Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2014 14:24 - Така ли е , приятели!
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 23002 Коментари: 69 Гласове:
30

Последна промяна: 19.05.2014 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последните години упорито, като нравствено поучение ни се втълпява кой ни бил истински приятел и кой не. При такова" облъчване" и аз се подведох, признавам си!
А животът ме е научил, че най големите приятели са родителите и човек, сам на себе си, всички останали подлежат на проверка, особено постоянно биещите се за това в гърдите

През последните стотина години  кой ли не се афишира като силно любещ приятел на нас, българите. И ние, силно повярвали, се втурвахме с еквивалентна по размер обич след него!Готови на всичко, само да ни е приятел!

Резултатът от афишираната обич?!
Ами 40 % от изконните български земи не са наше притежание, милиони българи са емигранти, имаме непосилните за нас дългове,  около 15 милиарда.

Стоп! Казват, че като транш-РЕЗЕН , т.е. филийка хляб тези милиарди са отпуснати на милата ни и обичана от нас Гърция за едно тримесечие само.
Да, гърците се нуждаят, те винаги, от 2500 години са в тази поза, на нуждаещите се  и винаги има благородни хора, които бързат, да удовлетворят тази им крещяща нужда! Слава богу!
Те имат и други нужди. Към тях с надежда гледат и директорите на Швейцарските банки
Твърди се, че спестяванията им са няколко стотин милиарда в евро. Хвала, да не се притесняваме за тях, че ще умрат от глад. Наскоро те сами си публикуваха списък от четири хиляди милионери там.
Нашите милионери никакви ги няма или са много повече, та няма как да се направи списък, или пък отсъстват

Руснаците, казват, че са водили осем войни, за да ни освободят и чак на последната са успели! Защото по-умни от тях ,за нас да не говорим ,са им давали съвети кой е по-нуждаещ се от нас в случая, та чак на последната им дали директива и разрешение да се погрижат за нас. Но грижите към нас не приключили с това. С бащинска загриженост бил свикан конгрес, каква чест за довчерашни роби, да определи оптималните ни граници.

Резултатът от тази загриженост?! Четири войни и стотици хиляди жертви! В добавка, плащане на репарации на тези, които с чужда благословия са ни ограбили!
Но какво да се прави, не  е изключено ние, с изкривеното си съзнание от липса на собствена държава да недооценяваме грижите ,които се полагат за нас, даже да ги тълкуваме и с обратен знак, което говори много лошо за нас самите!

Какво искаме, хората се погрижиха за нас, нямаме никаква икономика, внасяме всичко, даже лук и чесън, ами това е рай, екология, чист въздух
Какво ли би направил хъшът Стамболов, ако сега стане министър-председател?!
Мамма миа!!
Човек да е на поне сто километра далече от него, не заради нещо друго, да се предпази от слюнките, резултат на емоциите му!

Казват, че и заплатите ни и пенсиите били на първо място по минималност  Ами това е много хубаво, няма да мислиш в коя Швейцарска банка да се внесат, харчиш еднократно и до следващото им получаване си свободен!
Благодат, може да умуваш през това време какъв круиз може да направиш , ако......

Една от първите ни, появили се приятелки след промяната, с гуменки, да ни покаже ,че обича икономиите, извади логаритмична линия и сметна, че осем милиона/ жители/ били много за България, трябвало да сме пет! И ние няма как, вървим към тези пет милиона

Боже , пази ни от приятели, от врагове сами ще се пазим!

П.П. това е много кратко и много общо за приятелството и за приятелите, без цвят, без посока, каквото е то / и приятелите също/ и каквито са резултатите от тях!
Е, никой  и нищо не ни кара насила, поне  от това, което се вижда на повърхността!



 



Гласувай:
30


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
19.05.2014 19:33
Всичко хубаво си го написал, НО:

- българите за теб вина (почти почтичко) нямат

- позата на жертва - типична и присъща не само за гърка, но и за българина

И РАЗБИРА СЕ ЛИПСАТА НА НЕЩО ДРУГО И ФУНДАМЕНТАЛНО:

БОЛ ДРУГИ НАРОДИ СА ГУБИЛИ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ И ВЕКОВЕТЕ

- ПОВЕЧЕ ЗЕМЯ СА ГУБИЛИ
- ПОВЕЧЕ ХОРА СА ГУБИЛИ
- ПОВЕЧЕ РЕПАРАЦИИ СА ПЛАЩАЛИ

но са се вдигнали - що ли?
Дали причината не е в самите тях или в самите "нас"?

Българското състояние днес е плачевно в почти всяко отношение, но много други народи са били в предсмъртно и по-трагично състояние от българския днес, но са се вдигнали.

Въпроса е ЗАЩО СА УСПЕЛИ и защо засега тук НЕ СЕ УСПЯВА. за мен виновника днес не е навън - първия и втория и десетия виновници са тук, едва след това някой вън. (мое мнение, разбира се)
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря, Германтигър!
19.05.2014 20:54
1/Не си спомням да е имало план Маршал за нас, след Първата Световна война!
Наистина, ние сме показали какво е да си истински войник на всички негодници и не сме ги допуснали на наша територия, после обаче като хиени са се нахвърлили върху нас, били ни са на маса като маче у дирек. Най-големите боеве сме яли на маса, все едно ,че сме били кьор кютук пияни! Съгласен ли си!

2/ Не си спомням ние на конгрес да сме определяли границите на някои от много страдалите , повече от нас държави, да късаме живо месо, да плащат непосилни репарации и накрая да им кажем, трайте, има и по-зле от вас На една едва проходила държана, вместо да и помогнеш, да и набиеш кол, не знам какво по-лошо има.
Да я обявиш за колония и да използваш хората и за роби, това със сигурност

3/ Все пак, кои са тези по изстрадали от нас държави в исторически план и в Европа. И в какво-ако е в колонизиране и ограбване на света, признавам от раз, там ние никакви страдания не сме изтърпели, да го колонизираме и ограбваме

Не се засягай от тона ми, той не е предизвикан от тебе, а само от мисълта, че някой може през вековете да се пише за много по -изстрадал от нас- за Европата става дума
Впрочем, всичко е възможно и допустимо!
Но, гарантирам ти, ако бяха ни оставили в нормалните граници /защо някой друг трябва да определя границите ни/, а не нарязали като баница, каквото и да се беше случило, ако трябваше сега да пиша нещо , упреците нямаше да ги има. Или ако ги имаше, посоката щеше да е друга
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Разбираш, нали Германтигър, че ...
19.05.2014 21:15
Разбираш, нали Германтигър, че всичките ни беди идват от изкуственото разделяне на българските земи! Ако бяхме оставени в нормални граници, нямаше да има причина, а още по-малко щеше да посмее Сърбия да ни обяви война, нямаше да има Балканска война/ за какво/, за какво щяхме да участваме и в другите две Световни войни?!

Спирам, да не излезе че съм безкрайно мнителен, няма да коментирам целта на този скалъпен театър с разделяне на България, въпреки че е прозрачна, мината ясно се вижда!
Всичките беди идват от този Конгрес, останалото е следствие!
Такава е истината!
цитирай
4. get - @ 1. germantiger - ... за мен виновника днес не е навън - първия и втория и десетия виновници са тук
19.05.2014 21:19
- Тигре, поне като не помагаш - не пречи!

- От началото на познанството ни приятелят Симеонов ... търпи драстично развитие!
- Вероятно с този пост, ПРАВИ ТИТАНИЧНО УСИЛИЕ - Да излезе от СВЕТА ... ИЗМИСЛЕН НИ ОТ "ДРУГИ"?

- Прощавай за острият тон приятелю "тигре" - Но и ти си във "филма" - Но до като си в него - нищо страшно :((( ! Грозното идва(става), когато започнеш да осъзнаваш истината!
- Казвам ти го от ОПИТ и преживян личен катарзис - Кога си млад, не е толкова страшно - Но кога си прехвърлил "билото" ... на попрището жизнено средата (?) ... и гледаш вече в отвъдното ... Тогава не смееш не да погледнеш, а дори, да си помислиш за пропилените години, останали зад теб, поради химерите, в които си бил обречен да живееш!

- Тигре, по данни на зам.шефа на имперското руско разузнаване, публикувани през 1868 год. БЪЛГАРИТЕ СА НАБРОЯВАЛИ между ПЕТ до ШЕСТ МИЛИОНА ... Тигре, по последни данни в България живеят около 5 700 граждани(не случайно пиша граждани ... не Българи ?)! Не са ни плашили откритите противоборства(войните - излизали сме с чест от тях) Страшното е идвало отпосле(на масата на преговорите !) - Защо ли ?
цитирай
5. bezistena - И пак ще одолейм ! И по-висок ще бъде нашият полет свободни!
19.05.2014 21:44



ЖИВ Е БЪЛГАРСКИЯТ БОГ!

Тревожни дни, велики дни ! Не знам
прекарвал ли е друг народ такива.
триумфи, слава! – а сърцата нам
змия гризе, отрова в тях излива.

Душмани грозни с низки врагове
обграждат ни.Стихия на коварство!
На адска завист демонът реве
към младото, великото ни царство!

И хищни птици яростно кълват
меса ни живи, кръв ручи от рани...
Затуй ли нашите свети герои мрат-
да бъдем грабени, разкъсвани, обрани ?

Българио, треперя с твоя гнев,
треперя с твойта ярост безгранична,
треперя с яростта на бесний лев,
на кой, настръхнала, си днес прилична ;

треперя с целий негодующ свет
пред тоз позор; с душите възмутени
на твойте храбри синове без чет
по бойните полета покосени.

Но жив Е Българският Бог. Той нас
в най-мрачни векове пази: пази ни
при Шипка, Сливница, Люлебургаз –
и днес Той бди въз нашите съдбини.

И днес Той бди въз нас, невидим страж
народен, и не ще да ни остави.
О, жив Е Българский Бог, Богът наш
велик, и чудеса за нази прави.

Защото правдата е с наший меч
и имаме велико тук призванье
и славна рол в историята веч
съдбата предвидлива начърта ни.

И пак ще одолейм ! И по-висок
ще бъде нашият полет свободни
въпреки всики сили преизподни !
О, жив Е, жив Е Българският Бог !


Най-вредни и мерзки са вътрешните безродници и родоотстъпници,които тровят душите на Българите с нихилизъм и отричане на всичко ценно Българско!
Обърнете гръб и отминете ги с презрение-не хвърляйте безценните си бисери на тях в калта!
Всеки хулещ Святият Български народ си натворява черна енергийна кърмична орис зловредна и скръбна!

Бъди благословен,Приятелю!
Все по-чист проводник на Българските невидими стражи си!

НЕВИДИМИ СТРАЖИ=Богиня Диана Мат и Жар Иса=
=Богиня Диана Майка Мария Магдалена и Цар Исус
цитирай
6. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет!
19.05.2014 21:54
Вече основателно мога да изложа това,което по-горе се въздържах да направя, да не бъда обвинен в мнителност
Не е необходимо човек да е дипломат от кариерата, за да му е ясно, че с решенията си Берлинският конгрес ще провокира бъдещи войни и първата не закъснява - след само седем години.
Каквато и последва от несправедливия Ньойски договор
Някои в случаите имат интерес от тези бъдещи конфликти, те са главните играчи !
Ако се сравни разиграният театър с партия шах, то на нас е отредена роля на обикновена , безобидна пешка.
И тук сме изненадали важните, определящи ходовете играчи. Оказали сме се важна, проходна пешка, създали сме много ядове и главоболия, затова цялата злоба се е изсипала върху нас-как така сме си го позволили?! Това не е било предвидено в сценария!
Поздрави!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Благодаря, адаш!
19.05.2014 22:04
Великолепно, трогателно и абсолютно вярно!
Последното важи особено за вътрешните центробежни сили, станали една от основните причини за състоянието ни!
С външните неприятели сме се справяли по-успешно !

Поздрави, адаш!
цитирай
8. germantiger - ...
19.05.2014 23:38
2. leonleonovpom2 - Благодаря, Германтигър!
20:54
1/Не си спомням да е имало план Маршал за нас, след Първата Световна война!
Наистина, ние сме показали какво е да си истински войник на всички негодници и не сме ги допуснали на наша територия, после обаче като хиени са се нахвърлили върху нас, били ни са на маса като маче у дирек. Най-големите боеве сме яли на маса, все едно ,че сме били кьор кютук пияни! Съгласен ли си!

2/ Не си спомням ние на конгрес да сме определяли границите на някои от много страдалите , повече от нас държави, да късаме живо месо, да плащат непосилни репарации и накрая да им кажем, трайте, има и по-зле от вас На една едва проходила държана, вместо да и помогнеш, да и набиеш кол, не знам какво по-лошо има.
Да я обявиш за колония и да използваш хората и за роби, това със сигурност

3/ Все пак, кои са тези по изстрадали от нас държави в исторически план и в Европа. И в какво-ако е в колонизиране и ограбване на света, признавам от раз, там ние никакви страдания не сме изтърпели, да го колонизираме и ограбваме

Не се засягай от тона ми, той не е предизвикан от тебе, а само от мисълта, че някой може през вековете да се пише за много по -изстрадал от нас- за Европата става дума
Впрочем, всичко е възможно и допустимо!
Но, гарантирам ти, ако бяха ни оставили в нормалните граници /защо някой друг трябва да определя границите ни/, а не нарязали като баница, каквото и да се беше случило, ако трябваше сега да пиша нещо , упреците нямаше да ги има. Или ако ги имаше, посоката щеше да е друга
Поздрави!

...

Няма проблем и тона ти е ок, съвсем човешки и с твоята позиция си ми отговорил.

Аз съм съгласен с част от написаното от теб, дори с повечето в горния ти коментар, но знаеш, че почти винаги посочвам НЕСЪГЛАСИЕТО си с нещо, а съгласието ми често го подминавам.

И така:

1. План Маршал е имало след ВСВ, но вероятно искаш да покажеш, че след ПСВ България се вдига - така е, но въздигането на Германия примерно е във всяко отношение ПО, не за да ги меря ти го пиша, защото ти показвам неизключителността на българската съдба, каквато изключителност вие често пропагандирате и следствие на това мисля, че грешите в много друго.

Пробива при Добро поле си е бой, но вярно той е изключение за българската военна практика и България излиза от войната доста по-рано от други - абсолютен факт. НЕЩО ПОВЕЧЕ:
НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА СЛЕД ПСВ В БЪЛГАРИЯ В МНОГО ОТНОШЕНИЯ... НЯМА

- цените след началото на войната се повищшават едва със 7% към предвоенните
- БЪЛГАРИЯ НАПУСКА ВОЙНАТА СЛЕД ЗАГУБИ ОКОЛО 20% ОТ ЛИЧНИЯ Й СЪСТАВ - примерно Германия капитулира при загуби 78%, Австро-Унгария при 87%, Румъния при 71% излиза, Франция е победител с 76,4 % загуби към първоначалния състав итн - какво сочи това - трагедия не в България
- през световните войни Германия губи много повече свои територии като дял отколкото България

2. Ние не сме решавали на конгрес разпарчадосването на този или онзи, но Крум ликвидира буквално физически почти окончателно аварите, сърбите са бол векове под наше владичество, гръците по морето постепенно също преминават под българско, Румъния дълго време просто я няма, албанците и те са под бгвласт бол време

3. В исторически план като нямащи държавност повече от България са прибалрийските държави, Финландия, Норвегия дори, като страдание и "кръвозагуба" руснаците нямат равни - те губят повече от всеки друг - българите губят най-вече от турците и то най-жестоко, в това няма равни.

С "две думи" - за мен не външния враг е първия виновник за ставащото в една държава, намирам най-виновен външния враг за ставащото в уж Германия, но не в България - тук външните фактори поне аз поставям на второ място.

P.S.
Посочих разликите или детайлите в които мисля, че не си докрай точен, но съм несъмнено съгласен с голяма част от тезата ти - факт е, че България е разпарчадосана, факт е че й е отнето население и земи и то огромни за нейния мащаб, факт са гръцките, сръбските и турските политки на геноцид и претопяване на българите и то успешни с времето. Но за мен това не е уникално и единствено на света - ставало е и с други, в някои отношения по-жестоко с тях дори и не външния (зпоред мен) враг е този, който днес направи България нищо, ЗАЩОТО ТОЗИ ВЪНШЕН ВРАГ НЕ УСПЯ ДА Я ЛИКВИДИРА СЛЕД БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ, НЕ УСПЯ СЛЕД ПСВ ДОРИ.
цитирай
9. germantiger - Гет ме разочарова (разбира се, не ни е работа да се очароваме или разочароваме)
20.05.2014 00:11
Та двамата в някаква степен ме разочаровахте КАТО АРГУМЕНТАЦИЯ в постинга - втория за автохтонизма, където посочих защо има много примери, където е ставало спояването, смесването между различни и чудесно занете, че в примерите съм прав и те бяха доста дори. Можех наистина да продължа и да развия здраво тезата ми, но не пожелах, защото в случая щях да бъда убедителне над автора.

Разочарованието е факт и сега, когато във вас, няма както се казва грам самокритичност или самокритичност е поза в смисъл - да, ние българите сме виновни, че нямаме характер да се противопоставим на външния пореден враг.

Нима си вярвате, че това падение що е в БГ днес е само чужда заслуга и нима мислите, че е вътрешната българска вина е само в помагачите тук? Надявам се, не сте толкова безкритични шовинисти.

Посочете си чуждите кривици, защото на тях акцентирате, а после поставете един малък абзац за бгкривиците (разбира се, ако желаете - явно не). Така ще сте по-близо до истината поне според мен.

ИЗУМИТЕЛЕН Е ТОЗИ ДНЕШЕН ИДИОТСКИ (простете) ПОДХОД - ВРАГА И ВИНАТА Е НАВЪН, ТУК НЕ... НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ НА СВЕТА, БОГ Е БЪЛГАРИН И ВСИЧКИ НЕЩО НИ ДЪЛЖАТ - от вас не го очаквам, но понякога се сближавате с това.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Така е и не е така. Родителите са ни ...
20.05.2014 00:14
Така е и не е така. Родителите са ни най-големите приятели, но не всичко което правят за нас дава добри резултати. За това по-вярно е, че ние самите сме си най-добрите приятели и трябва да се вслушваме във вътрешния си глас и разума, да направим компилация от тях. Погледнато в глобален мащаб ние отдавна сме малка държава и трябва много внимателно да следим своите икономически интереси. Приятелството в света на парите не играе. Интересна тема си подхванал и едва ли ще можем да я разнищим докрай, винаги ще има какво да се добави. Аз лично се гордея, че съм българка и че нашите войници са печелили велики битки. Тези, дето са печелили битки само на маса, в ущърб на народ като нашия, не са мъже, не са и хора. Едва ли някой ги помни и уважава като нашите герои. Поздрави!!
цитирай
11. germantiger - ...
20.05.2014 05:20
Мисълта ми, която може въобще да не приемете е ясна:

Пишете ако желаете 5/6 за вашата теза и вината или причината в "другите", но споменавайте поне в 1/6 от текстовете ви и българската вина, защото такава има.

Не си въобразявайте, че само българите са жертви или победители - това е повече от глупост, че е неистина е ясно.

...

Разбира се, че автора на блога-leonleonovpom2 извървя много път и то правилен (не лесен), ако него го няма в блог.бг то историческата секция чувствително ще опустее, както ще опустее и без коментарите на Гет.

И както одеве писах - почти винаги посочвам несъгласието ми в конкретика, а съгласието ми с вас е много повече!

Вярно е и това от гет: - Тигре, по данни на зам.шефа на имперското руско разузнаване, публикувани през 1868 год. БЪЛГАРИТЕ СА НАБРОЯВАЛИ между ПЕТ до ШЕСТ МИЛИОНА ... Тигре, по последни данни в България живеят около 5 700 граждани(не случайно пиша граждани ... не Българи ?)! Не са ни плашили откритите противоборства(войните - излизали сме с чест от тях) Страшното е идвало отпосле(на масата на преговорите !) - Защо ли ?
цитирай
12. leonleonovpom2 - Благодаря, Невена!
20.05.2014 08:01
Да, съгласен съм с допълнението ти, но човек оценя истински нещата, когато ги загуби. Родителите се тези, това имах предвид, от които при всякакви обстоятелства може да получиш подкрепа
Докато в другите случаи лъжеприятелството не е рядкост, особено пък в политиката - там има интереси, намесват се и огромните капитали във военната индустрия, на които им трябва пушечно месо.
Затова смятам, че в Берлинския конгрес /Германия просто е предложила място, където да се състои, Бисмарк даже, като вижда, че нещата надхвърлят чувствително допустимото , решително, какъвто си е стилът му, се намесва в наша полза/, освен политици, участват и крупни военни капитали. Защото е ясно, че решенията му ще предизвикат бъдещи войни
Поздрави!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Благодаря, Германтигър!
20.05.2014 08:12
Съгласен съм, катастрофите са изключително на масата и то такива, че спечелени войни / Междусъюзническата война / са превърнати в загуби Поведението на войниците ни е повече от достойно, даже германците ги нарекли прусаците на Балканите, почти не се е налагало, германски части да ни помагат, справяли сме се сами, една от най-тежките загуби на Англия в историята я е нанесъл генерал Вазов!
Както и да е, войната е лошо нещо, някои, без да участват в нея пряко пълнят банковата си сметка и потриват доволно ръце, а други плащат с кръв!
Лошото е, че ние, подведени от благородни стимули, да поправим несправедливостта на Решенията на конгреса , сме платили жестока цена, която не заслужаваме / отново/ !
Поздрави!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет! Истински приятел си!
20.05.2014 08:16
Какво ни остава! След като нещата са доведени до там, че нищо не зависи от нас и в държавен и, и в личен план, поне тука да изложим това, което мислим и смятаме ,че е правилно!
Както се казва, прави каквото трябва, пък да става каквото ще! След като то не зависи от тебе!
Поздрави
цитирай
15. vmir - Много грешна постановка, причина за състоянието ни.
20.05.2014 08:58
Няма как някой да се "оправи", ако обяснява проблемите си единствено с отношение към околните. На практика това значи, че той не вижда себе си отвъд това отношение и го оставя заедно със съдбата си сляпо в ръцете на хора, които нарочва за свои спасители, докато в действителност ги поставя за свои господари.

Не, че изборът на приятели не е важен, напротив, едва ли има по-важен избор от него. Защото читавият приятел ще ти каже насаме къде грешиш, а ще те окуражава, хвали и брани като лъв пред останалите, докато подлецът насаме ще ти обещава вечна любов, а ще те унижава и изоставя пред останалите, за да те прави зависим от капризите и намеренията си.

Читавият приятел няма да ти изтъква помощта си, обратното - ще ти помага ненатрапчиво и незабележимо, ще я приписва на способностите ти, за да укрепи самоувереността и способностите ти.

Обратното, мръсникът ще си приписва дори малките ти лични успехи, ще ти повтаря колко много е направил и прави за теб, колко много трябва да си му задължен, и ще си присвоява плода на всяка твоя способност или дарба, докато ти приписва собствената си завист и злоба, а ще очаква да го славословиш като най-благородния и велик без да го е грижа, че така самоунищожаваш себе си, изглеждаш безличен, некадърен и неблагодарен в очите на останалите.

Много може да се кажат по въпроса, но това отношение е в основата на всичко и недай си Боже да се оставиш на произвола на физически силен, но морално недоразвит с огромни претенции и его дебил, тогава резултата от всяко твое усилие ще изчезва като вода в пясък, а хората които зависят от теб няма да видят и бял ден заради глупостта и упорството ти.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Е, не виждам разлики, Вмир!
20.05.2014 09:53
Това, което си написал за приятелите е вярно, но вярно е и това, което аз съм написал
Поне историята ни го потвърждава!
Ние ли си определихме границите на Берлинския конгрес? Не са ли в резултат на неговите решения последвалите войни?
Нямаше ли да тръгне по друг път България, ако не беше порязана жестоко!? Показва го само Съединението - за 15 години-1900 година България е седма икономическа сила в Европа!
Коя е седма сега-вероятно Холандия или Швеция! Без коментар!
Като какви да таксуваме взелите решенията на Берлинския конгрес-в исторически план говоря?
Като най-големите ни приятели ли? Ако сме дебили, ще го направим незабавно! Няма семейство, фамилия, която да не е дала жертви в последвалите войни
Ние , обикновените хора не можем да си избираме, по точно налагаме политически приятели, налагат ни ги! Аз в материала коментирам тях-политически и респективно исторически
А за приятелите в личен план съм съгласен с казаното от тебе.
Все пак има разлика между двата типа приятели и приятелство. Вторите можеш сам да контролираш, докато политическите са извън твоя контрол. Останалото е демагогия
Лоздрави!
цитирай
17. vmir - 16. leonleonovpom2,
20.05.2014 11:00
Ето, че затъваш в същото самоотричане заради друг. След като нищо не зависи от нас, на какво основание решаваме, че сме “освободени” изобщо? Че имаме “освободители”??? Че от благодарност трябва да бъдем винаги на тяхна страна срещу когото ни посочат за лош? Каква е тази “свобода”, която изисква да бъдеш безкритичен към един и свръхкритичен към останалите? Няма свобода в това, нито самостоятелност, за да те брои някой за самостоятелен и готов да вземаш отговорни решения, съобразени с реалното ти място между всички. Естествено е да гледат на нас с недоверие като маши на онези, които безкритично фаворизираме, логично е да носим и последствията на самоотричането си.

Погледни само просешкия хленч, че Европа е лоша, защото не дава. Че кой дава на онзи, който определя добрината според даденото и всеки момент може да го отрече, да се отметне, да лъже и да твърди, че от него по-честен и онеправдан няма??? И кой ще ти повярва на всичко това, след като извеждаш морала не от друго, а от вяра в грижата на друг за теб??? Това е самоубийство и крещяща неспособност да живееш с чисти и внушаващи уважение усилия да бъдеш порядъчен и коректен човек.
цитирай
18. leonleonovpom2 - На гърците Вмир, на гърците! А нас ...
20.05.2014 12:00
На гърците Вмир, на гърците!
А нас ни учат на морал, който общо взето си имаме, а те май нямат!
Вмир, размесваш нещата!
КАЖИ МИ, ПРИЗНАВАШ ЛИ РЕШЕНИЯТА НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС, НА ПОСЛЕДСТЕНИЯ НА НЕГО НЬОЙ ЗА ПРАВИЛНИ И БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ- ЛОШИ ИМАМ ПРЕД ВИД ЗА НАС!
За тях става дума, че Русия е водила осем войни да ни зароби, както смятат някои не коментирам.
В замяна всички останали балкански държави са получили независимост от нея, преди нас, но не ги е заробила, колонизаторите имат опит в това и не са го допуснали, нали така!
Много те моля, не смесвай нещата.Аз коментирам в исторически план какво е станало, другото е хипотези Има ли разминаване във фактите, в истината?
Аз знам докъде да обичам и докъде не.
Но на йезуити не вярвам. Който иска, да вярва!
цитирай
19. ka4ak - Иване,трагедията е,че сме се обединявали,само и единствено,когато ножа е опрял до кокъла,НА ВСИЧКИ!!!:)))
20.05.2014 15:50
Има ли,келепир,това вече не важи и се продаваме,за жълти стотинки!!!:(((
Грозно е,но това е дереджето и към днес?!!
Ето моето обяснение,защо?
цитирай
20. leonleonovpom2 - Така е, Владо!
20.05.2014 17:54
Тази ни чертичка я забелязаха веднага първите наблюдатели през 90-та година!
От друга страна, как наистина да се обедини милионерът, дори и назначен с клошаря и да върви редом с него в строя?
Парите разделят хората, това е най-големият им минус!
Поздрави!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Към Вмир!
20.05.2014 18:05
Усъмних се, да не съм объркал нещо и прегледах отново написаното
Всъщност то визира лъжеприятелите, към които ние, като нация имаме афинитет и ги боготворим, докато изпием горчивото питие, което ни са подготвили
Криво да седим , право да съдим, свободата сме я получили, но по един изключително достоен начин, с наше участие, привлякло вниманието на цялата тогавашна световна общественост.
С други думи, заслужили сме си я и то напълно!
А иначе, че нещо много куца, доказателството е този безкраен , четвърт вековен преход!
Не твърдя, че съм абсолютно прав, затова и заглавието е въпросително. Може да се фокусирам много в нещо, а друго да пропускам.
Така ,че приемам различни мнения , за дискусия!
цитирай
22. ka4ak - Сблъсквам се непрекъснато с този проблем!:(((
20.05.2014 20:17
Даже и тук в блога!!!:(((
Стремя се,да обединявам и да покажа,че това мислене е гибелно за нацията ни!
За съжаление,не могат да схванат,дори защо съм се писал,ЧОРБАДЖИЯ!!!Показвам,че всеки МОЖЕ,стига да го поиска и е достатъчно, да не излъчваш,ОТРИЦАТЕЛНА ЕНЕРГИЯ!!!
ето какво написах във фейса:
Бъдещият номер 1,показва класа и послание,до всички които искат да успеят!Толкова е просто!Работи и обичай,това което работиш!”-Уф,пак трябва да ходя на работа”,трябва,да Ви е непознато!!!:)))

„Гришо: Важното е да обичаш това, което правиш

16.05.2014
Григор Димитров достигна втория си четвъртфинал на турнир от сериите „Мастърс 1000”. Преди година го стори в Монте Карло, сега – на Откритото първенство на Италия. Гришо обаче впечатли не само на корта, но и на пресконференцията след победата си над Бердих. Британски журналист определи успеха му над чеха като „изненада на хартия”. Реакцията на Гришо бе мълниеносна и точно в целта:

„Защо трябва да го определяме като изненада. Добре, той е играч от топ 10, но аз не съм чак толкова далече от това. Ако се замислите, ние сме играли вече няколко пъти и аз съм се доказал не само срещу него, но и срешу други тенисисти, че мога да се конкурирам на много високо ниво. За това работя, да стигна до такива мачове, да играя свестен тенис и да печеля. Това винаги е моята цел. Знам, че не е лесно, но трябва да преминавам през подобни двубои.

"Научих много от загубата си миналата седмица. Знаех какво да очаквам, кога трябва да настъпя и мисля, че резултата говори добре за това. В крайна сметка не приемам победата над Бердих за изненада, а за добър ден в офиса”.

Италиански журналист се хвана за познатия израз и провокира Димитров с доста емоционален въпрос до колко тениса за него е работа и до колко е удоволствие. Гришо отново записа блестяша точка:

„Ще ви дам прост пример. Вижте колко вълнуващо задавате въпроса си. Това означава, че обичате работата си. За мен е същото, когато изляза на корта. Разбира се, има дни, в които не сме на най-доброто си равнище и е трудно да намериш себе си. Но винаги намираш малкото пространство, в което се поставяш и автоматично ставаш малко по-щастлив, придобиваш повече енергия.

"Когато идваш тук на кортовете, виждаш опашката от фенове, които крещят името ти, искат автографи, да се снимат с теб. Колко хора имат това усещане? Чувстваш се благословен да правиш, това което правиш. Обичаш го. Трябва да си благодарен за това, което получаваш всеки ден. Разбира се, нямаше да говоря по същия начин, ако днес бях загубил, но съм сигурен, че отново щеше да има част от мен, която да е изпълнена от щастие, че правя това, което обичам”.

Гейм, сет и мач, Димитров!

Иван Чешанков, "Евроспорт", специално за Tennis24.bg от Рим”

цитирай
23. get - @ 11. germantiger ... @ 19. ka4ak ... Що (ни) говориш, ти Историьо, от пожълтелите страници ?
20.05.2014 20:42
germantiger написа:

Гет ме разочарова (разбира се, не ни е работа да се очароваме или разочароваме)
разочаровахте КАТО АРГУМЕНТАЦИЯ в постинга - за автохтонизма ...
ka4ak написа:

Има ли,келепир,това вече не важи и се продаваме,за жълти стотинки!!!:(((
Грозно е,но това е дереджето и към днес?!!
Ето моето обяснение,защо?


- Ето и моето обяснение ?!
- Къде "се изпари", както морето на "траките" ... така й българите ... вследствие на "гръцки проект" ... фанариотско-руско-френският "проект" за ромАнизиране на Румъния?

в-к "Независимост" г. IV, бр. 28, 27 април 1874 г.
"Българските проценти в Румъния се умаляват"

""Левант Таймс" е изпечатана статия под заглавие "Българите в Молдово-Влахия и в Росия", из която се види, че нашите нещастни братия очакват от тия българи големи помощи, явно съчувствие и извънреден патриотизъм. "Българите из Росия и из Ромъния не тряба да заборавят, говори тоя вестник, че тия по-напред от сичко са българи и че имат известна длъжност към майките си и към бащите си." "Ние ги подканяме да земат деятелно и разумно участие в нашето възрождение и да помогнат, колкото им иде отръки, на вещественото и нравственото движение на своят народ." Тоя вестник се надее, че неговият глас ще бъде услишен и че ромънските и руските българи ще да направят сичко, щото зависи от тях. (...)
Българското отделение на "Левант Таймс" мисли, че в Ромъния живеят около 900 000 българи (...)
Разбира се, че ни едно от гореприведени сведения не е вярно. Да се обясниме. Ние сме в състояние да докажеме фактически, че ни една народност не е успяла да претопи такова голямо количество българи, колкото ги е претопила Ромъния. Ние видиме пред очите си цели села и цели градове, които преди едно столетие са били населени само с българи и в които сега-засега не съществуват нито десет лица, които да познават своят език и които да се не отказват от своето българско произхождение.(...)
Един българин ни разказваше преди няколко години, че той счита за българи и за патриоти само ония личности, които не са оженени и които мислят да се върнат в отечеството си. "Който земе тукашна жена и който тури на главата си ромънски венец, той тряба тутакси да се откаже и от народността си, и от името си, и от отечеството си" — говореше той. Разбира се, че сичкото това е свещена истина. 3емете за пример Яна Касабяна, д-р Протича, Д-р Атанасовича, г-на Петреска и пр., и пр., и пр. Тука сме длъжни да кажеме, че тия личности се считат за най-първи български патриоти, които представляват народът ни и народността ни в Ромъния. А я попитайте тия български патриоти, знаят ли български, говорят ли в къщята си български и учат ли децата си български? (...)
Разбира се, че подобни българи вие ще да намерите цели хиляди — от Кубей и до Турну Северин.(...)
Из сичкото това секи може вече да види, че българските проценти в Ромъния се умаляват и че българската народност одавна вече би дошла до нула, ако в тая страна да не би се преселяли почти ежегодно от 5 до 10 хиляди нови лица. Разбира се, че тия сиромаси се преселяват не от добро и не по своята собствена воля, ако българското отделение на "Левант Таймс" да ни уверява, че подобни преселевания са невъзможни вече, защото турският фанатизъм е угаснал и защото Росия е станала безопасна страна(?). Тоя вестник ни разказва, че старите еничерски времена са преминали вече, че турският фанатизъм е изгубил вече своето значение и че европейската цивилизация е пуснала дълбоки корени в империята. "Благодарение на цивилизацията и на изменението на политиката — говори той — христиенските народности в Турция няма вече да се страхуват от мусюлманският фанатизъм и от руското нахлувание (нашествие)."(...)
А може ли да се поправи това положение?
- Ако българският народ се не постарае ДА ПОПРАВИ колкото се може по-скоро СВОЕТО ЕКОНОМИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ, ТО НЕГОВАТА УЧАСТ Е НЕЗАВИДНА.
- Нека говори кой що ще, а ние ще да кажеме, че САМО ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ е в състояние да поправи работите и да ни даде гаранция за бъдъщето съществование на българският народ.
Сичко друго е напразно!"
II.
"Едва през 1920 година Ленин достатъчно укрепил позициите си в самата Русия и незабавно хвърлил огромни сили в Европа, за да даде тласък на революцията.
Благоприятният момент в Германия вече е изтърван, но все пак Германия през 1920 година е напълно подходящ терен за класови битки. Германия е разоръжена и унижена. Всички идеали са поругани и оплюти.
В страната се шири изключително жестока икономическа криза: през март 1920 година Германия била разтърсена от всеобща стачка, в която според някои източници участвали над 12 милиона души. Германия е буре с барут и е достатъчна само една искра… Официалният марш на Червената армия (маршът на Будьони)[1] съдържа думите: „Ще превземем Варшава, ЩЕ ПРЕВЗЕМЕМ БЕРЛИН!“ (Ние сме червени кавалеристи“ от 1919 г.)
Теоретикът на съветските комунисти Николай Бухарин издига във вестник „Правда“ още по-решителен лозунг: „НЕПОСРЕДСТВЕНО КЪМ СТЕНИТЕ НА ПАРИЖ И ЛОНДОН!“
III.
Ето как самият Сталин описва ролята си в подготовката на революцията от 1923 година: „… германската комисия на Коминтерна в състав Зиновиев, Бухарин, Сталин, Троцки, Радек и редица немски другари беше приела редица конкретни предложения за пряко подпомагане на германските другари при вземането на властта“ (Реч пред пленума на ЦК и ЦКК на ВКП(б) от 1 август 1927 г.).
Извод: Германската революция от 1923 година се управлявала от Кремъл, но СЕ ПРОВАЛИЛА ЗАЩОТО ? - около кормилото на световната революция не спирало ожесточеното боричкане. Никой от явните претенденти за властта не искал да види противника си в ролята на вожд на германската, а следователно — и на европейската революция. Вождовете се блъскали край кормилото и давали на подчинените си противоречиви указания. Това в никой случай не можело да завърши с победа.
- Социалдемократическото правителство на Ваймарската република пада ... най-добре Ще разберете от ... Защо ?
Сталин провъзгласил борбата срещу социалдемокрацията за главна задача на комунистите: „На първо място, неуморна борба срещу социалдемократизма по всички линии, включително и срещу буржоазния пацифизъм“.
„Правда“, бр. 255, 6–7 ноември 1927 година.
- И-и-и ...
И Сталин подкрепя фашистите.
Най-послушните сталинисти, например членът на Политбюро на германската комунистическа партия Херман Ремеле, съвсем открито подкрепят германските фашисти, които напират към властта. Ролята на Сталин в завладяването на властта в Германия от фашистите е огромна.
Ще цитирам мнението на Лев Троцки, изказано през 1936 година: „Без Сталин нямаше да го има Хитлер, нямаше да го има Гестапо!“ За проницателността на Троцки и за запознатостта му с въпроса говори друга една негова констатация от ноември 1938 година: „Сталин окончателно развърза ръцете на Хитлер, както и на неговите противници, и тласна Европа към война.“
IV.
- Срещата на А. Розенберг, с управляващият "Банк ъф Ингланд" - Голямата депресия в Германия?
V.
Death of Ivar Kreuger ... Този, който предложи да даде заем на Германия, с цел спасяване на колабиращите й финанси и икономика?

- Тигре ... май продължаваме да сме във "филма" ?!

@ 11. germantiger ... @ 19. ka4ak - Отговора ми - до двама Ви ?

"- Ако българският народ се не постарае ДА ПОПРАВИ колкото се може по-скоро СВОЕТО ЕКОНОМИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ, ТО НЕГОВАТА УЧАСТ Е НЕЗАВИДНА.
- Нека говори кой що ще, а ние ще да кажеме, че САМО ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ е в състояние да поправи работите и да ни даде гаранция за бъдъщето съществование на българският народ."
- Но Евро-съюза ... Не може! - Гърция е много по-зле от нас (с 16-те милиарда външен дълг !) ... та трябва да и налее 300 млрд. помощ - инак "ще умрат от глад" :)) - Нали така, приятелю Симеонов ?:((

П.П.
- Тигре, останал ми е навик от полицай да проверявам ... не само хората(в това число и себе си) а и доказателствата - доколко се подкрепят от фактите ?!

- За какво бе сформирана Първа конна армия ... и Каква бе нейната цел при така известната ни Съветско-Полска война (1919 - 1920)
- Си го казват "съветските" "Красные кавалеристы"(по-късно "Будьони марш; Музыка: Братья Покрасс. Слова: А. Д’Актиль(?) с рожденни имена: Носон-Нохим Абрамович Френкель)

"Мы — красные кавалеристы,
И про нас
Былинники речистые
Ведут рассказ -
О том, как в ночи ясные,
О том, как в дни ненастные
Мы гордо и смело в бой идём!
...
Высо́ко в небе ясном реет алый стяг,
Летим мы на врага туда, где виден враг.
И в битве упоительной
Лавиною стремительной -
Даёшь Варшаву, дай Берлин -
И врезались мы в Крым!" :))

- Поздрав: http://www.youtube.com/watch?v=-NfB3pMhSdo

цитирай
24. leonleonovpom2 - Така е, Владо!
20.05.2014 20:55
Така е Владо, напълно съм съгласен, човек трябва да е нахакан и да не се съобразява с авторитети, те също са хора. Само така може да ги изненада
Не говоря празни приказки, попадал съм и в двете ситуации-да коленичиш пред авторитет и да си непокис пред него, печеливша е втората и ще спечелиш уважение, дори само заради противопоставянето.
Майната им на псевдоприятелите, те наистина са единни срещу нас, но ние да им покажем, че сме българи, както са правили нашите деди и , че не се надяваме на подаянията им.
Ама били да речем отвъд океана. Така ли? Ами имат ли история като нашата?

Но има нещо ,което ме плаши! Нашата ценностна система. чужденецът веднага ще оцени правилно човека срещу него! Неутрално, нямало е случай да се сбърка с мен в такъв случай,да ме подценят, но при българска оценка-пази боже- намесват се всякакви фактори, но не и такива свързани с оценката.
Ето ,там ни е слабото място, оценяме човек по сбъркани, вторични критерии, самоунищожаваме се.
За съжаление и тук се проявява...
Поздрави, Владо!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Отново си прав, Гет!
20.05.2014 21:11
Румъния е била не по-малко време българска, отколкото Северна България.
Бях дете, току що Чаушеску беше поел Партията им. Предаваха първото му посещение в България по радиото. говореше на великолепен български език, бях в пети или шести клас. По - късно разучих-бил добруджански българин-от Констанца или района й- Николай Чаушев Това не се повтори повече никога -не го чух да говори български!
Ами щом първият им човек е българин и крие това, какво остава за другите.
Другите приятелски и съседни народи също усилено и целенасочено провеждат тази политика на дебългаризация.
И нашите управляващи услужливо се правят, че не виждат, да не ги обидим
Дядо ми беше на 80 години и с пламък в в очите пееше химна за съюзниците - разбойници!
Поздрави!
цитирай
26. vmir - 21. leonleonovpom2,
20.05.2014 22:39
Объркването не е трудно, когато човек е приел за нормално да тръгва от това, че едните са злодеи, които му пакостят, а другите са ангели, на които злодеите пречат да му направят живота песен. Това е нелепата презумпция, с която се унищожава България, и мисля, че не са необходими доказателства за толкова очевидно самоубийствената практика и последствията от тази вяра, абсолютно несъвместима с пълноправното съществуване на България като суверенна държава. Няма народ и държава, които да оцелеят повече от стотина – двеста години с такъв дегенерирал светоглед. Не ми разправяй кой какво ни бил дал и кой какво ни взел, защото в такива дилеми винаги се налагат измамниците, тъй като те нямат скрупули нито да си осигуряват кошаревски свидетели, нито да си ги отглеждат дори.
цитирай
27. ka4ak - За това,казвам:"ПОЛОЖИТЕЛНА ЕНЕРГИЯ!!!:)))",Любо!!!
20.05.2014 23:03
Изкуствената болест от предишния строй,продължава да ни разяжда и потапя надолу!Можем да направиме Света,по добър,призвани сме за това и просто трябва да се разровиме в кюшетата на душата си,за да се светнем,а покрай това и другите,ДА СВЕТНЕМ!!!:)))
цитирай
28. get - - Драги ми приятелю ... винаги ме е интригувало етимологията, тоест КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ДУМИТЕ ?
20.05.2014 23:26
vmir написа:
Объркването не е трудно, когато човек е приел за нормално да тръгва от това, че едните са злодеи, които му пакостят, а другите са ангели, на които злодеите пречат да му направят живота песен. Това е нелепата презумпция, с която се унищожава България, и мисля, че не са необходими доказателства за толкова очевидно самоубийствената практика и последствията от тази вяра, абсолютно несъвместима с пълноправното съществуване на България като суверенна държава. Няма народ и държава, които да оцелеят повече от стотина – двеста години с такъв дегенерирал светоглед. Не ми разправяй кой какво ни бил дал и кой какво ни взел, защото в такива дилеми винаги се налагат измамниците, тъй като те нямат скрупули нито да си осигуряват кошаревски свидетели, нито да си ги отглеждат дори.


- В мало-руският (украински и белоруски) езици за пръв се появява понятието: Закабарывание; (на български ЗаКабалване) - изчетох доста речници, на живият руски език(между в прочем при "големо-русите" е почти неизвестна ?)!
- Но от проучванията си установих, че в нея се влага по аналогия името на Книгата Зохар-Кабала ... за която се вярва, че е с магически тайни.
- Владеещият тайните може да те омагьоса до степен, да загубиш ... свест(възприятие) за себе си! По този начин ... Първо те прави духовен роб - а после му ставаш и физически такъв?
- Ама защо ли съм, взел да ви губя времето, приказвайки ви за тези ... средновековно-мистични "глупости" ?! :))

Пожелавам на всички ви!
- По-здрави и усмихнати! Особено второто, както ви съветва й, № 27. ka4ak - Лошите чувства ни изпращат в "преизподнята" ... добрите-ведри ... в Небесата ?!

- А тук, ви демонстрирам Как поради исторически обстоятелства, наложила се омраза м/у Казаци и Поляци ... Кабалата на Кинематографа - прави внушения(пропаганда) ?
http://www.youtube.com/watch?v=4arTg2qtyIU
... с което буни духовете - Поради което да ги разведрим с песента на Утьосов - Все харарашо прекрасная маркиза - http://www.youtube.com/watch?v=K7Jg9ZEyBXg
цитирай
29. leonleonovpom2 - Добре, какво предлагаш, Вмир!
21.05.2014 01:11
Забравяме каква е истината, съгласен съм!
Но това е история!
Какво ,пишем нова, " позитивна" история, там плюс и минус няма или са разменени, така ли да бъде?!
Според мен не нашето мислене е довело нещата ни до този хал. пука им на големите играчи какво мислим!
Виж, че има нагаждачи, които незабавно се възползват, това е абсолютно така!
Та какво предлагаш в този случай Вмир! И аз мога да кажа, този път не е правилен, не води до никъде, но посочи правилния път, това е важното
Ясно какво не трябва да правим, не е ясно какво да правим

Ти не ми отговори на чисто историческия въпрос, аз даже не споменавам никакви имена , материалът е по-скоро саркастичен, посочва нас като грешници, който зле се ориентират в приятелството, а ни кой е злодей и кой не
Та въпросът отново-има ли ползи или вреди за нас от Берлинския конгрес?
Чисто исторически въпрос, ако някой каже нещо друго, повече няма да се занимавам с история и няма да я признавам за наука!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Добре, приятели!
21.05.2014 01:34
Съгласен съм, това обръщане назад и търсене на приятели и врагове не е полезно за нас!
Какво правим в такъв случай, забравяме за миналото и се прегръщаме с всички!
Това не е лошо, сериозно го казвам, но ми се струва, че и те трябва да имат такъв подход
Иначе да не стане като в Батак. Казал башибозукът, предайте си оръжието и забравяме какво е станало. Повечето батачани го предали и веднага след това ги повели към дръвниците, сигурно ,за да забравят
Това между другото, няма връзка, не е такъв случаят ни
Съгласен съм с Вмир , но при едно условие, да няма подмяна на едни приятели и злодеи в миналото с нови в настоящето или пък проста подмяна Ако е така , губи се смисълът!

П.П. Ако някой мисли, че защитавам социализма, особено в оня му уродлив вид, при който майка ми например, една от най-интелигентните и способни жени на града беше уволнявана, пращана да замества в Чистота?!, стоеше без работа и в краен случай , изпращана учителка в затънтени села, просто греши
Не е вярно и не е така!
цитирай
31. vmir - 19. ka4ak,
21.05.2014 07:18
ka4ak написа:
Изкуствената болест от предишния строй,продължава да ни разяжда и потапя надолу!Можем да направиме Света,по добър,призвани сме за това и просто трябва да се разровиме в кюшетата на душата си,за да се светнем,а покрай това и другите,ДА СВЕТНЕМ!!!:)))


Прав си, Качак – така е! Де да бяха всички чорбаджии като теб!
цитирай
32. vmir - 28. get,
21.05.2014 07:58
Не, че нямаш основание, но според мен подобни закабалвания са възможни чрез целенасочени атаки върху ценностната система. Разбира се, те са възможни при наличие на изостаналост от постиженията на цивилизацията, сигурен индикатор за което е агресивното невежество, чрез което се оправдава беззаконието и личностната подчиненост на хора и практики, поставящи се над закона и представите за добро и лошо.

Неслучайно днес ни повтарят до безкрайност, че всяка мерзост била оправдана, защото била въпрос на гледна точка и дори право на мерзавеца. Непрекъснато наблюдавам ежедневните й прояви, елементарен масово разпространен пример е травматизирането на децата от родителите чрез повтаряне на натякванията, че родителите правят това или онова заради децата си.

В просветените общества отдавна са известни негативните последствия и са предприети законодателни мерки и практики за ограничаване частните проявления на този психически тормоз, докато нерядко у нас той се явява основно средство за поддържане целостта на семейството и опазване на семейните “ценности”.
Това е само един пример как в цивилизационно изостаналите общества терорът се превръща в ценност още на битово ниво в семейството. Разбира се, където човешкият материал е годен да устои на изкушението от използване на подобна “ценност” спрямо най-близките, съществуването й при другите може да донесе дори изгоди, но това не я прави по-малко вредна и деморализираща за околните, които лековерно я възприемат като норма, единствено защото услужливо или упорито им се поднася като такава.

Ето така в частност се култивира лицемерието – например славословиш руските постижения, но консумираш онези на оплюваните западняци. Закабалване в действие. Начинът да се предотврати дезинтеграция и разпад при подобна принудителна шизофрения е да се възпреме лицемерието за норма или дори като добродетел. Но това няма как да допадне на всички, и дезинтеграцията все пак протича, макар и възспирана в повечето случаи с причината, която я предизвиква.

p.s. Конармейската сме я учили и пели в училище. Когато нямаш алтелнатива, се вкопчваш в единственото и ето ни днес безсилни, некадърни или нежелаещи да надникнем отвъд лицемерието, набеждавайки за удобство истината за лъжа и измама.
цитирай
33. vmir - 29. leonleonovpom2 - Добре, какво предлагаш, Вмир!
21.05.2014 08:37
leonleonovpom2 написа:
Забравяме каква е истината, съгласен съм!
Но това е история!
Какво ,пишем нова, " позитивна" история, там плюс и минус няма или са разменени, така ли да бъде?!
Според мен не нашето мислене е довело нещата ни до този хал. пука им на големите играчи какво мислим!
Виж, че има нагаждачи, които незабавно се възползват, това е абсолютно така!


Как така, "Забравяме истината?". Нима наистина вярваш, че каквото ни се набива от 1944 насам, а агресивните простаци и днес неистово повтарят, е ИСТИНАТА??? Къде е тогава истината на нашите прадядовци, за които роднините не смееха да ни кажат, че са загинали на фронта, за да ни предпазят от злобата и отмъщението на онези, които ги нарочваха за ... как да повторя омразните определения за тях, далите живота си за единството на българите? Какво са няколкото дитирамби днес за техния героизъм, след като поругаването му продължава да се третира за нещо без отношение към истината, касаеща състоянието и перспективите на България? Покажи ми един осъден поругател на идеалите, заради които прадядовците ни загинаха на фронта? Покажи ми един от тях, който днес да не лъже като дърт циганин, да не ни разправя лицемерните басни за великите славянски братя, или да не продължава да се гаври безнаказано с всяко свято чувство и надежда на предците ни?
цитирай
34. vmir - 29. leonleonovpom2,
21.05.2014 12:19
И докога ще приписваме вероломствата на башибозуците у нас на чуждите, за да гарантираме неприкосновеността на днешните башибозуци, открито петимни да надхвърлят жестокостта на предишните с изтъркания номер, че днешните им господари са ни освободили, а предишните били поробители?
цитирай
35. leonleonovpom2 - Здравей, Вмир!
21.05.2014 15:47
Темата е много философска и се отклонява от първоначалната идея - А тя е , че бедите ни идват от решенията на прословутия Берлински конгрес! Всичко друго е следствие
Сега, ясно е, че Великите сили са гледали и вълкът да е сит-Османската империя и агнето цяло-ние.
Такива са били декларираните намерения Но в последствие са жертвали нас
Една обединена, силна България, още оттогава, нямаше да има причини да води войни за обединение!
Ние сме порязвани на маса още няколко пъти - Междусъюзническата война, Ньой, Втората Световна война-милиарди репарации на Гърция, защо? Баща ми е бил в корпуса там, отношенията с местното население са били дружески с изключение на два инцидента, провокирани от червените андарти?
Един приятел казваше, че политиците са мръсници, живеещи добре на гърба на другите Затова гледам да се дистанцирам
От друга страна политиците пишат историята
Честно казано, нямам интерес да защитавам никой нито преди, нито след лъжепромяната
Каква е " промяната"? Капитализъм, строен от бивши ком. величия и техните издънки ли?! Къде ни е икономиката? От 1900 до 1939 година сме в първата десятка на Европа. сега сме в последната!Би ли се зарадвал Стамболов на това?

И да се радвам и да хваля това. По-добре да се мълчи!
Намесваш с право дедите Знам за прадядо ми, участвал е в Освободителната война,след това внесъл е първия трактор, първата вършачка в града Има син убит във войната-1915 година Но огромното му имущество е разграбено от всички имащи власт след 1944г, които с нищо не са го заслужили, за разлика от него
И аз съм понесъл последствията ,разбира се, не съм миропомазан, зад мен стои само труд и качества наследени от родителите, нищо друго
Затова не искам да коментирам съвременни политици....
цитирай
36. get - @32.Vmir - Правиш силни и донякъде точни крайни изводи ... но аргументите, които ползваш ... ?
21.05.2014 18:42
... са некоректни !
- Подобно на:
vmir написа:

p.s.
Конармейската сме я учили и пели в училище. Когато нямаш алтернатива, се вкопчваш в единственото и ето ни днес безсилни ...?

"Махновската армия се различавала от всички други с острия си хумор и усмивките. Самият Нестор Иванович е бил голям шегаджия. Челото му ще се пръсне от мислите, а в очите му — игриви дяволчета. За добра шега награждавал като за бойна победа. Храбро воювал Нестор Иванович!. Само за нощ събирал армията си, стоварвал я внезапно на най-уязвимото място. В армията му имало седемнадесет кавалерийски дивизии. Градовете треперели от грохота на копитата на неговата конница. А обърне ли се съдбата срещу него: свирва батко и отново армията му се разпръсква, стаява(...)
Неуязвим бил батко Махно. Но повярвал на червените. Напразно повярвал. Намерил на кого да вярва. Махновската кавалерия заедно с червените се втурнала в Крим да коли белите. А след като изклали белите, внезапно Първа конна армия се разгърнала срещу съюзника си.(...)
И тръгнала Конната армия! Тръгнала. Вой и свистене. Човек озверява в тълпата. И конят озверява. От устата му капе на едри парцали пяна. Коне-зверове! Хора-зверове! Свистене на саби. Непоносим блясък. Грохот от копита. Кавалерийските дивизии на червените заобикалят в голям кръг Махновската армия, като й отрязват пътя, а цялата Конна армия я напада челно. С галоп. Внезапно. Срещу съюзника си! Сечи! Давай! Отделно кавалерийска бригада със специално предназначение съсича пленниците на място, както и своите. Онези, които не озверяват в боя. Сечи!!!

Нестор Иванович разгърнал триста и осемдесетте картечни талиги. Четиристотин и шестнадесет от неговите картечници зашибали Първа конна армия с оловен смерч. Но било късно. Късно. На кого, Нестор Иванович, повярва? Късно е. Никога не си приемал бой в неравни условя. Отдръпвал си се. А тук къде да се денеш от съюзника си? Сечи! Шеста кавалерийска дивизия на червените се задавила със собствената си кръв. Трупове — планини.
Ранени — няма Ранените ги тъпчат конете: Първа конна армия връхлита като лавина! Няма време да заобикаля своите ранени. Сечи! Напразно, Нестор Иванович, им повярва. Аз не бих им повярвал. Аз и сега не им вярвам.

Знаеш ли, Нестор Иванович, не бих отишъл да служа при червените. Бих дошъл под черните ти знамена. Но теб те няма и няма други армии, освен Червената. И няма къде да избягаш. Отмина онова славно време. А принципно погледнато, почти нищо не се промени. Всеки сам си вербува бандата. Само че това се нарича не банда, а група. Наистина групите не се колят една друга със саби, но нима ти е по-леко от това? По-рано поне беше ясно кой е бял, кой — зелен. А сега всеки за удобство се причислява към червените. Но всеки червен не вярва на останалите червени. Другите червени са съюзници за него, колкото Първа конна армия е била съюзник на батко Махно.

Времето е лошо. Всички са другари. Всички са братя. А когато човек за човека е другар, приятел и брат, как да познаеш откъде ще те ударят? Откъде внезапно ще се спусне някоя лавина и копитата ще те стъпчат."
(цитата е по Резун-Суворов - Но, го споделям!)
- Защото съм изпадал на подобни, като гореописаната ситуация ... Групи, които са "едно" ... а-а-а си противоборстват ... като всичко се обръща на една хаотично носеща се към ... нищото, тълпа !

- Но без да изпадам в подробности - ако не сторим това, което е основно и писано, още през ... във в-к"Независимост" ?!

"- Ако българският народ се не постарае ДА ПОПРАВИ колкото се може по-скоро СВОЕТО ЕКОНОМИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ, ТО НЕГОВАТА УЧАСТ Е НЕЗАВИДНА.

- Нека говори кой що ще, а ние ще да кажеме, че САМО ПОЛИТИЧЕСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ е в състояние да поправи работите и да ни даде гаранция за бъдъщето съществование на българският народ."

- Не можем ДА ИСКАМЕ ОТ НАРОД - Поставен в положение ФИЗИЧЕСКО ОЦЕЛЯВАНЕ - Политически, да бъдат трезви или битов ... прагматизъм(етичност)!

http://www.youtube.com/watch?v=l3M9-mbqPPI

- По добре с Нестор Махно ... отколкото в строя на Нато или работническо-селската "красна" армия !!?
цитирай
37. vmir - Леон,
21.05.2014 23:56
Не разбирам големите очаквания към Берлинския конгрес при положение, че тогава България е съществувала единствено като идея, вярно - хубава идея но представена и защитавана не от нас, а от Русия. Другите видели в нас проходната пешка на Русия и затова ни порязали. А не твърдиш, че Русия е декларирала, че проливите не я интересуват, и няма как да я заинтересуват, защото са на териториите на суверенни държави, суверенитета и териториалната цялост на които тя зачита в името на международното право и гарантиране на мира между държавите?

Е, това ли е националния идеал на българина – да бъде нечия проходна пешка, за да го бият от всички страни, едните – защо се подлага да става проходна пешка на противниците им, а другите – защо не се подлага още по-удобно да им бъде проходната пешка... При положение, че международните закони защитават правото на суверенитет, териториалната цялост и националната независимост.
цитирай
38. vmir - Get,
22.05.2014 00:01
Това е много интересно, но духовитият и даровит батко Махно е ликвидиран не само физически, но и идейно. Не виждам как вероломството и жестокостта (на нечовешката алчност за власт), необходими за елиминирането на подобен веселяк, биха му отстъпили властта при положение, че са дали такива жертви за елиминирането му.
цитирай
39. leonleonovpom2 - Така е Вмир, но тук е езуитщината!
22.05.2014 01:29
Да иска морал от другите този, който го няма.
Та те са си разпределили светът, оставили са само Камерун на Германците, а се загрижили за проливите. Ами Македония не е на проливите, в обратна посока е!
Страх те е от Русия, да не се настани на проливите! Ти, който си се настанил навсякъде, където не са ти родни земите! И чакаш войските и, провели неподготвени война, дали 60 000 жертви със собствените си кораби на проливите и я плашиш с нова война, като си пропуснал да участваш в първата, която иначе одобряваш! И считаш, че е справедлива! Явно чакаш една изтощена Русия, за да и диктуваш условия. Правилно, но не използвай измъчен народ за заложник! Гадно е!
Има механизми да удържиш Русия, без да режеш живо месо на една новосъздадена държава. Най-малкото , да подпише протокол, че няма териториални интереси на Проливите, че няма право в новата държава да има войски повече например от някакъв минимум и по никакъв начин да не го надвишава и така нататък, просто импровизирам, но лесно е дипломатически да се уреди Русия да няма такива интереси ,от които да ги е страх, да оставим на страна техните!
И Лозенград, Одрин, хайде Солун е бил български град, нека е свободен град, какъвто е бил преди турците, но българска Македония в територията на България, за да няма повод след това за войни и неоснователни чужди апетити, чиято сметка отново плащаме ние
Не, неоснователно несправедливи са към нас тогава, а в същото време щедри към Гърция, Сърбия и Румъния, Турция я изключвам, тя е друга категория!
И резултатите говорят, че е така. Най-многобройният човешки масив тогава на Балканите-българският , сега е най-малоброен Но много дълга тема

Ако беше по времето на Калоян със сигурност сме щели да разкажем играта на всеки негодник, независимо кой, опитващ се да се гаври с нас и да ни диктува условия. Но един народ 500 години без държавност, само със 7 хилядно опълчение, което учудило светът все пак, какъв избор има в ситуацията?
Никакъв!
цитирай
40. leonleonovpom2 - Не знам дали правилно съм разбран?!
22.05.2014 07:48
Няма никаква полза, ако аз правилно разчитам коментарите, да се сменя един, наричам го условно господар с друг, защото бил по презумция по-добър. Така изглежда , но утре става друг. Тръсва ти планът Ран -Ът , за който при предишния не си и чувал
Ние сме смалена държава. Били сме Велика сила, всички са треперили от нас, но по ред причини, има и голяма наша вина сме загубили тези позиции.
Трябва да проявим характер , като гърците, за да ни уважават! Това е стандарта
Иначе да обречеш народа си на лишения и приятелски да се потупваш с тези, които са доволни от това не е за разбиране.
Гърция има икономика, каквато , когато ние имахме, нямаше.
Къде е нашата икономика, има ли капитализъм без икономика и ако има-нашият случай, капитализъм ли е или нещо друго?!
Много се разприказвах, полза няма, от нийде взорът...
цитирай
41. zaw12929 - ГНЕВНО МИСЛЯ СЪЩОТО
22.05.2014 13:20
ГНЕВНО МИСЛЯ СЪЩОТО
цитирай
42. leonleonovpom2 - Благодаря ти!
22.05.2014 13:40
Ние с тебе имаме старо приятелство, още от появата ми тук!
Ясно е, че по ред причини, ние ще играем второстепенна роля. Но да я изиграем с достоинство!
А не да се мъчим да разберем в аванс дори, какво искат и мислят примите и да бързаме да им угодим, че чак и да преиграем.
Това вече е смешно и жалко ,но е факт
Ето , гърците са улучили ваксата, единни са , спокойни са, не са като някои животни притиснати в ъгъла до стената
И са на уважение
Поздрави!
цитирай
43. vmir - 40. leonleonovpom2,
22.05.2014 16:39
Факт е, че преди 1878 българите са най-многобройните на балканите. Само българският етнос (етнос, не националност!!!) е оценяван между 5 и 7 милиона души. Гърците тогава не са имали и милион, турците са станали 10 милиона десетилетия по-късно, днес българския етнос е около 5 милиона или дори по-малко. И за това мислиш, че е причина тогавашната позиция на Великобритания?

Е, нека да те запитам в такъв случай как виждаш чисто организационно контрола над проливите хем руски, хем без непрекъснати кръвопролитни войни? Възможно ли е да си сложат руснаците КПП –тата на чужда територия, да събират такси и мита от всеки преминаващ, включително от местните, и това да бъде безконфликтно, легитимно и одобрено от всички? Ще кажеш може би – ама те и Истанбул са искали бе, нъл щяха да имат къде да си прибират в безопасност митничарите, събраните кинти и прочие.

Има обаче “малък” проблем – никой не си дава най-големия град без бой, даже на руснаците. А да разположиш нечий най-голям град в анклав, значи да го обречеш на вечна обсада и нападения, което значи наличие на много войски под ръка. Както и да го въртим и сучем, проходната пешка няма как да стане царица, дори само заради мерака на руснаците да бъде единствено и безусловно само тяхна. Иначе самонадеяният Фердинанд е бил готов да влезе в Истамбул с изработена за целта позлатена колесница и специално ушит императорски мундир, дори е проявил любезността предварително да информира Лондон за предстоящите тържества в Цариград.

Ето това руснаците най-малко от всички останали могат да понесат и вбесени срещу българите, задействат на макс планът за разделяне на българите на българи и славяни, макар от десетилетия да имат данни, че славянски етнос не съществува, а българите на балканите са между 5 и 6 милиона. Необходимо ли е да припомням, че смугли чернооки бедни селски момчета на руска служба у нас немедленно се отзовават на зова на матушка Русь и се самопровъзгласяват за славяни и водачи на “изтерзаният народ”, който без техните разяснения недоразумявал, че служи на буржоазията и не освобождавал братята си под чужда власт, а поробвал братята на славяните, които са го освободили от турското робство и го били спасили от колячите на батачани, перущенци и прочие в същия дух.

И по какво се различават тогавашната проруска риторика на смуглите наши момченца от днешните лъжи за плана Ран - Ът, който ни бил "наложен"??? Кой беше най-заинтересован от елиминирането на Луканов и натопяването му за този план?
цитирай
44. leonleonovpom2 - Вмир, точно това твърдя!
22.05.2014 20:31
Че на руснаците по дипломатически път, на този конгрес е можело да бъдат наложени забрани, ограничаващи до минимум аспирациите им за Проливите.
Но западните блюстители на реда, вероятно да не си развалят до степен враг отношенията с Русия/ най-вече Англия и Австро-Унгария/, прехвърлят "любовта "си върху България!
Повтарям, ако България беше оставена в Сан Стефанските си граници, нещата за България, а и за Европа щяха да тръгнат в друга посока Тук сигурно има замесени и интереси на военни монополи!
Тогава сигурно и Фердинанд нямаше да го има и с него и приписваните му прегрешения . Въпреки, че той, общо взето не е лош управник
А иначе Русия, ако е имала намеренията, които и се приписват, нямаше да създава опълчение, да го поставя в челния отряд - щеше да е с обоза и най-накрая чрез него да даде възможност на България гордо да каже на света, че свободата и не е даром получена , а заслужена! Държава ,която има други, користни цели, такава грешка няма да допусне, за Русия става дума!
Още Вазов сравни Шипка с Термопилите и е прав, подвигът на опълченците е равен с този на спартанците на Леонид!
Иначе връзката между нас, украинци и руснаци е желязна и минава през Стара или по - точно Велика България. Защото Кара в Арабските източници не означава черен, а велик! Руснаците знаят това, затова се чувстват задължени към нас.
Луканов беше най-умният от номенклатурата. Но за него ние бяхме пешки, да ги разиграва, нищо друго. можеше да постигне много, ако беше впрегнал ума си в полза на България. Но той предпочете съмнителни игрички, не съм посветен какви точно, но очевидно те му доставяха удоволствие.Няма да забравя как се яви по телевизията да подаде оставка. Очаквах да видя смазан човек, който да получи съчувствието ми, но се яви, нагъл, усмихнат, доволен тип, в който всичко говореше, че той е победител, че е използвал наивните протестиращи да постигне целта си
Оттогава се отвратих от политиката!
цитирай
45. vmir - 44. leonleonovpom2 - Вмир, точно това твърдя!
22.05.2014 23:11
Да не би да искаш да кажеш, че Русия не иска никакви проливи, а е просто оклеветена?
цитирай
46. leonleonovpom2 - Не, Вмир!
22.05.2014 23:58
Искам да кажа, че дори и да има основателни съмнения за това/ гузен негонен бяга-насреща са колониални държави- Англия с колонии на всички континенти/,има други механизми да не се позволи на Русия това.
А какви са фактите?!
Въпреки, че одобряват войната срещу Турция, която се е подиграла с усилията им преди това на конференцията в Цариград, те са безучастни, но корабите им са близо до мястото ,което защитават. Като защитават проливите , ами да ударят Турция и тя да капитулира бързо, да дадат независимост на цяла България и какви претенции може да има тогава за Проливите Русия? Да не би да ги е страх те да вземат проливите, та пазят отоманите от самите себе си?! Познават се добре, подарена къща се не връща!
И после грозното-нарязване на България, наказвайки по този начин Русия!
Да не би пък да ги е страх от новородената държава, тя да не вземе в близките години Проливите?! Виж, това досега не ми беше минавало през ума!
Но ако е така, страх лозе пази, духът на Асеневци им държи още влага
Това може да мине към черния хумор но цената е на наша сметка-четири войни и дори пет и стотици хиляди жертви. Както правилно отбеляза всяка фамилия е дала жертви, нашата също, баща ми има убит чичо, самият той е бил тежко ранен на Драва /имаше дупка за цял живот в крака/, единствено оцелял от поделението му, спасен от руснаци!
Не знам, политиката е мръсно нещо, но България, СанСтефанска, сигурно щеше да има друго развитие.
Може би страхът е идвал от нея, да не стане тя властелин на Балканите
Но това е в нашия, български стил, като видим някой да тръгва мощно, вместо да му помогнем, да го спънем. Кофти черта, много кофти, не допущах до сега, че и те я имат!
цитирай
47. vmir - Всичко е възможно,
23.05.2014 03:20
затова често се казва, че в историята няма “ако”. Какво е ставало е важно, за да се разбира настоящето. Повторенията фокусират традиции в навици, принципи и политики. Защо Русия смята проливите за свои – защото се е самопровъзгласила за приемница на Византия. Оттам и “изконното й право” над Константинопол и околностите му. Балканите не й трябват като територия, защото не й трябва втори Кавказ, но й трябват като влияние, защото са идеални за шумкари, които тя подготвя, ръководи, храни и поддържа по много начини.

Всички без изключение са се плашили от силна и обединена България. Нима е трудно да се разбере защо? И на какво друго може да се дължи страхът от нероден Петко, освен на настойникът му и в частност на характера на настойничеството му? Нима банка ще отпусне заем на някого, ако поръчителят му декларира за него, че е неспособен да си изплаща задълженията и в добавка откаже ангажимент по евентуалното им изплащане? Че за какво друго е поръчителят, освен за да гарантира разплащанията, като в краен случай ги поеме лично? Не и в българския случай обаче, където много по-често всеки друг от великите симпатизира и се възхищава на българите, само Русия остава непреклонна срещу тях.

Да погледнем какво се случва зад фасадата на плющящите непрекъснато плювни: Великобритания доброволно се отказва от притежанията си върху половината свят. Няма безкрайни обструкции на процеса като: “Това от векове е изконна британска територия” или “От векове сме изсипали планини от злато в индустриализацията на тези или онези фашисти”. Площта на Британската империя намаля стократно без тръшканици, без ексцесии, без кръвопролития. Без анексии, без вежливи зелени човечета, без участие на бременни жени, без палежи и коктейли “Молотов”, без артикулиране върху “величието” на цялата подобна дивотия до шия. Но това е строго пазена тайна, разбира се. В още по-дълбока тайна се пази факта, че всичко това става по настояване на САЩ (че как иначе ще наричат САЩ и американците“империалисти”, без да станат за смях на кокошките?)

Най-строго пазената тайна обаче е, че САЩ никога не са се самоопределяли за “освободители” на половината свят от британско робство. Няма и да го направят, защото в САЩ делата са много по-важни от приказките и лъжите. Затова са първа икономика и първи по конкурентоспособност.
цитирай
48. leonleonovpom2 - Не е точно така!
23.05.2014 06:38
Знаем гледната точка на Запада за Русия , превъртяна и от гледната точка на по -късната Студена война Искала да вземе Проливите и армията й върви с опълчението начело. Това е много интересно, сигурно и ние имаме такива аспирации. С един отряд от 15 000 души да превземеш Цариград! Ами английските кораби какво чакат там?! Знае се-отрядът, да го посрещнат
Че има скалъпен театър съм съгласен и той вероятно иска да докаже тези стремежи на Русия
Аз това казвам по-горе, че такива стремежи на Русия има начин да бъдат озаптени по друг начин, не този за наша сметка.
Англия се отказва от колониите си под натиска на САЩ Те дълго не се включват във войната, само помагат. Ако не е бил Пърл Харбър и погрешното потапяне на гехни кораби от немски подводници, не се знае дали и кога ще се включат От тази война те имат полза. До нея първа е Англия.
Та условието им да се намесят е Англия да се прости с колониализма Не се знае дали е щяла да го изпълни, де факто го прави 20 години след войната, много трудно и болезнено, Бисерът в короната - Индия например
Аз не разбирам, колониализмът им, не само на Англия е много хубаво нещо, но евентуални стремежи за завладяване на Проливите, защото Русия няма официално война за Проливите, има само подозрения, дори и да са основателни,
са страхотно престъпление, непознато на света
Да владееш Египет в същото време е полезно, но за проливите друг стандарт

Винаги приятелю, са били любители на двойния стандарт-вземи сега нас и Гърция Там какъв стандарт се прилага- Ран Ът ли?!
Да, както банките, хубав пример чакат някакъв баламурник, даже насърчават престъпник, защото е защитен отвсякъде, да го намери , за да плати сметката
И в паралелният пример този баламурник сме ние
А САЩ съвсем не от благородство " принуждават" Англия да скъса с колониализма. Под по-модерна форма мястото и заемат те
Не ,никой от големите, независимо от цвят и посока не е мила кошута. Хищник си е по природа. Важното е да се озовеш на правилното място на двойния му стандарт, господстващ днес - като гърците например. Те 2500 години ,с малки изключения, но никога крайни ,винаги са го намирали!
цитирай
49. leonleonovpom2 - Пиша това и късам с политическата тематика!
23.05.2014 07:24
Просто няма да взимам отношение
Все пак, доколкото е възможно. Да не забравяме, не дяконите, а политиците пишат историята, диктовката е винаги тяхна!

Милите ни приятели наистина са били с поглед в бъдещето. Знаели са какво предстои след Берлинския конгрес- решенията му!
Ами Сръбско-българската война, Съюзническата и Междусъюзническата, даже в известна степен и Първата Световна война.
Какво следва от " справедливите" решения на Ньой - Втората Световна!

Сега и ние да проявим мнителност, подобна на тази към Русия.
Защо са взети такива решения?
Ами защото съвременните политици са зависими и обвързани с военните концерни, работят за интересите им, това диктува пък техния интерес.
Още на подписването на Ньойския договор честни хора от тях са казвали, че той ще доведе до нова война. И тя не закъснява Убягнала Германия от погледа на Великите сили Приказки на търкаленца!
Толкова!
цитирай
50. vmir - Щом ще използваме аргументи от конспиративните теории,
23.05.2014 17:21
нека да припомня научния им статус. Ако си се интересувал от наука и особено от методика на изследванията, няма как да не знаеш разликата между псевдонаука и шарлатанство. За всеки случай ще я припомня в най-общ план без конкретни подробности, защото предполагам, че НЕ си се занимавал с проблема за достоверността на знанието. И така, след хилядолетия опити да се разграничи науката от шарлатанството, съвременните методисти, философи и най-изтъкнатите изследователи са стигнали до консенсус, че няма как да е научна една теория, която не успява да формулира условието за своето опровержение. Точно това положение превръща конспиративните теории в най-типичният случай на шарлатанство и измамничество и днес сме удавени като общество в идиотски твърдения за отдавна отминали събития, единствената цел на които е да оправдаят шарлатанството на комунизма, последствията от който са прогнозирани много точно от немалко хора далеч преди да станат факт.

Нека поне да ти .кажа, че от научна гледна точка бъдещето е фундаментално непредсказуемо и всички прогнози се характеризират със статистическа значимост, представяна с вероятност, а твърденията като например, че някой накарал другиго да се откаже от колониите си, за да си ги присвои той, е обидно далеч от смислените критерии за истина, но за сметка на това нагнетява необходимата глупост и невежествен фанатизъм за проливането на пълноводни реки от кръв.
цитирай
51. leonleonovpom2 - Вмир, цял живот съм се занимавал с наука!
23.05.2014 18:40
И то не абстрактна, а с приложение в практиката. Така че......, ценя те, няма да кажа нищо!
Аз със сигурност съм изстрадал, без да търся подробности, убеден съм при социализма повече от тебе. Но това ме научи да се боря, да не чакам
Разбирам обичта ти към Щатите, но това не ме задължава на фона на резултатите автоматически и аз да ги обикна. Имаше такъв период, но анализа ми показа друго
Нито Русия е за абсолютно мразене Вмир, нито Щатите за абсолютна обич!
Истината е винаги някъде по средата!
цитирай
52. get - - Принципно е прав К. Попър в твърдението си за "истинност" ! - Но ? :))
23.05.2014 21:35
vmir написа:
нека да припомня научния им статус. Ако си се интересувал от наука и особено от методика на изследванията, няма как да не знаеш разликата между псевдонаука и шарлатанство. За всеки случай ще я припомня в най-общ план без конкретни подробности, защото предполагам, че НЕ си се занимавал с проблема за достоверността на знанието.
...



- Хайде да спрем за момент с това "леви-десни" или "комунисти-капиталисти" :))

- Първо ще ви попитам, знаете кога Турция се сдобива с ПЪРВАТА си субмарина?
- Ето я тук, със Звездата и полумесеца и кръстена на султана Абдул Хамид ? http://public.media.smithsonianmag.com/legacy_blog/Nordenfelt_submarine_Abd%C3%BClhamid-500x196.jpg
- Знаете ли каква е била при нея задвижващата силова установка ?
- Знаете ли кой стои зад сделката ?
- Друга държава, дали си е купила подобен "клас" подводници ... задвижвани с ПАРЕН ДВИГАТЕЛ :))!
- Коя е фирмата произвела/продала подводницата на Туркия?
- какъв е предмета на дейност на същата ... Какви са печалбите й, от Балканските а след това от Първа световна война?!
- Защо са му казвали "merchant of death" ?
- Грък или руснак е живелият в Истанбул измамник и аферист Васил Захариадис?

- Факт е - няма конспирации, само конспиратори ... или както казва "вторият" след Сталин човек, Лазар Мойсеевич Каганович:
-Мы мало расстреливаем! — от 1933 год. на январском пленуме ЦК и ЦКК ВКП (б)
... но по-интересно е ...
... следното негово изказване:

Все люди делятся на три части:
народ, который никогда не узнает правды и ...
руководители, которые знают правду, но она такая ужасная и далёкая от действительности, что это главная их забота, чтобы кроме них её больше никто не узнал.
И есть небольшое количество людей, которые пытаются узнать правду

- А когато Ал. Яковлев, го моли да каже истината за разстрелите, на полските офицери в Катин(и не само) отговаря:
Передай этому говнюку, что я их на хую вертел! Я из семьи простого обвальщика, но стал членом ЦК и министром. А они хотят вернуть нас обратно в 1914 год! То, что они затеяли с Катынью — это им ещё отольётся кровавыми слезами. Они хотят нас опять столкнуть с Европой. Ведь на самом деле в последнюю войну мы воевали не только с Гитлером, но и с большинством европейских стран!…
цитирай
53. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет!
24.05.2014 00:11
Хубави примери даваш за това колко разтеглива може да бъде истината, като турски рахат локум, в зависимост от това кой и как я търси
За казаното от мен се подписвам, каква конспирация, Рузвелт поставя условия на Англия зя ликвидиране на колониалната система, основно това стана през 60 -ти години, държавите бяха създадени горе-долу на нашия принцип, взимат линия и пергел и чертаят граници.
Нигерия, най-голямата африканска държава беше обявена, че има 36 милиона жители. На следващата година правиха преброяване, след независимостта, оказаха се двойно повече-72 милиона.
Гафът беше голям! Англичаните обясниха факта с това, че много племена в джунглата изобщо не са ги преброявали
На база тези граници в Руанда Бурунди, Судан, Чад, Уганда пламнаха граждански и какви ли не войни Не може така да определяш чужди граници
Не станаха ли САЩ № !? Не заеха ли мястото на Англия? Не плати ли данък на войната Англия? Не се ли вживяват САЩ в ролята на световен жандарм, не изземат ли функциите на ООН, правейки го по-жалко от ОФ. Ако са истински джентълмени ще действат от името на ООН.
Казвам го да подчертая ,че праведници, камо ли абсолютни и Диоген с фенера да търси, няма да намери!
цитирай
54. vmir - 52. get,
24.05.2014 07:57
Не знаех за подводницата, но се радвам, че Попър не е живял под властта на тези психари, които щяха да го разстрелят ако не за "буржоазен уклон в науката", поне заради безсмислени или абстрактни занимания.

Но, ли??? Защото истината е неудобна ли??? Ами и днес милиони мислят както онези някога. Разликата е, че онези си признаваха, че са извратени лъжци, а днешните им последователи се представят за носители на истината. За да оправдаят планини от мошеничества и безобразия.
цитирай
55. vmir - 51. leonleonovpom2 - Вмир, цял живот съм се занимавал с наука!
24.05.2014 08:05
leonleonovpom2 написа:
И то не абстрактна, а с приложение в практиката.
Истината е винаги някъде по средата!


Помня добре какви странни неща се наричаха “наука” при комунизма и как обществените науки извън “Научния комунизъм” не бяха нищо повече от буржоазна изгъзица. Как се откриваха институти, за да се задоволи нечие неграмотно, но височайше его като се намери подходяща директорска работа на протежето му. В края на комунизма от западни колеги разбрах, че типичното, което прави за една до три години един отдел на един наш институт със задължителните му мастити корифеи, във френска фирма го правят за по-малко от седмица само двама души – един конструктор и един чертожник, Жан и Филип, обасниха ми подробно и начина, по който става това със съвременните компютърни технологии. Мисълта ми е, че да наричаш високопарно конструирането “наука” се иска доста обширно пренебрежение и невежество към проблема за истината, който съществува откак съществуват и хората.

А истината няма как да е по средата, и френската фирмичка си беше изпратила целия резервен капитал в Москва за борба с последствията от Чернобил въпреки, че високопарните изявления на Москва не допускаха и най-беглото предположение за нещо подобно.
цитирай
56. leonleonovpom2 - Вмир, колкото и да не обичам да се ...
24.05.2014 08:47
Вмир, колкото и да не обичам да се хваля, след като ме поставяш в ъгъла,ще го направя!
Мой механизъм, част от доктората ми, тържествено видях предложен от голям колектив в американски институт. Разбира се, не са го откраднали,, независимо са стигнали до него. На известна американска фирма, на техен продукт, предложен ни за друго, намерих ново приложение. Когато дойдоха за резултати, поканиха и мен. Накрая накрая им казаха какво съм направил. Гледаха с невярващи очи, единият само повтаряше, че съм изобретател!
Мога да продължа, но и това е премного
Да, имат база, осигурени са, няма да се блъскат за консумативи и да им отива времето
Когато след дълги колебания отказах на Кралския университет във Валядолид, проф. Баларев - беше зам. министър на промишлеността в правителството на СДС, счете , че неуредици като нашите ме спират Каза ми, каквото ти трябва за следващия ден, оставяш вечерта списък, на това което ти трябва, сутринта е пред тебе А ако се плашиш, че са пред тебе, познавам и тях , и тебе ,ти си най-малкото равен с тях.
Та толкова за голямата наука там и малката, нищожна тук
Разликата идва не от потенциала, напротив, а от базата Иначе разлика има и то голяма, но не е резултат на човешки ресурс. мога и в исторически план да я обясня, но не искам да се сърдиш, а и не е нужно, нищо не дава
цитирай
57. leonleonovpom2 - Как ги наричаш ,Вмир!, френските революционери! ?
24.05.2014 09:01
Психари или някакви други!
Знаеш ли колко народ и за какво са разстреляли- Нали от тях идва заключението, че революцията изяжда децата си. Кой не е убит или обезглавен, краля и жена му, Дантон, Марат, Робеспиер ли?!
По донос ,днес си велик, утре без глава!
И с какво Руската революция превъзхожда по жестокост френската!? Тя просто я копира. Ами и семената и са селектирани там, няма как да е друга
Единствената разлика е, че в това море от кръв, Сталин, дали е бил по-умен, дали заради друга причина, умира победител, а не на остров "Света Елена" ,като заточеник
Пак ти повтарям, това което ми е дал социализмът ,е , че ме е научил да се боря, да не се предавам лесно и да не чакам друг да ми свърши работата
Но държа да съм обективен.
Когато критикувам, да не минавам в другата крайност-сляпо да хваля другата страна!
Дори и Светоний, като пише за някой омразен тиран, не го изкарва, че е от катран, изтъква и плюсовете му, след това е критиката!
цитирай
58. get - - Питам се ! - каква е разликата между, "онез" плюс оприделителната частица "някога" ... и същите "сега" ... ?
24.05.2014 11:26
vmir написа:
Не знаех за подводницата, но се радвам, че Попър не е живял под властта на тези психари, които щяха да го разстрелят ако не за "буржоазен уклон в науката", поне заради безсмислени или абстрактни занимания.

Но, ли??? Защото истината е неудобна ли??? Ами и днес милиони мислят както онези някога. Разликата е, че онези си признаваха, че са извратени лъжци, а днешните им последователи се представят за носители на истината. За да оправдаят планини от мошеничества и безобразия.

- Почвайки по този интригуващ начин - надявах се! - Чрез примера с продажба на подводница която ползва двигател по принцип НЕИЗПОЛЗВАЕМ(!) под вода - тъй като ОГЪН и ВОДА са антагонисти ... да стигнем, до "Търговеца на смърт".
- Собственик на най-голямата производителка на оръжие английска фирма "Викерс-Армстронг" ... международният аферист и подпалвач на войни ... човека с много имена ... с неопределен произход ... започнал живота и кариерата си от бардаците на Истанбул ... без образование - Но който придобива такава ВЛАСТ - Че?
- Твърди се, - със собствени средства:
1. Докарва до абдикация гръцкият крал Константин, който не е бил съгласен Гърция да влезе на страната на Антантата по време на Първа световна война.
2. След Версайлският "мир" - отново със собствени средства финансира - Войната между Гърция и Туркия (1920-21 г.).
3. Довежда до депопулизиране откъмто "гръцки" етносен елемент на зап.Анатолия (виж: клането в Смирна ?)!
4. Това довежда в краен резултат - до Моллов-Кафандарис(от 1927г.)(спогодба за размяна на бежанци). Която е извикана на бял свят, от предходните обстоятелства ... плюс фактически настъпилата ДЕБЪЛГАРИЗАЦИЯ на Беломорска тракия (дадена на Гърция след ПСВ) и проганване населението ни от там!!

С други трайни последствия - Разпада на Отоманската империя. Тюркизиране на местното(анадолско) население, под диктовката на английският пр. министър Д. Л. Джордж, от дьонмето-масон Мустафа Кемал "Ататюрк"!

- Защо пиша всичко това? - Защото не съм загубил надеждата ... че вие сте, както казва Л. Каганович ... небольшое количество людей, которые пытаются узнать правду // Това неголямо количество хора-БЪЛГАРИ, които се опитват да узнаят истината ?!
- Първо, за самата ИСТИНА!
- Второ, защото като БЪЛГАРИ искат да помогнат ... на народа си да осъзнае истината - Какво е това БЪЛГАРИН ?!

- А българина е ТОВА което казва Иван Вазов:

"И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат."

- Това което се допълва от Стоян Михайловски в химна му Кирил и Методий:
"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!
...
ПРОЧЕТЕТЕ И ОСМИСЛЕТЕ - Какво ни казва Михайловски в тези редове-послание ?!!
"Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!..."

- Да ви е честит празника на СТАРО-БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ и ПРОСВЕТА!!
цитирай
59. leonleonovpom2 - Честито и на тебе, Гет!
24.05.2014 16:52
Прекрасен завършек на коментара ти!
цитирай
60. leonleonovpom2 - Така е,Вмир!
24.05.2014 17:01
Трябва да имаме самочувствие!
И аз съм имал сривове!
Спомням си гладната зима на 91-ва. Един приятел художник организира изложба и изведнаж му се изсипа френска група туристи-пенсионери. Помоли ме да им превеждам. нямах настроение, но се заех и се справих.
Като си тръгваха, една възрастна жена ме повика, даде ми дребен подарък и каза нещо изключително. Явно ме беше изучавала през това време
"Не се предавайте, вие сте качествени хора, сега сте в трудно положение, но ще успеете, ще се справите" Още кънтят тези думи в ушите ми!
цитирай
61. vmir - Леон, Респект за постиженията ти,
24.05.2014 22:52
не знам защо приемаш неласкавото ми отношение към средното ниво като отношение към всички, нито съм казвал, нито ще кажа такова нещо, дори обратното – за да постигнеш едно и също нещо тук, трябва да си доста по-надарен, отколкото “там”. Разминаването ни идва на друго място, което ти наричаш “базата”, а аз смятам, че базата е само едно от частните му проявления. И, така, след като наличието на достатъчно таланти е налице, но постиженията са несъизмеримо различни, няма как да ме ушешава това, че все някой все някога ще започне да оползотворява талантите, стига да не забравим да повтаряме, че има такива. Това за мен е израз на безпомощност и отказ от промяна, а същите некадърници, на които дължим яловата си система, се възползват от същото напомняне, за да се присъединят към него и да изглежда, че не те, а друг я прави ялова. Ти сам прецени от кого е взета тази система и къде талантите имат условията за да бъдат полезни не само на другите, но и на самите себе си.

Не съм биограф на тирани, за да ги показвам от всичкитне им страни, но факта, че Сталин умира като победител, не е добър атестат за народа, който е допуснал това. Когато тъпаците във Франция обезглавяват Лавоазие, веднага се намира някой, осъдителните думи на когото проникват дълбоко в съзнанието на французите и спомагат за бързото прекратяване на революционния терор. А ти едва не казваш, че самите французи са наложили десетилетния болшевишки терор. Нема такова нещо, вервай, поне защото почти век и половина разлика във времето предполага, че разумните и добросъвестни хора по света са имали достатъчно време, за да осъзнаят и да решат как да се предпазват от подобни лумпенски изблици и как да възпрепятстват безскрупулността на авантюристи и тарикати, готови на всичко, за да изплуват над останалите.
цитирай
62. vmir - 58. get,
24.05.2014 23:04
get написа:
- Да ви е честит празника на СТАРО-БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ и ПРОСВЕТА!!


Честит празник,
доскоро мечтаех да въведа използването на кирилицата в международната научна нотация, но след събитията в Крим и безумната подкрепа за тази авантюра осъзнах, че по-добре да не си слагам на душата грях за допълнително нагнетяване на сляпата лумпенска омраза срещу Запада.
цитирай
63. leonleonovpom2 - Съгласен съм, Вмир!
24.05.2014 23:14
Понякога реагирам импулсивно, знам тая моя слабост и внимавам, но въпреки всичко, природа, какво да правиш!
Извинявай ако съм те засегнал, аз следя твоите работи и ги ценя, така, че ако тук са прескочили искри, това не влияе на общото ми отношение
Но ти знаеш, че косвена заслуга за сегашния просперитет на запада имат източните народи. защото те са поели върху себе си ударът на най-дивите вълни от изтока, знаят се кои са.
До 14-ти век ние сме били в синхрон в развитието си със запада. Османското нашествие ни връща векове назад. вярно и ние си имаме вина, не сме единни, тази чертичка на траките, която е хванал още Херодот, се проявява при по-късните българи!
Поздрави!
цитирай
64. get - - Никой от нас няма за цел, да прави от родствениците си НЕ-БЪЛГАРИ ... Защото БЪЛГАРИНА - НЕ МРАЗИ ?!
25.05.2014 12:12
vmir написа:
get написа:
- Да ви е честит празника на СТАРО-БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ и ПРОСВЕТА!!


Честит празник,
доскоро мечтаех да въведа използването на кирилицата в международната научна нотация, но след събитията в Крим и безумната подкрепа за тази авантюра осъзнах, че по-добре да не си слагам на душата грях за допълнително нагнетяване на сляпата лумпенска омраза срещу Запада.


- Не мрази, по причина, че е Християнин !!
- Като Български офицер заявявам - Да се наричаш Българин, е повод за гордост!
- Единствено и само, достойно за ... истинските Българи е! - да падат на колене пред ... БОГ, РОДИНА и ЖЕНА (майка и съпруга) - Истинският мъж, с дух на Българин - нищо друго не може да го преклони ! ... тук спирам с обясненията и поставям въпроса - Имащ пряко отношение, по темата за ЗАКАБАЛВАНЕТО - тоест Личностно-НОРОДНОСТНАТА ДЕПЕРСОНИФИКАЦИЯ !!

- Известните ли са ти тези слова от Вазово стихотворение?

"Но що паднахте тук, деца бурливи?
За трон ли злат, за някой ли кумир?
Да беше то - остали бихте живи,
не бихте срещали тъй горделиви
куршума... Спете в мир.

Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх."

- Втори въпрос - сцената с песента(със същият текст - пята от български офицери) - Знаеш ли в Кой, АНТИБЪЛГАРСКИ-пропаганден филм е показвана ?
http://www.youtube.com/watch?list=RDec0Hxc5rPsI&v=ec0Hxc5rPsI
.................... След като ми отговориш на тези ВСТЪПИТЕЛНИ ВЪПРОСИ - Ще продължа с примери и обосновките си ... относно ПРОПАГАНДАТА-ЗАКАБАЛВАНЕ ?!!

- С уважение - от Get ... наричащ се така, като ... символ за СВОБОДЕН Човек !
цитирай
65. vmir - 63. leonleonovpom2,
25.05.2014 16:25
leonleonovpom2 написа:
Понякога реагирам импулсивно, знам тая моя слабост и внимавам, но въпреки всичко, природа, какво да правиш!
Извинявай ако съм те засегнал, аз следя твоите работи и ги ценя, така, че ако тук са прескочили искри, това не влияе на общото ми отношение
Но ти знаеш, че косвена заслуга за сегашния просперитет на запада имат източните народи. защото те са поели върху себе си ударът на най-дивите вълни от изтока, знаят се кои са.
До 14-ти век ние сме били в синхрон в развитието си със запада. Османското нашествие ни връща векове назад. вярно и ние си имаме вина, не сме единни, тази чертичка на траките, която е хванал още Херодот, се проявява при по-късните българи!
Поздрави!


Уж ние сме баш - европейците, уж ние сме напред с материала, уж са ни препънали изостаналите турци, а за времето от освобождаването ни, българите сме си пак колкото сме били и под турско, а турците са 10 пъти повече от тогава. Е, не понясям подобни нечовешки противоречия. Истината е въпрос на уважение не само към към останалите, но и към самия себе си. Затрупани сме дотам с лумпенски и плиткоумни лъжи, че никаква важна истина не може да просъществува в идиотизираното ни публично пространство. Поздрави!

цитирай
66. vmir - 64. get,
25.05.2014 17:07
Има ли българин, който да не знае това? Християнинът не мрази, но как да бъдем християни, след като повечето непрекъснато се самонавиваме да сме вкопчени в първия смъртен грях - гордостта, а малцина от останалите се опитват да го поставят в безопасни граници? Неслучайно съществуването ни е на ръба на пародията. Никога няма да бъдем доблестни дори на половината на прадядовците ни. Дивата селяндурщина ни разгони и продължава да ни разгонва фамилията. Духът е изтърван от бутилката и няма връщане назад. Изчезваме, а някои бълнуват за величие. Що за самоубийствена налудност?
цитирай
67. get - Има ли българин, който да не знае ...
25.05.2014 19:00
vmir написа:
Има ли българин, който да не знае това? Християнинът не мрази, но как да бъдем християни, след като повечето непрекъснато се самонавиваме да сме вкопчени в първия смъртен грях - гордостта, а малцина от останалите се опитват да го поставят в безопасни граници? Неслучайно съществуването ни е на ръба на пародията. Никога няма да бъдем доблестни дори на половината на прадядовците ни. Дивата селяндурщина ни разгони и продължава да ни разгонва фамилията. Духът е изтърван от бутилката и няма връщане назад. Изчезваме, а някои бълнуват за величие. Що за самоубийствена налудност?


- Показаната сцена с пеещите текста от Вазовото "Новото гробище над Сливница" е от филма е по едноименната повест на Ем. Станев "Крадеца на праскови".
- Образа на коменданта, казват че пресъздава действителният образ на полк. Б. Дрангов ... Но ?

ИСТИНАТА Е !

- Емилиян Станев - КОПИРА ЕДНО КЪМ сюжета на излязлата още през 1894 г. пиеса "Arms and the Man" на Бърнард Шоу.
- Същата е играна само три пъти и поради скандала ... ? ... английският крал Едуард скандализиран ДЕМОНСТРАТИВНО НАПУСКА представлението, е снета!
СЪДЪРЖАНИЕ:
The play takes place during the 1885 Serbo-Bulgarian War. Its heroine, Raina is a young Bulgarian woman engaged to Sergius Saranoff, one of the heroes of that war, whom she idolizes. One night, a Swiss mercenary soldier in the Serbian army, Captain Bluntschli, bursts through her bedroom window and firstly threatens Raina, then begs her to hide him, so that he is not killed. Raina complies, though she thinks the man a coward, especially when he tells her that he does not carry pistol cartridges, but chocolates. When the battle dies down, Raina and her mother, Catherine, sneak Bluntschli out of the house, disguised in an old housecoat.
- Върху нея са разработени:
1. 1908г. оперета "Der tapfere Soldat"
2. 1932г. British film by Cecil Lewis. It starred Barry Jones as Bluntschli and Anne Grey as Raina. A filmed version of Arms and the Man in German entitled Helden (Heroes) starring O. W. Fischer and Liselotte Pulver was runner up for the Academy Award for Best Foreign Language Film in 1958.
3. 1958г. още една екранизация излизаща под името "Helden"
4. 1972 год. Удо Юргенс прави мюзикъл Helden, Helden ...превод: Юнаци, Юнаци ...

- Много хора припадат от възторг, само като чуят името "Бърнард Шоу"?
- Но ? Това е същият, който през 1931 г. прави посещение на СССР, заедно с лейди Нанси Астор(първата жена-депутат в Британският парламент).

- На 29 юли лично е приет от тов. Сталин.
След завръщането си в Англия пише нещо, като пътепис, в който споделя следните "бисери":
«Заминавам(си) от държавата на надеждата и се завръщам в нашите западни страни – страни на отчаянието ... За мен, старият човек се явява едно голямо утешение, преди да вляза в гроба, да знам, че световната цивилизация ще бъде спасена ... Тук в Русия, се убедих, че новата комунистическа система е способна да изведе човечеството от съвременната криза и да го спаси от пълната анархия и погибел»
«Сталин е много приятен човек и истински ръководител на работническата класа ... Сталин е гигант, а всички западни политици – пигмеи»
«В Русия няма парламент или друга глупост от този род.
Руснаците не са такива глупаци, подобно нас. Разбира се че, държавните мъже в съветска РОССия притежават не само огромно морално превъзходство над наще, но и значително умствено превъзходство»

- Но някой от нас - Знае ли в детайл ИСТИНАТА за Сръбско-Българската война?
- Знае ли, че тя е в отговор ОБЯВЕНОТО на 6 септември 1885 г. в Пловдив СЪЕДИНЕНИЕ!
- Някой съвременен школник, да му е известно:

МАНИФЕСТ
Като имам предвид благото на българский народ, неговото горещо желание да се слеят двете български държави в една и постигането на историческата му задача, аз признавам съединението за станало и приемам отсега нататък да бъда и се именувам княз на Северна и Южна България.
ПОДПИС: княз Александър I Батенберг

- Някой знае ли, че ВЕЧЕ към него момент, войната между Сърбия и България е ... ПРЕДРЕШЕНА !! - Защо?

- Но иначе пиесата на Б.Шоу ... е една приятна битова комедия за българско момиче, изневеряващо на годеника(биещ се между другото със сърбите). Която привлечена от стандарта(шоколадите, които подарява) и галантността на швейцареца-сръбски наемник ... има двусмислено поведение в отношенията си с българският й годеник, войник в Сръбско-българската война!

Или както, подражаващите популярният сериален-герой "Алф" - Нищо лично ... майтап бе Вмире ?!:((

- А относно българите не употребявай "селяндурщина" - Защото българското село ... докато не бе унищожено в началото на 60-те години, чрез КООПЕРАЦИЯТА - Бе грабнака, който държеше изправена държава България!
- А то бе унищожено планомерно, съзнателно и тенденциозно ... от тези, които с помощта на "щиковете" на работническо-СЕЛСКАТА червена армия ДОЙДОХА НА ВЛАСТ!
- Но "Червената армия" не щеше да ги докара на власт - Ако западната "демокрация" при поредното МЕЖДУНАРОДНО ПОДЕЛЯНЕ НА СВЕТА (Техеран-Ялта-Потсдам) Не бе решила България да бъде ПОДАРЕНА и по този начин про-ДАДЕНА на Съветите!
- Кои участвах в тези "конференции" ? - Добрите Анкъл "Джо", Роузфийлд(Розенфелд) и Уинстън ... за майката на последният - но комент!!?
цитирай
68. leonleonovpom2 - Здравейте!
25.05.2014 20:34
Такава е съдбата на малките сред големите, хищниците по природа да определят параметрите на нуждите и потребностите им
Затова е нужен умен ръководител, който да умее да лавира и да ги поставя в шахова ситуация - като Тито например
Да се обърнем към тези които ни управляват. това, че последните 25 години нямаме такива е ясно като бял ден. Те не проявяват и интерес да са такива
Погледнато назад в годините-Стамболов, безспорен, царя, особено при международната ситуация близо до Стамболов
Тодор Живко , само по отношение на СССР. Всъщност оттам реално идва и отрицателната разлика сега в сравнение с това преди 25 години-прекъсването на икономическите и пазарни отношения със СССР, сега Русия
Това че пазарът ни е залят със стоки, някой със съмнително качество отвън, всеки що годе с икономическо мислене ще потвърди, че вносът е износ на национален продукт, освен временно засищане на нуждите , нищо положително друго няма. Затова с мита Стамболов е защитавал родното производство!
/ Когато видях горящите седалки на един стадион, свързах се с производител и му обещах, че ще му направя негорими! Възторжен прие. След минута ме потърси на пожар и ми каза, че ако новата седалка е с една стотинка по-скъпа от тази , произведена с вносен материал , ще откаже. Нямаше какво да лъжа, отговорих, че вероятно ще е малко по-скъпа, но няма да гори.Не помогна! Важно е в протокола да пише, че е негогорима , иначе може да гори
Отказах се, естествено!
Такива ми ти работи, хубави, но български, сегашни!
цитирай
69. leonleonovpom2 - Здравей, Вмир!
25.05.2014 20:38
Това с намалящото население на България, причината може да се търси единствено в провежданата политика от десетилетия насам Политика насочена не в полза на българския народ! Има и чуждо участие разбира се, отново се прицелвам в разпарчетосването на България, но при една разумно провеждана политика в името на българския народ, резултатите биха били други!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139553
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102602
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031