Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2020 22:14 - Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 1089 Коментари: 24 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност

https://news.bg/politics/severna-makedoniya-ne-y-tryabva-es-ako-shte-se-otkazva-ot-ezik-i-identichnost.html

Автор:news.bg

02.05.2020 17:51:09image

Източник: EPA/БГНЕС

архив

 FACEBOOK  TWITTER  LinkedIn  6 16

"Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и езикът, на който говоря не е македонски, тогава нямаме нужда от ЕС", заяви македоснкият президентът Стево Пендаровски в интервю, цитиран от МИА, в коментар относно българското изявление, приложено към заключенията на Съвета по общи въпроси на ЕС.

Пендаровски заяви, че това е "най-твърдата" разпоредба в декларацията на българския парламент. "Трябва да бъда честен, прочетох изречението два пъти, три пъти, когато го прочетох за първи път, не можах да повярвам. Не мога да повярвам, че през 21 век някой може да оспори чужд език, оспорвайки начина, по който той е наричан в продължение на десетилетия, въпреки факта, че е кодифициран".

Македонският език е исторически факт и е признат в международен план от 1974 г., подчертава той.

ООН на конференция от 1977 г. призна езика, като по този начин заключи нещо, което е чист езиков и практически факт. "Факт е също, че през 1946 г. комисия, ръководена от (лингвист и професор) Блаже Конески, е кодифицирала македонския стандартен език. И това са факти, те не се подлагат на дебат", заяви Пендаровски.

Той каза, че декларацията, приета от българския парламент, "е в противоречие с няколко основни принципа на нашето споразумение с България."

"Ключовата фраза, използвана в двустранното споразумение, е споделена история, означаваща хора и събития, които се считат за ключови фигури и събития както от България, така и от Македония", отбеляза Пендаровски и добави: "Ако разчитаме на тази фраза, ще можем да намерим съвместно решение много скоро. Ако продължим да настояваме да декларираме, че всичко преди 1944 г. е съвместна история - четете между редовете, български история - тогава няма какво да договаряме."

Пендаровски заяви, че българската декларация, която беше одобрена както от управляващата партия, така и от опозицията, може да се окаже "истинско политическо препятствие" при приемането на рамката за преговори между Европейската комисия и Северна Македония, която се очаква този юни.

Той е попитан и за коментарите на проф. Денко Малески, помощник на президента, който наскоро написа за македоно-българските отношения, че "трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото сме били част от една и съща нация." Изявленията му предизвикаха обществена реакция в страната.

"Не съм съгласен с него в това отношение, не мисля, че е прав. Той е само един от малкото хора, които ме съветват по външни работи. Искам да има съветници и помощници, които да ми кажат, когато не съм прав, но трябва да кажа, че не съм съгласен с него по този въпрос", коментира македонският президентът Пендаровски.




Гласувай:
2



1. shtaparov - С други думи на крадеца не му трябва ...
02.05.2020 22:17
С други думи на крадеца не му трябва реабилитация,ако трябва да се откаже от откраденото!
цитирай
2. shtaparov - Те вече признаха че не са "м...
02.05.2020 22:19
Те вече признаха че не са "македонци",като се превърнаха в северомакедонци- какво още искат тези хайдуци???
цитирай
3. shtaparov - За да влезеш в ЕС трябва да си чист- не ...
02.05.2020 22:20
За да влезеш в ЕС трябва да си чист- не да си крадец!
цитирай
4. shtaparov - България бе приета в ЕС, понеже е ...
02.05.2020 22:22
България бе приета в ЕС,понеже е чиста- не е крала от никого и не владее чужди земи-,а от нея са краднали !
цитирай
5. anonymous285 - То за това ...
02.05.2020 22:24
на 1 Април честват своя празник Северна Македония.Само че къде са другите македонии не се знае?Защото България е една.Най-голямата лъжа че не си спомнят от кой са се отцепили.И най-нахално вярват че са само Македонци на срещите си с Бойико Борисов обаче не им трябва преводачи хммммм защо ли ?
цитирай
6. shtaparov - на 1 Април честват своя празник С...
03.05.2020 11:01
penata555 написа:
на 1 Април честват своя празник Северна Македония.Само че къде са другите македонии не се знае?Защото България е една.Най-голямата лъжа че не си спомнят от кой са се отцепили.И най-нахално вярват че са само Македонци на срещите си с Бойико Борисов обаче не им трябва преводачи хммммм защо ли ?

Ясно е защо! :)
цитирай
7. shtaparov - И празникът им значи първоаприл...
03.05.2020 11:01
И празникът им значи първоаприлски!
цитирай
8. kirk - Аграрфашизмът е вреден, татарчета...
03.05.2020 22:18
Трябваше да помислите преди да карате със сопи макетата от горна дджумия да стават първо от българи - македонци, после пак българи, после пак македонци... Сега сърбайте попарата, коята сами сте надробили... Окупаторчета нещастни, спасители на Ерец Израил, ха-ха-ха... Всеки език се е отделял от друг по-голям и общ, както всяка нация от друга, по-голяма общност... Днешните северномакедонци се отказват от татарския квазиетноним и вие се пенявите кат таковата... ченчили. Обаче на зло куче има зъл пърт!!! Ахтунг!!! Де не стигнете до македонския ултиматум!
цитирай
9. anonymous285 - Какви сопи бе колега......
04.05.2020 09:10
аз не съм отделял Македония от България за да сърбам попари нали така ?И да те питам кой са тия нации които визираш ?Аз да ти кажа не се определям като зло куче както вие изкарвате господин Крик.Да те питам ти какъв си немец ли си или Македонец че такива неща ги пишеш ако ги защитаваш толкова стани Македонец например?То пак е същото като гена не може да се изтрие така както НАРОДНИТЕ ТРАДИЦИИ В ПОКОЛЕНИЯТА.Съмият генофонд никой не може да го изчисти само езикът може да се промени и да се създаде нация насила отделена от България.Ние като народ и нация имаме общо със Сърбите и Македонците много общи неща като ЕЗИК и КУЛТУРА.Прочети малко история и история на обичайте и обредите и ще се обедиш сам не само да пишеш глупости и да храниш зли кучета или нещо си подобно пъ и ченчили.Май нещо сънуваш ми се струва.Тук темата е че Македонците се мислят като за такива и мислят и България за Македонска страна ама ти още не си в час стия неща явно за да пишеш някакви небивалици!Земи се стегни и чети малко история например 1-во Българско царство 2-ро Българско царстви т.н.Ей хора чете преди да се изказвате а й в училище много е важно колко си имал по история защото който е имал слаби оценки той не се е интересува от нея и за това по някога говори небивалици от 10001 нощи на които другите да му четеме глупостите.
цитирай
10. kirk - Аз съм бълг. компютър "Правец"
04.05.2020 14:37
Който във вица вместо да отговори на вкараната в него за решаване задача пита: "А, кой пита!". Не се интересувай от личността ми, за да не ти призлее, когато разбереш кой съм точно! Арменец съм и това ти е достатъчно!!! Винаги сме деляли, различавали българите от македонците - още от ранното средновековие! Защо ли? Дядо ми по майчина линия беше македонец, вейчо ми - съпруг на леля - сестрата на баща ми - също, съпругът на братовчедката ми - нейна дъщеря - също. Всички мои познати дори още от казармата - макета, не обичаха да ги изкарват българи!!!Защо ли? Македония никога не е била българска, няма и да бъде. Намери новелите на Йоан Цимисхи и Алекси Комнин и виж как се е побългарило македонското население ХI-XII в. След това през Възраждането политонимът българин получава най-голямо разпространение, но... дотук!!! Ех, Пена, Пена - как може да си толкова тъп?! Хората там да забравят, че са били Македонска империя, а? Измисляте какви ли не лъжи, създавате "древни" каменни надписи като Битолския, нямате никакъв срам... Аграрфашисти!
цитирай
11. shtaparov - Трябваше да помислите преди да к...
04.05.2020 20:25
kirk написа:
Трябваше да помислите преди да карате със сопи макетата от горна дджумия да стават първо от българи - македонци, после пак българи, после пак македонци... Сега сърбайте попарата, коята сами сте надробили... Окупаторчета нещастни, спасители на Ерец Израил, ха-ха-ха... Всеки език се е отделял от друг по-голям и общ, както всяка нация от друга, по-голяма общност... Днешните северномакедонци се отказват от татарския квазиетноним и вие се пенявите кат таковата... ченчили. Обаче на зло куче има зъл пърт!!! Ахтунг!!! Де не стигнете до македонския ултиматум!

Абре Гърк или Къркач,нима не знаеш каква фалшива "нация" измисли Сталин от "твоите" арменци,та сеи правиш на ни лук ял ни мирисал??!! Забрави за Карабахската "нация" ти,направена на ваш гръб както "македонската" на наш,и сега злорадстваш без да се усетиш,че така наплюваш и сам себе си!
цитирай
12. shtaparov - И друго не знаеш Къркачо, или може би ...
04.05.2020 20:29
И друго не знаеш Къркачо,или може би се правиш че не знаеш: фалшивата "нация" не я направихме ние,червената окупаторска армия ни я направи! Затова по-добре гледай у свойто си канче наместо у нашто: оправяй бакиите на фалшивата Карабахска "нация" но тоже и на Палестинската,понеже тъй-наречените "палестинци" до един са всъщност чистокръвни евреи,само че люто ислямизирани и надъхани срещу своите сънародници!
цитирай
13. shtaparov - Който във вица вместо да отговори на ...
04.05.2020 20:38
kirk написа:
Който във вица вместо да отговори на вкараната в него за решаване задача пита: "А, кой пита!". Не се интересувай от личността ми, за да не ти призлее, когато разбереш кой съм точно! Арменец съм и това ти е достатъчно!!! Винаги сме деляли, различавали българите от македонците - още от ранното средновековие! Защо ли? Дядо ми по майчина линия беше македонец, вейчо ми - съпруг на леля - сестрата на баща ми - също, съпругът на братовчедката ми - нейна дъщеря - също. Всички мои познати дори още от казармата - макета, не обичаха да ги изкарват българи!!!Защо ли? Македония никога не е била българска, няма и да бъде. Намери новелите на Йоан Цимисхи и Алекси Комнин и виж как се е побългарило македонското население ХI-XII в. След това през Възраждането политонимът българин получава най-голямо разпространение, но... дотук!!! Ех, Пена, Пена - как може да си толкова тъп?! Хората там да забравят, че са били Македонска империя, а? Измисляте какви ли не лъжи, създавате "древни" каменни надписи като Битолския, нямате никакъв срам... Аграрфашисти!

Абре миксирано псевдочовече- наместо да ни съчувстваш,понеже "твоите" арменци са пострадали подобно на нас,ти злодастваш над чуждите беди затова помни- теб и народа ти окъцан ке ги постигнат същите неща понеже Бог ке ви накаже за арогантността,с която злобеете срещу окрадените и защитавате крадците! Според краткия ти мозък жертвите били "фашисти" а хайдуците- антифашисти,така ли??!! От Курило те издирват,а ти се криеш по чужбина??!! Няма да е задълго и ако продължаваш да ръфаш жертвите на македонисткия грабеж, скоро Бог ще ти прати гръм от ясно небе!
цитирай
14. anonymous285 - Това е се едно сега аз да .....
04.05.2020 20:48
обяснявам на един човек от Черногорец че е сърбин,на един Украинец че не е Руснак и на едни Югославянин какъв е или на един Армения , Азербайджан Беларус Естония Грузия Казахстан , Киргизстан , Латвия ,Литва , Молдова , Таджикистан Туркменистан , Украйна ,Узбекистан да те не са Руснаци нали?Или това че коренното население на САЩ не идва от Европа а от някъде другаде нали може би да са Македобци а ха-ха-ха?Много ми е чудно дали изобщо знаеш за хан Мотунг чувал ли си го или хан Крум,цар Борис и т.н?А България на три морета чувал ли си я?Само ще ти кажа че ние даже и със Сърбите имаме общи обичай и традиции пък камо ли с вас нашите братя и сестри .С вас Македонците фолкловра ни един и същи носии обичай и т.н.Ние сме вие и вие сте ние ти това е . НЯма какво да се еманципирвате .Спорим всички сме едно цяло стига глупости няма разлика само знамето е различно което прилича на Тангра.Аз смятам че вие Македонците сте сега наши братовчеди които си мислите че от как свят светува вас ви е имало ама историята сама говори за себе си.И ако някой се опитва да изкарава друго смятам че не прави хубаво.Според мен даже ако има визи даже и тази която бие печат трябва да бъде по бързо за Македонците не трябва да има никакви мита вие сте също като Бесарабските Българи винаги сте добре дошли макар и с този ваш диалектен Български ама в България бол диаленти така че още едно съвпадение.От къде е аз буката да те питам?Защо даже и Руснаците говорят развален Български добре че сме дали слово на всички вас това е факт който не е за пренебрегване нали ?Или пак се Македономанципирвате ?Българският като такъв защо е най-богатият на думи от всички славянски народи?Това няма значение важното е че България и Македония да вървиме всячески заедно като едно и да сме единни.Аз не деля Българин или Македонец всички сме едно всеки които каквото иска да си вярва но ние трябва да бъдем заедно всячески и културно,икономически,политически,воено и да си помагаме но заедно.Не бива да се делиме защото сме разделени по територия.Абе то е ястно за вас обаче циганите какво ще ги правиме ето това е проблема те са ето за това трябва да си поговорим ето това е въпросът според мен.
цитирай
15. anonymous285 - Междо другото ние сме .....
04.05.2020 21:14
от народите които призна Арменският геноцид https://news.bnt/bg/a/469261-ns-prie-deklaratsiya-za-masovoto-iztreblenie-na-armentsi-prez-pa-rvata-svetovna-vojna-st-roshkev
Така че следва Македонци братя наши да се прегърнеме заради общата история традиции ,обичай да сме добре дошли в гостуванията си на двата брацки народа.Няма как да не отбележа факта ако например аз отида на квартира от нашите и веднага да си сменя фамилията така ли е това е истината за вас Макета.Македонци няма нация която да ви обича повече от нас Българите запомнете го и си го набиите в главите.Ако сте в нужда ние винаги ще бъдеме на среща.
цитирай
16. shtaparov - Слушай Къркач,...
04.05.2020 21:21
... "македонци" ИЗОБЩО няма- има Българи от поречието на Вардар и всеки,който се опитва да превръща народа ми в чужденци е престъпник, крадец, фашист и наглец!
цитирай
17. shtaparov - Който във вица вместо да отговори на ...
04.05.2020 21:24
kirk написа:
Който във вица вместо да отговори на вкараната в него за решаване задача пита: "А, кой пита!". Не се интересувай от личността ми, за да не ти призлее, когато разбереш кой съм точно! Арменец съм и това ти е достатъчно!!! Винаги сме деляли, различавали българите от македонците - още от ранното средновековие! Защо ли? Дядо ми по майчина линия беше македонец, вейчо ми - съпруг на леля - сестрата на баща ми - също, съпругът на братовчедката ми - нейна дъщеря - също. Всички мои познати дори още от казармата - макета, не обичаха да ги изкарват българи!!!Защо ли? Македония никога не е била българска, няма и да бъде. Намери новелите на Йоан Цимисхи и Алекси Комнин и виж как се е побългарило македонското население ХI-XII в. След това през Възраждането политонимът българин получава най-голямо разпространение, но... дотук!!! Ех, Пена, Пена - как може да си толкова тъп?! Хората там да забравят, че са били Македонска империя, а? Измисляте какви ли не лъжи, създавате "древни" каменни надписи като Битолския, нямате никакъв срам... Аграрфашисти!

Затова си трай- където не си подготвен, ще трябва да мълчиш! Не можеш да ми казваш ти на мене че аз не съм Българин,а съм някакъв си смешник "македонец"- такъв смешник може да си ти,но аз определено не съм!!!
цитирай
18. shtaparov - Гатанка
04.05.2020 21:27
По име Българин, по род "арменец", по произход "македонец" а по прякор грък- що е то?



Отг.: зашематен Къркач,фен на чашката и на хонорарите
цитирай
19. shtaparov - Гатанка
04.05.2020 21:28
По име Българин, по род "арменец", по произход "македонец", по манталитет евреин а по прякор грък- що е то?



Отг.: зашематен Къркач,фен на чашката и на хонорарите
цитирай
20. kirk - Само толкова ли можеш, Тъпанаров
05.05.2020 01:33
Само толкова ли можеш, Тъпанаров?! Май остана още нещо да се овъргаляш и изпоцапаш, давай, продължавай, аз даже не го прочетох, защото не си ми интересен... На майката ти питката!!!
Пена, сега в новия ти постинг отиваш далече от темата и ме занимаваш с глупости!!! С глупостта си всъщност, защото по друг начин не може да се охарактеризира болната ти амбиция да определяш друга нация и друг национален език като "твои", нито да обясняваш на някого какъв е всъщност! Тия зен-будистки внушения "Ас тат твам аси!" можеш да ги пробваш и пробутваш на някой друг, не и на човек, който е завършил психология и около 5 г. е работил по специалността психопатология. виждам, че ме причисляваш към македонците, както Тъпанаров към гърците или към други... Хубаво, щом искаш, но не не можеш като Алф котката да пробваш да ме хиптнотизираш, че съм поничка!!! Знаеш ли, че 40 години го слушах същото това за братската любов къмто нас арменците и от вас - татарчетата и от русите, обаче вие го разбирате като секс или нещо друго, както се обича напр. пържола с картофки и червено вино, не и като нормално роднинство. В момента в конституцията ви пише табу за етнически партии и всъщност на практика са забранени само арменските и македонските, БРАТКОООООООООООО!!!! Осъзнай се!!!
цитирай
21. kirk - Братът на дядо - пастор Бахчеванов
05.05.2020 11:07
Братът на дядо - пастор Бахчеванов, убит от върховистите, заради пропаганда на идеята за автономия на Македония. Автономистите и автономизмът са далеч преди Коминтерна и Гошето - лайпцигския херой, спрете да лъжете и да се залъгвате!!! Аз бих разбрал да имахте поне някакъв авторитет, международен престиж, а вие извивате ръцете на македонските политици, защото сте безсилни да ги убедите в ЛюбоФта си!!! Вие сте велики само в своите очи, спасители на човечеството, гомнари...
цитирай
22. anonymous285 - О-о гоподин ....
06.05.2020 10:42
психолога да те питам от психолочическа гледна точка ВМРО какво е ?О-о господин психолога ПРИ ВАС Е ВМРО-ДПМНЕ ПРИ НАС Е ВМРО(не абгрейдвана версия 1-ви пит е разкрит)?И какъв беше скандалът в нея на скоро не беше ли с едни паспорти?Питам те така от 5 г психологическа гледна точка и аз също съм психолог,икономист и отделно на това обичам историята така че ..... .Ти не ми отговори на въпроса господин психолога на този въпроса кой точно е кан Мотунг и хан Крум да те питам за Траки чувал ли си а за Славяни за великото преселение на народите чувал ли си?Чудя се защо ли е тази велика Китайска стена чувал ли си за нея?Във древен Египет занаеш ли кои са обучавали народа на така наречен държавен контрол знаеш ли изобщо?Забравената История на Деян Колев чел ли си я ?Или просто говориш?Знаеш ли племената Бъл-кар ,Бук-ар и др?
цитирай
23. anonymous285 - Ама ти с тая ....
06.05.2020 10:49
психология само да знаеш че се пише любовта а не любоФта ???О велики гуро.Начи прочети книгата на Деян Колев http://knigabg/index?page=book&id=41596.Прочети я поучителна е уважаеми колега психолог.И да живеят хубавите ни обичай и пъстри Български шевици по това ще познаеш откъде е бил Бъларин и къде какво е оставил и хорото с такт седем осми.Ти се определяй както си поискаш твое право.Е ако щеш и Пакистанец бъди обаче има си и исторически ФАКТИ ако не бяха Турците още щяхме да сме едно .Виж прочети как сме в https://bg/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F можеш ли изобщо да обориш това ?С конкретни аргументи? Чети и се развивай не стой само на едно място това ще ти кажа брате Македонецо палав.Що не предложиш на Макетата нашите братя и сестри Заев там компания на Оливер Спасовски иЗоран Заев един ден заедно да изпрати Македония свой военни и да участват е нашият парат който е днес 06.05.2020 г ,заедно да се веят и Македонското знаме(което изобразява Бог тангра или Тенгри слънчевият Бог) и Българското?Защото много забравяте кога рамо до рамо моите дядовци и твоите дядовци са се биели рамо до рамо.Много забравяте както сте били към Югославия .Добрече съм аз да ви припомним истината за България на три морета.А не Македония на 3 морета защо ли е така не знам???Ей много забравяте че чак се наронио-фемнизирвате от нас.Чудя се https://bg.wikipedia/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgarian_dialect_map-yus.png дали би осмислил това ?Тук държа да ми отговориш с аргументи за това което си мислиш че е си прав а аз или ти като ти показах достатъчно виж прочети линковете и ЧАК ТОГАВА отговори ми смислено.Прочети книгата НАПРАВИ СИ ТОЗИ ТРУД и след това ми пиши.В противен случай нищо няма да ти пусна за коментар.Исмам да ме убедиш с разумни аргументи след обаче като се подготвиш добре предупреждавам те без аругантности и впрягания за това или онова защото няма да пусна коментар мисля че така е НАЙ-ЧЕСТНО.
цитирай
24. kirk - Прекалавяш, пена...
07.05.2020 20:15
Прекаляваш, пена... Не ми задавай въпроси извън темата - няма да ме поставиш в обяснителна позиция!!! Пак ти казвам - не си измисляй моя фейк биография. Със "Сев. Македония" ме свързва само роднинство по кръв, а иначе аз съм арменец, софиянец и малко пловдивчанин, вече канадски гражданин и живея в Торонто. Тука имаме две македонски организации, които са на нож и не ми се влиза в тая полемика. Освен психолог обаче съм филолог, а напоследък и историк, професор... така малко нещо! Безсрамно богат, личен приятел на Дж. Трюдо, ако се интересуваш... певече инфо на личната ми страница във ФБ. С лаици "психолог-икономисти" не ми се спори. Нищо не съм чувал, нищо не знам... тъп съм кат галош!!! Нищо от теб не ми се чете... Що ли?! щото може би е точно обратното - там твам аси!!! Нарочно написах ЛюбоФ, зеле просто... Ивайло лахана..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2486734
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930