Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2017 17:36 - Шестима министри от „Борисов 2“ на нисък старт да се върнат по местата си http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 720 Коментари: 0 Гласове:
0



Шестима министри от „Борисов 2“ на нисък старт да се върнат по местата си Публикувано на 29.03.2017 в България
image image image

Шестима министри от кабинета „Борисов 2“ се връщат с екипите си във властта

 Това научи „Стандарт“ от източници в ГЕРБ.

Това са:

Владислав Горанов,

Лиляна Павлова,

Томислав Дончев,

Ивайло Московски,

Екатерина Захариева и Ивелина Василева.

Освен финансов министър Бойко Борисов обмислял да направи Горанов и вицепремиер, твърдят източници, запознати с преговорите за съставяне на кабинет с Обединените патриоти.

Официалните разговори ще започнат в началото на другата седмица, тъй като вчера лидерът на партията и седем души от екипа му заминаха за конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта. В тяхно отсъствие обаче неофициалните разговори текат с пълна сила.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова се връща на мястото си, като взема със себе си и предишния си екип. Такава е ситуацията и за Ивайло Московски, който отново поема транспорта. В ГЕРБ вече стискат палци новото правителство да се подреди бързо, за да може Московски като депутат от Плевен да освободи място за Цецка Цачева. Според резултатите от вота до момента тя остава извън Народното събрание заради преференции, които пренаредиха листата.

Околната среда и водите отново ще попаднат в ръцете на Ивелина Василева, която също връща екипа си.
Два варианта за бившия вицепремиер Томислав Дончев обмислял Борисов. Единият е Дончев отново да се върне като заместник министър-председател, който отговаря за европейските средства и този път – за председателството на ЕС в България. Вторият вариант бил освен тези ресори Дончев да поеме Министерството на икономиката.

image image

Лидерът на ГЕРБ обаче е решил да попита бизнеса у нас за името на новия икономически министър. Той ще поиска от работодателите да му предложат кандидатури. Борисов държи Екатерина Захариева да продължи работата си в правосъдното министерство. Но допълниха, че патриотите са заявили претенции към този ресор, ако не получат някой от четирите, на които най-вече държат: икономика, енергетика, отбрана и култура.

ГЕРБ се чудят защо патриотите искат именно тези сектори, след като основните ми приоритети са социални. И смятат, че ако патриотите поемат Министерството на труда и социалната политика, ще имат възможност да реализират ангажимента си за 300 лв. пенсия.

Три варианта стоят пред Министерство на отбраната. Единият е то да отиде при коалиционния партньор – „Обединени патриоти“ и по-специално при лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. По-вероятно обаче било войводата да стане и вицепремиер без „портфейл“, който наблюдава силовите структури. При този сценарий от ГЕРБ обмислят военен министър да стане бившият началник на отбраната ген. Константин Попов, който бе водач на листата на ГЕРБ в Пловдив-област и намери място в 44-то Народно събрание. В партията на Борисов обсъждат и възможността мястото си в МО да запази служебният министър на отбраната Стефан Янев. Причината е, че той има много добри отношения с Европа и НАТО. Оставането му ще бъде знак за приемственост и диалог между новото правителство и президента Румен Радев.

Въпреки претенциите на възможните партньори Борисов е категоричен, че няма да даде повече образованието в ръцете на друга партия. Именно заради това за поста на образователен министър се спряга името на Милена Дамянова, която бе шеф на образователната комисия в предишния парламент. Тя заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова разработиха цялата програма на ГЕРБ за образованието.

От партията на Борисов по-всяка вероятност ще запазят и здравеопазването. За него се споменава Даниела Дариткова, която оглавяваше здравната комисия в 43-то Народно събрание. / КРОСС




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19811754
Постинги: 45001
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930