Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2014 12:56 - Откъде идва Анхиало - античното име на Поморие
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 26539 Коментари: 73 Гласове:
23

Последна промяна: 07.04.2014 20:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                   С благодарност към Krysy

Известно е, че съществуват множество хипотези за произхода на името на античния град Анхиало, който през Римската епоха е един от значителните градове на империята и е главно пристанище на провинция Тракия.    Коментирани са тези хипотези и тука,  и по страниците на пресата - "Крайсолие", " плитко море", правена е връзка с произведенията на Омир / цар Анхиал, с бащата на Еней- Анхиз/ , с нимфата Анхиала.
   Но поради наличието на монети/ известно е, че през втори и трети век след Христа Анхиало е оторизиран да сече провинциални, бронзови монети/  с бюст на млад мъж на лицевата страна/ сн. 1 / и с околовръстен надпис Анхиалос, по-вероятно е да става дума за мъж и то цар- Анхиал.
   Така мисли и класикът на родната нумизматика - Мушмов, който е определил младежа Анхиал, като митичен основател на града!
   Този извод се налага и от факта, че на монетите не може да бъде изобразен случаен човек, той би трябвало да е цар или от царската фамилия, такава е традицията на монетосеченето в Римската , а и в следримската и в предримската епохи.
   И така стигаме до Анхиал - цар на остров Тафос, в съседство на Итака, близък приятел на Одисей, който пък е цар на този остров!
   Описана е в " Одисея" историята на Ментес, синът на цар Анхиал, за неговото пътешествие в Тъмното/ Черното/ море.
   В студията " Загадки  на Анхиалското монетосечене"  е развита хипотезата  за свързване на името на град Анхиало с това на забележителния цар на остров Тафос- цар Анхиал, сподвижникът на Одисей!
   Откъде ли идва името Анхиал?! Да се тълкува направо на гръцки каква комбинация представлява и да се свързва с добива на сол не е никак сериозно.
Все пак става дума за царска особа, независимо, че е имало периоди, когато солта се е разменяла за злато!
   Защо ли не потърсим връзката по- назад, във времето?
   Гърците са приели много неща от предходните, в много отношения по-развити от тях цивилизации - на първо място измежду тях е Египетската!
Невероятни постижения има тя в математиката, в строителството- и до днес пирамидите са трудни за изграждане, имайки предвид и сложната им система от коридори, в медицината и прочее.
   Египтяните имат един особен амулет, наричан АНХ или АНКХ. Символиката му не е окончателно изяснена и до днес, съществуват множество версии.
Знакът е от две части-снимката по-долу
    Горната овална част, според една от тези версии символизира появата на слънчевия диск от и над хоризонта, а лъчът под хоризонталната линия, оформящ с нея тау представлява следата, която слънцето оставя върху земната повърхност!
   Този знак може да се види и в ръцете на Египетските богове С него те изпращат благословията си към хората и към Земята!
   АНХ или АНКХ е символ на фараонската власт и е неразделна част от ЛИЧНИТЕ ИМЕНА на фараона 
Амулетът се изработва от всевъзможни материали и е носен като медалион на връв или на верижка около врата
   Според друга, основна версия, амулетът обединява два символа. Кръгът, това е вечността, а поставеният под него тау кръст е символ на живота, т. е. заедно символизират вечния живот или скритата мъдрост, или представлява ключът към тайните  на живота и познанието, а също така е и  ключ, отварящ вратите към смъртта
   Цар Анхиал по ранг е равнопоставен на Египетските фараони. Той има правото в личното му име да е включен АНХ!
   Това име Анхиало е по-правилно да се свързва със силното Египетско влияние върху по-късните цивилизации, а не с наличието на солодобив или плитки води
   ИМЕТО АНХИАЛО води началото си от Египет, това е изводът, който се налага от гореизложеното!imageimageГласувай:
25
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. voulgaros - НАЛИ ТИ ПИСАХ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ. ЗА А...
02.04.2014 13:15
НАЛИ ТИ ПИСАХ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ. ЗА АНХИАЛО,,ЗАЩО СЕ ПРАВИШ НА ГРЪМНАТ ВУЛГАРИН ??

ИДВА ОТ ВЕЛИКИЯ ГРЪЦКИ ЕЗИК---АНХИ АЛС----''БЛИЗО ДО СОЛТА'' , ИЛИ ''(МЯСТО) ДО СОЛТА'' ..

АИДЕ ПИТАЙ ПАК СЛЕД МОЖЕ БИ 2 МЕСЕЦА !
цитирай