Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2015 14:39 - За паметта и за паметниците
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2762 Коментари: 4 Гласове:
31

Последна промяна: 14.06.2015 14:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В последно време , не само в блога, се развихри ожесточена дискусия относно паметниците -  за строителството, за оценката и за ревизирането им Кои има право да ги строи и да ги събаря?
Да, това за правата върху тях наистина трябва да се осветли, защото някои мангали-няма как да ги нарече човек другояче , са си присвоили правото да осребряват металните части от тях!

Трябвало да се създаде специална комисия относно амортизирането на паметниците, която да ги праща в музея!?

Спомням си, като специализирах в Дрезден, с д-р Дате - отговорника ни от немска страна обикаляхме града Бях на 22 години Спряхме се, имаше и други с нас,  пред паметника на Август Силни Дотогава мислех, че е такъв, защото хубаво е пердашел съседите Д-р Дате даде друга светлина за прозвището му Имал няколко стотин жени и няколко стотин деца от тях! Браво!
Султаните ряпа да ядат пред него  Нарочно наблегнах на възрастта ми тогава, признах си ,че е бил  наистина много силен!

Та Бундестага сега, немедлено, трябва да създаде, така ми се струва ,  специална комисия за реновиране на паметниците и особено за  морално остарелите -  да заминава Август дори и Силен към Цвингера и то директно! такова решение е нужно за него от тази комисия!

Що за морал?  Що за реклама?  Ще дойде  отнякъде някой расов турчин например/ с дебел портфейл/ и за някалко години няколкостотин германки ще му народят няколкостотин деца Веднага комисията да праща паметника в музея Плюс това е наблизо, под ръка е!
Не е празна заплаха Пак там, на моста на Елба , срещнах германка с грамадна бебешка количка Затова полюбопитствах , какво има в нея
Четири бебета с цвят на черна вакса спяха сладко вътре!
Но да оставим германците Със сигурност сме последните , от които ще поискат съвет или пък ще го приемат, какво комисия да създадат в Бундестага?!

Сега, за комисията по оценка на амортизацията на съществуващите паметници у нас Струва ни се, че това трябва да е последната комисия, която трябва да се създаде в него , Народното Събрание!
Защо ? -по късно!
Много други трябва да я предшестват , защото са екстремално по - важни!
Например в правосъдието Да следи тази комисия , как се спазва например вътрешната тарифа за спечелване на дело Някои съдии да не прекаляват в исканията си и да не ощетяват купуващите делата!
И така навсякъде другаде!, Само за изброяването на евентуалните нови комисии  ще трябва със сигурност  цял постинг, а може даже и да е недостатъчен......

Да се върнем на паметниците Паметникът е свързан със съхранение на ПАМЕТТА  от времето,  което отразява и  респективно времето, когато е построен! Това на Български език!  Ако се използва романската група езици, думата е мемориал и пак е свързана с ПАМЕТТА

Сега,  какво искаме с решенията на  подобна комисия- да ревизираме паметта с днешна дата, това което е станало преди 200 години ,не ни харесва, морално остаряло е и да го осъвременим, като направим какво? ! Има два варианта! 
Или мангалите да го осребрят в пунктовете за вторични суровини, или на трупчета в музея?!
Тези ,които са ги издигнали на времето са мислели грешно, не като нас
Но пък може да сме спокойни Същата съдба чака и нашето мислене днес След 100 години сигурно ще е грешно и паметниците ни ще трябва да отиват в музея....
Затова,  най-доброто решение е изобщо да се забрани изграждане на паметници Или да се отправят директно в музея Ще се спестят разходи по преместването им по-късно!

Много преди нас за това са се сетили римляните , със закона за осъждане на паметта Основните му консуматори и потърпевши са убити и починали римски императори. Всичко свързано с тях се заличава и паметниците им се разрушават !Както бутафорния паметник на Саддам Хюсеин в Ирак преди няколко години!
Както Каракала е заповядал на общите паметници с брат му Гета, Гета да изчезне , както и на прословутата камея , където те са с родителите си?!
Сталин е правил подобни неща Например на прочутата снимка с Ленин е имало и трето лице- Каменев! Но по заповед на бащицата , той е изтрит

Та всички тези , които посягат на паметниците, посягат на паметта през вековете Искат да накарат тогавашнитесънародници да мислят с днешна дата!
Да, сега,  ако някой иска,  например да издигне паметник на Георги Димитров в центъра на София , учтиво да се отклони намерението му, това е разбираемо  Но да се събаря, ако има запазен паметник от негово време или построен , когато е бил уважаван, това са две съвсем различни неща!
Дано се разбере разликата!



Гласувай:
31


Вълнообразно


1. germantiger - ...
14.06.2015 15:57
Да избереш за пример германци едва ли е най-удачното (русизъм)...

След 1945г. Германия няма, това е менте германия!

- Трептоу парк и паметника на съветско-руските убийци и изнасилвачи е там - тази година руските мигранти и гости празнуваха в "германия" 9 май - демонстративно, гласовито и непочистено от самите тях след това, на празника са присъствали и български русофили и комунисти по "душа"

- в ГДР имаше (не знам още има ли го и предполагам, че да) в Лайпциг музей на Георги Димитров - боклук-комунист, престъпник към България участвал в създаването на македонската "нация", човек невеж, който никога не е научил за месец германския език в затвора, нещо повече - подсъдим на няколко пъти коригирай от съдията поради невежеството в "немския език"

- в Германия има бол паметници свалени от руснаците от местата им по площади, но днес НЕ върнати на старите им локации, а стоящи в музеи или "складове"

- най-паметния монумент на Молтке-старши разрушен от Червената армия никога не беше възстановен

- фридриховите казарми също сринати от руснаците мисля и досега не са изградени на ново, поне скоро след Обединението не бяха

...

Що иде реч до паметника на Самуил... аз нямам подготовка на специалист, но предпочитам паметник да има (въпреки, че за мен Самуил не е лидер на ниво), нямам проблем със "светещите му очи" въобще!

Освен това ЕДИН или дрори два паметника в никой случай не ни правят подобие на Скопие и в това няма проблем поне за мен.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря ти за отзива, германтигър! :):):)
14.06.2015 18:07
Не е проблем, че не си разбрал смисъла
Хубаво, че намесваш ГДР. да , дори в ГДР не използваха случая, за се " разправят" с паметника на Август Силни Първо, той никога не е бил комунист и със сигурност би ги преследвал/ комунистите/! Второ, като турски султан се отнася с жените!
Това ,че съм подходил шеговито към сериозна тема, не означава ,че тя е несериозна Такова отношение заслужава позицията на тези, които пращат паметници в музея или пък още по лошо- рушат ги
Така се остава и без история Хайде - турци, гърци са унищожили летописните ни книги Ами те ли ни рушат паметниците сега?

Защо подценяваш ГДР? За кратко, точно тогава бях в Западен Берлин Единствената разлика беше в лъскавите витрини и опаковки
Извинявай , аз не съм туземец, да ме подлъжат с тях Друга разлика не видях
Е, сега имаме лъскани витрини и опаковки.....
А иначе ми стана ясно, защо Самуил има паметник в София, а по - заслужили от него - не!
Ами защото било частна инициатива, а не държавна
Да се смееш ли, да плачеш ли!
Приятна вечер!
цитирай
3. litatru - :) Здравейте, leon......2)!
14.06.2015 19:19
"Та всички тези , които посягат на паметниците, посягат на паметта през вековете Искат да накарат тогавашнитесънародници да мислят с днешна дата!
Да, сега, ако някой иска, например да издигне паметник на Георги Димитров в центъра на София , учтиво да се отклони намерението му, това е разбираемо Но да се събаря, ако има запазен паметник от негово време или построен , когато е бил уважаван, това са две съвсем различни неща!
Дано се разбере разликата! " - НАПИСАЛИ СТЕ ГО ЯСНО И БЕЗ ПОЛИТИЗИРАНЕ. И така трябва да постъпват всички честни хора. Но май не е така.
Аз Ви поздравявам за честните и рентабилни граждански разсъждения.
Много хора трудно могат да достигнат интелектуалното Ви ниво!
Поздрави и хубава вечер - Литатру!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Усмивка и за тебе, Литатру!
14.06.2015 21:06
Така е, нечестни са спрямо нас!
Мъчат се да ни отклонят вниманието От истината
Музей на социализма!? Ами той беше готов -сградата на мавзолея Ако са имали сериозно намерение за такъв музей някои - там му беше мястото, барабър със сградата, като музеен експонат
На всичкото отгоре , при събарянето й се демонстрира какви "висококадърни" ни управляват и водят на никъде Затова е този четвърт вековен преход
Сграда, строена за дни , строителен"специалист" не можа да събори!...
Браво на войничетата, строили я ударно!
Още от самото начало имах ясни сигнали, що за типове са начело в СДС, но това ме отврати окончателно и се оттеглих от всякъде
Вместо да надграждат, прегърнали лесното- да рушат? И него не умеят даже...

Благодаря ти Литатру, за отношението!
Приятна вечер и на тебе!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136002
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031