СЛЕДСТВИЕ-то?
Вече така очернения от теб БЪЛГАРСКИ ЧОРБАДЖИЯ-ИЗЕДНИК и ВИСШ СЪДЕБЕН ЧИНОВНИК участник в СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС наред с още поне ТРИМА МИ ИЗВЕСТНИ БЪЛГАРИ ... В разговора с З. СТОЯНОВ - възкликва:
„ Каква стана тя?! На нас ГРАФА НИ КАЗА, че СЪДИМ ОБИКНОВЕН КРАДЕЦ, пък то какво било?!...”

ПРОЧЕТЕ ЛИ - ВНИМАТЕЛНО? Хайде още веднъж прочети и САМ СИ ОТГОВОРИ - За какъв ... и за какво КАЗАНО ОТ "ГРАФА" - твърди "изедника", "кръвопиеца" - ет цетера хаджи-Пенчович?

Кой е този ТАЙНСТВЕН ГРАФ - по настояване на който? - ОСМАНСКАТА ДЪРЖАВА Е ВКЛЮЧИЛА ... моралния-престъпник (и колаборационист-ТВОЕ) в СЪСТАВА НА ИЗВЪНРЕДНИЯ ОСМАНСКИ ВОЕННО-ПОЛИЦЕЙСКИ и ИЗВЪНР.СЪД - осъдил СЪЗНАТЕЛНО Левски НЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С/У ПАДИШАЛЪКА ... а ЗА ГРАБЕЖ и УБИЙСТВО?

Защо СЕ ПРЕЕСКО-РА В ТАКАВА СВЕТЛИНА ОБРАЗА НА "ЧОРБАДЖИЯТА-ЧЕРЕН-ПРЕДАТЕЛ" на БЪЛГАРЩИНАТА?
За да СЕ ПРОДЪЛЖИ ВНУШЕНИЯТА "Българите са ПРЕДАТЕЛСКИ НАРОД"!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
22.02.2020 13:49
Българите не са предателски народ!
Хаджи Иванчо не е българин! Така ,че заради него няма защо да се лепва клеймо на Българите!
Хаджи Иванчо е просто тарикат хо националност! Заклеймен е от Ботев и това е предостатъчно Никакъв граф не може да го накера да осъди Левски!
А може би .....Путин е причината, по- удобната?

В края на краищата, ние сме си виновни за дереджето ! От водеща страна в Европа при ПБЦ и в началото на ВБЦ, в резултат на вътрешни неразбории, да изпаднем в положение на чакащи подаяние?

Ако Левски олицетворява силата на духа на Българина, Ботев олицетворява неговия гений!
След като той е заклеймил в типичния си стил хаджи Иванчовщината, не си губи времето приятелю, в защита на един тарикат! Какъвто е хаджи Иванчо !Защото духът му може да обвини и тебе, като причина за това, което е направил!
Явно турците са го познавали добре, за да се разделят 3: 3 и да му гледат сеира! Смятам, че тази информация е достоверна!Зоскоро смятах, че англичанин е казал,през 1990 г., че българинът за пари продава и майка си, и баща си!
Не, Ботев го е казал, за небългаринът хаджи Иванчо!

Хубав ден!
цитирай
19. get - До 23. leonleonovpom2 - Хм, едно такова ОПОНИРАНЕ - след като намесихме и ... ?
22.02.2020 16:32
leonleonovpom2 написа:
Българите не са предателски народ!
Хаджи Иванчо не е българин! Така ,че заради него няма защо да се лепва клеймо на Българите!
Хаджи Иванчо е просто тарикат хо националност! Заклеймен е от Ботев и това е предостатъчно Никакъв граф не може да го накера да осъди Левски!
А може би .....Путин е причината, по- удобната?

...


... намесихме и Путин?

Считам за ПРЕДЕЛНО ЯСЕН ЗНАК?
КАЗВАЩ(ми): По-нататъшното дискутиране е безпредметно!?!
цитирай
20. monarh1991 - Здравей, Лео!
22.02.2020 18:27
Гледах участие на Стефан Цанев в предаването Още от деня по Канал,, посветено на Левски. Той отбеляза, че сега всички се прекланяме пред Левски, но преживе той е бил предаден и изоставен. И като цяло, някои личности са обект на обич и възхищение, но тези чувства лесно могат да се превърнат в омраза и завист. Посочи и това как след Освобождението повечето поборници за свобода са напълно забравени. От друга страна, не само ние предаваме своите герои. Жана д`Арк е предадена от бургундците, които са французи и е съдена от френски духовници - Пиер Кошон. Уилям Уолъс, който може да се сравнява с Левски, във филма ,,Смело сърце" също бива предаден от сънародник. Може би и в реалната история е така. Но никой французин или шотландец не сочи с пръст сънародниците си. Та в това отношение съм склонен да се съглася с Крумбелосвет, че не трябва да се търси някакъв лош български ген, че сме завистливи, злобни и т.н. Разбира се, това не оправдава Иванчо Пенчович ни най-малко. Такива хора се срещат за жалост, нагаждачи. Голяма мистерия е историята със Захари Стоянов, да, отървава се сравнително леко. Бил е масон по някои оценки. Загадъчната му смърт в Париж през 1889 г. също буди много въпроси. Ти сам си отбелязвал, че тялото му се е запазило, както на Наполеон. Едно време четох, че църквата отказва да канонизира Левски точно за въпросното убийство. Канонизиран е от Алтернативния синод. Но очевидно наистина не е имал избор. От друга страна някои светци имат далеч по-неблаговидни дела, наред със заслугите си. Като Константин Велики, който е убил сина си и не само него.
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
22.02.2020 19:22
Винаги си добре дошъл!
Но не знам защо внушаваш, че съм русофил
Нито съм русофил, нито съм русофоб
Нищо не печелим от подобно поведение Само вреди
Сега, нямаше да цитирам Ботев за Пенчович, все пак образован човек е бил, но цитирането на Игнатиев като причина за присъдата ме принуди
При Игнатиев са ходили по време на подготовката за Априлското въстание Той е подскочил и казал, да, но не сега И на въпроса защо, отговорил, че армията няма готовност да помогне, да изчакат!
Не е излъгал, армията се превъоръжава Нямала е готовност, личи си и от хода на военните действия Царят дълго е отказвал по тази причина, да обяви война! Накрая е склонил ,поради натиска отдолу, на народа!
Не е човешко ,да му се приписва обесването на Левски Това са измислени неща, както самоубийството на майката на Левски и нелепостите по адрес на самият Левски, дело на покоен историк!!
Споменах в коментарите, Русия си има имперски интереси в района Но се подписвам, че не ни е освободила, за да станем губерния Подготвя наша армия, създава военно училище и тези кадети удържат сръбската армия през войната ,докато дойде редовната армия и ги разпердушини набързо!
Освободителната война е свято дело, по него не бива да се плюе! Не е дело на Ленин! Братът на Ленин е замесен в убийството на Александър Втори Не Александър Втори е причина за раздора с Русия! А не съвсем нормалният му син,Александър Трети нов Максимин, чупещ с ръце ,дебели железни пръчки!
Не се сърди, постингът ми е за хаджи Пенчович, а той е обрисуван, какъвто е, от Ботев, така, както само той умее!Така ,че Ботев няма за какво да бъде обвиняван Обрязан ли е, с кървави ръце защо е.....
Излишно е да се защитава Пенчович!
Най-малкото, можел е да си направи отвод като съдия!
Но не би!

Хубава вечер!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, млади приятелю!
22.02.2020 20:08
monarh1991 написа:
Гледах участие на Стефан Цанев в предаването Още от деня по Канал,, посветено на Левски. Той отбеляза, че сега всички се прекланяме пред Левски, но преживе той е бил предаден и изоставен. И като цяло, някои личности са обект на обич и възхищение, но тези чувства лесно могат да се превърнат в омраза и завист. Посочи и това как след Освобождението повечето поборници за свобода са напълно забравени. От друга страна, не само ние предаваме своите герои. Жана д`Арк е предадена от бургундците, които са французи и е съдена от френски духовници - Пиер Кошон. Уилям Уолъс, който може да се сравнява с Левски, във филма ,,Смело сърце" също бива предаден от сънародник. Може би и в реалната история е така. Но никой французин или шотландец не сочи с пръст сънародниците си. Та в това отношение съм склонен да се съглася с Крумбелосвет, че не трябва да се търси някакъв лош български ген, че сме завистливи, злобни и т.н. Разбира се, това не оправдава Иванчо Пенчович ни най-малко. Такива хора се срещат за жалост, нагаждачи. Голяма мистерия е историята със Захари Стоянов, да, отървава се сравнително леко. Бил е масон по някои оценки. Загадъчната му смърт в Париж през 1889 г. също буди много въпроси. Ти сам си отбелязвал, че тялото му се е запазило, както на Наполеон. Едно време четох, че църквата отказва да канонизира Левски точно за въпросното убийство. Канонизиран е от Алтернативния синод. Но очевидно наистина не е имал избор. От друга страна някои светци имат далеч по-неблаговидни дела, наред със заслугите си. Като Константин Велики, който е убил сина си и не само него.



благодаря ти за коментара с точни и уместни бележки!
Аз нямам за цел да наблегна, никъде не казвам ,че Българите са предатели по презумция Това ,че един отн тях или няколко са такива, не означава ,че всички са такива
Но и обратното е недопустимо- да си затваряме очите пред подобен феномен, да го отричаме?
Тази вечер гледах предаване за Левски От Турция са предадени документи по делото мУ
Излиза ,че съм имал право да се съмнявам, че Общи е предател Той- професионалният революционер- гарибалдиец месец преди залавянето му, турците знаят всичко за Ловчанския комитет Общи не е предател! Предателят е в комитета Но има и други податки Кореспонденцията на Левски се взима от куриерите, преписва се и се препраща Следите водят дори до Букурещ!?
Човекът от Ловеч е с кодово име- Зия бейНо говори Български!?
Единственото , в което османлиите се провалят дълго време, е в опитите за залавянето на Левски Всичко друго им е известно- снимка и описание на Левски- също Откъде е и така нататък
Общи заявява ,че не е крадец, а борец за правата на Българите! Той самият е Българин,родом от Македония и иска среща със султана, да обясни на него лично, че повече не бива да има такова отношение към Българите
Като неудобен, обесен е бързо
Така ,че има пълно разминаване между истинския Общи и това, което му се приписва
Но остава въпросът, коя е " къртицата" и къде е- в Ловеч, в Букурещ или ...Мидхад паша? Впрочем хаджи Пенчович е човек на .....Мидхад паша ,не на граф Игнатиев!

Хубава вечер!

ПП Да ,Константин, в пристъп на гняв, убива Крисп синът от брака си с Минервина Той е способен пълководец и се очертава като любимец и наследник на Константин Но Фауста- втората жена на Константин ревнува Константин от Крисп,зарадитримата си сина от него!И измисля начин, как да се отърве от Крисп Казва на Константин,че той опитал, да я изнасили Импулсивният Константин действа бързо, без да провери как стоят нещата Едва след като смъртта на Крисп е факт, той вижда,че нещо не е наред Крисп е благочестив младеж, никога не би извършил подобно нещо! Но не може да го върне Но никога не прощава на Фауста, че го е подвела!
цитирай
23. monarh1991 - Здравей, приятелю!
22.02.2020 21:21
Да, освен това в сряда БНТ1 излъчи филма ,,Заващаната свобода", гледа ли го? Разказва се за млад историк, който е открил нови документи в османските архиви. Как турците са смятали, че само Божие чудо може да доведе до залавянето на Апостола, както и че Димитър Общи прави опит за самоубийство. Проф. Пламен Митев в края на филма отбеляза, че това показва, че той остава верен на обета, който е дал да не издаде другите участници във Вътрешната организация, не се вписва в прадставата за предател. Възможно ли е и поп Кръстьо да е невинен? В днешно време има широко движение за неговата реабилитация?
цитирай
24. leonleonovpom2 - Здравей, Гери!
22.02.2020 22:26
Разбира се,че качества от рода на завист, злоба, предателство и тем подобни не могат да се лепнат като национална черта?! Така , че,ако някой ги има,не следва ,че и други, Българи/ при положение ,че е Българин/ също са длъжни да ги имат?
Както и обратното е вярно Ако пребладавашата част са честни и почтени, това също не означава ,че всеки подлец и нечестен става автоматически обратното?
Ако някога ,в раздразнение съм направил подобно изказване, причината е моментното ми състояние,а не ,че действително така мисля
За недостойните според мен хора имам просто решение- Обявявам ,че не са Българи и толкова!
Криво дърво се оправя, но крив човек?

Лека нощ!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей отново, Симеоне!
22.02.2020 22:48
31. monarh1991 - Здравей, приятелю!
21:21
Да, освен това в сряда БНТ1 излъчи филма ,,Заващаната свобода", гледа ли го? Разказва се за млад историк, който е открил нови документи в османските архиви. Как турците са смятали, че само Божие чудо може да доведе до залавянето на Апостола, както и че Димитър Общи прави опит за самоубийство. Проф. Пламен Митев в края на филма отбеляза, че това показва, че той остава верен на обета, който е дал да не издаде другите участници във Вътрешната организация, не се вписва в прадставата за предател. Възможно ли е и поп Кръстьо да е невинен? В днешно време има широко движение за неговата реабилитация?

Един месец бях запас в Ловеч Обиколих района, ходих до Къкринското ханче
Ловчанлии са много ревниви на тема, че Левски е предаден от ловчанлия !Там чух версия за ревнивия ханджия,който смятал ,че Левски ходи в ханчето заради жена му И той го предал?

Да ,може би част от този филм гледах тази вечер
Общи не е предател на организацията Месец преди залавянето му, властта знае всичко за нея Имат внедрен човек в нея, вероятно Българин Професорът твърди,че следите водят до три места- Ловеч, Митхад паша и за третото не смее , да си представи, че е възможно- Букурещ!?
Да, там чух версията, че заптиета са пресрещнали по пътя Левски,на изход от града Усъмнили се в него, но понеже познавали спътника му,не ги задържали Но единият от тях бил с чувството ,че този човек ,непознат,някъде го е виждал В конака се сетил за снимката,която скоро получили Потърсил я и се убедил, че това е човекът,когото издирват! Още при описанието се усъмних Не е на Левски постъпката, като види заптиетата ,да се шмугне в лозята Ако съм заптие, веднага ще го задържа Има описани случаи в такива ситуации, той ще ги гледа спокойно, право в очите! С ханджийката описанието също противоречи на морала на Левски !Това е наглост, каквато е чужда за Левски! При положение ,че в комитета има внедрен човек,предателството е напълно ясно откъде идва!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
26. nedovolen - Как беше - сам войн чета, двама, чета ...
23.02.2020 06:38
Как беше - сам войн чета, двама, чета с предател.
Злото е скрито добро. Въпросът е не, че има предател, а защо го има.
:)))
цитирай
27. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
23.02.2020 09:24
Само не разбрах, къде в сянката на русофилското мекере хджи Иванчо Пенчович се скри основният виновник и враг на националната ни свобода, руският, изключително влиятелен в Цариград и в управата на османската империя граф Игнатиев и защо нито веднъж не спомена за неговото негативно влияние срещу българския национален интерес?!?! Хаджи Иванчо Пенчович е просто една маша в случая, за умъртвяване на Апостола, водач и организатор на опасната и за Русия, и за Турция организация на Българското Освобождение без чужда помощ, както го е замислял Раковски и както го е обосновал Апостола Левски с мъдрите си прозрения, че " Който ни освободи, той и ще ни зароби"...
Хубав ден, приятелю!
цитирай
28. lexparsy - В подходящо време си написал този ...
23.02.2020 11:59
В подходящо време си написал този постинг, защото много истини за този фрагмент от историята ни, тепърва ще имат гласност!
Защото се налага да филтрираме историческите интерпретации от лъжовните! Но може да започнем с със задкулисните спомоществователи не хайдушките и освободителните движения, не еднозначната роля на Русия и Граф Игнатиев, и още негласни политически интриги и забравени герои... като примерно за съдбата на вагоните фактологична информация директно от турската администрация, но така и не получила гласност...
С две думи по-добре да започнем да си задаваме въпроси, защото отговорите на някои са просто очевидни...
Както виждаш не твърдя нищо, просто се размислям, а така трябва да направим всички!
Лекс
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
23.02.2020 13:25
nedovolen написа:
Как беше - сам войн чета, двама, чета с предател.
Злото е скрито добро. Въпросът е не, че има предател, а защо го има.
:)))


Да, така е!
Аз го знам в малко по- друг вариант-Сам- войвода- двама чета-войвода и знаменосец! Трима- чета с предател-войвода, знаменосеци...предател!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
23.02.2020 13:38
batogo написа:
Само не разбрах, къде в сянката на русофилското мекере хджи Иванчо Пенчович се скри основният виновник и враг на националната ни свобода, руският, изключително влиятелен в Цариград и в управата на османската империя граф Игнатиев и защо нито веднъж не спомена за неговото негативно влияние срещу българския национален интерес?!?! Хаджи Иванчо Пенчович е просто една маша в случая, за умъртвяване на Апостола, водач и организатор на опасната и за Русия, и за Турция организация на Българското Освобождение без чужда помощ, както го е замислял Раковски и както го е обосновал Апостола Левски с мъдрите си прозрения, че " Който ни освободи, той и ще ни зароби"...
Хубав ден, приятелю!


В последно време много се спекулира с противоречиви информации! Дадох примера с майката на Левски Хубаво ,че не съм се доверил на прочетеното,да пиша ,че се е удавила в кладенеца от отчаяние Както не се доверих ,че Левски е задиряп жената на ханджията и той от ревност го е предал?! Или ,че като видял заптиетата на път за Къкрина се шмугнал в лозята? Последните две отхвърлих логически Те не се вписват в морала и в поведението на Левски!
Нямам конкретна информация за Игнатиев ,че е действал срещу освобождението на България ?!Единственото,което знам, че е говорено с него преди Априлското въстание Той направо подскочил Казал да не бързат, не е сега моментът , Русия не може да помогне! Да изчакат! Това се връзва със станалото по- късно Руската армия няма готовност за война Но когато въстанието е факт, Русия кара все пак Сърбия да ни помогне! Но сърбите бързо капитулиратИ по дипломатически път са спасени от пълен разгром

Огняне, наясно съм, че в тогавашните условия, България не може сама да се освободи! Това е идея фикс! Великите сили диктуват всичко! Те имат сметка от болния човек да остане- така наричат Османската империя! Само с тяхно разрешение България може да се появи на картата !Турция също е велика сила Зад нея стои редовна, добре въоръжена армия, държавна структура, логистика! Чужди офицери ръководят армията- германци, французи, поляци--..
Левски има задача да изгради комитетите! По- късно, по време на въстанието, Левски не е между живите, ръководителите му са наясно, че се жертват! Те до последния момент се надяват на появата на московците и казаците, до ри се пее такава песен на радост и после- на отчаяние, като виждат ,че помощ няма!
По памет предавам написаното от Захари Стоянов Когато са вече високо в планината и гледат долу в полето пожарите, Бенковски казва, че вече са си свършили работата, сета е ред на Русия ! Да завърши започнатото от тях!
Пророчески думи
Бенковски,който не е русофил ,е реалист Знае, че сами не можем да се освободим След 30 години сме разказали военната игра на османлиите, но в него момент- не можем!...

Ботев също знае, че се жертва-писмата до жена му, до император Франц Йосиф, до двата вестника в Женева и в Париж говорят ясно Но постига друго- привлича вниманието на Европа И тази Европа вече не е безразлична към България!

Игнатиев е дипломат И аз/ ако можех, да съм от пратениците при него/ бих реагирал така,като видя поведението му и реакцията му - също! Че е враг на Освобождението ни? Защото нямам неговия цялостен поглед върху нещата

Ще припомня думите на Бисмарк, казани веднага след провала на Цариградската конференция на руския представител Мисля ,че е същият Игнатиев но може и да греша!Че са опитали всичко, но не се е получило Сега остава само войната След КАТО ИСКАТ ДА ВОЮВАТ ЗА БЪЛГАРИТЕ, ДА СЕ ЗАЕМАТ
Железният Бисмарк го казва! Това е целта на войната-освобождение на Българите! Всичко друго са спекулации! Русия има разрешение да воюва само за нашето освобождение И знае това прекрасно!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
31. leonleonovpom2 - Здравей, Лекс!
23.02.2020 14:28
lexparsy написа:
В подходящо време си написал този постинг, защото много истини за този фрагмент от историята ни, тепърва ще имат гласност!
Защото се налага да филтрираме историческите интерпретации от лъжовните! Но може да започнем с със задкулисните спомоществователи не хайдушките и освободителните движения, не еднозначната роля на Русия и Граф Игнатиев, и още негласни политически интриги и забравени герои... като примерно за съдбата на вагоните фактологична информация директно от турската администрация, но така и не получила гласност...
С две думи по-добре да започнем да си задаваме въпроси, защото отговорите на някои са просто очевидни...
Както виждаш не твърдя нищо, просто се размислям, а така трябва да направим всички!
Лекс


Благодаря ти за отзива, приятелю!
Да, повод за размисъл е, така е
Мен например винаги ме е озадачавало разминаването между същността на Димитър Общи и написаното за него- жалък предател?
Той е професионален революционер, където има революция, въстание, той е там? Той е човек на действието, не на приказките ! Гарибалдиец е! Иска среща със султана, прави опит за самоубийство! Той не е страхливец! Гордо декларира ,че е Българин, че се бори за Българите!
И ето, оказва се, че не той е предателят!
Да,не се вписва в схемата на Левски, да се градят комитети Да се изчака!
Предател има, вътре в организацията!? Историците ни са смутени, вчера ги гледах! Визират три възможностиЧовек от Ловешкия комитет с турски псевдоним, но турчин в него няма, Човек, приближен на Митхад паша- такъв е хаджи Пенчович, но той е в Цариград и третата направо не смеят, да я кажат! Със заобиколки се разбира- Букурещ!?
Някой ще каже, каква полза? Но ето, оказва се, че един истински революционер незаслужено е обвиняван и обругаван!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
32. apostapostoloff - А вечерният влак Варна- София
23.02.2020 18:53
в колко часа тръгва и от кой перон?

(Рекох и аз да се включа в пустословието.)
цитирай
33. leonleonovpom2 - Гледай звездите, Апостолов!
23.02.2020 19:05
40. apostapostoloff - А вечерният влак Варна- София
18:53
в колко часа тръгва и от кой перон?

(Рекох и аз да се включа в пустословието.)


Току що съобщиха по телевизията, че небето е ясно и всички звезди по него са налице Даже пред двореца стоял някакъв тип и се взирал в тях!? Казал ,че търсел разписанието на влака от Варна за Бургас и току що го открип Побързай, той ще ти каже!
В краен случай, по звездите ще разбереш, къде е, ако вече си е тръгнал?

Успех!
цитирай
34. batogo - !!!:))) Здравей, Иване! Благодаря ти за обширния отговор!
24.02.2020 12:20
Аз приемам и уважавам убежденията ти. Няма да споря с теб, но мисля, че като историк и умен човек, който може да види и отсее истината от полу-истината в историята знаеш, че отговорът ти, според мен, е доста несериозен.
Защото съдържа доста, натрапени на българите от русофилите преди и след Освобождението полу-истини, удобни на руските имперски интереси за влияние на Балканите и над проливите.
Според мен историята ни, свързана с Русия, под неин постоянен натиск, е безогледно и безсъвестно манипулирана! Близо две столетия поколения българи са били лъгани и заблуждавани целенасочено, за да им бъде втълпена незаслужена любов към Русия и до такава степен да им бъде замъглено съзнанието, че много от тях да намразят дори Отечеството си.
Ти, като историк, знаеш цялата, в действителност твърде мизерна, непочтена и лицемерна роля, която са играли и продължават да играят до ден днешен руските консули и консулски служби. Знаеш, че те винаги са работили и продължават да работят срещу Българския национален интерес, като с действията си предизвикват и поддържат постоянно напрежение, с цел разединение на нацията ни. А ето и фактите:
В исторически план те застават срещу опитите ни за създаване на Самостоятелна българска църква! По късно застават срещу решенията на Цариградската конференция, чиито решения са отменени поради несъгласието на руската и австро-унгарската империя, договорили се тайно да попречат на България да получи обратно отнетите и земи, населени предимно с българи! Застават срещу Съединението и срещу признаването на Независимостта ни...
А в съвременен план – срещу членството ни в Обединена Европа и НАТО, и срещу всяко самостоятелно взето от нас, без тяхно съгласие, решение.
Та това са фактите, Иване, а срещу тях и Боговете мълчат!
Хубав ден, приятелю!
цитирай
35. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
24.02.2020 13:47
Визирам нещата само около Освободителната война! Тя наистина е такава Царят наистина не иска да я води! От генералния щаб го уведомяват ,че нямат готовност за война Истина е, за малко, не я губят!
Не мога да се съглася ,че идват да ни завоюват Русия не е сама в Европа,нещата решават Великите сили Тя е една от тях При това е победена във Втората Кримска война преди 20 години, няма решаващ глас! По принцип, за всяко нещо трябва да иска благословията на останалите, плюс това е на заден план, заради загубената война!
Несериозно е да се твърди ,че умишлено не иска да ни освободи!
Великите сили държат на статуквото- болният човек-Османската империя ,с малки корекции да се запази! Това го твърдят Ами Буе ,Ламартин, Сейже, които обикалят и картографират района На тях дължим много- че се появяваме в полезрението на Европа, че Тракия ,Македония и МИЗИЯ са области населени с Българи !Прекрасни описания за качествата ни- също Давал съм ги в блога
Мит е, че Русия води война сама, по собствено решение
Тя е получила разрешение за нея от другите Велики сили, съгласувано е всичко с тях, включително и да няма удари в гърба! Но перспективата за тази война е една- Създаване на Трета България!
Нищо друго Затова английския флот стои в Кипър, затова султанът е обещал Кипър на англичаните Ако Русия промени схемата, отклони се от заданието, договореното, да бъде наказана!
Западът се придържа към схемата-създаване на малка България,по подобие на Гърция и Сърбия, Румъния също и запазване на Отоманската империя Всяко отклонение от него,ще бъде наказано !Рускитедипломати знаят това и много внимават Русия е слаба ,ще бъде бита, ако наруши договорката!
Но султанът е излъгал всички на конференцията Това не се преглъща Затова Бисмарк казва на представителя на Русия, че щом искат, да воюват за България Ясно и точно!
Създаване то на Опълчението, което по стечение на обстоятелствата спасява изхода на войната говори само за едно- Идват, да възстановят държавата ни! После- редовна армия, военно училище,чийто кадети задържат сръбската армия пред София?
Признателността е нещо различно от робската благодарност
Без нея ставаме това, което сърби, гърци и черногорци са ни описали в двореца на Александър Втори
Че сме племи неблагодарници, че греши ,че застава зад нас, утре ще се изметнем и ще станем врагове на благодетеля си!?
Това е изиграло лоша роля в Берлин и подготовката за него Те ни са били истинските врагове
И все пак, получили сме около 50% от сегашната си територия, докато Сърбия, Гърция и Румъния- около 20!

Нещо извън темата
Посочените по-горе са прави, въпреки ,че не е било мястото и момента тогава, където да го изтъкват
Ние не сме единни ,нямаме гражданско общество
Гръцки ученици и студенти защитаваха пенсионерите, сърбите като един заставаха по мостовете на Дунава- гордостта им!
Ние оставяме мошеници и бандити да ни управлявати манипулират!
И да им сме" благодарни"

Сещам се за един роднина Как посочи едни деца на пешеходна пътека на кучето и му каза- Комунисти! И то щеше да разбияестъклото на колата, заради тях
Не приемам подобно насъскване срещу един истински акт- Освобождението ни Което е една рядко срещана народна война Война изискана от народа!
И учудването на мужиците в нея, виждайки китните ни села/ да ,Ами Буе и Ламартин също са впечанлени от тях/ И въпросът им-Вие наистина ли сте под робството, което ни описаха и под гнетът, заради които се записахме в армията? Защото много от войниците са доброволци!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
36. batogo - !!!:))) Благодаря за отговора, Иване!
24.02.2020 15:47
За Освобождението сме им благодарни безспорно. Както виждаш, никой досега не е осквернил паметника на Цар Освободител!
За саможертвата на нашите опълченци и за помощта на народа ни, които са дали всичко от себе си и така са помогнали на Русия да спечели войната, те също трябва да са ни благодарни.
Никой, обаче, не им дава правото след Освобождението, та до ден днешен, век и половина след това, да изискват от нас роболепие и преклонение, да ни третират като пожизнени длъжници и да очакват от нас да им коленичим, защото това в същност издава техните действителни, користни подбуди и цели, а не безкористното, както го наричаш ти, Освобождение заради нашето благоденствие. Знам, че ще направиш разликата.
Хубава вечер, приятелю!
цитирай
37. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Огняне!
24.02.2020 17:00
Аз отделям Освободителната война от всичко преди и след нея Смятам,че това е една народн авойна!
За цял живот съм запомнил посещението в стаята на правядо ми,наречена кабинет! Не пускаха никой в нея, за да се запази такава,каквато е била до смъртта му
Картината с народната манифестация, безкрайна, според детските ми представи!
Вече знаех за тази война, но си я представях като битка само между войници, нищо друго! И изведнъж, толкова хора, излезли в подкрепа на нас! Впечатлих се много, баща ми лобърза да ме изведе...
След войната ,до убийктвото на царя,нещата са регулирани
Но много хаджи Пенчовци влизат във властта у нас! А не им е там мястото Подписал смъртната присъда на Левски- народен представител? Акълът ми не го побира! Като търсим чужда вина, да погледнем и своята!
Синът на Александър Втори, руската мечка, Александър Трети, отличаващ се с Херкулесова сила и самите руснаци го считат за не съвсем нормален Неприятностите ни започват при неговото управление Но на него малко му е необходимо, за да действа неадекватно

Разглеждам само войната и нищо друго не прикачвам към нея
Като например ,кредита, който Ленин ни опрощава Ние го теглим от френска банка, но понеже нямаме гаранции, това става чрез Русия За железопътни лини, , които Стамболов строи Кога плащаме, кога не Но когаго Ленин идва на власт, носят му документите и питат ,какво да правят с нашите дългове- баснословна за тогава сума, половината кредит не е изплатен И Ленин казва ,че той е от царско време, да се унищожи!
Само той ни е липсвал, освен репарациите, да плащаме и него
Подбудите на Ленин са други,не родствени, но резултатът е за нас!
Има и добро, не всичко е черно!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
38. get - До 45. leonleonovpom2 - Двамата със Свилен Цъгов "Rustam" - май сте се наговорили ЕДНО И СЪЩО ?
24.02.2020 21:07
leonleonovpom2 написа:

Но много хаджи Пенчовци влизат във властта у нас! А не им е там мястото Подписал смъртната присъда на Левски- народен представител? Акълът ми не го побира!


Това КОЕТО И ТИ И ТОЙ НАРИЧАТЕ "ПРИСЪДА" - в същността си НЕ Е ПРИСЪДА !?

Ама понеже по този въпрос ... Османското ДЕЛО-ПРОИЗВОДСТВО - се занимават ВСЯКАКВИ "СПЕЦИАЛИСТИ" - без да са ЮРИСТИ!
Всички са си "плюли в устите" и наричат П-О-С-Т-А-Н-О-В-Л-Е-Н-И-Е-Т-О изготвено след ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРЕДВАРИТЕЛНОТО СЛЕДСТВИЕ с неправилното - ПРИСЪДА?

ПРИСЪДАТА Я НЯМА ... НЯМА, потретям - ПРИСЪДАата я НЯМА!?

Всичко което се пише многословно от литерататори ... левско-веди и т.н. Е ЕДИНСТВЕНО И САЛ НА БАЗАТА - Протокол-препис ОТ ИЗГОТВЕНото ОТ СЛЕДСТВЕНАТА КОМИСИЯ ... "Постановление за предаване НА СЪД"!
- Отново повтарям за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ!
ПРИСЪДАТА С КОЯТО Е ОСЪДЕН ЛЕВСКИ НА СМЪРТ - Я НЯМА! ... поради немарливост, или ... или поради що ли - не знам?!
- Но в момента ВСИЧКИ ИЗКУШЕНИ ДА ПИШАТ ПО ВЪПРОСА - ПОЛЗВАТ И СТЪПВАТ сал на един ПРЕПИС ОТ ПРОТОКОЛ на Следствената комисия УЧРЕДЕНА С ПЪРВОНАЧАЛНА ЗАДАЧА ... Разследване ОБИРА НА ОСМАНСКАТА ХАЗНА в прохода "Арабаконак"!!! ... прерастнало//отделно ВТОРО СЛЕДСТВИЕ - ВЕЧЕ ЗА ДЕЙНОСТТА Васил Левски и БРЦК ?!

Подписа под това СЛЕДСТВЕНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ с "осъдителен характер" Е ПОДПИСАНО - не само от Хаджи Иванчо Величков Хаджипенчович, а и от:

генерал Али Саиб паша Гюрчю - председател на СЛЕДСТВЕНАТА комисия
майор Шакир Мехмед Салим - член на -"-
Махмуд Мазхари - член на -"-
... и софийските първенци-българи:
Пешо Тодоров - член на -"-
Мано Хаджистоянов - член
Мито Каймакчиев - член

- Комисията след като приключва дейността си по ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО//СЛЕДСТВИЕТО - Изпраща в Цариград доклад//СЛЕДСТВЕН ПРОТОКОЛ-ПОСТАНОВЛЕНИЕ на турски МАЗБАТ** за своята работа.
На практика е СЛЕДВАЛО ДА ИМА ПРОЦЕС ... но явно са избърЗали(ЗАЩО ?) УТВЪРЖДАВАЙКИ - така квалифицираните деяния ПОЛУЧАВАЙКИ САНКЦИЯ ОТ СУЛТАНА - "смърт" за Левски и Д.Общи!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Гледах току що предаването в пон...
24.02.2020 22:36
Гледах току що предаването в понеделник на историческа тема,посветено на Левски!
Обсъждан бе въпросът, Граф Игнатиев има ли намеса в осъждането на Левски?
Който се зададе и на мен?
Казано бе, че няма документ за руска намеса изобщо в процеса! Единствено руския консул в Русчук е изразил неверие в дейността на Левски, че изнесеното е невярно, няма организация за която се говори и , че Левски не е неин главатар, по тази причина!
Е, ако се е целяло от руска страна обесването на Левски, щеше да твърди точно обратното
Смъртната му присъда не е за убийството на 25 годишния чирак, Левски отрича ,че е убил дете, което е истина! Няма разследване по въпроса, не може да бъде съден за това По този параграф, ако се докаже , му се полага 15 години затвор
А за въстание е съден Левски! За него се полага смъртна присъда! Тук е заиграването Въстание реално няма, но комисията счита, че въоръжаването, въоръженият обир показват намеренията и, че това въстание е в ход!
Доказа се за мен ,че Димитър Общи е човек на действието и от тази гледна точка е неподходящ за помощник на Левски! Той търси сблъсъкът, революционер е, не е в стихията си в организационната дейност! Обирът обаче е перфектен Живеят в нелегалност, само няколко души имат връзка с тях, носят храна Облечени са в турски дрехи, така ,че дълто време властта не подозира Българи в обира Левски е дал съгласието си с условие организацията да не пострада Това е изпълнено!
Що се отнася до Хаджипенчович, всичко написано в постинга се потвърди-завършил право в Париж, близък приятел с Митхад паша- състудент или съквартирант с него, оттам прави кариера в Османския двор и стига до член на Държавния съвет!
Комисията е деветчленна, не седем ,каквато информация имах Трима са от Цариград,хаджи Пенчович- също, шестима са от Българските земи Българите са трима
Хаджи Пенчович е можел да защити Левски, че подготовка за въстание и въстание като факт, не са едно и също нещо! Достатъчно обигран и опитен юрист е! Но не го е направил
цитирай
40. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
24.02.2020 22:58
С никого не съм се договарял за каквото и да е било Просто стилът ми не е такъв Това не означава ,че и някой друг не може да мисли така!
Сега ,ти си учил право,не смея да твърдя, че съм по- вещ от тебе Но се оказва, тази вечер го разбрах, че Турция в него момент няма конституция, няма и задължителен правен кодекс Както казваш, по искане на султана, с решение на комисията, човек може да Бъде пратен на бесилото Спомням си ,че имаше движение , турски съд да издаде оправдателна присъда за Левски, след като е обесен незаконно
Левски няма и защита, адвокат, какъвто му се полага Впрочем, адвокат е непозната дума в империята тогава За пръв път се появяват адвокати, ако не греща в Априлското въстание
Така ,че в правно отношение казваш истината, но правото в Османската империя в него момент не е Европейското право Просто то не съществува!

За мен Пенчович няма оправдание Той е запознат с Европейското право, измежду най- добрите юристи в империята е, но се е показал като верен поданик на султана Защитавал е това Страх за себе си е демонстрирал и верноподаничество, нищо друго!
След това, влиза като депутат в Учредителното Събрание Това вече е гавра с паметта на Левски Вярно, той е необходим при царящата неграмотност, но можело е да се задоволи само с консултантство И ако за двете неща има малък процент оправдание, това да живееш в съседство с бесилото е пълен абсурд и говори за типигьозлък- все едво, че става дума за смъртта на пиле
Все пак те попитах, има ли вина хаджи Пенчович и как го оценяш като човек?


Лека нощ, приятелю!
цитирай
41. get - До 48. leonleonovpom2 - Дай да не бъдем като РУСТЕМ-ДРЪНКАЛОТО ... а преди да говорим да четем ?
25.02.2020 11:53
leonleonovpom2 написа:
С никого не съм се договарял за каквото и да е било Просто стилът ми не е такъв Това не означава ,че и някой друг не може да мисли така!
Сега ,ти си учил право,не смея да твърдя, че съм по- вещ от тебе Но се оказва, тази вечер го разбрах, че Турция в него момент няма конституция, няма и задължителен правен кодекс Както казваш, по искане на султана, с решение на комисията, човек може да Бъде пратен на бесилото ...
!


1-во ще ти припоръчам да отидеш в тази статия от англо-озечнита Уикипедия ... за да прочетеш ЗА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПРАВНИ ТРАДИЦИИ - от МИНАЛОТО и вече възприети в резултат на ХАТИХУМАЮНА ... резултат от който е "Имперския наказателен закон"?
Адрес:
https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCstur#Bulgarian
2.
- В тази същата статия ще имаме щастието да прочетем КОДИФИЦИРАНИТЕ И ДЕЙСТВАЩИ КЪМ МОМЕНТА на Процеса с/у Левски - ОСМАНСКИ наказателно-процесуални ЗАКОНИ?
На Адрес:
https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:Osmanskite_zakoni_tom1.pdf&page=3
3.
По силата Тези Закони ... правя отклонение, че: След "Кримската война" на Парижката мирна конференция - Империята на османците - е критикувана за бавенето и неприлигане на Хатихумаюна!
Поради това В ЕКСТРЕН РЕД се приема Имперския з-н за наказанията ... Който е ПОЧТИ КОПИЕ НА СЪЩЕСТВУВАЛИЯТ ФРЕНСКИ накачателен закон. Към момента един от най-модерните в Европа!
4.
В съдебната система на Османската империя са известни няколко вида правораздавателни органи, които прилагали шериатско и османско светско право.
Но Върховен съдия, най-висш орган на правосъдие в държавата, е бил султанът!!
Държавният съвет, като висш колективен орган освен управителни имал също и правораздавателни функции(без наказанията предвиждащи смърт !).
Върховен военен(военновременен) съдия бил кадъаскерът.

- Като прочетеш това което соча ... ще продължа със разясненията - по "казуса Хаджи Иванчо Величков Хаджипенчович" член на Държ.с-т заедно още и с българите:
Княз Стефан Богориди, Гаврил Кръстевич(от Котел), Вълко Василев(от Върбица Шуменско), д-р Стоян Чомаков(от Пловдив) –без да съм приключил, спирам.
цитирай
42. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
25.02.2020 14:35
Приемам ,че всичко е така,както си го описал Постингът ми е за жаджи Иванчо, а не за Турската съдебна система Ако се отнасяше до нея, щеше да е- Турска съдебна система- реалност и парадокси!
Вчера за нея ковори жена, написала книга по въпроса и доцент- с научно звание!
Ако са приели френската - добре, въпреки ,че в този период по улиците на Париж са убивали всеки хванат Добре известен е случаят с детето ,което моли офицерът да го пусне ,да предаде часовникът на майка си И ще се върне Офицерът го пуска, сигурен ,че няма да дойде Но то се връща!

Питам те, каква ти е оценката за хаджи Иванчо- човекът на Митхад паша между другото Митхат паша е в течение- кореспонденцията на Левски се прослушва на път до Букуреш и обратно Далече преди " предателството" на Димитъл Общи!
Хубав човек ли е хаджи Иванчо, нормално ли е да не защити Левски? После да стане депутат в Събранието ,за което Левски се е жертвал?! И що за човек може да живее в съседство с бесилото ? Защо Ботев го описва с кървави ръце ,че е?! По- горе е цитатът!
Вчера, елитът на историците ни ,занимаващи се с въпроса , категорично отрече ,че Левски е обесен по настояване на граф Игнатиев ! Нормално е да има неприязън към Игнатиев, че иска отлагатне на въстанието Но не е нормално да му се приписват неща, който е сигурно ,че не е вършил! Защото дипломацията е сложна професия Описал съм състоянието на Русия в момента, тя е само една второстепенна Велика сила Не може да командва Турската империя! Ето, русенският консул на Русия отрича съществуването накаквато и да е било организация и на Левски дори!
Повтарям пак, всякакви внушения съществуват за този период Дори за майката на Левски
Бил съм в Ловеч, убеден съм ,че предателят е там Ако не- в Букурещ и в Русе
Но това е друга тема!

Какъв е хаджи Иванчо според тебе! Явно не споделяш написаното, кажи какво мислиш!

Хубав остатък на деня!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134687
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031