Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2014 21:29 - Василий Втори Българоубиец
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 6047 Коментари: 11 Гласове:
21

Последна промяна: 18.07.2014 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да оставим  засега настрана грозното прозвище на този император. По интересно е да се проследи жизненият му път , а  той,  съпоставен с резултатите от властването му, показва, че няма нищо случайно в станалото.  Василий  произхожда от тъй- наречената македонска династия, родоначалник на която е Василий Първи. Те обаче не са македонци -  родителите му , а арменци по произход и живеят в тема Македония, която обхваща и Одринска Тракия Та родителите на този Василий са изселени от нашият владетел Крум Страшни с още десетки хиляди жители  на Одринска Тракия в Отвъддунавска България- за наказание
Когато се връщат отново на родните си места, според една легенда, праотецът Василий спечелил разположението на императора или вече василевса Михаил Трети с физическата си сила, след като успял да победи един изключително силен български борец

За Василий Втори, живял век след Василий Първи има множество легенди.
Бил е висок на ръст и снажен, за разлика от всичките му останали роднини тогава Има твърдение, че е плод на грешна любов на майка му, която е била доста шавлива с варяг - заложник Може и да е вярно, като се имат предвид крещящите физически отлики на Василий с останалите му роднини

Извървял дълъг път докато се добере до върховната власт, бил е в миманса, накрая имал и късмет, със смъртта на Йоан Цимисхи.
Става император,  но с брат си Константин- Но в този дълъг петдесет годишен период, той не поддържа връзки с него. Константин става реален император едва след смъртта  на Василий.
Нашето нещастие е , че Василий е женен за ..империята. Никога не се интересува от жени, не се жени Не е ясна причината, красив, представителен мъж, да не си потърси съпруга? Всички Европейски дворове със сигурност са щели да се предложат!
.
Но за това пък е отдаден изцяло на държавничеството, всичко друго за него няма значение и смисъл.  Няма жена, да му отвлича вниманието, да му мърмори, че е все по походи, че жена му е държавата!
Оттук тръгват нашите неприятности. Дълги години успехът е променлив за двете страни. Но постепенно обръчът се стяга около нашите земи.
След превземането на Преслав столицата ни се премества в Средец, след това в Скопие, Охрид, Битоля , Преспа
Битките общо взето са известни, особено тази при Беласица, довела до пленяването на 15 000 войници. И вместо да ги освободи, след като ги обезоръжи, той заповядва да ги ослепят. Вади ги завинаги от строя, което говори, че не е случаен пристъп на жестокост, а има предумисъл в него.
Твърдо е решил войната да я доведе до успешен край и един от начините е тази жестокост!

Общо взето историята е известна с какъв край е
Има версия, че Василий иска дуалистична империя с България, но той да играе първостепенна роля, подобно на замисълът  на Симеон Велики, но с обратен знак
Много е рано за такива реформаторски идеи, но дали все пак те имат основание, да проследим това?!

Василий е пределно наясно,  че десетилетните войни за подчинение на България като държава са нищо в сравнение с това да поставиш народа й в робско подчинение. Народ ,който столетия е властвал над други народи.
И постъпва изключително разумно. България не може в никакъв случай да се нарече колония, особено от вид отпреди стотина години
Първо, с прословутите му грамоти църквата ни е понижена в ранг, но остава автокефална, като епископът и се назначава от Цариградския патриарх, но при негово одобрение-на Василий
Църквата ни запазва привилегиите си от годините на независимостта

Самуилова България, почти цялата е влязла в новата тема България, в управата и имало достатъчно българи

Да не коментираме това дали е робство или не, но факт неоспорим е ,че когато Асеневци възстановяват държавата,  няма такива проблеми с държавността и държавниците , както при Третото ни царство.
Хората ,заели се с тази дейност са вещи и много бързо поставят империята на място, както и скоропостижно появилата се Латинска империя!



Гласувай:
21


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Чудих се известно време, смятах да е ...
18.07.2014 22:41
Чудих се известно време, смятах да е № 2 този постинг, след другия, какви са ни реалните отношения или по-точно на владетелите ни с и спрямо ИРИ, но прецених, че този трябва да предшества
цитирай
2. germantiger - Забележителна личност със съмнения в предпочитанията спрямо половете.
18.07.2014 22:51
Базилчо ;) без ирония е изключителен лидер (както и тактическите способности на няколко от командирите му изненадвали българи в засада, в дъжд, с изумителни нощни преходи в планински релеф итн итн итн). За съжаление той е враг на България и след това архитект на "нещо" с нея.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Съгласен съм , Германтигър!
18.07.2014 23:23
Но прави впечатление, че при тези особености на характера, след като де факто става господар, удря спирачки Няма произвол, проявява разум
Не посята на църквата, а в тея времена, тя дори, вътрешно , стои по-високо от държавата Е, понижава я в ранг, но всичко останало запазва
Не ми е симпатичен и заради нетипичното за мъж поведение, откъдето според мен идват отклоненията, ако имаше жена, нямаше с такова настървение 30 години да преследва България, щеше да и отделя внимание , а пък и тя щеше да иска своето си време от него.
Въпреки, че има примери за жени властни и войнствени КАТО ИРИНА, свалила с преврат не особено кадърния си син - Константин Шести и вероятно заповядала да го ослепят, за да поеме тя властта. И се справила чудесно!
цитирай
4. syrmaepon - Според мен е съвсем логично, макар и ...
19.07.2014 09:26
Според мен е съвсем логично, макар и неприятно за нас, този император да преследва така българската държава. Когато възникнат проблеми или се появят съперници трябва да се действа твърдо и точно. Гръцката партия явно никога не остава без съперник в Империята, а българите се оказват доста упорити. Да не говорим, че в България се пръква и ерес, която също не е за подценяване.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Така е, Сирма!
19.07.2014 12:19
Идеята беше, че не сме имали и късмет с" монашеството" на Василий, в смисъл, че няма жена и не се жени.
В противен случай, може би е нямало с такова настървение да преследва целта си, а е щял да отдели нужното внимание на нея.
А при нас се е появила освен ереста и друга характерна наша чертичка, подпомогнала Василий-предателството за пари и длъжности..
Поздрави!
цитирай
6. merlin68 - Интересно е, не бях запознат с ли...
19.07.2014 14:04
Интересно е, не бях запознат с личността на Василий. Преднамерената жестокост има двуяко значение. Да ослепиш 14 000 човека си е преднамерена жестокост, други биха казали, че не е така защото поне не ги е убил. Аз бих казал, че тази преднамерена жестокост е и добре пресметната. Василий не би се поколебал да избие всичките тези български войници, но ги оставя живи и негодни не само за война, но и за труд, като по този начин създава икономически проблем за България - семействата, хазната, някой трябва да се грижи за тях. Но това е, войната винаги е жестоко занимание.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Мерлин!
19.07.2014 16:09
Така си е, формално те са живи, но никому ненужни и вредни дори за себе си!
Ослепяването е широко практикувано в ИРИ
Дори Ирина, една от малкото императрици дава карт бланш да ослепят сваленият поради некадърност император Константин Шести, който и е и син и заема мястото му.
По същия начин нашият Борис постъпва с Владимир Хръз-негов син и цар
Но Василий надминава всичко в жестокостта си, вместо ослепител, с право е наречен убиец. Ами при вида на това безпомощно множество Самуил рухва и бързо умира
Иначе нормалната практика тогава е била да ги обезоръжат, да вземат заложници и да ги освободят
цитирай
8. voulgaros - НИЕ КАРАКАЧАНИТЕ ЧАКАМЕ НОВИЯ В...
19.07.2014 16:23
НИЕ КАРАКАЧАНИТЕ ЧАКАМЕ НОВИЯ ВАСИЛЕУС --- ВАСИЛЛИС 3-РИ ВУЛГАРО-УБИЕЦ, ЗАЕДНО С НЕГО ДА ПРЕМАЖЕМ ДОЛНИТЕ ТАТАРО-ВУЛГАРИ, ФОР ЕВАР !!


ЗИТО МИТТЕРА ЕЛЛАС КАИ ЕЛЛИНИЗМОС, ГИА ПАНТА КАИ ПАНТОУС !!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Трябва да отговаря на няколко ус...
19.07.2014 16:54
Трябва да отговаря на няколко условия Вулгарос, този месия
1/ Майка му да е била дащна, към някой затворник например
2/ Той да има кръв от севера, но да не е от турските емигранти, защото ще подгони още от самолета ...чакащите го
3/ Новият спасител, за чакащите го от хиляда години и повече вече, трябва да не поглежда жени и да не се жени, зер пита ли какво е това , да го чакат от толкова години!
Трябва с любов да отговори на тази любов, а не да хукне веднага по фусти!
Сигурно има и друго, ако съм забравил, а за тебе е необходимо и важно, за разпознаването му, сигнализирай ми, аз ще се постарая да съм ти полезен
Впрочем, струва ми се, че ти си забравил подаръка си към мен, който е традиционендаже веднаж го поднесе авансово, такова доверие ми имаш
Така ли е или греша?
Защо съм, наказан, като наказание го приемам?! Да не съм се компрометирал или авоарите са в Пиреос банд!?
Банд, няма грешка, така са преименували банк, има комюнике за актуализация, не може от римско време все банк да бъде.
Хората в космоса отидоха, а то все банк, банк, трябва малка промяна, да се види, че има развитие.
А ти надзъртай там по-често, току виж си открил човека, който търсиш,където най-малко очакваш
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Не знаех, че Василий втори е бил ж...
19.07.2014 18:17
Не знаех, че Василий втори е бил женен за империята си и нямал интерес към жените. Това обяснява всичко:((((
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
19.07.2014 20:38
Толкова точно го каза, че и да се мъча, няма какво да добавя.
Иначе въртях ,суках, да го заобиколя някак си, ама това е точното!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9133811
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102591
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031