Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2018 23:44 - Долари, ценности, демокрация. При Тръмп САЩ се стремят към световно господство, но по друг начин
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 1158 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 24. Октомври 2018 , брой: 206 Николай Шопов
Дълго време ни убеждаваха и продължават да ни убеждават, че САЩ са държавата, която е стожер на демокрацията, морален коректив и носител на общочовешки ценности. САЩ се смятаха за изключителна нация с мисия в световен мащаб. Особено това личеше в речите на Обама, които бяха изключително идеологизирани и изпълнени с патос. Обама подкрепяше глобализацията и неолибералния дневен ред. С избирането на Тръмп за президент политиката на САЩ се промени.
Тръмп заяви, че "всеки е сам за себе си". Демокрацията и ценностната система останаха назад. Това стана кристално ясно след изявлението на Тръмп по случая с журналиста от Саудитска Арабия. Попитан каква ще бъде реакцията за смъртта му, той беше пределно откровен. "Но тук става въпрос за сделка за 110 милиарда долара, за хиляди работни места." За какви ценности, за каква демокрация, за какви човешки права, за каква свобода на словото може да става въпрос, когато доларите стоят над всичко. Тръмп е цинично откровен.
САЩ се стремят към световно господство, но по друг начин. Целта на Тръмп е Щатите да бъдат привлекателни с успехите си и светът да се развива под хегемонията на американците. Това личи в последователната политика на американския президент. За него националният суверенитет е над международните организации, над международното право. Ники Хейли също заяви: "Волята и желанието на американското общество са по-важни от желанието и волята на международната общественост." Виждаме на практика как се отнасят САЩ към международните институции. Тръмп заяви, че Международният съд в Хага не е легитимен. Напуснаха Комисията по правата на човека към ООН. Отказаха се от споразумението по климата, от споразумението с Иран. Тръмп започна да критикува Световната търговска организация, защото тя подкрепи Китай в спора между двете държави. САЩ са недоволни и от ООН, защото невинаги могат да прокарат своите искания.
Политиката на Тръмп води към създаване на нов световен ред под егидата на САЩ, при който те да определят световния дневен ред според своите интереси. Всяко практическо действие на САЩ се съобразява с тази нова концепция на американската политика. Въвеждат се санкции срещу всяка държава, която има делови отношения с Русия. Така е с компаниите, които участват в изграждането на "Северен поток 2". Заплашват Китай и Индия, защото купуват руско оръжие. И всички тези санкции не са заради ценности, а за да се осигури пазар за американските стоки. Готови са да финансират Европа, за да се ориентира към американския втечнен газ. Прозвуча и изказването, че няма да позволят на китайската армия да разиграва коня си в Азия.
Събитията в Украйна са друг ярък пример как САЩ пренебрегват високопарните си приказки за демокрация и ценности, как не забелязват нарушенията, потъпкването на свободата на словото, неонацистките изстъпления, корупцията, нарушаването правата на малцинствата. Целта е Украйна да бъде използвана като острие срещу Русия с антируската си политика. И тук трябва да поставим въпроса: "Отказват ли се САЩ от прокламираната ценностна система, за да се фокусират върху икономическите и стратегическите си интереси?" Като проследим действията на Тръмп в последните две години, можем да заключим, че доларът взема връх над ценностите.  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033719
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031