Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2017 17:30 - Да, да, да! Чушкопекът е №1!
Автор: lubima Категория: Регионални   
Прочетен: 1437 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Те сега са номер 1! Вляво чушкопек за три чушки, в дясно за 1 чушка...

 Ако се чудите кой уред е еднакво любим и в огромните реститутски апартаменти в центъра на София, и в покрайнините на село Калотинци - отговорът е един и, не, той не е радиоточката. Благодарение на любимата на всички българи телевизия БНТ и инициираната от нея кампания за търсене на „10-те най за ХХ век", народът избра ТОП-битовата си революция - чушкопекът.

Всеки четвърти човек, дал гласа си в кампанията, е подкрепил чудното изобретение чушкопек (на френски носи наименованието Le Tchouchkopek).
 Печените чушки, редом с царската туршия, киселия корнишон, шкембе-чорбата, киселото зеле (известно още като „зейето") и главата кромид лук са сред любимите деликатеси за българите. А защо да правиш печени чушки, сврян с часове и превит на две пред горещата скара, когато можеш предварително да си затвориш буркани с популярния зарзават, умело приготвен с чушкопек.


Уредът е възпят от не един и двама души (най-пресният пример е култовата сатирично-хумористична песнопойка „Жик Так" на апотеоза на българската култура Гацо Бацов), а само преди десетина дни информационна агенция Ройтерс пророчески призна за великия технически принос на българите, изобретили чушкопека.

Сложният апарат най-често е в цилиндрична форма и кухина, оградена от нагревател. Утилитарното мислене на българина е предвидило и възможността в чушкопека да се приготвят и други зеленчуци като патладжан и дори картофи! Удивително практични са и модифицираните чушкопеци, тип „Мерцедес", в чиято кухина се поставя разделителна пластина, позволяваща печенето на до три чушки! Наведнъж!

В класацията на БНТ обаче има и още нещо, който буди огромен интерес - фигурацията на чалгата, събрала едва 4,10% от зрителския вот (малко повече от гласовете на Яне на изборите и доста по-малко от на Сергей). Поп-фолкът, традиционно възприеман за любима музика по време на чушкопеченето, се намира в дъното на класацията и незаслужено е изпреварен от Указ 56, софийското жителство и, бога ми, остъкления балкон, за който са гласували 7,74%! Те обаче едва ли са предвидили, че като подкрепят собствения си остъклен балкон, се лишават от възможността да пекат чушки на него, освен ако не искат да се опушат целите.

Склонен съм обаче да приема, че последното, десето място на поп-фолка е едно своеобразно рамкиране на подредбата, а не отдаване на дънно място на чалгата. Смятам дори, че логическата мисъл на българина нарочно е отредила подобна позиция на поп-фолка, само за да може той циклично да кореспондира с верния си другар чушкопека.

Браво, БНТ, браво, чушкопек!



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ladylady - любимка, е на това се вика..автогол..
20.09.2017 18:16
мулти актуално ,само една забележка,ако позволиш..
балконите биват „усвоени“,и такива..„неусвоени“...
а,това пък..цепи мрака...

Всеки четвърти човек, дал гласа си в кампанията, е подкрепил чудното изобретение чушкопек (на френски носи наименованието Le Tchouchkopek)
цитирай
2. nedovolen - Любимо занимание ми е печенето на ...
20.09.2017 18:20
Любимо занимание ми е печенето на чушки, но не с горното технологично чудо. Първобитно - с дърва и на тенекия. Пушека не оставя и дяволче в мен. От пред горещо, обръщам ги по нестинарски, с ръка. От зад ми помага охладен "хмел". Хубавото е, че този ритуал наближва :)))
цитирай
3. lubima - имаме си у дома и чушкопек и "...
21.09.2017 14:06
имаме си у дома и чушкопек и "усвоен" балкон...но чушкопека не ми е любимия уред)))определено пералнята, сушилнята, съдомиялната, кухненския робот и мултикукъра водят класацията ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubima
Категория: Регионални
Прочетен: 1963675
Постинги: 495
Коментари: 2437
Гласове: 18575
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031