Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 22:34 - Хайде / хея/ отново за българо-латинската връзка
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5150 Коментари: 12 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Спомням си как преди години Демис Русос подканяше със считам го за нашенско " хайде" българската публика да пее с него И получи аплодисменти за това.  Дори да се счита, че думата има арабски произход,  на латински тя е хея / heia / , доста близко звучение с това на българския й аналог

Няма да прекаляваме и да се връщаме отново на коментирани многократно основни думи в езика ни,  като глаголи и местоимения, които се дублират с латинския. Но има една много важна, която е пропусната -ден!
На латински е диес/ dies/ ! Някой ще възрази,но освен ден има и днес. Днес е също конкретен ден! И разликата с диес е минимална

Или пък дивна, божествена. На латински е / divina / 
И още близо четири хиляди латински думи, които напълно или отчасти се припокриват с българските! Откъде идва тази близост!? От померанските славяни или от номадите прабългари?! Без коментар!

Ако се тръгне с италиански или с френски , нещата ще се задълбочат, но като химик считам, че от тях по-трудно може да се вземе чиста проба, френския от Луи 13 е международен, италианският / както и френският/ е производен на латинския/Латинският се води мъртъв език, от него трябва да се тръгне!

Трябва да имаме самочувствие! Древен народ сме, били сме Велика сила, да се равняваме и да търсим корените сред средата, която ни подобава, а не сред номадски племена или грабителски военно-икономически съюзи. Не това ни е основният принос към световната история!

А самочувствието ни липсва. Ето един прост пример-французите наричат глаголите имам и съм базови-основни. Ние сме ги категоризирали като спомагателни Верни са и двете определения. Но френското говори за самочувствие, размах, възможен ли е езикът без тях, разбира се ,че са такива. А ние им определяме роля на слугинаж.
Трябва да отбележа ,че французите винаги са със самочувствие. Направи ми на времето впечатление това в научните трудове. Постепенно и аз коригирах работата си в този стил И резултатите не закъсняха, просто се обърнаха.

Трябва да говорим и работим със самочувствие Поддържаме ли този стил, резултатите ще дойдат! 
Не сме глупави, още повече пък с пъти в сравнение с другите.
Не приема коментари Вмир, съгласен съм с обзора му , но причината за подобни оценки при нас се крие в това ,  че неможещите се коалират срещу можещите, а можещите са единаци , всеки действа сам за себе си, оттам идва и разликата със запада. Иначе потенциалът е налице, но не може да се разгъне, развие, липсват и икономически стимули и в добавка е организацията на труда!

И накрая възможно ли е историята да се ползва за реклама!?
Да, напълно, както гърците са определили къде на Термопилите се е състояла битката!
Мой приятел има офис в град близо до така наречената  Ахелойска битка. Защото е Анхиалска и Анхиало се е наричало тогава Ахело и реката носи името на града, но в последствие! Офисът му е на улица " Цар Симеон" 1 Един ден загрижено сподели, че обмисля някаква неординерна реклама, за да му потръгне работата,  но засега няма уточнен  вариант.
Казах му, сложи табела, че тук е отседнал Симеон Велики и отвън е бил вързан конят му!
Погледна ме невярващо, защо се шегувам, той е сериозен. Отговорих му, че не се шегувам, улицата носи неговото име, той е бил в района, офисът му , на приятеля ми , е на № 1, къде другаде да си върже коня?! Невярващите, ако нямат работа, да тръгнат да доказват, че не е така. Той има железни аргументи и още повече обяснения!
Бързо прегърна идеята и каза, че ще я реализира! 



 



Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. raders - Никак не е чудно. В речника за чуж...
31.05.2014 23:20
Никак не е чудно. В речника за чуждици има около 25 хиляди такива с гръцки или латински произход. Това е истината, а не обратния вариант и няма какво да се лъжем...
цитирай
2. leonleonovpom2 - Е, как да се разбира, че речникът ни е ...
01.06.2014 09:36
Е, как да се разбира, че речникът ни е от чужди думи само ли?
Шопската салата и името и показва, че е наша, но и други имат претенции.
Презумцията/ преположението минава през ума, така ли е2/ ,е ,че латинският и българският имат общ произход
Ще има материал за отпред и тя дали е чужда дума, как мислиш Радерс?
цитирай
3. get - - Спокойно Симеонов - Това е просто първият, от множеството хора-примери ... които
01.06.2014 13:00
leonleonovpom2 написа:
Е, как да се разбира, че речникът ни е от чужди думи само ли?
...
Ще има материал за отпред и тя дали е чужда дума, как мислиш Радерс?


... хлевоусто** Ще доказват ... Всичко друго, но не й че ? - Българите са едни от най-старите носители не само европейската но и световна цивилизация !!
- Какво да правим - след като зададената в учебните ни заведения ... води до етносно деперсонификационна МАТРИЦА-МОДЕЛ в нашите САМОВЪЗПРИЯТИЯ ... и от там присъщият за богопротивната българска интелиХенция - Научена да повтаря лъжите(внушени ни от противни нам, сили) за история и произход на българите, като На(ш)род ?!

- За такива, като прежде-говорившият ГЛУПОСТИ - Е пожлезно ... Да чуе тези слова на Дмитрий Лихачов ... а той не е случайна личност ... и представката(АКАДЕМИК) пред Дмитрий не е име, а ТИТЛА ЗА (по)ЗНАНИЯ по коментираната от него ТЕМА - Област от човешкото познание ?!

- Но по-добре е сами да чуете, какво казва този искрен приятел на нас Българите ?
http://vbox7.com/play:4ce87e867f

хлевоуст(а/о/и)**(прилаг.) - Значение: Разговорно Пренебрежително - Който говори много и без да се съобразява с темата или с другите;
- Синонимни значения/думи: цапнат в устата, циничен, бъбрив, бъбрица, бръщолевец, дърдорко, словоохотлив
- ПРОИЗХОД: от PIE *КLeW - дала производни: слово, славя, ... дало също и/или участващо в лични имена, като музата на Историята: Клио, Херакъл ... дала още в български език думи: клетва, клевета; ... последното ПРОИЗВОДНО е и синонимно на наименованието на романа от В.Юго "Les Miserable" ... дословно превеждащ се само и ЕДИНСТВЕНО на/в българският език, с една-синонимна дума - Тази последната СИНОНИМНА Е ТВЪРДЕ подходящо, за научената да мисли анти-български, ... "родна" интелигенция :(((
цитирай
4. leonleonovpom2 - Чудесен пример, Гет!
01.06.2014 14:37
Насажданият от доста време хунски произход на българите, дава резултати в тази насока. В смисъл, че ние не можем да творим, можем да взимаме и грабим само Били сме в хунския съюз, но и много други са били. Не прави ли впечатление, че ако Авитохол е наистина Атила, като се сметнат годините, то той би трябвало да е живял по времето на император Адриан, от когато датират първите писмени сведения за българи в корпуса му
При цялото съвършенство на езика ни , търсим чуждици, а не общи думи Взели сме думи. Ами граматиката от кого сме взели, нали нищо не можем! Крайно време е да се освободим от нихилизма
Езикът ни е търпял дълго развитие, за да достигне сегашното си ниво. О то е неосъществимо с недоимък от думи и с чужди кръпки. Необходимият за развитие блок от думи си ги има от зората на своето развитие. Те не могат така лесно да бъдат подменени от" чуждици" след това
чуждицата е като ракията, който пръв сколаса да я приватизира , след това тя става чуждица за другите, както турците искат да приватизират ракията/ а коранът я забранява-поне употребата й/
цитирай
5. get - 4. leonleonovpom2 - Насажданият от доста време хунски произход на българите, дава резултати в тази насока.
01.06.2014 17:36
- Насажданият от времето на Златарски(той го ПЛАГИАТСТВА от Иловайски) има за цел да прикрие истинският произход на нас българите - изкарвайки ни чрез "хуни" = "тюрки" - Както е в теорията на Иловайски ?!

- По отношение на втората компонента "славяни" - разсъждения на глас ?„
А. „СЛАВЯНИ“ е термин от 17-ти век, с който погрешно се обозначават и обединяват термините СКЛАВЕНИ и СЛОВЕНИ.
Б. Тези названия през 6–10 век са означавали различни неща. Който се срамува да го наричат „славянин“ трябва преди всичко да уточни (след като се информира) кое от двете прозвища има предвид.
В. Значението на „СКЛАВЕНИ“ е спорно, но надделява тезата, че това са племенни общности — съюзници или подчинени на Хуните и/или Българите , защото редовно се споменават редом с тях при нападенията на Балканския полуостров. В по-късно време във връзка са аварите(родствени на българите) "склаве/яни" идва да каже подчинени-неволници.
Г. Наспроти „СЛОВЕНИ“, по-късно засвидетелстван термин от 9–10 век и в старобългарската литература се среща де факто като синоним на „БЪЛГАРИ“. СЛОВЕНИ са били "староверците-езичници"(според религиозната л-ра) — носители на чистата непокварена вяра в Христос, запазена сред населението от двете страни на Дунава …"Словени и Блъгари" в старата ни книжнина се употребяват равнозначно и няма никакви смислени доказателства, че се касае за два народа, още по-малко пък толкова отдалечени и различни.
Д. Измисленият „хански“ период(на нас българите) всъщност съвпада с разгара на борбите между автентичните християни и имперските монофизити, които днес се наричат „православни“.
Е. В етногенезата ни най-решаваща е ролята на „местните“ — т.е. античното балканско (Трако-илири/население), допустимо смесени с малоазийско население. Напливът на римляни (италийци) или гърци, под вида "елини" е меко казано символичен.
Ж. Има също и „външни“ — 1. Избягали на север Дако-мизи плюс сарматски племена от северо-изток, които играят съществена роля при ОТВОЮВАНЕТО на земите, които ще нарекат ?
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Случката с твоят приятел много ми ...
01.06.2014 19:16
Случката с твоят приятел много ми хареса. Понякога трябва просто по-нетрадиционен поглед върху ставащото се около нас и идват блестящи идеи. Ами този исторически град, който ще се прави около варнинското езеро пак е с рекламна цел, нали? Значи историята може да се ползва за реклама, още повече ние имаме какво да разкажем.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Благодаря, Невена!
01.06.2014 20:04
Така е, стига да не се минава в друга крайност, защото ние сме хора на крайностите!
Да се прави реклама , но така, че да е свързана с историята, да не е измислица, но и да има и лека закачка!
Не случайно търся връзка с латинския.До шести век той е основен език едновременно с гръцкия по нашите земи. След шести основен е гръцкият, имам предвид официален Изникват два въпроса! Откъде българи и славяни са усвоили толкова латински думи? Защо ги няма гръцките? Имаме основен глагол, думи, основни в структурата на езика, като местоимения и предлози-готвя материал с пред...
И следват изводите, че езикът ни има общ корен с латинския, че траките, под различни имена са основен компонент във формирането на нацията ни
Поздрави и приятна вечер!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
01.06.2014 20:15
Структурата на езика издава, че той, нашият език е свързан с латинския, и почти няма връзка с гръцкия, която е по - нормална, предвид обстоятелствата за очакване.
Следователно, нашата история е бих казал съчинена на база несигурни източници, да не кажа измислена.
Ние сме древен европейски народ , а не някакъв мишмаш, създаден с директива!
Поздрави!
цитирай
9. raders - Структурата на езика издава, че ...
01.06.2014 22:34
leonleonovpom2 написа:
Структурата на езика издава, че той, нашият език е свързан с латинския, и почти няма връзка с гръцкия, която е по - нормална, предвид обстоятелствата за очакване.
Следователно, нашата история е бих казал съчинена на база несигурни източници, да не кажа измислена.
Ние сме древен европейски народ , а не някакъв мишмаш, създаден с директива!
Поздрави!



"Ние сме древен европейски народ , а не някакъв мишмаш, създаден с директива!
Поздрави!"
Възможно е да си прав, дори е много вероятно. Но фактът, че разглеждаме собствената си история на базата на чужди източници, ни прави просто варвари. Едно безписмено племе пришълци от някъде. Поради липса на собствени автентични документи, които да докажат противното. И на тази база нещата са тотално объркани. Каквото и да си говорим, винаги ще остане някакво съмнение. И всеки ще тълкува историята, както му отърва. За съжаление е така.
цитирай
10. get - - Българската история прилича или по-точно е като един палимпсест ... този, който се занимава с ...
01.06.2014 23:30
raders написа:
leonleonovpom2 написа:
Структурата на езика издава, че той, нашият език е свързан с латинския, и почти няма връзка с гръцкия, която е по - нормална, предвид обстоятелствата за очакване.
Следователно, нашата история е бих казал съчинена на база несигурни източници, да не кажа измислена.
Ние сме древен европейски народ , а не някакъв мишмаш, създаден с директива!
Поздрави!



"Ние сме древен европейски народ , а не някакъв мишмаш, създаден с директива!
Поздрави!"
Възможно е да си прав, дори е много вероятно. Но фактът, че разглеждаме собствената си история на базата на чужди източници, ни прави просто варвари. Едно безписмено племе пришълци от някъде. Поради липса на собствени автентични документи, които да докажат противното. И на тази база нещата са тотално объркани. Каквото и да си говорим, винаги ще остане някакво съмнение. И всеки ще тълкува историята, както му отърва. За съжаление е така.


... с разчитането й, е поставен пред предизвикателството да "проникне" през повече от два или три пласта информация за да стигне до автентичният текст ... тоест Истината за нас българите ?!

- Варвар идва от ... звукоподражателното "бър-бър" та от там и в българският език думата "бърборя" - нещо като първите думи и изречения, което прави едно учещо се да говори дете!

- И Чадуик и Евънс и Вентрис КАЗВАТ - В гръцкият съществува ПО-СТАР езиков субстрат - който е от НЕ-гръцки език! Много от пишещите по въпроса лингвисти се изкушават да свързват този субстрат с митичните "(п/б)елас(г/ц)и" ... Древно население поселявало полуострова, името на който е калка на етносното самонаименование "Пело-понес" ... много древни автори, като Херодот, Страбон, Тукидид и др. Казват че преди идването от Египет и Близък изток ... на "данайците" земите на Елада са били населяни от "беласци" и родствени тям хора - говорещи език ПОКАЗВАЩ ПРИЗНАЦИ на ЕВРОПЕЙСКИ !!
- Занимавал съм се с този езиков проблем и съм стигнал до интересни и подкрепящи ... пред-гърците са европейци !
цитирай
11. leonleonovpom2 - Към Радерс
01.06.2014 23:50
Вярно е, че липсват наши източници за историята ни, но не безписмеността е причината. Книгите ни са унищожавани жестоко и като се има предвид, че бройката им се е базирала само на ръчни преписи-следователно малка, то това лесно обяснява липсата им. Четвероевангелието ясно показва нивото на писмото ни, Именникът, оцелял в Русия,също!
Дали сме писменост на всички сродни народи, не сме безписмени. Просто съдбата ни е лоша-да ни унищожат държавата и книгите
цитирай
12. leonleonovpom2 - Гет, имаш премного интересни из...
01.06.2014 23:55
Гет, имаш премного интересни изследвания и изводи, не само за пелазгите, които съвременни автори пробутват за гърци!
Трябва да им дадеш гласност, тук даже ефектът не е и на ехо!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9133616
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102591
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031