Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2022 18:10 - Лесно и невъзможно за човек
Автор: mihailts Категория: Други   
Прочетен: 4626 Коментари: 3 Гласове:
48

Последна промяна: 11.03.2022 20:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    А.Човек може да иска или да не иска всичко, което чувства и/или знае. Той разбира, че умствените и физическите му възможности са ограничени. Когато човек съобразява желаното или нежеланото с разбраното за възможностите си, той мисли разумно, а когато не го съобразява с тях, той мисли неразумно. Пример: Мястото начовек в света е неразбираемо за него, защото възможностите му са ограничени. Когато се интересува от това място, с неразбраното се съобразява разумният, а не се съобразява неразумният.
   За мястото на човек в света говорят науката и религиите. Според науката и всяка от религиите те казват истината, без да я доказват.
   Според разумният или науката или една от религиите казват истината, или всички те лъжат. Затова той не е нито "за ", нито против науката и всяка от религиите. 
   Неразумният вярва на науката или на една от религиите, когато казаното от нея съотвества на желанието му за мястото на човек в света. Той винаги е против всичко, което е различно от вярваното от него.
   Човек иска да прави добро или зло, или не се интересува, ще прави ли добро или зло. Когато може, той постъпва, както иска и иска или не иска резултата от постъпката си.
   Когато разумни искат добри човешки взаимоотношения, те се съобразяват с неразбраното от човек за мястото му в света. Затова те доброволно се разбират за начина, по койт да са в добри човешки взаимоотношения. Причината за доброволното им разбирателство е разумното им мислене. Те я разбират.
   Когато неразумни искат добри човешки взаимоотношения, те не се съобразяват с неразбраното от човек за мястото му в света. Затова те не могат да се разберат доброволно за начина, по който да са в добри човешки взаимоотношения. Причините за невъзможното им доброволно разбирателство са неразумното им мислене и вярата им, че мястото на човек в света е, каквото те го искат. Пример: За вярващия в Аллах, Бог или Някой Друг, добри човешки взаимоотношения ще има, само когато всички вярват като него, защото основното в неговата Свещена книга е, че който вярва в Нея, ще е в Рая, а който не вярва в нея, ще е в Ада. 
   КОГАТО ЧОВЕК ИСКА ДА ПРАВИ ДОБРО, ПОЛЕЗНО ЗА НЕГО И ЗА ОБЩЕСТВОТО Е, ДА МИСЛИ РАЗУМНО, А ВРЕДНО ЗА НЕГО И ЗА ОБЩЕСТВОТО Е ДА МИСЛИ НЕРАЗУМНО, защото разумният разбира, че във вечната борба между Доброто и Злото побеждава по-добре подготвеният, а неразумният вярва, че когато всички вярват като него, ще се решат проблемите на човечеството.
   Б. Човек има реално или нереално мнение за себе си. Да има постижими цели и осъществими начини за постигането им, му помага реалното мнение, а му пречи нереалното мнение. ДА ИМА РЕАЛНО МНЕНИЕ ЗА СЕБЕ СИ, Е ЛЕСНО ЗА МИСЛЕЩИЯ РАЗУМНО, НО Е НЕВЪЗМОЖНО ЗА МИСЛЕЩИЯ НЕРАЗУМНО.
   Когато човек се интересува от мястото си в света, от неговото мнение за себе си зависи неговото мнение за мястото му в света. 
   В. В познатата на човек история на човешките държави неразумното мислене властва в общественото мнение, чрез вярата в науката или в религиите. За вярващия е немислимо, че е възможно , да вярва грешно, затова той доброволно се отказва от разумното мислене за вярваното от него. Резултатът: Вярващите са винаги разединени, а властта е в хора, които мислят разумно и искат да живеят за сметка на други. Тези властващи винаги учат обществото, че най- ценното човешко качество е вярата в науката или в някоя религия, защото такива вярващи са най-лесната тяхна плячка, заради доброволното им отказване от разумно мислене.
   Г.Човек се интересува или не се интересува от мястото си в света. За интересуващия се е казано " Познай себе си". Добавям към казаното : с разумно мислене.























Гласувай:
48


Вълнообразно


1. kvg55 - mihailts,
12.03.2022 00:06
Много не ме интересува мястото ми в света.
Доволен съм когато открия някаква истина.
цитирай
2. notfun - ...к говедаров..ако ти..познаваше..
16.03.2022 22:15
Истината, щеще, да имаш, и претенции, кой си, и къде..
и защо...
но, не биде..
ти си в плен, на Емоционалното Его, а не
в Лоното на Истината...

малко, ти е доста късно..след 70те...
налягай си парцалките
за..един следващ .живот..Комунисте..
цитирай
3. gardener - Здравейте, (продължение, може и да не допиша)
21.04.2022 09:03
Макар и на различни позиции в областта на на отражението на действителността, не ми пречи да оценя идеите Ви. Най-обикновена матрица (не тази от филмите, а шлосерска) е да речем обществото, матрица правена от идеите и възприятията на хората, много хора, които правят изделието обществена матрица под давлението на нуждата да имат изделие и да съществува общество. Следва формирането на човек от божествено създадено същество до обикновена еволюирала маймуна, което обхваща и религията, и науката. До сега не съм видял един умен и можещ човек да е станал фактор на нашето общество и да го е извел до реални успехи. Какво искам да кажа, че някак и по местна дефиниция в нашите земи се цени маниакално болният водач с елементи на психически заболявания. От научна гледна точка, само такъв индивид може да се наеме да бъде водач, но като болен или подмолен в първия случай ръководител от типа на диктатор, а във втория случай наричан "византиец", той е обречен да греши във възприятията си за "правилния път". В най-общи рамки, някой се наема да е "фактор", само ако е или с много малко акъл или с твърде много. В главата на Ленин и Сталин е имало около 1 200 грама мозък, предполагам, че и в малката главичка на Путин има толкова, а това е на ръба за нормален човек. Не обемът на мозъка е важен, а броят на полетата в него и на подполетата, които отговарят за рецепцията на заобикалящия ги свят и активната роля на индивида в него да изменя в името на идеите си за нормалност, които априори са сбъркани в този тип индивиди. Остава човекът с огромен мозък и много подполета, който може да бъде добър гений или зъл, според нивото на химията в организма му и факта, че умните в стадото са винаги унищожавани в човешките колективи, което е историческа апория. Забележете, че т.н. благородство се появява в обществата точно по тази причина. Наследствената или божествена монархия е форма на власт, която съхранява гените и ума първия овладял властта в дадена територия. Защо пиша това, за да се опитам ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihailts
Категория: Други
Прочетен: 666902
Постинги: 162
Коментари: 601
Гласове: 27311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031