Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2020 11:08 - Сарматската равнина и други интересни неща
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3683 Коментари: 22 Гласове:
26

Последна промяна: 04.05.2020 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Имам навика да разлиствам един стар учебник по география, на Издателство Христо Г Данов, отпечатан с благословията на МНП-Министерство на Народното Просвещение!

Попадам случайно на Русия .Вниманието ми привлича Сарматската равнина, наименование, което не се използва сега ,но е  било в обръщение през 1909.?
Границите и са  от Ледовития океан до Черно и Каспийско море Равнините на днешни Русия и Украйна..

Явно свързани със сарматите! Да ,те са живели по тези земи! Интересен народ  Въвели са тежковъоръжена конница в бой И тази конница ,подозират някои,  е спряла римляните им в нашестието на изток Накрая ги принудила да се оттеглят на десния бряг на Дунав!  Друго отличително за сарматите е ,че били специалисти в обработката на злато и сребро В могилните гробници са намерени множество украшения от тези метали!  А, момент, гробните могили са подобие на тракийските? Понякога и там е използвано и  трупоизгаряне. Сарматите постепенно проникват на изток и правят съвместна държава с даките!  Че е така ,свидетелства името на столицата на Децебал-Сармизегетуза! Той е последният дакийски цар
В него фигурират сармати- на първо място и гети? Те пък кои са? Ами това е началното име на даките Гети, прехвърлили се от нашите земи в днешните Румънски земи.
След разбиването на Дакия , увенчано от император Траян с колона, наречена Траянова,  в Рим, сарматите се оттеглят в Северното Черноморие и остават там до появата на Българите и създаването на Велика България После изчезват, остава равнината да напомня за тях?
Това в историята е обичайно явление Изчезва ,без следа,  многоброен народ и веднага ,на негово място , се появява друг, също така многоброен и със същите показатели?
Опитвам се физически да си го изясня! Например , имаш пред къщата купчина пясък -вечерта На сутринта нея я няма, но има купчина чакъл ,на нейно място Добре дошла, ако ти трябва! Друго не те интересува

Те и даките се отдръпват на изток,тези,  които не приемат Рим Интеросното  е, че от местата където са били ,след сто години се появяват многобройни готи и се насочват към Малка Скития -родното място на гетите? В нашите, днешни земи!  Дълго време пребивават там, но не оставят никаква германска следа- някакъв топоним например Но когато тръгват на запад, оставят много нашенски,  днешни топоними- във Франция и в Испания И отново липсват германските, съхранени и до днес?
Интересни неща стават в тази наука за миналото, наречена история

А и други интересни неща видях в учебника Че столицата на Малорусия- Киев е най- стария руски град!?
Момент, всеки интелигентен руснак или украинец, знае ,че той е основан от братът на Кубрат- Кий и носи неговото име-Кийв-така се произнася Следователно ,там няма големи градове- в римско време и е основателна хипотезата ми за селския произход на етнонима рус!?Даден от римляните!

И още нещо интересно В началото на миналия век ,България внася от Русия стоки за около един милион лева и изнася за около 150 хиляди
А, един тогавашен лев се равнява на около 20 сегашни, по курса на цената на златото! 
Отрицателно за нас салдо от обмяната, но става дума за около 25 милиона лева обмен
Обяснението е, че Русия е селскостопанска страна и ние няма с какво  да предизвикаме интереса й към внос от нас! Както и нашият!
Но това пък предизвика моят интерес, да проверя, каква е търговията ни с основните икономически гиганти гтогава, както и със съседите ни:

АНГЛИЯ --внос- 21 милиона лева- износ- 20 милиона лева-Нещата са почти на кантар, Отрицателното салдо е само един милион лева

ГЕРМАНИЯ- Цифрите са 20 срещу 17 милиона лева Явно има какво да предложим на Германския пазар

ФРАНЦИЯ--6,5 милиона срещу 7 милиона- положително, макар и малко салдо!

АВСТРО - УНГАРИЯ- 34,5 милиона срещу само 8 Тук балансът е лош!

ИТАЛИЯ-5,5 милиона срещу 3.1 милиона

И едно попадение
БЕЛГИЯ--4 милиона срещу 27! Заинтересовах се ,какво толкова много изнасяме там? Яйца!?
Ето и цифрите със САЩ, не е изместил още Англия от първото място! 0,9 милиона срещу 1. 3 Положително салдо

От съседите привличат вниманието Гърция и Турция С другите търговиятя е незначителна
ГЪРЦИЯ-0,4 милиона срещу 8 милиона!
ТУРЦИЯ-17 срещу 27 милиона!

Защо се прави балансът?  Защото вносът е реално износ на национален продукт! За сведение на любителите му!
Явно в България, в първото десетилетие на миналия век  е имало хора, знаещи това и правещи си добра сметка!













Гласувай:
28


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Относно курсът: Пред 1909 година ...
04.05.2020 11:14
Относно курсът:
Пред 1909 година 20 лева са около 7 г злато
Сега един грам злато е около 60 лева
Или 7 г ще струват около 400 лева
Така се получана равностойността на един тогавашен лев на 20 сегашни!
цитирай
2. get - - Това няма как да е така - след, като в античните карти като "Сарматско море" ебило алтернатовни ползваното ... ?
04.05.2020 11:24
leonleonovpom2 написа:
Границите и са от Ледовития океан до Черно и Касписко море Равнините на днешни Русия и Украйна..


... за Балтийско ... още и Маре мароза - море?
Отклонения от тази именна традиция - се отбелязва при Тацит, който нарича Балтийско ... с алтернативнота "Суебикум" ... и при Овидий, като твърде волно(наспроти наложеното от географите към него време) ползва понятието САРМАТСКО - за - ЧЕРНО МОРЕ!

Да те питам нещо допълнително МЕЛАНХЛЕНИ и САРМАТИ ... за теб ДВА или ЕДИН НАРОД - СА ? ... и тези етноними ЗА КАКВИ антични НАРОДИ СЕ ПОЛЗВАТ?
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
04.05.2020 13:34
Общо, доколкото знам, се водят скитски народи Някои ги считат за едни и същи, различавали се по дрехите, маленхлените се обличали в черно, други, че са различни народи? Но сарматите със сигурност участват във формирането на Българския етнос, както даки и гети
Има доста свидетелства, например за Максимин Трак Родом от нашите земи Някои го сочат за гот, че майка му била аланка- също участвали във формирането на Българския етнос племена, но гетите го считали за техен човек !Когато е едновременно и гет и гот, какво сочи това- че гет и гот е едно и също, нали?
И най сигурното доказателство е прозвището му!
Максимин Тракиец Станало почти официално!
Писал съм по темата готи - гети, за забраната ,дошла от Каракала за употребата на Гет и осъждането на паметта на брат му Гета Едва Максимин има смелостта да отмени някои от решенията на Каракала Каракала го е изгонил и от армията, и от двореца, където е бил адютант на баща му Явно ,не е искал да се мярка пред очите му даже, някакъв си два метра и половина висок ГЕТ!
Едва Александър Север го връща в армията Защото е способен генерал!
Хубав ден!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Нещо за езика
04.05.2020 13:44
Ето какво пише в учебника за Романия
В Романия живеят над половин милион Българи Но статистиката ги брои за романи?
При 6,5 милиона жители!
В Добруджа е и Българският град Тулча, на река Дунав-19 хил жители Кюстенджа е с 11 хил/ констанца/
При всички старания на романите да пороманчат Българите, градът прави още впечатление на чист Български град/ последното изречение е точен цитат/

Да, постарали са се и то много романите Днес там никой не говори , а със сигурност и не пише на Български! Изчезнали са ,без причина Българите оттам!
цитирай
5. leonleonovpom2 - 2. get - - Това няма как да е така - с...
04.05.2020 14:17
2. get - - Това няма как да е така - след, като в античните карти като "Сарматско море" ебило алтернатовни ползваното ... ?

Не ми стана ясно, за кое говориш, че няма как да е така В текста е описана Сарматската равнина
За Сарматско море не се говори
Ето дословно текстът от стр 124:
САРМАТСКАТА РАВНИНА се простира от Ледовития океан до Черно и Каспийско море. На север тя е покрита с камъни/ морени се имат предвид/ -останки от ледници!
Средната част/ черноземът/ е богатството на Русия.
цитирай
6. get - До 3.4. leonleonovpom2 - Ще се опитам максимално СИНТЕЗИРАНО да обясня за това, което ... ?
04.05.2020 14:24
... не само античните, гърци и латинци - ни и съвременните автори БЪРКАЙКИ(?) объркват и нас интересуващите се от ГЕТИ-те?
- Гети и "скити"(второто дословно идва от скит/"СК(р)ИТ" ... а то дало в съвременният бг. СКЪТАН = ОТДЕЛНО живеещ) СА ЕДИН И СЪЩ И ПО-СТАР, от това КОЕТО Е ЗАЛЕГНАЛО В ПОСЛЕДВАЩИЯТ термин "САРМАТИ" !
- Значи ГЕТ Е СЪБИРАТЕЛНО ПОНЯТИЕ - ЗА БЛИЗКО РОДСТВЕНИ ХОРА/НАРОД(и).

В по-късни времена предимно ГРЪЦКИ АВТОРИ започват условно да ги делят според специфика в облекло на: а) МЕЛАНХЛЕНИ(чернодрешковци) и б)САРМАТИ(белодрешковци) ... това деление допълнително идва и от традиции в древността ИЗТОК да се определя за СВЕТЛО-БЯЛО-СЪРМЕНО ... а запад, с "черно".

Отделно в по-късно време, за западните се приосвоява и "даки" ... а за източните "сармати" - но отново ПОДЧЕРТАВАМ - при тях ИМАМЕ ЕДИНСТВО НА ПРОИЗХОД, КУЛТУРА + ОБИЧАИ! ... та от там най-вероятно идва и името на СТОЛИЦАТА ИМ - В ЕПОХАТА НА РИМСКА ЕКСАНЗИЯ от БАЛКАНИ И СЕВЕРНО ПРИЧЕРНОМОРИЕ - носеща ПОКАЗАТЕЛНОТО име САРМАси+ГЕТуза?

- Така че ... ние АКО НЕ СПОДЕЛИМ "ТЕОРИЯТА ЗА МЗИГРАЦИОННИЯТ НИ ПРОИЗХОД" - сме ПРОИЗВОДНИ-НАСЛЕДНИЦИ на ТЕЗИ хем А//"ТРАКИ"(защото гетите(западни) са ги причислявали и към ТРАКИЙСКИЯ НАРОД) - хем и на Б//САРМАТИТЕ - тоест на ИЗТОЧНИТЕ голямо(маса) НО ПАК ГЕТИ, като НАРОД(и)?

- Като САРМАТИТЕ са имали момент на разселване МИГРАЦИЯ - ДО ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ ... а в последствие ЗАВРЪЩАНЕ НА ЧАСТ ОТ ТЯХ! При така известната им ЦАРИЦА ТОМИРА ... на името на която е кръстен, попадащият в момента в Румъния град Томи?! ... това го има упоменато в писмата на римския поет Овидий, който към време на тези процеси-миграцинни е бил "заточен" в Добруджа-"Малка скития" ... можем спокойно да я наречем й "Мало-гетия" - същата?!

Пак ПОТРЕТЯЙКИ ПОДЧЕРТАВАМ - през ПЪРВИ и ВТОРИ ВЕКОВЕ - в рпезултат ВОЕННАТА ЕКСПАНЗИЯ НА РИМ ... тези родствени хора-народи СА ПРИНУДЕНИ ДА СЕ КОНСОЛИДИРАТ И С ТОВА СТАВАТ ... това, което по-късно ще се нарече: СТАРА-ВЕЛИКА-БЪЛГАРИЯ ?!
цитирай
7. leonleonovpom2 - За скитите има и друго тълкувание ,Гет!
04.05.2020 14:38
Те са скотовъди- отглеждат животни, не са земезделци и затова се скитат Затова скит и скот-скотовъд, пастир са станали синоними Но се е утвърдило скит, защото то е първото нещо ,което прави впечатление Затова са и конни народи- подвижната стока се нуждае от подвижна охрана
Иначе, с написаното по- долу от тебе съм безусловно съгласен Нали Добруджа е наричана Малка Скития

"Пак ПОТРЕТЯЙКИ ПОДЧЕРТАВАМ - през ПЪРВИ и ВТОРИ ВЕКОВЕ - в рпезултат ВОЕННАТА ЕКСПАНЗИЯ НА РИМ ... тези родствени хора-народи СА ПРИНУДЕНИ ДА СЕ КОНСОЛИДИРАТ И С ТОВА СТАВАТ ... това, което по-късно ще се нарече: СТАРА-ВЕЛИКА-БЪЛГАРИЯ ?!"

Хубав ден!
цитирай
8. get - До 5. leonleonovpom2 - Няма ТАКОВА НЕЩО - В НАУКАТА като "САРМАТСКАТА РАВНИНА" - А ...?
04.05.2020 14:51
leonleonovpom2 написа:
2. get - - Това няма как да е така - след, като в античните карти като "Сарматско море" ебило алтернатовни ползваното ... ?

Не ми стана ясно, за кое говориш, че няма как да е така В текста е описана Сарматската равнина
За Сарматско море не се говори
Ето дословно текстът от стр 124:
САРМАТСКАТА РАВНИНА се простира от Ледовития океан до Черно и Каспийско море. На север тя е покрита с камъни/ морени се имат предвид/ -останки от ледници!
Средната част/ черноземът/ е богатството на Русия.


... А ако го има, "наименованиета" Е РЕЗУЛТАТ ОТ НАУЧНА СПЕКУЛАЦИЯ - стъпваща на ТЕЗАТА (факта) ГЕОЛОЖКИ за съществувало от преди ДЕСЕТ МИЛИОНА ГОДИНИ, поне ... "море ПараТетис"(останал от по-старият ОКЕАН ТЕТИС) - което е било свързано в ТОВА ОТДАЛЕЧЕНО ГЕОЛОГИЧЕСКО ВРЕМЕ със СЕВЕРЕН ОКЕАН + БАЛТИЙСКО МОРЕ?!

- На база това СЕ ПРАВИ СПЕКУЛАЦИЯТА ... останалите СЛЕД ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ТОВА Палео-ГЕОЛОЖКО МОРЕ - НИЗИНИ ... да започнат да ги наричат С НЯМАЩИТЕ НИЩО ОБЩО С ТОВА "САРМАТИ" ... на името им, като "САРМАТСКИ НИЗИНИ"?
- Които се простират, според геология и топография от Виена на Запад, до Балтика на Север ... от там Северно море(коете и стигало значително по- на юг) ... на изток до Тян-шан(планини) ... на юг до Анти-Кавказ(а)?

- Но към настоящият момент ДОРИ И В РУСКАТА НАУЧНА Л-РА това много старо ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ е прието вече да се нарича "Восточно-Европейская равнина"?! ... част от нея се е отбелязвала първо в италианските карти с Bassopiano sarmatico ... вече късно около 19-ти век е възприето за кратко и при руснаците ... които в последствие я подменят с Източно-европейска низина" ... което отново не е твърде коректно. Тъй като Виена която е в Централна Европа - също попада в ареала на тази "източна" или "сарматска" низина - това имах в предвид!?
цитирай
9. get - До 7. leonleonovpom2 - За скитите има и ...? ЗНАМ И ПОЯСНЯВАМ ?!
04.05.2020 20:33
leonleonovpom2 написа:
Те са скотовъди- отглеждат животни, не са земезделци и затова се скитат Затова скит и скот-скотовъд, пастир са станали синоними Но се е утвърдило скит, защото то е първото нещо ,което прави впечатление Затова са и конни народи- подвижната стока се нуждае от подвижна охрана
Иначе, с написаното по- долу от тебе съм безусловно съгласен Нали Добруджа е наричана Малка Скития

"Пак ПОТРЕТЯЙКИ ПОДЧЕРТАВАМ
... това, което по-късно ще се нарече: СТАРА-ВЕЛИКА-БЪЛГАРИЯ ?!"

Хубав ден!


- Мисля - вече няколко пъти сме разисквали ... произход и смисъл в думата СКИТ?

1. Това което го има в "класическият възглед" ... почива, върху коментарни и по-късни записки(в глосарии). Където ранно-средновековни и гръко-езични автори ИЗВЕЖДАТ СМИСЪЛА НА думата от СКУТА - СТРЕЛЯ/лец/ ?
2. Вече от сериозни учени с академични знания по езиците - се стига до ВТОРИ ВАРИАНТ В СМИСЪЛА на кореновата от която е дошъл ЕКЗО-НАЗВАНИЕТО "Скит"?
СЛЕДВА ДА ДОПЪЛНЯ, че това са нашият Д. Дечев, германеца Август Фик ... съставителите-учени на английския Етимологичен речник - Които заявяват, че СКИТ идва от протокоренова - която в изначалният си вид е звучала, като *skey- а) КЪС(ам) б)отделя ... тя в разширен формант е дала в прото-немския *skeydh - отделям ... от там, вече по-късни форми са съвременното за ЩИТ в английски ШИЛД ... в български ЧИСТ с изписване на гръцки "Ктист" от времена, когато я упоменава Страбон - със значение "Чист" - поради страдащият от липса в гръцкият на българските "Ш"-ушкави съгласни звуци, Ч, Ш, Ж ?

Спирам с ... тъй като обосновките са много? Като в резюме казвам КТИСТ - е "гръцко" предаване в зву„евието на "тракийско-гетска" дума със съвременно звучение ЧИСТ ... а кореновата от която идва това ЧИСТ ... е същата от която идва и СКИТ - значения: СКЪТАН, ОТДЕЛЕН, Не-СМЕСЕН С ДРУГИ ... народи! ЧИСТ НАРОД!
СКЪТАН - ЧИСТ, без чужди примеси - или = ЧИСТ НАРОД !
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
04.05.2020 22:01
Е, когато твърдението идва от специалисти, няма как да не го приема

Но все пак си мисля и за нещо друго Знаеш ,че обичам да се ровя из романските езици, все едно ,че правя някакви химически опити

Все пак като хипотеза За произхода на името, въпреки ,че не влиза в темата на постинга За скити
Да ,думата е утвърдена И то в нашия език ,като скитник Във френски и в италиански няма този смисъл за скитник- скит и скитник нямат връзка Дали скит не си е направо древноБългарска дума!? Вагабон е например на френски
Скот обаче е останало в името на шотландците Неизорана нива е езика им Там има и мак и то в много подходящ смисъл за изясняване на името на МАКедоните!
Та си мисля, пастирът-пастор на италиански, Пастьор на френски е скитник, обикаля с добитъка пашите Та не ми се иска съвсем да се изключва практикуваното от скитите животновъдство, като указание за името!

Хубава вечер!
цитирай
11. get - До 10. leonleonovpom2 - Ами има го същото СКОТ ... отговарящо на латинското Б/ПЕКариум ?
04.05.2020 22:20
leonleonovpom2 написа:
Е, когато твърдението идва от специалисти, няма как да не го приема


...
Да ,думата е утвърдена И то в нашия език ,като скитник Във френски и в италиански няма този смисъл за скитник- скит и скитник нямат връзка Дали скит не си е направо древноБългарска дума!? Вагабон е например на френски
Скот обаче е останало в името на шотландците Неизорана нива е езика им Там има и мак и то в много подходящ смисъл за изясняване на името на МАКедоните!
Та си мисля, пастирът-пастор на италиански, Пастьор на френски е скитник, обикаля с добитъка пашите Та не ми се иска съвсем да се изключва практикуваното от скитите животновъдство, като указание за името!

Хубава вечер!


- Отговарящо СМИСЛОВО НА БОГАТСТВО ?
В старо-български, той назоваван още и църковно-славянски СКОТНИЦА ... дума събирателна: ЗА МЯСТО КЪДЕТО СЕ НАМИРАТ ЖИВОТНИ 2-ро значение - ХАЗНА ... СКЪТ(ам)НИЦА ?! ... от кореновата СКЪТ ... даващо, както е примерно в Идиома:
"СКЪТам БЕЛИ пари за ЧЕРНИ дни."? ... от същата коренова идва и отделената килия на св.Иван Рилски - СКИТ(отделно, уединено, прибежище) ... СКУТ(скътано, интимно място - физиология) ! Думата УПОМЕНАТА ОЩЕ ОТ СТРАБОН - във ВРЪЗКА С ГИТЕТИТЕ "КТИСТИ", тоест ЧИСТИ ... до настоящият момент, подължава да се ползва в езика ни ... НО НЯМА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ КОМЕНТИРАТ ... за ЕДНИ ТАКИВА СТРАННОСТИ? Думи от "тракийски" - общи със "за славянски" АМА ОТ ПРЕДИ ПОЯВАТА НА "СЛАВЯНИТЕ" ?!

Българите и Стара-велика-България ... да СМЕС СМЕ ... но от близко-родствени и то ЕВРОПЕЙСКИ - КУЛТУРНО И ЕЗИКОВИ НАРОДИ ... ПОНЕ ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПО-РАНО, от преди появата на ТОВА ХИПОТЕТИЧНО "СЛАВЯНИ" - като народ и език(ци) !?
цитирай
12. leonleonovpom2 - Безспорно,Гет!
04.05.2020 22:53
"Българите и Стара-велика-България ... да СМЕС СМЕ ... но от близко-родствени и то ЕВРОПЕЙСКИ - КУЛТУРНО И ЕЗИКОВИ НАРОДИ ... ПОНЕ ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПО-РАНО, от преди появата на ТОВА ХИПОТЕТИЧНО "СЛАВЯНИ" - като народ и език(ци) !?"

Напълносъм съглсен с тебе! С цитираното по- горе

Иваче, гърци и румънци , сърби - също, нггледно са доказали ,че отбългаряване, чрез забрана на ползване на език и геноцид в търсене ва работа, може да се получи за малко повече от сто години, дори и за по- малко от сто- на гърци и сърби изтичат вече сто години!!

Лека нощ!
цитирай
13. slavimirgenchev1953 - Родът на писателя Стилиян Чилингиров по майчина линия е от Северна Добруджа, от град Бабадаг. През 1917 г. заедно с части от Трета армия
05.05.2020 08:33
в Северна Добруджа пътува и българска научна експедиция, в която участва и Чилингиров. В резултат се появяват две книги, излезли съответно през 1920 и 1924 г. Чилингиров се среща и с вуйчо си и пише едноименен разказ - "Вуйчо от Бабадаг". Северна Добруджа е подарена на Румъния по време на руско-турската "освободителна" война (1877-1878). В румънския парламент имало разисквания по тази тема и станало ясно, че в С. Добруджа не живеят компактно румънци, а само българи, малко татари, цигани и четирима руснаци. Но бъдещият СССР се натискал за излаз на река Дунав и за това "дарил" С. Добруджа за сметка на части от румънска Бесарабия. Повече подробности има моята нова книга "От мястото на събитието"-
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Слави!
05.05.2020 09:01
13. slavimirgenchev1953 - Родът на писателя Стилиян Чилингиров по майчина линия е от Северна Добруджа, от град Бабадаг. През 1917 г. заедно с части от Трета армия
08:33
в Северна Добруджа пътува и българска научна експедиция, в която участва и Чилингиров. В резултат се появяват две книги, излезли съответно през 1920 и 1924 г. Чилингиров се среща и с вуйчо си и пише едноименен разказ - "Вуйчо от Бабадаг". Северна Добруджа е подарена на Румъния по време на руско-турската "освободителна" война (1877-1878). В румънския парламент имало разисквания по тази тема и станало ясно, че в С. Добруджа не живеят компактно румънци, а само българи, малко татари, цигани и четирима руснаци. Но бъдещият СССР се натискал за излаз на река Дунав и за това "дарил" С. Добруджа за сметка на части от румънска Бесарабия. Повече подробности има моята нова книга "От мястото на събитието"-

Благодаря за коментара!
Къде може да се намери книгата ти?

Да, Северна Добруджа е отстъпена на Румъния ,като компенсация за Бесарабия и Молдова ,даденина Русия
Какво да кажа ,всички тези са стари, Български земи!
Но положението е такова, да зависим от други!
Румънският крал дълго се чуди, какъв ход да предприеме? Румънски никой не може да чете в Северна Добруджа
И манифестът е написан на Български С извинение, че той Кралят ,Карол се подчинява на решение на Великите сили, не е негово решение това Народът там е потресен!
Но има и продължение- Сделката е за 101 тодини През 1980 година времето изтича Живков все пак се съветва с Брежнев, какво да се прави? Брежнев махнал с ръка- те пък трябва да върнат Молдова и казал- Нали сме заедно всички,какво значение има къде е Северна Добруджа?
Сега изтичат 101 години от вземането на Беломорска Тракия Но въпрос изобщо не се повдига,дори за търговски коридор?
Заедно сме с гърците?
Само ,че такова обезбългаряване са провели за сто години и едните и другите,че хората даже и не смеятда кажат ,че имат Български корени Ще загубят работата си!

Хубав ден!
цитирай
15. shtaparov - Сарматите впрочем не са измествани ...
06.05.2020 08:26
Сарматите впрочем не са измествани от Бъ
Лгарите- те са част от самите Българи. Самбат Кий пък е изрестен само в Бългйрия,понеже е литературен герой на историческия романист Нурутдинов,а не реална историческа фигура. Допустимо е даже да приемем,че най-старото селище под Киев е основано векове преди Кубрат,но пак отБългари разбира се!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
06.05.2020 09:17
shtaparov написа:
Сарматите впрочем не са измествани от Бъ
Лгарите- те са част от самите Българи. Самбат Кий пък е изрестен само в Бългйрия,понеже е литературен герой на историческия романист Нурутдинов,а не реална историческа фигура. Допустимо е даже да приемем,че най-старото селище под Киев е основано векове преди Кубрат,но пак отБългари разбира се!


Не отричам и елемент на легендарност Но украинци наистина знаят ,че градът е дело на Българин! И по този повод съм чувал- Ние всички тук, сме родственици!
Ти знаеш в древността как се " основават " градове Как е " основан " Филипопол например- Върху много по- стария град Пулпудева И как е съхранено това име ,за да възкръстне като Пловдив Сигурен указател за родовата памет!
Така стоят нещата и с Киев, за Константинопол да не говорим Цял ден Константин с кон и рало очертавал границите на града А Бизоне, Бизантион ,те къде са били?
И едната дузина Александрии на изток, основани от Александър Велики?
Излиза ,че през няколкото години походи на Изток, той се е занимавал само със строителство?
Само една Александрия е реално основана от него- на чисто място
Под основаване се има предвид смяна на името и сигурно, както Б.Б обича. първа копка, символична!
Запазена марка от онези времена!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
17. zaw12929 - ПРИСЪЕДИНБИХМЕ СЕ КЪМ зАПАДА И С...
06.05.2020 12:22
ПРИСЪЕДИНБИХМЕ СЕ КЪМ зАПАДА И СТАНАХМЕ- ЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
06.05.2020 16:44
zaw12929 написа:
ПРИСЪЕДИНБИХМЕ СЕ КЪМ зАПАДА И СТАНАХМЕ- ЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ



Развесели ме!
И жена ми, географ е, свързва Запада със западнала
Но по адрес на Северозападна България
Когато иска да отреже някой оттам, напомня му произхода!

Всичко добро, хубав празник!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Най- компетентният специалист!
06.05.2020 19:07
18:48 - rustam

Гласувай: +24 -1

Достоен ученик на Платон/ относно самочувствието, не друго/!
цитирай
20. shtaparov - Сарматите впрочем не са измествани ...
12.05.2020 03:44
leonleonovpom2 написа:
shtaparov написа:
Сарматите впрочем не са измествани от Бъ
Лгарите- те са част от самите Българи. Самбат Кий пък е изрестен само в Бългйрия,понеже е литературен герой на историческия романист Нурутдинов,а не реална историческа фигура. Допустимо е даже да приемем,че най-старото селище под Киев е основано векове преди Кубрат,но пак отБългари разбира се!


Не отричам и елемент на легендарност Но украинци наистина знаят ,че градът е дело на Българин! И по този повод съм чувал- Ние всички тук, сме родственици!
Ти знаеш в древността как се " основават " градове Как е " основан " Филипопол например- Върху много по- стария град Пулпудева И как е съхранено това име ,за да възкръстне като Пловдив Сигурен указател за родовата памет!
Така стоят нещата и с Киев, за Константинопол да не говорим Цял ден Константин с кон и рало очертавал границите на града А Бизоне, Бизантион ,те къде са били?
И едната дузина Александрии на изток, основани от Александър Велики?
Излиза ,че през няколкото години походи на Изток, той се е занимавал само със строителство?
Само една Александрия е реално основана от него- на чисто място
Под основаване се има предвид смяна на името и сигурно, както Б.Б обича. първа копка, символична!
Запазена марка от онези времена!

Хубав ден, приятелю!

Абсолютно точно си посочил разковничето на този "казус",което не е известно на всеки- сменяваш името на някой стар град,и "новия" град е вече основан!
цитирай
21. apostapostoloff - Пропуснал си да отбележиш, че сарматите не са
13.05.2020 14:17
холандци.
цитирай
22. leonleonovpom2 - Хайде, евтин Тольо, хващай мекия за ...
13.05.2020 14:23
Хайде холан, евтин Тольо, хващай мекия за Холандия!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134895
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031