Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2014 12:56 - Откъде идва Анхиало - античното име на Поморие
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 26539 Коментари: 73 Гласове:
23

Последна промяна: 07.04.2014 20:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                   С благодарност към Krysy

Известно е, че съществуват множество хипотези за произхода на името на античния град Анхиало, който през Римската епоха е един от значителните градове на империята и е главно пристанище на провинция Тракия.    Коментирани са тези хипотези и тука,  и по страниците на пресата - "Крайсолие", " плитко море", правена е връзка с произведенията на Омир / цар Анхиал, с бащата на Еней- Анхиз/ , с нимфата Анхиала.
   Но поради наличието на монети/ известно е, че през втори и трети век след Христа Анхиало е оторизиран да сече провинциални, бронзови монети/  с бюст на млад мъж на лицевата страна/ сн. 1 / и с околовръстен надпис Анхиалос, по-вероятно е да става дума за мъж и то цар- Анхиал.
   Така мисли и класикът на родната нумизматика - Мушмов, който е определил младежа Анхиал, като митичен основател на града!
   Този извод се налага и от факта, че на монетите не може да бъде изобразен случаен човек, той би трябвало да е цар или от царската фамилия, такава е традицията на монетосеченето в Римската , а и в следримската и в предримската епохи.
   И така стигаме до Анхиал - цар на остров Тафос, в съседство на Итака, близък приятел на Одисей, който пък е цар на този остров!
   Описана е в " Одисея" историята на Ментес, синът на цар Анхиал, за неговото пътешествие в Тъмното/ Черното/ море.
   В студията " Загадки  на Анхиалското монетосечене"  е развита хипотезата  за свързване на името на град Анхиало с това на забележителния цар на остров Тафос- цар Анхиал, сподвижникът на Одисей!
   Откъде ли идва името Анхиал?! Да се тълкува направо на гръцки каква комбинация представлява и да се свързва с добива на сол не е никак сериозно.
Все пак става дума за царска особа, независимо, че е имало периоди, когато солта се е разменяла за злато!
   Защо ли не потърсим връзката по- назад, във времето?
   Гърците са приели много неща от предходните, в много отношения по-развити от тях цивилизации - на първо място измежду тях е Египетската!
Невероятни постижения има тя в математиката, в строителството- и до днес пирамидите са трудни за изграждане, имайки предвид и сложната им система от коридори, в медицината и прочее.
   Египтяните имат един особен амулет, наричан АНХ или АНКХ. Символиката му не е окончателно изяснена и до днес, съществуват множество версии.
Знакът е от две части-снимката по-долу
    Горната овална част, според една от тези версии символизира появата на слънчевия диск от и над хоризонта, а лъчът под хоризонталната линия, оформящ с нея тау представлява следата, която слънцето оставя върху земната повърхност!
   Този знак може да се види и в ръцете на Египетските богове С него те изпращат благословията си към хората и към Земята!
   АНХ или АНКХ е символ на фараонската власт и е неразделна част от ЛИЧНИТЕ ИМЕНА на фараона 
Амулетът се изработва от всевъзможни материали и е носен като медалион на връв или на верижка около врата
   Според друга, основна версия, амулетът обединява два символа. Кръгът, това е вечността, а поставеният под него тау кръст е символ на живота, т. е. заедно символизират вечния живот или скритата мъдрост, или представлява ключът към тайните  на живота и познанието, а също така е и  ключ, отварящ вратите към смъртта
   Цар Анхиал по ранг е равнопоставен на Египетските фараони. Той има правото в личното му име да е включен АНХ!
   Това име Анхиало е по-правилно да се свързва със силното Египетско влияние върху по-късните цивилизации, а не с наличието на солодобив или плитки води
   ИМЕТО АНХИАЛО води началото си от Египет, това е изводът, който се налага от гореизложеното!imageimageГласувай:
25
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. voulgaros - НАЛИ ТИ ПИСАХ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ. ЗА А...
02.04.2014 13:15
НАЛИ ТИ ПИСАХ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ. ЗА АНХИАЛО,,ЗАЩО СЕ ПРАВИШ НА ГРЪМНАТ ВУЛГАРИН ??

ИДВА ОТ ВЕЛИКИЯ ГРЪЦКИ ЕЗИК---АНХИ АЛС----''БЛИЗО ДО СОЛТА'' , ИЛИ ''(МЯСТО) ДО СОЛТА'' ..

АИДЕ ПИТАЙ ПАК СЛЕД МОЖЕ БИ 2 МЕСЕЦА !
цитирай
2. leonleonovpom2 - А, бе Вулгарос, къде има гръцко име ...
02.04.2014 13:26
А, бе Вулгарос, къде има гръцко име край солта?
Трай малко, ще напиша текста.
И минусите си ги носи някъде другаде, пази ги за Здравко, имаш поздрави от него
цитирай
3. leonleonovpom2 - За Вулгароса!
02.04.2014 14:13
След като поставяш безогледни минуси, аз пък щете трия, така, че не се хаби Пиши и пищи в гръцките блогове!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Тезата ти е много добре развита и ...
02.04.2014 15:14
Тезата ти е много добре развита и мисля, че бе поместена в част от твоята книга за монетите в Анхиало. Звучи логично и непреднамерено, защото си показал и други възможности. Поместих постинга ти тук:
http://blog.bg/theme.php?theme=875&success=1

Поздрави!!!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря, Невена!
02.04.2014 20:23
Мнението ти е важно за мен, защото знам, че много обичаш Поморие!
Да, наистина действията ми са непреднамерени, това е хипотеза, доразвита е предходната в книгата - за цар Анхиал, но тя не ме задоволяваше.
Защото името е нетипично и да се твърди, че някой е кръстен крайсолие или плитки води/ веднага изниква и асоциация, че друг би могъл да се казва и плитък ум, на шега ,разбира се/
Затова не приемам буквалния превод на знаменосеца на гръкоманите тук!
Затова свързах логически името с фараоните, с АНХ !
Нимфата Анхиала също беше моя идея, но липсата на река до Поморие ме кара да съм скептик. Вярно Бургаските минерални бани в античността и Средновековието са Били Анхиалски......но
Но най-солидният аргумент са монетите, автономните-преди Рим и псевдоавтономните по времето на Рим/ с образа на Анхиал и околовръстен надпис с него!
Поздрави и от любимото Поморие!
цитирай
6. bezistena - Длъжни сме да повторим коментара за Анхиало от по-предния ти постинг!
02.04.2014 20:23
Адаш,длъжни сме да повторим коментара си за 100%-вия Български произход на Анхиало и Българската сакрална семантика на името му от по-предния ти постинг за Русия.

Предлагаме ти да инициираш възстановяването на пълното име на града,като се върне свещената С в него!Ние ще помагаме.

"Относно "гръцката"монета от Анхиало.
Присъствието на върховният бог Зевс е достатъчно и безапелационно доказателство,че монетата е Българско производство и принадлежност,защото екипът на БЕЗИСТЕНА вече на няколко пъти доказахме в статиите си с помощта на безпогрешният Шифър на свещения БГ език,че бог Зевс е Българският Бог Исус:
ЗЕВС=Бог Исуз
БЕЗПОГРЕШЕН ШИФЪР на=ШИФЪР на Бог Изуш Борга
Стихийният му атрибут МЪЛНИЯ дефинира Зевс веднъж като ЛАМЯ,и втори път като ЗЕВС ГРЪМОВЕРЖЕЦА,което в превод значи:
МЪЛНИЯ=Ламя-животинския календарен династичен владетелски символ на Българската Божествена Исусова фамилия ДУЛО
ГРЪМОВЕРЖЕЦ=Цар Бог Ежуа Маг
Инж.Симеонов,
всички разшифровки които ще направим на писмените документи от АНХИАЛО,сочат категорично Първосвещеното присъствие на Българските Богове в тях и свидетелстват, че всички исторически твърдения,че древният град е бил с гръцки и римски произход и собственост,са пълни фалшификации!
Светилищният център в местността ПАЛЕОКАСТРО е изконен Древно Български,всички надписи на гръцки и римски език и писменост са Български жречески херметични зашифровки,предназначени да съхранят и пренесат през цензурата и геноцида тази сакрална информация за Българското цивилизационно величие и Българските Богове до нас в сегашно време,когато се извършва експлозийното разкриване на истинската Българска история,от която всички Българи скоро онемели и възтрогнати от удивление ще научат,а след тях и останалият свят,че цялата т.нар.Древногръцка цивилизация и Римска империя,са изконни Български царства,цивилицации и култури,откраднати и фалшифицирани с хилядолетен геноцид връз Българите и цензура,като гръцки и римски!"
цитирай
7. bezistena - КРЪСТ С ПРИМКА=Исус Трака и Богиня Мария-ключ към БЕЗСМЪРТИЕ(Бог Исус и Матара)
02.04.2014 20:24
"Приятелю,виж категоричните писмени доказателства на документите:
ПАЛЕОКАСТРО=Диана и Иса Бълкария-разсекретеното наименование на местността край Поморие,в която е Исусово-Дианиният светилищен комплекс
Цялото оригинално име на светилището е АНХИАЛОС,на което отново тихомълком е премахната издайническата буквичка С,за да не познаете,че това е Исус Ламята,Халата!
АНХИАЛОС=Хала Иса=Змея Иса-Змея Исус,Българският Бог Исус,или Зевс!
Херметичната именна комбинация АНХИАЛОС е класически христоматиен пример като за учебник за първоразрядна Българска жреческа зашифровка на змейския династичен титул на Исус Змея,Исус Хала-ХАЛА ИСА=АНХИАЛОС.
Надписът,открит сред развалините на Анхиалос,е на представяните като египетски божества Сарапис и Изида,които са всъщност херметичните образни зашифровки на нашите Богове:
САРАПИС=Сар Бог Иса
ИЗИДА=Иза и Диана-синкретичния образ на Исус и Диана,Която е Мария"

И тъй като цялата Древно Египетска цивилизация и култура са чиста проба Българско-Тракийско производство във всички области на живота,на първо место и във жреческия и владетелския управленчески състав и целият интелектуален духовен и технически елит,то и цялата сакрална и конфиденциална Египетска символика е задължително Българска-както в случая със свещения АНХ,и е съставена на 100% върху свещената Матрица с Българските Божии имена и титули чрез Свещеният шифър,който ви разкриваме във всички наши статии в постингите ни.
За да разшифроваме вложеното послание в знака АНХ,първо го обясняваме описателно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК:
КРЪСТ С ПРИМКА
Това описателно наименование подлагаме на анаграмно преподреждане и получаваме:
КРЪСТ С ПРИМКА=КРЪСТОС и ПАК МАРИЯ=Кристос и Бокиня Мария=Исус Трака и Богиня Мария
КРЪСТ С ПРИМКА=Исус Трака и Богиня Мария
Богиня Мария е широко известна като АВЕ МАРИЯ(Богородица) в католическия свят, оправдано пред цензурата и непосветените като ЗДРАВЕЙ,МАРИЯ!
Този символ още е и клрюч към БЕЗСМЪРТИЕТО,където
БЕЗСМЪРТИЕ=Бог Исуз и Матара

ПОЗДРАВИ!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Разбра ли Вулгаросе, защо крайс...
02.04.2014 20:32
Разбра ли Вулгаросе, защо крайсолие не ми харесва? Както и плитки води?!
Защото, какво пречи, при наличието на такова име, да се появи и име плитък ум!
Не защитавам националност, защитавам историята и логиката в нея
Това, че надписът е на гръцки, гръцки е бил работният език тогава, както сега английският.
Това не означава ,че сега се гърчеем , а след сто години или 1000, като открият надпис тук на английски, да кажат, че са живяли англичани тъдява
Да, защитих надписа на гръцки в знака на Анхиало на вход на града, защото е съществувал
Дано си разбрал
цитирай
9. leonleonovpom2 - Благодаря адаш, за подкрепата!
02.04.2014 20:49
Всъщност, заслугата е основно на Стефан, синът, който написа книга за египетското влияние върху тракийската цивилизация, наистина забележителна и построена логически!
Няма как , една толкова развита цивилизация да изчезне, без да предаде нещо на следващата я, по-слабо развита. Такава е логиката!
Поздрави!
цитирай
10. get - - Мегало-шовиниста отново се ... изцепи ?:((
02.04.2014 21:13
voulgaros написа:
НАЛИ ТИ ПИСАХ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ. ЗА АНХИАЛО,,ЗАЩО СЕ ПРАВИШ НА ГРЪМНАТ ВУЛГАРИН ??

ИДВА ОТ ВЕЛИКИЯ ГРЪЦКИ ЕЗИК---АНХИ АЛС----''БЛИЗО ДО СОЛТА'' , ИЛИ ''(МЯСТО) ДО СОЛТА'' ..

АИДЕ ПИТАЙ ПАК СЛЕД МОЖЕ БИ 2 МЕСЕЦА !


- Думата ... АКО ИЗХОЖДАМЕ САМО ОТ ЕТИМОЛОГИЯ ? - ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ТОПОНИМА тази за думата СОЛ я има във ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ - Древни и не дотолкова ?
ИЗРЕЖДАМ:
А. На английски е SALT , на старо:SEALT ; прилагателно: SALTY(солен)
Б. Latin(ски)SAL
В. Saxon, Norse, Frisian, Gothic (всички с преставката "Old-Стар !) звучи - salt
Г. Old Irish SALANN
Д. German(съвременен) SALZ;
Е. Proto-Germanic *SALTOM
Ж. Старо-български(цЕрковно"славЯнский"?:)) SOLI
- Всички тези производни ИДВАТ от PIE коренова*sal- "salt" - Същата е ЗВУЧАЛА, много по-рано в миналото(кога е нямало още гърци и гръчки език !:))
- Най-далечната КАТО ФОРМА(!) от прото-кореновата ЛЕМА, представлява гръчката дума за "сол-HALS".

- Вулгарос понеже не си дотам умен - давам ти за домашно! Проучи и ми отговори, как е звучала в древността думата не за ОКОЛО, а за "ЪГЪЛ" ?
- Ще ти дам "жокер" защото съм се убедил в безпомощността ти, когато се наложи да мислиш - та ще кажа! Потърси за произход, не само на думата а и на самата КОТВА("ankyra" на гр. ез.) корабна-история по откриването й, от фригиеца Мидас и скита Анахарсис ?) ? От там, ще ти стане ясно, откъде идва в гръцкият език "анхи" ... в български "огъ(н/в)а", тоест "гъна-огъва", същата дума, от която идва името на богиня "Гея" - ако не вярваш, ще дам цитати от автори(лексиколози) които вадят от там смисъла на името й ?!

- Ама изхождаме само от етимология ... Малко странно ми звучи (?) ... цар да го нарекат с името "огънато-солен" ?! - по скоро, за мен етимологично ми звучи ... близко до съвременното определение "подковообразен" ? Което в древността, съответно е звучало, доста по-различно, но съответно има паралел и в българският, който е ЕВРОПЕЙСКИ език !!
цитирай
11. bezistena - Символ на ВЕЧЕН ЖИВОТ=Символ на Бог Ежуш и Богиня Диана
02.04.2014 21:28
ОФИЦИАЛНО ЕКЗОТЕРИЧНО ОБЯСНЕНИЕ ЗА АНХ:
Анх-най-значимият символ за древните египтяни,известен също и като crux ansata,или ansate, т.е. "кръст с примка".В този кръст се обединяват два символа—кръст,като символ на живота, и окръжност,като символ на вечността;заедно те символизират безсмъртието.
Този кръст също така символизира и единението на женското божество—Изида и мъжкото божество—Озирис, т.е.съюза на земното и небесното.В иероглифното писмо с този знак се бележи "живот".Египтяните рисували анх върху амулетите си,за да удължат земния си живот;с този амулет били погребвани,за да са сигурни,че ги чака живот и в отвъдния свят.Вярата в силата на този символ се градяла върху представата,че именно така изглежда ключът,с който се отваря вратата на смъртта.

ЕЗОТЕРИЧНО РАЗЯСНЕНИЕ И ЗНАЧЕНИЕ:
АНСАТЕ=Иса и Диана-Исус и Мария Магдалена
КРЪСТ С ОКРЪЖНОСТ=Сина на Кая(Жрец) Жар Исус Трака и Диана(Мария Магдалена)=Сина на Жреца Цар Исус Трака и Мария Магдалена-Спасителят,очакваният от всички народи Човешки син,Божият син,който е ключът,който отваря вратата не към смъртта,а към безсмъртието!
ЧОВЕШКИ СИН=ТШОВЕШКИ СИН=СИН НА Ишуш и Бокиня Диана
Затова и египтяните,в името на царството на които е вложено името на Българската Богиня Диана,с този знак бележат ЖИВОТ!
ЖИВОТ=Ежуа и Богиня Диана
ЕГИПЕТ=Богиня Диана
ИЗИДА=Иза и Диана-синкретичния образ на Исус и Мария
ОЗИРИС=Зар Иса

Друга комбинативна зашифровка на символа е КРЪСТ НА КОПТИ,която ни съобщава:
КРЪСТ НА КОПТИ=Иса Трака и Бокиня Диана
А името на истинските предарабски=тракийски жители на Египет,е КОПТИ,които нашият код разшифрова като ЕГИПТЯНИ:
КОПТИ=ЕКИПТИ=ЕГИПТИ=ЕГИПТЯ-НИ(Н е пълнежен назален елемент)
КОПТИТЕ=ЕГИПТИТЕ са християни,съхранили херметически познания за Българските Богове,поради което са подложени от заговорниците срещу Българите на постоянно изтребление.
За тези криптоТраки и криптоБългари знакът АНХ е символ на ВЕЧЕН ЖИВОТ и на МЪДРОСТ
ВЕЧЕН ЖИВОТ=Бог Ежуш и Богиня Диана
МЪДРОСТ=Иса и Диана Матара
цитирай
12. bezistena - Адаш, гръцкият език е херметичен ...
02.04.2014 22:02
Адаш,гръцкият език е херметичен ДревноБългарки Жречески език,създаден от посветените Българи за дълбоко засекретен сейф и архив,склад на свещените Български кодирани именни комбинации на Българските Богове Исус и Мария Магдалена.Всички думи на езика са нафрашкани с тия сакрални Божии именни комбинации,от които завалиите гърци хабер си и нямат!
Затова гръцките думи и език са едно невероятно огнено кълбо от преплетени СЪС-кащи змии(Исусовата календарна Българска змийска династична символика),които не дават и няма да дадат покой на гърците,докато не познаят в него Българските Богове и не поискат искрено разкаяни и покаяни индивидуални и колективна етносна прошка от Свещения Български народ-народът на толкова ревностно търсените формално от гърците Исус и Богородица!
Ще чакаме да открият Бог Исус във висшето чувствено признание САГАПО!,което Дедите ни създадоха за тяхната душевна комуникация и Божествено присъствие и подкрепа!
За да ги насърчим и насочим,Го посочваме директно:
САГАПО=Бог Иса
Сагапо!Обичам те,Бог Исус!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Гет, Вулгарос ми бил обяснил нещата ...
02.04.2014 22:30
Гет, Вулгарос ми бил обяснил нещата за Анхиало, какво означава.
Сега се сетих и за индианската връзка, след като има индианец, пардон, анхиалец с име край солта, плитки води, а защо да няма и с плитък у?!.
Аристотелисът пък през лятото ме запозна с бившите кметове на града...
А, бе защо не си потърсите друг краставичар, толкова ли е трудно?!
Знам, че по Черноморието организират курсове по гръцки - за гърчеещи се.
Та може и Вупгарос да прескача от Пулпудева, която гърците погрешно кръстили Филипопол, знае ли човек?!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Съгласен съм с написаното от тебе ...
02.04.2014 22:35
Съгласен съм с написаното от тебе адаш!
Гърците се нуждаят от пълно покаяние и искане смирено от нас на прошка
Защото през всичките години са работили за нашето обезличаване-унищожаване на книгите ни и за нашето затриване от лицето на земята, не за друго, просто така са решили.
Познавам ги добре ,имат си я тази необяснима чертичка
Поздрави ,адаш!
цитирай
15. get - 13. leonleonovpom2 - Гет, Вулгарос ми бил обяснил нещата за Анхиало, какво означава.
03.04.2014 00:18
- Относно безпардонният шовинизъм на Вулгароса, си прав !

- Но тук дискутираме за ВЕРОЯТНОСТЕН произход на името Анхиало?
В тази връзка, изказвам една теза(вариант за произход на името) което би следвало да произлиза от античното наименование(както за "ъгъл", така и за "котва" !) ?

- Имаме го и на гръцки и на български, и на още половин дузина европейски езици.
Започвам да изброявам:
а) angle (англ. същ.) среща се в(изразява) два смисъла: кука; ъгъл
б) той е зает в английският от старо френски:angle
в) той е зает пък от по-старият латински:angulus
г) синонимната на латинската в гръцкият е ? - "ankyra"
д) срещаме го и в технически термин(часовникарство) анкър(фр.) ъгъл
е) срещаме го в ранно-средновековен български: а/онгъл ... такъв е прочита поради специфичната "носовка"(отделно казват, че така се е наричало мястото, където е резидирал Аспарух с хората си ?).
ж) ... тук спирам, въпреки че мога да изреждам на още четири ЕВРОПЕЙСКИ езика!
- Лингвистите, казват че идвало от PIE *ang-/*ank- за да ни каже, закрепвам, свързвам ... второ значение:"ъгъл"(кривина)

- За връзката на английската дума "аnchor" и второто "hook"-кука, по скоро идва от по-стара лема, дало в българският език думата за "котва", тук пък отиваме към гръчкото "ankylos" "crooked", тоест "крив", "изкривен".

- Между впрочем, по-късното изобразяване на "анкха", преминава в някои от версиите си в котва - но това е от история на изобразителното изкуство и символика(при религиите?).

- То между другото наименованието на Англия(England (n.) ... го извеждат от едно саксонско племе, което назовавали така: Angles(Angul) ... а това по причина, че преди да мигрират в Албиона, the land they inhabited on the Jutland coast, was shaped like a fish hook ... с други думи: земята която обитавали в Ютландското крайбрежие била крива, като рибарска кука :)) !
- Бе вие, да не се окажете роднини с англо-саксонците :)))!? - като гледам еднаквостта при имената :))
цитирай
16. leonleonovpom2 - Съгласен съм с допълненията те, Гет!
03.04.2014 07:25
Древното име на Анкара-Анкира означава котва
Но, покрай монетите аз считам, че името на Анхиало е свързано с това на човек и той е цар-Анхиал Тази традиция е стара-градове наименовани на Филип, Александър- бол, колкото иска човек
От друга страна, името значи нещо.
Анхиал не е разпространено име, носи го цар, фараонът има право да включва АНХ в личните имена, царят му е равен по ранг, оттам идва името- иначе крайсолие за име на човек не звучи добре, обичащ конете може , но плитки води също е глупост за име
Просто смятам, че името на града е по другия вариант-име на човек
цитирай
17. leonleonovpom2 - Вече окончателно ми се изясни ре...
03.04.2014 08:41
Вече окончателно ми се изясни редкостта на името Анхиал- случаен човек не може да го носи-трябва да е царска особа или от висшите кръгове, нимфата Анхиала е сестра на Прометей!
Такава е традицията и тя се спазва и след като Египетската цивилизация е слезнала от сцената
цитирай
18. bezistena - АНХИАЛО=АНХИАЛОС=БОГА СЛЪНЦЕ=Бог Исус Змея,езическия символ на Бог Исус
03.04.2014 09:15
Прекрасна тема,която търпи развитие.
Напомняме откъде идва и какво означева името на Анхиало:
"Цялото оригинално име на светилището е АНХИАЛОС,на което отново тихомълком е премахната издайническата буквичка С,за да не познаете,че това е Исус Ламята,Халата!
АНХИАЛОС=Хала Иса=Змея Иса-Змея Исус,Българският Бог Исус,или Зевс!
Херметичната именна комбинация АНХИАЛОС е класически христоматиен пример като за учебник за първоразрядна Българска жреческа зашифровка на змейския династичен титул на Исус Змея,Исус Хала-ХАЛА ИСА=АНХИАЛОС."
С премахването на сакралната Исусова буква "С" от историците-манипулатори и фалшификатори на БГ историята,те скриват задължителната за Дедите ни-Кръстници Божествена посветеност на топонима и въвеждайки ни в умишлена заблуда,насочват обезпаметените Българи и дръзналите да се усъмнят независими изследователи в грешна посока да гонят Михаля или за ЗЕЛЕН ХАЙВЕР,както посветените ни Предци са ни съставили предупредителната поговорка,че ще бъдем много лъгани в това отношение и ни дават в самата поговорка инструкциите кого трябва да търсим в нашите изследвания на историческа и сакрална тематика:
ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР=Изуз Вълхарина=Исус Бълхарина!
Е,ние винаги ще Го търсим и ще Го намираме,както и в манипулацията с АНХИАЛО,където ни прати Иречеково-Златарската антиБългарска историческа школа да търсим МОРСКА СОЛ и други първосигнални опростачени обяснения на Свещеното име на града,обаче този път ние хванахме пътя за ЗЕЛЕНИЯ ХАЙВЕР и открихме истината-вместо морска сол и солено блато край морето,дето ни изпращат гръцките изпечени бездуховни културокрадци,открихме в името на града висшият макрокосмически херметичен символ на Бог Исус Змея,вложен от Българските Посветени Жреци за дълговременно съхранение,като Слънчева първосвещена змейска зашифровка на Бог Исус:
ХЕЛИОС-Бог на Слънцето в древногръцката митология,която е 100% съставена от посветени Българи
ХЕЛИОС=АНХИАЛОС=ХАЛА ИСА=Змея Исус,Който е Бога Слънце в Българската езическа вяра!
СЛЪНЦЕ=Исус Ел(Змей)
цитирай
19. bezistena - ПОМОРИЕ и АНХИАЛОС=Богиня Мария и Хала Иса=Богородица и Бог Исус
03.04.2014 10:13
Възхитете се на великолепното алегорично-метафорично опоетизирано изобразяване на Българският Бог Исус-ПОЕТИЧНО ЛОГО НА ПОМОРИЕ,и уникалното кодировъчно майсторство на Великите ни деди,заложили поредната Слънчева мина и бомба в т.нар.ДРЕВНОГРЪЦКА МИТОЛОГИЯ,от която горките гърци хал хабер си нямаха досега,докато не им отворихме очите-както и на Българите отваряме сега!

"Богът на Слънцето-ХЕЛИОС,е изобразяван като красив младеж в тънки одежди,с развети коси и венец от лъчи,качен на златна колесница.Лицето му било обкръжено с ореол от светлина.Той живеел във великолепен дворец в обкръжение на четирите годишни времена и имал престол от скъпоценни камъни.Всяка сутрин ХЕЛИОС(Хала Иса=Змея Исус) се появявал,управлявайки своята златна колесница,теглена от 4 снежнобели,крилати и бълващи огън коне с имената Светлина,Блясък,Гръм и Мълния.Цял ден богът управлявал колесницата си по небето,подарена му от бог Хефест,а вечер слизал към океана и преплувал морето отново към мястото,където трябвало да се появи на следващата сутрин".
Сега разшифроваме точните параметри на Бога Слънце:
СВЕТЛИНА,БЛЯСЪК,ГРЪМ,МЪЛНИЯ=Бог Исус Маг Ламя Дуло Българина=Бог Исус Мага(Вълшебника,Феномена,Свръхчовекът-сиреч БОГ)Ламята от България,основател на Дуло

ХЕФЕСТ=Иса и Бохиня Диана-синкретичен образ на Българския тандем ДЕМЕУРЗИ
Друг такъв сдвоен Слънчево-Лунен образ е на Хелиос Паноптес,който всевижда
ХЕЛИОС ПАНОПТЕС=Бог Исус Хала(Змей) и Богиня Диана
ВСЕВИЖДА=Бог Исуж и Богиня Диана
На рисунка на ваза Хелиос преплува морето върху ТРИНОЖНИК НА ДЕЛФИК,което ни съобщава:
ТРИНОЖНИК НА ДЕЛФИК=Трак Ежуа Дуло Фок=Бок Ежуа Дуло Трак
Най-често Бога Слънце кара колесница с четири коня:
КАРА КОЛЕСНИЦА С ЧЕТЕРИ КОНЯ=Чар Трак Кала Исус Кая=Цар Кая(Жрец)Исус Кала(Змей) Трак=Царя Жрец Исус Змея от Тракия!

Адаш,предложи на обществена дискусия възстановяването на цялото истинско древно име на Поморие-АНХИАЛОС,и неговото сакрално значение.
В същото време ще пледираме и за синкретичното двойно име
ПОМОРИЕ и АНХИАЛОС=Богиня Мария и Хала Исус=Богородица и Бог Исус,което се подкрепя категорично и от Плиний Стари, който ни осведомява за града Меса, съществувал на същото място преди идването на гръцки колонисти.
Разшифроването на това най-древно Българско=Тракийско име потвърждава категорично,че древното селище възниква около светилищен комплекс на двата Български Бога-Демиурзи Исус и Мария,законспирирани по-късно като Исус и Богородица
МЕСА=Ма и Иса=Мария и Иса=Мама(Богинята Майка) и Исус=Богородица и Исус
ЧЕСТИТО!
цитирай
20. bezistena - Ще възстановим истинските Божествени имена и на МЕСЕМБРИЯ,и на всички Български селища!
03.04.2014 11:14
И още нещо ,Адаш.
(АДАШ=Диана и Ешуа-уважително обръщение между познали Божествената семантика и тъждественост на имената си,произлизащи от Божията именна Матрица.В глобален смисъл и генеалогия всички хора на земята са АДАШИ помежду си,защото АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ СА ЗАЧЕНАТИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ БОГОВЕ И КРЪСТЕНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПО ТЕХНИТЕ ИМЕНА И ТИТУЛИ!)
Специални благодарности към редовния ти ерудиран и авторитетен твой коментарен абонат get,който на майтап иронично подметна в ком.№15:

"-То между другото наименованието на Англия(England(n.)го извеждат от едно саксонско племе,което назовавали Angles(Angul),а това по причина,че преди да мигрират в Албиона,с други думи:земята която обитавали в Ютландското крайбрежие била крива,като рибарска кука!
-Бе вие,да не се окажете роднини с англо-саксонците,като гледам еднаквостта при имената!"

Така понякога на МАЙТАП стават големите открития!
Разбира се,че това саксонско племе не е било кръстено на "крива рибарска кука",както манипулират историците-фалшификатори и което е най-голямата гавра със свещените ни предци,за да не се усетим,че името на племето е също АНХЕАЛОС или ХЕЛЕОС и идва пак от Хала Иса или Гала Иса(Ангелос)-което е все едно,за да не разкрием,че това саксонско племе идва от Свещена Тракия-АНХИАЛОС=ПОМОРИЕ, самото то е Тракийско племе,живяло в Поморийско-Несебърския регион,кръстено на Българския Бог Гала(Хала)Иса и е разселено на запад под водителството на Български Жрец на Бог Исус,носещ титула КАЯ ИСУС(Жрец на Исус),закодирано като САКСОН и преминало в обобщаващ етноним и топоним на новото йм място.
САКСОН=Исус Кая=Исус Жреца
Адаш,предлагам ти да инициираме и възстановяване на сакралността и истинското Божествено значение на името на комшиите ви от Несебър,за да не продължават да пъшкат още под гръцко робство,погърчили ги историци-родопредатели!
Нищо гръцко няма в Несебър-всичко е 100% Българско-всички 40 и кусур църкви-светилища на Българските Богове,както и името:
МЕСЕМБРИЯ=Иса и Богиня Мама Мария
МЕЛСАМБРИЯ=Ламя Иса и Богиня Мария=Бог Исус и Богородица-обаче Българските!
Нищо гръцко!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Адаш, какво да ти кажа?!
03.04.2014 12:41
С Поморийски елит не ми се занимава, особено назначен, а не по призвание!
Не искам да получавам оценки от хора ,реално с нищо не допринесли за страната и ако ги получа пък, те нямат стойност за мен
Дал съм премного, получавал съм заплата, която щях да получа и без да си мръдна пръста
Например, банките за глюкоза 18 години се произвеждаха по моя рецепта, пет от тях при германци.
А то е само малка част от направеното
Защо да предизвиквам някои , да ми показват значимостта си, която аз съм търсил в друга посока-ПОЛЕЗНОСТ
Поздрави, адаш!
цитирай
22. voulgaros - ГЕТ, А Я МИ КАЖИ. . . . . ДУМАТА НА АН...
03.04.2014 18:20
ГЕТ, А Я МИ КАЖИ.....ДУМАТА НА АНГЛИЧАНИТЕ ЗА ''ГОЛЯМО БЕДСТВИЕ''',,ИЛИ ЗА НЕЩО МНОГО ЛОШО....ЗНАЕШ ЛИ КОЯ Е ??
А ??

НЕ, НЯМА ДА КАЖА - ''КАТАСТРОФА'', ...ДА ТЯ СЪЩО Е ГРЪЦКА ДУМА. НО НЕ Е ТАЗИ ЗА КОЯТО ТЕ ПИТАМ !!


ААА ЕТО Я - DISASTER-----

ЗНАЕШ ЛИ ВЕЛИКИТЕ АНГЛИЧАНИ КОЛКО СА БИЛИ МЪДРИ, ЧЕ СА СИ ВЗЕЛИ ДИРЕКТНО ДУМАТА ОТ ОЩЕ ПО-ВЕЛИКИТЕ ДРЕВНИ ЕЛЛИНСКИ ВЕЛИКАНИ В НАУКАТА И ИЗУЧАВАНЕТО НА НЕБЕСАТА И КОСМОСА=ПАК ГРЪЦКА ДУМА.
НА ГРЪЦКИ------''ТУЗ АСТЕР - ТУЗ АСТРОН'' = ЛОША ЗВЕЗДА - ЛОШИ ЗВЕЗДИ !!!
= ДИЗАСТЕР = ''МНОГО ЛОШО СЪБИТИЕ'' - ЗА АНГЛИЧАНИТЕ .ВЕЛИК, ВЕЛИК Е ГРЪЦКИЯТ ЕЗИК..А ОЩЕ ПО ВЕЛИКА Е ГРЪЦКАТА НАУКА, КУЛТУРА, ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ТЕХНИКО-ТЕХНОЛОГИА-КА......БИЛИ СА, СА , И ЩЕ БЪДАТ ВЕЧНО ===

ВЕЛИКИИИИИ !!!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Така е адаш, мегаломанията е довела ...
03.04.2014 19:01
Така е адаш, мегаломанията е довела до това - да се твърди ,че гърците са колонизирали Черноморието.
Просто са правили селища с търговска цел, нещо близко до пазар-емпорион, без да влизат във военни стълкновения с местното население.
Не е гръцко и името на Месамбриа, а най силно доказателство са множеството тракийски могили и създаването от Рим на васално тракийско царство, просъществувало повече от 100 години, в което Анхиало е играело важна роля-съдейки за това и от надписа на базата на статуята на Дионис, съхранявана в музея на Бургас, в който се описват и родствените връзки на царете Реметалк, Реоскопур и Котис.
Статуята е била в Анхиало
Поздрави!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Вулгарос!
03.04.2014 19:13
Гръцкият е бил работен език, какъвто сега е английският
Това едва ли се съвместява с велик, има стечение на обстоятелствата
За съвършенство пък едва ли и гръцки, и английски са такива, от прима виста се вижда, че се нуждаят от сериозни реформи, за да станат съвършени.
Българският е също език на всички тъй-наречени славяни, за старобългарския говоря, от него са създадени останалите .
И ако трябва да говорим за съвършенство, превъзхожда останалите езици
Веднага ще ти кажа едно-Всеки звук има буква, няма сложни съласни или гласни, няма падежи и така нататък
И други езици са били работни през различни времена-например френският, съвсем доскоро и е по-добър от английския, но се наложи английски, защото техниката е описана на него, въведоха и терминологията, по този начин изместиха френския
Не съм антигръцки настроен, но ти с приказките си ме мобилизираш
цитирай
25. get - - Хаха-ха ! - @22. voulgaros - ГЕТ, А Я МИ КАЖИ. . . . . ДУМАТА НА ...
03.04.2014 19:36
- Всякакъв диспут с теб е истинска TRAGOUDI(а) ... от което казват, че идвала думата за театралния жанр ТРАГЕДИЯ :)) - Пък тя на гръцки ДОСЛОВНО Е :))?
Първи вариант: "козарска песен", тъй като е ДВУ-СЪСТАВНА от думата за, "коза-TRAGOS" и "песен-OIDE".
Втори вариант: "Козя песен" или "Песента на козата" ??! :)) ... това пък давало, производната дума за друг литературен жанр:Ода ... Ама думата от която идва ОДАТА - съвсем не е ПЕСЕН? - Но тук спирам с обясненията ... и ако продължаваш да ми се правиш още, на "ВЕЛИК", смешен ще те направя :)) !

- Момче саракачанче(правещо се на грък:)) - Колко пъти да ти казвам ? - стига си се водил по средновековното значение(етимология на думите !) това ще те доведе, както му казваме българите, "До под "кривата" круша" ??:))

- Връщам се към основното, ТОЕСТ ? - Етимология и произход на името "Анхиало", за което тук набелязахме "три хипотези":
А. Идващо от египетското "Анкх";
Б. Идващо от сол+близко;
В. Криво(залив) или Котва(пристан), може и да е било само така известното на моряците понятие "котвена стоянка" - тоест удобно място, за да се скриеш при лошо време(по моето скромно мнение ?). В противният случай, следва да има изграден пристан(кей) или най-малкото СКЕЛЯ, тоест нещо, като мост "в една посока" ?
- Това е "скелята" на която са приставали "мауните"(големи лодки използвани за превоз на товари), чрез които са се разтоварвали по-големите кораби, които не могат да доближат до брега.
- Приложение, изображение на "скеля": http://varna.info.bg/pristan4.jpg
- С допълнението ? - Въпросната скеля е от 1800-та година, построена в моя град Варна.
цитирай
26. voulgaros - ВУЛГАРИ----ИМА ХИЛЯДИ, ДЕСЕТКИ ...
03.04.2014 20:16
ВУЛГАРИ----ИМА ХИЛЯДИ,ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ГРЪЦКИ ДУМИ ВЪВ ВУЛГАРОСКИЯ МЕШАН ЕЗИК.

ЗНАЕТЕ ЛИ. ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ТЕРМИНИ В МЕДИЦИНАТА - НАД 90 ПРОЦЕНТА -- СА ГРЪЦКИ ДУМИ...ИЛИ ВИДОИЗМЕНЕНИ ОТ ЛАТИНСКАТА ТРАНСКРИПЦИЯ - ОТНОВО ГРЪЦКИ ДУМИ.

КАКТО ВЪВ ХИМИЯТА Е СЪЩОТО.

МОГА ДА ВИ ЗАМЕРЯ И УДАВЯ СЪС ХИЛЯДИ ГРЪЦКИ ТЕРМИНИ САМО В ТЕЗИ ДВЕ НАУКИ..

ИСКАТЕ ЛИ ДА МЕ ВИДИТЕ...ГОТОВИ ЛИ СТЕ ..ТЪПИ СМЕШНИ И НЕДОУЧЕНИЕ ВУЛГАРО-ТАТАРИ !!!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Няма общо това с темата за Анхиало!
03.04.2014 20:34
По-добре ми кажи ,защо сложи минуса, преди да съм публикувал текста.
Това е важно за мен, искам да сглобя портрета и разбера психологията на поставящия безразборно минуси
Това, че ще ми подадеш гръцки думи в химията е похвално за самочувствието ти!
Но мен повече ме интересуват великите гръцки учени в химията и великите открития ,които те са направили, Вулгарос!
Така че ако искаш, бъди така добър, колкото си и симпатичен, дай едно списъче-име и насреща откритие
Това, че от различни учени са използвани гръцки думи, за да няма разнобой в терминологията ,не означава, че откритията са гръцки./ Смятам ,че си наясно, използван е неутрален език от английски, френски, немски, руски и други учени, за да има уеднаквяване и да няма сръдни и хаос/
Ти не си виновен драги, тази линия за присвояване и приватизация на всичко годно идва още от древността
Бъди жив и здрав!
цитирай
28. leonleonovpom2 - Знаеш ли Вулгарос, не само име като ...
03.04.2014 20:45
Знаеш ли Вулгарос, не само име като Анхиал идва отвън, почти сигурно и гръцката азбука е външна-от Финикия
Чест прави на днешните гръцки историци, чувал съм го с ушите си, които казват, че много от нещата са взели от по-развитите от тях цивилизации!
Така, че не се прави на по-голям турчин от султана ,драги!
цитирай
29. voulgaros - ЗА МИНУСА ИЗВИНЯВАЙ, СЛОЖИХ ГО З...
03.04.2014 20:56
ЗА МИНУСА ИЗВИНЯВАЙ, СЛОЖИХ ГО ЗАЩОТО НАПИСА В КОМЕНТАРА СИ ЗА МИНУСИТЕ В НАЧАЛОТО ОЩЕ, ТОВА ВЧЕРА БЕШЕ..ЩЯХ ДА СЛОЖА ПЛЮС.


ДА ВИ ПИТАМ , ИНЖ. СИМЕОНОВ...ДУМИТЕ - АРГОН И ФРЕОН, КАКВИ СА,КАКВО ЗНАЧАТ И ОТ КОИ ЕЗИК ИДВАТ ??
цитирай
30. get - @ 27. leonleonovpom2 - Няма общо това с темата за Анхиало!
03.04.2014 21:13
- Защо да няма с темата, приятелю? Остави го да лае палето ... колкото ПОВЕЧЕ ЛАЕ, ми дава ПОВЕЧЕ МАТЕРИАЛ, да го осмивам :)) !
- Защото ЦЯЛАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ в Химия и Медицина е от СРЕДНОВЕКОВИЕ, когато този език е приказван НЕ ТОЛКОВА в Гърция, колкото в централна и западна Европа от хора по произход НЕ-ГЪРЦИ :))!
- Именно ОТ ТАКИВА ХОРА - като почнем от ЕРАТА НА ЕЛИНИЗМА ? - който като културно историческо явление е създаден НЕ В ГЪРЦИЯ а в ЕГИПЕТ!?
- По това време Е НАПИСАНА ИЛИАДАТА(и Одисеята) - Такава каквато я познаваме в момента! За сведение ПРЕДИ УНИФИЦИРАНЕТО Й, тя е позната ПОД ОСЕМ ВАРИАНТА!
- Тази ЕЛИНИСТИЧНА ШКОЛА-АЛЕКСАНДРИЙСКА е, която ПРЕВЕЖДА а в последствие НАЛАГА "Стар завет"(тоест юдейската Тора). Като свещена и КАНОНИЧНА("боговдъхновена"!) КНИГА в ХРИСТИЯНСТВОТО.
- За мен Разликата между "юдей" и "елин" е минимална ... тоест по-скоро имаме припокриване, отколкото различност ?
- Пак именно от ЕЛИНИЗМА(тоест ТРЕТИ век пр.н.е.) се налага, УНИФИЦИРАНИЯТ - Койне//Кине, който в момента го водят за ЦИСТ гръЧки, но като се разровим в по-старият(известен, като "класически гръцки") Виждаме драстични разминавания при транскрипция и семантика на лексика.
- Отново ПРИПОМНЯМ! - ДРЕВНОСТТА за един език, се определя от неговата рационалност(АНАЛИТИЧНОСТ), което идва от падежи и глаголи. Дори в съвременният гръцки имаме ЗАПАЗЕНИ четири ПАДЕЖА. Това говори, че е ПО-МЛАД от българският!
- Отново припомням, изреченото от Раковски ? - >>"Т.е., мъдрословието, науката (...) отде Евмолп отишел в Елада и ги научил вероизповедание, а Орфевс ги научил музика (и)грая) и тъй започнали науката в старата Елада, ОТДЕ ТРАКИЙЦИТЕ, КОИ НЕ СА БИЛИ ЕЛИНИ, НО ГОВОРИЛИ СА ЕЩЕ ЕДИН ТВЪРДЕ БЛИЖЕН ЕЗИК с тях."<<

- Вулгаросе, шиле каракачанско ... ОСВЕН РАКОВСКИ, има доста, бележити европейски учени, които казват: В гръцкият има ПО-СТАР ЕЗИКОВ ПЛАСТ, който НЕ Е ГРЪЦКИ!
- Шиле ! - От ТРЕТИ ВЕК, почва подмяната(!) "ЧИПА(ума)" и ЕЗИКА ви - Това е, историческата истина, което ще докажа !
- Продължавам да се чудя - Елиники трагудя, как да си го преведа "Елинска песен" или "Елинска трагедия" ?:((

П.П.
- Симеонов, в подкрепа на моята теза за "котва"(котвена стоянка!) - Дали древните не са имали географската форма на селището(Поморие)? Погледнато на тази карта:http://www.stroi-com.com/images/pomorie-big.jpg
- Виж силуета му, досущ наподобява, на спусната в морето котва?

- Щях да пропусна един определено интересен факт? Откъде ли идва "елинската" дума за "море-ТАЛАСА" ?! След, като на всички други ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ звучението му е идентично:
Казват идвало от Proto-Indo-European(коренова)* MORI от нея производни форми:
Old Armenian: (mawr)
Celtic: *mori
Germanic: *mari
Latin: mare
Catalan: mar
Dalmatian: mur
French: mer
Italian: mare
Portuguese: mar
Romanian: mare
Spanish: mar
Slavic: *morje
Български: море … гръцки „thalassa”! - Етимолозите, твърдят че идвало от PIE коренова, за СОЛ – но на гръцки, вече посочих(!), как звучи думата?
цитирай
31. leonleonovpom2 - Гет, не е изключено!
03.04.2014 21:47
Всичко е хипотези, въпрос доколко са правдоподобни
Полуостровът сега по форми се различава от този в древността, част от крепостта е под вода.
Почти сигурно градът е бил с две пристанища- търговско и военно.
Подсказват го монетите
Пак монетите подсказват, че името е свързано с човек-Анхиал
Това означава, че е цар
От друга страна, като се каже Анхиало, веднага се приема, че името е гръцко ,но по инерция.
Няма грък Анхиал Но има цар Анхиал и нимфа Анхиала
Какво излиза, че цар може да носи име Анхиал, но простосмъртен-не итака се стига до фараоните, Египет и АНХ
Благодаря ти за намесата в потвърждение за чуждото участие в налагане на номенклатурата от гръцки имена в химията!
цитирай
32. voulgaros - МОРЕ НА АНГЛИИСКИ Е СИИ-SEA и ...
03.04.2014 22:03
МОРЕ НА АНГЛИИСКИ Е СИИ-SEA

и тази дума идва от древногерманската западно саксонска традиция

МЕЕР НА ГЕРМАНСКИ Е ЧУЖДИЦА,ВНЕСЕНА ВТОРИЧНО..

ОРИГИНАЛНАТА ДУМА НА НЕМСКИ НЕ Е МЕЕР..А Е ЗЕЕ - ZEE
цитирай
33. leonleonovpom2 - Приемам извиненията , Вулгарос!
03.04.2014 22:04
Все пак ти два пъти гласува с минус
Аз се въздържам и ще споделя защо.
Имало е материали, който не ми харесват. Но човекът е положил труд и когато не е целенасочено срещу мен, нямам право да зачерквам труда му, той е изложил собствено виждане, честно! Виж, може да се влезе в диалог, но най-лошото ,което бих направил е да се въздържа Бих гласувал с плюс, дори и да съм убеден ,че не е прав, но да виждам, че защитава позицията си по човешки начин
Може да се провери, че не гласувам с минуси дори на тези, които се занимват с мене, без да съм ги предизвиквал собиди и квалификации.
След като нямат друга работа и не могат да предложат нещо по човешки начин, това им остава-да осмиват другите, въпреки, че е редно в такъв случай да посочат и своите кривици
Сега за номенклатурата от гръцки имена се включи и Гет, не са само гръцки ,има и латински и то повече.
Казах ти, Гет правилно е уточнил, че става дума за късното Средновековие , от началото на 18-ти век-Кавендиш, Лавоазие, Ломоносов и други се използва за еднаквост неутрален език като гръцкия, допълнен с латински
Никой от посочените по-горе не е грък, а и хиляди други
Те, гърците, както и ние, сме имали друга работа тогава-да ядем попарата която сами сме си надробили , по приказката-Двама се карат, трети печели!
цитирай
34. leonleonovpom2 - Не знам немски, за да споря, жена ми ...
03.04.2014 22:17
Не знам немски, за да споря,жена ми го знае перфектно, но е при бебето, но зее мисля че не е море , а езеро
Иначе на всички езици от латино групата , а и нашата във вариации е море
Но не само море-вино, слънце, сол и хиляди други думи На гръцки е краси и ено , различно е ,нали? За виното става дума.
Интересна на български е думата за сол, тя съответства точно на бога на слънцето Сол. И е правилно, много слънце трябва ,за са се получи сол, знам го от дете, защото като такова работех по солниците, гордостта на Поморие ....
Което е указание за общ праезик-хети-гети и така нататък
Да не ставам банален, дълго неразчитаните керамични плочки на хетски са били разчетени по хрумване на учен с помощта на съвременен ----- английски!
цитирай
35. voulgaros - НЕ МИ КАЗА ЗА АРГОН И ФРЕОН ??А ...
03.04.2014 23:01
НЕ МИ КАЗА ЗА АРГОН И ФРЕОН ??

А ДЕКСАТИЛ КАКВО Е ??

Алкан-алкане-алканес,метан,етан,пентан,хексан,хептан,икосан,триаконтан,тетраконтан,пентаконтан,хексаконтан,октан,декан,додекан,хексадекан,Параффине-ос-а-иа/ика,Хлоротетрафлуороетан-ос-а-иа/ис,Етан,Етаноле-ос-иа/ис,
.....а тези ??
цитирай
36. get - @ 32. voulgaros - МОРЕ НА АНГЛИИСКИ Е СИИ-SEA
03.04.2014 23:18
- Не от мен, ЦИТАТ: marine-морски(adj./прилаг.) - early 15c., "pertaining to the sea," from Middle French marin, from Old French marin "of the sea, maritime," from Latin marinus "of the sea," from mare "sea, the sea, seawater," from PIE *mori- "body of water"

- Още малко, историко-лексигологична справка, при старо-европейски езици за думи, означаващи море?
а) Old French MARE
б) Old Norse MARR
в) Old Saxon MERI,
г) Old English MERE ... ет цетера !

voulgaros написа:
МОРЕ НА АНГЛИИСКИ Е СИИ-SEA


В Old English(стар английски) е имало дума „S(АЕ)LIC”. Казват от там идвало и SAILOR(другата дума, за „моряк” в англ. Ез.). Но има и още една хипотеза, защото корабите тогава са се движели с „платно/а”, та може да е била производна и от „tailor”, тъй като платната постоянно се късат и по тази причина шият.
- Но за мен е ПО-ВЕРОЯТНО(?), е ПЪРВОТО като версия МОРЕ-SEA да ида от по-старата „прото-коренова” за СОЛ ? Знаем, че морето е СОЛЕНО// „S(АЕ)LIC” – Солено, соля на български … Ама ти казваш, че българският е татаро-турски, та ... :)) ??
цитирай
37. leonleonovpom2 - Няма смисъл, Вулгарос!
03.04.2014 23:24
Както няма смисъл и списъкът с гръцките учени и откритията им
Повечето имена са латински, например ферум, аурум, аргентум, купрум
А ,за аргентум, ще кажеш, че идва от аргир, за купрум от кипрос
Няма значение, заслугата е чужда, писах го няколко пъти, да се избегне хаосът, за това е направено, но не от гръцки учени.
Не че имам нещо против тях, просто истината е такава
цитирай
38. leonleonovpom2 - Езикът ни е европейски, няма нищо ...
03.04.2014 23:38
Езикът ни е европейски, няма нищо общо с турския, Державин има цяла глава изследване в историята на България, извлякъл беше няколко десетки" доказани" турски думи в него и доказа...., че не са турски
При такъв процент съвпадения на основни думи с езиците от латиногрупата, без които езикът не може, защото не може да се води разговор, изводът е-европейски език!
Попадна ми старо издание на френско-български речник. Отворих произволна страница и се зачетох Невероятно, колко съм подценявал съвпаденията в двата езика. Сравнително лесно могат да се отсеят късните включвания, когато френският е бил световен език от тези, които са от памтивека
цитирай
39. voulgaros - Калимера, докторе. АЗ ВИ ПИСАХ ЧЕ ...
04.04.2014 13:18
Калимера, докторе.

АЗ ВИ ПИСАХ ЧЕ САМО В ТЕЗИ ДВЕ НАУКИ И ОБЛАСТИ - МЕДИЦИНАТА И ХИМИЯТА СА ТООООЛКОВА ОГРОМНИ...

А КАКВО ОСТАВА ДА ИЗБРОЯ БРОЯ НА ГРЪЦКИТЕ ДУМИ И ТЕРМИНИ В ОСТАНАЛИТЕ 30 ОСНОВНИ НАУКИ,КЪДЕТО ИМЕТО НА НАУКАТА Е 90 ПРОЦЕНТА ОТ ГРЪЦКА ДУМИ ИЛИ ДВЕ ДУМИ = ФРАЗА-ИС-ИКА...НЕИЗБРОИМО Е !! И ОЩЕ ТОЛКОВА ПО-ВТОРОСТЕПЕННИ НАУКИ ИЛИ ЕКЗОТИЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ.

САМО В ЕДИН АНГЛИИСКА МЕДИЦИНСКА ПДФ КНИГА ЗА ТЕРМИНИТЕ - ИМА ОКОЛО 10 ХИЛЯДИ ГРЪЦКИ ДУМИ.
А ТОВА, ИНЖ. СИМЕОНОВ , КАКВО Е ?? :

Геопатогеннос-иа-ика-ес-ис,Металлокерамика/е-ис-он,Хиеромартирос-а-иа-ика,Хелиохтонникос-стика-змос+Хелиохтоннос-иа-ика,Фотогеникос-ес-ис-он+Фотогеник
а-змос-стика,МЕФИСТОФЕЛ-ИС,ХИПОЛИТА-ОА-ЕС/ИС+Хиполитиа-ка.кос,ПРОКСЕНОС+ПРОКСЕНИА-КА-КОС,Некромантиа-с-ка-кон,Некроманиа-ос-ка+акалиа-с,Ектопл
азма-ис-иа,Екзоплазма-ос-ика+Ендоплазма-ис-иа,Хипоаллерген-а-ос/ис-ика-икон,Доза+Дозис-ка,Дозатор,Дозатис-Дозатиа-ка=ция,Тимус,Тимоцита-Тимоцитос-ес/и
с-ика,Митологема/е-ос/ис-иа/ика,Евроатома/е-ос/ес-ика/икон,Политонимос-а-иа-ика,Етнонимос-а-иа-ика,Орфанотрофос-а-иа-ес/ика,Пандермос-ион+Пандерма-иа /ика,Синоике-Синоикизма-Синоикизмос-иа/ика,ОМОНИА-ХОМОНИАС+ХОМОНИКЕ-ОН=ОБЩО СЪГЛАСИЕ,Епистасис-Епистасиа-он-ика,Дизхармонике-ис-змос/стика,
Андромаха-е/и-ос-иа/ика-итес,Андромеда/е-иа/ис,Христоматиа-ис/ика-ке/кон,Биометрик/е-ис/а/ос-зма/змос,Биометрикон+Биометристика+Биометриа,Аеродинам
ика-ис/икс-икон,Еуфемес-Еуфемеиа,Евфемизма-Евфемизмос-Евфемистика-ос/он,
цитирай
40. get - - Хаха-ха! - 39. voulgaros - Калимера, докторе. АЗ ВИ ПИСАХ ЧЕ ...
04.04.2014 20:29
- Какво си писал ХЛЕВО-усто, МЕГАЛО-ПАПАГАЛЧЕ ? :))
- Думи от РЕНЕСАНСОВ(и след!) набеден за гръчцки език.
- Защо те наричам ХЛЕВО, от същата коренова е и името на ЕГИПЕТСКАТА ПРИНЦЕСА Клеопатра, дъщерята на "фараона", по времето на който е извършена КНИЖОВНО-ЕЗИКОВА реформа.
- Откъде идват думите за името "Клео-Патра" ами от Баща-Патер и Слава-Кле(у/в)о.

Какви производни е дала думата за СлавА/Я в съвременният гръцки език - Ами една единствена КЛЕФТА(която превеждат, хайдутин) ама на практика, първоначалното значение(не лирично-романтичното значение в името) е било престъпник-клеветник!

- В българският имаме ДВЕ с антагонистично значение! Славя и Хлева(от там Клетва/(к/х)левоуст!
- Какво ни казват, за прилагателното ХЛЕВОУСТ значение ? - циничен, бъбрив, бъбрица, бръщолевец, дърдорко, празнословец.

- И тъй като, си мегало:)) хлевоуст - Ай, върни се още веднъж и ! ... обясни семантика-етимология на "гръцката"(?:)) дума(двусъставна), която при Ингилизите, била DISASTER ... А ТОЧНОТО й ЗНАЧЕНИЕ, не е КАТАСТРОФА а са ? - БЕДСТВИЕ, НЕЩАСТИЕ!

- В заключение, ще ти преведа, какво пише живелият през 13-ти век в Александрия(Египет) арабски-мюсюлмански историк, философ и кадия(юрист) Ибн Халдун ?
"Ние трябва да признаем, че целият Ислям(ски)свят) до религията му са ЕЛИНСКИ. Измяната срещу ЕЛАДА от мюсюлманските нации, е равнозначно на измяна, на самата им същност!

- Защо твърди тези работи арабина, А ? - шиле каракачанско :)) !

П.П.
- Само ще допълня, че при древните британци е имало Празник на пролетта. Същият се е наричал "Истер", семантично бил родствен на смисловото ИзТок в Българският език.
НО ! на семитските езици - имаме Естир-Ащорет-Ищар, която е подобна на, Богинята, в гръцкият панТеон под името:Астарта - https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3gUTTPdGmqXBVzROgV9vMX9AxxuuYPelHyn06M--MpkVLyGIa - Това е изображение на Ащорет, еврейската богиня аналог на гръцката.
Находки, от "храмовият хълм", от древен Иерусалим ? - Момче, да не се окажете, братчеди ? :))

- Хехе-хе ! - ако вляза в "стила ти" СЛЕДВА ДА КАЖА!
- Вие сте дали на англичаните и Европа, медицинската терминология ... ние пък думите, което те употребяват в ежедневието си :)) ! - Вече ти обясних ДВЕ ОТ ТЯХ за сол и море, трета за древен пролетен празник ... а списъка, мога да го продължа с още много други - Буха-ха ... и още малко допълнение за гърЦето("умно" момЦе:)) - От нашенското, произнасяно на латински "sal" имаме производни: салата и заплата-salary(англ.). Това знаеш ли откога и откъде е заимствано в езика им? Ами от ВТОРИ ВЕК, от легионерите в Британия ... Но Защ-о-о ? :))
цитирай
41. leonleonovpom2 - Вулгарос!
05.04.2014 00:25
Вулгарос, надявам се да разбираш разликата!
Английският е работен език.
За да е такъв, заслугата е тяхна, въвели са много технически и спортни термини, направо терминология. По този начин са издърпали черджето из под краката на французите и като са се усетили, било е късно
Но това ,че в цял свят техническата литература е на английски, че работния език е такъв, не означава, че всички са станали англичани.
Така стоят нещата и с гръцкия, с тази разлика, че отпреди 300-400 години, учените са кръщавали откритията си с гръцки и латински имена, за синхрон, да няма хаос в терминологията-пентан, пети в хомоложния ред, не защото във френския например няма пет-би бил сенкан, но на друг ще му хрумне на друг език да кръсти следващия и... безпорядъкът е готов
Разликата е, че англичаните сами са наложили езика си , не само в науката и спорта, докато гърците реално нямат заслуга-други са го направили
Ако се прави някакво сравнение с нас, то ние имаме подобни езикови заслуги като англичаните категорично за всички народи от тъй-наречената славянска група, а както се вижда - и за други
И ако защитавам народите от земите на бивша Велика България, то е затова, че там са останали огромната част от тях, тук са колкото един окръг българите в сравнение останалите там и влели се или съхранили се в новите народи
цитирай
42. get - Ако се прави някакво сравнение с ...
05.04.2014 12:08
41. leonleonovpom2 написа:

Ако се прави някакво сравнение с нас, то ние имаме подобни езикови заслуги като англичаните категорично за всички народи от тъй-наречената славянска група ...

- Приятелю, хайде да спрем да употребяваме политизираното и поради явяващо се като признак ПОЛИТИЧЕСКА КУРОПЦИЯ на ПО-СТАРОТО и ТОЧНО "словенско".
- Както примерно е изписването на термина в "Зографската история"(по исторически данни писана в средата на СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК!).
- Там изписването е: "История вкратце о >>болгаро^слОвЕнском<< народе" ?!

- Вече споменах, но упорито ще НАСТОЯВАМ, да бъдем КОРЕКТНИ ! - отново припомням казаното(написано) от Шафарик:
"Преди средата на СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК - ТЕРМИНА не съществува, или ако съществува, звучението му е "сКЛАвини" !

- За тези политико-терминологични "грешки" е виновна и Клерикалната историография! В тази връзка, ще коментирам Мих. Поснов(съвременен църковен историк), който казва: "Ако не познаваме Историята на ЦЪРКВАТА това ще ни доведе до ... да не можем да си обясним, много от политическите събития !"(или поне този е смисъла в изказването му)!
- Какъв ПЪТ са следвали в началото си "новородените" модерни науки: История и Археология ... Ами просто, ТЪРСЕЛИ са(!) ФАКТИ, материални потвърждения на написаното в "Стар завет"(на юдаизма). Поради същото, в началото история и археология са били дялове от, Науката БИБЛЕИСТИКА ! Вече в по-късно време, те се отделят и заживяват самостоятелен, живот добивайки съвременният си вид, като научни дисциплини.

- Езика, който ГОВОРИМ не само ние а и ВСЕКИ ЕДИН от ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ - Се явява наследник на МНОГО СТАРИЯТ прото-европейски език!

- Какво се явяват СКЛАВИНИТЕ ? - Същите са отделно взета част от ПО-ГОЛЯМАТА ОБЩНОСТ на Венедските народи! При идването след 570-та година на пост-ефталитите, известни ни като АВАРИ(което е НЕ ТОЛКОВА НАРОД !) а ДЯЛ ОТ СПАСИЛАТА се след Разгрома от перси и тЮрки, ефталитска армия ... Същите с участието на родствените им "българи", се установяват в ?

цитирай
43. leonleonovpom2 - Гет, споделям това за славяните...
05.04.2014 14:04
Гет, споделям това за славяните!
Иначе за ефталитите, веднага се сещам за согдите, за взаимоотношенията им с Александър, за десетте хиляди сватби
И за свещената дума българин в земите им на днешен Афганистан, която може би идва от времето на Александър
цитирай
44. get - - Накратко ПОЯСНЕНИЯ - за да изведем:)) от заблудите посети в главите ни, от историците ... !
05.04.2014 14:47
leonleonovpom2 написа:
Гет, споделям това за славяните!
Иначе за ефталитите, веднага се сещам за согдите, за взаимоотношенията им с Александър, за десетте хиляди сватби
И за свещената дума българин в земите им на днешен Афганистан, която може би идва от времето на Александър


... по темата//термина "славяни" - Ще приведа ЦИТАТ от "Монемвасийската Хроника" ?!
"„Аварите били по род, хунски и БЪЛГАРСКИ народ. Те имали коси много дълги, привързани с панделки и сплетени, а останалата им носия наподобявала носията на другите хуни. Те били народ измежду онези номади, които обитавали отвъдните равнини в полите на Кавказ. Тъй като пострадали твърде от намиращите се в съседство тЮрки, бягайки от тях те се надигнали от своята земя, преминали крайбрежието на Черно море и пристигнали при Босфора. "
- Продължението, изясняващо(демонстриращо) термина сКЛавини ... в ПРОДЪЛЖЕНИЕТО ? :)
цитирай
45. voulgaros - Хиеромантиа-ис-ка, Хироманти...
05.04.2014 17:34
Хиеромантиа-ис-ка,Хиромантика/иа-ис/змос,Протопланета/е-ис/ика-арис/арика,А мнезиа+Амнезон+Амнезис-ка,Анамнеза/е-ис/ика,Симфониа,Холограмма/е-ис/иа/ика,Микрокосмос-ика/икон,Макрокосмос-ика/измос,Поимандер-рос,Пимандреиа -он,Геодинамис-Геодинамике/а-змос/стика,ХИДРА


ГЕТ...КАКВО ЗНАЧИ ''ХИДРА'' НА БЪЛГАРСКИ (УНОГУНДУРО-СКЛАВЯНСКИ) ЕЗИК ??
цитирай
46. get - @45. voulgaros - ...КАКВО ЗНАЧИ ''ХИДРА'' НА БЪЛГАРСКИ (УНОГУНДУРО-СКЛАВЯНСКИ) ЕЗИК ??
05.04.2014 21:40
- Eлементарен въпрос Уотсън - би отговорил К. Дойл - на героят си ... в случая явяващ се (ГРЪКО-АФРИКАНСКИ:)) ! - От там е потеклото на истинските "гърци" - за гърчеещите се, по-скоро това са си, местни балканци ренегати!

- Пояснявам за значениЯТА, които се крият зад понятието ХИДРА:
А. Лернейският ВОДЕН змей ... известен, като Лернейска хидра(от митологията);
Б. Специфичен съд за носене/съхранение на течности, наричан в науката "хидрия"(вероятно за по-голям авторитет:)) - защото съвременната гръцка дума за подобен(керамичен съд) в димотики е(?) "стомЛа" - Както виждаме, разлика в САМО ЕДИН ЗВУК(буква) го делят от българското "стомНа"
Г. Казват ХИДРА ИДВАЛО ОТ ВОДА, тоест било производно от ДВЕТЕ(думи) НАЙ-СТАРИ, документирани езика(хетски и санскрит ... около 1 600-та година пр. н. е.), при които тя звучи:
а) watar (хетитска)
б) udrah
- Лигвистите при възстановките си, я извеждат до лема в PIE**"wod"-"or" !
Д. Да направим един екскурс и "видим" как е звучала в "старо-европейските" езици ?
а) Latin: "unda", като в късно-античен добива смисъла на "вълна"(да не го объркаш с овча вълна:))
б) Greek: "hydor"
в) Old Saxon: watar
г) Old German: wazzar
д) Old Norse: vatn
е) Балто-слОвЕнските езици: vanduo/wundan
ж) на церковно-слАвЯнский(който в действителност е СТАРО-БЪЛГАРСКИ) - voda, като "водица" ... в"Одеса - Даващо топонимика при два града Едеса в Мала азия и преименуваният от Воден в Едесса, македонски град.

- Но като сме започнали "да се изпитваме":)) - Питам - Какъв според теб е произхода на "гръцките" думи в съвременният език-димотики, за: "поливам"POTIZO или съществителното за "вода-NERO"; глаголната му форма "NERONO" какъв и е смисъла ... А гръчката:стомла - Какво сипват в нея селяните:NERO, hydor или вОДЕZA(водица :)) ... Айде, пае макриа пуле(шиле) каракачанско ! - от барАба ти, GET

- И понеже съм БАРаБА - Помисли над думите и-и-и ... ! - Какво се казва в песента на ... Барба Яни?
http://vbox7.com/play:3519c308
цитирай
47. voulgaros - СТОМНА Е ГРЪЦКА ДУМА. . . . КАКВО З...
06.04.2014 02:06
СТОМНА Е ГРЪЦКА ДУМА....КАКВО ЗНАЧИ НА ВУЛГАРСКИ----НИЩО НЕ ЗНАЧИ !!

КРАДЛИВИ ТЪПОГЛАВИ ВУЛГАРИ.....КВА АФРИКА...КВИ ПРОСТОТИИ МИ ДРАСКАШ ВИНАГИ, ГЛУПАКО НЕДЪГАВ В МОЗЪКА ! ?

САМО ТОВА ИМАТЕ---ДА КРАДЕТЕ И ДА МАЖЕТЕ .
цитирай
48. leonleonovpom2 - Вулгарос!
06.04.2014 08:14
Не знам защо разговорът изби към величието на гърците и нищожеството на българите
В тази връзка имам няколко въпроса:
-Кои са по-велики-античните гърци или съвременните им наследници?!
-Защо античните гърци не са можели да се дишат и не са направили обща държава и постоянно са воювали помежду си?
Не е ли присвояването на чуждо отличителна черта на елините още от древността ?!
Все пак, не мога да не призная достойното поведение на съвременните гърци, видях го и чух коментара с ушите си, че гърците са използвали постиженията на по-развитите от тях цивилизации
Така е, азбуката -от Финикия, математиката-от Египет, Омир- от фолклора, вероятно на хетите
Тук говорим за ант