Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2022 08:08 - Уврежданията от ваксините за COVID се обезщетяват тихомълком по целия свят
Автор: humanity21 Категория: Други   
Прочетен: 2065 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Уврежданията от ваксините за COVID се обезщетяват тихомълком по целия свят

От Дженифър Маргулис и Джо Уанг, 30/07/2022

Програми в държави по целия свят започнаха тихомълком да изплащат обезщетения на хора, които са били увредени или са починали в резултат на ваксините за COVID-19.

Хората са биологично разнообразни, както по отношение на генетичния състав, така и по отношение на минали въздействия на околната среда. Поради тази причина, обяснява неврологът д-р Робърт Лоури, хората могат да реагират по много различен начин на едно и също лекарство или ваксинация. Винаги, когато на пазара се появи ново лекарство или биологичен препарат, някои хора имат лоши реакции, а други дори могат да пострадат от сериозни нежелани събития.

Дори и при най-добрите условия на тестване, редки реакции ще бъдат пропуснати. Това важи с особена сила за всеки продукт, който е ускорен или разрешен за спешна употреба, преди да са приключили всички етапи на необходимите изпитвания.

Ваксините за COVID-19 не правят изключение. Въпреки че постоянно и последователно ни уверяват, че ваксините за COVID-19 са безопасни и че тежките нежелани реакции са „много редки“, Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) със своя Консултативен комитет по имунизационни практики, както и учените и ръководителите на всяка от участващите фармацевтични компании, знаят, че някои хора ще получат трайни увреждания или дори ще умрат в резултат на ваксинацията.
Всъщност през 2011 г. Върховният съд на САЩ (https://www.supremecourt.gov/opinions/10pdf/09-152.pdf) потвърди идеята, че ваксините, както и другите фармацевтични продукти, са „неизбежно опасни“.

В много страни по света потребителите, които са пострадали в резултат на ваксини, са обхванати от правителствени програми за обезщетение. В Съединените щати съществуват две финансирани от правителството програми, които имат за цел да компенсират потребителите за увреждания, като същевременно предпазват производителите на ваксини от отговорност за всички сериозни вреди, причинени от техните продукти: Националната програма за компенсиране на увреждания, причинени от ваксини (VICP) и Програмата за компенсиране на увреждания, причинени от контрамерки (CICP).

НИТО ЕДИН ИСК НЕ Е БИЛ КОМПЕНСИРАН В СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ

Към 1 юли 2022 г. нито един иск не е бил компенсиран от Програмата за увреждания, причинени от контрамерки. Въпреки това 31 иска относно контрамерки за COVID-19 са били отхвърлени, „тъй като не е бил спазен стандартът за доказване на причинно-следствената връзка и/или не е било претърпяно покрито увреждане“, според уебсайта на CICP (https://www.hrsa.gov/cicp/cicp-data). „Една претенция за контрамярка за COVID-19, претенция за ваксина за COVID-19 поради анафилактична реакция, е определена като допустима за обезщетение и е в процес на преразглеждане на допустимите разходи.“

В същото време държави по света тихомълком изплащат обезщетения на семейства, чиито близки са били увредени или са починали в резултат на ваксините за COVID-19.

ЯПОНИЯ ИЗПЛАЩА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО НА 91-ГОДИШНА ЖЕНА

Тази седмица Japan Times съобщи (https://www.japantimes.co.jp/…/japan-first-covid-19-vaccine…), че 91-годишна жена, която е починала след алергична реакция и внезапен сърдечен удар, е първият човек в Япония, който е получил обезщетение за увреждане от ваксина за COVID.

Експертна комисия на Министерството на здравеопазването постановява, че в нейния случай „не може да се отрече наличието на причинно-следствена връзка“. Семейството ѝ ще получи еднократна сума на стойност около 325 000 долара.

Съставът е разгледал още 11 случая на възраст от 20 до 90 години, но не стигна до друго решение.

Според статията досега в Япония 3680 души са подали молби за обезщетение, 820 са одобрени, 62 са отхвърлени, а решенията за други 16 са „отложени“.

ТАЙВАН КОМПЕНСИРА 10 ИЩЦИ

На 24 юни 2022 г. Тайванската национална програма за компенсиране на щети от ваксини е провела среща, на която са били разгледани 65 случая, според Taipei Times (https://www.taipeitimes.com/…/archives/2022/07/18/2003781958). Тайванската програма отпуска обезщетение на 10 ищци. Те включват еднократна сума на стойност 116 877 щатски долара за семейството на лице, починало след прием на ваксината на AstraZeneca.

Този пациент е хоспитализиран 10 дни след поставянето на ваксината поради главоболие и повръщане. Тестовете разкриват тромбоцитопения - понякога смъртоносно заболяване на кръвта, което се характеризира с ниско ниво на тромбоцитите.

Въпреки това пациентът е изписан на следващия ден, но се връща вечерта, след като губи съзнание. Пациентът умира от интрацеребрален кръвоизлив, който е често срещана причина за инсулт.

Когато програмата за ваксинация за пръв път се разгръща в Съединените щати, през декември 2020 г., един иначе здрав акушер-гинеколог, д-р Грегъри Майкъл, на 56 години, от Маями Бийч, Флорида, също умира от тромбоцитопения (https://www.local10.com/…/coroner-south-florida-doctor-who…/).

Въпреки че смъртта му е настъпила приблизително две седмици след поставянето на ваксината за COVID-19 на Pfizer и е предизвикала публикуването на статия за този страничен ефект в New York Times (https://www.nytimes.com/…/immune-thrombocytopenia-covid…), съдебният лекар е преценил, че няма медицинска сигурност, че усложненията от имунна тромбоцитопения са предизвикани от ваксината.

ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ИЗПЛАЩА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА УВРЕЖДАНИЯ ОТ ВАКСИНИ

Вики Шпит е първият от няколкото души в Обединеното кралство, на които е присъдено обезщетение за увреждания, причинени от ваксините за COVID, според статия от 24 юни 2022 г. в Британското медицинско списание (BMJ) (https://www.bmj.com/content/377/bmj.o1565).

48-годишният партньор на Шпит, Сион, се разболява осем дни след поставянето на ваксината на AstraZeneca и умира. На жертвите е присъдена максималната сума от 150 000 долара. Към май 2022 г. са подадени 1681 искания за увреждане от ваксина след ваксинация за COVID-19.

Както е цитирано в BMJ, Сара Мур, говорителка на адвокатската кантора, представляваща жертвите или техните семейства, посочва, че въпреки че обезщетенията няма да облекчат финансовите затруднения, причинени от уврежданията, те представляват „най-ясното изявление на правителството досега, че в някои случаи ваксините за COVID-19 са причинили много сериозни увреждания или смърт“.

Мур смята, че повечето от присъдените обезщетения са за предизвикана от ваксина тромботична тромбоцитопения или тромбоза на мозъчните венозни синуси.

В същото време Yahoo News съобщава (https://news.yahoo.com/three-people-win-payouts-linked-to…), че в Обединеното кралство са регистрирани 444 случая на тромботична тромбоцитопения от 49 милиона дози ваксина, като 81 от тях са смъртни.

КАНАДА ПОЛУЧИ ПОВЕЧЕ ОТ 700 ИСКАНИЯ, ОДОБРИ 8

Според канадската Програма за подпомагане на пострадали от ваксини (VISP) (https://vaccineinjurysupport.ca/en/program-statistics) от 1 юни 2021 г. до 1 юни 2022 г. са получени 774 иска. Осем от тези искове са „одобрени от Комисията за медицинска експертиза“, което означава, че „тези искове представляват случаи, при които Комисията за медицинска експертиза е установила, че има вероятна връзка между увреждането и ваксината и че увреждането е сериозно и трайно“.

Според уебсайта на VISP „правоимащите лица могат да получат обезщетения за заместване на доходите; обезщетения за увреждания; обезщетения при смърт; покриване на разходи за погребение; възстановяване на допустими разходи, като например непокрити по друг начин медицински разходи.“

КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ СЛЕД ВАКСИНИТЕ

Тромбоцитопенията може да доведе до образуване на кръвни съсиреци, както и до кръвоизливи. Тромбоза е друга дума за кръвни съсиреци. Тъй като е много необичайно здрави млади хора да страдат от кръвни съсиреци, връзката между ваксините и това увреждане е трудна за отхвърляне.

Скандинавските страни са обърнали по-голямо внимание на уврежданията от ваксината за COVID-19 в сравнение с други страни. През юли миналата година Норвегия изплати обезщетение на първите трима пострадали (https://sciencenorway.no/…/will-be-paid-damages…/1884393) - жена на 40 години, която почина, както и мъж и жена на 30 години, които оцеляха след увреждания от ваксината.

И тримата са били медицински лица, които са получили ваксината на AstraZeneca, чието прилагане Норвегия спря на 11 март 2021 г. поради съобщения за сериозни кръвни съсиреци, нисък брой тромбоцити и необичайно кървене.

Всъщност норвежките лекари (https://sciencenorway.no/…/norwegian-experts-say…/1830510) са едни от първите, които посочват връзката между ваксината и тези увреждания.

Дания също разглежда бързо и тихо искове за увреждане от ваксини. Датското правителство присъжда обезщетение за първия случай на тромботична тромбоцитопения през май 2021 г. (https://www.thelocal.com/…/denmark-gives-woman-given…/).

По това време 158 души са подали искания за обезщетение на увреждания от ваксина за COVID-19. Директорът на съвета за обезщетение на пациенти Карен Ингер-Баст заяви: „Като цяло често наблюдаваме увреждания, причинени от ваксиниране. Виждаме ги и при ваксинирането за грип и детски болести, например. Така ще бъде и за COVID-19, като ще бъдат ваксинирани до 5 милиона души.“

БЕЗ ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ, ПОСТРАДАЛИ ОТ ВАКСИНИ

И все пак, докато други държави изплащат обезщетения на хора, пострадали от ваксините за COVID-19, Америка все още не е оказала финансова помощ на нито един ищец. По данни на Администрацията за здравни ресурси и услуги (https://www.hrsa.gov/cicp/cicp-data) към 1 юли 2022 г. Програмата за компенсиране на увреждания, причинени от контрамерки все още не е присъдила обезщетение на никого за вреди, причинени от ваксина за COVID-19.

На тридесет и един иска е отказано обезщетение, тъй като „не е спазен стандартът за доказване на причинно-следствената връзка и/или не е получена покрита вреда“.

Един иск от името на лице, което е претърпяло незабавна анафилактична реакция, е признат за допустим за обезщетение, но предстои преразглеждане на допустимите разходи. За по-голямата част от исковете Програмата за компенсиране на увреждания, причинени от контрамерки „все още чака да бъдат представени записи и документи“, твърди уебсайтът.

Ваксината на AstraZeneca, която е свързана с много от уврежданията, за които са изплатени обезщетения, не е била достъпна в САЩ.

В същото време към 22 юли 2022 г. в Системата за докладване на нежелани събития, свързани с ваксини за COVID-19, прилагани в САЩ, са докладвани 86 604 сериозни нежелани събития (https://medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON…), включително 13 805 смъртни случая (https://medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON…).

Трудно е да се определи точно колко от тях са свързани с кръвни съсиреци, необичайно кървене или ниско ниво на тромбоцитите, тъй като всяко от тези състояния може да бъде кодирано по много различни начини, но при търсене от страна на The Epoch Times бяха открити 2609 случая (https://medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON&GROUP1=AGE&EVENTS=ON&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombocytopenia+%2810043554%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombocytopenia+neonatal+%2810043557%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombocytopenic+purpura+%2810043561%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombosis+%2810043607%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombosis+corpora+cavernosa+%2810067270%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombosis+in+device+%2810062546%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombosis+mesenteric+vessel+%2810043626%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombosis+with+thrombocytopenia+syndrome+%2810086158%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombotic+cerebral+infarction+%2810067347%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombotic+microangiopathy+%2810043645%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombotic+stroke+%2810043647%29&SYMPTOMS%5b%5d=Thrombotic+thrombocytopenic+purpura+%2810043648%29&VAX=COVID19&SERIOUS=ON&STATE=NOTFR), в които се споменава тромбоза или тромбоцитопения, включително 420 смъртни случая.

Тези състояния представляват само малка част от нежеланите събития, за които са докладвани на CDC и FDA. За да могат хората, които са пострадали от тези нежелани събития, да предявят иск, трябва да се установи времева връзка между ваксината и увреждането или някакъв вид причинно-следствена връзка, както норвежките лекари и други са направили за тромботичната тромбоцитопения.

В Съединените щати може да се наложи да чакаме дълго време за наука, която да докаже причинно-следствената връзка с уврежданията от ваксините.

През 2011 г. Институтът по медицина проведе (https://nap.nationalacademies.org/…/adverse-effects-of…) подробно проучване на наличните научни данни за 158 предполагаеми връзки между ваксините и конкретни неблагоприятни последици. В този доклад Института по медицина постанови, че научните данни не са достатъчни, за да се определи дали съществува причинно-следствена връзка или не за 135 от уврежданията, получени от ваксини.

Разследване на Асошиейтед прес от 2014 г. установи (https://apnews.com/article/af3ac36a464440858a743ac5c4929bec), че много семейства с медицински документи за увреждания от ваксини, са чакали с години - някои от тях повече от десетилетие - правителството да им помогне.

Засега, докато други страни тихо изплащат обезщетения, американските семейства, които са загубили свои близки, и американците, чието здравословно състояние рязко се е влошило след ваксинацията за COVID-19, няма към кого да се обърнат.

Превод на български - Страничката "Монтагю Кийн"

Източник: https://www.theepochtimes.com/covid-vaccine-injuries-quietly-being-compensated-around-the-world-are-you-eligible_4632576.html?est=BFxbgW3Ue0bZTO00u04IClrR6chyErQQBBNv1vxpcoVuSUJyS8yZq77Mzw%3D%3D&fbclid=IwAR0FzAcnsuJUBwl_FvI1JWiN3e28Zb3SqZvoM9SQjj8Xn61e55q-BjzZo74

image




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: humanity21
Категория: Други
Прочетен: 450928
Постинги: 675
Коментари: 78
Гласове: 369
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930