Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2010 11:53 - Кой подготви падането на СДС преди 18 год. Архивите проговарят.
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 21923 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 27.03.2010 13:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ровейки доста богатия си архив от депутатството ми попаднах на един протокол на НКС на СДС от 11.02.1992 г. - само няколко месеца след  избирането на правителството на СДС. Ще ви го предложа във връзка с дискусията скоро между  блогърски приятели за това дали Филип Димитров е свален или сам се бутна, защото просто не беше адекватен или служеше на други интереси - на БСП и ДС. Текстът по-долу дава частичен отговор. От него ще разберете, че още през февруари е подготвяно някъде от някого самокатурването на синьото правителство. Забележете кои са сред присъстващите по покана на премиера тогава - дългогодишният пи-ар на БСП Нидал Алгафари и червеният идеолог на ОМО "Илинден" Иван Калчев. Прочетете текста внимателно, за да разберете кой какво е мислил в СДС преди 18 год., какво е вършил, кой е защитавал и в крайна сметка как се е променил.

/ПОРАДИ ОГРАНИЧЕНИЕТО ТУК, В СЛЕДВАЩИЯ ПОСТ ЩЕ ВИ ПРЕДЛОЖА ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА СЪЩИЯ ПРОТОКОЛ/

ЗАСЕДАНИЕ
на Националния координационен съвет на СДС
на
11 февруари 1992 г.

                Стенографски бележки

РЪКОВОДИТЕЛИ: Филип Димитров и о. Христо(фор) Събев.

ПРИСЪСТВАТ: Филип Димитров, Едвин Сугарев, Михаил Неделчев, Милен Стоянов, Иван Ценов, Ваньо Лазаров, Стефан Савов, Иван Куртев, Иван Анев, Кръстю Пастухов, Борис Кюркчиев, Георги Панев, Христо Попов, Дончо Папазов, Васил Станилов, Воемир Милков, Христо Бисеров, Руслан Сербезов, Исак Аврамов, Витан Стефанов, Снежана Николова, Недко Досев, Румен Георгиев, Ленко Русанов, Иван Сотиров, Юлиян Буров, Иван Калчев, Руслан Райчев, д-р Атанас Щерев, д-р Йордан Тодоров, д-р Васил Михайлов, Асен Мичковски, Йордан Василев, Иван Станчев, Росен Русков, Димитър Ненов, Милчо Кацов, Васил Златаров, Георги Марков, Николай Колев-Босия, Пламен Антов, Иван Неврокопски, Любомир Павлов, Мариана Кънчева.

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Откривам заседанието. Бележки по дневния ред?

СТЕФАН САВОВ:

Искам да разбера точно какви са изявленията на Желю Желев, че Цар Борис е военнопрестъпник. Това е жесток удар в гърба на СДС!

И зная, че тук пак ще има хора, които след половин час ще му занесат това, което казвам, но след като СДС е внесъл проекта за отмяна на Закона за народния съд и историята не го е казала това нещо, Желю Желев си позволява да го каже! Все пак да не забравяме, че ние сме го избрали. Бил военнопрестъпник! Това е невероятна история. 

ОБАЖДАТ СЕ:

Днес пишат във вестника, че не е точен преводът му. 

ДРУГИ:

Но той не го опроверга.

 ДИМИТЪР КОРУДЖИЕВ:

Сведенията са, че Симеон ще изчака до утре, за да направи изявление. Според мен двама-трима думи от нас трябва да говорят с президента и да излезе той с декларация. Ако го е казал - друг въпрос, но аз просто не искам да вярвам, че може да го е казал. 

 ЕДВИН СУГАРЕВ:

Аз предлагам наистина няколко човека да се срещнат с Желев и да си установяват отношения, защото не само въпросът с царя, но и въпросът с конкуренцията е много скандален. И да се изяснят!

И ако продължава така, да му се каже, че ние просто можем да наложим ограничения върху неговите президентски пълномощия.

 СТЕФАН САВОВ:

Не! Това не, но да спазва Конституцията.

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Кой да отиде да говори с него?

 ИВАН ЦЕНОВ:

Вие, председателят на СДС. Понеже случаят не е изяснен, най-добре е министър-председателят и г-н Коруджиев с още един човек да посетят президента и да изяснят ситуацията. Може би Йордан Василев. 

 МИХАИЛ НЕДЕЛЧЕВ:

Наистина от сутринта са ми се обадили 10 души най-малко. Това е наистина огромно безобразие от така наречения президент! Ако г-н Желев е прочел 10 марксистки книжки и сега е компилирал една нова, това не значи, че ние трябва да го поддържаме. Аз лично ще изляза по телевизията. Ние не можем да губим нашия политически престиж заради няколко негови марксистки и марксисти, които са се окичили с началнически длъжности в неговия кабинет. Ако това е така, ние сме длъжни като политическа коалиция да излезем с мнението, че това е наистина огромна лъжа и манипулация.

И това, какво прави г-н Мишев (Визира Константин М. - бел. на MP), включително и с днешното си интервю във в. "Демокрация", е огромна глупост. Ако г-н Мишев по този начин съветва министър-председателя, очевидно той не става за съветник. И може би той се опитва да прави много хитра и много подвеждаща информация, но това, което се опитва да прави чрез министър-председателя - да си подаде оставката - просто като ход е огромна глупост и нищо не означава. И много моля г-н Филип Димитров да има предвид, че неговите съветници не би трябвало да бъдат публични лица - en public, а да си го съветват вътре в Кабинета, без да излизат в пресата. Г-н Димитров не може да иска ние да го подкрепяме единодушно, а да не можем да коментираме. Кой е казал, че публично трябва да се сваля доверието от правителството?

И това е замислено от един глупав журналист, живял дълго време извън България. И това важи за много други такива, включително за г-н Джон Станчов. И наистина не можеш да бъдеш политик в България, ако си живял дълго време извън България.

 

СТЕФАН САВОВ:

Действително не е много далновиден един човек, който може да каже тази работа (Цитира част от интервюто на Константин Мишев във в. "Демокрация" - бел. на MP) - че оставката не бивало да се приема като трагедия. Обратно - оставката сега ще бъде точно трагедия! Или - с други думи - по Конституцията да се отиде на нови избори. Това е същото нещо, което направи г-н Тафров.

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Може би не разбирате смисъла на изреченото. Той не приканва към парламентарна криза.

 СТЕФАН САВОВ:

Така ще се стигне до нови избори, а това не бива да бъде. Това е предателство спрямо СДС. 

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Ако едно правителство си подаде оставката, се повтаря пълната процедура на досегашното избиране - президентът предлага на най-голямата политическа сила...

 СТЕФАН САВОВ:

Предателство е за СДС, защото при такава оставка ние няма да съберем толкова проценти в следващите избори.

 МИХАИЛ НЕДЕЛЧЕВ:

Ходът е безкрайно глупав!

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

В момента СДС е поставено пред един много сериозен натиск и мисля, че и вашето усещане подсказва една такава процедура. И добре е, че се справяме добре с тази работа. И търсенето на форми, по които този натиск да бъде неутрализиран, е нещо съвършено допустимо. Друг е въпросът за медиите, но СДС в парламентарния смисъл се нуждае от защита в случаите, в които може да бъде притискано прекалено твърдо. Това е важно.

 СТЕФАН САВОВ:

Негово Величество Царят имаше един съветник Павел Груев, който не си отваряше устата. Защото това е смисълът на съветника - той не говори. И когато в САЩ започнат да говорят, им духат под опашката. И г-н Мишев за втори път се проваля.

 

ИВАН КУРТЕВ:

И нещо абсолютно грешно имаше - че Парламентарната група на СДС отказала подкрепа на правителството по малката приватизация, а такъв закон още не е гласуван. Въобще не е гласуван и не е и обсъждан.

 ЕДВИН СУГАРЕВ:

Просто ми се струва, че в своите самозащитни функции правителството прави грешка след грешка. В дневния ред включва ли се и въпросът за "Подкрепа"? Не?

 МИХАИЛ НЕДЕЛЧЕВ:

Но трябваше да има изявления, защото и КНСБ реагираха.

 СТЕФАН САВОВ:

Просто се правят неща, които ни разцепват: Желю Желев прави изказвания против Борис III, защото в СДС е много силно монархическото течение; от друга страна трябва да се тушират някои въпроси за министри. Ами, ако някой министър трябва да си отиде, да си отива! Това не е голяма беда. Както и някои народни представители, които се оказва, че са агенти.

 ИВАН ЦЕНОВ:

Аз се въздържам да коментирам, преди да разбера друго: Вие разрешили ли сте на г-н Мишев да се явява така в пресата, след като е Ваш съветник, или това е негова инициатива?

 о. ХРИСТОФОР СЪБЕВ:

Аз имам един въпрос, г-н Председател. Имам разговор с отец Калиник, сега чакам и патриарха. Калиник казва, че Вие сте се срещали с него преди изборите тук, за избора на дядо Калиник, че е нелегитимен...

(Председателят Филип Димитров понечва да го прекъсне).

Чакайте, чакайте, винаги сте ме прекъсвали. Вие сте православен, а вземате участие (причастие) с католици. Бъдете лоялен поне към мен - и към моята организация!

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Веднага ще Ви отговоря: това, което започвате да говорите за мен, е странно, тъй като имаме пълна яснота от 6 месеца насам. Много добре знаете, че през лятото на миналата година, минавайки през вашите редици, аз съм се натъкнал на лицата Калиник и други, които ми казаха, че имат интерес към СДС, но аз им казах, че СДС няма интерес към тях. А Вие сте получавали някакви сведения и е трябвало да разберете и досега, че ако се поемат някакви ангажименти, те се изпълняват.

 о. ХРИСТОФОР СЪБЕВ:

Ангажиментът е, че не ги пипате! И имам и документи от МВР за тях.

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Вие знаете, че ще има и църковен събор...

 о. ХРИСТОФОР СЪБЕВ:

Тук са документи със строго поверителен гриф на Антон Югов и други как да се прочисти църквата. И Вие, включително и Йордан Василев, който много мило се усмихва сега, правихте срещи с тези хора и им правите реверанси.

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Вие много добре знаете назначаването на едно лице как става. Има групи и в парламента, и в Министерския съвет, които работят.

 о. ХРИСТОФОР СЪБЕВ:

Това означава, че аз спокойно ще изляза вече открито по тези въпроси.

 ЙОРДАН ВАСИЛЕВ:

Това са много сериозни проблеми и аз предлагам да влезе като точка от дневния ред, но да не ги обсъждаме извън дневния ред. Отче Христофоре, срещата ни с тези хора беше само за това да не търпят този патриарх, втората беше, че искаха да влязат в кандидатските листи на СДС. Но това да го обсъждаме отделно.

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Преминаваме към обсъждане на дневния ред. По точка първа - за ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР.
Искам да ви предам, че ще се положат в близките дни усилия да бъде назначен главен прокурор. Споменават се няколко имена. До този момент няма категорично отношение, но това са хора,
които са били досега обект на предлагане от СДС по отношение и на някои неща, и Конституционния съд, и т.н.

Прескачаме и минаваме на точка трета 

ДОКЛАДНАТА ЗАПИСКА НА г-н ИОРДАН ВЕНЕДИКОВ.

Бихте ли ни казали за какво става въпрос, г-н Венедиков?

 ЙОРДАН ВЕНЕДИКОВ:

Да проучим общественото мнение по най-важните въпроси. Досега ние не можехме да правим социологически изследвания поради това, че са много скъпи. Правеха ги други, които показваха какво е желанието на комунистическата партия. Техните резултати бяха изключително в полза на комунистическата партия.

Нашата грешка е, че когато резултатите не покриваха нашите желания, ние ги отхвърляхме, а когато ни харесваха, ние ги приемахме.

Ние вече можем с цената на 30-40 000 лв. да успеем, а ако проф. Николай Василев даде съгласието да използваме неговия апарат на Министерството на образованието и науката, ние ще поевтиним три пъти изследванията.

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Въпросът е дали възразява Националният координационен съвет да се направи това изследване и да бъде изплатена сумата от 40 000 лв.

 ЙОРДАН ВАСИЛЕВ:

Подкрепям решително! Сумата е минимална. И то трябва да се направи първо, за да се знае, и второ - за да бъде публикувано.

Това, което върши НЦИОМ, е изключителна провокация - да слагат Гиньо Ганев на второ място и Каракачанов на девето място. Но докога ще търпим г-н Андрей Райчев на тази функция, която се заплаща от Народното събрание и се извършва от БАН? Двамата със Стефан Савов сме грешници, че го държим досега.

 ВЯРА НИКОЛОВА:

Тази сутрин говорих с проф. Василев. Той няма нищо против да използваме неговия център и неговите анкетьори.

 КРЪСТЮ ПАСТУХОВ:

И Институтът по културата да се включи.

 ПРЕДС. ФИЛИП ДИМИТРОВ:

Приема се да се направи изследването на Й. Венедиков. Няма възражения и няма да се гласува.

Минаваме към

ТОЧКА ВТОРА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД 





Гласувай:
7


Вълнообразно


1. анонимен - О, думите на Филип -
27.03.2010 20:48
още тогава при оставка на правителството той си е мечтал за нови избори, но не става ... Налудна история. Просто съм потресен от хората, които определят политиката: Нубиеца, Любо Пъпката, Йордан Тодоров, Ваньо Лазаров, Иван Калчев - абе това ли е бил НКС на СДС - ебати изродите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9571579
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930