Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2015 21:52 - 19 02 1878 година. Мирният договор от Сан Стефано Оценка
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 25335 Коментари: 66 Гласове:
29

Последна промяна: 19.02.2015 23:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
137 години  от мирният договор в сан Стефано От една страна Турция признава поражението си , от друга - той очертава границите на възродена България!

Има дълга предистория, почваща с Априлското въстание, което е изцяло наше ,Българско дело, резултат на усилията, които е положил Левски!
Водачите му са наясно, че се жертват, но жертвата е необходима Европа пламва!
Величия като Юго, Достоевски, Тургенев скачат в защита на Българите
Великите сили се събират в Цариград , на конференция и взимат решение за бъдещето на България Но в последния момент империята се отметва под претекст, че влиза в сила конституция и конференцията е безпредметна, защото Българите, като всички други,   получават права
Ясно е, че конференцията е провалена

Между двете заинтересовани държави на Балканите  - Русия и Австро-Унгария почват консултации и се стига до споразумение между тях, подписано в Будапеща, известно като" Тайната конвенция" Целта на това споразумение е Русия  да се застрахова в една война срещу Турция , да няма противодействие от страна  на Австро- Унгария  В замяна на неутралитета си Австро-Унгария иска Босна и Херцеговина За компенсация Русия получава Бесарабия Решено е  новата държава да не е в етническите си граници, да не е голяма Да не влияе на интересите на големите Сделка като на пазара, двете страни да са доволни Едната качва цената, другата сваля - до споразумение!
Лошото е ,че клаузите на тази конвенция са използвани в наша вреда по-късно, в Берлин!

Няма да коментираме бойните действия Те са известни По-интересно е опълчението-Българските доброволци Винаги е имало такива . И при войните за Освобождение на Гърция и Сърбия - също, с хиляди!
На него - опълчението  се гледа с присмех, но то има заслуги за най- големия подвиг във войната-битката при Шипка, сравнима с тази на спартанците при Термопилите С подвига си опълченците доказват, че свободата ни не ни е подарена, а заслужена !

Поробена България няма потенциал да се бори с империята, няма държавни структури и армия, да доведе сама борбата до край Това не са направили също Гърция , Сърбия  и Румъния Няма основаниие за претенции и укор, че освобождението е станало с чужда намеса, за разлика от други

Накрая Турция моли за примирие, сключено в Одрин на 31 01 1878 г. На 19 02 между воюващите страни е подписан Санстефанския мирен договор Той е с уговорка, че  е прелиминерен-предварителен По-късно трябва да бъде подписан и от останалите Велики сили Но в него има нещо много важно
Очертани са границите на Българското  трибутарно/ подвластно, зависимо/ княжество
И те се покриват почти точно с границите на Българския етнос Но то, княжеството  си е със статут на държава - има собствена войска За очертаем границите му:
Цяла северна България, без Северна Добруджа, но с Кюстенджа/ Констанца/, цяла Тракия без Одринско и Гюмюрджина, но с излаз на Егейско море, Македония без Солун и Халкидика

Тези граници са красноречиви Те ясно показват действителните искания и намерения на Русия
Защото тук тя е сама! В спекулациите , особено с конвентата, тя се съгласява на друго, за да се подсигури, да води война само срещу империята Има горчивия опит, особено от втората Кримска война, когато води война освен с империята и с две други велики сили - Англия и Франция Естествено е да я загуби
Та тук,  както се казва в точните науки има чиста проба/ без външни примеси/ на истинските намерения на Русия относно България-като държава и очертани граници!
ЕТО,ТОВА СА ТОЧНИТЕ И ИСТИНСКИ НАМЕРЕНИЯ НА РУСИЯ СПРЯМО НАС! ТОГАВА!
Вярно ,в договора има още една страна-Турция, но тя в качеството си на победена, не може да диктува условията

Ако се търсят грешки на Русия тогава, тя ги допуща на дипломатическо ниво След предварителните проучвания, когато всички Велики сили са се съгласили с малки корекции на тези условия, трябвало е да действа веднага,  но тя се вслушва в претенциите на делегации от Сърбия, Черна Гора и Гърция, настоятелно търси мнение на Англия и нещата отиват в друга посока Дипломатите на Русия компрометират военния успех на армията й!
Но това е по - късно
В Сан Стефано Русия създава   България,която е етносно обединена, нещо за което води няколко войни по-късно
Повече от това не може и да се желае!





Гласувай:
30


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Кратко, ясно и точно си описал вс...
19.02.2015 23:17
Кратко, ясно и точно си описал всичко, нещо много характерно за теб. Били са трудни и славни времена, когато се е разбирало кой колко струва. Поздрави!!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря ти от сърце, Невена!
19.02.2015 23:25
Радвам се, че се появи!
За каквото трябва - да сме благодарни и признателни, за останалото - всичко е позволено!
поздрави от сърце и за тебе!
цитирай
3. mt46 - Поздрав!...
19.02.2015 23:47
Безспорно - Русия има заслуга за Освобождението ни. Навярно позициите на руските власти към страната ни не са еднозначни /тогава и по-късно/...
В повечето случаи Западът има протурска, антибългарска позиция...
цитирай
4. merlin68 - Да, много се спекулира с темата за ...
20.02.2015 00:32
Да, много се спекулира с темата за сключените тайни споразумения на Русия с Австро-Унгария и Англия. Разбира се за всеки малко мислещ човек проявяващ интерес към тази част от историята, тези договори са лесно обясними. Но някои историци, политици и други манипулатори из нета се правят на убити лисици и се опитват да обърнат историята с краката нагоре. Хубаво е българите да знаят някои факти от тази част на историята ни, за да не стават лесна жертва на злоумишлени манипулации. Ето няколко такива факта:
Великите сили на Цариградстаката конференция подписват решение за автономия на България. Англия също подписва това решение, но съветва султана да не се съгласява с него, това на практика проваля мирния план за България.
Единствената страна изявила готовност да помогне за свободата на българите с оръжие е Русия.
Всички Велики сили имат интереси на Балканите, за да си осигури ако не помощта, то поне неутралитета им, Русия трябва да постигне с тях споразумения преди началото на войната. В противен случай, Русия рискува война на няколко фронта. Такива споразумения се правят с Англия и Австро-Унгария. Тези две държави не помагат с нищо на войната за Освобождението ни (Англия дори подкрепя турците), но получават от тази война територии. Австро-Унгария окупира Босна и Херцеговина, а Англия окупира Кипър.
Санстефанският мирен договор е опит на Русия да материализира в пълен размер победата си срещу турците. Русия се опитва да промени някои клаузи в предварителните договорености с Англия и Австро-Унгария, промени в неин и в наш български интерес. За съжаление останалите Велики сили не са съгласни със Санстефанския договор, а Русия не е достатъчно силна за да воюва с цяла Европа. Така се стига до Берлинския конгрес, където доста подло и в ущърб на българите, Австро-Унгария и Англия се облажват от руската победа над османлиите.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави и на тебе , Марине!
20.02.2015 00:34
Така е!
В политиката има сделки, както в търговията и обикновено стоката са народите, хората
Все пак Русия е със заслуги в създаването на четири държави на Балканите тогава, не само на нашата
Времената са такива тогава, няма гаранция ,ч е е изключено да се върнат, та някой неща в поведението на русия са в синхрон с империалистическото време
Англия е създала само една държава него век от свободни роби - Либерия и и е трябвал цял век и повече , ултиматум от САЩ , за да ликвидира колониалната си система
Лека нощ!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Така е, Мерлин!
20.02.2015 00:46
"Интересът" на Русия в него време е да получим свобода Както и другите ни съседи са я получили от нея Но имайки опита от Последната Кримска война, търси гаранции, да няма противодействие и от други
Така ,че договарянето е заради тези гаранции
Лека нощ!
цитирай
7. zemela - Независимо от всички приказки и ...
20.02.2015 07:55
Независимо от всички приказки и настроения към днешна дата, двете страни са исторически свързани и само човек, който не познава историята, може да го отрича.
А най-лошото е, че тези, които не я познават стават все повече. Уважавам това, което правиш, като представяш историческа информация в блога си. Поздрави, Лео!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Благодаря ти,zemela!
20.02.2015 08:14
На човек не му трябва повече, дори една добра дума е достатъчна!
Желая ти приятен ден!
цитирай
9. syrmaepon - Сан-Стефанский прелиминарный мирный договор
20.02.2015 10:17
"СТАТЬЯ VI

Болгария образует самоуправляющееся, платящее дань, Княжество, с христианским правительством и земским войском.

Окончательные границы Болгарии будут установлены особой Русско-турецкой комиссией до очищения Румелии российской императорской армией. - При изменениях на месте общего очертания границ, Комиссия, согласно основаниям мира, примет во внимание начала народности большинства пограничных жителей, а также топографические условия и практические нужды местного населения, касающиеся удобства сообщений. "
цитирай
10. syrmaepon - СТАТЬЯ VIII Оттоманские во...
20.02.2015 10:19
СТАТЬЯ VIII

Оттоманские войска не будут более находиться в Болгарии, и все прежние крепости будут срыты на счет местного правительства. Блистательная Порта будет иметь право располагать, по своему усмотрению, военными припасами и другими принадлежащими ей предметами, оставленными в дунайских крепостях, уже очищенных в силу перемирия 19(31) января, а равно и теми военными припасами и предметами, которые оказались бы в крепостях Шумле и Варне.

До полного образования земского войска, достаточного для охраны порядка, безопасности и спокойствия, - и численность коего будет впоследствии определена соглашением между оттоманским правительством и российским императорским кабинетом, - русские войска будут занимать страну и, в случае надобности, оказывать содействие комиссару. Военное занятие Болгарии будет одинаково ограничено приблизительным сроком в два года.

Численность оккупационного русского корпуса, составленного из шести дивизий пехоты и двух кавалерии, который останется в Болгарии по очищении Турции императорской армией, не будет превосходить пятидесяти тысяч человек. Этот корпус будет содержаться на счет занимаемой им страны. - Русские войска, которые будут занимать Болгарию, сохранят сообщения с Россией не только чрез Румынию, но и чрез черноморские порты - Варну и Бургас, где они могут учредить на время занятия необходимые склады.
цитирай
11. syrmaepon - "Итого тысяча четыреста д...
20.02.2015 10:25
"Итого тысяча четыреста десять миллионов рублей. Принимая во внимание финансовые затруднения Турции и сообразуясь с желанием е.в. султана, император всероссийский соглашается заменить уплату большей части исчисленных в предыдущем параграфе сумм следующими территориальными уступками:

a) Тульчинский санджак, то есть уезды (казы): Килии, Сулины, Махмудие, Исакчи, Тульчи, Мачина, Бабадага, Гирсова, Кюстендже и Меджидие, а равно острова Дельты и Змеиный остров. Не желая присоединять себе означенной территории и островов Дельты, Россия предоставляет себе променять их на отчужденную от нее трактатом 1856 года часть Бессарабии, граничащую с юга руслом Килийского рукава и устьем Старого-Стамбула. Вопрос о разделе вод и рыбных ловель имеет быть решен Русско-румынской комиссией в годовой срок со времени ратификации мирного трактата;

b) Ардаган, Карс, Батум, Баязид и территория до Саганлуга. - В общих чертах граница от берега Черного моря направится по хребту гор, служащих водоразделом притоков рек Хопы и Чароха, и по горной цепи к югу от города Артвина до реки Чароха, близ селений Алата и Бешагета; затем граница направится по вершинам гор Дервеник-Геки, Хорчезора и Беджигин-дага, по хребту, разделяющему притоки рек Тортум-чая и Чароха и по высотам близ Яйлы-Вихина до селения Вихин-Килисса на реке Тортум-чае. Отсюда пограничная черта направится по цепи Сиври-дага до перевала того же имени, проходя на юг от селения Нориман; далее граница повернет к юго-востоку, последует к Зивину, откуда, - пройдя на запад от дороги из Зивина в селения Ардост и Хорассан, направится на юг к Саганлугской цепи, до селения Гиличман, затем по хребту Шариан-дага достигнет, в десяти верстах к югу от Хамура, Мурадчайского ущелья; потом граница пройдет вдоль по хребту Алла-дага, по вершинам Хори и Тандурека и, пройдя на юг от Баязидской долины, примкнет к прежней турецко-персидской границе к югу от Казли-Гёля. "
цитирай
12. syrmaepon - "c) Территории, означенные в ...
20.02.2015 10:27
"c) Территории, означенные в параграфах a и b, уступаются России взамен суммы тысячи ста миллионов рублей. Что касается остальной части вознаграждения, за исключением десяти миллионов рублей, следующих русским учреждениям и подданным в Турции, то есть трехсот миллионов рублей, то способ их уплаты и предназначаемые к тому обеспечения будут определены последующим соглашением между российским императорским правительством и правительством е.в. султана. "
цитирай
13. syrmaepon - СТАТЬЯ XXIVБосфор и Дардан...
20.02.2015 10:29
СТАТЬЯ XXIV

Босфор и Дарданеллы будут открыты, как во время войны, так и во время мира, для торговых судов нейтральных держав, приходящих из русских портов или отправляющихся в оные. Вследствие сего Блистательная Порта обязуется впредь более не установлять недействительной блокады портов Черного и Азовского морей, как несоответствующей точному смыслу декларации, подписанной в Париже 4(16) апреля 1856 г.

http://www.hrono.ru/dokum/1800dok/1878sanstef.php
цитирай
14. batogo - !!!:))) Поздрав!
20.02.2015 10:46
Много странно, Леоне, но забелязвам не веднъж, че когато става въпрос за руските интереси и политика спрямо България, четеш историята, както дявола чете Евангелието - с особено силно пристрастие, водещо до изкривяване на доказани от времето исторически реалности, които са последствия от действията именно на Русия в единствено неин гео-политически интерес. Не забравяй, че с всичките си действия Русия показва, че е против Съединението и Независимостта на България!
цитирай
15. mileidi46 - Поздрави Лео..
20.02.2015 12:02
Възхищавам се на последвателността и търпимостта с която се стремиш да върнеш заблудените овце в стадото им..
трудна задача,като се знае колко са мутирали тези екземпляри..
Приятен ден.И успех.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Чудесно ,Сирма!
20.02.2015 13:09
Статия 6 нагледно показва какво иска Русия по адрес на България!
Ще коментирам и останалите, но това не се разминава и на сантим с написаното по-горе!
Бих желал да прочета и твоя коментар!
Поздрави!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Милейди!
20.02.2015 13:32
Благодаря ти за добрите думи!
Общо взето каузата е пердута, сериозно го казвам
Защото в това материално общество натежава друго...
Приятен ден ти желая!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
20.02.2015 13:50
Понеже поставяш въпроса ребром, ще ти отговоря честно
Ако прегледаш публикациите ми, ще видиш, че не спестявам нищо на Русия, особено за комунизма Той не даде възможност на родителите ми, хора с изключителни качества да ги развият и покажат Но не съм подминал и човешките му прояви
Става дума за Освободителната война
1/ От чуждестранните политици тогава можем да сме възхитени само от Гладстон и Бисмарк!
2/ Освен с празни приказки, никой друг не се нагърбва с Освобождението на България, само Русия
3/ Англия праща могъщия си флот в Кипър Там ли е проблемът? Да ,за нея Идеята е ясна- да се омаломащят във война Турция и Русия и тогава да се появи тя- за единия като спасител, за другия - като диктатор
4/ Вадят се кирливи ризи на Русия Една война има материална част, не може да не се държи сметка за нея
Освен това политиката си е пазарлък За да постигнеш нещо , трябва да се пазариш
Русия иска 20 лева например, дават и се два- с пазарлък постига например пет
5/ Русия е сама в каузата си Опитът и подсказва, че докато води война, трябва да се подсигури-да не стане като Кримската война!
6/ В какво да я виним, че е взела мерки да не воюва с още три велики сили ли?
7/ Оценката ми е до Сан стефано Станалото след това има обяснение, но не ми е то целта и няма да коментирамкоментирам
8/ До Сан Стефано нямаме основание за нищо да виним Русия Който иска, да хвали Англия за разполагането на флота й в Кипър Бил съм в щаб на полк, знам и мога да оценя какво означава това!
Аз не мога да похваля за това Англия и да се нахвърля върху Русия
Човек нищо не знае, но докато е с разсъдъка си , не би го направил!
Поне така мисля!
Приятен ден!
цитирай
19. batogo - !!!:))) Благодаря ти за честния отговор, Леоне!
20.02.2015 15:16
Но мен ме интересува най-вече България, а нейните интереси системно са нарушавани от Русия в продължение на повече от столетие.
цитирай
20. merlin68 - "Не забравяй, че с всичките си ...
20.02.2015 17:44
"Не забравяй, че с всичките си действия Русия показва, че е против Съединението и Независимостта на България!"

batogo, подобно твърдение показва, че ти си абсолютно незапознат със събитията за които говориш - Съединението и Независимостта. Съвсем на кратко ще ти ги припомня, а ако ти е интересно намери повече по темата и си ги опресни.
Русия не е против Съединението на България, няма и как да бъде след като Съединението на България е стъпка към постигането на основните руски интереси на Балканите. Русия просто не счита за подходящ момента в който България предприема тази стъпка. Тук за да си изясниш точните събития вземи почети! Най-общо казано Русия през този период прави опит за сближаване с Германия и Австро-Унгария, които не подкрепят съединение на България. Освен това княз Батенберг не е на особена почит в Русия и съответно тя не желае да засилва позициите му осъществявайки Съединението. В интерес на истината Съединението в този конкретен период е огромна авантюра, игра на руска рулетка, за щастие с благоприятен за нас край. Защо е така:
- Съединението всъщност е пряко нарушение на Берлинския договор и съответно засяга решения и интереси на Великите сили.
- България в момента на Съединението няма подкрепата на нито една от тези Велики сили. Тези Велики сили реагират мълниеносно и месец след акта на Съединението се провежда конференция по въпроса в Истанбул. Германия, Австро-Унгария, Англия и Русия единодушно са против Съединението. Като забележи, Русия предлага безболезнен изход от ситуацията - просто да се възстанови статуквото, без наказателни военни санкции.
Тук късмета на българите проработва, защото след като чува позицията на Русия, Англия сменя своята и от противник става привърженик на Съединението. Целта е очевидна, да ослаби руската позиция в България и да заздрави своята.
..................
цитирай
21. merlin68 - Що се отнася до твърдението ти, че ...
20.02.2015 18:03
Що се отнася до твърдението ти, че Русия е против Независимостта на България, то пък е напълно безпочвено.
Факт е, че за Независимостта на България, също както и за Освобождението й решаваща роля има единствено Русия. Освобождението става с руското оръжие и кръв, а Независимостта се осъществява с руските пари.
За да признае акта на Независимостта Турция поставя като условие пред България, изплащането на 82 млн. златни франка (сума далеч надминаваща възможностите на страната ни). Също така тази сума съвсем не случайно е равна на репарациите които Турция дължи на Русия по Берлинския договор. Въпроса се решава с подписването на
Руско-турски протокол, чрез който Русия опрощава на Турция военните й задължения.
Българо-турски протокол, чрез който Турция се отказва от финансови претенции към България.
Българо-руски протокол, чрез който България се задължава в рамките на 75 години да изплати на Русия въпросните 82 млн. франка.
България не изплаща нито франк от това си задължение, тъй като то е опростено на страната ни.......от Сталин.
Така, че Батаго, не е лошо да учиш историята преди да правиш свободни интерпретации върху нея.
цитирай
22. batogo - !!!:)))
20.02.2015 20:09
Приятелю, аз не чета историята, писана в СССР и преподавана у нас по препоръка на Москва. :) Но ти, ако се интересуваш, ще разбереш, че Русия е заграбила стотици пъти повече от България през периода на братството ни и ни е нанесла непоправими щети. Историята е курвичка и обслужва силните на деня, но реалната история в причини и последствия се съдържа в самия живот. Нея чета аз.:)
цитирай
23. merlin68 - Приятелю, аз не чета историята, ...
20.02.2015 20:54
batogo написа:
Приятелю, аз не чета историята, писана в СССР и преподавана у нас по препоръка на Москва. :) Но ти, ако се интересуваш, ще разбереш, че Русия е заграбила стотици пъти повече от България през периода на братството ни и ни е нанесла непоправими щети. Историята е курвичка и обслужва силните на деня, но реалната история в причини и последствия се съдържа в самия живот. Нея чета аз.:)


Аз не те и съветвам да четеш историята писана в СССР, чети нашата история.
"Историята е курвичка и обслужва силните на деня" - това е вярно само и единствено когато глупците не четат историята а слушат интерпретациите й от силните на деня.
Все пак от това което си отговорил е ясен факта, че история не четеш. Защо тогава си позволяваш да я интерпретираш? Да не би да си от "силните на деня"?
цитирай
24. leonleonovpom2 - Огняне, няма да чета написано в историята
20.02.2015 21:30
Получавахме нефт по Брежнево време,12 милиона тона по дългосрочна спогодба на цени , от които спестявахме 2 000 000 000/ милиарда!/ долара годишно На това съм свидетел Руския пазар беше наш!
Специализирани бяхме в мноГо отрасли на машиностроенето, фармацията Единственият завод за седалгин в Източна Европа беше наш, пазарите му - също Москва беше залята с паста " Поморин" Да, Горбачов врътна кранчето и корабът заседна От четвърт век потъва
Ако е от това, че бившите ни комунистически величия се назначиха за капиталисти, може би е така Но ако СССР ни е причината за тези 25 години посткомунизъм, излиза че той е потърпевш
Затова, че нашите тогавашни БКП величия са го лъгали, а не обратното Спомням си една такава лъжа Как прокарвахме сглобяем тръбопровод от комбината до нефтопристанището за зареждане на стохилядитонен танкер , италиански с нафта Руснаците даваха нефта на смешни цени, но и цените на бензина и нафтата бяха смешни За да се задоволява вътрешния пазар Отоплявахме се с нафта -за осем стотинки и половина литъра Една туба нафта струваше колкото половин литър сега
Тази гимнастика с тръбопровода се правеше, да не се засекат от космоса големите цистерни Износът на подарения продукт ставаше с разрешение на благодетеля , направил подаръка Въпреки това са ни засекли от Космоса Не спряха производството , както направиха французите с Булгаррено, а само получихме предупреждение, че не бива да лъжем!
Когато обвинявам някого в някаква несправедливост, винаги търся причина за нея в мен В много случаи причината е в нас

Това е отклонение За Освободителната война, за която се е нагърбила Русия само, няма никаква причина да я виним Направила е всичко според възможностите си и тогавашните условия
Това за репарации, за вземане на територии си е традиция Колко пъти Елзас и Лотарингия са разменна монета между Франция и Прусия, после Германия
Друг е въпросът ,че вземането на чужда територия от победен е сигурна мина, която разпалва нова война
Приятна вечер!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Благодаря Мерлин, за задълбоче...
20.02.2015 21:45
Благодаря Мерлин, за задълбочените ти коментари!
Би трябвало аз да взема отношение ,особено по същността им, но след като ти си го направил, не виждам какво бих могъл да добавя/ по същността им/
Все пак въпросите са изместени от тематиката- Санстефанския мирен договор и оценката му , от него и оценката му към последвалото, даже сто години след това
Не се наемам да виня който и да е за него с изключение на Берлинския конгрес, довлякъл много беди за България
Но Русия там е сама Тя трябва да лавира
Не съм гадател, не знам какво би станало , ако я нямаше Освободителната война Щели сме още години да бъдем под робство със сигурност Нямало е да ги има тези войни, които са известнви, щяло е да има други може би и в най-добрия случай в известно време да сме подопечна територия на някоя Велика сила, неизвестно коя, както Беломорието ни на Франция след Ньой!
Но по-добре да не гадая и да не гадаем!
Приятна вечер, Мерлин!
цитирай
26. get - Лично съобщение до инж. Симеонов, като ползвам текста ми до ... (?) ... от : 23.03.2012
20.02.2015 22:32
- Брате, не знам какво вече да казвам за ПРЕХЛАСВАНЕТО ти ... Но!!?

- Най-добре ще си отговориш, КАТО ПРОЧЕТЕШ ЦЯЛОТО ТВОРЧЕСТВО на дядо Вазова ?!!

Бях - малък аз, но още помня:
във стаята ни бедна, скромна
висеше образ завехтел
до божата света икона.

Над него имаше КОРОНА,
под него пък - ДВУГЛАВ ОРЕЛ ..."
"Московци!"...
И вярвах, че да ни отбранят,
ще хвъркнат бърже къмто нас,
все колчем плачехме със глас. "

- Следващо !
"Тях ги бог прати насам,
да помагат, чедо, нам. –
И детето дава крушки
на солдатите без страх
и крещи на тях:
здравствуйте, братушки!"

- Следва !
"Там, там душите и сърцата, братя!
де дрънкат железа, стърчат разпятья,
де нашта Македония пищи."

- Следва !
БОЙНОТО ПОЛЕ ПРИ СЛИВНИЦА
" ...
Тук два народа сбиха се,
две сили, две идеи;
Убиецо, о, Каине
славянски вероломни,
по-черно злодеяние
вселената не помни!

Защо запали огъня
на таз борба проклета,
та с кръв обагри нашите
балкани и полета?

- Следва !
НЕПРИЯТЕЛИ
Епизод из бунархисарския бой (1912)
" ...
Внезапно турчинът стрелна му страшни очи

и викна разярен: "Гявур проклет, убий ме!
Муши! Тук милостта аллахът забранява.
Аз тебе нараних, а ти, гявур, добий ме!
И аз те бих убил, да бе ръка ми здрава!"

И той чака смъртта в ответ на таз омраза.
А българинът, блед и в изумленье нямо,
погледна този звяр, па троснато му каза:
"Ела с мен, будала, да те превържат тамо!"

от "Песни за Македония" (1913)
Затуй ли бе това?
"Затуй ли наште храбри синове
жънаха лаври и посяха с гроби
тракийските поля и снегове,
та робите да видим и днес роби?
...
Българио, затуй ли ти дава
тез хекатомби от юнашки сили,
затуй ли ти геройски пролива
най-пламенната кръв из свойте жили?
Затуй ли бе, затуй ли бе това?

ДОБРУДЖАНСКАТА КОННИЦА- ПСВ
Не конница - морски
вълни побеснели,
сонм зверове горски
от гняв пощръклели;

НА РУСКИТЕ ВОИНИ

О, РУСИ, о, БРАТЯ славянски,
защо сте вий тука?
Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?
О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чудесен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
НО ЛЮБИМ И СВОЙТА СВОБОДА,
СТОКРАТНО ПО ЛЮБИМ Я НИЯ.

БЪЛГАРИО, ЖИВЕЙ!

Охулиха те злобно враговете,
прокле те лицемер и фарисей,
но твоята съдба по-ярко свети:
Българио, живей!

Жестоки рани те покриха, злото
извика с радост: "Тя ще угасней!"
Но ти издигна гордо пак челото -
Българио, живей!

"Да мре! - решиха на съвет събрани
вразите, - щом за себе по милей!..."
Но ти каза: "Не ща да мра, душмани!" -
Българио, живей!

Това е накратко Брате !! - правилно разбери - аз, който те дразня с откровеноста си ... съм изправен пред абсурдната алтернатива ... както и руснака през Първата световна война … да идва да се бие с нас българите ... или да престъпи клетвата си за вярност !! - но когато го изпращат да се бие срещу германски или австро-унгарски части е бил Герой !
- Говорил съм с наши хора, които ходят или са ходили в Украйна ... но там където са били Донските казаци ... Запорожската сеч (Путивъл, което е старата столица на кара(черни)българи Батавил !) ... хората като разберат, че сме българи се отнасят с нас сякаш е дошъл Баща им, или по-големият им Брат !

- Пак казвам „рУснак” и „рОснак”са две различни неща ?!! - ако си по произход рУснак или казак си ми по Отец и Дух брат !! ... ако си рОснак, само по Дух ??!
- С един завет и бъдеще !!

- рОснака (на практика е "остяк", тоест по произход угро-фин !) за разлика от казаците-украинци, които носят спомена за това, че са били ЕДНО, с нас българите !!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Благодаря, Ivanz!
20.02.2015 23:08
Всеки прави това, което може
Един събира факти и ги подрежда и анализира, друг слага минуси!
Всекиму своето!
цитирай
28. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
20.02.2015 23:39
Не се прехласвам сляпо ,Гет! Дори и от Русия!
Ето и Вазов казва , че ги е "славил за подвиг велик и чудесен"
Ами за този подвиг става дума тук и в последните няколко постинга Е, не мога да се съглася, че ако не са били те, някой друг е щял да го направи Англия от Крит или Кипър?!

Тук повече съм наблегнал, че свободата ни не е даром получена, а е заслужена! С Шипка!
Дипломирани историци/ аз не отричам багажа им от знания/, но не мога да се съглася с тях, че сърби и гърци правили революция Ние имаме Априлско въстание, може да не е успешно и зле организирано, но е свършило работа ТО СИ Е ЧИСТО НАШЕ ДЕЛО ТО ПАЛИ ИСКРАТА
Докато "революциите" на съседите са и с наше участие-с хиляди и завършват успешно благодарение отново на .....Русия!

Но да се върнем на Опълчението Това е бъдещата армия, на бъдещата държава Ясни намерения за създаване на държава, не на губерния!

Е, как човек да им бъде неблагодарен за това и да ги обвинява
За украинците си прав, но всичко е толкова смесено!
Както политиците на прословутите договори режат като торта с нож границите на държавите, същото е и влиянието им върху нациите Ами като омесиш като тесто народите в тези граници ,не се ли получава нещо по- ново?!

За мен , особено в съвременни условия, не че не го е имало и в древността-Конституцията на Каракала например, основния заподозрян във формирането на нови нации са политиците
Затова обвинявам Берлинския конгрес за македонизмът Защото там е извършено отделянето, териториалното на географската област Македония от майка България
И това териториално отделяне е катализаторът на македонизма Защо Турция , Ирак ,Сирия, че и Иран не отделят кюрдите Говори ли някой за "кюрдизъм"? Не , турците казват, че са техните цигани!

Това се правят, че не разбират дипломирани историци Имало македонизъм и преди това Имало, ама дремещ!
Я отдели шопите от България, прати ги другаде, пък после им гледай сеира И те на тебе!
Ето ги главните "герои" - политиците!
Спокойна нощ!
цитирай
29. syrmaepon - Моят коментар е че Русия е извлякла също ползи от войната
21.02.2015 11:06
leonleonovpom2 написа:
Статия 6 нагледно показва какво иска Русия по адрес на България!
Ще коментирам и останалите, но това не се разминава и на сантим с написаното по-горе!
Бих желал да прочета и твоя коментар!
Поздрави!


Просто интересите ни в даден момент съвпадат - те искат Босфора, ние независима българска държава. Другият извод от статиите е че победеният плаща сметката на всички. Не написах статиите където се дава пълна независимост на Сърбия и други балкански народи. Това е разликата. В посочените граници България е зависима от Турция. Освен това в статията се допуща евентуално изменение на тези граници.Политиката си е политика - всеки преди всичко следва своя интерес. Отделно смятам, че често се забравя, че Русия сключва договор с Великите сили и това което тя договори с Турция сама трябва да има международно одобрение. Нещата трябва да се разглеждат трезво. Освен това Съединението е едно събитие което показва как интересите могат да се разделят бързо-бързо братя не братя.
Според мен ние дължим благодарност на войните, които са се били в дадения случай за нас и които далеч не са само руснаци и казаци - има много кавказци, ингуши, осетинци, има финландци и т.н. Така, че моята гледна точка е : поклон на войните, а с имперските интереси с трезво отношение.
цитирай
30. batogo - !!!:))) Мерлинчо,
21.02.2015 11:27
Прочел съм това, което е писано от съвременниците на събитията около Априлското въстание, руско-турската война и Съединението. Чел съм внимателно писаното по тези въпроси и от Георги Сава Раковски - създателя на Българската легия, при когото се е обучавал Апостола на Българската свобода, както и възгледите на Захари Стоянов - писателят летописец, преживял тези събития. Това, което съм чел по въпроса ми е достатъчно, за да мога да различавам Истината от лъжата. Това, че не чета историята, която ти четеш, не означава, че не чета и не се интересувам от Истинската история, която все повече ще излиза наяве, колкото и русофилчетата като теб да се опитват да я крият и изопачават. Някой ден може и да разбереш за какво ти говоря... :)))
цитирай
31. leonleonovpom2 - Поздрави Сирма!Сложен коментар!
21.02.2015 14:33
Имперските интереси са водещи тогава!
Ето, Англия взема Кипър, без да е участвала във войната, но изчаква момента да се намеси, когато Русия няма сили за нова война
В защита на Турция!
Как ти се вижда това ? После реже границите ни Наказва Русия! Чрез нас !
Трябва да е дебил човек, за да защитава Англия в случая и да обвинява Русия

Ами нещата са свързани При такъв натиск Русия трябва да свие знамената
Иначе стъпките са такива, васално княжество, както Сърбия, после независимост!
Такива са правилата на тогавашната игра

Никъде по - горе не е казано, че Русия е самарянка Тя има и финансови затруднения в момента
Русия има огромни разходи в тази война Победеният плаща сметката Както в съда-загубилият
Близо триста хилядна армия извън Русия! Ако се разхвърлят всички разходи-храна, муниции, логистика, медицинско обслужване, разходите не са по-малко от 100 лв на човек на ден/ съвременни/ Това прави 30 милиона на ден -
за 300 дни-Девет милиарда! Това е минимумът Сигурно са няколко пъти по-големи Ако загиналите са 60 хиляди, там не знам какво обезщетение се плаща?!

Трудно може да стане разделянето на империята от обикновените хора
Безспорно, категорично военните са изнесли на плещи войната, от обикновените войници до генералите! С ясното съзнание ,че го правят за България На върха на атаката са и опълченците, заедно с хиляди руснаци Действат и мислят еднакво!
А империята ги е пратила с тази задача, тя финансира и близо десетте хиляди опълченци
Поне до БЕРЛИН ИМПЕРИЯТА И ОБИКНОВЕНИТЕ ВОЙНИЦИ СА В СИНХРОН
През Съединението много турчета са се включили в армията Наши! Когато ги запитали, казвали, че живеят в България, трябва да я защитят, както българите го правят
Когато питах башкирите какви са, отговориха ми ,че след като живеят в Русия са руснаци, другото е подробност
Да има финландци, поляци, румънци и от малцинствата в армията Но Полша и Финландия са част от Русия И са в Руската армия Първият ни министър председател е Финландец!
Етносът в случая е на заден план
цитирай
32. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
21.02.2015 14:43
Темата е само Сан Стефано!
Там не трябва да имаме различия и различни оценки Постигнатото е дело на Русия и с кавалерски жест от нейна страна, имам предвид създаденото опълчение Заради което ,всички в света са казали, че България е заслужила свободата си, не и е дадена даром И е така!!!
Но с решителната помощ на Русия!
И при Гърция, Сърбия и Румъния е така!Не са се освободили сами Има и солидно българско участие, за разлика от нашия случай, ако се изключи редовната румънска армия
Та не виждам каква друга истина може да има в това
Във войната/ или в подготовката за война/ се допущат и финтове, както във Футбола

Крум например допуща за заблуда две малки загуби ,дори изоставя столицата си, но накрая нанася такъв удар, че Никифор казал, че птички да са ,не могат да се спасят
По аналогия на него, 1000 години по-късно действат и руснаците срещу Наполеон Учебников пример за водене на война

Така, че Русия финтира Австро-Унгария, но всички заедно после не успява
Приятен ден!
цитирай
33. merlin68 - Прочел съм това, което е писано от ...
21.02.2015 18:04
batogo написа:
Прочел съм това, което е писано от съвременниците на събитията около Априлското въстание, руско-турската война и Съединението. Чел съм внимателно писаното по тези въпроси и от Георги Сава Раковски - създателя на Българската легия, при когото се е обучавал Апостола на Българската свобода, както и възгледите на Захари Стоянов - писателят летописец, преживял тези събития. Това, което съм чел по въпроса ми е достатъчно, за да мога да различавам Истината от лъжата. Това, че не чета историята, която ти четеш, не означава, че не чета и не се интересувам от Истинската история, която все повече ще излиза наяве, колкото и русофилчетата като теб да се опитват да я крият и изопачават. Някой ден може и да разбереш за какво ти говоря... :)))


Априлско въстание - 1876г.
Съединение на България - 1885г.
Георги Сава Раковски (1821 - 1867)
Чудя се Батагчо, как си чел ВНИМАТЕЛНО описанието на тези събития от Раковски, след като той не ги е описвал, нямал е възможност, вече е бил мъртъв по това време.
Когато в една държава се събере критична маса от неграмотни по отношение на историята и корените си хора, винаги се намират и няколко манипулатора за да ги превърнат в банда от родоотстъпници крещящи под националния флаг. Ето тази комбинация от множество малоумници водени от няколко манипулатора наблюдаваме днес в Украйна.
Но слушам! Марсова тръба наблизо ехти,

край Дунав, окол стари град Дростол,

топове гърмят, страшно вся земля трепти!

Повестно място! Там е бил стар престол.



Велики и храбрий княз Светослав

лукави гьрци там в старо време победи,

конечно гордост нихна силний поправ,

България славно от робство освободи.



Потомци негови, храбри северн' юнаци,

събратия наши, славяни православни,

за вяра се бият устремително с турци,

свобода и нам ще дадат своеродни!
цитирай
34. get - - Брате Българино - В блогът ти, започва да се води откровено циничина ПРОПУТИНСКА ...
21.02.2015 20:40
... кресливо-провокативна пропаганда - Длъжен съм да го заявя!
- Второ, като стопанисващ блога - позволяваш на някои, откровени обиди спрямо ТВОИ БРАТЯ които имат достойно и с нищо не засягащо "опониращите ги" поведение!

Поради което ще си позволя да припомня словата на Иисуса Христа:
„Отговори им и рече:
Всяко садиво, което Моят Отец Небесен не е насадил, ще се изкорени;
оставете ги: те са слепи водачи на слепци.
Ако пък слепец слепеца води, и двамата ще паднат в ямата!”.

Нов Завет (Евангелие от Матея, гл. 15, абз. 14, 15-ти)

- Аз не съм пророк - но ще повторя думите, на архимандрит Методий Кусев - Пророк Български?!!

"Апел към българският народ!

Стига сме жумели народе.
Да си отворим очите и да прогледнем!
Ще видим, че фантома, който поради жуменето ни, ни се представляваше в нашето въображение и ни се чинеше, че е наш велик покровител, а пък излиза, че той е виновника за погрома на България.
Тя, със своето словесно мляко на славянската писменост, откърми матушката Русия.
Без българската култура, Русия не можеше да стане велика.
В замяна на писмеността и културата, които и даде България, Русия ни подари свободата.
Станахме квит!

Императорът каза:
”България ще се накаже”. Наказа се!
Руската дипломация извърши погрома над България за да се изпълнят думите на императора.
За ТОЯ смъртен ГРЯХ ще бъде наказана Русия със страшен ПОГРОМ, много по-страшен от оня, който и се нанесе по времето на руско-японската война.
ЗА НАПРАВЕНИЯ ГРЯХ, ЗА ПОГРОМА НА Б Ъ Л Г А Р И Я, ЩЕ СЕ РАЗПЛАТИ, С РАЗГРОМЯВАНЕТО, С РАЗПАДАНЕТО НА ВЕЛИКАТА РУСКА ИМПЕРИЯ.
Народе да се помолим Богу, Той да и прости тоя грях! Нека и простим и ние!
Да не допусне Бог изпълнението на приговорения (й) вече разгром."

Написано от Архим. М. Кусев – 1914 год.

Коментар мой.
- Пророчеството се сбъдна!
Постигна ги с Болшевишкият преврат и терора последвал 1917 г. ?!
- За "слепците" (подс)казвам ?
- Зад рамото на ч е к и с т а Путин, н а д н и ч а и ехидно се подсмихва, както на българи, така и на "велико-роси" наследника на един банкер, който финансира русите във войната им от 1877/78 год. и не само тая)!

- С уважение ... и се замислете - Моля!
цитирай
35. leonleonovpom2 - Повод за размисъл!
21.02.2015 21:06
Националният ни празник е Трети Март Това всъщност е 19 февруари , по нов стил, когато е подписан Санстефанският мирен договор, очертал и границите на България
От победителката Русия и победената Отоманска империя! Очертани са границата на бъдещата държава ,защото е такава / с армия и правителство/!
България!
Ако не ни харесва , заради Русия, бихме могли да я сменим с датата на Ньойския договор Имам постинг за него, кога е подписан и какво следва от него!
Там Русия не присъства, така ,че той е много удобен в този смисъл за Национален празник!
Както казват руснаците, Дерзайте!
Приятна вечер на всички!
цитирай
36. leonleonovpom2 - Призовавам за толерантност!
21.02.2015 21:41
Гет, аз нямам и ред за възхвала на Путин!
С изключение на това, от позициите на несбъднатата си мечта-да уча дипломация наблюдавам понякога дали я владее Като самоук мога да кажа, че е щколован и съм го писал Но нищс друго
Аз официално приключих с политиката през 91-ва и нищо не беше в състояние да ме върне в нея - нито много уважавания от мен кмет на Бургас ,да е светла паметта му , Анастас Демирев, нито предлагания ми пост в СДС Просто установих, че нямам работа в нея
Противник съм и на призиви от рода:
Горе-долу Стамболов!

НЕ ПРИЕМАЙ ЛИЧНО НЕЩАТА ПРИЯТЕЛЮ ПОЛИТИКАТА Е МРЪСНО НЕЩО И ТЯ НЕ Е ЗА ЧИСТИ ДУШЕВНО ХОРА!
НЯМАМ ИДОЛИ СРЕД ПОЛИТИЦИТЕ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ДЕТСКАТА МИ ЛЮБОВ КЕНЕДИ, ЗА КОЙТО МНОГО ПЛАКАХ
ПРИЯТНА ВЕЧЕР!
цитирай
37. get - @ 36. leonleonovpom2 - Призовавам за толерантност! - Под какъв вид и по отношение на Кого ?
22.02.2015 00:12
Пост № 33
"Чудя се Батагчо, как си чел ВНИМАТЕЛНО описанието на тези събития от Раковски, след като той не ги е описвал, нямал е възможност, вече е бил мъртъв по това време.
Когато в една държава СЕ СЪБЕРЕ КРИТИЧНА МАСА ОТ НЕГРАМОТНИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИСТОРИЯТА И КОРЕНИТЕ СИ ХОРА, винаги се намират и няколко манипулатора за да ги превърнат в БАНДА ОТ РОДООТСТЪПНИЦИ крещящи под националния флаг.
Ето тази комбинация от множество малоумници водени от няколко манипулатора наблюдаваме днес в Украйна."

- Това какво е ? :((( !!

П.П.
- Не искам да вземам страна, "кой крив, кой прав" относно конфликта на територията, на източна Украйна - Но ?

ПРИПОМНЯМ НА ЗАБРАВИЛИТЕ ?!!
8 декабря 1991 года в Вискулях под Брестом (Беларусь) подписали Соглашение О РАСПАДЕ СССР и о создании Содружества Независимых Государств (СНГ) ...
- президент РСФСР Борис Ельцин,
- президент Украины Леонид Кравчук
- председатель Верховного совета Республики Беларусь Станислав Шушкевич

Этот документ вошел в историю как «Беловежское соглашение».
В его преамбуле говорилось, что ?

"Союз ССР как СУБЪЕКТ МЕЖДУНАРОДНОГО ПРАВА и ГЕОПОЛИТИЧЕСКАЯ РЕАЛЬНОСТЬ прекращает свое существование"!
Статья 1-я гласит:
"Высокие Договаривающиеся Стороны образуют Содружество НЕЗАВИСИМЫХ Государств".

Также в данном документе была подтверждена приверженность государств принципам Устава ООН, Хельсинкского Заключительного акта, других международных обязательств.
В Соглашении говорилось, что с момента его заключения на ТЕРРИТОРИЯХ ПОДПИСАВШИХ ЕГО СТРАН не допускается применение норм третьих государств, в том числе БЫВШЕГО СССР, а деятельность союзных органов власти прекращается.

Была подчеркнута и НЕПРИКОСНОВЕННОСТЬ СУЩЕСТВУЮЩИХ ГРАНИЦ в рамках Содружества, заявлены гарантии их открытости и свободы передвижения граждан."

Връщам се в началото, откъдето почнах писанията, т.е. № 33 - да попитам!
- Този п р и я т е л - няма ли малко от малко да го у м и р и ш ?

Защото?
- Ако пък слепец слепеца води, и двамата ще паднат в ямата!”.
цитирай
38. leonleonovpom2 - Простено да ни е и обич нека има! ...
22.02.2015 08:36
Простено да ни е и обич нека има!
Заглавие на едно стихотворение от Маргало в Блога на Амброзия!
Човек така е устроен, че може и неволно да обиди Особено пък на теми , свързани с политика
Темата пък беше свързана с националния празник Той е изместен с 12 дни, но истинската дата му е 19 февруари Такъв ден на календара и бил тогава, когато е подписан
Естествено е , той да бъде почетен със заслужена благодарност към Русия , а не с ругатни по неин адрес Защото просто няма за какво, особено за направеното в този ден
Така, че прошка от всички!
цитирай
39. syrmaepon - Абе не е съвсем така. Нарочно ти изброих различни етноси
22.02.2015 12:02
"Трудно може да стане разделянето на империята от обикновените хора
Безспорно, категорично военните са изнесли на плещи войната, от обикновените войници до генералите! С ясното съзнание ,че го правят за България На върха на атаката са и опълченците, заедно с хиляди руснаци Действат и мислят еднакво!
А империята ги е пратила с тази задача, тя финансира и близо десетте хиляди опълченци
Поне до БЕРЛИН ИМПЕРИЯТА И ОБИКНОВЕНИТЕ ВОЙНИЦИ СА В СИНХРОН
През Съединението много турчета са се включили в армията Наши! Когато ги запитали, казвали, че живеят в България, трябва да я защитят, както българите го правят
Когато питах башкирите какви са, отговориха ми ,че след като живеят в Русия са руснаци, другото е подробност"

Ингушите например са мюсюлмани и в Кавказката война се бият за Турция. Руско-турските войни всъщност имат два фронта Кавказ и Балканите и руската империя настъпва и по двата. Поминъкът на северно-кавказците като цяло е войнския, те с това се прехранват. Да не мислиш че съветските солдати в Афганистан са милеели за пущуните ? Е ми плащат им, наемна войска. И ако Калитинов е славянин и би могъл да се повлияе от панславянската идеология, която също е имперска - всички славяни управлявани от един народ /защо ? вместо да имат свои държави/ , то ингушите и финладците едва ли.
Малко трезво отношение и реалност не е излишна. Съзнателно или не, паднали са на наша земя, били са се с български опълченци, заслужават почит. Винаги съм за паметник на руския войн, но на чужда империя - не.
Не знам с какви башкири общуваш, явно про- московски )))) Да не забравяме, че самата Булгарска държава на Волга към 14-15 век в политически аспект се колебае между Москва и Крим. Та така и досега )
А за финландците да не говорим - те колко про-московски са настроени )))
цитирай
40. syrmaepon - Кавказки съдби
22.02.2015 12:11
http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/03/02/kavkazki-sydbi-v-mengemeto-mejdu-dve-imperii-rusko-turskata-.697085
цитирай
41. merlin68 - Гете,
22.02.2015 12:52
когато ме цитираш не ми променяй текста, в това което аз пиша, аз преценявам къде да слагам главните букви!
Цитираш ме и задаваш въпроса - това какво е? Ами Гете, това е очевидната за мен истина, ако ти имаш аргумент против нея, да го чуем.
Гледам тука призиви някакви към автора на блога да ме умирявал:)
Забравяш Гете, че инженер Симеонов е химик, той не е полковник от милицията на Народна Република България като теб. Г-н Симеонов е и ДЕМОКРАТ, не е преживял катарзис бивш силовак на една тоталитарна система.

Не мога Гете, да се въздържа и да не споделя веселието което ме обзе като прочетох коментара ти за "архимандрит Методий Кусев - Пророк Български?!!"
Виждам, че нежната ти милиционерска душица, след като се е пречистила (изживяла катарзис) от атеизма и сляпата вяра в непогрешимостта на БКП, се е обърнала към Бог. Лошо разбира се няма, дори е похвално! Но не мислиш ли, че ти е рано все още да кадруваш в царството небесно и да назначаваш там пророци:)))
цитирай
42. leonleonovpom2 - Ти си спец по кавказките народи, Сирма!
22.02.2015 14:37
А пропо, когато гърчеещите се у нас хукнаха към Гърция, минаваха през интервю в Пловдив , в гръцкото консулство
Оказа се, че единствени от соца, без виза и интервю отивали, преставяш ли си кой- не латвийците, а ...грузинците Знаеш ли защо? Горе-долу знам!

Що се отнася до империи, всички са такива Даже Русия е по малко империя, защото се разширява, без да прескача Разбираш нали-къде е Англия- къде са Австралия, Канада или Южна Африка
Или къде е Франция, къде е Индокитай или пък остров Реюнион?

Никъде не коментирам Русия като империя или пък имперските и интереси Защото те не ме интересуват Интересува ме независимостта на България Всеки има някакви интереси Някой друг трябва да му определя какви интереси да има ли?! Ако благодарение на имперските и интереси сме получили първата степен на независимостта - княжеството, да, трябва да похвалим тези интереси, така мисля! И Англия/ тогава/ е имала имперски интереси Но и да искам, а много ми се иска ,не виждам с какво могат да бъдат похвалени точно те Освен с разпокъсването на България, друго няма
Виж Турската империя може, при добро желание цели два века да и прави теманета в знак на благодарност!

Другият вариант е да сменим националния си празник с датата на Ньойския договор В края на ноември е наистина, но през ноември имаше празник преди, няма да е без прецедент, плюс това има свободно място Добро отмъщение на имагинерните русофили от не толкова имагинерните русофоби

А, не забравяй, че първият ни министър председетел е финландец. Не знам с какво настроение е поел поста, какви чувства е изпитвал към руснаци и българи! Но да поверят точно на него такъв пост , в такъв момент, едва ли е изпитвал някаква омраза дори, да не я определяме за люта изобщо! Ти как мислиш?
Приятен ден!
цитирай
43. voulgaros - НЯМА ТАКЪВ КВАРТАЛ. . . . ИЛИ ТАКОВА ...
22.02.2015 15:36
НЯМА ТАКЪВ КВАРТАЛ....ИЛИ ТАКОВА МЯСТО--- ''САН СТЕФАНО'' !!!


ИМАЛО Е ГРЪЦКИ КВАРТАЛ ---'' АГИОС СТЕФАНОС '' !!


В КОНСТАНТИНОПОЛИС Е ИМАЛО 200 000 ГЪРЦИ ТОГАВА... А НЕ ИТАЛИАНЦИ...ЧЕ ДА БЪДЕ ''КВАРТАЛА ''САН СТЕФАНО '' !!


вулгарос намми мини !!
цитирай
44. zzz65 - Така е! В политиката има сделки, ...
22.02.2015 19:09
leonleonovpom2 написа:
Така е!
В политиката има сделки, както в търговията и обикновено стоката са народите, хората
Все пак Русия е със заслуги в създаването на четири държави на Балканите тогава, не само на нашата
Времената са такива тогава, няма гаранция ,ч е е изключено да се върнат, та някой неща в поведението на русия са в синхрон с империалистическото време
Англия е създала само една държава него век от свободни роби - Либерия и и е трябвал цял век и повече , ултиматум от САЩ , за да ликвидира колониалната си система
Лека нощ!

не толкова ултиматума на сащ колкото икономи4еска криза и големия дълг след войната което е по изгодно да даде; независимост; отколкото да воюва ...нека не забравяме британска общност където тя има голямо влияние и контрол над 4аст от тези държави ..
цитирай
45. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Любомире/zzz65/!
22.02.2015 22:50
Така е!
Но първи Рузвелт поставя ултиматум на Англия по врече на войната, че САЩ ще окаже помощ, при гаранции след войната да ликвидира колониализма И в рамките на двадесетина години Англия го ликвидира Да, заменен е с Британската общност, но все пак това са самостоятелни държави ,с всичките атрибути на такива
Англия сега не е държавата от 1878 година! Тя между впрочем, винаги е била пример за цивилизованост на другите държави, по всяко време
Приятна вечер!
цитирай
46. leonleonovpom2 - Не знам ,Вулгарос!
22.02.2015 22:59
Не съм бил там по това време Така е записано в договорите Сигурно си е имало турско име, както сега И за Истанбул са били в обръщение имената - Цариград и Константинопол
цитирай
47. syrmaepon - Аз говоря не само за руската , за всички империи. Празникът е 6 септември - българското освобождение, изцяло по наша инициатива.
23.02.2015 09:58
leonleonovpom2 написа:
А пропо, когато гърчеещите се у нас хукнаха към Гърция, минаваха през интервю в Пловдив , в гръцкото консулство
Оказа се, че единствени от соца, без виза и интервю отивали, преставяш ли си кой- не латвийците, а ...грузинците Знаеш ли защо? Горе-долу знам!

Що се отнася до империи, всички са такива Даже Русия е по малко империя, защото се разширява, без да прескача Разбираш нали-къде е Англия- къде са Австралия, Канада или Южна Африка
Или къде е Франция, къде е Индокитай или пък остров Реюнион?

Никъде не коментирам Русия като империя или пък имперските и интереси Защото те не ме интересуват Интересува ме независимостта на България Всеки има някакви интереси Някой друг трябва да му определя какви интереси да има ли?! Ако благодарение на имперските и интереси сме получили първата степен на независимостта - княжеството, да, трябва да похвалим тези интереси, така мисля! И Англия/ тогава/ е имала имперски интереси Но и да искам, а много ми се иска ,не виждам с какво могат да бъдат похвалени точно те Освен с разпокъсването на България, друго няма
Виж Турската империя може, при добро желание цели два века да и прави теманета в знак на благодарност!

Другият вариант е да сменим националния си празник с датата на Ньойския договор В края на ноември е наистина, но през ноември имаше празник преди, няма да е без прецедент, плюс това има свободно място Добро отмъщение на имагинерните русофили от не толкова имагинерните русофоби

А, не забравяй, че първият ни министър председетел е финландец. Не знам с какво настроение е поел поста, какви чувства е изпитвал към руснаци и българи! Но да поверят точно на него такъв пост , в такъв момент, едва ли е изпитвал някаква омраза дори, да не я определяме за люта изобщо! Ти как мислиш?
Приятен ден!

цитирай
48. leonleonovpom2 - Да, Ньой е черен хумор!
23.02.2015 12:36
Както и Берлин!
Защото и двата договора са разпокъсали Санстефанската договорка за България Тя е в основата на последвалото Правилно е , аз смятам 19 -ти февруари за истинската дата/ пълна каша е със този стар и нов стил/, че тази дата е определена за Национален празник!
Другите , дори и Шести септември са последица Да, Съединението е изцяло наше дело, но пак резултатът от него е зависил от благоволението на Великите сили Просто сме имали късмет! Този път руската дипломация е извъртяла хитър номер Че е срещу нас! И силната на деня Англия, да покаже че тя командва парада, дала кръгом

Иначе , за разлика от мнението на някои, Освобождението не ни е подарено , а е напълно заслужено За опълченците коментирах
Априлското въстание си е също изцяло наше дело! То е първопричината за последвалата война, която е с наше участие
Но много дълга тема...
Приятен ден!
цитирай
49. zzz65 - Така е!Но първи Рузвелт поставя ...
23.02.2015 15:57
leonleonovpom2 написа:
Така е!
Но първи Рузвелт поставя ултиматум на Англия по врече на войната, че САЩ ще окаже помощ, при гаранции след войната да ликвидира колониализма И в рамките на двадесетина години Англия го ликвидира Да, заменен е с Британската общност, но все пак това са самостоятелни държави ,с всичките атрибути на такива
Англия сега не е държавата от 1878 година! Тя между впрочем, винаги е била пример за цивилизованост на другите държави, по всяко време
Приятна вечер!

австралия е била самоуправляваща се колония от 1901 канаада от преди 1900 не помня то4но коя тя е била приета в он през 1919 същото е с нова Зеландия и са станали самоуправляващи колония преди втората световна воина ...вярно след втората световна воина се разширяват автономията като колония статут става е формален . остава само налагане на генерал губернатор от кралицата . но всяка самоуправляваща колония иска по голяма независимост , при липсва на средства тя се съгласява да разширява автономията .а самата воина повдига само4уствието на народа на самоуправляващата се колония .загубата на виетнамската война от сащ засилва разпадането на колониалната система защото хората разбират 4е щом сащ е загубил от малък виетнам то те ще извоюват свободата си ..знам само за едни острови на британия и придадени на никарагуа са станали под натиска на сащ и то защото имали план за строеж на канал ...другото са легенди за добрата америка ...
цитирай
50. leonleonovpom2 - Де факто една зависимост се заменя с ...
23.02.2015 17:20
Де факто една зависимост се заменя с друга
Политическата не е удобна Изисква армия и административен апарат
Модернизирана е най-вече във финансова и свързаната с нея икономическа
От банките в САЩ и Англия дърпаш конците на зависимостта
Парица е царица! Който я държи е метрополия, останалите, които я получават от него - колония
цитирай
51. merlin68 - Абсолютно съм съгласен с автора на ...
23.02.2015 17:28
Абсолютно съм съгласен с автора на статията!
Това е нашият национален празник - Освобождението на България, Освобождение не подарено а изстрадано и отвоювано в множество въстания. Освобождение платено с кръвта на хиляди невинни български деца, жени и старци. Освобождение на което са посветили живота си хиляди български герои - бунтари, интелектуалци, общественици, църковни деятели и обикновени хора. Всички те надигнаха глас срещу поробителите, глас чут от целия свят, но разбран единствено от Русия. Затова е този празник, защото българите поискаха свобода, бориха се за нея, а братския руски народ ни се притече на помощ. Велик ден - еднозначно това е българският празник!
цитирай
52. leonleonovpom2 - Благодаря Мерлин, за хубавото допълнение!
23.02.2015 18:41
Така е, заслужена, а не подарена свобода!
Трябвало ние да я извоюваме! Сами! Да не зависим от никого!
На теория може да е така, но на практика е трудна, даже невъзможна работа
между другото
На Балканите никой самостоятелно не е извоювал освобождението си Хваща империята, натупва я хубаво, тя моли за мир и подписва договор И Великите сили чакат само подписа на победителите и те да подпишат
Ако има такъв филм, той е в категорията на научната фантастика, но не се базира на нещо реално Защото е неосъществимо
По ред причини. Финансови, организационни, въоръжение, команден апарат, логистика и така нататък, в които империята има страхотно преимущество
Това за самостоятелно, независимо от никога Освобождение си е чисто пожелание, без последствия/ положителни/ Защото отрицателни задължително има - за хората
Така, че прав е Мерлин, Русия единствена реално се притича на помощ!
цитирай
53. get - @ 41. merlin68 - Гете ... Пророк :)))
23.02.2015 19:14
merlin68:
"Но не мислиш ли, че ти е рано все още да кадруваш в царството небесно и да назначаваш там пророци:)))"

1. Толковый словарь Ожегова:
А. В религии: истолкователь воли божества, богов: провозвестник
Б. Тот, кто пророчит, предсказывает что-нибудь!

2. Ефремова Т.Ф. Толковый словарь русского языка:
А. Провозвестник и истолкователь воли Бога.
Б. Предсказатель будущего.

3. Н.Ю.Шведова. Толковый словарь русского языка:
А. В религии: избранник Бога на земле, открывающий его волю и смысл истории - прошедшее, настоящее и будущее.
Б. Тот, кто пророчит, предсказывает что-нибудь.

Какво казва митрополита?
" За ТОЯ смъртен ГРЯХ ще бъде наказана Русия със страшен ПОГРОМ, много по-страшен от оня, който и се нанесе по времето на руско-японската война.
ЗА НАПРАВЕНИЯ ГРЯХ, ЗА ПОГРОМА НА Б Ъ Л Г А Р И Я, ЩЕ СЕ РАЗПЛАТИ, С РАЗГРОМЯВАНЕТО, С РАЗПАДАНЕТО НА ВЕЛИКАТА РУСКА ИМПЕРИЯ. (...)"
- Кога го ПРЕДСКАЗА - ПРЕЗ 1914 год. ! Всъщност вероятно за теб БОЛШЕВИШКИЯТ ПРЕВРАТ И ПОСЛЕДВАЛ СЛЕД ТОВА МАСОВ ГЕНОЦИД НА ГРАЖДАНИТЕ на Российската империя ... Е НЕЩО ВЕЛИКО?

- Така че, не ме карай като един Тютчев ... да вЕрвам на ИМПЕРИЯТА?
"Умом Россию не понять,
Аршином общим не измерить:
У ней особенная стать —
В Россию можно только верить."

- Който иска нека си вярва СЛЯПО - Но да не ИЗИСКВА по безподобно ГЛУПАВ начин една такава вяра от хора ПРОЧЕЛИ доста по въпроса ?!

- Защото, ни го е казал Кантемир?

“НА САМОЛЮБЦА

Наставляет всех Клеандр и всех нравы судит:
Тот спесив*, тот в суетах мысли свои нудит;
Другой в законе не тверд, и соблазны вводит,
И науки новостью в старый ад нисходит, —
Наведи и на себя, Клеандр, зорки очи,
Не без порока и ты; скажу, нет уж мочи:
Самолюбец ты, Клеандр**; все, кроме тя, знают:
Слепец КАК ВЕДЕТ СЛЕПЦА, В ЯМУ УПАДАЮТ***.”

1. ** Клеандр - тиран на древногръцкият град Гела, остр. Сицилия от 505 — 498 до н. е.
2. Когато пък слепец слепеца води – алюзия с думите казани от Христа:
„Нов Завет (Евангелие от Матея, гл. 15, абз. 14), слова на Иисус Христос:
„Отговори им и рече:
Всяко садиво, което Моят Отец Небесен не е насадил, ще се изкорени;
оставете ги: те са слепи водачи на слепци. Ако пък слепец слепеца води, и двамата ще паднат в ямата.”.
3. ***Под черта в бележка Кантемир (Антиох) отбелязва:
Как слепеца може да ни води? - Когато слепец, слепеца води - двамата в ямата попадат.
Както й, когато злонамереният, в злонравност поучава – гибел него и слушащият го, ги постига!

Глосарий(словарь):
Спесив*: САМОЛЮбив, надменен, горделив, БЕЗ^КРИТИЧЕН.

цитирай
54. merlin68 - Гет, набожен безбожнико, съвземи ...
23.02.2015 21:27
Гет, набожен безбожнико, съвземи се малко, че хептен се излагаш вече:)
Първом, аджаба как аз ще съм някакъв заслепен по любов към чужда държава не патриот, а всъщност ти постоянно копираш някакви текстове на руски език? И хайде да речем допустимо е когато това което искаш да покажеш го няма на български, но Гете, България също има тълковен речник, защо ми цитираш руските?
Втором, съветвам те другарю, господине, мирянино, или какъвто там си, не да ми цитираш какво означава пророк според руските тълковни речници, а как Православната Църква определя какво е пророчество и кои са пророците.
"архимандрит Методий Кусев - Пророк Български?!!" всъщност не е пророк за църквата, а само за теб.
Но нормално професионално изкривяване сигурно е това, когато ти отърва си набожен, когато ти отърва си падаш по екстрасенси, когато ти отърва си демократ, а когато е нужно цитираш Ленин, който разбира се в тази си част която ти отърва е прав. То лошо няма в това да имаш богата култура, но твоето е друго Гете - твоето е тюрлюгювеч напълнил главата ти от неправилни читанки.
Така, че Гете, изясни си що е то пророчество и пророк според църковния канон, не ме карай мен атеиста и това да ти обяснявам. Нали в края на краищата аз съм слепеца, а ти виждащия:)))
Я кажи виждащи братко, на къде ти патриоте с остро зрение би ни повел? Към НАТО, САЩ, ЕС? На свещена война срещу големия български враг Русия?

П.П
На смалко да пропусна да коментирам и това ти изявление:
"Всъщност вероятно за теб БОЛШЕВИШКИЯТ ПРЕВРАТ И ПОСЛЕДВАЛ СЛЕД ТОВА МАСОВ ГЕНОЦИД НА ГРАЖДАНИТЕ на Российската империя ... Е НЕЩО ВЕЛИКО?"
Всъщност Гете за мен гражданската война в Русия винаги е била трагедия. Но за теб далеч не винаги тя е била нечуван болшевишки геноцид. Да не би да бъркам а? Докато служеше в милицията, не беше ли за теб Велика Октомврийска революция, на манифестациите не крещеше ли ура с радостни сълзи. А днес - катарзис и революцията уже - геноцид.
Ами Гете ако не беше този геноцид и в последствие 9.9.44 ти дали щеше да станеш полковник милиционер? Ей Павлик Морозов, я го раздавай малко по смирено като пречистен, а не нагло и по комунистически:)
цитирай
55. merlin68 - Ето ти Гет няколко музикални клипа ...
23.02.2015 23:52
Ето ти Гет няколко музикални клипа които съм се опитал да преведа, а някои и да сглобя. От тях надявам се личи отношението ми към Офицерите с Чест, защитавали Цар и Отечество, както и собствената си вяра и разбирания. Не Гет не се радвам на Болшевишката революция, преврат, гражданска война (както си избереш). Не мога да се радвам когато братя се избиват един друг.
Това обаче Гет, въобще не означава, че аз мразя комунистите, селяните, войниците, работниците умирали от другата страна на барикадата. Аз Гет, не съм зомбиран от пропаганда човекоподобен маймун, крещящ смърт на тези, или онези. Защото както тези, така и онези имат своята правда, своята вяра, имат своята чест и безчестие, имат вина - всички са човеци и братя. И ако някои това не го разбират и днес викат Ура, а утре крещят Анатема - то жалко за тях!
Приятно гледане
http://www.vbox7.com/play:61af628e
http://www.vbox7.com/play:6fd10a78
http://merlin68.blog.bg/muzika/2012/12/20/m-shufutinskii-quot-beloe-tango-quot.1033667
http://www.vbox7.com/play:c9f26297
http://www.vbox7.com/play:68760771
http://www.vbox7.com/play:2f0ee828
http://www.vbox7.com/play:b009410a
http://www.vbox7.com/play:958e2bec
цитирай
56. get - @ 54. merlin68 - Гет, набожен безбожнико, съвземи се ... :)) А ти българино ... ! Кога ...
24.02.2015 18:37
ще се освестиш, че първом си българин ... а после на всички хора - брат во Христа ?

Второ - Аз ли зле се изразявам - ти ли ме разбираш, "криво"?
Но ти говоря революция(та) която все още нЕкои славят, като В Е Л И К А Т А ... а в действителност ПРЕВРАТ(а) извършен от една шайка предимно нюйоркски бандити ... плюс пасажерите на "специалният поезд" от Швейцария през кайзерова Германия ... Цел "социална" революция в Рассия ?

- А относно ПРОРОК - Думата е синонимна на Про-Видец, което в речника на Дъглас Харпър ни се обяснява, че е на "СТАРО р у с к и" и идвала от префикса: "пере" и глагола "видат" (зная) Разбира се че на руски ... ЗАЩОТО ТОЙ Е НАЙ-СТАРИЯТ ЕЗИК ! Та този НАЙ-СТАР "С Л А В Я Н С К И" език е произлязъл диалекта(локален:)) на дунавските "с л а в я н и". В чието етносно "море" са се удавили "траките" и прабългарите със задължителното определение :((( тЮрки!

- По тази причина започнах да извеждам(значение) думата за пророк!
"НАЙ-СТАРИЯТ" и НАЙ-ГОЛЯМ език ... от който ние сме се учили да говорим :)))) !
- Защото - ако не следваме тази "МЕТОДИКА" на изследване, било досежно ЕЗИК, било ПРОРОК - Ще изпаднем, както ни убеждават поповете в ... ЕРЕС! :((
"Всички древни народи имат свои прорицатели, гадатели, заклинатели и пр.
Трябва обаче да се подчертае, че пророците и пророчествата в Стария Завет коренно се различават от тези на езическите народи. В Израил пророчеството не е едно "допитване до божеството", а е религиозна дейност, служение, и то установено не от хора, а от Бога (Втор. 18:15-22).

При всички древни народи гадаенето на бъдещето често е съпътствано с използване на всевъзможни средства за изпадане в екстаз. Така например известната делфийска гадателка Пития седяла върху триножник, дъвчела листа от лаврово дърво и дишала изпарения, идващи от подземен източник, и от тях изпадала в екстаз. Езическите прорицатели се допитват до божествата само за плодородие, войни, раждания, смърт. При пророците на Израил подобно нещо няма, напротив в кн. Второзаконие четем: "Кога влезеш в земята, която Господ Бог твой ти дава, да се не учиш да вършиш гнусотии... не бива да се намира у тебе... предсказвач, гадател.. .магьосник, ...нито който пита мъртви, защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господа..." (Втор. 18:9-12). Пророк, който би дръзнал да говори от себе си, без да го е изпратил Яхве (Господ) или се опитва да изпадне в транс с помощта на опиващи средства, е лъжепророк (Вж. Иез. 13:3).

Еврейското название за пророк е нави и означава вестител, а същото значение има и гръцката дума prophetes. Чрез това название се изяснява отличителната характеристика на пророците – те са известители на Божията воля. Едва ли бихме могли да анализираме цялостната и всеобхватна дейност на светите пророци. Все пак би следвало да споменем основната цел на тяхното служение. Тя е възвестяването и запазването на вярата в истинския Бог и подготвянето на Израил за идването на обещания Месия (машиях – помазаник). И пророците я изпълняват, покорни и верни на Божията воля.
"
Амин :)))))!
цитирай
57. merlin68 - Гете, защо коментираш, след като ...
24.02.2015 22:10
Гете, защо коментираш, след като очевидно няма какво да кажеш?
цитирай
58. get - Гете, защо коментираш, след като ...
24.02.2015 23:20
merlin68 написа:
Гете, защо коментираш, след като очевидно няма какво да кажеш?


- Сляп си българино ... сляп, като новородено !
- Аз може да не съм ПРОРОК като митрополит Методий Кусев - Но да те питам нещо ... във връзка Беловежското СПОРАЗУМЕНИЕ !

I. Една суверенна държава СЛЕД КАТО Е ПОДПИСАЛА МЕЖДУНАРОДЕН ПРАВЕН ДОГОВОР ДЛЪЖНА ЛИ Е ДА ГО СПАЗВА?!

II. Една ЦИВИЛИЗОВАНА страна, СЛЕД КАТО Е ПОДПИСАЛА ЕДИН ПЪТ МЕЖДУНАРОДНО ПРАВЕН ДОГОВОР по КОНКРЕТЕН ВЪПРОС - Може ли БЕЗ ДА ГО ПОСТАВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА МАСАТА НА ПРЕГОВОРИТЕ - едностранно да го отменя или по-лошото ДА ПРОВОКИРА СЕПАРАТИСТКИ НАСТРОЕНИЯ?

III. Вероятно Украйна ОТНЕ на Путин Крим ... и изпраща КАДРОВИ ВОЕННИ ПЛЮС ТЕХНИКА да водят бойни действия на ТЕРИТОРИЯТА НА РАССИЯ?!

IV. С какво ПУТИН е ПО-ДОБЪР от ЕДИН СТАЛИН, този който подписа пакта МОЛОТОВ-РИБЕНТРОП и с това развърза ръцете на ХИТЛЕР?

V. А поради безумно-тъпото обяснение: СТАЛИН ОПРОСТИ ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ от 1886 год. към Царска Русия - Да питам а ОКУПАЦИОННИЯТ ДЪЛГ И НЕГО ЛИ ГО ОПРОСТИ ... или това го направи Ленин!(виж поста си №21)

VI. Като споменахме Ленин - та да питам, според Владимир Илич, СССР явява ли се наследник на Руската империя?

- Подобни НЕЛИЦЕПРИЯТНИ МОМЕНТИ(въпроси) по отношение Политиката на руската империя по време на Руско-турската война 1877/78г., може да се поставят във връзка с Райхщадтското и Лондонското тайни споразумения - но хайде да не огорчавам инж. Симеонов :(((

Така че ... Хайде обори ме НАКРАТКО по тези ШЕСТ "елементарни" въпроса - Пък аз НЕКА НЕ КАЗВАМ "НИЩО" ... защото едва ли ... ще ме "разкиснеш" с някакви носталгично-сълзливи, бело-емигрантски романси !

- Отново обяснявам написаното от митрополит Кусев!?
На Русия и бе писано да ПРЕЖИВЕЕ ПОГРОМ ... и го преживя не само, поради ПРЕДАТЕЛСТВАТА спрямо нас българите!
А и защото бе избрала в НАДМЕНОСТТА СИ да БЪДЕ ТЕО-КРАТИЧНА ДЪРЖАВА, тоест императора едва ли не, да е НАМЕСТНИК НА БОГ НА ЗЕМЯТА и решаващ(със или без знанието им) съдбата на народите - пък било те "славянски" или тюркски!

Отново повтарям - та дано ми разбере този, към който е отправено посланието ми?
"Слепец КАК ВЕДЕТ СЛЕПЦА, В ЯМУ УПАДАЮТ !"

П.П.
А, последният ми пост е алегория-пародия за това? Как се пише за ЕЗИК и ИСТОРИЯ, тоест, за лъжите писани от российската наука, за нас българите! :(((
цитирай
59. leonleonovpom2 - Гет, явно съм си губил времето с този пост!
25.02.2015 08:30
България винаги е страдала от лоши дипломати
Дай да видим, ако като тази среща не бе се състояла и не би имало Будапещенско споразумение, какво би станало?
Ами просто не би имало война и дълги години за радост на някои изроди и тук щяхме да сме си в империята Сигурно за добро!
В историята нямало" ако" Но няма и отрицателно време!
Да се привеждат факти от 1944 г и да се свързват с освободителната война Или от Съединението и Междусъюзническата война?! Що за историцизъм?
Русия също няма кой знае каква дипломация, но общо взето е много над нашата
Дори румънците ни превъзхождат Твърдо сме последни, защото гоним чужди/ продажнически/, а не наши интереси!
Да, българинът за пари на всичко е способен! И аз съм седнал да се занимавам с това!?

Направих си извода Силно ще огранича, а защо и да не спра изобщо писането Така и ще угодя на иначе доказани негодници, нашарили ми тук с минуси, неспособни на творчество, изживяващи се като цензори Е, ще трябва да се поразмърдат другаде, но няма да им преча
Да се радват на това ,което са прочели другаде, спуснато отнякъде с директива!
Чичиковски кочияши!
Да, така е, негодник е този, сложил минус на този материал!
Да, добре е да оставя да "творят" папагалите!
Пиши вече, каквото искаш!
цитирай
60. merlin68 - Иване, излишно се ядосваш, погл...
25.02.2015 19:12
Иване, излишно се ядосваш, погледни го от друга гледна точка - ти пишеш защото искаш да изразиш становище, разбиране, да помогнеш на някой да се обогати с нещо четейки те. Лесно се пише с копи и пейст от тук от там и блога гъмжи от такива писаници, но да добавиш принадена стойност към дадена тема, това на малцина тук се отдава и ти си сред тях. Читателите ти в огромната си част те уважават, те не са милиони и няма как да бъдат, защото милионите пишат на ксерокс, това и четат. Мисля, че разбираш, за това което пишеш няма да виснеш на първа с 10000 "прочита", там е място запазено за глашатаите. Пиши за себе си и за хората които те четат с интерес, дори и трима да са пак си струва, а те са десетки.
цитирай
61. merlin68 - Гете, задаваш много въпроси и искаш ...
25.02.2015 19:47
Гете, задаваш много въпроси и искаш отговори, а ти защо не отговаряш - един въпрос ти зададох само:)
Преди да започна да ти отговарям, ще направя една констатация - не може да се самоопределя като патриот и българин, а още по-малко като "Офицер с Чест", човек който не зачита, не разбира и не се отнася с уважение към националния празник на България.
Първо - Суверените държави посредством овластените си представители постоянно подписват договори, които договори постоянно се видоизменят. Ако не беше така, историята щеше да е застинала. Просто е, и е недопустимо за любител на историята да не е наясно, че всеки международен договор отразява текущото състояние на силите. Въпреки това за да има трайна стабилност, всяка държава е длъжна максимално да спазва поетите ангажименти.
Второ, по конкретния договор - това не е договор изграждащ взаимоотношения, а рушащ вече изградени такива. Когато един договор е подписан в разрез с интересите на една от страните под влияние на корист, безумие, предателство, или комбинация от всичко това, тогава очевидно той няма да издържи дълго - примери си намери сам, има ги много. През периода на разпад на СССР, Варшавският договор, СИВ и обединението на Германия на бързо и от една малка група хора бяха подписани редица БЕЗУМНИ договори в ущърб на гражданите на много страни от Източна Европа, включително Русия и Украйна. Огромния ущърб за тези страни съответно означаваше огромен плюс за запада (САЩ и ЕС). Впрочем един от малкото ангажименти поет тогава от така наречения запад, беше, че НАТО няма да се разширява на изток за сметка на страните членували във Варшавския договор. Този ангажимент бе отдавна нарушен, а с него съответно се наруши и баланса на силите в Европа и в света. В този смисъл изправена пред заплахата чужд военен блок да се разположи на всичките й граници, Русия има пълното право да реагира адекватно. Днес на чело на Русия за радост на народа й стоят истински държавници, не разрушители като тези сключили предишните договори......
цитирай
62. merlin68 - . . . . Така, че действайки в ситуация ...
25.02.2015 20:07
....Така, че действайки в ситуация на неспазване на договореностите от страна на НАТО, Русия днес има пълното право да ревизия. Кой ти каза Гет, че Русия провокира сепаратистки настроения? Може би една жена по телевизията, или по радиото, не мисля, че това е факт. Ще ти припомня Гете, че Крим влиза в състава на Украйна през 1954г. като вътрешно административно преразпределение в мега държавата СССР. Изваден е от състава на Руската федерация и добавен към Украйна, това в този контекст е символичен акт. Иначе Крим от 1783г. е неделима част от Русия, там е базиран и стратегическия руски Черноморски флот. Там както се видя добре и на референдума, около 80% от населението му са руснаци. Въпреки това Гете, Русия съвсем очевидно нямаше никакво намерение да си връща Крим, докато в Украйна чрез преврат на власт не дойдоха крайни русофоби. Тези БЕЗУМЦИ заплашиха, че ще изгонят Черноморския флот, а на мястото му ще се настанят кораби на НАТО. Какво точно ти очакваш от Русия да направи в случая? - Да каже - да вие сте си суверена държава правете каквото искате:))) Бъркаш Гете, Русия не е България и Путин, не е Плевнелиев. Така БЕЗУМЦИТЕ от Киев зорлем загубиха Крим, а заедно с него и 400млрд. долара наем който Русия им плащаше за базата на флота си там в рамките на 50 години.
Или иначе казано - отговора ми на твоят въпрос е - предатели не бива да сключват договори, дори да ги сключат, скоро те стават нищожни.
Трето, нямам сведения Русия да изпраща армии и техника които да воюват в Украйна. Това казаха и от ОССЕ, германски генерали, украинският министър на отбраната и много други. Съвета ми към теб е да не вярваш много на Псаки. Отделни доброволци от Русия се бият в Украйна, но там по същия параграф на другата страна има американци, германци...
Четвърто, не знам с какво и дали Путин е по-добър от Сталин. Що се отнася до "пакта МОЛОТОВ-РИБЕНТРОП и с това развърза ръцете на ХИТЛЕР?" ще ти припомня, че СССР е последната страна в Европа сключила договор за ненападение с Хитлер....
цитирай
63. merlin68 - . . . . но за по-изчерпателен отговор ...
25.02.2015 20:19
....но за по-изчерпателен отговор виж тук, вече съм писал по темата:
http://merlin68.blog.bg/history/2011/08/28/mojeshe-li-da-byde-izbegnata-vtorata-svetovna-voina.810017
Пето, ако имаш факти свързани с това, че България е плащала нещо на Русия за Освобождението си, моля представи ги:)))) Има факт, че Независимостта на България е купена с руски пари и това е.
Шесто, Ленин го споменаваш ти и като човек който го е изучавал пламенно, аз очаквам ти да ми отговориш на този въпрос (въпреки, че знам отговора)
Кажи си за нелицеприятните моменти "по отношение Политиката на руската империя по време на Руско-турската война 1877/78г., може да се поставят във връзка с Райхщадтското и Лондонското тайни споразумения" Не се притеснявай за инж.Симеонов, той вече отдавна е наясно, че ти националния ни празник не го признаваш.
Че ще те разкисна с "с някакви носталгично-сълзливи, бело-емигрантски романси !" въобще не съм се и надявал:))) Ти можеш да бъдеш разкиснат само когато някой ти каже, че комунистите са най-големите изроди на света, а Русия е най-отвратителната държава, най-върл български враг. Това ще те разкисне знам и ще тръгнат едни спомени, колко си бил лъган от тия комунисти и от тоя голям брат та да им служиш. Ох жално гетско сърце разбито от такива изроди дето така са го лъгали, а той клетия Офицер с Чест така да им вярвал - Анатема трижде:)))
цитирай
64. get - - Посвещается пламенной "родолюбце" ...
25.02.2015 22:01
... Мерлине!

"Москва, Москва!.. люблю тебя как сын,
Как русский, - сильно, пламенно и нежно!
Люблю священный блеск твоих седин
И этот Кремль зубчатый, безмятежный.
..."

- А приеми тез слова(от мен да са казани?)

МОЛИТВА

Господи, Боже сил и всемогущий творче!
Аз много бедний българин, аз, черв недостойний, който се препознавам да сум нищо, молим тя, българите мои повели като твоя милост - помилуй ги!
Молим тя — просвяти ги, научи ги, устрой ги, умудри ги!
Не щем да им пишеш грех, защо они се невинни, н е з н а н и е т о е в и н о в н о. Не щем да ги оставиш да са бедни, защото они, които бедствуват, всичко е това от самолюбието. О, прости им, отче небесний! Повседневно ме злобат, ако и тисяща-тисящ зла ми учинат, сум благодарен и искам да им опростиш! Но аз, ако им учинам зло, сам сум зол и достоен за вечно неспоменство. Аз, българский, ще ся владам сос много терпения и сос гняв, защо съм си рекол, отче небесний: „гневайте се и не согрешайте”. Гневът мой служи за наука и учение, и живо човечество, и чисто болгарство. Ради това, аз, смирений раб твой, Господи, молим тя да услишаш молитвата ми, коя многонеисказано гори за бракята мои словено-болгари! И аз останувам вес вековечний и пред святите ангели словено-българин.


ВЕНЕЦ ПЕРВИЙ

Чадо болгарское, послушай совещанията мои.
Ищем да тя совещам. И тако е право, ЩОТО НЕ НИ ДОПУЩА НАМ НА БОЛГАРИТЕ ДА ТВОРИМЕ ЗЛО И КРИВА ВЯРА. Ний, БОЛГАРИТЕ, ИМАМЕ ЧЕСТ, щото всекому за злото добро да му воздаваме, за безчестта — чест да му наложиме, за неблагодарността — благодарение согубо отдаваме, за хуленията —благословение полно доволно да начертаваме, и тако вес важнотворни и учтиви болгари да се покажеме.

Чадо болгарское, молим вас да претраувате всекои напасти, понеже напастите идат само верху добрите и великодушните человеци. Того ради те советувам: да не ти е тежко, що ни хулат язикът кои-какви продерзатели, и говорат да е бил татарский язик, они само с това се довлетворат, гоняще бурите и вихрите безпутно.

Чадо болгарское, никога ти да се не пущаш во лажа и вяроломство и несъмислени речей, защо они раждат все-кое время неправилное, от кое произходят раздори и козни, и тегота народная. И народ кога е огорчен, тогава и Бог ся гняви. Но ти буди образ болгарский, во благомислие, кроткодушие, смиренобудрие, страх божий и срам от народа.

Чадо болгарское, МОЛИ СЕ Богу, О Т Е Ч Е С Т В О ТВОЕ ДА БУДЕ В МИР И БЛАГОЧИНИЕ, и ТОГАВА МОЖЕШ пред Бога и умни человяци ДА СЕ ПОХВАЛИШ, че сте добри и разумни гражданин. Но ЕСТ ЛИ размирение и согубо несогласие, тогава сте народ най-дивейший и проклет от Бога и царя, за не, Бог и цар.

Чадо болгарское, аз видим ти да си Н Е У Ч Е Н О от учителя, но иди кажи на учителя да ти даде да учиш перво Б у к в а р и во него да ти докаже Аз-Буки, колко имена има и како се произносят.

„Цариградски вестник”, декемврий 1851г. Юрдан Хаджиконстантинов
цитирай
65. leonleonovpom2 - Благодаря ти от сърце, Мерлин!
25.02.2015 22:45
В стила в, в който само ти умееш, наистина ме трогна!
Какво му трябва на човек, една топла дума, да го сгрее! Тук не се борим за пари или слава! Няма как и да променим хода на историята! Но можем да кажем мнението си за този ход!
Приятна вечер ти желая!
цитирай
66. leonleonovpom2 - Относно националния ни празник!
25.02.2015 23:14
Той е такъв и трябва да остане такъв, докато съществува тази България!
Защото с него се поставя началото и за нов живот!
Девети септември, десети ноември, това са обикновени дати, маркиращи събития Както и много други Нищо повече!

Що се отнася за ролята на армията на Русия, като главен фактор, тя не подлежи на преоценка Независимо как, постигнала е капитулацията на Империята
За дипломацията на Русия Да, тя безспорно се е поучила от грешките си в Кримската война Кой казваше, че събитията в историята били сами за себе си и по-нататък не играели роля Да, но за дипломацията трябва да си идиот ,да не ги отчиташ и изучаваш
Това по адрес на Будапещенското споразумение , Наречено тайната конвента Разбира се, че ще е тайна Много неща се правят тайно. Какво, да чакат съвети от някого? Какъв съвет би дала например играещата лоша роля в случая Англия? Срещата на императорите преди това - ами напълно нормална е Да ,двете империи имат интереси на Балканите, трябва да се спогодят, да не стане така, че да воюват помежду си
Австро-Унгария дава карт бланш на Русия и гарантира ,че няма да и противодейства в една война! Какво по-хубаво от това? Да разтръбят по света, че Русия ще воюва и Австро-Унгария е пас?! Да искат разрешение от Сан Марино?!
На този етап Русия няма как да иска това, което постига с оръжието Когато го постига ,вече променя плана- Санстефанска България

Сега, тук е грешката на дипломацията й, дали неволна ,дали умишлена, които са се занимавали с нея тогава, те знаят Трябвало е по-най бързия начин да се свика конгрес, след като Австро-Унгария е приела условията на Сан Стефано с малки корекции Другите велики сили-също са потвърдили с малки корекции съгласие Англия , останала сама , няма накъде ,щяла е да приеме Просто е пропуснат този момент
Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138881
Постинги: 1349
Коментари: 29650
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031