Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2014 16:15 - За автохтонизма
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 12228 Коментари: 39 Гласове:
20

Последна промяна: 12.05.2014 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Честно казано, тази тематика, че българите са автохтонни/ местни/ или "дошляци" -не местни трябва да отпадне и колкото по-бързо -  по-добре Живеещите на територията на съвременна България ,считащи се за българи, са местни.
Всички останали българи , станали емигранти доброволно или по принуда не са местни- поне там където живеят
Това е много безсмислен  спор и се мотивира примерно от това кой кога е дошъл!
Ами по тази логика никой не е местен., особено пък ако се тръгне от общите на всички народи  родители-Адам и Ева-някъде в района на езерото Виктория. По тази логика местни могат да се назоват само туземците, доколкото ги има все още, между ЮАР и споменатото езеро

Сега, ако противниците на местния произход на българите искат по известна на тях причина да изключат от участие траките във формирането на българската нация и затова скачат срещу него, то пък срещу не местния произход на българите има страшно силен довод-генетически и ще бъде изложен по - долу..

Някой спекулират, че съм бил химик Има наистина допирни точки между химията и историята, интересно е и, че критикарите ги търсят, но  винаги не където трябва - в човешките отношения, в отношенията между мъжа и жената!
Добре,  приемаме, че днешните българи са точно копие, наследници на прабългарите,които  просто са дошли от другата страна на Дунав, прецапали са го. Но тази друга страна също е била заселена от българи, генетично до нас най-близко, спокойно може да се каже  като  народ, са румънците!
От друга страна, може ли някой да каже, примерно  десет поколения назад, кои са и какви са праотците му с всичките им  данни или по-просто-българи ли са или славяни?!
Човешките взаимоотношения не са като най популярната реация ,на която се дължи животът - два атома водород взаимодействат с един атом кислород и хоп - готово, винаги  се получава  чиста вода!

Противниците ни на местния произход, са втренчили поглед в прабългарите, защото, виждаш ли,  дошли са отвъд Дунава!  Твърдят, че българите сме тюрки или монголи. Монголите лесно можем да ги отсеем и отхвърлим, защото те са друга раса. В моя род, сред моите роднини няма монголци, или ако се проявява все пак някакъв подобен  ген , той е в такъв процент, в какъвто го има навсякъде -  нищожен!
Тюркски произход?! От една раса сме, иначе много съм писал, че не сме такива.
Някъде ,че някои нямали общо с българите се сочи религията им като доказателство  мисля ,че за готите го мярнах днес.
Добре, ами религията на турците е съвсем друга от нашата
Аман, до гуша ми дойде от  този двоен стандарт, веднаж, когато отърва на някого нещо - може, но когато не му отърва същото - не, сакън!

Бях го писал в коментар, имам приятел от местните турци, доктор, много добър специалист. Между другото прави операции на малки момчета-сюнет.
Един ден дойде в къщи,  но видимо притеснен правил сюнет на момче-кървяло, а на бебе стегнал главата.
Тръгнахме веднага. Заинтересува ме защо е стегнал главата на бебето.
Обясни ми ,че истинските турци са с кръгли глави, затова ги стягат, да станат кръгли.
След кратък размисъл му казах, че ще споделя нещо, при условие, че няма да се сърди.
 Те не са истински турци, особено по женска линия, мотивирах се ,  затова не се раждат с кръгли глави. Замисли се, току що бе минало преиминуването и каза, че от тази гледна точка е проучил рода, но е успял да се върне само седем поколения назад,  при тях в рода няма българи, но  и не може да твърди ,  че са чисти турци или не, защото  преди тези седем поколения липсва информация и няма откъде да се вземе.
Да, подех веднага, аз говоря за 500 години назад-25 поколения!
А за 1400 години назад-70-поколения
Може ли някой да си направи родословното дърво, подробно за този период?!

Затова забравета автохтонизма и" дошлячеството" Дошляци са и гърците-от Савската царица им идва родата - в планините на Абисиния!-това като шега!

Но който смята да изключи и то напълно траките от генезиса на българския народ,  това на химически език е равносилно да получи вода, като изключи единият от атомите водород, без значение кой - нищо няма да стане!

Дано го проумее !
                                                    ДОПЪЛНЕНИЕ
ЗА ДА БЪДА ПРАВИЛНО, А НЕ КРИВО РАЗБРАН,  ЕДИН ВЪПРОС КЪМ АНТИ АВТОХТОНИСТИТЕ:
 
АКО ДЯДО МИ ЖИВЕЕ В БУРГАС, А АЗ СЪМ ОТИШЪЛ ПО НЯКАКВА ПРИЧИНА В КИЕВ, НО СЛЕД ВРЕМЕ СЕ ВРЪЩАМ С ПРИЯТЕЛ  КИЕВЧАНИН В БУРГАС ПРИ ДЯДО МИ КАКВИ ЩЕ БЪДЕМ ЗА НЕГО - ДЯДО МИ  ДВАМАТА:
-МЕСТНИ
-ДОШЛЯЩИ
- АЗ ДОШЛЯК, КИЕВЧАНИНЪТ МЕСТЕН
- АЗ МЕСТЕН, КИЕВЧАНИНЪТ ДОШЛЯК

ДАНО СЕ УСЕТЯТ, ЗАВАЛИИТЕ!



 



Гласувай:
22


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Който е с кръгла, като на диня глава ...
12.05.2014 16:17
Който е с кръгла, като на диня глава и , ако след проверка се окаже, че в ранното му детство главата му не е стягана, може с основание да се счита тюрк, при условие, че държи на това!
цитирай
2. minevv - ne si praw
12.05.2014 16:44
като колега... ме дразни че не приемаш някои факти - като генетиката
и историческите източници....
А също така,. че омаловажаваш ролята и усилията на майка ми и баща ми, на дядовците и бабите ми, и на предшествениците ми....
които са живяли, зада съм жив аз, да съм по-умен и по силен...
А съвременните гърци май нямат нищо общо с елините- някакъв падишах ги беше изселил и довел други от мала азия.. ;-))
цитирай
3. leonleonovpom2 - Добре колега,
12.05.2014 18:13
Кажи какво точно не приемам!
Не приемам, че не сме местни!
Съмнително е ,че прабългарите не са местни, още по-съмнително е, че са тюрки и съвсем монголи..................!
Но дори и да е така, да допуснем някой от вариантите, посочена е причина да се различават от тюрки и монголи.
А пък някой смее ли да твърди че прабаба му и прадядо му са били в прабългарски отряд!?
Българи сме, от десетки столетия живеем на тези земи , местни сме.
Който твърди обратното, не се чувства достатъчно българин!
Така разбирам нещата и не приемам присмеха на една центурия тука, че не сме били местни.
А да не говорим за езика, за писмеността.!
Така мисля, може и да греша, но уважавам всеки труд, камо ли на по-възрастни, някакво недоразумение е станало.
За гърците-имат си плюсове и минуси, някой, не Вулгарос, не е лошо момче провокира. С тях човек може да се разбере По-лоши са нашите гръкомани
Но както и да е, няма да оправим света
Поздрави!
цитирай
4. germantiger - ...
12.05.2014 20:01
Дойде "на моя", но го пишеш "свой" ;)
Шегувам се, нито е мой, нито твой а принадлежащ на науката

Бол пъти съм споменавал, че всички според науката сме дошли от нейде в Европа - тя науката, за автохтонни признава спорно баските, едно ограничено население или негови миксове в Нормандия (разбира се, нямащо нищо общо с нормани епохи след това), както и евентуално албанците или част от тях - толкоз!

Всичко друго е дошло - вкл. траките, вкл. елините, вкл. който пожелаеш - според науката на три "вълни" условно определени.

Толкова радикално залагахте именно на това - че траките и българите (по ваша логика) са местни и го правехте "залагането" почти 2 години, при положение, че ако бяхте попрочели...

Разбира се, има възможност и то немалка, науката т.нар. "официална" да греши, но засега никой не я е опровергал в този "модул", може и да успее някой, но може и да не успее ако тя е истинна.

Предполагам само идиот може да поддържа тезата, че българите или пра или прото българите са били монголоиди - има мисля че само една сигурна монголоидна възстановка/реконструкция на ичиргубоила Мостич (или греша в прецизността), а подобни "моголоиди" има сред всички народи, дори сред блондините, отделно епикантуса при германо-скандинавските деца стигащ високи проценти и изчезващ с възрастта (лично аз го намирам за красив).

...

С "две думи":
Разбира се, че всички сме дошляци в смисъла на преселенията назад в епохите, поне за мен - разбира се, прабългарите НЕ са монголи, вероятно не са и тюрки, и несъмнено траките участва в етногенезиса (което и официалната наука също потвърждава) на българите като народност (ще рече и в днешната нация след народността).

И да по повод написаното от минев - голяма част от античните елини са били с нордически черти и светлокоси, същото се отнася и за траките - в този ред на мисли има цяла теория (която аз НЕ поддържам), че тракийските племена или част от тях са... германски едва по-късно примесени със славеяни или всъщност това което по-късно ще се назове германо-скади и още по-късно ще се нарече славяни - предците на едните и другите според тази теория са били и предци на траките и то именно германите, не славяните. Аз НЕ намирам това за истинно, но немалко учени са писали за това.

P.S.
Това да не е някакъв "маршманьовър" с цел да се превари "противника" на автохтонизма за да не почне да настъпва и използва смазващия аргумент и истина за дошлячеството на траките ;) ?!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Благодаря, Германтигър!
12.05.2014 21:00
Коментарът ти е хубав и съдържателен!
Лошото при противниците на автохтонизма е, че те нямат теза-защо са против участието на траките в генезиса на нацията ни и с какво то му вреди?! Твърденията ,които съм чувал са смехотворни-поддържал македонизма, даже са измислили и аналогична, сгрешена дума Също се губи обяснението, след като се губи от автохтонизма, какво се печели/ би трябвало да е печелившо/ от просташкото" дошлячество"
Опитът ме е научил, че когато някой не може да обясни нещо, за което се застъпва неистово, той не мисли със собствената си глава, а с чужда...Следователно е поръчков
Да застанат където искат и аргументирано да обяснят страховете си
От "противната " страна са дадени много аргументи:
Не може Аспарух да се натресе в устата на звяра, ако е само подгонен от нуждата, не може да изчезне езикът на народа му със закон, не може случайно важни, конструктивни думи в езика ни да са еднакви или сходни с латински, не може току така папата да приеме доказателствата на Йоаница и много други
От антиавтохтонистите се чува само вой, колко било лошо за българите да са местни.

Защо, ще спрат някои да получават пари от вън, заради неизпълнена поръчка ли? Нормално е човек да си помисли и то с основание това, след като не получава никакво обяснение, само вълчи вой!
Надявам се, че си разбрал, Германтигър, че не може някой, дори и приятел , да ме води като кученце с каишка, пък да не говорим, че такъв хор на антиавтохтонисти е в състояние да ме притесни. Да благодарят, че не съм ги включил на Хашековата вълна все още, че гледам донякъде сериозно на тях, като на объркани и заблудени, пък и дори платени

Поздрави!
цитирай
6. get - - Двата "лешояда", защо ли те "накацаха" ? :))
12.05.2014 21:49
leonleonovpom2 написа:

Обясни ми ,че истинските турци са с кръгли глави, затова ги стягат, да станат кръгли.
След кратък размисъл му казах, че ще споделя нещо, при условие, че няма да се сърди.
Те не са истински турци, особено по женска линия, мотивирах се , затова не се раждат с кръгли глави.(...)

- Чиста проба РАСИЗЪМ и от там НАЦИОНАЛИЗЪМ?
- КРЪГЛО-ГЛАВИ и блондини са и РАШИТЕ а по "ЕПИКАНТУС" - Вземи русите ЕСКИМОСИ-Лапландците-СКАНДИНАВЦИ?
leonleonovpom2 написа:

(...) че са чисти турци или не(...)

- "Чистите" (докарващи на "арапи") турци от Туркия ... изобщо антропологично не приличат, на светлите "делиормански" такива, в България? - Но при вторите се забелязва значителен процент МОНГОЛИОДНОСТ ... Докато при първите Я НЯМА - Защо?

- Вече съм, го казвал и в други твои постове ... за МАКРО-семейството на Урало-Алтайските езици(народи)?
Тоест има МНОГО ПРИЗНАЦИ на родственост, в УГЪРСКИТЕ ЕЗИЦИ от при-Уралието и Алтайските (които се говори, че са тюркски)!
- Трябва да потърся ЕДНО ПОКАЗАТЕЛНО изследване(изводи), че "турската" армия на Истеми "ябгу" е съставена по-скоро от СЕДЕМ УГЪРСКИ племена, от Алтай ... отколкото от тЮрки ?!

- Тигре СПЕЦИАЛНО към теб - Не БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИОГРАФИЯ И ЛИНГВИСТИКА - ПЪРВА Извежда ЕЗИКА ни, като с това да си присвоява ... "индо-германство"=арии :)) ?!

- Тигре, БЕЗ ПРЕТЕНЦИИ(за национална обагреност) - Каква по ПРОИЗХОД(?) Е ЦИВИЛАЗИЦЯТА, ВЪЗНИКНАЛА ПЪРВО - ТУК!!
- Но ВЪРХОВИ ДОСТИЖЕНИЯ(КУЛТУРНИ И ТЕХНОЛОГИЧНИ) ПРИСЪЩИ на тази ЦИВИЛИЗАЦИЯ от ТУК - СЕ ПОЯВЯВАТ в Северна Европа и в частност, Теутско/ДойчЛандско ... с близо 1 000 до 2 000 години ЗАКЪСНЕНИЕ!?

- Това като ФАКТ, мира не им е давало, унижавало е СЕБЕВЪЗПРИЯТИЕТО на доста учени от национал-нарцистичните Исторически школи на Германци и Росси ... така, че мога да ти покажа-докажа(обоснова твърдението си !) с доста техни УЛТРА НАЦИОНАЛИСТИЧНИ изхвърляния (и при едните и при другите)?!

- Хайде със здраве ... и май с това, ще огранича участието си ?!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
12.05.2014 22:20
Моментът беше такъв, бяха се обявили за чиста проба турци и в качеството си на такива бяха поели към Турция Някои останаха, моят приятел се върна. Затова протече така разговора. Преди това имахме друг, дали одобрява преименоването. Не знам дали беше искрен, но го одобряваше
В оформянето на нациите има един основен момент-политика, дори аз я поставям на първо място Има и категория-политическа нация. Вследствие провалът на политиката на нашите управници от 14-ти век насам , с изключение на периодът от1878 - 1944г , когато населението на България, въпреки войните се е утроило, политиците ни провеждат недалновидна демографска политика - населението на България от четири пъти по многобройно от това на Англия преди 800 години, сега е близо 10 пъти по-малобройно!
Този материал е по адрес на един присмехулен, но както винаги неаргументиран и почти напълно лишен от аргументи постинг на анти автохтонист.
Национализъм е това, да отричаш, че траките са основен компонет във формирането на нацията ни
Аз много въпроси съм им задавал този въпрос и отговор няма. -даже и тук-в коментара и в допълнението.
Ето още един:
Ако траките не участват във формирането на българската нация, къде тогава участват!?
цитирай
8. leonleonovpom2 - Задаваш ми въпрос Гет, защо са ме накацали?
12.05.2014 22:42
Аз съм привърженик на дискусия, стига да е нормална, без обиди и квалификации, въпреки че Минев хвърли неясни обвинения върху мен
Крещят анти автохтонистите, че били победили
Ами на тях не им е ясно, че нацията ни е оформена от групи, който явно са родствени, доказва го езикът и сега внимание-едни от тях живеят отпреди тук, други идват по-късно, но създават един хомогенен местен народ.
В древността е имало даже по-голямо движение на хора, поради неустановени граници, търсене на прехрана, отколкото сега
Казвам ясно, създаден е местен народ. Е как тогава на база дошли от съседство родственици- хората на Аспарух, ако само нуждата го гони, трябва да е бил мазохист великият Аспарух да се пъха в устата на звяра, се прави заключение ,че българите не са местни
Ние с тебе българи ли сме? Дошляци ли сме? Откъде-накъде
Материал за книга дори, но две неща се открояват

- Българската нация е формирана като всички основни народи в Европа, особено тези на запад и има език, произлязъл от общ праезик

Борбата срещу автохтонността е смешна предвид постановката на понятието
И за да стане ясна постановката, ако се прави такова заключение-например, българите доказахме, че са дошляци, то трябва да бъде съпроводено и с допълнението-но такива са и всички останали водещи Европейски нации
Велико откритие, че на Адам и Ева наследниците им са в Европа!
цитирай
9. minevv - да
13.05.2014 09:08
това напомня теорията за ефира... уви.. само демагогия!!1
Къде са ти доводите, цифрите.. нали си химик.. ама.. май.
Аз разбирам защо точно ТИ си преотич генетиката.. но.. не виждам жащо я отричаш за другите
да ти напомня ли някои от софизмите.. които мнооого напомнят тяоята логика в този пост.
Има генетични изследвания
има доста теории описани в книги
Имаш възможност да си избереш...
поста ти е неясен и непоследователен.
И за последно,, че е скука тука:
обясни ми защо почти всички дълголетници са поне 10 поколения местни?????
цитирай
10. leonleonovpom2 - За съжаление Минев, ти си непосл...
13.05.2014 09:42
За съжаление Минев, ти си непоследователен и най-вече неясен
Какво повече да ти кажа-ако преобладават от жълтата раса при нас-следователно сме монголци.Ако са кръглоглавите в повече-тюрки.
Нито едното, нито другото
Ако нямаме връзка с траките, къде са траките? Защо ги няма?
Няма турски думи в литературния ни език, доказал го е Державин. Който се изживява като по-голям от него-да го опровергава-психопати дал бог
Иначе ги има турцизмите, но винаги дублиращи, като пикантерия, нарочно ги употребявам, правя си удоволствие. Но винаги мога да ги заменя с наши
За монголски думи в езика ни не съм чувал. знам ,че бяха им наложили да пишат с кирилицата Да не би....?
Откъде идват основни в конструкцията на езика думи, еднакви с латинските?!
Какво разбират под местни апологетите на " дошлячеството" ? Знаеш ли, че точно то е неясно.България има приблизително тези граници от преди точно 100 години Имало е периоди-стигали са до Тиса-Унгария, Адриатика, Днепър -Украйна и на юг-до Пелопонес или без Солун , той винаги е бил със статут на свободен град и Цариград.
Кои граници да се вземат, за да се определи терминът местен, в кой период и защо?
Схващаш ли несъстоятелността?
За да стане по-ясно-за дълголетието
Дядото на моя дядо е живял 112 години и е родом от Рила. Преселва се в Пещера. Неговият син е също дълголетник-живял е 102 години Дядо ми-почти 90
Но на двамата-дядо ми и баща му преселването явно е оказало лошо влияние
Така- прадядото от Рила, за Пещера не е местен, от другаде е Но по отношение на България е местен, българин е ,Рила е в България
А кажи ми сега, местен или не местен да го приемаме?
Отговорът е прост-в един случай е местен, в друг не
Значи няма АБСОЛЮТНОСТ и не може да я има в понятието местен
А точно АБСОЛЮТНОСТ ТЪРСЯТ твоите приятели
Като химик съм ти дал пример за абсолютност-два атома водород плюс един атом кислород. Резултат-винаги чиста вода
А какво получават тези, които махат един атом водород-ТРАКИТЕ?!
В Северна България е популярен изразът-ГОЛА ВОДА !
цитирай
11. leonleonovpom2 - Все пак благодаря Минев!
13.05.2014 10:04
Ако материалът бе безличен, такива като теб щяха да го оставят без внимание. Въпреки ,че аз обръщам внимание на такива материали, да станат по-лични. Но при тебе нещата не стоят така!

Виждам, че си поставил под въпрос способностите ми като химик
Не съм от празнодумците, но ще ти кажа, че аз като химик нямам абсолютно никаква причина за лошо самочувствие, още повече пък някой с празни приказки ,да е в състояние да ми повлияе
Гледай си Минев твоята работа, тя не ме интересува, както и моята -тебе!
Иначе, ако си много настъпателен ,твърдиш, че съм неясен, ще ти направя обосновка
Не разбирам реакцията ти , не ти харесва материалът, подминаваш и толкова.
Ако съм го написал по твоя поръчка, тогава давай оценки, пиши минуси-дължа ли ти нещо за него и така нататък
Трябва да знаеш, че за минусите не оставам длъжник!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Да Гет, разбрах!
13.05.2014 10:13
Репликата ти, че лешоядите ме накацали
Позачудих се тогава,мислех ,че е нормално събеседване , но единият се идентифицира, мисля , че друг няма!
Поздрави!
цитирай
13. syrmaepon - Разбирам въпроса от постта, но това ...
13.05.2014 10:24
Разбирам въпроса от поста, но това е само едно поколение десетина години. Нещата не стоят така когато се измерват със столетия. Например днес в Кавказ живеят ногайци - в Дагестан и Карачай. Всички знаят, че ногайците са дошли в 13 в.За карачаевци например се твърди, че са кипчаки и са дошли по същото време. Обаче като направиха генетични изследвания и се получи, че карачаевци са по-близо до кавказците автохтони и даже вече са кавказки народ, а ногайците все още се различават. Обаче като постоят още столетия и те ще се превърнат в кавказки народ. Изводът е също , че карачаевци са дошли по-рано от ногайците и сега се приема друга теория - че са тюркизирани алани.
За българите. Например Кирил Милчев набляга на това, че преди Аспарух имало българи на балканите - верно е това. Но впросът е, че те не образуват държава, нито пък даките, траките и прочее пристигнали по-рано, нито пък държавите им не носят името България. Общо взето има две държави с това име - на Волга и Дунав и вниманието на историците съвсем справедливо е насочено към тези именно българи, защото ние се считаме за техни наследници. Та да се върнем на Аспарух - кое и какви хора са дошли с него. Ако приемем, че за 700 г. един новодошъл народ се превръща в автохтонен за дадена територия и като се има предвид, че българите се приема че са дошли в Предкавказието около 2 в. а вероятно и по-рано, вероятността да са се превърнали поне малко в кавказци е голяма преди да дойдат на Балканите. Някои автохтонисти например приемат че българите са отишли в Кавказ от Балканите, примерно от времето на Ал. Македонски, значи от балканци са станали кавказци и после пак балканци. В изворите обаче никъде не се споменават българи в по-ранна епоха. И тук е другия много по-важен въпрос - къде се поражда името на етноса ?
цитирай
14. minevv - и аз разбрах
13.05.2014 10:34
не си местен
А колко ли щяха да живеят предците ти ,ако си бяха местни
аз мойта работа си я върша..споко!
само глупоста ме дразни, щестлавието и необоснованите огромноглупави тези...
защото са проводник на глупоста в живота ни!
Химик- би трябвало явно да поясня- трябвало е да бъдеш обучен за научните методи!!!!!! т.е. не голословни думи. а цифри??? и къде са твоите???
обещах да ми е за последно.. но обиждаш науката!!!
цитирай
15. leonleonovpom2 - И аз те разбирам Сирма!
13.05.2014 10:52
Въпросът ми е, че местен, вижда се и от написаното от тебе е относително понятие-в един случай си местен, в друг - не
Не го коментирах в поста, смятах, че е ясно, но границите на България не са фиксирани.Аспарух идва от Велика България.Той просто разширява границите и на юг
Та на каква база се фиксира местен? На границите на Крумова, Аспарухова, днешна България, Княжеството или деспотството на Добротица?
Ето, това е несъстоятелно, да определяш местен на база днешни, окастрени от кого ли не граници, така че България от Велика -станала джудже
И нещо друго
Ние сме хомогенен народ Такъм хомогенен народ не се получав с магическа пръчка-става дума за тези които се припознават за българи.
Примери-Ами не се получи австроунгарски народ-300 години, не се получи при много по-близки-югославски и чепословашки народ, ако сме тюрки, защо 700 години не станахме един народ с тях, а до днес живеят отделно?
А при славяни, българи и криво да седим, право да съдим-траки, раз и готово.
Че политиката играе във формирането на нация важна роля спор няма , но има и самосъзнание.
Много по-добре знаеш башкирите от мен и какви са, но вчера една личност от тях сподели с мен,- Аз съм руснак, обичам българите, една кръв сме с вас, но украинците и те са като нас, няма такъв народ, измислен е!
А в Афганистан има места, където българин е свещено име-където са живели согдите и се свързва с Александър Велики
цитирай
16. leonleonovpom2 - Виж ти, кой обиждал науката!
13.05.2014 11:10
И кой е учен! Който поголовно преписва, без анализ, многократно преправяни и преписвани истории от дякони, които даже не са учили и в Магнаурската школа-само са преписвали и поръчково са нагласяли.И аз само да възклицавам - Вай, вай!
И ада се възхищавам от брой прочити на клонинги и самокоментирания
Мерси!!

Знаеш ли че основен продукт в медицината 18 години се произвеждаше по моя рецепта, пет от тях при немски собственици
Знаеш ли , че до изводите от механизъм в моята дисертация, гордо стигна голям колектив в САЩ
Мога да продължа и с рецепта за асфалт на " Дюпон", но струва ли си анонимнико.?! Дай да видим твоите научни приноси, щом си толкова обвързан с науката
Не ти налагам моите изводи, отивай да четеш, това което ти харесва, може и само четенето , като процес да ти харесва
Твоя воля, няма да плача за тебе!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Прав си бил, Гет!
13.05.2014 11:13
Ама вече ще го трия, не отглеждам лешояди!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Къде се поражда името на етноса?
13.05.2014 14:56
Извинявай Сирма, подминах този въпрос, а е изключително важен!
След като няма пряк отговор, той би трябвало да се търси заобиколно, на база това, което имаме като знание и информация.
Ти сама споменаваш, че може българите да са тръгнали от тука и да са отишли в Кавказ, след това обратно. Това е приемливо, тук е бил центърът на цивилизацията, потопът със сигурност е станал причина за разселване..
Две много важни неща казва за траките Херодот, не се подминават, но не се и оценяват както трябва
1/ В Европа са най-многобройни! И Изчезват? Като най -многобройни е абсурдно да живеят само на днешната територия на България. Впрочем знае се частично-Цяла северна Гърция плюс останалата част на полуострова, вероятно Украйна, Мала Азия
2/ Често сменят имената си, причината не е много ясна, дали е вътрешна или външна
Има податки, във втори век има сведения за българи, в корпуса на Адриан в Британия, строящ стената Те няма как да са наемници, Адриан не е римлянин/испанец е/ , при всички случаи са хора от империята, заслужили доверие.
Само траки могат да са и това име да идва от Рим-общ народ, какъвто и са.
Херодот казва още нещо-че са отлични войници и ако са единни ,никой няма да ги победи
Точно така римляните няма да вземат за войници мърди!
Както и да е, защо се подминава вероятния римски произход на името. Всички останали-арабски и така нататък имена в източници може да са негов подвариант-Рим диктува световната мода, другите могат само да правят опити да се равняват и нещо задължително-да слушат внимателно!
В езика ни има много латински думи и то основни-глаголи и лични местоимения. Това е много пряко доказателство, че формирането на нацията ни е от латинско време и то от разцвета на Рим.
Това формиране е много дълъг процес, условно може да се приеме ,че е приключило с конвенционалните граници
И какво излиза, че формирането на българската нация е почнало без присъствие на славяни и прабългари- нали от тях е нацията ни!
Прав ли съм Сирма, по точно такъв ли е изводът?!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Коментар № 9
13.05.2014 16:01
Аман от такива, които се опитват краставици, на мен да продават
Претендиращ за много неща, голословно твърди ,че почти всички дълголетници били десет поколения назад такива, ако са местни!
Не знам и не ме интересува какво доказва според него това, наскоро писах за една баба, която е на 100 години и от 85 живее в Бургас, иначе е от Лом родом.
Искам родословно дърво на такъв случай, въпреки ,че трябва да са поне три, с година на раждане и смърт, както се прави.
Но това още не е научно Всеки с въображение би го направил. Искам литература, източник, където подобно нещо-твърдението и дървото да проверя и да мога да се убедя, че е истинно.
Не знам на каква база ми се подхвърля подобна версия, на пръсти се броят семействата ,не само в България , които могат да направят възстановка десет! поколения назад?!

Възпитаните гърци в нашия край в подобни случай казват:
-А сиктир ,моля ти се!
Това за информация!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Нищо че въпроса не е отправен към ...
13.05.2014 16:07
Нищо че въпроса не е отправен към такива като мен, аз ще отговоряр че и двамата сте местни, защото и тези от Киев са били българи.
Не съм съгласна с теб, че никой не може да си проследи родословното дърво 1400 г. назад. Един от нашата рода го направи, благодарение на това, че наша братовчедка бе зам.директор в Народната библиотека Кирил и Методий. Та ровил се човека в куп стари книги и стигнал до доказателства, че сме от рода на кан Кардам. Това го научих преди 10 г., когато още нямаше такива спорове. Имах желание да погледна неговите писания, но за съжаление човека бил починал, а съпругата му ги загубила при преместването в друго жилище. Моят баща е контактувал с него и от разговорите помежду им е разбрал доста неща за нашето минало. Та нашият род е от тези, дето им викат дошляци, защото сме донесли босилека от Азия. Там са го наричали бошулек, а тук се е преименувало на босилек. Отглеждали сме го навсякъде, където сме били и по-късно сме го приели като фамилия Босилкови. По външен вид приличам на типична тракийка, нищо че сме "дошляци".
В къщи моят съпруг на майтап ми вика "ханката", така че да внимават тука всички автохтонисти какви ще ми ги редят:)))
цитирай
21. leonleonovpom2 - Да, спомням си Невена!
13.05.2014 18:06
Коментирали сме, приемам ,че е вярно!
но това е много частен случай, ето казваш, че е ровено в стари книги, загубено е.
нормално е, за такъв голям период никой да няма информация, защото става дума не за 10, а за десетки поколения
Затова смятам подобни спорове за излишни.
Но на база езика, расова принадлежност, може със сигурност да се заключи ,че сме европейски народ
Няма обяснение фактът, че в основната конструкция на езика изобилстват латински думи, ако се приеме =" сливането" на българи със славяни
Вижда се, че не става лесно, даже не става между славянски народи-От Югославия, Чехословакия, СССР, та камо ли между различни според официалната версия народи, както описват българи и славяни. Аспарух не може да е добър военачалник и да се пъха в устата на звяра.
Няма научност в примитивните обяснения за зората на държавата ни.
Тези ,които смятат ,че се занимават с наука или са се назначили в нея, да послушат този, който наистина се е занимавал сериозно с наука
Науката не е това ,което пишат дяконите !
Но логиката е сериозен дял в общата наука!
Сигурно Невена, родата е от Мала Азия-там също има траки-тези от Троя какви са?!
Босилек мисля че е царско цвете, ако наистина е така, още една връзка между езиците.
Тук не съм сигурен, не споря. Но амарант, за който писа и разгледах с интерес, има го в Поморие , със сигурност идва от амаро-горчив или горчивка.
Горчиво ли е наистина, не съм опитвал?
Благодаря ти!
Поздрави и приятна вечер!
цитирай
22. kasnaprolet9999 - leonleonovpom2
13.05.2014 18:51
Да, така казват на босилека, че е царско цвете, имам постинг за него. Колкото до амаранта-наименованието му идва от Древна Гърция и означава неугасващо-неувяхващо цвете. Не знам дали е горчив, едва ли. Писала съм в началото на постинга, че миналото лято съм го отглеждала без да знам името му и за какво служи. Запазих си семена само за посев и съм ги засадила вече, разсадът е много мъничък още. Тази есен като узреят семенцата ще си запазя повече за чайчета и ще ти кажа какъв е вкуса им. По диетичните магазини продават семена от амарант, намислила съм да си купя и да ги пробвам някой ден.
За останалото си прав, има логика във всичко, което си написал. Хубаво е, че при теб има компилация-инженерна мисъл и интерес към към историята, нещо което е рядкост и води до едно по-различно виждане и обработване на дадена информация, идваща от векове назад. Мисля, че е много полезно това, което правиш и е принос към разкриването на историческите тайни, в които е обгърнато създаването на българската държава.
Поздрави!!
цитирай
23. get - - Някои хора ... дори и такива, занимаващи се с науката история СЕ ИЗКУШАВАТ - да извеждат ...
13.05.2014 18:54
Понятието: КОНТИНУИТЕТ не от позициите на историята(като наука) а по-скоро изхождат от ПРИНЦИПИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО - при което под това, се разбира ПРАВОПРИЕМСТВЕНОСТ - На държава или народ, на ПРЕДХОДНИ МЕЖДУНАРДНО-ПРАВНИ СПОГОДБИ и от там ПРАВОМОЩИЯ ?!
- Във връзка Международно-право, геополитика, религия (и още други науки) ПРОБЛЕМА с ПРОИЗХОДА и КОНТИНУИТЕТ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ след създаване на НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ, играе ПАГУБНА РОЛЯ !! - Знаете (предполагам !) Как Александър Македонски е "РАЗВЪРЗАЛ"(!) "Гордиевият възел" ??

- За да не ИЗПАДАМЕ в БЕЗСМИСЛЕНИ СПОРОВЕ (които избиха в провокации "ад хоминем"!) по-добре ще е да си изясним:
А. От кога може да се приеме, че е възникнала протоЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ?
Б. КЪДЕ е станало това?
В. Какви са специфичните черти - Които я характеризират?

ОТНОСНО - ПЪРВО-ГЕНЕЗИСА на Тази култура, която е възприето в момента да наричаме ЕВРОПЕЙСКА - За мен ТЯ е станала ОТ ТУК(солидаризирайки се с такива имена в науката история !) като, българина Петър Детев и англичанина Колин Ренфрю!
- За разлика от тях, аз ПРИЕМАМ че ПЪРВООБРАЗА на СЪЩАТА е поне, от ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ и се свързва с находките от палео-селището при Чатал-хьоюк(Анатолия) и Варненската халколитна КУЛТУРА(кореспондираща) и с тази от Западна България - плюс Маришка, във връзка със сев.Гърция(Беломорска тракия) "Минийска" ... и т.н.
От която произхождат Триполие-Кукутени ... по-късни от ... ?!
- ОСВЕН ТАЗИ Теория за надмощие, се борят още ТРИ - Произход:
- Армения; сев.Причерноморие ... и ... ? :))

- Това накратко :)) - и като ПОДСЕЩАНЕ: Защо на български превеждаме: А(у/в)тохтонен, като ... Туземен ? - Мисля по отношение на това ... мога да ви изненадам с интересни факти ??!
цитирай
24. get - - Не можеш(ем) с такава КАТЕГОРИЧНОСТ от ИМЕ(етноним) - Да извеждаме народ и ...
13.05.2014 19:36
13. syrmaepon написа:

И тук е другия много по-важен въпрос - къде се поражда името на етноса ?

... произхода на този народ!
- Ще ти го дам с ПРИМЕР!
Една част от това НЕУСЕДНАЛО НАСЕЛЕНИЕ (прото-европейци) му викат СКИТИ(за което Херодот ПОЯСНЯВА=НОМА"ДОИ) За второто, казват че, означавало? - НЯМАЩИ ДОМОВЕ!
- Ако отвориш речници на СЪВРЕМЕНЕН ГРЪЦКИ ЕЗИК, ще видиш че на нашата дума(за) ДОМ в гръцки отговаря, думата:"СПИТИ"! - Но ? - езиковедите ОБЯСНЯВАТ, че Херодот е използвал дума от "старогръцки език", за ЖИЛИЩЕ, която звучала ДОСУЩ (като нашенското - ДОМ?)!! - Най-малкото ОЗАДАЧАВАЩО ... Защото за мен, ЗАД ТОВА се крие нещо друго и МНОГО ПО-ЗНАЧИМО?!
- Второ: нямащите-дом=номадои, са се препитавали ОСНОВНО с отглеждане на ЕДЪР РОГАТ ДОБИТЪК - За същият, казват че името му произлиза от КОРЕНОВА, от ПРОТО-ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИЯТ и е звучала, като GwE (!) - ДОСУЩ КОРЕНА на съвременната дума в БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК за събирателното наименование, което наричаме ЕДРИЯТ РОГАТ ДОБИТЪК=ГО(у/в)ЕДА!

- Само ще ти кажа, че името на БЪЛГАРИТЕ е отговаряло на ОСНОВНОТО ИМ БОГАТСТВО "крави+бикове" ... но по-старото наименование в ТРАКИЙСКИЯТ език, за това животно е звучала ТУР(ДИВ БИК от който са ДОМЕСТИЦИРАНИ - съвременните питомни потомци:крави, бици, телета!)
- Сирме ИМАЙ В ПРЕДВИД че това наименование е ХОРА ЖИВЕЕЩИ някъде КЪМ СРЕДАТА НА БРОНЗОВА ЕПОХА ... 2 500 год. пр.Хр.
...
Тук ще пропусна много още необходими и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ОБЯСНЕНИЯ-обосновки ... Но ще ти кажи, че семантично ТИР и ТУР са еднакви ... Същото се отнася и до БАЛ и БУЛ ?!
- Във връзка с което ти обяснявам, от полза ще ти е да потърсиш за "The Great Bull of Heaven" ... аналогичният такъв от Чатал хьоюк, от Кносос ... над ШЕСТ ДОКУМЕНТИРАНИ СВЕТИЛИЩА(палео) от територия на България ... но основно ТЪРСИ Бул-Бал-Бел ... Тир-Тур-Терес - последното дословно е отговаряло на ВОДАЧ-ПАСТИР в ТРАКИЙСКИ ... едно измислено и ПРЕЕКСПОНИРАНО понятие, което гърците ползват за други народи ... турши-тирсени-трахос-тракос ... !

- Направих препратка към т.нар. Божествен Бик(The Bull of Heaven) който за първи път се появява(документиран) в Шумерският епос за ГЕРОЯ(известен ни, като ГИЛГАМЕШ) ... думата на "шумерски" е звучала, блозко до прото-кореновата за "говедо-GwE (!) ... лингвистите я разчитат, като Gu "bull-бик", Gal "great-велик" ?! ... а за "пан-туранските" исторически напъни, да изкарат родственост м/у бог:Тенгри ... и ... шумерският:"Д(Т)ин-Гир", в следващият ми пост - Ще се обоснова ?!!
цитирай
25. leonleonovpom2 - БЛАГОДАРЯ, НЕВЕНА!!
13.05.2014 23:05
Даваш хубав пример какви трябва да бъдат нормалните взаимоотношения не само тук.
Опитът ме е научил да разпознавам истинския учен и по още един много важен фактор-отношението му към другите учени - колеги. Обръщението е колега, не орангутан, щимпанзе, крокодил, свиня....
Това, да се занимава с недостатъци, особено физически на дори и опонент, е абсолютно недопустимо и никога не съм бил свидетел на подобно нещо Такова поведение може да има само самопровъзгласил се за такъв. И да бъде приеман с аплодисменти от себеподобни. Никога не бих направил подобно нещо, особено пък непредизвикан
Ето, обвиняват ме ,че съм унищожил труда на цяла фамилия - коментар 2
По начало съм позитивно устроен-да правя добро. Вярно ,може да сгреша, но да ми се ръсят подобни обвинения, редно е да се каже защо, къде точно ми е провинението и в какво. Ами по подобен начин може да ми се изръси, че съм убил детските ми кумири-братя Кенеди
Но нещо , много по-грозно,! Да се осмива човек, който с любов си е вършил работата?!, да се публикуват снимки.
АМИ ТО Е ПОДСЪДНО, БЕЗ НЕГОВО РАЗРЕШЕНИЕ Е НАПРАВЕНО, ТОВА Е СИГУРНО!
Не , не, истински учен не е способен на подобна низост!
Да се измислят грозни прякори Ами то е присъщо за малолетни, който го прави над тази възраст, значи не е израснал, дори и да е над два метра

Така, че благодаря ти Невена, още веднаж!
С поздрав !
Иван
цитирай
26. leonleonovpom2 - Гет, изяснява ми се постановката
13.05.2014 23:33
А тя е с умишлено изместен център на тежестта - автохтонизма. Авто или по-късното ауто е сам-автократор-самодържец-автомобил-самодвижещ

Считам за по-важен въпросът не кой е местен за днешна България и кой не, а как е създаден този народ български? Мистерията е там И бясната съпротива срещу участието на траките-там нещата на противниците са ясни-за местните траки става дума, други траки са " дошляци"
Никой от този народ няма данни прадедите му славяни или българи са били. Всеки казва, че е българин, не славянин А българите, не славяните се отказали от езика си...
Всичко това е да се подчертае хомогенността на народа ни
Като химик - подобно се разтваря в подобно, например спирт във вода-имат ОН групи, разтворът им е хомогенен
Следователно, да се получи общ народ между славяни и българи, те трябва да имат много общи неща, до такава степен, че да са почти еднакви, особено езиково До подобен извод , стига и Державин, но с уговорката, че дълги години славяни и прабългари са имали контакт и българите при идването си тук , вече са говорели славянския
От съвременния опит се вижда-примерите с ЧССР, Югославия, СССР че дори от славянски народи трудно се създава общ народ, камо ли според историческото описание от славяни и българи, които са толкова, пак според него различни
Това е все едно да се създаде австроунгарски народ, ако е имало такъв опит за 300 години се е провалил с гръм и трясък на изходно ниво

Ето това прикрива тематиката автохтонизъм-сгрешеният механизъм на създаването на българския народ, измества вниманието от него, измества центърът на тежестта!

На него служат виещите срещу безспорното тракийско участие в генезиса на народа ни! Да отвличат вниманието от същинския проблем
Поздрави!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Здравей Иване,
14.05.2014 00:13
Да, бях потресена от низостта, която прозираше от всеки ред в постинга на летописеца, още повече че донякъде съм запозната за причините, поради които Павел изглежда по-различен. Вината изобщо не е в него, така му се е случило и да се злорадства върху този факт е направо нечовешко. Много долно е да се гавриш с хора, които по никакъв начин не са го заслужили и които даже са еталон за подражание в своето духовно развитие. Летописецът го отписах окончателно от блогарското съсловие и не искам да чувам повече нищо за него.
цитирай
28. get - @ 26. leonleonovpom2 - Гет, изяснява ми се постановката
14.05.2014 00:32
- Всичко е много просто!
- Както през ТРИДЕСЕТТЕ ГОДИНИ на миналият век, масона, който величаят "Баща на Туркия", подмени ОСМАНСКИЯТ ЕЗИК ... А забележи, Той е съдържал НАД СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА в себе си ОСНОВНО ДУМИ ОТ ПЕРСИЙСКИ ЕЗИК плюс арабски такива ... Та от този език, той направи ДЕЙСТВИТЕЛНО тЮркски!
- Подобни процеси, са протичали и в древността ... в частност, с ПОДМЯНАТА от АФРИКАНСКАТА (александрийска схола) НА СТАРОГРЪЦКИят ЕЗИК с този познат ни, като КИНЕ(ОБЩ)!
- Ако се върнем, към ТОЗИ ПО-СТАР ПЛАСТ "ГРЪЦКИ" - при него ще видим МНОГО ПО-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ СЪВПАДЕНИЯ на думи, общи по произход с такива в БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК!!
- След въвеждането на КИНЕто, този процент НАМАЛЯВА ДРАСТИЧНО!!
- Дадох ти пример, в по-преден пост с близостта на дорийските(старогръцки) показателни местоимения и български такива - То не за нас, ами и за самите гърци, към този момент на "реформата", е представлявало проблем да се разбират помежду си, явно?

- Относно езика на "славяни" и "прабългари" - ТЕ СА БИЛИ БЛИЗКО РОДСТВЕНИ - Както примерно в момента между български и украински, не им е представлявало, кой знае какъв проблем да се разбират помежду си?

- Лингвиста Востоков-Остенек(рождено) изрично упоменава, че (у)Крайнският към ДЕСЕТИ ВЕК е БИЛ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЛИЗЪК до "старо-церковно-славянският" ! А на практика зад понятието "църковно-славянски" се КРИЕ ... СТАРО-БЪЛГАРСКИ!

- "А(у/в)-Ту-Хтон", превеждано в "старо-български", като "Ту-Земен" ? Общата и при двете думи частица "Ту" се среща, още при Proto-Indo-European: *sо, *sеh, *tоd(!) Отговарящо на Sanskrit: sа; tаd; sаъ. На Old Church Slavonic тъ (tu) та (ta), то (to) на Английските: this, that.
- На гръцки се е прознасяло:
а) ho (м.р.)
б) hе (ж.р.)
в) (to) (то/това).
- Ау - е форма на Аз (бг.)
- Hton - земя (моето мнение, че е по-близко до стоя) ... но го превеждат, като "земя" - Та дословният превод, дава нашенското Ту/Тъ със значение в старо-български "От" плюс "Зем(л)я" - дословно: Аз-ОТ-Земята (произхождам) !?

П.П.
1. Само не знам, през какви трансформации е преминала думата Proto-Indo-European egh`2, в латинското и гръцкото Ego, та да се получи в крайна сметка:"Au" в думата "АуТоХтон" ? :((

2. Hton - земя ? Според лингвистите, идва от Proto-Indo-European *dhghem ! (ср.: лат. humus, ст.българско"слав." *zemь и балт. *жem-i-)?
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
14.05.2014 08:23
Павел е бил винаги етичен в отношенията си с други хора, дори и опоненти. Внимателно съм следял и писанията му.
Историята е хлъзгава наука, затова не е и към точните науки, но дори и те допущат хипотези.
Темите на Павел, тези 250 постинга отговарят на изискванията за научност, съобразени са с правилата, говоря общо. Писал ги е човекът с любов, защо трябва да бъде хулен, за това, че някой не е съгласен или смята, че греши?!
Ами да го обори с научни аргументи, не с квалификации. Подобен" стил " , показва липса на сериозни аргументи
Летописецът, абсолютно непредизвикан, както и персоната тука се появи и при мен, явно нещо го притеснявам.
Преди време великодушно ми предложи да ме учи на история, на научност
Благодарих му, но естествено отклоних предложението.
Ами , то си е подигравка.Ако науката е това , да предаваш написаното от дяконите ,без анализ и изводи, то това е нещо друго но не наука. Може и да съм го предизвикал, исках му изводи, мъчех се да му кажа ,че без тях материалът е незавършен, просто копи-пейст на писаното от дяконите, хвала за труда им, но толкова!
Има още един тук, който се изживява като коректор на другите без те да са искали това от него, натрапник един вид и той демонстрира подобно високомерие, но той е по-особен случай!
Ако се смяташ за учен, ако внушаваш до втръсване на другите това, то трябва да зачеркнеш високомерието в отношенията с тях.А при тях то, високомерието лъха от всеки написан ред, като прочетеш материалите им, първата мисъл е с какви високоблагородия си имал честта да общуваш, не друго!
Поздрави, Невена!
Иван
цитирай
30. leonleonovpom2 - Така е, общо взето ,Гет!
14.05.2014 08:31
Затова се избягва темата за родството между българи и славяни! Един военен, ако разгледа действията на Аспарух като генерал, би го обявил за самонадеян и малко смекчено - некадърник, дори Ханибал не си е позволил да атакува падналия, коленичил Рим
Но Аспарух се доказва като способен генерал! Следователно има нещо друго и то старателно се заобикаля и праща в глух коловоз!
Поздрави!
цитирай
31. leonleonovpom2 - Минев!
14.05.2014 09:27
Ако имаш нещо по същество, критично ,приемам, но да е ясно какво, не ми се занимава с догадки!
Ако не, отивай да редиш дитирамби другаде!
цитирай
32. syrmaepon - Тука се объркват много неща
14.05.2014 09:58
leonleonovpom2 написа:
Въпросът ми е, че местен, вижда се и от написаното от тебе е относително понятие-в един случай си местен, в друг - не
Не го коментирах в поста, смятах, че е ясно, но границите на България не са фиксирани.Аспарух идва от Велика България.Той просто разширява границите и на юг
Та на каква база се фиксира местен? На границите на Крумова, Аспарухова, днешна България, Княжеството или деспотството на Добротица?
Ето, това е несъстоятелно, да определяш местен на база днешни, окастрени от кого ли не граници, така че България от Велика -станала джудже

А при славяни, българи и криво да седим, право да съдим-траки, раз и готово.
Че политиката играе във формирането на нация важна роля спор няма , но има и самосъзнание.
Много по-добре знаеш башкирите от мен и какви са, но вчера една личност от тях сподели с мен,- Аз съм руснак, обичам българите, една кръв сме с вас, но украинците и те са като нас, няма такъв народ, измислен е!
А в Афганистан има места, където българин е свещено име-където са живели согдите и се свързва с Александър Велики



Много е важно в каква епоха се случват нещата. Турците ни завладяват 14 в. Тогава вече има оформен народ с религия единен език и са минали 7 в. от Аспарух, българите отдавна са балканци сближени помежду си с византийци и сърби с определена култура. Има много народи и етноси които обаче са изчезнали, по точно претопили - кумани, печенеги, хазари и т.н. Австроунгария е късна империя също, съзнанието на хората от 14 - 15 в. доста се различава от това в 5 в. Човек се развива , а също и обществото. Освен това Австрийците ако се не лъжа не се разселват из цялата империя, те само управляват подвластни народи, никога не са желали да асимилират.
Запитал ли си се, защо в Мала Азия побеждава турското самосъзнание, макар че добре знаем, че тогава не живеят само турци там. Тоест селджуките се заселват там, но има и местни народи.
цитирай
33. leonleonovpom2 - От края Сирма! Турците мирно са ...
14.05.2014 13:11
От края Сирма!
Турците мирно са заселили Мала Азия, до момент, когато стават мнозинство. Тогава се усещат в империята, но късно. Да не коментирам Ертоглу, но там има в последствие сериозни етнически прочиствания-последните са от преди стотина години-първо на българи, последвани от по-мащабно на арменци и приключило с гърци.
Ще ти дам и други данни- Турция преди около 100 години има 10 -милиона жители- България- 5
През 1961 Турция е с 27 милиона, България е с малко над осем. Сега Турция е с 80, а България -около 7. Свържи изводите с провежданата политика, ако желаеш, разбира се
И аз затова включвам времето като фактор, въпреки, че с него резултатите могат да се нагаждат, дори обръщат
Налага ми се да прекъсна, ще продължа!
цитирай
34. leonleonovpom2 - Точно съзнанието ,Сирма!
14.05.2014 17:34
Даваш хубави примери за изчезнали народи.- и език , и народ
При нас има много интересна симбиоза-водещите, прабългари губят езика си, но оставят името си.?!
По тази схема, хайде ,някои приемат гърците за основно население в Мала Азия, да приложим тази схема. Държавата остава наистина Турция, но езикът задължително гръцки!
Това ,че българите първи са създали държава след Рим със сегашното си име ,не е недостатък ,а привилегия, за да се равняват по другите държави.Те трябва да се равняват по тях
Явно са по-напред в материала, затова са -по-напред от другите.
Номади по начало не правят държава, особено трайна, тя е мимолетна, като при хуните, секват парите, загинал е геният, край на конструкцията, наподобяваща държава
Докато България има всички признаци на трайна държава!
Не подценявай българите тогава Сирма, не го казваш, но прозира. Силни са, затова правят държава, не са пастирите от Каракум!
цитирай
35. syrmaepon - И това за номадите не е съвсем точно, ...
15.05.2014 09:58
И това за номадите не е съвсем точно, сега вече и те имат трайни държави. Освен това от номади до номади има разлика. Дори и в гръцките източници например от 11 -12 в. се прави разлика между кумани и узи, коитоо се заселват по българските земи. Едните не загубили номадския си начин на живот, а узите усядали и се вписвали в икономическия живот. Най-грешно е да се дават обобщаващи етикети - щом е номад , значи няма градове и държава. Това просто не е вярно. Някои номади се събират на едно място да зимуват - те ти град.
Освен това непрекъснато се пръска една илюзия за това, че земеделците понеже са уседнали създавали централизирана организация, която ние единствено приемаме за истинска държава. Номадските племена също са организирани само че по различен начин. А тази централизирана организация на уседналите земеделци най-често се изражда в непрекъснато растяща , блокираща живота бюрокрация. Народите, които обяздват и дресират коня, който едно силно свободолюбиво животно възпитават в себе си силни управленски качества - твърдост, търпение, много силна воля. Държавите са нетрайни защото такъв е характера на живота в стептта - твърде подвижен. Това не ги прави по-лоши
цитирай
36. merlin68 - Местни, наистина е относително ...
15.05.2014 10:36
Местни, наистина е относително като понятие, но все пак имаме основание да твърдим, че ние сме едно от най-местните населения в Европа.
Траките, са най-старото население в Европа, на наша територия бяха открити, най-старото злато, най-старият град...и още много други най-стари неща.
Имаме ли връзка ние днешните българи с траките? Без никакво съмнение. - Защо?
В българската и сръбска етнографии са запазени най-стари вярвания, обичаи, обреди от времената преди налагането на християнството. Това се обяснява с факта, че църквата не е успяла да се наложи и да изкорени напълно езическите традиции поради идването на османлийте. Османското нашествие носи съвсем различен език, религия, култура. В тези условия старите местни обичаи и традиции са спасителен пояс за съхраняване самосъзнанието на местните народи. Днес повечето от запазените обреди, обичаи, вярвания, етнографите отнасят към траките. Други, причисляват към славяните, но кои са славяните?
Отговорът на този въпрос е прост от логическа гледна точка. Род - племе - народ - народностна група. Това е проста схема как се създават и разселват човешките общности. Както вече споменах траките са най-старите заселници на Балканите (а по всичко изглежда и в Европа). Размножението води до пренаселване, а то от своя страна до миграция, усвояване на нови територии и създаване на нови племена. Така на север това са гети и даки, наричани от летописците траки, но и скити. На североизток над Черно море са скитите. Не случайно конкретно споменавам гетите, наричани едновременно и траки, и скити (а по-късно през VІ същите са наречени от Теофилакт - славяни). Това е съвсем показателно за миграционните процеси на тракийските племена на север. Гетите, наричани в различни периоди, траки, скити и славяни от летописците, нагледно отразяват промяната в общностните названия. Името на общността се променя, но не и същността. Не случайно учените са установили стотици славянски топоними на Балканите, съществуващи векове преди да има славяни.
.....
цитирай
37. merlin68 - ....
15.05.2014 10:54
Византийските летописци свидетелстват, че през V-VІвек славянското море е наводнило Балканите, та чак до Константинопол. Учените днес приемат, че по това време започват масови миграции от север на юг на славянските племена. Аз съм съгласено с това, но не напълно. Миграции е имало и в този период те вероятно са били по-мащабни във връзка с отслабването на империята, но едва ли са сравними с морско наводнение. Организирани военни отряди от славянските племена северно от Дунав, правят набези в империята. На юг от реката те обаче срещат римски поданици говорещи изключително близък до техния език и имащи сродни вярвания и обичаи. С отслабването на имперската мощ, тези военни отряди все по-рядко се изтеглят след набезите си отвъд Дунав. Влизат в съюзи с местните си близкородственици и така се стига до 681г. и Аспарух. Огромната част от така нареченото славянско море всъщност винаги си е било тук на Балканите.
Или иначе казано, днешните българи сме смес от най-старото население на Балканите - траките от една страна. И скити от северното черноморие извършили ремиграция обратно към Балканите през V, VІ и VІІ век.
цитирай
38. leonleonovpom2 - Е, с това няма как да не се съглася!
15.05.2014 13:09
Затова и Аспарух се насочва тук!
Пропуща се важен момент, Аспарух е федерат, което ще рече че се е разположил или на границата или в границите на империята. Не му се налага да идва от Колхида например или от Средна Азия по северния път! И идва при свои. И езикът на новодошлите е еднакъв или много близък с този на заварените, затова" изчезва"
Поздрави, Мерлин!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Мерлин!
15.05.2014 17:49
Прекрасни, коментари!
Сега ги прочетох, по-внимателно, предния път нямах време!
Кратко, точно, ясно, аргументирано, право в целта!
Впрочем , такъв е стилът ти и той е едно от най-ценните неща в блог бг история
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134944
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031