Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2020 08:26 - ползата от технологично сближаване в 8 области
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 901 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Ивайло Красимиров
25 февруари 2020 г. в 08:53

Технологиите не просто са подобрили живота ни; но благодарение на тях се е увеличила значително и средната му продължителност. През по-голямата част от историята, хората са живели средно около 25 години.

Истинското повишаване на средната възраст на човек се появява в началото на 20-ти век, когато всичко от създаването на антибиотици и прилагането на по-добра хигиена, от увеличената наличност на чиста вода и способността на медицината да се справя все по-добре с убийци като рак и сърдечни заболявания ни доведе до рутинна средна възраст от около 80 години. Но много учени смятат, че няма да се спре дотук.



Технологичното развитие подхранва тази убеденост. Пресечната точка на изкуствения интелект, облачните изчисления, мрежите, сензорите, роботиката, масивните набори от данни, биотехнологиите и нанотехнологиите, са пряко насочени към повишаване на границите на човешкия живот.

От макроскопска гледна точка, сега изследователите знаят, че има девет основни причини за стареене, вариращи от изчерпване на стволови клетки до епигенетична мутация и изтощение на теломерите. Пространството за повишено дълголетие се разширява и то в много конкретни посоки. Има безброй изследователи и поне две до три сериозни компании, работещи по всеки от тези въпроси.

Някои звучат точно като научна фантастика. Вземете например 3-D печатни резервни части на органи. Те трябва да се появят на пазара до 2023 г. До 2028 г. или малко след това, експертите вярват, че смъртта от органна недостатъчност може да се превърне в проблем, който да се управлява, а не тъжен факт от живота.



Samumed е друг пример, сякаш идващ от научната фантастика. Технически тази компания за биологични науки, базирана в Сан Диего, разработва лечения, насочени към сигналния път на Wnt, който играе основна роля в комуникация-та със стволови клетки. Wnt са група от сигнални пътища, които започват с протеини, които предават сигнали в клетката чрез рецептори на клетъчната повърхност. В по-малко технически език, когато сигнализацията на Wnt върви безпроблемно, се получават 20 различни заболявания на стареене.

По-специално, Самумед постига голям напредък в борбата с рака, като лекарствата са насочени буквално, към всеки вид тумор. В едно проучване, лечение само с три дози напълно спира рака на панкреаса.

Различен подход, базиран на стволови клетки, се въвежда от Celularity, компания, основана от пионера на стволови клетки Робърт Харири. Експериментите на Харири показват, че стволови клетки, получени от плацентата на животни, могат да удължат живота им с 30% до 40%. Сега компанията работи, за да направи този подход жизнеспособен и при хората, използвайки невероятната способност на стволовите клетки да усилват възможностите на организма да се бори за излекуване.

Освен потискане на болестите, свързани със стареенето, изследователите постигат голям напредък и в усилията за излекуване на наследствени болести. От близо 50 000 генетични заболявания, единични мутации в ДНК причиняват около 32 000. Тук CRSPR идва на помощ. Тази година видяхме технологията, която ни позволява да се насочим към точни места в генетичния код и след това да пренапишем ДНК, да изтрием сърповидно-клетъчната анемия. Това не означава, че са излекували болестта. Просто тя е изтрита завинаги. Но същата тази технология може да се използва при почти всяко друго заболяване идващо от мутация. Това е една технология и 32 000 заболявания, които могат да бъдат изтрити завинаги.

Какво добавя всичко това? Ръководителят на Google за инженеринг, иноваторът и визионерът Рей Курцвайл, често обсъжда концепцията за „скорост на бягство на дълголетието“ или точката, в която науката може да удължи живота ви с повече от година за всяка година, през която сте бил жив. Колкото и далечно да звучи това, според Курцвайл ние сме много по-близо, до тази точка, отколкото може да очакваме. „Вероятно сме отдалечени само още 10 до 12 години от тази точка“, твърди Курцвайл.

И дори ако Курцвайл бърка с десетилетие или две, междувременно възможност та 100 годишните да станат новите 60 годишни, това звучи все по-малко научно фантастично.

копие от https://megavselena.bg/tehnologichno-sblizhavane-v-8-oblasti-shte-povishi-znachitelno-prodalzhitelnostta-na-choveshkiya-zhivot/



Гласувай:
8



1. eva666 - 6+/ Точка на сингулярност..Р Курцвейл..
01.04.2020 08:59
много хубава тема, поздрави..
не чета тази МегаВселена, но..добра находка..
пишех преди повече по това, но няма време..за всичко, и за всички )
поздрави, танчее..не ми кааза,обаче,как го докарваш този.."шрифт"..
Хубава пролет, и благодаря!
цитирай
2. bven - Радвай се на всеки миг, eva666!
01.04.2020 09:50
При нас грее слънце:)))
цитирай
3. batogo - !!!:))) Следвай винаги Духа си, дарен ти от Бога и ще благоденстваш в Любов, Мъдрост и Истина!
04.04.2020 07:51
Любов към Бога и съзнателни, съзидателни действия за осъществяването на Божия Промисъл на Планетата са основният компонент, осмислящ и увеличаващ човешкото дълголетие, Бвен!
Бъди Светлина!
цитирай
4. bven - Всеки следва своя Дух, batogo.
09.04.2020 19:09
Животът на човек минава в един малък отрязък от време и трупането на опит и мъдрост води до еволюцията му. Което е крайната цел на всяко божие създание.
Светлина и Любов!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869439
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава