Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 17:18 - Великият град Анхиало
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 10831 Коментари: 20 Гласове:
36

Последна промяна: 21.12.2014 21:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


        д-р инж. Иван Симеонов

 

Определението за Анхиало не е нито шеговито, нито присмехулно, напълно отговаря на действителността.

Имало е период, по време на римското владичество по нашите земи, когато градът е бил главно пристанище на империята на Западното черноморие и е засенчвал Византион- бъдещият Константинопол, който е на същия бряг на Балканския полуостров, но на Босфора. За това, че градът не е случаен в Римската епоха красноречиво говори и фактът, че той има право на собствено, провинциално монетосечене. Само 13 града на територията на днешна България са удостоени с това право. Анхиалското монетосечене твърдо дели първото място с главния град на провинция Тракия- Филипопол (днешния Пловдив).

Монетите на града са с такъв разнообразен типаж и толкова трудни за описание, че до ден днешен нямат пълен каталог и описание.

Много специалисти са работили върху тях- на първо място професор Карайотов, на него се дължи описанието на най-интересните анхиалски монети (по-надолу ще бъде коментиран отново), професор Лазаров, който беше влюбен в Анхиало, Иван Върбанов, сега по темата сериозно работи професор Драганов.

Иначе първите, поставили началото на изследването на анхиалското монетосечене са българинът Мушмов и немският археолог Щрак.

В студията „Загадки на анхиалското монетосечене” имам глава – „Монетите на Анхиало разказват”. Това не е просто приумица. Да, те дават интересна информация за града, каквато няма откъде другаде да се вземе- за храмовете, за поминъка (прекрасни реверси с грозд, плодове, риби) и т.н.

Преди години проф. Карайотов написа една прекрасна статия за високите крепостни стени на Анхиало. Ставаше дума за впечатленията на придворния поет на Август – Овидий от града, минаващ край него на път за Томи (Констанца). Пратен е там на заточение от довчерашният си покровител, заради забежките с дъщеря му Юлия. Та той, идващият не от някъде другаде, а от вечният град Рим се е впечатлил от високите му крепостни стени! Няма нужда от коментар!

Проф. Карайотов беше дал описание (и снимка) на монета с аверс (лице) – бюст на император Септимий Север и реверс (опако) – крепостна стена с две кули и стилизиран плаващ кораб с вълни и риби пред него. Тази комбинация правеше силно впечатление - да обединиш забележителните стени на града с другата му отлика – морето.

Дълго време смятах, че тази монета е единичен случай, има такива, докато ровейки се в Интернет не попаднах на подобен тип монета, отново на Анхиало. Единствената й разлика от описаната от проф. Карайотов монета е в лицето й. Вместо бюст на император Септимий Север на него е даден бюст на сина му – Марк Аврелий Антонин, по популярен като Каракала.

Иначе всичко останало е налице – високите анхиалски стени (по Овидиевото описание) в дъното, пред тях стилизиран кораб с очертани вълни и риби!

Красота на замисъла и чудесно изпълнение на античния гравьор.

Сигурно при втория тип монета е използвана същата матрица за реверса, както при тази за Септимий Север.

Допустимо е също монетите на Септимий Север и на Каракала да са отсечени едновременно, когато синът Каракала е съимператор на баща си, а не по време на самостоятелното му управление. Защото има индикации, в „Загадки на Анхиалското монетосечене” е обсъждано това, че при Каракала именно анхиалското монетосечене е преустановено за доста дълъг период от време.

И други градове имат монети с изобразени кораби – Дебелт например. Но подобна комбинация – крепостни стени и плаващ в съседство с тях кораб има само Анхиало. Това подчертава красноречиво значимостта и величието на Анхиало от една страна и полезността на информацията, която монетите носят в себе си – от друга.

Информация за един слабо описан период по нашите земи за Римското величие, която трябва да се разчете и осмисли!


imageimage




Гласувай:
36


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Има проблеми със снимките
18.12.2014 18:07
Горната е лицето с образа на императора, а разположената отдолу е на крепостната стена с кораба пред нея-реверса, опакото
Извинявам се!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - В историческия музей в Поморие съм ...
18.12.2014 18:11
В историческия музей в Поморие съм разглеждала много интересни монети, сечени в римския период, като част от богатата нумизматична сбирка, която включва и други монети, сечени в Месембрия, Византия, Западна Европа и др. Специално монетите на Анхиало много ме впечатлиха, а твоята студия за тях хвърля допълнителна светлина върху историческите събития по това време. Поздрави!!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Благодаря, Невена!
18.12.2014 19:44
Няма как да не съм ти благодарен, в България да не бъдеш оплют за нещо полезно, доказано при това е почти такава рядкост, като сняг на екватора например
Приятна вечер ти желая!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Относно монетосеченето на Анхиало!
18.12.2014 20:52
Освен провинциалните монети-градът по Римско време е в провинция Тракия, градът сече автономни монети от васалното тракийско Сапейско царство и псевдоавтономни, вероятно по времето на управлението та Гета и Каракала
При разкопки са открити само останки на римския град Изключително много тракийски монети се намират от Сапейското царство-особено тези на Реметалк с Август Явно градът е играел важна роля в него като главно пристанище
Приемам всякакви въпроси на тази тема, привеждал съм в нормален вид хиляди монети на местния музей
Приятна вечер на всички!
цитирай
5. mt46 - Поздрав!...
18.12.2014 21:31
Старите монети са имали стойност /покритие/, за разлика от сегашните, според мен...
Приятна вечер!...
цитирай
6. leonleonovpom2 - Така е Марине, прав си!
18.12.2014 23:11
И добри икономисти, за разлика от сегашните!
Рим, който е владеел Европа е отчитал инфлацията По стечение на обстоятелствата, точно при Каракала е извършена парична реформа, като причината е инфлацията Но не както при нас, не официална, 10 лева да станат един лев, а останалите девет да отидат в небитието

Та в много отношения има да се учим от тях
Какво им е пречило точно тогава, сенатът да си гласува увеличаване на вътрешния дълг?!
Лека нощ!
цитирай
7. voulgaros - ДОКТОРЕ. . . . . НАЛИ ЗНАЕШ ПОНЕ НЯКИ ...
18.12.2014 23:38
ДОКТОРЕ.....

НАЛИ ЗНАЕШ ПОНЕ НЯКИ ПРАИЛА В ГРЪЦКИЯ ЕЗИК..ЗА ПИСАНЕТО И ИЗГОВАРЯНЕТО
КОГА ..КАК СЕ ПИШЕ...И КОГА..КАК СЕ ЧЕТЕ....НЕЩО КАТО ДНЕШНИЯ ФРЕНСКИ ЕЗИКИ, ПРИ КОИТО ЕДНО СЕ ПИШЕ А ДРУГО СЕ ИЗГОВАРЯ----В 95 ПРОКЕНТА ОТ ФРЕНСКАТА ГРАМММАТИКИС НОМИА.


ТА...АКО СИ НАИСТИНА ДОКТОР--ПО НЕЩО СИ (УЖ СИ ИНГЕНЕР-КИМИК..ЗА КАМУФЛАЖ) :))))


АГГЕЛОС = АНГЕЛОС АГХИАЛОС = АНХИАЛОС
АГГЕЛИНА = АНГЕЛИНА


АИДЕ. ДОК....НАУЧИ ТОВА ПРАВИЛО...МЕЛЕЗ-БУГАРОМАН.

ИМАШ ДВЕ БАБИ--ГЪРКИНИ...А НЕ ЗНАЕШ И ЕДНА ДУМА НА ГРЪЦКИ.
цитирай
8. leonleonovpom2 - А така, Вулгарос, тук вземи отношение!
18.12.2014 23:56
Аз не държа да ме титуловат, материалът е взет от публикация, в редакцията по традиция ми го пишат, защото има и други с това име, не е рядко
Та тука нещата са ясни-Името на града се изписва с Анхиал или Агхиал, знаеш, че и в двата случая се чете Анхиал Има монети с царски бюст, става дума за цар с такова име Намерих цар Анхиал, на остров Тафос, описано е пътешествието на сина му в Тъмното, Черно море
Не ми беше ясно защо Анхиал не е разпространено име сред гърците
И това стана ясно Идва от Анх, амулет на фараоните и това име Анхиал може да го носят само царе
Та гърците от Тафос вероятно са кръстили Анхиало, на името на царя си, който е близък на Одисей
цитирай
9. veninski - Поздрави и от мен, приятелю!
19.12.2014 05:53
Поздрави и от мен, приятелю!
цитирай
10. zaw12929 - трябва да се разчете и осмисли! ...
19.12.2014 07:06
трябва да се разчете и осмисли!
така и вие помагате за тази кауза- пишете пак и пак...
цитирай
11. leonleonovpom2 - Благодаря ти приятелю, Венински!
19.12.2014 07:34
Поздрави и за твоята апостолска работа за Родопския край!
Приятен ден ти желая!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Благодаря ти , zaw 12929!
19.12.2014 07:37
Благодаря ти за пожеланието, желая ти здраве и успех!
Приятен ден!
цитирай
13. zemela - Прочетох с интерес! Поздрави, Лео!
19.12.2014 08:23
Прочетох с интерес! Поздрави, Лео!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Благодаря ти,zemela
19.12.2014 08:32
Радвам се ,че прочетеното те е заинтересувало! Това е и целта ми, основната, една материя, която може да е строго научна и оттам скучна, да стане по- достъпна , разбираема и интересна!
Приятен ден ти желая!
цитирай
15. mt46 - Нещо интересно...
19.12.2014 12:53
Как изглежда едно такова унищожаване на кредитните облигации ни е известно от почти 2000 години. Римският император Адриан (76-137) е застъпил на престола през 117 година и само една година по късно е изгорил еднократно всички искове за плащания по дългове по време на отворена обществена акция. Това събитие е увековечено на монети. След този акт, освобождаващ всички длъжници от бремето на дълга, цялото стопанство на Рим скоростно разцъфтява и Адриан е записан като добронамерен Спасител в аналите на историята.
Времето на цъфтеж при Август започва с масова екзекуция
Отстраняването на държавния дълг чрез отнемане на собствеността от кредиторите, които при това биват и физически унищожавани е един по-рядко срещан вариант на играта “Банкрут-Инфлация”. Един друг, също добре известен римски император - Август, царувал някъде около Рождество, си казал: “Би било по добре, ако няколко богаташи изчезнат, отколкото една цяла държава да погине в хаос, анархия и нищета.” Така Август наредил да се съставят списъци с имената на всички богати (кредитори) хора, т.н. проскрипции. Всеки, който убие човек от тези списъци (окачени в цялата страна) е бил възнаграждаван. Сам императорът е пътувал по провинциите за да присъствува на закачването на списъка на най-богатите във всеки град. Богатите е трябвало да се представят, за да бъдат екзекутирани. Те са се вайкали с молби за прошка, но Август, гледайки твърдо право пред себе си казвал: “moriturum est” (на български “трябва да се умре”). Една от най-известните жертви тогава е бил прочутия оратор, правист и философ Цицерон. И неговата глава се е търкулнала на Форума в Рим. След чудовищните убийства, извършени от Август (те са наречени от историка Освалд Шпенглер, автор на книгата “Залезът на Запада” финансова операция под формата на една касапница) Рим започва да цъфти, както никога преди това не е цъфтял. Започнал е прочутият Августовски период - време на масово благополучие и просперитет.
---
(Статия в швейцарското списание Zait Punkt.
От автора на книгата “Люлката на кризите” Paul C. Martin)
Превод Вл. Богданов
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
19.12.2014 13:19
Интересна информация относно финансовата политика на Рим - едноличен господар на света, без противник, особено през първи и втори век сл. Христа
Сега, ако император ни беше Август, много корумпирани глави щяха да паднат, а Цветановци и Сертовци нямаше да се крият при окраденото си и други, организирано да се правят, че ги търсят и не могат да ги намерят
Или да крият диска на Меркел с "вложителите" в Швейцарски банки, само 250 на брой със 150 милиона евро
Смехория, само аз знам, тук по периферията на България едни с десетки милиони евро там, , в Швейцария И не са от каймака на елита
Та изпитана марка е, императорът, когато финансите на държавата са нарушени да прибегне до експроприация на капиталите Един вид наченки на пролетарски социализъм, който гледа строго и следи финансовия и друг капитализъм
Това е на шега, но не е далече от истината
Обикновено, преди да екзекутират финансовата акула, императора го принуждава да го направи наследник и след това имането му отива в хазната
Такава организирана безстопанственост, каквато е сега при нас в банките, а и не само там е страшен лукс за извършителите Рискуват да им се намали ръста с една глава
Приятен ден ти желая!
цитирай
17. get - - "Дигамата" НЕ Е СПЕЦИФИКА НА ГРЪЦКИЯТ ... а е присъща на ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИЯТ ЕЗИК при който ...
19.12.2014 19:26
voulgaros написа:
ДОКТОРЕ.....

НАЛИ ЗНАЕШ ПОНЕ НЯКИ ПРАИЛА В ГРЪЦКИЯ ЕЗИК..ЗА ПИСАНЕТО И ИЗГОВАРЯНЕТО
КОГА ..КАК СЕ ПИШЕ...И КОГА..КАК СЕ ЧЕТЕ....НЕЩО КАТО ДНЕШНИЯ ФРЕНСКИ ЕЗИКИ, ПРИ КОИТО ЕДНО СЕ ПИШЕ А ДРУГО СЕ ИЗГОВАРЯ----В 95 ПРОКЕНТА ОТ ФРЕНСКАТА ГРАМММАТИКИС НОМИА.


ТА...АКО СИ НАИСТИНА ДОКТОР--ПО НЕЩО СИ (УЖ СИ ИНГЕНЕР-КИМИК..ЗА КАМУФЛАЖ) :))))


АГГЕЛОС = АНГЕЛОС АГХИАЛОС = АНХИАЛОС
АГГЕЛИНА = АНГЕЛИНА


АИДЕ. ДОК....НАУЧИ ТОВА ПРАВИЛО...МЕЛЕЗ-БУГАРОМАН.

ИМАШ ДВЕ БАБИ--ГЪРКИНИ...А НЕ ЗНАЕШ И ЕДНА ДУМА НА ГРЪЦКИ.


... е имало специфично произношение на звучните гласни, т.е. след: а - о - е - у ПРЕД съгласна "Нъ" ... Звуците(фонетиката-произношението) при същите е било от вида:
- "гласна" + "съгласна" = Която не се е чувала, както съвременното ясно "Нъ" ... а е звучала, като "нГ" или "нТ" !

- Относно, тези назиални(носови = с носово произношение) Както вече казах ОТ ВИДА "гласнА + Н(г/т) ... за това, автори, като Ван Видекенс, Чадуик, ... Фасмер, Цимбурски, ... Гиндин ... и др. - Заявяват, че са НЕСПЕЦИФИЧНИ ЗА ГРЪЦКИЯТ ... а се явяват ОТГЛАС(ЗАЕМКА, от по-стар) езиков СУБСТРАТ в гръчцкият език?
- Като пример дават, думите К(а/о)ринт, Волинт(воленте - двете последни, доказано ТРАКИЙСКИ ГЛОСИ със смисъл:ВОЛ - Теленце ... и др.!
- Същото Е с назиалните звуци, които имаме и в старо-български(който го наричат "църковно-славянски:))) - примерно в думата (хоругва - съвременна) звучала е в по-старо време, като Хор(о/у)НГва (това произношение е запазено все още в полски език: ХОРонгВА) втори пример: Мъдра=МоНДра (в бг. -> и полски) !

- Тази специфика ... повтарям ОТНОВО, е била при ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИЯТ език, и под една или друга форма се е запазила в палео(първичните) форми на езиците от групите на Романски, Германски, Славянски ... и гръцки (за последният с малко уговорки :)))!

- Паликаренце - отнасяй се ... Моля! - с подобаващата степен уважение ... към по-възрастните и по-зрели от теб хора !!
цитирай
18. get - - Простете за лапсуса. . . при изп...
19.12.2014 21:00
- Простете за лапсуса ... при изписването на "назИални" - наместо "назАлни" - Назално (както вече коментирах) според лингвистите идва от "латинската дума" за НОС - ( лат.: nasus) - nasalis - отнасящо се до носа ... на прост български "носов" ... Както примерно е "glosa" кореспондиращо с латинската дума за "глътка" - glota ... дало в българският език, ГЛАС ; ГЛЪТКА плюс глагола ГЪЛТАМ ... странното е че, има още много такива паралели при/между ЛАТИНСКИ И БЪЛГАРСКИ ... както е при старо-латинското име на град Ostya ->> ново. латински ->> Os ->> с аналози в съвременен български Уста и Устие(на река) ... примерите са с десетки - Което е смущаващо ... Тъй като доскоро и аз мислех, че след като езика ни Е ? ... под вида "славянски" или "прабългарски" - Не би следвало да показва такива близки признаци за лексикална родственост с "мъртвият" латински език ?!

- Замислете се над това?

- Поздрави Симеонов! - И да знаеш, Анхиало му е дадено правото на МОНЕТОСЕЧЕНЕ ... най-вече ЗАЩОТО Е ИМАЛ НЕЩО с което е ОБЕЗПЕЧАВАЛ(е служело, като гаранция-покритие) на сечените в него ПАРИ ?!! - хайде да видим - Дали ще се сетиш? :)))
- Подсказвам: Това което е служело, като обезпечение ... в английският е дало думата за "за-плата" ... "салари" ?!! :))
цитирай
19. leonleonovpom2 - Да, Гет!
19.12.2014 21:44
Солта! Безусловно си прав!
Имахме дълъг разговор на тази тема с проф. Лазаров!Той твърдеше и беше прав, че няма никакви данни, на само върху монетите, а и писмени и не може да се говори за солодобив. Липсват доказателства Но бурното развитие на града недвусмислено доказва, че Анхиало има нещо, което Аполония и Месамбрия нямат, упорствах аз
Да, но трябва лагуна, а тя се е оформила при земетресение през осми век, говореше той, да е светла паметта му!
Но явно това ги подтикна да я изследват специалисти Изводът им беше, на него и другите автори, писали книга за Анхиало, че има данни тя, лагуната да е съществувала от началото на първи век, така, че солодобивът е бил възможен!
Защо не е отбелязан никъде? Моето обяснение беше, при разговора ни с него, че е стратегическо производство, не се рекламира и не се нуждае от реклама, подобно на добива на злато
А солта тогава е била ,както пишеш и ти, голяма ценност. Явно на нея се дължи икономическия" бум" на Анхиало
Приятна вечер, Гет!
цитирай
20. get - - Приятелю пояснявам, какво ме подтикна да напиша ... ?@- Уважавани от мен Андрей ... Дайте да не поставяме, така категорично ...
21.12.2014 11:39
... "вердикта" - "Българите не са хуни!"
- Дали не се касае за ПРЕНАСЯНЕ(присвояване) НА ТЕРМИН ... От един в/у друг ОБЕКТ на историческото ни изследване?

1. В старо време РАЗБУНТУВАНИ, СЪБРАХА СЕ:
Словенин с Хун и Скит с Българин,
Мизиец със Скит едно мислеха,
ЕДИН ЕЗИК (!!?) и едно място имаха.
Бидейки обособени и отдавна съединени
Една война срещу нас водеха.
- Казано е от поета живял през седми Георги от Писида "Писидийски"

- Драги приятелю, Симеонов - С примерИ от семантика-етимология ЩЕ ОБОСНОВА ... Защо, АПЕЛИРАМ да не бързаме! ... да поставяме разграничение между тези ... според мен ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ ?! За които се твърди:
„Словенин с Хун и Скит с Българин, Мизиец със Скит едно мислеха, ЕДИН ЕЗИК (!!?) и едно място имаха.”?!!
- Взимаме за пример АНТИЧНОТО наименование на Китен(УРДО"ВИЗА за което твърдят - Тракийско Е!) което има паралели в български и гръцки - по отношение на Първата част "урдо") ... По тази причина следва да отидем и направим сравнително-етимологичен анализ на думата "ВИЗА" в ПО-СТАРИ ВРЕМЕНА И ЕЗИКОВИ РЕЛАЦИИ ?
- За целта ползваме етимологичен речник на Уоткинс и Харпер ... за тази съставна дума ВИЗА в наименованието? Ето какво ни казват те?
Докато първата му съставка трудно може да намери обяснение, то втората „виза” се е запазила като име на тракийски град, столица на одриските царе през последните векове на царуването им. Останките на тракийската Бизия сега се намират при днешния град Виза в Южна Странджа. Най-забележителните бизийски владетели са управлявали оттук царството си като васали на Рим през епохата на Август, Тиберий и Калигула. Историята е съхранила имената на Реметалк І и неговия син Котис, който бил приятел на знаменития римски поет Овидий. По време на заточението си в черноморския град Томи (Констанца) този римлянин е посветил цяла поема на „Б/В”ИЗИЕЦА” Котис. След обявяването на тракийското царство за римска провинция Тракия през 45/46 г. след Хр. принцеси и принцове от визийската династия са станали владетелки и владетели в древните черноморски области Боспорското царство (п-ов Крим) и Армения.

- Какво ни се казва в етимологичните речници относно ? – Частицата „Виза” !?
Същата кореспондерила с латинската дума (VILLA (n.)) ->> (урдоВИЗА) "селско жилище mansion of the ancient Romans – на римляните в ентичнот " идващо от from Italian villa "country house(селска къща), villa, farm," from Latin villa "country house, farm," (свързана с)related to „VICus” "village(селище), group of houses(махала)" от PIE *weik-sla-, suffixed form of root *weik- (1) "clan" (cognates:
1. Sanskrit „VESah” "house," VIT "dwelling(обитавам), house(къща), SETtlement(усядам-селище-заселвам)" … Тази ПРОТО-КОРЕНОВА е дала още в:
2. Avestan(авестийски-източно ирански, следи от който намираме и български език) VIS "house, village, clan;" (към тях са(кореспондират) сарматско-маса-гетски езици
3. Old Persian vitham "house, royal house;"
4. Old Church Slavonic VISI "village;"
5. Gothic WEIHS "village;"
6. Lithuanian VIEŠPATS "master of the house").
7. Greek oikos "house;" … Следва да се отбележи, че в най-автентичен вид се е запазила в чехски език: „вестнице” – село ?
Така че ОТНОВО АПЕЛИРАМ … Дайте да не бързаме да слагаме КАТЕГОРИЧНО РАЗГРАНИЧЕНИЕ между Български(който не е само „славянски” !) … и останалите езици от ЕВРОПЕЙСКОТО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО … Тъй като мога да дам паралели между тракийската, балто-литовската и авестийска дума за ЗИД-СТЕНА, които са ИДЕНТИЧНИ?

- С уважение … и приканване към размисъл?

П.П.
- Между впрочем, през български могат да се РАЗБЕРЕ и смисъла при "келтските" окончания/значение за град-селище "Дон" ... известно ни, като "Донум", тоест Дон, плюс латинската наставка(суфикс) "ум"?
- Може да се изведе и ... по-старата форма, на гръцката (уж) "Пара-дигма" (граница-отграничение-решение) ... или както е дадено в определението за това научно понятие(?):
" Исходната концептуална схема, модела/постановка за даден проблем(атика) и за неговото решение; утвърдена методика на изследването(му); господствуваващо течение, в определен исторически период в научната област(по даден проблем)."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9148249
Постинги: 1349
Коментари: 29654
Гласове: 102621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031