Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2014 23:39 - Латиновръзката-представката пре
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 7742 Коментари: 18 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Не правя точната сметка на материалите на тази тема- сигурно са няколко десетки!
Знам, ще се каже, чуждици са тези думи , има ги в изобилие в българския, освен това Рим е властвал над нашите земи повече от пет века, оттам идва езиковото влияние, къде насилствено, къде доброволно.
Все пак не бива да се забравя, че паралелно с латинския, официален език е бил и гръцкият, а след шести век в Източниата империя официален език е само гръцкия. А такова влияние на гръцкия, дори  и два века асоцииране на България, като тема към империята, върху езика ни не може да се установи Защо ли?!
Следователно връзката между български и латински е по-дълбока от едно просто навлизане на чуждици или езиково влияние

Коментирана е, чрез базовия глагол съм, лични местоимения, множество думи в животновъдството и земеделието, че  броят на припокриващите се или близки думи в българския и латинския доближава 4000, при това само в говоримия език, без научни, медицински или фармакологични термини
Що се отнася до чуждици, акад. Державин беше издирил около 40 думи от турски произход в" тюркския" ни език и една по една беше оборил,  че са такива. Тук става дума за 100 пъти повече думи като брой! Какви чуждици могат да бъдат те?

Да разгледаме една интересна латинска дума - PRAE / пре, така се чете/ Означава отпред, напред, като разбира се, има и много други значения, но тези са основните.
Интересното е, че това буквосъчетание на пре участва като представка в множество други думи. Смисълът и на думите и на представката на значителна част от тях  е близък или еднакъв с този на българския. Ще дадем по-долу  само няколко от по -  интересните от тях:

praecise/ прецизе/  -  накратко
premium / премиум/  -  премия
praesumptio/презумцио/ - презумция/ през ума/, предположение
praetextum / претекстум/ -  претекст
prevideo / превидео /  -  предвиждам

Какъв може да бъдат  изводите,  не само от този частен случай!?
1/ Ами ,че не става дума само за едно просто влияние на езика на владетеля върху този на подчинения.  
2/ В ролята на подчинен попадат пряко САМО траките, коренното население на нашите земи по време на многовековното римско владичество.
3/ Отсъствието на подобно влияние на другият официален език-гръцкият върху българският говори за по - особеното    взаимодействие между латински и български, а именно:
4/ Двата езика, български и латински имат общ произход1



Гласувай:
20


Вълнообразно


1. germantiger - МОЖЕ ДА СИ ПРАВ, НО МОЖЕ И ДА НЕ СИ
02.06.2014 00:11
Първо всички т.нар. индо-европейски езици имат общ произход и в точка 4 не откриваш въобще топлата.

Второ - точка 4 е... айде да я нарека подвеждаща (за да не ползвам по-смели и недостойни квалификации).

Защото на базата не на една, а на група от какво да е словно богатство не можеш категорично и истинно да твърдиш, че те показват общ ПРОИЗХОД.

В този ред на мисли латинския, английския и германския ще са с общ произход (какъвто ти внушаваш, не онзи общо европския и ясния общ), но общ произход имат само германския и английския, не и латинския в примера.

...

Какво всъщност "казвам":

- на базата не на една, а на 1 000 думи не можеш да твърдиш уверено произход
- глагола и формите глаголни на съм са общи дори повече в германския и латинския, отколкото в български и латинския - това съм ти го споменавал - ще рече българския случай не е нито изключителен, нито най-подобен и повлиян

...

Вместо да събереш всичко в един постинг, ти правиш поредица на парче и пръснато?! С повече постинги ще влияяеш повече, ще внушиш повече, ще поддържаш огъня в повече - да в блог.бг да, пред науката във всеки случай не.
цитирай
2. germantiger - ПРОПУСНАХ ХУБАВОТО:
02.06.2014 02:41
Прав си за разликата гръцки - български и за много по-явната прилика латински - български и тук не иде реч за термини, думи характерни за изкуство, наука и прочие.

Факт е (поне за мен лаика, не лингвиста), че общото в латински и български е различно и повече от общото гръуцки - български.

Второто което е безспорно - това са контактите траки - латини или дори етруски. За някои днешни блогъри това не са контакти, а родство (аз съм по-предпазлив и засега не го наричам така, но и не съм знаещ в детайл), така или иначе траки и предците на латините са имали взаимовлияние, но траки и елини също са имали такова и въпреки всичко общото в латиснки и български е различно и повече в неспециализираното от слово от старогръцки и старобългарски (които съм изучавал, както и латински).

Забележката ми е, че можеш да събереш повече в един постинг, да подбираш повече примери и да не бързаш прекалено със заключенията, но в края на краищата блога е твой и подхода и маниера също са твои - избора.

P.S.
Учил съм латински и поне аз много общо в страобългарски и латински все пак не съм намирал, но и не съм търсил и съм ги учил с други очи.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Благодаря, Термантигър!
02.06.2014 10:07
Даваш хубав пример за конструктивна критика!
Е, човек така е устроен, че не вика ура/ още една дума за обследване, но считам, че идва от Гарибалди/ като го критикуват, но когато си нагазил в мътни води и дъното е хлъзгаво и непознато, съветите в такива случаи са безценни
Прав си, това трябва да е машабно изследване, но моята цел е това да направи специалистт / аз все пак не съм/. Има сериозни поводи за размисъл, но ако тръгне от Средноазиатски аули да търси прилики в езика, по-добре да не се захваща
Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Хайде Вулгарос, къш! Сложи си ...
02.06.2014 16:23
Хайде Вулгарос, къш!
Сложи си минуса тук, отивай при летописец, че той има недостиг на плюсове, само този проблем не е решил!
цитирай
5. voulgaros - НЕ ПУСКАШ. . А ДОКИ. . . ИМАШ МНОГО ДА ...
02.06.2014 17:11
НЕ ПУСКАШ..А ДОКИ...ИМАШ МНОГО ДА ЧЕТЕШ ОЩЕ.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Мисля, че за формата на блог. бг е ...
02.06.2014 19:02
Мисля, че за формата на блог. бг е добра дължината на постингите ти. Виж, ако публикуваш в някой специализиран сайт, би могъл да бъдеш по-обстоятелствен и многословен. Едно от нещата които ми харесват твоите постинги ер че с малко думи успяваш да предадеш есенцията и не разводняваш излишно. Става ясно и на хора като мен, които не са специалисти в тази област, а с такива е пълно в блога, ние тук сме като шарена черга.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Благодаря, Невена!
02.06.2014 19:20
Права си, такъв е стилът ми наистина. Някои смятат, че с многословие и неразбираемост придават научност на написаното. Вярно е, но ако е естествено, а не умишлено.
Мао имаше цитат, че колкото по неразбираемо говориш, толкова е по - вярно! Защото няма как да се оспори!
Е, аз съм улеснен, защото повечето неща не са от типа този казал или онзи написал, а особено за латиновръзката са моментна работа
Още веднаж благодарност за добрите думи Невена, нещо рядко в тези времена!
Приятна вечер!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Вулгарос, искам мнение по същес...
02.06.2014 19:45
Вулгарос, искам мнение по същество, оценки не ща, просто не ми трябват , за лични оценки става дума. Има наистина нещо много сбъркано у нас и то е, че всеки може произволно да оценява когато и когото си поиска и смята, че оценката му е с тежест!. А в оценянето има ясна йерархия, както в казармата. Не може ефрейторът да дава заповеди на маршала!
Не може чистачката да нарежда на директора!
Та по същество. Аз твърдя,че има близост между български и латински, поне 20 материала имам на тази тема, има и българо-латински речник, говорил съм с автора му - 3900 думи в латинския и в българския са еднакви или сходни.-за говоримия език става дума Някои от тях формират скелета на езика - съм, виждам, седя и така нататък
Кажи ми, кои гръцки думи са еднакви с българските и колко според тебе Тези в химията или медицината не ги смятай, латинските не са по-малко, но също не ги броя- за говорими думи става въпрос, като агне, паша, муле, ряпа и така нататък
Аз това твърдя, гръцкият е бил повече време официален по нашите земи от латинския преди да имаме държава, но гръцките думи почти липсват, а латинските гонат четири хиляди
Ако не си разбрал както за Анхиало и не си прочел материала, а си се задоволил с минуса само ще ти сведа същността
Шом при наличието на два езика едновременно като официални, има връзка само с единия , това показва, че нещата между него и българският са по-особени, не са само прелитнали думи
Има и нещо друго много важно. не знам доколко владееш български, но граматически, писмено, структурно езикът ни е на обратния полюс на циганския например. Всеки звук си има буква, няма сложни гласни и съгласни или пък баластни букви-които се пишат, но не се четат . Та ,както пишеш - цигани, те нямат такъв език и такава писменост
По комплекс от показатели българският е на върха, най-отговорно го казвам!
цитирай
9. get - @ Латиновръзката-представката ПРЕ ... по отношение на същата, може да се пише много, тъй като ...
02.06.2014 20:09
... същата се среща МНОГО РАНО !
- Казвайки МНОГО имам в предвид ШЕСТИ ВЕК преди новата ера?

- Среща се в думата ПЕРИ-ПЛОУС - За която ни се внушава, че е от гръцки ... или от семитски?
- От "семитски", тъй като старозаветните-юдео-християни са МОНОПОЛИЗИРАЛИ (чрез предпоставената и поради това необективна наука "билреистика") за ЕВРЕЙСКА историята, етно-произхода на населението и територията на Близък изток?! - Но на практика съществуват МНОЖЕСТВО ОПРОВЕРГАВАЩИ ГИ ФАКТИ - Че преди инвазията на семито-хамитите ТАМ Е ПРОЖИВЯВАЛО НАСЕЛЕНИЕ ГОВОРЕЩО НА ЕЗИК от семейството на ЕВРОПЕЙСКИТЕ?!

- Но връщам се на думата, която на български се изписва/произнася "перипъл" - но автентичното и звучение е било "пер(е/и)-плоус". Същата е двусъставна, състояща се от перез(съвременно българско "през") и PIE**Плоу/Флоу - дала в съвременният български език думата "плува" !
- Ако ги търсите на гръцки съвременен или средновековен (тоест поне до време на поява на "койнето") - съставляващите двете коренови ЛИПСВАТ В ГРЪЦКИЯТ ... в иврита(измислен през 19-ти век и поради това "изкуствен" език!) се среща при личното име "Перец" - Което самите те си го превеждат, като През-Преминавам ... но и при тях, няма други производни форми - Което говори, че в семитските (древен) и съвременен "иврит" - Тя е била ВЪНШНА ЗАЕМКА ОТ ДРУГ ЕЗИК - Дали това не е езика на народите, които се срещат под името "Морски" - но на практика идват от Близък изток ... а единият от тях се изписва като "пилищим" (също й) "пелесет" ... което пък го свързва с древното название на народи географски ареал известен ни като Пал/Бал(Бел)+стина ... има още много за разискване - но съм ограничен във времето - Само допълвайки, че там имаме Една област наречена Декаполис(дословно ДЕСЕТОГРАДИЕ ... въпреки, че градовете са били ОСЕМНАДЕСЕТ !) ... ЕДИН ОТ тях носи странното име "Скитополис" - Какви "скити" при Средиземно море - може да има, ще трябва да питаме "корифея" в историята "Лъжеписец" - Май ? :)))
цитирай
10. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет!
02.06.2014 20:29
Както винаги, правиш хубави допълнения!
На Летописец аз подхвърлих за легендите за Кутригур и Утигур-синове на митичен кимерийски цар.
Сега в памет на прадедите ни разчита арабски източници, какво означавали имената. Щом араби дават тълкувание за нас, така ще да е.
И аз като искам да науча някаква истина, търся арабин, само от него мога да я науча. Те са по.честни и от евреите даже
Аз съм петимен да чуя оценка от някакъв си, защото не мога да правя оценки и я приемам с благодарности и овации.
Ами търсил ли е в китайски, корейски и японски източници какво пише за нас ,за да го пропагандира?
Като езикът ни е кимерийски,как се обясняват латинските думи в него?
цитирай
11. get - @ 10. leonleonovpom2 - относно формалният ти спор с германският тигър - за близост на езици ?
02.06.2014 22:24
- Какви шеги си прави понякога "историята" - ако не се запознаем в детайл с даден факт - Като ПРИМЕР произход наименованието "немци".
- Това е чужда заемка от руският-"славянски" в българският език?
- Как се е появило прозвището "НЕМци" за германските народи?
- Първоначално НЕ "СЛАВЯНИТЕ" ... А угрите-фини, са вкарали в употреба термина "НЕМИ" по отношение на европейците-КЕЛТИ с които са били в етносен контакт? - вече по-късно, той се заема и използва по отношение на ЕВРОПЕЙСКИТЕ германо езични племена, от населението на, което ние ДАВАМЕ "църковно-славянският" СИ :(( език ?!

- ТИГРЕ тук вече се обръщам към ТЕБ ! - От няколко дни чета(без да се допускат, от Натан и "Рицар", коментарите ми в блоговете на същите !)?
- Това, което ВНУШАВАТ - че видите ли ... едва ли не "тюрките-татари" са създали германци, като народ и държава - Не е истина!!

- Тук се сблъскваме с ПАРАДОКСАЛНИ неща, които се тиражират в науката с име История?
- Обяснявам на кратко? Европейците под вида им "славяни" и "германци" - живеят в съседство с население от ... най-вече УГЪРСКАТА ГРУПА - За същото население, ще прочетем ... находящо се, на изток от Урал и стига до западен Сибир и малко надолу до Алтай. Странното при него е че ... то се припокрива отчасти и с тюркско езично население от което е трудно да го разграничим?
- Ако отворим и прочетем за генезис и стратификация на тюркските народи ... четем нещо много странно ... един път казват, че са се породили в Ордос(което е в Сибир ?) ... отделно извеждат още една група - която както вече казах се е разпростряла и вероятно е смесена с така наречените "угри" от Урал до Алтай! По този начин излиза - че генезиса на народите от групата на турските, е станала в два различни ареала ?!
- Една голяма част от тези народи, са влезли, като компенент в това, което в момента приемаме, че е "славянската" Велика рус ?!
- Още по-странно става, като се зачетем ... че множеството от техните князе стават колаборационисти ... тоест не се противопоставят а помагат и са активен елемент в армиите на нашествениците монголо-татари, които на практика ... почти са затрили Киевска рус(пост българско държавно формирование !)?

- Дано поради краткостта на поста ми - не прозвуча неразбираемо ? ... Но пак повтарям угри-тюрки-татари (?) ... Изглежда няма нищо случайно, в това че, цар Иван Грозни, отстъпва-поставя на трона си тюрка-татарин Симеон Бекбулатович ? Носещ до приемането на християнството име Саин-Булат хан ... син на Бек-Булат султан, правнук на Ахмат-хан, оглавяващ така наречената Голяма Орда ... Същата явяваща се наследник на т.нар. "Златна орда" ?!
- А тази "Златна орда" по време на зените на силата си е била ДИКТАТОР не само в Киевска рус ... а доколкото знам е определяла Управителите дори и на съседката ни Сърбия ... по време на възхода и при Стефан Урош I - Урош е калка("славянизирано") произнасяне на Урус, със значение Велик-Воин, на тюрко-татарски език ?!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Не знам Гет, как ще бъде изтълкувана ...
03.06.2014 11:38
Не знам Гет, как ще бъде изтълкувана тази латиновръзка - като патриотична или предателска.!? Объркан съм
Като патриотично по отношение на прадедите ни се те взема тълкуванието, че са някакви диви номади, превърнали се в " БИЧ БОЖИ " и трябва да сме горди с това и по този начин да засвидетелстваме почитта към паметта им.
Авитохол е живял няколкостотин години, това как се връзва с Атила?
Нямам нищо против самия Атила, напротив, за времето си е гений, отсрещната страна си го заслужава.
Но как уседналите кимери стават номади?!
Що за сбъркани критерии - очевадната връзка с латински и оттам с цивилизацията да се пренебрегва и да се търси уважение в свирепо номадство?
И това е патриотизъм, в чия полза обаче?!
Кого ползва, това е въпросът?
Ама ,какво ли ме интересува, какъв ми е интересът?!
цитирай
13. get - 12. leonleonovpom2 - Не знам Гет, как ще бъде изтълкувана тази латиновръзка - като патриотична или предателска.!?
03.06.2014 19:06
- Де да имаше още като теб "объркани" :)) - Нищо не си объркал - без достатъчно добре да се обосновеш - Казваш истината ?!

- Истината е тази ? - Българският е наследник на ЕЗИКА на това МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ, живяло от ЗОРАТА на появата на ПРОТОЕВРОПЕЙЦИТЕ Тук (като цяло ПРИ-ЧЕРНОМОРИЕ) ... което в последствие бива АСИМИЛИРАНО НАЙ-ВЕРОЯТНО от народи с ПРОИЗХОД ЕГИПЕТ и Близък изток - Та става известно под името гърци-елини?!

- Автентичната част ... на по-старото население (протоевропейци) на балканите учените ги наричат "трако-илири, на север от Дунав "скити" ... но като цяло ТОВА НАСЕЛЕНИЕ Е РОДСТВЕНО ЕДНО НА ДРУГО!!

- Спомни се преди два месеца време ... Какво уточнявахме за ВЕНЕТСКИТЕ НАРОДИ - Които започват от АДРИАТИКА ... но и от двете му СТРАНИ - В Апенини се наричат Самнити-Сабини ... и т.н. Според Страбон и Софокъл, това е население мигранти, което са родствени на по-късно известно с име "витини" (в Анадола).
- Поради тази етносна близост на това население ... което пък кореспондира в по-късно време с келто-галите ... същите идват и се смесват без проблем с местното балканско "тракийско" и Анадолско "витинско" население ?!
- Това са хора РОДСТВЕНИ ... едната част от които мигрира - но при несполука или проблем се връща при родствениците си?

- Има още много за обяснение - Но най-важното! Ако трябва да нарисуваме генеалогично дърво на Езиците от тук и Апенини - То Балкано-анатолийските и Апенинските би следвало да ги рисуваме, от общ клон ... отклонения ... Та от това идва и приликата между Латинският и-и-и българският - Което говори, че той има генезис ОТ ТУК ?! - не от "райна си майна" - Както почвайки от Златарски ... до момента ни убеждават наследниците му ?!!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Гет!
03.06.2014 21:33
Българинът има една много лоша черта, робува на авторитети!
Може да е най - грешното , което той, авторитетът твърди, но той го казва, следователно е вярно!
И аз доста път извървях, докато се преборя с това.
Накрая получих и похвала , че не ми пука от авторитети.
Ами и те са хора, грешат, не казвам в никакъв случай, че лъжат!
Ако един път излъжат - червен картон и толково, отпадат
Тази чертичка явно идва от петвековната липса на собствена държавност
На времето малко случайно се зарових във френската научна литература - от отчаяние, че ме бяха смачкали и не виждах никакъв изход. Отначало се стреснах, не е като нашата. Бързо хванах разликата-освободеност в мисленето и разсъжденията, никаква зависимост от това кой какво е казал, само за сведение, като база
Бързо възприех този стил. първоначално платих тежък данък. Но после дойдоха резултатите
Сега си давам сметка, че ако не бях сменил коловоза, с мене беше свършено, щяха да ме ликвидират
Поздрави!
цитирай
15. germantiger - ...
04.06.2014 08:34
Гет, щом си чел там, аз спряй от няколко дни... да прощаваш няколко мои грубости или неуважителна лексикка към българското, но всъщност това ми "словно и просташко богатство" под онзи постинг на рицар и магаретонатан е плод на раздразнение и опит да раздраня тях.

Коментарите ми там, както надявам се, си се досетил нямат почти нищо общо със същинското ми мнение по написаното и все пак, първия ми коментар в отговор на тяхната провокация НЕ ми прави чест.

...

Твоя вариант на обяснение за тюркското като два "центъра" и оттам действиотелно възможното решение на "проблема" с фино-угрите, които действително не са европейци по смисъла на вложеното в индо-европейското ще запомня - поне за мен е възможно обяснение и истина на "проблем", който аз за себе си никога не съм съгласил и обяснил когато съм мислил по него точно за угро-фините (част от тях).

И все пак кои са автентичните тюрки или защото са тези два "центъра", за примерите с Иван Грозни и наследника му (за който аз не знаех, защото никога не съм се интересувал)?!
цитирай
16. get - @ 15. germantiger - Гет ... да прощаваш няколко мои грубости ... към българското :((
04.06.2014 21:53
- Напълно те разбирам ... това просто го правиш поради липса на достатъчна информираност! :))

- Симеон Бекбулатов ... го свързват(като историческа фигура ?) с цар Борис Годунов ... за който казват, че бил последният от династията на "варягите" Рюриковичи - след която на трона идва тази на Романови ?!
- Но ако потърсиш из интернета изображение за Борис Годунов или Симеон Бекбулатович - ще излезе ей тази монголо-татарска физиономия ?
http://kremlion.ru/files/praviteli/1227265927.jpg
- Като се зачетем в историята досежно произход на Б. Годунов - мненията се разминават ... един път Рюрикович ... втори път, че произхожда от татарският княз Чета(приел християнство под името Захария ?)!
- Отделно, Симеон Бекбулатович казват че е бил номинално Цар на Московска Рус ... след което остава велик княз на Рус но на практика управлява Касимовските татари?
- А ето Къде е Касимовското(на татарите мишари също) ханство: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Qasim_scheme.svg/640px-Qasim_scheme.svg.png

- А въздигането значението на Московското княжество става след като ... ? ... става с вземане на решение в което се казва: "Москва има всички права на Византийското наследство" взето е от Венецианският сенат през 1473-та година при което още е казано:
"Ние следва да сключим съюз с всички христиански държави и за целта ще привлечем Великият княз на Московития, с обещание, че нему принадлежи ..."(прочети предходното?)
- Това става, тъй като Османската държава се опитва не само да се освободи от опеката на "венецианците" ... а и сама да наложи чрез сила или политически(войни) своята хегемония ... от там отнемайки монопола на венецианските търговци над източно Средиземноморие и вътрешното Черно море?!

- Знам, че ще ви изненадам с този неортодоксален подход към нещата и историята ... но истината е че, търговията(монопола) и най-вече извличаните свръх високи печалби, са били тези, които са движели тогавашната политика ... впрочем и сега не е по-различно ?!! :(
цитирай
17. leonleonovpom2 - Хайде бе, Вулгарос!
06.06.2014 12:23
Покажи си познанията. Чакам 3901 гръцки думи в българския
цитирай
18. leonleonovpom2 - Но да не ми пробуташ такива от рода на ...
06.06.2014 14:54
Но да не ми пробуташ такива от рода на пентан, хексан, октан, те не играят, ами като сол , захар, слънце, въздух, вода, или по -точно-виждам, сядам, паса, пастир, агне и така нататък
Като станат 3901, три хиляди деветстотин и една, с една повече от латинските, иди при нотариус и завери списъка, да се знае, че е твой!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9137274
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031