Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2014 23:48 - Продължение на темата за Калоян - Ари бе, какво чакате
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 11685 Коментари: 36 Гласове:
22

Последна промяна: 11.05.2014 15:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Извинения за жаргона в заглавието, но сигурен съм, ,че ще бъде приет  С интерес прочетох материал на колега за следите, които са оставили Алцековите българи в Италия. И ,че в областта където те са отседнали е съхранено подканването към кон, муле, катър- Дий!

От доста време се ровя в латино-българската връзка, има колеги по-напреднали, например Диян Желязков е отсял точно 3900 думи, общи за латинския и българския в неговия уникален българо-латински речник. Не са малко и не е случайно, присъствието им не е в резултат на директива

Връщам се на кореспонденцията между папата и нашия цар Йоаница, във връзка с връчването му  на кралска корона и църковно знаме
Папата иска доказателства за принадлежност на Калоян към царския род, получава ги и без усложнения,  с негова благословия е обявен за крал!
Но папските легати са изумени не само от общата култура на царя ни, но и че знае историята на Рим и, че народът ни е участвал в Троянската война. Във Ватикана са съхранени важни документи, сигурно още тогава се е знаело за тях. Не им се дава гласност дори и днес, но прави впечатление, че легатите приемат сериозно твърденията на Калоян, не с присмех, не са казали ,това е сигурно,  на папата -Този е луд и съответно нещата да отидат на никъде. Резултатът е точно обратен Думите на Калоян са взети на сериозно, най-малкото - високо е оценена общата му култура! И още нещо! Тези атрибути не са връчени случайно на Калоян.  Дори Бодуен мяма папската  благословия и Калоян в кореспонденцията си с него основателно намеква ,че е самозванец-за Бодуен става дума!



Да се върнем в съвремието. Мнозина си спомнят ,че в соц време имаше традиция-един път в месеца се провеждаше политическа учебна година-едно досадно мероприятие, още повече ,че беше в извънработно време 
Не знам как бяха разчупили схемата при нас, бях и много млад тогава, но често на тези занятия се канеха хора с завоювано име в обществото. За мен това бе плюс ,така завързах дългогодишно приятелство с професорът-историк Карайотов, с известния художник Дечко Стоев, баща на моя съученичка и сега ръководител на хор" Родна песен", със спортисти.....
Веднаж бяха поканили водещи артисти на театър" Адриана Будевска" с директора му тогава-Недялко Йорданов. Той се беше качил при нашия директор, на втория етаж, те се суетяха във фоаето на долния.
Аз се въртях наоколо, търсех и се оглеждах за познат. Срещата беше в залата на втория етаж, долу бяхме само аз и те. 
Изведнаж на стълбището се появи Недялко Йорданов и веднага изстреля:
- Ари бе, какво чакате, качвайте се горе!
За миг се смути, като видя външен, но само за миг
Заповедта бе изпълнена моментално

Та за това ари става дума. То си е разпространено в езика ни, минава може би за жаргон
На италиански-арри-arri  означава дий! 
В българския е по-скоро модифицирана форма на хайде. пък и не върви на човек да се подканя да свърши нещо с дий!
Но в детските ми години, когато все още имаше конски каруци, чувал съм каруцарите да подканят коня с:
 - Ари, дий!

Та от една леко комична ситуация може да се стигне и до нещо по - сериозно - връзката между  езиците- български и италиански, осъществена с посредничеството на латинския
Както се казва, неведоми са пътищата господни, но оставя висящ въпроса  към апологетите на произхода   на конния народ от Алтай, Памир, че и по-далече,  по какъв начин той е осъществил такъв близък контакт с латинците?

Две възможности се открояват:
1/  Имат общ праезик
 2/ Конниците общуват по между си с езика на глухонемите
Въпрос на избор!

 



Гласувай:
22


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Не е случайно, че Йоаница е получил ...
11.05.2014 00:40
Не е случайно, че Йоаница е получил кралска корона и църковно знаме от папата. Още по-малко не е толкова лесно!
Ако беше така, всички короновани глави щяха да се извървят да ги получат!
А се вижда, че дори Бодуен не може да разчита на папско подаяние
Нещата са по-сложни и по-дълбоки!
цитирай
2. syrmaepon - Хубаво би било някой да покаже ор...
11.05.2014 11:16
Хубаво би било някой да покаже оригиналния запис, където се посочва, че Калоян е споменал Троянската война. Папата също споменава в писмата си, че Калоян и родът му са наследници на древен римски род. Въпросите са няколко, за кой род става въпрос, наистина ли Асеневци са наследници на Самуил и по каква линия е това родство - женска или мъжка. Практиката е следната: когато преселници пристигат те почти задължително се свързват с брачни и кръвни връзки с местното знатно население. Иначе не биха могли да претендират за императорска титла.
За Куберовите хора се казва, че са смесено ромейско население пленено и живяло в Аварския каганат, по чието желание да се върнат в родината си ги повел и Кубер. Тоест тук навярно се е случило следното - част от аварските българи решили да се преселят, явно недоволни от нещо и заедно с тези ромеи се заселват край Солун. Вероятността Самуил, а по точно и баща му да са свързани роднински с римски род не е малка. При Асеневци пък непрекъснато присъства влашката връзка, а за власите също съществува далечна римска връзка. И понеже и в Тесалия има Влахия ето ти теб общ знаменател )))
Между другото сега наскоро прочетох една етнографска записка на руски офицери от 18 в. , които минават през Дагестан, в която се съобщава, че в селището Кубачи живеят потомци на римски заселници останали от времето на римско-персийските войни. Друга легенда за същото селище Кубачи пък разказва, че те са потомци на заселили се ковачи на Александър Македонски, когато и той минавал и воювал край Кавказ.
И понеже самите римляни считат себе си за потомци на троянци, нищо чудно всеки римски род да е от Троя.
цитирай
3. get - - Отвори речниците ... и ... учебниците по езикознание ?!!
11.05.2014 11:44
leonleonovpom2 написа:
Та за това ари става дума. То си е разпространено в езика ни, минава може би за жаргон
На италиански-арри-arri означава дий!
В българския е по-скоро модифицирана форма на хайде. пък и не върви на човек да се подканя да свърши нещо с дий!
Но в детските ми години, когато все още имаше конски каруци, чувал съм каруцарите да подканят коня с:
- Ари, дий!

1. В българският е останала, като слово-образуващ суфикс(наставка) "АР"(виж: коментари на Г.Раковский по въпроса за АР, като слово-образуваща?) - отговарящо(приблизително) на:
а) ставам, мязам, докарвам, приличам
б) съм грън(ц/ч)+"Ар"; лоза+"Ар"; хле/яб+"Ар"
в) да стане/станал - както, при "трудно обяснимата"(ни) думичка "Ер+ген"=ген(роден/станал)+"Ер//Ар"Мъж(за която някои езиковеди я извеждат от тЮркски ?) ... даваща: "Станал за женене", станал Мъж ... отделно, "Ари" ...
г) ... се ползва, както в южна, така и в северна България(простонароден изговор на?) "Хайде" и "Да стане"

2. Ари, е във връзка с латинската: "Аrаre", present active infinitive of "Аrо";
3. Латинското "Аро//Араре" кореспондират с гръцкото(старо) "Арете"=Става/Годен ... като последното кореспондира с протокореновата "Ан-Ер/Ар" ... която пък, кореспондира с още по-старата ... ?

4. Proto-Indo-European *herh - Същата, можем да отнесем и към ...?

5. Слово-обрузаваща частица в Английският език ... за което по-добре, да прочетем ! - Какво пишат англичаните? - "Аr" - word-formation element meaning "pertaining to, of the nature of," from Latin -arem, -aris "of the kind of, belonging to," a secondary form of -alis, dissimilated for used after syllables with an -l- (such as insularis for *insulalis, stellaris for *stellalis).

- Тоест при Английският(език), КАКТО й ПРИ БЪЛГАРСКИЯТ (за пръв път упоменато от Раковски !) тази КОРЕНОВА частица-наставка СЛУЖИ при ОБРАЗУВАНЕТО(ОТНОШЕНИЕ) на/за ПРИНАДЛЕЖНОСТ (КЪМ ?)! - Идентично като РЕЗУЛТАнТност ... и при Българският език?!

- Още по-интересно става, като отворим Речници на Тох"АР"ски език ?! :)) - Който е НеТюрски!!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Права си, Сирма!
11.05.2014 13:06
Родственици сме!
И във ватикана тогава, а и не само тогава ,явно са били наясно, затова процедурата по припознаването на Калоян е минала гладко, представените от него доказателства, че е от царски род са били напълно достатъчни!
Поздрави!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Съгласен съм, Гет!
11.05.2014 13:14
Но аз хващам една жаргонна при нас дума, която е по смисъл максимално близка до хайде!
Оказва се, че има смисъл и то същият на италиански, като хайде, но за животни, защото -Дий има този смисъл!- Хайде, тръгвай!
Изводът е че основните европейски езици са излезли от един кюп- общ праезик
По-добре познавам френския в сравнение италианския и се чудя защо за база сравнение съм използвал италиански.
При френски, гледам на него вече с други очи, приликата с български е още по-голяма
може би наивно съм си мислил, че общите думи са резултат на това, че френския близо три века е бил водещ.
Вярно е, за по-голяма чистота на изводите ,трябва да се пренебрегне, спазил съм го , но неволно
Иначе, за кой ли път, хетският е разчетен чрез английски
цитирай
6. get - @ 1. leonleonovpom2 - Не е случайно, че Йоаница е получил ... @ 2. syrmaepon - Хубаво би било някой да покаже ... ? :)):)))
11.05.2014 14:09
- По-скоро "някой ще ни покаже"(!) писаниците от 20-ти век на "татаристите-бУлгаристи" :(( ! - Отколкото да ни покаже "ватикански документи" ?!!

- Толкова ... ще ни покажат и ултра-НАЦИОНАЛСТИЧНИТЕ германски и роССки ИСТОРИОГРАФИИ - Доказателства за "гото-германски" и "пра-славянский" езици !!?
- Защо е тази СИНХРОННОСТ при ОБОСНОВКИТЕ в ИЗВОДИТЕ (при германската и роССка филология) - Защото на практика ПРОТООГНИЩЕТО от Което се появяват(според тях) Славянският и Готският е НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО! Припятските блата!
- Но КАТО(останки-артефакти) МАТЕРИАЛНИ СЛЕДИ от ТЕЗИ МИТИЧНИ готи и славяни в ТЕЗИ БЛАТА ... Н-Я-М-А !!!

- Толкова ще ни обясни и ЛИНГВИСТИКАта - Защо В БЪЛГАРСКИЯТ език(през различни негови ИСТОРИЧЕСКИ етапи на развитие) срещаме ПРАВИЛАта важащи, Както за европейските езици от групата КЕНТУМ, така и САТЕМ ?

- Но иначе на "норманистите-готи-германци" и "слАвЯно-роССите" не им липсва самочувствие(нахалство) ... та продължават да си играят на ВЪЗСТАНОВКИ на ПРА германски и ПРА славянски("поне" от ... ПЕТИ ВЕК преди Христа !:)) ... ползвайки за база думи от ОСНОВЕН ЕЗИКОВ ФОНД наричан СТАРО-СЛАВЯНСКИ, на който са придали НАУКООБРАЗНОСТ с второто понятие-термин: Старо-цЕрковно-слАвЯнский? ... което било идвало от Птолемевата дума "Ставанои", което пък идва и означава на санскрит:*stavana - хвалебствие-химн-песнопение-езичник(последното идващо от/че, при верско-религиозните си вярвания, те ги предавали устно (!) чрез химн(и)-славене ... даващо производните прилагателни "гаяте" = възпявам/пеяти(старобългарско-църковно-куириловско(?). Същото е СИНОНИМНО на скандинавските САГА/САКА ... искам-желая-пожелание(песенно), които са се изпълнявали от певците-поети:СКАЛДИ//СКАЗАтели !!

- Това, ако НЕ оправим(!) в историографиите ... променящите национална-сомидентичност (за едно население) в ... ЕДИН ПЪТ готи, ВТОРИ ПЪТ славяни - История, като наука НЯМА ДА ВИДИМ! А ще ИЗКАРВАТ ПРОИЗХОДА ни ОТ ВЪЗМОЖНО най-невероятните ДЕСТИНАЦИЯ =(лат.) Де"стинаре=Да"стана/произход!!

П.П.
- Вероятно, някой ще подразня, с резкият тон на коментарите си по отношение на росски и германски сравнително-езиковедския школи(изводи)? ... Но, ето ви пример ЗА ... БЕЗ-УМ-ията ... които се пишат от тези две ЕЗИКОВЕДСКИ "школи" ?!?
- За произход, на СЛОВООБРАЗУВАЩАТА ЧАСТИ: AR-ER, съответно първата ЛАТИНСКИ втората СТАРО-ФРЕНСКИ?! ... и за "Произхода на ...
Proto-Slavic/-arjь" ... (?!!)
Etymology: From Gothic (-areis), from Latin аrius. Proto-Slavic borrowed from Gothic both the derivations (e.g. *mytarjь (“tax collector”) and *bukarjь (“scribe, literate man”)) and their base forms (*myto (“payment, gift”) and *buky (“beech; record; document”) which enabled synchronic morphological segmentation of the borrowed denominals and finally an analogical generalization of the *-arjь suffix for forming other denominal nouns with agentive meaning, on the basis of non-borrowed nominal stems (e.g. *klju(ч)arjь on the basis of *klju(ч)ь, *zidarjь on the basis of *zidъ).

Давам за ПРИМЕР - ПРИЛАГАТЕЛНОТО(служебната дума, за занятие (!):
ЗИД+АР ?! - КОЕТО било ДУМА ОТ "СТАРО-ЦЕРКОВНО-СЛАВЯНСКИЙ" ? ... със ЗАБЕЛЕЖКИТЕ ?! ...

А. Такава дума ЛИПСВА(!), КАКТО в ДРЕВЕН така и в СЪВРЕМЕНЕН ... и приет за, "Най-стар" и "богат" ... ВЕЛИКО-руски език.

Б. Тази дума ЛИПСВА(също) - в германски езици ... НО ... видите ли (!) ...
- В ГОТСКИ(?) се появява, твърде услужливо - За да обясни произхода й, в "НАЙ"(?) старо-церковно-слАвЯнският ... разбирай, той СЪЩИЯТ Й, "велико-руски" език ?!

ВТОРО: Което, и не изкушени от лингвистика-езикознание, елементарно ... ще поставят, като питане(!):
- А ОТКЪДЕ, се е ПОЯВИЛа ЛАТИНСКАТА частица "Аr"(!) В ГОТСКИЯТ(?) ? ... след като, от ВСИЧКИ ПИСАНИЯ ЗА ГОТИТЕ - Знаем, че те се пораждат в СКАНДИНАВИЯ и нямат никакви историко-културни а от там ЕЗИКОВИ КОНТАКТИ с РИМЛЯНИТЕ и латинският език ?! - Та този "екзотичен" ГОТСКИ да заеме(?) в РУСКИЯТ"славянски" дума, която няма в своя СЛОВЕН ФОНД ? - Хм?!
- Какво ще кажеш Сирме? - вероятно от кабардино-балкарците Е ПОПАДНАЛА ПРИ нас БЪЛГАРИТЕ и в ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИЯТ език ??! :))

- Междувпрочем, думата ЦЪРКВА/ЦЕРКВА датира най-рано от ТУК от Балкани и я извеждат от "тракийска" глоса(дума :)) !! - Не от гръцки, не от "гото-германски" ... нето от най-старият "славянски" ? ... нито от прабУлгУрският хуно-тюркски :)) !??
- Но думата "църква" ПРЕДХОЖДА - Появата на "църквата", като институция ?:))
цитирай
7. voulgaros - ИНГЕНЕРЕ. . . АИДЕ ЩОМ СИ ИНГЕНЕР. . . ...
11.05.2014 15:21
ИНГЕНЕРЕ...АИДЕ ЩОМ СИ ИНГЕНЕР...ОПРАВИ СИ НАСТРОИКИТЕ НА БЛОГА..И НАПРАВИ ГО ДА ПОДДЪРЖА ГРЪЦКАТА АЗБУКА, И РЕСПЕКТИВНО КОИТО ИСКА ДА ПОСТНЕ ГРЪЦКИ ТЕКСТ...ДА СЕ ИЗПИШЕ ЧИТАВО.

ВИЖ Г-Н МИЛЧЕВ КАК Е НАПРАВИЛ ТАКА, ЧЕ ДА ПОДДЪРЖА ЕЛЛИНСКАТА АЛФАБЕТА !!!


ХЕМ ЩЕ НАУЧИШ ГРЪЦКИЯ ЕЗИК МНОГО ПО ЛЕСНО...ВУЛГАРО-СКЛАВЯНИНО.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Интересни и задълбочени анализи ...
11.05.2014 15:45
Интересни и задълбочени анализи правиш Гет!
Все пак те надхвърлят моите познания в тази област, за да направя и аз някакво допълнение, но все пак умувам върху това, как да получат по-голяма гласност и да не останат само тук!
Поздрави!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Вулгарос, може би имаш предвид с...
11.05.2014 15:55
Вулгарос, може би имаш предвид списъка от вчера?!
Разбрах и принципно ти отговорих, не е необходимо да видя заглавията на гръцки, прекрасно знам, че гръцкият след седми век е официален в Източната империя.
Но ти ме подсети за нещо друго, рядко срещано в отношенията между българи и гърци!
Гърци да се възхищават на български цар и да го уважават, заради външността и поведението му!
Значи приятелството е възможно. Мисля си дали пък това да сме врагове не е умишлено нагласено от някой, който има интерес за това, как ти се струва?!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Хайде Вулгарос, един малък тест!
11.05.2014 16:11
1/ След като досега си ми гласувал само с минуси, сега гласуваш с плюс, но с обяснението, че е заради Кало Йоан и заради отношението на гърците към него!
2/ Не гласуваш, но обясняваш, че да, вярно е ,че гърците го уважават, но не знаеш той дали ги уважава.
Това е примерно, ти може друго да направиш или измислиш!
цитирай
11. get - @ 10. leonleonovpom2 - Хайде Вулгарос, един малък тест! ... Хайде и от мен тест ... :))
11.05.2014 19:08
I.
Кога за пръв път имаме създадена на гърците АВТОКЕФАЛНА=ПОМЕСТНА Църква?

- Както имаме такива при Юстиниана прима ... Охридска, Преславска, Печка ... и т.н. ?

II.
- Защо при СЪЗДАВАНЕТО НА ? ... Гръчката автокефална-ПОМЕСТНА църква ... поведението на Цариградската патриаршия е едно ... а на Българската автокефална - Друго !!!? (Имам в предвид: СХИЗМАТА против Българската православна църква ТОЕСТ Е ОТЛЪЧВАНЕ от страна на Цариградската патриаршия(ВСЕЛЕНСКА (?), извършено на 16 септември 1872 г., ПРОДЪЛЖАВАЩО до 22 февруари 1945 г.) !

- Така че, въпроса на ВУЛГАРОС от "вчера" ... пар-екселанс е ИДИОТСКИ ?
- След проведеният "плебисцит"(допитване) от ВИСОКАТА ПОРТА, на Османската империя, населението и съответно църковно-манастирските имоти СЕ ПРИПОЗНАВАТ КАТО БЪЛГАРСКИ ... Такива се явяват и тези от Сяр-Серес (!)
ПРИЛОЖЕНИЕ карта: На населението ПРИПОЗНАВАЩО ВЪРХОВЕНСТВОТО(духовно на Българската екзархия, над себе си (?) тъй като по език и произход са се считали БЪЛГАРИ ... ПРЕЗ ЛЕТО ГОСПОДНЕ 1872-го ?!! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Bulgarian-Exarchate-1870-1913.jpg
цитирай
12. voulgaros - ГЕТ --!! ДА ЕВА ДЪРТИЯ ПРИЛЕП ДА ...
11.05.2014 20:41
ГЕТ --!!

ДА ЕВА ДЪРТИЯ ПРИЛЕП ДА ЕВА.

1917 Г.---ВУЛГАРИТЕ БАНДИТИ ОГРАБВАТ ХИЛЯДИ ЦЕННИ ГРЪЦКИ ОБЕКТИ, ПРЕДМЕТИ И КНИГИ... МАМАВИ СКАПАНА ДА ЕВА. ЦЯЛ МАНАСТИР СТЕ ОГРАБИЛИ !!


НЕ 1872 !!!

СМЪРТ НА ВУЛГАРИТЕ !

ВАШТА МАМА ЦИГАНО-ТАТАРСКА.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Вулгарос, оставям го като доказателство!
11.05.2014 21:20
През 13- ти век французите са изчислили, че Най-многолюдните държави в Европа са били Франция- 10 милиона и ...... България- също 10 милиона.
Англия е била с четири пъти по-малко население
Глишев, по негова схема правеше изчисления колко е била България Не си спомням цифрата, само го коригирах ,че при Теодор Светослав Анхиало не е било към империята, а към България.
Вярно сметките му се отнасяха за период с няколко десетилетия по-късен, но все пак имаха оригиналност Но на французите, моите уважения, бяха със сериозна обосновка.
Глишев завърши с лозунга за алхимици от цял свят да се обединяват. Въведох го в света на алхимизма, защото беше много заблуден, но глас в пустиня....
Та французите са били прави, не може да си велик и да си джудже, България, те не я обичат, няма причина да бъде поставена наравно с Франция, ако това не е така
Сега на Вулгарос да обърна нужното внимание, че много се е втвърдил, изял е кофа гибс!
Солун Вулгарос е бил втория по големина град населен с българи. Беломорска Тракия е била населена с Българи Тя затова неколкократно е давана на България, , водели са се войни за нея, защото е била заселена с българи.
Най жестокият геноцид срещу българите е извършван там, от турците между другото- едната ми прабаба е оттам, тя не е българка, но хората, които са я спасили, спасявайки и себе си от клането и след това осиновили, са българи от Беломорска Тракия Но истинският геноцид не е извършен от турци, няма да ти кажа от кой, сети се!
Ясно ти написах кои са народите в империята-повтарям-арменци, араби, българи, гърци, исаври и продължи, в азбучен ред ги давам...
Не знам каква е достоверността на това, което даваш, но собствеността на Византия не е гръцка само, това имам предвид.
А това, че ни са взети земи, заселени с българи, че са ги гонили, а останалите принудили да си сменят националност-замълчи по-добре
Къде го чукаш, къде се пука-съвсем друга насока дадох по-горе-да забравим враждата
цитирай
14. get - - До каракачанската овца - правеща се на грък, тоест африкански-циганин !!
11.05.2014 23:02
voulgaros написа:
ГЕТ --!!

ДА ЕВА ДЪРТИЯ ПРИЛЕП ДА ЕВА.

1917 Г.---ВУЛГАРИТЕ БАНДИТИ ОГРАБВАТ ХИЛЯДИ ЦЕННИ ГРЪЦКИ ОБЕКТИ, ПРЕДМЕТИ И КНИГИ... МАМАВИ СКАПАНА ДА ЕВА. ЦЯЛ МАНАСТИР СТЕ ОГРАБИЛИ !!


НЕ 1872 !!!

СМЪРТ НА ВУЛГАРИТЕ !

ВАШТА МАМА ЦИГАНО-ТАТАРСКА.


- Цвета на кожата ни е бяла за разлика от присъщата на "елините" МАСЛИНОВА!
- Църквата Е ЕДНА тази на ХРИСТОС - Този който си я присвоява - Става Христо-предател!
- Живеещите в момента, в Беломорска тракия са по произход от Мала азия ... роднини на турските зейбеци - не на нас българите!! Настанени от гръцкото правителство с помощта на Антантата - в НАПУСНАТИТЕ ОТ БЪЛГАРИ ИМОТИ и ДОМОВЕ!
- Същите и до момента УНИЩОЖАВАТ НАДПИСИ в църквите и гробовете ОСТАНАЛИ ОТ БЪЛГАРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ(!) Защото по тях се ЧЕТАТ КИРИЛСКИ НАДПИСИ - на Б-Ъ-Л-Г-А-Р-С-К-И ЕЗИК!!

http://vbox7.com/play:9ef1d3c8
http://www.youtube.com/watch?v=1XRB_5hgLHQ
- ПРИЯТЕЛЮ Симеонов, прочети постингите под песента ... да видиш сърбоманските, по-лоши и от каракачанските овце ... Какво пишат за нас българите - Това стана с помощта на болшевиките ... Но болшевиките в нашето съзнание се свъзрзват за нас с "русите" ? - Въприке че, има и такива руси, като историка Степан Веселовски(на който част от трудовете ОЩЕ НЕ СА ИЗДАДЕНИ) ?!! - Ето какво пише той в личният си дневник:
«К чему мы пришли, после сумасшествия и мерзостей семнадцатого года?
Немецкий коричневый фашизм — против красного»
цитирай
15. leonleonovpom2 - Опасна е балканската "обич", Гет!
12.05.2014 07:36
Зад нея със сигурност се прикрива противоположно чувство!
Но и другата си я бива!
Спомням си финландската политкомисарка с гуменките от 90-та година и как да я забрави човек. Ето, за такива трябва да възкръсне Калоян и да им покаже кое е правилно
Та тя каза, че проблемът ни бил не в друго, а че сме много. Журналистът онемя, сигурно е Малтус щеше да онемее, та ние хранихме половината СССР, какъв недостиг на храна, та да се прави прочистване.
От осем милиона , трябвало да се съкратим на пет! Не изясни как, с газови камери или със глад!
Разбирам, но да имахме техния климат и блата, които те наричат другояче, но не, богата земя, сигурно е раят на Европа поне
Бог да ни пази от "приятели", от врагове ще се пазим сами, няма избор!
цитирай
16. pvdaskalov - Е, г-н Симеонов!
12.05.2014 10:13
Не може човек да не се възхити на начина, по-който поднасяш исторически сведения и своето мнение. Може би малко съм чел, но познавам двама души, които представят своите идеи тъй увлекателно. Това си ти, г-н Симеонов, и античникът проф. Теофил Иванов, лека му пръст.
Поздрави!
Пиер
цитирай
17. leonleonovpom2 - Благодаря, Пиер!
12.05.2014 11:54
Ти също умееш да разказваш увлекателно!
Следя с голям интерес написаното от тебе!
Поздрави!
Иван
цитирай
18. christotamarin - Вразумете се, бе хора, и стига сте търсили теле под волът
21.05.2014 15:45
През първата половина на 19-ти век, когато предците ни са живели в Османската империя и всички (поне от мъжки пол) знаели имперският език, турският, никой от българите не казвал "аре". Всички казвали "Хайди", "Айди", "Айде", "Хайде", както е на турски.

Циганите обаче още тогава казвали "Аре". Звуковият преход от Д към Р е характерен за циганският език и се среща там и при други думи.

Никой от българите тогава не казвал и "гадже". Казвали "либе" или "севда".

След освобождението влиянието на турският език отслабнало, той освободил място за нарастване на влиянието на циганският, пък и циганите се поразмножили.

И взели, че в нашият език се появили такива думи като "Аре" или "Гадже". Ама чак през 20-ти век.

Допълнение и уточнение: както турската дума "хайди", така и циганската дума "ари" със същото значение, са успоредни заемки от арабски. В турският език е пълно с арабски заемки. На циганите не напразно им викат "египтяни" (англ. Gypsy, фр. gitane), те са минали през Египет по пътят си към Европа, а в Египет се говори арабски.

Предупреждение. Думата ГЕЙ със значение "хомосексуалист" е от 20-ти век. Дотогава английската дума ГЕЙ, заемка от френски, означавала "весел". Ако човек е живял преди 20-ти век, той не би предположил, че след години думата "весел" ще означава "хомосексуалист". А пък човек, роден през 21-ти век, ако не чете стари книги, не би предположил, че думата "гей" някога е означавала нещо друго, а не "хомосексуалист". Това е за да Ви покажа, че лексиката е най-динамичният и най-хлъзгавият езиков слой.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Христо, следователно и италиан...
22.05.2014 15:13
Христо, следователно и италианците са взели арри от циганите. Виж, понеже не знам цигански, това не ми беше минало през главата.
Къде сме тръгнали да се равняваме с италианците?!
С циганите трябва, там ни е мястото!
Все пак какво ти е обяснението за италианското арри-второто р при нас естествено отпада. Откъде идва то при тях!? От циганите ли е?
Аман от нихилизъм!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Глаголът съм и той ли е цигански
22.05.2014 15:21
Спомагателният/ базов/ глагол на латински и старобългарски е СУМ , много от спреженията съвпадат също.
Подобно е положението и с много лични местоимения
Каква е твоята версия?!
Накратко, какъв е езикът на прабългарите-тюркски, монголски или някакъв друг?
Какво е станало с него в последствие, при обединението със славяните и дай аналог на хипотезата ти
Защо хървати и сърби не създадоха общ народ, чехи и словаци също, а видиш ли славяни и прабългари го правят без проблем?
Най-накрая, защо не създадохме общ народ с турците!?
Съжалявам, че се занимавам с подобна помия в материал за Калоян, когото боготворя, защото сега ни липсва именно личност като него!
цитирай
21. leonleonovpom2 - И накрая!
22.05.2014 15:31
Ти знаеш ли какво е било отношението на истинските стари българи към циганите?!
Циганин може да припари, само ако го наемат за работа в къщата
Навремето прадядо ми имал навика да излиза пред къщата на главната улица. Ако го нямало отвън, бил над 80 години, някой циганин минавал по главната, престрашавал си. Но когато той е вън, това било знак да заобиколи, за да отиде, където е повикан, покрай солниците
Ако има заемка , тя е от циганите, а не ние от циганите
Ако те чуят старите българи, в гроба ще се обърнат, да заемат дума от циганите Вземи се в ръце
цитирай
22. get - @ 18. christotamarin - Вразумете се, бе хора, и стига сте търсили теле под волът :)) - Аре сега ...:))
24.05.2014 13:52
... е"гипти=гитани ли ни изкарахте :)) ?!

- Първо, поразтършувайте се в произход на думата "Арете"(известна още от Омирово време)?
- После, направете справка, за произход на "гръцката" дума:Ан(д)Рос ... да видите, че я извеждат от Ан+Ер ... от него идват думите за "ставам", "извисен", изправен ... от там до erectio - мисля не е далеч ?!

- Отделно, ако отворите френски или английски етимологични речници - Ще видите и при двете, че СИНОНИМНАТА на БЪЛГАРСКАТА "АР" наставка ER**AR (възприета от латински !) ... при РОМАНСКИЯТ ФРЕНСКИЯТ се среща под ФОРМАТА и играе същата роля, като СЛОВОАБРАЗУВАЩА (подобна на българската "Ар"!) ... ER във ФРЕНСКИЯТ ЕЗИК - който пък я е заел от по-старият "латински" - както примерно при "инженер" ... За който можем да прочетем, значения(разлагайки я на съставните и от латинска !) Lat: «In^GENi^um» тоест имаме представка "в/от/по" ; коренова:"роден//жена" (второто бг.) плюс наставката: "um", която отпада при формиране на новата дума във стар French: "EN^GIN" (със значения: "EN=в/ + GIN=сръчност; умение, способност) ... А от същата "EN^GIN" плюс наставката "Er" ... ПАК ПОВТАРЯМ синонимна на "АР" в българският език ?!
- Се е получила, служебната дума за ЗАНЯТИЕ - инженер(фр. Ingеnieur, англ. Engineer) - Толкова е просто ... стига според нашите учЕни, да не ни бе втълпено(!): Няма как българският да е родствен на старите европейски езици ... тъй като "прабългарите" идват в Европа през СЕДМИ ВЕК ?! - Ама дали е така - Кой ще ми каже :)) !!

- Е да ви питам, уважаеми ТАМАРИН - И французите, а от преди това римляните ... ЗАЕХА В ЕЗИКА СИ ... А/Ере ... от "етиопските цигани" тази частица в езика си ?!
- Категоричен съм, че ЦИГАНИТЕ ИДВАТ ... ?
1. В Египет от "Суб-сахара" изходна точка "Етиопия"
2. От Египет има две вълни-вектора на преселението им:
а) Директно в Гърция тогава, дори по-скоро се нарича Аркадия-Пеласгоида ... последното преминало в Пело-понес ?! - Забележка: ЧЕТЕТЕ по направеният от мен коментар: Есхил и Херодот ?
б) вторият им маршрут е от Египет - Близък изток ... ?

- Успех в търсенето ... произход и език на "циганите-(е)джипси" :))
цитирай
23. christotamarin - Нали и аз това Ви писах..
26.05.2014 14:07
leonleonovpom2 написа:
Ти знаеш ли какво е било отношението на истинските стари българи към циганите?!
Циганин може да припари, само ако го наемат за работа в къщата
Навремето прадядо ми имал навика да излиза пред къщата на главната улица. Ако го нямало отвън, бил над 80 години, някой циганин минавал по главната, престрашавал си. Но когато той е вън, това било знак да заобиколи, за да отиде, където е повикан, покрай солниците
Ако има заемка , тя е от циганите, а не ние от циганите
Ако те чуят старите българи, в гроба ще се обърнат, да заемат дума от циганите Вземи се в ръце

Нали и аз това Ви писах. Старите българи не са заемали цигански думи. Ние, новите българи, сме го направили. "Ама чак през 20-ти век" - така Ви писах, върнете се и прочетете. Приведох Ви само две цигански думи: гадже и въпросното "аре". И двете думи не са били в употреба от старите българи, нали това Ви писах, ама Вие не четете.

Специално думата "аре" не съм я чувал на млади години. Тя се появи после. Вие сте я чули около 1980 и тогава Ви е направила впечатление. Помислили сте вероятно "защо Недялко Йорданов Ви говори на жаргон". Точно така е било: думата "аре" малко преди 1980 е влязла от цигански в тарикатският български жаргон. Около 1980 при някакъв случай Недялко Йорданов се направил пред Вас на пич и употребил дума от тарикатският жаргон, което Ви е впечатлило. Тази дума е циганска. Прадядо Ви не я е употребявал тази дума, нито моят дядо, нито моят баща. Ако има подобна дума в италиански, за нея трябва да се направи справка в италиански етимологичен речник.
цитирай
24. leonleonovpom2 - Разбрах, Христо!
26.05.2014 14:44
Има я думата в италианския и означава" дий" Ще повторя, това е подкана за животно ,един вид хайде! При нас жаргонно е прехвърлена и върху хората
Сега, от написаното от теб разбирам, че става дума за аре. При нас се употребява ари и и то натъртено на И - то
В резултат на проучвания, общите думи в латински, италиански и български гонят 4000! Изключени са тези в науката, фармацията и медицината!
Не, по-скоро допущам циганите да са я взели и променили на аре
При старите българи е недопустимо, сега има малко омекване в отношението към циганите, но въпреки всичко смятам ,че е изключено, дори и на тарикатски жаргон да се направи заемка на дума от тях! Ще си спестя по-остри приказки, все пак са хора, има и свестни измежду тях, може да има и в блога, да не оставят с грозно впечатление. С тези, които имат човешки обноски винаги съм бил човек, без разлика какви са
Поздрави!
цитирай
25. christotamarin - Вече Ви писах: за италианската дума, ако изобщо такава има, справка в ..
26.05.2014 14:52
leonleonovpom2 написа:
Христо, следователно и италианците са взели арри от циганите. Виж, понеже не знам цигански, това не ми беше минало през главата.
Къде сме тръгнали да се равняваме с италианците?!
С циганите трябва, там ни е мястото!
Все пак какво ти е обяснението за италианското арри-второто р при нас естествено отпада. Откъде идва то при тях!? От циганите ли е?
Аман от нихилизъм!

Вече Ви писах: за италианската дума, ако изобщо такава има, справка в италиански етимологичен речник.

Национален нихилизъм е да се употребява циганското "ари", което прадядо Ви, дето е респектирал циганите, не го е употребявал. Както и циганското "гадже". Прадядо Ви (през 19-ти век) е казвал "хайде" и "либе", и не е бил нихилист. Ние сега сме нихилисти и треперим пред циганите. Цитирам Ви: "С циганите трябва, там ни е мястото!". Прадядо Ви е бил "с турците", с турците той вероятно се е разбирал на турски. Може би скоро ние пък ще се разбираме с циганите на цигански, натам отиват нещата.
цитирай
26. christotamarin - .. защо не създадохме общ народ с турците ..
26.05.2014 15:17
leonleonovpom2 написа:
Най-накрая, защо не създадохме общ народ с турците!?


Четете внимателно, моля.

Повечето от нашите съвременници, които са потомци на българи (т.е. славяногласни балкански християни) от началото на 14-ти век (1300г.), днес са турци. Хем турци, хем мюсюлмани. Онези, дето са запазили християнската си вяра, а само езикът са си го сменили с турски, им викали гагаузи. Днес всички гагаузи на наша територия знаят български и не са вече истински гагаузи, а са си чисти българи.

Продължавам: Повечето от нашите съвременници, които са потомци на гръкоезични християни от началото на 13-ти век (1200г.), днес са турци. Хем турци, хем мюсюлмани.

И при това положение за какъв общ народ между българи и турци се надявате? Радвайте се, че са останали все пак някакви българи. И гърците да не се репчат на турците, ами да се радват, че са останали някакви гърци.

Понеже ако не бяха останали българи и гърци, то можеше да се отчете, че е станало обединение на старите гърци (на ромеите), на старите българи и на старите турци в нов народ под името турци - "общ" народ, говорещ на турски и изповядващ ислямът. Можеше да се отчете, ама надали така щеше да се отчете. Ако беше станало така, нямаше да се сеща никой за някакви българи. Ако сега има българи, то е защото е имало доста хора, дето са държали на християнската си вяра.

Накратко: турците ни обединявали, обединявали, ама хептен да ни дообединят не сколасали. Най-инатлиите тъй и не се обединили, останали си българи.

И разбрахте ли къде е грешката в разсъжденията Ви? Думите "турци", "българи", "гърци" са фикция. Реално има население, говорещо на някакъв език и изповядващо някаква религия, което оставя потомство, което пак е население, говорещо на някакъв език и изповядващо някаква религия, и така нататък.
цитирай
27. leonleonovpom2 - Какво да гледам в италианския ре...
26.05.2014 16:52
Какво да гледам в италианския речник Христо, думата си е функционираща, има я. Както и хиляди други думи ,еднакви с нашите Особено пък латински-посочил съм най-важните и фрапиращи случаи при тях.При такова изобилие от общи думи, просто няма логика да я търся при циганите, на какво основание, плюс това тя е отишла неграмотно при тях аре, а не като ари. Тук, при нас съвсем отчетливо се произнася ари, както италианския.ЧЕТИ и ти внимателно аз какво пиша, думата е арри на италиански, при българския двойните съгласни са лукс, затова ари!
Не знам какво преследваш с циганското аре, което явно е приспособено, но не си прав в изводите, убеден съм. Много съм се ровил в латино областта и с едно подобие на циганско аре няма да сдам позициите Не съм и от тези, които лесно сдават позиции. Не се хаби напразно, приятелю!

В едно съм съгласен, ние сме население, политиците правят народите. Някои, Великите сили например използват ножове и режат земите като торта, така определят границите, сиреч народите.
Това ни се е случвало няколко пъти-Берлински конгрес, Ньой и така нататък.Ние нито един път не сме определяли границата на някой по тоя начин, на Велика сила пък пълен абсурд, ще се чуе вой до небесата!
И до днес няма знак за равенство на държава България и на народ. Даже нашите политици гонят народа извън БЪЛГАРИЯ
цитирай
28. get - - Господин Тамарин, защо говорите някакви казуистики ... от което целият ни разговор стана софистика ?
26.05.2014 19:55
Казвате:
"Ако беше станало така, нямаше да се сеща никой за някакви българи. Ако сега има българи, то е защото е имало доста хора, дето са държали на християнската си вяра."

През ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК - БЪЛГАРИТЕ НА БАЛКАНИТЕ са били СЕРИОЗЕН ЕТНОСЕН ФАКТОР(величина/цифра) ?!
- Изобщо не ми повтаряйте Г-Л-У-П-О-С-Т-И-Т-Е на "професора" Б. Димитров - че видите ли ... Ако не били русите да ни освободят ... българите(вегитиращи по планините) били изправени пред ДЕМОГРАФСКО ИЗЧЕЗВАНЕ!

- За да не съм ГОЛОСЛОВЕН - Помествам, ОФИЦИАЛНО РАЗПРОСТРАНЕНА ИНФОРМАЦИЯ от зам. началника на Имперското руско разузнаване, генерал-майор Липранди, от 1867 год. в което той казва:
"Болгары насчитывают сейчас 5-6 или более миллиона человек. Это народ земледельческий, близкий к России и ни одно из других славянских наречий не столь близко к русскому, а ни одно племя не тянется так к нему, как болгарское"

- Но не е само ген.Липранди, който твърди такива за нас българите ... това са австрийските и руските военни.
- Само ви давам за пример, картата изготвена от гл. картограф на Руската империя също от 1867 год. - Моля !
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Ethnic_map_of_Balkans_-_russian_1867.jpg?uselang=ru

- Такива са фактите ... а вие ... как си ги обяснявате ? - това вече е друг въпрос!!

- С уважение - от Get !
цитирай
29. leonleonovpom2 - Правилни заключения на чужденци!
26.05.2014 20:36
Той, Б.Д. по същия начин унищожи траките, най-многобройния народ в Европата!. Само не каза какви газови камери са използвали римляните и колко на брой и къде са били гетата, дали в равнината или в Балкана Последният не е проблем, римляните са строели пътища навсякъде!?
Вмир правилно попита защо българите сега са толкова, колкото преди 150 години!
Всъщност отговорът е прост
България е един анклав, може би единствена държава в света, заобиколена от всякъде с български земи, за които са водени четири войни.
Понеже винаги пропускам да благодаря на причинителите им , истинските, давам трибуна тук, на който иска да им поднесе благодарности!
цитирай
30. christotamarin - До уважаемият г-н Григоров - get:
28.05.2014 12:48
get написа:
..- Такива са фактите ... а вие ... как си ги обяснявате ? - това вече е друг въпрос!! ..

Говорим за различни неща, уважаеми г-н Григоров. Аз приемам изложените от Вас факти (26.05 19:55). Вие по същество не оспорвате онова, дето аз пък съм писал по-горе. През 19-ти век няма, разбира се, демографска криза у българите. Сега има. И през вековете от 15-ти до 18-ти е имало сериозна демографска криза, причинена от пълзящата ислямизация. Но през 19-ти век вече ислямизацията на българи е рядка и настъпва демографски подем. Сега ни налегна тежка демографска криза, на която краят й нищо добро не вещае за българският етнос.

И тъй, нямало демографска криза у българите през 19-ти век. Обаче, ако Царят Освободител Александър Николаевич не беше ни освободил през 1877-78, и ако ситуацията се беше задържала така до 1-вата световна война, то българите нямаше да оцелеем - в разгарът на войната турците щяха да ни изколят или изгонят, както направиха с останалите християни на турска територия (арменци, гърци, българи). И със сигурност при онези условия нямаше да бъде създадена държава България. След 1-вата световна война със взети от Турция европейски територии щяха да наградят съседните държави Гърция, Сърбия и Румъния, все сред победителките. Да бъде създадена държава България при онези условия би се изтълкувало като наказание за Гърция, Сърбия и Румъния - нямаше така да ги накажат. Може би това е имал пред вид Б.Димитров.
цитирай
31. christotamarin - Ами аз какво да се занимавам с тази дума "ари", която явно не е българска ..
28.05.2014 13:35
leonleonovpom2 написа:
Какво да гледам в италианския речник Христо, думата си е функционираща, има я. Както и хиляди други думи ,еднакви с нашите Особено пък латински-посочил съм най-важните и фрапиращи случаи при тях.При такова изобилие от общи думи, просто няма логика да я търся при циганите, на какво основание, плюс това тя е отишла неграмотно при тях аре, а не като ари. Тук, при нас съвсем отчетливо се произнася ари, както италианския.ЧЕТИ и ти внимателно аз какво пиша, думата е арри на италиански, при българския двойните съгласни са лукс, затова ари!
Не знам какво преследваш с циганското аре, което явно е приспособено, но не си прав в изводите, убеден съм. Много съм се ровил в латино областта и с едно подобие на циганско аре няма да сдам позициите Не съм и от тези, които лесно сдават позиции. Не се хаби напразно, приятелю!


Проблемът с Вашето "аре" е, че то не е българска дума. Прадядо Ви не е знаел тази дума. Дядо ми не я знаеше. Баща ми и майка ми не я употребяваха. Аз не е употребявам. Жена ми не я употребява. Е, вярно, синът ми я употребява.

Такава българска дума нямало за Вазов. Нямало за Найден Геров. Няма я в българският етимологичен речник (работен в средата на 20-ти век). Появила се е през 2-рата половина на 20-ти век. Появила се е пред очите ми. Свидетел съм на появата й.

И единственият въпрос, по който може да се спори, е откъде е дошла? Не е от турски или гръцки или руски, няма там такава дума. Аз казвам - от цигански. Вие - от италиански. Италианска каруцарска дума да бъде заимствана през 2-рата половина на 20-ти век - това ми звучи абсурдно. Трябва да гледате времето, хронологията. Да, "хилядите" други романски заемки (от "латино-областта") са от друго време - няма как за думата "аре" да се направи аналогия с тях. Циганският език остава единственият източник. Разбира се, двойното р в италиански не ме притеснява изобщо, то няма значение в случаят.
цитирай
32. leonleonovpom2 - Христо, уважавай себе си!
28.05.2014 16:01
Христо, думата е ари и се подписвам!
Трябва да сме със самочувствие, нащият език е древен, няма какво да говорим за заемки. Аз минах този период, говоря за еднакви думи с латинския, не за заемки, както в началото. Коренът е общ!

Моля ти се, не ми говори за заемка в нашия език от цигански. Ако това аре го има ,то е неграмотно взето от нас, а не ние сме да го взели от неграмотника.
Пр иналичието на ари в италиански, да го търся при нас от цигански, моля ти се Христо, уважавай се!
Четири хиляди думи близо имаме общи с италиански и латински. Какво ме съветваш, да проверя дали ги няма и в лексикално бедния цигански.
Хайде/ арИ/, моля ти се!
На нас ни липсва самочувствие. Всичко говори, че имаме итало връзка но ние казваме, дали не е циганска!?
В работата преди промяната бях такъв, разбира се имах и резултати и това правеше впечатление в положителен смисъл на наши и на чужди.
Казваха, браво на Симеонов, не копира авторитети, тоз какво казал, дали не е казал нещо обратно, та да греша аз, а върви смело и твърди това е така и така. И обикновено излиза прав
Така ,че зарежи приятелю циганския, сигурно ще изпаднем, но още не сме дотам, да взимаме от циганския. Та ако думата беше цигански, като ме чуе дядо ми, би ми счупил ръцете с бастуна
Горе главата приятелю, все още не сме стигнали циганите в бягането назад
цитирай
33. christotamarin - Предпочитам да съм обективен, уважаеми г-н Симеонов (част първа)
29.05.2014 14:32
А Вие, бъдете по-точен в изказът си, моля.
leonleonovpom2 написа:
Христо, думата е ари и се подписвам!
Да, може тази циганска дума в цигански да е тъкмо ари, а не аре.

leonleonovpom2 написа:
Ако това аре го има ,то е неграмотно взето от нас, а не ние сме да го взели от неграмотника.
Вероятно искате да кажете, че циганското "аре" е взето от българското. Да, ама не. Нашата дума не се среща в нашият език преди 1950. Няма я в старите речници. А ако пък попитате някой дърт циганин, бай Мето от Факултето, той ще потвърди, че откакто се помни, в циганският език е имало тази дума.

leonleonovpom2 написа:
Моля ти се, не ми говори за заемка в нашия език от цигански.
Защо да не говорим. Вероятно има повече, но те не са в употреба. В употреба са само две: гадже и въпросното ари.

Това, че българският език е заел една-две думи от циганският, е нормално. Цигански думи има и в руският тарикатски жаргон, и в други езици.

Какво ще кажете за думата "гадже". Циганска е. Ако попитате, ще Ви напиша откъде идва тази дума. Прадедите ни от 19-ти век не са я употребявали, както не са употребявали и "ари". Няма ги тези думи в речникът на Найден Геров.

Защо Вие, уважаеми г-н Симеонов, не говорите конкретно? Специално при обсъждане на думите, всяка дума трябва да се обсъжда конкретно и поотделно.

leonleonovpom2 написа:
Та ако думата беше цигански, като ме чуе дядо ми, би ми счупил ръцете с бастуна.
Не са такива вече времената. Сега не би се приело добре да бия синът си с бастунът за това, че употребявал цигански думи като "ари".
цитирай
34. christotamarin - Предпочитам да съм обективен, уважаеми г-н Симеонов (част втора)
29.05.2014 14:46
leonleonovpom2 написа:
Пр иналичието на ари в италиански, да го търся при нас от цигански, моля ти се Четири хиляди думи близо имаме общи с италиански и латински.
Какво ме съветваш, да проверя дали ги няма и в лексикално бедния цигански.

Би било добре мисълта Ви да е ясна. Няколкото хиляди "общи" думи между българският и италианският не могат да се разглеждат общо. Всяка - отделно. Може и да се групират според съдбата си и според времето си. Латинският глагол "sum" и нашият "съм" в една група, думата вино във втора група, думата оцет в трета група, думите "варда" и "далавера" в четвърта група, думите "салдо" и "сторно" в пета група, и така нататък.

Когато разглеждате "българската" дума "ари", не можете да се позовавате на "хилядите общи думи" между българският и италианският. Фактът, че "българската" дума "ари" се появява в нашият език едва в средата на 20-ти век, не може да се отмине. Отричате ли този факт? Да засвидетелствате наличието й с Ваш подпис не става. Стар речник трябва да я съдържа.

От друга страна, за циганският език тази дума е нормална, с ясна етимология. И без връзка с италиански - циганската дума "аре" не е взета от италиански.

А откъде е взета италианската дума - това трябва да се провери в италиански етимологичен речник. Тя може да е образувана по стар романски/латински корен, може и тя да е заемка от цигански.

цитирай
35. leonleonovpom2 - Добре Христо, да не спорим!
29.05.2014 14:54
Говоря на ти, надявам се ,че не се сърдиш
Темата е за Калоян, за древните връзки на народа ни с италианците. Думата ари и то точно в този смисъл я има в италианския. Не знам циганите откъде и как я имат и не ме интересува!
България е била Велика сила, с нея са се съобразявали всички Може би знаеш за кореспонденцията на Калоян с папата, държането му с папските легати, с назначения император Бодуен Той се мери високо, не само защото е висок на ръст, а има самочувствие, сега и ние трябва да сме като него, не като излезли от миша дупка, където наистина сме натикани
Казваш, че я няма в речника на чуждите думи. Днес се рових за кара, ами как мислиш, възможно ли е да съществува пълен речник на чуждите думи?! Какъв е речникът на Найден Геров-на чуждите думи в българския ли?! Ако е такъв, аз не я считам за чужда дума
Знаеш ли-агне, муле, кобила, паша,, дори кашкавал-качокавало са много близки с италианския, почти пълно покритие. С добавка на латински са хиляди думи-четири хиляди.
Добре, щом при съвпаденията с италиански и цигански ти държиш на циганския, така да бъде. Но в циганския няма 4 000 думи ,за да покрие тези, за които говоря!
Няма да ти противореча повече, уважавам мнението ти, но същността на материалът не е думата , а величието на България, чрез нейният титулован крал Йоаница, както е наричан от латинците! Виж ,за остра приказка срещу Калоян ще реагирам много остро, защото сега ни липсва точно такава личност, като него!
цитирай
36. leonleonovpom2 - Разминаха ни се коментарите!
29.05.2014 15:18
Много дълга тема е!
Бях си направил речник на общите думи в българския и италианския, но точно цигани ,заради една машинка ми го откраднаха. после прерових като клошар контейнерите в квартала, дано да са го хвърлили, но напразно Не можах да го възстановя в този му вид, бях вложил много старание
Така, че на циганска тема съм много чувствителен Да, примитивни деца на природата са, но този речник не беше за тях и не им трябваше!
Така, че на тази тема от последния ти коментар имам база.
Но си давам сметка, че не е моя работа. Такъв коментар бях направил и в книгата ми за Анхиало, когато при съставянето й ми направи впечатление това съвпадение на множество думи с латински произход с български.
Но специалистите чакат директива и много зависи каква ще е, дали права или обратна. Имат готовност да изпълнят и двата варианта. Аз пък Христо на такива не вярвам
Та затова съм се заел аз.
Добре, обещавам ти, ще се свържа с автора на българо-латинския речник, Диян Желязков, ще искам и неговото мнение и ще ти се обадя
Той е дал речници в Библиотеките, възможно е в Народната да го има, уникален е !
Такова издание е нямало досега. Но е и неоценено ,разбира се, няма директива!
Пусти Сталин за такива!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9137973
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102598
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031